Gödi Körkép 2001.szeptember

Tartalomjegyzék


Megnövekedett tanulói létszámmal kezdték el az új tanévet a gödi iskolák

Göd két általános iskolájában és a Piarista Szakmunkásképzõ Iskolában, 1548 diáknak kezdõdött el augusztus huszonkilencedikén az új tanév.

Huzella Tivadar Általános Iskola felújított bejárataGöd legnagyobb oktatási intézményében a felsõgödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményben, a nyári szünidõ alatt is komoly munka folyt - mondta Lukács Istvánné igazgatónõ. A felújítási munkák nyomán megfiatalodott a régi kastély épülete, ahol kicserélték az elhasználódott elektromos vezetékeket, elhárították az épület beázását okozó hibákat, új lambéria és PVC burkolást kaptak a tantermek és kifestették az épület helyiségeit.
Az iskola fõépületében megtörtént a tantermek tisztasági festése, az új szárnyban a padlót borító linóleumot felpolírozták. A nyári szünet után tiszta, szép iskolaépület várta a 750 tanulót. Az idei évben negyvenhattal többen iratkoztak be a felsõgödi iskolába, mint a korábbi évben, ami megnehezítette az osztályok elhelyezését, mert új tanteremmel nem bõvült a meglévõk száma. Ebbõl adódóan az alsó tagozaton az évfolyamonként induló négy osztályban, magas (30-31 fõ) a tanulói létszám. Elsõ évi tanulmányait 118 kisgyermek kezdte el. Azoknak a gyermekeknek, akiknek olvasás, írás, számolási nehézségeik vannak, speciálisan képzett szakemberek segítenek a felzárkózásban. A fejlesztõ, 10 fõs kiscsoportban tanuló diákok a második évben már sikeresen be tudnak illeszkedni a normál osztályokba.

Elsõsök a Németh Lásló Általános iskolábanMegszépült iskolaépület fogadta az alsógödi Huzella Ti-vadar Általános Iskola 573 diákját is, ebben a tanévben. Mint azt Horváth Ferenc igazgató úr elmondta, egész nyáron dolgoztak az épület korszerûsítésén. Az iskola technikai dolgozóin kívül, gödi szakemberek önkéntesen felajánlott munkával, nagylelkû adományozók pénzbeli támogatásával sikerült a bejárati nyílászárókat újra cserélni, gyönyörû elõteret kialakítani és a földszinten több helyiséget átalakítani, újra burkolni. Nagy volt az iskolában az idén a túljelentkezés, de férõhely hiánya miatt sok gyermeket (fõleg más városból jelentkezõket) kénytelenek voltak visszautasítani. Az iskolában nagyon hiányzik az a nyolc tanterem, melynek tervei elkészültek már, de állami pályázati pénzek elnyerése híján az építkezés elkezdése bizonytalan. Az alsógödi iskola elsõ osztályában 82 kisdiák kezdte meg tanulmányait. A Németh László iskola felújított kastély épülete.Az idei évben kísérletként elindították az egyik elsõ osztályban a magyar-angol kéttannyelvû oktatást. A másik két osztályban emelt szintû matematika-informatika és emelt szintû testnevelés képzést kapnak a diákok. Ugyan-ezeket az emelt szinteket hirdették meg az ötödik osztályban is. Felsõ tagozaton tervezik, hogy a két idegennyelv tanulásának lehetõségét is megadják a diákoknak, így például öt angol óra mellett két német óra is lenne hetente.
Göd harmadik iskolája az alsógödi Duna-parton gyönyörû környezetben mûködõ Piarista Szakmunkásképzõ Iskola. Az intézet 225 diákja készül az ács, asztalos, kõmûves, kõfaragó, lakatos, díszkovács szakmák egyikének elsajátítására. Ez évben hatvanan kezdték el itt tanulmányaikat. Guba András, az iskola igazgatója elmondta, hogy míg az "öreg diákok" a tanév elsõ napjait azzal töltötték, hogy rendezték, felújították - közösen - a tantermeket, mûhelyeket, az elsõs "gólyák" kirándulások, egyéb szabadidõs tevékenységek során ismerkedtek meg egymással és tanáraikkal.

G. Kovács Zsuzsa

Iskolai naptár 2001/2002

Õszi szünet:
2001. október 28-tól - november 4-ig
Téli szünet:
2001. december 22-tõl - január 3-ig
Tavaszi szünet:
2002. március 27-tõl - április 3-ig
Utolsó tanítási nap:
2002. június 14. Péntek

10 éves a gödi Piarista Szakmunkásképzõ Iskola

Piarista Szakmunkásképzõ iskola épületeJubileumi rendezvények:
  • - ünnepi szentmise, templomi hangverseny (október 20.)
  • - iskolai kirándulás - zarándoklás (október)
  • - nyílt nap (november 23.)
  • - Kalazanci nap - ünnepség a gödi sportcsarnokban (november 24.)
  • - szakmai elõadások
  • (november 24.-december 5.)
  • - asztalos verseny - iskolák között (2002. április)
  • - tanulmányi versenyek
  • - szakmai házi versenyek
  • - iskolanap (2002. május)

Általános iskolai védõoltások

2001. szeptember hónapban: DT/Diftéria-Tetanusz (6. osztályosok kapják)
2001. október hónapban:

DPT III. oltás + OPV (szamárköhögés+Sabin) (1. osztályos tanulók kapják)
MMR újraoltás (kanyaró, mumpsz, rubeola) (6. osztályos tanulók kapják)
Hepatitis B elleni védõoltás I. (8. osztályos tanulók kapják)
2001. november hónapban: Hepatitis B elleni védõoltás II. (8. osztályos tanulók kapják)
2002. február hónapban: Mantu próba - BCG kontroll BCG oltás negatív reakció esetén
2002. április hónapban: Hepatitis B elleni védõoltás III. (8. osztályos tanulók kapják.)

Tájékoztató

2001. szeptember 1-tõl a városi postahivatalok nyitvatartása az alábbiak szerint módosul: H-P: 8-16, Sz: 8-12, V: zárva

Magyar Posta Rt.

Gödi Almanach 2001

Több, mint száznegyven írásmû jelent meg a Gödi Almanachban
Újabb kötettel - a hetedikkel - gyarapodott a Gödi Almanach. A helytörténeti sorozatot elindító és életben tartó gödi lokálpatriótával, önkormányzati képviselõvel, Bátorfi Józseffel beszélgettünk az új könyv kapcsán a könyvtárban.

