Gödi Körkép augusztusi száma

Tartalomjegyzék

Lezárult a millenniumi év

Egyedülálló ünnepségsorozat zárult le az idei augusztus 20.-i Szent István király ünneppel. Az elmúlt esztendõben és az idén, 1000 éves államunk fennállását ünnepeltük szerte a hazában. A központi ünnepségek mellett minden ünnepelni akaró magyar településre és számos határon túli közösséghez eljutott a millenniumi zászló. A millennium, ezer esztendõs államiságunk sok-sok kulturális és társadalmi eseménynek vált ihletõjévé.

Mit jelent a magyar történelemben államalapító Szent István király alakja? A történelem igazolta, hogy egy évezreddel ezelõtt a magyarság fennállásának egyetlen lehetõségét az Európába történõ beilleszkedés és - ami ezzel egyenértékû volt -, a kereszténység felvétele, valamint a magyar társadalom államba szervezõdése képezte. Azok a népek, akik ezt nem vállalták, rövid idõn belül eltûntek a történelem süllyesztõjében. Országalapító Szent István királyunk elévülhetetlen érdeme keresztény államiságunk megteremtése, a környezõ népekkel a jószomszédi viszony megtartása, és az idegenek jó szívvel történõ befogadása hazánkba. Õ kezdeményezte a királyi birtokok és a vármegyehálózat kiépítését, a földbirtok, a magántulajdon oltalmazását, bölcs és megfontolt törvények által. Nem a hatalom, hanem a nép kezdte szentként tisztelni. VII. Gergely pápa 1083-ban õt és fiát, Imrét a szentek sorába iktatta, s a magyar nép ettõl kezdve kegyelettel üli meg a Szent király „testének felemeltetése“ napját, augusztus 20.-át.

Gödön augusztus 18-án az alsógödi római katolikus templomban, délután öt órakor vette kezdetét ökumenikus istentisztelettel a millenniumi év záró rendezvénysorozata. Ahol a római katolikus egyház helyi plébánosa, a gödi református lelkész és a görög-katolikus egyház képviselõje megszentelték az új kenyeret és áldást kértek mindazokra, akik munkálkodnak Göd városért és az országért.

A József Attila Mûvelõdési Házban nagy érdeklõdés mellett, este hat órakor kezdõdött el az 1994 óta évente megjelenõ Gödi Almanach hetedik, új kötetének bemutatása. Ezzel egyidõben a kertbarátok Erdész utcai tanyáján, a Gödi Civil Fórum meghívását elfogadva, szép számmal gyûltek össze a helybeliek az új kenyér ünnepére. Augusztus 19-én este, állami ünnepünk és Göd várossá válásának második évfordulója alkalmából, fogadást rendezett a település önkormányzatának képviselõ-testülete. Az eseményre a gödi pártok és civil szervezetek képviselõi, valamint a Marignane-i testvérvárosi delegáció tagjai kaptak meghívást.

Miután Szegedi Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket, az önkormányzat munkájához kért támogatást. A város érdekében egységre szólította fel a pártokat és civil szervezeteket és minden gödi polgárt. Mint mondta, - olyan egységre van szükség, ami építõ, még akkor is, ha az kritikát tartalmaz, európai hangvételû kritikát.

Az ünnep elõestéjén, a kellemes nyári idõben több, mint ezren gyönyörködtek a már hagyományosnak mondható Duna-parti tûzijátékban. A millenniumi év gödi záróünnepsége augusztus 20-án reggel kilenc órakor a Várdombon került megrendezésre. Az eseményt a városlakók mellett jelenlétével megtisztelte Imre Zsolt, a terület országgyûlési képviselõje és a Marignane-i testvérváros küldöttsége. Szegedi Sándor polgármester, mondott ünnepi köszöntõt és beszédet, melyben államalapító nagy királyunk máig ható jelentõségét méltatta.

Gombos András

Fiatal pároknak épül a következõ tíz Habitat lakás Gödön

Huszonöt évvel ezelõtt alakult meg a Habitat for Humanity nemzetközi szervezet, azzal a céllal, hogy önkéntesek adományaiból és munkájával segítséget nyújtson a rászoruló családok otthonhoz jutásához. A nonprofit szervezet ebben az évben ünnepli megalakulásának negyedszázados évfordulóját. Felsõgödön a Verseny utca - Kinizsi utca - Ilka patak által határolt Habitat építkezésen, augusztus tizedikén Nyitrai Imre a Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára is részt vett az évforduló alkalmából szervezett közös munkán és megemlékezésen. Mint azt Tranpert Imréné, a Vác-Göd és Térsége Helyi Szervezet elnöke elmondta, Európában a legtöbb Habitat lakást szervezetük építi.
Eddig tíz váci és huszonkét gödi családot segítettek szép új otthonhoz jutni. A most elkészült három könnyûszerkezetes házban lévõ hat lakás mindegyike nyolcvannégy négyzetméter alapterületû és hétmillió-hétszázezer forintba kerül. A tulajdonosoknak ezt az összeget kamatmentesen huszonöt év alatt kell törleszteniük. A családkiválasztó bizottság mérlegeli, hogy a sok jelentkezõ közül kik lesznek majd azok a szerencsések, akik Habitat házba költözhetnek. Korábban a lakásokhoz választották ki a családokat, a jövõben a kiválasztott családok igényeinek megfelelõ házak épülnek majd. Az amerikai anyaszervezet ajánlása alapján a közeljövõben épülõ tíz új otthonba olyan fiatalok is beköltözhetnek, akiknek még nincsenek gyermekeik, míg korábban a többgyermekes családok voltak erre esélyesek.
Vanek Gyula, a Habitat családok képviselõje és igazgatósági tag, három évvel ezelõtt egy harminc négyzetméteres lakásban élt feleségével Gabriellával és négy kisfiával Gyuszkóval, Gabóval, Ricsivel és Marcival. Most, hogy már a tetõteret is beépítették, száznegyven négyzetméteres barátságos, kényelmes otthona van az azóta hét tagúra gyarapodott családnak. - Számunkra mindig emlékezetes lesz június 13-a - mondja az építkezés porát törölgetve izzadt homlokáról jókedvûen az ötgyermekes édesapa. - Három évvel ezelõtt ezen a napon dõlt el, hogy kiválaszt-e minket a jelentkezõk közül a bizottság, lesz-e a családomnak rendes otthona. Már elmúlt este tíz óra, amikor telefonon kaptuk a jó hírt, építkezhetünk. A feleségem akkor volt állapotos ötödik gyermekünkkel és az izgalomtól megindult nála a szülés, még aznap éjjel megszületett az egyetlen leányunk Alexandra - s kedvesen felkapja a körülötte sertepertélõ kislányát és puszit cuppant az arcára.
Az építkezésen a magyar Habitat családok mellett a szervezet külföldi önkéntesekbõl álló csoportjai rendszeresen és ingyen dolgoznak. Lippai Sámuelné vállalta, hogy kitûnõ angol tudását és szervezõ készségét a külföldi önkéntesek szolgálatában kamatoztatja. Magyarországi tartózkodásuk alatt segíti a csoportokat abban, hogy szálláshoz, ellátáshoz jussanak (saját pénzükbõl fizetik az önkéntesek a kiadásokat), kapcsolatot tart a szervezet európai csoportjaival. Mint elmondta, az augusztusban Gödön dolgozó német csoportot szeptemberen osztrák, októberben lengyel aktivisták követik.

