Gödi Körkép júliusi száma

Tartalomjegyzék

Újra esküdtek a köztisztviselõk

Július elsején hatályba lépett a köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992 évi XXIII. törvényt módosító 2001 évi XXXVI. törvény.
A törvénymódosítás Preambuluma szerint „az Országgyûlés elismeri a köztisztviselõknek az államszervezet mûködésében eddig játszott jelentõs szerepét" - ugyanakkor a köztisztviselõk képzettségének, a velük szemben támasztott szakmai és erkölcsi követelményeknek további emelését tartja szükségesnek. A jogalkotó ezzel párhuzamosan azt is elengedhetetlennek tartja, hogy a többlet-követelményekhez többletjuttatások is járuljanak - számottevõen javuljanak a köztisztviselõk egzisztenciális feltételei!
A törvénymódosítás lényegében tehát belátható idõn belül és országosan egységesen átalakítja a köztisztviselõk javadalmazási, juttatási rendszerét.
További fajsúlyos elemei az úgynevezett fõtisztviselõi kar létrehozására, valamint a vagyonnyilatkozatra kötelezettek körének bõvítésére irányulnak.
A törvénymódosítás értelmében átdolgozott szövegezésû esküt kell tenniük a köztisztviselõknek. Erre az ünnepélyes aktusra július 11-én került sor Gödön, a városháza nagytermében, ahol dr. Szinay József jegyzõ elõtt az új szövegezésû esküt tette le a köztisztviselõi kar.

G.Kovács Zsuzsa

Megváltoztak a Polgármesteri Hivatal telefonszámai.

Az új hívószámok a következõk: 530-030 Polgármesteri, jegyzõi titkárság
530-031 Alpolgármesteri titkárság
530-040 Pénzügyi iroda
530-041 Szervezési és jogi iroda
530-050 Településgazdálkodási iroda
530-051 Építéshatósági iroda
530-060 Adóiroda
530-061 Okmányiroda
530-062 Lakossági szolgálati iroda
530-063 Gyámhivatal

Nyugdíjas Klub

A Nyugdíjas Klub a következõ összejövetelét augusztus 1-én 14 h-tól a kertbarát klub házában (Erdész utca 2.sz.) tartja. Szeretettel várjuk azokat az érdeklõdõket, akik szívesen jönnének velünk Zebegénybe kirándulni. Indulás: augusztus 8-án reggel 9 h-kor az alsógödi vasútállomásról!

Nagy Zoltánné

Millenniumi záróünnepség

Városunkban a millenniumi ünnepségsorozatunkat a hangversenyek megszervezésével és a tavaly augusztus 4-én megrendezett millenniumi zászló ünnepélyes átadásával kezdtük, majd valamilyen formában minden rendezvényünkön megemlékeztünk e szép és jelentôs eseményrôl. Ennek a sorozatnak záróünnepségére kerül sor

2001. augusztusában. A hagyományoknak megfelelôen augusztus 19-én, vasárnap Tüzijáték 21 órakor a felsôgödi, 21.30 órakor az alsógödi Duna-parton.

Göd Város Képviselô-testülete tisztelettel meghívja a település polgárait 2001. augusztus 20-án, hétfôn 9 órakor a Várdombon Nemzeti ünnepünk és államalapító Szent Királyunk tiszteletére megrendezésre kerülô ünnepségre.

Program: Himnusz, Polgármesteri köszöntô, Ünnepi beszéd
Ünnepi mûsor Mile Veronika dalénekes és László Mária szavaló
közremûködésével, Szózat

A programokra minden érdeklôdôt szeretettel várunk!

Pályázati felhívás

A Garay János Általános és Szakiskola (2151 Fót, Arany J. u. 20-26., telefon: 27/358-144) állást hirdet az alábbi munkakörökre

Tanárképzõ fõiskolai diplomával rendelkezõk részére: angol - bármely szak, rajz - bármely szak, informatika - bármely szak, magyar - bármely szakos tanári állásokat, amelyek augusztus 16-tól betölthetõk.
Gyógypedagógiai fõiskolát végzett logopédusok részére logopédus állást, amely augusztus 16-tól betölthetõ.
Tanítóképzõ fõiskolát végzett diplomások részére napközis csoport vezetõi állást, ami azonnal betölthetõ.
Középiskolai végzettséggel rendelkezõk részére: iskolatitkári állást (számítógépes ismeret elõny) hírdet, ami augusztus 16-tól betölthetõ.
Jelentkezés: írásos önéletrajzzal, végzettséget igazoló okmányokkal.

Érdeklõdni Lipták János igazgató úrnál lehet személyesen vagy telefonon.

Karitászhírek

A karitászbolt és könyvtár nyári szünetet tart. Nyitás: augusztus 6-án, hétfõn 15 órakor. Augusztus 18-án (szombaton) 9-12 óráig jótékony célú kirakodóvásár lesz a plébánia kertben (Göd, Pesti út 61.) Ruhák, cipõk, táskák, könyvek, játékok várják már 20 Ft-os ártól az érdeklõdõket. A bevételbõl élelmiszercsomagok készülnek a rászorulók számára. Minden vásárlót és segítõt szeretettel várnak az alsógödi karitászcsoport munkatársai.

A közterület-felügyelet akciót folytat a tisztább, szebb városért

Csökkent az illegális szemétlerakás és a parlagfüves terület

A rendõrséggel és a polgárõrséggel együttmûködve folyamatos ellenõrzéseket tartanak a város közterület-felügyelõi. Munkájuk látványos eredménye, hogy kevesebb szemétkupac csúfítja a várost, mintegy 80 %-kal csökkent az egészségre ártalmas parlagfüves terület, tisztábbak a csapadékvíz elvezetõ árkok, rendezettebbek a házak elõtti területek. A közterület-felügyelet 3 fõs csapatának energikus vezetõje Szõke Mihály. Szigorú arcán mosoly fut át, amikor arról beszél, hogy a lakosság elfogadja és segíti munkájukat. - Örülünk, hogy az emberek megbíznak bennünk - mondja, s a következõ pillanatban már sorolja is, mi mindent kellene még megoldani. – Tudatosítani szeretnénk minden lakótársunkban azt, hogy az ingatlana elõtti területet kötelessége rendben tartani, lenyírni a füvet, levágni a járda fölé belógó faágakat, tisztán tartani a csapadékvíz elvezetõ árkokat. Szeretnénk elérni, hogy eltûnjenek az engedély nélkül kitûzött falragaszok, hirdetmények a falakról, élõ fákról (!), és a szintén engedély nélkül kihelyezett reklámtáblák.
Hatékonyan kívánunk fellépni az õszig tartó tûzgyújtási tilalmat megszegõkkel szemben. Természetesen nem arról van szó, hogy a családok nem fõzhetnek kertjükben bográcsgulyást, vagy nem süthetnek nyárson, hanem arról, hogy a kerti és egyéb háztartási hulladékot nem lehet elégetni. Nem tudunk mindenkinek szólni, aki vét a közterület rendje és tisztasága ellen, ezért - az újságon keresztül - kérjük jóérzésû lakótársainkat, figyelmeztessék a szabálytalankodókat, vagy jelezzék felénk, ha ilyet tapasztalnak.

G.K.Zs.

Élénkülõ testvérvárosi kapcsolatok

Illyés Gizella alpolgármester asszony tartja kézben Gödön, a városnak a kárpátaljai Jánosi községgel és a franciaországi Marignane-nal évekkel ezelõtt megkötött, és azóta változó intenzitással mûködõ kapcsolatát. Az idén nyáron megélénkül mindkét településsel a kapcsolat, látogatások sora kezdõdött el, s tart õszbenyúlóan - tájékoztatta lapunkat az alpolgármester asszony. Júliusban egyhetes jutalomüdülésre vendégül látott Göd város egy gyermekcsoportot, s július végén egy újabbat Jánosiból. Ennek a programnak fáradhatatlan szervezõje dr. Faragó László képviselõ úr, aki nagy szeretettel igyekszik gazdag élményhez juttatni a vendégeket. Augusztus elsõ hetében francia kézilabdás lányok, augusztus 17-24 között Marignane város újonnan megválasztott vezetõi, szeptemberben „öreg" focisok jönnek Gödre.
Október 1-5-ig magyar küldöttség látogat el Franciaországba. Egy kiállítás adja az út apropóját, ekkor nyílik a marignane-i városházán a magyar-francia testvérvárosi kapcsolatot megörökítõ kiállítás.

G.K.Zs.

Roma kárpótlás

Tájékoztatjuk az érintetteket, hogy egy svájci segélyakció keretében lehetôség nyílik arra, hogy valamennyi 56 évesnél idôsebb roma, humanitárius segélykérelmet nyújtson be. A kérelemre jogosult minden roma, aki 1945. május 9-e elôtt született. A holocaust roma túlélôinek kárpótlási eljárásairól bôvebb felvilágosítást a 06-80/620-002-es zöldszámon kaphatnak. (ingyenesen hívható) Adatlapok a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában vehetôk át.

Dr. Szinay József jegyzô

Lions kapcsolatok a városért

We serve = SZOLGÁLUNK! NYÁRNYITÓ NAPOK GÖDÖN
Tisztelt Olvasóink!

