Gödi Körkép október 25.

Tartalomjegyzék


MEGHÍVÓ Harangszentelésre

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Város Önkormányzata és a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület szeretettel várja Önt harangszentelõ ünnepségére, amelyet 2000. október 29-én 14.30-kor tart a Pázmány Péter utcai temetõben.
A harang és a harangláb a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület kezdeményezésére, Göd Város Önkormányzata és városunk lakóinak adományaiból kerül felállításra.
A haranglábat a Piarista Szakmunkásképzõ Iskola tanulói mestereik segítségével készítették.
Köszöntõt mond Szegedi Sándor polgármester és Berta Sándor a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület elnöke.
A katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselõi kérnek áldást a harangra és városunk polgáraira.

Gödi temetõk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Volt emberek
Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.
Nem téve semmit, nem akarva semmit,
Hatnak tovább.
(Kosztolányi Dezsõ: Halottak)

Kezdet és vég, születés és halál. Az élet természetes velejárói. Nem mindegy azonban, hogy elõdeink, hozzátartozóink milyen körülmények között találnak örök nyugalomra. A közelgõ mindenszentek, a Városszépítõk temetõtakarítása és az Önkormányzat szeptemberben, e témában hozott rendelete teszi idõszerûvé, hogy Markó József TESZ igazgató és Helmes Ferenc temetõgondnok segítségével foglalkozzunk a gödi temetõkkel.

Településünk legkorábbi temetkezési emléke - mint azt Bátorfi Józseftõl megtudtuk - az avar kori vártól keletre lelhetõ fel. Ezt követte idõrendben a Kincsem parktól északra, az Alba kertbe ékelõdött temetkezési hely, majd a mai Hernád utcai új köztemetõ mellett található pusztai temetõ. A múltat idézi a Pázmány Péter utcai temetõ csak úgy, mint a Pesti úti sírkert.
Korábban minden temetõnek volt egy önkéntes sírásója és sírgondozója. Bizonyára sokan emlékeznek még Molnár és Boskó bácsira, Borsi vagy Lami nénire. Ma, amikor Göd négy temetõjének összterülete mintegy 13 hektárnyi, nincsenek sírgondozók, s a temetõk egyikében sincs szervezett sírgondozás. Vállalkozói alapon, mint szolgáltatás lenne ez megoldható. Az egyes sírok rendben tartása a hozzátartozók feladata.
Gödön a temetõk a város tulajdonában és a Település Ellátó Szervezet kezelésében vannak. Mint Markó József igazgatótól megtudtuk, a TESZ ezt a munkát a temetõgondnokkal, Helmes Ferenccel és két sírásóval végezteti, éves költségvetés alapján. Az összes kiadás idén 3. 760. 000 Ft. Ebbõl az összegbõl több mint 2 millió Ft. a gondnok és a két sírásó, illetõleg a temetõ karbantartó személyzet bére, tb. járuléka. A temetõ fenntartására 1. 300. 000 forintot fordítanak. A maradék a szemétszállítást, a villany, víz- és csatornadíjakat, valamint a karbantartást fedezi. Bevételként jelentkezik a sírhelyek, illetõleg a különbözõ szolgáltatások ára 2,3 millió forint értékben.
- Más településekkel összehasonlítva a gödi árak nagyon alacsonyak - mondja Helmes Ferenc temetõgondnok. - Ahányszor próbálkoztunk a testület elõtt reálisabb árak kialakításával, mindig ellenállásba ütköztünk. Az önkormányzat támogatása 1 millió Ft. A temetõ kényes kérdés, nem engedték a díjakat emelni. Pedig csak a hulladék elszállítása évi 250 ezer Ft-ba kerül. Sajnos az erre a célra beállított konténereket más egyéb szeméttel tölti meg a lakosság. De konténer nélkül is behordják a szemetet a temetõbe. Sõt megesett az is, hogy a temetõ vízcsapjáról kivezetett vízzel, családi ház kertjét locsolták.
- Ha már az árakról esett szó, mibe kerül ma egy sírhely Gödön?
- A Település Ellátó saját hatáskörében intézi a sírhelyek biztosítását, alapvetõ feladatunk - a szertartást kivéve - a temetés megfelelõ biztosítása. Egyes sírhely 5. 000 Ft plusz Áfa, dupla sírhely 10. 000 Ft plusz Áfa. Ez 25 évre szól. Sírhely urnasír parcellában 3. 500 Ft plusz Áfa, szintén 25 évre. Kolumbáriumban egyes 4000 Ft plusz Áfa 10 évre. Dupla urnafülke ennek a kétszerese. A temetés költségei: sírásás, ravatalozás, hûtés, halott kezelés, boncolás plusz sírhely - 25 ezer Ft. Ehhez jön a temetkezési szolgáltatók által végzett tevékenység: a halott szállítás, kellékek biztosítása, eltemetés, hantolás - 75 ezer Ft. Ez az átlag ár, amely plusz mínusz 10 százalékkal változhat, és az összegben nem szerepel az egyházi szertartás. A köztemetés 60 ezer Ft. (ha az önkormányzat eltemet valakit, akinek például nincs hozzátartozója).
- A négy gödi temetõ közül egyedül a Hernád utcai új köztemetõ felszereltsége felel meg a mai követelményeknek és közegészségügyi elõírásoknak.
- Ezek hiányában zárták le a hetvenes évek végén a Jácint utcai, a Pázmány Péter utcai és a Pesti úti temetõt is. Hiányoznak az infrastrukturális feltételek. Egyébként is mindhárom temetõ megtelt. Sírkertként, emlékhelyként mûködnek a jövõben, ahol csak urnás temetés engedélyezett, bár a lakosság kérésére a Jácint utcai temetõbe mai napig temetünk. Az ott lévõ akácos kiirtását követõen lehetõség nyílt új sírhelyek kialakítására és a régi sírhelyek is megválthatók. A temetõ és a temetkezés nem annyira mûszaki, mint egészségügyi probléma. Az 1970 óta törvénnyel szabályozott elõírások szerint - a fertõzésveszély miatt - védõtávolságot kell tartani a lakott terület és a temetõ között. A település beépítettsége miatt a gödi temetõk ennek a követelménynek nem felelnek meg - mondja Markó József.
- Nem lehet könnyû négy temetõt felügyelni. Elégedett a lakosság a sírkertek állapotával? - kérdezem Helmes Ferencet.
- A temetõk jelenlegi állapota nagyjából megfelel a város egyéb paramétereinek. Az új köztemetõnél a kerítés felújításával lehetne foglalkozni, nem ártana a ravatalozóig vezetõ utat és a fõközlekedési járatokat szilárd burkolattal ellátni, és a térvilágítást is jó lenne megoldani. Ezekre a fejlesztésekre azonban saját mûködési költségbõl nem futja.
Az elmúlt tíz évben nem érkezett a temetõk belsõ rendjét kifogásoló lakossági panasz. Kivéve a lopásokat. Öt-hat évvel ezelõtt elõször a Pesti úti temetõbõl lopták el a harangot, majd begyûjtötték a Pázmány Péter utcai temetõbõl is. A haranglábak elkorhadtak, életveszélyes állapotba kerültek el kellett bontani. Sajnos a bronzból készült harang nem megõrizhetõ. A sírokról is elviszik az összes bronzbetétet, a korpuszokat, mindent, ami fémbõl van és mozdítható. Mindkét harang eltûnése alkalmával feljelentést tettünk a rendõrségen ismeretlen tettes ellen, ám egy hónap elteltével megkaptuk az értesítést: a nyomozás nem vezetett eredményre. A lopásokat állandó õrzéssel lehetne megelõzni, de ez még a budapesti temetõkben sem megoldható. Elõvigyázatosságból a Jácint és a Hernád utcai temetõk kapuját este bezárjuk.
Mint fenntartók, örömmel üdvözöljük a Pázmány Péter utcai és a Pesti úti temetõben történt lakossági összefogást. Jó tudni, hogy a hozzátartozók lelkiismerete felébredt. Szívesen látnánk a többi temetõben is hasonló kezdeményezést, hiszen negyven ember munkájával nem vetekedhet a temetõ karbantartók tevékenysége.
- Évente, mintegy 180 temetésrõl beszélhetünk Gödön. Amennyiben a város lakóinak száma a jelenlegi tempóban gyarapszik, hat-hét év múlva a Hernád utcai új köztemetõ szintén betelik.
- Már most foglalkoznunk kell a kérdéssel - veszi át a szót Markó József. - Folynak az elõkészítõ tárgyalások egy újabb temetõ beszerzésére. Felmerült több lehetõség, melyek közül a városon kívül fekvõ tízhektárnyi terület vásárlása látszik a legideálisabbnak. Vannak jelentkezõk, akik eladnák földjeiket, de az ár még nem tisztázott. Másik lehetõségként kínálkozik a Hernád utcai temetõvel szemben, az út túloldalán fekvõ tíz hektár, amely belterület, s mint ilyen nagyon drága. Viszont itt a meglévõ ravatalozó használható lenne. Nem kellene újat építeni. A másik lehetõség, a kettes út csomópontjánál Bócsa határában jobbra és balra fekvõ területek, ahol lényegesen olcsóbban, egy tulajdonostól lehetne megvásárolni tíz hektárt.
r.k.