G. Kovács Zsuzsa

Közlemény

A Habitat for Humanity Vác/Göd és Térsége Helyi Szervezet Családkiválasztó Bizottsága az alábbi családokat választotta ki a 2001-2002 költségvetési évben építendõ lakások leendõ tulajdonosaiként.
I. ütem:
– Kotlárik Istvánné-Weisz Tamás
– Tóth Gábor-Tóthné Halmi Klára

II. ütem:
– Sztojka Sára
– Fekete Endre-Elekné Koczor Ágnes
III. ütem:
– Földi Roberta-Földi Sándor
– Ifj.Fórián József-Ifj.Fórián Józsefné
Mivel az adott területen 10 lakás felépítésére van mód, a következõ évben építendõ 4 lakás leendõ tulajdonosait is kiválasztotta a bizottság.

IV. ütem:
– Ozsváth Pál-Ozsváth Ida
– Ráday László-Simony Ibolya Rozália
– Juhász Istvánné
– Kovács Imre-Kovácsné Gyetvai Éva

Lenkei György Családkiválasztó Bizottság elnök

Nagyboldogasszony napja

Nagyboldogasszony - népiesen Nagyasszony - napja (augusztus 15.) Szûz Mária mennybemenetelének ünnepe. Mária halálának és mennybemenetelének történetére sehol sem utal a Szentírás, a római katolikus egyház szenthagyományaiban azonban jelentõs szerepet játszik. Az eseménynek már a középkorban igen nagy kultusza volt. Részletei legendaszerû történetek formájában terjedtek szájról-szájra és kiemelkedõ témát szolgáltattak az egyházi mûvészetnek, kódex irodalomnak, vallásos népkönyveknek. E szent eseményt illetõen az egyháztörténeti kutatók véleménye megoszlott.
Egyesek szerint Krisztus anyja nagyon sokáig, több mint száz évig élt, mások szerint egyáltalán nem halt meg, hanem a mennybe vitetett. Mivel e jelentõs egyháztörténeti eseménnyel kapcsolatban a Szentírás semmi támpontot nem ad, XII. Pius pápa 1946-ban körkérdést intézett a világ püspökeihez, akik már szinte kivétel nélkül hittételként tanították Mária mennybemenetelét. A válaszok alapján hirdette ki a pápa 1950-ben az ezzel kapcsolatos dogmát: „Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsõségbe".
A XX. század elején az egész magyar nyelvterületen élt - sõt néhol még ma is él - a „nagyboldogasszonyi virágszentelés", „virágáldás" szokása. Az oltáron megáldott füveket, növényeket azután szentelményként õrizték, és bajelhárításra használták. A ház fundamentumába, az új menyecske ágyába, az elhunyt koporsójába helyezték, hogy szerencsét hozzon. Nagyasszony ünnepe számos vidéken dologtiltó nap is volt. Az asszonyoknak ilyenkor tilos volt kemencében sütni, folyóban fürödni, kendert áztatni. Nagyboldogasszony, a magyarok Nagyasszonya keresztény államiságunk kezdetétõl hazánk, népünk védelmezõje, oltalmazója. Egy évezrede hozzá fohászkodik nemzetünk, hozzá szólnak legszebb népénekeink.

G.K.Zs.

Gödi Polgárõrség

A gödi Polgárõrség 1991-ben alakult 20 fõvel. Tagjai a lakóhelyünkért tenni akaró polgárok, korra, nemre való tekintet nélkül. Fõ célkitûzéseink a bûnmegelõzés, a város- és a környezet védelme. Fontos feladatunk a rendõrség és a közterület-felügyelet munkájának segítése.
Szemmel tartjuk a város utcáit, közintézményeit, templomokat, takarékszövetkezetet, postákat, iskolákat. Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekintézmények, játszóterek környékére a gyermekek sérelmére irányuló bûncselekmények megelõzésére. Felkérésre részt veszünk különbözõ rendezvények biztosításában (pl.: húsvéti körmenet)
Szervezetünk közremûködött több lakás-, üzletbetörõ, kerékpártolvaj, közúti balesetek elõidézõjének, rongálónak elfogásában. 1997-ben 80 polgárõr szervezet közül kaptuk meg a Pest Megye Közbiztonságáért díjat. Ezek után lazulás volt tapasztalható, s 2000-ben vezetõségváltás következett be. Létszámunk mostanra 27 fõre duzzadt. Tagjaink fejenként mintegy 100 óra szolgálatot adnak évente, feláldozva ezzel szabadidejüket.
A polgárõrök a BTK 1999. évi CXX törvény szerint szolgálatban közfeladatot ellátó személynek minõsülnek. Ez a törvény fokozottabb védelmet nyújt a tagok számára.
Tagjaink részére beszereztünk pólókat, mellényeket, pályázat útján gépkocsit nyertünk, melynek fenntartása és üzemeltetése nagyon költséges. Az önkormányzat által megszavazott összeg csak kis mértékben járul hozzá költségeink fedezéséhez. Az ügyrendi és jogi bizottság, önzetlen magánemberek és vállalkozók támogatásával, valamint tagdíjainkkal tudunk elég szûkösen gazdálkodni. A saját gépkocsival járõrözõknek sajnos a benzinköltséget sem tudjuk fizetni.
Amennyiben munkánkat támogatni szeretnék, azt megtehetik
a következõ bankszámlaszámon: 64700052-10001837

Várjuk olyan érdeklõdõk jelentkezését, akik tenni szeretnének városunk közbiztonságának érdekében. Érdeklõdni és jelentkezni lehet a gödi rendõrõrsön hétköznap 8-16 között személyesen, a 345-115 telefonszámon, illetve polgarorseg@dpg.hu e-mail címen.

Bobus Gábor Göd Városi Polgárõrség

Sikeres klubdélután

Július 18-án kitûnõ hangulatú klubdélutánunk volt a Vasvári Pál utcai Idõsek Klubja kerthelyiségében. Az ott tartózkodó nyugdíjas társunk kedves ének és versmondással fogadtak minket, ezután Bátorfi József úr tartott rövid és színes elõadást Göd nevezetességeirõl, s tett ígéretet, hogy élõ közös sétákon tart a jövõben is számunkra ismertetést lakóhelyünk múltjáról. Majd a kertben fogyasztottuk el a csapatmunkával készített finom szendvicseket, amihez a vendéglátóktól kaptunk teát, gyümölcsöt. Ráadásul megkaptuk a Parlament látogatás lehetõségét, melyet 21 fõvel igénybe is vettünk, és ezúton is köszönünk.
Jó példa volt ez arra, hogy az együttmûködés milyen váratlan, jó lehetõségeket ad azoknak, akik a klub rendezvényein részt vesznek.
Továbbra is szeretettel várjuk az újságban jelzett minden programunkra kedves már ismert s még ezután jelentkezõ nyugdíjas társainkat. Következõ összejövetelünk szeptember 12-én délután két órától lesz a József Attila Mûvelõdési Házban.

