Gödi Körkép 2001.októberi száma

Tartalomjegyzék


Márai Sándor

MENNYBÔL AZ ANGYAL

(részlet) menj sietve

Az ûszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok.
Ahol nem csillog a karácsony,
Nincsen aranydió a fákon,
Nincs más, csak fagy, didergés, éhség...
Mert ez nagyon furcsa karácsony:
A magyar nép lóg most a fákon.
És a világ beszél csodáról,
Papok papolnak bátorságról.
Az államférfi parentálja,
Megáldja a szentséges pápa.
És minden rendû népek, rendek
Kérdik, hogy ez mi végre kellett.
Mért nem pusztult ki, ahogy kérték?
Mért nem várta csendben a végét?
Miért, hogy meghasadt az égbolt,
Mert egy nép azt mondta: "Elég volt.
Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik -
Ôk, akik örökségbe kapták -.
Ilyen nagy dolog a Szabadság?...
Angyal, vidd meg a hírt az égbôl,
Mindig új élet lesz a vérbôl...
Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
Mondd meg nekik -
mennybõl az angyal.

New York, 1956

Termál- és élményfürdõ komplexum épül a gödi melegvízû strandon

A város vezetõ testülete egyhangú szavazattal az 1,3 milliárdos fejlesztés mellett voksolt október 17.-én.


A gödi önkormányzat tulajdonában lévõ, korábban üzemeltetésre bérbeadott melegvizû strandot 1999 júliusa óta ismét az önkormányzat üzemelteti. A fürdõ szomszédságában egy nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas, 18 lyukú golfpálya és a hozzá kapcsolódó szálloda, valamint egy lakópark kialakítása van folyamatban. A város vezetõi felismerték a golfpálya - fürdõ - lakópark hármasban rejlõ lehetõségeket. A múlt év végén elhatározták a fürdõ fejlesztésének szükségességét, amit ez év január 30-i ülésükön megerõsítettek.

A testület meghatalmazott egy szakemberekbõl álló csoportot a fejlesztés elõkészítésével. Több hónapos munka során ez a csoport - bevonva a fõépítészt és a tervzsûrit - úgy döntött, hogy a Mélyépterv Consulting Engineering Kft.-vel készítteti el a fejlesztés mûszaki dokumentációját, ami része az Econoconsult által készített megvalósíthatósági tanulmánynak. Három lehetõséget mérlegelt a tervezés koncepciójának meghatározásakor a munkacsoport. Az egyik egy kifejezetten sport és szabadidõs strand lehetõsége volt nyitott medencékkel, a másik a gyógyászati irány, míg a harmadik a két elõzõ ötvözete. E mellett a döntés mellett szólt az is, hogy a Széchenyi-terv az ilyen jellegû fejlesztést támogatja, tehát reálisan pályázhat a város ahhoz, hogy pénzt kapjon. A tanulmány készítõi a fürdõnek az AquaSaphir nevet adták javaslatként. Úgy indokolva a névválasztást, hogy az AquaSaphir név ötvözi azokat az értékeket, amelyek a víz és a víz színét utánzó drágakõ egyesítésével jön létre. A 3,4 hektáros fejlesztési területen épülõ welness-fittnes, azaz teljes szellemi és fizikai felfrissülést biztosító fürdõ komplexumban 2155 négyzetméter nyitott vízfelületû és 640 négyzetméter fedett vízfelületû medencéket javasol kialakítani a tervezõ csoport.

A Széchenyi-terv pályázati anyagban felvázolt fürdõfejlesztés mintegy huszonöt hónap alatt megvalósítható beruházás során fogadóépület (fogadótér, pénztár, üzlethelyiségek, öltözõk, vendéglátó egység, szauna, UV napozó, squash-pályák, fitness és tornaterem, kozmetikai részleg, szolárium, masszázshelyek, illetve a funkcionális egységek: irodák, raktárak) felépítése, gépészet kialakítása szerepel. Úszómedence, fedett és nyitott élménymedence, fedett és nyitott gyermekmedence, csúszda medencéje, csúszda, tanmedence, fedett ülõmedence, valamint szabadtéri sportpályák, játszótér lesz építve. A három generációs termál- és élményfürdõ komplexum nettó költsége 1 milliárd 292 millió forint. A melegvízû strand fejlesztésével kapcsolatos lakossági vélemények megismerése végett ezer darab kérdõívet postázott a városban élõknek a Polgármesteri Hivatal. A kiküldött anyag elsõ részében Szegedi Sándor polgármester adott tájékoztatást a strandfejlesztés lehetõségérõl. Két utat jelölt meg:

  • a) A jelenlegi üzemeltetésbõl származó nyereségbõl egy lassúbb ütemût,
  • b) a Széchenyi-terv keretein belül vissza nem térítendõ állami támogatás igénybevételével nagyméretû fejlesztést.

A nagy beruházáshoz szükséges hatszázötven millió forint önkormányzati rész biztosításához saját forrásként három választási lehetõséget kínált a válaszadóknak:

  • a. gázvagyon terhére történjen
  • b. lakossági részvények kibocsátásával (minimálisan jegyezhetõ érték: 100 ezer forint, maximálisan jegyezhetõ érték: 5 millió forint)
  • c. hitelfelvétellel (bankoktól).

Külsõ tõke bevonásával két alternatívát jelölt meg - amivel együtt a befektetõ tulajdonosi viszonyt szerezhet - vagy bérleti szerzõdéssel meghatározott ideig üzemeltetõvé válik. A fejlesztéssel kapcsolatos lakossági vélemények megismerése végett a kérdõíves válaszadáson túl, ugyanebben a levélben lakossági fórumra hívta meg a polgármester a címzetteket október 17-én este 6 órára a József Attila Mûvelõdési Házba. A mûvelõdési ház nagytermében a képviselõ-testület tagjai, Imre Zsolt a terület országgyûlési képviselõje és mintegy harminc-negyven érdeklõdõ gyûlt össze. Szegedi Sándor polgármester miután köszöntötte a megjelenteket, bejelentette, hogy a képviselõ-testület rendkívüli ülést tart (nem lakossági fórumot), melynek egyetlen napirendi pontja van a melegvizû strand fejlesztésének döntéselõkészítése. Részletes tájékoztató során Szegedi Sándor ismertette a nagyszabású terv fejlesztésére elkészített megvalósíthatósági tanulmánytervet. A képviselõknek arról kellett dönteniük (a polgármester szavait idézve), hogy kényelmesen, háborúskodás nélkül a jelenlegi állapotot megtartva, a szûkös pénzügyi lehetõségekhez mért szerény fejlesztést válasszák-e? Vagy a város fejlõdése szempontjából hosszú távon kedvezõ esélyeket nyújtó, de sok munkával, gonddal, felelõsséggel járó másik variációt támogatják: a Széchenyi-terv nyújtotta állami pályázati pénz felhasználásával épülõ nagy beruházást. Döntést kért a polgármester arról is, hogy a fürdõ komplexum építése esetén milyen forrásból teremtsék elõ a szükséges önrészt. Az elõterjesztést követõen a felszólaló képviselõk mindegyike a nagy beruházást támogatta.
A külsõ tõke bevonását elvetve arra kerestek megoldást, hogyan maradhat a város egyedüli tulajdonosa a strandnak. Este fél nyolc körül szót kaptak a jelenlévõ lakosok is. Elsõnek Vass István a Gödi Horgászegyesület elnöke mondta el véleményét. A fejlesztést támogatja - mondta, de attól tart, hogy a legjobb szándék mellett is csak a lakosság egy szûk rétege válik strandtulajdonossá - amennyiben részvénytársasági formát választ a testület - mert a gödi családok anyagi helyzete nem teszi lehetõvé, hogy 100 ezer forintos részvényeket vegyenek. Berta Sándor a Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület elnöke a strand fejlesztése mellett szólt, de tiszta, világos áttekinthetõ megoldást kért a testülettõl. Tizennégy kérdést tett fel a strand bõvítéssel kapcsolatban, olyanokat, melyek az egyesületi tagok által fogalmazódtak meg. Választ várva kérte az írásban leadott kérdések jegyzõkönyvhöz csatolását. Bódi Zita a MIÉP gödi szervezetének elnöke a strandfejlesztéssel kapcsolatos elnökségi állásfoglalást olvasta fel és õ is kérte annak jegyzõkönyvhöz csatolását. Véleményük szerint a fejlesztés céljai között kiemelten kell szerepelni a tömegsport igények kiszolgálásának.
Legyen lehetõségük a Gödön élõ gyermekeknek és felnõtteknek állandó úszásoktatás és más strandhoz kapcsolódó sportok igénybevételére. A továbbiakban még néhány lakossági hozzászólás hangzott el a beruházást támogató javaslattal. Ezt követõen egyhangú szavazással döntött a jelenlévõ tizenegy önkormányzati képviselõ arról, hogy a nettó 1,3 milliárdos strandfejlesztést saját beruházásban, részvénytársasági formában kívánja megvalósítani külsõ pénzek bevonása nélkül úgy, hogy 51 %-ban az önkormányzat a tulajdonos, 49 %-ban a lakosság a részvényes. A Széchenyi-terv pályázati anyagát november közepén szándékozik benyújtani a polgármester. Azt megelõzõen még a szakbizottságok, és október 30-án a képviselõ-testület újra tárgyalja majd, valamint közmeghallgatás során a lakosságnak is lehetõsége lesz véleményét kifejteni.