Rendelet a temetõkrõl

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Város Önkormányzatának 30/2000.(IX. 26.) sz. Ök. rendelete a temetõkrõl és a temetkezési tevékenységrõl
(részlet)
2.§
(1) Az Önkormányzat az alábbi temetõket tartja fenn:
- Pázmány Péter utcai temetõ (936 hrsz) lezárt
- Csokonai u. (2527 hrsz) lezárt
- Jácint utcai temetõ ( 4032 hrsz ) részben lezárt
- Új köztemetõ (1829 hrsz) mûködõ
(2)A temetõ területén belüli közcélú zöld területek és útfelületek újabb sírhelyek kialakításával nem csökkenthetõk.
(3)A lezárt temetõkben csak urnás rátemetés engedélyezett. A részben lezárt temetõben az elõreváltott sírhelyekbe, valamint a meglévõ sírokba urnás vagy koporsós rátemetés is lehetséges.
(4) A temetõ fenntartója az önkormányzat, üzemeltetõje a Település Ellátó Szervezet. /TESZ/
(5) A fenntartással ill. üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok ellátását, az elõírások betartását a jegyzõ ellenõrzi. A jegyzõ jogkörében eljárva felhívást adhat ki, és szabálysértési eljárást folytathat le, bírságot szabhat ki.
3.§.
(1) A temetõt sírhelytáblákra (parcella), a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírokat az elõírásoknak megfelelõ méretben sorközök, oldaltávolságok szerint kell kijelölni, mely feladatot a TESZ végzi. A sírhelytáblákat, sírokat és sorokat számozni kell. A parcella sorszámát a helyszínen is fel kell tüntetni.
Fentiekrõl térképet kell készíteni, és a helyszínen jól látható helyen ki kell függeszteni.
(2) Sírboltok, családi sírhelyek, valamint a 10 éven aluli halottak részére külön sírhelytáblát kell kijelölni.
(3) A fenntartó döntése alapján központi fekvésû temetõrészen díszsírhelyek részére területet kell kijelölni. Díszsírhelyre jogosult városunk díszpolgára. Díszsírhelyet adományozhat a képviselõ-testület külön döntésével is.
(4) Az elhunytak eltemetése, illetve az elhamvasztottak elhelyezése az alábbiak szerint történhet: egyes vagy kettõs sírhelyben, díszsírhelyen, sírboltban, urnafülkében, díszfülkében urnasírhelyben.
(5) Sírgödrök, sírboltok és urnafülkék méretei az alábbiak:
felnõtt sír 1,6 m mély, mélyített sír 1,9 m, kettes sír 1,6 m, gyermek sír 1,6 m, urnahely 26,5 cm x 30 cm.
(6) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelezõ, de létesítése esetén a sírdomb magassága legfeljebb 30 cm lehet.
(7) Az elhaltakat általában az elhalálozás idejének sorrendje szerint következõ sírokba kell temetni, kivéve a kettõs sírhelyeket. A sírboltokba temetés rendjét a sírboltkönyv határozza meg. Urnát urnafülkében elhelyezni, urnasírba temetni, vagy sírhelybe rátemetni egyaránt szabad, a rátemetésnél ilyen esetben sírnyitási engedély nem szükséges. Fertõzõ betegségben elhunytra rátemetni 5 évig nem szabad. A rátemetés esetén biztosítani kell, hogy a koporsó legalább 1, 6 m mélységre kerüljön.
(8) Sírhelyek használata 25 évre, a sírbolt használata a temetõ fenntartójával kötött megállapodástól függõen 60-100 évre terjed. Az urnafülke használata 10 év. A használat díjfizetés mellett meghosszabbítható.
(9) Sírbolt (kripta) építéséhez és bontásához, valamint a szokásostól eltérõ síremlék létesítéséhez szabályszerû építési engedély beszerzése szükséges.
(10) A felállítandó síremlék tervét (vázrajzát) a temetõ fenntartójának be kell mutatni. Szabálytalan, közízlést sértõ, vagy oda nem illõ felírással ellátott síremléket felállítani tilos. Ülõhely, pad, a temetõ fenntartója által kijelölt helyen helyezhetõ el. A baleseti veszély elkerülése érdekében a síremlék az alappal együtt legfeljebb 150 cm magas lehet.
(11) Leromlott állapotú, düledezõ, balesetveszélyes síremlékek, sírboltok és sírjelzõk helyreállítására a temetõ fenntartója felszólíthatja a hozzátartozókat, illetve élet és vagyonbiztonság veszélyeztetése esetén jogosult a közvetlen veszélyhelyzetet megszüntetni.
Amennyiben a síremlék, sírbolt állítója (v. örököse) ismeretlen, úgy a felhívást, felszólítást a vonatkozó adatok megjelölésével, a temetõ hirdetõtáblájára 90 napra ki kell függeszteni. A helyreállítás költsége a létesítõt (v. örököst) terheli. Ha a felhívásra a síremléket, sírboltot nem állítják helyre, az elsõ fokú építésügyi hatóság a temetõ fenntartójának kérelmére a síremlék eltávolítását elrendelheti, ill. a sírboltba a további temetkezést megtilthatja.
(12) A temetõben elhelyezett tárgyakért a temetõ fenntartója és üzemeltetõje nem tartozik felelõsséggel.
(13) A temetkezésre szolgáló helyek magánszemélyek közötti csere, adás-vétel, öröklés tárgyai nem lehetnek. Sírhelyek elõreváltása nem engedélyezett.
(14) Külsõ vállalkozások által végzett munkák után temetõ-fenntartási hozzájárulás fizetendõ.
4.§
(1.) A temetõ üzemeltetõje minden temetõrõl nyilvántartási könyvet és sírbolt könyvet köteles vezetni, melyet a temetõ megszûnéséig meg kell õrizni. A közönség számára hozzáférhetõ helyen panaszkönyvet kell tartani.
(2.) A nyilvántartó könyvben (temetõkönyv) minden temetést idõrend szerint a következõ adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés éve, hónapja, napja, órája, az elhalt neve, legutolsó lakhelye, az elhalálozás ideje, pontos dátuma, a sírhely sor és sírhely, urnafülke száma, valamint az eltemettetõ neve és lakcíme
A nyilvántartó könyvhöz betûsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.
(3.) Külön jegyzéket kell vezetni a temetõben elhelyezett halva született gyermekekrõl, ebben fel kell tüntetni a halva született gyermek anyjának nevét, címét, az elhantolás (urnahely) idõpontját és a jelfa sorszámát.
(4.) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál, melyet a (2.) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának feltüntetésével. A sírboltba temetkezõkre vonatkozóan a sírbolt létesítõje rendelkezik.
(5.) A sírboltba halottat csak kettõs koporsóban szabad elhelyezni, melyek közül az egyiket légmentesen kell lezárni...
(7.) A szokásos gyászszertartásról a halott hozzátartozói kötelesek gondoskodni. A sírásási tevékenységet a hozzátartozók megbízása alapján az üzemeltetõ végzi. Esetenként a sírásói tevékenységet a hozzátartozók is elvégezhetik, de ezt kötelesek elõzetesen a temetõgondnoknak bejelenteni.
(8.) A hozzátartozók nélküli elhaltaknál, így a talált elhunytak esetében is, a temetéssel kapcsolatos feladatokról a város önkormányzata gondoskodik.
(9.) A ravatalozó helyiség használata kötelezõ. A ravatalozó gondozása, karbantartása a fenntartó feladata. A koporsók, sírok és sírboltok felnyitásához az I. fokú közegészségügyi hatóság engedélye szükséges.
(10.) A ravatalozó tisztán és rendben tartása, továbbá a temetõkben végzett boncolásnál való segédkezés a fenntartó kötelezettsége.
(11.) A temetõben végzendõ minden munkát - kivéve a sírok gondozását és növénnyel való beültetését - be kell jelenteni a temetõ üzemeltetõjének.
(12.) A temetõ fenntartója köteles bármely megváltott, de igénybe nem vett temetkezési helyet visszaváltani a megváltáskori díj tíz százalékának megfelelõ kezelési díj és az eltelt idõre esõ arányos összeg levonása után.
5. §
(1.) Tilos a temetõkben minden olyan magatartás, vagy tevékenység, amely a temetõlátogatók kegyeleti érzését sértheti.
(2.) A temetõkbe gépkocsival behajtani csak a fenntartó engedélyével szabad. A temetések ideje alatt a gépjármûforgalom tilos.
(3.) A temetõkbe állatokat bevinni tilos.
(4.) A temetõkben a temetõ létesítményeit, a sírokat, az azokon lévõ síremlékeket, a növényzetet, táblákat, bármi más tárgyat beszennyezni, rongálni, virágot, ágat letépni, díszítésre szolgáló tárgyakat elvenni, jogtalanul kivinni tilos.
(5.) A hulladékokat a kijelölt hulladéklerakó helyeken kell elhelyezni.
(6.) Sírokra egy méternél magasabbra növõ fákat, bokrokat ültetni tilos. Sírok közötti utakra növényzet nem ültethetõ.
(7.) A temetõkben lévõ közlekedési utak rendszeres karbantartásáról és a hulladék elszállításáról a temetõ üzemeltetõje gondoskodik.
(8.) A temetõ területén csak a sírok, síremlékek, sírboltok, urnafülkék díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértõ tárgyak helyezhetõk el (virág, dísznövény, váza, mécses). Egyéb engedély nélkül elhelyezett, a temetõ rendjét zavaró tárgyakat a temetõ üzemeltetõje eltávolíthatja, illetve az eltávolításra az érintetteket felszólíthatja.
(9.) A temetõkben meggyújtott gyertyákat a tûzveszély elkerülése érdekében a távozás elõtt el kell oltani.
(10.) A temetõkben exhumáláshoz, rátemetések miatt lebontott sírköveket vagy egyéb más okok következtében feleslegessé vált sírkõmaradványokat egy éven belül köteles a sir létesítõje visszaállítani, vagy elszállítani.
6. §
(1)Temetõk látogatási ideje:
Április 1-tõl - szeptember 30-ig 6-20 h
Október 1-tõl - április 1-ig 7-17 h
Kivétel: október 28-tól - november 4-ig 7-21 h
Temetõlátogatási idõn kívül a temetõben tartózkodni TILOS !
Külsõ vállalkozások által temetõi munkák a nyilvántartási idõben, munkanapokon 8-16 óráig végezhetõk.
7.§.
(1.) Szabálysértést követ el és 30. 000- Ft-ig terjedõ pénzbírsággal sújtható, aki az érvényben lévõ országos és jelen rendeletben foglaltakat megsérti.
(2.) A szabálysértési eljárás kezdeményezésére az Önkormányzat szakigazgatási szervei és a temetõ fenntartója, valamint üzemeltetõje jogosult.
Szegedi Sándor Szinay József polgármester jegyzõ

Okmányiroda Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Belügyminisztérium fokozatosan adja át az önkormányzatoknak a korábban a rendõrkapitányságok hatáskörébe tartozott ügyek intézését. Ezek egyik lépéseként Göd városi státuszának köszönhetõen, november elsején megkezdi mûködését a Polgármesteri Hivatalban az Okmányiroda. Életre hívása minden bizonnyal könnyebbséget jelent majd településünk lakóinak, hiszen a jövõ hónaptól, helyben intézhetõ a személyazonosító igazolvány, a lakcímet igazoló hatósági igazolvány és az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása.

Szinay József jegyzõtõl megtudtuk, hogy az új iroda vezetõje, Tóthné Kolter Márta lesz, aki az öszszevont Ügyfélszolgálat és Okmányiroda mûködését irányítja. Munkáját segíti majd egy személyazonosító igazolvány ügyintézõ, aki korábban a Dunakeszi Okmányirodában dolgozott, továbbá egy népesség nyilvántartási ügyintézõ és egy vállalkozói igazolványt kiadó kolléga. A két utóbb említett munkatárs ezt megelõzõen is a Polgármesteri Hivatalban dolgozott, és nemrégiben részt vettek az Okmányiroda mûködéséhez szükséges ismeretek elsajátításához nélkülözhetetlen átképzésen.
A jelenlegi ügyfélszolgálat tevékenysége valamelyest bõvül, hiszen az ott dolgozók készítik elõ az Okmányiroda ügyintézését, tájékoztatják az ügyfeleket milyen iratok szükségesek az egyes igazolványok kiváltásához, cseréjéhez. A gyors ügyintézés érdekében az Okmányirodában gyorsfényképet készítõ fotobox automata áll az ügyfelek rendelkezésére és illetékbélyeg helyben kapható.
– Jelentõs ügyfélforgalomra számítunk, különösen a jövõ év elejétõI – nyilatkozta a Gödi Körképnek Szinay József jegyzõ. – Bár mindenkit szeretettel várunk, kérjük a város lakóit, ha nem feltétlenül szükséges ne rohamozzák meg a Hivatal új részlegét. Idén januárban kezdték meg mûködésüket országszerte az okmányirodák. A sajtóból úgy értesültünk, hogy nem ment mindenütt zökkenõmentesen az indulás. Igyekszünk tanulni azokból a hibákból, amelyek – elsõsorban a Belügyminisztérium központi nyilvántartásával összeköttetésben álló számítógép rendszerbõl adódóan – másutt bekövetkeztek.
Az ügyfeleink adatait a BM számítógép rendszerébõl ellenõrizzük. Ilyenkor nemcsak a helyi rendszer dolgozik, hanem az országos is. A folyamatos és zavartalan munka érdekében vett részt az iroda három leendõ munkatársa egy négyhetes, intenzív tanfolyamon. Ez úton szerzett ismereteik birtokában, csak õk jogosultak az új iroda hatáskörébe tartozó számítógépes rendszer kezelésére.
Az Okmányirodát a Polgármesteri Hivatal földszintjén, a korábban szociális ügyekkel foglalkozó részleg helyén alakítottuk ki, összekapcsolva az Ügyfélszolgálat helyiségeivel. A Szociális Osztály felköltözött a Hivatal tetõterében kialakított második emeletre. Ezért, az ezt az osztályt felkeresõk megértését kérjük. Nem volt más választásunk. A tevékenységi körébõl adódóan nagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító Okmányirodát kellett a földszinten elhelyeznünk
A Belügyminisztérium bocsátotta rendelkezésünkre az Okmányiroda felállításához nélkülözhetetlen teljes számítógépparkot, programokkal együtt, csak úgy, mint a teljes felszereltséghez szükséges hat millió forintot. Az összegbõl sikerült úgy gazdálkodnunk, hogy a Hivatal más részlegeinél is tudtunk fejlesztõ beruházást eszközölni. Ez az elsõ olyan központi feladat leadás, amelyhez valóban biztosították a feltételeket.

