Gödi Körkép 2001.februári száma

A Gödi Körkép szerkesztőségének címe: Vízió Stúdió 2120 Dunakeszi, Kazinczy u. 5. Tel/Fax. 27/346-919. Hirdetésfelvétel: Gombos András Vízió Stúdió. Tel/Fax. 27/346-919. Telefonhívásra felkeressük hirdetőinket! Postaládánk a József Attila Művelődési Ház emeletén található.

Tartalomjegyzék

Beköszöntő

Köszöntöm Kedves Olvasó!

G. Kovács Zsuzsa főszerkesztőÖn Göd város polgárainak és önkormányzatának lapját tartja a kezében, amely egy hónapos kényszerű szünet után most új köntösben, jelentősen megnövekedett példányszámban, de változatlan rendeltetéssel jelentkezik.

Mi történt a "régi" lappal? Miután az elmúlt év októberében Ráksi Katalin főszerkesztő asszony hivatalosan bejelentette, hogy tovább nem vállalja megbízatását a Gödi Körkép élén, a lap tulajdonosa a gödi önkormányzat pályázatot írt ki az állás betöltésére. A képviselő-testület a 15 beérkezett pályázat közül a szakbizottság véleményét figyelembe véve január 30-i ülésén a férjemmel, Gombos Andrással közösen beadott pályázatunkat 11 igen mellett hirdette ki győztesnek. Így én a főszerkesztői feladatok ellátásához, társam pedig a havonta ötezer példányban, ingyenesen megjelenő lap kiadásához kapta meg a képviselők bizalmát és támogatását. Őszinte örömmel köszönjük ezt, és köszönjük az ülésen jelenlévő gödi polgároknak az eredményhirdetéskor felcsattanó tapsát, ami sokat jelent nekünk.

Bár Dunakeszin élünk, de munkánk régóta ezer szállal köt bennünket Gödhöz. Cégünk a Vízió Stúdió 7 éve műsorkészítője a váci Elektro-Szignál (ES) regionális televíziónak, s ezért évek óta jelen vagyunk a gödi közéletben, tudósítunk az önkormányzati ülésekről, hírt adunk a kulturális és egyéb aktuális eseményekről. Ez idő alatt lehetőségünk volt megismerkedni a város életével, és úgy érezzük befogadtak bennünket a kisebb-nagyobb közösségek, akik között barátokra is találtunk. Törekvésünk az elektronikus és a nyomtatott sajtón keresztül a lakosság széleskörű, objektív tájékoztatása, információval való ellátása. Pályázatunkban ezért javasoltuk, hogy a Gödi Körkép legyen ingyenes és jusson el a település minden lakosához. Célunk, hogy az újságon át erősítsük Göd polgáraiban az összetartozás érzését, a városban lévő értékek megbecsülését, a közösség érdekében tett egyéni felelősségvállalást.

Kérjük hívjanak bennünket, írjanak nekünk, mondják el a településen történtekkel kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket.

Osszák meg velünk örömeiket, gondjaikat, az újsággal kapcsolatos javaslataikat.

Érdeklődéssel várjuk jelentkezésüket

G. Kovács Zsuzsa főszerkesztő

MEGHÍVÓ

Göd Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és családját az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére 2001. március 15-én sorra kerülő ünnepi rendezvényünkre.

Az ünnepség helyszínei és műsora:

2001. március 15. csütörtök

9 óra: Koszorúzás Nemeskéri-Kiss Miklós emléktáblájánál (2131 Göd, Nemeskéri u. 64.) közreműködik: Göd Város Kamarakórusa

9.30: Koszorúzás a Petőfi szobornál (2131 Göd, Petőfi tér)

10 óra: Ünnepség a Petőfi utcai Tornacsarnokban. A műsorban közreműködnek a Huzella Tivadar Általános Iskola diákjai.

Az ünnepséget követően kb. 11 órakor koszorúzás a Kossuth téren

Kérjük jelenlétével tisztelje meg programjainkat!

Mikrofon előtt a polgármester

Az újság hagyományait követve Szegedi Sándorral, Göd polgármesterével az ezidőtájt aktuális költségvetésről beszélgettünk.

Szegedi Sándor, Göd polgármestere- Az önkormányzatnak a kötelező feladatai ellátásán túl mennyi pénz jut városfejlesztésre 2001-ben?

- Február 20-i testületi ülésünk hivatott elfogadni költségvetési rendeletünket, amely előzetesen decemberben egy koncepcióval, illetve egy rendelettervezettel januárban már elfogadásra került a testület által. Ez nullás költségvetés, ami azt jelenti, hogy a kiadás és a bevétel egyezik. 1 milliárd 323 millió 184 ezer forintból gazdálkodik Göd Város Önkormányzata a 2001-es évben. Rögtön hozzáteszem, hogy ez a költségvetés igazán nagy volumenű fejlesztéseket egyáltalán nem, vagy csak részben tartalmaz. Azért, mert olyan méretű az intézményhálózatunk működésének városra nehezedő terhe, hogy komoly nagy fejlesztéseket a költségvetésből nem tudunk megvalósítani. De az erőnkhöz mérten szeretnénk a városban fejleszteni. A melegvizű strand melletti terület megvásárlásával a testület ellenszavazat nélkül, a melegvizű strand fejlesztését célozta meg. Ennek a menetrendje a következő: február, március hónapban a tervezésre jönnek be az ajánlatok, és az év elején közmeghallgatásokon, lakossági fórumokon ismertetve lesznek a fejlesztési irányok, elképzelések. Az év második felében elkezdődhet a munka. Természetesen ezt önerőből nem tudja megvalósítani az önkormányzat, hanem csak pályázati pénzekből, illetve a gáz közmű vagyonból, az önkormányzatra eső rész kézhez vétele után.

- Mekkora összegről van szó?

- Ez több mint 400 millió forint. Az alap elképzeléseink gerincét ezek a pénzek jelentik, illetve a Simex Kft.-től még befolyó pénz, hiszen a szerződésünk értelmében még ebben az évben ki kell hogy egyenlítse tartozását. Hangsúlyozom, ha az önkormányzat, a jelenlegi testület 1999-ben nem kötötte volna meg a Simex Kft.-vel a megállapodást, ha nem lépte volna meg azokat az intézkedéseket, amiket kell, akkor ez a gazdálkodás gyakorlatilag már 2000. évben összedől. Tudniillik az állami finanszírozásból kapott támogatás nem fedezi az önkormányzat működését. Körülbelül 65-68 %-át fedezi, de a fennmaradó összeget az önkormányzatnak saját bevételéből kell mellé tenni. Az önkormányzatnak, a testületnek két alternatívája volt: vagy emeli az adó mértékét és saját bevételei nőnek, vagy nem emel, hanem inkább más gazdálkodási formában próbálja a kieső pénzeket előteremteni. Tehát olyan vállalkozásokat indít be, amelyekből bevétele származik az önkormányzatnak, illetve elkezdjük intézményhálózatunk és az egész gazdálkodásunk racionalizálását. Mind a kettőt megléptük. Én a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnökének olyan jellegű felhatalmazást adtam, hogy az önkormányzat teljes pénzügyi gazdálkodásának felülvizsgálatát - akár külső cég bevonásával - végeztesse el és terjessze a képviselő-testület elé. 2002-re jelentős mértékben szeretném praktikussá tenni gazdálkodásunkat. Miért fontos ez? Azért fontos, mert a testületnek ki kell mondania, hogy vagy olyan feladatokat lát el ami nincs kötelező jelleggel előírva, és ezért súlyos milliókat fizetünk; de az itt élő embereknek az általános közérzetét javítja, ellátását biztosítja, vagy fejlesztünk. Mert a kettő együtt nem megy. Például a bölcsőde működtetésére gyakorlatilag egy az egyben az ingatlanadóból befolyt pénzt fordítjuk. Nem kötelező jellegű, mi mégis üzemeltetjük, mert azt mondjuk, hogy nagyon sok édesanya így munkába tud járni. Az idősekről való gondoskodás sem kötelezően előírt feladat, mégis, az önkormányzat azt mondta, hogy az itt élő embereknek segít ezáltal. A lakossági szemétszállítást 18 millióval támogatjuk, a polgárok terhét ennyivel is csökkentve. A sport egyesületi támogatást 20 %-kal növeltük az előző évi támogatáshoz képest. Tehát a testületnek ki kell mondania, hogy az ilyesfajta gondolkodást vállaljuk, aminek az az ára, hogy nem tudunk utat építeni és nem tudunk olyan mértékű fejlesztéseket tenni, mint amit kellene.

- Van azért esély arra, hogy ez évben épül út?

- Biztos vagyok benne, hogy igen. 2001-ben ha csekély mértékben is, de útjavításokat és útépítéseket is fogunk tenni, mert erre kötelezettséget vállaltunk a korábbi években. Egy biztos, a jelenlegi állapotban 60 km aszfalt utat kellene megépíteni, ami 4,2 milliárd forint, akkor minden út meg lenne csinálva Gödön, de nincs ez a pénz sehol. Azt mondja a lakosság város lettünk és az utjaink mégis ilyenek, amilyenek. A szomszéd település Dunakeszi is város már 30-40 éve és mégis számtalan földútja van és a csatornázottsága sem 100 %-os, tehát ilyen alapon nem lehet jogos a lakosság igénye. De az megengedhetetlen, hogy ne lehessen mentővel megközelíteni egy ingatlant azért, mert olyan sár van.