Nagy Zoltánné

KÖSZÖNÕLEVÉL

A gödi TOPhÁZ Egészségügyi Otthon dolgozói és lakói ezúton szeretnék köszönetüket kifejezni Szegedi Sándor polgármester úrnak és Csányi József képviselõ úrnak az otthon támogatásáért.
Gondozottaink nagy örömmel vették birtokba a különbözõ méretû színes labdákat és a homokozó készleteket, amelyek kerti elfoglaltságot biztosítanak számukra és segítséget nyújt további fejlõdésükhöz. További támogatásuk reményében köszönettel: az otthon lakói és dolgozói

Anyakönyvi hírek

2001. július hónapban Gödön elhunyt:

Tirla Dánielné 77 éves
Kovács János 78 éves
Krecsmarik Károly 64 éves
Kovács Jánosné 76 éves

Az elhunytak hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!
2001. július hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Pintér Pál – Iván Erzsébet Éva
Rákos Péter – Kargel Mónika
Takács Gábor – Szénási Éva
Makra Árpád János – Szabó Adrienn Julianna
Kirschner Zoltán – Füzesi Nóra
Urbán Ervin – Czuczor Borbála
Gelle Róbert – Salamon Éva

Sok boldogságot kívánunk!

Vannak még jó emberek

A közelmúlt egyik szombati napján, közvetlenül zárás elõtt - a nemrégiben szépen felújított, széles áruválasztékkal feltöltött és udvarias személyzettel rendelkezõ - alsógödi CBA élelmiszerboltban hagytam a pénztárcámat. Mikor észrevettem, az üzlet már bezárt. Nagy örömömre másnap reggel hiánytalan tartalommal visszakaptam az üzlet dolgozóitól az elveszettnek hitt pénztárcát. Hallatlanul jó érzéssel töltött el a tény, hogy vannak még becsületes emberek. Ezúton szeretném megköszönni annak a Kazinczy u. 16. sz. alatt lakó fiatalembernek a jóságát, aki megtalálta és leadta a pénztárcát, majd errõl közvetetten értesített engem. Köszönöm továbbá az üzlet dolgozóinak, hogy megõrizték és átadták nekem a számomra komoly összeget. Szõke Endréné

Hiányzó járdák
A Gödi Körkép júliusi számában olvasni egy tájékoztató felhívást, miszerint a tulajdonosok kötelesek a gyalogos közlekedést akadályozó (járda és úttest fölé nyúló) faágak, bokrok gondozását, nyesését elvégezni. Járdáról lévén szó, érdemes itt egy pillanatra megállni. Ha alaposan körülnézünk kis városunkban, meglepõ módon tapasztalni a járdák gyakori hiányát. Sokan azt „maguknak" régebben egyszerûen „beépítették", vagy hagyták az ott lévõ bokrokat, fákat elvadultan elterjedni, ezzel a járókelõk számára az ottani közlekedést lehetetlenné téve. Egyszerû kis falvakban szinte mindenütt van járda, de nálunk a fõváros közelében lévõ frekventált üdülõvárosban abból jobbára csak mutatóban látni, kétoldalas járdából pedig még kevesebb van. Érdemes lenne feltérképezni Gödöt, hogy milyen sok helyen hiányoznak a járdák, és sajnos fõleg pont ott, ahol a legnagyobb szükség lenne rájuk. A kerékpárút folytatását jelentõ - központi fekvésû - Petõfi Sándor és Bajcsy Zsilinszky utcában pl. több helyen egyik oldalon sincs járda, azaz pont ott, ahol a gépkocsikon kívül nagy a kerékpáros forgalom is. Így az úttest szélére kényszerítve mennek a járókelõk (hol mehetnének máshol?), akadályozva a gépkocsik, de fõleg kerékpározók közlekedését, kitéve magukat a forgalom veszélyének. Ilyen siralmas kép láttán azon gondolkozom, hogy nem a járdák gondozását kellene hivatalból elrendelni, hanem elõbb a régi (elveszett) járdaterületeket kellene „visszavarázsolni", s ha azok már megvannak, azok gondozásáról kellene intézkedni. Szóval a sorrenddel van kis baj, elõbb tehát a járda, s csak utána annak a gondozása.

Jeszenszky Lászlóné

Köszönet a segítségért

2001. július 2-9.-ig és július 30-augusztus 6-ig 18-19 gyermek (7-13 év között) és egy-egy kísérô tanár nyaralt Gödön a kárpátaljai Jánosi községbôl, mely község Göd testvértelepülése. A gyerekek az ukrán-magyar határtól az önkormányzat autóbuszával utaztak Gödre. Megérkezésük után a polgármesteri hivatal dísztermében köszöntötte ôket Szegedi Sándor polgármester úr, az alpolgármester-asszony és a jegyzô úr kíséretében, majd megtörtént a szétosztásuk a gyermeket vállaló szülôk között, ezután egy kis vendéglátás következett.
A gyerekeknek minden délelôttre hivatalos program volt szervezve, melyért én voltam felelôs. Látták belülrôl a Parlamentet, a Szent Koronát, a koronaékszereket, a Bazilikát, a Szent Jobb kápolnát, az Operaház belsejét; városnézésen vettek részt Kádár János alsógödi vállalkozó szervezésében. Látták a Vajdahunyad várat, a Jáki kápolnát, a Hôsök terét, az Andrássy utat, a Nemzeti Múzeumot a koronázási palásttal, a Halászbástyát, Mátyás-templomot, a várat. Kétszer voltak egész délelôtt a gödi strandon, ahol az úszómesterek tanították úszni ôket.
Szombaton este tábortûz volt a felsôgödi plébánia udvarán szalonnasütéssel egybekötve, a cserkészek rendezésében. Minden délután és vasárnap egész nap szabadprogram volt.
A visszautazás elôtt a polgármesteri hivatal dísztermében köszönték meg a gyerekek a szülôknek a gondoskodást, a Himnusz eléneklése után búcsúztak el Gödtôl, és az ukrán határig ismét az önkormányzat autóbusza szállította ôket.
A gyerekeket a határ magyar oldalán a község polgármestere, Bartha Sándorné, a középiskola igazgatója Szergej Szemjon, a görög katolikus parochus, Egressy Miklós és a szülôk várták. Óriási volt az öröm és a hálálkodás.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani a város polgármesterének, Szegedi Sándor úrnak, az önkormányzati dolgozóknak (Hamarné Kismartoni Adrienn, Héder Hedvig, Nagy Pálné Ica, Oszacky Olga, dr. Szinay József, Kádár János és Csányi József (mûanyag játékkal ajándékozta meg a gyerekeket) vállalkozó uraknak, Nyári József, Bíró Zoltán és Kis András úszómestereknek, Markó József úrnak, a TESZ és a Gödbusz Kft. Igazgatójának, Berta Sándornak, a Városszépítô Egyesület elnökének. Ország Tibor plébános úrnak, Szotyori Nagy Gábor református lelkész úrnak, a cserkészeknek, a pénzt adományozó polgároknak.
És külön köszönet a fogadó szülôknek, akik a gondoskodáson és szereteten kívül reggelivel, ebéddel, vacsorával látták el a gyerekeket; nélkülük ez a nyaraltatás megoldhatatlan lett volna. Civakodás nélkül, az önzetlen összefogás szép példája volt ez a vállalkozás. Bravó, gödiek! Megismételjük.
A gyerekeken kívül három Jánosiból való család is nyaralt egy-egy hetet Gödön, fogadó családoknál. Ôk is öregbíteni fogják városunk jó hírét.

