Gödi Körkép szeptember 13

Tartalomjegyzék

LOMTALANÍTÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Felsõgöd 2000. szeptember 23. – Alsógöd 2000. szeptember 30.
A kirakott hulladék elszállítása szombatonként reggel 7 órakor kezdõdik.
Felvilágosítást a Településellátó Szervezet (Göd, Duna u. 5.) irodájában, a 345-228-as telefonon, illetve a kihelyezett plakátokon kaphat.

Randevú a polgármesterrel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

– Göd Város Önkormányzata drog és kábítószer megelõzõ programot kíván összeállítani. Az érintett szervekkel történõ egyeztetõ tárgyalásra szeptember 4-én került sor. Mikorra tervezi az önkormányzat a program elindítását?– kérdeztük Szegedi Sándort.
– Terveink szerint a szeptemberi testületi ülés elé már szeretnénk egy vázlatot, egy úgynevezett elsõ olvasatot bevinni. Annál is inkább, mivel várjuk a bizottságok és a képviselõk témához kapcsolódó használható, jó ötleteit is. A program elõkészítését széles körben kívánjuk futtatni, s a javaslatokat összegyûjtve 2001. januárjában indítani. Addigra az anyagi fedezetét is igyekszünk megteremteni. Bízunk benne, hogy egy bõ esztendõ alatt ellenõrizhetõ pozitív eredmények is születnek majd felderítõ és megelõzõ munkánk nyomán.
Borai Lajos az Egészségügyi Otthonból– Túl vagyunk augusztuson, Göd millenniumi hónapján, mely számos eseményt, ünnepet és várossá válásunk egy éves születésnapját is hozta. Hogyan értékeli a Polgármester Úr a rendezvénysorozatot és - az ünneprontás szándéka nélkül kérdezem, - mibe került mindez?
– Az egy éves születésnapot meg kell ünnepelni. A következõ ilyen nagyobb szabású megmozdulást az ötödik évfordulóra tervezzük, majd a tizedikre, tizenötödikre, tehát ötévenként. A szorosabb és tágabb ismeretségi kör visszajelzései alapján sikeresnek mondható a rendkívül gazdag, tartalmas programot kínáló millenniumi hónap. A nagy hõség ellenére mintegy
6-7000 gödi polgárt megmozgattak a különbözõ rendezvények. A tûzijátéknak kimondottan örültek mindkét településrészen, hiszen nem mindenkinek volt módja (vagy kedve) a fõvárosi tûzijátékot látni. Igyekeztünk némi újat is belevinni ezekbe a rendezvényekbe. A születésnapi "cirkusz" elsõsorban a gyerekeknek szólt. Próbáltuk a Várdombi ünnepséget kicsit bensõségesebbé, egyedivé tenni azzal, hogy az Egészségügyi Otthon egyik gondozottját kértük közremûködésre. Összesen 1. 5-1. 7 millió forint körüli összegbe került az ünnepségsorozat. Ennek egy része tervezett tétele az idei költségvetésünknek, másik részét pedig éppúgy, mint tavaly, vállalkozói segítséggel tudtuk összehozni. Ezúton is köszönjük támogatásukat.
– Kárpátaljnán, Jánosiban járt nemrégiben. Mi volt a látogatás célja?
Millenniumi parkot is avattunk– A mindössze 2500 lakosú településrõl az elmúlt évben 38 diák vendégeskedett gödi családoknál két hétig. Önkormányzatunk is hozzájárult itt tartózkodásuk költségeihez. Most õk hívtak meg engem, mint Göd polgármesterét, dr Faragó Lászlóval, aki a kapcsolatfelvételt elindította. Kérték, nézzük meg, hol és hogyan élnek?
Sajnos Jánosi lakói finoman fogalmazva, meglehetõsen egyszerûen élnek. Nagyon nagy szükségük van támogatásra. Megígértük vendéglátóinknak, hogy erõnkhöz mérten segítünk. Jánosiban olyan magyarok élnek, akik ott, a szülõföldjükön akarnak magyarok lenni, és nem kívánnak áttelepülni. Vállalják a küzdelmes életet annak ellenére, hogy ott magyarnak maradni nem könnyû. Például: egy iskolaigazgatónak, forintban számítva 6-8000 a havi fizetése. Ebbõl az öszszegbõl, 80 liter benzint tudnak vásárolni. Állattartással, mezõgazdasággal egészíti ki mindenki a kis pénzecskéjét. Hihetetlen állapotok uralkodnak. Segítségre, pénzre, szakemberre van szükségük. Már a gyerekek sorsa is szívet szorongató. Az iskola tornatermét, fûtését rendbe kellene hozni. A téli idõszakban, a tantermekben 4-6 fok a hõmérséklet. El lehet képzelni, milyen a Jánosiban élõk sorsa.
– Bár közel sem ilyen súlyos gondokkal, de Göd Önkormányzata is anyagi nehézségekkel küzd.
– Melyik nem? Azok a bevételek, amelyeket erre az évre terveztünk, nem feltétlenül augusztus 30.-ára várhatóak, hanem egész évre, és ebbõl az esztendõbõl még négy hónap hátra van. A fizetési ütemezés szerint egyik része április-májusban jön, a következõ része pedig november 15-én. Ezt az idõpontot meg kell várnunk. Természetesen nyugodtabbak lennénk, ha az állami pénztártól többet kapnánk.
– Nemrégiben átadásra került a megújult alsógödi orvosi rendelõ. Milyen más jó hírrel szolgálhatunk a település lakóinak?
– Az elmúlt három évben háromszázmillió forintot költöttünk az óvodákra, iskolákra, orvosi rendelõre, bölcsõdére és egyebekre. Népszerûbbek lennénk, és látványosabb lett volna, ha ezt az összeget útépítésre fordítjuk, de szükség van intézményeink mûködési feltételeinek biztosítására.
Ami örvendetes, pár napon belül megkezdõdik a településünkön keresztülfutó kerékpárút hiányzó szakaszának építése. Ha elkészül a 15-20 millió forintos beruházás - melynek egy részét pályázaton nyert pénzbõl fedezzük -, egészen Szobig el lehet majd biciklizni. Jó hír, hogy a munkaterület átadásával elindulhat, és az év végéig befejezõdik a Feneketlen-tó kotrása. A közelben lakóknak küldött értesítetésben elnézést kértünk a munkálatokkal járó zajtöbbletért, de reméljük, megéri elviselni ezt a kis kellemetlenséget, mivel a végeredmény tiszta, rendezett állapot lesz. Az ehhez szükséges közel 50 millió forintot is pályázat útján nyertük, ami az összeg nagyságát tekintve egyedülálló az önkormányzat történetében. Örvendetes, hogy szintén pályázat révén bizonyos összeghez jutottunk a tornacsarnok nézõterének kialakítására, csak úgy, mint a Huzella Tivadar Általános iskola bõvítéséhez. A csatorna pályázatunk ügyében néhány napon belül születik döntés. Bízunk benne, hogy a szerencse és a politika mellénk szegõdik.
A Huzella iskola bõvítése ügyében nemrégiben az oktatási miniszternél jártam. Hamarosan felkeresem a közlekedési, a sport, a környezetvédelmi, a földmûvelési és a belügyminisztereket is. Sorra veszem a minisztériumokat, különbözõ támogatások elnyerése érdekében. Két év után, mint polgármester megtapasztaltam a játékszabályokat, melyek egyikének a fenti módszert tartom.
Jövõre - a választási programomban tett ígéretemhez híven - az út- és csatornaépítés lesz a kiemelt feladatunk. Azt követõen pedig a meleg vizû strand fejlesztése a következõ idõszak fõ témája.
Az eltelt két évben - melynek mérlegét októberben vonjuk majd meg - fõleg a helyi tennivalókra összpontosítottam, a következõ két évben pedig meg szeretném találni a módját a településre fordítandó pénz elõteremtésének. r.k.
(Fotók: Vízió Stúdió)

Drogellenes mozgalom Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

"Senki sem lehet szabad, "Aki a droggal kacérkodik,
aki szenvedélyek rabja" magával az ördöggel cimborál".
(Pythagoras) (Orbán Viktor)

A kormány három év alatt 17 milliárd forintot fordít a kábítószer ellenes program végrehajtására, a kábítószer-fogyasztás visszaszorítására, megelõzésére és a rehabilitációra. Szeptember 6-án megkezdte a parlament a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai program tárgyalását. A program négy pontban összegzi a legfontosabb feladatokat: 1. A közösségi együttmûködés révén a társadalom váljék érzékennyé a kábítószer-probléma kezelésére. 2. Esélyt kell teremteni arra, hogy a fiatalok olyan életstílust alakítsanak ki, amelyben visszautasítják a drogfogyasztást. 3. A kábítószerrel már kapcsolatba került embereket megfelelõ kezelésben kell részesíteni. 4. Az államnak harcot kell folytatnia a kábítószer-kereskedelem ellen.
A parlamenti vitát megelõzõen, szeptember 4-én a gödi Polgármesteri Hivatal nagytermébe hívta egyeztetõ tárgyalásra Szegedi Sándor polgármester a témában érintett helyi szerveket. A drogellenes mozgalom Gödön a megelõzésre, a tájékoztatásra, az ifjúság szabadidejének hasznos eltöltésére, az iskolák környékének, az állomások, szórakozóhelyek következetes ellenõrzésére összpontosít. Ha ez a program sikeressé válik - mondta bevezetõjében Szegedi Sándor -, akkor országos mozgalommá fejlesztjük, melynek az élére szeretnénk állni.
Ehhez kért segítséget a polgármester a helyi iskolák, a rendõrség, a szórakozóhelyek, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetõitõl, illetve az orvosoktól és a képviselõktõl.
A megjelentek egyetértettek abban, hogy a drogkérdésben a család és az iskola felelõssége a legnagyobb. Ezért is sajnálatos, jegyezte meg Tóth Péterné a Németh László Iskola Ifjúságvédelemmel foglalkozó pedagógusa, hogy míg korábban a szülõk partnerek voltak a gyerekek helyes nevelésében, ma már némelyikük támadóan lép föl, ha gyermeke veszélyes életmódjáról tájékoztatja õt az iskola.
Többen is fontosnak tartották, hogy a felvilágosító munka ne csak a gyerekek, hanem a szülõk és pedagógusok körében is mielõbb induljon útjára. Tudniuk kell, mirõl ismerik fel a kábítószer fogyasztás jeleit. Szimlerné Medveczky Andrea, a Gyermekvédõ és Családsegítõ Szolgálat lehetõségeirõl beszélt és arról, hogy pályázaton pénzt nyertek a Szülõk iskolája elnevezésû programhoz, melybe beépíthetõ lenne a drog megelõzés is. Sõt ehhez a munkához a szolgálat pszichológusa is igénybe vehetõ lenne. Dr Pruzsinszky Ibolya gyermekorvos javasolta, hogy a felvilágosító munka váljon az iskolaorvosi program részévé. Pregun Kálmán hadnagy, a Gödi Rendõrõrs parancsnok helyettese üdvözölte a kezdeményezést, ám mint megjegyezte, a rendõrség csak végállomás lehet, melyet már az egyre szigorúbb büntetõjogi szankciók követnek. A jelenleg érvényben lévõ jogszabályok szerint, a kábítószer legkisebb mennyiségû birtoklása is bûncselekménynek minõsül és csak az mentesül az eljárás alól, aki a birtoklás vagy fogyasztás tettenérését követõen, átesett a hathónapos kényszergyógykezelésen. A terjesztõkre vonatkozó szankciók, ennél természetesen jóval súlyosabbak. Zombori Anita, és Fülekiné Keresztes Orsolya a Dunakeszi Rendõrkapitányság Kábítószer Alosztályának munkatársai az iskolákban indított DADA - Drog, Alkohol, Dohányzás AIDS programról szóltak.
Bégányi László, a Lila Biliárdszalon tulajdonosa sajnálatosnak tartotta, hogy mindössze két szórakozóhely vezetõje fogadta el a meghívást az összejövetelre. Õ személy szerint örülne a gyakoribb rendõri ellenõrzésnek. Sárközi Károly, a felsõgödi Duna Csárda vezetõje is a családok felelõsségét emelte ki. Mint mondta a "leghálásabb" vendég a kamasz. Azt az ezrest, amit a szülõ a kezébe nyom, a lehetõ legrövidebb idõn belül elkölti. Bár - mondta - a jogszabályok elõírják, hogy 18 éven alulinak sem dohányárú, sem alkohol nem adható, ennek az ellenõrzése már bonyolultabb feladat. Csak rendõr igazoltathat. Példaként a "szabadság földje", az Egyesült Államok szigorára hivatkozott, ahol annak a vendéglõsnek az üzletét, aki 21 év alatti személyt alkohollal szolgál ki, három hónapra bezárják.
Bátorfi József képviselõ többek között a tétlenül csellengõ, elfoglaltság nélküli fiatalokkal szembeállította a régi cserkészmozgalom hasznos programját és javasolta, hogy megrázó, sokkoló filmekkel próbálják felhívni a fiatalok figyelmét a kábítószer-fogyasztás veszélyeire.
Észrevételekben, ötletekben tehát nem volt hiány. Az együttgondolkodás elindult, a találkozó zárásaként Szegedi Sándor ígéretet tett, hogy a programhoz szükséges fedezetre az önkormányzat pénzt különít el a 2001-es költségvetésben. Kérte a megjelenteket, hogy javaslataikat mielõbb adják le a hivatalban.
Ezúton kérjük Göd polgárainak együttmûködését is. Amennyiben hasznos ötletekkel, javaslatokkal tudják segíteni a fenti program kidolgozóit, úgy kérjük, juttassák el azokat szerkesztõségünkbe. (Gödi Körkép 2131 Göd Pesti út 72. Tel/fax: 27/337-710)
r.

