Gödi Körkép 2001.májusi száma

Tartalomjegyzék


100 éve született Németh László

Névadójukra emlékeztek a Németh László iskolások

1979 óta viseli a felsõgödi általános iskola Németh László, a XX. század kimagasló személyiségének nevét. Németh László író, mûfordító, tanulmányíró, orvos, tanár 1901. április 18-án született az Erdély széli városkában Nagybányán. Április 21-én a nevérõl elnevezett iskolában egy délelõttöt betöltõ, színvonalas rendezvényen emlékeztek meg az író születésének 100. évfordulójáról. Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével az író leánya Németh Magda, Dr. Hoffman Rózsa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a Németh László Társaság tagja, Szegedi Sándor polgármester, Ilyés Gizella alpolgármester Salamon Tamás és Zahorán Sándor önkormányzati képviselõk, Országh Tibor katolikus plébános. Lukács Istvánné igazgatónõ köszöntötte az iskola tornatermében összegyûlt nagy számú ünneplõ közönséget, majd Salamon Tamás, az önkormányzat Közmûvelõdési és Sport Bizottságának elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévõkkel a Németh László nap kapcsán. Elmondta, hogy tanárként öt évet töltött a budapesti Németh László Gimnáziumban, ahol belé plántálódott az író szellemi öröksége, s ez a szellemi örökség a gödi Németh László iskolára is jellemzõ. Majd így folytatta: „Az iskola lényegének meghatározója egyértelmûen tantestülete. Itt is mint mindenhol, vannak nehézségek, ez elkerülhetetlen, de Németh László szellemisége ezeken a falakon belül is él. A tantestület elhivatott pedagógusokból áll. Néha csak sóhajok között halad elõre, de mindenki igyekszik magából a lehetõ legtöbbet kihozni. Ezt köszönöm Önöknek, gyermekeink nevében is."
Majd - az éppen száz évvel ezelõtt született Németh Lászlóról - Dr. Hoffman Rózsa tartott elõadást.
Beszédében arra buzdította az iskola diákjait, hogy névadójuk szellemével úgy próbáljanak leginkább azonosulni, hogy érdeklõdéssel, kíváncsiságtól hajtva tanuljanak. Tekintsék felfedezõ kirándulásnak, nem pedig osztályzatszerzõ robotnak a tanulást. A gyermekek és felnõttek által egyaránt nagy érdeklõdéssel hallgatott elõadás után az iskola - különbözõ mûvészeti ágakban díjakat nyert - tanulóinak elõadásában versek, mesék, hangszerszólók hangzottak el. A mûsort a harmadikosok mezõföldi leánytánccal és botos kanásztánccal zárták, nagy sikert aratva.
Az ünnepség az iskola elsõ emeletén folytatódott, ahol felavatásra került a Németh László születésének 100. évfordulójára felállított emlékfal. Szommer József fafaragó mûvész, az író portréját és Nagy Gábor fafaragó, az iskola Németh László díjjal kitüntetett tanulóinak névsorát megörökítõ falat készített.
Azoknak a diákoknak a neve kerül itt fémtáblácskára írva elhelyezve, akik kitûnõ tanulmányi eredményükkel azt kiérdemlik. Jelenleg 22 tanuló büszkélkedhet azzal, hogy neve itt olvasható.
Az emlékfal leleplezése után a vendégsereget újabb csoda várta abban a teremben, ahol a diákok munkáiból nyílt kiállítás. A gyermeki fantázia, kreativitás és a pedagógusok nagy szakmai tudása ötvözõdött a sok remek mûalkotásban, amit gondos kezek rendeztek látványos kiállítássá.

G. Kovács Zsuzsa

Madarak és fák napja Gödön

Alsó-Gödön a labdarugópálya tõszomszédságában, a Kiserdõben május 12-én reggel tarka gyereksereg gyülekezett a napfényes idõben. Mintha a természet is meg akarta volna jutalmazni ajándékával, a verõfényes idõvel az erdõ ünnepére gyülekezõket.
A rendezvényt találóan Petõfi „Erdõ" c. versével nyitották meg, majd - immár ötödik alkalommal - köszöntõt mondott Nagy Gábor, kinek a gödi parkerdõ megõrzésében kifejtett érdemei városszerte ismertek. Találóan jegyezte meg: az erdei fák kétszer halnak meg, amikor kivágják és amikor elültetik. S aki fát ültet, a jövõre gondol. Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott Szegedi Sándor polgármester megnyitó beszédében. A jobbára általános iskolásokból álló 100-150 fõnyi gyerekseregnek arra a szomorú tényre hívta fel a figyelmét, hogy naponta a világon milyen óriási erdõfelületet vágnak ki (pusztítanak el), s a telepítés csak egyharmadát teszi ki. (S abból mikor lesz erdõ?) A környezeti tudat korai (óvodáskori) kialakítása különösen nagy feladatokat ró a pedagógusokra.
A két beszédet követõen gazdag program vette kezdetét. A pergõ események (akadály-, kerékpárverseny, játékos feladatok, stb.) forgatagában - mintegy pihenésképpen - a gödi iskolások erdei témájú - kifüggesztett - rajzait, a helybeli könyvtár növény- és állatvilág témában kiválogatott könyveit és a Piarista Szakiskola remek famunkáit lehetett megtekinteni.
A Kertbarátok Körének szép gesztusaként szerény, de mégis mindenkinek ízletes ebéd várta a játékban kihevült gyerekeket. Délután ugyanolyan lendülettel peregtek a programdús események, mégha a napfényt gyakran borús felhõk takarták is el. Mindenki jól érezte magát, de ezen túlmenõen az erdõben eltöltött vidám órák hangulatát megõrizve bizonyára mindenki viszi magával az erdõ szeretetét. A vidám gyerekzsivaj a madarakat igaz pár órára elnémította, de a zaj elültével azok vidám zajjal tértek vissza abba az erdõbe, melynek védelme, óvó szeretete a gyerekek, a felnõttek, jobban mondva mindannyiunk érdeke.

Dr. Kölcsei Tamás

Pályázat

Göd Város Önkormányzat Kép-viselô-testülete pályázatot hirdet a város internetes honlapjának létrehozására és fenntartására.
Pályázhatnak mindazok a vállalkozók, akik rendelkeznek:
– a szolgáltatások biztosításához szükséges jogi, személyi és technikai feltételekkel
– megfelelô szakmai referenciával
– képesek biztosítani a gyors el-érhetôséget, egyszerû kapcsolattartás lehetôségével.
Technikai adatok:
– a létrejövô anyag és dokumentáció az önkormányzat tulajdona
– a NAME SERVICE (DNS) valamint a tárterület bérlete a vállalkozót terhelik
– mûködnie kell az Internet Ex-plorer és a Netscape Navigátor elmúlt két évben megjelent verzióin
– a honlapon csak az önkormányzat által jóváhagyott anyagok tarthatók
– a honlap turisztikai és idegenforgalmi vonatkozásai három nyelven (magyar-német-angol) készülnek. Az anyag összeállítását és a fordítást az önkormányzat végzi.
– speciális tartalmak díjtételeit külön meg kell jelölni (mozgóképek, hanganyag, stb.)
– speciális szolgáltatások díjtételeit külön meg kell jelölni (linkek, keresési lehetôség, apróhirdetés, fórum, vendégkönyv, stb.)
– meghibásodások esetére ajánlott eljárások és biztosíték
– ajánlat a hazai és külföldi keresômotorokban történô regisztrációra
– rendszeres statisztikák díjtétele a honlap látogatásáról (böngészô domain neve, mit nézett meg, országok szerinti eloszlás, idôbeli eloszlás)
– max. havi 4 x 50, összesen 200 db A/4 terjedelmû írásos anyag felrakása .DOC formátumból, 48 órán belül, szószerinti tartalmi azonossággal.
Az ajánlatokat a szolgáltatás díjának megjelölésével írásban kérjük benyújtani a Gödi Körképben történt megjelenéstôl számított 15 napig, dr. Szinay József jegyzônek címezve.

TÁJÉKOZTATÓ

Göd Város Önkormányzatának 6/2000 (II.22) számú környezetvédelmi rendelete hatályba lépett. A rendelet 11-es paragrafusának b pontja alapján május 1-tôl - augusztus 31-ig szemétégetés céljából a tûzgyújtás szabadtéren nem megengedett. A száraz fû, kerti hulladék komposztálása ajánlott. Aki a rendelet levegô védelmére vonatkozó szabályait megszegi, 20.000 Ft-ig terjedô bírsággal sújtható. Ismételt környezetszennyezés esetén progresszív bírság is kiszabható.