A Gödi Lions Klub tagjai ebben az évben egy olyan rendezvény szervezését kezdeményezték, amelynek elsôdleges célja a helyi lakosság részére olyan társadalmi esemény teremtése, mely alkalmat nyújt a kellemes idôtöltés mellett arra is, hogy a közösség figyelmét ráirányítsa egy nagyon fontos és lehetséges cél megvalósítására:
Támogassuk és segítsük elô közösen, hogy „minden gödi általános iskolás korú gyermek úszhasson!”
A Polgármesteri Hivatal részérôl jelentôs erkölcsi és anyagi támogatást kapott kezdeményezésünk, amely Szegedi Sándor polgármester úr, valamint Markó József, a TESZ ügyvezetô igazgatója személyes közremûködésével és részvételével még kifejezôbbé vált.
A Gödi Vállalkozók Egyesülete sem csak a nevét adta egyetértése jeléül, hanem jelentôs anyagi támogatást nyújtott és kiemelkedô szervezô és tájékoztató munkával vette ki részét a június 16 és 17-én megtartott, kétnapos Nyárnyitó Napok hagyományteremtô rendezvény elsô állomásának sikeres megvalósításából.
A kétnapos program szereplõi: a TOPház Egészségügyi Otthon, a Németh László Általános Iskola tánccsoportja és zenélô diákjai, a Huzella Tivadar Általános Iskola Gézengúz színjátszócsoport, tánccsoport Lajos Júlia vezetésével, a Tátika elôadása, vers és prózamondók, a majorett csoport, Lipták Petra elôadása, a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulóinak buzogány bemutatója, Göd Város Kamarakórusa - Zachár Zsuzsa és Pereházi Ági mûsorvezetésével bizonyították, hogy gödi szereplôkre építve is lehet igényes színvonalas és látványos elôadásokat tervezni.
A profi elôadók: Csicsó Lajos, Bálint Ágnes, Barta Antal, Vikidál Gyula, MÁV Dunakeszi Fúvószenekar, váci Miami táncformáció, BENKÓ Dixiland Band, Scarabeus, TurbóRoller, Felkai Jam, a Mistery Gang együttesek a profiktól elvárható módon szórakoztatták a megjelenteket. A színpadi mûsorokat megelôzô vagy kisérô fellépôk, úgymint a 80l. sz. Losonczy István Cserkészcsapat, a Nemeskéri Lovastanya felvonulása, továbbá a párhuzamosan futó programok: kézmûves gyerekfoglalkoztató Császár Ernô és Erdélyi Katalin vezetésével, testfestés: Vízvári Zsuzsa és Vecserka Enikô irányításával, izgalmas játékok Kónya Károly játékmesterrel, lövészverseny Hidvégi Gyôzô kezdeményezésére - vidám, hangulatos percekkel bôvítették a jelenlévôk szórakozási lehetôségét. A felsôgödi és a Dunakanyar Kertbarát Klubok virágdíszei, a Piarista Szak-munkásképzô Iskola termékbemutatója szinesítette a rendezvényt. A polgárôrség és a rendôrôrs tagjainak vigyázó szemei óvták és védték biztonságunkat.
Épségünk védelmére a helyi Vöröskereszt Szervezet állt készen.
Köszönjük támogatásukat a mûvészeknek: Gonda Margit iparmûvész, Véninger Margit és Vertel Andrea keramikusnak és Szabó László festômûvésznek
Köszönjük a vállalkozóknak: Bégányi LászIó, Gusztos Gábor, Fülöp József, Dalmadi György, Szûcs János, Pinczehelyi Tamás, Kürtössy Endre, Márton Lajos, Müller Tibor, Harmat Jánosné, Borovits Tiborné, Marcipán Cukrászda, Betûbolt, Margaréta illatszer, Sláger Üzletlánc, Family ABC, Irka Papír és Írószerbolt, Labdagyár, Palco Bt, Mógor Kft, DunaMix Kft, 100 Ft-os bolt, alsógödi Gyógyszertár, Csernus Élelmiszerbolt, Göncöl Alapítvány, S+V Szerkesztõség, Poly-Mix kft.

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk tájékoztatást adni a rendezvény eredményességérõl:
Bevételek:
Önkormányzati támogatás: 300.000 Ft
Lila Biliárd szalon, Bégányi László: 150.000 Ft
Támogatójegyek eladásából: 792.000 Ft
Összesen: 1.242.000 Ft
Kiadások:
Zenekarok, szereplõk költségei: 897.806 Ft,
Plakátok, reklámanyagok költségei: 192.806 Ft
Összesen: 1.090.696 Ft

A bevételbôl fennmaradó összeg 151.304, Ft, amelynek felhasználását a Huzella Tivadar, a Németh László általános iskolákkal és a TESZ-szel egyeztetve fogunk felhasználni a következô tanévben.

Jászkuti M.

TÁJÉKOZTATÓ FELHÍVÁS

Göd Város Önkormányzatának 6/2000(II.22) sz. ÖK rendelet 22 § (2) bekezdése alapján köteles minden tulajdonos, üzemeltetô a tulajdonában lévô területen a gyalogos közlekedést akadályozó (járda és úttest fölé nyúló) faágak, bokrok gondozását, nyesését elvégezni. Aki a zöldterületek kezelésére vonatkozó szabályokat megszegi 20000 Ft-ig terjedô pénzbírsággal sújtható.

Göd Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala

Klub alakult Göd jövõjéért

A közelmúltban „Göd Jövôje Klub“ (röviden: GJK) elnevezéssel új civil szervezôdés alakult városunkban.
A klubot létrehozó gödi polgárok alapvetô céljuknak azt tekintik, hogy elôsegítsék a hosszú távú, stratégiai gondolkodás és az ökológiai szemlélet elterjedését, megerôsödését Göd lakosainak körében. Erôsíteni kívánják a város polgárainak szorosabb összefogását, együttmûködését, és a demokratikus kontroll igényét választott vezetôik iránt. A GJK egyrészt megfogalmazza hosszú távú elképzeléseit Göd jövôjérôl (az országos, a régióra megfogalmazott regionális kereteket, és az Európai Unió-hoz történô csatlakozással kapcsolatos nemzetközi elvárásokat is figyelembe véve), másrészt a város lakosságát bevonva, kidolgozza a cél megvalósítása érdekében szükséges rövidebb távú, operatív terveket. A jelenlegi tendenciáktól eltérô lehetôségekkel kívánjuk megismertetni az embereket. Nem tartjuk például hosszú távon fenntarthatónak a zöld területek gyorsuló eladását, sem a városi terjeszkedést.
Programjaink megvalósítása során - a lakosság minél szélesebb körének bevonásával - felmérést kívánunk készíteni arról, hogy milyen városban szeretnének élni Göd polgárai. A kérdôívre adott válaszok alapján elkészítjük a „Göd Jövôje" c. stratégiai mintaterv szerkezetét, vázlatát, javasolt fejezeteit. A koncepciót nyilvánosságra hozva, bejuttatjuk azt a közélet szereplôinek „fegyvertárába". Minden erônkkel törekszünk arra, hogy a javaslatot hivatalosan elfogadják, illetve minél több eleme beépüljön Göd hivatalos városfejlesztési stratégiájába. Vállalható és a város adottságait messzemenôen figyelembe vevô terveket, alternatívákat igyekszünk adni a lakosság, a képviselôk, a polgármester, valamint a képviselô- és polgármesterjelöltek kezébe.
Kölcsönös kapcsolat kiépítésére és fenntartására törekszünk mindazokkal, akiknek meggyôzõdésük, hogy szükség van a város polgárainak eddigieknél szorosabb együttmûködésére, illetve a város saját adottságain, valamint egy hosszú távú stratégiai terven alapuló fejlesztésére. Kiterjedt tudatformáló tevékenységet kívánunk folytatni. Részt kívánunk venni a helyi közéletben, felszólalni a helyi közösséget érintô ügyekben. Ötletekkel és konkrét tevékenységekkel segítjük a lakosságot, továbbá az önkormányzat mûködését. Az utóbbi felé konstruktívan kívánunk fellépni, hiszen tudjuk, hogy önkormányzati közremûködés nélkül programunk gyakorlatilag kivitelezhetetlen.
Klubunknak tagja, illetve pártoló tagja lehet minden természetes személy, aki elfogadja és támogatja céljainkat, programunkat. A formális tagságon túlmenôen támaszkodunk mindazon személyek segítségére, tapasztalataira, támogatására, akik egyetértenek tevékenységünkkel. A GJK a következô címeken érhetô el: Levélcím: 2132. Göd, Pf. 47.; Fax: (27) 331-634;