Megkérdeztük…

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Elõzõ lapszámunkban a Dunakeszi Rendõrkapitányság Bûnügyi Osztályának vezetõjével közöltünk beszélgetést. De vajon mi újság közvetlen házunk táján, a Gödi Rendõrõrsön? Megkérdeztük Pregun Kálmán hadnagy urat, az õrsparancsnok helyettesét, miért olyan nehéz akár telefonon, akár személyesen találni valakit a Gödi Rendõrõrsön?
- Ami a telefont illeti. Fél éve rossz a központunk. Többször kaptunk ígéretet - többek között a Digitel 2002 - tõl, valamint a megyei híradós szolgálattól, akik meg is nézték a meghibásodott központot -, ám mai napig nem javította meg senki, pedig nagyon nagy szükségünk lenne rá. Amíg ez az áldatlan állapot nem változik, kérjük a lakosságot, 8 és16 óra között szükség esetén hívja a 341- 402 vagy a 341- 055-ös telefonszámot, illetve az éjjel nappal élõ, ingyenes 107-es rendõrségi számot.
Sajnos a nyár nem enyhített állandó létszámgondjainkon sem. Különösen akkor vált kritikussá a helyzet, amikor az õrsparancsnok szabadságon volt, engem pedig ideiglenes jelleggel a Dunakeszi Rendõrkapitányságra vezényeltek helyettesíteni.
Szeptember 4-tõl javult a helyzet. Egy közalkalmazotti státuszban dolgozó hölgy hivatali idõben mindig elérhetõ lesz a gödi õrsön. Õ bármilyen gond esetén értesíteni tudja az ügyeletes járõrt.
Terveink között szerepel egy úgynevezett motoros járõr alkalmazása, aki nappal járná a település utcáit. Szeretnénk, ha nem csak terv maradna az elképzelés, melyet pénzügyi vonatkozásban kellene megszervezni (egy robogó ára legalább 350 ezer forint, de mi egy alig használttal is beérnénk), létszámban megoldható. Nagy hasznát vennénk. Kisebb rendbontás esetén az elsõdleges rendõri intézkedéseket megtenné, a közlekedés rendjére felügyelne, a kerékpárút közlekedésére, a strand környékére is odafigyelne.
A tanévkezdés kapcsán az iskolához vezetõ forgalmas gyalogátkelõhelyeken reggel rendõrök vigyázzák a tanulók biztonságos közlekedését. Itt vetõdhet fel a Huzella iskola elõtti Petõfi utca reggeli zsúfolt gépkocsiforgalma. A Dunakeszi Rendõrkapitányság Közlekedési Osztályának szakhatósága szívesen elvégzi a szakértõi munkát, a költségek viszont a helyi önkormányzatot terhelik.
r.

FELHÍVÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy 2000. augusztus 16-tól hatályba lépett a 2000. évei XXXv- tv- a növényvédelemrõl.
A törvény kimondja, hogy a földhasználó és a termelõ mindazon károsítók ellen köteles védekezni, amelyek „szomszédos földhasználók, illetve termelõk növénytermelési, növényvédelmi biztonságát, vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik”. A település belterületén az önkormányzat jegyzõje növényvédelmi feladat és hatáskörrel, valamint jogkörrel rendelkezik.
Amennyiben az érintettek a védekezést nem végzik el a törvény értelmében a jegyzõ növényvédelmi birságot szabhat ki. A birság legkisebb összege 20.000 Ft, a legmagasabb összege 1.000.000 Ft. A birság összegét a települési önkormányzat számlájára kell befizetni. A birság meg nem fizetése esetén a kiszabott összeget késedelmi kamat terheli, melynek mértéke a mindenkori érvényes jegybanki alapkamat kétszerese. A birságot és kédelmi kamatot adók módjára kell behajtani.
A növényvédelmi birság megfizetés nem mentesít az egyéb szabálysértési és büntetõjogi felelõsségre vonás alól.
Ezen túlmenõen a védekezés elmaradása esetén a jegyzõ közérdekû védekezést rendelhet el. Ennek lényege, hogy a földhasználó és a termelõ által el nem végzett védekezést az õ költségükre és kárveszélyükre az önkormányzat elvégezteti. Ezen költség meg nem fizetése esetén az önkormányzat az érintettek ingatlanára az összeg erejéig jelzálog jogot jegyeztethet be.
Szinay József jegyzõ

Hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gyermekj&oacute;l&eacute;ti &eacute;s Csal&aacute;dseg&iacute;t&otilde; Szolg&aacute;latÖrömmel értesítjük a lakosságot arról, hogy a Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat méltóbb körülmények között folytathatja munkáját.

Új cím: 2131 Göd, Ady E. u. 6. (volt gyógyszertár épülete Felsõgödön, bejárat a Kálmán utca felõl).
Telefonszámunk változatlan: 337-417.

Eddigi ingyenes szolgáltatásaink változatlanok:

Ivicsics Edit gyermekpszichológus minden héten pénteken 14–18 óráig (változás lehetséges);
Dr. Tótváradi Zsuzsanna pszichiáter-addiktológus kéthetente kedden délelõtt;
Dr. Gergye Mária ügyvéd kéthetente hétfõn 16–17 óráig.

Mindhárom szolgáltatás elõzetes bejelentkezés alapján történik!
A szolgálat ügyfélfogadási rendje:
Hétfõ: 8–12; 13–17 óráig
Kedd: 8–12 óráig
Szerda: ügyfélfogadás nincs
Csütörtök: 8–12; 13–17 óráig
Péntek: 8–12; 13–18 óráig
(változás lehetséges)
Az aktuális információkat nemcsak a Gödi Körképben, de a Kálmán utca felõli oldalon lévõ Információs táblán is közzétesszük (pl. programok).
Elsõ programunk: tanév eleji ruhaakciót szervezünk szeptember 29-én, pénteken 13–18 óráig. Nõi- és gyermekruhák válogathatók! Feleslegessé vált mutatós szobanövényeket új irodánk szépítésére szívesen és köszönettel elfogadunk. Sürgõsen keresünk négy (gyerekes) család számára albérleti lehetõséget. Aki nyugodt körülményeket biztosító albérletet tud kínálni, kérjük minél elõbb jelentkezzen az szolgálat ügyfélfogadási idejében.

KIRÁNDULÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A költözés és szabadságok miatt elmaradt kirándulást megfelelõ idõ esetén szeptember 30-án, szombaton tartjuk meg. Útvonal: Nagymarosig vonattal – Visegrádra komppal – gyalog az Ördögmalom-vízesésen át – a Telgarthy-rétre. Vissza ugyanígy. A túra nehézségi foka: kellemes, kényelmes túra, oda-vissza 10 km. Várjuk gyerekek, felnõttek, családok jelentkezését.

A kirándulás költsége: vonatjegy Nagymarosig és vissza, kompjegy: 120 Ft/felnõtt, 60 Ft/diák, valamint élelem.
Nem messze Füvészkert is van, belépõre számítani kell.
Jelentkezés és részletes tájékoztatás a szolgálat félfogadási idejében szeptember 25-ig személyesen, illetve telefonon: 337-417.
Félfogadási idõ: hétfõ és csütörtök: 8-12 és 13-17 óráig; kedd és péntek: 8-12 óráig.

Bócsa kincse

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az alábbi ismertetõ egy kis része annak a nagyobb tudományos munkának, ami az ásatások, leletek alapján készül. Ez az Európában egyedülálló erõdrendszer lehetõséget adna arra, hogy Göd egy egészen egyedi és tõle el nem vitatható idegenforgalmi és kulturális kinccsel gazdagodjon.
A Nemzeti Múzeumnak szûkös anyagi keretei csak hosszú, évtizedes kutatás után tennék lehetõvé a további sikereket.
Miután úgy érzem, hogy városunknak komoly üzleti érdeke is fûzõdik a feltáráshoz, javasoltam a képviselõ-testületnek, hogy a 2001-es évi költségvetésbõl kizárólag ennek az ásatásnak a finanszírozására biztosítsunk minimum 1 millió forintot.
Lenkei György 1. sz. körzet képviselõje