Göd Város Önkormányzata

Majális

Május elseje a munka, a munkások nemzetközi ünnepe. Ezt a napot már korábbi kultúrákban is rendkívülinek tartották. A természet ébredését, megújuló erejét köszöntötték. Az ókori rómaiak a termékenység istennõjét, a szép tavaszi hónapnak nevet adó, „Maját" ünnepelték ekkor, aki - a mitológia szerint - Faunus leánya, Vulcanus felesége volt és rokonságban állt a Föld istenasszonyával. Hazánkban a tavaszköszöntõ szokások közül a májusfa állítás és a vidám mulatsággal zajló majális terjedt el. G.K.Zs.
Keresztény majális

Május 1-jén nagy sikerrel zárult a felsõgödi sportpályán megrendezett keresztény-majális. Mintegy 300 gödi polgár vett részt a most már hagyományos rendezvényen. A résztvevõk között sok volt a fiatal, s fõleg a fiatal család. Az ízletes bográcsgulyás és babgulyás utolsó kanálig elfogyott, még kevésnek is bizonyult. Köszönet illeti a rendezõ alsó- és felsõgödi katolikus egyházközösség tagjait, a református és evangélikus gyülekezet megjelent tagjait, Országh Tibor plébános urat és Szotyori Nagy Gábor ref. lelkészt urat. Külön köszönet Fülöp József képviselõ úrnak, Csányi József vállalkozó úrnak, Wágner László testnevelõ tanár úrnak, akik évek óta odaadóan segítik a rendezvény megvalósítását. 2002 májusában újra találkozunk!

dr. Faragó László önkormányzati képviselõ

Ünnepi majálissal köszöntöttük Gödön a tavaszt

Az 1990-es „rendszerváltás" után néhány évig elszürkültek, feledésbe mentek a május 1-i majálisok. Úgy gondoltuk azonban - néhányan -, hogy újra kell éleszteni a május 1-i ünnepségeket. Ezért elõbb megrendeztük az önkormányzati vezetés segítségével a 2000. évi városi majálist és annak folytatásaként a 2001. évi ünnepi majálist.
A majálisra nem hoztunk „idegenbõl" mûvészeket és szereplõket, hanem bevontuk a Huzella Tivadar és a Németh László iskola növendékeit, a József Attila Mûvelõdési Ház táncosait és a Kutyaiskola tagjait. Délután öt órától „végkimerülésig" a „SCARABEUS" zenekar szórakoztató zenével köszöntötte május elsejét.
Az a vélemény alakult ki szervezõk és közönség között, hogy a május elseje mindig ünnep lesz Gödön is, és az országban is ... szép tavaszt köszöntõ ünnep.
A szervezõk nevében ezúton is köszönetet mondunk az intézményeknek, a rendezõknek, a szereplõknek és a Szent Hubertus étterem tulajdonosának, aki rendelkezésre bocsátotta a szépen rendezett parkot és remek vendéglátást biztosított az ünnepség idejére.

Dr. László Domonkos a Szervezõbizottság elnöke

A megújuló SZDSZ szárnypróbálkozásai

Április 30-án a nap korán ragyogta be a parkban lévô fák koronáit. A gödi SZDSZ lelkes kis társaságát már munkában találta. Készültek az egész napos programra, melynek szervezôi: Somogyvári József, Dudás Ágnes, Nyilas Árpád, Nagy Gábor, Papp Zoltán, Legény Tibor és még sokan, kiknek tetszett az ötlet, hogy egyedül készüljenek meglepni Göd város lakóit egy színes mûsorral. A programok színvonalát emelte, hogy Fodor Gábor, és Kórodi Mária országgyûlési képviselõk is megjelentek. A gödi gyerekek emlékezetes mûsort adtak, melyhez gratulálok. Szeretnék még nagyon sok ilyen reprezentatív rendezvényen részt venni. A továbbiakhoz kívánok erôt, egészséget, sok sikert a gödi SZDSZ tagoknak.

Nagy Miklósné gödi lakos

Tájékoztató a képviselô-testület 2001. április 24-i ülésérôl

A napirendi pontok elfogadása elôtt Szegedi Sándor polgármester tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Feneketlen tó vízminôség vizsgálatának eredménye megérkezett, mely szerint a víz minôsége jó, a korábban feltételezett fertôzés nem igazolható. Továbbiakban tájékoztatta a képviselôket, hogy a közelmúltban városunkban megalakult a civil fórum.
A két testületi ülés közötti eseményekrôl történt tájékoztató után a képviselô-testület egyhangú szavazattal elfogadta a napirendi pontokat.
Köztudott, hogy az elôzô képviselô-testületi ülésen Szabó Zoltán képviselô mandátumáról lemondott.
Lukács Istvánné a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a jelenlévôkkel, hogy a képviselô-testület 2001. március 20-i ülésén a Gödi Vállalkozók Egyesületének képviselôje Szabó Zoltán, képviselôi megbízatásáról lemondott.
A választási törvény szerint a listán szereplô jelöltek sorrendjét a jelölô szervezet határozza meg, azt a lista bejelentése után nem lehet módosítani. A kompenzációs listáról a jelöltek a bejelentés sorrendjében kapnak mandátumot. A kiesô jelölt helyébe a sorrendben utána következô lép. A Helyi Választási Bizottság 2001. április 2-i ülésén megvizsgálta a Gödi Vállalkozók Egyesületének kompenzációs listáját, melyet a HVB a 115/1998.(IX.2S.) sz. HVB határozatával fogadott el. A bizottság ülésén kézhez kapta a listán soron következô jelölt dr. Benis László nyilatkozatát, melyben kijelenti, hogy a mandátumról lemond. A Helyi Választási Bizottság 1/2001.(IV.O2.) sz. határozatával megállapította, hogy a listán soron következô jelölt Gusztos Gábor nyeri el a képviselôi megbízást. Az eskütételt követôen Lukács Istvánné átadta a megbízólevelet Gusztos Gábor kép-viselô részére.
Második napirendi pontban az önkormányzat 2000. évi költségvetési rendelet II. félévi módosítására került sor, melyet Ács Sándor PEB tag és Nagy Gabriella pénzügyi irodavezetô terjesztett elô. A részletes és mindenre kiterjedô elôterjesztést követôen a testület 14 igen és 1 tartózkodással a rendelet módosítást elfogadta, mely szerint az eredeti elôirányzathoz képest a módosított költségvetési fôösszeg l. 587.088 eFt
Fekete Iván könyvvizsgáló a Gyöngy Audit Kft képviseletében elmondta, hogy a beszámoló valósan mutatja be az önkormányzat vagyoni és likvidítási helyzetét.
Harmadik napirendi pont az önkormányzat 2000. évi költségvetésének alakulásával foglalkozott, melyet szintén Ács Sándor terjesztett a testület elé.
Az önkormányzat a 2000. évi gazdálkodásáról szóló, könyvvizsgálói záradékkal ellátott tájékoztatót elfogadta.
A képviselô-testület a következô napirendi pontban elfogadta a zárszámadásról szóló rendeletet.
Az ötös napirendi pontban a képviselô-testület a képviselôk tiszteletdíjáról szóló önkormányzati rendelet módosításával foglalkozott. A döntés értelmében a korábbi rendelet 10.§-át hatályon kívül helyezték. Az új rendelet szerint, ha a képviselô és bizottsági tag a testületi illetve a bizottsági ülésen az adott hóban nem vesz részt, abban az esetben képviselôi tiszteletdíja nem kerül csökkentésre.
A 6. napirendi pontban további rendelet módosításokra került sor, mindkettô szociális területen. Elsônek a gyermekvédelemmel kapcsolatos pénzbeni és természetbeni ellátásokról szóló rendelet akként került módosításra, hogy a kiegészítô családi pótlék folyósítása a jogosultság megállapításától számított egy évig történik. Ez jelentôs módosítás tekintettel arra, hogy korábban határozatlan idôre került megállapításra és az önkormányzat évente felülvizsgálta a jogosultság meglétét.
A következô rendelet módosításában az önkormányzat helyi közlekedési támogatásban részesítette a rendszeres szociális segélyben részesülôket.
Rövid szünet után dr. Besenyei Gábor rendôrkapitány tájékoztatót adott a Dunakeszi Rendôrkapitányság mûködésének problémáiról. A képviselô-testület havi 100 eFt-tal járul hozzá a két rendôrségi gépkocsi üzemeltetéséhez. A testület 200 eFt-ot biztosított erre a célra a fennmaradó 1.000.000 Ft-os támogatásra a fedezetet a májusi testületi ülésen biztosítja.
A polgármester bejelentette, hogy a fóti és a dunakeszi polgármesterrel együtt fogalmazzák meg tiltakozásukat a dunakeszi kapitányság alacsony központi finanszírozása miatt.
A nyolcas napirendi pontban dr. Horváth László SE elnökének tájékoztatását követôen a testület úgy döntött, hogy a támogatási kérelmet a májusi testületi ülésen kívánja tárgyalni.
Szegedi Sándor polgármester elôterjesztését és több hozzászólást követôen a testület nem tudott döntést hozni a Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítvány Kuratóriumának két megüresedett tisztére történô új tagok megválasztásáról.
Tekintettel arra, hogy Szabó Zoltán lemondott képviselô elnöke volt a Pénzügyi Ellenôrzô Bizottságnak, a testületnek új elnököt kellett választania. Rövid vitát követôen a testület a megüresedett elnöki tisztre Markó Józsefet választotta meg. Markó József a szavazás után a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöki tisztérôl és a Népjóléti és Lakásügyi Bizottsági tagságáról is lemondott. A testület Hantos Lászlót választotta meg a TKB elnökének, Markó József a bizottsági tagságot a továbbiakban is ellátja.
Gusztos Gábort, mint a testület legújabb tagját a testület az Ügyrendi-, Jogi és Közbiztonsági Bizottság valamint a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság tagjának is megválasztotta.
A 13. napirendi pontban egy korábban kért - a belvízkérdéssel és az Ilka-patak kotrásával kapcsolatos - vizsgálat eredménye került ismertetésre a belsô ellenôr elôterjesztésében. A testület a vizsgálat eredményét, illetve a belsô ellenôri jelentést elfogadta. Ugyancsak a belsô ellenõr terjesztette elô a belsô ellenôrzés munkatervére vonatkozó napirendi pontot, amelyet a testület szintén elfogadott.
Kopász Sándor terjesztette elô a regionális települési szilárdhulladék kezelési rendszerhez való csatlakozásról szóló napirendi pontot. Ennek lényege, hogy miután a dunakeszi szemétlerakó befogadóképessége véges, szükséges egy társuláshoz történô csatlakozás. A jelenlegi döntés szerint a testület szándékát fejezi ki a Kelet Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerhez történô csatlakozásról.
Az 58/2000.(IV.24.)sz. Ök. határozatban a testület a melegvizû strand belépôjegyeinek árait a 2001. évre az alábbiakban állapítja meg:

felnôtt belépô 500 Ft
gyermek, nyugdíjas belépô 300 Ft
felnôtt bérlet 10 alkalomra 4.000 Ft
gyermek, nyugdíjas bérlet
10 alkalomra 2.500 Ft
szauna 1 órára + igény szerinti belépôjegy váltása kötelezô 800 Ft
kedvezmények:
reggeli úszójegy 6-8 óráig 250 Ft
délutáni úszójegy 17 órától
felnôtt 250 Ft
gyermek 200 Ft
reggeli úszóbérlet
10 alkalomra 2.000 Ft