Dr. Faragó László önkormányzati képviselô

ÉRTESÍTÉS RUHA, KÖNYV ÉS EGYÉB GYÛJTÉSRÔL

2001 szeptember 10-14 között ruhagyûjtést rendezünk a kárpátaljai Jánosi község magyarjai részére. A használt, jó állapotban lévô ruhák leadhatók Alsógödön a Karitász helyiségben, Pesti út 61 alatt, a fenti idôpontban 17-18 óra között. Felsôgödön a római katolikus plébánia udvarában, Bozóky tér 2. Felsôgödön a református Karitásznál, Csokonai u. 9. Balogh Rezsônénél.
Mese, szépirodalmi és tankönyvek (angol nyelvû is) a Huzella és Németh László általános iskolában, valamint a Piarista szakmunkás képzôben (Jávorka u. 18.), szeptember 10 - 14 között, minden nap délelôtt adhatók le.
Átveszünk használható, de a tulajdonos által nem használt számítógépeket, televíziókat, mosógépet, hûtôszekrényt, székeket, edényeket, evôeszközt a Jánosi iskola részére szeptember 10-14 között délután 17-18 óra között, Mészáros Lázár u. 3-ban, Dr. Faragó László garázsában.
Ezen kívül átveszünk az iskolák által nem használt tantermi asztalokat, székeket, tantermi felszereléseket.

Kedves Gödi Polgárok!

Kérem, aki teheti segítsen a Jánosiban élô szegény sorsú magyar lakosságon és a lepusztult Jánosi középiskolán. Nagylelkûségükben - melynek már eddig is számos tanújelét adták - bízva és kérve tisztelettel:

Dr Faragó László, önkormányzati képviselô

Öngól a Dunakanyar kapujában

Egy szó, mint száz, a képviselõ testület elvetette a városi szabadidõpark megépítésére vonatkozó ajánlatot. Eddig sem volt a városnak egy hozzá méltó, hangulatos közösségi tere, ezután sem lesz. Nagyon fontos lett volna pedig nekünk is, de a Dunakanyar szépségeire kíváncsi vándoroknak is, hogy itt a „Dunakanyar kapujában" találjanak valami értéket, egy gyöngyszemet, amely méltó e hangzatos névhez. A kerékpárúton járó-kelõ turisták sokasága térhetett volna be megpihenni oda s vihette volna jó hírét e környéknek, egyre újabb és újabb látogatókat csalogatva városunkba. Vagy talán mégis...?
Hiszen a szükségesnél több, összesen nyolc képviselõ írta alá azt a beadványt, amiben az ajánlat újratárgyalását kérik a polgármestertõl és a jegyzõtõl. Márpedig a közigazgatás szabályainak megfelelõen ezek után a polgármester köteles elrendelni az ügy újbóli napirendre tûzését, a jegyzõ pedig intézkedni a javaslat újratárgyalásának részleteirõl. Mi javaslattevõk még mindig tartjuk, véleményünk szerint minden polgár számára hasznos, az önkormányzat részére pedig igencsak elõnyös ajánlatunkat. Mi hárman. A DOLL Kft., a Piarista Szakmunkásképzõ és a Gödi Horgász Egyesület. Munkára készen, önzetlenül és becsülettel. Nem kérünk mást csak bizalmat. A lakosságtól már megkaptuk, a város vezetésétõl, a képviselõ-testülettõl eddig még nem. Az a nyolc képviselõ, aki a beadvány aláírásával hozzásegítette a testületet a megismételt, alapos döntéshez, megérdemli mindannyiunk tiszteletét, hiszen lépésük mindenképpen felelõsségtudatukról tanúskodik. Õk megértették, hogy mi hárman, vagy inkább négyen: Küllõs Józsefné, a volt munkacsoport vezetõje, Wágner László a Piarista Szakmunkásképzõ tanára, Bégányi László a DOLL Kft. ügyvezetõje és Vass István a Gödi Horgász Egyesület elnöke, csak az általunk képviselt gödi intézmények tisztességét, a gödi polgárok akaratát és saját becsületünket kínáljuk sok-sok munkával, önzetlen segíteni akarással, amiért cserébe csak az általunk választott képviselõink bizalmát kérjük s lehetõséget a bizonyításra. Minket nem támogatnak politikai pártok, radikális szervezõdések, nincs is szükségünk erre. Mi, négyen, csakúgy mint sokezer más polgártársunk, egyszerûen csak gödiek vagyunk. Csak! Erre viszont büszkék vagyunk s szeretnénk büszkék lenni városunkra is, szeretnénk büszkék lenni a város vezetésére, képviselõinkre is.
Mi, négyen velük együtt, közösen szeretnénk megvalósítani azt a dolgot, ami mindannyiunk büszkesége lehetne. Drágább, sokkal értékesebb az, ami a saját munkánk eredménye, mint amit - üzletemberek - nagypénzû szakmai vállalkozó befektetõk - építenek nekünk, vagy inkább saját magunknak. Asszociálok. Polgármester úr éberen áll a „Dunakanyar kapujában", õ a mi kapusunk. Neki kell kivédenie a „gólokat", leginkább az „öngólokat", amit csatáraink, az általunk választott képviselõk lõhetnek be nekünk, ha nincs összjáték, ha rossz a taktika, ha „bundázás" van, mert „lefekszik" a csapat. Ugye nekünk egy jó csapatunk van? A MI CSAPATUNK.

Vass István

Szerkesztõségünk felajánlotta Szegedi Sándor polgármester úrnak, a reagálás lehetõségét a fenti írással kapcsolatban, aki jelezte, hogy ezzel élni is kíván. Lapzártáig azonban ez nem érkezett meg hozzánk.

G. Kovács Zsuzsa

Tisztelt gépjármûtulajdonos!

Göd Város Önkormányzat helyi környezetvédelmi szabályairól szóló rendelete alapján, mely a közterület rendjére vonatkozik, 7.§.5. pontban leírtak alapján közterületen csak max. 1,5 t teherbírású, nem légfékes üzemû gépjármûvek parkolhatnak. Az ettõl nagyobb gépjármûvek parkolása csak saját ingatlanon vagy kijelölt parkolóhelyen történhet. Ez jelenleg a Gödi Termelõ és Szolgáltató Üzem és az OVIT területe. Az ipari tevékenységgel kapcsolatos környezetvédelmi rendelkezések 40.§. alapján, aki ezen helyi szabályozást megszegi, napi 5000 Ft környezetvédelmi bírsággal sújtható.

Szõke Mihály közterület felügyelõ

A rendõrök lelõtték a megvadult kutyát

Felsõgödön az Árpád úton július 25-én kora este E.J. gödi lakos, a kocsmából hazafelé tartott, miközben tisztázatlan ok miatt kutyája egy termetes, erõs boxer elszabadult tõle. A megvadult eb rátámadt egy édesanyjával békésen sétáló ötéves kislányra. A rémült asszony miközben segítségért kiáltott, megpróbálta menteni gyermekét, ekkor a dühös állat ellene fordult. A kiabálásra egy közelben lakó férfi szaladt ki az utcára és annak ellenére, hogy a kutya megharapta a kezét, sikerült a fenevadat egy fához kötnie. A helyszínre érkezõ rendõrjárõr segítséget kért a boxer ártalmatlanításához az állatorvostól és a gyepmesterektõl, de a kikötött eb eközben elszabadult és a közeli bozótosban eltûnt. A rendõrség összevont erõkkel indult keresésére. Az állat ismét támadt, de ezúttal a rendõrök lövése leterítette.
A tragikus esetnek három harapásos sérültjét a mentõk a váci kórházba szállították, állapotuk szerencsére nem életveszélyes. A kutya „gazdája" ellen a rendõrség eljárást indított.