G. Kovács Zsuzsa

Gödbusz Kft. Halottak napi járatának menetrendje

Göd város területén: 9,00 Autópihenõ - 9,08 Jácint u. temetõ - 9,12 Labdagyár - 9,15 Ramóna - 9,17 Göd-Újtelep - 9,23 Göd Köztemetõ - 9,40 Göd Köztemetõ - 9,43 Göd Mgtsz. - 9,46 Nemeskéri u. - Kölcsey u. - 9,50 Pázmány P. u. Temetõ - 9,53 Gólya Falatozó - 9,55 Göd Polgármesteri Hivatal - 9,57 Pesti u. Temetõ - 9,59 Autópihenõ

A járatok 2001. november 1-jén óránként, 9 és 18 óra között közlekednek. A déli járat technikai okok miatt nem üzemel.

Gödbusz Kft.

A Göd Jövõje Klub (GJK) bemutatkozó estje, és tervei

Minden kedves érdeklõdõnek szívbõl köszönjük, hogy részvételével megtisztelte Klubunk "Göd zöldterületei és védett természeti értékei" címmel megrendezésre került bemutatkozó estjét. Úgy gondoljuk, hogy Dr. Seregélyes Tibor elõadása komoly érdeklõdésre tartott számot. Egy olyan szakember elõadásában kívántuk a Gödi-láprét sorsát bemutatni, aki szakértõként részese volt a folyamatnak, és elhivatottsága révén - biológusként - a természet érdekeit figyelembe véve viszonyul a láprét - golfpálya kérdésköréhez. Mint hallottuk az elõadáson, a szerzõdés kötelezi a golfpálya kezelõjét arra, hogy tavasszal és õsszel, a láprét növényeinek virágzása idején tegye lehetõvé a város lakossága számára a védett terület látogatását. Terveink szerint a jövõ év tavaszán - Dr. Seregélyes Tiborral egyeztetve - egy szakvezetéssel támogatott bejárást tartunk a területen. Ugyanezt szeretnénk az õsz folyamán is megismételni. Fontos feladatunknak tartjuk a látogatási lehetõség reklámozását, hiszen legértékesebb védett területünk megismerése minden város- és természetszeretõ polgár joga és érdeke is. Tervezett programjaink között szerepel - november hó folyamán - annak a felmérésnek, közvélemény-kutatásnak az elvégzése, amely - a "Göd Jövõje" koncepció és program megalapozásaként - arra keresi a választ a város lakosainak körében, hogy milyen városban is szeretnénk élni. Milyen jövõt képzel el a lakosság azon rétege, aki hajlandó egy ilyen jellegû együttgondolkodásban részt venni. A szakképzett kérdezõbiztosok által levezetett beszélgetés során a jelenlévõk helyszíni megbeszélések, viták alapján alakíthatják ki azt az elképzelést, amelyet a város jövõjével kapcsolatosan képviselnek. Mibõl induljunk ki a város fejlesztése során? Melyek azok az erõsségek, gyengeségek, lehetõségek és veszélyek, amelyek meghatározói vagy gátjai lehetnek a város fejlõdésének? Váljunk iparvárossá? A turizmus fejlesztésével kívánjuk a város jövõjét kialakítani? Hol és meddig fejlesszük a város belterületét? Milyen ipari létesítményeket, mezõgazdasági fejlesztéseket kívánunk támogatni? Mekkora és milyen zöldterületet alakítsunk ki városunk külterületein? Ilyen és hasonló kérdések megválaszolásával, úgy gondoljuk, hogy jó alapot kaphatunk arra vonatkozóan, hogy a város lakossága szerint milyen irányba is folytatódjon - tervszerû módon és lakossági felügyelet mellett - a város fejlesztése. További akcióként folyamatban van a város kerékpártárolóinak felmérése és a szükségleteknek megfelelõ bõvítése az érintett területeken. A felmérés alapján elsõ lépcsõben a vasútállomások környékén látjuk célszerûnek a férõhelyek növelését. Minden érdeklõdõ vagy érintett polgár, kerékpáros ötleteit és cselekvõ támogatását szívesen fogadjuk. (GJK: Levélcím: 2132. Göd, Pf. 47.; Fax: (27) 331-634; E-mail: gjk@gjk.hu; Honlap: www.gjk.hu.)

GJK. vezetõi

A gödi láprét

A természetvédelmi szakemberek figyelmét dr. Ráth Tamásné, a Dunakutató Állomás munkatársa hívta fel 1986-ban. 1992 tavaszán az önkormányzat a gödi láprétet és vele együtt a szigetet helyi jelentõségû védett területté nyilvánította. Azóta mindkét terület országos védettség alá került. 1992-ben dr. Seregélyes Tibor és munkatársai részletesen feltárták a területet és "A Göd környéki természetvédelmi területek fenntartási és fejlesztési terve" c. munkájukban ezt közzé is tették. A láprét a gödi homoktakarón alakult ki, a lápi növényzet számára szükséges víz a környezõ dombok felõl szivárog, így mivel messzebbrõl jön a víz, kisebb a talajban a vízmennyiség ingadozása. Az elpusztult gyökerek - a vízborítás miatt - nem oxidálódnak el, így évezredek alatt egy meglehetõsen stabil szerves anyag, tõzeg képzõdik a lápok talajában. Ezek a láprétek a dombok közötti mélyedésekben alakultak ki, a dombtetõkön árvalányhajas homokpusztarétek találhatók. Így együtt országos jelentõségû a terület, sõt még Közép-Európában (és Európában) is ritka.
A felmérés idején 18 védett és egy fokozottan védett növényt találtak, azóta újabb fajok is megjelentek, idén nyáron több, mint 20 védett fajt találtak a szakemberek. Értékes növényfajai: fehér májvirág (legnagyobb hazai elõfordulása itt van), mocsári nõszõfû, lápi orchidea fajok, (pl. mocsári kosbor, agárkosbor), nagyon ritka faj az ördögharaptafû, fehér zászpa, szép számú a téli sás is, kornistárnics is Magyarországon itt található nagyobb egyedszámban. A területen a víz és a tápanyag mennyisége a mértékadó, ugyanis a lápi növényzet csak alacsony tápanyagszinten marad fent hosszútávon, így a mûtrágyázással bevitt tápanyag a nádnak kedvez, ami közép távon - akár 20-30 év alatt is elszaporodhat annyira, hogy értékes növények szorulhatnak ki a területrõl.
A védett részeken nem volt földmunka. Ezeken a részeken piros karókkal jelzett kis mintaterekben a szakemberek folyamatosan ellenõrizni tudják a növényzet állapotát, változását. Részletes térkép készült, a növények helyének jelölésével, leírásokkal, kezelési javaslatokkal. A fent említett címmel megjelent anyag olvasható a www.gjk.hu internet címen.

Debreceni Péter

Beszámoló a 2001. szept. 25-i testületi ülésrõl

Szegedi Sándor köszöntötte a megjelenteket, megállapította a határozatképességet és az ülést megnyitotta. Tájékoztatta a képviselõket az elõzõ ülés óta történt eseményekrõl. Ezt követõen a képviselõ-testület egyhangúan elfogadta a napirendi pontokat.
Az 1. napirendi pontban a hivatal Szervezeti és Mûködési Szabályzatának módosítására került sor. Tekintettel arra, hogy a ktv. módosítására került sor, ennek megfelelõen a 2. napirendi pontban a Polgármesteri Hivatal ügyrendjének módosítása vált szükségessé. Ugyancsak a ktv. módosítása tette szükségessé a köztisztviselõk jogállásáról szóló rendeletünk módosítását is.
A 4. napirendi pontban szintén rendelet módosításról döntött a képviselõ-testület. Ezen napirendi pont a polgármester, képviselõk, bizottság elnökeinek illetményérõl szóló rendelettel kapcsolatos módosításokat tárgyalta.
Az 5. 6. napirendi pont a 2001. évi költségvetési rendelettel foglalkozott. Ezen napirendi pontokon belül elfogadásra került a 2001. évi költségvetési rendelet I. félévi módosítása, valamint képviselõ-testületi beszámolót fogadott el a költségvetés végrehajtásáról.
A 7. napirendi pont a temetõkrõl és a temetkezési tevékenységekrõl szóló rendelet módosítása volt. A korábban megalkotott rendelet a következõkkel egészül ki:
A sírhelyek megváltásának díjtételei:
egyes sírhely: 10.000 Ft 25 évre
dupla sírhely: 20.000 Ft 25 évre
a szabványos méretnél 20 %-kal kisebb dupla sírhely 15.000 Ft 25 évre
gyereksírhely: 5.000 Ft 25 évre
kripta: 200 ft/m2/év 60-100 évre
kolombárium egyes fülke: 5.000 Ft 10 évre
dupla fülke: 10.000 Ft 10 évre
A rendelet 2001. október 1-jén lép hatályba.
A 8. napirendi pontban dr. Szinay József elõterjesztését követõen a képviselõ-testület elfogadta Göd város sport rendeletét. Ennek jelentõsége, hogy elsõ alkalommal kerül sor önkormányzati szinten sporttevékenység szabályozására. Szintén a jegyzõ úr elõterjesztésében került sor a helyi iparûzési adórendelet módosítására.
10. napirendi pontban a Településellátó Szervezet bevételi és kiadási fõösszegeinek megemelésérõl határozott a képviselõ-testület.
Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítvány Kuratóriumi tagjainak sorába választotta Csányi Józsefet.
12. napirendi pontban Ilyés Gizella alpolgármester asszony a Pedagógiai Szakszolgálat vezetõi álláshelyére kiírandó pályázati kiírást terjesztette a képviselõ-testület elé. A testület rövid vita után pályázatot hirdetett a gödi Logopédiai Szakszolgálati Intézmény vezetõi megbízásának elnyerésére.
Szegedi Sándor polgármester úr elõterjesztésében ismertette a Gödi Rendõrõrs parancsnokának végleges kinevezésével kapcsolatos önkormányzati álláspontot. A testület egyhangú szavazattal támogatja, hogy a Gödi Rendõrõrs vezetõjének Pregun Kálmánt nevezzék ki.
A Pest Megyei Önkormányzat minden évben kitüntetõ címet adományoz. A testület javaslatot tett:
Pest Megye Díszpolgára kitüntetõ címre: néhai dr. Varasdi Sándornét,
Pest Megye Emlékérem kitüntetõ címre: a Gödi Dalárdát,
Arany János Pedagógiai díjra: Szabó Lajosnét,
Tudományos díjra: Dr. Romsics Ignácot,
Testnevelési és Sportdíjra: Bagócsi Sándort,
Pest Megye Közbiztonságáért díjra: Cseh Józsefet.
16. napirendi pontban Gruber Péter elõterjesztése után a testület ingatlan értékesítésrõl határozott. Az ezt követõ napirendi pontokban alapítványok támogatásáról születtek döntések. Ezen döntések értelmében az önkormányzat különbözõ összegekkel támogatja az alapítványokat.
A 21. napirendi pontban Salamon Tamás KSB elnök ismertetését követõen egyhangú szavazattal úgy döntött a testület, hogy a Huzella Tivadar Általános Iskolában 1 fõ tanítói státuszt hoz létre. Az egyebeket megelõzõen az utolsó napirendi pontban meghosszabbításra került a Gödi Körkép fõszerkesztõjével kötött szerzõdés és döntés született arról, hogy 6.000-re emelkedjen az újság példányszáma. Az egyebeket követõen polgármester úr megköszönte a részvételt és az ülést bezárta.

