Vissza a gödi fõlapraGödi Körkép 2000. március 8.

A Gödi Körkép szerkesztõsége a Nõnap alkalmából
minden hölgyolvasónak jó egészséget kíván!

Tartalomjegyzék

Meghívó

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Város Önkormányzata az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tisztelettel meghívja Göd polgárait 2000. március 15-én megrendezésre kerülõ ünnepi rendezvényeire

Az ünnepség helyszínei és mûsora 

Az ünnepi mûsort követõen koszorúzás a Kossuth téren. 

Mindenkit szeretettel várunk!

Szegedi Sándor éa Ilyés Gizella polgármester alpolgármester

Önkormányzati ülés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd nem bûnös város

Ülésezik a testület. (A Vízió STúdió felvétele)A képviselõ-testület legutóbbi, február 22-i ülésén szokásos bevezetõjében Szegedi Sándor polgármester többek között elmondta, hogy a Göd Közbiztonságáért Alapítvány ügyészségi vizsgálata lezárult. A kért módosításokat az alapító el fogja végezni. Szinay József jegyzõ a KSH által elvégzendõ márciusi mezõgazdasági összeírásról és a szokásos kötelezõ eb oltásról szólt.

Mikesy György képviselõ, a napirendi pontok elõtt számolt be a február 11-én általa összehívott lakossági fórumról, amelyen tájékoztatta a négyes körzet lakóit a vízi vidámpark tervérõl, lehetõséget adva a résztvevõknek pro és kontra véleményt nyilvánítani. Mikesy György pozitívumként értékelte, hogy - mint mondta - hosszú idõ után végre felébredt a lakosság az elhanyagolt Ifjúsági tábor sorsát illetõen. Nem hallgatta el, hogy a vízi vidámparknak vannak támogatói, de - mint mondta - kötelességének érzi a lakók tiltakozását is a testület elé vinni. Beszámolt a lakossági fórumon felvetõdött kérdésekrõl: Törvénysértõ-e az év elsõ határozata, melyben a testület elvi hozzájárulást adott a vízi vidámpark tervezéséhez, nem kellene-e jobban elõkészíteni az elvi hozzájárulásokat, környezetvédelmi szempontból milyen kategóriába sorolható a Szakáts kert? Mi lesz a temetõvel 2004 után? Kinek a költségén épül a parkoló?

Fájlalta, hogy õ jóindulattal hívta össze a fórumot, mégis bizalmatlanságot kapott cserébe. Vissza kell utasítania a feltételezést, miszerint "fogyatékossága miatt átejthetik". Akadálymentes kommunikációt biztosít számára az önkormányzat. Sérelmei ellenére megállapította, hogy érdemes volt összehívni a lakossági fórumot, és felhívta az önkormányzat figyelmét a lakosság, döntések elõtti tájékoztatásának fontosságára.

Szinay József válaszában a január 25.-i határozatról meggyõzõdéssel jelentette ki, hogy nem törvénysértõ. Mint mondta: a Szakáts kert belterület. A Pázmány Péter utcai temetõ jó ideje be van zárva, csak urnás temetések vannak. A többi kérdésre idõben megkapja a választ Mikesy úr.

Barkóczi Gábor hozzászólásában értetlenségének hangot adva elmondta, hogy a lakógyûlésen, mint végleges döntésrõl beszéltek a vízi vidámparkról. Holott a testület elvi hozzájárulást adott. Felvetette a kérdést, miért került a sajtóba az elõszerzõdés. Elhatárolta magát a helyzettõl, amely a lakókban és a közvéleményben általában kialakult. Úgy érzi, a helyzet kialakulásában a képviselõknek is szerepük volt a nem megfelelõ információk miatt.

A polgármester egyetértve a jegyzõvel - a témát lezárandó - leszögezte, hogy "nullánál tartunk, kicsit elémentünk a dolgoknak". A lakosságnak ajánlotta, hogy járjanak el a képviselõk fogadóóráira a szélesebb körû tájékozódás érdekében. Mint mondta, a 14 ezer gödi lakos érdekeit nézve felelõsséget érez a táborért, amely nem maradhat a jelenlegi állapotban. A lakossági szervezõdéseket illetõen azonban kijelentette, hogy "madárlátta egyesületek kezdeményezésében" nem hisz.

Az elsõ napirendi pontot Göd Város Önkormányzatának Költségvetését Szabó Zoltán, a Pénzügyi Ellenõrzési Bizottság elnöke terjesztette elõ. A rendeletalkotást megelõzõ hozzászólások között Csernus Károly elmondta, hogy 308 aláírást tartalmazó beadvánnyal keresték meg körzetének lakói, akik nehezményezték a lakóingatlanokra kivetett adóterheket. A lakók képviselõi kérik az építményadóról szóló rendelet újratárgyalását - mivel véleményük szerint „nem volt kellõen elõkészítve és túl nagy terheket ró a lakosságra.” Csernus Károly kérte a testületet, hogy az engedmények bõvítésének esetleges lehetõsége miatt, tárgyalják újra.

Szinay József emlékeztette a képviselõt, hogy többszöri, bizottságokon belüli és testület elõtti tárgyalás után született meg a cseppet sem könnyû döntés.

Véleménye szerint a rendelet tökéletesen törvényes, humánus, szociálisan érzékeny, különösen a hetven éven felüliek engedményeit illetõen. Összehasonlításként említette a fõváros lakóinak háromszor ekkora adóterheit.

Traupert Imréné a 25 évvel ezelõtti lakásépítés utáni adókedvezményrõl, Bátorfi József pedig a csatornaépítés utáni kedvezményekrõl szólt. Marinkás Árpádné, az Adóiroda vezetõje elmondta, hogy akik 1986. december 31-ig 25, illetve 35 évre szóló házadó mentességet kaptak, és ez az idõtartam még nem járt le, azok a lakások után (a nem lakás céljára szolgáló épületek után nem!) a lejáratig - ha nem történik törvényi változás - mentességet élveznek. A csatornát illetõen Marinkás Árpádné elmondta, hogy az 1990. évi törvény értelmében mentes a helyi adó alól az a magánszemély, aki igazolja, hogy az önkormányzat illetékességi területén végzett kommunális beruházás céljára teljesített - támogatásokkal csökkentett - évi befizetése eléri, vagy meghaladja a helyi adó éves összegét. Amennyiben a fentiek szerinti befizetés nem éri el a helyi adó összegét, csak a különbözetet tartozik befizetni helyi adóként.

A költségvetés tárgyalása során szót kapott az ülésen jelenlévõ Fekete Iván könyvvizsgáló is, aki elmondta, hogy Göd Város 2000. évi költségvetése törvényszerû, gondos munka, amely ügyel a belsõ összhangokra. Javasolta az önkormányzat által felvett hitelek és kamatainak mielõbbi törlesztését.

