Gödi Körkép 2001.decemberi száma

Tartalomjegyzék


Tisztelt Gödi Polgárok!

Történésekben, csatározásokban gazdag év végére értünk. Olyan év utolsó hónapját zárjuk, amely évben a város jövôjét meghatározó döntéseket hozott a képviselô-testület.
A teljesség igénye nélkül a nagyobbakat emelem ki. Megkezdôdött az ország egyik legnagyobb beruházása a Samsung cég részérôl. Több, mint tíz kilométer csatorna építésére nyertünk pályázati pénzt, mely beruházás 2003-ban elkészül. Sok-sok nehézség árán meg-kezdôdött a kábel TV-hálózat kiépítése és ezzel párhuzamosan a városi TV csatorna megkezdte sugárzását. Intézményeink épületeinek felújítása, bôvítése folyamatosan terv szerint történik (iskolák, orvosi-rendelôk, óvodák, bölcsôde). Szerény mértékben ugyan, de útépítésre is tudtunk pénzt biztosítani, melyhez a lakosság által nyújtott támogatást ezúton is szeretném megköszönni. Stratégiai döntést hozott a testület a melegvizű strand bôvítésére, melynek hozadékát az elkövetkezô évek fogják biztosítani. Ugyancsak helyesen döntött a testület a Huzella iskola nyolc tanteremmel történô bôvítése kapcsán is. Tekintettel arra, hogy immár nyolcadik éve legjobban ismerem a település gazdálkodását bátran elmondhatom, hogy az egyik legkiegyensúlyozottabb évet tudjuk zárni. Fennakadás nélkül működnek intézményeink, tudunk pénzt biztosítani a sport, kulturális eseményekre, a határon túli magyarok támogatására, a rendôrség működésének megsegítésére, valamint a nehéz helyzetbe került családok megsegítésére is. Természetesen ehhez elengedhetetlen volt a testületi szándék, mely szándék úgy érzem a település fejlôdése érdekében töretlen. Jövôre választások elé nézünk. Azt kérem a gödi polgároktól, a pártoktól és civil szervezetektôl, hogy a választási kampány idején ôrizzék meg higgadtságukat, európai módon, civilizáltan nyilvánuljanak meg, és ne a másik bemocskolásának árán, hanem reális alternatívák felvázolásával próbáljanak nyerni.
Amikor e sorokat olvassák már elkezdődött a karácsonyi ünnepekre való készülődés és várakozás időszaka az advent. Kívánom, hogy meghitt, békés - ha hívők, akkor vallási áhitattal átszőtt - ünnepük legyen! Az ünnepek nyújtotta pihentető szabadnapokon a családi közös sétáik során gyönyörködjenek a téli tájban, fedezzék fel lakóhelyük értékeit, szépségeit. Göd minden lakójának áldott, békés karácsonyi ünnepeket, jó egészséget és sikerekben, örömökben bővelkedő új esztendőt kívánok!

Szegedi Sándor polgármester

Kis karácsony, nagy karácsony...

Jeles napjaink közül évszázadok óta a legszebb, legszentebb ünnepünk a karácsony. Karácsonykor, december 25-én emlékezünk meg Jézus születése napjáról. Feltehetően már Kr. u. 221-ben ezen a napon ünnepelték meg a karácsonyt, bár még csak egyes egyházakban, általánossá az ünnep megülése azonban csak a 4. századtól vált.
A karácsony és az újév a szoláris (a Nap járásához igazodó) naptári rendet követő hagyományból táplálkoznak, ezért állandó ünnepeink.
Maga a karácsony szó is a téli napforduló idejére, az új évbe való átlépésre utal. A karácsony szavunk szláv eredetű, amely az ősszláv korcsun (lépő, átlépő, fordulónap) napforduló szóból származik. Az évnek ez a szakasza a régi római világban a vidámságé és az ajándékozásé volt. A házakat zöld növényekkel és lámpákkal díszítették fel, megajándékozták a gyermekeket és a szegényeket, az urak a szolgáikat. Ezekhez a szokásokhoz kapcsolódtak a germánok és a kelták ünnepi rítusai: amikor elkövetkezett a téli napforduló ideje, meggyújtották az ünnepi fahasábot, s szerte tüzeket gyújtottak, hogy elűzzék a gonosz, ártó szellemeket.
Fenyőfát is állítottak és örökzöld növényekkel, mint a túlélés szimbólumaival díszítették házaikat. Évszázadok alatt kialakultak a karácsonyi ünnepnapokra jellemző eseménysorok: az egyházi szertartások, a december 24-én, karácsony vigiliáján tartott böjt, a karácsonyi játékok, a jászolállítás, a betlehemezés, a karácsonyi asztal elkészítése és hagyományos ételek fogyasztása.
Egyik legszebb szokás a karácsonyfaállítás, amely összekapcsolódik az ajándékozással. A karácsonyfa az ajándékok között is a legszebbik. Szenteste felnőttek és gyermekek ott állunk ünneplő ruhánkban, s ámulva csodáljuk a tündöklő karácsonyfát, miközben szívünket, lelkünket betölti a szeretet, a béke, a boldog várakozás és az ajándékozás öröme.
A karácsonyfa nem olyan régóta, csupán a 19. század elejétől ismeretes ebben a mai formájában. A 19. század elejétől már rendszeresen árulnak fenyőfát az európai piacokon. Bécsben 1816-ban állítottak először karácsonyfát a főhercegi palotában. A karácsonyfa - diadalútja során - hazánkba is eljutott. Kezdetben az arisztokrata, majd a polgári körökben jelent meg, ahol bécsi minta nyomán, a feldíszített fenyőfa alatt ünnepelték a szentestét. Régi források szerint Brunswick Teréz, az első magyarországi óvoda megalapítója és Beethoven múzsája állított először karácsonyfát, 1824-ben. Karácsonykor ajándékot adni és kapni meghittebb, mint egyéb ünnepen. Évszázadok óta történik ez így, minden otthonban, döntően a 17.századtól, amikor a német protestantizmus a családi körben történő megajándékozást terjesztette el, elsősorban a gyermekek megajándékozását. Az ajándék kezdetben sütemény, aranyfüsttel bevont gyümölcs, szerencsét hozó gally volt. Később értékesebb ajándékokkal, például pénzzel kedveskedtek egymásnak az emberek, de még az újkor elején is - miként az ókori rómaiaknál - szerepel az ajándékok között a feldíszített zöldág és később a karácsonyfa.
A gyermekek körében terjedt el az a hiedelem, hogy az ajándékot és a karácsonyfát is láthatatlan, rejtélyes, földöntúli lény hozza. Az angolszász országokban karácsonykor a Santa Claus, Mikulás lepi meg a gyermekeket, számos más országban a Jézuskát vagy a kisdedet várják mint ajándékhozót. Sokféle alakot ölthetnek az ajándékhozók még ugyanazon kultúrán vagy országon belül is, például az erdélyi magyaroknál az angyalt várták, de az aranyos csikó is ismeretes volt, s a karácsonyi ajándéknak neve is volt: angyalfia.
Az angyalok megjelenítése karácsonyi szimbólumként és ajándékhozóként általánosan elterjedt szokás. Az angyaloknak, Isten hírnökeinek számos ábrázolása a művészetekben és az irodalomban egyaránt a különféle elképzeléseket tükrözik az emberek fölött álló, magasabb rendű szellemi lényekről. Mind a zsidó, a keresztény, mind pedig az iszlám vallásban Isten gondviselésének és parancsainak a végrehajtói, szolgáló lelkek és az emberek őrzői, illetve a rosszra csábítói. Nevük is küldöttet, követet, hírnököt jelent. A Biblia szerint a hét főangyal egyike, Gábriel adta hírül Szűz Máriának Jézus születését, s angyalok serege hirdeti Isten dicsőségét. Betlehem a neve annak a városnak, ahol Isten fia, Jézus megszületett egy barlangban, amelyet istállónak használtak. Jászolban, szalmán feküdt.
A szent szülőkön kívül pásztorok vették körül a kisdedet, ökör és szamár csodálták, a három napkeleti bölcsek hódoltak előtte és lába elé helyezték ajándékaikat. A keresztény művészetben ilyen formán találjuk a születés bemutatását. Betlehem város neve (azt jelenti: a kenyér háza) lett nálunk a születés eseményeit ábrázoló képeknek és a figurákból összeállított szoborcsoportoknak a megnevezése. A szent családot a pásztorokkal, a Három-királyokkal és a köréjük gyűlt állatokkal, a betlehemi csillaggal - az ünnepre várva, az adventben a templomokban - ma mindenütt megtaláljuk, vagyis betlehemet állítunk.
A karácsonyi ünnepnek része egy énekes-táncos régi szokás is, amely Jézus születésének eseményeit szó szerint megeleveníti: ez a betlehemes játék. A betlehemezés szokása máig megmaradt. Ekkor járják a falut a fiatalok pásztorok módjára kifordított bundában, és körülhordozzák a maguk építette papír, vagy fatemplomokat, illetve a jászolt és énekes-táncos párbeszédes jelenetet adnak elő.
A születés története és öröme megőrződött a hagyományokban, de a jelenben is kifejezésre jut, amikor szenteste a karácsonyfa körül felcsendül a Mennyből az angyal...

