Gödi Körkép 2001.februári száma

Tartalomjegyzék


A Gödi Körkép szerkesztőségének címe: Vízió Stúdió 2120 Dunakeszi, Kazinczy u. 5. Tel/Fax. 27/346-919. Hirdetésfelvétel: Gombos András Vízió Stúdió. Tel/Fax. 27/346-919. Telefonhívásra felkeressük hirdetőinket! Postaládánk a József Attila Művelődési Ház emeletén található.

Göd, 2001. március 15.

 

”Félre, kislelkűek, akik mostan is még
Kételkedni tudtok a jövő felett,
Kik nem hiszitek, hogy egy erős istenség
Őrzi gondosan a magyar nemzetet!”
(Petőfi Sándor: A magyarok istene)

1848 március 15. Ez nem „csak” egy a fontos történelmi dátumok közül a magyarság életében, az események mögött jóval több rejtőzik: az a szellemi háttér, ami a pesti ifjakkal az élen hatalmas tömegeket mozgatott meg, óriási magaslatokba emelve a nemzeti érzést, a szabadság utáni vágyakozást. Példátlan forradalom volt ez a történelemben, forradalom, melyhez nem tapad kiontott vér átkos emléke.

 

 

Szegedi Sándor polgármesterGyönyörű napsütéses tavaszi idő fogadta a harmadik évezred első március idusán azokat az ünneplő gödi polgárokat, akik reggel kilenc órakor Nemeskéri-Kiss Miklós honvédezredes emléktáblájánál, majd a Petőfi Sándor szobránál rendezett ünnepségen részt vettek, és elhelyezték az emlékezés és tisztelet virágait.

Tíz órakor nemzeti imánk a Himnusz közös éneklésével kezdődött a város központi ünnepsége a Petőfi utcai tornacsarnokban.
A nagy számú ünneplő közönséget Szegedi Sándor köszöntötte. Aki az ünnep kapcsán felmerülő gondolatait ekképpen osztotta meg a hallgatósággal: ”Az 1848-as gondolatok tovább fűződhetnek és újabb gondolatok születhetnek. Ezek a gondolatok ilyenek lehetnek a 12 pont helyett, hogy kisebb létszámú két kamarás parlament, hogy a nép közvetlenül válassza a köztársasági elnököt, hogy a helyben képződött adók maradjanak helyben és ne központosítás után újra elosztva kerüljenek vissza.
Ilyen gondolatok, hogy az uniós csatlakozásra való felkészülés ne csak terheket, hanem az elérhetőbb kedvezményeket is hordozzák magukban. Ez a pár pont talán élhetőbb, emberi életet hoz ennek az országnak a harmadik évezred küszöbén."
Imre Zsolt országgyűlési képviselőA polgármester köszöntője után Imre Zsolt a választókerület országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. A szónok a ma is nagyon szükségszerű nemzeti összefogás jelentőségéről szólva az ország előtt álló feladatokról a következőket mondta: ”Bizonyára Önök is érzik, van feladatunk bőségesen. Most már évről évre visszatérően meg kell küzdenünk a természet erőivel. El kell érnünk, hogy minden bajbajutott embernek lehetősége legyen az újrakezdéshez. De mindezek mellett lehetőséget kell biztosítanunk minden beteg embernek a gyógyulásra, gondoskodnunk kell arról, hogy a gyerekek és a fiatalok tudjanak tanulni, legyen aki tanítsa őket, és valóban hasznos tudásra tegyenek szert. Valamint arról is, hogy a családok nyugodtan tekinthessenek a jövőbe, hogy lakások épüljenek és ezekben új és új családok találhassanak otthont"...
Az ünnepi beszéd után a ”Kóczán Mór Vándordíj Göd" átadására került sor. Göd város képviselő-testülete 1999 nyarán Mikesy György képviselő javaslatára úgy döntött, hogy Kóczán Mór (1885-1972) gerelyhajító tiszteletére 1971-ben alapított vándordíj adományozását feleleveníti. Kóczán Mór 1948 óta élt Gödön. A sportoló 1914-ben világcsúcs tartó, 1912-ben olimpiai harmadik helyezett, 1914-ben angol bajnokságot nyert.

A díjat a képviselő-testület döntése szerint minden év március 15-én adják át az előző évben bármely sportágban legjobb sportteljesítményt nyújtó női, férfi sportolónak és csapatnak. A Kóczán Mór vándordíjat 2000-ben női kategóriában Németh Andrásné az NB/II női kézilabdacsapat vezéregyénisége, férfi kategóriában Várnai Zsolt Soma serdülő válogatott kajakos, csapat kategóriába az NB/I B-s férfi kosárlabda csapat kapta meg. A vándorkupákat Kóczián Mór unokái adták át a nyerteseknek.
Az előző évi kategória győztesek: Juhász Zsuzsanna, Szaszák Dénes (sport elfoglaltsága miatt nem volt jelen, ezért nevében édesanyja), asztalitenisz csapat (Gulyás Miklós) vették át Szegedi Sándor polgármestertől a kupák kicsinyített mását.

A díjak átadása után a Huzella Tivadar Általános Iskola diákjai nemzetünk e kiemelkedő jelentőségű ünnepéhez méltó színvonalas műsort adtak elő, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.
A Szózat közös éneklésével véget érő megemlékezés után, a Kossuth téren Kossuth Lajos szobránál helyezték el koszorúikat, virágaikat a város vezetői, szervezeteinek képviselői és polgárai.

G. Kovács Zsuzsa

A Vöröskereszt gödi szervezete gyűjtést szervez

az ÁRVÍZKÁROSULTAK részére 2001. március 31-én szombaton 8-14 óráig a József Attila Művelődési Házban. Elsősorban konzerveket, takarókat, és tisztítószereket várnak!

Az OVIT felhívása

Az Országos Villamostávvezeték Rt. Göd-Vác 120 KV-os villamostávvezeték rekonstrukciós munkáit végzi. A munkavégzés óhatatlan károkozással jár az érintett mezőgazdasági területeken, amelyért a föld használóját kártalanítás illeti meg. A kárigényt a következő címen levélben lehet bejelenteni.

Országos Villamostávvezeték Rt. 1158 Budapest, Körvasút sor 105.

A demokrácia felé, de nem az anarchia útján!

”Egy lépéssel a demokrácia felé" cím alatti sajtóközleménybôl megismerhetjük a Polgármesteri Hivatal 2001. február 9-i POLGÁRMESTERI - JEGYZŐI UTASÍTÁST. A kommentár nélkül hozzáfűzött törvényi hivatkozások azt sugallják, mintha ez az utasítás az Alkotmányt és a Sajtótörvényt sértené.
Az utasítás azt tartalmazza, hogy az önkormányzat meghatározott tevékenységi köreiben tájékoztatást, információt kizárólag a polgármester adhat a sajtónak, médiáknak, illetve az érdeklôdöknek.
A tartalom értékelésénél nem szabad a tájékoztatást és az információt összetéveszteni a véleménynyilvánítással. A Magyar Köztársaság Alkotmánya valójában és helyesen mindenkinek biztosítja a szabad véleménynyilvánítást, a közérdekű adatok megismerését és terjesztését. Értelmetlen lenne és az Alkotmány nem korlátozza a szervezetek működési rendjét.
Fontos érdek fűzôdik ahhoz, hogy egy szervezettôl, így a Gödi Polgármesteri Hivataltól pontos, félreértésre okot nem adó, közérdekű adatok kerüljenek ki, az érdeklôdô állampolgárok ilyen adatokat ismerjenek meg. Téves, hibás, vagy félreértésre lehetôséget adó közérdekű adatok csak zavarkeltésre alkalmasak.
Általában a polgármesteri hivatalok, így Göd Város Polgármesteri Hivatala sincs abban a helyzetben, hogy sajtószóvivôt alkalmazzon, akár résztevékenységben. Adott esetben az látszik célszerűnek, ha az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal teljes összefüggéseit pontosan ismerô polgármester adja meg a szükséges tájékoztatást.
Fontosnak tartjuk, hogy a hivatalos információk és tájékoztatások megfeleljenek a valóság követelményeinek. Ezt célozza a polgármesteri - jegyzői utasítás.
Göd Város Önkormányzat Polgármestere és Jegyzôje eddig is rendelkezésre állt és a jövôben is biztosítani fogja a sajtónak és minden érdeklôdônek, hogy a közérdekű adatokat megismerje. Ugyancsak mindenkinek lehetôsége van szabad véleménynyilvánításra, s ez alól nem képeznek kivételt a Polgármesteri Hivatal munkatársai sem.
Sem a sajtószabadságot, sem a szabad véleménynyilvánítást korlátozó kitételt az utasítás nem tartalmaz, sőt helyesnek tartjuk és elvárjuk, hogy a Gödi Körkép Göd városát érintô közérdekű adatokról tájékoztassa az olvasóközönséget.