Sódor Márton és Holló Péter, a GJK alapító tagjai

Tûzgyujtási tilalom

Az utóbbi hetekben az erdõgazdaság és a mezõgazdaság területén megnõtt az erdõ-, az avar-, és a parlagtüzek száma, ezért a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a következõ felhívással fordul a lakossághoz:
A bekövetkezett tûzesetek közvetlen elõidézõje legtöbb esetben az emberi gondatlanság és a fegyelmezetlenség volt. A tüzek általában avarégetés, cigaretta csikk eldobása, szemétlerakás, gyújtogatás, szabálytalan erdõközeli gyom- és árokpart-égetés, valamint kirándulás, táborozás következtében keletkeztek. A megelõzés érdekében szeretnénk tudatosítani az erdõben kirándulók, táborozók körében, hogy jelenleg tûzgyújtási tilalom nincs elrendelve az erdõkre, de tüzet gyújtani erdõben minden esetben csak az erre kijelölt tûzrakó helyeken szabad, az eloltásukról pedig minden esetben gondoskodni kell. Ügyeljünk arra is, hogy szeles idõszakban erdõben, valamint annak kettõszáz méteres körzetében ne gyújtsunk tüzet, mert ilyenkor a tûz terjedésének feltételei a szokásosnál is kedvezõbbek. Fontos, hogy a tûz õrzésérõl és biztonságos eloltásáról minden esetben gondoskodni kell, melynek betartásáért a tûzgyújtásra jogosult felelõs. A fokozott tûzveszélyre való tekintettel kérjük az erdõgazdálkodókat, hogy – az érvényben lévõ új jogszabályok alapján – saját területükön tegyenek meg minden szükséges technikai, szervezési intézkedést a további erdei tûzesetek megelõzése érdekében. Felhívjuk továbbá a kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok figyelmét, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan haladó tûz könnyen elérheti az erdõt, vagy a lakott területeket. Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égõ cigaretta csikket és dohányhamut ne dobjanak ki a jármûvek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkezõ tüzek sok esetben közvetlenül erdõ- és mezõgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Ha mégis tûzeset következik be, annak észlelésekor az elsõ és legfontosabb feladat a kezdeti „kis tüzek" eloltásán túlmenõen az, hogy arról haladéktalanul értesítsük az illetékes tûzoltóságot, a polgármesteri hivatalt és a terület tulajdonosát.

Helyreigazítás

Az elõzõ számunkban „Évadzáró a Horizont Klubban" címû írást helyhiány miatt rövidített formában közöltük. Mohácsi Lajosné a klub vezetõje sérelmezte ezt, kérésére most közöljük a kihagyott részt.
ÉVADZÁRÓ A HORIZONT KLUBBAN Május 25-én tartotta évadzáró foglalkozását a Horizont Irodalmi Mûvészeti Klub... A zömében szórakoztató mûsorból kiemelésre méltó Kosztolányi Dezsõ paszteles árnyalatokban gazdag, „Üllõi - úti fák" c. verse, Meggyes Béláné tolmácsolásában. Selmeczi László egzotikus tájakon bonyolódó novellájával ragadta magához a figyelmet. Sor került a továbbiakban új költõ bemutatására, habár kiderült, hogy csak a klub elõtt ismeretlen Vinczéné Ritzl Mónika, hiszen jelentek már meg versei egy antológiában, sõt országos lapban is. Nagy sikere volt a népi kultúrában élõ tréfás szólás-mondások vetélkedõszerû felvillanásainak. Szinte mindenki „beszállt a ringbe" és próbálta bogozgatni a rébuszos szálakat. Sokat tapsolt a közönség Dézsy Ivett cigánytáncának, Dulay Viktória romantikus gitárzenéjének.... A rendezvényt elárasztó kitûnõ hangulatot, a Holubetz házaspár magas színvonalú énekszámai, illetve Varga Gyula és Kovács Géza kitûnõ muzsikája biztosította.

Mohácsi Lajosné

Köszönet a segítségért

Gödön sokan vannak azok, akik nap mint nap áldozatos munkát vállalnak és végeznek – gyakran még igazi köszönetet sem kapva – lakóhelyükért. Mire ezek a sorok megjelennek, már javában tart majd az iskolákban a nyári szünet, s a tanárok között is lesznek, akik éppen jól megérdemelt szabadságukat töltik valahol. Mi, akik egész évben figyelemmel kísérhettük a Németh László- és Huzella Tivadar Iskola tanárainak, igazgatóinak áldozatkész munkáját, bizton mondhatjuk: meg is érdemlik a pihenést. Hiszen azért, hogy a városunkban tanuló több, mint másfél ezer általános iskolás diák naponta megfelelõ körülmények között legyen, elsôsorban a fenntartó önkormányzat a felelôs, de a gyerekek szellemi fej-lôdéséért a legnagyobb terhet tanáraik vállalják. A göd-alsói városrészben lévô Huzellaiskola, az utóbbi idôben minden tekintetben pozitív fejlôdésnek indult. Az új igazgató, Horváth Ferenc kiváló pedagógusnak bizonyult, hisz több olyan régóta dédelgetett ötlet és javaslat kezd megvalósulni irányítása alatt, amelyek eddig háttérbe szorultak. Az önkormányzat képviselô testülete, így Szegedi Sándor polgármester, Markó József, Salamon Tamás, Szabó Zoltán volt PEB-elnök és Gusztos Gábor nevét említhetném elsôsorban, jó partnernek bizonyultak ahhoz, hogy az oktatás színvonalának javítása a legfontosabb feladatok között szerepeljen a városban. Testületi döntés van immár arról, hogy az iskola új tantermekkel gyarapodjon, közben elkészült az ebédlô nyílászáróinak a cseréje, megvalósulni látszik a régóta dédelgetett díszudvar terve is. Ez utóbbihoz szülôk, vállalkozók önfeláldozó munkájára is számít a város. Mi akiknek mindig fontos volt, hogy gyermekeink, unokáink a lehetô legjobb körülmények között tanulhassanak, köszönjük mindazoknak, akik szívükön viselik az iskolák sorsát, s kérjük, hogy jövôre, illetve a következô tanévben is olyan lelkes odaadással dolgozzanak, mint ahogyan azt eddig tették.

Csányi József a Kulturális és Sport Bizottság külsô tagja

„Segítség”

Göd határában motorjával nagyot bukott 16 éves fiam június 24-én – vasárnap. Többen siettek segítségére, valaki mentõt is hívott. Õ azonban ismét felült a motorra és hazajött. A mentõ innen vitte kórházba és hosszas lábadozás után szerencsére meggyógyult. Sajnos azonban iratait a baleset helyszínén, vagy hazafelé jövet elvesztette. Az igazolványtartóban volt minden igazolványa (személyi, TAJ, diák, tanulóbérletek). Hiába kerestük, valaki felvette és eltette. A személyes iratok mellett fontos okmányok (adásvételi szerzõdés, vizsgalap motoros vizsgához, jogosítvány) is voltak és persze kb. 8000 Ft készpénz is. Valószínû ez az utóbbi késztette a cseppet sem becsületes megtalálót, hogy ne siessen az okmányokat visszaadni. Reméltem, ha a pénzt nem is, de az iratokat névtelenül eljuttatja címünkre, de tévedtem. Így a nyár hátralévõ részét az új iratok beszerzésével kell majd tölteni. Talán ha olvassa e sorokat és még megvannak ezek az iratok, meggondolja magát. Szeretném az újság nyilvánosságát felhasználni, hogy hálás köszönetet mondjak azoknak, akik fiam segítségére siettek. Annak pedig, aki gátlástalanul eltulajdonította egy amúgy is bajbajutott gyerek értékeit, azt kívánom, hogy problémái megoldásában olyan jóérzésû, segítõkész, becsületes emberekkel találkozzon, mint õ maga!

Zikva Györgyné

Büszkén kiáltom világgá…

Sokat járom az országot, felkeresem az iskolában tanult történelmi helyeket, hazánk nevezetességeit. Nagy élmény! Észreveszem és becsülöm szûkebb hazám Göd értékeit is. Az újságon keresztül büszkén kiáltom világgá, hogy olyan gondossággal, jó ízléssel és odafigyeléssel készített mûvészi dekoráció, mint amilyen a felsõgödi templomban van, az országban sehol sem található. Különösen - karácsonykor, húsvétkor – és nagyobb ünnepek alkalmával. Mindezt Tóth Istvánné Matildka valósítja meg. Köszönet érte! Tanulhatnának tõle díszítést – akár tanfolyamokon – más templomok, mert bizony híres nagy templomainkban járva ezt az igényességet nem tapasztaltam. Javaslom, hogy aki teheti, tekintse meg a felsõgödi templomot.

Pesti Józsefné Felsõgöd

Anyakönyvi hírek

2001. június hónapban Gödön 2002. elhunyt:

Szlipcsevics Márk 61 éves
Nagy Gyuláné 80 éves
Vági József Balduin 44 éves
Soós Györgyné 71 éves
Bán Rudolf 73 éves
Kis Imre 71 éves
Blaskó Józsefné 83 éves
Varga Károlyné 72 éves
Kovács Károlyné 71 éves
Az elhunytak hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!

2001. június hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Kis Ferenc Lipcsei Judit
Füzi János Harkány Judit
Horváth Lajos Raáb Tímea
Koczor László Raj Ibolya
Dobrovitz József Attila Eszes Ildikó
Horváth László dr. Zsigmond Hella
Fekete István Gellért Csilla
Balázs Bálint Sógor Friderika

Sok boldogságot kívánunk!