G. Kovács Zsuzsa

Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

...Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Behegesztem a sebet a szivemben,
És hiszek újra régi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

...És valahol csak kétkedô beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.

JUHÁSZ GYULA

Meghívó

A gödi TOPhÁZ Egészségügyi Otthon lakói ebben az évben is szeretettel várják az Őket segítő patronálókat, külső segítőket, szülőket, gondnokokat és gyámokat 2001. december 19-én 10,00 órakor megrendezésre

kerülő Karácsonyi Ünnepségre Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Itt van a szép karácsony

Itt van a szép, víg karácsony,
élünk dión, friss kalácson:
mennyi finom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?

Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.

Jó gyermekek mind örülnek,
kályha mellett körben ülnek,
aranymese, áhítat
minden szívet átitat.

Pásztorjátszók be-bejönnek
és kántálva ráköszönnek
a családra. Fura nép,
de énekük csudaszép.

Tiszta öröm tüze átég
a szemeken, a harangjáték
szól, éjféli üzenet:
Kis Jézuska született!

DSlDA JENÔ

Óév búcsúztató

újév köszöntő fogadások lesznek az év végén Az előző évben Csabai Béla, az Ilka csárda tulajdonosa egy kedves, szép szokást vezetett be karácsony előtt, szeretet vendéglátásra hívta meg a Gödi Gondozási Központ idős nyugdíjasait. Az idén december 21-én ismét finom ebéddel és jó zenével várja az otthon lakóit.

***

A korábbi évek hagyományait követve fogadást ad Szegedi Sándor, polgármester a Gödön élő művészeknek, vállalkozóknak, cégek képviselőinek. Ez alkalommal szándékozik megköszönni a város érdekében kifejtett tevékenységüket, értékelni az elmúlt év eseményeit, valamint kérni a meghívottak jövőbeni támogatását.
Szintén hagyományos óév búcsúztató, új év köszöntő fogadásra várja a polgármester december 28-án a helyi pártok és civil szervezetek vezetőit a polgármesteri hivatalba. A pezsgős koccintás után kötetlen beszélgetés ad alkalmat a résztvevőknek, hogy elmondják gondolataikat, véleményüket a várossal összefüggő politikai, gazdasági és egyéb, a jövőt befolyásoló kérdésekről.

G.K.Zs.

Karácsony

Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban
karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumba
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.

A templomba
Hosszú sorba
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.

Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.

ADY ENDRE

Pilinszky János: A várakozás szentsége

Mire is várakozunk ádvent idején? Jézus születésére, arra, hogy a teremtett világban maga a teremtô Isten is testet öltsön. Arra várakozunk, ami már réges-rég megtörtént. Ez a magatartás, ez a várakozás nem új. A felületen az ember köznapi életét mindenkor könyörtelenül meghatározza az idô - múlt, jelen és jövô - látszatra összebékíthetetlen fázisa. A felületen igen. De nem a mélyben. Ott, a mélyben mindig is tudta az emberiség, hogy tér és idô mechanikus határait képes elmosni a minôség, a jóság, a szépség és az igazság ereje. Elég, ha a nagy drámákra vagy a nagy zeneművekre gondolunk, melyek titokzatos módon attól nagyok, hogy többek közt alkalmat adnak arra is, hogy a jövôre emlékezzünk és a múltra várakozzunk. A minôség ideje idôtelen. Amikor Bach passióját hallgatjuk: honnét szól ez a zene? A múltból? A jelenbôl? A jövôből? Egy bizonyos: mérhetetlenül több, mint kegyeletes megemlékezés és sokkalta több, mint reménykedô utópia. Egyszerre szól mindenfelôl. Az ádventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk. Persze, errôl a várakozásról és errôl a vágyódásról csak dadogva tudunk beszélni. Annál is inkább, mivel Isten valóban megtestesült közöttünk, vállalva a lét minden súlyát és megosztottságát. És mégis, túl idô és tér vastörvényén, melynek - megszületvén Betlehemben - maga a teremtô Isten is készséggel és véghetetlen önátadással vetette alá magát. Advent idején mi arra várakozunk és az után vágyódhatunk: ami megtörtént, és akit kétezer esztendeje jól-rosszul a kezünk között tartunk. Vágyódunk utána és várakozunk rá, azzal, hogy Isten beleszületett az idôbe, módunkban áll kiemelkedni az időbôl. Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valóban mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosan úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.

JUHÁSZ GYULA: Újszövetség

Hipokrita vezércikket írni békességről és szeretetről, nem, erre nem fanyalodom. Majdnem kétezer év óta annyi gyűlölettel beszéltek és cselekedtek a szeretet nevében, hogy ideje volna már utána nézni, hogyan is gondolják azt a békét és szeretetet? Szívtelen számítással bevásárolt karácsonyi ajándéknak talán, amelyet ünnepélyesen és közönyösen oda lehet rakni a karácsonyfa alá, mint a krampuszt és a paprikajancsit, az ólomkatonát és a fakardot, nagy gyerekek egynapos örömére? Háromszázhatvannégy napig egymást ölni, apró tűszúrásokkal, a modern technika minden vívmányát igénybe véve és egy napon szépen odaállani az aranyfüstös fenyô alá, amely örökzöld, mint az emberi naivság és elhitetni a világgal, hogy az evangélium nem csupán ige, hanem vér és valóság? Oktalan jóságot, jogtalan jámborságot veszni hagyni, pusztulni engedni, hôssé és vértanúvá avatni, milliók vérét és velejét megcsapolni, hogy az okos ravaszság és számító óvatosság tovább vezesse a nagy üzemet, amelynek firmája és cégére századokról századokra változott, de hazugsága és embertelensége maradt a régi kipróbált módszerek mellett. Egyszer már föl kellene ébrednie, öntudatra eszmélnie, önérzetre kapnia és hatalomra jutnia a jóságnak is, a szeretetnek is, az emberségnek is, amely nemes, dicsô, szent és oktalan és szerencsétlen. Tragédiák hôséből diadalmas úrrá kellene válnia a szeretet és igazság emberének, hogy ne csak a költők dalolják és a Máriák sirassák, hogy ne csak a sírja legyen virágos és mennybemenetele sugaras, de elismerjék és engedelmeskedjenek neki a hipokrita írástudók és a nagyhatalmú farizeusok is, hogy az élet asztalánál is helyet foglalhasson a gyôzelem lakomáján. Zaratusztra mondotta a szomorú Ember Fiáról, hogy kár volt neki harminchárom éves korában eltávozni a földről, mielôtt megtanult volna mosolyogni. A Gotamo Buddhák, a Jeremiások és Messiások, a Giordano Brunok és Spinozák, a Nietzschek és Tolsztojok elvonulnak, ki a benareszi rengetegbe, ki a pusztába, ki a magányos remeteségbe, ki a sils mariai csöndbe, ki egy elhagyott állomásra, példabeszédekben és szimbólumokban szólanak, sáskát esznek és gyémántot köszörülnek, jámbor halászokat és pásztorokat, lelki szegényeket és kisdedeket engednek magukhoz, szenvednek és meghalnak és azt hirdetik, hogy az ô országuk nem e világból való. Közben pedig a római imperátorok tűzzel-vassal világbirodalmat szerveznek az ige nevében, papi fejedelmek és kondottierek a művészet és hatalom cirádáival elnyomják a lényeget és egy óriási formába kényszerítik a világot, a Napóleonok a gondolatból ágyút öntenek és az eszméből fegyvereket kovácsolnak, amelyekkel nyájjá teszik a népet és farkascsordává a hadsereget. A jóságot és szeretetet pedig beszélték, dalolták, zenélték és faragták és festették és játszották és az erôszakot, a hatalmat gyakorolták. Mi volna és mi minden lehetne, ha egy megváltó napon ez a jóság és szeretet, a krisztusi igazság és spinozai bölcsesség egy hatalmas és diadalmas puccsot szervezne és átvenné az uralmat a világ felett és proklamálná a hatalmát és nem engedné, hogy a hipokriták, a világ emberei 364 napon arculüssék és egy napon a jóindulatukról biztosítsák? Mi lenne, ha a betlehemi gyermek, mint egy új Héraklész meg fojtaná kígyóit és elnémítaná a szamár és ökörbôgést? Mi lenne ha a jóságnak és igazságnak szunnyadó ereje fölébredne és megindítaná a hegyeket? Mi lenne, ha ez az újszövetség, a jóké és igazaké, nemcsak szent írás, de szilárd valóság lenne végre valahára?