A képviselõ-testület 13 igen és két tartózkodás mellett határozatban fogadta el az önkormányzat 2000. évi költségvetési fõösszegét, az intézmények által beterjesztett anyagot. A képviselõ testület az intézmények költségvetési pótigényein belül a megvalósításra fontossági sorrend kialakítását fogadta el. (Lapunk következõ számában közzé tesszük a városunk költségvetésének 2000. évi fõbb számadatait.)

Második napirendi pontként Bakterné Nyitrai Judit tájékoztatta a képviselõket a polgármester, az alpolgármester és a képviselõk tiszteletdíjáról szóló rendelet automatikus módosításáról. Ennek értelmében a polgármester illetménye - mely a törvény szerint a miniszteri illetmény 50-80 százaléka - 182.500-ról, 220.000 Ft -ra, az alpolgármesteré 155.000-rõl 187.000 Ft-ra változik. A képviselõk havi tiszteletdíja havi 30.000-rõl 32.000 Ft-ra nõ. A bizottságok elnökének tiszteletdíja 15-rõl 16 ezerre, a bizottságok alelnökéé 8000-rõl 8500 Ft-ra változik. A bizottsági tagok tiszteletdíja 5000 Ft-ról 5500 Ft-ra, a bizottságok nem képviselõ tagjainak tiszteletdíja pedig 10.000-rõl 11.000 Ft-ra emelkedik.

A tiszteletdíjakról szóló rendeletmódosítást 13 igen és egy tartózkodás mellett elfogadták a képviselõk.

Rendeletmódosítással foglalkozott a harmadik napirendi pont is, melyben a köztisztviselõk jogállásáról szóló rendelet változott. A 14 igen szavazattal elfogadott határozat értelmében a köztisztviselõk illetményalapja 2000-ben 31.000 Ft lesz.

Az 1997-ben hozott környezetvédelmi rendelet korszerûsítése volt a következõ téma, mely a testület asztalára került. Mint Kopász Sándor környezetvédelmi elõadó elmondta, félév munkája fekszik a megújult rendeletben. A nyolc fejezetbõl álló rendelet foglalkozik többek között az ingatlanok és közterületek tisztántartásával, a levegõ és víz védelmével Göd területén, zöld területek fenntartásával és kezelésével, a zajvédelem szabályozásával és a környezetvédelmi ellenõrzéssel. A 14 igen szavazattal elfogadott helyi környezetvédelmi rendeletet az állattartásra vonatkozó, és az építményadóról szóló rendelettel együtt az önkormányzat hamarosan eljuttatja Göd valamennyi ingatlantulajdonosához.

A jelenlévõ képviselõk ugyancsak egyhangú szavazatával fogadta el a testület az önkormányzat belsõ ellenõrzésére vonatkozó ez évi ütemtervét.

Ez tartalmazza az oktatási és nevelési intézmények normatív támogatásának ellenõrzését, a TESZ átfogó vizsgálatát, az intézményeknél a pénzügyi szabályzatok betartását, a képviselõ-testület által hozott határozatok végrehajtásának ellenõrzését, célellenõrzéseket, leltározást és selejtezést.

Cseh József alezredes (A Vízió Stúdió felvétele)Az ülésen Cseh József alezredes beszámolt a Dunakeszi Rendõrkapitánysághoz tartozó Gödi Rendõrõrs 1999. évi mûködésérõl. Az értékelõ jelentésbõl megtudtuk, hogy az ideális 25 fõs létszám helyett 12 rendõr vigyáz Göd közbiztonságára. 1992. februárjában került elhelyezésre az õrs a jelenlegi városháza udvarán lévõ épületbe, átmeneti jelleggel, mely mára állandósult. A befagyasztott õrsprogram miatt nincs mód fejlesztésre, de sok esetben a fenntartásra is szûkösek a lehetõségek. A helyi rendõrõrs kapcsolata más szervekkel jó. A képviselõ-testülettel és az önkormányzat szakirányú szerveivel mindennapos a kapcsolattartás. A Göd Közbiztonságáért Közalapítványnak kiemelt szerepe van az õrs mûködésének - elsõsorban a számítástechnikai eszközökkel történõ ellátása révén - elõsegítésében. A Polgárõrséggel is jó az elsõsorban a lakosság érdekében történõ együttmûködés. A bûnmegelõzés érdekében több esetben hajtott végre az õrs a Bod-Reflex '98.Vagyonvédelmi Kft-vel közös közbiztonsági és bûnügyi akciókat illetve figyelõszolgálatokat.

A létszámgondok miatt a terület rendõrökkel való lefedettsége valamint a 24 órás ügyeletszolgálat, az állampolgárok bejelentésvétele az õrsön nem megoldott. Ezért következhetnek be olyan bûncselekmények, melyeket nem Gödön, és környékén élõ elkövetõk hajtanak végre.

A bûnügyi statisztikát is tartalmazó beszámoló szerint Gödön az 1998-ban és '99-ben ismertté vált bûncselekmények száma csökkenést mutat. Viszont '99-ben a vagyon elleni bûncselekmények számában emelkedés tapasztalható. A gépkocsi lopások száma csökkent, az autófeltörések száma ezzel szemben nõtt. Örvendetes hír, hogy a kerékpárlopások száma tavaly egyharmadára csökkent 1998-hoz viszonyítva. Az elmúlt évihez képest csökkentek az erõszakos, garázdajellegû bûncselekmények is. A felderítési mutatók is javultak, jobbak az országos átlagnál.

Göd területén az elmúlt évben 75 közlekedési baleset történt ennek anyagi károsultja 53, személyi sérültje 22, ebbõl súlyos 10.

A helyi rendõrõrs parancsnoka az idei feladatok közt fontosnak tartja többek között a járõrszolgálat 24 órás folyamatosságának biztosítását, külön tervek alapján a Polgármesteri Hivatal szakirányú szerveivel közösen kidolgozni a város katasztrófa terveit és a hozzá szükséges erõk, eszközök rendszerének létrehozását. Kiemelt feladatnak tartja továbbra is a bûnmegelõzést és felderítést, valamint a városon áthaladó 2. sz fõút közlekedésrendészeti ellenõrzését. Fontosnak tartják a lakossággal való együttmûködést, ennek érdekében a Szomszédok Egymásért Mozgalom és a Polgárõrség együttmûködését. Továbbra is szándékukban áll a városban mûködõ iskolákkal a kapcsolat fenntartása az új keletû kihívások - elsõsorban a drogproblémák - mielõbbi megoldása érdekében.

Megtudtuk a testületi ülésen, hogy a belügyminiszter - mivel álláspontja szerint "Göd bûnügyileg nem fertõzött igazán" - nem járult hozzá, hogy városunk önálló rendõrkapitányságot kapjon. Viszont örvendetes hír, - mondta az õrsparancsnok, hogy megerõsíti az õrs állományát.