- Hosszú ideje több fórumot megjárt kérdés, milyen jövőt szán az önkormányzat a Szakáts kertnek? A közelmúltban felreppentek olyan hírek, hogy indián tábor épül majd a területen. Megalapozottak ezek az információk?

- Hadd kezdjem azzal, hogy sajnos Göd sem különbözik az országos nagypolitikától és az ország gazdasági helyzetétől. Az országban tapasztalható politikailag izgága és hatalomvágyó emberek mocskolódása kisugárzik Gödre is. Azért kezdem ezzel, mert a még meg sem történtekre készpénzként reagálnak az emberek. Még egy ötlet szintjén felmerülő dologra is már tiltakoznak, levelet írnak, mindenfélét tesznek. Hangsúlyozom mindezt felelősség nélkül. Én tisztelem és becsülöm minden civil szervezetnek a véleményét, de nekem is, mint polgármesternek megvan a saját véleményem. A saját véleményem pedig az, hogy emberek, csoportok gyakorlatilag felelősség nélkül levelezgetnek, gyanúba kevernek embereket a sajtón keresztül. Így nem lehet várost vezetni.

- A konkrét kérdés az volt, hogy lesz-e indián tábor a Szakáts kertben?

- Abszolút nem a képviselő-testület kezében van a döntés a Szakáts kert jövőjéért. Az ifjúsági tábor hasznosítása egy munkacsoport kezében van, amit a képviselő-testület hozott létre átadva a döntés lehetőséget a társadalmi szervezeteknek, iskoláknak, művelődési háznak, stb. Majd ők teszik le a testület asztalára döntéseiket. Isten igazából a testületnek addig nem is szabadna tudnia, hogy mi történik.

- Hosszú idő óta függőben van a Kincsem istálló sorsa is. Én úgy emlékszem évekkel ezelőtt az a döntés született, hogy a nagy múltú épület felújítva helytörténeti múzeumnak fog helyet adni.

- Ebben sincs még döntés. Nincs egyetértés. Az egyik oldal azt mondja, hogy az az épület már 400 éve áll és még 200 évig állni is fog. A másik oldal, a szakma képviselői azt mondják, hogy ezzel az épülettel nem szabad foglalkozni, mert az épület önmagában egy csődtömeg. Ki kell mondani valakinek az áment, az egyik, vagy a másik oldal igaza mellett. A terv az, hogy múzeum, kiállítóterem, alkotóműhely legyen ezen a frekventált helyen. Én azt gondolom, hogy ebben a kérdésben dűlőre kell jussunk, mert egy 10 milliós ingatlan van az önkormányzat birtokában és semmi sem történik vele. Egy felelősséggel gondolkodó önkormányzatnak igenis el kell indulni valamerre. A város vezetésének érdeke az, hogy területei, ingatlanjai rendezettek legyenek, s ez a városlakók érdeke is.

G. Kovács Zsuzsa

Egy lépés a demokrácia felé?

Polgármesteri és jegyzői utasításSzerkesztőségünkhöz az alábbi polgármesteri és jegyzői utasítást juttatta el nevének elhallgatását kérve a Gödi Körkép egyik tisztelt olvasója:

1949. évi XX. törvény 61. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze. (2) A Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát...

1986. évi II. törvény... A sajtó feladata TV. 2. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy tájékoztatást kapjon szűkebb környezetét, hazáját, a világot érintő kérdésekben. A sajtó feladata - a hírközlés más eszközeivel összhangban - a hiteles, pontos és gyors tájékoztatásról való gondoskodás. (3) A sajtó segítse elő a társadalmi jelenségek közötti összefüggések megértését.

G.K.Zs

 

.

 

Beszámoló a 2001. január 30-i képviselő-testületi ülésről

Szegedi Sándor polgármester a napirendek tárgyalása ellőtt köszöntötte Tóth B. Zoltánt és átadta neki a Gödért Emlékérmet, a Sportegyesület elnökeként végzett kiemelkedő munkájáért.

Tóth B. Zoltán megköszönte a megtisztelő kitüntetést és a köszöntő szavakat.

Szegedi Sándor ismertette a két ülés közötti legfontosabb eseményeket. Elmondta, hogy az Interneten megjelent a Széchenyi terv, melynek kivonatát minden képviselő megkapta. Kérte, hogy az ezzel kapcsolatos javaslataikat tegyék meg. Göd és Csomád együttműködést kötött csatornaépítésre, mely alapján nagyobb eséllyel nyújthat be pályázatot a település. Az Önkormányzat évek óta perben állt Papp Sándorral, melyben most egyezség született. A kártérítést az önkormányzatnak ki kell fizetni. A FIDESZ helyi szervezet kéréssel fordult hozzá, melyben jelezték, hogy a képviselő-testületi jegyzőkönyvek jelenjenek meg az Interneten. Véleménye szerint ennek nincs akadálya, de a teljes anyag felvitele nem célszerű. A Pest megyei főügyész vizsgálatáról szóló tájékoztató anyag is megérkezett. A Jánosival kötendő testvérkapcsolatra a megállapodás-tervezet elkészült, melyet ki fognak küldeni Jánosi településre. Jánosi település vezetősége köszönőlevelet írt az önkormányzatnak az összegyűjtött adományokért. A Huzella iskola tanterembővítésének pályázati anyagát átadták T. Mészáros András úrnak. A következő hónapban civil fórum létrehozását tervezik. Elkészült Göd Város Drogprogramja, mely februárban fog a testület elé kerülni.

Napirendi pont előtt Salamon Tamás levelet olvasott fel, melyben szóvá tette a belvízproblémával kapcsolatos keretösszeg felhasználását. Az Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági Bizottságot felkérte az ügy kivizsgálására.

A testület ülésezikAz 1. sz. napirendi pontban a testület Göd Város 2001. évi költségvetés rendelet tervezetét tárgyalta. A Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnökének tájékoztatója után a képviselő-testület 1.323.184 eFt kiadási és bevételi főösszeggel a költségvetési rendelet-tervezetet elfogadta.

A költségvetési rendelet elfogadására a képviselő testület februári ülésén kerül sor.

A 2. napirendi pontban a testület a gyermekvédelemmel kapcsolatos pénz-beni és természetbeni ellátásokról szóló rendeletet módosította. Ennek lényege, hogy a korábbi rendszeres gyermekvédelmi támogatás a jövőben kiegészítő családi pótlék néven kerül folyósításra, ennek összege egységesen 4.000 Ft havonta gyermekenként. Ezt követően a közterület-használat díjtételeiről szóló rendelet módosítására került sor.

A 4. napirendi pontban elfogadásra került a Gödi Körkép új főszerkesztőjének személye. Az önkormányzat a lap kiadásához ebben az évben havonta 220 eFt + ÁFA-val járul hozzá. A lap havonta jelenik meg, a vállalkozó minden gödi ingatlanba ingyen juttatja el.

A következő napirendi pontban a képviselő-testület a gödi melegvizű strand fejlesztésére vonatkozó koncepciót fogadott el, amelynek lényege, hogy a strandot három ütemben kívánja fejleszteni.

Cseri Tibor aljegyzőA 6. napirendi pont a Kossuth tér rendezésére vonatkozott. A képviselő-testület visszavonta korábbi határozatát, amely a tér 10%-os beépítettségére vonatkozott. Ehelyett 2%-os beépítettséget állapított meg.

A Révay utcai ingatlanértékesítésre vonatkozó előterjesztést előkészítetlenség miatt Szegedi Sándor polgármester levette a napirendről.

Napirendre került a főkertészi státusz létesítése. Dr. Szinay József jegyző előterjesztését követően a testület a témában nem hozott döntést.

A Területi Gondozási Központ takarítói státuszával kapcsolatos napirendi pontban a képviselő-testület 1 fő takarítói álláshely létesítését engedélyezi 4 órás munkaidőben.

Az Egyebekben Mikesy György által felvetett kérdésre, melyben kérte, hogy kerüljön napvilágra azoknak a képviselőknek a neve, akik a gödi önkormányzattal szerződésben álló cégektől is kapnak juttatást, a polgármester elmondta, hogy jelenleg a kérdésre nem tud válaszolni, írásban kap a képviselő választ.

Salamon Tamás a művelődési ház igazgatójának kérését tolmácsolta, melyben kérte, hogy támogassák az igazgatónőt továbbtanulásában. A testület hozzájárult, hogy a tandíj felét a művelődés ház saját költségvetéséből gazdálkodja ki.

A képviselő-testület januári ülését zárt üléssel fejezte be, melyben fellebbezéseket tárgyalt.

Cseri Tibor aljegyző

"Szívvel, lélekkel tettem amit tennem kellett, és egy pillanatra sem jutott eszembe közben, hogy majd ezért valamikor valahonnan akár köszönetet vagy elismerést kaphatok"

(Tóth B. Zoltán)

Felhívás

Önkormányzatunk szeretné összeállítani városunk éves rendezvénynaptárját. Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy a 2001. évben megrendezésre kerülő programokat jelezzék felénk, hogy azokat a rendezvénynaptárba betehessük.