- Miért döntött úgy hét évvel ezelõtt, hogy könyvet jelentet meg Gödrõl?
- Megérettnek láttam a helyzetet, ugyanis kicsit másképpen gondolkodó emberek jelentek meg a porondon, akik el tudtak vonatkoztatni annak idején a politikai állapottól és úgy általában tudták nézni nemcsak az ország történelmét, hanem ennek a kis településnek, Gödnek is a történelmét. Ez felbátorított arra, hogy elõbányásszam a régi emlékeimet, elõhozakodtam vele és ez meghallgatásra talált. Akkor az MDF-tõl kaptam támogatást az elsõ kötet megjelentetéséhez, elsõsorban Bagdi Józseftõl és Ilyés Gizellától. Végül is napvilágot látott valami, amit korábban el kellett rejteni.
- Miért a "Gödi Almanach" címet választotta a köteteknek?
- Valamikor régen volt egy újság az Új ember, aminek a naptárát hívták az Új ember almanachjának. A tartalma szerint nem idõrendi sorrendben, hanem más meghatározott rend szerint jelentek meg benne nagyon olvasmányos, figyelmet lekötõ cikkek, ami nekem nagyon tetszett és innen ered a Gödi Almanach elnevezés. Egyébként az almanach, egy arab szó és azt jelenti: krónika.
- Meg tudná mondani, hogy a hét éve folyó krónika írás során hányan csatlakoztak Önhöz?
- Ha az adatszolgáltatókat nem számolom, hanem csak azokat, akik írtak is, az majdnem hetven ember, és több mint száznegyven írásmû. Rettentõ büszke vagyok arra, hogy nem egy elszigetelt csapat foglalkozik ezzel a munkával, hanem sok ember. Nagyon jól esett nekem, a hetedik kötet bemutatása alkalmával, Szent István ünnepe elõtti napon a könyvtárban, hogy annyi tiszta szemû, tiszta lelkiismeretû érdeklõdõ ember közé el tudtunk jönni.
- Lesz újabb tagja a sorozatnak?
- A legelsõ kötet megjelenésérõl beszéltünk már. A második kötet is az elõzõ testületi idõszakban készült el. Az ezt követõeknek óriási lökést adott, hogy Szegedi Sándor polgármester úr, minden esetben vállalta a szedés nem kis költségét. Õ saját zsebbõl fizette ki ezt mindig. A városnak már csak az maradt hátra, hogy a nyomtatási költségeket kifizesse. Mi - a szerkesztõbizottság tagjai, a szerzõk, jómagam is - csupán egyetlen tiszteletpéldányt kaptunk fizetségül.
Hallatlanul örülünk annak, hogy a mai könyvárakhoz képest, nagyon olcsón, ötszáz forintért megvásárolhatók a könyvtárban a Gödi Almanach kötetei.
A jövõt illetõen, szeretnénk bevonni a könyvkiadásba a helybéli civil szervezeteket is. Megjelenésre váró anyagok vannak, olyanok, amik még várnak arra, hogy aktualitásuk lévén napvilágra kerüljenek.
- Szívügyének tekinti a régmúlt idõk fennmaradt gödi értékeinek átmentését. Milyen támogatást kap ehhez?
- Kézenfekvõ, hogy a legrégebbi épületünket a Kincsem épületét - amely méteres falakkal épült - meg lehet menteni, konzerválni lehet. Fiatal egyetemisták ragyogó terveket készítettek egy kellemes kultúrközpont kialakítására, ebben az évben nyáron mutatták be a képviselõ-testületnek és a lakosságnak, a mûvelõdési házban. Olyan Közösségi házzá akarjuk átépíteni az egykori Kincsem istállót, amelyben helyet kaphat a kultúrát jelentõ múzeum.

G. Kovács Zsuzsa

Göd Kupa 2001 támogatói

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak a támogatóknak, segítõknek és rendezõknek, akik adományaikkal, szorgalmas munkájukkal hozzájárultak Göd város egyik legjelentõsebb amatõr sporteseményének lebonyolításához. Az augusztus 25-én megrendezett verseny több száz résztvevõje és vendége egy felejthetetlen napot töltött az alsógödi Duna-parton. - Jövõre ugyanekkor, ugyanitt találkozunk! Köszönet a szervezõk:

Dunai Vizisport Alapítvány, Kajakkal az Egészségért Alapítvány

Gödi SE Kajak-kenu Szakosztály

Ifjúsági tábor (Szakáts-kert) más szemmel: így miért NEM!

Az elõzõ számokban az ifjúsági táborral kapcsolatban a gödi lakosok egy bizonyos szemszögbõl nagyon sok információt kaptak: miszerint a képviselõk nem képviselik a lakosság érdekét, hiszen nem támogatják a népi kezdeményezést Göd egyik legértékesebb területével kapcsolatban.
A kérdés az, milyen igazságot tartalmaz a fenti veszélyes sugallat? És valóban népi kezdeményezésrõl van-e szó?
Alapként rögtön rögzítsük: az önkormányzati képviselõk többször egyhangúan határozatban juttatták kifejezésre: "A Szakács kert nem eladó!" (Elsõ vád: "Mindent eladnak...") És miután a valamikori gyermektábor funkcióját vesztve jelenleg kihasználatlanul várja a megújulást, a megoldást olyan hasznosításban keresi a képviselõ-testület, melyben a tulajdon joga a városé marad.
Így került Küllõs Józsefné annak a munkabizottságnak az élére (a képviselõ-testület választotta), melynek feladata szerint alternatív megoldási javaslatokat kellett volna a képviselõk elé tárnia. Ez nem valósult meg, hiszen egyetlen ajánlattal érkezett a munkabizottság a testület elé, annak ellenére, hogy a munkabizottság több tagja is folyamatosan állást foglalt az alternatív javaslatok mellett. Õket leszavazták. A beterjesztett javaslat szerint közhasznú társaság keretében (továbbiakban kht.) három szervezet kívánta a területet hasznosítani. A Piarista Iskola, a Gödi Horgász Egyesület és a Doll Kft. Ebbõl az elsõ kettõ tagja volt a munkabizottságnak is, a harmadik pedig "épp arra járt" alapon került kiválasztásra.
Elsõként vizsgáljuk meg a már annyiszor emlegetett bizalmi kérdést. A kht. tagjai többször kifejezésre juttatták, hogy nem értik, miért nem kapnak bizalmat a képviselõktõl. Hogy ez a bizalom miért maradt részleges és a tárgyalások folyamán miért nem vált teljessé, annak okait nézzük meg a fontosabb összetevõk mélységéig.