G.K.Zs.

A Dunakeszi Rendôrkapitányság nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, aki 2001. június 25-én 12:00 és 12:30 óra közötti idôben a Göd Pesti út 93. szám alatt található Dunakanyar Takarékszövetkezetben fegyvernek látszó tárggyal a dolgozókat megfenyegette és 870.000.- Ft-ot rabolt el. Az ismeretlen tettes 28-30 éves 170-l80 cm magas vékony testalkatú, mackós járású, rövid göndör barna, oldalt felnyírt hajú, világoskék szemû, magyarul beszélô, sötétkék nadrágot, vízszintes fehér csíkozású sötétkék garbót (pólót), világoskék széldzsekit viselt. Aki felismeri a képen látható férfit, vagy bármilyen információval rendelkezik az üggyel kapcsolatban, kérjük hívja a rendõrséget a 345-115, 341-055, vagy a 107-es ingyenes telefonszámon!

Puchheim gödi szemmel

Lehangoló összehasonlítás

A bajor fõvárostól, Münchentõl 20 km-nyi távolságra fekszik a kb. gödnyi lakosságú Puchheim. A lakók többsége a bajor fõvárosba bejáró. A nagyközséget felidézõ településen többször is eltölthettem pár napot, jószívû, takarékos ottani barátaimnak köszönhetõen. A két település fekvése, fõvároshoz közelsége nagy hasonlóságot mutat, ezért is igyekeztem gödi szemmel nézni a bajor nagyközség életét, lakóinak szokásait, viselkedését, mentalitását.
A földrajzi adottságok közötti rokonságon kívül, sajnos alig láttam velük más hasonlóságot. Az már közhely, hogy ahol bõven van pénz, ott könnyû magas szinten, nívós életet élni. Ebben sok az igazság, de az ottani és a gödi lakosság kulturáltságában, nem pedig a tátongó infrastrukturális és anyagi különbségekben tapasztaltam a legfeltûnõbb lemaradást. Nehéz a sok példa közül párat kiragadni, de megpróbálom. A településen és annak környékén minden cm2-nyi területnek megvolt a gazdája, minden talpalatnyi föld ápolt és gyommentes volt. Egyetlen parlagfû nem tûnt szemembe, bezzeg városunk nincs ennek híján! Mindenütt (tehát közterületeken, állomás mellett, sõt az árkok mentén is) a fû lenyírva. A mezõket is átszelõ utakon fegyelmezett biciklizõk karikáznak - nagy tömegekben. Náluk (a gödiekkel ellentétben) nem szégyen autó helyett biciklivel közlekedni, pedig ott a benzin (pillanatnyilag) a miénknél olcsóbb. A kerékpározókat az autósok nagy tiszteletben tartják. Lámpa nélküli kerékpárt véletlenül sem láttam (annál több kivilágítatlant Gödön az országúton...). A szemetet szelektíven gyûjtik a kihelyezett és megjelölt tartályokba.
A közeli szabadstrandon (bányatónál) a fû levágva, 20 m-enként kékre festett szemétkosár. A strandra szinte mindenki biciklivel, nem pedig autóval jár. A tó szélén egy sávot kötéllel elkerítettek - a vidáman úszkáló vadkacsák nyugalmáról gondoskodva (=természetvédelem). Az említett - ingyenesen használható - szabadstrandon feltûnõ táblán kérik a vendégeket a hangos rádiózás mellõzésére és nagy nyíl jelzi a WC felé vezetõ utat. A jóérzésû bajorok kutyáikat nem viszik be a fürdõzõk közé, így felesleges is a kutyák kitiltására táblát kihelyezni. A „szívtelen" német kutyatulajdonosok „tanulhatnának" gödi társaiktól állatszeretetet, minthogy nálunk mindenütt elterjedt a kutyák bevitele a Dunában úszkálók és fürdõzõk közé.
Az aszfalt és kitûnõ földutakon a településre visszakerekezve mindenütt kifüggesztett utcanévtáblákat, a kapukon házszámokat és a tulajdonosok nevét olvasni. Hol vagyunk ettõl Gödön? A házszámok többsége nálunk hiányzik, névtáblát csak mutatóban látni. Az ápolt kertekrõl, gondozott házakról felesleges is itt áradozni. A községgel határos erdõben egyetlen hulladékkupacot, de még egy eldobott mûanyagpoharat sem láttam. (Lásd a mi termálfürdõnk melletti erdõt!) A helybeliek nagy része barátságosan köszönti egymást, az idegeneknek kedvesen odabiccentenek, s valami belsõ kedvesség árad lényükbõl. Szerény kis városunkba hazaérkezve hetekre van szükségem a „lelki átállásra". S furcsa, itt már az utcákon nem bólintanak kedvesen a járókelõk egymásnak, idegenül megyünk el egymás mellett - a dübörgõ autóktól leszorítva az úttest szélére. Nem a járdára, mert abból alig van Gödön. S pár hét múlva a puchheimi álomvilág után Gödön talán már minden természetesnek fog tûnni. Vagy mégsem?

Dr. Kölcsei Tamás

Mozgáskorlátozottak híradója

Az utóbbi idõben több jogszabály megváltozott. Leglényegesebb az, hogy a fogyatékossági támogatás összege alapmértékben a legkisebb sajátjogú öregségi nyugdíj 65 %-ára emelkedett. 2002. év végéig még igényelhetõ emeltszintû családi pótlék a korábbi feltételek mellett. Természetesen a fogyatékossági támogatás mellett emeltszintû családi pótlék nem igényelhetõ. A közlekedési támogatás megmarad, de aki kapja a fogyatékossági támogatást, az nem kaphat közlekedési támogatást. A gépjármû szerzési támogatással már nem kétmillió Ft, hanem hárommillió forint értékû gépkocsi is vásárolható. Az utalvánnyal vásárolt gépkocsira elidegenítési tilalmat jegyeznek be és ellenõrzik, hogy az utalványt valóban vásárlásra fordítják-e. Megyénkben sok probléma volt a gépkocsi vásárlási utalványok elosztásánál. A Közigazgatási Hivatal nem akarta partnerként elfogadni egyesületünk képviselõit, így valójában nemigen tudunk felelõsséget vállalni a legkisebb mértékben sem az elosztásért.
Nagyon jól sikerült Nagykõrösön az egyesületünk ottani szervezete és az országos szövetség által szervezett alkotó tábor, amelynek több, mint 180 állandó résztvevõje volt. Megalakult az országos szövetség szervezeti keretébe tartozó Sérült Mûvészek, Alkotók, Kézmûvesek Köre Deél Vilma vezetésével, aki a MEOSZ címén érhetõ el. Szívesen látunk e kör tagságában minden kézmûvességgel, festészettel, irodalommal foglalkozó társat! Nagykõrösön az alkotó tábor keretében adta át Dr. Chikán Csaba egyesületi elnök Antal György Bálintnak a 2000. évi irodalmi pályázat elismerõ oklevelét, és a könyvjutalmat. A díjazott a pályamunkát be is mutathatta a tábor közönségének.