Tudjuk, hogy nehéz a távolabbi eseményeket előre megtervezni, de a hagyományosan megrendezésre kerülő eseményeket már le tudják adni. Amennyiben a programokkal kapcsolatban változás következik be, illetve újabbakat szerveznek, azt is jelezzék, hogy a havi frissítést el tudjuk végezni.

Kérjük, hogy a település éves rendezvénynaptárjához gyűjtsék össze az évi programokat és időpont, helyszín, téma megjelölésével Hamarné Kismartoni Adriennhez a Polgármesteri Hivatalba juttassák el.

Reméljük, ezzel is segíteni tudjuk a városért tevékenykedők munkáját, hiszen a pontos és széleskörű tájékoztatás közös érdekünk.

Polgármesteri Hivatal

Pártsarok

Tájékoztató

2001.január 11-én a Fidesz Magyar-Polgári Párt új vezetőséget választott tekintettel arra, hogy az eddigi elnök, Salamon Tamás úr immár nagycsaládos lett, így nem volt elég ideje a munkára. Az ülésen megválasztásom után vázoltam elképzeléseimet, amivel a jelenlévők egyetértettek. Átláthatóság, őszinteség. Úgy a pártmunkában, mint az önkormányzatiban teljes nyíltságra kell törekednünk, csak így érhetjük el, hogy az emberek higgyenek nekünk, ennek jegyében első javaslatunk a testület felé, az volt, hogy minden jegyzőkönyv csonkítatlanul kerüljön fel az Internetre. Nem gondoljuk, hogy mindig, minden döntésünk helyes, követtünk el hibákat és minden bizonnyal fogunk is elkövetni, ezt lehet - amit viszont nem, a hibákat nem beismerni, és ami különösen elítélendő - eltussolni. A többi párttal kapcsolatban: nem akarunk részt venni sárdobálásban, nem csatázunk, meggyőződésem, ha ezt az őszinteséget komolyan vesszük, akkor az emberek azért választanak majd minket, mert látják, hogy mi képviseljük azokat az értékeket, igényeket, amiket magukénak vallanak. Nyilvánvalóan vannak pártok akikkel "automatikusan " szövetségben vagyunk, ez helyi körülmények között egyszerűbbnek tűnik, mint országos szinten. A civil szervezetek bizonyos szempontból fontosabbak számunkra, mint a pártok, hiszen ők látják, érzékelik a helyben meglévő gondokat és a szerintük helyes megoldásokat is - ha nekünk más a véleményünk könnyen lehet, hogy csak, ezért mert mindketten különböző információk alapján döntünk, - a megoldás nyilvánvaló -információcsere. Mindenképpen markánsabban kell megjeleníteni munkánkat a helyi közéletben, komolyabban kell vennünk magunkat a pártmunkában, az önkormányzati munkában, itt de megyei és országos szinten is. Úgy tűnik ez már bizonyos szempontból sikerült, hisz reményeim szerint Kövér László urat fogjuk még idén tavasszal vendégül látni Gödön lakossági fórum keretében. Az eddigieknél sokkal jobban ki kell használnunk azt az adottságot, hogy a legnagyobb kormányzópárt helyi szervezete vagyunk. A média számunkra igen lényeges, hisz így is tudunk szólni az emberekhez, ilyen módon mondhatjuk el nézeteinket, mutathatjuk be magunkat, munkánkat, ez számunkra igen fontos, sőt a legfontosabb, hiszen így érhetjük el, amivel az írást kezdtem a teljes nyitottságot.

Lenkei György elnök Fidesz Magyar-Polgári Párt Gödi szervezete

Szükség van-e szociáldemokrata értékekre?

A történelmi Szociáldemokrata Párt, a magyar politikai élet legrégibb pártja, amely a közelmúltban ünnepelte fennállásának száztizedik évfordulóját. Hazánkban a párt befolyása a politikai, társadalmi, gazdasági folyamatokra az elmúlt évtizedekben, de a rendszerváltás után is elhanyagolható, szinte jelentéktelen, ellentétben a nyugat-európai patinás szociáldemokrata pártokkal.

Az előző rendszerben szovjet befolyásra a pártot eltaposták, legújabbkori társadalmunkban pedig nem tudott a politikai pártok közötti versenyben olyan eredményt elérni, amely a parlamentbe történő bejutáshoz elegendő lett volna.

A párt jelenlegi helyzetét ismerve mégis felmerül a kérdés, szükség van-e hazánkban a XXI. század elején a valódi szociáldemokrata értékekre.

A válasz egyértelműen igen, mert annak ellenére, hogy az utóbbi években nálunk európai viszonylatban is kiemelkedően magas a gazdasági növekedési ütem, ugyanakkor nincs még egy olyan ország a civilizált Európában, ahol a vagyoni és jövedelmi különbségek olyan nagyok, az adórendszer olyan igazságtalan, a munkavállaló olyan kiszolgáltatott, a korrupció olyan elterjedt, az emberek egymás iránti szolidaritása olyan csekély mértékű, a politikai rendszer olyan torz és féloldalas lenne mint Magyarországon. Ebből a helyzetből csak a demokratikus erők összefogása jelenthet kiutat. Ezért alakítottuk meg Göd városában is - mint az országban sok településen - az SZDP helyi szervezetét. A történelmi hagyományokra támaszkodva, de modern gondolkodásmóddal alulról építkezve szeretnénk a párt országos, és különösen a helyi választási programját kialakítani, a választópolgárokkal mint polgári balközép párt megismertetni.

Az SZDP helyi szervezete várja mindazokat, akik a munkavállalók bizalmát élvező, szolidáris társadalom megvalósításában részt kívánnak venni.

SZDP gödi szervezete Telefon: 06-20-377-23-02

Pénzügyminisztériumi tájékoztató

A családok támogatásáról szóló törvény alapján az állampolgárokat családi póték, iskoláztatási támogatás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás illeti meg a törvényben meghatározott feltételek szerint.

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló törvény alapján 2001. július 1-től fogyatékossági támogatás állapítható meg. A megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs ellátásairól szóló jogszabály értelmében kereset-kiegészítés, átmeneti kereset-kiegészítés jár.

Ezeket az ellátásokat eddig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és igazgatási szervei - a MEP-ek, valamint a foglalkoztatóknál működő családtámogatási kifizetőhelyek folyósították. Az állami költségvetésből teljesített kifizetések átláthatóságának biztosítása új ellenőrzési lehetőségek kialakítása és működtetése érdekében 2001. január 1-től a fentiekben felsorolt ellátások megállapítását és folyósítását a területi államháztartási hivatalok (TÁH) veszik át. Január 1-től tehát a területi államháztartási hivatalokhoz kell benyújtani az érintett ellátások igénybejelentéseit, panasz és egyéb összefüggő beadványait.

A Pest Megyei Területi Államháztartási Hivatal pontos címe: 1052 Budapest, Semmelweis u. 13.

Ezen kívül továbbra is működnek a kirendeltségek és a szokásos ügyfélszolgálati helyek, ahol ezen ellátásokkal kapcsolatos ügyek intézhetők. Nem változik az ellátások folyósítása azon jogosultak esetében, akik családtámogatási kifizetőhelyektől kapják az ellátásokat, ők jövőre is ott, a szokásos módon kapják az ellátásokat. A hatáskör változással kapcsolatos módosítások nem érintik a családtámogatási ellátások jogosultsági feltételrendszerét azzal a két kivétellel, miszerint a 18. életévükig gyámság alatt állók - amennyiben középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytatnak - továbbiakban a saját jogukon jogosultak iskoláztatási támogatásra. A másik változás pedig a beteg gyermekek után járó családi pótlék összege, amely 10.500 Ft-ra nő.

Tájékoztató a Kossuth téri munkálatokról

A kivágott fák rakodása1999-ben döntés született a Kossuth tér rendezéséről, mely magába foglalta a jelenlegi üzletek elbontását, egy új üzletház építését, a koszorúzási tér átalakítását, valamint a gyermekek részére egy játszótér kialakítását.

A tervek a hatályos rendeletek alapján elkészültek, közöttük annak a 3 db óriásnyár és 2 db eper, valamint a már kiszáradt hársfának kitermelése, melyet a Dunakeszi Város Önkormányzatával egyeztetve nevezett engedélyezett 21117/2000. sz. határozatával.

Az Önkormányzat tervei szerint a tér egy részében üzletház épül, mely városképileg beleillik a környezetbe, a tér másik része így alkalmassá válik a város szabadtéri ünnepségeinek színhelyére. A gyerekek ütött-kopott játszótere is kibővül, megújul.

A téren kitermelt fák közül a 3 db óriásnyár, túlhaladott, vágásérett volt, mely fajtáról köztudomású, hogy egy bizonyos koron túl, bár külsőleg nem látható, de belül korhadni kezd, ezáltal életveszélyessé válik. A kitermelt fák helyett törzsátmérőjüknek megfelelően (322 cm) 40 db előnevelt szilfát kellett volna ültetnünk, ehelyett 570 db facsemete került az elmúlt év őszén földbe. Természetesen a Kossuth tér sem marad árnyat adó lombos fák nélkül, ide tavasszal 5 db előnevelt platánfát ültetünk.