GÖD KÉSÕRÓMAI ERÕDJE

A Kr.u. 370-es években egy pannóniai származású kemény katonatiszt, Valentinianus ült a császári trónon. Mivel katona volt és tisztán látta az Itáliához legközelebb fekvõ pannóniai határvidék sebezhetõségét, legfontosabb feladatának a Rajna és a Duna vonalának erõsítését tartotta, amelyre óriási anyagi és emberi erõforrásokat mozgatott meg. Egy késõrómai történetíró, Ammianus Marcellinus I. Valentinianusnak különösen agresszív vállalkozásáról, egy kvád földön tervezett nagyszabású erõdépítkezésrõl számolt be. Az erõd munkálatai és fõleg az egyoldalú terület-kisajátítások és az érintett vidékek lakosságának elûzése a szövetséges kvád király tiltakozását vonta maga után, amit a terület magas rangú katonai parancsnoka, Aequitius jogosnak érzett és az építkezést leállította. Az udvari intrika azonban – kihasználva a császárnak erõdépítkezései irányába tanúsított érzékenységét és kérlelhetetlenségét – Pannonia Valeria provincia katonai parancsnokának egy befolyásos – szintén pannoniai származású – udvari szenátor ifjú gyermekét juttatta. Az ifjú dux elkövette azt a könnyelmû és katasztrofális lépést, hogy a vacsorameghívását elfogadó kvád királyt – a vendégbarátság megsértésével – orvul meggyilkoltatta. A felháborodott kvádok egyesülve a szarmatákkal Kr.u. 374 nyarán lerohanták és váratlan támadásukkal komoly pusztítást vittek végbe az aratással elfoglalt és ezért felkészületlen közép-dunavidéki provinciákban. A császár a birodalom elit haderejével már a következõ évben kegyetlen büntetõ hadjáratot indított a kvádok ellen. A kivívott gyõzelem után fogadta a békét kérõ kvád követeket, akik számára oly fontos kvád földön épült erõdépítkezés jogalapját továbbra is vitatták. Ezzel a vakmerõ tettükkel olyannyira felbõszítették a hirtelen haragú császárt, hogy az szidalmazva õket, gutaütést kapott. A császár halálát tehát a kérdéses, kvád földön épülõ erõd okozta. Hol kell keresnünk azonban ezt az oly sok problémát és viszályt kiváltó – valószínûleg teljesen fel sem épült – erõdöt? Bizonyosan kvád földön, távolabb a Dunától, ott, ahol a barbaricumban Valentinianus-kori katonai építõtevékenység mutatható ki. Az erõd biztosan nagyméretû volt, mivel egy kis erõd nem válthatta ki a kvádok ennyire érzékeny reagálását.
Körös Károly, alsógödi tanár 1961-ben hívta fel a figyelmét Soproni Sándornak, a Dunakanyar késõrómai védelmének és az alföldi sáncok (Csörsz- vagy Ördögárok) kiváló kutatójának a Göd, Bócsaújteleptõl délre fekvõ szántón nagy területen fellelhetõ római tégla és habarcs töredékekre. Soproni Sándor pusztán a felszínen nagy területen látható nyomok alapján egy nagyméretû késõrómai erõdöt azonosított, amelynek feltárására azonban betegsége miatt már nem volt lehetõsége.
A gödi erõd pontosan megfelel az Ammianus Marcellinus által leírt követelményeknek. Távol a Dunától, kvád földön fekszik. Bélyeges téglák és a területen elõkerült érmek alapján Valentinianus alatt bizonyosan állomásozott katonaság itt az elõkerült csekély számú leletanyag alapján valószínûleg rövid ideig. Egy jólsikerült légifotó alapján a tábor mérete is meghatározható. Az ovális formájú, 12 kör alakú toronnyal védett erõd óriási területet foglal el. Az ovális két legtávolabbi pontja közötti távolság 450 m, amellyel a Rajna torkolatától a Duna torkolatáig a legnagyobb barbaricumban épült erõdnek számít. Jogos tehát a feltételezés, hogy a gödi nagyméretû késõrómai erõd azonos azzal a katonai objektummal, amely a kvádok tiltakozását és királyuk meggyilkolása után támadásukat, valamint ezt követõen I. Valentinianusnak, az utolsó pannon császárnak halálát kiváltotta.
Az erõdhöz kapcsolódó történeti esemény és az erõd szokatlan építészeti megoldása egyedülállóan hatalmas mérete és ezáltal a lelõhely kiemelt jelentõsége miatt a Magyar Nemzeti Múzeum már régóta tervbe vette a gödi tábor régészeti kutatását. Az ásatás munkálatai – pénzhiány miatt – csak a 2000. évben indulhattak el, egyelõre mindössze kétheti munkával. Az erõd teljes feltárása és a felmerült problémák tisztázása pusztán a Nemzeti Múzeum erõforrásait igénybe véve körülbelül 10–15 évig tartanának. A feltáráshoz szükséges idõ – további pénzösszegek bevonásával – azonban lényegesen csökkenthetõ.
Az erõd régészeti kutatásával Göd városa olyan mûemlékhez jutna, amely nemcsak Magyarországon, hanem a Római Birodalom európai provinciáiban is egyedülállónak számít. Az erõdnek külön érdekessége a hozzá kapcsolódó, a birodalom további sorsát meghatározó szinte krimibe illõ történeti eseménysorozat, amely a rómaiak által valaha épített erõdök legfontosabbjai közé emeli a gödi katonai objektumot.

Mráv Zsolt, régész, ásatásvezetõ Magyar Nemzeti Múzeum

A ritka leletrõl olvashatnak még az augusztus 20-án megjelent Gödi Almanach VI. kötetében, mely kapható a Városi Könyvtárban.

Anyaköny hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. július-augusztus hónapban Gödön házasságot kötöttek:
Rózsa János – Watzke Gabriella
Tófalvi Lajos Endre – Kovács Erika
Vincze Attila – Szádoczky Ildikó Mária
Tóth Lukács József – Komáromi Petra Edit
Villányi Péter – Mike Borbála
Szabó László – Dankó Edina Ildikó
Kõvári Tamás – Tolnai Petra
Bimbó Mihály – Péter Hajnalka
Balázs Péter – Termann Judit Krisztina
Kotlárik Zoltán – Somogyi Rita Ilona
Nyitrai Gábor György – Melegh Ildikó
Vida Zsolt Árpád – Perjámosi Krisztina Dóra
Czuczor Gábor – Parázsó Dorottya
Marcibányi Róbert – Móricz Natália
Martinez Jose Benito – Baraczka Eszter
Vass Attila – Kresz Mónika
Baksa Csaba – Erdei Ildikó
Mészáros Zoltán József – Kis Edit Teréz
Sok boldogságot kívánunk!

2000. július-augusztus hónapban Gödön elhunyt:
Kis Károly Attila 25 éves
Juhász László 52 éves
Pécsi Elemér 80 éves
Szeidl Ferdinándné 76 éves
Beczõ Zsigmondné 59 éves
Iván János 88 éves
Bélik Menyhért 55 éves
Az elhunytak hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!

Ismét várja vendégeit a Lila Biliárdszalon

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Op bier kan men niet leven, maar er wel goed me leven.
Csak sörrel nem élhetsz, de sörrel jól élhetsz.

A biliárteremHivatalosan, szeptember 1-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség elõtt a megújult Lila Biliárdszalon. A protokolláris megnyitó, melyre a város vezetõi, a képviselõ-testület és hely hiányában egy szûkebb baráti kör kapott meghívást, augusztus 28-án volt.
A tulajdonos Bégányi László üdvözlõ szavait követõen Szegedi Sándor polgármester szólt a vendégekhez. Mint mondta: helyesen döntött a képviselõ testület, amikor úgy határozott, hogy korábbi bérlõjének eladja a Biliárdszalont. Köszönet az új tulajdonosnak, aki nem kevés pénzt és fáradságot fektetve az átalakításba, kultúrált szórakozóhellyel gyarapította a várost.
Gyõri Gábor a Borsodi Sörgyár termékmenedzsere bemutatta mindazokat a söröket, amelyek a Lila itallapján szerepelnek. A sörkülönlegességekhez illõ poharakban felszolgált "folyékony kenyér" skálája rendkívül széles. Az egyszerû világos sörtõl, a cseresznyével ízesített barna sörig mindent megtalálhat itt a szomjas vendég. A megnyitó meghívottjai éltek is a lehetõséggel, s sörrel öblítették a gazdagon megrakott svédasztal étkeit.
Bégányi Lászlónak, négyévi huzavona után sikerült megvásárolnia a Lila Biliárdszalonnak évek óta otthont adó alsógödi mozi épületét az önkormányzattól. Az átalakítást két hétre tervezte, de mint mondja, evés közben jött meg az étvágy, négy hónap lett belõle. Komoly anyagi befektetés, nem kevés fizikai erõfeszítés és végül, de nem utolsósorban, a család és a barátok segítsége kellett ahhoz, hogy a "Lilába" belépõ, rendkívül ízlésesen berendezett, a húszas évek Belgiumát idézõ szórakozóhelyen találja magát. Puritán, de nem rideg rusztikus belsõ, letisztult vonalak, finom sárga falak - flamand festõk kedves reprodukcióival, barna stílbútorok, kellemes világítás, meghitt zugok. A berendezés legkedvesebb darabjai holland és belga bolhapiacok kincsei - az egykarú rézmérlegtõl, a míves teás kannán át, a kézzel csiszolt egykori gázlámpáig. A flamandokhoz hasonlóan, úgy tûnik Bégányi László is ért az otthonteremtéshez, mert az idelátogató hamar otthon érzi magát.
A bárpultA sörkülönlegességeken kívül - melyekbõl csapolt formában, mindössze négy helyen van hasonlóan nagy választék az országban -, kávé- és koktélkülönlegességeket, de 16 éves whiskyt is rendelhetnek a vendégek, akik közül elsõsorban a harminc körüli középosztályra számít a tulajdonos. Pillanatnyilag húsz asztal, 88 szék és négy biliárdasztal várja a látogatókat. Akinek nem jut dákó, az az elektromos darts-gépnél teheti próbára ügyességét. A nemdohányzók örömére, rövidesen 12 füstelszívó berendezés biztosítja majd a jó levegõt.
Mint megtudtuk, hamarosan nemcsak a szomjukat, éhüket is csillapíthatják a biliárdozó, vagy egyszerûen csak csevegni betérõ vendégek, akik elõtt a szórakozóhely ajtaja 14 órától hajnali 2-ig, télen pedig éjfélig tart nyitva. Sörkorcsolyákat, palacsintákat kínál majd az étlap. Jövõre pedig, melegkonyhás belga étteremmé, késõbb belga sörházzá alakul a megújult létesítmény. Bégányi László elképzelése szerint kulturális események helyszínéül is szolgálhat majd a Lila, de zártkörû rendezvényeknek is helyt ad. Amíg az idõjárás engedi, a kerthelyiség is rendelkezésre áll.
A közeli jövõben, egész pontosan októbertõl, egy kellemesen eltöltött este után, a kedves vendég fizetésnél felírathatja a számlára akár azt az asztalt is, amelyiknél az idõt múlatta. Vagyis, megvásárolható - s záróra után elvihetõ - lesz a vendéglõ csaknem minden darabja. Tehát (egyoldalú: csak elad, nem vesz) antikvitásként is mûködik majd a Lila.
A húszas évek Belgiumára utalnak a gerendákon olvasható feliratok is, amelyek többnyire a sörfogyasztással, a kultúrált szórakozással kapcsolatos intelmek. Néhány megszívlelendõ mondat: Együnk, igyunk, szórakozzunk, de lehetõleg ne állat módjára. Vagy: Nem azért iszunk, mert kell, hanem azért mert jólesik. Sör a korsóban, agy a hordóban. Szakmai jó tanács sörkészítõknek: Éleszteni csak szívvel lehet - célzás a sörélesztõre. Végül a nálunk is jól ismert mondás: Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör. A többit mondást szívesen lefordítja a megújult Lila Biliárdszalonba belépõ vendégnek sörrendelés közben bármelyik pincér.
r.k. (Fotók: Gödi Körkép)

Õrizzük meg nemzeti hagyományainkat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Felgyorsult, pénzéhes világunkban nem csak számarányában fogyatkozik magyarságunk, ami elõre vetíti a nyelvészek borús jóslatát, mely szerint 200 év sem kell talán a kisebb nemzetek nyelvének eltûnéséhez, de manapság oly sikeresnek kikiáltott globalizáció nemzeti értékeinket, kultúránkat, népi hagyományainkat is veszélybe sodorja.
Éppen ezért gondoltunk arra, hogy Gödön egyenes folytatásaként az 1998-ban rendezett „Erdélyi Est”, az 1999-ben tartott Kilyén Ilka „Csángó mûsora” után, az idén egy nagyszabású zenés, táncos Székely estet rendezzünk.
Gondolatébresztõ cikkünkben arra kérjük a lakosságot, valamint az Erdélybõl elszármazottakat, hogy részvételükkel segítsék kezdeményezésünk sikerét. Az est megrendezését még a Székelyföldrõl meghívottak is segítik abban a formában, hogy mûsoros fellépésükért csak az útiköltségük megtérítését és elszállásolásukat kérik. A jó hangulatról László Csaba koreográfus vezetésével a székelyudvarhelyi Pipacsok néptáncegyüttes valamint az õket kísérõ Csalóka zenekar gondoskodik. A mûsor közbensõ részében Berecz András fiatal néprajzkutató és elõadómûvész fogja vidámmá, élvezetessé tenni székely adomáival fellépését.
Külön köszönjük az Önkormányzat vezetésének azt, hogy a mûsoros est megrendezését anyagilag és erkölcsileg támogatja. Köszönet illeti a Huzella Tivadar Általános Iskolát, hogy a Sportcsarnokot rendelkezésünkre bocsátotta. Ugyancsak köszönjük a Print nyomdának az est meghívóinak elkészítését.
Dr. László Domokos, Fujer Tibor

MEGHÍVÓ

Az Erdélyiek Demokratikus Szövetsége valamint Göd város Önkormányzata nevében szeretettel meghívjuk a lakosságot 2000. szeptember 30-án 19 órakor az alsógödi Sportcsarnokban megtartandó „SZÉKELY EST”-re.
Az est mûsora: a székelyudvarhelyi „Pipacsok” néptáncegyüttes repetoárja, Berecz András gyûjtõ és elõadómûvész mûsora. Kísér a Csalóka népi zenekar. Az elõadásra belépés csak meghívóval, melyek igényelhetõk az Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján, Fujer Tibornál (06-30 951-3373), dr. László Domokosnál (27-332-105), valamint a közönségszervezõknél.