Ünnepi finomságok

A karácsonyi beigli

A családi tűzhely örzői ismét versenyt futnak legszebb ünnepünkön, hogy szeretteiket finom ételekkel és édességekkel kényeztessék. Természetesen ilyenkor a bejgli, a karácsonyi sütemények királya, minden asztalon ott díszeleg. Hazánkban évszázadok óta közkedvelt csemege a kuglóf, flódni és kindli, amelyek a bejglivel együtt a hagyományos zsidó konyhából eredeztetnek. Minden háziasszony receptfüzetében megtalálható a bejgli valamelyik változata, a következô klasszikus változattal garantáljuk nem vallanak szégyent!
TÉSZTA: liszt 1 kg, vaj (margarin) 40 dkg, porcukor 10 dkg, élesztô 2 dkg, só 1 dkg, tej 3 dl, tojássárgája 4 db, vaníliás cukor 1 dkg, citromhéj reszelék 1 dkg.
Az átszitált lisztet és porcukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat összegyúrjuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a tej felében csomómentesre kevert élesztôt és a maradék tejben oldott sót a tojássárgákkal. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, de gyorsan, nehogy a zsiradék megolvadjon. Ezt a tésztamennyiséget 8 gömbölyű részre osztjuk és formázzuk, amit legalább félórára hűvös helyre teszünk pihenni.
TÖLTELÉK: dió vagy mák 50 dkg, cukor 30 dkg, mazsola 5 dkg, tej 2,5 dl, vaníliás cukor 2 dkg, citromhéj reszelék 2 dkg, (őrölt fahej, szegfűszeg, cukrozott narancshéj ízlés szerint).
Mézzel kiváltani a cukrot az adott súlyban, kitűnô alternatíva. Sokan pár deka reszelt almával teszik lazábbá a tölteléket. Az ôrölt diót vagy mákot az összes járulékos ízesítôanyaggal összekeverjük. A tejet a cukorral és a mazsolával feltesszük fôzni. Mikor felforr a tej, ráöntjük az imént elôkészített dióra vagy mákra és jól összekeverjük, majd félretesszük kihűlni. (A fenti töltelék mennyiség, ha elkészítjük dióból és mákból is, 4-4 darab, kb. félkilós bejglire elegendô.)

A BEJGLI ELKÉSZÍTÉSE
A tésztánkat 3-4 mm vastag téglalap alakúra (kb.: A/4 méret) nyújtjuk, lehetôleg liszt használata nélkül. A tölteléket egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, ügyelve arra, hogy a szélein 1-1 cm elmaradjon. A tészta rövidebb oldalainak szélét 1 cm szélességben behajtjuk a töltelékre, majd hosszanti oldalával párhuzamosan rúd alakúra felcsavarjuk. A bejglirudakat úgy helyezzük tepsibe, hogy a hajtás alulra kerüljön. A helyes kenési móddal adhatjuk meg a bejgli jól ismert márványos jellegét. Elôször simára kevert tojássárgájával kenjük le és langyos helyen érleljük. Amikorra megszárad a felületén a sárgája a kelési folyamat miatt kis hajszálrepedések keletkeznek. Ekkor a bejgliket csak tojásfehérjével kenjük le és hűvös helyre tesszük, addig amíg felületük ismét megszárad. Sütés elôtt szerencsés hurkapálcával megszurkálni, hogy a fölösleges gôz könnyebben eltávozhasson, ne repessze szét a rudakat. Közepesen erôs, kb. 200C°-ra melegített sütôben sütjük úgy 40 percig. Gesztenyés bejglit is készíthetünk. 25 dkg gesztenyemasszát, 3 dkg porcukrot, 2 dl rumot és 3 dkg mazsolát összegyúrva, ugyanúgy járva el, mint az elôzôeknél.

Tóth János, a fóti Ambrózia cukrászda cukrászmestere

Pulyka zsenge zöldségekkel

Hozzávalók: 1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg), 100 g vaj, 1/2 1 húsleves, 100 g édes tejszín, só, bors, étkezési keményítô

A zöldségekhez: 12 közepes sárgarépa 600 g kelbimbó, 600 g zöldbab, (fagyasztott), 1/2 1 zöldségleves, 50 g vaj,
2-3 ek. apróra vágott, petrezselyem, só, bors,egy csipet cukor
A konyhakész pulykát kívül-belül dörzsöljük be sóval és borssal, majd a combját és szárnyait konyhai cérnával kötözzük össze. A pulykát a mellével lefelé helyezzük egy sütôlapra, öntözzük meg 100 g olvasztott vajjal, és elô-melegített sütőben, 190°C-on süssük meg. Amikor a pecsenyelé barnulni kezd, öntsünk hozzá egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt, folyamatos locsolgatás mellett süssük puhára. Ekkor fordítsuk meg a pulykát, és süssük még 1,5 órán át. (A sütési idô természetesen függ a pulyka súlyától, kilogrammonként durván egy óra sütési idôvel, számolhatunk. Próbaként szúrjunk egy vastag tűt a pulyka combjába - akkor jó, ha a távozó nedvesség tiszta, átlátszó.) A pulykát vegyük ki a sütôbôl, és tartsuk melegen. A pecsenyelét fôzzük fel, szűrjük le, öntsük fel a húslevessel, és magas hômérsékleten forraljuk be. Öntsük hozzá a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítôvel csomómentesen keverjük el, végül fűszerezzük. Míg a pulyka sül, készítsük el a zöldségeket. A sárgarépát kaparjuk meg (egy kevés zöldet hagyjunk rajta), a babot olvasszuk ki, a kelbimbók külsô leveleit szedjük le, a szárát kereszt alakban vágjuk be. A zöldségeket forró sós vízben egymás után pároljuk félpuhára. Tálalás elôtt egy nagy serpenyôben hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a zöldségeket, és pároljuk készre. Fűszerezzük sóval, borssal - a sárgarépát egy csipet cukorral is -, szórjunk rá petrezselymet, és a hússal együtt rendezzük el a zöldségeket az elômelegített tálon. Köretként burgonyakrokettet kínáljunk mellé.