Barkóczi Gábor az ígért helyi igazgatásrendészet felállítását szorgalmazta,

Fülöp József pedig a gödi kábítószer helyzetrõl kérdezte az alezredest. Cseh József elmondta, hogy a város egyik iskolájában elõfordult eset révén drogfogyasztásról tud, terjesztésrõl nem. A szülõk és pedagógusok összefogását és együttmûködését kérte a kábítószer terjedése ellen. Mint mondta, törvényi kereteken belül vannak ugyan lehetõségeik a megelõzésben, de úgy érzi, a rendõrség egyedül van a kábítószer elleni küzdelemben. Kovacsik Tamás javasolta, hogy a járõrkocsi naponta legalább egyszer haladjon végig az iskolák elõtt. Visszatartó ereje lehet az esetleges terjesztõkkel szemben.

Szinay József jegyzõ kérdésére, meddig áll még Cseh József neve elõtt az mb. - megbízott parancsnok - jelzõ, azt válaszolta az alezredes, hogy egy évre szól megbízása a Pest megyei kapitánytól. Ha elégedettek a munkájával, akkor az év elteltével állandósítják.

Hetedik napirendi pontként Ilyés Gizella alpolgármester a nemzeti ünnepek gödi megrendezésérõl tájékoztatta a honatyákat. A nemzeti ünnepek - március 15, augusztus 20, október 23. - rendezvényeinek lebonyolításához a költségvetésbe egy millió forint lett betervezve. A megvalósításhoz szükséges további pénzeszközök biztosítása érdekében pályázatokat nyújt be az önkormányzat, és helyi támogatók igénybevételét tervezi. A testület a tájékoztatót 15 igen szavazattal elfogadta, azzal a KSB által elõterjesztett javaslattal, hogy a Kóczán Mór díj átadására augusztus 20-án kerüljön sor.

Szinay József jegyzõ terjesztette elõ az 1999. évi önkormányzati rendeletekrõl és határozatokról szóló beszámolót. Az elmúlt évben 170 önkormányzati határozat és 34 rendelet született. Ezek nagy részét végrehajtották a felelõsök, illetve folyamatban van a végrehajtásuk. Miután a testület egyhangú 15 igen szavazattal elfogadta a beszámolót, Markó József referált a meleg vizû strand és a tornacsarnok 1999 évi mûködésének tapasztalatairól.

Megtudtuk, hogy a tornacsarnokban kettõs üzemelés folyik. Munkanapokon heti 45 órában a Huzella Iskola üzemel (8-17 óráig), 17-22-ig pedig a TESZ. Ez utóbbiból heti 11 óra GSE kosárlabda, heti két óra GSE kajak. Munkaszüneti napokon heti 24 órában szintén a TESZ. üzemel. Munkanapokon a létesítmény nem rendelkezik szabad kapacitással, hétvégeken a kihasználtság mintegy 30 százalékos.

Az eltelt 5 hónap alatt kiderültek a hibák és hiányosságok. A fûtõberendezés két alkalommal elromlott, a bejárati ajtón a reteszelés több alkalommal kiszakadt, az ablakok zárszerkezeteit rendszeresen javítani kell. A karbantartók és a szakemberek kijavították ezeket a hibákat, de még mindig maradtak sürgõsen elvégzendõ feladatok. A csarnok tetején nincs hófogó, így az olvadás idején lezúduló hatalmas hótömeg rendkívül balesetveszélyes. A csarnokban lévõ padokat sürgõsen ki kell cserélni tornatermi padokra. A tûzoltó berendezést át kell helyezni kevésbé balesetveszélyes helyre. Elengedhetetlen a takarításhoz ipari porszívó vásárlása. Gáz, víz, villany almérõ óra felszerelésére is szükség van.

Az átadás óta minden igényt kielégítõ korszerû eredményjelzõ tábla került a csarnokba. Az Életforrás Alapítvány szõnyegpadlót vásárolt - amely lehetõvé teszi nem sport jellegû események megrendezését -, védve ezzel a csarnok padlózatát. További feladat a csarnok szabad kapacitásának értékesítése.

A Polgármesteri Hivatal vezetése, a Gödi Sportegyesület elnöke, a Huzella Iskola igazgatója és a TESZ igazgatója között létrejött megállapodás alapján, az iskola és a sportegyesület szakosztályai 1000 Ft /óradíjért használják a létesítményt. A külsõ igénybevevõk 3.500 Ft/ óráért vehetik igénybe a csarnokot. Az így befolyt bevétel 804 ezer Ft. A költségek - (tájékoztató adatokról van szó) a bér és járulék, valamint fenntartási költségeket, takarító eszközöket és közüzemi díjakat is figyelembe véve -, mintegy 891 ezer Ft-ra rúgnak.

A tornacsarnokkal kapcsolatban Szegedi Sándor elmondta, hogy március 1-én pályázatot nyújtanak be az Ifjúsági és Sport Minisztériumhoz a nézõtér kialakítására.

A meleg vizû strand, mint ismeretes július 20-tól került ismét az önkormányzat kezelésébe, s azóta, a Településellátó Szervezet üzemelteti. Az azóta felmerült üzemeltetési gondok közül a medencék alja és csempézete okozta a legtöbb gondot. Az öltözõk kicsik és kevés az illemhely. A már az átvételkor tapasztalt mûszaki problémák - a gépészeti berendezések, elhasználódott szivattyúk, a kevés számú mûködõképes búvárszivattyú, a kútfejnél tapasztalt csõtörés ellenére a strand üzemelt, és 1999.június 22-tõl december 31-ig 44.514 fizetõ vendég látogatta. A vendégek megértõen viseltettek a korábbi helyzet ismeretében e hiányosságokkal szemben. Nagy sikert aratott a bõvített, 6-20 óráig meghosszabbított nyitva tartás. Több vendég panaszolta a strandhoz vezetõ út minõségét, a mostoha parkolási lehetõséget, valamint a zárt kerékpártároló és hangosbemondó hiányát.

Szeptembert 15-tõl a strand fennállása óta elõször - bár szerény körülmények között, de - beindult a téli üzemelés, fûtött öltözõvel. Az október óta beállított szaunának is köszönhetõen, a hétvégi vendéglétszám rendszeresen 3-400 fõ, amely közel azonos a váci uszoda vendéglétszámával.

A beszámolóból megismerhetõ a halaszthatatlan feladatok listája is, köztük a csempézet javítása, zuhanyozók cseréje, hangosbemondó felszerelése, mobil WC felállítása és számos más tennivaló, ami a látogatók kényelmét és jobb közérzetét szolgálja majd 2000 nyarától. Március 14-én 14 órára hívta össze az üzemeltetõ azokat a vállalkozókat, akik szolgáltatást kívánnak nyújtani a május 1-tõl teljes üzemben induló nyári szezonban. A polgármester véleménye szerint nem árt közöttük egészséges versenyhelyzetet teremteni. Aki komolyabb összeget hajlandó áldozni a saját vállalkozásán kívül a strand arculatának javítására, az élvezzen hosszú távú esélyeket. Traupert Imréné a gödi vállalkozók jelenlétét szorgalmazta a strandon.