Gazdag kertészeti kiállítás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A kiállítás egy részleteAz Alsógödi Kertbarátok Köre szokásos helyén, a mûvelõdési házban tartotta augusztus 26-29. között hagyományos nyárvégi bemutatóját. A 26-i megnyitón szép számmal gyûltek össze az érdeklõdõk, hogy megtekinthessék a helybeli kertbarátok kiállított termékeit.
Feketéné Ágoston Jutka elnök asszony köszöntõ szavait követõen – a Becker-család alkotta – országos hírû Fuszulyka Zenekar erdélyi és dunántúli dallamokkal szórakoztatta a közönséget, ezt követõen került sor a bemutató megnyitására. A millennium jegyében rendezett kiállítás ezúttal a szokásos kertészeti termékbemutató témakörét kiszélesítette. Így a kerti portékákon kívül azokhoz illõ (fõleg virágtémájú) dekorációk, falvédõk, gobelinek, hímzett díszpárnák, festmények emelték a kiállítás hangulatát. Mellettük a régi (helyi) népi tárgyakból is sokat megtekinthettünk. Ebben különösen a Kör elnök asszonyának volt nagy érdeme, minthogy öreg mozsaraktól, régi vasalókon keresztül, egy öntött harangig szorgosan szinte mindent begyûjtött. A „sportszerûség” szellemében a felsõgödi kertbarátok köszöntötték alsógödi „testvéreiket”, ajándékkal kedveskedve az elnök asszonynak. Antal György Bálint szakmérnök a kiállítás hangulatához illõ, kertészeti témákat felidézõ saját versét szavalta el. De nem csak a szavak, a tettek embereként is bizonyította sokoldalú képességét, minthogy feleségével közösen kiállított termékei között megcsodálhattuk a mogyoró fajtagyûjteményüket, mely nem csak szemléltetésre volt kiváló, de oktatásra is megfelelne.
A többi kiállítónak sem volt miért szégyenkeznie, a bemutatott termékek választéka gazdag volt, s ezeket valóban ízléses kompozícióban állították össze. A helybéliek portékái között megcsodálhattuk a „szomszédból”, Felsõgödrõl Gál Árpád rusztikus témájú fafaragásait. Külön öröm volt azt tapasztalni, ahogy több házaspár közös „standon” mutatta be termékeiket, az összetartozás és összefogás kertészkedésre is kiterjedõ megnyilvánulását szimbolizálva.
A vendégeket terített asztal várta, s az elfogyasztott szendvicsek és sütemények után boros és pálinkás poharak koccanásának hangja hallatszott ki a vidáman társalgók gyûrûjébõl. Érdemes volt eljönni, megtekinteni a színvonalas kiállítást.
A kertbarátoknak további örömet és némi sikerélményt adva, a csak betévedõk vagy közömbös látogatók közül talán párnak a kedvét is meghozva a kertészkedéshez. Lehet, hogy jövõre közülük is lesznek itt kiállítók? Reméljük, igen!
Kölcsei

Megköszönöm Göd város minden idõs polgárának, hogy a Kertbarát kiállítás színvonalas megrendezéséhez önzetlen segítséget nyújtottak.
Köszönettel: Feketéné Ágoston Jutka Kertbarát elnök

Felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Gödi Polgárok!
Szeretném emlékeztetni Önöket arra, hogy 1999. október – november hónapban 36 gyermeket helyeztem el Gödön Kárpátalja Jánosi nevû falujából áldozatvállaló családoknál két hétre. Fáradságukat hálásan köszönöm ezúttal is. Szeptember 2-3-án meglátogattuk ezeket a gyermekeket Jánosiban Szegedi Sándor polgármester úrral. Két napot ott töltve rendkívül siralmas állapotokat találtunk. Iskolájuk 12 osztályos, melynek tetejét hat évvel ezelõtt egy óriási vihar megrongálta. Az iskola fele beázott, ebben a részben a berendezés és parketta is tönkrement, valamint a tornaterem is használhatatlan. Az államtól a helyreállításra évek óta nem kapnak pénzt. Jánosi községgel, annak vezetésével a Gödi Önkormányzat szeretné szorosabbra fogni a kapcsolatot, esetleg ha testvérvárosi kapcsolatra szeretne lépni, mert ez lehetõvé tenné ilyen célú pályázatokon való részvételt.
A község lakossága színmagyar. Nagyon nehéz anyagi körülmények között él. Szeretnénk kérni Önöket, hogy segítsenek! Kérjük ács, kõmûves, épületlakatos szakemberek jelentkezését 7-10 napos társadalmi munkára. A ki- és visszautazás, szállás, szerény ellátás biztosítva. A munkát október elsõ felére tervezzük. Kérjük a vállalkozók és a teljes lakosság anyagi támogatását. Minden forint számít. A befizetéseket a Polgármesteri Hivatalba kérjük a pénzügyi irodán, megjelölve a célt. Pénztári órák: hétfõ: 13.15–17.30-ig, szerda: 8–15.30-ig, péntek: 8-11.30-ig. Ebédszünet: 12–13.15 óráig. A nagyobb pénzösszegeket alapítványba fogjuk befizetni és errõl igazolást adunk késõbb a személyi jövedelemadóhoz, melybe beleszámít a befizetett összeg 33 százaléka.
Kedves és Tisztelt Polgártársak! Olyan magyar embereket segítenének adományaikkal, akik elmondták, hogy Õket az Isten oda állította, tudjuk, hogy könnyebb volna az életük Nyugat-Európában és Magyarországon is, de õk ott akarnak magyarok lenni!
Kérjük továbbá azokat a szülõket, akiknél gyermekeik birtokában már nem használt földrajz atlasz, történelemkönyv, kiolvasott és nélkülözhetõ szépirodalmi könyvek, mesekönyvek vannak, legyenek szívesek a Huzella Tivadar és Németh László iskolákban leadni október 3 és 6 között tanítási idõben. Akiknek használható, de felesleges ruháik, cipõik, téli holmijuk van, a katolikus és református karitásznál adják le erre a célra. A szakemberek jelentkezését szeptember 12-tõl este nyolc után dr. Faragó László önkormányzati képviselõ várja a 336-353-as telefonszámon vagy személyesen a Mészáros L. u. 3. sz. alatt.
A gyûjtést a katolikus és református, valamint az evangélikus templomban is hirdetni fogják.
Bízva nagylelkûségükben, melynek számtalanszor adták már tanújelét, tiszteletteljes üdvözlettel:
Dr. Faragó László önkormányzati képviselõ

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ne féljetek

Jókai Anna dedikálJókai Anna Kossuth-díjas író új könyve az öregedés és a halál regénye; ugyanakkor a négy fõhõs életének teljes spektrumát öleli fel. Bár a legjelenebb jelenben végzõdik, az egyes sorsok múltja is megelevenedik: a Horthy-Magyarország, a személyi kultusz, a puha diktatúra esztendei, majd a rendszerváltás reményei és csalódásai, 1997-ig. Két asszony (a volt stewardess és a szociális gondozó) és két férfi (a pszichiáter és az ügyvéd) története, de a gyermekek, unokák, "õsök" története is. Különlegessége a regénynek, hogy a négy ember közül nem mindegyik ismeri a másikat, mégis szoros szálak fûzik õket össze. A párban élõk a kudarcba fulladt régi szerelmet keresik. Tudati életük más felettes valóságban zajlik, mint amit a fizikai valóságban közvetlenül megélnek. A sodró erejû, konvenciókat felrúgó történetnek eredeti formai megoldása van, amit azonban a közlendõ követel meg: misztérium-dráma-jellegû kivetítése a lelki-szellemi síknak, maga a mindennapi eseménysor pedig aláfestésként, zárójelben, esetenként mintegy "ellenpontozva'.
A regény sokféleképpen olvasható: halálfélelem elleni orvosság, talán javallott beavatási út, de mindenképpen segítség a méltó élethez és a jó halálhoz. De egy kiégethetetlen nagy szerelem históriája is. Kíméletlen kor- és kórrajz az ezredforduló felé haladó világról. Õszinte megfigyelések, mozzanatok a lepusztuló létrõl, a fizikum hanyatlásának fokozatairól - és ugyanakkor metafizikai távlatokba emelt vigasz: az igazi Én-tudatot kiküzdõ ember számára.
Izgalmas könyv; kinek ajánlott olvasmány, kinek kötelezõ. Határozott véleménynyilvánítás a mindenkit érintõ kérdésben: életünk minõsége függ össze halálunkkal. Semmi pesszimizmus: itt a halál perce kiragyog.
Jókai Anna mondja: "Magot nevelni a hervadásban: csak a növénynek egyszerû. Nekünk nagyon nehéz! Mert ez már nem szent automatizmus, hanem személyre szabott önmûködés. A fiatal lehet szétszórt és a maga szintjén mégis eredményes - az öregnek azonban szüntelenül összpontosítania kell. Az öregség nem nyugalom, hanem megfeszített akarat. Két mankónk: az önirónia és a bátorság. Energiánk pedig az eszközként használt szenvedés. A hova nem rajtunk áll. A miért az Isten titka. A hogyan a mi szabadságunk."

Kedves Olvasóink!
Szeptember 28-án 18 órakor író-olvasó találkozó keretében a Göd Városi Könyvtár vendége lesz JÓKAI ANNA írónõ.
Belépõdíj: 300 Ft. Jöjjenek el!

Kulturális ajánlat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

József Attila Mûvelõdési Ház (2131 Göd, Pesti út 72. Tel.: 336-478)

TÁRSASTÁNC: minden korosztálynak szeptember 8-tól minden pénteken.
Kezdõk: 16–18 óráig, haladók: 17.30–19 óráig, Felnõttek: 19–20 óráig.
AKROBATIKUS ROCK&ROLL: alsó tagozatos gyerekek részére október 11-tõl. Kezdõknek szerdán és pénteken:
16–17 óráig. Haladóknak hétfõn és csütörtökön: 16–17 óráig.
RÖCÖGÕ Néptánccsoport próbái szeptember 12-tõl
keddenként óvodásoknak: 15.45–17 óráig, Kisiskolásoknak: 17–18 óráig.
A táncos csoportok tagjai rendszeresen fellépnek a városi ünnepségeken, ezen kívül más fellépési lehetõségek, felkéréseik is vannak (néptánc találkozók, bemutatók stb.).
TÛZZOMÁNC Szakkör: szeptember 23-tól minden szombaton 9–14 óráig.
KERÁMIA Szakkör: október 2-tõl keddenként gyerekeknek 16–18 óráig.
SZÖVÕ Szakkör: minden korosztálynak szerdánként 16–18 óráig.
ÉLETMÓD Klub: felnõtteknek szerdánként 18–20 óráig.
JÓGA: minden korosztálynak keddenként 17.30–19 óráig fiatalító és egészségfejlesztõ jóga.
BRIDZS: felnõtteknek keddenként 18–21 óráig.
KERTBARÁT Klub: minden hónap elsõ hétfõjén 17–20 óráig
NOE: minden hónap harmadik hétfõjén 18 órától.
VÖRÖSKERESZT: minden hónap utolsó szerdáján.
Mesevilág Bábszinház bérlet:
október 18. 10 óra – Gazsi Kalandjai;
november 29. 10 óra – A bátor Sün;
január 17. 10 óra – A farkas és a kecske;
február 14. 10 óra – Paprika Jancsi a török császár udvarában.
Bérletek válthatók a mûvelõdési házban (1000 Ft). Göd, Pesti út 72.

