Gödi Körkép 2001.áprilisi száma

Tartalomjegyzék


Anyák napja alkalmából szeretettel köszöntjük az édesanyákat!

A királyfi három bánata

Amikor születtem nem jeleztek nagyot
messiás-mutató különös csillagok,
csak az anyám tudta, hogy királyfi vagyok.

A többiek láttak egy síró porontyot,
de anyám úgy rakta rám a pólyarongyot,
mintha babusgatná a szép napkorongot...

Amíg ô van, vígan élném a világom,
nem hiányzik nekem semmi a világon,
három bánat teszi boldogtalanságom.

Az egyik bánatom: mért nem tudja látni
egymást a sok ember, a sok-sok királyfi
úgy, ahogy az anyjuk tudja ôket látni.

A másik bánatom: hogyha ô majd holtan
fekszik a föld alatt virággá foszoltan,
senki se tudja majd, hogy királyfi voltam.

Hogyha minden csillag csupa gyémánt volna,
minden tavaszi rügy legtisztább gyöngy volna:
kamatnak is kevés, nagyon kevés volna.

Hogyha minden folyó lelkemen átfolyna
s ezer hála-malom csak zsoltárt mormolna,
az én köszönetem így is kevés volna.

Hogyha a föld minden színmézét átadom,
az ô édességét meg nem hálálhatom,
ez az én bánatom, harmadik bánatom.

Mécs László

 

Gödöt választotta a Samsung

Több mint egy éves tárgyalássorozat után április 3-án rendkívüli testületi ülésen jelentette be Kim Chang-Gon, a Samsung SDI Magyarország RT. elnök-vezérigazgatója, hogy a cég Gödön építi meg 700 millió dollárra tervezett gyárát. A Samsung SDI a digitális kijelzõk technológiájának piacvezetõjeként a legújabb digitális katódsugárcsöveket (CRT), falra akasztható, vékony plazma képernyõket (PDP) illetve különbözõ mobiltelefon kijelzõket, különleges hosszú élettartamú akkumulátorokat fejleszt és gyárt. A Samsung SDI Európában elõször Berlinben, majd Gödön indított el beruházást.
Az új 2-es fõút mellett fekvõ Göd-Újtelep és Dunakeszi között - korábban magántulajdonban lévõ - huszonöt hektáros iparterületen április 5-én elkezdõdött az építkezés, amit 300 koreai mérnök felügyel, s véglegesen 5-6 év múlva fejezõdik be.
Mint Kim Chang-Gon, az épülõ gödi gyár igazgatója a rendkívüli testületi ülésen elmondta, a három lépcsõben megvalósuló beruházás elsõ 93 millió dolláros szakaszának végén 2002 májusban 670 ember foglalkoztatását biztosító üzem kezdi meg a gyártást. A 80 millió dolláros második ütem végén 2003 júniusban már 1300 embert foglalkoztatnak majd. Végül 2006-ban a beruházás befejezésekor 3600-ra nõ az alkalmazottak száma.
A gyártás a csúcstechnika felhasználásával történik majd, amihez kiterjedt beszállítói hálózaton keresztül mintegy ezer alkatrészre lesz szükség. Ez lehetõséget teremt a helyi vállalkozóknak is, hogy bekapcsolódjanak a többnyire exportra készülõ termékek elõállításába.
A rendkívüli ülésen jelen lévõ 14 képviselõ - 13 igen és 1 nem szavazattal - elfogadott határozata szerint, az önkormányzat örömmel fogadja és támogatja a Samsung SDI beruházását és tíz évre mentességet ad a helyi iparûzési adó alól.

G. Kovács Zsuzsa

Keresztény majális

Keresztény majális lesz május 1-én a felsõgödi sportpályán reggel 9 órától 17 óráig! Ebédre gulyás és babgulyás készül. Mindenkit szeretettel vár a rendezõség.

KIHÍVÁS NAPJA 2001

Az elôzô évekhez hasonlóan Göd Város Önkormányzata ismét csatlakozik a Magyar Szabadidôsport Szövetség által megszervezésre kerülô KIHÍVÁS NAPJA 2001 országos sportjátékhoz. A játék évekkel ezelôtt Challenge Day néven Kanadából indult és rövid idô alatt meghonosodott Európában és hazánkban is.
A kihívás napja 2001-ben május 30-án, szerdán 0 órától 21 óráig tart. A gyôztes település az lesz, ahol a lakosság lélekszámához viszonyítva a legtöbben sportolnak legalább 15 percig. (Egy-egy ember e napon többször rajtolhat, teljesítve a 15 percet. A nap eseményeit részletesen az állomáshelyeken elhelyezett plakátokról ismerhetik meg. A tavalyi évhez hasonlóan 30-án 0 órától 3 óráig minden gödi polgár, reggel héttôl estig pedig minden gödi gyermek ingyen látogathatja a melegvizû strandot.
Éjfélkor a játék ünnepélyes megnyitása után közös bemelegítéssel kezdjük a napot. Majd játékos versenyek, programok várják a vállalkozó szellemûek. Reggeltôl egész nap az intézmények, bölcsôde, óvodák, általános iskolák, piarista iskola, egészségügyi otthon rendezik a gyermeknappal egybekötve a sportnapjukat. Kérjük, ezen a napon ne gépkocsival közlekedjenek, hanem kerékpáron, illetve gyalog, hiszen már e tevékenységgel is hozzájárulnak a nap sikeréhez. Amennyiben tehetik, vegyenek részt a játékokban. Újdonság, hogy délután a nap zárásáig a strandon és környékén egy nagyszabású záróbulit tervezünk, sok mókával, kacagással.
Amennyiben a nap programjához újabb javaslatuk van, illetve szívesen csatlakoznának a játékhoz, jelentkezzenek Hamarné Kismartoni Adriennél a részletek megbeszélésére.
A sportjáték szervezôi bíznak benne, hogy a játékos, vidám sportnap kedvet teremt a mozgás-gazdag életmódhoz és újabb hívekkel gyarapítja a rendszeresen sportolók táborát.

Hamarné Kismartoni Adrienn

Lemondott Szabó Zoltán önkormányzati képviselõ

Március 20-án Göd Város Önkormányzatának nyilvános képviselõ-testületi ülésén Szabó Zoltán az alábbi nyilatkozat felolvasásával hivatalosan bejelentette lemondását:

Tisztelt Göd Város Önkormányzat Képviselô-testülete!

Alulírott Szabó Zoltán képviselô jelen lemondó nyilatkozatom aláírásával egyidejûleg önkormányzati képviselôi mandátumomról lemondok. Kérem a T. Testületet, hogy az alábbi indokaim figyelembe vételével lemondásom elfogadni szíveskedjenek:
Vállalkozásaim mûködésében történô változások olyan mértékû leterheltséget jelentenek, mely nem teszi lehetôvé, hogy a vállalt képviselôi feladatokat az eskümben foglalt szinten a továbbiakban ellássam.
Kérem a T. Testületet, hogy ezzel egyidejûleg a képviselôként betöltött Pénzügyi Ellenôrzô Bizottság, és Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági Bizottság tagságáról, illetve a Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumi tagságáról történô lemondásomat is elfogadni szíveskedjenek.
Kérem az Önkormányzati képviselôi megbízatásom megszüntetését lemondással.

Göd, 2001. március 20.

Tisztelettel: Szabó Zoltán

A megüresedett képviselõi helyre a gödi vállalkozók Gusztos Gábort jelölték (listáról), aki képviselõi mandátumát március 24-én a képviselõ-testület soron következõ ülésén hivatalos eljárás után kapja meg.

Csendben!

A Magyar Vöröskereszt gödi alapszervezete önálló gyûjtési akciót szervezett 2001. március 31-én célirányosan Gulács község árvízkárosultjainak megsegítésére. Köszönjük az adományokat, melyek összességében teherautónyi rakományt képeztek. Köszönet illeti Vince Lászlót, aki vállalta a szállítást, mely április 1-re megérkezett Gulácsra. Az ottani vöröskeresztes titkár, Kozák Béláné könnyek között köszönte meg a falu nevében az adományt.

Frey Lászlóné

Bevásárlóközpont épül Dunakeszin.

Magyarország harmadik, s egyben legnagyobb AUCHAN bevásárló központja épül Dunakeszin. Az ötvenezer négyzetméteres áruház alapkõ letételére március 23-án került sor Eric Kieken, az AUCHAN Dunakeszi igazgatójának és Kecskeméthy Géza, a város polgármesterének részvételével. A 16 milliárd forintos beruházás során megépül az M3-as autópályát és a kettes utat összekötõ M0-s szakasz és Dunakeszi közötti út.