Cseri Tibor aljegyzõ

A gyõzedelmes forradalom és a vérbefojtott szabadságharc ünnepén

Tizenegy évvel a világtörténelem legvéresebb háborújának vége után, 1956. október 23-án kirobbant Magyarország dicsõségesen gyõztes forradalma és szabadságharca. A forradalom gyõzött, és a magyar nép boldog volt, mert azt hitte, hogy örökre vége a bolsevizmusnak, vége a munkásság és a gazdatársadalom elnyomásának és kizsákmányolásának, vége az ÁVH-nak és az Andrássy út 60. rémének, vége a kitelepítéseknek, a megsemmisítõ táboroknak, vége a katonai munkaszolgálatnak, vége a törvénytelen ítéleteknek. A több tízezer jól fizetett besúgót kiveti magából a nemzet, bezárnak a kommunista pártapparátus különleges árukkal zsúfolt filléres üzletei. Bízott abban, hogy Magyarország "jelzõ nélküli" boldog demokrácia lesz rövid idõ elteltével. De a verõfényes, csodálatos magyar hajnalt a legfeketébb gyász napjai váltották fel, november 4. hajnalán a korábban kivonulást ígérgetõ, közben új hadosztályokkal feltöltött szovjet hadsereg rátámadt a forradalom gyõzelmét ünneplõ boldog Magyarországra. A szabadságharcot a poklok hatalmassága, a Szovjetunió, magyarul is beszélõ janicsárjainak, háromszázezer véreskezû csillagos katonájának és háromezer modern tankjának bevetésével vérbe fojtotta. 1956 halott hõsei szikrázó fénnyel világító fáklyák, melyek addig fognak égni és világítani, míg egyetlen magyar él bárhol ezen a földtekén!

Vitéz Zahorán Sándor '56-os elítélt

Önkormányzati pályázatok 2001 évben (megítélt összeg)

ISM Mobilitás Ifjúsági Szolgálat: "Városi egészségmegõrzõ, drogmegelõzõ nap" (200.000 Ft), Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány: Millenniumi kórushangverseny a Pedagógusnap tiszteletére (50.000 Ft), ISM Mobilitás Ifjúsági Szolgálat: "Az ukrajnai Jánosi településrõl árvízkárosult gyermekek táboroztatása (150.000 Ft), Pest megye Önkormányzata Mûvelõdési Bizottsága: Madarak, fák napja megrendezése (50.000 Ft), Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma: Könyvtárak állomány gyarapításának támogatása (389.000 Ft), Pest megyei Közoktatás-fejlesztési Közalapítvány: Oktatási Intézményeknek eszközök, felszerelések beszerzése (1.500.000 Ft), Pest megyei Közoktatás-fejlesztési Közalapítvány: Gödön mûködõ Szakszolgálati Intézmény feltételeinek javítása (Nem kaptunk támogatást, újabb pályázat benyújtására van lehetõség október hónapban.)

A pályázatokat összeállította: Hamarné Kismartoni Adrienn

2001 évi pályázatok (támogatás mértéke, megjegyzés)

KöViM: Kolozsvári út (20 mFt, 44 %, építés folyamatban), Gazd.Min.: Melegvizû strand megvalósíthatóság és tervezés (80 %, 6.0 mFt támogatás), KöViM VICE: Ipoly-Tisza u. szennyvízcsp.ép. (9 mFt, 10 %, bírálat alatt), KöViM VICE: Szennyvízcsat. IV-es ütem (50,1 mFt, 10 % bírálat alatt), BM központi céltámogatás: Ipoly-Tisza u. szennyvízcsat. (45 mFt, elnyert támogatás), BM központi céltámogatás: Szennyvízcsat. IV-es ütem (250 mFt, elnyert támogatás), KöViM: kompok, révek felújítása (13 mFt, elnyert támogatás), Pest Megyei Területfejlesztési Tanács: Huzella T. Ált. Isk. 8 tanterem bõvítés (40 mFt) (elutasítva)

Polgármesteri Hivatal

Ruhagyûjtés, ruhaosztás a Huzella Iskolában!

November 6-7-én 14-16 óráig lehet a tisztára mosott gyermek és felnõtt ruhákat behozni. November 13-14-én 14-16 óráig lehet válogatni, s ingyen vinni a ruhákból. Szervezõk

Legyen a vendégünk!

- címmel sorozat indul a FIDESZ Magyar Polgári Párt gödi szervezete szervezésében november 29-én 18 h-kor a József Attila Mûvelõdési Házban (Göd, Pesti u.72.). Elõadást tart és a kérdésekre válaszol Kövér László a FIDESZ Magyar Polgári Párt ügyvezetõ alelnöke. Mindenkit szeretettel várunk.

Lenkei György FIDESZ MPP gödi szervezetének elnök

Tisztelt Ügyfeleim!

Az elmúlt idôszakban sokan keresték fel a polgármesteri hivatal vezetôit azért, hogy az alábbi építéshatósági probléma megoldásában segítséget nyújtsunk részükre. Gyakran elôfordul az az eset, hogy ha a szomszéd építkezni kezd, megszerzi a szükséges engedélyeket, tehát rendelkezik a polgármesteri hivatal által kiadott engedélyekkel, akkor felkeresi szomszédjait, hogy mondjanak le a törvény által biztosított fellebbezési jogukról. Általában a jószomszédi kapcsolat fenntartása miatt, jó esetben a tervben való rápillantás után megszületik a hozzájáruló nyilatkozat, azaz a fellebbezési jogról való lemondás. Az esetek többségében szomszédunk a törvények betartásával a tervnek megfelelôen kezdi meg az építkezést és pénztárcájának függvényében 1 vagy 2 év alatt be is fejezi. Azonban egyre többször fordul elô az az eset, amikor szomszédunk olyan tervet készíttet, amely ugyan a törvényeknek megfelelô, de hátrányos helyzetbe hozza a nem kellôen körültekintô telektulajdonost, és ekkor kezdôdnek a bajok. A tulajdonos elôször az építtetôt keresi fel, "nem errôl volt szó szomszéd", erre a válasz: "én megmutattam a tervet, te átnézted, megbeszéltük, hogy így lesz".
A következô útja a polgármesteri hivatalba vezet, elôször az építési elôadókhoz, késôbb a hivatal vezetôihez. Azonban a korábbi kellôen át nem vizsgált fellebbezésrôl való lemondás miatt a válasz itt is csak az lehet, a tisztelt ügyfél fellebbezési jogáról lemondott, így az építési engedély jogerôssé vált, államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs. Egyetlen megoldás marad a hosszú és lassú polgári peres eljárás. Ezért nyomatékkal felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét arra, hogy akár a polgármesteri hivatal által postán megküldött építési határozatokat, akár építkezô szomszédunk által kézben hozott határozatot kellô körültekintéssel nézzék át, amennyiben szükséges keressék fel hivatalunkat szívesen állunk rendelkezésükre, a késôbbi bosszúságok elkerülése végett.

Dr. Szinay József jegyzõ

Tájékoztató egy gödi engedélynélküli építkezésrôl

1996-ban engedély nélkül lakóház-bôvítés kezdôdött Gödön a Muskátli utcában, a polgármesteri hivatal leállító határozata és többszöri bírságolása ellenére az építtetô folytatta az építkezést. Ezt követôen a város bontást elrendelô határozatot adott ki, melyet a fellebbezések után a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal, késôbb a bíróság is jogerôsen jóváhagyott. Az építtetô így tehát minden jogorvoslati lehetôségét kimerített. Közel 5 év elteltével a kényszerbontás elrendelése elôtt a tulajdonos a bontási munkálatokat elvégezte. Ez a példa mutatja, hogy elôbb vagy utóbb az engedély nélküli építkezések több bírságolási fázis után bontáshoz vezetnek.