Megtudtuk még, hogy míg a kiadások 9.924 millió forintot emésztettek fel, a bevételek meghaladták a 10 millió forintot.

Szabó Zoltán hozzászólásában elengedhetetlennek tartotta, hogy a fürdõ bevételét a halaszthatatlan fejlesztési teendõkre fordítsák. A képviselõ-testület 15 igen szavazattal elfogadta az elõterjesztést és úgy határozott, hogy további egy évre a TESZ-t bízza meg mind a tornacsarnok, mind a meleg vizû strand üzemeltetésével.

A DMRV tulajdonában és üzemeltetésében lévõ Dunakeszi szennyvíztisztító telepre a gödi csatornákból egyre több szennyvíz érkezik. Évek óta rendezetlen a szennyvíztisztító telep bõvítésére átadandó vízközmû hozzájárulásunk. Ezért megszavazták a képviselõk, hogy a telep bõvítéséhez önkormányzatunk 5 millió forinttal járul hozzá, amibõl 2000. évben 1 millió Ft-ot utal át. Fedezete ingatlanértékesítésekbõl származó bevétel.

A meleg vizû strandhoz kapcsolódott dr Garabon Sándor elõterjesztése is, amelyben ismertette a Legfelsõ Bíróság ítéletét. Ennek értelmében a Lukács-féle Bt. 1996.február 15-tõl jogcím nélkül, vagyis jogellenesen hasznosította az önkormányzat tulajdonát képezõ meleg vizû strandot. Ebbõl következik az önkormányzat követelése - közel 25 millió Ft. - kártérítés illetve elmaradt haszon címén a Bt-vel szemben. Ennek érvényesítése viszontkereset formájában lehetséges abban a perben, amelyet a Bt. indított önkormányzatunk ellen elszámolás tárgyában.

Ezt követõen ingatlan értékesítéssel kapcsolatos döntéseket hoztak a képviselõk. Név szerinti, 15 igen szavazattal a 6264 hrsz-ú 230 négyszögöl nagyságú beépítetlen terület eladásáról határoztak a képviselõk 8000 Ft/négyszögöl áron. Nem volt ilyen egyhangú a következõ döntés: 12 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett a Pesti út 89/b értékesítésére került sor. A több éve húzódó úgynevezett úszó telkekrõl határozott a testület. A Radó Sport, és a Diana lottózó alatti területeket 600-600 ezer Ft-os vételáron, a Hawaii presszó alatti területet pedig 2 millió Ft-ért értékesítette a testület az ingatlanokon felépült üzletek tulajdonosai részére.

Az egyebekben 13 igen, egy tartózkodó szavazat mellett járult hozzá a képviselõ testület ahhoz, hogy a Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezõ Szuzuki típusú személygépkocsi vételár hátralékát a kölcsönszerzõdés szerint, a Merkantil Bank Rt. részére 2002. X. 25-ig visszafizesse.

Szintén az egyebekben döntöttek a képviselõk a mezõõri szolgálat létesítésérõl. Az egy fõ által ellátott mezei õrszolgálat mûködési területe Göd 500 hektáros külterülete.

Ezt követõen a fürdõtáblában elhelyezkedõ 4 ingatlan belterületbe vonásáról határozott a testület, és felkérte a Településfejlesztési Irodát, hogy a szükséges intézkedéseket tegye meg.

Lenkei György ismételten megkérdezte, hogy történt-e kapcsolatfelvétel a PEMÁK-kal, a Göd-újtelepre vezetõ út- és árokkarbantartással kapcsolatban.

Szegedi Sándor válaszában elmondta, hogy az év elsõ felében elvégzik a szükséges munkálatokat.

Ilyés Gizella tájékoztatóját a testvérvárosi programmal kapcsolatban 13 igen, két nem szavazattal elfogadták a képviselõk, azzal a javaslattal, hogy a kiutazás költségei kerüljenek megosztásra az önkormányzat és a kiutazók között. Az alpolgármester aszszony elmondta, hogy a Gödrõl Marignan-ba meghívottak szállás és ellátási költségei egy fillérbe nem kerülnek önkormányzatunknak.

Hantos László az alsógödi strandvendéglõvel kapcsolatban megkérdezte, hogy tud-e az önkormányzat az étterem zárva tartásáról, a szomszédságában lévõ úszóház engedélye rendben van-e, és az önkormányzat tett-e bejárást a területen a tulajdonosi jogok tisztázása érdekében?

Szabó Zoltán kifogásolta az alsógödi posta mûködését, s kérte, hogy a polgármester hivatalosan közölje ezt a hivatal vezetõjével.

Tóth B.Zoltán a Gödi SE elnöke elmondta, hogy lehetõség lenne arra, hogy a focicsapat NB II-es játékjogot vásároljon, egy kft. másfélmillió forintért történõ megvétele árán. A testület a polgármester javaslatára 9 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy elviekben támogatja az NB II-es játékjogot biztosító kft. megvásárlását. Amennyiben részletesen megismerik a szövetség által támasztott követelményeket, és a várható költségeket, ismételten visszatérnek a téma tárgyalására.

A február 22-i testületi ülés utolsó határozata közmû ügyben született 15 igen szavazattal. Ennek értelmében, amennyiben az önkormányzat a csatornaépítés folytatására benyújtott pályázatot megnyeri, biztosítja a szükséges önkormányzati önrészt.

R.K.

Baja Ferenc Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Baja Ferenc és vendéglátóiAz MSZP helyi szervezetének meghívására március 1-én Gödre - a József Attila Mûvelõdési Házba - látogatott Baja Ferenc képviselõ, az elõzõ kormány környezetvédelmi minisztere.

Baja Ferenc beszélt többek között a rendszerváltozás hosszú folyamatáról, melyhez, mint mondta sok idõ, bizalom és nagyon erõs helyi civilszervezõdés szükséges. Az önkormányzatiság, bizonyos álláspontok szerint igazgatási szempontból költséges rendszer, de véleménye szerint nem ezen kellene spórolni. Az alulról építkezõ modell elõnye, hogy közel van az állampolgárokhoz. Fölülrõl nem lehet megmondani, hogy hány iskola, hány szennyvíztisztító legyen. De lehet és szükséges olyan szabályozókat bevezetni - vélekedett Baja Ferenc - amelyek segítik például több település közös hulladéklerakóját, amely így kifizetõdik.

Szakterületérõl elmondta a szocialista képviselõ, hogy a környezetvédelem Magyarországon és a KGST blokk országaiban sem volt fontos hosszú ideig. A környezetvédelem - mint mondta - nem érzelmi kérdés, nagyon komoly üzlet a piacgazdaságban. Beleértve az ipar károsította környezet rehabilitálását is. Ha az extraprofitot nem fordítjuk vissza a rehabilitálásra, késõbb sokkal többe kerül. - Ne engedjük - hangsúlyozta Baja Ferenc -, hogy rövidtávú profit szerzés árán hosszú távú károkat okozzanak. A volt miniszter szerint komoly - legalább 5-10 évet igénylõ -, szemléletváltással lehet csak elejét venni a környezetszennyezést, tájrombolást okozó beruházásoknak épp úgy mint a lakosság okozta környezeti károknak. Beszélt még a légszennyezést okozó elöregedett hazai gépkocsiparkról, az elégtelen közlekedésszervezésrõl, a szelektív hulladékgyûjtés, valamint az elsõsorban a veszélyeztetett vízbázisok közelében sürgetõ szennyvíztisztítás és elvezetés fontosságáról, továbbá a környezetszennyezõk elleni szankciók hiányáról.