Az áruház 600-800 embernek ad majd munkát ez év õszétõl, amikor megnyitja kapuit a vásárlók elõtt.

G.K.Zs.

93 millió forint elõleget kapott a város a gázvagyonért

Március 21-én a Polgármesteri Hivatalban ünnepélyes keretek között írta alá dr. Kontrát Károly, politikai államtitkár és Szegedi Sándor, polgármester azt a megállapodást, amely alapján az önkormányzati és lakossági forrásból épült gázvezetékek, építmények után járó vagyon elõlegét a Kormány a település részére készpénzben kifizeti.
Göd város összesen 427 millió 537 ezer 113 forint kompenzációban részesül, melybõl 93 millió 507 ezer 423 forint elõleget már át is utaltak a város számlájára. A fennmaradó összeget államkötvényekben adják majd oda.
A gázközmû-vagyonnal kapcsolatos közel tíz éves önkormányzati igények rendezõdnek, ha az Országgyûlés május végén elfogadja a Kormány által 2000. év nyarán a Parlamentnek benyújtott javaslatát. Országosan 606 önkormányzat 61,94 milliárd forintra jogosult, melybõl 16,63 milliárd forint a készpénz járandóság. A Kormány tavalyi döntése alapján kezdték meg az elõlegeket folyósítani a helyhatóságok részére. Az elmúlt évben 450 önkormányzat 6 milliárd forint, az idén 121 önkormányzat 7,5 milliárd forint elõlegben részesült.

G.K.Zs.

Felhívás a termõföldek hasznosítási kötelezettségére

A termôföldrôl szóló 1994. évi LV. törvény 36. § (1) bekezdése kötelezôen elôírja valamennyi termôföld használója számára, annak hasznosítási kötelezettségét.
A használó köteles a termôföldet az adott mûvelési ág sajátosságainak megfelelô agrotechnikai eljárással hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi elôírásokat betartani és a gyommentes kultúrállapotot fenntartani.
A hasznosítással kapcsolatosan elôírt kötelezettségek betartását a földhivatalok rendszeresen ellenôrzik.
Aki neki felróhatóan a termôföld hasznosításával kapcsolatos kötelezettségét elmulasztja, az annak szankciójaként földvédelmi bírságot köteles fizetni, mely a termôföld aranykorona értéke ezerszeres szorzatának forintösszege.
A fentiek alapján felhívjuk a lakosság figyelmét a termôföldek hasznosítási kötelezettségének betartására, mely mindannyiunk közös érdeke!

Körzeti Földhivatal Vezetôje

Kedves Ismerõsök és Ismeretlenek!

Mint már annyiszor, most is segítséget kérek az alsó-gödi strand takarításához, ami 2001. május 5-én szombaton reggel 8 órától lesz. Esõ esetén egy hét múlva ugyanott. Mindenkinek, ki áldoz egy fél napot Duna-partunkért, elõre is köszönöm. (Szerszámot hozni kell.)

Kovacsik Tamás Gödi Lokálpatrióták Egyesülete

Az SZDSZ Pest megyei szervezete

április 30-án hétfõn majálist rendez a gödi Nemeskéri parkban! (a volt TSZ park)
Program:
10,00-11,00 h megnyitó, majorett, akrobatikus rock and roll
11,00-14,00 h játékos családi vetélkedõ „lovagi torna" értékes nyereményekért kézmûves foglalkozások, játszóház. Ebéd gulyásparti
14,00-18,00 h divatbemutató (a legújabb tavaszi, nyári trendbõl)
Kispályás foci bajnokság (felnõtt, ifi és gyermek). Tombola
18,00 h - zene, tánc a Jagelló duóval
Szeretettel várjuk Önt és kedves családját!

SZDSZ Pest megyei szervezete

MEGHÍVÓ MAJÁLISRA

Tisztelettel meghívjuk május 1-én megrendezésre kerülô MAJÁLISUNKRA, amelyet délelôtt 10 órai kezdettel tartunk a volt TSZ parkban Remek szórakoztató mûsor várja a megjelenteket.

Mûsor:
Délelôtt: a Huzella Tivadar Általános Iskola részérôl majorettek színes bemutatója
Kacsacsámborgók - Gézengúzok elôadásában
Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény részérôl táncbemutató,
Kispályás labdarúgó mérkôzés a két iskola tanulói között
Ünnepi köszöntô: Szegedi Sándor polgármester
Délután: 12.30 órától: látványos kutya-bemutató a kutyaiskola rendezésében.
A bemutató irányítója: Kruzslicz István a MEOE helyi elnöke
A majális egész ideje alatt ízletes ételekkel, italokkal várja a kedves vendégeket a St. Hubertus étterem.
Mûsorvezetô: Fujer Tibor (esô esetén a mûsort az étterem pincéjében rendezzük)