A gyermekjegy 14 éves korig váltható. A nyugdíjas belépô nyugdíjas igazolvánnyal együtt érvényes. A kedvezményes jegyek váltásához igazolvány felmutatása szükséges. A testület az egyebekkel folytatta áprilisi testületi ülését. Az egyebek elsô pontjában a felsôgödi orvosi rendelô épületének csendes riasztóval történô ellátása volt a kérdés. A testület úgy döntött, hogy errôl a kérdésrôl az orvosi praxisok átfogó áttekintése után 2002-ben tér vissza. Az egyebekben döntött a testület, hogy a Településgazdálkodási Iroda a legkedvezôbb árajánlat tevô vállalkozóval végeztessen kullancsirtást a strand, az Ifjúsági Tábor és a Nemeskéri erdô területén.
Az egyebekben került sor a Mûszaki Egyetem kérésének támogatására. Rövid idô után a testület úgy döntött, hogy nem támogatja az egyetem alapítványát.
Gruber Péter irodavezetô elôterjesztésében a 2912 és a 3079/1 hrsz-ú ingatlanok átsorolását kezdeményezte. A testület a város általános rendezési tervének módosítását oly módon végezteti el, hogy a 2912-es hrsz-ú ingatlant lakóövezetbe, a 3079/1 hrsz-ú ingatlant kereskedelmi, szolgáltató és lakóházas övezetbe kell átsorolni.
Befejezésül sor került a testület által meghirdetett internetes pályázat kiírására, valamint a képviselõ-testület azon szándékát fejezte ki, hogy helyettes szülôi hálózatot kíván mûködtetni.
A polgármester megköszönte a részvételt és az ülést bezárta.

Cseri Tibor aljegyzõ

SEGÍTETTÜNK, SEGÍTSÜNK!

2001. április 28-án részt vettem a Szegedi Sándor polgármester úr által vezetett önkormányzati küldöttségben, mely Kárpátalja Jánosi nevû testvértelepülésünket kereste fel. A küldöttség tagjai voltak: Ilyés Gizella alpolgármester, dr. Szinay József jegyzõ, és jómagam. Utolsó látogatásunk óta elkészült az iskola tetõszerkezete, s könnyes szemmel hálálkodva beszélték el a pedagógusok, hogy az iskola történetében az elsõ tél volt, amikor 18-20 oC meleg volt az osztálytermekben. S ezt a Gödön összegyûjtött 900.000 Ft-ból tudták megvalósítani. Sajnos még nagyon sok helyrehozni való van az iskolában. A tornatermet és a konyhát, étkezdét szeretnék rendbehozni. Kaptak az államtól 10 hektár földet, azt búzával bevetették. A termelt búzát akarják értékesíteni és abból szeretnének továbblépni. A Gödrõl kapott 4000 könyvbõl alapították meg az iskolai könyvtárat. Kértek bennünket, hogy a könyvtár részére, ha tudunk gyûjtsünk az idén is részükre könyveket, mert könyvtáruk nagy forgalmat bonyolít le. A pedagógusok iskolai angol nyelvkönyveket kértek, mert 20-30 éve kiadott könyvekbõl tanítanak.

Tisztelt gödi Polgárok!

Július 2-9-ig, július 30-augusztus 6-ig egy-egy hétre 18-18 gyereket szeretnénk gödi családoknál elhelyezni. Ez az 1-1 hét jutalomüdülés lesz a gyerekeknek. A gyerekek nem árvízkárosultak és 7-12 éves fiúk-lányok vegyesen. A szállásukat és étkezésüket a jelentkezõ családok biztosítják. Lesznek közös programjaik: Országház, Opera, Bazilika, Nemzeti Múzeum, gödi strand. A közös programhoz anyagi segítséget kérünk (részvételi díj). Jelentkezni lehet az alsó- és felsõgödi plébánián hivatali idõben, a ref. tiszteletes úrnál és dr. Faragó Lászlónál, T: 336-353 este 8 után név, cím, telefon és annak megjelölésével, hogy hány gyereket vállalnak, május 30-ig. Szeptember hónapban ruha, könyv, iskolai bútor és konyha berendezéseket fogunk gyûjteni késõbb megjelölt pontos idõben és helyeken a jánosiak részére.

Megköszönve eddigi önzetlen segítségüket, bízva további áldozatvállalásukban.

Tisztelettel: Faragó László képviselõ

KIHÍVÁS NAPJA 2001

Mint már hírül adtuk, Göd ismét csatlakozott a KIHÍVÁS NAPJA 2001 címû sportjátékhoz

A játék évekkel ezelõtt Challenge Day néven Kanadából indult és rövid idõ alatt meghonosodott Európában és hazánkban is. A kihívás napja 2001-ben május 30-án, szerdán 0 órától 21 óráig tart. A gyõztes település az lesz, ahol a lakosság lélekszámához viszonyítva a legtöbben sportolnak legalább 15 percig. (Egy-egy ember e napon többször rajtolhat, teljesítve a 15 percet) A nap eseményeit részletesen az állomáshelyeken elhelyezett plakátokról ismerhetik meg. Az állomáshelyeken - bölcsõdében, ovikban, iskolákban, Idõsek Klubjában és az Egészségügyi Otthonban - egész nap sportolnak, mozognak a gyermekek és felnõttek. Az elõzõ híradásoktól eltérõen az éjféli közös medencébe ugrás elmarad, helyette délután a nap zárásáig a strandon és környékén nagyszabású záróbulit tervezünk, sok mókával, kacagással. A gyermekek egész nap, a felnõttek délután 17 órától ingyen vehetik igénybe a strandot. A sportjáték szervezõi bíznak benne, hogy a játékos, vidám sportnap kedvet teremt a mozgásgazdag életmódhoz és újabb hívekkel gyarapítja a rendszeresen sportolók táborát.

Hamarné Kismartoni Adrien

Nyílt levél

dr. László Domokos ny. egyetemi docenshez, az MSZP helyi szervezetének elnökéhez.

Tisztelt Cím!

A Gödi Körkép 2001. áprilisi számában a Szakáts kert hasznosítása tárgyában Ön Bódi Zitához írt nyílt levelében megszólított, melyre a téma politikai megközelítésétõl messzemenõleg elhatárolódva a következõ, iratokkal alátámasztható tényeket kívánom tudomására hozni:
– Nem felel meg a valóságnak állításával ellentétben, az, hogy "a Küllõs Józsefné féle Szakáts kertre vonatkozó javaslatcsomagot az önkormányzati testület "átdolgozásra visszaadta, mert jelenlegi állapotában nincsen elfogadható értéke", mivel Göd Város Önkormányzatának képviselõtestülete a 32/2001 (III.20) sz. Ök. határozatával elvi hozzájárulását adta az Ifjúsági Tábor hasznosítására beterjesztett ajánlat megvalósítására és három önkormányzati képviselõbõl álló tárgyaló delegációt hozott létre a hivatal jogászával kiegészítve, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat a munkacsoport által beterjesztett ajánlattevõkkel és 2001. június 30-ig a pénzügyi és jogi szempontból véglegesen kidolgozott javaslatot terjesszék a képviselõtestület elé. A javaslat egyébként az Önkormányzat által a gödi intézmények és civil szervezetek képviselõibõl létrehozott munkacsoport munkájának eredménye és ezért azt "Küllõs Józsefné javaslat" címmel felruházni a Munkacsoport tagjaira nézve méltánytalan.
Azon állítása tehát, hogy "a testület visszaadta a javaslatcsomagot azért, hogy a Munkacsoport 2001. június 30-ig készítsen egy megvalósítható javaslatcsomagot mert a jelenlegi értéktelen" az elõzõekben ismertetetteken túl már csak azért sem felel meg a valóságnak, mert a Munkacsoport a javaslatának testületi megtárgyalását követõen feladatának teljesítésével megszünt. Bár felajánlottam közremûködésemet a végleges javaslat elõkészítésében, de a képviselõtestület ezzel nem élt, tehát annak sem tartalmi, sem formai kialakítása nem tõlem függ, ezért annak eredményéért sem felelhetek.
A Munkacsoport tevékenységérõl folyamatosan tájékoztatást adtunk a Gödi Körképben, ismertetve a beérkezett ajánlatokat is.
Az Ön által leírtakkal ellentétben a beruházási költségeket kizárólag a három ajánlattevõ, illetve az általuk létrehozandó közhasznú társaság finanszírozná – ezt közös nyilatkozatban vállalták - és pályázati pénzeket is fel kívánnak használni, de azok hiánya sem veszélyeztetné a beruházás megvalósítását, mivel az ajánlattevõk végleges ajánlatukhoz konkrét beruházási ütemtervet kötelesek készíteni és annak finanszírozási hátterérõl is gondoskodniuk kell. Az önkormányzat a beruházások megvalósítását anyagilag semmilyen mértékben nem támogatná, eltekintve a hajléktalanok elhelyezésének költségeirõl. Állításával ellentétben a jelenlegi javaslat megvalósítása nem visz el jövedelmeket a várostól, hanem ellenkezõleg: a beruházások a város vagyonát gyarapítanák és az önkormányzati törvényben, a közmûvelõdésrõl szóló törvényben és más jogszabályokban elõírt kötelezõ önkormányzati feladatokat vállalnának át. A javaslattevõ cégek egyébként a Gödi Horgászegyesület, a Piarista Szakmunkásképzõ Iskola és a Doll Kft. Levelében foglaltak szerint a javaslat testületi tárgyalásánál "a hátteret füttykoncertet rendezõ, ordibáló hangadó társaság szolgáltatta." Le kívánom szögezni, hogy én sem füttykoncertet, sem ordibáló társaságot nem szerveztem. A rám bízott feladatot a Munkacsoport valamennyi tagjával igyekeztünk legjobb tudásunk szerint, a gödi lakosság érdekeit és javaslatait messzemenõen figyelembe véve megoldani. Nem ráhatással, hanem a munkánkkal akartunk eredményt elérni.
A többi állításával kapcsolatban nem érzem magam érintettnek, így az arra való reagálást meghagyom az érintetteknek. A Munkacsoport munkája során keletkezett iratok egyébként megtekinthetõk az önkormányzat titkárságán.