dr. Szinay József jegyző és Szegedi Sándor polgármester

Felhívás

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2001. április hónapban a Közterület-felügyelet általános ellenőrzést hajt végre, Göd város bel- és külterületén. Az ellenőrzés elsősorban kiterjed a közterületen elhelyezett építőanya-gokra, járművekre (forgalmon kívüli járművek tárolása) és egyéb más anyagokra, amelyeket csak engedély birtokában lehet tárolni! Az engedélyekkel nem rendelkezőket az idevonatkozó rendeletek alapján helyszíni bírsággal sújtjuk, melynek összege 500 Ft-tól 10 000 Ft-ig terjedhet. Az ellenőrzés kiterjed még: ebrendészeti feladatok ellenőrzésére, köztisztasági szabálysértésre, hirdetmények elhelyezésére, veszélyes tárgyak elhelyezésére, útügyi szabálysértésekre, vásár és piaci szabályokra, közúti közlekedés megsértésére (kisebb fokú), szeszes ital árusítás és fogyasztás tilalmának megszegésére.
Sajnos az utóbbi időben városunk külterületén elszaporodtak az illegális szemétlerakások, ami tettenérés esetén szabálysértési eljárást von maga után, melynek összege 100 000 Ft-os nagyságrendet is elérhet!
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a rendelkezésünkre álló eszközeinkkel (fényképezőgép, videókamera, távcső) folyamatosan ellenőrizzük az érintett területeket a mezőőr, esetenként a polgárőrség bevonásával, terv szerint a hét bármelyik napján és időszakában.
Az építési törmelékeket, hulladékot folyamatosan, de legkésőbb 10 napon belül el kell szállítani és a területet meg kell tisztítani (lakott területen belül)!
Az építési törmelékek elszállítására konténerek rendelhetők (pl. Település Ellátó Szervezet).
Felkérjük a város polgárait, hogy munkánkat kellő mértékben segítsék, hogy városunk ne váljon szemétlerakó teleppé.
Bejelentéseiket megtehetik:
a (06-27) 345-200-as, valamint a (06-30) 2563-723-as telefonszámon.
A terv szerinti ellenőrzésről a lakosságot a helyi lapokban, valamint hirdetményeken keresztül tájékoztatjuk.

Közterület felügyelők

Játszótér épül lakossági összefogással

Takarítás közbenMárcius 16-án délelőtt jókedvű, serényen gereblyéző, gallyakat cipelő, talicskát toló, fát fűrészelő szorgos csapatot láthatott a felső-gödi sportpályánál, aki arra járt. Farkas Dezsőné Éva néni nyugdíjas óvónő kezdeményezésére a negyven fős kertészkedő társaság - akik között Fülöp, Mikesy, Bátorfi, Faragó képviselők is nagy lendülettel dolgoztak - megtisztította a sportpálya végében lévő szemetes, gazos, dimbes-dombos területet. Vállalkozók segítségével hamarosan sor kerül a tereprendezésre és ha minden jól megy, akkor nyáron már birtokba vehetik a gyerekek az új játszóteret.

G.K.Zs.

Nyáron kiszáradhat a Feneketlen tó

Vigyázat Mélyvíz”Baj van a Feneketlen tóval" - mondja egyre többször Kovacsik Tamás önkormányzati képviselő a testületi üléseken napirend előtti felszólalásában. A lokálpatrióta képviselővel folytatott beszélgetésből kiderül, hogy félelmei nem alaptalanok.

- Sokáig az alsógödi Duna-part szégyenfoltja volt a Feneketlen tó, ami az elmúlt nyáron 40 millió forintos bánya rekultivációs pályázat elnyerése eredményeként megszépült. Ön mégsem elégedett. Miért?
- Nagy örömet jelentett nekünk, hogy az önkormányzat elnyerte a Feneketlen tó kitisztításának lehetőségét. Beteljesülni látszott a régi akarat, miszerint a tó legyen része egy közhasznú szabadidőparknak. Az örömünk a kivitelezés során már csökkent, mert látszott, hogy rossz a tó rehabilitációs terve. Rossz helyre jelölték ki a víz utánpótlását szolgáló forrás helyét. Annak ellenére, hogy a környéken lakók többször elmondták a kivitelezőknek a munkálatok során, hogy a források máshol vannak a megvalósítás a terv szerint történt. Ma megnézhetjük a forrás foglalást, ami nagyon sok pénzbe került és szép is, csak sajnos vizet nem ad. A mai napig nem csordogál belőle több víz napi 50-60 liternél, ami reménytelenné teszi, hogy a munkálatok elvégzéséhez szükségessé vált lecsapolást valamikor is pótolni tudja. Ezen kívül nagy probléma, hogy a tó feneke nem lett kikotorva, 30-40 cm-es iszap van az alján és vizéből kevés szennyeződés került eltávolításra. Az úgynevezett Feneketlen tó feneke jól látható, mert sajnos fél méternél magasabb víz nincs benne. Félő, hogy a nyár folyamán a tó kiszárad.
- Mit lehet most tenni?
- Amit mi szeretnénk, hogy a meglévő csodálatos partoldal mellé a bánya rekultivációt meghirdetők akár pótköltségvetésből, de oldják meg a tó vízutánpótlásának problémáját. Feltétlenül szükséges lenne továbbá az önkormányzatnak a megfelelő lépéseket megtenni a DMRV (Duna Menti Regionális Vízmű) felé is.
A DMRV-nek szennyvíz átemelő szivattyúja van a tó közelében, ami rendszeresen meghibásodik, s az összegyűlt szennyvíz a csapadékelvezetőkön keresztül Felsőgöd irányából egyenesen a Feneketlen tóba folyik bele, ez esetenként 50-60 m3.
A DMRV megvizsgálta a tó vizét, amit kifogástalannak talált. Én azt kértem a képviselő-testületi ülésen, hogy ne a DMRV vizsgálja meg a saját szennyvizével beszennyezett vizet, hanem az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) vonuljon ki és a befolyó nyílásoknál vett vízminták alapján kötelezze a DMRV-t az önkormányzat tulajdonát képező 40 millió forintért rendbetett Feneketlen tó vizének megtisztítására.

Gombos András

Közfelhívás gyommentesítésre

Az új Növényvédelmi Törvény (2000. Évi XXXV. Tv.), mely 5.§-ában kimondja, hogy a földhasználó és termelő köteles - nemcsak a zárlati, hanem minden olyan károsító ellen védekezni, amelyek a szomszédos földhasználók illetve termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát, vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyezteti.
A törvényhez kapcsolódó 5/2001.(I.16.) FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről 2.§-ában kötelezi a termelőket és földhasználókat a gyomok elleni védekezésre. A (2) bekezdés szerint az élősködő arankafélék és minden más egyéb gyomok írtását virágzásuk előtt kell végrehajtani növénytermesztésre szolgáló területen, réten, legelőn , település bel- és külterületén, házikertben, vasút- és úttöltésen, csatorna- és árokparton, közterületen, közutak szegélyterületén külön jogszabályban meghatározott szélességben, valamint talajvédelmi vagy egyéb célból talajtakaró növényzettel borított területen.
A gyomos területek több szempontból is veszélyt jelentenek, mind a mezőgazdasági termelés, mind a mindennapi élet számára. A gyomok számos károsító köztes gazdái lehetnek, és egy elhanyagolt tábla a pockok és hörcsögök számára is megfelelő élőhelyet jelent.
A földre hulló gyommagvak hosszú évekig megőrzik életképességüket és a földek művelésbe vétele után komoly növényvédelmi problémát okoznak. A gyomok közül számosnak a virágpora (pl. parlagfű, fekete üröm, aranyvessző fajok) az emberi szervezetbe kerülve allergiás megbetegedést okozhat. A közutak mentén a gyomos árokpart, útszél veszélyezteti a közlekedés biztonságát, a gyomok elszáradása után potenciális veszélyt jelentenek tűzvédelmi szempontból is.
A közérdekű védekezés költségei a földhasználót terhelik, nem fizetés esetén adók módjára kerül behajtásra.
A károsítók - így a gyomok - elleni védekezés elmulasztása esetén ún. növényvédelmi bírság is kiszabható, melynek összege 20 000 - 1 000 000 Ft között alakulhat.
Kérünk minden földhasználót, hogy - hatósági felszólítás nélkül is - az ápolt és egészséges környezet valamint a növénytermesztés biztonsága érdekében végezzék el a területek gyommentesítését, és minden tőlük telhetőt tegyenek meg egész évben a kultúrállapot fenntartásááért.