A vitaindító gondolatokat követõ hozzászólások során természetesen szóba került többek között a gödi vízi vidámpark terve is. Baja Ferenc összeveszés helyett tárgyalásos megoldást javasolt az ötlet ellen tiltakozóknak. Mint mondta, az ilyen jellegû önkormányzati döntéseket környezeti hatásvizsgálatnak és egyéb jogszabályoknak kell alávetni, civil szervezõdéssel pedig meg lehet támadni a környezetvédelem nevében az igen szavazatot is. Demokráciákban létezik érdeksérelem, melyet orvosolni lehet.  r.k.

Közlemény

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Országgyûlés 1999. májusában törvényt alkotott az általános mezõgazdasági összeírásról. Az 1999. évi XLVI. törvény rendelkezése értelmében Magyarországon 2000. áprilisában teljes körû általános mezõgazdasági összeírásra kerül sor. A számlálóbiztosok a felvétel során az egyéni gazdálkodók körében adatokat gyûjtenek a földhasználatra, az állatállomány nagyságára, a gép- és állóeszköz állomány összetételére, valamint a foglalkoztatási viszonyokra vonatkozóan.

Az összeírás végrehajtásában a Központi Statisztikai Hivatal Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága által megbízott összeírók vesznek részt, akiket a hivatal megbízólevéllel és névre szóló igazolvánnyal látott el. A számlálóbiztosok felkeresik a lakosságot, az itt begyûjtött adatokat a hivatal bizalmasan kezeli és csak összesítés után, az egyéni jelleg elvesztését követõen hozza nyilvánosságra. A sikeres lebonyolítás érdekében kérjük, hogy az adatszolgáltatással is segítsék az összeírók munkáját feladatuk eredményes végrehajtásában.

Központi Statisztikai Hivatal
Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága

Felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tájékoztatjuk a gazdasági társaságok ügyvezetõit az egyéni vállalkozókat, a bedolgozókat, bármunkát végzõket, hogy a telepengedély alapján gyakorolható ipari szolgáltató tevékenységekrõl, valamint a telepengedélyezés rendjérõl szóló 80/1999 (VI. 11.) Korm. rendeletet módosította a 9/2000. (II. 2.) Korm. rendelet. A módosítás alapján azok akik a rendelet hatálybalépésekor – 1999. október 1-én – már mûködõ telepen végzik a rendelet hatálya alá tartozó tevékenységet, 2000. június 30-ig kötelesek telepengedélyt kérni.

Szinay József jegyzõ

Az év jegyzõje

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Február 25-én a Szegedi Nemzeti Színházban ünnepélyes keretek közt nyújtották át városunk fiatal jegyzõjének, Szinay Józsefnek Az év jegyzõje címet. Magyarország közel háromszáz városának jegyzõi közül esett rá a választás. Az erkölcsi elismerés - mint a kitüntetettõl megtudtuk - Melocco Miklós szobrászmûvész A városépítés alteregója címû alkotásában ölt testet.

- A megtiszteltetés elsõsorban Gödnek, és nem egyedül a személyemnek szól - nyilatkozta lapunknak Szinay József. - Annak elismeréséül kaptam, hogy a város a polgármester úr vezetésével jó irányba halad és nagyon jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani a hivatalvezetés és a képviselõ-testület között. Ezúton szeretném megköszönni Göd polgárainak, hogy a szavazólapokon engem jelöltek meg, hiszen nélkülük nem jutottam volna a megtisztelõ címhez. További munkámmal is igyekszem rászolgálni az elismerésre.

Gratulálunk.

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. február hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Sok boldogságot kívánunk!

2000. február hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!

Nyílt levél Gyurkó László íróhoz,

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

a „Gödi Gödör” címû ironikus irománya tárgyában

Tisztelt Gyurkó László úr!

A közelmúltban „Gödi Gödör” címmel – cikket jelentetett meg a Népszabadság „Pest-Vidék” mellékletében. Mint egyik olyan lakos – aki már 1967 óta – Gödön él, meglepõdve olvastam írását, amelyben nehezményezi, hogy a Városi Önkormányzat – Szegedi Sándor polgármester kezdeményezésére – egy olasz befektetõ pénzével vízi vidámparkot létesítsen a Duna melletti Szakáts-kert területén.

Ön cikkében olyan érveket sorakoztat fel a vidámpark létesítése ellen, amelyek részben nevetségesek, részben pedig valótlanok. Mi gödi lakosok – kb. 15 000 vagyunk – olyanok, akik szeretnénk, hogy ez a Duna-menti város minél több létesítménnyel szépüljön és gazdagodjék. Ezért kötelességünknek érezzük „visszaverni az Ön és néhány társa támadásait. (Azért írunk mások nevében is, mert az egyszerû emberek nem tudnának ilyen „Nagy íróval” vitatkozni, mint Ön.)

Kezdjük hát:

Ön azért ellenzi – néhány helyi lakossal és nyaraló tulajdonossal – a vidámpark megépítését, mert szeretnék ingyen és bérmentve megkaparintani a Szakáts-kert kezelési jogát, ami azt jelentené, hogy onnan kiszorítanák a gödi lakosság minden rétegét, hogy ne zavarja senki az önök nyugalmát. (Hát ebbõl nem esznek!)

Azt állítja, hogy a városi polgármester „valótlan beruházási összegeket közöl”, mert egyszer egy milliárd, másszor másfél milliárd Ft-ot mond. A valóság az, hogy egy milliárdba kerül a kiszolgáló részleg és egy milliárdba pedig a szórakoztató részleg megépítése.

Ön azt írja, hogy nem terveznek zuhanyzót, öltözõket, WC-ket a park területére a beruházók. Mit gondol Ön Tisztelt Uram, hogy egy két milliárdos szórakoztató jellegû létesítményt meg lehet építeni „egészségügyi létesítmények nélkül?” (Ma már egy falusi kis bódéhoz is KÖJÁL engedély kell!) Ilyen abszolút hülyeségekkel etesse a kabarék vendégeit és ne a gödieket! Azt írja, hogy csupán nyolc fának kegyelmeznek a beruházók és így árnyék hiányában „megsülnek a vendégek”. A beruházás során annyi fa marad, amennyi ép és egészséges, a kivágottak helyére pedig újakat ültetnek. Ön felvet még egy álszent sajnálkozást is, mely szerint diszkó zenére kísérik majd halottaikat a gyászolók a közeli temetõbe. Hiányos és rosszindulatú tájékozottságát szíveskedjék kiegészíteni azzal az információval, hogy ezt a temetõt már régen bezárták; az új temetõ pedig olyan messze van a létesítendõ vidámparktól, hogy oda nem hallatszik el a diszkó-zene. Ön szerint – és azok szerint akik rosszul tudnak számolni – több, mint százan tiltakoztak egy fórumon a vidámpark megépítése ellen. Egy videófelvétel viszont azt bizonyítja, hogy csupán harmincan jelentek meg a tiltakozáson.