Antal György Bálint

Biciklizõk figyelmébe – Fürdõtó a Szigeten

Igazán nem panaszkodhatunk Gödön, hogy nincsenek fürdési lehetõségeink (lásd Duna és a Termálfürdõ). Ez a más településeken élõk által irigylésre méltó színes paletta tovább gazdagodhat, ha a szigeten lévõ Pócsmegyer határában lévõ Pázsit-tóra gondolunk. Surányba Felsõ-Gödrõl óránként megy komp, 5 percnyi komputazás után a kikötõtõl kb. 2 km-nyire fekszik (biciklivel könnyen megközelíthetõen) a Pázsit-tó. A tavat pár árnyas fa veszi körül, a tó csúcsánál egy kiszuperált nagy hajó vendéglõ gyanánt mûködik, a fürdõ kerítéssel körülvéve.
A belépõ ára igazán méltányos (250 Ft). Egyszerû öltözõhelyiség, WC, sõt zuhanyzófülke is található. Az egykori kavicsbánya-tóban jókat lehet úszni, elgyönyörködve a vízben a közeli vadregényes pilisi hegyek látványában. Viszonylag kevesen vannak, fõleg a „rossz" megközelíthetõségre visszavezethetõen, de a kerékpárosoknak ez nem lehet akadály. A pluszköltséget jelentõ komputazás bõven megtérül a szépfekvésû tóban való fürdõzés során. Egyedül csak attól kell tartani, hogy lassanként túl sokan is felfedezik a tavat, és akkor a zsúfoltság megtöri a tó varázsát. De ettõl talán még messze vagyunk.

dr. K. T.

A TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT BEMUTATÁSA

Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye

A menedékhely 1996-ban létesült Traupert Imréné, az akkori Népjóléti Bizottság elnökének ötlete alapján a télen kihasználatlan Ifjúsági Tábor fenti kôépületében. Az önkormányzat annak ellenére gondoskodott a területén élô hajléktalanokról és nem hagyta ôket megfagyni, hogy a lakosság létszáma alapján nincs ellátási kötelezettsége. Az épület téliesítése után nyílt meg a szálló tíz férôhellyel férfiak számára. A következô szezonban egy minisztériumi pályázat elnyerése után már 16 férôhellyel mûködött tovább.
A menedékhely biztosítja a nyugodt pihenést fûtött helységekben, kényelmes fekhelyeken, a napi tisztálkodási lehetôséget hideg, meleg vízzel. A lakóknak két nyolcágyas szoba, saját élelmük felmelegítésére kétégôs gáztûzhely, az étel tárolására 250 literes hûtô áll a rendelkezésükre. Az ágya két takaróval mindenkinek állandó. Egy lakattal zárható vasszekrényt tudunk biztosítani a személyes holmik tárolására. A jelenlegi nyitvatartási idô 16 órától reggel 8 óráig tart.
A lakók fizikai ellátásán kívül igyekszünk érdekeiket is képviselni, személyes irataikat beszerezzük, ügyeiket intézzük (pl. nyugdíjaztatás, leszázalékoltatás stb.). Orvosi ellátásuk biztosított.
Az ünnepeket igyekszünk családiasan megtartani, és a szállón otthoni hangulatot teremteni. Kirándulást, színházlátogatást szervezünk, tavaszi kupa-mérkôzéseket tartunk (foci).
A szállón a kihasználtság a téli hónapokban a legmagasabb, akkor teltházzal mûködünk. A legidôsebb lakónk 52, a legfiatalabb 27 éves. Az átlagéletkor 45,8 év.
A 2000. évi költségvetésünk 4 l58e Ft
ebbôl minisztériumi támogatás 1 650e Ft,
állami normatíva 2 730e Ft
önkormányzati hozzájárulás 221 600 Ft
A 2001. évre elôirányzott költségvetésünk 4 640e Ft. A felmerülô kérdésekkel, észrevételekkel, hajléktalan emberekre vonatkozó információkkal 8-12-ig az Idôsek Klubjában (tel: 334-073), 16-19 óra között az Éjjeli Menedékhelyen (tel: 336-448) lehet jelentkezni. A következõ számunkban bemutatjuk a helyettes szülõi hálózatot.

Nagy Attila csoportvezetô

Új lendületet vesz a városban a kábel TV hálózat építése

A vártnál jóval kisebb intenzitással folyt eddig Gödön a televíziós kábelrendszer építése. Számtalan jelzés, kérdés érkezett szerkesztõségünkhöz a beruházással kapcsolatban. Az illetékest a Philipkábel Kft. ügyvezetõ igazgatóját Limperger Zsoltot kerestem meg választ kérve.
– Ígéretük szerint ez év végéig Göd város teljes területén megépítik a televíziós kábelrendszert, kielégítve a lakossági igényt. Teljesíteni tudják a vállalásukat?
– Augusztus 13-tól Alsógödön a vasút és a Duna közötti területen kezdjük el az építést és egy hónapon belül a bekötést. Szeptemberben Alsógödön a vasút túloldalán végezzük el ugyanezt a munkát, majd folyamatosan a város egész területén. December 31-ig szeretnénk Felsõgödön is eleget tenni az igénylõk elvárásának, de lehet, hogy 1-2 hónapot csúszni fogunk.
– Bócsa területére is vonatkozik ez az ígéret?
– Természetesen a város teljes területére.
– A mai napig (augusztus 9.) hány lakás van Gödön rákötve a kábelrendszerre?
– 52 lakás.
– Jelenleg hányan igényelték önöktõl a szolgáltatást?
– 1100 elõjelentkezõnk van.
– Milyen kedvezményt kapnak azok az igénylõk, akik évekkel ezelõtt befizették a 8000 Ft-ot?
– A befizetett 8000 Ft-on felül 2000 Ft „kamatot" az önkormányzat és 5000 Ft kedvezményt a Philipkábel Kft. ad, ez összesen 15 000 Ft.
– Mennyit kell fizetni az igénylõnek a bekötésért?
– Egyszeri bekötési díj 29 700 Ft.
Bõvebb felvilágosítást kaphatnak az érdeklõdõk a városháza udvarán lévõ ügyfélszolgálati irodánkban hétfõtõl péntekig, 11.00-tõl 18.00-ig és az 531-431-es telefonszámon.

G.K.Zs.

„Én iskolám, köszönöm most neked...”