Dr. Szinay József jegyző

Tájékoztató a Szakáts-kert hasznosítására létrehozott munkacsoport tevékenységéről

A Szakács villa látképeA képviselő-testület a hajdani ifjúsági tábor hasznosítási tervének kidolgozására 13 tagból álló munkacsoportot hozott létre a helyi civil szervezetek és az önkormányzati intézmények delegáltjainak, a helyi képviselők és a terület fenntartásával megbízott TESZ vezetőjének részvételével.
A munkacsoport feladata hasznosítási javaslat kidolgozása volt Göd legértékesebb, legszebb, megőrzendő természeti értékekben gazdag, de az utóbbi 4-5 évben folyamatos lepusztulásra ítélt Dunaparti területére.
A munkacsoport még a konkrét ajánlatotok megtárgyalása előtt döntött arról, hogy nem tárgyal olyan javaslatot, ami a terület teljes vagy részleges értékesítésére irányul és meghatározta a hasznosítás fő szempontjait. Állásfoglalásunk szerint a területen a zöldfelületi értékek megtartásával illetve helyreállításával nyitott, többfunkciós szabadidő park létesüljön, a turizmust elősegítő olcsó szálláshelyekkel, táborozási lehetőségekkel, oktatási, sport, kulturális és a pihenést, kikapcsolódást szolgáló lehetőségekkel.
Nyolc ajánlatot tárgyaltunk meg, melyből négyet rövid úton elvetettünk, mivel nem felelt meg a hasznosítási szempontoknak, illetve értékesítésre vagy például térítésmentes tulajdonbaadásra vonatkoztak.
Elsőként a Gödi Horgász Egyesület adott be a hasznosítási célokhoz illeszkedő javaslatot horgásztó létesítésére, amit elviekben támogattunk, de érdemi döntés nem születhetett, mert a teljes terület hasznosítása volt a feladat ez az ajánlat társak nélkül pedig csak részmegoldást nyújtott.
A Gödi SE elnökének javaslatára megtárgyalásra került egy indiánfalu létrehozására vonatkozó ajánlat. Az ajánlattevő vállalkozó, aki egyben az "indián játékok" nevű sport licenctulajdonosa száz éves bérleti jogot kért és ragaszkodott a teljes terület igénybevételéhez. A területet elsősorban a sportág népszerűsítésére és edzőtáboroztatásra kívánta felhasználni. A falu nyitottsága ellenére funkciójánál és árszínvonalánál fogva gyakorlatilag kizárta volna a gödieket, nem tette volna lehetővé a gödi polgárok számára a pihenést, kikapcsolódást és a közösségi életet, rendezvények tartását, ezért a munkacsoport az ajánlatot nem támogatta. Az Őskultúra Alapítvány koraközépkori falu életének komplex bemutatásához keresett területet. Az ajánlattevő a projekt megvalósítását a teljes terület esetleg a felső sík rész (régi faházas táborterület) kizárólagos használatához kötötte, ami azt jelentette volna, hogy a zárt terület bemutató jelleggel csak belépődíj ellenében lett volna látogatható. Mindezért évi 3 millió forint évi bérleti díjat ajánlottak fel. Nem támogattuk ezt az ajánlatot sem.
A munkacsoport végül is a Gödi Horgász Egyesület, a Piarista Szakmunkásképző Iskola és a Doll Kft. (Bégányi László) közös ajánlatát támogatja és terjeszti a Képviselő-testület elé. Ennek keretében a tó kikotrásával, zsilipekkel és a szükséges tereprendezéssel kialakításra kerülne egy horgásztó. A Szakáts villa helyreállításával és kisszínpad létesítésével kultúrált vendéglátóhely jönne létre. Csónakház, a felső területen faházas szálláshelyek és táborozásra alkalmas sátorhelyek épülnének a szükséges kommunális létesítményekkel. Így ez a rész a gyalogos, kerékpáros és viziturizmust, valamint a táboroztatást, játszótérrel és a sportolási lehetőségekkel a kikapcsolódást szolgálná. Lenne hely a közösségi és kulturális rendezvények és egyéb szabadidőprogramok megtartására is. A tervek szerint évente egyszer, egy egyhetes sörfesztivál is megrendezésre kerülne, és a helyi művelődési és oktatási intézmények, valamint civil szervezetek tartalmas közösségfejlesztő és kulturális szabadidőprogramokat szervezhetnek itt.
A szabadidő park megvalósítása és üzemeltetése nem terhelné az önkormányzat költségvetését, az az ajánlattevők anyagi hozzájárulásából és munkájából, valamint a pályázati pénzekből valósulna meg. A támogatott ajánlat és a többi projekt március 14-én a Huzella Tivadar Általános Iskolában nagyszámú érdeklődő előtt megtartott lakossági fórumon részletesen ismertetésre került. A jelenlévők a szabadidő park tervét kedvezően fogadták és támogatták.

Küllős Józsefné a munkacsoport elnöke

A képviselő-testület az ajánlatot március 20-án tárgyalta.

Pártsarok

Mi van a Szakáts-kert mögött?

Ha innen nézzük, a 2-es út felôl, természetesen a Duna. De ha "amonnan" nézzük, mást is észrevehetünk: a Szakáts-kert mögött nemcsak a lágy folyó, hanem kemény érdekek is meghúzódnak. Míg a víz - természeténél fogva - szabadon hömpölyög, addig az érdekek bizony masszív csoportokba rendeződnek. Aki madártávlatból - azaz az érdek nélküli, pusztán szemlélôdô állapotából - pillant le a jobb napokat megélt táborra, három, jól elkülöníthetô halmot fedezhet fel a látóhatáron.
Az elsô halom egyéni érdekekből, haszonvágyból, pénzéhségbôl épült fel. Akik összehordták: önkormányzati vezetôk és képviselôk egy szűk csoportja, meg a köréjük gyűlô slepp. Ôk azok, akikről állítja a "falu szája": tudatosan tették tönkre, züllesztették le az egykori ifjúsági tábort, hogy ezáltal elértéktelenítsék, majd megkaparintva azt, jócskán hasznot húzzanak belôle. Ôk ma lázasan törik a fejüket, hogyan lehetne a közakarat ellenére jó pénzt csinálni a lepusztultan is igen értékes ingatlanból. Nagy igyekezetükben jobbnál jobb ötletekkel állnak elő: például, hogy vegyen fel az önkormányzat jelzálogot az ingatlanra, hiszen üres a város kincstára. Közben dörzsölik a markukat: pontosan tudják, hogy a kölcsönt ez a szegény kis település nem fogja tudni visszafizetni a hatalmas bankoknak. S akkor előállhatnak ôk, a tehetős, ám nagylelkű vállalkozók, akik "hajlandóak" megvásárolni az adósságot, cserébe pedig, na jó, elfogadják magát az ingatlant...
A második halmocska szemnek tetszetôsebb, léleknek kedvesebb. Azok emelték, akiknek szeme elôtt egyetlen cél lebeg: megôrizni, megmenteni a területet az itt élôk számára, bármi áron. Érdekcsoport? Igen, ha az érdek szón nem csupán önös, egyéni érdeket értünk. E csoport részesei - köztűk a volt ifjúsági tábor hasznosítására alakult munkacsoport elnöke és egyes tagjai - kezdettôl fogva hatalmas ellentáborral kell hogy farkasszemet nézzenek. Nem könnyű úgy meghozni józan és megalapozott döntéseket, ha az ellendrukkerek beülnek szemközt a kispadra és gátlástalanul kinevetik, kigúnyolják azokat, akik a legjobb szándékkal igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást. S nem könnyű mindezt egy olyan bizottságban megtenni, ahol bent ülnek az ellenérdekelt felek, lenézô mosollyal fogadják az ötleteket, vagy olyan megoldást nyomnak keresztül, amely valójában nem megoldás, s elôre látható, hogy az önkormányzati testület visszadobja majd. Ezáltal felkínálják cinkosaiknak a lehetőséget, hogy azt mondhassák: "Na ugye, hogy nem tudott a bizottság egyetlen értelmes javaslatot sem az asztalra tenni?!"
Küllôs Józsefné és hívei egyetlen megoldást tartanak elfogadhatónak: kapja meg a területet a piarista iskola, a horgászok és a vállalkozó. Hasznosítsák ôk hárman, közösen, mindannyiunk javára. Hogy az ellentábor mire készül, az majd kiderül a testületi vita során, után. Egyelôre, úgy tűnik, kénytelenek voltak visszavonulni s látszólag elfogadni a bizottság javaslatát, talán azzal a szándékkal, hogy majd ott dobják vissza, vagy olyan feltételeket dolgozzanak ki, amelyekbe a jószándékú hasznosítók elôbb-utóbb úgyis belebuknak...
Ám kezd kirajzolódni jelenleg egy harmadik elképzelés. Eszerint a bizottság által az asztalra tett javaslat a jelenlegi formájában nem tökéletes, de remek kiindulási pont. A hibáit, tévedéseit korrigálni kell, ám ami a legfontosabb: a tábor nem eladó, sem most, sem a későbbiekben.
Meglátjuk, ki az erôsebb. Egy bizonyos: a közvélemény a jobbik pártján áll.

Bódi Zita a MIÉP gödi szervezetének elnöke

Alakulóban a Gödi Civil Fórum

A Civil Fórum alapítóiA Gödi Civil Fórum alakulásának elôkészítésére 2001. március 8-án 16 gödi civil szervezet képviselôje találkozóra gyűlt egybe a József Attila Művelôdési Házban. A Civil Fórumot a gödi civil szervezetek nyílt szövetségének tervezik, hogy az újabb szervezetekkel való bôvülésnek ne legyen akadálya.
Céljaikat öt pontban foglalták össze: tapasztalatcsere, egymás működésének megismerése és támogatása, a szervezetek közötti információcsere megszervezése, természetes és épített környezetünk, kultúránk, hagyományaink és történelmünk megismerése és védelme, a működéshez szükséges források biztosítása, pályázatokon való együttműködés, az önkormányzat feletti civil kontrol, regionális kapcsolatok kiépítése.

Berta Sándor, Gödi Városfejlesztő és Szépítő Egyesület

Tavaszi takarítási akció lesz

2001. március 31-én szombaton délelőtt 900-tól a Pázmány utcai temetőben és a kerékpárút bevezető szakaszán. A tavaszi takarítási akcióra mindenkit szeretettel várunk.