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Köszönetet mondunk mindazoknak az ismerõsöknek és ismeretleneknek, akik hosszantartó betegségben elhunyt imádott leányunk, a szeretõ édesanya és feleség Oroszné Tótfalusi Katalin, halálakor családunk mellé álltak. Mély részvétükkel enyhíteni igyekeztek fájdalmunkat és anyagilag is segítettek.
Köszönjük: szülei, nagymamája, kisfia, férje, testvére, sógornõje és a kiterjedt rokonság.

Nyári orvosi diszpécser szolgálat

A Településellátó Szervezet értesíti a város lakosságát, hogy június 22- augusztus 31. közötti idõszakban az orvosok nyári szabadsága miatt az adott orvos távollétében orvosi diszpécser szolgálat mûködik a központi ügyelet helyén.
Cím. 2131 Göd, Pesti út 81. Telefonszám: 27/345-235

Megértésüket köszönjük!

Tájékoztató a képviselõ-testület július 5-i ülésérõl

melynek fõ témája a Szakáts kert hasznosításának kérdése volt

A képviselõ-testület 33/2001.sz. határozatával ez év tavaszán elvi döntést hozott arról, hogy a Szakáts kertet hosszú távon bérbe adja a gödi Piarista Iskolának, Horgász Egyesületnek és a Lila Biliárd Szalont is mûködtetõ Doll Kft-nek, mint e három tagból álló gazdasági társaságnak.
Választott egy háromtagú képviselõkbõl álló munkabizottságot, melynek feladata volt, hogy a leendõ gazdasági társaság állítson fel egy gazdasági, pénzügyi és jogi szempontból megfelelõ tervet a Szakáts kert mûködtetésére.
A munkacsoport több alkalommal tanácskozott és ennek eredményeként került a képviselõ-testület elé a hasznosítás kérdése. A vita a leendõ társasági formáról zajlott, néhányan megfogalmazták aggodalmukat a közhasznú társaság általi hasznosítási módról, a viszonylag hosszú 25 éves bérleti idõrõl, arról, hogy az önkormányzat ténylegesen bérleti díjból nem részesül, hiszen a Kht által megvalósítandó 100 millió forintos beruházást a társaság díjbeszámítás alapján „lelakhatná".
A képviselõk egy része aggodalmát fejezte ki afelõl, hogy a Kht-ban résztvevõ leendõ tagok esetleges személycseréire az önkormányzat nincsen befolyással. Megfogalmazódott az, hogy esetlegesen idegen kézbe kerülhet a Kht, illetve a Szakáts kert maga.
Számosan a konstrukció mellett szóltak, felhíva a figyelmet arra, hogy végre megoldódna az évek óta kallódó volt Úttörõ Tábor sorsa. Mások továbbra is a beruházási terv nem kellõen elõkészített voltát elemezték és módosító javaslatokat fogalmaztak meg, így legfeljebb 20 éves bérleti idõtartam, pontosított beruházási, pénzügyi terv, kisipari árjegyzék figyelembe vételével, mûszaki ellenõr alkalmazásával.
Szegedi Sándor polgármester úr a fenti kiegészítésekkel tette fel szavazásra a Szakáts kert Kht általi hasznosítási javaslatot, melyet a képviselõ-testület 6 igen, 7 tartózkodás és 2 nem névszerinti szavazattal elvetette.
A következõ szavazás az eredeti hasznosítási koncepcióra vonatkozott, melyet 3 igen, 5 tartózkodás és 7 nem szavazattal a képviselõ-testület szintén névszerinti szavazással elvetett.
Megállapítható, hogy a Szakáts kert hasznosítására irányuló több hónapos elõkészületi munka végül Göd Város Önkormányzat Képviselõ Testületének elutasításával zárult.
A késõbbiekben még néhány kisebb napirendet tárgyalt meg az önkormányzat, melybõl kiemelkedik a Göd-újtelepi Nemzeti Múzeum által bonyolított római kori ásatás 350 eFt-tal való önkormányzati támogatása.

Dr. Szinay József jegyzõ

Nem kaptunk bizalmat

Göd Város Önkormányzat Képviselõ Testülete július 5-én rendkívüli ülésen tárgyalta meg a volt Ifjúsági Tábor Szabadidõ Parkként történõ hasznosítására a Gödi Horgászegyesület, a Piarista Szakmunkásképzõ Iskola és a Doll Kft. által kidolgozott közös ajánlatot. A benyújtott ajánlatot a képviselõ testület 7 nem, 3 igen és 5 tartózkodás mellett elutasította. Az ajánlat a TKB és a PEB július 2-i együttes ülésén megfogalmazott, valamint a testületi ülésen Csernus Károly által javasolt kiegészítésekkel sem nyerte el a képviselõk többségének támogatását ezért azt 6 igen, 2 nem és 7 tartózkodó szavazat mellett ilyen formában is elutasították.
Az elutasított ajánlat a kiemelkedõ természeti értékeket magában hordozó, de évek óta hajléktalan szállóként üzemeltetett elhanyagolt, lepusztított Duna-parti ingatlanon egy olyan közösségi tér (Szabadidõ Park) kialakítására irányult az ajánlattevõk által létrehozandó Kht. beruházásában, ami mindenki részére elérhetõ és szabadon használható, ahol bárki igényének megfelelõen kikapcsolódhat, szórakozhat, mûvelõdhet, sportolhat, pihenhet vagy társasági életet élhet festõi természeti környezetben, kultúrált olcsó vendéglátás mellett. Az önkormányzattal kötendõ közhasznú szerzõdés alapján pedig lehetõség lett volna arra is, hogy a területen a kötelezõ önkormányzati feladatok széles köre megvalósításra kerüljön. Gondolunk itt elsõsorban a szociális tevékenység, családsegítés, nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, egészségmegõrzés (drog prevenció), természet- és környezetvédelem, valamint a sport területén végzett tevékenységekre.
Az ajánlat tárgyalásánál a képviselõk részérõl megfogalmazott fõ kifogások és az ajánlattevõk válaszai:
– Nem látják biztosítottnak a vállalt beruházás megvalósításának anyagi fedezetét.
Válasz: A vállalt beruházások anyagi fedezetének meglététõl függetlenül a szerzõdés megkötésével az önkormányzat nyerõ helyzetbe kerül, mivel a bérleti szerzõdés tervezettben foglaltak szerint a bérbeadó önkormányzat jogosult lett volna azonnali hatállyal a bérleti szerzõdést megszüntetni, ha a bérlõ a vállalt beruházásokat a megállapodás szerinti határidõig nem hajtja végre. Ebben az esetben a még el nem számolt beruházások tulajdonjoga is térítésmentesen szállt volna át az önkormányzatra.
Az ajánlattevõk ezen felül felajánlották, hogy az ez évre tervezett munkák fedezetét szerzõdéskötéskor bemutatják, a következõ évek beruházásainak fedezetét pedig az adott beruházás megvalósításának évében igazolják.
– Nem látnak arra garanciát, hogy az alakuló kht.-ban a DOLL Kft.-t végig Bégányi László képviselje, mert a kft. értékesítése nem akadályozható meg, ezért annak személyes képviselete is változhat.
Válasz: A DOLL Kft. üzletrészei értékesítésének megakadályozására jogi lehetõség nincs, ez bizalmi kérdés, amely bizalmat a képviselõ testület a március 22-i ülésén az ajánlattevõk részére elvi hozzájárulásával megadott. Egyébként nincs tudomásunk arról, hogy az önkormányzat mûködésének ideje alatt ilyen felvetés az üzleti kapcsolatok során más vállalkozók tekintetében felmerült volna.
– A 100 millió Ft értékû beruházásra tett ajánlat nem megfelelõ részletezettségû sem mûszakilag, sem pénzügyileg, mert az nem tételes költségvetéssel van alátámasztva.
Válasz: A beruházási ajánlat mûszaki tartalma körülírt, összegszerûsége becsült. mivel pontos meghatározására csak az önkormányzattal engedélyeztetett tervek birtokában kerülhet sor. Ez természetszerûen nem elõzheti meg a bérleti szerzõdés jóváhagyását, hiszen senkitõl sem várható el, hogy több millió forintot invesztáljon egy olyan területre, aminek bérletbe adására, illetve annak feltételeire még nem született döntés. Az ajánlatban szereplõ 100 millió Ft-os beruházási ajánlat egy olyan keret, amin belül az önkormányzat a beruházás konkrét mûszaki tartalmának meghatározásában aktívan részt vehet. Tételes költségvetés csak kidolgozott, engedélyezett tervek alapján készülhet.
– Az ajánlat elfogadása esetén 20 év múlva az önkormányzat a 100 millió Ft értékû beruházás helyett egy leamortizálódott értéktelen beruházást fog átvenni.
Válasz: A bérbeadó önkormányzat aggályai nem megalapozottak, mivel a bérleti szerzõdéstervezetben foglaltak szerint a bérlõ kötelezettséget vállal arra, hogy a bérleményben a 100 mFt értékû beruházást meghaladóan valamennyi állagmegóvási beruházást saját költségére valósítja meg. Ez a vállalás biztosítja, hogy a bérbeadó önkormányzat a bérleti idõ leteltével egy mûködõ Szabadidõ Parkot vegyen át, a továbbmûködtetéshez szükséges teljes eszközállománnyal, ami az átvételkori eszközértéken túl olyan értéket is megtestesít, amit a mûködõ létesítmény piaci értéke képvisel.
– Az ingatlan piaci értékét és az önkormányzat anyagi helyzetét figyelembe véve az éves bérleti díj mértéke (5 mFt/év beruházásban elszámolva) kirívóan alacsony.
Válasz: A bérleti díjnak az ingatlan piaci értékéhez való viszonyítása nem indokolt, mert a jelenleg csak hajléktalan szálló üzemeltetésére szolgáló ingatlanon a bérlõ szerzõdés alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.tv.-ben meghatározott önkormányzati feladatot lát el, amikor 100 millió forint értékû beruházással olyan közösségi teret létesít, amelyen lehetõség nyílik közmûvelõdési, mûvészeti, oktatási, alapfokú nevelési, sportolási, környezetvédelmi, stb. tevékenység végzésére. Véleményünk szerint közfeladatok ellátására szolgáló ingatlannál nem lehet követelmény a jövedelmezõség, mint ahogy iskolák, óvodák, közmûvelõdési intézmények esetében sem az.
– A területen jelenleg üzemelõ hajléktalan szálló áthelyezése és kötelezõ továbbüzemelése nem megoldott.
Válasz: A szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. értelmében a harmincezernél kevesebb lakosú települési önkormányzatok nem kötelesek a hajléktalanok részére éjjeli menedékhelyet, illetve átmeneti szállást biztosítani. Göd Város Önkormányzat képviselõ-testülete pedig határozatban kimondta, hogy amennyiben az Ifjúsági Tábor komplex hasznosítása megkezdõdik, az esetben a hajléktalanszállót más helyszínre kell áthelyezni. Elõzõek ismeretében érthetetlen a hajléktalanok elhelyezésének a Szabadidõ Park létesítését akadályozó körülményként való kezelése, különös tekintettel arra, hogy az ajánlattevõk az elvi hozzájárulás megadásakor felajánlották segítõ közremûködésüket új hajléktalanszálló kialakításához.
Egyes képviselõknek a közhasznú társasággal, mint szervezeti formával is voltak fenntartásaik, azonban értékelhetõ konkrétumok nem kerültek megfogalmazásra, ezért azokra érdemben nem lehetett reagálni. Õszintén szólva nem nagyon értjük, hogy a képviselõk miért nem kaptak két kézzel egy olyan helyi ajánlaton, ami jó lokálpatriótához méltóan meggazdagodásra való törekvés nélkül egy még meglévõ gyönyörû Duna-parti területen, a régi idõk hangulatát idézõ park megvalósítására és üzemeltetésére irányul.
Mindezt úgy, hogy nem kértek mást, csak lehetõséget arra, hogy a közösségi érdekeket szolgáló elképzeléseiket megvalósíthassák és ezzel hozzájáruljanak ahhoz, hogy ez a Dunakanyarban lévõ egyedi szépségû terület, hosszútávon megmaradjon a gödiek részére és ne válhasson üzleti spekuláció tárgyává. Ajánlatuk komolyságának alátámasztására a szerzõdéstervezetben még azt is vállalták, hogy a vállalkozásuk sikertelensége esetén befektetéseik ellenszolgáltatás nélkül önkormányzati tulajdonba kerüljön.
Ebbõl mindenki láthatja, hogy a szerzõdés megkötésével az önkormányzat semmilyen kockázatot nem vállal, abból minden esetben csak haszna származhat.
Kérjük a kedves Olvasókat, hogy ha támogatják a Szabadidõ Parkkal kapcsolatos elképzeléseinket, akkor annak adjanak hangot, például úgy, hogy erre vonatkozó névvel – címmel ellátott nyilatkozatukat juttassák el a Piarista Szakmunkásképzõ Iskola (2131 Göd, Jávorka Sándor u. 18.) címére vagy az önkormányzat területi képviselõjéhez Mikesy György úr címére ( 2131 Göd, Kölcsey F. u. 22.)

