Gödi Körkép október 11.

Tartalomjegyzék

Kammerer Zoli, köszönjük a két aranyat!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Célbaérés után óriási az örömAz egyik aranyA másik arany

MEGHÍVÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Város polgármestere, Szegedi Sándor tisztelettel meghívja Önt 2000. október 23-án hétfõn 17 órakor a József Attila Mûvelõdési Házban (Pesti út 72.) október 23-i Nemzeti Ünnepünk tiszteletére megrendezésre kerülõ Városi Ünnepségre.
Program:
Himnusz. Ünnepi köszöntõt mond Szegedi Sándor polgármester
Ünnepi beszéd: Wittner Mária 56-os elítélt
Göd Díszpolgára és Gödért Emlékérem adományozása
Ünnepi mûsor: A Felsõgödi Munkásdalkör és a Huzella Tivadar Általános Iskola tanulói közremûködésével
Szózat
Az ünnepséget követõen koszorúzás Iván Kovács László Emléktáblájánál.
Szegedi Sándor polgármester és Ilyés Gizella alpolgármester

Ambrus Lászlóról nevezik el a termálforrást

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A nyári szünetet követõ elsõ testületi ülés a szokásos polgármesteri tájékoztatóval indult szeptember 26-án. Szegedi Sándor beszámolt az augusztus 20-i ünnepi rendezvényekrõl, valamint arról, hogy az Ifjúsági tábor hasznosítására létrejött munkacsoportnak februárig kell javaslatot tennie az egykori Szakáts-kert további sorsára vonatkozóan. Szólt a Feneketlen tó tisztításáról és a kábeltelevízió hálózat építésének mûszaki leírásáról, melynek ellenõrzése és véleményezése megkezdõdött. Megtudtuk, hogy a polgármester úr több minisztériumban járt a közelmúltban és tárgyalásai eredményesnek mondhatók. Szegedi Sándor azt is elmondta, hogy megalakult Gödön a Történelmi Szociáldemokrata Párt Helyi Szervezete. Elnöke Óvári László. Ezt követõen felolvasta dr Tardy János államtitkár levelét, mely az Ifjúsági tábor helyi védetté nyilvánításának meghiúsulásával kapcsoltban érkezett polgármesterünkhöz.
A témához kapcsolódva dr Megyeri Szabolcs ügyvéd tájékoztatta a jelenlévõket a helyi védetté nyilvánítás jogi menetérõl és annak következményeirõl.
Szinay József jegyzõ, az Állami Számvevõszék által, szeptember elején, a Polgármesteri Hivatalban végzett ellenõrzésrõl számolt be. A közbeszerzések végrehajtására vonatkozó ellenõrzés eredményével az ÁSZ képviselõje elégedett volt.
Dr Faragó László javasolta, hogy önkormányzatunk fogadja testvértelepüléssé a kárpátaljai Jánosi községet. Bejelentette, hogy a magyarlakta falu iskolájának befedéséhez tetõcserepet szállítanak Gödrõl.
Az elsõ négy napirendi pont rendeletmódosításokat tárgyalt. Elsõként a 2000. évi költségvetési rendelet I. félévi módosítására került sor, valamint a 2000. évi féléves gazdálkodásról szóló beszámolót fogadták el a képviselõk.
Szabó Zoltán az elõterjesztés során elmondta többek között, hogy jelentõs, nem tervezett többletkiadást jelentett az árvíz miatti elvonás, valamint a dunakeszi szemétbánya bezárása miatti többletköltség. Átmeneti nehézségeket okoz, hogy míg a kiadások az év folyamán folyamatos havi rendszerességgel jelentkeznek, a bevételek nem tervezhetõk. (Következõ számunkban bõvebben szólunk a város anyagi helyzetérõl.)
A második és harmadik napirendi pontban Göd Város Önkormányzatának Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról, majd a Polgármesteri Hivatal Ügyrendjérõl szóló rendeletek módosítására került sor. Mint Szinay József jegyzõ elmondta, az utóbbi esetben a november 1-tõl mûködõ okmányiroda létrehozása teszi szükségessé a módosítást. Az okmányiroda mûködésével a hivatal dolgozóinak létszáma négy fõvel nõ.
Szinay József ismertette a temetõkrõl és a temetkezés rendjérõl szóló rendelet módosításáról szóló elõterjesztést is. Elmondta, hogy törvényi szabályozás írja elõ a módosítás szükségességét. A helyi temetõk fenntartója az önkormányzat, üzemeltetõje a TESZ. Újdonság a díszsírhely létesítésének lehetõsége a város díszpolgárai részére, és az, hogy temetõ fenntartási hozzájárulást kell fizetniük a temetõben tevékenykedõ vállalkozóknak.
A téma kapcsán Szegedi Sándor polgármester megkérdezte, van-e lehetõség a lezárt temetõk újbóli megnyitására. Szinay József véleménye szerint ennek nincs akadálya, a megfelelõ hatóságoknál kell eljárni az ügyben. Bátorfi József kérte, hogy halottak napjáig a temetõket és környéküket tegye rendbe az üzemeltetõ.
Ezt követõen ingatlanértékesítésekrõl döntöttek a gödi honatyák. Hosszas vita és többszöri szavazást követõen, 12 igen, 2 tartózkodás és két nem szavazattal, sikerült az alábbi határozatot hozniuk: Göd Város Önkormányzat Képviselõ-testülete értékesíti a tulajdonát képezõ gödi 6240 hrsz-ú tehermentes /Göd, Klára u./ 4664 m² nagyságú területbõl 1640 m² területû ingatlanrészt a Partner Center Bt /Göd, Pesti út 60/A/,/képviselõje Szabó Zoltán / és Csiba György /1073.Bp.Erzsébet krt. 8./ részére a vevõk által meghatározott arányban, egy összegben fizetendõ 3. 700 Ft/m² áron.
A testület Salamon Tamás javaslatára 11 igen, 2 nem, két tartózkodással úgy döntött, hogy a fenti ingatlan értékesítésébõl származó bevétel 1/3-át a Huzella Tivadar Általános Iskola felújítására kívánja fordítani.
Névszerinti egyhangú szavazással hozott határozattal értékesítette a képviselõ-testület Pozsonyi Istvánné részére /Göd Kinizsi u.46/ a gödi 5150 hrsz-ú 4215 m² nagyságú területbõl 252m² nagyságú területrészt egy összegben fizetendõ 2500 Ft/m² vételáron.
A Hétvezér utcai telek kiegészítési kérelmeknek is helyt adva három, egyenként átlag 140 m²-nyi önkormányzati terület talált gazdára 2000 Ft/ m² áron.
Hatodik napirendi pontban a Gödi Rendõrõrs 2001 évi - 6-12 milliós nagyságrendû - támogatási kérelmét tárgyalták a képviselõk és 15 igen, egy tartózkodó szavazat mellett - úgy határoztak, hogy elfogadják az igényt, de a költségvetés tárgyalásakor visszatérnek a részletekre.
Ezt követõen 15 igen, egy tartózkodással az alábbi határozat született: Göd Város Képviselõ- testülete a Perion Akkumulátorgyár Rt. által kibocsátott 1200 e Ft névértékû törzsrészvényt, névértéken, egyösszegû fizetéssel értékesíti a gyár részére.
A testület 16 igen szavazattal megbízta a Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Közalapítványt az Ilka pata karbantartásával kapcsolatos munkák pénzügyi lebonyolítási feladatainak elvégzésével.
Mint ismeretes, az Életforrás Alapítvány a meleg vizû strand úszómedencéjének befedéséhez 20 millió forintot nyert egy, az Ifjúsági és Sportminisztériumhoz benyújtott pályázaton. Az alapítvány havi 150 ezer forintot ajánlott fel hozzájárulásként a sátor fenntartására. Markó József a TESZ igazgatója úgy vélekedett, hogy elõször a költségeket kell tisztázni, és utána lehet szerzõdésrõl tárgyalni.
Intézményvezetõk kiemelkedõ munkavégzéséért járó kereset-kiegészítésrõl is döntött a testület. 12 igen, két nem, 2 tartózkodás mellett iskolaigazgatók részére 20.000 Ft/ hó, óvodavezetõk részére 12.000 Ft/ hó összeget szavaztak meg a 2000. szeptember 1-tõl 2001.augusztus 31-ig terjedõ idõtartamra.
A tizenegyedik napirendi pont tárgyalása során úgy döntöttek a képviselõk, hogy a testület Ambrus Lászlónak posztumusz Göd Díszpolgára Kitüntetõ címet adományoz. A kitüntetés átadására 2000. október 23-án, a városi ünnepség keretében kerül sor. A gödi termálforrást Ambrus forrásnak nevezik el. Egy másik határozatban Göd Város Önkormányzat Képviselõ-testülete Bátorfi Józsefet Göd Emlékérem kitüntetésben részesíti.
Pest megye Önkormányzatának Közgyûlése által adományozható Testnevelési és Sport Díjra az eddig végzett kiemelkedõ munkájukat figyelembe véve: Sinkó László kajakedzõt és Kammerer Zoltán kajakversenyzõt terjesztette fel a gödi testület.
A képviselõ-testület megerõsítette 1996-ban hozott határozatát és kinyilvánította, hogy a továbbiakban is tagja kíván lenni a Dunakeszi és Környéke Önkormányzati Kistérségi Társulásnak, és kötelezettséget vállal a társulás éves tagdíjának befizetésére.
11 igen, egy nem, 3 tartózkodással úgy döntöttek a képviselõk, hogy támogatják a várdomb lakópark megépítését. (A lakópark terveirõl következõ számunkban tájékoztatjuk olvasóinkat.)
Ezt követõen, úgy döntött a testület, hogy a drogellenes program megvalósításához szükséges fedezetet a 2001. évi költségvetés tárgyalásánál kiemelten kezeli.
Dr Faragó László javaslatára 9 igen, 1 nem 5 tartózkodással az alábbi határozatot hozta: Testvérvárosi kapcsolatot kíván létesíteni a Kárpátalján található Jánosi községgel. Egyben felkéri a község vezetõit, hogy látogassanak el Gödre és mutatkozzanak be a testületnek.
Az Egyebekben Salamon Tamás a beiskolázási segélyek nem elég széles körû hirdetését kifogásolta, melyet Lenkei György cáfolt.
Hantos László a közterületek - különösen a Kossuth tér - elhanyagolt állapotát sérelmezte. Csernus Károly kérte, hogy a következõ testületi ülésen az építményadó befizetésekrõl kapjon tájékoztatást.
Mucsi László tájékoztatta a képviselõket a Pólus Hotel építésérõl, mint mondta az építkezés menete a tervek szerint halad, és hangsúlyozta, hogy a híresztelésekkel ellentétben Pólus úr a Kádár utca egy részét építi meg, nem az egész Kinizsi utcát.
Mikesy György bejelentette, hogy körzetében többen panaszolták, hogy a Pázmány Péter utcai temetõnél és a Feneketlen tó közelében lévõ szennyvízátemelõbõl bûz árad. Szegedi Sándor szerint, a kellemetlen bûzt az okozza, hogy a kiépített csatornára kevesen kötöttek rá és emiatt sok a pangó szennyvíz.
Ugyancsak Mikesy György kérte a Duna-parti sétány építésével kapcsolatos közvetlen információkat.
Ezt követõen a testület Küllõs Józsefné munkacsoport vezetõ javaslatára, felhatalmazta az Ifjúsági tábor hasznosítására létrehozott munkacsoportot, valamint az önkormányzat önálló és részben önálló szerveit, hogy a minisztériumok és alapítványok által kiírt, a tábor közösségi célú hasznosítását elõsegítõ (sport, ifjúsági programok, kultúra, turisztika, táboroztatás, közösség fejlesztés, stb.) országos és regionális pályázati felhívásokra önkormányzati jóváhagyással, a Munkacsoport koordinálásában, saját nevükben nyújthassanak be pályázatokat. Utasította az Ifjúsági tábor Munkacsoportot, hogy a sikeres pályázatokat a tábor hasznosítására vonatkozó javaslatába építse be, és azt jóváhagyásra terjessze a képviselõ-testület elé.
Végezetül a Habitat házak építésérõl volt szó. Szegedi Sándor polgármester elmondta, hogy a Széchenyi utca végén lévõ jelenleg bérbe adott területet 2001-ben a Habitat for Humanity Vác/Göd Szervezetének adják el újabb lakások megépítésére. A testület felkérte a polgármester urat, hogy a következõ ülésre készítse és terjessze elõ a terület értékesítésére vonatkozó javaslatát.
A képviselõ-testület ezt követõen zárt ülésen folytatta tovább a tanácskozást.
r.k.