Az Okmányirodában az alábbi ügyek intézhetõk:
– Személyazonosító Igazolvány (igénylés, pótlás, csere),
– Lakcímet Igazoló Hatósági Igazolvány,
– Egyéni Vállalkazói Igazolványok kiváltása .
Személyazonosító igazolványt az a polgár köteles kiváltani: aki nem rendelkezik más személyi azonosításra alkalmas okmánnyal (más okmánynak csak az érvényes útlevél felel meg).
Akinek lejár a személyazonosító igazolványa, a lejárat elõtt 60 nappal kérheti a cserét.
A személyazonosító igazolvány elvesztését minden esetben be kell jelenteni az Okmányirodában. Pótlása csak akkor kötelezõ, ha az állampolgár nem rendelkezik más érvényes okmánnyal.
Amennyiben az állampolgár nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas okmánnyal, úgy be kell szerezni a 3 hónapnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonatot, (nõk esetében a névviselésre vonatkozóan a 3 hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot is). Csak ezen okiratok beszerzése után lehet személyazonosító igazolványt kiváltani. Személyazonosító igazolvány kiváltása esetén 1.500 Ft., elvesztés esetén 3.000 Ft-os illetékbélyeg szükséges.
Illetékmentes a kiváltás, ha a polgár az adott évben tölti be a 14. életévét, valamint a 70. életévét betöltött személy, de csak abban az esetben, ha nincs más személyazonosításra alkalmas okmánya.
Lakcímet igazoló hatósági igazolványt akkor kérhet a polgár, ha: – lakcímében változás történik
– személyazonosító igazolvány igénylése, cseréje, pótlása esetén,
– az igazolvány adattartamában történt változás
– vagy elvesztése esetén.
Lakcímváltozás esetén szükséges a lakcímbejelentõ lap (Polgármesteri Hivataloknál kérhetõ), személyazonosító igazolvány, ingatlan tulajdonjogot igazoló (tulajdon lap vagy adásvételi szerzõdés).
Lakcímet igazoló hatósági igazolvány adatváltozás esetén 500 Ft, illetve elvesztés esetén 1.000 Ft-os illetékbélyeg szükséges.
Egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásánál a kérelem benyújtásához szükséges:
– magyar állampolgár esetén érvényes személyazonosító igazolvány, vagy útlevél, illetõleg más személyazonosításra alkalmas okmány, és a személyazonosságról és a lakcímrõl szóló hatósági igazolvány,
– külföldi állampolgár esetén útlevél és a gazdasági célú letelepedésre jogosító vízum vagy az ennek alapján kiállított tartózkodási engedély.
A 2000. november 1-e elõtt kiváltott vállalkozói igazolványokat 2002. június 30-ig regisztráltatni kell az Okmányirodában.
Okmányirodai ügyintézés a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendjétõl eltér:
Hétfõ: 8–18 óráig
Szerda: 8–16 óráig
Péntek: 8–12 óráig
r.

Közlemény

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Ifjúsági Tábor Munkacsoport következõ ülését 2000. október 26-án 18 órai kezdettel tartja a Polgármesteri Hivatal nagytermében. A Munkacsoport utolsó, szeptember 28-i ülésén a következõ határozatokat hozta:
1.) A tábor hasznosításának lehetséges módjaiként a zöldfelületi értékek megtartásával olcsó szálláshely, többfunkciós oktatási-, sport- és szabadidõközpont tevékenységeket fogadta el.
2.) A beruházás és mûködtetés finanszírozásra élni kíván a pályázatok adta lehetõségekkel.
3.) A Pázmány Péter utcai temetõ, a kerékpárút és Göd közigazgatási területe által bezárt terület a táborterülettõl függetlenül legyen kezelve és maradjon közterület.
4.) Támogatja a tábor területén lévõ tó felújítását és horgásztóként való üzemeltetését.
Küllõs Józsefné munkacsoport vezetõ

Nyílt levél az Önkormányzathoz és Göd Polgáraihoz!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1990-ben arról álmodtam, hogy községünk, mely a Dunakanyar kapuja, felvirágozott, tiszta település lesz. Ma már az országot járva számtalan kisebb-nagyobb település útjai, közterei virágosak, hogy közvetlen környezetembõl a sok közül egy párat felsoroljak: Vác, Kismaros, Verõce, Gödöllõ stb.
Ahhoz, hogy Gödön, mely közben város lett, az utcák és közterek virágosak legyenek a fõút villanyoszlopain tavasztól õszig muskátli virítson, több mindenre szükség van. Szükség van arra, hogy ne csak a polgárok kertjeiben virítsanak a virágok, hanem a posta elõtti utcaszakaszon is. Ki-ki törekedjen arra, hogy a háza elõtt az utcában nála virítsanak a legszebb virágok. Ehhez sok-sok akarat, jóindulat, munka és egy kevés pénz kell. A területi képviselõ gondja legyen az, hogy választási területük a legszebb és legtisztább legyen a városban. Ösztönözzék a polgárokat erre a szép feladatra, s a rendelkezésükre álló pénzbõl, ott, ahol kell, segítsék anyagilag is a munkát.
A Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület egyik feladata legyen a polgárok között a „Virágos Gödért” mozgalom elindítása és folyamatos felszínen tartása. Az képviselõ-testület támogassa a polgármester szándékát, aki szükségesnek tartaná egy fõkertészi állás betöltését, akinek feladata lenne a város köztereinek, fõútjának virággal való beültetése, a villanyoszlopokra a muskátlis ládák elhelyezését, és azoknak muskátlival való beültetését, irányítaná a város polgárainak e téren jelentkezõ igényeit. A munkákhoz már most õsszel hozzá kellene kezdeni, a költségvetés készítésénél a 2001. évre figyelembe kellene venni az e téren jelentkezõ igényeket. Tartalékolni kellene pénzt arra, hogy minden évben a legszebb három porta tulajdonosa az erkölcsieken kívül, anyagi elismerésben is részesüljön.
E témában már írtam cikket a Gödi Körképben, történtek kezdeményezések önkormányzati ülésen is, a polgármester úr részérõl is, de ezek eddig nem vezettek eredményre.
Bízom benne, hogy az új évezredben Gödöt az fogja jellemezni, hogy a Dunakanyar legvirágosabb városa. Szeretném remélni, hogy az álom valóra válik, és ehhez kérem a jó szándékú polgárok támogatását.
Dr. Faragó László képviselõ

Tisztelt érintett Gödi Polgárok!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tájékoztatjuk Önöket, hogy október 11-tõl kezdõdõen a DMRV Rt. folytatja a vízcsõhálózat tisztítását városunkban. A munkát Göd középsõ részén és Göd-alsó településrészen végzik, elsõ ütemben a vasút – 2. sz. fõút – Duna út – Béke út közötti területen. A csõtisztítás idõszakos vízkorlátozással, illetve vízzavarodással járhat, melyrõl a közvetlenül érintettek írásos értesítést kapnak a DMRV Rt. illetékes üzemigazgatóságától.
Elõfordulhat, hogy az elzáró szerelvények szabaddá tételéhez egyes helyeken a közterületet, utat is fel kell bontaniuk és ha az állapota megkívánja, az elzáró szerelvényt is kicserélik. Ez a munka a közlekedésben nehézségeket, az ottlakóknak kényelmetlenséget okozhat.
Kérjük megértésüket és türelmüket, mert a csõhálózatok karbantartása és tisztítása a jó vízminõség biztosítása, az Önök érdekében történik.
Gruber Péter településgazdálkodási irodavezetõ

Fásítás Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az elmúlt napokban több kiöregedett, életveszélyes – fõleg óriás nyár – fa kitermelése kezdõdött meg. Sajnos ebbõl a fajtából városunkban jelentõs mennyiség található, ami esztétikailag szép, mert joviálisan bólogató, hatalmas lombú fákról van szó, de ipari felhasználását tekintve értéktelen, alacsony fûtõértékû, valamennyi életveszélyes, ugyanis kb. egyidõsek, könnyen hasadók, vihar, vagy a rátelepedett hó súlya alatt bármikor balesetet okozhatnak. Ennek megfelelõen kivágásuk a következõ évek legnagyobb feladata, mely nem kis pénzt fog felemészteni a költségvetésbõl.
De nemcsak irtjuk, hanem pótoljuk is a fákat. Három éves elképzelésünk szerint 5000 db csemetét ültetünk ki közterületekre. Fásítási programunk egy új városkép kialakítását teszi lehetõvé. Az idén mintegy 500 db turkesztáni szilt, tölgyet és juhart telepítünk hiánypótlásként a Pesti úton, a Nemeskéri Kiss Miklós, a Béke és a Duna utcákban.
Ezúton is kérem a lakosságot, hogy a fiatal csemetékre legyenek tekintettel, védjék, óvják õket.
Fujer Tibor fõkertész

FIGYELEM

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Életbe lépett a kormány 141/2000 (VIII. 9.) Korm. rendelete a súlyos fogyatékosság minõsítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól. Ezért, akiket a rendelet érint – súlyosan vak, súlyosan siket, súlyosan értelmi fogyatékos, súlyosan mozgáskorlátozott – jelentkezzen a Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületének Gödi Szervezeténél (Telefon: 332-113), hogy segíthessünk a kérelem beadásában.
Antal György Bálint titkár

Öt évet kapott elsőfokon a gödi gyermekgyilkos

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Rendzavarás miatt félbeszakadt a gödi gyermekgyilkosság ügyében meghozott elsõ fokú ítélet kihirdetése a Pest Megyei Bíróságon október 13-án, Budapesten.
A fiatalkorú V. J.-t a Pest Megyei Bíróság nem jogerõsen öt év börtönnel sújtotta azért, mert 1998-ban több késszúrással, az ítélet szerint különös kegyetlenséggel megölt egy 13 éves gödi fiút, aki õt korábban a vádirat szerint többször is zaklatta. A büntetõkönyv szerint a fiatalkorú legfeljebb tízévi szabadságvesztéssel sújtható.
Az ítélethirdetést azonban néhány perc után meg kellett szakítani, mert az áldozat hozzátartozói közbekiabáltak, és a bírót is halálosan megfenyegették. Majd amikor a bíró kivezettette õket a tárgyalóterembõl, a Pest Megyei Bíróság épülete elõtt is folytatták a rendzavarást. A bíróság a rendõrség segítségét kérte a rend helyreállítása érdekében.

KÖSZÖNET

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nagyszerû dolog, amikor önzetlen segítséggel, azonnal meghallgatásra találó kérés teljesítésével találkozunk. Nagy örömünkre a közelmúltban sikerült összegyûjteni egy csokorra valót az önzetlen segítség példáiból.

Tisztelt Gödi Polgárok!

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a kárpátaljai Jánosi község iskolájának rendbetétele érdekében elkezdett gyûlés eredményes volt.
Köszönetet mondok a város polgármesterének, képviselõ-testületének, a római katolikus, református és evangélikus egyházközségeknek; az egyházközségek vezetõinek: Ország Tibor plébános, Szotyori Nagy Gábor és Kovács László lelkész uraknak, és minden segítséget nyújtó gödi polgárnak. Külön köszönöm Gusztos Gábor úr segítségét, aki a szállítást ellenszolgáltatás nélkül vállalta.
A hangversenyen fellépõ hat mûvésznek: Pászthy Júlia, Péter Anikó operaénekesnõknek, Bordás György, Mukk József operaénekeseknek, Kecskés Mónika orgonamûvésznek és Horváth József kürtmûvésznek a térítés nélkül nyújtott mûvészi élményért. A gyûjtés eredménye: 770.357 Ft, plusz 80.740 Ft az október 15-i jótékonysági hangverseny bevétele. A teljes pénzösszegért megvásároljuk azokat az anyagokat, amelyek a Jánosi iskola felújításához szükségesek.
Nagyon sok szépirodalmi könyv és 35 zsák ruhanemû gyûlt össze. Jelenleg arra várunk, hogy Jánosi község polgármesternõje jelezze, hogy a szállításnak nincs adminisztratív akadálya, s akkor elindul kamionnal a szállítmány, melyet Szegedi Sándor polgármester úr és jómagam
fogunk kísérni, hogy biztosan és hiánytalanul érjen célba. Az október 23-i ünnepélyen jelen lesz Jánosi község küldöttsége is, Barta Márta polgármesternõ vezetésével.
Dr. Faragó László önkormányzati képviselõ

A Széchenyi utcai Habitat építésénél keletkezett tûzifának alkalmas fahulladékot a Habitat for Humanity Vác/Göd Szervezete térítésmentesen rászorulók rendelkezésére bocsátotta. Az adományt, Trifan Péter gödi fuvarozó díjtalanul a rászorulók címére szállította. Köszönet érte.
Egy a Gödi Körképben megjelent írás – melybõl kiderült, hogy a Gödi Rendõrõrs telefonközpontja féléve nem mûködik – nyomán, a Penta Általános Építõipari Kft. szakemberei orvosolták a bajt. Nagy Gábor, a cég ügyvezetõ igazgatója egyetlen telefonhívás után intézkedett és ismét mûködik a telefonközpont. Köszönet a gyors és hathatós segítségért.
Bégányi László, a megújult Lila Biliárdszalon tulajdonosa eladásra kínálta a felújítás elõtti szórakozóhely berendezését. Egy halk kérésre azonban gondolkodás nélkül, mintegy 50 poharat ajándékozott a készletbõl az Egészségügyi Otthon lakóinak. Köszönet érte.