Dr. Szinay József jegyzõ

Tájékoztató

Október elsejével elkezdtük a templomkertben az új plébánia és közösségi ház építését, miután a régi eladásra került. Az új plébánia felépítése több milliós nagyságrenddel kerül többe, mint amennyiért a régit értékesíteni tudtuk. A hiányzó pénzösszeg pótlására az egyházközség plébánosa és képviselõ-testülete számozott téglajegyeket bocsát ki 500, 1000, 5000, 10 000 forintos értékben. Ezen téglajegyek megvásárolhatók az egyházi képviselõ-testület tagjainál, a templomban a szentmisék után, valamint a plébánián hivatali idôben. December 1-én, szombaton este 18 órakor jótékonysági hangversenyt rendezünk a Szent István templomban neves operaénekesek, hangszeres mûvészek és énekkarok részvételével. Részletes mûsort a Gödi Körkép novemberi számában közlünk. Az önkéntes adományok az új plébánia építési költségeire lesznek fordítva. Ezen alkalommal is lehet téglajegyeket vásárolni, mely adománynak számít. Már most szeretettel hívunk mindenkit erre a hangversenyre és tisztelettel kérjük támogatásukat.

Ország Tibor plébános Dr. Faragó László világi elnök

Idôsek Világnapja Miacsa pusztán


Az elôzô évekhez hasonlóan ismét sikerült egy felejthetetlen napot töltenünk Bolyóczky János úr és a Lions klub jóvoltából a Nógrád megyei Miacsa pusztán.
Az immár hagyományossá váló szeptemberi kirándulásunkkal az Idôsek Világnapját ünnepeljük évek óta a környezõ kistelepülések nyugdíjasaival közösen (Szécsényke, Becske, Kövesd ). Délelôtt elsétáltunk a közeli erdôbe, gombát és ôszi terméseket szedtünk, csipkebogyót, kökényt, makkos tölgyágat. A finom és bôséges ebéd után pedig csapatjátékban versenyeztek egymással a települések. A lovaglás sajnos már elmaradt, mert a paripát el kellett adni, a zsákban futásra sem került sor, pedig az tavaly sok derültséget okozott, viszont a kötélhúzásban a középdöntôig vezettünk, a döntôben már erôsebbnek bizonyultak a kövesdiek. A legjobbnak járó pezsgõt azért közösen fogyasztottuk el. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Bolyóczky úrnak, és a Lions klubnak hogy ismét létrejöhetett ez a kirándulás Albert Pálnénak, Tóth Lászlóné Sacinak és Muszkatalné Tóth Andreának pedig a finom ebéd elô- és elkészítésében, no és a romok eltakarításában nyújtott közremûködésükért.

Az idôsek klubja nevében:Szegvári Andrea intézményvezetô

Pártsarok

"Csak tiszta kéz lehet erôs" Kampányt kezdett a MIÉP

Nem a másikat lejárató, negatív kampánnyal kívánjuk magunk mellé állítani a választókat, hanem saját programunknak a megismertetésével igyekszünk meggyôzni ôket: érdemes a pártjelöltjére szavazniuk - ezekkel a szavakkal nyitottam meg kampánynyitó nagygyûlésünket szeptember 28-án a mûvelôdési házban. A jelenlévôk megismerhették azt a szerzôdést, amelyet a MIÉP országos elnöksége köt a pártjelöltjeivel, s amelyben az aláírók vállalják, hogy erkölcsileg feddhetetlenek, korrupció gyanújába nem keverednek. Ezért választottuk, mondtam, kampányunk jelmondatául a Szent István-i idézetet: "Csak tiszta kéz lehet erôs!" Természetesen, amit elvárunk saját jelöltjeinktôl, ugyanazt várjuk el a rivális pártok jelöltjeitôl. Éppen ezért, amint már megszokhatták tôlünk, a jövôben is felhívjuk a választók figyelmét vezetôik, képviselôik emberi alkalmatlanságára, a korrupció, vagy a közjavak hûtlen kezelésének gyanújára. A bevezetô szavak után dr. Bognár László országgyûlési képviselô, a párt országos alelnöke részletes elemzést adott a szeptember 11-i, az Egyesült Államokat ért terrortámadás várható politikai, gazdasági következ-ményeirôl, a MIÉP-nek az esettel kapcsolatos álláspontjáról. Majd e szavakkal ajánlotta a résztvevôk figyelmébe Fördôs Attila parlamenti képviselôjelöltet:
- A jellemes emberek arról ismerszenek meg, hogy viselkedésük, reagálásuk elôre kiszámítható. Fördôs Attila ilyen ember: mindig pontosan tudjuk, hogyan ad választ egy adott kérdésre. Igazi kos természetû: ha kell, fejjel megy a falnak, de mindenképpen eléri. amit jónak tart. Neki köszönhetjük a váci rabtemetô feltárását, Hóman Bálint rehabilitálását. llyen céltudatosnak, karakánnak kell lenni, mert csak így lehet eredményt elérni; a langyosakat kiköpi a világ... Ha nem szavaznak rá, Fördôs Attila már akkor is benn van a parlamentben, hiszen a megyei lista elsô-második helyének egyike ôt illeti. Mégis javaslom, ha azt szeretnék, hogy a Magyar Parlamentben a keresztény nemzeti értékeket képviselô oldal az eddiginél nagyobb súlyt kapjon, akkor adják rá a voksukat.
A bemutató szavak után Fördôs Attila országgyûlési képviselôjelölt - jelenleg a párt megyei elnöke, a megyei kép-viselôtestület MIÉP-frakciójának vezetõje, a váci MIÉP-szervezet elnöke - szólt a nagyszámú érdeklôdôkhöz. A képviselôjelölt részletesen elemezte a hazai gazdaság helyzetét, információkkal szolgált a multinacionális nagyvállalatok mûködését illetô tapasztalatokról, valamint a megye politikai vonatkozású érdekességeirôl. A nagygyûlést fórum zárta, amelyen a hozzászólók helyi eseményekrôl mondták el a véleményüket. Fördôs Attila elôadásához kapcsolódva, többen nehezményezték például, hogy a város képviselô testülete hozzájárult a koreai nagyvállalat 10 éves adókedvezményéhez.

Bódi Zita a MIÉP gödi szervezetének elnöke

KÖZLEMÉNY

A Fiatal Sasok Országos Egyesülete köszönetét fejezi ki mindazon állampolgároknak, akik a 2000. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékával az egyesületet támogatták. Egyben közöljük, hogy az így befolyt összeget, mely 212.795.- Ft, az alábbi tételekre használtuk fel: 120 db tányér 26.676.-, táborba kispárnák készítése és párnahuzatok 26.775.-, fûnyíró javítás 32.000.-, nyílászárók javítása 17.400.-, áramfejlesztô javítása 10.000.-, mini gázégô palackkal, töltôvel 3.614.-, motoros fûnyíró javítás 31.930.-, kisgép javítás 42.000.-, konyhai felszerelések pótlása 22.400.-. Összesen: 212.795,-. Tisztelettel kérjük, hogy a 2001.évi személyi jövedelemadójukból továbbra is támogassák egyesületünket. Adószámunk: 19177892-1-13

Bolyóczki János elnök

"Napos oldal" klubb hírei

Gazdag, színes programok vannak mögöttünk. Kirándultunk Gö-döllõre, Vácrátótra, Székesfehérvárra. Az októberi klubdélutánunkon vendégünk volt Iván László professzor úr és az Idõsek Akadémiája "Szeretet" klub küldöttsége. Egyre többen vagyunk és várjuk a következõ klubdélutánra november 14-én 14 órakor azokat is, akik eddig még nem tudtak jönni. Készíteni fogunk saját kezûleg hozott anyagból adventi koszorúkat, megbeszéljük a következõ, év végi zenés klubdélutánt december 12-én 14 órakor, kirándulást, színházlátogatást. Talán a Planetárium elõadására is sikerül elég jelentkezõt szervezni. Az évzáró klubdélutánra ezúton is meghívjuk az összes Gödön mûködõ kedves klubok tagságából azokat, akik a saját - vers, próza, tánc, ének, stb. - szerepléssel hozzá tudnak járulni a színes, vidám, egymást minél többen megismerõ együttléthez.

"Napos oldal" klubtagság"

Hirdetmény

Gödön lévõ Pázmány Péter (volt Ságvári Endre) utcai lezárt temetõben a sírhelyek használati ideje lejárt. Göd Város Önkormányzata a temetõt újra meg kívánja nyitni, ezért felhívja a hozzátartozók, érdekeltek figyelmét, hogy amennyiben meg kívánják váltani a sírhelyet, úgy azt 2001. december 31-ig a temetõt üzemeltetõ Településellátó Szervezetnél tegyék meg. Cím: 2132 Göd, Duna u. 5. Telefon: 336-546. A fenti határidõn túl a meg nem váltott sírhelyek temetkezési helyként kerülnek felhasználásra a kegyeleti jogok betartása mellett.

Addig, míg a miénk is a Gödi Strand!

Még el tudunk menni - ha rossz úton is -, de meddig. A terv nagyszerû, ha ez számunkra nem jelent olyan belépõjegy költségnövekedést, ami az itt lakó nyugdíjasok részére azt jelenti, "mi itthon sem tudunk egészségileg fontos, anyagilag elérhetõ" fürdõt igénybevenni. Kérem, kérjük, dolgozzanak ki olyan számunkra elfogadható árat, ami lehetõvé teszi, hogy nem messzi gyógyfürdõkre kell elutaznunk. Természetes, hogy jó lenne több medence - pl. olyan, ahol úszni is lehet beugrálók nélkül -, rendezett körülmények. De a tervezetben felsorolt lehetõségek nem nekünk szólnak, vagy igen keveseknek! Megköszönjük, ha a tervezéskor minket is figyelembe vesznek.