ÉRTESÍTÉS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A DMRV Rt. értesíti Göd és Göd-Alsó lakosságát, hogy megkezdte a vízcsõhálózat tisztítását. A munkálatok október és november hónapban folyamatosan történnek. A munkával együtt jár az idõszakos vízszolgáltatás szüneteltetése, melyrõl az érintettek a munkakezdést megelõzõen írásos értesítést kapnak. A munkavégzés során egyes helyeken vízzavarodás, illetve nyomáscsökkenés várható, emiatt szíves megértésüket kérjük. A beavatkozás miatt zavarossá vált víz vas- és mangándioxidot tartalmaz, ülepítés után felhasználható.
Esetleges probléma esetén a Dunakeszi Vízellátási Üzem hívható a
06-27 341-848-as telefonszámon.
DMRV Rt. Vác

FIGYELEM

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Életbe lépett a kormány 141/2000 (VIII. 9.) Korm. rendelete a súlyos fogyatékosság minõsítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának támogatás folyósításának szabályairól. Ezért, akiket a rendelet érint – súlyosan vak, súlyosan siket, súlyosan értelmi fogyatékos, súlyosan mozgáskorlátozott – jelentkezzen a Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületének Gödi Szervezeténél (Telefon: 332-113), hogy segíthessünk a kérelem beadásában.
Antal György Bálint titkár

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. szeptember hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Bogár Mihály – Szalóki Szilvia
Miskó Attila Gábor – Pataki Erika
Debrei Péter – Kormány Anett Mónika
Tóth Zoltán – Faragó Angéla
Lukácsi Gábor – Petényi Ibolya Györgyi
Móricz Tamás György – Balogh Edina
Deák Vencel Márton – Séra Edit
Szilágyi Dénes – Tárnyik Ildikó
Horváth Csaba – Szabó Edit
Dr. Kátai Imre – Frank Edit
Németh Gábor – Schwalm Dóra
Németh Tamás Zoltán – Závoti Vera
Sok boldogságot kívánunk!

2000. szeptember hónapban Gödön elhúnyt:

Kiss János Sándor 56 éves
Az elhunyt hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!

Új otthonban a családok segítõi

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szeptember 27-én hivatalosan is megtörtént a Családsegítõ és Gyermekjóléti szolgálat új székhelyének átadása. Az alsógödi Egészségház tetõterébõl költözött új otthonba, a volt Ady Endre utcai gyógyszertár helyére a szolgálat.
A koradélutáni összejövetelen Szegvári Andrea intézményvezetõ köszöntötte a vendégeket – többek között: Ilyés Gizella alpolgármester asszonyt, Gubicza Balázst, a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal munkatársát, Traupert Imréné, Bátorfi József, dr. Faragó László és Lenkei György képviselõket, a gödi oktatási intézmények, a TESZ, az óvodák és a bölcsõde vezetõ munkatársait. A létesítmény felújításáért – mely lehetõvé teszi, hogy a jövõben méltó körülmények között mûködjön a szolgálat –, köszönetet mondott Szegvári Andrea az önkormányzatnak, és mindazoknak, akik valamilyen formában segítették a felújítás munkálatait: így Traupert Imrének, Kása Lászlónak és Szabó Zoltán képviselõnek.
Megtudtuk, hogy bár nagyon alacsony bérért, de teljes létszámmal mûködik a szolgálat. Szimlerné Medveczky Andrea szolgálatvezetõ örömmel újságolta, hogy szociálpszichológus és gyógypedagógus hallgatók, pszichológus, szociális munkás, valamint óvodapedagógus is tevékenykedik az intézményben. Ilyés Gizella alpolgármester asszony azon reményének adott hangot, hogy a szolgálat dolgozói meg tudják oldani cseppet sem könnyû feladatukat, és ígéretet tett: mindent megtesz azért, hogy a szolgálat ne ideiglenes helynek tekinthesse új otthonát. Lenkei György, az önkormányzat Népjóléti Bizottságának elnöke annak a szellemiségnek kívánt fejet hajtani, amelyet a szolgálat dolgozói képviselnek.
A Pest Megyei Közigazgatási Hivatal képviseletében megjelent Gubicza Balázs elmondta, hogy 1997 óta törvény írja elõ a gyermekjóléti szolgálatok életre hívását. – Nem véletlenül, hiszen a rendszerváltás után a magyar társadalom szociálisan, de morálisan is megrendült és ennek áldozatai gyakran a gyerekek. – vélekedett a vendég. – A kormány, a civil szervezetek, az egyházak ugyan sokat tesznek a folyamat megállításáért, azonban nem nélkülözhetõ a gyermekjóléti és családsegítõ szolgálatok munkája sem, melynek fekete és – a prevenciót jelentõ – fehér mezejét elsõsorban jó szervezõkészséggel kell egyensúlyban tartani, hiszen a település gyermekeiért a szolgálat munkatársai a felelõsek.
A mintegy kétmillió forinttal kialakított létesítményben négyszemközti beszélgetésekre is lehetõséget adó konzultációs szoba, a pszichológus munkáját megkönnyítõ teszt-szekrénnyel felszerelt helyiség is rendelkezésre áll, és várja mindazokat, akik életviteli nehézségeik megoldásához segítségre szorulnak. r.

Kedves Szülõ!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Feltette-e már a következõ kérdéseket önmagának: milyen az Ön családja? Olyan emberrel él együtt, akivel kölcsönösen szeretik, tisztelik, megbecsülik egymást? Ugyanígy viszonyul-e gyermekéhez is? Milyen változást okozott a családjában, amikor megszületett a gyermeke?
Ha a fenti kérdésekre egyértelmûen pozitív válaszokat tud adni, bizonyára minden tekintetben egészséges, a családtagokra nézve „tápláló“ családban él, és egy-egy probléma esetén kreatív megoldási módokat találnak.
Tapasztalataink azonban sajnos nem ezt mutatják. A szülõk egyszerûen emberek, akik attól, hogy gyermekük született, nem válnak egyszeriben éretté, felelõsségükre sem ébrednek rá azonnal minden esetben, és nem biztos, hogy minden szükséges ismerettel rendelkeznek az akadályok leküzdéséhez.
Ha a család problémás, problémás gyereket nevel. Feltehetõen ideális család nem létezik, de sok esetben lehetne javítani a helyzeten, ha van szemünk észrevenni a gondokat. Ha felismerjük, beismerjük(önmagunknak!), és keressük a megoldást, az esetek nagy részében ép bõrrel ússza meg gyermek, szülõ, család egyaránt.
A gyermekvédelmi törvény értelmében nem elég, ha gyermekünk számára csak a testi szükségleteket biztosítjuk. Testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlõdéséhez egyaránt mindent meg kell tennünk!
Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani november elején induló "Szülõk Iskolája" címû programsorozatunkkal, melyben több formában is lehetõséget adunk gyermekeink érzelmi fejlõdésének megismerésére. Minden alkalommal lehet ismeretet szerezni, eseteket megbeszélni, mindennapi szituációkat megoldani és zárt, kiscsoportos formában saját magunk élményeit -jót, rosszat egyaránt feldolgozni. A témakörök egymásra épülnek. Szerencsés, ha elejétõl részt vesz benne aki igazán a végére szeretne j árni valaminek, hiszen pl. egy óvodás, vagy kamaszkori tünet, probléma az esetek nagy részében nem akkor alakul ki, amikor tünetként észleljük, hanem kisgyermek-, csecsemõ- vagy akár magzati korban.
A csoportbeosztás, szabályok megbeszélése az elsõ alkalommal történik, ezért feltétlenül javaslom annak is a megjelenést, aki elõreláthatóan nem tud mindig itt lenni, de nem szereme kimaradni.
Kérem olvassák el figyelmesen a mellékelt tematikát! Egy-egy szakasz végén található az alkalma(ka)t vezetõ elõadó neve is. Ha elnyerte tetszésüket, és felkeltette érdeklõdésüket, esetleg valós problémával küzdenek, ne habozzanak jelentkezni a kiscsoportos foglalkozásokra is!
Elõzetes bejelentkezést kérünk a szolgalatnál telefonon, vagy személyesen! E cikk helyén pedig szeretnénk teret biztosítani az Önök véleményének ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Kérem írják meg javaslataikat is, és a program során szerzett tapasztalatukat is! Szeretettel várjuk jelentkezésüket, érdeklõdésüket!
Szimlerné Medveczky Andrea

Szülõk iskolája

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

indul a Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálatnál leendõ és gyakorló szülõk/nagyszülõk részére
A programsorozat 2000. novemberétõl – 2001. júniusáig tart és 16 alkalomból áll (elõadások, eseménybeszélgetések „saját élmény” csoport, egyéni konzultáció). A tanfolyam ingyenes. Kérdéseikre szakemberek segítségével próbálunk választ adni.