Küllõs Józsefné

Rómaiak nyomában Gödön

A Római Birodalom kelet-európai határprovinciája (tartománya) Pannónia védelmi vonalát közel másfél évszázada intenzíven kutatja a magyar régészettudomány. Kiderítette, hogy a katonai határvédvonal - a limes - keleti oldalán, azaz a Duna bal partján is létesültek ún. ellenerôdök a barbarikumban, a szarmaták országában. Ilyen ellenerôd volt Aquin-cummal szemben a mai Erzsébet híd pesti hídfõjénél (melynek feltárt és konzervált falai földalatti múzeumként létezik), de ilyen volt Dunaújvárossal (a római kori Intercisával), és Dunaszekcsôvel (Lugióval) szemben, vagy a jelenlegi szerbiai vajdaság területén további, legalább még két helyen.
Az 1960-as évek elején figyeltek csak fel a kutatók egy helyi bejelentés nyomán, Szentendrével (a római kori Castra Constantiaval) szembeni Contra Cons-tantiam nevû erôdítmény nyomaira Gödön, ahol az elsô ásatások tavaly indultak meg a Magyar Nemzeti Múzeum részérôl. A légifelvétel elemzése és helyszíni terepszemle alapján az 1960-as évek végén az a vélemény alakult ki, hogy ez az építmény is jellegzetes téglalap alakú (inkább kissé romboid) szabványos alaprajzú lehetett csakúgy, mint a limes légiós táborainak legtöbbje. Újabban felmerült az a gondolat is - errôl a 2000-ben megjelent Gödi Almanachból értesültünk - hogy egy másik légi felvétel ovális alaprajzú erôdítmény nyomait sejteti.
Idei terepszemlénk során, az egyik mezsgyénél teljesen épp római kori falazótéglára akadtunk. (Milyen jó lenne, ha ez is a tervezett gödi helytörténeti múzeum jövendô gyûjteményét gazdagítaná.) Az ilyen téglákat vagy helyben állították elô a katonákat kísérô mesterek, vagy - és erre is van korabeli adatunk - katonai szállítmányok révén kerültek ide a barbárok földjére, hogy beépítve az erôdítmény falaiba Róma erejét hirdessék az ütközôállam szerepét betöltô szarmata királyság területén. Az ide legközelebb esô téglaégetô kemencét a túlparti Dömösön fedezték fel közel húsz évvel ezelôtt. Az általunk talált tégla méretei teljesen megegyeznek a Dömösön találtakkal: 45x30x7 cm. Tekintettel arra, hogy akár egy teljes légió (6000 fõ) vagy, csak ha egy fél is állomásozott itt, ôket polgári lakosok, családtagok is kisérték, tehát a környéken canabaeknek (lakóházaknak), sôt temetônek is kell lennie.
Kérdéses az, hogy vajon melyik légió láthatta el a védelmet? Talán a X. ikerlégió, vagy másik? Erre és a helybeli építkezésre a felszínen talált bélyegzôs tetôcserepek és falazótéglák adhatnak választ, amelyek már régebben váci és budapesti múzeumokba kerültek. A római-kori katonai építkezésekkor megformált téglák és cserepek egy bizonyos részét kiszárítás és égetés elôtt bronzból készült bélyegzôk lenyomatával látták el, melyen rendszerint az épitõ csapattest rövidített elnevezése szerepelt. Az eddig talált bélyeges téglák alapján erôdítményünk építése I. Valentinianus császár uralkodásának idejében kezdõdhetett. Elképzelhetô, hogy az aquincumi II. Segítô Légió egyes részlegei, állomásozhattak itt a kvádok földjén.
Az erôdítmény egy része valószínûleg Bócsa-újtelep lakóházai alatt lehet, a Zrínyi és a Balassi utcák ke-resztezôdésének táján. Az utcasarok közvetlen közelében a dûlôút mellett parlagon hagyott szántóföldön volna célszerû folytatni a feltárást, de megelôzôen élesebb, jobb minôségû légifelvétel számítógépes elemzését, vagy a helyi talajellenállás pontonkénti mérése segítségével a föld alatt rejlõ alapozás kimutatását kellene elôször az ásatási kutatásoknál kisebb anyagi áldozattal elvégezni.
Az erôdítmény közelében, tôle északra, az Öreg Futó tábla területén, az Ilka patak partján II.-III. századi szarmata falu nyomai találhatók a felszínen ott, ahol a X.-XIII. században magyar falu maradványai is megfigyelhetôk.
Contra Constantiam és Castra Constantia között a kapcsolatot révátkelés segítette. A Duna bal partján, városunk Köztársaság útjának Duna felõli legvégén ma is fellelhetôen ôrtorony állott, ahol a védôk és jeladók tartózkodtak. Ennek nyomait szemét és sitt törmelékek között Bátorfi József találta meg néhány évvel ezelôtt. Egykor ettôl az ôrtoronytól egyenes út vezetett erôdítményünk felé, mely út még az 1950-es években is a vasúton keresztül sorompós átjáróval használatban volt.
Contra Constantiam feltárandó és alapfalait tekintve konzerválandó egykori erôdítménye kulturális kincs. Nemzeti kincsünk része, városunk dísze, jóhírét öregbítô létesítményünk lehetne. Ez az épületrendszer alig pár kilométerre állott a szarmaták országát kerítô, valószínûleg római hadmérnökök közremûködésével kiépült földsánc-palánkvonal nyugati kiindulópontjától, - Dunakeszi határában. Elláthatta annak katonai biztosítását, ellenôrizhették védôi a Hatvan felé és onnan a mai Szlovákiába vezetô posta- és kereskedelmi utat is. (A felvidéken sok római-kori kereskedelmi árut találtak a kutatók.) Közös érdekünk e történelmi és régészeti érték feltárása.