Mi lehet más a bizalom alapja önkormányzati oldalon, mint a vállalkozás biztos anyagi háttere. Az önkormányzat (lakosság) - a legalacsonyabb értékbecslés szerint is - több mint kétszáz millió Ft értékû vagyonáról van szó. Ezt a vagyont 20-25 évre bérbe adni gyakorlatilag a tulajdonjog átadását, a vállalkozás szempontjából pedig szinte tulajdonosi jogviszonyt jelent. A pályázat benyújtásakor a pályázó kht. egyik tagja, a Doll Kft. törvényi kereteken kívül mûködött, mivel törzstõkéjét nem töltötte fel az elõírt 3 millió forintra. Ezt a hiányát utólag pótolta. A Doll Kft. nevében tárgyaló fél a kft-ben információink szerint néhány százalék tulajdoni hányaddal rendelkezik, a meghatározó tulajdonossal a testület nem is találkozott (bizalom).
A tárgyalások megkezdésekor a Doll Kft.-nek az önkormányzattal szemben hosszabb ideje tartó köztartozása volt! (bizalom 2).
A tárgyalások során az önkormányzati képviselõk által felvetett módosításokat sorra utasították el a kht. képviselõi. "Csak és kizárólag az az üdvözítõ, amit benyújtottunk". Így az önkormányzat nem kerülhetett be a kht-be, hogy belülrõl vizsgálja a történéseket, a bérleti díj "lelakásáról" lehetett csak szó az értéknövelõ beruházások ellentételezéseként, azaz az önkormányzat az egyik legértékesebb területe után, nem jutott volna bevételhez húsz éven keresztül (!) felelõssége is csak 3 millió forintig terjedt volna. Az értéknövelõ beruházás tervezett összege ellenben 100 millió forintról szólt! (bizalom 3)
Az önkormányzat kezdeményezett egy olyan ülést, amelyen 3 bizottság (Településfejlesztési-, Pénzügyi-, Közmûvelõdési és Sportbizottság) valamint a kht. képviselõi vettek részt. Természetesen olyan kérdések is felmerültek, melyek a kht. szempontjából kényelmetlennek tûntek. Vass Isván úr, a Horgász Egyesület elnöke felállt és az ülést levezetõ elnök ellen alkalmatlansági indítványt kezdeményezett. A 3 bizottság tagjai egyhangúan elutasították kezdeményezését. (bizalom 4)
És végül szintén Vass elnök úr legutóbbi Gödi Körképben írt "Öngól a Dunakanyar kapujában" címû cikkébõl idézve zárjuk le a bizalmi kérdést különösebb kommentár nélkül: "Asszociálok. Polgármester úr éberen áll a "Dunakanyar kapujában", õ a mi kapusunk. Neki kell kivédenie a "gólokat", leginkább az "öngólokat", amit csatáraink az általunk választott képviselõk lõhetnek be nekünk, ha nincs összjáték, ha rossz a taktika, ha "bundázás" van, mert "lefekszik" a csapat. Ugye nekünk egy jó csapatunk van? A MI CSAPATUNK". (bizalom 5)
Hogy mit csinál Vass úr, amikor éppen asszociál, azt az értõ olvasó a fenti sorokból kiolvashatja. Tudvalevõleg Polgármester Úr sem szavazta meg a kht. javaslatát, saját akaratából, meggyõzõdésébõl. Tehát Vass úr ferdít, vagy talán politizál?
100 millió forint beruházására készült a vállalkozás. Feltétlenül meg kellett vizsgálnunk a beruházó pénzügyi helyzetét, vajon tényleg végig tudja-e vinni a beruházást. Ezt nem láttuk biztosítottnak. A Horgászegyesület tagdíjbevétele meg sem közelítette az általa beruházni kívánt összeget. Pályázati pénzekkel kívánták pótolni a hiányzó summát. A piaristák is hasonlóképpen gondolkodtak. Tudjuk a pályázás alapszabályát: a kívánt összeget vagy megkapja a pályázó vagy nem. A kft. anyagi helyzetérõl itt nem lehet írni. Amikor testületi ülésen a KSB elnöke feltette a cég vezetõjének azt a kérdést, mennyi iparûzési adót fizet a városnak, nem kapott a testület a kérdésre választ. Mert ugye ezen lemérhetõ egy vállalkozás nagysága.
A vállalkozás értéknövelõ beruházást vállalt a Szakáts kertben. A probléma abból adódik, hogy a piaristák által készített faházak mennyit fognak érni 20 év múlva, a kerítésfestés beletartozik-e az értéknövelõ beruházás fogalmai közé, vagy hogy még tovább menjünk, a terület õrzése vajon értéknövelõ beruházást jelent-e? Ezek a tételek komoly összeg erejéig értéknövelõ beruházásként szerepeltek a vállalkozás pénzügyi tervezetében.
A Piarista Iskola és a Horgász Egyesület mûködése nem nyereségorientált, míg a kft.-rõl ez nem mondható el. Rögtön itt van az elsõ jogi probléma: hogyan tudja a kft. a közhasznú társaságból kivenni a hasznát? Ez az ellentmondás kézenfekvõ. A testületi ülésen többször kezdeményeztük éppen ezért, hogy ne kht.-ról beszéljünk, hanem minden taggal külön szerzõdjön az önkormányzat, ez elõl (is) mereven elzárkóztak.
Rendkívül aggályos a Doll Kft. azon lehetõsége, hogy a kht.-n keresztül szerzett jogokat bármikor bárkinek eladhatja. Ennek az aggálynak a jogosságát a kft. ügyvédje is elismerte és leszögezte, hogy semmilyen módon nem akadályozható meg az esetleges elidegenítés.
Az önkormányzati ülésen az ifjúsági táborral kapcsolatban 4 kérdésrõl kívánt a képviselõ-testület dönteni. Küllõsné cikkében már olvashatták az elsõ két szavazás eredményét. A harmadik és negyedik szavazásra azért nem került sor, mert Vass István, a Horgász Egyesület elnöke felállt, és bejelentette, hogy részükrõl visszavonják ajánlatukat. Pedig a harmadik kérdés arról szólt, hogy folytatódjanak a tárgyalások és az alapok bizonyos módosításával keressük a megoldási lehetõségeket. A negyedik szavazás pedig arról szólt volna, hogy a legszélesebb demokrácia nevében népszavazás döntsön a terület sorsáról.
A kedves Olvasó idejét tovább nem rabolva zárszóként kijelentjük, hogy csak és kizárólag felelõsségteljesen szeretnénk dönteni egy ekkora horderejû kérdésben, pontosan azért, mert mi képviselõk a lakosság egészének érdekeit kell képviseljük, ezen belül a horgászokét, a piaristákét és még a Doll Kft.-ét is.