„Miért ilyen ez a gyerek?” avagy Van-e a gyermeknevelésnek „titka”?
Jelentkezés: Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat 2132 Göd, Ady E. u. 6. Telefon: (27) 337-417. Félfogadás: H–Cs.: 8–17 óráig. Szerdán zárva. P.: 8–18 óráig.

„Szülõk Iskolája” program-tematika

1. alkalom (november): Nyitó nap
– Jelentkezési lap, program szétosztása
– Szabályrendszer ismertetése
– Az egyes alkalmak felépítésének bemutatása
– Ismerkedés, Gordon-módszer (verbális, nonverbális információk, figyelem)
– Igényfelmérés
– Szerzõdés megkötése
2. alkalom (november): ÉRINTÉS (magzati kor)
– Érintés a mindennapokban, haptonómia-Weldman
– Magzati emlékek (gyerekrajzok – Titran film)
3. alkalom (dec.): KOMPETENCIA (magzati kor)
– Mit tud a magzat?
– Kompetencia
– Megkapaszkodási ösztön (szeretet burkai - Harlow film)
– Szülõi szerep
4. alkalom (január): RITMUS (csecsemõkor)
– Születés–kötõdés–leválás
– Napirend, életritmus, idõsajt
– Érzelmi és tárgyi feltételek
– Kommunikációs játék
– Veszteség-élmények
5. alkalom (január): TUDÁS (csecsemõkor)
– Tanulás (beszéd, manipuláció, mozgás) OKOSAN SZERESS c. film
– Szabályok kialakítása
– Egészség, betegség, pszichoszomatikus tünetek
6. alkalom (febr.): MEGKÜZDÕ STRATÉGIÁK (kisded kor)
– Játék (tárgyi és személyi feltételek)
– Jó szokások kialakítása, „én-állapotok”
– Másság
– Stressz, pszichoszomatikus betegségek
7. alkalom (febr. ): SZEPARÁCIÓ (kisded kor)
– Szeparáció: KIS JOHN c. film
– Veszteség-élmények II.
Dr. Németh Tünde gyermekgyógyász,
pszichoterapeuta, fõorvos
Kovács Judit mentálhigiénés szakember
8. alkalom (március): SZORONGÁSOK, FÉLELMEK (óvodáskor)
– dackorszak
– agresszivitás
– óvodáskori szorongások
– félelmek
9. alkalom (március): JÁTÉK, MESE
– Játék, mint óvodáskori tevékenység legfõbb formája
– A tv érzelmi hatása a gyermekre
– A család szerepe, szûrõfunkciója ezek közvetítésében
10. alkalom (április): ISKOLAÉRETTSÉG
– Pszichológiai problémák
– A család szerepe a felkészítésben
11. alkalom (április): BEILLESZKEDÉS
– Beilleszkedési problémák
– Iskolafóbia
– Teljesítményproblémák
– Család segítsége ezek megelõzésében
Brósz Tünde szakpszichológus
12. alkalom (máj.): KISKAMASZKOR JELLEMZÕI
– Testi fejlõdés
– Gondolkodás
– Kortárs kapcsolatok
13. alkalom (május):
SZÜLÕK-NEVELÕK-GYEREKEK
– Teljesítmény kudarcok ... és ami mögötte van
– „Itt fáj – ott fáj” ... és ami mögötte van
NEVELÉSI HATÁSOK
– A bántalmazott (felnõtt vagy gyermek által) gyermek
– A bántalmazó (szülõt, társat) gyermek
Lõdi Annamária klinikai szakpszichológus, Szt. Rókus Kórház
14–15. alkalom (június): KAMASZKOR
– (Tematika lapzártáig nem érkezett meg)
Dr. Vekerdi Tamás pszichológus
CSOPORTVEZETÕK:
Honti Mária pszichológus Kovács Judit mentálhigiénés szakember

Nemzetközi brigádok segítettek a Habitat házaknál

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Újabb hat család leendõ otthona került tetõ alá a Széchenyi utcában Felsõgödön. Itt épülnek a Habitat for Humanity világmozgalom Vác-Göd szervezetének házai. A fûtéscsõ rendszert beépítették az aljzat betonba, készül a vízvezeték és indul a villanyszerelés. A munkálatok elõrehaladtát – hogy sikerüljön a karácsonyi beköltözés – három külföldrõl érkezett önkéntes diákcsoport is segítette a nyáron.

Habitat ház épülõfélbenSzinte egymásnak adták az ásót annak a soknemzetiségû társaságnak a tagjai, akik az Amerikai Nemzetközi Iskolák Szövetségének és a Habitat for Humanity kapcsolatfelvételének köszönhetõen, néhány napra Gödön „táboroztak le”. Az utolsó csoport szeptember harmincadikán utazott el. A 14-18 év közötti középiskolás fiatalok saját költségükön jöttek hozzánk, hogy segítség a Habitat házak felépítését. Az utazástól az étkezésig mindent maguk fizettek, az általában 10-15 fõs csoportokban, két-két nevelõvel érkezõ diákok.
Az elsõ társaság Bécsbõl jött, a második a skóciai Aberdeenbõl, míg a harmadik a lengyel fõvárosból, Varsóból. A aberdeen-i csapat tagjai például a Habitat házak körüli külsõ közmû elvégzéséhez szükséges árkokat ásták. Földmunkát végeztek felnõtteket is megszégyenítõ eredményességgel, nem törõdve a tenyerüket borító hólyagokkal sem. A Varsóból érkezett diákok folytatták ezt a munkát és élvezettel kóstoltak bele a házak külsõ szigetelésének fortélyaiba is.
Az önkéntesek a Csapatpihenõben laktak és étkeztek. A Gödbusz Kft. kedvezõ tarifával szállította õket nap, mint nap „munkahelyükre”, a Széchenyi utcába, ahol reggel 8-tól délután 5-ig dolgoztak. Programjukba a tanulást és az országgal való ismerkedést is beillesztették. Volt többek között budapesti városnézés és egy operaházi elõadás is. Ezek a fiúk és leányok – akik között amerikai, kanadai, holland, belga, de trinidad-i is található – boldogan segítettek. Kár, hogy nem találkoztak a helyi fiatalokkal. Példaértékû volt rendkívül fegyelmezett viselkedésük, melybe nem fért bele sem a dohányzás, sem az alkoholfogyasztás, egyéb szenvedélyekrõl nem is beszélve. – Mindez alapvetõ természetességgel jött, minden szigor nélkül – mondta Varga Péter, a Habitat for Humanity helyi igazgatója, aki mindhárom csoportnak úgyszólván házigazdája volt.
Az Aberdeenbõl érkezett csapatot David Mindorff és Sarah Elliot kísérte. A fiatal természettudományi tárgyakat tanító, rokonszenves David számára Magyarország nem ismeretlen. Õ tavaly Csepelen, két évvel ezelõtt pedig Lengyelországban dolgozott Habitat házaknál. Jól ismeri Budapestet, mert Csillebércen tanított az Amerikai Iskolában. A humán tárgyakat oktató Sarah elmondta, hogy 12 évfolyamos iskolájukban mintegy 320 diák tanul, kis létszámú osztályokban, a tanintézet komoly rendszabályai szerint. A diákok szülei többnyire a helyi olajtársaságoknak a világ minden tájáról verbuvált dolgozói.
Varga Pétertõl megtudtuk, hogy nem elõször segítik önkéntesek a gödi Habitat házak épülését. 1997-ben és 98-ban felnõttek jöttek az Egyesült Államokbeli Global Village szervezettõl. Munkájukon kívül fejenként 350 dollárt hagytak itt. A legutóbbi Lengyelországból érkezett csoport 150 ezer forint adományt hagyott hátra. Ezzel szemben a Gödi Körképben elhelyezett utalványok nem jártak eredménnyel. Egyetlen 2000 Ft-os küldemény érkezett a Habitat számára. A Piramis építõház viszont a rendszeres támogatók közé tartozik. Eddig mintegy 150 ezer Ft értékben nyújtott segítséget.
Minden eddig Gödön járt önkéntes csoport nagyon jól érezte magát nálunk. Ígéretük szerint jövõre még többen jönnek, és igyekszenek megtalálni a módját, hogy más úton is segítsenek.
– Szükség van úgy az anyagi, mint a munkafelajánlá-
sokra – mondta Varga Péter –, mert készülünk a következõ építkezésre. Ahhoz, hogy itt tudjuk tartani a Habitat for Humanity Vác-Göd Szervezetét, számítanunk kell az önkormányzat ígéretére, miszerint térítés nélküli vagy névleges összegért rendelkezésre bocsátott telkeket kapunk. Reméljük, nem hiába bizakodunk az ígéret betartásában és abban, hogy egyszer talán egy gödi önkéntes csapat is megjelenik majd a Habitat házaknál. r.k.