Tisztelt támogatóink!

A 2000. évi személyi jövedelemadójukból a Gödi Lions Club számára felajánlott 1 %-ot, Huzella Tivadar és Németh László általános iskolások úszásoktatására fordítottuk. Támogatásukat köszönjük és kérjük, hogy a jövőben is legyenek segítségünkre a Lions Club jószolgálati céljainak megvalósításában.
Adószámunk: 1-8661538-1-13

Lipták Lászlóné

Megváltoztak a gödi intézmények telefonszámai

Az új ISDN telefon vonalak számai a következők:

Településellátó Szervezet 2132 Göd, Duna u. 5. 531-156, 531-157, 531-175, 531-176
Raktár (gázcseretelep) 2132 Göd, Kisfaludy u. 4. 334-013

Intézmények:
  • 1.sz. Óvoda 2132 Göd, Lenkey u. 13-17. 531-135, 531-136 volt iskola épület, 345-377 hátsó épület
  • Kastély Óvoda 2131 Göd, Béke u. 3. 532-236, 532-235 fax., 2131 Göd, Jávorka u. 12-14. 345-348
  • Németh L. Iskola 2132 Göd, Ifjúság u. 1-3. 532-115, 532-116
  • Huzella T. Iskola 2131 Göd, Petőfi S. u. 48. 532-260, 532-261
  • Bölcsőde 2132 Göd, Rákóczi u. 142. 345-100
  • Gondozási Központ 2131 Göd, Vasvári Pál u. 9. 532-136
  • Éjjeli menedékhely 2131 Göd, Vécsey u. 2. 336-448
  • Gyermekjóléti Szolgálat 2132 Göd, Ady E. u. 6. 532-165
  • Családsegítő Szolgálat 2132 Göd, Ady E. u. 6. 532-165
  • Művelődési Ház 2131 Göd, Pesti u. 72. 336-478
  • Ady Klub 2132 Göd, Kálmán u. 13. 336-479
  • Városi Könyvtár 2131 Göd, Pesti u. 72. 532-155, 2132 Göd, Kálmán u. 13. 345-101
  • Németh L. Ált. Isk. Konyha 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. 345-048
  • Huzella T. Ált. Isk. Konyha 2131 Göd, Petőfi S. u. 48. 345-209
  • Melegvizű Strand 2131 Göd 532-045, 532-046
Egészségházak:
  • Göd-alsó 2131 Göd, Pesti u. 81.
    • 532-180 orvosok,
    • 532-181 védőnők,
    • 345-235 ügyelet, nőgyógyászat,
    • 336-763 fogászat,
    • 2131 Göd, Cserfa u. 5. 332-304
  • Göd-felső 2132 Göd, Kisfaludy u. 7.
    • 345-201 orvosok
    • Dr. Kamarás Attila 330-492
    • Dr. Bajnóczy Barna 330-493
    • Dr. Gazdag Anikó 330-502
    • Dr. Pruzsinszky Ibolya 337-923
    • Dr. Sándor Csaba 330-506

A jövő elkezdődött

November végén a Fidesz-MPP gödi szervezete fórumot tartott, aminek Kövér László a Fidesz alelnöke és Imre Zsolt országgyűlési képviselő volt a vendége. Az érdeklődést jól mutatta, hogy a művelődési ház zsúfolásig megtelt, - az ott elhangzottakkal való egyetértést pedig a hozzászólások, tapsok jelezték. Ha röviden kellene jellemezni, hogy miről is volt szó, akkor azt kell mondanunk: a tényekről. Kövér úr - ismert módon - azon politikusok közé tartozik, aki mindig őszintén elmondja a véleményét. Beszédének vezérgondolata "A jövő elkezdődött" című vitairat volt. Azonban a vitához továbbgondolkodáshoz először az elért eredményeinket kell számbavennünk. Ez a polgári kormány a családok megerősítését tartja az egyik legfontosabb feladatának. A gyermekek utáni adókedvezmény évről-évre nő (pl. egy háromgyermekes családnak 1,3 millió forint jövedelemig nem kell adót fizetnie). Az otthonteremtés segítésére állami támogatású bérlakás program indult, és tovább bővültek a kedvező hitelkonstrukciók. A tanulást segíti a tandíjmentesség kiterjesztése és a diákhitel bevezetése. A munka valós értékének megfizetésére a minimálbér 2002-től ötvenezer forint lesz. A munkanélküliség (6 %) lényegesen alacsonyabb, mint az EU átlag és 1995-höz képest majd' a felére csökkent. Az előadó beszélt arról is, hogy a nyugdíjak ennek a ciklusnak a végére elérik az eredeti rendszerváltás előtti reálértéküket. Megtört az 1998-ig emelkedő bűnözési tendencia, az utóbbi három évben harmadával lett kevesebb az ismert bűnesetek száma. Természetesen még sok dolgot lehetett volna elmondani a vitairatról, de időt, lehetőséget kellett adnunk a kérdésekre is. Ekkor újra megtapasztalhattuk, hogy - mellébeszélés nélküli - egyenes válaszokat kapunk, a gondokat sem tagadva. Kövér úr és Imre Zsolt úr válaszaiból az is kiderült, hogy jól felkészültek, ismerik a gödi helyzetet, a Fidesz-MDF többségű testület által vezetett város gondjait. Arról is szó esett, hogy a polgári kormány szándékai szerencsésen egybeestek e testület szándékaival, így ebben a ciklusban nyertünk pályázati pénzt, iskolára, könyvtárra, logopédiai szolgálatra, olyan "apró" 20-40 milliós pályázatokról nem is beszélve, mint amiből a Feneketlen tavat, vagy a Kolozsvári utcát hoztuk rendbe. Most pedig a város megnyert 500 millió forintot csatornatámogatási pályázatként és ebből tudjuk majd finanszírozni többek között az utóbbi tíz év legnagyobb gödi beruházását, a teljes alsógödi 1-es körzet csatornázását. Aki részese volt az este hangulatának, az valóban úgy érezhette, hogy "a jövő elkezdődött".

Lenkei György

Fidesz Magyar-Polgári Párt gödi szervezet elnöke

Tájékoztató a november 27-i képviselô-testületi ülés fôbb döntéseirôl

A képviselô-testület az első napirendi pontban a 2001. évi háromnegyed éves pénzügyi gazdálkodásról szóló beszámolót fogadta el.
Ezt követôen a 2002. évi költségvetési koncepcióról tárgyaltak, melyet 10 %-os dologi és 13 %-os energia automatizmussal, 7,75 %-os bérfejlesztéssel, valamint fejlesztési hitelfelvétel lehetôségével határozták meg. A jövô évi költségvetés elfogadásának határideje 2002. február 15. Újra terítékre került a melegvizű strand fejlesztése, döntés született a kisebb volumenű mintegy 850 millió forintos beruházásról, melynek elsô üteme várhatóan 650 millió forint lesz. A beadásra kerülô végleges Széchenyi Tervhez kapcsolódó strand fejlesztési pályázatot a testület várhatóan rendkívüli testületi ülésen fogja véglegesíteni.
Döntés született a Huzella Tivadar Általános Iskola 2002. évi bôvítésérôl, melynek várható költsége, mintegy 90 millió forint lesz.
Módosult a helyi adók mértéke, a fôbb változások a következôk: a beépítetlen földterület utáni telekadó mértéke 60 Ft/m2-re növekedett, a helyi iparűzési adó mértéke 1,8 %-ra módosult, az idegenforgalmi adó összege 100 forint/nap/fô-re változott.
Ezt követôen belterületbe vonásokról született döntés. Majd 300 ezer forint támogatásban részesítették a Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítványt, továbbá 200 ezer forint támogatást kapott a gödi polgárôrség.
Döntés született a jövô évi nagy csatorna beruházás bonyolító cégének kiválasztásáról. Végezetül a képviselô-testület a Vörösmarty u. építéséhez 1,2 millió forinttal járult hozzá.