Gödi Városfejlesztő és Szépítő Egyesület.

Felhívás

Tanköteles gyermekek beiratkozása Göd városban 2001. április 25-én szerdán és 26-án csütörtökön lesz.

A beiratkozás helyei:
Huzella Tivadar Általános Iskola 2131 Göd, Petőfi u. 48. Igazgatói Iroda április 25-én és 26-án 14-18 óráig
Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2132 Göd, Ifjúsági u. 1-3. Április 25-én és 26-án 14-18 óráig

A beiratkozáshoz kérjük, hozzák magukkal a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, az óvodai véleményt (ennek hiányában szakvéleményt az iskolaérettségről), a szülő személyi igazolványát és biztosítási díjat, a gyermek diákigazolványához egy igazolványképet - amennyiben ezt nem tudják beadni, tanév elején pótolható.
Tanköteles az a gyermek, aki az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget eléri, attól a naptári évtől, amelyben a hatodik életévét május 31. napjáig betölti. A szülő kérelmére a gyermek tankötelessé válhat akkor is, ha a hatodik életévét december 31. napjáig tölti be.

dr. Szinay József jegyző

Óvodás korú gyermekek beiratkozása Göd városban

Kastély Központi Óvoda 2131 Göd, Béke u. 3. 2001. április 24-27-ig minden nap 8-16 óráig

1. sz. Óvoda Lenkey úti épületében 2132 Göd, Lenkey u. 19. 2001. április 24-27-ig minden nap 8-16 óráig

Azon gyermekek jelentkezését várjuk, akik 2001. december 31-ig betöltik a harmadik életévüket.
Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy gyermekeik elhelyezési lehetőségének biztosítása érdekében tegyenek eleget beiratkozási kötelezettségüknek.

dr. Szinay József jegyző

Rendőrségi hírek

A Dunakeszi Rendőrkapitányságon március 2-án állománygyűlésen értékelték a rendőrség 2000. évi munkáját
Az 1999. évhez képest számottevő változás nem történt 2000-ben a rendőrkapitányság munkájában. A bűnügyi munkát továbbra is jelentősen meghatározza Budapest közelsége. A beszámolók komoly gondként említették a Fóton sorra megnyíló kereskedelmi centrumokat, mert ezek egyre több bűnelkövetőt vonzanak a területre, ami elvonja a rendőri erőket a városi lakosságtól. A Dunakeszi Rendőrkapitányságon is jelentkező agglomerációs probléma, hogy a megjelenő multinacionális cégek a jobb fizetéssel elcsábítják a rendőröket és ezért állandó a létszámhiány. Dr. Berzsenyi Gábor rendőrkapitány értékelésében eredménynek mondta, hogy tavaly minden bűncselekmény helyszínén ott voltak az egyenruhások, akik részt vettek a helyszíni tevékenységben, adatgyűjtésben, szükség esetén a feldolgozásban. A bűnügyi osztály általános tevékenységét jónak minősítette, de hatékonyabb felderítő munkát sürgetett. Sok volt 2000-ben a közlekedési baleset. A három település (Göd, Dunakeszi, Fót) útjain 366 baleset történt, ebből 4 volt halálos kimenetelű, 31-en sérültek súlyosan és 48-an könnyebben. A rendőrök 480 szabálysértési feljelentést tettek, 1223 főre róttak ki helyszíni bírságot, melynek összege 5 millió 500 ezer forint volt.

***

Március 12-én hétfőn a késő délutáni órákban Felső-Gödön a MÁV állomás környékén két család (mintegy negyven fő) feltehetően korábbi üzleti vitájukat botokkal és különböző ütőeszközökkel felszerelve akarták megoldani. A Dunakeszi Rendőrkapitányság szolgálati állománya nagy erőkkel kivonult a helyszínre, hogy elejét vegye a vérontásnak. Hét elkövetőt állítottak elő a kapitányságon csoportosan elkövetett garázdaság miatt. Az ügy kivizsgálása folyamatban van. A lakosság segítségét kéri a gödi rendőrség annak a férfinak a megtalálásához, aki március 11-én este negyed tízkor a felső-gödi vasúti állomás trafikjának üvegét betörte és onnan a rácson keresztül különböző árut vitt el. A keresett személy leírása: 40 év körüli, kreol bőrű, fekete középhosszú hajú, 160 cm magas elhanyagolt külsejű férfi, aki a betörés idején fekete hosszú borkabátot és fekete nadrágot viselt. Aki az elkövető személyéről bármit tud, az jelezze a gödi rendőrőrsnek a 27/345-115-ös telefonszámon! G.K.Zs.

 

A Dunakeszi Rendőrkapitányság eljárást folytat ismeretlen tettesek ellen, akik 2001. 02. 12-én a fóti Cora áruház parkolójában erőszakkal elvitték, C.R. tulajdonát képező BB-829-RY forgalmi rendszámú Mercedes típusú gépkocsit. A bűncselekmény elkövetésével kapcsolatba hozható két személy:

Az egyik férfi: 175 cm magas, 25-30 éves, vékony testalkatú, szeme színe kék vagy világos színű, fehér bőrű, arca hosszúkás, bajuszt, szakállt nem viselt, rövid, középen elválasztott frizurájú.
A másik férfi: 175 cm magas, 30 év körüli, kövér testalkatú, kerek arcú, barna vagy sötét szemű, kis bajuszt és körszakállt viselt, rövid, ritkás hajú.
Kérjük, hogy aki felismeri, vagy bármilyen információval tud szolgálni a fantomképeken látható, fent leírt külsővel rendelkező személyekről, az hívja a Dunakeszi Rendőrfőkapitányságot a 06-27-341-055 vagy a 06-27-341-402 telefonszámon. Az információt közlő személy kilétét bizalmasan kezeljük. A Dunakeszi Rendőrfőkapitányság a nyomravezetőnek 100 000 forint díjkitűzést ajánlott.

Olvasói levél

Ne aludjon ki a parázs!

Hetven gödi és ki tudja hány Felvidékről 1946-ban kitelepített sorstársam nevében ragadtam tollat, hogy megosszam a Gödi Körkép olvasóival máig nem rendezett problémánkat. Mi egyszerű állampolgárok mit tehetünk, hogy apáinktól, nagyapáinktól elvett, most már bennünket illető vagyon ügyében kárpótlást nyerjünk?
Írtunk Dr. Gönczöl Katalinnak az állampolgári jogok országos biztosának, aki egy jelentésében kifejtette, hogy igazunk van, de amíg a nemzetközi jogi kötelezettség és Magyarország belső jogi összhangja nem valósul meg, addig az alkotmányellenes állapot fennáll. Ügyünkben az igazságügy miniszternél eljárt Imre Zsolt országgyűlési képviselő, és a Parlamentben interpellált Dr. Bognár László országgyűlési képviselő de eredmény nélkül.
Tudomásunk van arról, hogy Dr. Fenyvessy Zoltán 2001. február 6-án írásban nyújtott be interpellációt ”Mikor kívánja a kormány rendezni a háború után Csehszlovákiából kitelepítettek kárpótlását?" - címmel.
Az elmúlt évben Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök úrnak kértem a segítségét, melyre Dr. Szentgyörgyi András titkárságvezető válaszolt megértést és türelmet kérve.
Megértést és türelmet kérnek olyan ügyben, amiben már a nagyszüleimet kellett volna kárpótolni, de lehet hogy az unokáim türelmét is igénybe fogja venni.
Tizenöt éves voltam a kitelepítéskor és most a legidősebb fiúunokám tizenöt éves. Meddig legyünk még türelmesek?

Kovács Géza

Farsang a TOPHÁZBAN

2001. február 22-én különleges hangulat uralkodott a Gödi Egészségügyi Otthon falai között, ahol 220 fő halmozottan sérült fogyatékos él.

Reggel óta izgatottan pusmogó, a többiek közeledtére el-elhallgató csoportok bukkantak fel a legváratlanabb helyeken, furcsa, tiri-tarka rongyokkal, titkos csomagokkal szaladgáltak a gondozók. A levegôt megtöltötte a konyhán sülô fánk illata, izgalom, derű vibrált. Ünnepi készülôdés volt ez a javából!
Ebéd után a vidáman dekorált étkezôbe sorra érkeztek a maskarát öltött lakók és dolgozók, a színes forgatagban eggyéolvadt gondozó és gondozott. A legnagyobb elismerés az volt, ha nem ismertek fel valakit. A jelmezesek felvonulása után a zsűri mindenki számára tartogatott valamilyen meglepetést, amelyeket Pap László igazgató és Romhányi Zoltán gazdasági igazgató adott át.
Minden résztvevő jóízűen fogyasztotta a már hagyományos farsangi fánkot, üdítőt és a töménytelen csokoládét. Végezetül estig tartott az önfeledt táncmulatság, még a kerekesszékes lakók is táncra perdültek.