Az így megújult tér vélhetően egy kis ékszere lesz a városnak, mely elnyeri a lakosság tetszését.

Göd, 2001. 01. 22.

Szegedi Sándor polgármester

20 %-al nőtt a szemétszállítás díja

2001 január 1-től az alábbiak szerint módosult a szemétszállítási díj

Ingatlan Lakosság által térítendő szemétszállítási díj

Éves díja Féléves díja Ft-ban

1 szobás 2.610 1.305

1,5 szobás 3.020 1.510

2 szobás 3.880 1.940

2,5 szobás 4.730 2.365

3 szobás 5.190 2.595

4 szobás 5.630 2.815

5 szobás 6.490 3.245

6 szobás illetve ennél több szobás ingatlan 7.770 3.885

1 szobás üdülő 1.860 930

2 szobás üdülő 2.390 1.195

3 szobás üdülő 2.800 1.400

Közületek:

1 db 110 literes kuka 239 Ft/kuka

1 db 110 literes kuka éves díj 12.430 Ft/kuka

Vállalkozások esetében egyedi megállapodások alapján a szállítandó szemét mennyiségétől függően kell fizetni a díjat.

A helyben lévő problémákat helyben kell megoldani!

Beszélgetésre, ismerkedésre hívta a gödi civil szervezetek vezetőit február 15-re a Zöldfa étterembe a Fidesz MPP helyi szervezete nevében Lenkei György elnök.

Életkép a rendezvényrőlA találkozó céljáról szólva Lenkei György elmondta, hogy mint párt szervezték az estét, amit egy sorozat első lépésének szánnak, de nem politikai célzattal. Azt szeretnék, ha a város "felvirágoztatása" a helyi civil erők összefogásával valósulna meg. - A helyben lévő problémákat helyben kell megoldani! Ezért azt szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat a civil szervezeteket a testületi döntésekbe bevonva hozná meg felelős döntéseit - mondta a Fideszes önkormányzati képviselő. Javaslata szerint a civil szervezeteknek egy közös megbízottat kellene választani, aki mintegy kapocsként kötné össze az önszerveződő helyi csoportokat, egyházakat és az önkormányzat intézményét. Véleménye szerint, ezáltal hatékonyabbá válna az információáramlás és az érdekérvényesítés. A találkozón jelen lévő Szegedi Sándor polgármester felszólalásában üdvözölte a Fidesz kezdeményezését, ami egyezik a képviselő-testület szándékával, hiszen - mondta a polgármester - a januári ülésen a képviselők döntöttek arról, hogy támogatják a civil fórum létrejöttét. Szegedi Sándor szerint az lesz majd az igazi közös gondolkodás, ha a civil szervezetek és az önkormányzat között létrejövő megállapodással felelősséget is magukra vállalnak majd a civil szervezetek a javaslataikért, észrevételeikért.

G. Kovács Zsuzsa

Pályázati felhívás

Göd Város Önkormányzat pályázatot hirdet a Göd 2052/60 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú ingatlanon 2 x 4 db szociális bérlakás építési munkáinak tervezésére. A terveknek tartalmazniuk kell az engedélyezési és kiviteli terveket kompletten (építész,-statikai,- külső-belső épületgépész tervezési munkák), valamint az érintett összes szakhatósági hozzájárulást és engedélyt, valamint tételes, árazott költségvetést is. A részletes pályázati felhívás a Polgármesteri Hivatal Település gazdálkodási Irodájában átvehető. Leadási határidő 2001 február 28-a 14 óra.

Göd Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala pályázatot hirdet a Göd, Huzella Tivadar Általános Iskola "C" épület (Göd, Petőfi u. 48 sz.) 2 x 4 tanteremmel történő bővítésének tervezési munkáira. A terveknek tartalmazniuk kell az engedélyezési és kiviteli terveket kompletten (talajmechanikai szakvélemény, építész, - statikai,- külső-belső épületgépész tervezési munkák) az érintett összes szakhatósági hozzájárulást és engedélyt, valamint tételes árazott költségvetést is.

A részletes pályázati felhívás a Polgármesteri Hivatal Településgazdálkodási Irodájában átvehető.
Pályázat leadási határideje 2001. február 28-a 14 óra.

Ismét lesz Polgári Védelmi Ifjúsági Verseny!

A már hagyományszámba menő Polgári Védelmi Ifjúsági Verseny 2001 évben is megrendezésre kerül. A három település: Dunakeszi, Fót, Göd általános- és középiskolás tanulói a korábbi években nagy aktivitással és magas színvonalú felkészültséggel vettek részt a versenyeken, amelyet a sok szép eredmény mellett az elmúlt év kiemelkedő sikere fényesen bizonyított, mind az általános mind a középiskolás csapat országos döntőt nyert. Várjuk a csapatokat 2001. 3. 31-én Dunakeszin az 5. sz. Általános Iskolában megrendezésre kerülő versenyen.

Szász József

Építész hallgatók kiállítása

A Budapesti Műszaki Egyetem építész hallgatóinak a gödi helyszínekre készült terveiből kiállítás lesz 2001. március 9-27-ig a József Attila Művelődési Házban

A BME Középület-tervezési Tanszéke az elmúlt szemeszterben Göd városát választotta tervezési feladatainak helyszínéül. Ennek eredményeként mintegy 250 hallgatói terv készült el a város alsógödi területeire, a Kincsem istállótól az ifjúsági tábor területéig. A legjobb 44 tervet állítják ki a József Attila Művelődési Házban. A Kincsem istálló helytörténeti múzeummá való tervezésén kívül az ifjúsági tábor területére, - természetismereti adattár (könyvtár), erdei iskola, diák vendégház, tanuszoda tervein kívül további helyszínekre: áruház, piac, városi programszervező iroda, katolikus közösségi ház, étterem-panzió, vizisport klub terv készült. Ezek a tervek építész egyetemi hallgatók ötletei, melyek frissességükkel, kreativitásukkal újfajta szemléletmódot sugallnak, talán későbbi tervezések csíráit képezhetik.

Ajánlom a kiállítást a lakosságnak, és kívánom hogy ez a kiállítás is segítse elő a lakosság és önkormányzat együttgondolkozását a város fejlődése érdekében.

Mészáros Jenő főépítész

Adjon egy részt a civileknek!

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány március 20-ig munkanapokon 9-17 óráig a 06-80-200-074 ingyenesen hívható zöld számon nyújt tájékoztatást civil szervezetek adatairól, adószámáról, tevékenységéről, az SZJA 1 % felajánlásának módjáról.

A szolgáltatás mobiltelefonokról a 06-1-212-0233 számon érhető el. A több mint 5000 szervezet adatát tartalmazó, bármely civil szervezetnek nyilvánosságot biztosító, naponta frissített adatbázis és a felajánlási útmutató az Interneten is megtalálható a www.nonprofit.hu címen.

 

In memoriam Bányász Ferenc

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága halottunk temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek és fájdalmunkat enyhítették. Csikós és Patai család

Bányász FerencValamennyien tiszteltük és szerettük Őt, a Tanár Urat. Szerencsés ember volt, mert 36 éven át mindig azt csinálhatta, amit szeretett: a gyerekek között, a gyerekekért tett, dolgozott. Hit, remény, szeretet, lelkiismeretes, következetes munka volt az életeszménye. Hit a gyermekben, nevelhetőségében, jóságában, őszinteségében. Remény abban, hogy a befektetett munka mindig, vagy legtöbbször meghozza gyümölcsét.

A szeretettel, türelemmel körülvett gyermek pedig szívesen teljesít.

Megszállottként végezte nevelő-oktató munkáját és megosztotta kollégáival a hosszú évek során szerzett tapasztalatait. Igazi tanárember volt, szigorral, türelemmel és jó humorral. Móra Ferenc szavai híven tükrözik az emberségét.

"Hogy szerények lehessünk, kell hogy valakik legyünk."

"Az ember, kinek lelke erősen működik olyan mint a szentjánosbogár, mely minden pórusán világít tudtán kívül."

"A csillag még lefutva is világít."

Igyekszünk példáját követni, hogy mi is másokat szolgálva élhessük a számunkra kiszabott időt. Emlékét szívünkben megőrizzük.

Németh László Általános Iskola Tantestülete

Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, a sok-sok volt tanítványnak, kollégának, akik Bányász Ferenc tanár temetésén részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek és gyászunkban osztoztak.

Bányász Ferencné és családja.

Karitászsorok

Egyre többen érzik Gödön, hogy nem ítélkezni és elfordulni kell, hanem segíteni, ha módunkban áll.

Így teszi ezt már régóta Csányi József játékkészítő mester is, akinek ajándékával hat család gyerekeinek volt boldogabb és gazdagabb a karácsonya most is.

Fülöp és Faragó képviselő úrak segítségével a gödi karitásznak két alsógödi család téli fűtését sikerült megoldania.

Sok idős embernek lehetne örömet szerezni - egy kis odafigyeléssel, elromlott készülékeik megjavításával, bevásárlással, problémáik meghallgatásával.