Nagy Zoltánné Kossuth Lajos u. 35.

Rendõrségi Hírek

Október 2-án kora délután az Alagút utca és Fürdõ utca keresztezõdésében lévõ kis ABC-ben fegyvernek látszó tárggyal fenyegetõzött egy negyven-ötven és körüli hajléktalan férfi. A bolt egyik dolgozója telefonon értesítette a rendõrõrsöt az esetrõl, s a fenyegetõzõt a helyszínen a rendõrök elfogták, s a Dunakeszi Rendõrkapitányságon elõállították.
Az utóbbi idõben megszaporodott a városban az autó feltörések száma. A Penny Market parkolójában, utcán és más parkolókban álló autókat törtek fel. Megelõzés végett lehetõség szerint még napközben is álljanak be autójukkal az udvarra, s ne az utcán parkoljanak! Értékes tárgyakat ne hagyjanak gépkocsijukban!
Új módszerrel próbálkoznak a betörõk. Világos nappal becsöngetnek a betörésre kiszemelt házakba, hogy megtudják otthon vannak-e a lakók. Ha a háziak a csengetésre kimennek akkor egy kitalált nevû személy után érdeklõdnek. Az eset gyakori, ezért a rendõrség kéri mindazokat, akik ezt tapasztalják, vagy gyanús személyeket látnak lakókörnyezetükben, akkor segítsenek azzal, hogy ezt jelzik a 107-es ingyenes telefonszámon!
A gyors rendõrségi intézkedés végett javasolt a 107-es hívószámot tárcsázni, ami a Dunakeszi Rendõrkapitányságon cseng, mert a helyi rendõrõrsön a kevés létszám miatt nincs mindig ügyelet.

G.K.Zs.

Írjuk együtt az Almanachot!

A Gödi Körkép legutóbbi számból megtudhatjuk, hogy az eddig elkészült hét Almanachban hetven szerzõ tollából több mint 140 írásmû született. Ez azt jelenti, hogy már eddig is szép számmal voltak, akik részt vettek ebben a munkában. Az Almanachot jelenlegi vagy volt gödiek és Göddel foglalkozó emberek írják, hogy ne vesszenek el Göd múltjának emlékei. Az eddigi szerzõtársak munkáját megköszönve továbbra is várjuk közremûködésüket. A még szélesebb körû ismeretek feltárásához szeretnénk bõvíteni a krónikások táborát. Bizonyára sok ilyen terület, téma található még múltunkban. Itt élt híres emberek, többek között Latabár Kálmán, Lakatos Gabriella, Edvi Illés család, Gödi közigazgatás története, Göd felvirágoztatásában tevékenykedõ bírók, jegyzõk, orvosok, közéleti személyiségek. Hangya Szövetkezet, Önkéntes tûzoltóság, Szécsi család és kastélyának története, egyházak története, plébánosai, legrégibb gödi családok és még számos témát lehetne említeni. A cikkek megírásánál sem formára, sem terjedelemre vonatkozólag nincs semmiféle korlátozás. A következõ kötetet a szükséges nyomdai munkálatokat figyelembe véve az év elsõ negyedévében szeretnénk összeállítani. A közlésre szánt cikkeket ez év végén és a jövõ év elsõ két hónapjában kérjük leadni a szerkesztõbizottságnál. Amennyiben bármilyen jellegû kérdés vagy információ szükséges a szerkesztõbizottság készséggel áll rendelkezésre.

A Gödi Almanach Szerkesztõbizottsága nevében: Láng József tel. 27-333-367

Anyakönyvi hírek

2001. szeptember hónapban Gödön elhunyt:

Gimesy Ferenc 76 éves
Kiss Béla 52 éves
Varga László Jenõ 75 éves
Romvalter Lajos Sándor 62 éves
Búza István 75 éves
Fehérvári Antal 74 éves
Hargitai Jánosné 90 éves
Csomó József 82 éves
dr. Váradi Sándorné 80 éves

Az elhunytak hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!

2001. szeptember hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Mészáros Zsolt Gulyás Mónika
Varga Ferenc Kozér Emõke
Solymosi László Maginyecz Éva
Both Zoltán Hevér Mónika
Olasz Lajos Szlovák Edit Marianna
Gombár János Nyikos Edit Brigitta
Petrányi István Pálinkás Edit
Molnár Zsolt Tamás
Mucsi Márta Rita
Sok boldogságot kívánunk!

KÖNYVTÁRI HÍREK

Szeptemberben a Soros Alapítványtól 200 000 forintot nyert könyvtárunk. Ebbôl az összegbôl az Ady Fiókkönyvtár egy új fénymásolóval fog gazdagodni, a maradék pénzbôl könyveket vásárolunk. 2001. november 10-én, szombaton 17 órakor a Göd városi Könyvtár (Pesti út 72.) vendége lesz POLCZ ALAINE író-pszichológus, a hospice-mozgalom egyik alapítója, aki a közelmúltban kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. Az alábbiakban szíves figyelmükbe ajánljuk eddig megjelent könyveit: A rend és rendetlenség jelensége az emberi cselekvésben, Éjjeli lámpa, Ideje a meghalásnak: tanulmányok, Meghalok én is?: a halál és a gyermek, Az életed, Bíró Berta, Világjáték: dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia, Gyászban lenni, Fôzzünk örömmel!: egészségesen, gyorsan, olcsón, Orvosi pszichológia a gyakorlatban, A halál iskolája, Leányregény, Macskaregény, Gyógyíthatatlan, súlyos és krónikus beteg gyermek pszichológiai gondozása, Bábjáték és pszichológia, Asszony a fronton: egy fejezet életembôl. POLCZ ALAINE lesz a könyvtár vendége november 10-én.

Kultúrális ajánlatok

A József Attila Mûvelôdési Házban szeptembertôl színes programokkal várjuk az érdeklôdôket. A Gödi Körkép elôzô számában megjelent a részletes programajánló, de szeretnénk több információt adni a nálunk mûködõ csoportokról, tanfolyamokról, klubokról. Ezért indítjuk el rovatunkat. Elsô ízben a táncmûvészeti csoportokat, tanfolyamokat mutatjuk be.
A RÖCÖGÕ gyermek néptánccsoport 1997 szeptemberében alakult meg. A néptánccsoport tagja az Örökség Gyermek Népmûvészeti Egyesületnek, amelynek fesztiváljain és találkozóin képviselik Gödöt. Városunkban nincs múltja a néptánccal, népzenével, népszokásokkal foglalkozó tevékenységnek. Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy felelevenítjük a rég elfeledett népi játékokat, különbözô tájegységek táncait. A Gödi Röcögô néptánccsoport üde színfolt a városi rendezvények programjainak sorában. A próbákat Karánsebessy Balázs és Czinóber Klára tartja. Alsó- és felsôgödön egyaránt mûködik ovis néptánc. Itt elsôsorban dalokat, játékokat tanulnak a gyerekek és megismerkednek a magyar népszokásokkal. Idén második éve a felnôtteknek is indult tanfolyam.
A FANTÁZIA társastánc csoport 1999. februárjában alakult meg. Jelenleg 6 haladó, 5 középhaladó pár van. A gödi társastánc csoport fellép a különbözô városi rendezvényeken, jeles napokon valamint kapnak felkéréseket a közeli településekrôl is. Jelenleg a Miskolcon megrendezésre kerülô Országos Látványtánc és Formációs táncok bajnokságára készülnek. A kezdô tanfolyam táncosai az utánpótlás csoport, akik folyamatosan kerülnek fel a haladó csoportba. Decemberben a kezdôk és a haladók zárómûsor keretén belül mutatják be a megtanult táncokat. Várunk minden olyan házaspárt, leendô házaspárt illetve párokat, akiknek valamilyen ismert vagy ismeretlen okból kimaradt az életükbôl a tánc, vagy régebben tanultak táncolni, és szeretnék feleleveníteni újra ezeket.
A FLAMENCO tánctanfolyam témája: Sevillana. Korhatár nincs, táncolhatja férfi-nô, férfi-férfi vagy nô-nô páros, nem kell feltétlenül párban táncolni. A tanfolyam résztvevôi elsajátíthatják azokat a jellegzetes flamenco elemeket, amelyek ebben a táncban elengedhetetlenek. A próbákon elengedhetetlen kellék lányoknak a hosszú bô szoknya, és a kissé magas sarkú cipô, fiúknak: olyan cipô, amelynek sarka van (edzôcipô kizárva)
A tanfolyamokról érdeklôdni lehet a Mûvelôdési Házban személyesen (2131 Göd, Pesti út 72.), vagy a 27/336-478-as telefonszámon.

J.A.M.H.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves ismerôseit november 14-én, szerda délután l7.30-ra a József Attila Mûvelôdési Ház nagytermébe dr. Erdélyi István régész, történész JULIÁNUSZ BARÁT NYOMÁN címû elõadására.

Alsógödi Karitászcsoport József Attila Mûvelôdési Ház

Néhány szó a fejtetvességrôl

Az utóbbi hónapokban a környék iskoláiban (nemcsak Gödön) egyre több gyereken találtak fejtetût. Ezt a közösségekben gyorsan szétterjedô, a tisztán tartott hajban is elõforduló, 3-4 mm hosszúságú, szürkés színû, vérszívó parazitát fõleg a fül mögött és a tarkótájon lehet megtalálni. Egy betegen tíznél több ritkán fordul elô, ezért könnyebb meglelni a petéket tartalmazó serkéket, amelyeket a tetvek a hajszálakra ragasztanak. A serkék 0.5-1 mm hosszúságú, szintén szürkés, tojásdad alakú képletek, melyek hegyesszögben, erôsen tapadnak a hajszálak tövében vagy annak közelében, a fertôzés tartamától függôen. A "betegségre" a fejbôr viszketése, emiatt állandó vakarása hívja fel a figyelmet, de most a járvány idején ajánlatos a gyerekeket rendszeresen átnézni és amennyiben megtaláljuk a tetût vagy a szintén kórjelzô serkéket, a gyógyszertárban vény nélkül kapható szerekkel kezelni kell a gyereket. Közösségbe csak akkor lehet visszaengedni az érintettet, ha a kezelés eredményes volt. Mindannyiunk érdeke a járvány megállítása, melyet csak közösen, a problémához való ôszinte hozzáállással, a fentiek betartásával tudunk megtenni.