Dr. Szinay József jegyzô

Válasz Szekeres B. József nyílt levelére

A 90-es évek elején térségünk fejlesztésének kulcskérdéseként jelentkezett a telekommunikációs hálózat kiépítése. Ennek megvalósítása céljából a térség önkormányzatai 1991-ben létrehozták a Digitel 2001. Rt-t. A Digitel 2001 Rt a befizetôkkel szerzôdést kötött telefon és kábeltévé kiépítésére. A szerzôdést tehát nem az önkormányzat és a lakosok között, hanem a befizetô lakos és a Digitel 2001 Rt között jött létre.
A Digitel 2001 Rt megbízásából a befizetett összegeket az önkormányzatok fogadták be, és tartották saját költségvetési számlájukon mindaddig, amíg a Digitel 2001 Rt nem rendelkezett az átutalás iránt. Ezen pénzösszeget az önkormányzatok nem használhatták, nem fektethették be, tehát nem rendelkezhettek a pénz felett. Sajnálatos módon a részvénytársaság a telefonhálózatot kiépítette, a kábeltelevíziót pedig nem. Amikor eldôlt, hogy a kábeltévé hálózatot nem építik meg, meghirdettük a befizetôk körében, hogy a befizetett összeget a Polgármesteri Hivatal pénztárában átvehetik. E lehetôséggel nem mindenki élt. Önkormányzatunk részérôl továbbra is feladatunknak tekintettük a kábeltévé hálózat kiépítésének megvalósítását. E célból több céggel tárgyaltunk, végül a Philipkábel Kft-vel sikerült szerzôdést kötnünk a hálózat kiépítésére. A képviselô-testület úgy döntött, hogy a befizetett összeget minden befizetônél 2.000 Ft-tal megtoldja. A növelt összeg került átutalásra a Kft részére a hálózat kiépítéséhez. Nálunk ma már befizetett összeg a számlán nincs.
A kérdéshez tartozik, hogy van olyan befizetô, aki pert indított önkormányzatunk ellen kamatkövetelés címén. Ezen per még folyamatban van. Miután a kötelezett a Digitel 2001 Rt, jogutódját perbe vontuk. A Philipkábel Kft-vel megkötött szerzôdés értelmében amennyiben a hálózatot ez év december 31-ig nem építené ki, kötelesek a pénzt visszautalni. A hálózatkiépítést természetesen ez esetben is megvalósítjuk. Önkormányzatunk az elôbbiekben említett hozzájáruláson kívül kamatfizetési kötelezettséget nem tud vállalni több okból. Egyrészt azért, mert a kábeltévé hálózat
kiépítésének elmaradása önkormányzatunknak nem róható fel. Önkormányzatunk mindent elkövetett, hogy a hálózat kiépüljön. E tekintetben felelôsség nem terheli. Díjazás nélkül működött közre a befizetések beszedésénél. A kamatteher viselése súlyosan érintené Göd város polgárait, a város költségvetésén keresztül.

Szegedi Sándor polgármester, Dr. Szinay József jegyző

Veszélyes járdák

Többször is hallani és olvasni arról, hogy városunkban a járdák tisztántartása és ápolása a helybeliek fontos feladata. Arról most felesleges szólni, hogy sok helyen nincs is járda, azok helyét ugyanis benőtt bokrok, fák foglalják el, ahol a gyalogosok még bozótvágóval sem tudnának közlekedni. Marad számukra az úttesten közlekedés. Szélsőséges példát jelent az alsógödi Petőfi utca forgalma. Az a kijelölt kerékpárút része is, miközben szinte nincs is kétoldalra kitterjedő járda. Jó, ha legalább az egyik oldalon van - az is többnyire megszakításokkal. Így aztán az a fura helyzet áll elő, hogy az említett utcán a kerékpárosok nagy lendülettel haladnának, ha a járdahiányok miatt az úttestre kényszerített járókelők nem lábatlankodnának az útjukban. A két békés és csendes "réteg" aztán a dübörgő autók közeledtére ijedten húzódik félre. A száguldó autósok mit sem törődnek a járdahiány miatti helyzetből fakadó kényszerhelyzettel, jobbára őrült tempóval száguldoznak - veszélyeztetve a járókelőket, kerékpárosokat, rontva a "jó" gödi levegőt, felesleges zajjal terhelve a környezetet. Soha egy rendőrt ott nem látni! Hát nincs megoldás? Nem lehetne a Petőfi utcában végig sebességkorlátozást elrendelni? Akkor helyreállna a rend, s még az ottani iskolába járó gyerekek is nagyobb biztonságban lennének. A megoldás kulcsa tehát egy vagy két sebességkorlátozó tábla kérdése, ha már a jóérzés és mások iránti figyelem hiányzik az autósok többségéből.

Dr. Kölcsei Tamás

17 szavazat a Huzella nyolc tantermére

Hétfőn az egyik szükségtermünkben volt órám. Annak idején raktárnak épült. Lefelé tartottam a lépcsőn, s a mögöttem jövő gyerekekkel beszélgettem oldalra, hátra forogva. A lépcső fölött veszélyesen alacsonyra épített pihenő beton áthidalójába (hiába festettük rá a fekete-sárga figyelmeztető sávokat), alaposan bevertem a fejem. Mikor csillapodott a sajgás, elkeseredve gondoltam arra, hány felnőtt és nagyra nyúlt hetedik, nyolcadik osztályos diák szenvedi el még ugyanezt a következő években. Az iskola tantermeinek pótlása, az alkalmatlanok oktatásból való kivonása távoli álomnak tetszett ekkor.
Kedden, november 27-én a képviselő testület félretéve a pénzügyi fontolgatást, a részletek körüli nézetkülönbségeket 17 igen szavazattal határozatot hozott: 2002.szeptember 1-jéig megépítteti a tavaly megtervezett nyolc tantermet. Pótolja ezzel az évekkel ezelőtt eladott Rózsavölgyi-épület elvesztett négy tantermét és az úttest túlsó oldalán lévő, oktatási célokra alkalmatlan Walch-épület termeit.
A nyolc tanteremmel C (központi) épületünk bővül. 12 tantermes tömb jön létre, melyben 375 alsó tagozatos diákunk kezdi meg végre méltó körülmények között a jövő tanévet. Nem kell többé padlástérben, volt szolgálati lakás szobájában, raktárban, szertárban, beüvegezett teraszon tanórákat tartanunk. Nem kell többé a kicsiknek hóban, sárban egyik épületből a másikba órára vonulniuk, a mosdóba szaladniuk. Nem kell nappal is félhomályban, neonfénynél olvasniuk, mert a tornacsarnok ablakuk elé magasodik, nem kell telenként kabátban tanulniuk szimpla üvegezésű termekben. Megtapasztalhatják, milyen tágas termeket birtokolni, kultúrált mosdókat használni, széles folyosón futkározni. Átélhetik végre, hogy ők a legfontosabbak. A gyerekek.
November 27-én városunk képviselői ismét bizonyságát adták, ők sem gondolják másként. Egy éven át keresték a megoldást, a pénzügyi forrást, pályáztak, a siker azonban elkerült bennünket. Mégis mindenki tudta, az iskolaépítés nem várhat tovább. Az iskolaszék, a szülői közösség választmánya, a szülők, a város civil szervezetei, a képviselők erről beszéltek, vitáztak, tanácsokat kértek, alternatívákat jelöltek meg, a lehetőségeken tanakodtak. Formálódni kezdett a közös akarat, és megszületett a döntés, mely mérföldkő az iskola életében. Közös volt az aggódás, az utak keresése, közös most az öröm és a várakozás. Együtt várjuk azt a március végi napot, mikor elindulnak a munkagépek, és 2002. szeptember 1-jét, az ünnepélyes tanévnyitót-iskola átadót. Már most meghívjuk a város polgárait, jöjjenek, osztozzanak ismét örömünkben, legyenek tanúi annak, miként veszi birtokba 12 osztálynyi apróság a XXI. század követelményeinek megfelelő, modern iskolát.