Küllõs Józsefné

Õszintén a Szakáts kertrõl

Miután a Gödi Körkép legutóbbi számában három írás is foglalkozott a Szakáts kert körül kialakult helyzettel, úgy gondolom, hogy nekünk, a javaslattevõknek kötelességünk röviden ismertetni elképzeléseinket, szándékunkat és az ügy jelenlegi állását a lap olvasóközönségével.

A valóságos helyzet pillanatnyilag az, hogy a Doll Kft. a Gödi Horgászegyesület és a Piarista Szakmunkásképzõ javaslatát a terület hasznosítására az Önkormányzati Testület nem „visszaadta" mint ahogy azt dr. László Domokos állítja - hanem elvi támogatását adta hozzá.
Ez nem egyéb, mint egy ígéret, hogy amennyiben a javaslattevõk eleget tesznek a testület által támasztott további igényeknek, akkor a javaslatukat az önkormányzat elfogadja és annak alapján megköti velük a Szakáts kerti Szabadidõpark kialakítását és mûködtetését szolgáló szerzõdést.
Elképzeléseink szerinti feltett szándékunk, hogy a jelenleg elhanyagolt állapotban lévõ területen egy szép, gondozott, kultúrált természeti környezetet s ennek keretében egy a gödi polgárok által szabadon használható városi szabadidõ parkot hozzunk létre. Itt pihenni, sétálni, kialakított sportpályákon különbözõ sportokat ûzni, többféle gyermek és felnõtt programban részt venni, horgászni, olcsón, kultúráltan étkezni egyaránt lehetne. A parkban táboroztatás is folyna sátrakban, faházakban. Így más vidékekrõl is jöhetnének ide gyermekek, felnõttek, s a gödiek cserébe mehetnének más vidékekre pihenni, nyaralni. Mindezt közhasznú társaság formájában kívánjuk mûködtetni az államháztartás alrendszereibõl járó céltámogatásokat is joggal igénybe véve, s ezen kívül biztos eséllyel pályázva a Széchenyi terv pályázatain. Természetesen saját tõkével is rendelkezünk, ami elegendõ a Kht. törzstõkéjének megteremtésére és a beruházások megfelelõ, mûködõszintû megvalósítására. Koncepciónk gazdaságilag megalapozott, hiszen másképpen nem is lenne értelme kezdeményezésünknek.
Amikor Fülöp József vállalkozó ezzel ellentétesen vélekedik, akkor téved. Induló tõkénket egyébként is ellenõrizheti az önkormányzat mielõtt velünk szerzõdést kötne. Készséggel bizonylatolni tudjuk, hiszen ez kötelezettségünk.
Beruházásainkkal a város tulajdonának értékét jelentõs mértékben fogjuk növelni, s ott olyan közhasznú feladatot fogunk ellátni hosszú távon, ami egyébként önkormányzati feladat. Úgy gondolom, hogy ez nem hátrányos a város és a város vezetése számára. Mûködésünk nem elsõsorban vállalkozás, hanem nonprofit közhasznú tevékenység. Természetesen a befektetett tõkének piaci módon meg kell térülnie, mint ahogy a tevékenység a város költségvetésének, a város polgárainak is csak hasznot hozhat.
A Városi Szabadidõpark létrehozását minden gödi civil szervezet támogatja. Javaslatunkat lakossági fórumon is ismertettük, ahol a megjelentek azt nagy örömmel fogadták. Beadott elõzetes tervezeteinknek, költségvetési vázlatainknak az Önkormányzati Testület nagy, jelentõs többséggel szavazta meg az elvi támogatást. Egyedül Illyés Gizella alpolgármester asszony voksolt nemmel. Ezzel a nagyfokú támogatással s Fülöp Józsefet idézve „... a lakosság önszervezõdése megoldhat egy akkut problémát", mi magunk is így gondoljuk. Mi magunk, gödi polgárok, saját erõbõl, saját tõkébõl, saját összefogásból képesek vagyunk megvalósítani elképzelésünket. Kérjük a T. Testületet, a gödi vállalkozókat, a politikai pártokat, hogy ne fogadják ellenszenvvel tisztes akaratunkat, s ne gátoljanak minket abban, hogy otthon és jól érezhessük magunkat városunkban.
A Doll Kft., a Piarista Szakmunkásképzõ tanárai és növendékei, valamint mintegy három-négyszáz gödi horgász nevében tisztelettel:

Vass István a Gödi Horgászegyesület elnöke

Szegedi Sándor polgármester válaszol

– A gázközmû vagyon privatizáció során Göd város 93 és fél millió forint készpénzt már megkapott az államtól a 427 és fél millió forintos járandóságából. Megkérdezték-e a lakosságot, hogy az õ javaslatuk szerint mire fordítsák a pénzt?

– Lakossági fórumot ez ügyben azért nem tartottunk még, mert a pénz nem volt eddig a kezünkben, de tervezzük, hogy a közeljövõben megkérdezzük a lakosságot több, várost érintõ ügyben, ahol az egyik napirendi pont ennek a pénznek a felhasználása lesz.
– Van-e már konkrét terve a város vezetésének a pénz felhasználására?
– A 93 millió forint banki lekötésre került, a fennmaradó összeget majd késõbb részvényekben kapjuk meg. A legutóbbi testületi ülésen javaslatot kértem képviselõ társaimtól a pénz felhasználására vonatkozóan. A Pénzügyi Bizottság arra tett javaslatot, hogy a 93 millió forint egy része utak építésére, másik része pályázati alapra legyen fordítva. Képviselõtársaim javaslata az, hogy a pénz egyenlõ arányban kerüljön elosztásra a körzetek között. Eddig még konkrét döntés nem született, megvárjuk a lakosság javaslatait is.
– A most építkezõknek mennyit kell fizetniük a gázbekötésért és ki kapja meg a befizetett pénzt?
– A gázközmû vagyon privatizáció és a most történõ gázbekötés nincs egymással összefüggésben. Ingatlanonként 43.000 Ft-ot kell befizetnie az építkezõknek az önkormányzathoz, amit átutalunk a Tigáznak. A törvény ezt írja elõ és mi aszerint járunk el.
– Mikor kezdõdik el útépítés a városban?
– Jelenleg 45-50 km új útra lenne szükség, ami mai áron közelít az 1 milliárd forintos költséghez. A városnak sajnos nincs ennyi pénze. A megoldás az lehet, hogy az önkormányzat és a lakosság közösen építsen utat. Tervünk szerint 40 %-os lakossági befizetés esetén az önkormányzat 60 %-ot ad.
– A gyakorlatban ez mit jelent? Mikor kezdõdik el ez a program?
– A képviselõ-testület bólintására várunk. Ha ez megvan, akkor a címmel, aláírással, összeg megjelölésével beadott felajánlásokat azonnal életre hívjuk és megépítjük ezeken a területeken az utat.
– Most májusban hány gödi lakásban nézik kábel rendszeren keresztül a televíziót? Mikorra lesz kiépítve a város teljes területén?
– A legjobb tudomáson szerint 120-130 ingatlan van most bekötve a rendszerbe. A szerzõdésben az ez év végi határidõ szerepel, ami Göd város teljes területére vonatkozik. Véleményem szerint mûszakilag ez megvalósítható, de hangsúlyozom én azt mondom, amit a szerzõdõ fél a szerzõdésben vállalt.
– Van-e engedélyük a városban hangos zenével rendszeresen megjelenõ (a kisgyermekek délutáni pihenését zavaró) „zenélõ fagylaltos kocsiknak?"
– Igen, kaptak engedélyt a Polgármesteri Hivataltól. Eddig még nem érkezett be panasz ellenük, úgy tudom sokan örülnek, hogy olcsóbban vásárolhatnak fagyasztott termékeket ezektõl a mozgó árusoktól. A legcélszerûbb ha mûködésük idõbeli korlátozására kerül sor és akkor talán meg lesz a nyugalom is.

G. Kovács Zsuzsa

Zárt képviselõ-testületi ülés

2001. május 16-án 17 órától rendkívüli zárt képviselõ-testületi ülésre került sor, melynek témája a Samsung beruházás jelenlegi állása volt.
2002. Szegedi Sándor polgármester úr tájékoztatta a képviselõ-testület tagjait az elmúlt idõszakban történtekrõl, különös tekintettel a beruházás körül terjengõ pletykákról, szóbeszédekrõl, téves információkról. A pletykák szerint többen már látni vélték a Samsung és az önkormányzat közötti aláírt szerzõdéseket, melyek titkos záradékokat tartalmaznak, esetleg angol nyelven. A külsõ közmûvek építésére vonatkozó több száz milliós önkormányzati elígérkezések létét, cáfolta meg Szegedi Sándor polgármester úr. Ezen a testületi ülésen határozathozatalra nem került sor, a képviselõ-testület szinte egyöntetûen tanúbizonyságát adta ismételten a Samsung beruházás támogatásának. 2001. május 22-i soron következõ testületi ülés elsõ napirendi pontjában a polgármester úr részletes tájékoztatást ad a beruházás állásáról, immáron nyílt ülésen. Az érdeklõdõket tisztelettel várjuk.