Dr Vecserka Zsolt gyermekorvos, iskolaorvos

Kammerer Zoltán Sydney után egy évvel

Pontosan egy évvel ezelôtt nyert Kammerer Zoltán Sydneyben olimpiai bajnoki címet. A gödiek úgy érezték, hogy ez a siker egy kicsit az övék is. Ennek kapcsán kérdeztem az olimpiai bajnokot.
- Zoltán, változott-e valami Sydney óta?
- Valamelyik nap éppen hazafelé jövet végiggondoltam az elmúlt év eseményeit. Januárban várjuk a gyerekünket, elkészült a házam és végül is helyre jött az életem.
- Mit ért az alatt, hogy "helyre jött az életem?"
- Nem hiszem, hogy túl sok problémám lenne már az életben, akkor sem, ha többet nem tudnék kajakozni. Minden sportoló vágya az olimpiai gyôzelem, ezt én elértem, most már mindig nyugodtan fogok aludni, nincs többé hiányérzetem.
- Ez azt jelenti, hogy tudatosodott Önben az olimpiai gyôzelem? Azért kérdezem, mert az Olimpia után többször nyilatkozta, hogy egyszerûen nem tudja felfogni!
- Igazából semmit sem fogok fel belõle a mai napig sem. Sydney elôtt fizikálisan és mentálisan nagyon fel voltam pörögve, mintha nem is én lettem volna. A mostani életem az, amivel többé kevésbé azonosulni tudok. A szürke hétköznapok során edzünk és keményen készülünk. Az Olimpia lecsengett, egy új ciklus kezdôdött, abból már egy év el is telt. Ami igazán tetszik az az, hogy újból alulról építkezünk. Újra meg kell feszülnünk minden egyes lefaragott másodpercért.
- Mennyire érzi monotonnak hétköznapjait? Hogyan alakul egy napja?
- Azt hiszem nem monoton, hiszen egy baráti közegben vagyok és egy a cél: mindenki nyerni akar. Délelõtt egy másfél órás edzés után együtt ebédelünk, majd elolvassuk az összes létezô újságot, saját Heti Hetesünkben összevetjük véleményünket, jót nevetünk némely íráson, majd pihenõ után még egy edzés délután. Rossz munkahelynek is felfogható, de máshol nem lehet napközben pihenni.
- Munkahely?
- Kimondhatom, hogy az, mivel ebbôl élek. Addig fogom csinálni, amíg lehet. Biztos vannak jobb munkahelyek is, én mindenkit irigylek is ebbôl a szempontból.
- Mit gondol, Önt hányan irigylik? Vajon a hétköznapok kemény munkáját is látják az irigyek?
- A szûk baráti köröm és a szüleim látják, mennyi minden van egy siker mögött. Remélem a születendô fiam is értékelni fogja a kemény munkát. Remélem érzi már, hogy mennyit dolgozik a "fater", hogy neki minél jobb legyen. Szeretném, ha sportoló lenne, de ne kajakozzon, hanem vízilabdázzon itt Gödön.
- Miért a vízilabda?
- Nem akarom, hogy annyit szenvedjen, mint én. Én tudom, milyen rögös út vezet ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy olimpiai aranyat. A kajak kenuban a válogató versenyek miatt szinte nehezebb kijutni egy világversenyre, mint ott nyerni.
Mindenképpen a csapatjátéknak vagyok a híve, mivel ott csapatban van és több lehetôséget kap.
- Kajakozás mellett hogyan alakul egy gödi napja?
- Nagyon szeretek hazajönni, a ház körül tenni-venni, és mindig csak azt veszem észre, hogy már este tíz óra van. Jobb itthon, mint gondoltam.
- Lehetne Gödön edzenie? Edzõje Sári Nándor úr engedné?
- Sári úr biztos nem engedné. Felnõtt korban nekünk nagy szükségünk van a pályán töltött idôre és a nagy Duna erre sajnos nem alkalmas. Pedig nagyon szívesen edzenék Gödön.
- Honnan veszi az erõt a mindennapi edzésekhez? Gondolom néha megfogalmazódik Önben, köszönöm elég?
- Bennem már a sportolás automatikus. Nem tudom, ki fogja megérteni, de azért elmondom. Este, amikor lefekszem, azt gondolom elég, abbahagyom, majd jön a reggel és a világ legtermészetesebb dolga, hogy elindulok edzésre. Elmegyek és megcsinálom. Nem tudom, hogy szeretem vagy nem szeretem, egyszerûen egymáshoz szoktunk a sportolással. Jelenleg se vele, se nélküle viszonyban vagyok a kajakozással. Nagyon irigylem azokat az embereket, akik itt Gödön helyben dolgoznak. Elegem van a napi három órás utazásból azért, hogy edzhessek.
- Athén 2004?
- Talán jobb erôben leszek, mint Sydneyben. Már annyira tudnék örülni annak is, hogy jól szerepeljek, nem feltétlenül kell nyernem. Egyelôre nagyon szeretnék kijutni. Persze csak most mondom ezt, lehet, hogy egy év múlva már teljesen másképp gondolom.
- A kis Kammerer is szurkolni fog már Önnek!
- Remélem ott ül majd a tévé elôtt és az óvodában dicsekedni fog, ki is az apukája.

Salamon Tamás

NE BÁNTSD A DUNÁT!

- A gödiek nyílt levele a római-partiakhoz -

Kedves Barátaink! Mi is a Duna partján, a Duna közelében élünk és nyaralunk, akárcsak ti, mi is járjuk a Dunát, akárcsak ti. Nemcsak ti jártok felénk csónakotokkal, táboroztok partjainkon, mi is felkeressük felségvizeiteket. És veletek együtt szomorúan látjuk a Római-part nekünk is oly kedves, egykor gyönyörû, ma omladozó, elhanyagolt csónakházait, a gazzal benôvô csónak leeresztôket, szomorúan olvassuk az újságok tudósításait, hogy ismét el akarnak rabolni egy darabot a Dunából, hogy veszélyben a vadevezôsök paradicsoma és fellegvára, a Római-part. Veletek érzünk fájdalmatokban és elkeseredésetekben, veletek akarunk küzdeni azért, hogy ez ne következhessék be. Szolidárisak vagyunk veletek minden harcotokban, amit a Dunáért vívtok. Magyarországot a természet nem áldotta meg többezer méter magas hegyekkel, sok százezer holdas erdôségekkel. De itt van Európa egyik legnagyobb tava, a Balaton, rajtunk keresztül folyik Európa egyik legnagyobb folyója a Duna. Aki errefele él, errefelé jár, tudja jól, hogy a Duna nemcsak víz; nemcsak a víz halai és madarai, nemcsak a vadvirágok, nemcsak a tavasszal harsogva kizöldelô, ôsszel a bíbor és arany színekben pompázó ártéri erdôk óriásfái. A Duna és annak környezete különleges világ, csendjével, békéjével, a hajók dohogásával, a madarak csivitelésével. A Duna közelsége különleges, mindnyájunknak kedves életformát jelent. Ezt féltjük mi, veletek együtt, együtt azokkal a sok tízezrekkel, akiknek a Duna jelenti a nyarat. Felkérjük testvérszervezeteinket a Dunakanyarban, az egész Duna mentén, csatlakozzanak felhívásunkhoz. Védjük és óvjuk közös erôvel az ország kincsét, szeretett folyónkat és környezetét. Több, mint háromszáz esztendeje Zrínyi Miklós, a költô így fogalmazott: "Ne bántsd a magyart!". Legyen a mi jelszavunk: és üzenetünk: "Ne bántsd a Dunát!"

Tisztelettel:

Gödi Városfejlesztô és Szépítô Egyesület,

Gödi Sportkör kajak-kenu szakosztálya,

Gödi Horgászegyesület

Tisztelt Gödi Polgárok!