Tellér Gáborné gyógypedagógus

Egy gödi történet

Tavaly októberben egy nem éppen ifjú pár albérletet keresett. Szorult helyzetükben, mert nem volt a fejük felett fedél, az egyetlen ajánlatot elfogadták. A felkínált hely (a kutyáimnak sem felelne meg) fűtetlen beton fallal, hullámpapír mennyezettel, ujjnyi réssel az ajtón havi huszonötezer forintért, plusz tízezerért villany és vízdíj. Hivatalosan bejelentkezni nem engedte a lakókat a házi úr. Január végén, amikor el akartak költözni, még hétezer forintot préselt ki belőlük a bérbeadó, mivel időnként elektromos hősugárzót használtak a megfagyás ellen. Miért írom le ezt a történetet? Fel szeretném hívni azoknak a figyelmét, akik a kiszolgáltatott emberekért tehetnek, vagy tenniük kell, hogy most van lehetőség állami támogatással szociális bérlakásokat (albérlők házát) építeni. Nagyon sok végveszélybe került emberen lehetne és kellene így segíteni. Tisztességes bérért is igen jövedelmező üzlet lenne, akár az önkormányzat részére is.

Csóka Sándor

FOGYATÉKOSOK HÍRADÓJA

A fogyatékossági támogatás igénybejelentéi lapja igényelhető a súlyosan fogyatékosok (vak, siket, értelmi fogyatékos, mozgáskorlátozott) személyek részére a Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületének Gödi Szervezeténél: 2131 Göd, Fürdő utca 9. Tel.: 332-113. A KÖZLEKEDÉSI TÁMOGATÁS igénylô lap beszerezhető a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán és április 30-ig beadható a Szociális Osztályon a II. emeleten. A Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületének Gödi Szervezete várja fogyatékosok jelentkezését az egyesületbe. Jelentkezni lehet a 332-113-as telefonon. Minden jelentkezőhöz kimegyünk. Jelenlegi taglétszámunk 100 fő. Tagsági díj évi 1000, - Ft.

Antal György Bálint titkár

Vekerdy Tamás: Beszélgessünk...(2.)

A múltkor egy pillantást vetettünk az óvodában, iskolában kínálkozó többféle lehetőségre. Miért van sokféle módszerre szükség? Mert sokfélék a gyerekek és sokfélét akarunk mi szülők - most először csak az óvodáktól?
Manapság a szülői elvárások egyre jobban kettéágaznak. A szülők egy része mintha azt várná el az óvodától, hogy már ott elkezdődjön a felkészítés a versenyre, netán a topmenedzser képzés. A szülők másik része pedig azt szeretné, hogy a gyerek érezze jól magát az óvodában, szeressen óvodába járni.
Nézzük most csak az első elvárás mindennapi formáit.
Eljön a mama az óvodába és ezt mondja a vezető óvónőnek:
-Tudod, Ágikám, hogy mennyire szerettük az óvodátokat, Ferike mennyire szeretett ide járni. Szeretném idehozni Zsuzsit is, de a férjem azt mondja, hogy ha nálatok nem lesz jövőre angol, akkor Zsuzsit nem hozhatom ide. Hiszen a zöld (piros, lila, stb.) óvodában már angol és német is van és a jövő évtől, azt mondják, japán is lesz... És a szülők keresik az óvodában a számítógépet - netán a számítógépes szobát -, megkérdezik, hogy van-e dzsúdó, karate, úszás, lovaglás... Ezek a példák nem az én fantáziámban születtek, hanem sajnos, a mai magyar óvodai-szülői valóságban. Mert ezek, a gyermekükkel szemben jóakaratú és igényes szülők, nem ismerik a többször igazolt fejlődés-lélektani megállapítást, mely szerint nem abból lesz többé-kevésbé egészséges, boldogulásra képes, a maga körében sikeres felnőtt, akit már az óvodától a felnőtt élet követelményeinek teljesítésére készítettek fel, hanem abból, aki kisgyerekként kisgyerek maradhatott, kisiskolásként pedig kisiskolás és kamaszként kamasz. Élhette a kisgyerekek, kisiskolások, kamaszok sajátos, a felnőttétől eltérő életét. Az óvodánál maradva: a kisgyerekek legfejlesztőbb tevékenysége a játék. (Így mondja ezt az óvodai nevelés ma érvényes Országos Alapprogramja is.) Igen: a játék. Mégpedig a szabad játék. (Nem a fejlesztő játék!). A napi többórás mozgásos, szabad játéktevékenységen kívül mindennap kell mesét hallgatnia - és ezeket a meséket nem kell felmondania otthon! - sokat kell együtt énekelnie - és nem kell, nem szabad ”kihallgatnunk", hogy egyedül is el tudja-e énekelni a dalt - kedvére kell pacsmagolnia a festékkel, anélkül, hogy tanítanánk őt rajzolni, vagy hogy előre húzott kontúrok közé kéne a festékkel ”színeznie".

Legközelebb itt folytatjuk.

A Területi Gondozási Központ bemutatása

Intézményünk működésével szeretnénk megismertetni Göd lakosságát az újra megjelenô Gödi Körkép segítségével. Az intézmény 25 férôhellyel "Öregek napközi otthona" néven, 1977. szeptember 12-én kezdte meg működését a házi gondozó szolgálattal együtt.
1987. januártól működik Területi Gondozási Központ néven, 1988-tól kiegészülve a szociális étkeztetéssel. 1996 novembere óta működtetünk egy kis létszámú éjjeli menedékhelyet a helyi hajléktalan férfiak számára. 1998 július 15-óta működik a Gyermekjóléti-, és 1999. márciusa óta a Családsegítô szolgálat.
Jelenlegi szervezeti felépítésünk a kôvetkező: Intézményünk részben önálló szervezet, élén a gondozási központ vezetôvel. A területi gondozáson belül hat szakfeladatot lát el, mindegyik önálló költségvetéssel rendelkezik.
Alapellátás keretében: étkeztetés, házi gondozás, gyermekjóléti szolgálat, családsegítés
Szakellátás keretében: idôsek klubja, éjjeli menedékhely
Az egyes szervezeti egységek munkáját szeretnénk munkatársaimmal bemutatni. Ebben a számban az étkeztetést, mint alapvetô szociális ellátási formát mutatjuk be, amely kötelezôen ellátandó feladat minden önkormányzat részére.
Étkeztetés (szociális étkeztetés)
Azoknak, a szociálisan, koruk, vagy egészségi állapotuk miatt rászorultaknak és ellátottaiknak napi egyszeri meleg étkezésérôl gondoskodik, akik azt önmaguknak, ill. ellátottaiknak tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani. Városunkban jelenleg öt fôzôhelyrôl 140 fô részesül étkeztetésben. Az ebédet a Huzella T. iskola-, a Németh L. iskola, az Autópihenő és a Zöldfa vendéglô, valamint Göd Újtelepen az Eü. Otthon konyhájáról rendeljük meg. Így a rászorulók a lakásukhoz legközelebbi konyháról vehetik igénybe.
Azoknak akik nem tudnak saját maguk elmenni az ebédért, házi gondozás keretében gépkocsival házhoz szállítjuk. Sajnos a két öreg autónk, amivel az ebédszállítást végeztük alsón és felsôn, használhatatlanná vált. Azóta sikerült vásárolnunk egy jó állapotú Seat Inca kisteherautót, jelenleg ezzel végezzük az ebédszállítást. Igaz ugyan, hogy ezzel még nem oldódott meg teljesen az ebédszállítás, hiszen a két gépkocsi helyett, csak eggyel rendelkezünk, így szolgáltatásunk színvonala nem éri el az elôzőekben nyújtottat. Ez azt jelenti, hogy nem ér el mindenkihez idôben az ebéd. Sajnos van, aki csak három órakor kapja meg. Bízunk benne, hogy sikerül változtatni ezen a helyzeten, és elôbb utóbb tudunk egy másik gépkocsit is vásárolni, annak érdekében, hogy szolgáltatásunk ismét a régi színvonalon működjön
Az étkeztetés 1988 óta tartozik feladataink közé, azóta egyre nô az igénylôk száma, és a ráfordított költség. Az igénylôk összetétele is megváltozott. Régebben többségben voltak az idôs és egészségi állapotuk miatt rászorultak, késôbb egyre inkább eltolódott az arány a szociálisan rászorult aktív korú lakosság irányába. A jelenlegi létszámból nagyobb arányban vannak a nagycsaládosok, aktív korú munkanélküliek, hajléktalanok, mint az idôskorúak.
Az étkeztetésért az egy főre jutó jövedelem arányában térítési díjat kell fizetni. Az étkeztetés intézményi térítési díja 328 Ft/adag. Ezt az összeget azonban kevesen fizetik, mert jövedelemtől függően %-os arányban csökkennek a személyi térítési díjak. A 90 éven felüli igénylő térítésmentesen kapja az étkezést, ill. a gondozási központ valamennyi szolgáltatását. A legalacsonyabb térítés 10% (33 Ft /adag), ez 20 000 Ft alatti egy fôre jutó jövedelem esetén fizetendô. A 100 %-os térítés 40 000 Ft egy fôre jutó jövedelem esetén fizetendô.
Az étkeztetés ez évi költségvetési elôirányzata 12 millió Ft. Bevételi elôirányzat 4 millió. A különbözetet az önkormányzat biztosítja.
Igényt bejelenteni, érdeklôdni személyesen, vagy telefonon hétköznap 8-16 óra között lehet Babirák Gyulánénál. Címünk: Területi Gondozási Központ, 2131 Göd Vasvári Pál u. 9. Tel: 334 073. A következô számban bemutatkozik a házi gondozó szolgálat.