Dr. Szinay József jegyzõ

Eredményes tanévet zár a Németh László Általános Iskola

"A siker azokhoz pártol, akik energikusak, hogy dolgozzanak érte, elég bizakodóak, hogy higgyenek benne, elég türelmesek, hogy várjanak rá, elég bátrak, hogy megragadják és elég erõsek, hogy megtartsák." (P. Smith)

A fenti idézetet pedagógiai programunk mottójául választottuk, munkánkat ennek szellemében végezzük. Eredményekben gazdag, de fárasztó tanévet tudhatunk magunk mögött.
Módosítottuk az iskola Mûködési Szabályzatát, pedagógiai programunkat, a tanulók házirendjét. A kerettantervek bevezetése (1-5. évfolyam) miatt el kellett készítenünk minden egyes tantárgyból a helyi tanterveket. Nyitott önértékelést végeztünk a tantestület, a diákok és a szülõk körében központi kérdõívek alapján. A kiküldött szülõi kérdõívek 80 %-át (546 db) kitöltve visszakaptuk. A szülõk véleménye szerint gyermekük 93 %-a szeret iskolába járni.
Az iskolai nevelés oktatás hat legfontosabb feladatának az alapmûveltség megszerzését (56 %), a továbbtanulásra való felkészítést (55 %), az anyanyelv megfelelõ elsajátítását (41 %), gyermekközpontú iskolai környezet biztosítását (36 %), egyéni képességek fejlesztését (33 %), idegen nyelvek oktatását (32 %) tartják. Az intézmény vezetését és a tantestületet (91 %) gyermekközpontúnak tartják.
Az eredményt összevetettük a pedagógiai programunkkal és megerõsítést kaptunk abban, hogy a pedagógiai céljaink jók és átgondoltak. Köszönjük a Kedves Szülõk õszinte, jobbító szándékú észrevételeit.
Továbbra is legfõbb célunk, hogy intézményünk olyan szolgáltatást nyújtson, amellyel partnereink maximálisan elégedettek. Ezért is nyújtottuk be pályázatunkat a COMENIUS 2000. Közoktatási Minõségfejlesztési Program Intézményi Modelljének kiépítésére. Bízunk benne, hogy pályázatunk pozitív elbírálásban részesül.
A sok adminisztrációs munka mellett végeztük a tanórákra való felkészülést és a tanórán kívüli tevékenységeinket is.
Munkánk eredményességét tükrözik, hogy a 8. évfolyam tanulóit 59 fõt az alábbiak szerint sikerült beiskoláznunk.
Gimnázium 20 fõ, szakközépiskola 23 fõ, szakmunkásképzõ 16 fõ
Az elsõ helyen megjelölt iskolába felvételt nyert tanulók száma: 54 fõ 92 %.
Négy tanulónk kéttannyelvû középiskolában folytatja tanulmányait.
Versenyeredményeink is azt mutatják, hogy kiemelten foglalkoztunk a tehetséges tanulóinkkal és az alábbi helyezéseket sikerült elérniük.
Országos Zrínyi Ilona matematika verseny 6. helyezett, Misnyovszki Péter 3.a, 13. h. Halász Gábor 6. b.
Országos angol nyelvi verseny 6. h. Halász Gábor 6.b
Országos kézilabda 5.6. a legjobb 32 csapat közé jutott, 7.8. a legjobb 16 csapat közé jutott
Országos birkózó verseny 5. h. Zsoldos Ákos, 7. h. Lukács László
Országos karate verseny 1. h. Mucs Alexandra, 2. h. Kiss Dávid 3.c, 2. h. Kiss Gábor 1.b
Fõvárosi ritmikus sportgimnasztika 1.h., Haraszty Luca 2.b
Megyei területi döntõ labdarúgás 2 h.
Megyei angol vers- és prózamondó verseny 1. h. Bajzák Anna 8.a, 2. h. Fülöp Gergely 6.a
Megyei német vers- és prózamondó verseny 1. h. Glázovics Anikó 7.c, 1. h., Szinay Csilla 7.c
Megyei német vers és prózamondó verseny 1 h. Klacsán Georgina 7.a, 1.h. Barabás Ildikó 8.a, 2. h. Oltvai Petra 7.a
Arady Jenõ megyei mûvészeti verseny 1.h. (tûzzománc) Kása Zsófia 8.a, 1. h. Halmi Viktória, 1. h. (vizuális kultúra) Sinkó Krisztina 7.c, 1. h. (portré) Irimi Dávid 7.c, 2. h. (tûzzománc) Bánkúti Zsombor 7.b
Megyei Mesemondó versenyen 2. h. Mocsonoki Hanga 4.d, különdíj Varga István 4.a
Megyei bûnmegelõzési pályázat 3.h Rózsa Rita 8.b
Körzeti asztalitenisz versenyen 1. h. Pataji Éva 7.b, 2. h. Halmai Krisztián 7.d
Körzeti kiselõadók versenyén 1. h. Halász Gergely 7.a
Körzeti egészségnevelési versenyen 2. h.
Körzeti Kazinczy szépkiejtési verseny 2 h. Bajzák Anna 8.a
Kollégáim nevében köszönetemet fejezem ki Göd Város Képviselõ-testületének, a TESZ dolgozóinak és a Szülõknek, valamint mindazoknak, akik anyagi és erkölcsi támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy eredményes tanévet zárjunk.

Lukács Istvánné Németh László Általános Iskola igazgató

Nyugdíjas pedagógus találkozó

Április 14-én a Németh László Mûvészeti Általános Iskolában nyugdíjas találkozó volt. Abból az alkalomból jöttünk össze, hogy köszöntsük Gyenes Károlyné Arankát 90. Születésnapja alkalmából.
Nagy öröm volt ez számunkra nyugdíjas pedagógusoknak, mert ilyen szép kort még nem ért meg a községünkben tanító pedagógusok közül senki. Aranka 55 évet tanított összesen, Felsõgödön és Dunakeszin.
Példaként állt elõttünk lelkiismeretes nevelõi-oktatói munkája. Nagy türelemmel, szeretettel tanított sok-sok felsõgödi gyereket. Munkája, hivatástudata példakép lehet a mai fiatal pedagógus nemzedék elõtt. Kívánjuk, hogy még számos évet éljen meg, jó erõben egészségben, Isten éltesse sokáig.

Felsõgödi pedagógusok

Új EU-s oktatási módszerek

Iskolánk, a Piarista Szakmunkásképzô Iskola eddig több nemzetközi szakképzô programba bekapcsolódott, második Leonardo programunk is lassan lezárul. Az Európai Unió több pályázatot hirdet meg azzal a céllal, hogy több ország iskolái, cégei, intézményei közösen valósítsanak meg egy kitûzött célt valamely oktatási, szakképzési területen. Ez a résztvevôk számára több szempontból is hasznos: egymás munkáját megismerhetjük, eljutunk több országba, fejleszthetjük nyelvtudásunkat, új, korszerû módszereket, eljárásokat sajátíthatunk el, iskolánk új eszközökkel gazdagodik. Április közepén Gödön fogadtuk partnereinket, a program záró találkozóját mi szerveztük meg. TWM - Teaching with multimedia (Multimédiás oktatás) - a két évig tartó projekt címe. Német testvériskolánk a fôpályázó. Rajtunk kívül dánok, csehek, lettek, litvánok, spanyolok vettek részt a munkában. Az elsô találkozó Koblenzben, a második Usti nad Orliciben, a harmadik Vilniusban volt. Mi a dánokkal dolgoztunk együtt, egy-egy CD ROM-ot készítettünk el, ami alkalmas az egyéni tanulásra is.
Faipari témát választottunk: a dánok a régi tetôszerkezetek felújításáról szükséges tudnivalókat foglalták össze, mi egy Biedermeier szék felújítását dolgoztuk fel ilyen formában. Az elkészült anyagot kipróbáltuk, tanulóink szerint - akik sajnos nemigen szeretnek tanulni, olvasni -, a CD érthetô, látványos, jól használható, hiszen képeket, ábrákat, magyarázó szövegeket, sôt filmrészleteket is tartalmaz. Azok számára készült a CD, akik rendelkeznek már faipari alapismeretekkel. Az anyag a távoktatásban is használható, például valaki a saját munkahelyén is megtanulhatja ezt a részterületet, és a számítógépes technika segítségével kapcsolatba léphet akár videókonferencia, akár levelezés formájában egy mesterrel, tanárral, aki segítheti, akitôl tanácsot kérhet. Több alkalommal kipróbáltuk a NetMeeting program segítségével a közvetlen kapcsolatteremtést partnereinkkel, de a kép minôsége nem volt kifogástalan. A nehézségek a technika további tökéletesedésével leküzdhetõek, elképzelhetõ az efféle ismeretszerzés. A program sikeresnek mondható, sokat tanultunk a közös munka során. Reméljük kapcsolataink tovább bôvülnek, és tanulóink is egyre gyakrabban juthatnak el külföldre tanulás, tapasztalatszerzés céljából.