A gödi önkormányzati testület kárpátaljai összekötõjeként kötelességemnek érzem, hogy beszámoljak a végzett munkámról. Az elõzõ számok egyikében már írtam arról, hogy 41 gyermek nyaralt gödi fogadószülõknél 2 turnusban, 1-1 hétre kisegítõ pedagógussal. Programjukról beszámoltam, így ezt most nem részletezem.
Szeptember 10-14. között gyûjtést rendeztünk Jánosi község középiskolája, tanulói és lakossága részére. A gyûjtést négy helyen bonyolítottuk le. Az eredmény szinte hihetetlen. Szeptember 27-én Gusztos Gábor vállalkozó úr segítségével, Kovács Sándor kamionsofõr vezetésével a következõ adományt szállítottam át Beregszászon át Jánosiba: 451 zsák ruhanemût, 3820 db könyvet, és tankönyvet, 40 db tányért, 120 db poharat, 59 tanulópadot, 50 db tanulószéket, 3 db tanári íróasztalt, 1 db vitrines szekrényt, 1 db iskolai táblát, 80 méter linóleumot, 100 liter fehér és barna zománcfestéket, 320 l diszperzit falfestéket különbözõ színben, 8 db színes tévét, 1 centrifugát, 1 grillsütõt, 3 gáztûzhelyet, 1 db hûtõszekrényt, 2 db automata mosógépet, 1 db forgótárcsás mosógépet, 3 db táskarádiót, 1 db hordozható magnót, 1 db IBM monitort, 2 db hangfalat, 2 db számítógépet billentyûzettel, 1 db számítógép alaplapot, 1 db Energomat mosógépet, 2 db gyermekkerékpárt, 1 db fém mosogatót, 2 db kerámia mosdót, 1 pár mankót, 8 db fénycsövet, 1 db babakocsit, 1 db táskaírógépet, 1 db TVC számítógépet monitorral, 1 db fényképezõgépet. Természetesen minden használt, de mûködõképes állapotban, 1.631.500 Ft értékben (becsült érték).
Szállításra vár még 30 mázsa csávázott búza, - melyet az iskola vezetése arra kíván felhasználni, hogy az államtól kapott 10 hektáros földet bevetve, a megtermelt búza árából szeretné a tönkrement tornatermét újjáépíteni -, 20 db iskolai szék, 3 db tanári asztal fiókkal, 4 db polcos könyvszekrény, újabb 8 zsák ruha, 8 zsák cipõ. A bútor svéd adományból való. A szállítást Baka Béla vállalkozó úr által rendelkezésre bocsátott teherautóval fogjuk elõreláthatólag még ebben a hónapban lebonyolítani.
Köszönetet mondok Göd város lakosságának, akik bebizonyították ezen gyûjtés alkalmával is határtalan segítõkészségüket. A gödi önkormányzat polgármesterének Szegedi Sándornak, Ilyés Gizellának, dr. Szinay Józsefnek, Hamarné Kismartoni Adriennek a szállítással kapcsolatos adminisztrációs teendõk példás ellátásáért, Gergely Zsigmond igazgatóhelyettes úrnak (tiszaújvárosi festékgyár), Gusztos Gábor, Baka Béla vállalkozóknak, a szállítóeszközök biztosításáért, Fülöp József vállalkozónak és a Polymix Kft-nek a szállítási költségekhez való hozzájárulásért, Markó Józsefnek és a Településellátó Szervezet fizikai dolgozóinak, teherautó-vezetõinek, Kovács Sándor kamionsofõrnek, Zahorán Sándor és Barkóczi Gábor önkormányzati képviselõknek, a gödi Huzella, Németh László és piarista iskolák igazgatóinak, helyetteseiknek, a könyvgyûjtésben résztvevõ pedagógusoknak, Wágner Lászlóné könyvtárosnak, a gödi városi könyvtár dolgozóinak, Ország Tibor plébános úrnak, az alsó- és felsõgödi római katolikus karitász dolgozóinak, a református egyház azon dolgozóinak, akik részt vettek a ruhagyûjtésben, Szotyori Nagy Gábor református tiszteletes úrnak, Szegvári Andreának az ÖNO vezetõjének, Kármán Jánosnak, a váci karitász vezetõjének. A gödi lakosság nagylelkûsége és a fent sorolt segítõk munkája nélkül megoldhatatlan lett volna ez a humanitárius feladat. Göd lakossága ismét szép példáját adta az összefogásnak. Hálásan köszönöm a magam és azok nevében is, akik kapták az adományt.

Dr. Faragó László önkormányzati képviselõ

Labdarúgás

Szentendre - GÖDI SE 1 : 1 Gól: Kekecs
Szentendre IFI- GÖDI SE IFI 0 : 2
Gól: Zénárt, Roseneweig
Õrbottyán - GÖDI SE 4 : 0
Ôrbottyán IFI - GÖDI SE IFI 2 : 4
Gól: Lénárt 2, Bodri, Mucs.
GÖDI SE - SZOB 4 : 5 Gól: Kekecs, Varga, Piros, Vanda.
GÖDI SE IFI - SZOB IFI 5 : 0
Gól: Lénárt 2, Búza, Kuska, Bodri.
GEAC - GÖDI SE 0 : 3 Gól: Vanda 2, Varga
GEAC IFI - GÖDI SE IFI 3 : 3
Gól: Lénárt, Bodnár, Kuska.
Puskás István edzõt Turtóczky Sándor váltotta fel. A felnôtt csapat a Pest megyei II. osztály 11. helyén áll a 15 csapat közül. Az ifjúsági csapat az 5. helyen áll.

Murányi János

LÁBTENISZ

Szeptember 30-án rendezték a teniszpályán a III. GÖDI KUPA ÖREGFIÚK Országos lábtenisz versenyét. A viadalon l4 páros vett részt Szegedtôl Kaposvárig, Balassagyarmattól Budapestig. Göd két párossal képviseltette magát. A verseny végeredménye: l. Novák-Dárdai Budapest, 2.Gál-Ibrányi Balassagyarmat (az I.-II. Kupa gyôztesei), 3. Kiss-Bernáth Budapest. A legjobb gödi páros: Szabó Attila-Vass Sándor. A helyezettek egy-egy kupát kaptak. A verseny után a szervezôk szarvas- és gombapörkölttel vendégelték meg a résztvevôket.

Antal György Bálint

SAKK

A Pest megyei Sakk Szövetség szept. 21-23-ig rendezte meg Dunakeszin a megyei bajnokságot.A GÖDI SE Sakk Szakosztályát egy sakkozó Kánya Károly képviselte, és a második legjobb nyugdíjas lett. Az összesített versenyben az 57 induló közül a l6. helyen végzett. A Pest megyei Sakk Szövetség szeptember 29-én a váci Madách Imre Mûvelôdési Házban rendezte meg az általános iskolai egyéni és csapatverseny sorozat elsô fordulóját. A sakkozó gyerekek közül Kádár Tamás vett részt és 4 pontot szerzett, s a 27 indulóból a 11. helyen végzett. A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata október 7-én a Pest megyei I. osztályú csapatbajnokság l. fordulójában Ráckevére utazott és 10:0 arányú gyôzelmet aratott. A csapat célja a bajnokság és az osztályozók megnyerése, valamint felkerülés az OB II-be. Az l. forduló eredményei: Dunakeszi Kinizsi SE - Szentendre halasztva, október 21-én játsszák. Vác - Érd 6:4, Zsámbék - Tököl 3:7. 2. fordulóban november 4-én itthon játszunk Zsámbék ellen.

A.Gy.B.

I. Gödi Sakk - Ulti - Snapszer csapatbajnokság
Ideje: 2001. október 13. Helyszín: Patak Borozó (Felsôgöd)
Csapathelyezések:
I. DPL (Dávid Béla, Lukács Levente, Petô Ferenc)
II. Sörkert (Boda Tamás Sárközi Tamás, Zsák János)
III. OFFICE (Antal György Bálint, Csele József, Somkuti Gábor)
Legeredményesebb versenyzôk:
Sakk: Antal György Bálint és Dávid Béla holtversenyben
Ulti: Csele József, Snapszer: Turóczy András és Táborszki Ferencné "Böbe" közös erôvel. A gyôztesek serleg és tárgynyeremény díjakat vehettek át. A következô versenynap: November 3-án lesz reggel 9 órakor a felsôgödi Sörkertben. Minden új jelentkezôt szeretettel várunk. Információ, jelentkezés Antal György Bálintnál a 06-27-332-113-as számon, vagy Somkuti Gábornál a 06-20-954-6172-es telefonon, illetve a verseny helyszínén lehet.

Somkuti Gábor

Kézilabda

Nôi kézilabda NBI/B mérkôzések eredményei:
Jászberény - Göd 21-25. Magabiztos gyôzelmet szerezett csapatunk a nagyrészt ifjúsági játékosokra épülô hazaiak ellen.
Göd - Kispest 24-15 Hazai körülmények közt könnyedén szereztük meg a gyôzelmet. Göd - Túrkeve 23-28 Túrkeve egy jól küzdô kemény csapattal lépett pályára, és fizikai erejét kihasználva. szoros mérkôzésen gyôzték le csapatunkat itthoni pályán. Szeged - Göd 26-24. Sejtettük, hogy Szegeden a hazaiak elõnyben lesznek, és nehéz mérkôzésre számíthatunk. Sajnos ez be is igazolódott, de van remény hazai pályán a csorbát kiköszörülni a visszavágón. Magyar Kupa: Jászberény - Göd 22-27.
Ismét összekerült a két csapat a pár héttel ezelôtti bajnoki mérkôzés után. Nem is volt kétséges, hogy mi vagyunk az esélyesek. Azonban a második félidôben ránk ijesztettek a lányok. A 6-8 gólos elônyünkbôl 10 perc alatt lett 2. Még idôben megrázta magát a csapat, és végül megérdemelt, biztos gyôzelmet arattak. Következik: Bajnoki mérkõzés 2001. 10. 21-én 17.00-kor a Gödfelsô. Kék Duna utcai sportcsarnokban Göd - Bôcs