Salamon Tamás Közmûvelõdési és Sportbizottság elnöke

Markó József Pénzügyi Bizottság elnöke

Lenkei György Népjóléti Bizottság elnöke

Hirdetmény

Gödön lévõ Pázmány Péter (volt Ságvári Endre) utcai lezárt temetõben a sírhelyek használati ideje lejárt. Göd Város Önkormányzata a temetõt újra meg kívánja nyitni, ezért felhívja a hozzátartozók, érdekeltek figyelmét, hogy amennyiben meg kívánják váltani a sírhelyet, úgy azt 2001. december 31-ig a temetõt üzemeltetõ Településellátó Szervezetnél tegyék meg. Cím: 2132 Göd, Duna u. 5. Telefon: 336-546. A fenti határidõn túl a meg nem váltott sírhelyek temetkezési helyként kerülnek felhasználásra a kegyeleti jogok betartása mellett.

Elhárított öngól a Dunakanyar Kapujában

Igen figyelmesen többször is elolvastam Vass István úrnak a Gödi Horgászegyesület Elnökének a Gödi Körkép 2001. augusztusi számában megjelent olvasói levelét az ún. Szakáts-kerti testületi döntésrõl. Sokáig gondolkodtam azon, hogy személyes érintettség okán egyáltalán válaszoljak-e a levélre, végül úgy döntöttem, hogy az ügyben képviselt határozott álláspontom rögzítésével a magam részérõl az ún. "levelezési" eljárásokat lezártnak tekintem. Helytelenítem ugyanis azt, hogy az adózók pénzén fenntartott Gödi Körkép - nívós elemzõ és értelmes riportok helyett - levelezés örve alatt valamiféle üzenetközvetítõvé váljék. Szeretném elõrebocsátani: a rendelkezésemre álló egy szavazattal nem támogattam az elõterjesztést. Meggyõzõdésem volt és ma is az, hogy a Kht. "Triumvirátus" elképzelése jogilag és gazdaságilag is teljesen megalapozatlan.
Az elõterjesztésben szereplõ különbözõ szerzõdések minden biztosíték és garancia nélkül több évtizedre lényegében ingyenesen három szervezet kezére juttatnák a közel kétszázmillió Ft értékû és értékét egyre növelõ önkormányzati vagyont, megvonva az önkormányzattól - és ezáltal Göd lakosságától - az ingatlannal kapcsolatos rendelkezési és birtoklási jogot. Teljes mértékben megalapozatlan volt - sõt hiányzott - a "vállalkozás" gazdasági megalapozottsága, nem mutattak be üzleti tervet és a vázolt elképzelés igen messze esett a közhasznúság fogalmától.
Igen szépen hangzik - és ha nem ismerném részletesen az ügyet még meg is hatódnék - Vass úrnak a különbözõ médiákban közzétett, csúsztatásokkal teli, a tényeket elferdítõ, szívhez szóló demagógiája, a "lakosság" érekeinek hangsúlyozása, de ezek az érvek a valóságtól és a tényektõl igen messze állnak és ezt a következtetést a testületi döntés során a képviselõk többsége is levonta.
Az ún. elõterjesztés nemcsak jogilag és gazdaságilag megalapozatlan, hanem morális jellegét illetõen is vitatható. Ez az álláspontom a folyó év június 25-i együttes bizottsági ülésen vált bizonyossággá számomra, amikor a Kht. tagjelöltek rendkívül felháborodott, agresszív és elutasító magatartást tanúsítottak azzal az egyébként igen logikus képviselõi észrevétellel összefüggésben, hogy miután a szóban forgó ingatlan önkormányzati tulajdont képez, a létrehozandó társaságban - már csak a jogi biztonság és az ellenõrizhetõség érdekében is - döntõ részesedést kapjon az Önkormányzat. Számomra ez a merev elzárkózás és elutasítás már gyanús, sanda szándékokat jelzett, amit még csak fokozott az a képviselõktõl kapott közvetlen információ, hogy a Kht. tagjelöltek a testületi döntést megelõzõen egyes általuk a szavazás szempontjából gyenge láncszemnek tartott képviselõket közvetlenül megkerestek "meggyõzés" céljából. Ezt a magatartást csak igen nagy jóhiszemûség és naivság mellett tudom jóértelmû lobbizásnak tekinteni. A morális mélypont csúcsát véleményem szerint az jelentette, amikor az egyik képviselõt - aki tartózkodott a szavazás során - a fantom Kht. vállalkozói tagja telefonon megfenyegette. Elutasító döntésemet csak tovább erõsítette az a számos felsõgödi, bócsai és az alsógödi választókerületembõl kapott szóbeli és írásbeli észrevétel, melyek kifogásolják a Dunakeszi határába telepítendõ és tõlük így igen nagy távolságra esõ szabadidõpark létesítését, hosszú távra és lényegében ingyenesen. Ezek a megkeresések megerõsítik azt az álláspontomat, hogy a lakossági igény elsõsorban a csatornahálózat kiépítése, az aszfaltozott utak építése. Felsõgöd vonatkozásában a belvizek elhárítására irányul és olyan szabadidõ központ kiépítésére, amely minden településrésztõl megközelítõen egyenlõ távolságra van. Ehhez pénz és tõke kell, ezért a Szakáts-kerti ingatlan bármiféle hasznosítása kizárólag piacorientált módon képzelhetõ el.
Minden más megoldás az én szememben az önkormányzati - és így Göd lakossága - vagyonának elherdálását jelenti, reális fogalmazással az elõterjesztett ügylet a korrupció diszkrét bájának gyanúját is felvetheti. Ebben én nem kívánok partner lenni, ezt nem támogatom a jövõben sem és kizárólag olyan megoldások mellé helyezem szavazatomat, amely nemcsak szóban hanem ténylegesen is az egész lakosság érdekeit szolgálja.

Szegedi Sándor polgármester

Ráció és mûvészet

Ráksi Miklós a kiállítás megnyitóján.Bensõséges, baráti, szinte családias légkörben nyílt meg szeptember hetedikén a mûvelõdési ház emeleti kiállítótermében, Ráksi Miklós népiskolai tanító, bányamérnök, - földmérõ festményeit és barkács munkáit bemutató gyûjteményes kiállítás. A volt diáktárs, a régi kedves barát Réti Zoltán festõmûvész nyitotta meg az egy egész élet munkáját felvonultató gazdag gyûjteményt.
"A gyökerekbõl táplálkozik ez a kiállítás" - mondta megnyitó beszédében - arra utalva, hogy a miskolci evangélikus tanítóképzõ, ahol Ráksi Miklós 1942-ben kapta meg a népiskolai tanítói oklevelet, hagyományokat tisztelõ, vallásos, hazafias nevelést adott hallgatóinak. A kiállítóterem falait beborító számtalan szebbnél szebb, finom naturalista akvarell, olajfestmény, grafika közt a legrégebbi alkotás a "Lámpás csendélet" c. kép, melyet 1936-ban még diákként festett Ráksi Miklós.
A kiállítás megható két darabja a hadifogságban készült. Egyik egy deszkalapra vésett levél, amellyel szüleinek ad életjelt magáról úgy, hogy a katonákat szállító vonat vagonjából kidobva, idegen ismeretlen megtaláló juttatja azt el a szülõi házhoz.
A másik csodálatos darab az orosz munkatáborban készült napló. Üres cemen-teszsák papírjának darabjaiból készült könyvlapjain versek, prédikációk, naplótöredékek, rajzok láthatók precízen, szépen, igényesen elkészítve.
A háromezer-hétszáz darabból készült intarziával díszített asztal, a tervrajzok, az iskolai szemléltetõ eszközök és a festmények együttesének láttán egy csodálatos embert ismerhettünk meg Ráksi Miklós személyében, aki a fegyelmezett mûszaki tudományok mellett a lelke mélyén mûvész maradt.

G. Kovács Zsuzsa

Kertbarátok kiállítása

Szeptember 8-án borús, esõs idõben 14 órakor a mûvelõdési ház nagytermében nyílt meg a Gödi Kertbarátok Körének immár szokásosnak tekinthetõ - nyárbúcsúztató - kiállítása. A kb. 56-60 fõnyi közönséget László Mária saját versének elszavalásával üdvözölte. Majd Szegedi Sándor polgármester úr köszöntõ szavai következtek. Az elõadó a föld, a kertek gyérülõ számú híveinek lelkesedését méltányolta abban a nehéz idõben, amikor a földet, sajnos, sokan nem természetbeli értékéért, hanem "spekulációs" célokból tartják becsben. Azért is érdemelnek fokozott megbecsülést a földszeretet igaz hívei, a kertészkedõk. Ezután a Csomádi Dalkör zenei kísérettel fûszerezett énekprogramja következett, végül Mile Veronika magyar nótákat énekelt.
A kiállítás a kertbarátok szokásos gondosságát, igényességét, lelkesedését és Feketéné (Jutka) elnök asszony szervezõkészségét dicsérte. A kertek olykor mamutméretûre duzzadó termékeinek (szõlõ, szilva, káposzta, stb.) hangulatos hátteret a kézimunkák, hímzések adták, s közben régi kerti szerszámok, konyhai eszközök tarkították a képet. Szép gondolat volt - a Topház Egészségügyi Otthon gyerekeinek munkáit is bemutatni.
A borús idõ ellenére, az elsuhanó nyár gyümölcseinek látványától és illatától felfrissülve hagytuk el a termet, tisztelettel fejet hajtva a kertészkedés töretlenül kitartó, lelkes hívei elõtt. Megérdemelték!

Kölcsei

Hagyományõrzõ találkozó

Nevezetes esemény várható ez év október elsõ hetében a Huzella Tivadar, régi nevén, az Alsógödi Általános Iskola történetében: az 1961-ben végzett nyolcadikos "fiú és leány osztálya" 40 éves találkozóját fogja megtartani.
Negyven év hosszú idõ egy ember életében. Azok a suhángok, amit a nebulók ültettek saját, de inkább a tanáraik lelkesedésébõl sok helyen a községben akkoron és éveken át babusgattak, gyönyörû lombos fákká serdültek. (A Kossuth téren ültetett fák nagy részét parkoló létesítés miatt épp mostanában vágták ki, de egy pár mutatóba még most is megtalálható.) Az Alsógöd község megszûnt önálló településsé lenni, sõt városrésszé vált. Arra meg aztán végképp senki nem számított, hogy ez idõ alatt még rendszerváltozás is lezajlik. Hiába, na az élet a nagy forgatókönyvíró!
Jó hírû iskola az Alsógödi Általános Iskola. Az akkori tanárok nagy része méltán és nem véletlenül lett névadója a mostani és népszerû tanulmányi versenyeknek. Bár a lehetõségeik korlátozottak voltak, adták a tudásuk legjavát az iskolában és sokszor azon túl is: társadalmi munkában, szakkörökön, közös kirándulásokon. A környékbeli középiskolák iskolánkat "a jó erõsek" között tartották számon és az akkori nyolcadik osztályból egyetemre felvettek aránya sok középfokú intézménynek is becsületére vált volna. Több mint egy éves kutatómunka elõzte meg a találkozót. Nem volt könnyû mindenkit ilyen idõ távlatából megtalálni. Igaz a hagyományos módszerek mellett az Internet és a többi korszerû módszer sokat segített, de volt közöttük, akit például Kanadában kellett elérni. Sajnos sokan vannak, akik már nem jöhetnek el egyáltalán és vannak, akiket súlyos betegségük, komoly családi problémájuk tart otthon, de még így is szép számmal jelezték a részvételüket.