Pezseg az élet az MSZP Gödi Szervezetében

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gazdag tavaszi programsorozatot követõen – már az õszi kongresszusra készülve – összevont taggyûlést tartott az MSZP helyi szervezete. Hosszú és alapos elõkészítés után elfogadták az új Szervezeti és Mûködési Szabályzatot és megválasztották a városi szervezet tisztségviselõit.
Öt új tag nyert felvételt, és mind a fiatal korosztályt, ráadásul hárman a szebbik nemet képviselik. A szavazás eredményeképpen héttagú elnökséget választottak, így az elkövetkezõ idõszakra bizalmat kaptak: elnök: dr. László Domokos, elnökségi tagok: Barkóczi Gábor, Dinya Edit, Fujer Tibor, Pinczehelyi Tamás, Szász Tamás. Egy elnökségi hely üresen marad – az új alapszabály értelmében – mindaddig, míg harmincöt év alatti fiatalt nem tudnak megválasztani. A taggyûlés hangneme és vitaszelleme arra enged következtetni, hogy egy aktív, a városért tenni akaró, õszinte baloldali közösség alakul. A városi szervezeten belül továbbra is önállóan mûködik a II. sz. Alapszervezet, és ha a tagok igénylik, alakítanak még alapszervezeteket, hogy a lakóhelyük kisebb közösségének és a baloldali érdekeknek minél nagyobb érvényt szerezzenek. Az MSZP városi szervezete, mint eddig is, mindenki számára nyilvános megmozdulásokat és rendezvényeket szervez. Ezennel is tisztelettel megszólítunk minden gödi lakost – legyen bármilyen szervezet tagja – vegyen részt rendezvényeinken.
A Göd városi MSZP szervezet – melynek elnökségi tagjai, képviselõi ismert gödi polgárok – partner akar lenni abban, hogy a pártok és civil szervezetek összefogásával, az önkormányzati vezetéssel karöltve olyan közös tevékenységet lehessen kifejteni, melynek eredményeképpen ez a Duna-parti város épülne, fejlõdne, szépülne úgy, hogy benne minden gödi lakos jól és otthonosan érezné magát.
az MSZP Elnöksége nevében dr. László Domokos

A Vöröskereszt helyi szervezete

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

október 14-én 19 órától vacsorával egybekötött Jótékonysági Bált rendez a Huzella Tivadar Általános Iskola ebédlőjében. Tombola, élő zene, műsor gondoskodik a jó hangulatról. Az 1000 Ft-os – vacsora árát is tartalmazó – belépő jegyek Frey Lászlónénál igényelhetők a 330-218-as telefonszámon.

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Láng György: Kóstoló az én XX. századomból
Ebben a végtelenül megindító és szórakoztató emlékiratban Láng György meséli el – úgy, ahogyan egyedül õ tud mesélni – a maga rendkívüli életét.
A székesfehérvári zsidó szabó egyetlen fia hangversenydobogóra született. Világa azonban hirtelen romba dõlt: tizenkilenc éves fejjel munkaszolgálatba kényszerítették, és soha többé nem találkozott szüleivel. Csodák csodájára (kezdetleges szabótudományának jóvoltából) életben maradt, de a felszabadulás után nem sokkal börtönbe csukták, megkínozták és hamis vád alapján perbe fogták. Félresikerült még jól kitervelt szökése is Magyarországról, a kibérelt halottszállító-kocsi helyett gyalog kellett átvergõdnie Ausztriába. 1946-ban érkezett meg New Yorkba, ahol jó hasznát vette a keservesen megszerzett túlélési technikának: hegedült, aztán hirtelen eldöntötte, hogy a vonóról a fakanálra nyergel át. A konyhában egy vadonatúj világ tárult fel elõtte. Hamarosan "lagzi-gyárat" igazgatott a Boweryn, majd a Waldorf Astoriában hangszerelt banketteket Hruscsov, Erzsébet királynõ, Grace hercegnõ és hasonlók számára.
Megérett az idõ. Amerika készen állt a konyhamûvészet mint szórakozás eszmevilágának befogadására, és Láng György lett a próféta, aki terjesztette az Igét. Átvette a The Four Seasons vezetését, felfedezõútra indult Indonéziába és a Fülöp szigetekre, hogy egzotikus ízekkel ajándékozza meg az 1964. évi világkiállítás látogatóit, majd úttörõ munkát végzett a gombamód szaporodó bevásárlóközpontokban kialakított, osztályon felüli étteremegyüttesek létrehozása terén. Mint a világ elsõ nemzetközi vendéglátási szaktanácsadója, több mint két tucat országban az asztali örömök több száz szentélyét teremtette meg. Végül két patinás "nemzeti kincset" is új életre keltett: New Yorkban a Café des Artistes-ot, szülõföldjén a budapesti Gundelt támasztotta fel.

Tisztelt Szerkesztõség!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2001-ben emlékezünk Németh László író századik születésnapjára. A méltó ünnepléshez barátai, tisztelõi egy olyan könyv kiadásával szeretnének tisztelegni, melyet róla írtak. Ezek a kéziratok már 15 éve hevernek egy íróasztal fiókjában, akkor még nem járultak hozzá a kiadáshoz. Most egy lelkes csapat dolgozik azon, hogy ez a jövõ évben megjelenjen. Már csak az anyagi hátteret kell megteremteni hozzá, amelyben Göd is segíthet. A kéziratok között van Vecserka József, volt iskolaigazgató írása is, így a készülõ kiadványban kétszeresen is érdekelt Göd. Úgy gondolom ez a könyv, megjelenésével a legszebb tisztelgés Németh László elõtt. MÉVA

Javaslat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

egy kiadatlan „Németh László emlékkönyv“ kiadására

2001. április 18-án ünnepeljük Németh László születésének 100. évfordulóját. Az olvasók, kiadók, kutatók, a Németh László Társaság és általában a Németh László-kultusz képviselõi szeretnék méltón megünnepelni ezt a jeles jubileumot.
A ritka szakmai és emberi örömök közé tartozik, hogy dr. Vértes László és dr. Tóth Nándor egy Németh Lászlóról szóló, eddig kiadatlan könyv kéziratával keresett fel. Kiderült, hogy 1986-ban Mezõszilason, Németh László édesapjának a szülõföldjén, a "szilasi funduson", a "nagy búr család" örökén az író jelentõségét tudatosító emlékkönyvet állítottak össze, de az akkori pártvezetés a kiadás tervét meghiúsította. Az ügyeletes pártfõnök beleolvasott Ádám Ottó Találkozásaim Németh Lászlóval címû írásába, amelynek az élén ezek a mondatok állnak: "Elsõ találkozásom Németh Lászlóval 1956. zaklatott szeptemberében. A Széchenyire készülünk, akkor tértem vissza a Madách Színházba, megrendítõ a Vele való beszélgetés. Aggódik azért, ami az országban van, szorongásairól beszél..."
Rögtön kész volt a hatalom verdiktje: "Kell ez nekünk, elvtársak? – Nem kell!" A szerkesztõk szeme elõtt hiába lebegett az "Így láttuk Németh Lászlót" típusú emlékkönyv ideálja, a könyvkiadás álma szertefoszlott. Pedig a szerzõk között igen jeles személyiségeket találunk: Németh Lászlóné, Démusz Ella, Ádám Ottó, Fodor András, Grezsa Ferenc, Ilyés Gyula két írással, Kanyar József, Király István, Monostori Imre, Mózsa Szabolcs, Nagy Attila, Orosz László, Szállási Árpád, Tóth Nándor, Tüskés Tibor, Vecserka József, Vértes László több kitûnõ tanulmánnyal is szerepel.
A könyvet majdnem másfél évtized múltán széles körû összefogással az író centenáriumára szeretnénk megjelentetni a Németh László Társaság és az ELTE TFK támogatásával. Tisztelettel kérem a jó ügy iránti támogatást. Cs. Varga István

Németh László és Felsõgöd (részlet)

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Németh László 1928 óta kötõdött községünkhöz. Ha elfáradt, megpihenni idejött szüleihez, ha betegség gyötörte, gyógyulást itt lelt fájdalmára. A "torony szoba" mindenkor védelmet, felépülést hozott számára. Életrajzi regényében is így emlékezik vissza. "Most, hogy a betegség kidobott a városból, pompás menedék volt ez a friss magántulajdon tornyával, homokhegyén. A május még szebb volt Felsõgödön, mint az elõzõ augusztus. Az ágak, mint a kamaszlány csontjai, eltûntek a lombok telehusa alatt, s ha a Dunához leballagtam, Szinyei pacsirtáját kerestem a csillogó jegenyesorok felett. Mindig az ilyen tájat szerettem."
Az írót ismerték sokan a községben, tisztelték vele együtt az egész családját. A lakóház, amelyet írásaiban sokszor emleget, egy homokdombon épült és sok jeles regényének volt szülõhelye. Itt alkotta: Emberi színjáték, Bodnárné, Gyász, Alsóvárosi busz és több híres regényét. A "megölt költõ" itt kapott hangot. Csak Felsõgöd hagyott a gyermekkor világát jelentõ Szilasbalhás, a késõbbi Mezõszilas után regények lapjain felbukkanó emléket. Két kislánya itt van eltemetve. 1944. március 19-én ide menekült Ilyés Gyulával...
1977 október 29-én sor kerülhetett a jelenlegi új iskolaépület alapkövének letételére. Kevés iskola épült ilyen rövid idõ alatt, hiszen 1978 szeptember 2-án felavattuk...
Nevet adtunk iskolánknak: 1979. október 1-én engedélyezte a Pest megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága – két évi várakozás után –, hogy felvehessük Kossuth-díjas írónk nevét.
1979. december 8-án – községünk felszabadulásának évfordulóján – hivatalosan is felvettük Németh László nevét. Azóta minden évben rendezünk emlékünnepségeket, öt évenként pedig kiemelt ünnepségsorozatot, Németh László Pedagógiai Napokat. És az iskolában márványtábla hirdeti Németh László gondolatát: "Nemcsak az iskolát, de egész társadalmunkat a magasabb igények iskolájává kell tenni!" Vecserka József

MEGHÍVÓ Bélyegkiállításra

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a gödi József Attila Mûvelõdési Ház
kiállítótermébe 2000. október 13-án (pénteken) 18 órakor ANTAL GYÖRGY BÁLINT bélyeggyûjtõ SAKK NYÍLT OSZTÁLY címû bélyegkiállítására.
A kiállítást megnyitja SOLYMOSI LÁSZLÓ a Pest megyei Sakk Szövetség elnöke.
Felkért hozzászóló: Gombos Pál bélyeggyûjtõ
A kiállítás megtekinthetõ november 15-ig hétköznapokon 10-18 óráig, szombaton 10-13 óráig.