Somkuti Gábor

Kosárlabda

SIMEX-GÖD SE - BAJA 90 : 71

Asztalitenisz

3. forduló Iklad-Göd 5:13 Az elõzõ szezonban Iklad volt a megyei II. osztályú bajnokság gyõztes csapata. A felsõbb osztályban Göd együttesével szemben szerényebb eredményt produkáltak. Csapatunk könnyedén gyõzött, idegenbõl újból 2 ponttal tért haza. Szûcs Tibor, Kajári Balázs ellenállhatatlanul játszottak mind a négy mérkõzésüket megnyerték. Nagy László az utóbbi idõk egyik legjobb játékát nyújtotta, háromszor gyõzött. A páros csatákat (Szûcs-Fojt, Kajári-Nagy) is a gödiek nyerték.
4. forduló Göd-EU Szentendre 18:0 Kiütéses gyõzelmet aratott csapatunk, az elmúlt szezonban 1 ponttal elõttünk álló Szentendre ellen. Tavalyi eredmények: 1 gyõzelem ide-1 gyõzelem oda. Nagyon készültünk erre az összecsapásra, játékosaink jó formában játszottak, a vendég csapat edzõje még álmában sem gondolt ilyen arányú vereségre. Akik a gratulációt megérdemlik: Helmes Zoltán, Szûcs Tibor, Wagner Viktor, Kajári Balázs.
5. forduló Vác II.-Göd 11:7 A megye két legjobb csapatának találkozóján a hazaiak javára billent a "mérleg nyelve". A váciak legalább úgy készültek erre a mérkõzésre, mint mi az elõzõ fordulóban. Sajnos nem tudtunk kiállni a legjobb összetételû csapattal, de még így is közel álltunk egy döntetlen eredményhez. Az utolsó két mérkõzés elõtt 9:7-re vezettek a hazaiak, Kajári és Wagner egyenlíthetett volna, óriási csatában, kis különbséggel kaptak ki. Az ilyen eredményre és játékra mondhatjuk, hogy így kikapni nem szégyen. Szûcs Tibor volt a mezõny legjobb játékosa 4 mérkõzés megnyerésével. Wagner Viktor 2, Kajári Balázs 1 gyõzelemmel állította be a végeredményt.

Gulyás Miklós

"Örömfutás" volt városunkban

A legtöbb embernek a futás nem örömet, hanem szenvedést jelent, mert gyermekkora óta "elfelejtette" ezt a legtermészetesebb mozgásformát.
Október 6-án korán reggel szokatlanul nagy volt a nyüzsgés az alsógödi labdarúgópályán. Rohangáltak a rendezôk, gyülekeztek a versenyzôk, mindenütt sürgés-forgás, berregtek a kompresszorok, "életet" lehelve a startkapuba az ugrálóvárba. Sátrak alatt fõzték a teát, készítették a zsíros kenyeret, berendezték a játszóházakat. Óriási volt a készülôdés az országos gödi futóversenyre.
Az idén - FÉTIS CROSSFUTÁS GÖD- néven ötödik alkalommal rendeztük meg az országos gödi terepfutóversenyünket. Fô támogatónk a FÉTIS Bt. már második éve biztosítja rendezvényünkön a különbözô érdekes látnivalókat és az igen nagy értékû tárgyjutalmakat. Ennek eredményeképpen rendezvényünkön évrôl-évre növekszik a versenyzôk száma. Pl.: elsô években az óvodások 20-an, -30-an indultak, elmúlt évben már 52-en voltak, most már nem volt elég a 60 db. ajándék. Hasonlókat tapasztaltunk a többi versenyszámnál is.
Kilenc óra után - hangulatos pattogó zenével - fûszerezett aerobik gyakorlatokkal - elkezdôdött az óvodások és 2 km-en versenyzô kis iskolások bemelegítése, majd ezek után rövid idôközökkel rajtoltak egymás után a különbözô versenyszámok futói. Közben zajlottak az egyéb látnivalók. Nagy sikere volt a táncbemutatóknak. Gödön elôször mutatkoztak be a TRIÁL kerékpár válogatott tagjai. Akrobatikus mutatványaik nagy sikert arattak a nézôk körében. Késôbbiekben Az Év Hangja c. Tv mûsorból jól ismert Pánczél Csaba együttese, DOVI élôkoncert-jével szórakoztatta a nagyszámú nézôsereget.
A futóverseny zökkenômentes lebonyolítását a Futapest klub - az idén is hasonlóan az elmútt évek rendezvényeihez, - nagyszerûen végezte. A jól, sikerült családi nap megszervezésében az idén is óriási munkát vállalt a FÉTIS képviselôje Vízvári Judit, akinek külön köszönet jár áldozatkész tevékenységéért. A futók nevében köszönjük anyagi támogatóinknak, - társadalmi munkásainknak, - a rendõrségnek - és a polgárôrségnek - a segítségét. Továbbiakban is bízunk nagylelkûségükben, hogy a jôvô évben is egy hasonló sikeres örömfutásban lehessen részünk.

Eredmények

200 m Fiú Leány

I. Kérdi János Gergely Dóra
II. Urbányi Kolos Petró Lilla
III. Horváth Barna Süle Judit

2000 m

I. Tuza József 6:56 Hagymási Anita Dkeszi 6:49
II. Vas Krisztián 7:03 Sipôcz Ágnes 7:25
III. Sápi Pál 7:14 Hagymási Réka Dkeszi 7:45

5000 m ifi

I. Takács Balázs Szeged 25:46 Hamis Eszter 29:46
II. Beszeda Bálint Bp 27:23 Valentics Kinga 31:18
III. Farkas Gábor Bp 27:40 Réti Boglárka 31:24

5000 m f.

I. Sági Zsolt 22:20 Bacsó Krisztina Bp 28:05
II. Tóth Tibor 22:29 Mészáros Márta 29:09
III. Czombos Péter 24:24 Schweigert Árpádné 29:51

18 Km '

I. Kepler Gyula Gödöllõ 1:13,21 Kovács Krisztina MAC 1:24,0
II. Tar Bertalan 1:14,46 Kovács Fatima DVSE 1:24,37
III. Pintér István Gödöllõ 1:16,18 Kovács Bernadett Vác 1:29,65

18 Km gödi

I. Tar Bertalan 1:14,46 Kovács Fatima 1:24,37
II. Török Péter 1:23,46 Nem adták ki
III. Szaszák Dénes 1:27.33 Nem adták ki

Ráth Tamás

Városi egészségmegôrzô, drogmegelôzô nap

2001. szeptember 15-én szombaton reggel a szervezôk reménykedve kémlelték az eget. Hátha a tervezett programokat - a sportnapot és a szórakoztató rendezvényeket meg tudják tartani. A tervek szerint a Sportegyesület szakosztályai mutatkoztak volna be, ugróvárral, gyermekmûsorral, játszóházzal és sok játékkal egészítve ki a programot. Sajnos az idôjárás nem kedvezett, de hála Bagócsi Sándor tanár úrnak, a gyermekek egy nagyszabású focimeccsen mérhették össze tudásukat. A hidegben az alsógödi kertbarátok teája és zsíros kenyere jólesett a mozgásban kimelegedett srácoknak. Az elmaradt programokat egy késôbbi idôpontban kívánjuk megtartani.
Ezt az eseményt az Ifjúsági és Sport Minisztérium is támogatta, a drogmegelôzô program folytatásaként további rendezvényeket tervezünk, ahol elsôsorban a szórakozási, mûvelôdési, sportolási lehetôségeket szeretnénk bemutatni a gyermekeknek, megismertetve a város közösségeinek életét. Akik szívesen részt vállalnának e munkában és a kivitelezésben is segítenének, kérjük jelezzék azt a Polgármesteri Hivatalban vagy a József Attila Mûvelôdési Házban, hiszen igazi eredményt csak közös összefogással tudunk elérni. Ezúton is köszönjük mindazoknak a munkáját, akik segítettek e rendezvény megszervezésében és résztvevôknek azt, hogy a mostoha idôjárás ellenére kitartottak.

Hamarné Kismartoni Adrienn

Térségi kábeltévé-hálózat épül Pest megye északkeleti harmadában

Kiváló jelminõség, kedvezõ díjcsomagok

Hosszas elõkészületek után a gödöllõi és váci primer telefonkörzetben is megkezdõdik a kábeltelevíziós hálózat építése. A fóti székhelyû CableNet Rt. munkatársai 2001 végéig öt településen - Gödöllõn, Fóton, Isaszegen, Gödön és Csömörön - kezdik meg a sokak által régen várt térségi hálózat kialakítását. A részvénytársaság vezetõinek ígérete szerint 2002. végéig Északkelet-Pest megye fent említett két körzetében minden igénylõ otthonába eljut kábelen a hazai és külföldi tévémûsorok legjava.
Fóton befejezéséhez közeledik Közép-Európa legkorszerûbb fejállomásának kialakítása, ahol a parabolaantennák öt távközlési mûhold és a térség földi mûsorszórásban résztvevõ adóinak jeleit fogják. A mûsorok az egyes településrészek alközpontjáig optikai kábelen, onnan ugyancsak kiváló kép- és hangminõséget biztosító koaxiális kábelen jutnak az elõfizetõk vevõkészülékeibe. Jelentõsebb földmunkára és oszlopállításra nincs szükség, mert a háztartásokat a már meglévõ távközlési építményeken keresztül csatlakoztatják a hálózatra. A megvalósuló rendszer a legkorszerûbb technológiával készül: külön eszköz nélkül több vevõkészüléket is képes kiszolgálni, és 2002-tõl kétirányú jelátvitelre is alkalmas lesz. A CableNet jövõre már a gyors Internet-hozzáférés szerelmeseinek és a nagysebességû számítógépes jelátvitel után áhítozók igényeinek is igyekszik megfelelni. A CableNet október végétõl várja az igénylõk jelentkezését a közel negyven mûsort magába foglaló programjaival és a népszerû mozicsatorna, az HBO elõfizetési lehetõségével. A CableNet hálózatára történõ csatlakozás díja nem haladja meg 2001 évben a bruttó 20.000 Ft-ot.
Cím: 2151 Fót, Szent Benedek park 69. (volt Digitel épület) Telefon. 27-536-200 Fax. 27-536-201

CableNet Rt. (X)