Több mint fél évszázaddal ezelõtt 1950-ben, a felsõgödi Lenkey úti általános iskolában dr. Santora József nyolcadikos diákjai elballagtak. Õk is, mint minden végzõs diák, akkor megfogadták, hogy felnõtté válva visszatérnek majd iskolájukba. Oda, ami a szülõi ház mellett a legmeghatározóbb az ember életpályájának alakulásában. Negyvenöt év telt el a gyermekkori ígéret valóra váltásáig, 1995-ben találkozott az osztály. Ami akkora élményt, örömet jelentett mindannyiuknak, hogy megfogadták ezután évente rendszeresen összejönnek majd. Így is lett. Az idén nyáron egy Duna-parti nyaraló és gyönyörû kertje volt színhelye a hatodik alkalommal megrendezett osztálytalálkozónak - amire a Gödi Körkép is meghívást kapott. Nagy öröm volt látni a nagymama és nagypapa korú kedves, vidám, „vén" diákokat ezen a délelõttön. Amint szeretettel beszéltek egymással, s huncutul nevetgéltek egy-egy régmúlt, de máig sem feledett diákcsíny felidézésekor. Jó volt tapasztalni azt az õszinte érdeklõdést, segítõ szándékot, amivel azok felé a társaik felé fordultak, akikhez a sors nem volt kegyes - mert megbetegedtek, családi, megélhetési problémájuk van. Õk, az egymásra talált felsõgödi „öreg" diákok, tavaly az 50 éves osztálytalálkozón útra bocsátó iskolájuk iránti szeretetük, hálájuk jeleként életfát - emlékfát állítottak.
Mivel a Lenkey úti iskolaépület már 1998-óta óvodaként mûködik, a jubiláló diákok a Németh László Általános Iskolában állították fel azt a vörös fenyõbõl kifaragott emlékfát, amelyre a volt iskolaalapítók, tanítók, tanárok neve került. Szeretnék ha kezdeményezésük folytatódna. Azt remélik sokan találják volt tanáraikat méltónak arra, hogy nevüket felhelyezzék az emlékezés fájára.

G. Kovács Zsuzsa

(sajnos a képet nem kaptunk.)

A jubiláló diákok (Jobbról-balra)

Ülõsor: Tiringer Anikó (Szabó Ervinné), Radnóty Margit tanár, Kökény Irén (Gróf Gyuláné), L. Nagy Klári (Jávorné L. Nagy Klári), Rákóczi Éva (Farkas Dezsõné), Rácz Julianna (Bányász Ferencné), Eisen Éva (Angelmayer Györgyné), Sartóris Kálmánné tanítónõ

Állósor 1.: Lelkes Gyula, Mogyoródi Sándor, Bajna Eta (Egyed Imréné), Váradi Éva (Kátai Aladárné), Haáz Mária (Csábi Lászlóné), Kazány Emília (Gyimesi Györgyné), Simkó Gyula, Veszelik János
Állósor 2.: Tomeg Vilmos, Hanák Pál, Parák József, Málnási János, Pásztélyi Miklós, Keresztes László, Palásthy Mária, Traupert János, Nagy Erzsébet (Szabó Istvánné), Orbán György

Tisztelt Kolozsvári utcai Lakók!

Göd Város Önkormányzata a Kolozsvári utca útépítési munkáit ez év október-november hónapokban elvégezteti.
Kérjük a Tisztelt Lakókat, hogy ingatlanaik közmû ellátottságához szükséges bekötôvezetékeket és közmûcsatlakozásokat, (víz, gáz, csatorna) amelyek csak a Kolozsvári utcai közmû vezetékekre köthetôk, a közterületen szíveskedjenek kiépíteni, legkésôbb 2001. október 1-ig, mert az út elkészülte után, annak felbontására minimum 5 évig nem lesz lehetôség.
A Honvéd sor és Madách I. utca között a szennyvízcsatorna még nem épült meg, ezzel kapcsolatban az érintetteket külön értesítjük.

Grúber Péter településgazdálkodási irodavezetô

„Göd szépségei ésárnyoldalai” fotopályázat

A Göd Jövõje Klub és a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület közösen fotópályázatot hirdet „Göd szépségei ésárnyoldalai” címmel.

A képek témája: 1. Göd szépségei, 2. Göd árnyoldalai, 3. Házunk tája

Pályázati feltételek:
– A részvétel díjtalan
– Beküldhetõ mennyiség max. 10 db kép pályázónként
– Képek mérete: megkötés nélkül
– A legjobb pályamunkákat tárgyjutalommal díjazzuk
– Beküldési határidõ: szeptember 15.

A pályázat jeligés, a képek hátoldalán legyen feltüntetve a választott jelige, és a választott témakör száma. Mellékelve lezárt borítékban kell a szerzõ nevét, címét, telefonszámát leadni. Kérjük a borítékon feltüntetni a jeligét.
A képeket az alábbi címre kérjük küldeni: Göd Jövõje Klub 2132 Göd Pf. 47. Vagy a József Attila Mûvelõdési Házban személyesen lehet leadni.
A képeket Winkler Csaba fotómûvész szakmai vezetésével zsûri bírálja el. Az ünnepélyes eredményhirdetés a GJK 2001. szeptember 20-án, a Huzella Tivadar Általános Iskolában tartandó bemutatkozó estjén lesz. A pályamunkákat a rendezvényen, és terveink szerint további helyszíneken is kiállítjuk.
A pályázati anyagot beküldõ alkotók hozzájárulnak, hogy munkáik kiállításokon részt vegyenek, illetve a szervezõk, a képe(ke)t további - nem üzleti célra - felhasználják (internetes közzététel, CD...).
A pályázaton részt vevõk a szerzõi jogukról lemondanak.

Rövid hírek

  • A gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény 1 fõ angol - bármely szakos állást hírdet azonnali belépéssel! Érdeklõdni az esti órákban a 332-714-es telefonszámon lehet!
  • A Göd SE 80. jubileuma alkalmából 2001. augusztus 31-én 18 órakor a gödi József Attila Mûvelõdési Ház nagytermében a Göd SE. I. nyílt osztály bélyegkiállítását nyitja meg Szekeres Sándor.
    Közremûködik: László Mária vers.
    Kiállításra kerül: Antal György Bálint Állatvilág és sakk nyílt osztály címû gyûjteménye. A jubileum és bélyegkiállítás alkalmából emlékboríték, emléklevelezõlap és emlékképeslap kapható fedélzeti emlék bélyegzéssel. A kiállítás megtekinthetõ: 2001. szeptember 1-4-ig 10-18 óráig.
  • A József Attila Mûvelõdési Ház Igazgatója meghívja Önt és kedves Családját Ráksi Miklós okl. népiskolai tanító, okl. bányamérnök-földmérõ, festményeit és barkács munkáit bemutató gyûjteményes kiállításának 2001. szeptember 7-én 17 órakor tartandó megnyitójára.
    A kiállítást megnyitja: Réti Zoltán festõmûvész, orgonán közremûködik: Szotyori Nagy Gábor ref. lelkész.
    A kiállítás megtekinthetõ: szeptember 16-ig, naponta 13 és 18 óra között. Szombaton és vasárnap is nyitva!
  • Kertbarát kiállítás 2001. szeptember 8-11
    Idõpont: 2001. szeptember 8. (szombat) 14 óra
    Helyszín: József Attila Mûvelõdési Ház nagyterem Megtekinthetõ. Naponta 10-17 óráig
    Minden érdeklõdõt szeretettel vár az alsógödi Kertbarát Klub
  • A József Attila Mûvelõdési Ház (2131 Göd, Pesti u. 72.) programjairól, rendezvényeirõl érdeklõdni lehet személyesen a helyszínen vagy a 27/336-478-as telefonszámon.