KIÁLLÍTÁS 2000. Szeptember 15-én 17 órától nyílik
KOVÁCS MÁRIA
„Szeret engem a világ” (batik képek gyermekeknek) címû kiállítása.
A kiállítás megtekinthetõ a József Attila Mûvelõdési Házban
október 10-ig hétköznapokon 10–18 óráig.
TEXTIL FESTÉS
2000. szeptember 15-én 17.15 órától várjuk az érdeklõdõket. Az otthonról hozott pólókat egyedi, saját készítésû mintákkal díszítheti!
A foglalkozás ingyenes!

ADY-KLUB (2132 Göd, Kálmán u. 13. Tel.: 336-479)

REIKI-KLUB: minden szerdán 16–19 óráig.
KERTBARÁT KLUB: minden hónap elsõ hétfõjén 18–20 óráig.
GYÓGYTORNA: minden kedden és csütörtökön 17–18 óráig.
DALÁRDA: csütörtökönként 18–19.30 óráig.
RAJZ SZAKKÖR: október 6-tól minden pénteken 16–18 óráig.
10 éves kortól várjuk a jelentkezõket.
JUDO: 5 éves kortól hétfõn és pénteken 17–19 óráig.
AIKIDO: kedden 18.30–20, csütörtökön 20–21.30 óráig.

A programokról részletes információt kaphatnak a József Attila Mûvelõdési Házban (2131 Göd, Pesti út 72. Tel.: 27-336-478)
Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!

Új tanév, új iskola, új élmények

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Legkisebb leányom kijárván Alsógödön a nyolcadik osztályt, jelentkezett az egyik jól ismert váci szakközépiskolába, hogy majd idõvel érettségizett polgárként szolgálhassa nemzeti megújhodásunkat. Legalábbis ebben a tudatban volt, s ebben ringatództunk mi szülõk is, tekintettel arra, hogy a jelentkezési lap kitöltésében a gyerek egyik tanára segített. A szakközép iskola egy gyakorlatilag olvashatatlan kitöltésû, számolócédula típusú értesítésben tájékoztatott gyermekünk felvételérõl. Boldog mosollyal az arcunkon fogadtuk a hírt és belevetettük magunkat a nyári aszály örömeibe. Csak a beiratkozáskor borult el tekintetünk, mikoris kiderült, a rosszul kitöltött - rossz kódszámot tartalmazó - jelentkezés lap alapján a gyereket nem a szakközép, hanem a szakmunkásképzõ iskolába vették fel. Természetesen beírattuk a leányzót, bízva a tévedés iskolakezdéskori korrekciójában. Egy „tragikus esemény” miatti meglehetõsen furcsa Duna-parti évnyitó ünnepség után a tanév elkezdõdött. A második tanítási napon kezdett áthelyezési próbálkozásaink zátonyra futottak. Szó sem lehet lányom szakközépbe helyezésérõl, a rossz jelentkezés nem korrigálható. Az amúgy is erõsen zaklatottnak tûnõ igazgatóhelyettes úrhölgy halvány említést tett a kiválóan tanuló gyerekek esetleges év végi áthelyezési lehetõségérõl, melyre az iskolai szabályzat tartalmaz utalásokat. Azonban ebbõl példányt nem tud adni, betekinteni sem lehet, most rengeteg a munkája.
Õszintén szólva, nem számítottam arra (de nem is igazán igényeltem), hogy az igazgatóhelyettes részvétteljesen az ölébe vegyen segítség-kérésem hallatán, de egy „diákbarát” hozzáállásra annál inkább. Persze lehet, hogy az illetõ esetleg egy gyermektelen pedagógus, nem tudja igazán beleélni magát egy olyan szülõ helyzetébe, ki úgy érzi, hogy vétlen gyerekét büntetik az elõzõ iskolájában elkövetett marhaság miatt. Post festam abban bíztam, hogy az egyik kolléga legalább megpróbálja kijavítani, enyhíteni a másik elõidézte galibát, ez csak segíteni akarás, jóindulatú hozzáállás, Uram bocsá', szemlélet kérdése. Tévedtem?! Mindenesetre elgondolkodtatják az embert az igazgató iroda bejárata felett elhelyezett „arcképcsarnok" képei : Bolyai János, Bél Mátyás, Iván Vlagyimirovics Micsurin . . . mintha itt megállt volna idõ . . .
Nem tekinthetem jellemzõnek az esetet, mivel még aznap délután találtunk olyan váci szakközépiskolát, ahová egy egészen más hozzáállásnak köszönhetõen, minden körülményeskedés nélkül felvették lányomat. Igaz, nekik nincs Micsurinuk.

Tisztelt Szerkesztõség!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Körkép augusztus 16-i számában megjelent „Próbáljuk együtt” címû cikk írójának véleményével a legmesszebbmenõkig egyetértek. Szívem-lelkem fáj, mikor más lehetõség nincs, csak az, hogy a papírt, mûanyagflakont, konzerves fémdobozt, üveget stb. egyazon kukába vagyok kénytelen tenni. Ezen anyagok pedig újrahasznosíthatók, pénzt érnek. Legyen Göd ebben a dologban követendõ példa a többi település elõtt. Meggyõzõdésem, hogy eleinte nem is lesz ez olyan szelektív, de a késõbbi idõk folyamán azzá fog válni. Valóban proponálni kell, majd költeni rá. Sokan vagyunk akinek ez szívügye.
Másik téma a parlagfû. Kérném Önöket, ha tudnak, ha egyáltalán létezik az Önkormányzatnak olyan irodája, ahol ezzel foglalkoznak, akkor ennek az irodának a telefonszámát legyenek szívesek közölni a következõ számban. Településünkön találhatók sajnos szép számmal elhanyagolt ingatlanok, ahol háborítatlanul virágoznak pollent termõ növények. Az erre érzékenyek ez idõ tájt pedig nagyon szenvednek. Az imént említett irodától, ha tudnánk a telefonszámot, biztosan kaphatnánk segítséget. Ez úton hívnám fel a kutyatulajdonos társak figyelmét arra, hogy sétáltatás közben irtsák ezeket a növényeket õk is, van belõlük sajnos elég sok. Köszönettel: Állandó olvasójuk M. L.
Tisztelt Olvasónk! A parlagfûvel a Polgármesteri Hivatal (T.:345-200) Településgazdálkodási Irodája foglalkozik.

Tisztelt Polgármester Úr,

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Testület!
Immáron egy éve annak, hogy a Huzella Tivadar Általános Iskola szülõi munkaközösség vezetõje és Palásthy Árpád úr, az Ön, Önök segítségét és támogatását kérte a Petõfi út levédésének ügyében. Hiszen, aki nap mint nap erre közlekedik, tisztában van azzal, hogy az iskolába tartó gyerekeink fokozott veszélynek vannak kitéve. Köztudomású, hogy nem egy baleset, gázolás csak egy hajszálon múlott, hogy nem történt meg, hiszen a Béke illetve Jávorka út felöl jövõ autósok sokszor lassítás nélkül hajtanak át az amúgy is biciklis útnak kijelölt Petõfi úton. Javaslatunk az volt, hogy fekvõ rendõrökkel (nem felszedhetõ) védjék le, mert véleményünk szerint a stop tábla sem nyújtana nagyobb biztonságot, mint a mostani elsõbbségadás tábla. Tudomásunk szerint a szakvéleményt és jóváhagyást már nagyon régen megkapták a Dunakeszi Rendõrkapitányság illetékes osztályáról. Akkor miért nem történik már egy éve semmi, miért kell egy súlyosabb balesetnek, esetleg halál esetnek megtörténnie, miért kell naponta aggódnunk iskolába biciklizõ gyermekeinkért és végül, miért nem méltattak egy év alatt válaszra minket?
Bár gondolom most megkapjuk a választ...nincs pénz! Nincs pénz csak felelõsségérzet, de csak a szülõk részérõl. Pedig szerintem nem csak mi tartozunk felelõséggel gyermekeinkért! Kérdeném, napirendi pontként szerepelt-e már a téma, esetleg kértek-e már árajánlatot több cégtõl a megoldásra?
Egy a sok aggódó anyuka közül
Nagyné O. Nóra

Nem eladó az Ifjúsági Tábor

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szeptember 8-án a József Attila Mûvelõdési Házban megtartotta alakuló ülését az Ifjúsági Tábor hasznosítási javaslatának kidolgozására a gödi képviselõ-testület által létrehozott munkacsoport, melynek tagjai:

Az alakuló ülésen elfogadásra került a Munkacsoport Mûködési Szabályzata, döntés született arra vonatkozóan is, hogy a Munkacsoport nem dolgoz ki olyan hasznosítási javaslatot, amelynek részét képezi a terület értékesítése. A napirendre tûzött további témák megtárgyalására nem került sor, mivel a jelenlévõ tagok szükségesnek tartották minden döntést megelõzõen a terület közös helyszíni bejárását, ami az ülés berekesztését követõen megtörtént. A Munkacsoport következõ ülését 2000. szeptember 28-án 19 órakor tartja a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, melyre minden érdeklõdõt tisztelettel várunk. Az ülésen résztvevõk öt perces idõkeretben fejthetik ki a tárgyalt témákkal kapcsolatos véleményüket, javaslataikat.
Küllõs Józsefné munkacsoport vezetõ