Zombory László

"Napos oldal" gödi Nyugdíjas Klub!

Tagja lettünk az országos nyugdíjas klub láncolatnak. Meghívásokat kapunk és kapcsolatba lépünk más klubokkal, színes klubélet alakul egymást segítõ csapatmunkában. A szeptemberi programokról röviden:
23-án Fóti õsz megnyitó rendezvény,
25-én de. 10-12-ig látogatás a gödi Piarista Szakmunkásképzõ Iskolában, ahol megtekintjük a végzõs tanulók munkáit, Jávorka Pál u. Duna felõli részén.
Boldogok vagyunk, mert sok gondunk-bajunk mellett, rohanó, pénzcentrikus világunkban sok segítõ szándékkal, szeretettel találkozunk. Szeretnénk a "béke és barátság" szigete lenni, ahol ki-ki saját meggyõzõdését megtartva, hasonló sorsú nyugdíjas társakkal találkozik és jól érzi magát. Bármely szervezet, egyesület, párt meghívását rendezvényeikre köszönettel veszünk, de klubunk életébe nem engedünk be semmiféle kampányhangulatot. A

"Napos oldal" klub tagsága.

TÁJÉKOZTATÓ

A révek-kompok támogatásával kapcsolatban megnyert állami támogatás felhasználásáról.
2001. év tavaszán pályázatot nyújtottunk be a Közlekedés- és Vízügyi Minisztériumhoz révek-kompokhoz vezetô utak felújítására. A pályázatban a Béke út felújítását (Pesti úttól a Dunáig) és a Jósika utca (Duna út-Bocskai u. közötti szakasz) aszfaltozását jelöltük meg, valamint Göd-felsôn a kikötô ponton javítása-felújítása 10.421.500.- Ft értékben.
A pályázaton 5,7 mFt központosított támogatást nyertünk. Ebbôl az összegbôl a pályázat mûszaki tartalmát arányosan csökkentve a Béke út felújítását és a Jósika utca említett szakaszának aszfaltozását és a kikötô ponton felújítását végeztetjük el. A pályázathoz szükséges 30 %-os önrészt a kompok üzemeltetôje Rudas Ferenc vállalkozó biztosította. A felújítási és építési munkák szeptember végére elkészülnek.

Molnár Jenõ

MEGHÍVÓ

A GÖDÖN ÉLÔ GÖRÖG KATOLIKUSOK ÉS CSALÁDJAIK ELSÔ TALÁLKOZÓJÁRA
Mottó: "...hogy egyetértôleg valljuk!"

Gödön is elkezdôdött a görög katolikus egyházközség szervezeti kiépítése. Köszönhetô ez annak, hogy az itt élô görög katolikus hívek egyre többen jelentkeznek és vallják meg ezáltal hovatartozásukat, és így létszámban is mindinkább fejlôdünk.
Eddig még csak a szertartások keretében találkozhattunk egymással a felsôgödi római katolikus templomban minden hónap elsô és második vasárnapján. Ez a meghirdetett találkozó azonban egy kötetlen jellegû ismerkedési délután lenne egy kis ital és sütemény mellett; ugyanakkor elôbbre is tekintve a jövôbeli dolgainkat tárgyalnánk meg, minden gondolatot és ötletet fogadva.
Szeretettel hívom és várom azokat is, akikkel személyesen eddig még nem tudtam találkozni, vagy a kapcsolatot nem sikerült felvennem; és azokat is, akik ezúton értesülnek arról, hogy mint görög katolikus találkozhat a többi görög katolikussal és családjaikkal.
Találkozónk helye: Ady-klub, Felsôgöd, Kálmán utca
Találkozónk ideje: 2001. október 21.; du. 4 órakor

Tisztelettel: Papp Miklós gör. kat. szervezôlelkész

2600 Vác, Március 15. tér 22. I/5.(27) 312-878; (30) 294-8281

Pártsarok

"Csak tiszta kéz lehet erôs!" címmel tartja, a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) gödi szervezete
2001. szeptember 28-án, pénteken 18 órától a József Attila Mûvelôdési Házban KAMPÁNYNYITÓ NAGYGYÛLÉSÉT. Az est vendégei: Fördôs Attila, a MIÉP országgyûlési képviselô jelöltje, Dr. Bognár László parlamenti képviselô, a párt országos alelnöke.
A rendezvényre - melyet FÓRUM zár - szeretettel várunk minden érdeklôdôt!

Bódi Zita a MIÉP gödi szervezetének elnöke

A József Attila Mûvelõdési Ház programjai

Táncmûvészeti csoportok, tanfolyamok
RÖCÖGÕ gyermek néptánccsoport

A próbákat Karánsebessy Balázs és Czinóber Klára tartja.

OVIS néptánc József Attila Mûvelõdési Ház: csütörtök 16.45-17.00
RÖCÖGÕ: csütörtök 17.00-18.00
FELNÕTT tanfolyam:
csütörtök 20.00-22.00
OVIS néptánc ADY Klub:
kedd 16.00-16.45

FANTÁZIA társastánc csoport

Kezdõ tanfolyam:
Az alaptanfolyam anyaga: blues, angol keringõ, tangó, rumba, jive.
A tanfolyam megfelelõ létszám esetén október 5-én 16 órakor indul.
FELNÕTT tanfolyam
A tanfolyam anyaga: angol keringõ,
blues, swing, rumba, cha-cha-cha stb.
A tanfolyam nem gyorstalpaló! Korhatár nincs. Az elsõ tanfolyam megfelelõ létszám esetén 2001. október 5-én 19 órakor indul. Jelentkezni, érdeklõdni lehet egész évben: Lajos Júlianna társastánc-oktatónál. Tel.: 06 70/229-0837

FLAMENCO tánctanfolyam

A tanfolyam témája: Sevillana
Korhatár nincs, táncolhatja férfi-nõ, férfi-férfi vagy nõ-nõ páros, nem kell feltétlenül párban táncolni. A tanfolyam résztvevõi elsajátíthatják azokat a jellegzetes flamenco elemeket, amelyek ebben a táncban elengedhetetlenek. A tanfolyam résztvevõi fellépéseken is részt vehetnek igény szerint.
Kellékek lányoknak: hosszú bõ szoknya, kissé magas sarkú cipõ, fiúknak olyan cipõ, amelynek sarka van (edzõcipõ kizárva). A tanfolyam október 1-én hétfõn 20.00 órakor indul.