Horváth Ferenc igazgató

Olvasói levélek

A Gödi Körkép újságból értesültem arról, hogy Szegedi polgármester úr 750 ezer forint + áfáért gödi TV-t alapított. Az E.S. TV (a Vízió Stúdióval együttműködve) már 6 éve készíti a gödi híreket, vetíti a testületi üléseket, lakossági fórumokat. Mi ezért nem kérünk pénzt Göd várostól. Persze azért felkaptuk a fejünket. A polgármester úr döntése azt is jelentheti, hogy nincs megelégedve tevékenységünkkel. Mi nem kérünk és nem kapunk támogatást egyetlen önkormányzattól sem. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem szerkeszthetik műsorainkat, nem szólhatnak bele kit és miért szólaltatunk meg. A szabadság nem éppen pénzkímélő ebből a szempontból. Az egész régiónak készülő műsorainkra a gödivel együtt, az adók és a stúdió fenntartására havonta 1.500.000 Ft-ot költünk.
Úgy tűnik, hogy a hatalomnak mindenhol szüksége van saját információközlő szervezetre. Vácon ez a szervezet havi 2.000.000 Ft-ba kerül a városnak. De folytathatnám, hiszen Dunakeszin is van saját TV. Ott sem a legolcsóbb megoldást választották. A hatalom rátelepszik a hírforrásokra? Legalább is megpróbálkozik. A saját TV-vel azért van egy komoly probléma. A néző dönti el, bekapcsolja-e a készülékét a dotált csatornára, vagy sem. Ha ott csak a helyi vonalas hangokat hallja, nos akkor hamar leszokik róla. Akkor pedig értelmét veszti az egész. Vác pontosan így járt a saját TV-vel, a legutóbbi közvélemény kutatási adatok szerint. Sokba kerül egy polgár bekerítése a városvezetés propagandájával.
Mi végezzük a dolgunkat, s nem kunyerálunk polgármesterektől.
Ha a polgármester saját TV-t akar, akkor biztos, hogy nem fog minket megkeresni, hiszen a mi kameránkat nem lehet adott pillanatban a páncélszekrénybe bezárni, mint ahogyan az szokás volt a stencilgéppel alig több mint egy évtizede, a jelentős napok előtt.
A legnagyobb veszteség egy TV számára, ha elveszíti a nézőit. Ezt mi nem engedhetjük meg magunknak. Ezután is ugyanúgy fogjuk készíteni műsorainkat, mint eddig. Talán egy kicsit még jobban. A különbség talán csak annyi lesz, hogy az eseményeken most már két kamera lesz, s a mi adásunkban MÁSOK is helyet fognak kapni a véleményükkel.

Gergely Sándor Elektro-Szignál TV igazgató

Nyílt hét a Németh László Általános Iskolában

November 12-16. között nyílt hetet tartott a felsőgödi Németh László Általános Iskola. A hét minden napján betekinthettek a szülők az iskola munkájába. Sok szülő élt is ezzel a lehetőséggel. Én személyesen az alsó és felső tagozatosok munkáját is megtekinthettem. Várakozásaimnak megfelelően nagyon felkészült, színvonalas órákon vehettünk részt.
Különösen a történelem és biológiai órákon voltak nagyon aktívak és érdeklődők a gyerekek. Sok humorral és több évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárok öntögették gyermekeink fejébe a tudományt. Nagyon pozitívan értékelem az iskola nyitottságát, az ilyen nyílt hetek garantálják a tanárok és szülők közötti kommunikálást.
Ezúton szeretném megköszönni az iskola igazgatójának és minden pedagógusának odaadó munkáját.

F.J.né szülő

A mezőgazdasági szövetkezeti nyugdíjasok üzletrészeinek megvásárlásáról

Az MFB Üzletrész-hasznosító Kft. megbízásából, a megyei Földművelésügyi Hivatalok, az 1090/2001. (VIII.8.) Kormányhatározatnak megfelelően 2001. december 1-jén megkezdték a mezőgazdasági szövetkezeti nyugdíjasok üzletrészeinek megvásárlását. Az üzletrészek az 1992-es névérteken kerülnek megvásárlásra. A mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek megvásárlása a kívülálló üzletrész tulajdonosok üzletrészeinek megvásárlásakor alkalmazott eljárási rend szerint történik.
Az MFB Üzletrész-hasznosító Kft. "Vételi ajánlat"-ában a bonyolítás több fontos feltétele került meghatározásra, például az is, hogy az ajánlat mely szövetkezetekre illetve üzletrészekre vonatkozik. E szerint a jelen ajánlat azokra az üzletrész-tulajdonosokra vonatkozik, akik jelenleg is tagjai a mezőgazdasági szövetkezetnek és nyugdíjasok vagy legkésőbb az igénybejelentésig nyugdíjassá válnak. Az eljárási rend alapján az adásvételi szerződés megkötését, legkésőbb 2002. március 31-éig az illetékes megyei FM Hivatalhoz beérkező igénybejelentéssel lehet kezdeményezni. A "Vételi ajánlat" csak arra az üzletrészre vonatkozik, amelyhez a tulajdonos az 1992. évi II .törvény alapján szövetkezeti tagként jutott, vagy amelyet örökölt. Nem vonatkozik az ajánlat arra az üzletrészre, amelyet a tulajdonos adásvétel vagy ajándékozás útján szerzett.
A jogosultaknak a következő részekből álló, egységes nyomtatvány csomagot kell kitölteniük: a "Kérelmet" (1.sz. melléklet), az MFB Üzletrész-hasznosító Kft. "Vételi ajánlat"-át (2.sz. melléklet 2 példányban), a "Szövetkezet nyilatkozatai" nyomtatványt (3.sz. melléklet), az "Igénybejelentő lap"-ot (4.sz. melléklet) és az "Üzletrész adásvételi szerződés" nyomtatványt (5.sz.melléklet 4 példányban).
A felsorolt iratok birtokában a következők a teendők:
1. Az üzletrész-tulajdonos által kitöltött és aláírt "Kérelmet", az illetékes megyei FM Hivatal által hitelesített "Vételi ajánlat" 1 példányát és a "Szövetkezet nyilatkozatai" nyomtatványt (1.2, és 3. számú mellékleteket) ahhoz a mezőgazdasági szövetkezethez kell eljuttatni (ajánlott levélben, vagy személyesen írásbeli átvétel mellett), amelynek nyugdíjas tagja a jogosult. A "Szövetkezet nyilatkozatai" nyomtatványt a továbbiakban kitöltve és cégszerűen aláírva, az érintett szövetkezet juttatta el az illetékes FM Hivatalhoz.
2. Az üzletrész-tulajdonos (mint eladó) általi kitöltött és aláírt "Igénybejelentő lap"-ot és az "Üzletrész adásvételi szerződés" 4 példányát a szövetkezet székhelye szerint illetékes megyei FM Hivatalhoz kell megküldeni. Figyelem: az FM Hivatalok csak a formailag és tartalmilag hibátlan igényeket fogadják el! Csatolni kell a jogosult törzsszámát tartalmazó nyugdíjaslap fénymásolatát is. Bizonytalanság esetén segítheti a gyors lebonyolítást, ha az üzletrész-tulajdonos (az eladó) az adatokat egyezteti a szövetkezettel. Az "Üzletrész adásvételi szerződést" két tanúnak kell minden példányban eredeti aláírásával hitelesítenie.
A nyugdíjas üzletrész-tulajdonosok Budapesten személyesen az ügyfélfogadási időben (H-K-Sz: 9-12-ig illetve 13-16-ig), a Fővárosi és Pest Megyei FM Hivatalnál Falugazdász Osztályán a 1105 Budapest, Szent László tér 16. szám alatt kérhetnek nyomtatványt és felvilágosítást. Telefon a 06-1-262-29-39. Pest megye településein a helyben szokásos ügyfélfogadási időben a falugazdászoktól kaphatnak nyomtatványt és részletes tájékoztatást az érdekeltek.
A Fővárosi és Pest Megyei FM Hivatal illetékességébe tartozó szövetkezetek esetében kérjük, hogy a kitöltött és aláírt "Igénybejelentő"-ket és "Üzletrész adásvételi szerződés" nyomtatványokat a Hivatal posta címére szíveskedjenek beküldeni. Fővárosi és Pest Megyei FM Hivatal 1475 Budapest, Pf. 136.