Szegvári Andrea gondozási központ vezető és Babirák Gyuláné étkeztetés felelôs

Terjed a drog Állítsuk meg!

Hazánkban a kábítószer hazai terjedésével kapcsolatban az 1960-as években jelentek meg hírek, majd nem sokkal később az első droghalál is bekövetkezett. A fiatalok ekkor még ”csak" nyugtatókat, altatókat alkohollal kombinálva fogyasztottak, illetve megjelent a szerves oldószerek beszippantásának módszere. A ”szipuzó" fiatalok száma gyorsan növekedett, mivel ez volt a legkönnyebben hozzáférhető drog. Az első öt évben 21 halálos áldozata volt a szippantásos narkomániának, de ez mára már elérte a többszázas nagyságrendet. Az 1980-as években megjelentek az ópiátkészítmények, illetve az intravénás morfium, amelyek magukkal hozták a különböző vényhamisítások, gyógyszertári és kórházi betörések elkövetését. A Legfelsőbb Bíróság 1986. évi Büntető Elvi Döntése meghatározta, hogy a kábítószer fogyasztás büntetendő cselekmény. Az Alkoholizmus Elleni Bizottság meghirdette a Drogprogramot, majd országszerte sorra alakultak meg a drogambulanciák. A szakértők az 1990-es évekig országunkat úgy tekintették, hogy a kábítószer nagy része átutazik hazánkon, majd fokozatosan kezdtünk fogyasztóvá válni. A kábítószerek fogyasztása olyan, mint a tűzzel játszani, kockázattal jár, melyek lehetnek rövid és hosszú távú kockázatok.
A drogok általánosságban befolyásolják az érzékelést és a koncentráló képességet, a közlekedésben és sokféle munkaszituációban növelik a balesetveszélyt, illetve az iskolai teljesítményeken is megmutatkozhat e szerek hatása.
Egymás piszkos injekciófecskendőinek használata révén fennáll a fertőzések kockázata. Az AIDS és a hepatitisz mellett számos más betegség is terjedhet ilyen úton. A kábítószerek fogyasztása esetén nagy lehet a lelki és a testi károsodás is.

Zombori Anita rendőr zászlós Dunakeszi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Természettudományi versenyek a Huzellában

Nemes feladata az A+V alapítványnak, hogy már hetedik éve jutalmaz tanulmányi versenyeket, ad ösztöndíjakat, segélyekben, támogatásban részesíti a rászorulókat, tanítók, tanárok munkáját ismeri el.
Januárban - a félévi hajrá elôtt hetedik és nyolcadik osztályosaink a természettudományokban elsajátított ismere-teikbôl mérték össze tudásukat.
A legjobbak 2000.- Ft, 1500.- Ft és 1000.- Ft pénzjutalomban részesültek. A versenyek kiváló - egykor itt tanító - tanárok nevével vannak fémjelezve.
Az alapítvány ebben a tanévben már tíz - Huzellában végzett - kevésbé tehetôs, középiskolás diákot támogat ösztöndíjjal tanulmányi eredményüktôl függôen. Így 4,91 - 5,00 átlagig félévenként 17 000.- Ft-ot kaphatnak, vagyis egy kiváló tanuló 34 000.- Ft támogatásban részesülhet.
Ebben a félévben Szlapák József gimnazista, "Szász Ferenc" ösztöndíjasunk érte el a legjobb eredményt, díja 14000.- Ft volt.
Az ösztöndíj névadói olyan Gödön élt, illetve élô lakosok, akik ifjúságunk számára ma is példaként állhatnak.
Itt köszönöm meg azok segítségét, akik az elmúlt évben adójuk 1 %-ával támogatták az iskolát. A kapott 180 000.- Ft-ot versenyekre, pályázatokra fordítottuk.
Külön köszönet illeti meg azokat, akik a nehéz anyagi körülmények között is nagy összeggel támogatták az iskolát az alapítványon keresztül. Így Szász Feri bácsinak és kedves nejének (néhai Szász Ferencné sz. Fekete Lenkének), akik több százezer forintot fizettek be az alapítvány számlájára az elmúlt évek során. Hasonló összeget adtak Romsics Ignácné (sz. Pintér Éva), Halász Ferencné (sz. Szembratovics Anna) és Gelencsér János is, akik felismerték az alapítvány nemes célját. A múltunkat úgy becsüljük meg, hogy közben az ifjúságot, a jövôt segítjük!
Hálás köszönetemet fejezem kis a Vízváry testvéreknek, akik az egykor itt tanító szüleik emlékére hozták létre szeretetbôl ezt az alapítványt. Végtelen tisztelet, megbecsülés illeti Vízváry Vilmost, aki adakozása mellett már 7. éve fáradhatatlan lelkesedéssel, rengeteg energiával, nagy szeretettel, odaadással irányít és szolgálja a köz javát.
Boldogan olvastam a Gödi Körkép célját a lap ingyenes voltával kapcsolatban.
Valóban az összetartozás érzését kell erôsíteni városunk polgáraiban, s ehhez feltétlenül szükséges a kellô tájékoztatás!
Az "A+V...." munkájáról én is szeretném a késôbbiek során is tájékoztatni a kedves Olvasót!

Laszlóczky Ferencné sz. Ács Éva ny. tanítónô, kurátor

Ez évi legiobbjaink:

Szentirmay Egon biológia verseny

Ábel Dániel 8. b

Pusztai Máté 7. b

Bíró Edit 7. c

Radnai István kémia verseny

Névery Dorottya 8. b

Erdélyi Flóra 7. b

Őszi István fizika verseny

Ábel Dániel 8. b

Bíró Edit 7. c

Avar Józsefné földrajz verseny

Ábel Dániel 8. b

Pusztai Máté 7. b

Baraczka Tivadar matematika vers.

Ábel Dániel 8. b

Horváth István 7. a

Gratulálunk nekik és a többi díjazottnak is!

Versennyel az egészségért

Az általános iskolák sokrétű feladatai között szerepel az egészséges életmódra nevelés, felkészítés a családi életre, valamint a balesetet szenvedők lehetőleg szakszerű ellátásának megismertetése. Mindezekre felkészülni részben a tanítási órákon, részben szakköri foglalkozásokon lehet. Az elsajátított tudásról az iskolában szervezett versenyeken és majd felnőttként a gyakorlatban adnak számot a tanulók.
A Magyar Vöröskereszt Dunakeszi Szervezete a Gödi Huzella Tivadar Általános Iskolában rendezte a körzeti vöröskeresztes versenyeket, melyen Dunakeszi, Fót, Göd általános iskolái vettek részt. Egészségnevelésből és csecsemőgondozásból 3-3 fős csapatok vetélkedtek. A háztartás helyes vezetéséről, a beosztó gazdálkodásról, a szakszerű betegápolásról beszélgettek, illetve tesztfeladatokat oldottak meg a versenyzők. Feladatuk volt egy hétköznapi ebédhez az asztal ízléses megterítése.
Egészségnevelésből a gödi iskolák versenyzői lettek dobogósak.
1. A Huzella Iskola ”Egészség mindenek előtt" csapata
2. a Németh László Iskola
3. a Huzella ”Denevér" csapata
4. helyen a dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola végzett.

 

A csecsemőgondozók a baba fürdetését, öltöztetését, etetését mutatták be a zsűrinek. A jelenlévő 2 csoport közül a Dunakeszi 5. sz. Általános Iskola tanulói voltak jobbak a Bárdos Lajos Iskola csapatánál.
Az elsősegélynyújtóknak 9 imitátoron kellett ”sérüléseket” ellátni nyílt lábszártörés, áramütés, artériás vérzés, stb.
Az elsősegélynyújtás 5 fős csapatainak sorrendje:
1. Dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola
2. Dunakeszi 5.sz. Általános Iskola
3. a gödi Huzella Tivadar Általános Iskola (I. csapata)
4. Fót 1.sz. Általános Iskola
5. a gödi Huzella Tivadar Általános Iskola (II.csapata)
Körzetünket a megyei versenyen az első helyezett csapat képviseli. Sok siker kívánunk! Szabó Lajosné tanár

Az Unió új információs csatornái a
magyarországi Euro Info Központok (EIC-k)

A közösségi információszolgáltatás fejlesztése érdekében a programnyitást követôen elôször Euro Info Központok létesítésére pályázhattak a magyar vállalkozói szervezetek. E program célja a kis- és középvállalkozások felkészítése az egységes európai piac körülményeire és követelményeire. Az Euro Info Központok hozzáférhetnek az Unió adatbankjaihoz, amelyek a jogi, gazdasági és pénzügyi kérdésektôl kezdve a környezetvédelmi, tudományos, műszaki, munkaügyi problémákig minden területen elsôdleges információs bázisként állnak a vállalkozások és az érdeklődők rendelkezésére.