Rendhagyó író-olvasó találkozó

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Városi Könyvtár vendége volt Jókai Anna író
Jól tette Sáfrán Edina könyvtárvezetõ, hogy meghallgatva Nagy Zoltánné Györgyike javaslatát, meghívta Jókai Annát szeptember 22-én a József Attila Mûvelõdési Házba. Akik kíváncsiak voltak a Kossuth- és irodalmi munkásságát számos más díjjal elismert írónõre, nem csalódhattak. Közvetlen hangon, nyíltan beszélt önmagáról, mûveirõl és a humort sem nélkülözve, a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekrõl, sikerekrõl, politikáról, életrõl és halálról.

Jókai Anna és Sáfrán Edina (Fotó: Nagy Zoltánné)Jókai Anna elmondta, hogy 30 éve jár író-olvasó találkozókra és idõnként – idézzük: „nyögvenyelõsnek“ találta azokat. Az évek során azonban sikerült egész egyszerûen emberi találkozásokká alakítania ezeket az alkalmakat, megkeresve a mindannyiunk életében közös pontokat.
Szólt többek között pályakezdésérõl, a puha diktatúra éveirõl, a rendszerváltásról, amelyet követõen három évig az írószövetség elnöke volt és mintegy ezer író ügyes-bajos dolgaival foglalkozott. Beszélt a politikai fordulat okozta csalódásáról, amikor azt hitte, élen az értelmiséggel összefogunk, törõdünk egymással, de sajnos nem tudtunk élni az új lehetõséggel. Ráadásul – vélekedett – az ideológiai rabságot felváltotta egy másik rabság, a pénz bûvölete. A jóra való vágyakozás valami miatt részvétlen társadalmat szült. Mint fogalmazott: Kivágtunk minden fát, mindenki más okból fogott fejszét, mely fejszét aztán egymás ellen fordítottuk.
Kollégáiról így vélekedett: Az egész magyar írótársadalom szekértábora oszlott. Devalválódtak az igazságok.
Rövid világirodalmi áttekintés után a bennünket foglalkoztató legfõbb kérdés: mi milyenek vagyunk? – került szóba. Mert, mint az írónõ mondta – Politikával, gazdasági kérdésekkel el vagyunk látva, legfontosabb mégis, hogy saját létünkkel, saját életünkkel tisztába jöjjünk.
Az írónõ fájlalta, hogy napjainkban az emberek nagy része reklámszinten él. – A reklámvilág félelmetes. Ma még mindez eszköz, de mi lesz, ha ez lesz a cél? Az eszmények helyébe egy mû világ, a hamis, fogyasztói társadalom lép. A globalizációról szólva sem titkolta véleményét. Szerinte a szellem globalizációja folyik. Az anyag tombol. Kisajátították a fogalmakat, és rá tudunk mutatni, hogy egy szûk csapat tudatosan akar bennünket letéríteni az útról.
Irodalmi munkásságáról elmondta, hogy 19 könyv áll mögötte – Tartozik és követel, Jákob lajtorjája, Szegény Sudár Anna, Mennybõl az ember és a többi – köztük olyanok is, amelyek megjelenésébe a cenzúra is beleszólt. Legutóbbit, a Ne féljetek címût, az öregedés regényének tartja, s mint megjegyezte, a két év alatt tizenegy kiadást megélt mû bizonyítja, megmaradtak azok az emberi igények, amelyeket már elparentált a közvélemény.
– Nem vagyok telhetetlen – mondta Jókai Anna. – A Ne féljetek, szellemi végrendeletemnek is nevezhetõ. Ez nem jelenti azt, hogy nem kíván többé írni. Még mozgolódik benne a pokol, menny, purgatórium – hármas témája, de nagyon nagy a feladat. Egyébként is az írás mellett számtalan más dolga van, például, mintegy 30 társadalmi tisztség ró rá számos feladatot. Azt is megvallotta, hogy nem szeret írni, sõt szenved, amikor ír. Nagyon nehéz élettel megtölteni egy-egy figurát.
Megtudtuk még, hogy az írónõt színész fia, és a pedagógus pályát választó lánya, öt fiú unokával örvendeztette meg, akik mindazt megkapják, amit gyermekeinek annak idején nem tudott megadni.
Nemzeti hovatartozásunkat illetõen így vélekedett Jókai Anna: Fontos, hogy világosan érezzük, magyarnak születtünk, és magyarnak lenni nem szégyen. Az Európába jutás kérdéséhez annyit fûzött hozzá: réges-rég ott vagyunk, ráadásul Európa nem egy ártatlan szûz kisasszony – gondoljunk csak Trianonra.
A közönség kérdéseit megelõzõen ezekkel a szavakkal zárta bölcs monológját a könyvtár vendége: Nem sikereket kell egymásnak kívánnunk, hanem erõt, hogy az utolsó szusszanásig vigye ki-ki, amit útravalóul kapott.
r. k.
(A Gödi Körkép következõ számában interjút olvashatnak Jókai Annával.)

MEGHÍVÓ Hangversenyre

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

a Gödi Önkormányzat, a római katolikus, a református és az evangélikus egyház rendezésében az alsógödi római katolikus templomban
október 15-én 17 órakor tartandó jótékonysági hangversenyre.
Hangversenyünk a Millenniumi Hangversenysorozat tizedik elõadása. Bevezetõt mond: Szegedi Sándor polgármester.
Elõadásra kerülnek:
Pergolesi, Faure, Schubert, Kodály, Bizet, Marquesi, Cezár Frank, Puccini, Donizetti, Mozart, Bach, Gounod, Händel, Pikéthy
mûvei és egy ír népének.
Elõadják: Pászthy Júlia, Péter Anikó, Mukk József és Bordás György operaénekesek, Horváth József kürtmûvész és Szotyori Nagy Gábor orgonamûvész, református tiszteletes. Konferál: Ország Tibor plébános. Az elõadás jótékony célú. A adományok a kárpátaljai színmagyar lakosú Jánosi község iskolájának újjáépítését segítik.
dr. Faragó László önkormányzati képviselõ

Beszélgetés Kammerer Zoltán olimpiai bajnokkal

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A szembeszél, a „hopp”, és a pokol

A XXVII. Nyári olimpiai játékok éremtábláján Magyarország - nyolc arany-, nyolc- ezüst és három bronzéremmel - az elõkelõ tizenharmadik helyen szerepel. Összesen huszonhárom magyar bajnok nyakába került arany-, huszonkettõjébe ezüst- és négyébe bronzérem. Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke minden idõk legjobb olimpiájaként minõsítette a világ élsportolóinak 2000. évi sydneyi találkozóját. Minden bizonnyal így vélekednek városunk lakói is, hiszen egy kedves gödi fiú, KAMMERER ZOLTÁN, két aranyéremmel érkezett haza Ausztráliából. Kajak négyesben 1000 méteren, kajak kettesben pedig 500 méteren lett olimpiai bajnok.

Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth GáborA hazatérés nagy örömében minden bizonnyal észrevette Zoli is azt - a város Dunakeszi felõli végén, - a kettes út felett átívelõ feliratot, mely így szól: KÖSZÖNJÜK A KÉT ARANYAT KAMMERER ZOLI. Négy figyelmes pedagógus: Havas Nelli, Virág Jutka, Vízvári Zsuzsa és Nagyné O.Nóra irányításával a Huzella iskola 8. C. osztályosai és azok a kajakosok készítették a meglepetést, akik ugyanazon a vízen eveznek, ahonnan Zoli elindult. Õk, ha még nem is tudják pontosan, de sejtik, hány ezerszer kellett kajakba ülni az olimpiai bajnoki cím eléréséhez.
"Aranyos" fiúnk hazatért és az ünneplésbõl adódó elfoglaltságai ellenére, készséggel nyilatkozott a Gödi Körképnek.
- Mindenütt ünnepelnek, faggatnak. Vajon mit nem kérdeztek meg az újságírók, amit szerettél volna hallani?
- Az soha nem hangzott még el, mennyire örülök, hogy itthon vagyok. Pedig ez a legnagyszerûbb, amit eddig felfogtam az egész olimpiából. Végre hazaértem, túl vagyok rajta. Tudom, hogy jól sikerült, bár azt nem, mindez mivel jár. Még nem dolgoztam fel egészen az élményeket.
- A nemzetközi kavalkád, a versenyek izgalma bizonyára magával ragadott minden sportolót Sydneyben. Sikerült elvonatkoztatni az olimpiai láztól?
- Az volt a szerencsém, hogy ötödik alkalommal ugyanazon a helyszínen - ötven kilométerre az ötkarikás játékok sûrûjétõl - edzõtáboroztunk. Még a szoba, ahol laktam is a jól ismert régi volt. Az olimpiai hangulat - amelyet igazából csak az utolsó két napban érzékeltünk -, nem zavarta a felkészülésünket. Már a megérkezésünkkor éreztük az olimpiai faluban, jobb, hogy mi távolabb lakunk, mert óhatatlanul sokat lógtunk volna, ment volna a haverkodás, az ismerkedés a több ezer emberrel. Minket nem nógattak, az elsõ héttõl: de jó lenne már ha nyernétek, és hasonlókkal. Meglátogatott bennünket Orbán Viktor miniszterelnök, és Deutsch Tamás ifjúsági és sport miniszter is. Sok sikert kívántak, sõt nyugtatgattak: az se baj, ha nem leszünk érmesek, mert a magyar kajak-kenu sportág úgyis már évtizedek óta jól teljesít.
- Beszélgetésünk alatt szüntelenül csöng a mobiltelefonod. Sztár lettél. Hogy ízlik a siker?
- Még élvezem. Például Storcz Botonddal a Váci utcában megálltunk egy kirakat elõtt, egy férfi felismert bennünket, azt mondta: ti voltatok a legjobbak, és autogramot kért. Ezt észrevéve, újabb 15 rajongó akadt. Ugyanígy a parkolóházban is megtaláltak bennünket. Még nagyon tetszik, de a siker ellenére szeretnék megmaradni annak, aki vagyok.
- Nem véletlen ez a népszerûség, hiszen az aranyérmes olimpikonok közül csak ti ketten tértetek haza két arannyal. Remélted?
- Õszintén szólva nem. Legszebb álmaimban kétszer szerettem volna dobogóra állni, és arra vágytam, hogy ha lehet, egyszer a legfelsõ fokra.
- Melyiket tippelted? A négyest, vagy a kettest?
- Úgy éreztem, hogyha négyesben nagyot tudunk teljesíteni, olyat hajtani - mi úgy mondjuk nyomni, - mint még soha, akkor meglehet. De azt biztosan tudtam, hogy az utolsó 150 méter nagyon-nagyon fog fájni. Az maga lesz a pokol, és az is volt. Az ötszáz pároson, ahol a legsûrûbb a mezõny, már rövidebb a fájdalom, - egy perc 28 másodperc -, ott nem jönnek ki a különbségek annyira, és az elsõ hat hely közül bármelyikre kerülhetünk. A négyes elõtt úgy voltam vele, hogy jó formában vagyunk, jó idõket mentünk egyesben is, párosban is, egészében jók vagyunk, nyerni kell. Reggel megláttam a szembeszelet, és akkor már éreztem, ez a mi napunk. Nagyon szeretem a szembe szelet, eszembe jutottak a gödi évek, amikor minden nap délután kettõkor föltámad. (Meg is nézem holnap, így van-e még.) Nagyon sokszor szidtam és vártam rá tizen valahány évet, hogy egyszer az életben nagy versenyen szembeszél fújjon. Hála Istennek pont most, 2000-ben fújt Sydneyben.
- Fel tudnád idézni az aranyat hozó perceket?
- Tudtuk, hogy mi a gyenge pontunk, hol kell ráraknunk sokkal jobban. Tavaly úgy nyertünk világbajnokságot, hogy elrajtoltunk egész jól, mondjuk negyedik ötödiknek, mert lassan indulunk. Utána 200-300 méter között fel szoktunk jönni, szerzünk egy kis elõnyt, 500-ig utolérnek bennünket, és akkor ráhajtunk, majd 700-tól még egyet nyomunk. Idén arra összpontosít, hogy 200 és 500 méter között ne essünk vissza. Ha utolérnek is bennünket, ne egy fél hajóhosszt kapjunk, hanem maximum egy métert. Tartsuk a pozíciónkat. Idén a rajt megint közepesre sikerült és 300-400 méternél átvettük a vezetést. Fej, fej mellett mentünk a németekkel, talán 43 századdal vezettünk. 400 és 700 méter között idegtépõ volt a futam. Arra gondoltam, hogy ezt a versenyt valaki feladja. Nem látványosan, de valaki meg fog törni fejben. 700-nál általában az egyik leszakad, de itt nem és nem, egyik se hagyta magát. Tudtam, hogy még így kell eveznünk 100 métert és mienk lesz a meccs. 750-nél utol is értek minket a németek, sõt elénk kerültek abban az idegtépõ küzdelemben. Kicsit õk megnyugodtak, azt hitték, hogy megelõztek bennünket és nyernek. 700 méternél Vereckei Ákos szokásához híven bemondta, hogy hopp. Ilyenkor úgy szoktuk, hogy balra húzunk egyet, és mindenki bedobja az utolsó tartalékokat. Általában amikor Ákos behoppol, akkor velünk mindig jó történik. Most is ez történt. 800 méternél visszavettük a vezetést, és ahogy vártam, az utolsó száz méter az maga volt a pokol. Annyira fájtak, a lábaim, a combjaim, hogy szinte egyetlen tagomat nem éreztem. A cél elõtt tíz méterre tudtam, ezt megnyertük. Csak nem hittem el. A mai napig nehezen hiszem.
- Pedig másnap jött a második arany, a Storcz Botonddal szerzett gyõzelem?
- Másnapra a nagy kövek legördültek a szívemrõl és úgy voltam vele, hogy mindegy hogy sikerül a páros, mi már olimpiai bajnokként ültünk hajóba. Gondoltam, ha ezüst, ezüst, ha bronz, bronz. Amiért én jöttem és álmaim álma volt, elértem. És lám, sikerült megduplázni az aranyat, ez is hihetetlen számomra. Úgy voltam, vele, hogy szombaton ez nekem egy hihetetlen élmény volt, de nem tudtam, mi ez, és vasárnap, érdekes, nemhogy jól laktam volna, na elég volt, hanem nyugodt voltam, de még egyszer vágytam erre az érzésre. Még egyszer hadd ne hihessem el, hogy mi történt és mai napig nem sikerült elhinni. De nagyon élvezem ezt az érzést.
- Az nem jutott még eszedbe, hogy 22 évesen kétszeres olimpiai bajnoknak lenni mekkora felelõsséggel jár?
- Igen, e fölött már nem lehet teljesíteni. Én is azt mondtam Botondnak, hogy vagy tartjuk, vagy ha visszaesünk és ezüst lesz belõle, de utána el kell gondolkodni. Mindenképp addig szeretnénk csinálni, amíg nem hozunk szégyent az országra.
- Mikorra várható a következõ megmérettetés?
- Jövõ júliusban Lengyelországban, 2002-ben pedig Spanyolországban lesz világbajnokság.
- Ugyanebben a felállásban indultok?
- Nagyon szeretnénk egybetartani ezt a négyest, hiszen két éve indulunk, és nyerünk együtt. Hori, Horváth Gabi 29 éves. Bizonytalankodott ugyan, de megígérte, hogy folytatja még néhány évig.
- A gödi kajakos eddig is szerettek, de most már komoly tisztelet övez. Felnéznek rád. Újabb felelõsséget téve a válladra. Hatalmas lökést adtál gyõzelmeddel az egész gödi kajak-kenu sportnak.
- Ha ennek köszönhetõen mindenki csak egy helyezéssel lép elõre, akkor én leszek a legboldogabb, hogy jó úton halad a gödi kajak iskola. Nagyon szimpatikus amit csinálnak. Fejlõdnek évrõl évre, egyre többen vannak, egyre jobbak az eredményeik.
- Mikor kezdõdnek újra az edzéseid?
- Három hét, egy hónap a kötelezõ pihenõ. Az edzõnk, hogy ne is álmodozzunk róla, hogy edzhetünk, és utána elkezdhetjük úgy, hogy egyénileg mindenki és november vége fele már keményen dolgozunk. A gödi kajakos gyerekeknek viszont megígértem, hogy lemegyek a Duna-partra.

Kammerer Zoltán
Név: Kammerer Zoltán

Születési hely: Vác
Születési idõ: 1978.március 10.
Testvérek neve: Szilvia
Családi állapot: nõtlen
Iskolai végzettség: érettségi
Nevelõedzõ: Nieberl László
Jelenlegi edzõ: Sári Nándor
Korábbi egyesület: Gödi SE, UTE,
Jelenlegi egyesület: GYVSE
Hobbi: kirándulás, mozi
Kabala: nincs
Becenév: Kamera
Legjobb hazai
eredmények: 3x ob-1.(1997-2000)
Legjobb nemzetközi eredmények:

Megérte… A szülõk öröme

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Kammerer ház tele vendégekkel. Kicsik nagyok, az edzõjük, Simi vezette gödi kajakosok, barátok, szomszédok egymásnak adják a kilincset. Október 4-én legalább kétszáz ember fordul meg a Mikszáth Kálmán utcai házban. Folyamatosan jönnek, ajándékokkal, jó kívánságokkal. Mindenki szeretné látni, megölelni a kétszeres olimpiai bajnokot, megtapintani az aranyérmeit. Érezni a súlyát, megsimítani a gravírozást. A lakás szinte minden pontján gratuláló vendégek. Zoli szülei a rendhagyó ünnepen - amelyre bajnokunk nõvére is hazautazott Hollandiából - is szívélyes házigazdák. El sem tudom képzelni, mikor volt idejük a minden jóval gazdagon megrakott vendégváró asztalokat elõkészíteni, hiszen a verseny izgalmait követõen a médiák ostromolták õket. Az írott és az elektronikus sajtó is tudatni akarta ország világgal, honnan evezett a csúcsra Kammerer Zoli. Mi gödiek többet tudunk errõl, de Zoli mamájának, Jutkának a gondolatait nem biztos, hogy ismerjük.

- Banális kérdés, mégis felteszem: milyen érzés a kétszeres olimpiai bajnok édesanyjának lenni?
- Többen kérdezték már, s csak azt tudom mondani, csodálatos, hihetetlennek tûnõ esemény történt velünk, ami bármilyen jó és szép is, még nem tudjuk felfogni. Zoli elsõ olimpiai aranyát édesapja 44. születésnapján kapta. Ennél szebb ajándékot…
- Azokban az években, amikor Zoli még Gödön evezett, odaadó "kajakos szülõ" módjára aktívan részt vettél a szakosztály életében. Mintha tudat alatt elõkészítõje lettél volna a "csodának".
- Kezdetben pusztán az volt a célom, hogy a gyerekeim egészséges életet éljenek. A kajak- kenu öszszetett sport, úszás, futás, testépítés egészíti ki az evezést. Én Pesten születtem, Kisorosziban éltem. Az utazás miatt, nagy szívfájdalommal, de le kellett mondanom róla. Azt gondoltam, ha van kedvük hozzá, a Gödön kínálkozó lehetõséget a gyerekeimnek ki kell használni. Szilvi lányom kezdte, Zoli követte. Eszembe nem jutott, hogy eljussanak az élsportig. Zolin viszont láttam, nagyon mélyen érdekli, és amikor hozta az érmeket, elgondolkoztam, vajon megéri-e, feláldozni a gyerekkorát, a családi harmóniát, hiszen a hétvégéken a versenyek játszották a fõszerepet. Ha együtt akartuk tölteni, mentünk velük. A kajakra tettük fel az életünket. Megbeszéltük Zolival, sportolhat, ha szakmát is szerez. Bármi adódik, van mihez nyúlnia.
- Gödrõl az UTE-be igazolt át, késõbb a Gyõri VSE következett. Hozta a jó eredményeket.
- A '96-os atlantai olimpia után viszont - akkor mondtam azt, ha tíz kölyköm lenne, egyet sem engednék az élsport közelébe -, az edzõjével történt nézeteltéréseket követõen, két évig kereste a helyét. Itt, ott, amott edzett, állandó helye nem volt. De szerencsére rátalált Sári Nándorra, aki Zoli elmondása szerint rendkívül lelkiismeretes, odaadó ember. Ennek legékesebb bizonyítéka, ahogy Sydneyre felkészítette a fiúkat. 1999-ben Zoli megpróbálta utolérni magát, a 2000. évet pedig az olimpiára való felkészülésre szánta. Semmi mással nem foglalkozott. Érthetõ módon, hiszen aki eljut a világbajnoki szintig, és "csak" az olimpiai hiányzik az éremgyûjteményébõl, az természetesen arra vágyik, azt szeretné megszerezni.
- Miben segíthet még a család egy felnõtté érett bajnoknak?
- Mai napig kikéri a véleményemet. Ez fantasztikus, értékes visszajelzés. Gyerekkorától õszinteségre és arra neveltem, hogy beszéljük meg a problémákat. Úgy néz ki, nem hiába. Amiben tudunk, segítünk neki, és partnerek vagyunk most is. Én például azért változtattam munkahelyet, hogy el tudjam õt látni. Ha bármi gondja van, ha utazik, és csomagolni kell, vagy idõre fõzni, vállalom. A felkészülési idõszakban különösen igyekeztem a hátországot biztosítani.
Nem volt könnyû az ide vezetõ út, de megérte. Fõleg Zoli boldogságát látva. Még õ sem fogja fel egészen, de bízom benne, hogy eljut a tudatáig:14 esztendõ kemény munkája most aranyozódott be, és ezt érdemes csinálni.