Dr Erdélyi István régész professzor, a történet tudományok doktora

Fujer Tibor

A római kor szellemében zajlott az idei képzõmûvészeti alkotótábor

Az immár nyolcadik alkalommal sikeresen megrendezett ifjúsági képzõmûvészeti alkotótábor, kiállítással zárult a gödi József Attila Mûvelõdési Házban. Az évrõl-évre egyre népszerûbb táborban közel száz általános iskolás korú gyermek töltötte ezen a nyáron hasznosan a vakáció két hetét. A reggel 9 órától délután négyig tartó foglalkozásokat neves képzõ- és iparmûvészek vezették: Véninger Margit (kerámia), Majoros Klára (tûzzománc), Garami Mária (rajz), Farkas Éva (textil), Sándor János (szobrász), Császár Ernõ, Császárné Erdélyi Katalin, Sári Adél, Csiki Lóránt (kis kézmûves).
A Bócsán folyó római kori ásatások hatására a tábor ez évi központi témája a római kor volt, amelyrõl Prókai Gábor az alkotótábor mûvészeti vezetõje tartott elõadásokat. A táborozók a régmúlt történelmi kor fellelt maradványait kirándulások alkalmával a közeli bócsai és a távolabbi Aquincum területén meg is néztek. Az évek során egyre ismertebb gödi táborban nemcsak a helybeli gyermekek vettek részt, hanem sokan jöttek a környék településeirõl, sõt még Budapestrõl is. Droppán Györgyi a mûvelõdési ház igazgatónõje elmondta, hogy a napközis tábor mellett nagy az igény a gyermekek és a szülõk részérõl bentlakásos nyári táborra, amit az igazgatónõ szeretne is megrendezni, de jelenleg erre a városban nincsenek meg a szükséges feltételek.

G.K.Zs.

A TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT BEMUTATÁSA

Idõsek klubja

Az intézmény bemutatása során ismertettük a városunkban jelenleg mûködô szociális alapellátási formákat, melyek fenntartása minden önkormányzat számára kötelezôen ellátandó feladat. Elérkeztünk a szakellátások bemutatásához, melyek közül most a legrégebben mûködô és egyben - a gondozási központ alapintézményéül szolgáló idõsek klubját szeretném bemutatni. Ezt a nappali ellátási formát minden kettôezer lakosnál nagyobb lélekszámú település köteles fenntartani. A gödi klub 1977 szeptembere óta mûködik, 25 férôhellyel. A szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes idôskorúak (vagy rokkantnyugdíjjal rendelkezõk) napközbeni foglalkoztatására szolgál. Heti 5 napos nyitvatartással üzemel, reggel 7 órától 15,30-ig. A távol lakó klubtagokat a helyi járatú autóbusz hozza és viszi, térítés mentesen.
Szolgáltatásaink a következôk:
Napi háromszori étkezés. Fürdési, mosási, vasalási lehetõség. Heti egy alkalommal csoportos és egyéni gyógytorna, szakképzett gyógytornász vezetésével. Szervezett foglalkoztatás keretében a Dunakeszi Szociális Foglalkoztatótól kapott munka végezhetô, ami jelenleg befôzô gumigyûrû csomagolás. Klubtagjaink rendszeresen szedett gyógyszereinek felíratásáról, kiváltásáról, adagolásáról gondoskodunk, szükség esetén a rászorultak szakrendelésre szállításáról is. Évente közösen veszünk részt a tüdôszûrésen. Több alkalommal szervezünk kirándulást. Klubtagjaink érdekvédelmérôl szükség szerint gondoskodunk, hivatalos ügyeik intézésében segítséget nyújtunk. Az állami, egyházi, tradicionális és személyes ünnepeinket igyekszünk emlékezetesen és bensôségesen megtartani, hiszen van akinek az életében ez a közösség pótol minden emberi kapcsolatot. Ünnepeink méltó megtartásához, kirándulásainkhoz, sôt mindennapi életünkhöz is sok segítséget kapunk a helyi vállalkozóktól. Az õ alkalmi, vagy rendszeres segítségük nélkül nem tudna intézményünk ilyen színvonalon mûködni:
A klub szolgáltatásai közül csak az étkezésért kell jövedelemtôl függõ személyi térítési díjat fizetni.
Az intézményi térítési díjat (ami a 100 %-os térítést jelenti), minden évben a képviselô-testület határozza meg helyi rendeletében. Jelenleg a klub intézményi térítési díja napi 400 Ft, ennyit kell fizetni a 40 000,- Ft feletti jövedelemmel rendelkezõknek. Aki ennél kevesebb jövedelemmel rendelkezik, annak százalékos arányban csökken a személyi térítési díja. A legalacsonyabb térítés 10%, azaz napi 40 Ft. Ezt annak a klubtagnak kell fizetni, akinek 20 000,- Ft alatt van a jövedelme. A 90 éven felüli ktubtagoknak nem kell térítést fizetniük. Jelenleg négy 90 év feletti jó egészségnek örvendô klubtagunk van. A klub személyzeti létszáma két fõ gondozónô és a gondozási központ vezetôje, aki egyben a klub vezetõje is. Mindhárom dolgozó szakképzett.
A klub ez évi költségvetése a következô: kiadási elôirányzat: 6 572 ezer, bevételi elôirányzat: 1 568 ezer, különbözet: 5 004 ezer (ezt az állami normatíva és az önkormányzati hozzájárulás fedezi).
A klub címe: 2131 Göd Vasvári Pál u. 9. Tel: 334 073. A következô számban bemutatjuk az éjjeli menedékhelyet.

Szegvári Andrea gondozási központ vezetô

Rendõrségi hírek

Visszatartja az autótolvajokat a strandnál elhelyezett kamera

Több ezer ember keres naponta felüdülést a nyári melegben a város melegvizû strandján és a Duna-parton. A rendõrség óvintézkedéseinek köszönhetõen az idén jelentõsen (hatodára) csökkent a tavalyi évhez képest a stranddal kapcsolatos bûncselekmények - kerékpár és autó lopás - száma. Pregun Kálmán õrsparancsnok elmondta, hogy meghozta a várt eredmény a strand parkolójának figyelésére elhelyezett videokamera és a kerékpárok strandon belüli tárolása. Rossz hír viszont, hogy elszaporodtak június végétõl a lakás betörések. Általában aranyat és készpénzt visznek el a tolvajok és eddig mindig azokból a házakból, ahonnan nyaralni mentek a lakók. Tanácsos nyaralás elõtt biztonságba helyezni az értékeket és megkérni a szomszédokat, hogy a távollét ideje alatt figyeljenek a házra.
Ebben az évben 14 közlekedési baleset történt a 2-es úton, ebbõl 2 volt halálos.
A balesetek megelõzése érdekében a nyár során fokozott közlekedési akciókat szervez a rendõrség. Eredményes volt a július 14-i akció. Sikerült elfogni egy bûncselekmény elkövetése miatt körözött személyt, négy ittas vezetõt szûrtek ki, két erõsen ittas gyalogos férfit a személyazonosságuk igazolásának megtagadása miatt állítottak elõ. A közlekedési szabályok megszegése miatt hét esetben tettek autós ellen szabálysértési feljelentést, gyorshajtásért tizenkét fõt büntettek meg helyszíni bírsággal, összesen 50 ezer forintra.
A rendõrség kéri fõként az idõs embereket, hogy ne engedjenek be idegeneket a házukba, bármilyen trükkel próbálkoznak is - pl. vizet kérnek! Felhevült testtel ne ugorjanak a hideg vízbe, a Dunán partközelben és lehetõleg a kijelölt helyeken ússzanak! Ha bármi problémájuk van, akkor hívják a rendõrséget a 345-115, 341-055, vagy a 107-es ingyenes telefonszámon. A rendõrõrsön kihelyezett postaládába név nélkül is várják a lakossági bejelentéseket!

G.K.Zs.

Bicikliparadicsom Gödtõl öt percnyire?