Az Euro Info Központ:

- felvilágosítást ad az EU belsô piacának szabályozásáról, EU-szabványokról, EU-közbeszerzésekrôl, tenderekrôl, támogatási rendszerekrôl, pályázati lehetôségekrôl,
- tanácsot ad a megfelelô információk beszerzési forrásainak felkutatásával, illetve szakértôkhöz irányítással,
- segítséget nyújt az üzleti partnerkeresés területén. Az Euro Info Központok hálózata már több mint 300 tagot számlál Európa-szerte.
A bizottság döntésének megfelelôen 1999 második felétôl hét központ működhet Magyarországon új információs csatornákat nyitva az Unióhoz.
Gödhöz a legközelebbi:
- Budapest-ITDH Euro Info Központ (HU727), 1051 Budapest, Dorottya u. 4. Telefon: 1-318-1712, fax: 1-318-6198
A magyar Euro Info Központok ugyanazokkal a jogosultságokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek (adatbázis-hozzáférés, munkatársak továbbképzése, infrastrukturális feltételek), mint a hálózat EU-területen működô központjai.
A vállalkozók komoly idô- és költség-megtakarítást érhetnek el, ha felkeresik vagy felhívják a hozzájuk legközelebb esô központot, amelynek a szolgáltatásai alapvetôen ingyenesek vagy önköltségesek. A hálózat szolgáltatásai, az EU-val kapcsolatos tájékoztatási tevékenység, a megbízható forrásból származó elsôdleges információk elôsegítik, hogy a vállalkozók megismerjék a csatlakozás saját szakterületükre vonatkozó elôírásait, és felkészülhessenek a kihívásokra.
A joganyagok a központokban angol és francia nyelven állnak rendelkezésre. A Gazdasági Minisztérium támogatást nyújt ahhoz, hogy az információk magyar nyelven a kisvállalkozások minél szélesebb köre számára legyenek elérhetôk. Cím: http://www.gm.hu

G.K.Zs.

Kulturális ajánlat

József Attila Művelôdési Ház (2131 Göd, Pesti út 72. Telefon: 27/336-478)

ÚJ TANFOLYAMAINK:

KOSÁRFONÓ TANFOLYAM indul március 24.-én 9 órától kezdők és haladók részére.
FELNÔTT NÉP'TÁNC tanfolyam indul március 23.-án 20 órától. A 12 alkalmas tanfolyamon "Visai" (mezôségi) táncokat tanulhatnak. A részvételi díj 10 pár esetén 9.500.-Ft/pár
FESTÔ és GRAFIKAI ELÔKÉSZÍTÔ tanfolyam indul. Részvételi díj 3 000 -Ft,/hó. Jelentkezni lehet a művelődési házban személyesen, vagy a 27/336-478-as telefonon.
SZÖVÔ TANFOLYAM indul felnôttek részére. A tanfolyamot vezeti Sári Adél népi szövô. Érdeklôdni és jelentkezni lehet folyamatosan a művelôdési házban.

JÁTSZÓHÁZAK:
TAVASZVÁRÓ játszóház március 24. 10.00-13.00. Libát készítünk kartonból és tollból.
HÚSVÉTI játszóház április 7. 10.00-13.00. Húsvéti díszek készítése, és tojásfestés. Kérjük hozzanak magukkal: kifújt tojásokat (8-l0db/fô)

NYÁRI TÁBOROK JELENTKEZÉSI LAP
Név: ....................................................................................
Lakcím: ...............................................................................
.............................................................................................
Tel.: .....................................................................................
Életkor: ...............................................................................

Aláhúzással kérjük jelölni a választott tábort és szakot:

VIII. Ifjúsági Képzôművészeti Alkotótábor
- szobrász (június 25-július 6.)
- rajz (július 2-13)
- textil, gobelin szövô (július 2-13) '
- tűzzománc (július 2-13) ,
- kerámia (július 2-13) 1
- kis kézműves csoport (július 2-13)
Lószôr ékszer készítô tábor: 2001. június 18-22
Néptánc és kézműves tábor: 2001. július 16-20


........................... ........................................................
Dátum Szülô aláírása

Meghívó

"Mélységes mély a múltnak kútja" Thomas Mann

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves ismerôseit 2001. április 10-én (kedden) 18 órára: A magyar ôstörténet új útjai című elôadásra. Vendégünk: Dr. Bakay Komél régészprofesszor a Nagy Lajos Király Magánegyetem tanszékvezetô tanára.
Az elôadás helye: a József Attila Művelôdési Ház nagyterme (2131 Göd, Pesti u. 72.).
Minden történelmünk iránt érdeklôdô felnôttet és diákot szeretettel várunk!

Alsógödi Karitászcsoport József Attila Művelôdési Ház

Könyvtári hírek

A gödi könyvtárosok három helyszínen várják a kedves olvasókat: A művelôdési házban, a Pesti út 72. földszintjén a felnôttek olvashatnak, kölcsönözhetnek. Nyitva: hétfôn: 13-18, kedden: 9-12; 13-18, szerdán: szünnap, csütörtökön: 9-12; 13-18, pénteken: 13-18, szombaton: 9-12. Tel: 345-307
A művelôdési ház emeletén a gyermekkönyvtár található. Nyitva: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 13-17 óráig. szerda: szünnap. Itt minden hónap utolsó péntekjén "Bütyköldét", azaz kézműves foglalkozást és diavetítést tartunk.
Felsôgödön a Kálmán u. 13-ban felnôttek és gyerekek közös könyvtárba járhatnak. Nyitva: hétfőn: 13-17,30, kedden: 9-12; 13-17,30, szerdán: szünnap, csütörtökön: 9-12; 13-17,30, pénteken: 13-17,30. Tel: 345-101

Pályázati elôzetes gyerekeknek!
Az idén is lesz rajzpályázat a Madarak és Fák napja alkalmából. Erdôkrôl, madarakról és fákról szeretnénk majd rajzokat kapni május elejéig. Minden pályaművet kiállítunk a kiserdei, szabadtéri tárlaton. A könyvtár szívesen fogadja a mecénások mindennemű támogatását!
2001. - az olvasás éve: Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján olvasási kultúránk fejlesztése érdekében országos program indult el. Annak érdekében, hogy a könyvtárat használók köre bôvüljön és szolgáltatásainkat minél többen igénybe vegyék, 2001-ben nem emeltük a könyvtárhasználat díjait:
14 év alatt és 70 év felett ingyenes nappalis diákok 200 Ft, felnôttek: 400 Ft, nyugdíjasok: 300 Ft.
2001. április 27-28-29-én lesz a VIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Kongresszusi Központban. Díszvendég: Robert Merle

Könyvtárosok

Segítségre szorul? Segíteni szeretne?

Felnőttek és gyermekek jelentkezését várja a Gyermekjóléti és Családsegítô Szolgálat
Keressen bennünket, ha úgy érzi:
- információra van szüksége, problémáit nincs kivel megbeszélnie, gyermekével nehézségei vannak
- anyagi lehetôsége van a támogatásra, személyesen kíván együttműködni, természetbeni segítséget tud adni (ruha, élelmiszer, bútor, STB....)
Címünk: 2132 Göd, Ady E. u. 6. (a régi gyógyszertár épülete) 27/337-417 (üzenetrögzítô is)
Ügyfélfogadás: H 8-17, K 12-17, Sz 8-17, Cs 8-17, P 8-17
Segítséget nyújtunk: hivatalos ügyei intézésében, természetbeni, anyagi és személyes támogatási formák felkutatásában, lelki egészségének megôrzésében, családi konfliktusai kezelésében, tanulási, nevelési problémák megoldásában
Támogatjuk: a hasonló problémával küzdô emberek, csoportok közösségi és önsegítô kezdeményezéseit (pl.: munkanélküliek, egyedülálló szülôk, szenvedélybetegek, stb.), társadalmi csoportok, civil szervezôdések együttműködését, gyermek, ifjúsági- és kulturális programok szervezését.
Krízisben segítséget nyújtunk: menedék, átmeneti szállás keresésében, a létfenntartáshoz szükséges ellátáshoz való hozzájutásban
Mentálhigiénés szolgáltatás:
- gyermekpszichológiai tanácsadás: Székely Zsófia - pszichológus. Cs: 8.00-18.00 T: 27/337-417 (bejelentkezés), Ivicsics Edit - gyermek szakpszichológus P: 17 órától T: 27/ 333-744 (bejelentkezés az esti órákban)
- Lelki segítségnyújtás felnőtteknek: Dr. Tótváradi Zsuzsanna - pszichiáter szakorvos. Páros hét KEDD 10.30 -12.30 óráig. T: 27/337-417 (bejelentkezés)
Jogsegélyszolgálat: Dr. Gergye Mária - ügyvéd. Páros hét HÉTFŐN: 16-17 óráig. T: 27/337-417 (bejelentkezés)
Korrepetálás: (igény szerint)

9. alkalom (márc. 24.): JÁTÉK, MESE
10. - Játék, mint óvodáskori tevékenység legfôbb formája
11. - A tv érzelmi hatása a gyermekre
12. - A család szerepe, szűrőfunkciója ezek közvetítésében
13. Brósz Tünde - szakpszihológus
14. 10. alkalom (ápr. 7.): ISKOLAÉRETTSÉG
15. - Pszichológiai problémák
16. - A család szerepe a felkészítésben
17. 11. alkalom (ápr. 21.): BEILLESZKEDÉS
18. - Beilleszkedési problémák, Iskolafóbia, Teljesítményproblémák, Család segítsége ezek megelôzésében. Páli Judit - pszichológus
19.
20. KIRÁNDULÁS
21. 2001. 4. 28-án túrát szervez a gödi Gyermekjóléti- és Családsegítô Szolgálat.
22. Útvonal: Zebegényig vonattal, - Borostyánkôi pihenôn át fel a Szt. Mihály hegyre, - Templom-völgyön keresztül Nagymarosra, - vonattal Gödre. Várjuk azoknak a családoknak és gyerekeknek a jelentkezését, akik kedvet és erôt éreznek egy tavaszi kiránduláshoz (kb. 6-7 km).
23. A kirándulás költsége: vonatjegy Zebegényig és Nagymarostól Gödre, valamint élelem.
24. Jelentkezés és részletes tájékoztatás a szolgálat félfogadási idejében április 27-ig folyamatosan, személyesen illetve telefonon (T.: 337 - 417) Félfogadási idô: hétfô - péntekig: 8-12h - 13-17h kedden 8-12h-ig ZÁRVA
25. A Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2001. április 21-én, szombaton emlékezik 100. éve született névadójára. Tanulóink műsorát és kiállítását megtisztelik az író lányai is. Előadást tart Németh Lászlóról dr. Hoffmann Rózsa egyetemi docens, az OKÉV igazgatója. Rendezvényünk reggel fél tízkor kezdődik. Minden érdeklődőt szeretettel vár az iskola tantestülete és tanulóifjúsága nevében

Lukács Istvánné igazgató

Figyelem! Minden csütörtökön 16-17-ig gyógytorna van a József Attila Művelődési Házban. Mindenkit várunk.