Tisztelt Gyurkó László Úr!

Amikor honvédségi beruházással egy konferencia központ és panzió építését akarták megvalósítani, akkor is néhányan – Duna-parti nyaraló tulajdonosok és három régi lakó – tiltakozást szervezett a beruházás ellen. (Azóta megépült a Duna-parti létesítmény és szépíti ezt a települést.)

Most mit akarnak Önök? Azt akarják, hogy a hosszú idõk óta „ebek harmincadjára jutott Szakáts-kert továbbra is belesüppedjen a szemétbe, a gyomtengerbe, és a kóbor kutyák rejtekhelye legyen? Vagy azt akarják, hogy olyan vadregényes õspark maradjon, ahová sötétedéskor nem mernek elmenni a gödiek?

Mi Önökkel szemben azt akarjuk, hogy a városnak legyen egy olyan szép szórakozó helye, ahová eljárhatnak gyermekek, fiatalok, és öregek egyaránt és ne kelljen drága költséggel Budapestre utazni ilyen helyekre. A vízi vidámpark megépítését több, mint tizennégyezer gödi akarja, és nagyon elenyészõ azoknak a száma akik tiltakoznak ellene.

Gyurkó László Úr pedig keressen olyan témákat a további írásaihoz, amelyekre a Gödiek is vevõk!

Tisztelettel: dr. László Domokos ny. egyetemi docens

VÍZI VIDÁMPARKOT GÖDRE!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ezzel a többség úgy gondolom, egyetért. Hiszen furcsa lenne az ellen tiltakozni, hogy egy vállalkozás 2 milliárd forintot invesztáljon városunk idegenforgalmára. Minden elismerésem, hogy ez az Önkormányzat tenni akar a jobbért és nem a másra mutogatást választja.

Nyilvánvaló az is, hogy a feszültség forrása a vidámpark tervezett helye és nem annak megvalósítása. Vegyük számba az elõnyöket és a hátrányokat. Feltétlen elõnye, hogy a Budapest felõl érkezõk nem mennek át Gödön, illetve a hajóval történõ megközelítése rendkívül egyszerû, látványos, az utazási irodák számára különösen vonzó megoldás. A terület rendbetétele ugyan elõny, de környezetének szennyezése hátrány. Hátránya egyrészt a környéken élõk életének nyilvánvaló zavarása, a tereprendezés rendkívüli költségei, másrészt a bizonytalan gazdaságosság illetve egy esetleges vállalkozói ráfizetés következményei.

Mire gondolok? Magyarország nem Dél-Európa. A nyár rövid és az igazán jó idõ még rövidebb. Egy vízi vidámparkban a vizet általában nem melegítik. Rossz idõ esetén a víz is rendkívül hideg. A vendégek jelentõs része maradhat el emiatt. Bizonytalan tehát, hogy ezen rövid idõszak bevétele elegendõ-e a költségek fedezetére.

Akkor mégse legyen vidámpark? De legyen! Csak ne ott. Gödön annyira kínálja magát erre a célra a strand melletti önkormányzati terület. A strand maradjon az önkormányzat üzemeltetésében, és jó pénzért értékesítse a melegvizet a vidámpark vizeinek temperálására. A melegvíz „meghosszabbítja a nyarat”. Ha a hõforrás vízhozama megengedi, késõbbiekben egy fedett, télen is üzemelhetõ rész kialakításával még biztosabb gazdaságosság érhetõ el. Valóban ragyogó együttes: hotel, golfpálya, vidámpark. Ez egy tökéletes idegenforgalmi centrum, amely csábítja a vendéget és a további beruházókat. Megközelítése az új 2-es fõútról ajánlható. (Dunakeszi forgalmának mentesítése.) A hajótúrát sem kell elvetni. A kikötõ és a vidámpark között önkormányzati üzemeltetésû buszok vihetnék magasabb viteldíjért az utasokat. A terület adottságai miatt a beruházó nem kényszerül extra területrendezési problémák megoldására. A lakóépületek messzesége miatt kevesebb ellenzõvel kell számolni.

(Megjegyzés: Nem rendelkezem adatokkal a gödi termálvíz hozammal kapcsolatban.)

Bokor György

Kutyaszorítóban...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

avagy néhány gondolat Gödrõl!

Úgy látszik, fiatal városunk mûködõképessége határán van, vagy oda közelít.

A Gödi Körkép januári számából megtudható, hogy a költségvetés szûkös volta, az SZJA helyben maradó részének csökkenése szükségessé teszi az építményadó bevezetését, s a Jegyzõ úr vélekedése szerint: ebbõl nettó 20 millió Ft-nak kell befolyni a városi költségvetésbe.

Városunk részletes – és az addig nyújtózkodj míg a takaród ér, népi bölcsességet betartó – költségvetésére nem sikerült rábukkanni, talán a figyelmetlenség, talán a nem publikussága miatt...

Pedig a stratégia és annak tiszta, világos – minden gödi polgár számára érthetõ módon megfogalmazott és betartott volta – nagyon fontos lenne, a közös érdek, közös áldozatvállalás, közös cél – és bocsánat, de ez is fontos: a közös haszon – egysége miatt.

Másképpen: Honnan indulunk, hová érkezünk és milyen áron?! Tehát honnan indultunk?

Tekintsünk magunk mögé: Jó levegõ, hatalmas fák szegélyezte (igaz néha poros és sáros, úgy mint ma is) utcák. Sok-sok, virágos elõkerttel övezett családi ház és nyaraló. A község határában rétek, lomberdõk, fenyvesek igen változatos állatvilággal. És mindezek lakói: akik a közösség lehetõségeit jól ismerve, céljaikat helyesen felmérve, azaz a község érdekeit szem elõtt tartva fejlesztették lakóhelyüket. Így azután néhány évtized alatt vált az egy csendes tiszta levegõjû, nyugodtságot árasztó – mai divatos kifejezéssel élve – zöldövezeti településsé. Ahová lakói és látogatói egyaránt szerettek hazajárni, kijárni, azaz megkapták tõle, amiért szerették: csendet, nyugalmat, békés emberi kapcsolatokat. S a jelen?

Várossá nyilvánítottuk magunkat...! Lehet, hogy e „tett alkotóinak” a város és Budapest szavak egymás szinonimái? Mit vártak a város szó fogalmától?

Lehunyták szemeiket? Széles, aszfaltozott utak? Virágos parkok? Ragyogó közvilágítás? Nem, nem!