Városunkat gyakran éri az a vád, hogy nincs a közelében igazán szép kirándulóhely. Így a kikapcsolódásra vágyók kizárólag a Dunára, a termálfürdõre vannak utalva, illetve a Duna partján vezetõ vadregényes kerékpárúton biciklizhetnek Vác irányába. Sajnos az erdõk a mai közbiztonság mellett és az illegális hulladéklerakások miatt nemigen jöhetnek szóba. Valóban ilyen kilátástalan a helyzet?
Nemrégen egy minket is közelrõl érintõ, reményekre jogosító hír kapott szárnyra. A tõlünk fél kilométerre lévõ Szentendrei szigetet esetleg majd megnyitják a kerékpárosok elõtt, s azon kerékpár-úthálózatot fognak kiépíteni. Mint ismeretes, a sziget a fõváros vízellátásnak 60 %-át adja a 850 parti szûrésû kútnak köszönhetõen. A kutak vizét közel 100 km hosszú csõhálózattal gyûjtik össze, s a Duna alatti csõalagutakon keresztül továbbítják az észak-budapesti szivattyútelepre.
Ez a vízbázis rendkívül értékes, ugyanakkor igen sérülékeny, ezért a vizek minõségének megõrzése nagyban függ a sziget környezeti tisztaságától. Minthogy a kerékpárturizmus jobbára nem jelent környezetszennyezést, ezért is jött szóba, hogy a gyalogosok mellett a kerékpárosokat is „beengedik" a vízbázisra. A 3 méter széles, 30 km hosszú aszfaltút kiváló minõségû terep lenne a kétkerekû járgány híveinek. Mint talán mindenki tudja, jelenleg óránként megy a komp Gödrõl a szigetre, mely a kerékpárokat is átszállítja. Amennyiben az említett vízbázis megnyílna a kerékpározók számára, elképzelhetõ, hogy a fõvárosból menetrend szerinti hajók vinnék kirándulni és biciklizni vágyókat a szigetre. Nekünk, gödieknek még ennyit sem kellene hajózni, hisz az említett gödi kompjáratokkal pár perc alatt a szigeten lehet lenni. A ragyogó lehetõségek felvillantása elõtt azonban azzal is számolnunk kell, hogy a sziget „átadása" elõtt ökológiai hatástanulmányokat kell végezni, azaz felmérni azt, hogy a kerékpárturizmus esetleg nem jár-e a rendkívül érzékeny vízbázis sérülésével. Egyelõre tehát csak bizakodhatunk és tervezgethetünk, hogy milyen jó is lesz majd a 33 km hosszú és 56 négyzetkilométer kiterjedésû szigeten bicikliznünk.
A kerékpárturizmus megindulása a szigeten városunkra, a gödi kirándulókra jótékony hatással lenne – egy rendkívül értékes, színes programmal gazdagítva az egészséges – és másokat nem zavaró, „környezetbarát"(!) – kikapcsolódási lehetõségeinket. Erre pedig egyre nagyobb szükség(ünk) van Gödön és nem Gödön egyaránt!

Dr. Kölcsei Tamás

Köszönet

Köszönetet mondok mindazoknak, akik családostól, egyénileg, hivatali minõségben, intézményükkel, vállalkozói szinten önzetlenül, erkölcsi-anyagi elismerés nélkül adták tudásukat, szakértelmüket, munkájukat, munkagépeiket, pénzüket ahhoz, hogy a felsõgödi futballpálya egy része, tiszta, rendezett legyen. Biztonságban játszhassanak a gyerekek, pihenhessenek az emberek. A terület fejlesztése folyamatos. Szükséges még a kerítés cseréje, a víz bevezetése, füvesítés, növények telepítése, egyéb tárgyi fejlesztés, asztal, pad, játszótéri játék, sporteszköz. A munkához támogatást kérünk azoktól, akik ezt megtehetik. Sok gyermek és a szervezõk nevében:

Farkas Dezsõné

Tervek-tervezgetések.

Belepillantva a lap elõzõ és régebbi számaiba, több olyan érdekes, értékes javaslat olvasható, amelyekért kár lenne, ha csupán „írott malaszttá" válnának. Szó esett szabadidõ központról, gyógycentrum építésérõl, emlékmúzeumról, stb. Mind szép, megszívlelendõ ötlet, de beszélhetnénk önálló zeneiskoláról, korszerû mûvelõdési házról, pormentes, virágos utcákról, hiszen a környezetkultúra elválaszthatatlan része az egyetemes kultúrának. Szükség lenne több száz millió forintra is, azon kívül hatékonyabb társadalmi összefogásra, hogy az egyébként megalapozott vágyakat ne lepje el az „Ej, ráérünk arra még" köde. Tervezni azért lehet. Bizonyára akad lelkes, ráérõ mérnök, aki kiszámítja mennyibe kerül a Kincsem istálló lebontása... Hány négyzetmétert, légköbmétert igényelne az emlékmúzeum és képtár, forintban is mennyit kellene összekalapozni országos szervektõl, önkormányzattól, innen-onnan? Ehhez hasonló szemlélettel lehet körüljárni a Szabadidõ Park koncepcióját is. - Kár, hogy a lapban olvasható szûkszavú tájékoztató, csupán sejtéseket szabadít fel, nevezetesen: hol, mekkora területet foglalna el a park, egy belátható területen miféle mûvelõdési, szórakozási lehetõségek adódnának? Addig is, amíg a szóban forgó létesítmény teljes „üzemmel" beindul, javasolnám a következõket. Eldöntött tény már, hogy a szépen rendbetett Feneketlen tó környéke lett a város sétálócentruma. Hátha még virág is kerülne a járda mellé, meg a mesterségesen alkotott szigetre. Azon kívül, ha a hurokban végzõdõ sétaúton - egy filagória alatt -, nyaranta, vasárnap délutánként (két órán át) kisebb zenekar szolgáltatna ifjú, idõsebb szíveket simogató muzsikát!?... Persze zene híján sem lenne néptelen a filagória, ahol sakk, netán kártya, vagy Uram bocsá traccspartikat lehetne tartani. Bizonyára akadna még kb. 3-400 négyzetméternyi hely akár a Duna-parton, akár a Kiserdõben egy minigolfpálya számára, ahol mind a zsengébb, mind az idõsebb korosztály sportolhatna, szórakozhatna. Íme néhány ötlet, javaslat.

Selmeczi László

Szünidei csevegés a könyvtárban

Az Olvasás Évének szellemében „irodalmi csevegést" szerveztünk a Huzella Iskola néhány leendô hatodikosa számára. A Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában beszélgettünk július 17-én, egész álló délelôtt. Igen jó idôpontot választottunk a szünidei unalom elûzésére, hisz kint dõrgött az ég, és szüntelenül zuhogott az esô. Ilyenkor jó behúzódni valahová és olvasgatni vagy beszélgetni.
Találkozásunk gerincét Ludwig Bechstein: Az elvarázsolt királykisasszony c. mesegyûjteménye képezte, amely elnyerte a Szép Magyar Könyv 2000. díjat. Nem is csoda, hisz a Gödön élô Szegedi Katalin illusztrálta, akinek képeivel a most meghívott diákok már találkoztak a mûvelõdési ház sikeres kiállításán.
Ki is volt Bechstein? Ennek megválaszolásához a kézikönyvek segítségére volt szükségük a diákoknak. A közben fölmerült ismeretlen szavakat szintén kikeresték (pl.: folklorista, Weimar). Ezután „A lélektelen" c. mesérôl „csevegtünk", egészen filozófiai magasságokba emelkedve: Mi a lélek ? Mi a következô részlet megfejtése?:"... egy lélektelen lénnyel, aki ráadásul még óriási is, nem szívesen kezd ki lelkes ember." Majd Ó. Nagy Gábor könyvébôl szólásokat, közmondásokat gyûjtöttünk magyaráztunk a lélek-témában. Ezután jöttek a szellemek! Kik a kísértetek? Ki az a halottlátó? Mi a spiritizmus és a reinkarnáció? Zárásként a szép mesekönyv egy másik meséjét, „Az öregember, akinek nem volt szíve" címût olvastuk fel. A kemény munka utáni lazításképp egy tehetséges, fiatal költô, Varró Dániel: Szôsz néne c. kedves versét olvastuk föl, valamint közös keresztrejtvény fejtésre kértük a tanulókat. Így föl tudtuk hívni figyelmüket mind a Kincskeresô, mind a 2 Zsiráf c. gyermek-lapokra, hisz ezekbôl ollóztuk a verset, a rejtvényt is. A gyerekek saját bevallásuk szerint jól érezték magukat, tartalmasnak ítélték a foglalkozást. Külön öröm volt számukra, hogy nem az iskola szigorú keretei közt zajlott le, hanem szörp és keksz mellett, s osztályzatokat sem kaptak. Mikor jöhetnek a következôre? Kérdésüket azért is volt jó hallani, mert irodalmi csevegésünket egy leendõ olvasótábor szárnypróbálgatásának is szántuk.

Detréné Köô Mária és Sáfrán Edina

Hirdetmény

Gödön lévõ Pázmány Péter (volt Ságvári Endre) utcai lezárt temetõben a sírhelyek használati ideje lejárt. Göd Város Önkormányzata a temetõt újra meg kívánja nyitni, ezért felhívja a hozzátartozók, érdekeltek figyelmét, hogy amennyiben meg kívánják váltani a sírhelyet, úgy azt 2001. december 31-ig a temetõt üzemeltetõ Településellátó Szervezetnél tegyék meg. Cím: 2132 Göd, Duna u. 5. A fenti határidõn túl a meg nem váltott sírhelyek temetkezési helyként kerülnek felhasználásra a kegyeleti jogok betartása mellett.

Mozgáskorlátozottak híradója

1991. évi LXXXII-es törvény 5 § f.) pontja alapján mentes a súlyadó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy személyszállító gépjármû egy évre, bejelentési kötelezettség mellett. Mi a teendõ? Vásárlás esetén 15 napon belül a forgalmi engedélybe bejegyzett cím szerinti illetékes önkormányzathoz gépjármû adó bevallást kell benyújtani, a bevallást az önkormányzat adó irodájánál lehet beszerezni. A súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazolni kell. Az ilyen gépkocsi eladását 30 napon belül be kell jelenteni. Ismételt vásárlás esetén hasonló az eljárás. Elköltözést és ideköltözést szintén be kell jelenteni az érintett adóhatóságnál. Adómentesség adható a súlyos mozgáskorlátozott személyt rendszeresen szállító vele legalább egy éve közös háztartásban élõ hozzátartozójának is.