Ezen fáradoznak karitáscsoportunk tagjai is, akik szívesen veszik az újabb segítni akarók jelentkezését, és a javaslatokat is a még fel nem kutatott rászorulók címét illetően.

Február 5-től minden hétfőn 14-16 óráig tart nyitva a karitászbolt és a karitászkönyvtár (Pesti út 61.), ahol minden problémát meghallgatunk és erőnk szerint igyekszünk segíteni.

A karitáscsoport nevében:

Lengyel Erzsébet csoportvezető

Vekerdy Tamás: Beszélgessünk...

Beszélgessünk… Milyen iskolát - netán óvodát - válasszunk gyerekünknek, gyerekeinknek? És miért?

Az elmúlt tíz évben a diktatúrákra jellemző "egységes" iskolarendszert Magyarországon is felváltotta a sokszínű, több fenntartóra épülő, úgynevezett pluralista iskolarendszer - vagy legalábbis megindult ez az átformálódás. Miért kell sokféle iskola? Mert sokféle gyerek van.

1949-ig Magyarországon is sokféle iskola volt. A fordulat évével (1948/49) először megszűntek a különböző - és különböző pedagógiai elképzeléseket követő és megvalósító - magániskolák, majd az egyházi iskolákra került sor. Az alapfokú - általános iskolai - oktatást mindenestül államosították és egységesítették (mint minden úgynevezett szocialista országban). Jó tudni azt is, hogy az állam, a városok, a települések és az egyházak iskolái is jóval színesebb képet mutattak 1949 előtt, mint utána. Sokféle módszer élt. A tanítók például több tucat írás- és olvasás-tanítási módszer - tegyük hozzá: a maival ellentétben sikeres írás- és olvasás-tanítási módszer - között választhattak. A tananyag - és a "haladási sebesség" - kisebb volt. A tanítók-tanárok többet tudtak a gyerekekről és a gyerekkel való bánás módjáról. A történelem például az egyik kedvenc "mese"-tárgy volt, jó osztályzatokkal (beszéd- és értelemgyakorlatoknak nevezett beszélgetés előzte meg, vezette be), aztán az ötvenes években a legutáltabb, legkevésbé tanult, legrosszabb osztályzatokat kapott néhány tárgy közé sülylyedt. Amikor újfajta iskolákról és lehetőségekről beszélünk, tulajdonképpen - nagyon sok ponton - visszakanyarodunk a régi, jól működő, magyar "elemi iskolai" hagyományokhoz, a legmodernebb pedagógiai irányzatokban is. Legközelebb elkezdjük a szemléltető példák felsorolását.

(Folytatjuk.)

Köszönetnyilvánítás

Az elmúlt évekhez hasonlóan szeretném köszönetemet kifejezni mindazoknak a vállalkozóknak, szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik rendszeresen vagy alkalmanként önzetlen támogatásukkal segítették intézményünket.

a Gödi Gondozási KözpontMindenek előtt Pincehelyi Tamás, Vásárhelyi Péter vállalkozóknak és az Akció Bt. munkatársainak, akiknek segítségével három éven át működtettük ügyeleti szolgálatunkat. A dunakeszi Bod-Reflex Kft-nek, akiktől 2000. év januárjától ugyanezt a segítséget kapjuk. A Törpike Gmk-nak, ahonnan évekig kaptuk térítés mentesen a mindennapi kenyerünket. A Nemeskéri úti pékség tulajdonosának (Oláh Pék Bt.), akitől úgyszintén megkapjuk ezt a számunkra nem csekély segítséget. László Gábor pékmesternek a karácsonyi kalácsokért. Helmes Ferenc és társa, Szörényi Jánosné (Kincsem park), Győrvári Ferencné (Nosztalgia Virágház), Flört Virágüzlet és Szabó Árpád virágosoknak a rendszeres, illetve alkalmankénti segítségükért. A "Gusztáv", és a Kossuth utcai zöldségeseknek az alkalmankénti segítségükért. Novákovics Mihálynak (Mi és Lá hentesüzlet) az éjjeli menedékhely számára nyújtott rendszeres támogatásáért. Bali Istvánné (Ani borozó), és a Kossuth téri (Varjú borozó)-nak az ünnepeinkhez biztosított koccintani valóért. Hima Imrének (Autópihenő étterem), a hajléktalanok szilveszteri vacsorájáért. Csabai Bélának (Ilka csárda) a 40 fő nyugdíjas részére felajánlott karácsonyi zenés ünnepi ebédért. Murvai Zoltánnak (Nemeskéri kúria), az "Öregek Napja" megrendezéséhez nyújtott segítségéért. Vági Józsefnek és Édesanyjának (Józsi fagyizó) az eddig soha vissza nem utasított kéréseink teljesítéséért (fagyi, süti). Németh Nellinek (Betűbolt) a farsangi tombolákért, és a vásárlásainkkor kapott rendszeres kedvezményért. Veres Krisztinának és Bazsik Benjáminnak, akik több ízben fergeteges tánc-bemutatójukkal ajándékozták meg klubtagjainkat. Sima Zoltán gyógyszerésznek a karácsonyi gyógytea és vitaminajándékokért. A Castello és Gomez Sütőipari Kft-nek az alkalmankénti "magdaléna" csomagokért. Szendrő Szabolcs hegymászó-fotósnak aki értékes és élvezetes előadásaival gazdagította programjainkat. A helyi Karitásznak a hajléktalanok karácsonyi megajándékozásáért. Tóth Lászlóné, Sacinak a húsvéti és karácsonyi mézeskalács figurákért. Albert Pálnak az uzsonnazacskókért. Országh Tibor gödi, és Szabó József dunakeszi plébános úraknak a hajléktalanok lelki gondozásában nyújtott rendszeres segítségéért. Az Alsógödi Katolikus Ifjúsági Énekkar-nak az éjjeli menedékhely programjainak színesítéséért. Bolyóczky János úrnak és segítőinek, (Fiatal Sasok, Lions Klub), az "Idősek Világnapja" Miacsa pusztai megünnepléséért. A Salgó és Társa Kft- nek az idősek klubjának juttatott 30 000 Ft-ért. Szabó Zoltánnak (Partner Gmk) a Gyermekjóléti Szolgálatnak ajándékozott tárgyaló- és az idősek klubjának ajándékozott étkező asztalért. Szegedi Sándor polgármester úrnak az éjjeli menedékhely lakói számára küldött karácsonyi fehérnemű csomagokért. Mindazoknak akik segítséget nyújtottak a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat új épületbe költözéséhez, és programjainak megvalósításához. Azoknak a magánszemélyeknek, akiktől az év folyamán ruhaadományt, vagy egyéb hagyatékot kaptunk. Egyúttal szeretnék köszönetet mondani a felsorolt szervezeteknek, illetve az ott dolgozóknak, akik folyamatos együttműködésükkel segítették munkánk hatékonyságát: TESZ, Polgármesteri Hivatal, Gold Kings Kft, 1-es posta, Jávorka utcai gyógyszertár, Németh László Iskola konyhája, Huzella Tivadar iskola konyhája, Autópihenő vendéglő, Zöldfa étterem, Egészségügyi Otthon, Béke úti óvoda, Dr. Lantos István háziorvos, mint az éjjeli menedékhely orvosa, és az összes többi gödi háziorvos.

A további együttműködés reményében kívánok az új évben és az új évezredben jó egészséget és jó munkát, a Gödi Gondozási Központ nevében:

Szegvári Andrea intézményvezető

Kedves Gödiek!

Ismét lehetőségük van a személyi jövedelemadójuk 1 %-áról rendelkezni. Kérjük, járuljanak hozzá, hogy ebből minél nagyobb összeget kapjanak a városunkban működő alapítványok, illetve egyesületek, amelyek már jogosultak a támogatásra.

 

Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítvány Adószám: 18663592-1-13

Huzella Tivadar Általános Iskola Nyelv és Tehetség Iskolai Alapítvány Adószám: 19179845-1-13

A+B Gödi Ifjúságért Alapítvány Adószám: 18664122-1-13

Németh László Általános Iskola Gyermekekért Alapítvány Göd. Adószám: 18675809-1-13

Gödi Sportegyesület. Adószám: 19836454-1-13

Kajakkal az egészségért Alapítvány Adószám: 18663963-1-13

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a felsoroltak közül szívesen támogatná valamelyik közösséget, kérjük, rendelkezzen a személyi jövedelemadója 1 %-áról javukra.

GÖD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL

Tisztelt Ebtartó!

Az Állategészségügyi Szabályzat, valamit az Állatvédelmi Törvény értelmében, az

Önkormányzat jegyzője ELRENDELI a város területén található, minden 3 hónaposnál idősebb eb kötelező, éves, veszettség elleni oltását, melynek szervezett végrehajtásával Dr. Pruzsinszky Sándor állatorvost bízza meg.

Az ebek oltására március 1. és - április 30. között kerül sor, az összevezetett ebek csoportos oltása, valamint az ebtartó lakhelyén történő oltás formájában.

A csoportos oltások helye és időpontja:

- Göd-Újtelep március 11. de. 8-12.

- Felsőgöd - Autópihenő március 12. de. 8-12. du. 14-18.