Szarvas Imre falugazdász

Jegyzői ÉRTESÍTESEK

TÜDŐSZŰRÉS

Felhívom a lakosság figyelmét, hogy a Tüdôgondozó Intézet szűrôvizsgálatot tart.

  • 2002 január 3 - január 17. között a Felsôgöd területén élôk részére az
    Ady Klubban (2132 Göd, Kálmán u. 13)
  • 2002 január 21-22-én a Göd - Újtelep területén élôk részére a
    TopHáz Egészségügyi Gyermekotthonban (2131 Göd, Munkácsy u. 2.)
  • 2002 január 24 - február 7. között az Alsógöd területén élôk részére a
    József Attila Művelôdési Házban (2131 Göd, Pesti üt 72.)
A szűrések idôpontja:

hétfô, szerda: du. 12-18 óráig
kedd, csütörtök, péntek: de. 8-14 óráig
Kérem, hogy a személyi igazolványát és a TAJ kártyát a vizsgálatra vigye magával!

dr. Szinay József jegyzô

Ünnepi NYITVATARTÁS::

A Polgármesteri Hivatalban 2001. december hónapban a munkarend változások miatt az ügyfélszolgálat az alábbiak szerint módosul:
2001. december 14-én pénteken: 7.30 - 16 óráig
2001. december 21-én pénteken: 7.30 - 16. óráig
2001 december 28-án pénteken: 7.30 - 16. óráig
Az okmányiroda 12.-én és 14.-én 12 óráig, 21-én és 28-án 16. óráig fogadja az ügyfeleket. Dr Szinay József jegyző

HÍRDETMÉNY!

Tájékoztatjuk az állattartó, valamint a növénytermesztéssel foglalkozó egyéni gazdálkodókat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2001. december 1. és december 10. között reprezentatív összeírást hajt végre a megyében, az összeírásban érintetteket a KSH által kijelölt összeírók fogják felkeresni.

Dr. Szinay József jegyzô

Könyvtári hírek

Szép karácsonyi ajándékot kapott a Göd Városi Könyvtár: 2 millió 30 ezer Ft értékben 6 db multimédiás számítógépet, 1 db tintasugaras nyomtatót valamint a helyi LAN hálózat kiépítését nyerte meg egy pályázaton. A gépekhez egy-egy MS Office XP program is jár, s az Internet bekötését is finanszírozzák. Ezt a pályázatot az Informatikai Kormánybiztosság hirdette meg a Széchenyi Terv Információs Társadalom - és Gazdaságfejlesztési Programja keretében.
A pályázati program megvalósítása valamikor a jövô év elején kezdôdik, errôl késôbb tájékoztatjuk Önöket.

***

Kedves Olvasóink! Reméljük, hogy a karácsonyi ünnepek alatt lesz idejük sokat olvasni, ki-ki pótolhatja lemaradását, s a fenyôfa alatt szebbnél szebb könyvekre bukkanhatnak. Boldog, békés karácsonyt kívánunk Önöknek, és egy eredményekben gazdag, szép 2002-es esztendőt!

***

Ünnepi nyitvatartásunkról új telefonszámunkon érdeklôdjenek: 532-155

A könyvtárosok

Hirdetmény

Gödön lévő Pázmány Péter (volt Ságvári Endre) utcai lezárt temetőben a sírhelyek használati ideje lejárt. Göd Város Önkormányzata a temetőt újra meg kívánja nyitni, ezért felhívja a hozzátartozók, érdekeltek figyelmét, hogy amennyiben meg kívánják váltani a sírhelyet, úgy azt 2001. december 31-ig a temetőt üzemeltető Településellátó Szervezetnél tegyék meg. Cím: 2132 Göd, Duna u. 5. Telefon: 336-546. A fenti határidőn túl a meg nem váltott sírhelyek temetkezési helyként kerülnek felhasználásra a kegyeleti jogok betartása mellett.

KUKAVÁSÁR!

A városkép javítása, a környezet védelme érdekében jó állapotú, 120 literes kerekes kukákat árusítunk kedvezô áron.

Cím: Településellátó Szervezet (TESZ) 2132. Göd Kisfaludy u. 5. Ár: 3.680 Ft + áfa=4.600

Olvasói levelek

KÔSZÖNJŰK DOKTOR ÚR!

Az utóbbi években egyre többet hallunk és olvasunk az otthonápolásról. Társadalmi hirdetésekben is láthatjuk, hogy a betegek, az idôsek életében mekkora megterhelést jelent, ha a megszokott miliôbôl, egy másik "közösségbe" kerülnek. A betegség nemcsak fizikailag visel meg bennűnket, hanem lelkileg is megterhelô. Különösen elmondható ez a fogyatékosokra, akik a kommunikáció más formáját - szemkontaktus, érzelem, mimika - aIkalmazzák, a súlyos betegekre és az idôs emberekre. Súlyosan, többszörösen fogyatékos gyermekem már többször került olyan állapotba, hogy kórházi ellátásra szorult volna. Tudtam, hogy a hospitalizáció pszichésen megviseli, ezért vállaltam otthoni ápolását. A szakorvos, aki legutóbb betegségét megállapította, a betegség súlyossága miatt nem akarta hazaengedni. Az otthonunk néhány napig intenzív ellátás, ápolás színhelye volt. Ahhoz, hogy gyermekemet meggyógyítsam, én kevés voItam. Szükségünk volt olyan orvosra, aki lelkiismeretes, hivatását szereti, és a szakmai kihívást is vállalja. Szerencsére mindez elmondható házi gyermekorvosunkról, Dr. Vecserka Zsolt úrról. Gyógyulását a doktor úrnak köszönhetjük, aki naponta háromszor parenterális ellátását biztosította. Gyermekem sokkal hamarabb meggyógyult az otthoni környezetben.

Köszönjük Doktor Úr! Csereklye Györgyi és lánya Nagy Eszter

A bőség zavara

November 23-án délután a Horizont Irodalmi Klub "Csellengő fiatalok" címmel szervezett beszélgetést. Egy időben a sportcsarnokban operett és nóta est volt.
Sikerült az irodalmi klub érdekes, baráti gondolatcseréje után még elérni Máté Ottilia felejthetetlen szép dalait a sportcsarnokban. Kár, hogy nem láttuk, hallottuk a magas színvonalú előadásnak csak a végét. Másnap délután három órától színvonalas előadást hallgattunk meg Németh László íróról a felsőgödi Ady Klubban. Ezúton köszönjük Ther Jánosné és munkatársai ragyogó szervezését és vendéglátását. Sikerült visszaérnünk a József Attila Művelődési Házba, ahol a Kertbarát Klub aznap este Katalin bált rendezett. A kedves kertbarátok, vezetőjükkel Feketéné Ágoston Jutkával hihetetlen lelkesedéssel és sok-sok munkával gondoskodtak arról, hogy mindannyian jól érezzük magunkat.
Jó, hogy városunkban sok szép tartalmas rendezvény valósul meg, de nagyon örülnénk, ha a jövőben egymásra figyelve, nem egymásra torlódva kapnánk ajándékba!