Nyitott szemmel kell körülnézni! Mert a valóság:

Göd mikroökológia állapota rendkívüli mértékben romlik. A zöld területek fogyása (rétek talajának feltépése, kiárusítása, erdõk kivágása), tudatos felszámolása, a vízgazdálkodás nem kielégítõ volta, (a természetes vízelfolyásokat magukba fogadó tavak feltöltése) egyre nagyobb mértékû és úgy tûnik megállíthatatlan. Az ipari területek önpusztító módon való növekedése, telephelyek sokasága, a nem csak Gödöt ellátó raktár és üzlethálózatok kóros túlburjánzása, s az ezekkel járó már-már kaotikus, környezetszennyezõ közlekedés, mind-mind, az itt élõk természetes életkörülményeit, egészségét rontja, pusztítja.

Valóban? Mi gödiek, – a Nyugat-Európában már régóta jól leszabályozott mértékû, – de nálunk még egyre sokasodó, ember és természet harmóniáját felfaló, kisvárosba nem való centerek, plázák és egyéb komplexumok mágikus kövületében élõ nemzedékké akarunk válni? De haladjunk tovább...

Romló közbiztonság, egyre több lakásbetörés, vagyon elleni bûncselekmény! A lakosság?

Az itt lakók – hazánkra jellemzõen öregedõben vannak. Sajnos, Gödön is számolni kell a társadalmi hierarchia aljára szorultakkal: a kisnyugdíjasokkal, idõs egyedülállókkal, nagy családosok egy részével, munkanélküliekkel és egyéb, esetleges halmozottan hátrányos helyzetûekkel.

Akiknek gondot okoz a közüzemi díjak és nem kevesüknek az OTP részletek hátralékának kiegyenlítése, hogy a mindennapi megélhetési gondjaikról most ne is beszéljünk! Nos legyünk következetesek...

Az általunk lakott épületek – önhibájukon kívül lakhatatlanná, környezetünk elhanyagolttá válik, hiszen pénzünk nincs ezek rendbehozatalára. S szép lassan, ez a folyamat elindítja Göd szuburbanizációját és gettósodását! Igazuk lesz azoknak, akik városról álmodtak: hiszen az ilyen módon otthonukat eladni, feladni kényszerülõkbõl származó hajléktalanokat, mint igazi, városi jelenséget már Göd is ki tudja „termelni”! De lehet, hogy ezt is elviseli a néhány évtized alatt frusztrálttá vált mindenben – mint felülrõl eldöntött, megváltozhatatlanba beletörõdõ lakosság? Nos, e nem éppen derûs helyzetkép után jöjjön hát ismét a Gödi Körkép kérdése: Mit várnak a gödiek 2000-tõl? Bizonyára nem azt, hogy még tovább romló közbiztonság, kisvárosunk méreteit meghaladó jármûforgalom okozta légszennyezõdés, folyamatos út állapot romlás és a még meglévõ zöldterületek rovására terjeszkedõ zajos, rendezetlen, koszos telephelyvárossá válás valósuljon meg, a közösség anyagi áldozatával a közösség rovására!

Minden bizonnyal a közösség vágya fogalmazódik meg az egyik tisztelt képviselõ szavaiban: „Talán még segítene a lakókon, ha a 20-as és 30-as évek mintájára, egy nem profit vezérelt csoport, hanem köztiszteletnek örvendõ gödiek városfejlesztõ és szépítõ egylete venné át tõlünk a dolgokat”.

S meg kellene szüntetni Göd válogatás nélküli mindent befogadó jellegét! Mely nem veszi figyelembe a hely még meglévõ természeti adottságait, nem törõdve az itt lakók anyagi lehetõségével, igényével, és akar egy csendes, zöld kisváros helyett, zajos telephellyé, ipari elõvárossá, szabályozhatatlan szórakozóhellyé válni!

De vajon akarják-e Göd polgárai?

R. J.

Találjunk ki valami gödit!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Minap megérkeztem Gödre, azaz haza, többhetes külföldi utamról. Végigfutottam a leveleken és újságokon. Meglepõdve értesültem a hírrõl, hogy mik történnek Gödön. Több helyen láttam már viziparkot és delfináriumot. Cipruson, Dél-Afrikában, és legutóbb Amerikában, egy tengerparti városban. Mindegyik tengerhez közel és lakott helytõl távol volt elhelyezve.

Fantasztikus élmény valóban, gyereknek, felnõttnek jó szórakozás. Itt Gödön ezt nem tudom elképzelni, ezen a kis helyen, a lakóházak között. Ha már feltétlenül kell ez nekünk, akkor a településen kívül kellene elhelyezni és a magyarországi viszonyokhoz alakítani.

Persze ha Mogyoródon épül egy hasonló, akkor talán nem is éri meg olyan nagyon. Találjunk ki valami jobbat, egyedit, gödit...

Pályáztassuk meg a területet más, csendesebb hasznosításra. Például: kemping, sátorhelyekkel, faházakkal, étteremmel, és egy szép, használható Duna-parttal, tóval az árnyas fák alatt, ami a Duna felõl csónakkal érkezõknek és a biciklizõknek is pihenõhelye lehetne. Vagy... lehetne teniszpályák helye, uszodával, tekepályával, konditeremmel. Sportklubnak hívhatnánk és tagdíjjal vagy alkalmankénti belépõvel lehetne használni, akár télen is. A szomszédos Ausztriában sok ilyet találni, még sokkal kisebb lélekszámú helyen is. Megmaradhatna a növényzet és a terület ökológiai egyensúlya. Lehet, hogy az ismeretlen olasz ezt is vállalná? Nem tartom szerencsésnek csak az anyagiakat tartani szem elõtt, mert az ember – Gödön is – érték.

Jó ide hazajönni a világ bármely országából, mert csend és nyugalom fogad. Az itt nyaralók és a lakók is ezt szerették meg. Ennek lenne vége az autóktól és a színpadi zajtól hangos csudaparkkal.

Én a haladás híve vagyok, és örülök a jobbító ötleteknek, melyek kis városunkat elõbbre viszik a lakosok jobb közérzete felé, s amelytõl lokálpatriótává válhat a Budapestrõl kiköltözött csendkedvelõ ember.

M. Cser K.

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Elbûvölõ, lélegzetelállító történet ez, egy titokzatos világról, amely egy tovatûnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani, mely tele van harccal a férfiak meghódításáért, a gondoskodás megszerzéséért. A történet egy szegény halászfaluból elkerülõ 9 éves, kék szemû kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba. A hû önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú mûvészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nõ feladata, hogy szolgáljon, és tudásával elbûvölje a befolyásos férfiakat.

Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot, csak kétségbeesést és vívódást. A könyv megfilmesített változata a 2000. év szenzációjának ígérkezik, melynek rendezõje Steven Spilberg. A könyv a világon mindenütt vezeti a bestseller listákat.