- Felsőgöd - Vasútállomás március 14. de. 8-12. du. 14-18.

- Felsőgöd - Bozóky tér március 16. de. 8-12. du. 14-18.

- Alsógöd - Petőfi tér március 17. de. 8-12.

- Göd - Vasútállomás március 19. de. 8-12. du. 14-18.

- Alsógöd - TSZ Iroda március 20. de. 8-12. du. 14-18.

- Felsőgöd, Kádár-Turista u. március 21. du. 14-18.

- Alsógöd, Kossuth L. u. március 22. du. 14-18.

- Alsógöd - Vasútállomás március 24. de. 8-12.

A csoportos eboltás díja: 700,- Ft

Háznál való eboltás díja 1000,- Ft

Az ebek féregtelenítése és a macskák veszettség elleni oltása ajánlott. Az ebtató minden évben ebét veszettség ellen beoltatni köteles, melynek elvégzéséről igazolással kell rendelkeznie. A védőoltás alól való elvonás szabálysértésnek minősül és pénzbírságot von maga után, valamint az ebet az Önkormányzat kártalanítás nélkül kiírtja a hatósági állatorvos felügyelete mellett.

Göd, 2001. március

Dr. Szinay JózsefGöd Város Önkormányzat jegyzője

Dr. Pruzsinszky Sándor hatósági feladatokkal megbízott állatorvos

Rendőrségi hírek

- Február 9-én pénteken este 9 óra körül Göd-Felsőn a vasútállomáson három ismeretlen, símaszkot viselő férfi megtámadott két fiatalembert. Az átlagos testalkatú támadók gumibottal és fegyvernek látszó tárggyal arra kényszerítették a két diákot, hogy adják át értékeiket. A fiúk nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek az egy perc alatt lejátszódó eset során. Az elkövetők zsákmánya két iskolai hátizsák volt.

- Nemcsak közterületről, hanem bezárt kapun keresztül is sok kétkerekű tűnik el. Ezért ajánlatos még biztonságosnak gondolt helyen is lezárni a kerékpárokat!

- Sok bosszúságot okozott a városban az a tolvaj, aki kilincsekre specializálódott. Jó hír viszont, hogy megállt a lakás betörési hullám!

Ha gyanús eseményt látnak környezetükben, azt jelezzék a Gödi Rendőrőrsnek! Munkaidőben a 27/345-115-ös telefonszámon fogadják a bejelentéseket, vagy hívják a 107-es telefonszámot (vezetékes telefonról). Vigyázzanak saját és mások testi épségére, védjék értékeiket!

Gombos András

Ép testben - ép lélek

A Huzella Tivadar Általános Iskola osztályfőnöki munkaközösségének egyik kiemelten kezelt munkatervi feladata a tanulók egészséges életmódra nevelése.

Célunk, hogy segítsük a tanulókat az egészség helyes értelmezésében és az önmagukkal szembeni felelősségérzet kialakításában. Ismertessük meg a tanulókkal szervezetük életkori sajátosságait és készítsük fel őket a változások helyes kezelésére. Ösztönözzük a helyes viselkedésmódok elsajátítására, környezet-egészségvédő szokásrendek kialakítására. E sokrétű feladat megvalósításához a tanítási órákra vendég-előadókat, szakembereket hívtunk, akik a tanulók életkori sajátosságaihoz alkalmazkodva érdekes, színvonalas tájékoztatókat, beszélgetéseket tartottak. Az idén negyedik alkalommal rendeztük meg januárban az egészségmegőrző hetet. A fiatalok érdekében drogmegelőzési akciókat szerveztünk. Így került sor a megkezdett DADA program (Dohány-Alkohol-Drog-Aids) folytatására, melyet a Dunakeszi Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának rendőrnői, Fülekiné Keresztes Orsolya, Zombori Anita, Papp Diana tartottak. Az AIDS terjedésére, veszélyeire, elkerülésének módjára hívta fel a nyolcadikosok figyelmét dr. Vörös József tiszti-főorvos. A serdülőkori változásokról, egészségügyi tudnivalókról dr. Vecserka Zsolt gyermekorvos és Kántor Lászlóné védőnő videofilmmel színesített előadása tette emlékezetessé a rendhagyó órát. A serdüléssel járó bőrproblémák kezeléséhez, ápolásához adott jó tanácsokat Birksteiner Ferencné kozmetikus a hetedikeseknek. És ..."kérdezze meg a gyógyszerészét!" dr. Inczeffyné dr. Ivicsics Katalin a gyógyszerfogyasztás szabályairól és Sima Zoltán a házi patikába javasolt gyógyszerekről beszéltek a gyerekeknek. A szakmai ismertetésen felül vitamin-tablettákkal, cukorkákkal ajándékozták meg a hallgatókat. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres sportolás fontosságát Frey Lászlóné védőnő és dr. Megyeri Csaba sportvezető hangsúlyozta a hatodik osztályokban. A gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályairól, etikai normáiról Serfőzőné Kozma Ilona rendőrnő kötötte le a harmadik és negyedik osztályosok figyelmét. Szakszerű elsősegélynyújtási fogásokat, kötözéseket láthattak az ötödik osztályosok Barcs Balázs és Köröskényi Viktória mentősöktől.

Játékosan, videofilmmel is szemléltetve a rendszeres fogápolás szükségességét hangsúlyozta Szabó Anikó tanítónő az első osztályokban. A második évfolyamosok a kisállattartás higiéniáját ismerhették meg dr. Megyeri Csaba állatorvostól.

A délelőtti szellemi táplálék mellé e héten mindenki gyümölcsöt, sárgarépát, retket kapott tízóraira. A délutáni természettudományi tárgyak tanulmányi versenyein gyümölcsös joghurttal vendégeltük meg a résztvevő tanulókat. Köszönjük mindezeket a hét támogatóinak:

Városi Önkormányzatnak, Életforrás Alapítványnak, Nyelv és Tehetség Alapítványnak, Dunakeszi Vöröskeresztnek, Ircsi Zöldségboltnak, Gusztáv Zöldségboltnak, Nosztalgia Virágboltnak, Herba Kft-nek, Pélyi Tamásnak, Flórek Tibornak, Iskolabüfének, Diákönkormányzatnak, Vendégeinknek, a segítő szülőknek, az iskola minden pedagógusának.

Szabó Lajosné tanár

FOGYATÉKOSOK HÍRADÓJA

A FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁS új igénylőlapja és orvosi javaslati lapja igényelhető a súlyosan fogyatékosok (vak, siket, értelmi fogyatékos, mozgáskorlátozott) személyek részére a
MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK PEST MEGYEI EGYESÜLETÉNEK GÖDI SZERVEZETÉNÉL: 2131 GÖD, Fürdő u 9. Tel.: 332-113

A KÖZLEKEDÉSI TÁMOGATÁS igénylő lap beszerezhető a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán és április 30-ig beadható a Szociális Osztályon, a II. emeleten. Antal György Bálint

Kérjük Önt, ajánlja fel személyi jövedelemadójának egy százalékát egyesületünk javára!

A kedvezményezett szervezet adószáma: 19169015-2 -13

A kedvezményezett szervezet neve: MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK PEST MEGYEI EGYESÜLETE

Kulturális ajánlat

József Attila Művelődési Ház (2131 Göd, Pesti út 72. Telefon: 27/336-478)

MESEVILÁG bábszínházbérlet: Március 13. 10.00 óra: Paprika Jancsi a török császár udvarában. Jegyek válthatók a Művelődési Házban (200.-Ft) (2131 Göd, Pesti út 72. Tel.: 27/336-478)

ÚJ TANFOLYAMAINK!

KEZDŐ TÁRSASTÁNC: tanfolyamra várjuk a jelentkezőket péntekenként l6.00 órától.

FESTŐ és GRAFIKAI ELŐKÉSZÍTŐ tanfolyam indul. Részvételi díj 3.000.-Ft/hó. Jelentkezni lehet a Műv. Házban személyesen, vagy a 27/336-478-as telefonon.

KIÁLLÍTÁS:

Göd Környéki Kézművesek Kiállítása Nyitva: március 7-ig

"Építészeti tervek Gödről" Megnyitó: 2001. március 9. 18.00. Nyitva: március 9-27.

A kiállítások megtekinthetők: hétköznap 10.00-18.00 óráig, szombaton 10-14 óráig.

Ráksi Miklós festő kiállítása

JÁTSZÓHÁZ:

Február 24. szombat 10.00-13.00. Napraforgó virágot készítünk papírból és napraforgómagból.

TAVASZVÁRÓ játszóház március 24. 10.00-13.00. Libát készítünk kartonból és tollból.

TANFOLYAM ELŐZETES:

Márciustól kosárfonó tanfolyam indul kezdők és haladók részére. Jelentkezésüket kérjük jelezzék a Művelődési Házban.

Ady klub (2132 Göd, Kálmán u. 13. Telefon: 27/336-479)

REIKI-KLUB: minden szerdán 16.00-19.00-ig

KERTBARÁT-KLUB: minden hónap első hétfőjén 18.00-20.00-ig.

GYÓGYTORNA: minden kedden és csütörtökön 17.00-18.00-ig

DALÁRDA: csütörtökönként 18.00-19.30-ig.