A majális rendezéséért felelôs: a Városi MSZP Szervezet

Tájékozató a március 20-i testületi ülésrôl, és közmeghallgatásról

Bizonyára Önök elôtt is ismert, hogy Göd Város Képviselô-testülete 2000. ôszén munkacsoportot bízott meg a Szakáts-kert, volt Ifjúsági Tábor hasznosítási koncepciójának kialakítására. A testületi ülés legjelentôsebb napirendi pontja volt ennek tárgyalása.
Küllôs Józsefné a munkacsoport vezetôje ismertette a javaslatot, melynek lényege az volt, hogy a Szakáts-kertet a Piarista Iskolából, a Gödi Horgász-egyesületbôl és a Doll Kft-bôl álló szervezet hasznosítsa, melynek keretében horgásztó illetve vendéglátásra alkalmas létesítmények kerülnének kialakításra. A képviselô-testület a koncepció alapjaival egyetértve, a jogi és gazdasági szempontok tisztázására három fôs tárgyalóbizottságot nevezett ki, akiknek feladatuk a részletek tisztázása a három említett szervezettel és június 30-ig egy döntésre alkalmas anyag képviselô-testület elé tárása. Az önkormányzati tárgyalódelegáció tagjai Kovacsik Tamás, Salamon Tamás, Dr. Faragó László és a hivatal jogi képviselôje.
Igen fontos napirendi pont volt a melegvizû strand fejlesztésérôl szóló tájékoztató, melyet Mészáros Jenô fôépítész és Gruber Péter irodavezetô adott elô. A tervezésre, mint javaslattevô hat tervezôiroda adott ajánlatot. Az önkormányzat saját pénzügyi forrása nem elegendô a fejlesztési koncepció elkészítésére, azonban a Széchenyi terv kiemelten kezeli a strandok fejlesztését és az önkormányzat élni kíván ezen pályázati lehetôséggel. A fejlesztési koncepcióban szerepel a strand területének megnövelése, melyhez a szükséges adás-vételi szerzôdések már realizálódtak. Szerepel az elképzelésben egy új fôépület kialakítása és újabb medencék létesítése, melyhez a szükséges víz-kivételezési engedély már az önkormányzat birtokában van. A közeljövôben megkezdôdik a tárgyalás a gyógyvízzé minôsítésre is.
Késôbbiekben dr. Megyery Szabolcs jogtanácsos tájékoztatta a képviselôket a tavalyi ingatlanértékesítésekrôl és bérletekre vonatkozó szerzôdésekrôl.
A következô napirendi pont volt a helyi televízió stúdió kialakításáról szóló tájékoztató, mely fôleg mûszaki kérdéseket tartalmazott, mely kiegészült egy az önkormányzati csatorna mûsorpolitikáját figyelô munkacsoport felállításával, melynek tagjai Szegedi Sándor, Markó József, Bátorfi József, Salamon Tamás és Bódi Zita.
A következô napirendi pont keretében Szôke Mihály számolt be a közterület-felügyelet munkájáról. A képviselô-testület elôírta részükre a következetesen szigorú munkát és a fokozott közterületi jelenlétet. A képviselô-testület a tönkrement felügyeleti gépjármû helyett új autó vásárlására adott engedélyt.
Késôbbiekben Szegedi Sándor polgármester ismertette azt az örömteli tényt, hogy az önkormányzat kérésének meg-felelôen korábban részesedik a gázközmû vagyon önkormányzatot megilletô részébôl, így több mint 90 millió Ft-ot kap az önkormányzat készpénzben az állami költségvetésbôl, és további több mint 300 millió Ft-ot ez év végéig államkötvény formájában. A képviselô-testület döntést hozott a fenti összeg banki lekötésérôl.
A következôkben Szegedi Sándor, polgármester ismertette a Dunakeszi-Fót-Göd Kistérségi Társulat Alapító Okiratának módosítását, mely alapján Csomád is a kistérség tagjává vált.
Késôbb a könyvtár könyvállomány gyarapítására 150 eFt-ot biztosított a testület. Ezt követôen a Bozóky Gyula tér rendezésének részeként az önkormányzat megvásárolja tulajdonosától az állatorvosi rendelô épületét, melynek sorsa minden bizonnyal a lebontás lesz.
Végül a képviselô-testület döntést hozott arról, hogy az Internetre történô honlap kialakítására pályázatot írjon ki a Polgármesteri Hivatal. A pályázat elkészítésével dr. Szinay József jegyzôt és Markó Józsefet bízták meg.
A testületi ülés közben közmeghallgatásra került sor, melynek elôzetes idôtartama másfél óra volt, azonban a jelentôs érdeklôdés miatt több mint két órát tartott. A kérdéseket és a válaszokat éppen ezért csak erôsen kivonatos formában közöljük. A kérdés feltevôi vagy a helyszínen vagy a késôbbekben levélben a választ megkapták.
A kérdések sorát Bódi Zita a MIÉP gödi elnöke nyitotta meg. Kérdése a golfpálya területének bérleti szerzôdésére vonatkozott, továbbá a strand fejlesztési munkacsoport üléseire és jegyzô-könyveire, valamint az önkormányzati intézmények elhelyezésére alkalmas te-rületeirôl tett fel kérdést. Szegedi Sándor polgármester válaszában elmondta, hogy a golfpálya szerzôdés megkötésére 98. május 11-én került sor, még az elôzô képviselô-testület döntése alapján.
Intézmény elhelyezésére a gödi állomással szemben lévô un. 2052 hrsz alatti terület alkalmas.
A munkacsoportot a strand fejlesztésére a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hozta létre. A munkacsoport a képviselô-testületnek és a TKB-nak számol be a munkájáról.
Az üléseirôl kötelezô jegyzôkönyv nem készül.
Kenessey Zoltán az FKgP gödi elnöke megkérdezte, hogy a parcellázásokból befolyt bevételeket mire használja fel az önkormányzat, és kifogásolta az építményadó bevezetését.
Simon Dezsô javasolta volt a város közterületeinek növényzettel való ellátását. Felajánlotta szakértelmét a város részére. Kifogásolta a 2-es elkerülô út felõl beérkezôk elé táruló látványt, az út mentén lévô két telephely áldatlan állapotát.
Tájékoztatást kapott arról, hogy az önkormányzat a szükséges intézkedéseket megteszi a két telephely elfogadhatóvá tételére.
Többek között Nagy Károly, Somogyvári József és Bódi Ferenc kifogásolta, hogy a Polgármesteri Hivatal kevés pályázatot nyújt be és egyáltalán kevés sikeres pályázatot tud a hivatal felmutatni. A pályázatok számáról és minôségérôl a Gödi Körképben tájékozatást adunk táblázatos formában.
Sermann Lajosné kifogásolta a rá kivetett iparûzési adó mértékét, mivel egyedi ügyrôl volt szó a polgármester kérte, hogy ez ügyben keresse meg a jegyzôt és az Adóiroda vezetôjét. 800 Ft éves iparûzési adó megfizetésérôl lett volna szó, azonban az ezer forint alatti adót a törvény értelmében befizetni nem kell, így a kérdés feltevôje mentesült az adó befizetése alól.
Guba Ferenc és Virág Lászlóné az utak aszfaltozásáról és a közvilágítás állapotáról, valamint a temetôkrôl tett fel kérdést. A feltett kérdésekre Szegedi Sándor és Markó József válaszoltak.
Bertáné Tarjányi Judit szintén a strand fejlesztési munkacsoport munkájáról érdeklôdött illetve a hivatal állományában lévô mûszaki ellenôr személyérôl. Kifogásolta, hogy a Feneketlen tóba szennyvíz folyik. Kérdésére írásban kapott választ.
Holló Péter az önkormányzat fejlesztési tervérôl valamint a városfejlesztési koncepcióról érdeklôdött. Ehhez kapcsolódott Ráth Tamás kérdése, mely a város jövôképérôl érdeklôdött.
A polgármester úr elmondta, hogy 95 óta rendelkezik az önkormányzat általános rendezési tervvel. Az önkormányzat vezetésének elképzelése továbbra is a kertvárosi jelleg megôrzése. Természetesen a tájékozató kivonatos jellegû, akit a közmeghallgatás jegyzôkönyve illetôleg a kérdésekre adott válaszok érdekelnek, a polgármester titkárságán megtalálhatja és elolvashatja.

dr. Szinay József jegyzõ

Az önkormányzat és intézményei által benyújtott pályázatok 1999-tôl 2001 április 18-ig

Összes benyújtott pályázat: 107 db

Humán területen 73 db,

Mûszaki területen 34 db

Nyertes pályázat 47 db,

Forráshiány miatt elutasítva 35 db,

Még nem döntöttek 25 db

Eddig megítélt összes támogatás: 36.066 eFt

Humán területen 14.059 eFt,

Mûszaki területen 22.007 eFt

Göd Termálstrand fejlesztés

A városi strand a most épülô golfpálya és luxus szálló szomszédságában található. Jelenleg egy gyerek és egy tanmedencével valamint egy "L" alakú medencével üzemel. A medencék egyike sem fedett. Korábban, az üzemeltetés csak a nyári hónapokra korlátozódott, 2000 óta egész évben várja a strand a vendégeit szaunával és a tanmedencével. A strandot a város és a környék lakói közül a nyári hónapokban nagyon sokan látogatják, ezért a jobb ellátás és a termálvíz gazdaságos kihasználása céljából az önkormányzat a strand fejlesztését határozta el.
Fejlesztési célunk egy korszerû egész évben üzemelô, turisztikai, sportolási, szórakozási és a késôbbiekben egészségügyi igényeket kielégítô "egészség-megôrzô, szabadidô centrum", ahol az érdeklôdôk, kitûnô körülmények között, a létesítmény jellegének megfelelô magas színvonalú szolgáltatásokat élvezve tölthetik el idejüket. Tervezzük egy élménymedence létesítését, amely egész évben üzemel, valamint a jelenlegi tanmedence lefedését, mely iskoláink, óvodáink gyermekeinek úszásoktatását, sportolási igényeit is kielégítheti. Az "L" alakú és a gyerekmedence felújításra kerül.
Távlati elképzeléseink között szerepel egy 50 méter hosszú, versenyzési lehetôségekre is alkalmas úszómedence építése. A fôépületben szeretnénk elhelyezni az öltözôket, vizesblokkokat, uszodatechnika gépészeti berendezéseket, szaunát, kereskedelmi és vendéglátó egységeket, és - a gyógyvízzé minôsítés után - egészségügyi létesítményeket és ülô medencét. A fôépület tetôterében apartmanok kialakítását tervezzük. A tervezett fejlesztések és kiszolgáló egységek a legmagasabb minôségi követelményeket képviselik.
A bôvítéshez szükséges területet az önkormányzat megvásárolta, és birtokunkban van a medencék üzemeltetéséhez a vízjogi engedély is. Természetesen az önkormányzat saját forrásaiból a beruházás összegét nem tudja elõteremteni, ezért a Széchenyi terv turizmusfejlesztési programjában meghirdetett termálfürdôk fejlesztés támogatása címû pályázatán részt kívánunk venni, reméljük eredményesen. Elképzeléseink megvalósulásával javul a város és a régió lakóinak ellátása, és mód nyílik az egészségesebb, kultúráltabb szabadidô eltöltésre. Addig is május 1-tôl reggel 6 órától este 8 óráig várjuk a kedves vendégeket, mérsékelt árakkal, és a strand területén ellátást és szórakozást biztosító szolgáltatásokkal. A szauna igénybevételét elôzetesen telefonon (27/337-427) egyeztetni kell.

Szegedi Sándor polgármester

Bódi Zitához

, a MIÉP gödi szervezet elnökéhez (avagy: Mi van a Szakáts-kert mögött?)

Tisztelt Cím!

Amikor a Gödi Körkép 2001. márciusi számában elolvastam „Mi van a Szakáts-kert mögött? címû írását, a következõ verssor jutott eszembe: „Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat."
Ön is, mint a MIÉP helyi szervezetének elnöke - zúgott, zümmögött, helyenként még fenyegetõzött is, és úgy járt, mint az éji bogár: nagyot koppant, mert az Ön által „istenített Küllõs Józsefné féle Szakáts-kertre vonatkozó javaslat csomagot az önkormányzati testület „átdolgozásra visszaadta", mert jelenlegi állapotában nincsen elfogadható értéke. Visszaadta a 2001. március 20-i testületi ülésen, olyan körülmények között, amikor többen minõsíthetetlen füttyszóval, és ordibálásokkal az „igazak", igyekeztek megfélemlíteni a testület tagjait... Most pedig rátérek cikkének elemzésére:

Tisztelt Cím!