Helyi Vöröskereszt

Közlemény! A Horizont Irodalmi Művészeti Klub legközelebbi összejövetele április 20-án, 18 órakor lesz a József Attila Művelődési Ház kiállítótermében.

Selmeczi László klubelnök

SPORT

GSE elnökségi ülés
Március 9-én ülésezett a Gödi Sportegyesület Elnöksége. Felosztásra került az önkormányzat 12 M forintos ez évi támogatása, különös tekintettel a kajak-kenu és labdarúgó szakosztályok fejlesztéseire. Az elnökség javasolja a szakosztályok felé az amatőr szerződések megkötését a sportolókkal. Arról is döntött az elnökség, hogy egységes tagnyilvántartást fog bevezetni minden szakosztálynál. Az új gazdasági ügyintéző Petróné Horváth Krisztina lett. Dr Horváth László elnök megköszönte Mészáros Emília eddigi gazdasági ügyintéző munkáját. Az elnökség javasolja a szakosztály vezetőknek elôleg ütemterv elkészítését, hogy az önkormányzati támogatás ütemezését a szakosztályok igényei szerint kérhesse az elnök.

Antal György Bálint

Labdarúgás

Jól sikerült felkészülés és a lejátszott előkészületi mérkőzések után nagy reményekkel vártuk a bajnoki rajtot. A bajnoki mérkőzések sajnos nagy csalódást okoztak az edzőnek, szakosztályvezetésnek és sajnos a szurkolóknak is.

Tököli KSK - Gödi SE 1:0 (0:0)

Kovács - Kiss, Kekecs, Tuza - Horváth, Bagócsi, Kispál, Járdi, Szádóczky - Varga, Együd (Hódossy). A kiegyenlített első félidő után, a helyzeteit jobban kihasználó hazai csapat megérdemelten nyert.

Gödi SE - Iklad 0:5 (0:0)

Kovács - Szabó, Járdi, Tuza - Horváth, Kiss, Bagócsi, Kekecs, Szádóczky - Együd, Varga. Az első félidőben kimaradtak a gödi helyzetek. Fordulás után egyéni hibákból megszerezték a vezetést a vendégek. Ezután a csapat egysége megbomlott és súlyos vereséget szenvedtünk.
IFI Nagyon jól kezdte a bajnoki rajtot IFI csapatunk. Szervezetten, ügyesen futballozó fiatalok mindkét mérkőzésen 3 ponttal jöttek le a pályáról.

Tököli KSK IFI - Gödi SE IFI 0:1 (0:0).

Góllövő: Kőrös. Jók: Kőrös, Hévizi.

Gödi SE IFI - Iklad IFI 1:0 (0:0).

Góllövő: Kőrös. Jók: az egész csapat. Mudri József

Női kézilabda

Egy gyôzelem, egy vereség. Az NB I/B, keleti csoportjában szereplô csapatunk Szeged ellen gyôzelemmel kezdett. Összeállítás: Juhász, Némethné, Ráczné, Papp Csilla, Füsi, Birkás, Szénási Cserék: Nagy, Farkas, Papp A, Trammer, Balázsovits

Göd-Szeged 20:19 (8:12)

Két ellentétes félidôt láthatott a szépszámú szurkolótábor. A négygólos félidei hátrány nem sok jóval kecsegtet, gondolták a szurkolók. De nem így a játékosok. Trammer parádésan védett, Füsi 4 szép gólt lôtt, Balázsovits Móni 6 találattal járult hozzá a gyôzelemhez. Jók: Trammer, Juhász, Balázsovits, Füsi, Papp

Jászberény - Göd 24:23 (12:8)

A volt válogatott kapus Hang Györgyi, és a játékvezetôk eldöntötték a 2 pont sorsát. A gödiek 7 x 2 perces büntetést, és két piros lapos büntetést kaptak. egy perccel a befejezés elôtt, még gyôzelemre álltunk.
Legjobb góllövôk: Balázsovits, Papp, Birkás

Bagócsi Sándor

Asztalitenisz

Újabb bravúr! Eurókapu-Szentendre csapatát "hideg zuhanyként" érte a Gödtôl elszenvedett vereség. Ősszel 14:4-re nyertek és most is gyôzelemre számítottak. A páros mérkôzéseket a szentendreiek nyerték, 0:2 után kevesen gondoltak a hazaiak sikerére.
Az egyéni mérkôzések elsô körében még a vendégek vezettek 4:2-re, a második körben a gödiek fantasztikus játékkal kiegyenlítettek, 5:5 volt az állás. A hátralévô összecsapásokon a mieink kerekedtek felül és 11:7-re megnyerték a rangadót. Most is Oroszki Viktor volt a mérkôzés hôse, egyéniben verhetetlen volt, mind a négy mérkôzését megnyerte. Nagyon jó napot fogott ki ifj. Gulyás Miklós és Félix Tibor is 3:3 győzelemmel.
Nagy László egy gyôzelemmel állította be a végeredményt.
A csapatteljesítmény ezen a napon dícséretes volt.

Gulyás Miklós

Birkózás

A gödi SE Birkózó Szakosztályának 2000. évi eredményei a következők: Ifjúsági Országos Válogató Versenyen szabadfogásban és Nemzetközi Ifjúsági Versenyen 46 kg-ban második helyezést, kötöttfogásban harmadik helyezést, az Ifjúsági Magyar Bajnokságon úgy szabadfogásban, mint kötöttfogásban hatodik helyezést értünk el Misinszky János ifjúsági versenyzőnk személyében. Az Országos Diákolimpia Döntőjében Lukács László negyedik helyezést, Kakuk Bence hetedik helyezést ért el. A magyar bajnokságokon hét minőségi pontot szereztünk. Országos gyermek versenyeken egy első és három negyedik helyezést értünk el.

Müller Mihály

Sakk

A Gödi SE Sakk Szakosztályának a csapata a Pest megyei I. osztály 7. fordulójában február 18-án Dunaharasztira utazott és a Dunaharaszti MTK csapatából 5,5 : 4,5 arányú vereséget szenvedett. Nyert: Horváth József, Starosta János, Beszterczey László. Döntetlent ért el: Fekete József, Malinik Attila, Antal György Bálint. A 8. fordulóban március 11-én itthon fogadtuk a Dunakeszi Kinizsi SE csapatát és 6 : 4 arányú győzelmet arattunk. Kónya Károly technikai vezető almával lepte meg a két csapat játékosait. Nyert: Dudás János, Beszterczey László, Béki András, Fekete Zoltán, Malinik Attila. Döntetlent ért el: Fekete József és Starosta János.
A Bajnokság állása a 8. forduló után: 1. Gödöllői EAC 44,5, 2. Érdi VSE 44,5, 3. Gödi SE 40,5, 4. Dunaharaszti MTK 39,5, 5. Nagykáta 32,5, 6. Dunakeszi Kinizsi SE 32, 7. Zsámbék 30,5, 8. Váci Sakk Club SE 26,5, 9. Szentendrei Sakk Iskola 26, 10. Ráckeve 13,5 ponttal.
Február 13-án edzésen rendeztük meg a Gödi SE serdülőinek házi versenyét, melyen hatan vettek részt. Helyezettek: 1. Kádás Tamás 5, 2. Dudok Dániel 3, 3. Erdélyi Kristóf 3 ponttal.
Március 6-án a Huzella Tivadar Általános Iskola ebédlőjében Fekete József mesterjelölt, mesteredző tehetségkutató szimultánt adott, melyen 7 tanítványa és segédedzője vett részt. A legjobb eredményt a mesteredzővel szemben egy döntetlent e sorok írója, segédedző érte el.

A.Gy.B.

A GÖDI SPORTEGYESÜLET tájékoztatja az 1999-ben 1 % SZJA-t felajánlókat, hogy a befolyt 64.000 Ft-ból a Gôd-alsói sportpálya világítását oldotta meg további társadalmi munka bevonásával. A felajánlásokat ezúton köszönjük. dr. Horváth László elnök


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/