Itt a gödiek beszélnek...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Szerkesztõség!

Múltkoriban ismerõseimmel Gödön jártam, és ott kezembe került a Körkép címû lap. Szemem egy olyan cikken akadt meg, mely engem szakmailag is érint, ugyanis a Szent István Egyetem (volt Kertészeti Egyetem) Kertészettudományi karának Növénykortani Tanszékének egyetemi adjunktusa vagyok. A nevezetes cikkben Jeszenszky Lászlóné kertészmérnök-tanár a beteg növényi részek megsemmisítését javasolta égetéssel, de ezt az égetési tilalom miatt nem lehet. Baji Ferenc olvasói levelében egyetlen helyes megoldásnak csak a komposztálást ajánlja az égetés helyett. Úgy érzem, hogy ez a két vélemény rendkívül ellentétesnek tûnik, de nem is biztos, hogy az. Engedtessék meg, hogy röviden néhány gondolatot hozzáfûzzek a témához, annak megoldásához.

A növényeket károsító szervezetek igen különbözõek, fertõzõképességüket ettõl függõen különbözõ ideig tartják meg, elpusztításukhoz eltérõ hõmérséklet szükséges. A károsítók veszélyessége, azok járványtani jelentõsége is eltérõ, ezért általánosságban és kategorikusan megfogalmazni, hogy a komposztálás minden kártevõt és kórokozót elpusztít, nem helytálló. A helyesen végzett komposztálás során a hõmérséklet tartósan elérheti azt a hõmérsékletet, amely a károsítók többségét valóban megöli, de ehhez valóban szakértelem, gyakorlat és a komposzt folyamatos kezelése, gondozása szükséges. A kórokozók közül a vírusok és a baktériumok okozta betegségeknél a védekezés alapja, hogy a megbetegedett növényeket, növényrészeket minél elõbb az egészségesek közül eltávolítsuk, és lehetõleg a helyszínen megsemmisítsük. Bizonyára sokan hallottak már a csonthéjasokat megtámadó szilva- és kajszihímlõ betegségrõl: a vírusfertõzött fákat minél elõbb ki kell vágni és elégetni, a növényi maradványok összegyûjtésével.

Az alma- és körtefákat, valamint a birsfákat sajnos hazánkban is egy új betegség: a tûzelhalás veszélyezteti. Minden fertõzésgyanús elhaló hajtást, ágat azonnal égetéssel kell megsemmisíteni, ez a hivatalos, kötelezõ, karantén intézkedés a Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás egyidejû értesítése mellett. A fás részeket fertõzõ növénypatogén gombák a beteg fás részeken tartják fenn magukat. Ezért a növényvédelem e károsítók továbbterjedésének és fennmaradásának megelõzésére a megsemmisítésnek az égetéssel történõ módját javasolja.
A fás részek komposztálódása nem azonos idejû a puha állományú, zöld növényi részekével: a levelek 4-5 hónap alatt kész, érett komposzttá alakulnak, a fás részek komposztálódása lassúbb, a folyamat úgy gyorsítható, ha azokat felaprítják. Erre a célra már árulnak gépeket, 30–40 ezer forintos árban. Egy laikus, hobbi kerttel rendelkezõ tulajdonos, aki csak hétvégeken tartózkodik kertjében, valószínûleg nem tudja megengedni magának ezt a költséget.
Vannak olyan növények, mint például a diófa, melyek levelei nem komposztálhatók, nem a lebomlás lassúsága, hanem a benne lévõ káros anyagok miatt. Ezek összegyûjtése és elszállítása megoldott? Ha nem, akkor a kerttulajdonos hova tegye, hogyan szabaduljon meg a fánkénti több zsáknyi levéltömegtõl?
Városokban, még a fõvárosban is tûzgyújtási tilalom csak az év bizonyos idõszakára korlátozódik: általában október és április között a legtöbb lakott településen megengedik ezt a tevékenységet bizonyos korlátozásokkal.
Magam is kerttel rendelkezõ szakember vagyok, aki a lehetõ legkevesebb növényvédelmi beavatkozást alkalmazok növényeimnél, biogazdálkodást folytatok, folyamatosan komposztálok, de a beteg, fás részeket kiszárítva elégetem, és a fahamut a komposzt dúsítására használom.
Remélem, hogy gondolataimmal a problémakör kedvezõbb megítéléséhez hozzájárultam.
Üdvözlettel:
Dr. Némethy Zsuzsanna kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök

SZÜRETI BÁLT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Alsógödi Kertbarát Klub szüreti bált rendez október 28-án 20–04 óráig a József Attila Mûvelõdési Házban
Zene: Jagelló zenekar Büfé–tombola
Belépõ: 500 Ft.
Érdeklõdni lehet a kertbarátoknál.

Mihály-napi vásár óvodánkban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az 1. sz. óvodában szeptember utolsó péntekén – a tavalyi évhez hasonlóan – a helyi programunkban elfogadott jeles napként Mihály-napi vásárt rendeztünk. Az óvoda dolgozói – óvónõk és dajkák – a gyerekek aktív részvételével készítették a vásári árukat. Szülõk által készített mézes sütemény és vásárfia színesítette a portékát. Ezen a napon nagy izgalomban voltak a gyerekek, hiszen a készülõdés. a mézeskalács illata már napok óta benne volt a levegõben.
A vezetõ óvónõ köszöntõje után, a TÉKA együttes színvonalas mûsora elõzte meg a vásárt. Sok-sok gyermek, szülõ, ismerõs, rokon és szomszéd nézte, hallgatta a különbözõ tájegységek népviseletét, táncát bemutató mûsort. Élvezhettük a népi hangszerek által megszólaltatott zenét és az énekes csengõ hangját. A mûsor végén az együttes tagjai táncba hívták a gyerekeket, akik az óvó nénikkel és a szülõkkel együtt önfeledten, vidáman ropták.
A óvoda nagycsoportosai kiállítókkal nyitották meg a vásárt. Öröm volt látni a zsibongást. Volt ott minden; simi labda és forgóka, fejdísz és frottír állatkák, nyakláncok és karkötõk. Vásárolni lehetett edényfogót és kitûzõt, illatos babát és dióhéjból készült katicabogarat, hímzett terítõt, asztali- és falidíszt, ujjbábot és fakanál bábot, bohócfigurát és hajpántot, gyertyatartót és mákgubóból készült bábot, különbözõ terményekbõl fabrikált figurákat, tûpárnát és szívformájú párnát.
A gyerekek nagy örömére az idén is volt zsákbamacska. Aki megéhezett, csillapíthatta éhségét. Binder és társa és a László pékség pereceket, kiflit és különbözõ péksüteményeket bocsátott rendelkezésünkre térítés nélkül, ezzel támogatva óvodánkat. Köszönet érte. A finom pékáru elfogyasztása után szörppel lehetett a szomjúságot oltani.
A gyerekek mosolya és öröme a szülõk elismerõ szavai tükrözték, milyen kellemes egy ilyen együtt töltött óvodai délután.
Köszönjük a szülõk támogatását és aktív részvételét a vásár lebonyolításában.
Találkozunk jövõre ugyanitt.
Az 1. sz. óvoda gyermekei és dolgozói

Első országos CAC kiállítás a Dunakanyar kapujában

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hosszú évek után a MEOE Gödi Dunakanyar Szervezete megkapta országos CAC kiállítás rendezési jogát.
Nagy megtiszteltetés Göd városának, hogy egy napra otthont adott az ország kutyásainak. A kiállítás idén nyáron a Gödi Nemeskéri-Kiss Kúria parkjában került megrendezésre.
A kitûnõ hely, a fõszponzorok: a BOSCH Bt. és Szegedi Sándor polgármester biztosították a kiállítás magas színvonalát. Minden kiállító ajándékot kapott a Boschtól már a verseny kezdetén.
A bírói kar legjobbjai bírálták a 684 benevezett kutyát. A ringek tágasak és megfelelõek voltak, a Bosch zászlókkal feldíszítve pedig igen szép látványt nyújtottak. A kiállítónak és nézõnek pedig minden igényt kielégítõ vendéglõk, büfék és kulturált kiszolgáló helyiségek álltak rendelkezésre.
Göd legszebb kutyájaA Best in Show Programot az országban egyedülállóan különleges bemutatókkal tettük látványossá. Köszönjük a Köztársasági Õrezrednek és a Készenléti Rendõrségnek a bemutatón való részvételt, és hogy elõsegítették a profi, valamint a szépség-kutyások barátságát, parancsnokainak pedig, hogy engedélyezték részvételüket.
A Best in Show keretein belül különdíjakat kapott a Legszebb Magyar Pásztor, a Legszebb Vadászkutya, a Legszebb Veterán kutya. Számunkra természetesen Göd legszebb kutyája cím gyõztese volt fontos, melyet Szabó Sándor bírált.
Ezután a fajta csoportok bírálatára került sor, majd a Best in Show gyõztes kiválasztására. A gyõztesek és helyezettek hatalmas serlegeket Bosch tápokat, valamint gödi emlékvázákat kaptak emlékbe.
A díjakat Szegedi Sándor polgármester, Kruzslicz István a helyi szervezet elnöke, Balázsovits János Bosch kereskedelmi igazgatója adták át. A zenei aláfestés pedig igen jól illett mindenhez.
Úgy éreztük, hogy Göd város lakosságának is szereztünk egy igen jó napot. Külön köszönjük Murvai Zoltán úrnak a Nemeskéri-Kiss park tulajdonosának a segítségét a kiállítás megrendezésében. Az ország egyik legjobb CAC kiállítását sikerült megrendezni és reméljük, hogy jövõre is megkapjuk a rendezés jogát.
Még egyszer megköszönjük a Boschnak, a polgármester úrnak és a támogatóknak a segítséget!
K. I.

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A négy évszak, Márai Sándor a Füves könyvének előzménye és kiegészítője. Mindkét kötet tökéletes stílusművészettel, erkölcsi igényességgel, rezignált bölcsességgel megírt „prózai epigrammák” gyűjteménye az élet apró és sorsdöntő jelenségeiről, de az először 1938-ban megjelent A négy évszak még erősebben lírai fogantatású. Ahogy Ilyés Gyula írta: „igen sok darabja... tökéletes prózavers. Baudelaire és Rimbaud ilyenfajta művei közt volna a helye, ha lett volna magyar Baudelaire és Rimbaud”.

EZT LÁTNI KELL!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Október 13-án, pénteken 18 órakor Solymosi László, a Pest megyei Sakk Szövetség elnöke nyitotta meg a gödi József Attila Mûvelõdési Házban Antal György Bálint bélyeggyûjtõ SAKK NYÍLT OSZTÁLY bélyegkiállítását. Felkért hozzászóló Gombos Pál bélyeggyûjtõ volt. A kiállítás megnyitóján megjelent Dunakeszirõl Szekeres Sándor tanár úr, aki nemzetközi hírû sportbélyeg kiállító és nemzetközi zsûri tag. Gratulációit nemcsak szavakban, de az emlékkönyvben írásban is rögzítette. A megnyitón megjelent vendégek gratuláltak a szép, ízléses és gazdag anyagú sakk bélyeg, „futott” sakklevelezõlap és – boríték, valamint karte maximum és ritka sakk képeslap összeállításokhoz. Több sakkozó felismerheti magát a kiállított anyagokon.
A kiállítás november 15-éig tekinthetõ meg hétköznap 10-18, szombaton 10-13 óráig.
Nagy Miklósné

HITÉLET

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Református Egyházközségek reformációi alkalmai 2000-ben: Október 29-én, vasárnap az alsógödi templomban:
délelõtt 11 órakor – Ünnepi istentisztelet és úrvacsora a templomszentelés elsõ évfordulóján;
délután 5 órakor – Orgonazenés áhítat, utána szeretetvendégség.
Október 30-án, hétfõn este 6 órakor az alsógödi templomban: Zenés evangélizáció az I. Kor. 13. énekkarral.
Igét hirdet: Kovács László evangélikus lelkész.
Október 31-én, kedden este 6 órakor a felsõgödi templomban:
Reformációi istentisztelet, közremûködnek a hittanosok verssel.