Ön olyan „ízû és stílusú" cikket közölt a Gödi Körkép legutóbbi számában, amilyet egy MIÉP elnökétõl el lehet várni, minthogy az írásban: támad, fenyeget, vádol, követel, mindenkit túlharsog utolsó mondatában „Meglátjuk ki az erõsebb." Harcra hív.
Az Ön vádja: „Az önkormányzati vezetõk és képviselõk egy szûk csoportja - meg a slepp - egyéni érdekbõl, haszonvágyból, pénzéhségbõl tudatosan tették tönkre az egykori ifjúsági tábort azért, hogy majd megkaparintva azt, jócskán hasznot húzzanak belõle." Az általam vélt igazság: Az igaz, hogy a Szakáts-kert az elmúlt évtizedben ebek harmincadjára hagyva lezüllött, a bentlévõ étékeket széthordták, és „hajléktalanok, csavargók szállásává degradálták." Ebben a lezüllesztésben jelentõs szerepet játszott 1994-1998 között a MIÉP-es vezetésû önkormányzat is. Tehát a jelenlegi önkormányzatnak már vajmi kevés „tönkretenni valója maradt." Az önkormányzat most bármilyen megoldási javaslattal áll elõ, az ellen tiltakoznak, kézzel-lábbal hadakoznak... De ez gödi és országos szokás...
Íme igazolásképpen néhány eset:
Amikor a Feneketlen tó mellett a honvédség konferenciaközpontot, csapatpihenõt akart építeni néhányan - a legvadabb hangadók - tüntettek, tiltakoztak és szaladtak fûhöz-fához, hogy megakadályozzák az építkezést... Szerencsére akadályozó fellépésük nem sikerült... a csapatpihenõ felépült és Göd gazdagabb lett egy szép épületkomplexummal. Épül egy nagyszerû kivitelezésû golf pálya, hatalmas méretû gyógyszálló egy olyan területen, ahová a lakosság évekig a szemetet hordta. Ez ellen is ment folyamatosan a tiltakozás, amelyben a legfõbb szerepet a Független Kisgazdapárt vitt...., no meg a „környezetvédõk, szépítõ egyletek", akik az építtetõktõl féltették azt a néhány növényfélét, amilyen ebben az országban több ezer milliárdszámra terem. Tiltakoztak a „hivatásos tiltakozók" a Penny Market üzletház megépítése ellen - és most még azok is odajárnak olcsóbb áruféleségeket vásárolni. Tiltakozás folyt a Kincsem elõtti téren megépült üzletsor ellen és most milyen szépen mutat a város közepén az üzletsor. Most pedig jöjjön a Szakáts-kert ügye: Több mint egy esztendeje megindult egy tiltakozási hullám - a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület szervezéseiben - a Szakáts-kert értékesítése ellen. (Még Gyurkó Lászlót is - a Kádár életrajz írót - bevonták a tiltakozásba.) Aztán segítségül hívták Lányi Zsolt vezetésével a Független Kisgazda Párt néhány vezetõjét is. Most pedig azért, hogy szabaduljon a nyomás alól, az önkormányzati vezetés kiadta a Szakáts-kert ügyét egy olyan csoportnak, amelyiknek az a feladata, hogy dolgozzon ki egy hasznosítható javaslatot.
Március 20-án tárgyalta az önkormányzati testület a Küllõs Józsefné javaslatot, amelyen a hátteret a füttykoncertet rendezõ, ordibáló hangadó társaság szolgáltatta. A javaslat szerint három „cég": horgász egyesület, piarista iskola és Deli Kft. alakítana ki a kérdéses területen horgásztavat, csónakházat, kempingtábort, vendéglátó központot, kis színpadot, faházas szálláshelyeket és kommunális létesítményeket... A három cég nagyon kevés pénzzel rendelkezik, így a beruházások egyik részét az önkormányzat, másik nagyobb részét pedig pályázatokon nyert pénzek fedeznék. (Tudvalévõ, hogy a pályázati pénzek olyan bizonytalanok, mint a kutya vacsorája.) A testület visszaadta a javaslatcsomagot azért, hogy a munkacsoport 2001. június 30-ig készítsen egy megvalósítható javaslatcsomagot, mert a jelenlegi értéktelen.

Tisztelt Cím!

Nem tagadom, hogy nem állok sem a MIÉP, sem a hangadók pártján, hanem az a célom, hogy az ésszerûség határain belül olyan megoldás szülessék a Szakáts-kert hasznosítására vonatkozóan, amelyik nem visz, hanem jövedelmet hoz a város részére... Azt is közlöm megnyugtatásul, hogy a józanul gondolkodó tizenötezer gödi lakos lesz az erõsebb..., nem pedig Önök hangadók.!
Göd, 2001. március 25.

Dr. László Domokos ny. egyetemi docens

Fájó szívvel köszönöm mindenkinek, akik férjem Kovács János temetésén utolsó útján elkísérték, sírjára koszorút és virágot helyeztek, gyászunkban osztoztak. Jánoskám szerettünk még éltél és nem feledünk amíg élünk.
Hû nejed Kovács Jánosné Bogár Etelka

 

Tisztelt Önkormányzat!

A Gödi Vállalkozók Egyesülete elnökének Fülöp Józsefnek kérésére közöljük az egyesületnek a Szakáts-kert hasznosításával kapcsolatban hozott s az önkormányzathoz címzett elvi állásfoglalását.

A Gödi Vállalkozók Egyesületének elnökeként bejelentem, hogy a Szakáts-kert hasznosítási koncepciójának kidolgozásában a GVÉ azért nem vett részt, nehogy az a vád érjen bennünket vállalkozókat, hogy megint különbözô jogokat és területeket akarunk megszerezni.
Ezzel kapcsolatosan a Gödi Vállalkozók Egyesülete állásfoglalását az alábbiakban terjeszti elô:
– Az önkormányzatnak el kell döntenie, hogy milyen alapelvek szerint adhat bárkinek bérletmentes hasznosításra ingatlant vagy területet:
– Az ilyen jellegû hasznosításra tervezett ingatlanok és területek nyilvántartásba vételét záros határidôn belül végre kell hajtani, abból a célból, hogy erre bármely gödi lakos koncepciót, vagy elképzelést tudjon benyújtani.
– A legfôbb kifogás - a versenysemlegesség felbomlása. Tudniillik eddig csak bérletben vagy eladással lehetett önkormányzati területhez jutni. Megjegyezni kívánom, hogy 1993-ban a felsôgödi labdarúgó pálya területén tervezett sportcsarnok építése azon hiúsult meg, hogy az önkormányzat nem járult hozzá a tartós bérleti konstrukcióhoz. Pedig mind az akkori, mind pedig a mostani feltételek is egy általános rendezettséget tettek volna lehetôvé.
– A leadott hasznosítási koncepció gazdaságilag nem tûnik megalapozottnak. Megítélésem szerint a munkabizottságnak nem az volt a feladata, hogy a különbözô résztvevôkkel megállapodjon, hanem tudomásom szerint csak javaslati jogkörrel voltak felruházva.
– Javaslatom a továbbiakra nézve az, hogy 3, azaz három hónappal toljuk ki a döntés határidejét. A nagy értékre való tekintettel mindenképpen csak a lakosság véleményének figyelembe vételével tartom az önkormányzat döntését megalapozottnak. A támogatottságot minimum a lakosság 10%-nak aláírásával látom biztosítottnak.
Ui: Rendkívül örülök, hogy a lakosság önszervezôdése megoldhat egy akkut problémát. Sajnos azonban mint adófizetô és döntéshozó polgár sokféle szempontot kell figyelembe venni!
Bízva a testület és a munkabizottság megfontoltságában.
2001. március 19.

Tisztelettel

Fülöp József egyesületi elnök

Ma még a miénk!