Wágnerné Éry Júlia

Néhány szó a száj- és körömfájásról

A száj- és körömfájás a párosujjú patás állatokat, fõleg a szarvasmarhákat és juhokat megbetegítõ vírusfertõzés. A beteg állatok száján, orrán, csecsbimbóin és lábukon vizenyõs hólyagok jelennek meg. További szimptómák: letargia, az állatok nem képesek táplálkozni, szervezetük teljesen legyengül, illetve a fejõsteheneknél tejhozam csökkenése. Általában nem, de a fiatal állatoknál a rosszul tápláltság és a legyengülés következtében a betegség elhullást is okozhat. Nyájakban, direkt érintkezéssel, illetve belégzés útján terjed. A szél is több kilométerre elszállíthatja a vírust, de a víz közvetítésével sokkal nagyobb távolságokra is elkerülhet. A terjesztésben szerepet játszhatnak a vadon élõ állatok is, - pl. az õz, a sündisznó és a patkány - de az ember is terjeszti, elsõsorban a fertõzött jármûvek útján. A vírus hosszú ideig elél bizonyos húsokban, a csontvelõben és a belsõségekben. Nem pasztörizált tej is lehet vírushordozó. Emberre általában nem veszélyes, de Nagy- Britanniában, - a jelenlegi fertõzés elsõ gócában - 1966-ban regisztráltak olyan esetet, amikor a száj- és körömfájás emberre is átkerült. A betegség közepes lefolyású volt, és a szimptómái az influenzához voltak hasonlóak, azzal az eltéréssel, hogy a kezeken hólyagok is megjelentek. Senki nem tud biztosat, de valószínûleg keletrõl került Nagy- Britanniába. Mongóliában legalább 60 ezer haszonállatnak van száj- és körömfájása, az ország keleti részén fékezhetetlenül terjed a járvány - közölte az MTI. A két legjobban veszélyeztetett tartományban, Dornodban és Szuhebatorban 1,6 millió állatot vizsgáltak meg, és 300 ezret beoltottak. Közben 60 ezer beteg állatot találtak, és tömeges kényszervágást rendeltek el. Van megfelelõ oltóanyag, de az állatok nem nyernek teljes védettséget. Az oltást 5-6 havonként meg kell ismételni, melynek a költségét nem akarják vállalni. A nagyobb probléma az, hogy a legyöngített vírust tartalmazó oltóanyaggal beoltott állat nem különböztethetõ meg a fertõzött állattól. Ezért tiltja a legtöbb ország a beoltott állat importját. Ezért látszik az állatok leölése, a szigorú törvényi az általános higiéniai rendszabályok betartása a lehetséges védekezési formának.

Zombory László ig. szakértõ

HangSzáll...

Talán senki nem vádol elfogultsággal, ha azt mondom, reményeim szerint „hangos" délutánnak nézünk elébe 2001. június 4-én. Ezen a napon kerül ugyanis megrendezésre a Pünkösdi Kórustalálkozó.

A Gergely-naptár ajándékaként, idén egy hétvégére esik egyik fontos vallási ünnepünk. Pünkösd napja és nem kevésbé értékes civil ünnepünk a Pedagógusnap.
A kórustalálkozónak ismét az alsógödi Szent István templom ad otthont. A meghívott vendégkórusok színvonalasnak ígérkezõ mûsora pedig 17 órakor veszi kezdetét.
Hogy melyek ezek a kórusok? A sort a legtávolabbról, Pápáról érkezõ, Éneklõ Szülõk Karával kezdeném. A kórus vezényletét Rédey Margit látja el. Meghallgathatjuk a váci Harmónia Kórus mûsorát is, amelynek karnagyaként Verebélyi Ákos mutatkozik be. Gyarmati Eszter vezetése alatt szintén Vác városát képviseli majd a Note Piccole énekegyüttes. A meghívottak sorát tovább színesíti a Váraljai Réka vezette, felsõgödi Római Katolikus Templom Kórusa. A találkozó házigazdája, Göd Város Kamarakórusa és karnagya, Utassy Ferenc lesz.
A rendezvényre a belépés díjtalan. Az esemény szervezõi az esetlegesen befolyó adományokat teljes egészében a tiszai árvízkárosultak javára utalják át. Egyszerû, laikus, zeneszeretõ magánemberként csak ajánlani tudom a kórustalálkozó meglátogatását, hiszen sosem tudhatjuk mikor ragad meg bennünk az a néhány borzongatóan szép dallam, amely még hosszú órákkal késõbb is mosolyra fakaszt bennünket és környezetünket.
Nem tudok, ... és talán nem is akarok szabadulni a gondolattól, hogy ha elég nyitottak vagyunk a körülöttünk fel-felbukkanó szépre - legyen az akár egy megnyugtató klasszikus mû, vagy akár csak egy hajdan volt, szép emlékeket idézõ romos kandalló... -, a mindennapokban nagyobb hittel és eséllyel tehetünk magunk is valami jót, valami szépet! Hát ragadjuk meg a kínálkozó lehetõséget!

Barta Ágnes

Évkönyve lesz a Huzella Tivadar Általános Iskolának

Az "A+V, a Gödi Ifjúságért" alapítvány az iskola vezetésével közösen elhatározta, hogy a Huzella Tivadar Általános Iskolában is rendszeresen kiadják az iskola évkönyvét a 2000-2001 tanévtõl kezdõdõen. Elôször és utoljára 1968-ban készült évkönyve az iskolának, a négy tantermes Petôfi Sándor utcai iskola épület megépítésének 40. évfordulója alkalmából. Azóta 33 év telt el s az iskola értékteremtõ munkájának eredményei csak az emberi emlékezet formájában örzôdtek. Éppen ideje volt, hogy az emlékek egy része a Gödi Almanachokban megörökítésre került. Ezentúl évrõl évre gondoskodunk az iskola munkájának dokumentálásáról, a jelen és a múlt eredményeinek és eseményeinek pontos megôrzésérôl. Az "A+V, a Gödi Ifjúságért" alapítvány felvállalta az évkönyvek 700 példányban való kiadását és finanszírozását.
Kérünk minden gödi lakost, aki egyetért törekvéseinkkel támogassa az alapítványt e nonprofit vállalkozásában. A Huzella Tivadar Általános Iskola idei évzáró ünnepségén már szeretnénk minden tanulónak és tanárnak ingyenesen a kezébe adni a 2000-2001. tanév évkönyvét.

Vizváry Vilmos alapító-kurátor

Ormányos mackót és egy hajlékony kis görényt kaptak a Topház lakói a Fõvárosi Állatkerttõl

Május 15-én ismét kinyílt a Topház Egészségügyi Otthon ajtaja, fogadva az intézet napjára érkezõ vendégeket.
Tavaly nyáron volt az elsõ nyílt nap Pap László - az alig több mint egy hónapja elhunyt - igazgató kezdeményezésére. Aki minden lehetõséget megragadott, hogy a sérült, fogyatékos és az egészséges emberek között meglévõ fal - ami az elszigeteltségbõl, közönybõl, tájékoztatás és közeledés hiányából épült - széthulljon. Az idei rendezvényre a Topház gondozói és gondozottai jó elõre készültek. Lenkei György képviselõ segítségével felszántatták az intézet elõtti poros buszfordulót és szép színes virágágyást ültettek a helyére. A nõi dolgozók süteményeket sütöttek, ügyes kezek díszítették az épületet és környékét.
A nagy napon mindenki kicsinosítva várta a vendégeket. A közösségi teremben megtartott ünnepségen a fóti Waldorf Iskola tanulói és az intézeti gyerekek mûsorral ajándékozták meg egymást. Kint a kertben az állatsimogatóban a Fõvárosi Állatkerttõl kapott két kis jövevény sok sérült gyermek arcára varázsolt mosolyt. A láma, a kecske és a bárány mellé egy mókás ormányos maci és egy fényes bundájú kis görény költözött. Hamarosan egy csacsival is bõvül a társaság.

G.K.Zs.

A TAVASZ AZ ERDÕBEN RAJZPÁLYÁZATON ELSÕ HELYEZÉST ÉRTEK EL:

Bodnár Bettina (kiscsoport), Csaba Dénes (középsõ csoport), Stift Johanna (nagycsoport), Dávid Kinga (nagycsoport), Boór Judit (l. osztály), Puskás Anna (2. osztály), Karikás Orsolya (3. osztály), Nagy Beatrix (3. osztály), Pokorny Péter (4. osztály), Reszketõ Diána (5. osztály), Czikó Dániel (6. osztály) Varga Dávid (7. osztály), Péter Dóra (8. osztály), Borsy János (középiskolás)
Csoportosan készített munkák díjazottjai: Cseszneki Dávid, Ádám, Lilla, Bõgér Patrícia, Galazek Noémi, Kurucz Brigitta (4.osztály)
Könyvtári különdíj: Lenkey u. Óvoda, Napocska csoport
Az „egyéb" kategória díjazottjai: Erdélyi Flóra, Csiki Boróka, Csiki Virág, valamint a József Attila Mûvelõdési Ház kerámia szakköre.
A nyerteseknek gratulálunk! Köszönjük a szakértõ zsûri (Véninger Margit keramikus és Katona Júlia mûvészettörténész) közremûködését. A szponzorok támogatása nélkül nem tudtunk volna 64 gyermeket jutalomban részesíteni, ezért nekik külön is köszönjük! A gyerekek alkotókedvének eredményeként kevésnek bizonyult a Nagy Gábor által kitûnõen elkészített 2 db kiállító állvány, hisz több mint 200 pályamû érkezett. A lelkes pedagógusok, szakkörvezetõk értékes munkáját is köszönet illeti, reméljük, jövõre is számíthatunk rájuk!

A könyvtárosok

A rajzpályázat támogatói voltak:

1. Göd Város Önkormányzata
2. „Józsi" Cukrászda
3. Teletál Ételfutár, Bp.
4. Életház - biobolt
5. Botos Géza - kisállattenyésztõ
6. Göd Városi Könyvtár
7. Betûbolt - Németh Kornélia
8. Zikva - játékbolt
9. Természetbúvár Alapítvány Kiadó, Bp.
10. ZEBE játékkereskedés
11. Selmeczi László író
12. Blaskovics István - fonottárú kereskedõ

Köszönjük közremûködésüket!