Nagy Zoltánné és nyugdíjas társai

A Gödi Körkép előző számában híradás jelent meg arról, hogy a kárpátaljai Jánosi község képviselő-testülete, "Díszpolgári címet" adományozott nekem. Amikor a kitüntetést átvettem Barta Márta polgármesternőtől a gödi küldöttség jelenlétében, kifejezésre juttattam, hogy e kitüntető cím Göd város áldozatkész polgárainak jár, akik fáradtságot és anyagiakat nem kímélve segítették Jánosi község iskoláját, tanulóit, és lakosságát. Az én feladatom csak a szervezés volt.
Ezúton köszönöm meg ismételten a gödi polgároknak, vállalkozóknak, az önkormányzatnak, Szegedi Sándor polgármester úrnak az önzetlen segítséget és kérem azt továbbra is.

Dr. Faragó László önkormányzati képviselő

zönjük mindazoknak, a vállalkozóknak és magánembereknek, akik a "Kajakkal az Egészségért" Alapítvány javára felajánlották a személyi jövedelemadójuk 1 %-át, ami 2000. évben 360.442,- Ft volt. Ebből az összegből támogattuk a Gödi Sportegyesület Kajak-Kenu Szakosztályát. Edzőtábor költségeire: 340.000,- uszodabérlet: 30.000,-. Adószámunk: 18663963-1-13
Hálával gondolunk azokra, akik ez évben is támogatták alapítványunkat, kérjük, ha lehetősége van, akkor a 2001 évi adójának 1 %-ával segítse céljaink megvalósulását. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván alapítványunk és a kajakos gyerekek

Barazutti László kuratóriumultúriumi elnök

Kultúrális ajánlatok

Kedves Olvasó!

Munkatársaim és a gondozott családok nevében szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az év során a hozzánk behozott adományaikkal segítettek másokon. Ruhák, bútorok, játékok találtak új gazdára. Köszönöm!
Segítségüket továbbra is szívesen vesszük, különösen jó állapotú gyermekruhákra, autós gyermekülésre lene jelenleg szükségünk. Várjuk azok jelentkezését is, akik albérleti lehetőséget tudnának ajánlani. Szeretném két, részben új, januárban induló programunkra is felhívni figyelmüket: egyik a Szülők Iskolája programunk folytatása Szülői Szerep címmel, másik pedig egy vadonatúj lehetőség serdülő fiatalok számára. Mindkét programot a Piarista Szakmunkásképző Iskolával közösen pályáztuk meg és szervezzük. Minden kedves olvasónak boldog, békés ünnepeket kívánok munkatársaim nevében is:

Szimlerné Medveczky Andrea

Íme a részletes program:
Szülők iskolája:

Újra indul képzés leendő és gyakorló szülők, nagyszülők részére A Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat a Piarista Szakmunkásképző Iskolával közösen szervezi a Szülők Iskolája programsorozat folytatását.

Téma: a szülői szerep

- A program 2002. január 19-től 2002. június 29-ig tart, 9 alkalommal, szombatonként 9-13-ig. (előadások, közös témafeldolgozás, kiscsoportos beszélgetések)
Kezdési időpont: 2002. január 19. szombat 9. A képzés helyszíne: Piarista Szakmunkásképző Iskola, Göd, 2131 Jávorka S. u. 18. A képzés alatt - igény szerint - gyermekfelügyeletet biztosítunk. A részvétel ingyenes. Részletes tematika és időterv a szolgálatnál vagy a helyszínen kapható.
Jelentkezni személyesen, vagy telefonon lehet: Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat Göd, 2132 Ady E. u. 6.tel. 532-165

Ne élj burokban!
Van választásod! Élsz a lehetőséggel?!

A Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat a Piarista Szakmunkásképző Iskolával együtt problémamegoldó - beszélgető csoportot szervez 14-18 éves fiatalok számára.
Néhány példa a sok megoldásra váró témából: egyéni problémák, kortárs kapcsolatok, tanár-diák konfliktus, szülő-gyermek kapcsolat. A csoportot Lődy Annamária klinikai szakpszichológus (Szent Rókus Kórház) vezeti.

A program tervezett időtartama: 2002. 01. 15. - 2002. 06. 15.
- Kezdő alkalom: 2002. január 15. kedd 15,30
- Helyszín: Piarista Szakmunkásképző Iskola Göd, Jávorka S. u. 18.
- A csoport létszáma: max. 15 fő (Túljelentkezés esetén két csoportot szervezünk)

A részvétel: díjtalan.
Jelentkezni személyesen vagy telefonon lehet: Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat Göd, 2132 Ady E. u. 6.tel. 532-165

Köszönetnyilvánítás

Szeretnénk megköszönni mi a Göd-újtelepi szülők, hogy az egészségügyi gyermekotthon vezetősége lehetőséget adott és termet biztosított - immár egy éve - a gyermekeink táncóráinak megtartására. Köztudott, hogy innen nem tudnánk a beutazást megoldani, ezért ez számunkra nagy segítséget jelent.

Köszönjük szépen!

Felhívás!

A fóti önkormányzat jegyzője azonnali belépéssel építéshatósági feladatok ellátására
- a 9/1995.Korm r. 1.sz. mellékletében az építésügyi igazgatási feladatok döntéselőkészítési munkakörében meghatározott szakirányú felsőfokú végzettséggel,
- min. egy éves tervező, kivitelező és két éves közigazgatási gyakorlattal,
- vagy min. hároméves közigazgatási gyakorlattal rendelkező,
- magyar állampolgárságú,
- büntetlen előéletű munkatársat keres.
A munkakör betöltéséhez szükséges számítógépes ismeret előnyt jelent. A jelentkezést, melynek tartalmaznia kell szakmai önéletrajzot, képesítést igazoló okirat másolatokat a Fót Nagyközség Polgármesteri Hivatal jegyzőjének (2051 Fót, Vörösmarty tér 1.) - megjelenést követő 15 napon belül - címezve lehet benyújtani.
Érdeklődni a 06-27/358-188 telefonszámon, Béres Jánosnál lehet.

A Településellátó Szervezet felvételre keres:

szemetes teherautóra rakodó segédmunkásokat, valamint asztalos, festô szakmunkásokat.
Jelentkezni lehet Markó József Településellátó Szervezet igazgatójánál.
Cím: 2132. Göd, Duna u. 5. Tel: 06/27 336-546
Személyes jelentkezéskor kérjük, hogy az állás betöltéséhez szükséges szakmai végzettséget igazoló bizonyítványt hozza magával. Bérezés közalkalmazotti törvény alapján megegyezés szerint.

Asztalitenisz

11. forduló: Vác II. - Göd 5:13

Vác gyengébbik csapata nem jelentett gondot csapatunk számára, a fölényes győzelemben játékosaink így osztoztak:
egyéni: Szűcs 4, Wagner 3, Kajári 3, Fojt 2
páros: Wagner-Kajári 1 mérkőzés

12. forduló: Göd-Tápiógyörgye 11:7

Nagy készülődés előzte meg a rangadót, a két csapat azonos pontszámmal egy-egy vereséggel zárta az összecsapást. Az őszi bajnokság 2. helyének megszerzését jelentette az a győzelem, függetlenül az utolsó fordulótól. Színvonalas játszmákat láthatott a szurkolótábor, néha parázs vitáktól sem volt mentes a hangulat, mindkét csapat "foggal-körömmel" küzdött, mert a vereség egyúttal a bajnoki címtől való távolodást is jelentette.
Szoros küzdelemben mindvégig nálunk volt az előny, megérdemelt siker született. Csapatunkból Wagner Viktor remekül játszott, 3 egyéni mérkőzést megnyert. Szűcs Tibor szintén 3, Helmes Zolán és László Levente 2-2, valamint a Helmes-Wagner páros 1 győzelmével alakult ki a végeredmény.

(Gulyás)