Ma újra vidám munka és gyermeklárma verte fel a volt úttörõtábor körüli elhanyagolt, új szemétlerakástól tarkított területet. A kidõlt fákat, elburjánzott cserjéket, borostyán futja be, alatta nyaktörõ hulladék ágak és szemét, a patakot, s a régi ösvényeket nem látni. Régen, amikor arra sétáltam, vagy kerékpároztam a ma már családapa, akkor óvodáskorú fiammal, bekukucskáltunk a tábor kerítésén, s úgy éreztük varázslatos ez a kert. Úgy hiszem, az itt táborozó gyerekek soha nem felejtették el az itt megélt élményeket, ahogy az én fiam, s unokáim is szerelmesei a Dunának, evezésnek, úszásnak, festõi partrésznek, a tájnak! Számukra ez a HAZA!
Kevés már a gyerek, beépültek a part melletti részek, alig maradt zöld szabad terület, lepusztult, kihasználatlan a tábor területe hosszú évek óta. Itt az utolsó idõ megállítani a pusztulást. Hosszú évek munkája és befektetése kell ahhoz, hogy a szép terv: „ne elzárt terület, de egész Göd ifjú, s felnõtt lakosságának gondozott, védett pihenõparkja legyen ez a rész" - megvalósuljon. Csak sietni kellene, nem tárgyalni, várni. Múlnak az évek. Biztosíték mi magunk leszünk, akik teszünk érte, a gyerekeink, unokáink, kiknek fontos a környezet, s lehet-e fontosabb annál, ami testi-lelki egészségünk szempontjából pótolhatatlan, s megfizethetetlen? Ma még nem külföldi nemzeti parkba utazunk, itt van a közelünkben, vigyázzunk rá!

Egy gödi nagymama

Sikeres kezdet...

Április 11-én a József Attila Mûvelõdési Házban csaknem harminc nyugdíjas érdeklõdõ jelent meg az újságban megjelent hívó szóra, hogy elindítsanak egy nyugdíjas klub életet - amire úgy tûnik - régóta vár sok aktív nyugdíjas társunk.
A következõ összejövetel, amire mindenkit szeretettel várunk május 16-án délután 15 órakor lesz a mûvelõdési ház emeleti kiállítótermében.

Nagy Zoltánné

Szabad égen, szabad madár...

A Szabad Demokraták Szövetségének Gödi Szervezete az elmúlt években gyakorlatilag alapjáraton mûködött. Azonban a mára kialakult politikai helyzetben egyre világosabbá válik számunkra, hogy ezt a gyakorlatot nem szabad folytatnunk. Újra meg kell teremtenünk annak a lehetôségét, hogy városunknak a liberális gondolattal - a szabadság, egyenlôség és a tolerancia gondolatkörével rokonszenvezô polgárai ebbe az irányba is orientálódhassanak.
Eddigi visszafogott tevékenységünket elég nehéz megmagyarázni, de úgy érezzük, ezzel még tartozunk korábbi választóinknak, ezért kísérletet teszünk rá. Valószínû, hogy ezt sokak szokatlannak fogják tartani, és feltehetôen megkésettnek is. Vállaljuk.
Mára világossá vált számunkra, hogy az elôzô koalíciós kormányban való részvételünk, illetve a mellette való végsôkig tartó kitartás nagy hiba volt - ez már az akkori kormányalakítás idején is erôsen megosztotta a gödi SzDSz csoportot. Az optimistáink abban hittek, hogy bekerülvén a kormányba, alkalmunk lesz a „partner körmére nézni" és fellépni az esetleges restaurációs, korrupciós törekvések ellen, illetve megakadályozni ezeket. Csalódnunk kellett, sôt - kiábrándulni. Levonva a következtetéseket, úgy véltük, hogy szövetségünk olyan mellékvágányra tévedt, amelyre nem kívánjuk követni.
Ebbôl következett, hogy az 1998. évi önkormányzati választáson csoportunk nem indított egy jelöltet sem. Másokkal ellentétben nem merült fel bennünk a pártváltás gondolata, még akkor sem, ha nyertesek is lehetnénk.
Az eltelt fél-egy év alatt olyan elmozdulások történtek szövetségünk életében, amelyek valamelyes reménnyel tölthetnek el bennünket. Ezért a gödi szervezet tagsága a közéletben való aktív részvétel mellett döntött, továbbra az 1988. novemberi Elvi Nyilatkozat szellemében. A gödi szervezet legutóbbi gyûlésén elnökként újraválasztotta Somogyvári József (52) alsógödi tagtársunkat.
Az elmúlt évtized tapasztalatai megmutatták, hogy az általános értelemben vett országos nagypolitika behozatala a város közéletébe, ill. a városi önkormányzati munkába felesleges indulatok kiváltója lehet és nagyon ritkán nyújt segítséget a helyi gondok, nehézségek megoldásához.
Véleményünk nem változott, a mindenkori "uralkodó" többségnek el kell fogadnia, hogy a politikai ellenzék minden mûködôképes demokrácia alapintézménye. A véleményeltérések, a viták eldöntésének, egymás megértésének egyetlen útja a párbeszéd. Természetesen kölcsönösen elfogadva az egymás politikai és elvi meggyôzôdésébôl eredô különbségeket, a hangsúlyt a tényszerû, az egyéni érdekektôl mentes disputára, véleménycserére helyezve.
Kérjük volt szimpatizánsainkat, csalódott, esetleg megbántott tagtársainkat csatlakozzanak ismét hozzánk, adjanak életjelt magukról!

A Szabad Demokraták Szövetségének Gödi Szervezete nevében

Somogyvári József

Beszélgessünk...(3.)

Az ötödik életév körül a gyerekek gyors szellemi érésen mennek át, hirtelen sokat okosodnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elérték volna az iskolaérettséget. Az iskolaérettséghez, mint mondani szokták, hozzátartozik a feladattudat, a feladat-tartás, a monotónia-tûrés... A mai magyar iskolarendszerben, ha egy gyerek túl korán megy iskolába, akkor ennek következményeit nem csak az elsõ két-három évben sínyli meg, hanem úgyszólván mindvégig, amíg iskolába jár saját képességei alatt fog teljesíteni. Az óvónõk általában jól ítélik meg, hogy egy gyerek iskolaértett-e. Persze az is elõfordulhat, hogy nemcsak a gyerekek szempontjai érvényesülnek az úgynevezett beiskolázásnál, hanem esetleg az iskola nyomást gyakorol az óvodára, hogy minden hatodik életévét betöltött gyereket küldjön iskolába a gyerek érettségére való tekintet nélkül, mert különben neki - az iskolának - nem lesz elég gyereke. Ilyenkor a szülõnek kell résen lennie. A szülõ kérheti hatodik életévét betöltött gyerekének még egy évre történõ felmentését az iskolába járás alól, ehhez joga van. Talán még sokan emlékeznek rá, hogy régen az augusztus 31-ig született gyerekeket be kellett íratni az iskolába. A nyári gyerekek rendszeresen iskolaéretlennek bizonyultak. Ma úgynevezett rugalmas iskolakezdés van: csak a május 31-ig hatodik életévüket betöltõ gyerekeket kell beíratni, de az õ felmentésük is kérhetõ és ez különösen javasolható a koraszülöttek vagy az április-májusi gyerekek esetében. Gondoljuk meg: május 31-én hatodik életévét betöltõ gyerekünk olyan gyerekekkel fog együtt járni, akik esetleg az elmúlt év júniusában születtek, tehát nála egy évvel öregebbek! És ebben az életkorban három hónap különbség a fejlõdésben még jól mérhetõ és sokat számít! Ne adjuk hát túl korán iskolába gyerekünket, de túl késõn se. Jó volna eltalálni az iskolaérettség valódi idõpontját, amikor a gyerek már vágyik az iskolába, kitartóbban tud egy dologra figyelni, és netán már a fogváltás is megindult. Ilyenkor már csak az van hátra, hogy megkeressük azt a jó tanító nénit - vagy netán jó iskolát - ahová gyerekünket elhelyezhetjük.
De errõl majd csak legközelebb fogunk beszélgetni. Legközelebb itt folytatjuk.

Vekerdy Tamás

A Területi Gondozási Központ bemutatása II.