A könyvtár júniusi programja:

június 7-11. Ünnepi Könyvhét
– Ezalatt a József Attila Mûvelõdési Ház elõtt a Betûbolt szabadtéri könyvvásárt tart az újdonságokból.
– Június 6.-tól egy országos vándorkiállítást mutatunk be a Pesti út 72. Kiállítótermében gyermekek és felnõttek számára, „A magyar nyelvû gyermek- és ifjúsági irodalom története" címmel. A kiállítást június 7-én 17,30-kor nyitja meg Boldizsár Ildikó mesekutató, meseíró. A vándorkiállítás anyaga kiegészül a gödiek által összegyûjtött régi játékokkal, tanszerekkel, mesekönyvekkel. Június 11-ig látható.
– A könyvhét alkalmából június 7-23-ig régen látott olvasóink számára meghirdetjük a „Tiszta lappal" akciót. Könyvtartozásaikat pótdíj fizetése nélkül visszahozhatják.
Várják Önöket: a könyvtárosok

Nyárnyitó napok

– 2001. június 16-án és 17-én. Szombaton reggel 9 órától vasárnap este 22 óráig tartó két napos színes mûsoros fesztivál Gödön a Feneketlen tónál. A rendezvény a Gödi LIONS Klub szervezésében, a Gödi Önkormányzat és a Gödi Vállalkozók Egyesülete támogatásával valósul meg.
A rendezvény többletbevételét a gödi iskoláskorú gyermekek úszásoktatására kívánjuk fordítani.
Szombat este: Benko koncert, vasárnap de.: Vikidál Gyula Késõ este: szabadtéri bál, játszik a Scarabeus együttes!
A helyi vállalkozók, az alsó- és felsõgödi Kertbarátok szabadtéri termékbemutatói, árusítása! Helyi mûvészek tárlata, vásárlási lehetõséggel! Finom falatok és sörsátor!
A szabadtéri színpadon folyamatos mûsor keretében fellépnek neves elõadók és zenekarok, valamint a gödi általános iskolák amatõr mûvészeti csoportjai.
Két nap: játék! Szórakozás! Pihenés! Tombola, móka-mester, lovasfelvonulás, fõzõverseny, stb. Támogatójegyek ára: 500,-Ft. Kaphatók: a gödi üzletekben.
Kérjük vendégeinket, hogy a rendezvényt lehetõleg gyalogosan közelítsék meg, miután a környékbeli utcákban a gépjármû-forgalom erõsen korlátozva lesz.

Vörösmarty emlékest a Horizont Klubban

Ünnepi mûsorral emlékezett a Horizont Irodalmi - Mûvészeti Klub, nagy költõnkrõl, születésének 200. évfordulója alkalmából. Selmeczi László beható elemzéssel ábrázolta a kort, amelyben Vörösmarty élt és amely alkotóterületét, s egyben sorsát is meghatározta. Szólt a reformországgyûlések meddõ erõfeszítéseirõl, a költõ családi helyzetérõl, a nyelvújítás lassan jelentkezõ, de mégis üdvözölhetõ eredményeirõl... Elõadásából ismertük meg Bajza Józsefet, a Nemzeti Színház elsõ igazgatóját, valamint Toldy Ferencet is, az irodalom-történetírás atyját. Mindvégig a közérthetõség szintjén tolmácsolt bemutatót, Czetõ Nikolett és dr. Bajnógel József közbeékelõdõ szavalatai tették színesebbé, élvezetesebbé. Az est további részében - ankétszerûen - olyan mélylélektani momentumokról esett szó, amelyeknek ismerete, illetve felszínen tartása, kiegyensúlyozottabbá teheti életünket. A klubfoglalkozás befejezõ részében Kovács Géza zenéjének, valamint Dézsy Yvett produkciójának tapsolt a nagyszámú közönség. - Dézsy Yvett érzékletesen bizonyította, hogy nem csak a balett világában jártas, hanem azon a tágabb területen is, amit összefoglalóan mozgásmûvészetnek nevezünk.

Mohácsi Lajosné Horizont Klub titkár

A TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT BEMUTATÁSA III.

Gyermekjóléti Szolgálat

A Gyermekjóléti Szolgálat 1998. 07. 15-én alakult meg Gödön a Területi Gondozási Központ ötödik szakfeladataként. Kialakítását, mûködtetését az 1997. évi XXXI. tv. kötelezôen írja elô minden önkormányzat számára személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi alapellátásként. A szolgálat munkatársai felsôfokú végzettségû családgondozók. A szolgálat elnevezés utal arra, hogy nem hivatali vagy hatósági munkát végzünk, hanem segítô tevékenységet folytatunk. Fô cél a gyermekek védelme érdekében: a gyermekek törvényben foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítése, a szülôi kötelességek teljesítése, a családban történô nevelkedés elôsegítése, a testi - érzelmi - értelmi - erkölcsi szempontból történô veszélyeztetés megelôzése, a kialakult veszélyeztetô körülmények megszüntetése, a hiányzó szülôi gondoskodás pótlása.
A szolgálat - a törvény értelmében - jelzôrendszert mûködtet, melynek minden gyermekekkel foglalkozó intézmény, hatóság, civil szervezet a tagja. A szolgálat családgondozói minden beérkezô - jelzôrendszeri és állampolgári - jelzést megvizsgálnak és amennyiben arra szükség van, javaslatot tesznek a szülônek a probléma megoldására. A szolgálatot önkéntes módon is fel lehet keresni szülônek, gyermeknek egyaránt, ha úgy érzik, hogy segítségre van szükségük lelki-mentális, tanulási, nevelési, életviteli, családi- kapcsolati téren. A családgondozók tájékoztatják a jelentkezôket a lehetôségekrôl, szükséges tanácsadási formákról, azok elérhetôségérôl. Segítünk hivatalos ügyek intézésében is. Kiemelt feladat a krízishelyzetek kezelése. Ilyen esetekben igyekszünk azonnali megoldásokat találni (családotthon, anyagi erôforrások, helyettes szülôk).
A hozzánk fordulók adatait és problémáit minden esetben bizalmasan kezeljük. Lehetôségeinkhez mérten szabadidôs programokat is szervezünk, pl. kirándulások. A szolgálat a munkája során felmerülô általános igényeket figyelembevéve képesség- készségfejlesztô programok szervezésével is foglalkozik, pl. "Szülôk Iskolája". Szívesen fogadunk ruha, élelmiszeradományokat, beiskolázáshoz szükséges eszközöket, játékokat. Programjainkról a Gödi Körképben is olvashatnak.
Ügyfélfogadási idônk a nyári szabadságokra való tekintettel megváltozott: H, Cs.: 8h-17h, Sz, P: 8h-12h Kedd: ZÁRVA. Cím: 2132 Göd, Ady E. u. 6. Telefon: 337-417

Szimlerné Medveczky Andrea szolgálatvezetõ

Szülõk iskolája

15. alkalom (június 23.): Kamaszkor

– Hazudik? Szemtelen? Lusta? Eltávolodott tõlünk... Ki tehet errõl? (a mi gyerekünk nem ilyen .... jó ez?)
– Fiúk-lányok- különbségek. A „ki vagyok én" kérdései. A depresszív állapotok veszélye. Dr. Vekerdi Tamás - pszichológus
16. alkalom (június 29. Péntek 18 h): Ünnepélyes „tanévzáró"

 

TÁJÉKOZTATÓ – FELHÍVÁS

Hazánkban, amint az Ön számára is ismeretes, mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból jelentõs problémát okoz a parlagfû nagymértékû elterjedése. A már mintegy 2 millió embertársunk asztmás megbetegedésében elsõdleges szerepet játszó allergén növény hatékony irtásában társadalmi összefogásra van szükség. Az életminõséget nagyban csökkentõ asztma súlyos formájában életveszélyes is lehet és mint ilyen, okozója a parlagfû (illetve aki tömeges elszaporodását elõsegíti), az állampolgárok egészséges életmódhoz való jogát sérti. Gazdaságilag is jelentõs terhet ró ránk a parlagfû: munkakiesés, táppénz, gyógyítási költség, gyógyszer költség, maradandó egészségkárosodás. Mezõgazdaságban: termés csökkenés, parlagfû maggal szennyezett vetõmag exportjának meghiúsulása. Idegenforgalom: azok a külföldi allergiás és asztmás betegek, akik a nyári szabadságukat hazánkban szeretnék tölteni, kénytelenek más úti célt választani a levegõ pollenszennyezettség miatt.
A parlagfû: ambrosia elatior (artemisiifolia) L.
A parlagfû (helytelen elnevezése: vadkender) eredeti neve szerbfû, mivel elõször hazánk déli területein jelent meg Horvátország és Szerbia felõl. Rendszertanilag a kétszikûek osztályába, a fészekvirágúak rendjébe és a fészkesek családjába tartozik. Porzós vigárai, amelyek a rengeteg pollent termelik (egy növény akár 8 milliárd virágporszemet is termelhet, ez évente több ezer tonna) a hajtások csúcsán találhatók. Egy virágzatban 15-35 apró, lecsüngõ, halványsárga virág van.
Kikelés után már 4-6 leveles állapotban felismerhetõ, és kb. két hónap múlva (július 10-15.) kezd virágozni. Kaszattermésben lévõ magját október végéig érleli be (átlagosan 3-4 ezer csiraképes mag növényeként, amelyek akár 30-40 évig is megõrzik csíraképességüket). Erõsen szeldelt, egy- és kétszeresen szárnyasan összetett levelei világos zöldek, puhák, spirálisan állók, bemetszett tojásdad cimpájúak, fonákukon rányomottan pelyhesek. Felsõ részében igen ágas szára rányomottan szõrõs vagy érdes, tompán négyélû. E gyomnövény júliustól október végéig virágzik. Irtása leghatásosabb tavaszi megjelenésétõl kezdve korai gyomlálással, illetve tömegesebb elõfordulása esetén a virágzás elõtt végzett rendszeres kaszálással. Fontos a területek utóellenõrzése, mert az újabb hajtások megjelenése esetén a védekezést meg kell ismételni és több éven keresztül következetesen kell végezni.
Hogyan elõzhetjük meg a virágpor okozta allergia kialakulását, illetve az évenkénti jelentkezését? A gyomnövények, ezek közül is elsõsorban a parlagfû irtásának és a pázsitfû-félék rendszeres kaszálásának vagy nyírásának van a legnagyobb jelentõsége. Ennek megvalósításához társadalmi összefogásra van szükség. A parlagfû irtására a legalkalmasabb idõszak az, amikor a gyomnövény már jól felismerhetõ, de még nem virágzik. Ezért az általában június-július hónapban feltétlenül kaszálni, géppel vágni, kézzel irtani vagy vegyszerezni kell. Ezt követõen szeptember végéig ha szükséges többször, de legalább még egyszer meg kell ismételni a beavatkozást. Ennek megfelelõen a település belterületén a nem rendezett, gyomos területeket, rétek, a legelõk rendszeresen nem gondozott részeit, a parlagföldeket, az utak, a vasutak mentén lévõ területeket és az árokpartokat, az erdõségek gyomos részeit rendszeresen, évente legalább kétszer kaszálni kell.