Szegedi Sándor polgármester:

Több okból büszkék vagyunk és örülünk Kammerer Zoli sikerének. Elsõsorban annak, hogy a 2000. év magyar olimpikonjai közül ketten szereztek két-két aranyérmet. S az egyik Kammerer Zoli, aki a mi vizeinkrõl indult, a Gödi Sport Egyesület Kajak-kenu Szakosztályából. Figyelemmel kísérhettük eddigi pályafutását a kezdetektõl a csúcsig.
Örvendetes az is, hogy a válogatott kajakozók közül a közeljövõben többen Gödön építkeznek. Szinte a teljes kajak négyes itt vett telket. Horváth Gábor, Vereczkei Ákos és Kammerer Zoli is - hogy stílusosak legyünk - ide evezett, nálunk köt ki, tehát élõ lesz a kapcsolat velük.
Önkormányzatunk is szeretné Kammerer Zoli nagyszerû teljesítményét, melyre mi gödiek azt hiszem mindannyian nagyon büszkék vagyunk, egy fogadás keretében elismerni, és az elsõ pro urbe díjjal jutalmazni. Tudjuk azt, hogy õ gyõri színekben versenyez, de nagyon sokat találkozunk itt Gödön is vele. A fiatalok barátként szeretik, tisztelik õt.
Ezekben az eredményekben látjuk megjelenni, hogy az a pénz amit a szakosztálynak, s ezen keresztül a jövõ bajnokainak az induláshoz nyújtunk - és az összeg évrõl évre nõ -, nem hiábavaló kiadás.
Az olimpiai aranyérem minden sportoló vágyálma. A csúcs. Kammerer Zoli - aki egy hónappal ezelõtt a Göd Kupán fagylaltot osztott ifjú sporttársainak - eljutott a csúcsra és ezzel olyan példát és lökést ad a Gödön kajakozó fiataloknak, amely semmihez nem hasonlítható. Bízunk benne, hogy lesznek gödi követõi az olimpiai dobogón. r. k.

FELHÍVÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Sitt kupacFelhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét arra, hogy az érvényben lévõ 6/2000. (II. 22.) sz. Ök. rendelet, amely a helyi környezetvédelmi szabályokról szól, Göd Város tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének, tisztaságának fenntartására és védelmére is kiterjed.
A köztisztasági elõírások kiterjednek a közterületekre, az ingatlanokra, a külterületi utakra, valamint a szántó, gyep és erdõ területekre is.
A háztartási szemetet elszállítják, a nem háztartási hulladékok, valamint a vállalkozási tevékenységbõl származó hulladékok elszállításáról az arra jogosult szervezet révén a tulajdonos, használó, illetve üzemeltetõ köteles gondoskodni.
Bármilyen háztartási, ipari hulladék, építési törmelék, veszélyes hulladék vagy szemét elhelyezése csak az arra kijelölt hatóságilag engedélyezett hulladéklerakó telepen történhet.
A rendelet megszegõi ellen szabálysértési, illetve ismételhetõ környezetvédelmi bírság szabható ki, melynek összege 150.000.- Ft-ig terjedhet. A bírság összege adók módjára behajtható. Az illegális szemétlerakásokat a közterület-felügyelet rendszeresen ellenõrizni fogja, a szabálysértõkkel szemben szigorúan eljárnak.
Göd Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

ZARÁNDOKÚT BICIKLIVEL (II.)

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Padolin – Piarista templomTúránk egyik legizgalmasabb része következett: gyalogszerrel a Szuha-patak völgyébe. Kõrõl-kõre lépve próbáltuk szárazon tartani a lábunkat, persze ez csak egy-két embernek sikerült. Az ötórás út során egy körülbelül 20 m magas létrán kellett tériszonnyal viaskodva fölmászni a szurdokban ahhoz, hogy két sziklafal között éppen átjutva folytathassuk kivételes élményekkel
teli sétánkat.
Hasonló jellegû akadályok kísérték utunkat, mint a Hernád-völgyében, csak sokkal félelmetesebbek. Szerencsére balesetmentesen tértünk vissza táborhelyünkre, ahonnan másnap újból biciklire pattantunk. 45 km-t megtéve megint egy patak mellett találtak szálláshelyet buszosaink és nehéz túránk után itt hajtottuk álomra fejünket.
Nem volt mindennapi ez az út sem, gyönyörû tájakon jártunk. Azonban az erdei ösvényeken a meredek emelkedõk vagy a köves talajviszo-nyok miatt jobbára csak tolhattuk a kerékpárt. Volt olyan rész is, ahol falétrán kellett fölcipelnünk a biciklit, kicsit hasonlóképpen ahhoz, ahogy a maratoni kajakosok cipelik hajójukat egyik vízbõl a másikba a szárazföl-
dön. Már sötétedett, mikor nagy örömünkre végre megtaláltuk a buszokat.
Másnap, szombaton újabb megpróbáltatásban volt részünk. Az egyik busz kuplungja szétesett, így kénytelenek voltunk megelégedni mindössze egy busz szolgálataival. A javításra váró jármûben hagytuk a kevésbé fontos cuccokat, a legszükségesebbekkel pedig megpakoltuk a másikat. Négy napot kellett így eltöltenünk.
A sok rossz mellett persze akadt jó is. Ezen a délelõttön meleg, napos idõ volt, ami igazán ritkaságnak számított zarándoklatunk során. Játszottunk, fürödtünk a patakban, napoztunk, olvasgattunk a parton.
Délután Lõcsére indultunk tovább, ahol a Szt. Jakab templomban szentmisét hallgattunk. Érdemes megemlíteni, hogy ennek a templomnak van a világon a legnagyobb fából faragott tornyos fõoltára. Mikszáth Kálmán "A fekete város" címû regénye filmváltozatát itt forgatták Lõcsén. Ma is látható a híres "szégyenketrec", amelyben közszemlére tették (kipellengérezték) a kisebb bûnöket elkövetõket, például a kikapós fehérnépeket.
A szentmise után újabb, krimibe illõ kalandok vártak ránk, mire este 1/2 11-kor beérkeztünk a vrbovi kempingbe. Az egyik anyuka jó nagyot esett a sötétben biciklijével. Természetesen körülvettük, hogy segítsünk, de egy autós fiatalembernek – úgy látszik – nem tetszett a csoport viselkedése, úgyhogy pisztolyt szegezett az egyik apukára, aki – nem lévén ijedõs – elkuncogta magát erre föl. A támadót – úgy látszik – annyira megdöbbentette ez a fordulat, hogy elhajtott autójával. Persze, ahogy az életben egyensúlyban van a rossz a jóval, ellensúlyozva a fenti ellenséges magatartás élményét, a kempingben odajött hozzánk egy barátságos lengyel, aki tanújelét adta közvetlenségének és a magyarok iránti szeretetének.
Másnap eljutottunk Ótátrafüredre kerékpárral és egy hétórás gyalogtúrán ismerkedtünk meg a Tarpataki vízeséssel, sajnos megint esõs idõben.
Hétfõn Késmárkon át érkeztünk meg Podolinba. (Késmárk büszkesége az evangélikus fatemplom, melyet vörösfenyõbõl építettek egyetlen vasszeg felhasználása nélkül. A települést mûemlékvárossá nyilvánították 1950-ben.)
Podolin több szempontból már túránk elején érdeklõdésünk középpontjában állt. Magyarország elsõ piarista iskolája itt kezdte meg mûködését. Itt tanult a nagy író, Krúdy Gyula, akinek „A podolini kísértet” c. mûve megörökíti a város hangulatát. Huszárik Zoltán „Szindbád” címû filmjének egy részét (mely szintén Krúdy elbeszélései alapján készült) ebben a városban forgatták Latinovits Zoltán fõszereplésével.
Szálláshelyül a kolostor épületében lévõ egyik tanterem szolgált számunkra, ahová hajnali 3 órakor még négy gyerek csatlakozott anyukájukkal csoportunkhoz.
A kedd reggelt 1/2 7-kor szentmisével kezdtük a kolostor szép templomában, majd a helyi pékségben sütött túrós, kakaós süteményeket fogyasztottuk el reggeliként.
55 km-es út várt ránk, közben átléptük a szlovák-lengyel határt is. Stary Sacz-ban kaptunk szálláshelyet, ott, ahol nemrégiben II. János Pál pápa szentté avatta boldog Kingát.
Másnap túránk egyik legnehezebb szakaszát, legnagyobb próbatételét tudtuk magunk mögött. 70 km-es táv kisebb tévedésekkel, bõséges záporesõvel, villámlással, dörgéssel. Este 8-9 között csuromvízesen, fagyoskodva szálláskeresés (és nem találás), 9 után még 8 km biciklizés esõben Msna Dolinába, ahol már-már minden reményt feladva tíz órakor végre találtunk egy olyan iskolát, ahol épp egy keresztény nyári tábor mûködött. Fiatal vezetõik befogadtak bennünket. Még ennivalót, teát is adtak. Fantasztikus érzés volt a kimerítõ, viszontagságokkal teli nap után a melegvizes zuhany alá állni!
(folytatjuk)
Kép és szöveg: Wágner László

LABDARÚGÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gödi SE – Vecsés 2:3 (0:1)

Csapatunk a veretlenül vezetõ Vecsést fogadta. A vendégek szabadrúgásból szerzett elõnyét tizenegyesbõl egyenlíthettük volna ki, de Kekecs gyengén helyezett lövését Horváth D. kapus védte. A második félidõben Együd és Gulyás révén fordíthattunk, de a Vecsés egy percen belül egyenlített. Közben a vendégek kilenc fõre fogyatkoztak, ennek ellenére sajnos egy halamas kapushiba miatt õk szerezték meg a gyõztes gólt.