Meghívó jótékonysági hangversenyre

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. november 25-én, szombaton este 18–20 óráig jótékonysági hangversenyt szervezünk a Huzella Tivadar Általános Iskola fûtésrendszerének kijavítására. A hangversenyen közremûködnek többek között Heim Mercedesz és Molnár András operaénekesek, orgonán kísér Szotyori Nagy Gábor református tiszteletes. Fellépnek az esten a Huzella iskola tanulói is. A hangverseny helye az alsógödi római katolikus templom. Részletes mûsort a Gödi Körkép következõ számában közlünk. Minden érdeklõdõt, segíteni akarót szeretettel és tisztelettel vár
Dr. Faragó László önkormányzati képviselõ

Kiállítás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Múzsa Mûvészeti és Tudománypártoló Egyesület 1991 õszén alakult a Duna bal partján élõ alkotókból. A negyvennégy bejegyzett taggal induló Múzsa az elmúlt évek során Vácon, Nagymaroson, Gödön, Szobon, Szõdligeten és Dunakeszin rendezett kiállításokat. Cél többek között a szellemi élet fejlesztése, a cselekvõképesség és alkotókedv fokozásával a szûkebb lakókörzet kulturális tevékenységének javítása, színesítése. Az egyesületnek jelenleg öt gödi tagja van, akik aktívan vesznek részt a kultúra terjesztésében. A MÚZSA Mûvészeti Egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2000. november 17-én 17 órakor a József Attila Mûvelõdési Házban (2131 Göd, Pesti út 72.) nyíló kiállítására.
A kiállítást megnyitja: Menyhárt László a Magyar Televízió fõmunkatársa, mûvészeti író
Közremûködik: Gödi Zenebarátok Köre
A kiállítás támogatója: Göd Város Önkormányzata és a Váci Múzsa Egyesület
Az alkotások 2000. november 17-tõl december 6-ig hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-13 óráig tekinthetõk meg.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A József Attila Mûvelõdési Ház és a Városi Könyvtár a Millennium alkalmából pályázatot hirdet.
A pályázat idõtartama: A pályázat 10 fordulós, 2000. november 1-tõl 2001. augusztus 20-ig tart.
A pályázat témája: Ezeréves államiságunk, történelmünk, kultúránk, magyarságunk.
A pályázatban részt vehetnek: gödön élõ diákok (óvodástól az egyetemistáig)
Témakörök:
1) Fotó: Gödrõl, gödiekrõl, Göddel kapcsolatos bármilyen eseményrõl, rendezvényrõl. A technika és a méret szabadon választott. (2000 január 1 – 2001 augusztus 20. között készült képeket várunk.)
2) Versírás: kötetlen
3) Prózaírás: kötetlen
4) Helytörténet:
a) Ebben a kategóriában városunkkal kapcsolatos történet, esemény, legenda stb... leírását várjuk. Keressetek meg idõsebb gödieket, és elmondásuk alapján írjátok le mindazt, ami érdekes lehet mások számára, illetve információval szolgál.
b) Gyûjtsetek korábbi gödi vonatkozású régi iratokat, dokumentumokat, újság cikkeket, igazolványokat, bizonyítványokat, fotókat stb...
5) Képzõmûvészet: Máshol még be nem mutatott alkotásokat várunk a képzõmûvészet bármely ágából. (kerámia, rajz, festmény, grafika, kisplasztika, makett, tûzzománc, fafaragás, szövés, kovácsmunka stb...)

Kategóriák / Témakörök
Óvodás / kötetlen,
Általános iskolás alsó tagozat / kötetlen,
Általános iskolás felsõ tagozat, Középiskolás Egyetemi és fõiskolai hallgató / Ezeréves államiságunk, történelmünk, kultúránk

A pályamûveket minden hónap 25.-éig kérjük leadni személyesen a Mûvelõdési Házba. A mûvek átvételekor a szükséges adatokról kísérõ lapot töltünk ki . Minden hónapban szakértõ zsûri véleménye alapján jutalmazzuk a beérkezõ pályázatokat, erre az alkalomra készült gödi pénzzel.
A díjazottak névsora a Gödi Körképben lesz olvasható. Ezt követõen a díjazottak a Mûvelõdési Házban vehetik át pénzjutalmukat.
A pályázat zárásaként kiállítást rendezünk. A díjazottak a 10 hónap során összegyûjtött pénzüket egy számukra rendezett vásáron költhetik el.
Ennek idõpontját minden érintettel közölni fogjuk. További információ kérhetõ a József Attila Mûvelõdési Házban. (2131 Göd, Pesti út 72.
Telefon/fax.: 27/336-478)

Szeretteinkért

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Pázmány Péter utcai temetõben sikerült a sírokat megszabadítani az elburjánzott cserjéktõl, akáctól, szeméttõl. Áttekinthetõ tisztaságban nyughatnak szeretteink.
Mintegy 800. 000 Ft-ban mérhetõ lakossági munkát végeztünk. Adományokból visszaállítjuk a temetõ korábbi értékeit. Most már két katonasírt újított fel Lakatos Kálmán, részben új sírkõvel. A temetõ kapuját, melyet dr. Dengl János csináltatott leánya emlékére, a rokonok anyagi hozzájárulásával új ruhába öltöztettük, kijavítottuk hiányzó díszeit és lefestettük. Szendrei Karper László unokája, a sír körüli parkosítás költségeit fedezte. A temetõ gyomtalanítását kertészmérnök végezte el.
Helmes Ferenc temetõgondnok új keresztet készíttetett. A Piarista Szakmunkásképzõ Iskola a harangláb elkészítését vállalta, Kovács Gyula ácsmester terve alapján.
Polgármesterünk Szegedi Sándor, a körzet képviselõje Mikesy György, a hozzátartozók és a temetõ rendjét szívükön viselõk anyagi támogatásával a lélekharangot is sikerül újra felállítani. Bízunk benne, hogy halottak napján szeretteink emlékéhez méltón tudunk gyertyát gyújtani, és a kegyelet virágait elhelyezni.
A Pesti úti temetõ rendbetételére - nem csupán a környéken lakókból - szervezõdött csoport, akik elfogadták, és magukévá tették a Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület célkitûzéseit, azt tervezik, hogy szombat délelõttönkénti munkával ez a temetõ is megszépül, és egy új keresztet kap, melyet szintén Helmes Ferenc készíttet. Ily módon az esztétikai feltételek együtt vannak a lakosság kívánságával egybeesõ polgármesteri ígérettel, miszerint a régi temetõk újra megnyitását rövid idõn belül üdvözölhetjük.
Virágh Lászlóné Városszépítõk
Ide kívánkoznak egyik olvasónk telefonon közölt szavai, melyben köszönetet mondott mindazoknak, akik a Pesti úti temetõ eddigi rendbetételén fáradoztak. (a szerk.)

Kézzel írt sorsok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Beszélgetés Jókai Annával

Néhány hete nagy Zoltánné és a Városi Könyvtár meghívására Gödre látogatott a neves írónõ. Mielõtt olvasóival találkozott a József Attila Mûvelõdési Ház nagytermében, nyilatkozott a Gödi Körképnek.
- Kétezret írunk. Globalizálódik a világ, a gyerekek ülnek a számítógép elõtt, a lakosság komoly hányada funkcionális analfabéta, számos otthonból hiányzik a könyv. Mit jelent ma írónak lenni?
- Nemcsak írónak, hanem olyan embernek lenni is nehéz, aki nem hajlandó beugrani a kor csábításainak. Amikor az a divat, - és ezt sokan elhiszik, - hogy a pénz bûvöletében kell élni, akkor bizony a sodrás ellen kell úszniuk, elsõsorban azoknak, akik magukat úgynevezett szellemi embernek merik nevezni. Ha õk is behódolnak, s a könnyebbik utat választják, nem sok reménye marad az emberiségnek. Mindezek ellenére nem vagyok pesszimista. Talán, mert a sors ajándékaként a legutóbb kibocsátott regényem, a Ne féljetek, olyan széles körbe jutott el - két év alatt tizenegy kiadást ért meg - az emberekhez, amit magam sem hittem. Úgy gondolom, ha meg tudjuk szólítani a világot, ha meg tudjuk érinteni az emberek lelkét, akkor nincs még veszve minden. Van remény. Nem mindenki számára kell írni, hanem azoknak, akik keresik az élet értelmét, akiknek ez fontosabb, mint a mindennapi csillogás.
- Kevés nõi írót jegyez irodalmunk. Bizonyára a biológiailag elrendelt nõi szerep miatt. Két gyermeket nevelt, munka mellett végezte az egyetemet. Hogyan lehet ilyen nehézségek között, 19 kötetet kiadni, és a József Attila- díjtól a Kossuth- díjig számos más elismerésben részesülni?
- Egy kezemen meg tudnám számolni a magyar írónõket. Nem kora fiatalságomban fogtam tollat, 36 éves koromban jelent meg az elsõ könyvem. Akkor már magyar szakos tanár voltam. Érettségi után sok minden mással foglalkoztam, s e nélkül nem is ismerném az életet. Soha nem hagytam cserben azt a nehéz világot, ami engem körülvett, ám mindig igyekeztem egy kicsit a szellemi látószöget megemelni, hogy ne ragadjunk bele annyira a sárba, a matériába.
Tehát túljutottam már azon a koron, amikor az ember úgy gondolja, az élet arra való, hogy élvezzük. Lenyugodtam, de éreztem, nekem van még elvégzendõ feladatom. Így azután nagyon erõs munkatempóban, rendkívül pontos, szinte hivatalnoki beosztásban éltem. Más íróktól eltérõen, soha nem engedhettem meg magamnak, hogy a nap bármely szakában leülhessek dolgozni. Kezdetben akkor tudtam az írásra idõt szakítani, amikor a gyerekeim iskolában, napköziben voltak. Kevés idõvel rendelkeztem, és hozzá kell tennem nagyon szegény voltam. Pedagógusfizetésbõl, az életem egy részében egyedül neveltem a gyerekeket. Bizony be kellett osztani az idõmet is - de éjjel mai napig egy sort le nem írtam -, és ebbe a szórakozás nem fért bele.
- A két felbontott házasságának van valami köze ahhoz, hogy az írás fõszerepet játszott az életében?
- Az elsõnek nem. Nagyon korán volt, - nyugtalan fiatalasszony lévén -, még csak remélni sem mertem, hogy a gyerekkori vágyam, az írás teljesülhet. A második válásnak valószínûleg volt szerepe benne. Mindig én váltottam, nem vártam meg, amíg végképp megromlik a kapcsolat. A Feladat címû regényemben írtam azt meg, hogyha egy nõ a repülõgép szerepét kapja, - hogy úgy mondjam - szállni akar és képessége révén, tud is szállni, akkor jár neki egy repülõtér, amelyik fogadja. Nekem 18 éve van "repülõterem", hátországom. Arra viszont fel kellett készülnöm, és mindenkinek, aki valamilyen rendkívüli hivatást választ fel kell készülnie, hogy egyedül marad. Nem szabad ettõl sem félni. Én mindig azt gondoltam, hogy valamit kaptam az Istentõl, és ezt, amikor meghalok megfiadztatva kell itt hagyni a világnak. Valójában minden könyv diófaültetés. Az ember reméli: egyszer beérnek a gyümölcsei.
- Kiegyensúlyozott, elégedett, boldog embernek tûnik.
- A boldogság szóval vigyáznom kell. A napokban hallottam egy költõtõl, hogy az élet egyetlen célja a boldogság. Ezen megütköztem, mert nem ez az élet egyetlen célja, hanem az, hogy értelme legyen. Tudom, mi miért történik, s számolok a sors adta bánattal, vagy szenvedéssel is. A tekintetben vagyok elégedett, hogy amit kaptam, azt letettem az asztalra. Nem pocsékoltam el az életemet és igyekeztem mindig segíteni, akinek csak tudtam. Nem csak íróként, egyébként is. Az ember, ahogy korosodik, megtanul önzetlenné válni. Ez a szép az idõs korban.
- A technika hogyan hatott Önre? A számítógéppel könnyen megbarátkozott?
- Kézzel írok mindent. A terjedelmes regényeimet is, egytõl egyig. Volt egy kedves töltõtollam, azzal vetettem papírra az elsõ írásaimat. Tönkre ment, de eltettem emlékbe, sõt megörökítettem egy kis novellámban. Most már egy-egy hosszú élettartamú golyóstoll is megteszi. A számítógépet nem ismerem, az Internettel éppen ezért nem barátkoztam meg. A kézirataimat magam gépelem, most már elektromos írógéppel. Számomra ez a technika netovábbja. Az Erika táskagépem idejében - mivel két újjal gépelek - vállizületi gyulladással küszködtem, amit aztán sikerült leküzdenem az elektromos gép segítségével.
- Eszembe jutott Hemingway, akirõl köztudott, hogy állva írt. Önnek ki a kedvenc írója?
- Valahogy úgy hozta az élet, hogy már gyerekkoromban is felnõtt irodalmat olvastam. Nagyon korán megszerettem például Dosztojevszkijt, Tolsztojt, akiknek a világszemléleti hatását ki is lehet mutatni írásaimban. Tizenkét éves koromtól Kosztolányi Dezsõ utolérhetetlenül gyönyörû novelláin nevelkedtem. Három olyan embert említek még, akikrõl számos esszét írtam. Az õ nyomdokaikon haladok tovább. Amit elkezdtek, megpróbálom folytatni. Hamvas Béla bölcseleti világa, Várkonyi Nándor ember és történelem szemlélete, és Kodolányi János mítoszregényei meghatározóak számomra.
Akik munkásságommal foglalkoztak, az úgynevezett spirituális realizmus megalapítójaként tartanak számon. Én két lábbal a földön állok - e tekintetben realista vagyok -, de mindig egy magasabb szempontra nézek. Az eget és a Földet szeretném összekötni, hogy mi szegény kis szenvedõ, gyarló emberek, megtaláljuk azt a magasabb értelmet, ami könnyebbé teszi az életünket, és majd a halálunkat is. Egyszóval nem vagyok materialista. De nem is úgy képzelem el, hogy ezt a földi világot hanyagolni kell, hanem ezt a világot kell átlelkesíteni. Ezen fáradozom írásaimmal.
r.k.