Kézmûves tanfolyamok, klubok
BÕRÕS tanfolyam

A tanfolyam célja: a bõrõs mesterség fogásainak elsajátítása és igényes szemlélettel létrehozott tárgyak elkészítése.
A tanfolyam során megismerkednek a résztvevõk az alapvetõ bõrmûves technikákkal: varrás, szironyozás, gombkötés, domborítás, festés, batikolás.
Készül majd: karkötõ, hajcsat, dohányzacskó, késtok, tolltartó, pénztárca, irattartó, öv, tarsoly, hátizsák, táska.
A tanfolyam megfelelõ létszám esetén október 6-án 14 órakor indul.
A tanfolyamot vezeti: Mráz József
Részvételi díj: 1.000.-Ft/alkalom + anyagköltség

KISKÉZMÛVES szakkör

A foglalkozások során a résztvevõk megismerik, hogyan használhatják föl a gyapjút, nádat, csontot, anyagot,bõrt és más egyéb természetes anyagokat.
Minden kedden 16.00-17.00 óráig.
Foglalkozásokat tartja: Csiki Lóránth- Sári Adél

TÛZZOMÁNC szakkör

Októbertõl minden szombaton 9-14 óráig. Jelentkezni lehet 10 éves kortól.
A foglalkozásokat tartja: Majoros Klára.
Elsõ alkalom: október 6. szombat 10.00 óra

LÓSZÕRÉKSZER KÉSZÍTÕ szakkör

Az érdeklõdõk elsajátíthatják a lószõrékszer készítés alapjait. Készítenek gyûrût, karkötõt, nyakláncot, medált, fülbevalót. A foglalkozásokat Németh Viktória tartja. Minden páros szombaton 9.00-13.00 óráig
Megfelelõ létszám esetén, október 13-án indul a szakkör.

KERÁMIA szakkör

Októbertõl minden hétfõn 16.00-18.00 óráig a mûvelõdési ház kerámia mûhelyében. A szakkört vezeti: Véninger Margit.

KOSÁRFONÓ tanfolyam

Kezdõ tanfolyam tananyaga: marokkosár, kör alapú pogácsás kosár, kenyeres kosár bevásárló kosár. Koszorú.
Középhaladó tanfolyam tananyaga: ovális alapú kosarak.
Haladó tanfolyam tananyaga: szögletes kosarak.
A tanfolyam megfelelõ létszám esetén október 13-án szombaton 10 órakor indul. Jelentkezési határidõ: 2001. október 6. A foglalkozást tartja: Bartha Kata
Részvételi díj: 11.500 Ft/tanfolyam

SZÖVÕ klub

Készítenek rongyszõnyeget, fali-szõnyeget, különféle mintázatú szatyrokat, párnákat stb. Különféle alapanyagokat használunk fel a munkánkhoz. pl. végszél, gyapjú, harisnya. Minden szerdán 16.00-18.00 óráig.

Zenemûvészeti csoportok
VÁROSI kamarakórus

Jó hallású, énekelni szeretõ dalostársakat vár tenor, basszus, szoprán és alt szólamaiba. Zeneszeretõ közösség, jó hangulat és sok negro vár minden kedves érdeklõdõt próbaidõben.
2001. szeptember 6-tól minden csütörtökön 19.15-21.15 között.

Dalárda

Ady klub, minden csüt. 18-19.30-ig

Életmód
JÓGA

Fiatalító és egészségfejlesztõ jóga.
Minden kedden 17.30-19.00 és 19.15-20.00 óráig.

ÉLETMÓD klub

Várja mindazok érdeklõdését, akik hisznek az alternatív módszerekben.
Minden szerdán 18.00-20.00 óráig
Bõvebb információ a foglalkozás idõpontjában a helyszínen.

GYÓGYTORNA

A berozsdásodott csontok ellen. Gerinc torna minden korosztálynak, csontritkulás elleni torna fiataloknak és idõsebbeknek egyaránt. József A. Mûv.Ház: kedden 16.00-17.00 óráig. Ady Klub: Hétfõ, csütörtök: 17.00-18.00

BIBLIA kör

A gödi Kõrös-utcai Gyülekezet istentiszteletét minden kedden 18.30-20.30 óráig tartja.

Egyéb klubok
KERTBARÁT klub

Minden hónap elsõ hétfõjén találkoznak.

VÖRÖSKERESZT klub

Az országos egyesület helyi szervezetének célja az idõseknek, szociálisan rászorulóknak való segítségnyújtás. Szervezik és bonyolítják a véradást és a tüdõszûrést. Minden hónap utolsó szerdáján tartják összejöveteleiket.

NAPOS OLDAL nyugdíjas klub

Találkozók: minden hónap 3. szerdája 14.00-17.00 óra

MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK klubja

A gödi szerezet minden hónap elsõ szerdáján tartja összejövetelét 14-17 óráig.

HAGYOMÁNYTEREMTÕ klub

Nov 24. Németh Lászlóra emlékezünk

JÁTSZÓHÁZ

Okt. 6-án a kiserdõben 10.00-15.30-ig.

GÖDI FONÓ Magyar táncház

Tánctanítás, daltanítás. Jó hangulatot biztosítanak a szervezõk teával, borral, zsíros kenyérrel, szõlõpréssel stb.
Közremûködik a váci néptánccsoport és a Dunakanyar Népmûvészeti Egyesület.
Szeptember 29-én 20 órától. Táncokat tanítja: Karánsebessy Balázs és Czinóber Klára.

Kiállítások

Szõke Krisztina fotókiállítása nyílik október 5-én 18.00 órakor. Megtekinthetõ okt. 24-ig hétköznap 10-17.30-ig szombaton 9.0-13.00 óráig.
Bábszinház bérlet
A bérlet ára 1.000 Ft, mely 4 elõadást tartalmaz. Óvodás és kisiskolás csoportok jelentkezését várjuk. Elsõ elõadás október 25-én 10.00 óra. A mûsor címe: A nagy utazás.
Bõvebb információ kérhetõ a József Attila Mûvelõdési Házban személyesen vagy a 27/336-478-as telefonszámon.

Közlemény

A Horizont Irodalmi Mûvészeti Klub legközelebbi összejövetele október 19-én, 17 órakor lesz a József Attila Mûvelõdési Házban.

A TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT BEMUTATÁSA

Helyettes szülõi Hálózat

Az 1997. évi XXXI. tv., mely a gyermekek védelmérôl szól, új fogalmat vezetett be, a "helyettes szülô" fogalmát.
A helyettes szülôi szolgáltatás a gyermekjóléti alapellátás része, tehát az önkormányzatok számára kötelezôen ellátandó feladat. Arra a felismerésre épül, hogy a veszélyeztetett gyermekek egy részét nem saját szüleitôl kell megvédenünk, hanem a krízishelyzetbe jutott szülô megsegítésén keresztül, az ô partnereként lehet eredményesebb prevenciós munkát végezni. A helyettes szülôi szolgáltatás igénybevételével megelõzhetõvé válnak hatósági intézkedések, illetve nem kerül sor a szülôi jogok szûkítésére.
A helyettes szülô arra vállalkozik, hogy- képzés után, megfelelô családi körülmény, egészségi állapot és közvetlen szakmai felügyelet mellett- vérszerinti családjában élô gyermeket átmeneti idôre a saját otthonában gondoz. A kiképzett helyettes szülôkkel az önkormányzat jogviszonyt létesít. A szolgáltatást mindig a szülônek kell kérnie az önkormányzattól, illetve e gyermekjóléti szolgálattól. A gyermek számára legkedvezôbb befogadó család kiválasztása után (ha van lehetôség a választásra), a két család együttmûködését írásban rögzítjük. Ebben szerepet kap a helyettes szülôi tevékenység idôtartama, a gyermek hazaköltözésének pontos napja, a szülôi jogok tisztelete, a szolgáltatás tartalma, a felek önkéntessége, az anyagi feltételek, a gyermekjóléti szolgálat szakmai együttmûködése, a helyettes szülôi tanácsadó munkája.
A szolgáltatás törvény szerinti idôtartama 6 hónap lehet, amit egyszer újabb három hónappal meg lehet hosszabbítani. A már mûködô helyettes szülôi hálózatok gyakorlatából példaként említve néhány élethelyzetet, amelyben a családoknak szükségük lehet a szolgáltatásra: kórházi ápolás, betegség, házassági problémák, munkanélküliség, lakásproblémák.
A szolgáltatás csak akkor tudja teljesíteni célját, ha a szülô álláspontja és a gyermek érdeke összhangban van, és a szolgáltatásban részt vevô összes szereplô egyként tekinti célnak a vérszerinti család újraegyesítését.
Gödön négy helyettes szülôi család és egy helyettes szülôi tanácsadó vett részt képzésben. Jelenleg folyamatban van a hálózat mûködési feltételeinek kidolgozása, a mûködési engedély megszerzése.