Házi Gondozó Szolgálat (házi segítségnyújtás). Ez a szolgáltatás is a valamennyi önkormányzat részére köte-lezôen ellátandó szociális alapellátási formák körébe tartozik. Településünkön 1977 óta mûködik. Jelenleg 29 fôt gondozunk saját otthonában, és 33 fô részére szállítjuk házhoz az ebédet.
A házi gondozó szolgálat 2001. évi költségvetési elôirányzata: 12 709 e. Ft.
Bevételi elôirányzat: 880 e Ft. A különbözetet állami normatív hozzájárulás segítségével az önkormányzat biztosítja.
Ez a gondozási forma azoknak az igényeit elégíti ki, akik az idôsek klubjába már nem tudnak bejárni, de végleges intézeti elhelyezést még nem kívánnak igénybe venni. Lakásukban szükség szerinti segítséget kapnak, akik koruk, fogyatékosságuk, vagy egészségi állapotuk miatt rászorulnak, önmaguk ellátására képtelenek (vagy részben képtelenek), s ragaszkodnak megszokott környezetüköz. A Házi Gondozó Szolgálat segítséget nyújt életvitelükhöz, személyi és szûkebb környezeti tisztaságuk biztosításához, érdekeik védelméhez, kulturális igényeik kielégítéséhez, társas kapcsolataik ápolásához. Városunkban gondozási körzeteket alakítottunk ki, melyeket hivatásos, szakképzett gondozónôk látnak el. Saját gépkocsival, és személyhívó készülékkel rendelkeznek, így bármikor elérhetõk. Leggyakoribb feladataik: fürdetés, vásárlás, takarítás, ágyazás, mosás, gyógyszerkiváltás, gyógyszerbeadás, hivatalos ügyek intézése. Gondozáshoz tartozik az ebéd házhoz szállítása is, a rászorultak részére.
1996 óta mûködtetjük 24 órás ügyeleti szolgálatunkat, az állandó felügyeletet igénylô gondozottak számára. Tíz riasztó készülékünk van kitelepítve. A gondozott egy gombnyomással jelzi, ha segítségre van szüksége. A riasztó beszerelése biztonságot ad az ellátottnak, hiszen tudja, hogy amint szükség van rá, jön a segítség. Az ügyeleti szolgálat térítésmentes. A házi gondozás szolgáltatásaiért jövedelemtõl függõ személyi térítési díjat kell fizetni, (kivéve a 90 éven felülieket). A minimális térítési díj 30 Ft/óra (max. 20 000 Ft/ fô jövedelem esetén). A maximális térítési díj (intézményi térítési díj) 300 Ft/óra. Ezt az összeget annak az ellátottnak kell fizetnie, akinek a havi jövedelme meghaladja a 40 000 Ft-ot. Az intézményi térítési díjat minden év elején a képviselô-testület helyi rendeletben határozza meg. A személyi térítési díj változásáról az érintettek írásos értesítést kapnak.
Bejelentéseket fogadunk a Gondozási Központban személyesen, vagy a 334 073-as telefonszámon 8 és 16 óra között. Következô számunkban bemutatkozik a gyermekjóléti szolgálat.

Mudriné Molnár Etel vezetô házi gondozó

Sikeres Gézengúzok

Elsõk lettek a Huzella iskola Gézengúz színjátszói a Pápán megrendezett Zenés Színpadok Országos Fesztiválján. Ez egy cseppet sem meglepõ annak, aki ott volt a gödi mûvelõdési házban a „nyerõ darab", A rút kiskacsa címû zenés mesejáték õsbemutatóján. A hazai közönség tomboló tapssal értékelte a gyerekek fergeteges elõadását. Örömmel gratulálunk a sikerhez.

G.K.Zs.

In memoriam Pap László

Búcsúzunk szeretve tisztelt igazgatónktól, aki rövidre szabott idejében oly sokat tett intézetünkért, álmait, vágyait, megannyi apró magként elültetve lelkünkben jobbított a reábízott lakók sorsán, nagy-nagy szeretettel, türelemmel, teljes odafordulással. Harcolt, ha kellett értünk, harcolt ha kellett velünk, de soha nem ellenünk. Kinyitotta a ház kapuit, levetette a rácsokat, engedte beáramlani a friss levegôt, engedte, sôt meghívta a külvilágot, hogy lássanak, megismerjenek bennünket, mert nagyon jól tudta, csak így érthetnek meg minket, a sérültek közt élôket és magukat a sérült embereket is.
Búcsúzunk szeretett fönökünktôl, akinek ajtaja mindig nyitva állt, akár szakmai kérdéssel, akár napi gondjainkkal fordultunk Hozzá. Nagy tudásával, mély empátiával kezelte kollégái és a lakók problémáit. Búcsúzunk az embertôl. Az embertôl, aki mély átérzéssel, szeretettel támogatta az intézet lakóit, egyengette útjukat, kinyitotta. a világot elôttük.
Attól az embertôl, akit betegsége sem gátolt meg abban, hogy meleg szeretetét, gondoskodását, mély humánumát, puha meleg védôszárnyként terítette mindannyiunkra. Emlékezünk arra az igazgatóra, aki annyira szerette munkahelyét, a rábízott gondozottakat, hogy élete utolsó perceit is közöttünk töltötte.
Emlékét szívünkben megõrizzük.

TOPhÁZ Egészségügyi Otthon dolgozói és lakói

We serve = Szolgálunk

Vezetõségválasztás a gödi Lions Klubban

Tisztújító és küldött választó közgyûlést tartott a Gödi Lions Klub e hó elsõ péntekjén (április 6-án). Készülõdve a magyarországi kormányzó választásra. Az ünnepi összejövetelen részt vett Dr. Németh Viktor, a Magyarországi Lions Klubok Szövetségének jelenlegi kormányzója és Albert Pál zóna elnök. Henz Éva klubtitkár tartotta meg 2 éves beszámolót. Elmondásából különösen figyelemreméltó volt a klub tevékenység három sarkalatos célja. Nevezetesen: „Jószolgálati tevékenység jó szívvel végzése". Ez alatt azt kell érteni, hogy a klub húsz tagja a közügyek és környezetünket foglalkoztató témák iránt érdeklõdve, aktívan, rövid és hosszabb távú programok alapján dolgozik. Ritkán és kevesen hiányoznak, s növekszik a klubtag jelöltek száma is.
„Nem sokaság, hanem lélek..." idézettel jellemzi Dr. Németh Viktor kormányzó a klub eredményes és elismerésre méltó közéleti tevékenységét, címszavakban megismételve az éves munka fõbb eredményeit (gödi fiatalok és idõsek, betegek anyagi támogatása, iskolai rajzpályázat, mûvészetcsoportok, tanulmányok és sportesemények elõsegítése, egészségvédelem és megõrzés érdekében szervezett szûrõvizsgálatok, stb.). Törõdés a közügyekkel, törõdés más emberekkel s kiemelt figyelem a fiatalok lehetõségének, támogatásnak biztosítására - ez az önzetlenség és bizalom kézzel fogható megnyilvánulása. Az élenjáró klubmunkáról, különösen a ifjúságért végzett példamutató tevékenységrõl kiemelt elismeréssel szólt a kormányzó, melyet kormányzósági zászló átnyújtásával örökített meg. A választás eredményeként egyhangú döntés született, a Gödi Lions Klub tisztségviselõi a 2001/2002 Lions évben elnök: Kántor László, titkár: Henz Éva, kincstárnok: dr. Lipták Lászlóné (Ildikó), s ugyancsak változatlanul Albert Pált jelölték zónaelnöknek. Az új Lions évet új kezdeményezéssel indítják a klub tagjai. 2001. június 16, 17-én remélhetõen hagyományteremtõ „Nyárnyitó" napokat szerveznek a gödi önkormányzat és a gödi vállalkozók egyesületének támogatásával. E rendezvény célja: a gödi intézmények, civil szervezetek, cégek, vállalkozások és a gödi polgárok igazi városi közösségek formálódása. „Érezzük egymást!"
A rendezvény esetleges többlet bevételét a gödi iskoláskorú gyerekek úszásoktatására kívánják fordítani.

Jászkúti Mária

Súlyos gazdasági gondokkal küzd a Dunakeszi Rendõrkapitányság

A BM által a PMRFK részére biztosított költségvetési keretbõl az év elején a Dunakeszi Rendõrkapitányság 23.563.893,- forintot kapott a dologi kiadások (benzin, telefon, közüzemi költségek, postaköltség, stb.) fedezeteként.
A közelmúltban tájékoztatást kaptam arról, hogy részünkre a 2001. évben 14.893.000,- forint bevételi kötelezettséget írtak elõ, mely összeget a fenti keretbõl le kell vonni, azt meg sem kapjuk, így az éves mûködésünk fedezeteként mindösszesen 8.670.890,- forint maradt.
Hogy érzékelni lehessen azt, hogy ez mire elég, arra példa, hogy a szolgálati gépjármûvekre 1, azaz egy tank benzin jut havonta, valamint 4, azaz négy csomag írógéppapír az egész kapitányságra.
Tekintettel arra, hogy álláspontom szerint a 30 ezres lakosú Dunakeszi, valamint a 15-15 ezres Göd és Fót nem maradhat megfelelõ szintû közbiztonság nélkül, ezért úgy döntöttem parancsnoktársaimmal együtt, hogy az alapmûködést - tudva azt, hogy a nem tartható kereteket túl fogjuk lépni - fenn kell tartani.
Errõl a döntésemrõl Dunakeszi Város Önkormányzatának Képviselõ-testületét már tájékoztattam és a közeljövõben ezt megteszem Gödön, illetõleg Fóton is, kérve az illetékes önkormányzatok támogatását, mivel azzal, hogy a gazdasági kereteket túllépjük, saját egzisztenciánkat is kockáztatjuk, azonban úgy érezzük, hogy a köz érdeke elõbbre való az elõbbiekben leírt gazdasági megfontolásoknál.
Dunakeszi, 2001. április 18.