A strandot így is szeretjük

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Úgy érzem, mint - bár csak bevándorló, de mégis - gödinek, meg kell védenem meleg vizû strandunkat.
Lapunk elõzõ számában megjelent, Strandfürdõzés - sok bosszankodással címû írás szerzõje, meglehetõsen egyoldalúan, csak a negatívumokat sorolta egyre népszerûbb fürdõnkrõl. (Persze, ha minden rendben lenne, az senkit nem érdekelne.) Õ maga is említi: büszkék lehetünk a föld mélyének pazar ajándékára. Büszkék is vagyunk. Még akkor is, ha valóban bosszantó a strand megközelíthetõségének utolsó párszáz métere a poros földúton. Bizonyára nem enyhíti az autózók, kerékpározók mérgelõdését, de mégis jó, ha tudjuk, ennek az útszakasznak a megépítése a szálloda építéséhez kapcsolódik. A helyi önkormányzat megállapodása szerint, a leendõ golfpálya és hotel tulajdonosa, Pólus Péter vállalta a strandhoz vezetõ út építését. A remények szerint, ez jövõ év elejére várható.
A simogató víz, és a fürdõt körülvevõ természet kellemes hatását kétségtelenül rontják a cikkíró által említett "szocreálnál csúnyább látványt nyújtó barakképületek". Az öltözõk belsõ és külsõ hiányosságaival a strand üzemeltetõi is tökéletesen tisztában vannak. Csak hát ismerjük a mondást: Szegény ember vízzel fõz.
Mint azt a meleg vizû strandot üzemeltetõ TESZ igazgatójától, Markó Józseftõl megtudtuk, míg a strandot tavaly májusig bérlõ Lukács BT. öt év alatt 6 millió forintot költött a létesítmény felújítására és beruházásra -, addig a mindössze egy év alatt befolyt 33 milliós bevételbõl ugyanilyen célra közel 10 milliót fordított a jelenlegi üzemeltetõ. (10 milliót kapott a város szemétszállító autó vásárlására.) Többek között gépészeti és klórozó berendezéseket vásároltak, kicserélték a gyerekmedence burkolatát, a medencék köré viacolor borítás került, férfi és nõi öltözõfülkéket állítottak fel, a gyep olcsóbb öntözésének érdekében kutat fúrattak. A kerékpárok biztonsága érdekében biciklitároló került kialakításra, ezáltal "szegényebb" lett a strand területe egy "szocreál barakkal", amelyrõl mindenki tudja, hogy nem nyújt esztétikus látványt, de ugye egyszerre nem megy minden.
A strandolók viselkedése aligha írható a személyzet rovására. Az, hogy a fürdõzõk egy - remélhetõen kis - részének nem volt gyerekszobája, és nem tudja mit, illik és mit nem (részegen fürdõzni, ugrálással a békés fürdõzõket zavarni, hogy egyéb, a jó ízlés határát túllépõ panaszokról ne is beszéljünk), mélyen a társadalom zsigereiben rejlõ probléma, melyrõl köteteket lehetne írni. Azt magam is tapasztaltam - mert én így is szeretem a reggeli stresszoldó, egész napomat megkönnyítõ úszásokat -, hogy úszómester félhét és félnyolc között (más idõpontokról nem tudok nyilatkozni) nincs az úszómedencénél. Nem tudom elõírás-e a jelenléte, de mivel a mélyvízben bármi adódhat idõsebbekkel, de akár fiatalabbakkal is, lehet, hogy üdvös lenne a jelenléte.
Végezetül a közeli jövõrõl. Idén szeptember 30-ig tart nyitva a meleg vizû strandunk. A téli üzemeltetés - mely tavaly oly sok örömöt okozott az úszás szerelmeseinek -, az öltözõk melegvízzel történõ fûtésének lehetõségétõl függ. Jó hír, hogy az Életforrás Alapítvány 10 millió forintot nyert az egyik medence befedésére, mely, ha sikerül még 10 milliót elõteremteni, elõsegítheti Göd iskolásainak téli úszását.
A távlati, bõvítést szorgalmazó tervek ugyan még tele vannak kérdõjelekkel, egy azonban biztos: a meleg vizû strand tavaly május óta, mióta újra a miénk, gödieké - s reméljük az is marad -, többeknek okozott örömet, mint bosszúságot.
Ráksi Katalin

Szóljon a harang...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gödi Városfejlesztõ é sSzépitõ EgyesületA Városszépítõ Egyesület gyûjtést kezdeményez a Pázmány Péter utcai temetõben felállítandó harangra és haranglábra.
Mint bizonyára ismeretes a korábban ott álló harangláb évekkel ezelõtt elpusztult és a harangot ismeretlenek ellopták. Az immár kitakarított és rendbetett temetõben a harang felszentelését mindenszentekre tervezi az egyesület.
Ezuton kérünk mindenkit, aki városunkat szereti, hogy lehetõségeihez mérten pénzadományával járuljon hozzá a harang és a harangláb felállítási költségeihez.

Az adományozók nevét emléktáblán örökítjük meg.
Bankszámlaszám: 16200072-60284439
A gödi temetõkrõl a következõ Gödi Körképben olvashatnak részletesen.
Szeptember 15-én, pénteken délután 5 órakor várjuk mindazok segítségét, akik munkájukkal hozzájárulnak a Pázmány Péter utcai temetõ takarításának befejezéséhez.
Városszépítõk

Áramszünet – bejelentés nélkül

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az augusztus közepi kánikula emlékét bizonyára a hûvös õszi napokban sem felejtjük el. Rekordokat döntõ hõhullámokról hallottunk. Akik tehették, menekültek az árnyas fák alá, a zsúfolt termálfürdõbe, de fõleg a jó öreg Dunára. A hûtõszekrény ajtók sûrûn csapódtak, amint a hideg italokat, frissítõket, gyümölcsöket kapkodtuk ki a forróság okozta tikkadtság enyhítésére. S derült égbõl villámként sújtott le a hír, amikor augusztus 22-én a (fél?) város áram nélkül maradt.
Mint mozgékony kerékpáros, minden feltûnõ dolgot észre szoktam venni, de az áramszünet bejelentésére vonatkozó értesítésre sehol nem figyeltem fel. Igaz, egy helyen valamelyik ismerõsöm ismerõse állítólag látott egy felhívást. Tehát igaztalan vagyok, mert lehetett (de hol?) ilyen tájékoztatás. De valahogy groteszknek tûnik nekem, hogy az Internettel átitatott információs társadalmunkban egy fõváros-közeli, frekventált városban hatékony híradásra nem futja. Bosszankodásomat félretéve gyermekkori falusi nyaralásom hangulatos emléke elevenedett fel bennem, amikor egy eldugott dunántúli falucskában dobpergésre lettem figyelmes. Rohantunk is, hogy meghallgassuk a fontosnak tûnõ „kisbíró” által harsányan felolvasott szöveget „Közhírré tétetik” kezdettel. Hol van már a kisbíró, nem tudom, de azt sem, hogy milyen „modern módon” (hangosbemondón?) értesítik ott a fontos közleményekrõl a helybelieket. Kétségtelen, nem lehet egy ilyen hosszú várost (Gödöt) hangszórókkal felszerelni, a Gödi Körkép „hírvivõként” való megjelenése pedig ritka, s nem jut el mindenkihez.
Mi lenne ilyenkor a teendõ? Ha szegény önkormányzatunknak sokba kerülne egy hangszóró beszerzése, akkor esetleg a vidéket járó cirkuszosok hírveréséhez hasonlóan, jó pénzért megbízhatnának egy hangszórós autót a város bejárásával a hírek hangos közzétételére. Ha tehát a szegény cirkuszosok harsány (=hangszórós) reklámfogását követték volna Gödön, nem lett volna olyan nagy cirkusz a váratlanul áram nélkül maradtak körében.
Dr. Kölcsei Tamás

Egészség és mozgás VII.

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Egy futó gondolat nem futóknak

A nyolcvanas években készült nemzetközi statisztikai felmérés szerint a világ 86 országából legtöbben a futást választották egészségük, jó közérzetük megalapozására, megvédésére és szabadidejük eltöltésére. Ezek után következett a labdarúgás, úszás, kerékpározás. Nem tudom nálunk mi lenne a helyes sorrend. Annyi bizonyos, hogy a tömegsportot tekintve az összehasonlításnál mi egy kissé lemaradnánk sok országtól. Nálunk sajnos még nem sokan ismerték fel a sportolás egészségre gyakorolt hatását.
Tehát a világ egy része valamilyen indíttatásból fut. Egy másik része a többi sportág közül választott és sportol. A harmadik, legnagyobb része az embereknek nem sportol, nem mozog, nem törõdik végtagjai elsatnyulásával, szíve és keringési rendszere berozsdásodásával, játékos kedve kielégítésével, kellemes külsejével, kiegyensúlyozott egyéniségével. Õket szeretném megnyerni a sportolásnak, a futásnak, vagy bármilyen mozgásnak.
A kívánatos az lenne, hogy hetente minimum háromszor 45 percet mozogjunk, 180 mínusz életkor pulzussal. Az sem baj, ha kevesebb a pulzus és nem olyan intenzív a mozgás, de legalább kezdjék el. Kultúrországokban az utóbbi években rohamosan terjed - különösen idõsebbek között- egy újabb formája a testedzésnek a gyors gyaloglás (walking). Tömegével láthatók a futók között a parkokban, folyópartokon, járdákon, a lendületesen ringó csípõmozgással gyalogló középkorúak és idõsek. Érdekes, hogy nem beszélgetnek még akkor sem, ha egymás mellet lépkednek. Külön világ minden gyalogló. Aki nem kezdett el futni az most gyalogol. Több millió ember. Különösen az idõsebbek! Õk gyorsan sétálnak. Ez jó. Nagyon jó! Aki nem sportol, nem fut, nem gyalogol, nem sétál, az legalább mozogjon valamit! Ne üljön mindig kocsiba. Próbáljon meg gyalogosan vásárolni. Menjen néha kirándulni. Közlekedjen néha a két saját lábán! Ássa a kertet, kapáljon! Legyen erõs és akarjon! Sikerülni fog, meglátja!
A mai anyagias világban nincs ára a tudásnak, az egészségnek, az emberségnek, a barátságnak az emberek közötti kapcsolatnak. Ha nincs ára, akkor nincs értéke. Ha nincs értéke, akkor nem érdek, hogy legyen. Tehát minek az egészség, mi az, hogy jó közérzet? Kérdezik sokan és vigyorognak, futás, mozgás helyett. Rendben! Ne sportoljon, ne is fusson, de mozogjon egy keveset! Ne igyon sokat, ne dohányozzon, ne mérgezze magát! Próbálja meg, hogy testének ura legyen.
Sportmozgás nem túlsúlyos egyéneknek.
Az ugrókötél
Az óvodás gyerek naponta több km-t képes futkosni anélkül, hogy különösebben elfáradna. Aki gyerekkorában próbálta az ugrókötelezést, bizonyára emlékszik még rá, hogy milyen fáradhatatlanul hajtotta a kötelet és ismételte újra meg újra az ugrálást, ha netán elakadt a kötél a lábában. De hol van már a gyermekkor? Ha hosszú évek után rászánjuk magunkat, hogy kipróbáljuk ezt az egyszerû sporteszközt, 1-2 perc után biztosan "elfogy" a levegõnk. Valóban ennyit romlott a kondíciónk? Sajnos igen. De ha van elég elszántság és akarat, akkor fokozatos gyakorlással visszaidézhetjük azt a gyermekkori örömöt, ami ezzel a mozgással jár. Az ugrókötelezés kiválóan javítja a kondíciót, a koordinációs képességet, erõsíti a lábizmokat, élénkíti a keringést, gyorsan fogyasztja a kalóriákat és a zsírpárnákat. Elõnye sok más sportmozgással szemben, hogy nem kell alkalmazkodni jóformán semmihez. Mindenütt végezhetõ akár rossz idõ esetén is. Hátránya, hogy túlsúlyos személyeknek nem ajánlott. Bárhova magunkkal vihetjük a kötelet akár nyaralásra is. Elegendõ kétnaponként 20-30 perc edzés és keringési rendszerünket formába hozzuk vele. Ha valaki elhatározza, hogy az egyéb sportmozgás mellett (úszás, kerékpározás, stb.) elkezdi, akkor az elsõ két hétben a gyakorlatok idõtartama 10-15 percnél hosszabb ne legyen, majd fokozatosan emeljük az idõtartamot. Az edzéseket mindig bemelegítéssel kezdjük, ez 8-10 perc igen laza szökdelést jelent. Ez után 30 másodperc gyors ugrálás a pulzus felgyorsítására (kötél nélkül) és következhet a 20-30 perc közepes tempójú mozgás, utána levezetésként 5 perc laza kényelmes szökdelés. Ha mindezt kibírtuk, sokat tettünk állóképességünk javításáért. Érdemes minden másnap megismételni (ellenõrizzük állóképességünket két hónap multán, az elõzõekben megadott tesztek egyikével, meg fogunk lepõdni a javuláson).
Edzéshez ajánlott ugrástípusok:
1. Szökdelés páros lábbal lábujjhegyen, a sarok nem ér a földre.
2. U. a. mint 1-es, csak jobb és bal lábbal váltogatva.
3. Szökdelés zárt lábakkal, elõször egyik sarkunkkal érintjük a talajt, majd a másikkal.
4. Szökdelés páros lábbal terpeszugrásba, majd vissza.
Futó edzésterv kezdõknek
Bemelegítés: az edzések elõtt végezzünk 5-10 perc általános gimnasztikai gyakorlatot
Edzések után levezetésként sétáljunk 5-6 percet.
13. hét 1. nap: 6x4 perc 2 perc pihenõvel a résztávok között.
2. nap: 4x5 perc 3 perc séta a résztávok között.
14. hét 1. nap: 120 perc kerékpározás, vagy 80 perc kirándulás.
2. nap: 5x5 perces lassú futás, 3 perc séta a résztávok között.
(a következõ számunkban folytatjuk).
Készülj az október 7-i országos gödi futóversenyre. Nem a gyõzelem, a részvétel a fontos!
r.t.