Zarándokút biciklivel (III.)

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A végállomás: Jasna GoraKét héttel az indulás után – meglepõen száraz, jó idõben tekertünk tovább, 60 km-t tettünk meg, Niepomicében a helyi plébános segítségével jutottunk szálláshoz. Több változat állt rendelkezésünkre: sátorban, garázsban matracon, közösségi helyiségben polifoamon aludtak csoportunk tagjai. Csak késõbb derült ki, hogy akik a sátorozást választották, bizony elég rosszul jártak, ugyanis ez az éjszaka sem múlt el esõ nélkül, ötbõl négy sátor teljesen átázott. Azon nevettünk kínunkban, hogy életünkben elõször aludtunk „vízágyon”. Volt, ahol bokáig érõ vízbõl kászálódtak elõ a gyerekek vizes hálóruhákban, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a következõ két nap szûnni nem akaró esõzése ezen a helyen ért minket, nem valami vadkempingezés közepette, így legalább civilizált körülmények között tudtuk kiheverni a viszontagságokat.
A közösségi terem a ministránsok „játékbarlangja” volt csocsóval, biliárdasztallal, számítógéppel. Mosdót is használhattunk, sõt a kandallóba is begyújthattunk. Micsoda élmény a nyár közepén, ugye?!
Madzagot feszítettünk ki a szárításhoz, közben megkezdõdtek a különbözõ bajnokságok. Elkeseredettségükben még az anyukák is két párba állva csocsómeccset játszottak egymás ellen. A plébániáról cukorkákat, süteményt kaptunk, finomakat fõztünk, a két busszal bementünk Krakkóba is egy kicsit körülnézni.
Bizony ebben az idõszakban majdnem föladtuk eredeti tervünket, mert a kellemetlen idõjárás felõrölte türelmünket, nem sok hiányzott, hogy sarkon forduljunk és a legrövidebb úton hazamenjünk. Reménytelenség jellemezte mindannyiunk hangulatát, a gyerekek közül többen (érthetõ módon) az otthon melegét, megszokottságát, biztonságát hiányolták a, a szüleikkel együtt.
Viszont mindössze 160 km-re voltunk a céltól. Hosszas vajúdás után úgy döntöttünk, teljesítjük bármilyen áron, amit kitûztünk magunk elé az út elején, tehát elhatároztuk, hogy ha esik, ha fúj, megtesszük kerékpárral a hiányzó kilométereket Czestochowáig, mégpedig két nap alatt.
Szerencsére viszonylag szárazon érkeztünk meg zarándokutunk célpontjába, hétfõn este 8-kor. Megérkezésünket az apukák által készített milánói makarónival ünnepeltük meg, egy 6-8 ágyas szobákból álló zarándokszálláson.
Másnap a szentmisét 300 lengyel zarándokkal együtt a templom Mária-kápolnájában hallgattuk meg.
Felemelõ érzés volt a híres Mária-kép elõtt imádkozni a nyolc pap által celebrált szentmisén. Minden évben négymillió zarándok kel útra a világ minden részébõl, hogy átélhessék ezt a rendkívüli élményt.
Ezután megkezdtük visszautazásunkat Magyarország felé. Végre szép idõben biciklizhettünk, 60 km kerekezés után Siewiercben, egy hatalmas tó partján vertünk tábort. Tüzet is rakhattunk, bográcsban fõzhettünk, nem kellett már tartanunk az „égi áldás”-tól.
Sajnos reggelre két lány belázasodott, 40 fokos lázzal küszködtek, sokan pedig torok-, fej-, vagy gyomorfájásra panaszkodtak. A kellemetlen és nem éppen nyárias idõjárás hatása nem múlt el nyomtalanul. Be kellett látnunk, hogy a Gödig tartó 400 km-es távot nem tudjuk megtenni kerékpárral, tehát más megoldást kellett keresnünk. Telefonon megkértük egyik jó barátunkat, hogy Dunakeszirõl jöjjön értünk mikrobuszával. Aznap még 60 km-t tekertünk, majd este 1/2 9-tõl kezdve Ztrebina-ban epedve vártuk „megmentõnket”. Éjfélre meg is érkezett finom „hazaival” felpakolva.
Két órába telt, mire sikerült a cuccokat, a bicikliket és a 30 zarándokot „elosztani” a három busz között, végre az éjszaka kellõs közepén elindultunk hazafelé. Délelõtt 1/2 10-re megérkeztünk Gödre háromhetes viszontagságos zarándokutunkról.
Bizony ez alatt az idõ alatt többször is úgy éreztük, hogy ez lesz az utolsó biciklitúránk ilyen nagy létszámú társasággal, százszor is meg fogjuk gondolni, hogy nekivágunk-e még egyszer, de az idõ múlásával, ahogy telnek-múlnak a napok, széppé változnak a kellemetlen emlékek is, és büszkék vagyunk, hogy megálltuk a helyünket a kemény próbatételek során.
Lehetségesnek tartjuk ismét a jövõ évi biciklis kiruccanást kényelmes otthonunkból, hisz kell a kaland, a változatosság. Meg aztán ezeken az utakon olyan fontos tulajdonságokat erõsíthetünk meg magunkban, mint a türelem, a kitartás, a leleményesség, a segítõkészség, a bajtársiasság, a figyelmesség, a bátorság.
Hát akkor kalandra föl!
Wágner László

Családi futógála városunkban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Október 6-án este 7 óra után, - amikor Csomád határáig befejeztük a 18 km-es erdei futópálya szalagos kijelölését - eleredt az esõ. Ettõl féltünk a legjobban. Mi lesz holnap, ha közel fél éves munkánkat a legfõbb Égi Szponzor nem támogatja? Támogatta. Másnapra csodálatosan szép, októberben ritka kellemes jó idõt varázsolt számunkra.
Az idén, október 7-én - FÉTIS CROSSFUTÁS - néven már negyedik alkalommal rendeztük meg az évenként egyre sikeresebbé váló országos gödi terepfutóversenyt. Számítottunk rá, hogy többen jönnek el a versenyre mint tavaly, ezért fõszponzorunk javaslatára a labdarúgópálya parkolóját megnagyobbítottuk. Ennek ellenére kevés volt a hely, mert a kocsik két sorban az erdei út mentén az Alagút utcáig zsúfolódtak össze. Ennyi embert sportversenyen ritkán látni városunkban. 8 óra után az emelvényen felhangzott a - gödi bulikon elmaradhatatlan SCARABEUS együttes "rokija", miközben fõszponzorunk csapata elkezdte a sátrak alatt a teafõzést és frissensült cipókból a zsíros kenyér elõkészítését (lilahagymával, paradicsommal és zöldpaprikával). Kilenc óra után Szabó Zsófia aerobik edzõ vérpezsdítõ zenére elkezdte a bemelegítést az óvodásokkal és a 2 km-es mezõny résztvevõivel. Majd fél tízkor láthatóan nagy izgalommal, több mint ötven apróság rajtolt, - valószínû életük elsõ, de nem utolsó futóversenyén - a számukra nem kis 200 m-es távon. Befutás után a gyõztesek boldogan vették át - a "Fétis cross Göd 2000 ovis " - felirattal gravírozott arany ezüst és bronzérmet, de a többiek sem maradtak ajándék nélkül. Minden befutó óvodás egy játékot kapott. Az ajándékok átvétele után a kis versenyzõk átmentek a sátrakhoz, ahol agyagoztak, rajzoltak vagy az ugráló várat választották, ha a futás után maradt még "felesleges" energiájuk. A nagyobbak 10 éves korhatárig, 2 km-t futottak a focipálya körüli kis erdõben. A gyõztesek a csillogó érmeken kívül átvették a BETÜBOLT értékes könyvajándékait, majd õk is felkeresték a játszó sátrakat, ahol eltöltötték az idõt, amíg anyu vagy apu befutott a hosszabb távokról. Több olyan három-négytagú család is volt, ahol mindenki futott valamelyik távon. Többek között a Süle család, ahol az óvodás Jutka, a harmadikos Dalma, a negyedikes Barbara lefutotta az ovis ill. 2 km-es távot, a papa aki a FÉTIS Bt. ügyvezetõ igazgatója, teljesítette a 18 km-t, (persze könnyû annak aki már több maratoni versenyen vett részt) a feleség Judit, pedig - eddig ismeretlen- profi mûsorvezetõi erényeit csillogtatva, levezette az egész délelõttöt betöltõ rendezvényt. Meg kell említeni a Szaszák családot is, ahol Dénes - a kajakos gödi reménység - lefutotta a hosszú távot, a családfõ Jancsi-hegyen irányította a versenyzõket, a mama pedig a teát osztotta a befutóknak. Oszlánszki Zoltán támogatta a versenyt, mellette futott, családja pedig gondoskodott arról, hogy minden befutó megkapja a zsíroskenyér adagját. Igazi családi nap volt.
Háromnegyed tizenegykor indultak - 18 km-en - az igazán edzett futók. Utánuk negyedóra múltán a derékhad is megkezdte fogyasztani - az 5 km-nek hirdetett, de egy bõ kilométerrel hosszabb - távolságot (az országos futónaptár mindig az év elején készül, utólagosan javítani sajnos már nem lehet). Az idén az összes versenyszám rajtja a sportpályán volt, ami növelte a távokat. Egy késõbbi döntés eredményeképpen a futópályák útvonalát is megváltoztattuk a baleseti veszély elkerülése érdekében, a labdarúgópálya - Babits Mihály utca -Tóth Árpád utca - Streba József utca - erdõ útvonalra (az utóbbi idõben a 2/a út gödi csatlakozása miatt többszörösére növekedett az Alagút utcában és a Nemeskéri Kiss Miklós úton a gépkocsi forgalom). Ez a két változtatás volt az oka, hogy hosszabb lett az 5 km-es pálya és több futónak elõbb fogyott el a "benzinje", mint amennyit "tankolt", de sportemberi erényeiket mutatja, hogy egyikük sem adta fel a versenyt, minden induló befutott. Az igaz, hogy közben az utolsókat a cél elõtt megelõzték a 18 km-es táv elsõ befutói, ahol az utolsó 25 méteren dõlt el az elsõség! Medgyes Gábor szédületes hajrával két század másodperccel legyõzte a crossfutásokon legtöbbször gyõztes Langer Olivért. Közben megérkezett az Epszi-Ló Bt., akik lovasbemutatót tartottak és meglovagoltatták az erre vállalkozó csemetéket, amíg a felnõtt versenyzõk vártak az eredményhirdetésre. A jó idõt élvezve, sokan leheveredtek a gyepre és napoztak. A versenyre legtöbben a fõvárosból jöttek, de a nevezési lapok tanúsága szerint, voltak itt Párkányból, Gyöngyösrõl, Kistarcsáról, Gödöllõrõl, és Záhonyból! A hosszú távot teljesítõk között, örömmel üdvözöltük Szekeres Ferencet a maratoni futás egykori országos csúcstartóját. A hat kategóriában, több mint 400 futó nevezett a versenyre (a teljes rajtlista még nem készült el). A díjak kiosztásánál 36 db érmet 8 db serleget 140 db Fétis pólót vehettek át a gyõztesek az ajándékokon kívül. A fõdíjak egy Bosch GSR 9,6 VSD akkumulátoros fúrógép, a MAKITA cég 8450-es ütvefúrógépe, a BÕRTER Kft. bõrmellénye a Dunakeszi Sportüzlet szélkabátja és a gödi VÁNDORSERLEG voltak.