Szegvári Andrea intézményvezetô Szimlerné Medveczky Andrea szolgálatvezetô

Labdarúgás

2. forduló: GÖDI SE - Piliscsaba 1 : 1, Góllövõ: Vanda
GÖDI SE IFI - Piliscsaba IFI 2:0, Góllövõ: Lénárt 2
3. forduló: PÉCEL - GÖDI SE 4 : 1, Góllövõ: Bagócsi
PÉCEL IFI - GÖDI SE IFI 0 : 4 Góllövõk: Lénárt, Raffael, Mucs 2
4. forduló: GÖDI SE - Pilisszántó 2 : 2 Góllövõk: Ke-kecs,Vincze, GÖDI SE IFI - Pilisszántó IFI 9 : 1 Göllövõk: Lénárt 2, Samu Cs 2, Mucs, Búza, Samu, J., Mudri, Bodnár.
5. forduló: PERBÁL - GÖDI SE 3 : 2 Góllövõ: Kekecs 2
PERBÁL IFI - GÖDI SE IFI 2 : 2 Göllövõk: Lénárt, Zábrádi.
A felnõtt csapat a 16 ból a 14. helyen áll.

Murányi János

Csapatok/-dátum/-Felnõtt kezdés/-Ifi kezdés

Õrbottyán - Göd 9.30. 15.00 13.00
Göd - Szob 10.07. 15.00 13.00
GEAC - Göd 10.14. 15.00 13.00
Göd - Pilisszentiván 10.21. 14.30 12.30
Tárnok - Göd 10.28. 13.30 11.30
Göd - Halásztelek 11.04. 13.00 11.00
Hévizgyôrk - Göd 11.11. 13.00 11.00
Göd - Nagymaros 11.18. 13.00 11.00

Asztalitenisz

Göd - Rekord Kupa

Augusztus 19-én harmadik alkalommal került sor a Németh László Általános Iskolában a fenti verseny megrendezésére. Fôleg igazolt versenyzôk csatája volt ez Göd-Vác-Dunakeszi játékosai között. Három csoportban zajlottak a selejtezôk, a csoportelsôk az 1-3, a másodikok 4-6. helyezésért küzdöttek egymással.
1. helyezett Buzás Zoltán NB II. Vác
2. Martinecz Gyula NB II. Vác
3. Nagy László Göd megyei I.
4. ifj. Jeszenszki János Dunakeszi Bp. A.
5. Wagner Viktor Göd megyei I.
6. Bea István Vác megyei I.
Az elsô helyezett elnyerte a Göd-Rekord Kupát, a második-harmadik helyezettek ajándékot kaptak.

Megkezdôdött a megyei I. osztályú csapatbajnokság:

A nyári holt szezonban nagy volt a nyüzsgés a szakszövetség háza táján, ilyenkor történnek az átigazolások. Csapatunkból két meghatározó egyéniség távozott Oroszki és Félix, magasabb osztályba igazoltak. Örömmel tájékoztatom olvasóinkat, hogy Helmes Zoltán-t sikerült visszaigazolnunk Vácról (NB II.) Nagy nehézségek árán Veresegyháról megszereztük Szûcs Tibort az NB III-ból.
Új játékos még Wagner Viktor is. Végül is az átigazolásokkal csapatunk erôsödött, célunk az elsô három hely valamelyikének megszerzése.
I. forduló: Vámosmikola - Göd 7 : 11
Jól kezdett csapatunk, idegenbôl hoztuk el a két pontot, a korábban Kemence néven szereplô jó képességû gárdától. A páros mérkôzéseken: Helmes-Fojt, Kajári-Wagner felállással 2:0-ra elhúztunk és az elônyünket mindvégig megôriztük.
Az egyéni játszmákban Kajári Balázs játszott a legjobban, meglepetésszerûen mind a négy mérkôzését megnyerte. Helmes Zoltán balszerencsével egy vereséget szenvedett, és három fölényes gyôzelmet szerzett. Fojt Attila és Wagner Viktor egy-egy gyôzelemmel járult hozzá a végeredmény kialakulásához.

II. forduló: Zsámbék - Göd 4 : 14
Újra sikeresen szerepelt csapatunk, magabiztos játékkal gyôzött a szintén jó képességû hazaiak ellen.
Párosaink: Szûcs-ifj. Gulyás, Kajári-Wagner - remekül szerepeltek, 2:0-ás elônyre tettek szert, mely elônyt az egyéni mérkõzéseken tovább növeltek. Szûcs Tibor bemutatkozása kitûnôen sikerült, a mezôny legjobbja volt, minden mérkôzését megnyerte, még szettet sem veszített.
Wagner Viktor az elôzô fordulóhoz képest egy "óriásit" lépett,
veretlen maradt, ragyogóan játszott. Kajári Balázs újra jó formában volt, háromszor gratuláltak a zsámbékiak gyôzelméhez. Hosszú kihagyás után rosszabb napot fogott ki ifj. Gulyás Miklós egy mérkôzést sikerült nyernie.

(Gulyás)

Kézilabda

2001 õsz Serdülõ Ifi Felnõtt

9.30 Göd-Kispest 15.00 17.00
9.30 Kiskôrös-Göd 11.00, 13.00
10.07 Göd-Túrkeve 15.00 17.00
10.07 Göd-FTC 13.30
10.13 Szeged-Göd 13.00 15.00
10.14 Vasas-Göd 11.00
10.18 Göd-Esztergom 17.00, 18.00
10.21 Göd-Bôcs 15.00 17.00
10.28 Tököl-Göd 10.00 11.45

Vízilabda Gödön!

Sokunkban még élénken él az épphogy elrepült nyár minden élménye, köztük a margitszigeti vízilabda EB megannyi öröme és büszkesége, hisz olyan jó emlékezni lányaink fantasztikus gyôzelmeire, vagy visszagondolni Kásásék néhány emlékezetes trükkjére, bombagóljára! Hát igen! Van olyan labdajáték, amelyben Magyarország ma is világhatalom! Mióta létezik Magyarországon vízilabda, szinte azóta számol a világ a magyarokkal...
...és ha minden igaz, ezentúl hamarosan számolnia kell Göddel is... rohamosan fejlôdô városunk újból bizonyságát adja, adhatja agilitásának, és talán idôvel új sikertörténet kezdôdhet a gödi sport eddig is szép fejezetekkel íródott könyvében: augusztus közepétôl vízilabdaedzések kezdôdtek a gödi strandon!
Az elsô héten még csak néhány bátortalan kar szelte a vizet és nyúlt óvatosan a sárga labda felé, mára azonban már alkalmanként tíz-tizenkét egyre erôteljesebb hajó fröcsköli a vizet és néha már egészen biztatóan puffan a labda a rajtköveken...

Kedves Gödiek! Kedves gödi gyerekek, lányok és fiúk!