Antal György Bálint

Vidám, szünet elõtti játszónap

Nem csalódott az a közel száz, többségében 2-3 éves gyermek és a 60-70 szülõ, aki részt vett a gödi Bölcsõde immár hagyományos rendezvényén, a vidám, szünet elõtti játszónapon.
Szép nyári idõben izgatottan gyülekeztek a szünidõre készülõ kicsinyek. Az én két fiammal is alig lehetett bírni. Már a bejáratnál meglepetés ért: a bölcsõde dolgozói szépen feldíszítették az udvart színes lufikkal, krepp papírral, és ott várták a gyerekeket az új játékok, a triciklik és „felfújható" ugrálók. Az iskolás gyerekek táncbemutatója után csakhamar elkezdõdtek a versenyek is. Volt tricikli verseny, zsákba futás, virágszedés, célba dobás, vízhordás, horgászás. Aki nem versenyzett éppen, az motorozott, gyurmázott, rajzolt, arcfestést kért, vagy a büfében ette a finom „mókás szendvicseket", palacsintát, pogácsákat, süteményeket és itta a frissítõ üdítõket. Nagyon tetszett, hogy a versenyeken mindenki kapott ajándékot, a fiaim azt hitték, hogy mindent õt nyertek. A jópofa ajándékok egy részét a gondozónõk készítették. Olyan jól érezték magukat a gyerekek, hogy alig tudtam õket hazavinni és még délután is vissza kellett mennünk. A szülõk nevében köszönöm a bölcsõde dolgozóinak ezt a szép napot. Reméljük jövõre is találkozunk.

Bódi Mária

SPORT

Labdarúgás

RÁCKEVE - GÖDI SE 3:0 (2:0)
RÁCKEVE IFI - GÖDI SE IFI 7:2 (3:1)
GÖDI SE - VERESEGYHÁZ 1:2 (1:0)
GÖDI SE IFI - VERESEGYHÁZ IFI 2:1 (1:0)

18 csapat közül a GÖDI SE a l7. helyen végzett, de még nem biztos, hogy kiesik a Pest megyei I. osztályból. Az ifjúsági csapat a 8. helyen végzett. Az ifjúságiaknál a bajnok és szuper bajnok a RÁCKEVE csapata lett.
A szakosztályvezetô Mudri József június 30-ával lemondott megbízatásáról. Az új szakosztályvezetô Fekete Zoltán gödi vállalkozó lett.

Sebõ András

Szerb kisebbségi kispályás labdarúgó torna

A gödi labdarúgó sporttelepen 2001. június 30-án rendezte Göd város az Országos Szerb Kisebbségi Önkormányzat védnökségével és Budapest XI.-XIII. kerülete segítségével a Szerb Kisebbségi Kispályás Labdarúgó Tornát. A tornán 21 férfi és 4 nõi csapat vett részt. A torna szervezõje és fõ támogatója Novákovics Mihály (Mi és Lá Húsbolt) volt. A torna gyõztesei: NÕK: 1. Budakalász, 2. Battonya, 3. Tabán, FÉRFIAK: 1. Ambaszad Követség, 2. Gödi SE, 3. Szigetcsép. A legjobb kapus: Gál József Gödi SE. A 2002. évi tornát Budapest fogja rendezni.

Antal György Bálint

Sakk

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának versenyzôi július 7-15-ig részt vettek a XX. PERIMON - NYÍRSÉGI TORNA nemzetközi sakkversenyen Nyíregyházán. Beszterczey László az „A“ FIDE csoportban 88 induló közül a 45. helyet szerezte meg 4,5 ponttal. A kilenc fordulós svájci rendszerû verseny "B" csoportjában Fekete József a 2. helyet szerezte meg 7 ponttal. Gratulálunk!

Antal György Bálint

Kajakos eredmények

Folytatták kiváló szereplésüket kajakos fiataljaink. Az edzõtáborozás után Diák Olimpián megmutatkoztak a jó felkészülés eredményei.

I. hely: Nagy Gergely MK-1 II. korcsoport.

2. hely: Pélyi Dávid MK-1 II.kcs. Demény Attila, Hamar Péter MK-2 I.kcs.

2.hely: Vági Nikolett, Valentin Barbara MK-2 I.kcs.

1.hely: Hamar Miklós K-1 V.kcs.

1.hely: Szenes Anna, Forró Bianka MK-2 II.kcs.

1.hely: Molnár Péter (Szob), Várnai Soma (Göd) K-2 V. kcs.

1.hely: Slezák István MK-1 I.kcs.

2.hely. Havas Eszter MK-1 I.kcs.

2.hely: Cseh Orsolya, Sófalvi Sarolta K-2 V.kcs.

2.hely: Kása Máté K-1 IV.kcs.

2.hely: Kemencei Viktor K-1 IV.kcs.

2.hely: Várnai Soma K-1 V.kcs.

3.hely: Hamar Miklós K-1 V.kcs.

1.hely: Kemencei Viktor, Kása Máté K-2 IV. kcs.

1.hely: Várnai Soma (Göd), Molnár Péter (Szob) K-2 V.kcs.

2.hely: Hamar Miklós (Göd), Pauman Dávid (Vác) K-2 V.kcs.

1.hely: Néveri Dorottya, Bilkó Emese K-2 IV.kcs.

3.hely: Sófalvi Sarolta, Cseh Orsolya K-2 V.korcsoport.

A Szob Kupán ismét gyõztünk, elhoztuk a kupát.

A verseny után pedig a mieink nem voltak restek vizen megtenni a hazáig tartó 40 km-es utat.

Részletes eredmények a következõk:

1.hely: Slezák István MK-1 I.kcs.

3.hely: Demény Attila MK-1 I.kcs.

1.hely: Havas Eszter MK-1 II.kcs.

2.hely: Nagy Gergely MK-1 III.kcs.

3.hely: Bilkó Emese MK-1 III.kcs.

1.hely: Soós Tamás K-1 III.kcs.

3.hely: Bilkó Emese MK-1 III.kcs.

1.hely: Kása Máté K-1 IV.kcs.

2.hely: Kemencei Viktor K-1 IV.kcs.

2.hely: Néveri Dorottya K-1 IV.kcs.

3.hely. Várnai Soma K-1 V.kcs.

3.hely: Sófalvi Sarolta K-1 VI.kcs.

Megragadom az alkalmat, hogy minden érdeklõdõt szeretettel meghívjunk az augusztus 25-én megrendezendõ VIII. Göd Kupára. Várjuk támogatóinkat, és minden olyan érdeklõdõt, akik értékelik szakosztályunk sok munkával elért eredményeit.

Nagy Árpád

Gödi Bucsányi Ferenc Gyermek Torna

A Gödi SE Labdarúgó Szakosztálya elsõ ízben június 17-én rendezte az 1991.01.01.után született gyerekek részére az I. Bucsányi Ferenc Emléktornát, melyen tíz csapat vett részt. Ezek: Érd, Gyöngyös, BVSC, Csepel I-II., Gödöllõ, Vác I. II. Veresegyház, Gödi SE. A 40x30 m-es pályán a játékidõ 20 perc volt. Az egykori sportkör elnök, Bucsányi Ferenc tiszteletére és emlékre minden évben megrendezik ezt a Tornát. A Tornát a TEJKER Bt. támogatta. Köszönjük! Végeredmény: 1. Vác I., 2. BVSC, 3. Csepel I. A torna gólkirálya Murányi Tamás 22 góllal, (Vác I.). A torna legjobb kapusa Horváth Ádám (Vác II.). Az 1-3 helyezettek kupát és érmet kaptak.

Murányi János

Göd Kupa 2001

A „Dunai Vízisport" Alapítvány, a „Kajakkal az Egészségért" Alapítvány és a Gödi SE Kajak-kenu Szakosztálya ez év augusztus 25-én immár nyolcadik alkalommal rendezi meg nagysikerû kajakversenyét az alsógödi Duna-parti sportháznál.
A szponzorok támogatásával megrendezésre kerülõ Göd Kupa egyre több érdeklõdõt vonzó sporteseménye városunknak. A versenyen a Gödi SE Kajak-kenu Szakosztályának tagjain kívül részt vesznek a környékbeli egyesületek (Vác, Nagymaros, Verõce, Szob, Nyerges-újfalu) fiatal sportolói is. A küzdelem a Göd Kupa elnyeréséért folyik. Délután az amatõr versenyszámokban összemérhetik erejüket a családok és az „idõsebbek" is, így a rendezvény egy rendkívül jó hangulatú vízi sport gálává teljesedik ki, melyre szeretettel meghívjuk a helyi és környékbeli települések sportszeretõ lakosságát.

Barazutti László, Kajakkal az Egészségért Alapítván
Nagy Árpád, szakosztályvezetõ
Havasné Udvaros Zsuzsanna, Dunai Vízisport Alapítvány