AIKIDO: kedden 18.30-20.00 óráig, csütörtökön 20.00-21.30-ig

HAGYOMÁNYTEREMTŐ KLUB: Február 24-én szombaton tartja legközelebbi összejövetelét.

Pályázati felhívás

A József Attila Művelődési Ház és a Városi Könyvtár a Millennium alkalmából pályázatot hirdet.

A pályázat időtartama: a pályázat 10 fordulós, 2000. november 1-től - 2001. augusztus 20-ig tart.

A pályázat témája: Ezeréves államiságunk, történelmünk, kultúránk, magyarságunk.

A pályázatban részt vehetnek: Gödön élő diákok (óvodástól az egyetemistáig)

Témakörök:

1) Fotó: Gödről, gödiekről, Göddel kapcsolatos bármilyen eseményről, rendezvényről. A technika és a méret szabadon választott. (2000 január 1 - 2001 augusztus 20. között készült képeket várunk.)

2) Versírás: kötetlen

3) Prózaírás: kötetlen

4) Helytörténet: a) Ebben a kategóriában városunkkal kapcsolatos történet, esemény, legenda stb... leírását várjuk. Keressetek meg idősebb gödieket, és elmondásuk alapján írjátok le mindazt, ami érdekes lehet mások számára, illetve információval szolgál. b) Gyűjtsetek régi gödi vonatkozású iratokat, dokumentumokat, újságcikkeket (1980 nál korábbi ne legyen), igazolványokat, fotókat stb...

5) Képzőművészet: Máshol még be nem mutatott alkotásokat várunk a képzőművészet bármely ágából. (kerámia, rajz, festmény, grafika, kisplasztika, makett, tűzzománc, fafaragás, szövés, kovácsmunka stb...)

Kategóriák: Óvodás, kötetlen. általános iskolás alsó tagozat, kötetlen, általános iskolás felső tagozat, ezeréves államiságunk, középiskolás, történelmünk, kultúránk, egyetemi és főiskolai hallgató, történelmünk, kultúránk

Témakörök: A pályaműveket minden hónap 25-ig kérjük leadni személyesen a művelődési házba. A művek átvételekor a szükséges adatokról kísérő lapot töltünk ki. Minden hónapban szakértő zsűri véleménye alapján jutalmazzuk a beérkező pályázatokat, erre az alkalomra készült gödi pénzzel. A díjazottak névsora a Gödi Körképben lesz olvasható. Ezt követően a díjazottak a művelődési házban vehetik át pénzjutalmukat. A pályázat zárásaként kiállítást rendezünk. A díjazottak a 10 hónap során összegyűjtött pénzüket egy számukra rendezett vásáron költhetik el. Ennek időpontját minden érintettel közölni fogjuk.

További információ kérhető a József Attila Művelődési Házban. (2131 Göd, Pesti út 72. Tel/fax.: 27/336-478)

A József Attila Művelődési Ház és a Városi Könyvtár Millennium alkalmából meghírdetett pályázatra beérkezett munkák díjazottjai:

Kategória: Pályázó Iskola Mű címe Jutalom (Göddénár)

Versírás: Pregun Dávid Huzella Ált. 5/c, Göd 10

Kerámia: Csőre Judit Huzella Ált. 2/A, Honfoglaló Magyar Lovas 10

Tűzzománc: Tímár Györgyi Németh L. Ált., Attila kardja 10

Tűzzománc: Detre László Huzella Ált. 8/C, Koronakép 10

Göd környéki kézművesek munkáiFotó: Szőke KrisztinaFőiskolai H., Új évi naplemente 10

Gratulálunk a díjazottaknak!!!

A díjazottak a Művelődési Házban vehetik át pénzjutalmukat (GÖDDÉNÁR). (2131 Göd, Pesti út 72. Tel/fax.: 27/336-478)

VÁRJUK A TOVÁBBI PÁLYÁZATOKAT A KÖNYVTÁRBAN ÉS A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN!!!

Március 7-ig tekinthető meg a József Attila Művelődési Házban a Göd környéki kézművesek munkáiból IV. alkalommal összeállított kiállítás.

A másik is ember...

Szomszédok. Ismerősök. Idegenek. Emberek vagyunk. Mindannyian. Ha sérelem ér bennünket, sértődöttek vagyunk és dühösek. De mi ugyanúgy megsértünk másokat. Hogyan? Sokféleképpen. Például azzal, hogy zajosak vagyunk. Ez mindenkit érint. Mindenki tapasztalta már, hogy elszáguld mellette egy hangos zenétől dübörgő autó. Pedig bennünket nem érdekel a zene. Sőt, sérti a fülünket az elviselhetetlen ricsaj. Vagy egy étteremben a szomszéd asztalnál elhangzó túl hangos társalgás, amit akarva-akaratlanul ,,kihallgatunk'', holott nem vagyunk kíváncsiak rá. Hasonlóképpen a buszon, villamoson, metrón... Mindenkivel előfordul, hogy túl hangos a szomszéd. Különösen, ha egy kis nyugalomra vágyunk. És ez zavaró, nagyon zavaró tud lenni. Közben mi is elkövetjük ugyanezt a hibát, csak épp nem vesszük észre. Ahogy ők sem. Ha szólunk, megsértődnek. Ha szólnak, megsértődünk. Megsértik az intim szféránkat, mi megsértjük másokét. Nem figyelünk oda eléggé a többiek érzéseire, pedig sok viszályt elkerülhetnénk vele. Ehhez azonban sok minden kell: jólneveltség, tapintat, alkalmazkodás. Szomszédainkkal, ismerőseinkkel, idegenekkel, embertársainkkal szemben. A másik is ember, figyeljünk rá !

Pellei Enikő

 

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I, osztály 6. fordulójában február 11-én a Huzella Tivadar Általános Iskolában a VÁCI SAKK CLUB SE csapatát fogadta, és 6 : 4 arányú győzelmet aratott. Nyertek: Béki András, Nagy Ferenc, Pongó István, Malinik Attila, Antal György Bálint. Döntetlent ért el: Horváth József, Dudás János. A bajnokság állása a 6. forduló után: l. Gödöllői EAC 44,5, 2. Érdi VSE 30,5, 3. GÖDI SE 30, 4. Dunaharaszti MTK 29,5, 5. Dunakeszi Városi SE 23,5, 6. Zsámbék 23, 7. Váci Sakk Club SE 21, 8. Szentendrei Sakk Iskola 20, 9. Nagykáta 18, l0. Ráckeve 10 ponttal. A 7. fordulót február l8-án Dunaharasztin, a 8. fordulót a Dunakeszi Városi SE ellen március 11-én Gödön, a 9.fordulót március 18-án Nagykátán, a 10. fordulót április 1-én Ráckeve ellen Gödön játszuk. A 11. fordulóban április 15-én szabadok vagyunk. Március 6-án, kedden 17 órától a Huzella Tivadar Általános Iskola ebédlőjében Fekete József mesterjelölt, mester edző tehetségkutató szimultánt ad gyermekeknek. Korhatár nincs!

Antal György Bálint

LABDARÚGÁS

A január 16-án kezdődött felkészülésen sok változás történt a labdarugó csapat felnőtt keretében. Edzőváltás volt, és öt játékos hagyta el a csapatot. Papp Sándor edző helyett Adi János került a csapat élére. Elment: Egervári, Hegedűs, Szabadi L., Szabadi G., és Jánosi. Érkező játékosok: Szádóczki, Járdi, Kiss P., Korábban leállt Hódossy, Bene Z.

Adi János nagy lelkesedéssel kezdett a munkához, és szakmai felkészültségét bizonyítja, hogy a játékosok nagy akarattal és lelkesedéssel végzik az edzésmunkájukat.

Az ifjúsági csapatot továbbra is Kónya Károly irányítja. A csapat körül változás nem történt. A serdülő csapatot a balesetéből felépülő Sebő András, míg a féléve beindult előkészítő csapatot Bagócsi Sándor irányítja.

Eddig lejátszott edzőmérkőzések:

Testvériség - Gödi SE 1:5

Gödi SE - Dunaharaszti 7:1

Mudri József

KÉZILABDA

Szép eredményként könyvelhető el az újonc NB I/B-s női kézilabda csapatunk őszi HATODIK helyezése. A téli pihenőnek január 12-én lett vége, és megkezdte a felkészülést csapatunk. Sajnos Török Ágnes gólkirálynőnket a Kiskunhalas NB I-es csapata kiszemelte, de Ági még az átigazolás előtt egy edzésen súlyos térdsérülést szenvedett, így nem jött létre a klubcsere. Reméljük felgyógyulása után újra köztünk lesz. A játékos keretben változás nem történt, annál inkább a vezetésben. Giczi Miklóst neves szakember, Laurenn László váltotta fel a kispadon. A csapat lejátszotta első edzőmérkőzését is, az FTC ifi csapata ellen, és egy gólos győzelmet arattunk. A tavaszi mérkőzéseink időpontjait itt közöljük:

március 4. GÖDI SE - SZEGED 15 ó.

március 10. JÁSZBERÉNY - GÖDI SE 16 ó.

március 18. GÖDI SE - TÚRKEVE 15 ó.

március 25. KISKŐRÖS - GÖDI SE 11 ó.