Minõségbiztosítás a betegellátásban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Váci Jávorszky Kórház a város önkormányzati intézményei közül elsõként szerezte meg minõségügyi tanúsítását. Az ISO 9002 minõségbiztosítási minõsítés ünnepélyes átadására szeptember 4-én került sor.
A váci kórház közel másfél éve kezdte meg felkészülését a minõségügyi tanúsításra. Az eltelt idõszak alatt kiképzésre került az intézmény 16 belsõ auditora, akik kiemelten felelõsek a minõségpolitikai irányelvek megvalósulásáért.
A felkészülés folyamán több ezer oldal dokumentáció készült el, amelyek a betegellátást érintõ minden folyamatot részletesen szabályoznak. A kórház vezetése reméli, hogy az ISO minõségügyi rendszer bevezetése eredményeként a betegellátás színvonala tovább fog javulni.
A Jávorszky Kórház a váci önkormányzati intézmények közül elsõként és önként vállalta a minõségügyi tanúsítás bevezetését, ami több millió forintba került.
A 170 ezer ember ellátásáért felelõs intézmény Pest megye lakosai közül Budapesttõl a szlovák határig élõ embereket látja el, e mellett Nógrád megye több települése is ellátási területéhez tartozik. A kórházban 702 ágyon, 16 osztályon folyik a gyógyító munka, amit több, mint száz orvos felügyel. A Jávorszky Kórházban évente közel 22 ezer ember fekszik be kisebb-nagyobb kivizsgálásokra, beavatkozásokra. A kórház egyike országunk azon négy intézményének, amelyben Sürgõs Felvételi Osztály (SFR) mûködik.
Ferjancsics László sajtófõnök

Újra Gödön maradt a Kupa!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Ünneplõ Közösség!

A megszólítás nem a véletlen mûve, mert itt és most valóban egy ünneprõl van szó. Az értelmezõ kéziszótár szerint az ünnep nagyobb közösségben jelentõs esemény személy emlékének. valamely eszme tiszteletének szentelt nap. Igen, itt és most egy nagy közösség jelent meg, a Dunakanyar apraja és nagyja, és valóban jelentõs eseményrõl van szó. A Göd Kupa már hagyomány, a Dunakanyar szakosztályainak naptárába már az év elején belekerül, mint az év egyik fontos eseménye.
Mit és kit ünneplünk ezen a jelentõs napon? Kezdjük az utóbbival. Titeket ünneplünk kedves Versenyzõk, akik vállaljátok a megmérettetést. Ünnep látni, hogy tavaly óta mennyit nõttetek és erõsödtetek. Ünnep látni azokat a versenyzõket is közöttetek, akik elõször vesznek részt a Göd Kupán. Köszöntsük õket egy bátorító tapssal.
Vissza tudtok emlékezni, amikor elõször szálltatok vízre? Akkor küzdöttétek le az egyik elsõ félelmeteket. Azóta már hányszor sikerült magatokat valahogyan legyõzni. Amikor már azt hittétek, hogy a fáradtságtól kiesik a lapát a kezetekbõl, összeszorított fogakkal tovább hajtottatok. Hányszor, de hányszor megtörtént ez Veletek az elmúlt években! Egy percig se bánjátok! A mai világban nagyon nagy szükség van az olyan egyéniségekre, akik saját korlátaikat akaratuk edzésével tágítják. Sokszorosan meg fog térülni Nektek ez az energia-befektetés. Munkátok és fejlõdésetek azonban elképzelhetetlen lenne edzõitek és szüleitek nélkül. Sose felejtsétek ezt el!
Simi, a „varázsló“Vajda Pista nagy munkában van
Tisztelt Edzõ kollégák, tisztelt Szakosztályvezetõk!
Önöknek csak annyit tudok mondani: Köszönjük. Köszönjük azt a teljes elkötelezettséget, mellyel elõmozdítják tanítványaik fejlõdését. Köszönjük azt a töretlen alázatot, ahogyan sportágukhoz viszonyulnak. Legyen erejük folytatni ezt az áldozatos munkát!
Tisztelt Szülõk! Jó, hogy Önök is itt ünnepelnek gyermekeikkel. Köszönjük lelkesedésüket és áldozatkészségüket. Álljanak ki mindig a kajak-kenu sport mellett! Ez a sport csak szépre és jóra tanítja gyermekeiket. Megtanítja nekik a csapathoz tartozás örömét, a természet mélységes tiszteletét, az akaraterõ megedzését. Sohase essenek abba a kísértésbe, hogy megkérdõjelezzék, jó-e ez a sport gyermeküknek! Igen, nagyon, de nagyon jó.
Végül köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik lehetõvé tették, hogy ez a mai, most már hagyományos verseny újból megrendezésre kerülhetett. A Dunakanyar együtt ünnepelhet az Önök áldozatkész munkájának eredményeképpen. Alea iacta est! - mondta Julius Ceasar. "A kocka el van vetve" és ezzel a kimondott szóval átlépte a Rubicont. Becsületes küzdelmet kívánok Nektek. A kocka el van vetve.
Ezzel a versenyt megnyitom.
Az ifjú kajakosok
Ezekkel a szavakkal nyitotta meg szeptember 2-án reggel Salamon Tamás, Göd Város Önkormányzata Közmûvelõdési és Sportbizottságának elnöke a VII. Göd Kupát. A Dunakanyar immár komoly tradíciókkal rendelkezõ evezõs viadalát soha nem tapasztalt érdeklõdés mellett rendezte meg a Gödi Sportegyesület, a Kajakkal az Egészségért és a Dunai Vízisport Alapítvány. A közös összefogást siker koronázta. Mintegy 400 versenyzõ állt rajthoz, illetve ült csónakba. Nyergesújfalu, Szob, Vác, Verõce, Dunakeszi és a Budapesti Építõk, valamint a Gödi SE, ifjú evezõsei mérték össze tudásukat. A végeredmény a vendéglátók gyõzelmét hozta. Második helyen Dunakeszi, a harmadikon Vác csapata végzett.
Az egész napos rendezvény reggelén, még sûrû ködben úszott a Duna-part, alig lehetett látni a túloldalt. Ám ez nem szegte a versenyzõk kedvét, a Hamza Éva vezette szokásos aerobic-bemelegítõ pedig, hangulatos elõkészítõnek bizonyult a küzdelem kezdetéhez.
Fél tízkor indult az elsõ futam, és az ebédig nem unatkoztak a versenybírák, akik mintegy páholyból, Gyurma úszóházáról nézték végig a viadalt. A lelkes szülõi gárda által fõzött gulyás és Vajda Pista legendás halászléje kapóra jött a küzdelemben megéhezett ifjúságnak. Természetesen vendégül látták a szervezõk a Kupa és a gödi Kajak-kenu Szakosztály támogatóit is, akikbõl idén szép számmal akadt. Közülük is kiemelte, és emlékplakettel jutalmazta a díjkiosztás során – a házigazda szerepét betöltõ – Czapkó Miklós Salgó Istvánt, Zsezserán Sándort, dr. Sípos Lászlót, Trebics Andrást, Havas Tibort, Németh Sándort, Nagy Árpádot, Fodor Balázst és Vági Józsefet.
A délután már a kötetlenebb versenyzés jegyében telt. Az indiánkenukban senior és masters öregfiúk, családok és vegyes párosok fogtak lapátot. Az eredményhirdetésrõl és az azt követõ tombolasorsolásról szinte senki nem távozott üres kézzel.
A rendkívül jól szervezett, közösségkovácsoló, és az ifjúságért tenni akarásból követendõ példát nyújtó esemény záróakkordja a hagyományos Scarabeus buli volt, amelyen a szakadó esõ ellenére éjjel egyig ropták a leglelkesebbek.
Gratulálunk! Ismét megmutatták a gödi kajakosok – kicsik és nagyok, szülõk és gyerekek, edzõk és támogatók –, hogy így is lehet. És csak így érdemes.
r.
A VII. Göd Kupa hivatalos eredménylistáját és az esemény támogatóinak névsorát következõ számunkban közöljük.

„Ez a világ legszebb vízpartja”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hajrá Zoli!– mondta világbajnokunk, Kammerer Zoltán
Lapunk megjelenésével egy idõben landol az a repülõgép, amelyen a gödi vizeken nevelkedett Kammerer Zoltán, a magyar evezõs válogatott tagjaként a 2000. évi nyári olimpiai játékok színhelyére, Sydneybe érkezik. Olimpiai felkészülését megszakítva, tíz nappal ezelõtt még kormányosként indult az indiánkenuk happy futamában a Göd Kupán. A futam után, fagylaltosztás elõtt beszélgettünk a 22 esztendõs gödi világbajnokkal.
– Éppen egy évvel ezelõtt örvendetes hírrõl tájékoztattuk a gödieket: kilencévi szünet után ismét világbajnokságot nyert a férfi kajak négyes 1000 méteren, s ezúttal Te voltál a vezérevezõs.
– Sydneyben is én ülök majd elõl ebben a számban, s mögöttem Storcz Botond, Vereczkei Ákos és Horváth Gábor foglal helyet. Az olimpián párosban indulok még 500 méteren Storcz Botonddal.
– Már-már „rutinos” olimpikonnak számítasz, hiszen nem ez az elsõ ötkarikás versenyed.
– Atlantában a 10. helyen végeztem egyesben. Ausztrália sem okoz meglepetést számomra, hiszen eddig négy alkalommal láttam már a kagylóhéjra emlékeztetõ sydneyi operát, amely bevallom, némi csalódást okozott, épp úgy, mint a város, ahol minden olyan, mintha csak díszlet lenne. Lehet, hogy az európai értelemben vett történelmet hiányolom a számunkra fiatal kontinensen.
– Milyen reményekkel nézel a nagy megmérettetés elé?
– Az edzõtábor a játékok helyszínén fejezõdik be, elsõsorban a verseny elõtti akklimatizálódás miatt, amire szükségünk lesz, mert most nincs nagy meleg Sydneyben. Ha nem hibázunk – rossz rajtra, figyelemvesztésre gondolok –, lehet esélyünk.
– Az olimpiára való felkészülés finisébõl, a háromhetes dunavarsányi edzõtáborból jöttél haza, egykori sikereid színhelyére, nevelõegyesületedhez.
– Nagyon szívesen tettem eleget a meghívásnak és örülök, hogy Dónusz Éva világ- és Európa-bajnok, valamint Horváth Gábor olimpiai és világbajnok evezõs sporttársaim is vállalták, hogy, díjakat adnak át a Göd Kupán. Tizenhárom évvel ezelõtt itt ültem elõször kajakba, itt nyertem elsõ versenyeimet, ’94-ben még magam is részt vettem a Göd Kupán és az év õszén búcsúztam a gödi egyesülettõl. Átigazoltam az UTE-ba, majd 1997-ben a Gyõri VSE-be. Két és fél éve Sári Nándor edzõ irányítja a munkámat.
Nagyon örülök, hogy az idei Göd Kupán ilyen népes számú evezõs csapat állt rajthoz, és hogy ennyi gödi volt kíváncsi a futamokra. Az olimpiai válogatókon nincs ekkora közönség. ’90 óta figyelem a gödi Kajak-kenu Szakosztály munkáját. Jó érzés látni, hogy míg másutt leépül a vízi sport, itt lendületesen fejlõdik. Remek a szülõi gárda, kitûnõek a szervezõk. Ezért is szeretnék idõmtõl és erõmtõl telõen segíteni nekik a jövõben. Na meg azért is, mert sok helyen jártam már, de bátran állíthatom, a világ legszebb vízpartja az alsógödi Duna szakasz. Olimpia után is ide vezet majd az utam. Van még egy kajakom a csónakházban.
Eddig tartott a beszélgetés, ugyanis fontos dolga akadt Kammerer Zolinak. Vági Józsi kérte meg az ifjú bajnokot, álljon a fagylaltos kocsi mögé, és adagolja a Göd Kupák szokásos ajándékfagyiját a leendõ evezõs bajnokoknak, s õ boldogan teljesítette a feladatot. Mi pedig szorítunk neki a világ elsõ számú sportolóinak versenyén. r. k.