A verseny sikerét elõsegítették:

Fõszponzor FÉTIS Bt. Kiemelt támogatóink: Göd Város Önkormányzat KSB, Robert Bosch kft. Makita kft., Kasnyik és Tsa. Kft., Gardena Magyarország kft., Gumi Profi kft., Senex ill. Panteon Kft. KVJ Mûvek Rt., Compaq Computer Magyarország Kft. Évek óta állandó támogatóink: Dalnoki Autósbolt, MI & LA húsbolt, Göd Sportjáért Alapítvány, Pozsonyi Szikvíz, Roll Lamell Kft., Partner Gmk, Dr. Benis László ügyvéd, Csányi József vállalkozó, XV Kamion, Betûbolt, Csernus Élelmiszer. További támogatók: HAAS, Ozin Bt. kertépítés, Sportüzlet Dunakeszi , MEOE helyi szervezet, Törpike Kft. pékség, Gödi Mûvelõdési Ház, Szabó Zsófia aerobik edzõ, Bõrter Kft., Eskimo Jégkrém, Krecsik Eduárd Lovasbolt, Véninger Margit keramikus, Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület, Mészáros János mûszaki kereskedõ, Takács György kereskedõ, Kiss Mihály vállalkozó, Graffic-Com grafika, Epszi-Ló Bt., Consolid Kft., Vemsoft Számítógép, Shütt Ildikó kereskedõ, Balloon Art Kft.

Köszönjük.

A nyertesek
200 m óvodás
1.Kiss Attila Soma Tóth Gyöngyi
2.Palló Zsombor Sprinzl Johanna
3.Horváth Csongor Katona Ágnes
2 km
1. Kovács Tamás 6:31 Bernátz Edina 7:07
2. Boros Bence 6:29 Havas Eszter 7:04
3. Pélyi Dávid 6:43 Hegyeshalmi M.
5 km ifi
1.Bozsó Barna 29:48 Bernácz Adél 32:52
2.Beszeda Bálint 31:06 Jandrasics Zs. 38:43
3.Maglódi Péter 32:38 Bányai Orsolya 39:20
5 km felnõtt
1. Karádi Szabolcs 25:35 Bacsó Krisztina 31:59
2. Tóth Tibor 26:07 Licz Márta 32:56
3. Somogyi Károly 26:44 Schweigert Áné. 35:33
18 km (abszolut)
1.Medgyes Gábor 1: 07,23 Kovács Fatima 1: 28,54
2.Langer Olivér 1:07,25 Farkas Valéria 1: 31,38
3.Stépán Zsolt 1: 07,36 Liszkai Viktória 1: 32,38 18 km gödiek
1.Fazekas Attila 1: 09,15 Kovács Fatima 1: 28,54
kétszeres gyõztes!
2.Török Péter 1: 22,21 Cseh Orsolya 2: 13,27
3.Bednarik István 1: 26,38 Sófalvi Sarolta 2: 13,28
Ráth Tamás

EGÉSZSÉGÜNKRE!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Most fõként a természetjárásról. Életmód, környezetvédelem, biokertészet

A Fétis Cross futóverseny napján éves program szerint beütemezett túrát vezettem a Chinoinos turistákkal Vácrátótra. Útvonalunk jó nagy távon megegyezett a 18 km-es futókéval. A Jancsihegy után utol is értek bennünket. Mindjárt az élbolyban örömmel üdvözöltem két ismerõsömet, Bednárik István cserkészvezetõt és Simit (Sinkó Lászlót, a kajak kenu szakosztály edzõjét, akitõl késõbb megtudtam, hogy sok szakosztálytag indult a nekik megfelelõ távon, de rajta kívül még ezen a távon is Cseh Orsolya, Sófalvi Sarolta és Tarczi Zsófia).
Túránk útvonala ezután eltávolodott a futókétól és mi folytattuk utunkat a Vácrátóti Arborétum felé, ahol azután gyönyörködtünk a kert szépségében, amit még az õsz színpompája is tovább fokozott.
Jelen cikkem célja éppen a természetjárás népszerûsítése. Hiszen gyalogolni az is tud valamilyen fokban, aki futni nem. Persze legjobb ezt is sportszerûen mûvelni, akinek ideje és egészsége megengedi. Ehhez nem is kell, vagy alig kell felszerelés. Legfontosabb a vízhatlan túracipõ és jó esõvédõ. A kirándulás, gyalogtúrázás a legolcsóbb, mert fõleg kezdetben jármûre se kell szállni, a Göd környéki erdõs ligetes határ helyben van. Majd célpont lehet Vácrátót és Fót, át a Somlyón. Ekkor is csak visszafelé kell jármûre szállni. Jó lenne egy természetjáró szakosztály Gödön is.
Egyelõre örömmel értesültem újságunkból, hogy a gödi Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat szervez idõnként kirándulásokat. A gyermekek számára pedig a gödi cserkészek. Én a Chinoinos természetjáróknál vagyok túravezetõ. Esetleg hozzájuk is lehet csatlakozni. Aki szívesen járna velük túrázni, vagy akár egyénileg el akarja kezdeni, kérem hívjon fel a 331-129-en és amiben tudok, szívesen segítek. Tekintve, hogy már a felnõttek, a szülõk számára sem népszerû a kirándulás gyalogosan, ezért jó lenne, ha az iskola szervezne hétvégeken kirándulásokat. A levegõn való egészséges mozgáson kívül a gyermekek megszoknák a TV mû világa helyett a természet valódi világát, és rácsodálkozhatnak egy piciny virágra a hegyoldalban, mellette a nap melegét élvezõ kis gyíkra, a hegytetõkrõl nyíló panorámára. Hozzászoknak az idõjárás viszontagságaihoz és nem szegi kedvüket esõ, köd, szélvihar sem, mert nemcsak a ragyogó napsütés része a természetnek, tehát zúgolódás nélkül megküzdenének vele. Így hamarabb kapnának kedvet a többnapos vándorláshoz is, hátukon szállítva a teljes felszerelést. Közben kaland is bõven akad, így ezzel is lehetne színesíteni az esetleges vízitúrán és családi üdülésen kívül a nyári vakációt.
Kép és szöveg: Baji Ferenc

Meghívó

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

a Gödi Sportegyesület küldöttközgyûlésére

A közgyûlés idõpontja: 2000. november 10. 18 óra. A közgyûlés helyszíne: Göd, Németh László Általános Iskola ebédlõje. A határozatképtelenség esetére kiírt új közgyûlés idõpontja: 2000. november 10. 19 óra. Napirend: Alapszabály módosítás (elnökség létszáma, vállalkozási tevékenység, hatásköri, képviseleti, szerkezeti változások). Kitüntetés alapítása. Elnökválasztás. Elnökségi tagok megválasztása. Egyéb.
A közgyûlés napirendjén szereplõ tárgyakban az írásos anyagot a küldöttek, az elnökség és a Felügyelõ Bizottság tagjai szakosztályonként, illetve az Egyesület hirdetõtábláján kifüggesztve megkapják. A küldöttek a szavazásra jogosultságukat közvetlenül a közgyûlés megkezdése elõtt, 17.45-18 óráig igazolják. A küldötteken, az elnökségen és a FEB tagjain kívül minden érdeklõdõt szívesen látunk!
A GSE elnökének akadályoztatása miatt az Egyesület elnöksége nevében:
Dr. Horváth László alelnök

A közgyûléshez

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Sportegyesület életében jelentõs esemény lesz a 2000. november 10-i küldött közgyûlés. Az utóbbi években az egyesületet irányító tisztségviselõk megbízása lejár, s a tagoknak újabb idõszakra kell megválasztani vezetõiket.
A leköszönõ elnökség és elnök mûködésének idõtartama alatt jutott el a sportegyesület oda, hogy szétesés elõtt(alatt) álló, ötletszerû mûködés helyett, rendezetten, szabályosan, köztartozásait leküzdve, közhasznú minõsítésû szervezetté vált, ezalatt erején felül, de feladatához méltó mértékben óvta, fejlesztette a gondjára bízott ingatlanvagyont, megerõsítette a korábban is létezõ szakosztályokat, s útjára indított újabbakat is.
Jelenlegi intézményi rendszere és szakosztályainak eredménye alapján elérte azt a megbecsülést, hogy gyermek és ifjúsági korú tagjainak száma egyenletesen nõ, vagyis – fõleg – gödi szülõk jó helyen tudják gyermekeiket foglakozásainkon. Az idáig vezetõ úton feltétlenül ki kell emelni az érintett idõszak egyesületi elnökének, Tóth B. Zoltán úrnak munkáját, érdemeit, aki a nehéz helyzetbõl a mai állapotáig vezette egyesületünket.
Most az õ helyére is új ember kerülhet. Akár új személyek lesznek a vezetõk, akár a régiek kapnak bizalmat ismét, a feladat nem lesz könnyebb. Új korszak, új kihívások, új lehetõségek várják, hogy a lehetõ legtöbbet feleljen meg nekik a GSE, s akár vonzó és ismert tényezõként tartsák számon, ha Göd bárhol, bármilyen körben, szóba kerül. Ezen feladatoknak – a teljesség igénye nélkül – vita indító jellegû nevesítésével szeretném megszólítani, s megszólalásra késztetni azokat, akik várnak valamit az egyesülettõl, akik látják lehetõségeit és szükséges tennivalóit, akik hajlandóak tenni is érte, vagy akár az elnöki, elnökségi tisztségre jelöltetnék magukat, vagy e célból megkerestük õket.
Úgy gondolom, hogy az elkövetkezõ idõkben is a sportolási lehetõségek körének bõvítése kell, hogy célként szerepeljen, még akkor is, ha az ezt segítõ források szûkülnének! Érezhetõ az igény a város lakosainak részérõl a kulturált sportolási lehetõségek kihasználására, feltûnõ a gyerekek ismét növekvõ sportszeretete, és elengedhetetlen az ehhez szükséges feltételek biztosítása. Indokolt lenne a jelenlegi tulajdoni viszonyok megtartásával, a kezelt ingatlanvagyon felett olyan jogokat szerezni, melyek (természetesen a jó gazda gondossága mellett) lehetõvé tennék a sportcélra használt, és azokkal közvetlenül összefüggõ területek egyesület általi önálló hasznosítását, azok bevételt, fejlesztést eredményezõ kezelését! El kell érni, hogy távlatokban erõsödjön, még népszerûbbé, látogatottabbá, egyszóval a gödiek sajátjává váljon gondolatban egyesületünk! Törekedni kell rá, hogy bármikor, bármely pályánkon lehetõség legyen a mozgásra, kikapcsolódásra! Versenyképes választásilehetõségként kell kínálnunk a sportolási lehetõségeinket, létesítményeinket az ifjúság elé, a káros alternatívákkal szemben! Az utánpótlásképzés szerepét még erõsebbé kell tenni, a felnõtt csapatok vonzást jelentõ eredményeinek megtartása mellett! Nem kerülhetõ meg a létesítmények korszerûsítése sem, hiszen az elvárásoknak csak így felelhetünk meg, s a továbblépés lehetõsége ezzel nyílik meg! Mindezeket az Önkormányzattal együttmûködve, kölcsönösen egymásra figyelve, a jelenlegi jó együttmûködést erõsítve kell teljesíteni, hisz egymás érdekeit szolgáljuk, s egymás érdemeit gyarapíthatjuk.
Természetesen ezek mellett a napi problémák is megoldásra várnak, s felmerülhet sok minden más elképzelés. A fentiek tükrében az a következõ vezetõségre is biztosan igaz lesz, hogy „futnia kell annak, aki egy helyben akar maradni”. Sok sikert kívánok az új vezetõségnek!
Dr. Horváth László alelnök GSE
A GSE megújulni készülõ vezetõsége várja az egyesület jövõjét érintõ javaslatokat, ellenvéleményeket, esetleg elnökjelöltek, önjelöltek véleményeit, terveit.

LABDARÚGÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd – Gyömrõ 3:1 (1:1)

Meglepetésre a vendégcsapat szerezte meg a vezetést. A mieink álmosan, ráérõsen futballoztak. 0:1 után is. Helyzeteink nem voltak, ebben az idõszakban hiányzott az elképzelés a játékról. Még az elsõ félidõben a tizenhatos sarkával egy magasságban Varga bombagóllal egyenlített.
A második játékrészben ötletesebben, lendületesebben játszott csapatunk. Ennek eredményeként egy ide-oda pattogó labdát ismét Varga „ragasztott” a felsõ sarokba. Az ellenfél egyre inkább fáradt, és Gulyás egy hatalmas szóló után a tizenhatos sarkától volt eredményes. Mondanom sem kell, hogy ez is egy sistergõs löket volt. Három – még magasabb osztályban is – ritkán látható góllal, megérdemelten nyert csapatunk. Gödi összeállítás: Kovács–Egervári, Szabadi G., Bagócsi, Dankó–Jávor, Varga, Kekecs, Szabadi Z.–Gulyás, Hegedûs. Csere: Hegedûs helyett Piros, Szabdi Z. helyett Együd.

Göd Ifi – Gyömrõ Ifi 5:2

Egy könnyûnek induló mérkõzésen csapatunk 2:0-ás vezetést szerzett, és az elsõ félidõben fölényesen futballozott. A szünetben beállt Zábrádi úgy látszott, mintha az öltözõben maradt volna, hiszen hibáitól a Gyömrõ 5 perc alatt egyenlített. Szerencsére csapatunk ekkor sem roppant össze, és játéktudásbeli fölényét kihasználva hozta a mérkõzést. A játékosok – Hévízi kivételével, aki a mezõny legjobbja volt – közepes teljesítményt nyújtottak. Gólszerzõk: Hévízi Z., Bodri, Buza, Kuska.
Örömmel tudatjuk kedves olvasóinkkal, hogy a közelmúltban súlyos autóbalesetet szenvedett edzõ kollégánk, Sebõ Bandi már elhagyta a kórházat és itthon lábadozik. Ezúton is mielõbbi gyógyulást kívánunk neki! Várunk a pályán, Bandita!

KÉZILABDA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kézilabda csapatunk megkezdte szereplését az NB-I B-ben. Elsõ mérkõzésünkre Szegeden került sor, ahol sajnos a sok hibával játszó csapatunk 4 gólos vereséget szenvedett. Nyerhetõ mérkõzés volt.
Jászberényi TF csapatát itthon fogadtuk, és megszereztük elsõ gyõzelmünket a magasabb osztályban. Birkás Anikó és Trammer Éva kapus teljesítménye volt kiemelkedõ.
Túrkevei kirándulásunk bosszantó egy gólos vereséggel zárult. Az utolsó percben emberelõnyben játszottunk, nálunk volt a támadás lehetõsége, de gyermeteg hibával eladtuk a labdát. A tavalyi 3. helyezett Kiskõrös ellen javuló, idõnként jó játékkal a mindvégig szoros mérkõzésen a végjátékban idegekkel jobban bírtuk, és 31:30-as értékes gyõzelmet arattunk. Török Ágnes 10 góllal járult a sikerhez, jók voltak még Papp Csilla, Szénási Orsolya.
A legkisebb, 88-as születésû kézilabdásaink veretlenül állnak a Budapest-bajnokságban az élen utolsó forduló elõtt, és már az õszi bajnoknak tekinthetõk. Az FTC csapatai ellen folytatódik a bajnokság. B. S.

ASZTALITENISZ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szentendre – Göd 14:4

Helmes Zoltán és Bíró László kiválása a gödi csapatból meglátszik az eredményeken. A játékerõt képviselõ hazaiak megérdemelten nyertek. A gödiek játéka javuló formát mutat, bízom benne, hogy ez a további eredményekben is megmutatkozik. A négy mérkõzésbõl Kajári Balázs kettõt, míg Gulyás Miklós és Nagy László egyet-egyet szerzett.
Gulyás

SAKK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I. .osztály 3. fordulójában október 15-én az Érdi VSE csapatát fogadta, és 5:5 arányú döntetlent ért el.
Nyertek: Horváth József, Fekete József, Béki András, Malinik Attila.
Döntetlent ért el: Dudás János és Nagy Ferenc.
Legjobb pontszerzõk a 3. forduló után: Malinik Attila 3-ból 3, Dudás János 3-ból 2,5, Béki András 3-ból 2,5, Horváth József 2-bõl 2 pont.

A bajnokság állása a 3. forduló után:

Az õszi utolsó mérkõzésünket november 5-én az utolsó helyezett Szentendre otthonában játszszuk, mivel november 19-én szabadnaposak vagyunk.
A Budapesti Sakk Szövetség október 7-8-án rendezte a 8. Fürge Futár sakk versenyét, melyen Beszterczey László versenyzõnk is rész tvett, és a 26 résztvevõs, 6 fordulós, svájci rendszerû magyar értékszámszerzõ egyéni sakkversenyen az elõkelõ 4. helyet szerezte meg 4,5 ponttal.
A Budapesti Sakk Szövetség által október 14-én rendezett Budapest nyílt egyéni RAPID sakkbajnokságán sakkozónk Beszterczey László a második legjobb senior helyezést érte el, a 6 fordulós svájci rendszerû versenyen.
A Pest megyei Sakk Szövetség október 7-én rendezte Dunakeszin a XXII. Általános Iskolai sakkverseny sorozat 2. fordulóját, ahol e 3-4. osztályosok között Tóth Balázs a 24., az 5-6. osztályosok között Kádár Tamás 17., Hejcser Tamás 20. helyen végzett.
A sakk szakosztály edzései keddenként
17-19.30 óráig vannak a Huzella Tivadar Általános Iskola ebédlõjében, Fekete József edzõ irányításával.
A gyerekek úgy-ahogy járnak, de a felnõttek nem, amin változtatni kellene.
Antal György Bálint

Kajakos hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kajakosaink ebben az évben kitolták a versenyszezont október elejéig. Eddig az utolsó versenyek egyike volt a Göd Kupa, csak az idõsebb gyerekek vettek részt a szeptember végi, október eleji megmérettetéseken, de idén még ezekre is nagy számú csapat utazott.
Velencén került sor 2000. szeptember 23-án és 24-én a Dunai István keretfeltöltõ és emlékversenyre. A hidegre való tekintettel a két napon induló gyerekeknek már faházat vettünk ki, mert a sátorban igen friss volt a levegõ.
Ezen a versenyen a gyerekek a várakozásnak megfelelõen jól szerepeltek és a szülõk és ismerõsök sem rettentek meg a reggeli hûvös idõtõl.
Eredményeink:
Nagy Gergely I. hely 2000 m MK-1 I. korcsoport
Várnai Zoltán Soma I. hely 2000 m K-1 IV. korcsoport
Hamar Miklós I. hely 500 m K-1 IV. korcsoport
Soós Tamás I. hely 2000 m MK-1 II. korcsoport
Kemencei Viktor I. hely 2000 m MK-1 III. korcsoport
Hamar Miklós II. hely 2000 m K-1 IV. korcsoport
Sófalvi Sarolta – Cseh Orsolya II. hely 1000 m IV. korcsoport
Tarczi Zsófia – Lukács Dóra III. hely 2000 m K-2 III. korcsoport
Sófalvi Sarolta III. hely 2000 m K-1 IV. korcsoport
Pélyi Dávid III. hely 2000 m MK-1 I. korcsoport
Maglódi Péter IV. hely 2000 m MK-1 III. korcsoport
Kása Máté IV. hely 2000 m K-1 III. korcsoport
Nagy Árpád IV. hely 500 m K-1 senior
Kulifai Tamás IV. hely 2000 m MK-1 I. korcsoport
Cseh Orsolya IV. hely 2000 m K-1 IV. korcsoport
Németh Anna V. hely 500 m K-1 IV. korcsoport
Demény Miklós VI. hely 2000 m MK-1 III. korcsoport
Egy korcsoporttal feljebb lettek benevezve, illetve a párosok egyik tagja fiatalabb korcsoportba tartozó:
Kemencei Viktor-Maglódi Péter VI. hely 500 m K-2 IV. korcsoport
Névery Orsolya-Németh Ildikó IV. hely 1000 m K-2 IV. korcsoport
Kása Máté-Demény Miklós IV. hely 500 m K-2 IV. korcsoport
Várnai Zoltán Soma – Molnár Péter III. hely 500 m V. korcsoport
Névery Dorottya-Németh Anna V. hely K-2 IV. korcsoport

A csapat tagjai voltak még: Orvos Gábor, Bilkó Emese, Forró Bianka, Havas Eszter, Szenes Ancsa, Hamar Péter, Grósz Vilmos, Demény Attila, Slezsák István.

Szeptember végén rendezték meg az Újpesti Öbölben az Évadzáró Maratont.
Eredmények:
MK-1 2000 m I. évfolyam I. hely Nagy Gergely; II. Kulifai Tamás; VI. Pélyi Dávid
MK-1 2000 m II. évfolyam I. hely Soós Tamás
MK-1 2000 m III. évfolyam I. Demény Miklós
K-1 15 km III. évfolyam Kása Máté
K-1 15 km V. évfolyam III. Várnai Zoltán Soma (egy korcsoporttal feljebb indult!)
K-1 15 km IV. évfolyam III. Sófalvi Sarolta

Ezen a hétvégén egy kisebb csapat Horvátországba utazott, az Isztriai félszigeten fekvõ Vrsar nevû tengerparti városba, ahol 3 ország versenyzõi mérték össze tudásukat.
Az elõzetes tájékoztató alapján csak K1-es és K2-es futamokat hirdettek, ezért sem vállalkoztak nagyobb számban az útra. Bár az idõ nem kedvezett, a versenyen is trópusi esõ esett, mégis jól éreztük magunkat. A tenger 22 fokos volt és gyönyörûen tiszta. A versenyre október 1-én vasárnap került sor, ahol a K-1 összevont II-III korcsoportban Kemencei Viktor az elsõ, Maglódi Péter pedig a második helyen végzett. Hamar Miklós K-1 összevont IV-V korcsoportban az elsõ helyen végzett.
Az olimpikonok sikereihez méltón szerepeltek a gyerekek, itt is megmutatkozott a magyar kajakos sport nemzetközi szinten is kiemelkedõ színvonala. A verseny után megismerkedhettünk a helyi ízekkel, bár a gyerekek az este készült melegszendvicsnek jobban örültek. A verseny mellett jutott idõ a tengeri fürdõzésre és kirándulásra is, ellátogattunk Pulába, Rovinjba, megnéztük a Limski-fjordot és Vrsar városát is. Maglódi Peti és Viktor életében elõször voltak tengerparton, így különösen élvezték az utat. A résztvevõk a költségeiket saját maguk állták, ezért is volt csak ilyen kis számú a csapat, de reméljük, hogy jövõre többen tudunk eleget tenni a kedves meghívásnak.
Hamarné Adri

KOSÁRLABDA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/

Gödi SE NB I és (NB I Junior)

2000. 10. 28. Szombat 18.30 (16 óra) Pápa – Göd
2000. 11. 1. Szerda 18.30 (20.15 óra) Göd – Kaszások TF
2000. 11. 5. Vasárnap 18 (15.30 óra) Sárvár – Göd
2000. 11. 11. Szombat 18 (15.30 óra) Baja – Göd