Tisztelettel:

dr. Besenyei Gábor r. alezredes Kapitányságvezetõ

Nyugodt, „eseménytelen" hónap volt az elmúlt idõszak a gödi rendõrõrsön a napi jelentések szerint.
Két ügy azonban említést érdemel, bár egyikben sem történt erõszak, de az elkövetõk csalárd módon kihasználták a károsultak jóhiszemûségét, gyengeségét, félelmét, ahhoz, hogy pénzhez jussanak. Az egyik eset egy idõs nyolcvan éves bácsival történt meg április negyedikén, aki a bevásárlásból épp hazaért, amikor a háza elõtt egy sötét színû autó állt meg, amibõl két nagy darab férfi szállt ki. A félelmetesnek ítélt két alak pénzt kért tõle. A bácsi hitte is, meg nem is a tört magyarsággal elõadott történeteket arról, hogy miért kérnek tõle „kölcsön", de nem mert ellenkezni, mert megijedt. A két idegennek odaadott hetvenötezer forintot, amiért cserébe egy táskát kapott, amiben evõeszközök voltak.
A másik eset április 11-én délután Alsó-gödön egy élelmiszer boltban zajlott le. Az ismeretlen elkövetõk trükkös módon elhitették a bolti alkalmazottal, hogy fõnöke utasítására cigarettát kell elvinniük. Mire az igazság kiderült, addigra a csalók már a kilencvenkétezer forint értékû áruval messze jártak.

G.K.Zs.

Kultúrális ajánlat

József Attila Mûvelôdési Ház

(2131 Göd, Pesti út 72. Telefon: 27/336-478)
Játszóház: május 5. (szomb.) 10-13. Készülõdés Anyák napjára.
Nyári tábor ajánló
VIII. Ifjúsági Képzõmûvészeti Alkotótábor. Textil (10 fõ) július 2-13.
Szobrász (10 fõ) június 25-július 6.
Kiskézmûves július 2-13.
Lószõr ékszer készítõ tábor (10 fõ)
június 25-29.
Kézmûves- néptánc tábor (20 fõ) július 16-20.

Könyvtári hírek

Eseménynaptár - május, június
Május 17. csütörtök du: Könyvbemutató.
Az Égis Kiadó által most megjelentetett "Magyarország városai" c. háromkötetes, igen dekoratív és tartalmas könyv bemutatója. A 3. kötetben természetesen már Göd is szerepel, - Bátorfi József jóvoltából. A könyvek a helyszínen megvásárolhatók (12.000 Ft) vagy megrendelhetõk (Pesti út 72. kiállítóterem)

Június eleje: Könyvhét. A könyvtár kiállítást szeretne rendezni, de ehhez az Önök segítségére is szükségünk van. Várjuk május 25-ig mindazokat, akik régi mesekönyveket, régi játékokat és régi tanszereket tudnának a rendelkezésünkre bocsátani. Cél, hogy a mai gyerekek szembesüljenek a nagyik, dédik gyermekkori tárgyaival. Minél régebbi egy baba, egy maci, egy palatábla, annál jobb! A szívhez nôtt tárgyak épségét garantáljuk, s visszaadjuk! A könyvtárosok

Mottó: Zöld lomb közein, Áttörve az égbolt, S a rét mezein, vegyül árny- és fényfolt.

RAJZPÁLYÁZAT GYEREKEKNEK.

Pályázatot hirdet a Gödi Városi Könyvtár óvodások és általános iskolások részére az alábbi címmel: TAVASZ AZ ERDÕBEN. A képek bármilyen méretben és technikával készülhetnek. A leadás határideje: május 4. péntek. helye: Városi Könyvtár. 2131. Göd. Pesti út 72. Ady fiókkönyvtár. 2132. Göd-felsõ. Kálmán u. 13.
A pályázat értékelése és a díjkiosztás 2001.május 12-én lesz a Kiserdôben, a Madarak és Fák Napján. Mindegyik pályamûvet kiállítjuk az erdôben!

ERDÕK, MADARAK ÉS FÁK NAPJA

2001. MÁJUS 12-ÉN SZOMBATON A KISERDÔ TERÜLETÉN SZABADTÉRI PROGRAMOKKAL
Mindazokat szeretettel várjuk, akik e napot a természetben szeretnék eltölteni - ehhez nyújtunk segítséget és várjuk ötleteiket. Tervezett program: 9.30 órakor: A nap házigazdája Nagy Gábor köszönti a vendégeket, Szegedi Sándor polgármester megnyitja az ünnepséget.
A mûsorban közremûködnek: A Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény a Huzella Tivadar Általános Iskola diákjai és a József Attila Mûvelôdési Ház csoportjai.
kb. 10.30 órától: a Városi Könyvtár által meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése
kb. 11. órától: Futóverseny kisiskolásoktól a felnôtt korosztályig mindenkinek. Játékos sorverseny ovisoknak 10 fôs csapatok jelentkezését várjuk!
kb. 12 órától: a futóversenyek eredményhirdetése, kb. 12.30 órától: Ebéd a Cserkészcsapat segítségével (zsíros kenyér, üdítô)
kb. 13.30 órától: Akadályverseny külön alsós és felsôs általános iskolások részére, ügyességi, játékos feladatokkal, a Madarak és Fák Napja szellemében. 6 fôs csapatok jelentkezését várjuk az iskolákban és a helyszínen 12 óráig.
kb. 15.30 órakor: Az akadályversenyek és az ügyességi kerékpárverseny eredményhirdetése
16 órakor: Gyermekmûsor. Alkonyatkor, a program zárásaként a Cserkészek tábortûznél várnak mindenkit.
Egész nap: Szabadtéri könyvbemutató, antikvár könyvek vására, a könyvtár által kiírt rajzpályázatra beküldött alkotásokból kiállítás. A versenyekre nevezés a helyszínen 9 órától folyamatosan. Reméljük, közös összefogással sikerül ismét emlékezetessé tenni ezt a napot. Ezért kérjük, hogy akik az elmúlt években segítettek a programok lebonyolításában, idén is tegyék meg ezt. Amennyiben a programokkal kapcsolatban bárkinek javaslata van, kérjük keresse meg a Polgármesteri Hivatalban Hamarné Kismartoni Adriennt, hogy a megvalósításban segítséget nyújthasson. Minden érdeklôdôt szeretettel várunk!

Gyermekjóléti és Családsegítô Szolgálat

Címünk: 2132 Göd, Ady E. u. 6. (a régi gyógyszertár épülete) 27/337-417 (üzenetrögzítô is)
Ügyfélfogadás: H 8-17, K 12-17, Sz 8-17, Cs 8-17, P 8-17
12. alkalommal (máj. 12.): KISKAMASZKOR JELLEMZÕI
– Testi fejlôdés, gondolkodás, kortárs kapcsolatok
13. alkalom (máj. 26.): SZÜLÕK-NEVELÕK-GYEREKEK
– Teljesítmény kudarcok
– Itt fáj - ott fáj és ami mögötte van
NEVELÉSI HATÁSOK
– A bántalmazott (felnôtt v. gyermek által) gyermek
– A bántalmazó (szülôt, társat) gyermek
Lôdy Annamária - klinikai szakpszichológus Sz. Rókus Kórház
14. alkalom (jún. 09.): KAMASZKOR
– Visszatekintés. Mi változott? Példa: a kamaszkor helye Karácsony Sándor fejlôdés lélektani rendszerében- és a mai kutatások.
– A második (harmadik?) születés... Mi- ki- születik?
– Magány és titok.
– A testi változások. Akceleráció és szociális pubertás. A nemiség problémája.
– Sodródás, deviancia, drog – mint a pozitív lehetôségek fonák oldalai.

KERTBARÁT HÍRADÓ

Az Alsógödi Kertbarát Klub locsoló bál helyett 2001. április 28-án (szombaton) tavaszköszöntõ bált rendez a József Attila Mûvelõdési Házban (2131 Göd, Pesti út 72.) Jegyek vásárolhatók Fekete Józsefné kertbarát elnöknél.

Alsógödi Amarcord

„Életem egyik legnagyobb filmélménye Fellini Amarcord címû önéletírása volt. Kiváló példája annak, miként kezeljük finom iróniával életünk legszebb emlékeit úgy, hogy a visszaemlékezés hangneme éppoly gyengéd maradjon, amilyennek a szép emléknek maradnia kell. Mégis érezzük, hogy évtizedek múltak el, s a távolból visszatekintve a komolyság könnyen komolykodássá válhat, a visszaemlékezõ pedig nevetségessé.
Második élményforrásom pedig a saját életem volt. S ebbõl a kettõbõl próbáltam meg összerakni gyermekkorom történetét, a negyvenes-ötvenes évekbõl. Vagyis készülõ könyvemet."