„Ilyen sikeres évünk még soha nem volt”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Verseny előtti beszélgetés Hamar Jánossal, a Gödi Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztályának vezetőjével

– A hetes mesebeli szám. A Gödi Sportegyesület és a Kajakkal az Egészségért és a Dunai Vízisport Alapítvány idén hetedik alkalommal rendezi meg a Göd Kupát. A kajak-kenu szakosztály olyan gyorsan fejlõdött az utóbbi években, mint a mesében. Mi a titok nyitja?
– Talán a közös akarat és a munka. Mindenki teszi a dolgát. A Göd Kupa mindig szerevezettebb, egyre jobb. Lassan belerázódtunk. Ilyen népes mezõny még soha nem indult, pedig három éven át hagyományosan rossz idõt fogtunk ki. Most úgy tûnik szerencsénk lesz. A megszokottnál egy héttel késõbbi idõpontra tettük az eseményt, hogy az iskolakezdéshez kapcsolva, minél több csapatot tudjunk meghívni. A versenyen indulók létszáma 250-300 fõ, és ebben nincsenek benne a délutáni kenufutamok – családi, happy, senior – résztvevõi.
A verseny megrendezéséhez szükséges költségek biztosításáért sikeresen pályáztunk az Ifjúsági és Sportminisztériumhoz. Idén minden dobogós versenyzõ gravírozott érmet és kupát kap, s hála támogatóinknak, ajándékokkal is tudjuk jutalmazni a résztvevõket.
Talán kicsit a korábbi Göd Kupák hatására is, Göd csapata valóban jelentõs fejlõdésen ment keresztül. Rendszeresen 60 gyerek látogatja ez edzéseket és 40 körüli az újoncok száma, tehát mintegy 100 fõt mozgat szakosztályunk. A fejlõdés eredményeinkben is megmutatkozik. Síkvízi evezésben országos bajnokságon négy arannyal, két ezüsttel és két bronzéremmel dicsekedhetünk. A maratoni országos versenyen két arannyal, egy ezüsttel és két bronzéremmel lettünk gazdagabbak. Ilyen sikeres évünk még soha nem volt. Ezt az összesített eredmények is bizonyítják. Míg 3-4 évvel ezelõtt 50 pontot értünk el, tavaly 124 pontot szereztünk, idén pedig 200 pont fölött járunk. Ezek csak a Magyar Bajnokság eredményei. Ebben az évben elõször a Dunakanyarban megrendezett összes kupát mi nyertük meg. (Remélem a jövõ heti, Verõcén megrendezésre kerülõ országos versenyen is becsülettel megállja helyét 30 gyerekünk.) Az utóbbi idõben egyre inkább elismerik a munkánkat a Kajak-kenu Szövetségben is. Az egyik leggyorsabban fejlõdõ szakosztály lettünk. Ma már presztízskérdés a Göd Kupáért versenyezni.
– Ezek a kitûnõ eredmények azt jelentik, hogy versenyistálló mûködik Gödön?
– Nem. Azokkal a fiatalokkal is szívesen foglalkozunk, akik egyszerûen az egészségük érdekében – hiszen elsõsorban ezért hoztuk létre a Kajakkal az egészségért Alapítványt –, hobbi szinten sportolnak. Kis egyesület a miénk, 17-18 év feletti fiatalokkal már nem foglalkozunk.
A felnõtt élmezõnyben való versenyeztetés évente több mint egy millió forintjába kerül az egyesületeknek, s ezt mi nem engedhetjük meg magunknak. De nem is ez a célunk, hanem az, hogy 18 éves korig utánpótlás csapatot mûködtessünk. Aki arra érdemes, életkora elõrehaladtával szép lassan átigazol nagyobb, tehetõsebb egyesületekbe. Akik pedig nem igazán tartoznak az élmezõnybe, általában lemorzsolódnak 14 éves korban, vagy ha érzik, hogy az esély elszállt, és hobbi szinten folytatják az evezést. Nem baj, a szabadidõ egészséges eltöltése már önmagában nyereség. Helyükre viszont újak jönnek.
– Összehasonlítva Göd más rendezvényeivel, meglepõ a szponzorok sokasága a Göd Kupán.
– A Göd Kupa hét esztendõs története során olyan komoly presztízst vívott ki magának, melynek köszönhetõen a város legjelentõsebb és – úgy a résztvevõket, mint a szurkolókat tekintve –, legnépesebb sporteseménye lett. Segítõink is nagy örömmel látják a szakosztály fejlõdését, és úgy érzik, jó helyre adják a pénzüket, támogatásukat.
– Ha nem is szerepelnek a hivatalos támogatók listáján, a szülõi gárda segítsége nélkül aligha dicsekedhetnének ezekkel az eredményekkel.
– Kétségtelenül jó csapat jött össze. Legalább száz szülõ dolgozik évrõl évre azon, hogy jól sikerüljön a Göd Kupa. Támogatók toborzásában a szülõk komoly érdemeket szereztek. Hónapokkal a verseny elõtt megkezdik a munkát, melyre nagy szükségünk van. Az évek alatt nagyon sokan lettünk. A jelenlegi létszámot továbbfejleszteni nem tudjuk, anyagi korlátok, de a helyi lehetõségek miatt sem. Lassan kinõjük a létesítményünket. Az utóbbi években szülõi segítséggel fejlõdött ugyan a hajóparkunk, de fele annyi hajó sincs, mint gyerek. Ez fõleg õsszel és tavasszal gond, amikor a tanítás miatt idõhöz vannak kötve a gyerekek. Be kell osztani a hajókat.
– Száz gyereket naponta edzeni nem kis feladat. Ki foglalkozik velük?
– Mindenek elõtt Simi, azaz Simkó László, a nagy varázsló, aki olykor az evezõ mellé szárnyakat ad a gyerekeknek. Hetente háromszor besegít Jánosházi Imre. Õ a kezdõkkel foglalkozik. Nyáron Kolozsvári Tamás is segítségünkre volt. Télen Wágner László a Piarista Szakmunkásképzõ Iskola kitûnõ testnevelõje tart nagyszerû tornatermi edzéseket.
– Az egyesületben evezõk zöme diák. Naponta több órát edzenek. Nem megy ez a tanulás rovására?
– Cáfolom, azt a tévhitet, miszerint a sport elveszi az idõt a tanulástól. A kajakos gyerekek 90 százaléka négyes tanulmányi eredménnyel zárta a tanévet. Fizikailag ugyan elfáradnak, ám szellemileg felfrissülnek. Nagyfokú önállóságra is neveli õket ez a sport. Nekik kell a hajójukat tisztán tartani, vízre tenni, versenyekre felkészíteni. Mindez az otthoni munkában is jól hasznosítható. S ezt a kajakosok szülei ki is használják, ám a gondoskodáson túl azzal honorálják, hogy a versenyeken rekedtre drukkolják a torkukat csemetéikért, hiszen kevés jobb érzés van annál, mint amikor dobogón áll a gyerekünk.
r. k.

LABDARÚGÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi focicsapat
Felső sor: Kekecs Cs. k., Szabó, Laczik, Hegedűs, Bagócsi, Egervári, Varga
Középső sor: Kispál, Hódosi, Piros, Mudri J. szkoszt. vez., Pap S. edző, Együd, Sárosi Gy. gyúró, Sebő A. techn. vez.
Alsó sor: Szádoczky, Tura, Szabadi G., Kovács, Szabadi Z., Horváth.

Gödi SE – Tököl KSK 1:1 Góllövõ: Hegedûs.
Gödi SE ifi – Tököl KSK ifi 2:2.
Wilker Liget SE – Gödi SE 2:6 Góllövõk: Kekecs 3, Horváth, Együd, Gulyás
Wilker Liget SE ifi – Gödi SE ifi 4:2
Gödi SE – Kiskunlacháza 1:1 Góllövõ: Gulyás
Gödi Se ifi – Kiskunlacháza ifi 3:1
Bag – Gödi SE 1:0;
Bag ifi – Gödi SE ifi 6:0
Gödi SE – Törökbálint 2:0 Góllövõk: Varga, Piros Összeállítás: Kovács-Tuza, Szabadi G, Egervári, Bagócsi-Laczik, Horváth G., Jávor-Varga, Együd, Piros. Csere: Gulyás, Kispál.
Gödi SE ifi – Törökbálint ifi 3:6
Délegyháza – Gödi SE 2:1 (1:0)
Összeállítás: Kovács-Egervári, Szabadi G., Bagócsi, Tura-Jávor, Kekecs, Laczik, Horváth-Piros, Gulyás.

Nagyon gyenge játékvezetés mellett, ajándék tizenegyessel nyert a helyenként rendkívül durván játszó hazai együttes. Csapatunk az elsõ játékrszében elvesztette két gólerõs csatárát, miután sérülés miatt le kellett õket cserélni. Ennek ellenére a második félidõt a gödi csapat irányította, több gólveszélyes akció után Horváth G. egyenlített. Nem sokkal késõbb egy kapu elõtti kavarodás után a játékvezetõ nagy-nagy jóindulattal büntetõvel ajándékozta meg a hazaiakat, amit értékesítettek.

Délegyháza ifi – Gödi SE ifi 7:1 (2:1)
Csapatunk 1:0-ra vezetett, de a fiatal, rutintalan játékosokból álló együttesünk sorozatos egyéni hibák után gólokkal ajándékozta meg az ellenfelét.
8. forduló: szept. 17. Makád – Gödi SE 16, 14 órakor.
9. forduló: szept. 23. Gödi SE – Vecsés 16, 14 órakor.
Antal György Bálint

Lelassult az elsõ harmad a felnõtt labdarúgók bajnokságában. Érdemes áttekinteni az eddigi eredményeket, illetve az elvégzett munkát. Tudva levõ, hogy labdarúgó csapatunk egy osztállyal feljebb lépett, a megyei I. osztályú bajnokságba. Az eddig lejátszott mérkõzések alapján megerõsödhet az az elvárás, hogy biztosan, csont nélkül megõrizzük helyünket ebben a bajnokságban.
A 6. forduló alapján 50 százalékos mérleget mutat a teljesítményünk. Két gyõzelem (Wilker, Törökbálint), két döntetlen (Tököl, Kiskunlacháza) és sajnos két vereség (Bag, Délegyháza). A vereségek mindig fájóak, de ezek különösen, hiszen mindkét alkalommal (sokan látták is) erõs bírói segédlettel vesztettünk 3-3 pontot.
Összegezve az eddigieket, úgy érzem, hogy csapatunk ha ilyen hozzáállást illetve munkabírást tanúsít, bármelyik csapattal fel tudjuk venni a versenyt, illetve bárkit képesek vagyunk megadásra késztetni.
Mudri József szakosztályvezetõ

SAKK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A GÖDI SE sakkozója, Beszterczey László augusztus 21–29 között részt vett a Keszthelyen megrendezett 19. Nemzetközi Sakkversenyen.
A kilenc fordulós, svájci rendszerû FIDE versenyen 53 induló közül, az elõkelõ 11. helyet szerezte meg 5,5 ponttal. Több FIDE mesterjelöltet is megelõzött. Ezzel az eredménnyel teljesítette a FIDE mesterjelölti normát. Gratulálunk! A.Gy.B.

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/