Hirdetmény

Gödön lévõ Pázmány Péter (volt Ságvári Endre) utcai lezárt temetõben a sírhelyek használati ideje lejárt. Göd Város Önkormányzata a temetõt újra meg kívánja nyitni, ezért felhívja a hozzátartozók, érdekeltek figyelmét, hogy amennyiben meg kívánják váltani a sírhelyet, úgy azt 2001. december 31-ig a temetõt üzemeltetõ Településellátó Szervezetnél tegyék meg. Cím: 2132 Göd, Duna u. 5. Telefon: 336-546. A fenti határidõn túl a meg nem váltott sírhelyek temetkezési helyként kerülnek felhasználásra a kegyeleti jogok betartása mellett.

Készülj a Gödi Crossfutásra

Még Te is lefuthatod... Október 6-án kerül megrendezésre a már hagyományos Gödi Crossfutás. Ha már tudsz egy fél órát folyamatosan kocogni, akkor rendszeres edzéssel még elérheted, hogy a versenyen a hosszú távot (18 km) lassú tempóban teljesítsed. Ha nincs elég bátorságod hozzá, akkor az 5-km-es távot lazán, nevetve teljesítheted. Minden mozogni szeretôt 3 évestôl 100 évesig várunk a versenyen. A sportolók táplálkozásának tízparancsolata:
1. parancsolat: Tiszta víz. Sajnos gyakran megfeledkezünk róla, hogy a víz az egyik legfontosabb táplálékunk. A sportolóknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy még a szomjúságérzet kialakulása elôtt pótolják a vízveszteséget. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható.
2. parancsolat: 70% szénhidrát. Az étrend 70%-át alkossák szénhidrátok: teljes kiôrlésû gabonafélék zöldségek, gyümölcsök. Sportoláskor gondoskodjon a megfelelô mennyiségû és minôségû szénhidrátról: ezek késleltetik a fáradást, és erôt adnak az edzéshez!
3. parancsolat: Alacsony zsírtartalom. A zsírfogyasztás csökkentését tûzzük ki célul. A szükségesnél több zsírt fogyasztunk! Az egyébként egészséges ételekben is sok a zsírtartalom, ld. olajos magvakban. Az ételkészítés során is sok zsiradékot használunk.
4. parancsolat: Esszenciális zsírsavak. Biztosítsuk a megfelelô esszenciális zsírsavak bevitelét. A többszörösen telítetlen zsírsavakat (linol-, linolén- és arachidonsav) a táplálékunkból kell fedeznünk, mivel szervezetünk nem tudja elôállítani.
5. parancsolat: 20% fehérje. Mindig gondoskodjunk teljes értékû fehérje bevitelérôl. A fehérjeszükséglet nem nô a sportolás során olyan mértékben, mint ahogy az a köztudatban van. Az izomzat gyarapodását nem a fehérje, hanem az energia-bevitel limitálja. Több izom és több erô csak edzéssel nyerhetô.
6. parancsolat: Alacsony cukortartalom. Éljünk alacsony cukortartalmú étrenden. A gyári gyümölcslevek ûdítô italok, befôttek és lekvárok mind magas cukortartalmúak.
7. parancsolat: Alacsony sótartalom. Vigyázzunk a nehezen észrevehetô sótartalomra. A savanyúságok, konzervek, levesporok, sajtok és készételek sok sót tartalmaznak!
8. parancsolat: Változatosság. Ne együk ugyanazt napról napra! Egy sportolónak kb. 57 féle ételt kell fogyasztani egy-egy héten. A kiegyensúlyozottság több napos idôszakon (5-10 nap) belül érvényesüljön, nem minden étkezésnél vagy egyetlen napon. Legyünk rugalmasak táplálkozásunkban, kiegyensúlyozott étrend csak változatossággal érhetô el.
9. parancsolat: Találjuk meg a helyes mértéket a táplálék-kiegészítõk fogyasztásában! A sportolók számára a modern ételek tápanyagokban szegények, ugyanakkor nem könnyû eligazodni a táplálék-kiegészítôk, illetve a megengedett teljesítményfokozók között. Az egyre több tetszetôs doboz és szemfényvesztô reklámnak néha csak nehezen tud ellenállni az ember.
10. parancsolat: Ne együnk vacakságokat! Kerüljük az „üres kalóriákat", az egészségtelen, aromás, tartósítószer; és színezôanyagban gazdag, mesterséges ételeket! Ne töltsünk értéktelen üzemanyagot egy Rolls-Royce-ba!

Ráth Tamás

Labdarúgás

POMÁZ – GÖDI SE 1:0 (1:0)

Gyarmati - Kispál, Dankó, Kiss, Szádóczky - Piros, Bagócsi, Lakatos, Tuza - Együd, Vanda.
A Pest megyei II.osztály elsõ fordulójában 11-essel kaptunk ki. A csapat nagyon akart, de a Pomáz egy góllal jobb volt. Jók: Gyarmati, Dankó.

POMÁZ IFI – GÖDI SE IFI 2:2 (2:0)

Barankó - Végh, Hegyes, Samu J., Zábrádi, - Mucs, Pacskó, Rosenczweig, Samu Cs., - Lénárt, Buza. Kell még egy kis összeszokottság az ifjjúsági csapatnak. Lelkesedésbôl jól vizsgáztak. Jók: Barankó. A felnõtt csapat edzôje: Puskás István, az ifjúsgi csapat edzôje: Murányi János.
Részlet a sorsolásból:
VIII. 26. PÉCEL – GÖDI SE
IX. 2. GÖDI SE – Pilisszántó
IX. 9. Perbál – GÖDI SE
IX. l6. GÖDI SE – ÉRD

Tompai Ferenc

LOVAS HÍREK

Elsô ízben rendeztünk városunkban 200l július 22-én országosan meghirdetett, a hivatalos versenynaptárban is szereplô lovas díjugrató versenyt. Az elôzô rendszerben méltatlanul kezelt nagyszerû lovasedzôrôl Magasházy Dénesrôl elnevezett emlékverseny délelôtti számát a Kincsem kupát Lenkei Ákos nyerte Asztra nevû lovával. Délután a szakosztály frissen átigazolt tagja Simonyi Zsófia bizonyított a Magasházy kupáért folyó küzdelemben III. lett Sissy nevû lován. A Göd város kupájáért folyó versenyben pedig Hegedûs Zoltán a „legidôsebb" versenyzônk az V. helyet szerezte meg. A mostoha idôjárás ellenére az egész országból igen erôs mezôny gyûlt össze, és ez eredményeinket még inkább értékessé teszi. Itt szeretnék köszönetet mondani a nézôknek, akik a zuhogó esô ellenére kijöttek, kitartottak, sportszerû biztatásuk nagyban hozzájárult versenyzôink sikeréhez. Köszönet érte

Lenkei György Gödi SE Lovasszakosztály elnök

Kajak Magyar Bajnokság 2001.

2001 évi magyar bajnokságon minden eddiginél eredményesebb évet zártunk. A nyolc elsõ hely, a három második hely, és két harmadik hely, valamint a rengeteg pontszerzõ helyezés a Dunakanyar egyik legsikeresebb kajak szakosztályává léptetett minket elõ. Köszönjük Sinkó Lászlónak, Jánosházi Imre bácsinak és minden minket támogató gödinek és szülõnek.
MK1 gyermek I. hely. Slezák István
I. évf. csapat Hamar Péter, Demény Attila
MK1 gyermek I. hely: Nagy Gergely, Pélyi Dávid
II. évf. csapat Kulifai Tamás