április 7. FTC II. - GÖDI SE 11.30 ó.

április 14. GÖDI SE - BŐCS 15 ó.

április 21. HAJDUNÁNÁS - GÖDI SE 16 ó.

április 29. GÖDI SE - GYULA 15 ó.

május 5. GÖDI SE - MARTFŰ l7 ó.

május 12. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY - GÖDI SE 18 ó.

május 19. GÖDI SE - DERECSKE 15 ó.

május 26. KECSKEMÉT DELFIN - GÖDI SE 15,30 ó.

Tavasszal is várjuk szurkolóinkat a hazai és az idegenbeli mérkőzéseinkre is.

Bagócsi Sándor

KAJAKOS HÍREK

Bár nincs még versenyszezon, kajakosainknál teljes erőbedobással folyik a téli alapozás. Kicsik és nagyok heti 4 - 7 edzéssel készülnek az idei versenyszezonra. Futás, konditermi edzés, úszás, és az idén először egy héten egyszer tanmedencei edzést is irányít Simi.

Serdülő válogatottjaink: Várnai Soma és Hamar Miki a tatai edzőtáborban töltöttek 6 napot, napi három edzéssel. Február 10-én pedig 14 versenyzőnk vett részt pillanatnyi forma és erőfelmérésen.

Még bő két hónap a vízreszállásig, májusban pedig a tervek szerint már versenyen indulhatnak a lányok és fiúk.

Zökkenőmentes vezetőváltás történt a szakosztály élén. Január végén Hamar János "kajakos szülő" helyét Nagy Árpád szintén "kajakos szülő" vette át. A régiek segítségével remélhetőleg folytatni tudjuk azt az eredményes munkát, amit az elmúlt években sikerült elérnünk. Sajnos nálunk nem rózsás az anyagi helyzet, hiszen az egyre több gyereknek egyre több felszerelés kell, és a nagyobb utazási létszám is több költséget kíván. Ezért kérjük a velünk szimpatizáló gödieket, hogy ha van lehetőségük és módjuk az adójuk 1 %-val támogassák a minket segítő "KAJAKKAL AZ EGÉSZSÉGÉRT Alapítványt, melynek adószáma: 18663963-1-13. A segítséget mindenkinek köszönjük!

Nagy Árpád

KOSÁRLABDA

NB I/B.

SZIMEX GÖDI SE - Nagykőrös 99 : 73

Nagykőrös - SZIMEX GÖDI SE 66 : 85

A keresztbe játszáson remény van arra, hogy csapatunk, a SZIMEX GÖDI SE a 20 csapatos csoportból az előkelő 8-9. helyet szerezze meg.

Dr. Megyery Csaba

GSE ELNÖKSÉGI ÜLÉSE

Január 26-án ülésezett a GÖDI SE Elnöksége. Dr. Horváth László elnök köszöntötte a megjelent elnökségi tagokat és a kajak-kenu szakosztály új szakosztályvezetőjét, Nagy Árpádot. Az Elnökség megtárgyalta, és javaslatot tett a szakosztályok felé, hogy minden szakosztály belépőjegyet rendszeresítsen a sportrendezvényeken. A szakosztály döntse el, hogy pénzért vagy ingyen adja. A Sportegyesület a sportrendezvények látogatói között ajándékokat fog kisorsolni. Megválasztásra került az alelnök személye, aki négy jelölt közül Gulyás Miklós lett. Az Elnökség két új szakosztályt is felvett a GÖDI SE szakosztályai közé, ezek: TENISZ Szakosztály, és Indián Játékok Szakosztály. A GÖDI SE belépett az Indián Játékok Országos Szövetségébe. A Tenisz Szakosztályt Vatzke Gábor vezeti, az Indián Játékok Szakosztály vezetőjét később választják meg a szakosztály tagjai.

A.Gy.B.

ASZTALITENISZ

Pest megye férfi felnőtt asztalitenisz csapatbajnokság 2000-2001. évi tavaszi sorsolása. I. osztály

Február 25.

Isaszeg - Váci Reménység III.

Ceglédi AE. - Eurókapu Szentendre III.

Tápiógyörgye - Vecsés II. II.24. 17,00

Göd SE. - Ceglédi VSE III.

Március 11.

Ceglédi AE. - Tápiógyörgye

Váci Reménység III. Kemence

Göd SE. - Eurókapu Szentendre III.

Vecsés II. - Isaszeg

Március 30. 17,30

Göd SE - Kemence

A Tápiószele csapata visszalépett.

A külön időponttal nem jelzett mérkőzések 10.00 órakor kezdődnek!

Egy szelet "torta" = 40 perc futás?

Tavasz közeledtével, sokunknak érdemes (lenne) mérlegre állni. Úgy gondolom, hogy férfitársaimnak egy-két lyukat engedni kell a nadrágszíjon, a hölgyekről nem is merek beszélni. A téli kulináris örömök, legtöbbször "tömegünk" "jótékony" megnövelésével jár, ami biztos, hogy nem előnyös a szív munkájánál, az izületek terheléséről nem is beszélve. Muszáj magunkat eltiltani a finom földi jóságoktól ahhoz, hogy testsúlyunk ne növekedjen? Szó sincs róla! Csak okosan kell táplálkozni (és mozogni is), annyi kalóriát kell leadni, mint amennyit bevittünk (elfogyasztottunk: input = output). Ha többet adunk le, mint amennyit "eltüntettünk" akkor veszít(het)ünk testsúlyunkból. De hogyan lehet ezt elérni? Megfelelő mozgásmennyiséggel, energiafelhasználással.

Energiafelhasználás számokkal

Kb. 70 kg-os felnőtt egyórai Energiafelhasználás egy óra alatt

tevékenységének energiafelhasználása testtömeg kilogrammonként

Tevékenység kJoule kcal Tevékenység kJoule kcal

Séta (4km/ó) 823 196 Fekvés 4,2 1,0

Kerékpározás (9km/ó) 1050 250 Gépkocsivezetés 6,72 1,60

Gyaloglás (6km/ó) 1087 259 Járás (3km/ó) 11,55 2,75

Lovaglás (trap) 1234 294 Mellúszás (1,2km/ó) 18,48 4,40

Mellúszás (1,2 km/ó) 1293 308 Kerékpározás (15km/ó) 22,6 5,38

Asztaliteniszezés 1323 315 Kenuzás (7,5km/ó) 34,02 8,1

Korcsolyázás (12km/ó) 1475 351 Futás (9km/ó) 39,9 9,5

Teniszezés 1512 360

Kerékpározás (15km/ó) 1596 380

Kerékpározás (21km/ó) 2563 610

Evezés (6km/ó) 2734 651

Futás (9km/ó) 2793 665

Futás (12km/ó) 2961 705

Futás (15km/ó) 3557 847

Az energiafelhasználás, mozgás sportolás során függ a terhelés tempójától és időtartamától, az időjárástól és a sportoló testtömegétől. A fenti táblázatból számítva, ha egy 70 kg-os felnőtt 9 km-t lefut egy óra alatt, akkor 39, 9 x 70 = 2793 kJoult használ fel. Most lássuk, hogy az elfogyasztott táplálék Joule-értéke, milyen fajtájú és mennyiségű sportmozgásnak felel meg.

Táplálék kjoule kcal Sportmozgás

1 szelet torta, v. 1 üveg Cola (0,33 l) 1848 440 40 perc futás (9km/ó)

1 sör (0,5 l) 1008 240 22 perc futás (9km/ó)

50 g csokoládé, fél tábla 1155 275 25 perc futás (9km/ó)

150 g sültkrumpli 1386 330 30 perc futás (9km/ó)

76 perc túrázás

10 dkg pörkölt 54 perc futás (9km/ó)

sósmogyoró 2520 600 138 perc túrázás

 

Nosza! Elő a mérleggel és a ceruzával, aztán a konyhában lehet számolgatni az eltüntetett táplálékot. Akik rendszeresen futnak sportolnak, azoknak nem szükséges számolgatni a kalóriákat, nyugodtan hódolhatnak az evés örömeinek. Ezért (is) érdemes rendszeresen mozogni, sportolni legalább háromszor-négyszer egy órát hetenként.

Futó edzésterv kezdőknek

Bemelegítés: az edzések előtt végezzünk 5-10 perc általános gimnasztikai gyakorlatot. Edzések után levezetésként sétáljunk 5-6 percet.

23. hét. 1. nap: 4x10 perc közepes futás, résztávok között 3 perc séta. 2.nap: 1x20 perc futás könnyedén.

24.hét. 1. nap. úszás. 2.nap: 1 x 30 perc futás könnyedén.

Befejezés.

Az előző számokban folyamatában megtalálható az itt közölt féléves edzésterv.

Akik szorgalmasak voltak és az edzésterv alapján rendszeresen futottak, azok már nyugodtan elindulhatnak kisebb távú versenyeken, mert 6 km-t biztosan tudnak teljesíteni saját tempójukkal. Tovább folytatva az edzéseket életmódjukká válik a futás, amivel hosszú távra biztosíthatják egészségüket.

Ráth Tamás