Gödi SE ifi – Vecsés ifi 4:2 (0:1)

Szetvezetten, fegyelmezetten játszó ifjúsági csapatunk második félidei teljesítménye alapján rászolgált a gyõzelemre. Akkor sem roppantunk össze, amikor Menyhárt a második félidõ elején immár második (!) öngóljával kétgólos elõnyhöz juttatta az ellenfelet. Ezután a védõ javított, és 1:2-es állásnál fejjel talált a Vecsés hálójába is. (2:2) Innentõl kezdve a gödi csapat felszabadultan játszott, és nyerte a mérkõzést. Gól: Buza 2, Menyhárt, Tábor (11-esbõl), illetve Menyhárt 2 öngól.

Gödi SE – Nagykáta 3:2 (2:0)

Az elsõ félidõben a Nagykáta kezdte aktívabban, helyzeteket alakított ki, Tuza és Piros góljaival mégis csapatunk vonulhatott kétgólos elõnnyel a pihenõre. Második félidõben Hegedûs háromra növelte a különbséget. Ezután Nagykáta kissé váratlanul két gólt szerzett, szorossá téve az eredményt, de csapatunknak sikerült megõrizni az egygólos elõnyt. Öszszeállítás: Kovács – Egervári, Szabadi, Bagócsi, Dankó – Jávor, Kekecs, Varga, Tuza – Gulyás, Hegedûs.

Gödi SE ifi – Nagykáta ifi 1:4 (1:1)

A fiatalok nem tudták megismételni múlt heti remek teljesítményüket. 1:1-es állásnál több helyzetet is kihagytak, ami késõbb megbosszulta magát! Az utolsó negyedórában három gólt kaptunk. Kulcsembereink ezen a mérkõzésen „betliztek”.
Antal György Bálint

12. forduló 2000. okt. 14. felnõtt 15 óra ifi 13 óra Göd SE – Gyömrõ
13. forduló 2000. okt. 22. felnõtt 14.30 ifi 12.30 Tura – Göd SE
14. forduló 2000. okt. 28. felnõtt 13.30 ifi 11.30 Göd SE – Budaõrs

LÁBTENISZ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Október 1-én a Rákóczi úti teniszpályán rendezték a II. Göd Kupa Lábtenisz Bajnokságot. 36 fõ, 18 páros vett részt a nemes vetélkedésen Balassagyarmatról, Siófokról, Szegedrõl, Fótról és Gödrõl. Gyõztesek: 1. Gál – Ibrain, Balassagyarmat; 2. Novák – Újvári, Siófok; 3. Kopp – Hajdú, Fót. Legjobb gödi: Szép Károly – Kónya Károly.
A bajnokság támogatóinak megköszönjük az önzetlen segítséget, mellyel hozzájárultak egy már hagyománnyá váló gödi sportrendezvényhez.
A bajnokság támogatói: Göd Város Önkormányzata, Fülöp József - Poly-Mix Kft., Fülöp Gyula, Csernus Sándor, Zsezserán Sándor, Szép Károly, Kónya Károly. A versenyt Kónya Károly szervezte. Köszönjük!
A.Gy.B.

KOSÁRLABDA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gödi SE NB I és NB I (junior)
Okt. 13. péntek 18 óra (19.45 óra) Göd – Fehérvár
Okt. 19. csütörtök 17 óra (19 óra) PVSK – Göd
Okt. 23. hétfõ 17 óra (14.30 óra) Göd – Veszprém
Okt. 28. szombat 18.30 óra (16 óra) Pápa – Göd

ASZTALITENISZ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2. forduló: Cegléd VSE III. – Göd 17:1
Sajnos megismétlõdött az elsõ forduló eredménye, a tartalékosan felálló gödieket fölényesen legyõzte a fiatalokból álló, bajnokság megnyerésére törekvõ ceglédi csapat. Most a „becsület” mérkõzést id. Gulyás Miklós nyerte. A csapat tagjai voltak még: Fojt Attila, Nagy László, Wagner Ferenc. (Gulyás)

SAKK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I. osztály 1. fordulójában szeptember 24-én Gödöllõ csapatát fogadta, és szoros eredménnyel 4,5:5,5 arányban veszített. Nyertek: Dudás János, Pongó István, Malinik Attila. Döntetlent ért el: Kónya Károly, Béki András, Nagy Ferenc.
A második fordulóban október 1-én Zsámbékra utaztunk, és ott 7,5:2,5 arányú gyõzelmet arattunk. Nyertek: Horváth József, Dudás János, Beszterczey László, Béki András, Fekete Zoltán, Malinik Attila és Antal György Bálint. Döntetlent ért el: Pongó István. A bajnokság állása a 2. forduló után: 1. Gödöllõ 13; 2-3. Gödi SE, Tököl 12; 4. Dunaharaszti 10,5; 5-8. Érd, Szentendre, Dunakeszi, Zsámbék 7,5; 9. Ráckeve 6,5; 10 Vác 6; 11. Nagykáta 0 ponttal. Dunakeszi és Nagykáta egy mérkõzéssel kevesebbet játszott.
A Pest megyei Sakkszövetség szeptember 15-17-ig rendezte Dunakeszin a megyei bajnokságot. Versenyzõink közül a nyugdíjasok csoportjában Kónya Károly második lett 4,5 ponttal. Az I. osztályúak csoportjában Beszterczey László 3. lett 5,5 ponttal. Sápi Viktor 2,5, Malinik Attila 2, Ökrös Ferenc 1,5 pontot szerzett a 9 fordulós, svájci rendszerû 2×1 órás és 2×15 perces rájátszásos versenyen.
A Pest megyei Sakkszövetség szeptember 23-án rendezte Dunakeszin a XXII. Általános Iskolai és ifjúsági egyéni és csapat versenysorozat 1. fordulóját. A 3-4. osztályú lányok között Nagy Rita tizedik. Ugyanitt a fiúk között Erdélyi Kristóf tizedik. Az 5-6. osztályú fiúk között Hejcser Tamás 12., Kádár Tamás 13.
A.Gy.B.

III. Iván Kovács László Emlékverseny

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd, 2000. október 21-23.
1. A verseny célja: emlékezés a gödiek 1956-os forradalmár, mártír sportolójára, a kevés szabadsággal rendelkezõ sakkozók számára versenyzési lehetõség biztosítása, magyar értékszám szerzésére, javítására nyílt versenyen, a Gödi SE 80. jubileumi évének megünneplése.
2. A verseny rendezõje: Gödi SE Sakk Szakosztálya
3. A verseny színhelye: Göd (Alsógöd), Petõfi S. u. 48. Huzella Tivadar Általános Iskola B épület, ebédlõ.
4. Díjazás: Emlékserleget kap az elsõ helyezett egyéni és a legeredményesebb egyesület. (Mj-tõl lefelé Re-esig az 1-6. helyezettek 6-1 pontot kapnak, a legtöbb pontot elérõ egyesület kapja a csapat emlékserleget). Minõsítési osztályonként az 1-3. helyezettek érmet kapnak. Különdíjat kap a legeredményesebb: Mj., I., II., III., IV. osztályú, Re-es, leány, nõ, serdülõ, ifjúsági, budapesti, Pest megyén kívüli, 60, 70, 80 éves, Gödi SE versenyzõ, Gödi SE serdülõ, Gödi SE ifjúsági. Egy versenyzõ több díjat is kaphat.
5. Költségek: a rendezés, szervezés, díjazás költségeit a rendezõk fedezik, egyéb költségek a versenyzõket terhelik.
6. Nevezés: 2000. október 15-ig beérkezõleg, az alábbi címre: Antal György Bálint 2131 Göd,
Fürdõ u. 9. (Tel.: 06-27 332-113) a versenyzõ nevének, KOMIR számának, II. félévi értékszámának, egyesületének és születési dátumának megadásával.
7. Nevezési díj: Egységesen 800 Ft/fõ. A nevezési díjat a helyszínen kell befizetni. Kérésre a befizetésrõl számlát adunk.
8. Lebonyolítás: 9 fordulós svájci rendszerben, a játékidõ 2×1 óra plusz 2×15 perc rájátszás. Tempó: 20 lépés 1 órában. Számítógépes párosítás.
9. Versenyprogram: érkezés szombaton 9 órára, jelentkezés.
1. nap (okt. 21.) 2. nap (okt. 22.) 3. nap (okt. 23.)
1. forduló 10–12.30 4. forduló 9–11.30 7. forduló 9–11.30
Ebédidõ Ebédidõ Ebédidõ
2. forduló 14– 16.30 5. forduló 13–15.30 8. forduló 13–15.30
3. forduló 16.30–19-ig 6. forduló 15.30–18-ig 9. forduló 15.30–18-ig
Eredményhirdetés: 18.30
10. Helyezések eldöntése: több pont, azonos pontszámmal: Bucholz, javított Bucholz, Berger szám.
Antal György Bálintí

Tovább üzemel a strand

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/

Örömmel értesítjük – a hûvös idõ ellenére is – fürödni vágyókat, hogy a meleg vizû strand egy medencével, változatlan nyitva tartással 6–20 óráig, fûtõtt öltözõkkel, szaunával és masszörrel áll a látogatók rendelkezésére.