Így indul a történet Inkey Alice Balázs Béla díjas fotográfus volt alsógödi diák Alsógödi Amarcord c. könyve.
Egy tízéves kislány szemével mesél a 40-50-es évek benyomásaival felnõttekrõl, gyerektársairól, iskoláról, a Duna partról.
Akik beleolvastunk készülõ írása részleteibe, méltán érezzük, hogy szponzort érdemelne.
Ehhez kíván szívbõl sikert volt osztályfõnöke és magyar tanára. Kása Lajosné

SPORT

Labdarúgás

KISKUNLACHÁZA – GÖDI SE 3:2
KISKUNLACHÁZA IFI – GÖDI SE IFI 1:1
GÖDI SE – BAG SE 0:1
GÖDI SE IFI – BAG SE IFI 0:0
TÖRÖKBÁLINT – GÖDI SE 3:1
TÖRÖKBÁLINT IFI – GÖDI SE IFI 2:1
GÖDI SE – DÉLEGYHÁZA 1:3
GÖDI SE IFI – DÉLEGYHÁZA IFI 5:0
DUNAHARASZTI – GÖDI SE 1:0
DUNAHARASZTI IFI – GÖDI SE IFI 0:0

Pest megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság
2000/2001. év tavaszi idényének sorsolása
Nagykáta – Göd 05.06-05. Felnôtt: 17.00 Ifjú. 15.00
Göd – Tápiógy. 05.12-13. Felnôtt: 17.00 Ifjú. 15.00
Gyömrõ – Göd 05.19-20. Felnôtt: 17.00 Ifjú. 15.00
Göd – Tura 05.26-27. Felnôtt: 17.00 Ifjú. 15.00
Budaörs – Göd 06.02-03. Felnôtt: 17.00 Ifjú. 15.00
Göd – Bugyi 06.09-10. Felnôtt: 17.00 Ifjú. 15.00
Ráckeve – Göd 06.16-17. 17.00 Ifjú. 15.00
Göd – Veresegyh. 06.23-24. Felnôtt: 17.00 Ifjú. 15.00
A hazai mérkõzéseit szombaton rendezi a Göd SE

Nõi kézilabda

"Félidôben" 50 százalékos teljesítmény. Az NB I.B-ben szereplô nôi kézilabdás csapatunk 3 gyôzelemmel és 3 vereséggel 50 százalékos teljesítményt nyújtva az erôs középmezônyben áll a tabellán. Az FTC II-tôl az utolsó másodpercben kapott góllal peches vereséget szenvedtünk egy góllal idegenben.
Legutóbb a 3. helyen álló Bôcs csapatát fogadtuk. Fontos mérkôzés volt, hiszen gyôzelemmel ott maradunk a középmezõnyben, vereséggel pedig leszakadhatunk. Idônként jó játékkal, esélyt sem adtunk a jó nevû ellenfélnek, 12:12-es félidô után 26:23-as gyôzelemmel vonultunk le a pályáról.
Összeállítás: Trammer, Némethné, Ráczné, Papp Cs., Birkás, Füsi, Szénási
Cserék: Balázsovits, Juhász, Nagy A. Papp A. Farkas, Sándor
Jók: Juhász Zsuzsa kapus, Papp Csilla, Ráczné, Birkás
Legjobb góllövôk: Ráczné, Birkás 7, Papp Csilla 6

Bagócsi Sándor

Asztalitenisz

Bravúros gyôzelem a ceglédiek ellen!
A gödiek azt a Cegléd csapatát fogadták, amelyik az ôszi szezonban 3. helyen végzett és 17:1-re nyert ellenünk. A mérkôzés kezdete elôtt egy döntetlen eredménnyel elégedett
lettem volna. A mieink az esélytelen nyugalmával kezdték el a páros mérkôzéseket, Oroszki-Nagy, Félix-Fojt felállással. Óriási küzdelemben, három szettes "csatákban" mindkét párosunk nyerni tudott. Ez már biztató volt az egyéni játszmák elôtt, lélektani elônyhöz jutottunk, melyet végig meg is tartottunk. A ceglédiek 3:2-re megközelítettek bennünket, majd 6:2, 8:3, 9:6-ra elhúztunk. A gyõzelemhez már csak egy mérkôzést kellett megnyerni, melyet Oroszki meg is szerzett. Nagy volt az öröm a gödiek táborában és így alakult ki a 10:8-as végeredmény. A mezôny legjobb játékosa Oroszki Viktor volt, 100 százalékos teljesítménnyel (4 egyéni, 1 páros) melyhez csak gratulálni tudunk. Õt követte Félix Tibor 2, Fojt Attila és Nagy László 1-1 gyôzelemmel.
Tápiógyörgye - Göd 11: 7
Nem sikerült a visszavágó az ôsszel elszenvedett ugyanilyen arányú vereségért. Sajnos a két legeredményesebb játékosunkat (Oroszki, Gulyás) nélkülözni kellett és a helyettük beállók gyengébben szerepeltek. Kajári Balázs és Félix Tibor játékát csak dicsérni lehet 3-3 egyéni gyôzelemmel. A hetedik nyert mérkôzés tulajdonosa Fojt Attila volt, míg a negyedik játékosunk (Nagy) "betlizett".

Gulyás Miklós

Sakk

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I. osztály 9. fordulójában március 18-án Nagykátán 5,5:4,5 arányú gyôzelmet aratott. Gyôztek: Dudás János, Beszterczey
László, Nagy Ferenc, Pongó István és Antal György Bálint.
Döntetlent ért el: Fekete József. A Bajnokság 10. fordulójában április 1-én Ráckeve SE csapatát fogadtuk és a tartalékos csapatunk 6:4 arányú gyözelmet aratott az utolsó helyezett ellen. Nyertek: Fekete József, Starosta János, Pongó István, Malinik Attila és Antal György Bálint.
Döntetlent ért el: Beszterczey László és Fekete Zoltán.
A csapat technikai vezetôje Kónya Károly almával és dióbéllel lepte meg a csapatokat. A Bajnokság állása a 10. forduló után: 1. Gödöllôi EAC 57,5, 2. GÖDI SE 52, 3. Érdi VSE 49,5, 4. Dunaharaszti MTK 47,5, 5. Nagykáta 44, 6. Dunakeszi Kinizsi SE 38, 7. Váci Sakk Club SE 37,5, 8. Szentendrei Sakk Iskola 32, 9. Zsámbék SE 27,5, 10. Ráckeve 21,5 ponttal. Az utolsó 11, fordulót április 29-én játszák, de mi akkor szabadnaposak vagyunk,
Április 7-én rendezték Dunakeszin a XXII. Pest megyei Általános Iskolai és Ifjúsági egyéni és csapatverseny, 6. fordulóját, melyen az 1-2. osztályosoknál 22, Szabó Gerge1y, 25. Molnár Dávid Márk. Az 5-6.osztályosoknál l0.Kádár Tamás.

Antal György Bálint

Kosárlabda

A SZIMEX-GÖDI SE Kosárlabda Szakosztály április 29-én a
Huzella Tivadar Általános Iskola Tornacsarnokában JÓTÉKONYSÁGI BÁLT rendez. Belépõdíj vacsorával együtt 2.500,-Ft. Mindenkit szeretettel várunk!

Dr. Megyery Csaba

Diákolimpiai sikerek

a Németh László Általános Iskolában. Nagyszerûen szerepeltek diák csapataink a Diákolimpiai versenyeken. A nagypályás labdarúgásban körzeti gyôzelem után a megyei területi döntôben 2. helyen végeztünk, csupán a Vác "profi" csapatától kaptunk ki. A kézilabdások még ezen is túltettek. A 88-as korosztályban megyei bajnokok lettek, és jogosultságot szereztek az Országos Területi Döntôbe való részvételre. Ez a korosztály az ADIDAS tejkupában is továbbjutott a megyei döntôbôl és 22-én Budapesten a Regionális Döntôben kísérli meg a továbblépést.
A 86-os korosztályban 2. helyezettként országos selejtezôt játszunk Törökszentmiklós ellen. Lányok közül legjobb teljesítményt nyújtottak: Bagócsi Barbara, Szajbert Dóra, Schrick Anikó. Fiúknál: Ambrus Zoltán, Mellár Ádám, Duba Balázs, Raáb Gábor.

B.S.