Göd Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

SPORT

Labdarúgás

GÖDI SE – MAKÁD 3:2 (1:0)
GÖDI SE IFI – MAKÁD IFI 2:1 (1:0)
VECSÉS – GÖDI SE 6:1 (3:0)
VECSÉS IFI – GÖDI SE IFI 2:2 (0:0)
NAGYKÁTA – GÖDI SE 2:0 (1:0)
NAGYKÁTA IFI – GÖDI SE IFI 0:3 (0:1)
GÖDI SE – TÁPIÓGYÖNGYE 1:3 (0:3)
GÖDI SE IFI – TÁPIÓGYÖNGYE IFI 2:1 (0:0)
A Pest megyei I. osztály 18 csapatából 11 forduló után a l4. helyen áll a GÖDI SE. A hátralévõ 6 fordulóból két gyõzelmet kellene elérni ahhoz, hogy a csapat benn maradjon az I. osztályban. Ez a két gyõzelem Gyömrô és Bugyi ellen úgy néz ki, hogy teljesíthetõ lesz. Az ifjúsági csapat pedig megszerezheti a 3. helyet.

Tuza József

Nõi kézilabda

Középmezônyben NB-II/B. Biztos középcsapat a Göd S.E. NB I B-s nôi kézilabda csapata. Martfû ellen fontos 2 pontot gyûjtöttünk be, mivel azonos pontszámmal álltunk a tabellán.
10:7-es félidô után Trammer Éva, Dankó Andrea, Papp Csilla kiemelkedô játékával 26:21-es hazai siker született. Legjobb góllövôk: Papp (6) Ráczné-Dankó 4-4
Göd - Túrkeve 22:16 (15:10) Felejthetô játékkal fontos 2 pontot szereztünk és sikerült a visszavágás az ottani 1 gólos vereségére. Góllövôk: Ráczné 6, Birkás 5, Sándor 4
Hódmezôvásárhely - Göd 33:25 (12:8) Papírforma eredmény született a már bajnok Vásárhely otthonában. Jó támadójáték, rossz védekezés értékelte Laurenn László mester a látottakat. Hét közben Juhász Zsuzsa kapus, és Dankó Andi átlövô is sérülést szenvedett, így ôket nélkülöznünk kellett, és sajnos ebben a szezonban már nem számíthatunk rájuk.
Legjobb góllövôk: Ráczné 9, Szénási 6, Papp Cs 5
2 mérkôzés van hátra, a helyünk biztosított a középmezônyben (6-7. hely) itthon Demecsert fogadjuk, és utolsó mérkôzékünket Kecskeméten játszuk.

Bagócsi Sándor

Kézilabdás sikerek az általános iskolás Diák-Olimpián

Ragyogóan szerepelnek a Németh László Általános Iskola leány kézilabdásai. A megyei döntô megnyerése után a 7-8 és 5-6. osztályosok az országos 32-es táblára jutottak. A 86-os csapat Törökszentmiklóst legyôzve Dunaújvárost kapta ellenfélnek. Az NB I-ben már bajnok Dunaferr utánpótláscsapata megállított bennünket, noha a visszavágón csodálatos játékkal 17:16-ra legyôztük ôket, az összesítés nekik kedvezett.
Kiemelkedô teljesítmén.yt nyújtott Bagócsi Barbara, Szajbert Dóra, Schrick Anikó, Balla Diána, Cseh Edina. A csapat további játékosai is dicséretet érdemelnek, név szerint Tomecskó Nóra, Bôle Márta, Halmi Viktória, Raczki Emese, Fodor Kinga, Farkas Fruzsina. Ezen is túltettek a 88-as születésûek. Legyôztük Balmazújvárost, és a legjobb 16 között vagyunk, ahol Kecel lesz az ellenfelünk. A tét az országos 8-as döntôbe jutás.
Jók: Bagócsi Barbara, 30 gólt lôtt a 2 mérkôzésen, Farkas Fruzsina kapus, Tomecskó Nóra, Halmi Viktória teljesítménye emelhetô ki. A csapat tagjai Simon Andrea, Fodor Kinga, Kádár Benigna, Macsu Erzsébet, Bartucz Anna, Jónás Zsófia
A sornak nincs vége. Az ADIDAS TEJ Kupában az Országos 7-12. helyért küzdünk Budapesten május 2;-án. Bízunk a jó folytatásban.

BS

Asztalitenisz

Cegléd IV. - Göd 8:10
Cegléd másik csapatának sem volt szerencséje a gödiekkel. Azért is van nagy értéke ennek az idegenbeli gyõzelemnek, mert tartalékosan álltunk ki, három legjobb játékosunk nélkül.
Mindenki bebizonyította, hogy szükség esetén helyt tudnak állni, lehet rájuk számítani. Végig izgalmas volt a játék, fej-fej melletti küzdelemben az utolsó körben jobbak voltunk és értékes két ponttal tértünk haza. A gödiek közül Kajári Balázs szerepelt a legjobban 3 egyéni gyôzelemmel. Fojt Attila id. Gulyás Miklós Nagy László egyaránt 2-2 mérkôzés megnyerésével járult hozzá a sikerhez. A tizedik, páros mérkôzés Nagy-Gulyás kettôs játékának köszönhetô.
Göd - Isaszeg: 18:0
Isaszeg csapata bajnokság közben visszalépett a további küzdelmektôl, ezért csapatunk játék nélkül 2 pontot szerzett a fenti szett aránnyal.

(Gulyás)

Sakk

Befejezôdött a Pest megyei I. osztályú Sakk Bajnokság. Végeredménye: l. Gödöllôi EAC 64,5; 2. Érdi VSE 54; 3. Dunaharaszti MTK 53,5; 4. GÖDI SE 52; 5. Nagykáta SE 48; 6. Váci Sakk Club SE 46; Dunakeszi Kinizsi SE 36; 8. Zsámbéki SE 35; 9. Szentendrei Sakk Iskola SE 29.5; 10 Ráckeve SE 23 ponttal. Pest megyét az NB II-es osztályozón Dunaharaszti MTK képviseli. A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata másodszor érte el a 4. helyezést, tervünk, hogy jövõre dobogós helyezést érjen el.

XIII. Csernyi Miklós emlékverseny. XIV. Göd, 2001. június 8-10. A verseny színhelye: Huzella Tivadar Általános Iskola Göd, Petõfi S. u. 48. Nevezés: 2001. május 27-ig Antal György Bálint 2131 Göd, Fürdõ u. 9. Tel.: 27/332-113

Antal György Bálint

Kajakos eredmények

Az évad elsõ versenyén április 21-én TOLNÁN vettek részt sportolóink. A téli felkészülés eredményességét bizonyítandó, hogy az aránylag kis létszámmal részt vevô gödiek így is szép helyezéseket, és sok pontot hoztak haza.
MK - 1 lány: Havas Eszti I. hely, MK - 1 fiú: Nagy Gergely I. hely, K - 1 fiú: Soós Tamás I. hely, K - 2 leány: Németh Ildikó - Néveri Dorottya I. hely, K - 1 fiú: Kása Máté I. hely.
Még nehezebb verseny várta sportolóinkat május 5-én megrendezett Hídépítô Kupán az újpesti-öbölben. A 2000 m-es verseny keménységére jellemzô, hogy 30, 40, esetenként 60 fõs indítású versenyszámok is voltak. Ennek ellenére 5 /!/ elsõ, két második, egy harmadik és egy-egy IV - V - VII - X - XI. helyet szereztünk.
MK - 1 fiú: Slezsák István I. hely, MK - 1 fiú: Nagy Gergô I. hely, K - 1 fiú: Soós Tamás I. hely, K - l fiú: Várnai Soma I. hely, MK - 2 fiú: Kulifai Tamás - Pélyi Dávid I. hely
Ezek után a versenyzõk java még felevezett Tahitótfaluig, ahonnan az éjszakai sátorozás után másnap megkerülve a Szentendrei-szigetet értek haza Gödre. A következõ négy hétben sincs pihenés, a Maratoni Magyar Bajnokság négy hét múlva június elején kerül megrendezésre.

Nagy Árpád