Ha szeretnétek Ti is a magyar sport egyik legsikeresebb sportágában kipróbálni magatokat, ha tudtok úszni (egyelôre mindegy, hogyan), és szeretitek a jó társaságot, a vidámságot és a komolyabb feladatok sem riasztanak el Benneteket, ott a helyetek a gödi vízilabdaedzéseken!
Elsôsorban az általános iskolás fiúk és a bátor, akár idôsebb lányok számíthatnak arra, hogy nemsokára talán bajnoki meccsekre hívhatják barátaikat és családtagjaikat.
Az edzések idôpontja és helyszíne pedig este fél héttôl nyolc-ig a strandon a mélyvizes medencénél, ahol Horváth Ákosnál lehet jelentkezni. Nem utolsó szempont talán, hogy a Polgármesteri Hivatal jóvoltából az edzésekre minden résztvevô térítésmentesen járhat!
Köszönet érte mindenkinek, akinek része volt, van, vagy lesz abban, hogy városunk új sikersportággal gazdagodjék!

Horváth Ákos

Kosárlabda

NB I-es és junior mérkõzésidõpontok 2001/2002.
Helyszín Ellenfél Kezd. felnõtt Kezd. junior
1. Nagykõrös BB Nagykõrös 9.30. vasár. 17.00 19.00
2. Göd Diana SE 10.05. péntek 18.00 19.45
3. Göd Bajai KK 10.13. szombat 18.00 19.45
4. Debrecen Hospnet 10.17. szerda 18.00 15.30
5. Göd MEAFC 10.20. szombat 18.00 19.45

SAKK

Sakkozóink résztvettek a VIII. Szent István Király Kupa FIDE sakkversenyen Szarvason augusztus 10-18-ig. A 45-ös rajtszámú Nagy Ferenc 5 ponttal a 35. helyen végzett, és 2136 élõ ponttal megszerezte a FIDE mesterjelölti minôsítést. A 33-as rajtszámú Beszterczey László 4,5 ponttal a 46. helyen végzett, és elvesztette a FIDE mesterjelölti minõsítését. A 34-es rajtszámú Kónya Károly 2,5 ponttal a 85. helyen végzett, és elvesztette a FIDE mesterjelölti minôsítését.

Pest megyei I. osztály sorsolása.

l. ford. X. 7. Ráckeve - GÖDI SE
2. ford. XI. 4. GÖDI SE - Zsámbék
3. ford. XI. 25. Tököl - GÖDI SE

IV. IVÁN KOVÁCS LÁSZLÓ EMLÉKVERSENY VERSENY KIÍRÁSA

Göd, 2001. október 21-23
A verseny célja: emlékezés a gödiek 1956-os forradalmár, mártír sportolójára, a kevés szabadsággal rendelkezô sakkozók számára versenyzési lehetôség biztosítása, magyar értékszám szerzésére, javítására nyílt versenyen, a GÖDI SE 80. jubileumi évének megünneplése.
A verseny rendezôje: GÖDI SE Sakk Szakosztálya.
Nevezés: 2001. október 15-ig beérkezôleg, az alábbi címre: ANTAL GYÖRGY BÁLINT 2131 Göd. Fürdô u. 9.
Tel.: 06-27-332-113, 06 30 853-3178

Rendõrségi hírek

- Munkavállalási engedély nélkül dolgozó külföldi állampolgárokat (9 fõt) állítottak elõ a rendõrök egy ellenõrzés során Göd frekventált építési területén.
- A tûzoltók akadályozták meg, hogy leégjen a Hóvirág utca egyik üdülõje augusztus 22-én. Ismeretlen elkövetõk betörtek az épületbe, feldúlták, majd megpróbálták felgyújtani. Mivel nem tûnt el semmi, így feltehetõ, hogy nem a haszonszerzés volt a tettesek indítéka.
- Munkahelyi baleset történt a Samsung épülõ gyártelepén szeptember 4-én, melynek következtében K.B. 52 éves munkás életét vesztette. Az építkezés során az épület födémrészén egy készülõ világító ablaknak kihagyott rést nem vett észre a szerencsétlenül járt férfi, attól a hungarocell kötegtõl, amit a kezében vitt maga elõtt. A nyíláson át öt-hat méter magasból lezuhant és a helyszínen meghalt.
- Több esetben vittek el ismeretlenek épülõ házakból, beépítésre váró - víz, gáz, konyhai - készülékeket, berendezéseket. A bejelentések szerint a vásárlást követõen, egy-két nap elteltével lopták el az értékes mûszaki tárgyakat.
- Felsõgödön, a strand melletti kis erdõben találtak egy Mountain bike fiú kerékpárt. A biciklit átveheti gazdája a rendõrõrsön, miután tulajdonjogát igazolta.

G.K.Zs.

Könyvtári hírek

Jövô év júniusáig tart az Olvasás Éve, mely egy országos szintû programsorozat az olvasás népszerûsítéséért. Könyvtárunkban a könyvek mellett folyóiratokat is kölcsönzünk. Ennek apropóján jutott eszünkbe, hogy bemutatunk Önöknek néhány olyan különleges újságot, melyek bennünket is megleptek:
- Franciaországban, hogy a nyaralni, fürdôzni vágyó olvasók a vízben ülve is hódolhassanak olvasási szenvedélyüknek, a rövid életû Naiade címû lap számait viaszosvászonra nyomtatták.
- Magyarországon jelesebb alkalmakkor szép selyemnyomatokként jelentettek meg egy-egy lapszámot, mint a Maros, 1904. augusztus 20-ai és a Ceglédi Közlöny 1916. november 26-ai számát. Az utóbbi I. Ferenc József halálakor készült.
Amerikában, a különlegességek és az ôrültségek hazájában megjelent az Ehetô Újság, melynek cikkeit csokoládé lapokra nyomták, hogy meg lehessen enni, miután elolvasták. (lám a tökéletes hulladékhasznosítás!)
- Persze õrültség dolgában nekünk, magyaroknak sem kell a "szomszédba mennünk". Hogy csak egy példát említsek, néhány évvel ezelôtt a Nagy Dolgok címû alternatív kulturális, irodalmi és környezetvédelmi lapot egy guriga wc-papírra nyomtatták.
- Jelentek meg mini kiadványok is. Jelenleg a Csaba címû reklámlap tartja a világrekordot a maga 21x31 mm-es méretével. Ez a parányi kiadvány a Gutenberg Emlékévben, 2000. szeptember 15-én jelent meg Békéscsabán, a Tipográfiai Kiállítás alkalmából, a magyar államiság 1000., Guttenberg születésének 600. évfordulójára. A 22 mini reklám elôtt egy rövid reklámtörténeti írást is közöl.
Könyv, Könyvtár, Könyvtáros c. folyóirat 2001/6.sz. alapján.

Könyvtárosok

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása

az erdõkre vonatkozó országos tûzgyújtási tilalom elrendelésérõl

Az utóbbi idõben a csapadékmentes idõjárás, valamint az emberi felelõtlenség, gondatlanság következtében jelentõsen megnõtt az avar, parlag és az erdõtüzek száma. A további tûzesetek megelõzése érdekében az ország teljes területén lévõ erdõkben és az erdõterületek határától számított 200 méteren belüli területen - a kijelölt tûzrakó helyen is - valamint a közút- és vasút menti fásításokban mindennemû tûzgyújtás, beleértve a parlag és gazégetést is, 2001. július 19-tõl átmeneti idõre tilos. Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égõ cigaretta csikket és dohánynemût ne dobjanak ki a jármûvek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkezõ tüzek sok esetben közvetlenül erdõ és mezõgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Felhívjuk továbbá az erdõben kirándulók, valamint a mezõgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy égõ dohánynemût eldobni nem szabad, azt minden esetben gondosan el kell oltani. Aki a tûzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el. A tilalom feloldására a fokozott tûzveszély elmúltával, késõbbi idõpontban intézkedik a minisztérium.