Új helyen a Pro Musica

Harmadik karácsonyát ünnepelte, ezzel 4. évébe lépett a Pro Musica kórus. Mivel ez évtõl lehetõségünk nyílt arra, hogy a József Attila Mûvelõdési Házban tartsuk a próbákat. Ezúton is köszönetet mondunk a Huzella Tivadar Általános Iskola igazgatójának, Palásthy Árpádnak, hogy a kezdetektõl lehetõséget adott a próbák megtartására. Igény született arra is, hogy hetente kétszer találkozzunk, úgyhogy akinek ideje engedi, ezentúl hétfõn 18,15–19,30 óráig, csütörtökön 17,30–19 óráig vehet részt munkánkban, melyhez várjuk az érdeklõdõ új tagokat is. A vezetõ Rátki Ilona ezúton is köszöni a kórustagok fáradozását, és várja az új meghívásokat.

Rajzfilmtanoda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Pannónia Filmstúdió, ahol Magyarország legnépszerûbb rajzfilmjei születtek (Macskafogó, Vuk, Vili a veréb, Ludas Matyi, Gusztáv, Mézga család) lehetõséget nyújt arra, hogy az Animációsfilm-készítés iránt érdeklõdõk betekintsenek munkájába és a szakma iránt érdeklõdõk maguk is megpróbálkozzanak a rajzfilmkészítéssel.

Felnõtteknek: Tavasszal Animációsfilm-rajzoló tanfolyamot indít. A 6 hónapos tanfolyam programján animációsfilm-rajzolás, filmtechnika, vetítéssel egybekötött filmtörténet szerepel. A helyszín lehetõséget ad stúdiólátogatásra. Az oktatáshoz saját kiadású tankönyvünket használjuk. A stúdió rendezõje illetve az Iparmûvészeti Fõiskola tanárai tanítanak. A tanfolyam sikeres elvégzésérõl hivatalos igazolást adunk és egy demokazettát a hallgató munkáival. Fõiskolai felvételizõknek plusz pontot jelent. A legjobbaknak munkát ajánlunk. a többieknek segítünk az elhelyezkedésben. A munkaügyi központok anyagilag támogatják az arra jogosultakat. A stúdió mindenkit vár, akit érdekel ez a különleges szakma akár pályakezdõ fiatal, akár pályamódosító vagy pillanatnyilag munkanélküli.

Gyerekeknek: RAJZFILMES HÚSVÉT (április 17-21.) A stúdió várja a 6-16 éves kor közötti fiatalokat tavaszi táborába. Akik nagyon szeretnek rajzolni, itt megismerkedhetnek a rajzfilmkészítés néhány fortélyával. A táborozó pár másodperces mozgássorozatot készít, amit videokazettán hazavihet. Stúdiólátogatás és rajzfilmvetítés színesíti az egésznapos programot. A stúdió Óbudán, nagyon szép kert közepén van. Ebéd a közeli étteremben. A tanév alatt mûködõ szakkörünk várja azokat, akik rendszeressé szeretnék tenni az animációval való barátkozásukat. Bõvebb felvilágosítást ad a mûvészeti szervezõ a 06-1-250-01-94/149 mellék. telefonszámon.

A stúdió Óbudán van (1035 Budapest, Kerék u. 80.)

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk az ország bármelyik részébõl.

Diákvetélkedõ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

a Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményben

Az iskola nevelõtestülete és diákönkormányzata több részbõl álló rendezvénysorozattal szeretné lehetõvé tenni valamennyi diákunk számára, hogy cselekvõ részesei legyenek a millenniumi megemlékezéseknek.

Történelmi, irodalmi és képzõmûvészeti pályázatot írtunk ki a 8-14 éveseknek, akiknek május elsejéig kell leadniuk pályamunkájukat. A Szent Istvánra emlékezõ történelmi vetélkedõnket május utolsó hetében tartjuk. A vetélkedõre való felhívás az ajánlott irodalmat is részletesen felsorolja.

Az egyéni pályázatokra beérkezett mûvekbõl kiállítást rendezünk, amelyet bárki megtekinthet.

Bajkó Ildikó, a DÖK vezetõje

KEEP SMILING

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Angol nyelvoktatás az Életforrás Alapítvány osztályaiban

Teljesítmény-orientált világunkban immár nem lehet kérdéses az, hogy fontos-e, szükséges-e az idegen nyelv ismerete.

Az egyetemen, fõiskolán továbbtanuló diákok régebben csak úgy kaphattak diplomát, ha egy sikeres középfokú nyelvvizsgát is fel tudtak mutatni tanulmányaik befejeztével.

Mi a helyzet ma? A felsõoktatásban tanulni vágyók számára már a felvétel elnyerésének egyik feltétele, hogy a diák középfokú nyelvvizsgával rendelkezzen. 10-15 évvel ezelõtt jelentõs elõnyt élvezett az a munkakeresõ, aki idegen nyelvet beszélt. Ma már a legtöbb helyen szóba sem állnak azokkal a pályázókkal, akik legalább egy idegen nyelvet nem beszélnek. A nyelvtudás napjainkban nem célként, hanem eszközként funkcionál. Nem beszélve arról, hogy szakmai szempontok mellett mindennapi életünkben is nélkülözhetetlenné válik. Európaiságunk része kell legyen, hogy meg tudjunk szólalni, határainkon túl, akár turistaként is. A világ valójában csak így tárulhat ki elõttünk.

Vitatott kérdés viszont egyes fórumokon, hogy vajon mikor kell elkezdenünk az idegen nyelv oktatását. Az iskolarendszer követelménye már a középiskola elvégzése után elvárja az idegen nyelv ismeretét, amely önmagában egy korábbi „kezdést” feltételez.

De vajon nem túl korai-e, ha pl. az angol nyelv tanítását már az általános iskola elsõ osztályában megkezdik? – aggódnak sokan. Hiszen akkor még a magyar nyelvtannal sincsenek tisztában a gyerekek! – hangzik gyakran az érv.

Bizony egy hét éves amerikai kisfiú sincs tisztában anyanyelvének nyelvtanával, mégis tökéletesen beszél angolul, kommunikál a környezetével, mert addigi élete során különbözõ játékok folyamán és élethelyzetekben elsajátította az angol nyelvet anélkül, hogy ismerné az angol nyelvtan rendszerét.

Nem történik más a Huzella Tivadar Általános Iskola Életforrás Alapítvány által támogatott osztályaiban sem, mint az, hogy sokat játszunk, énekelünk a gyerekekkel, szituációs gyakorlatokat végzünk, relaxálunk, s közben a gyerekek észrevétlenül (akárcsak az amerikai kisfiú) elsajátítják az új angol szavakat és kifejezéseket.

A kommunikációs helyzeteket, a párbeszédes gyakorlatokat, a játékos feladatokat, a versenyeket, a zenehallgatást, a közös éneklést, a videózást és a mondókákat mind-mind élvezik a tanulók, s szivacsként szívják magukba a tudást, anélkül hogy verejtékcsepp lenne homlokukon. A módszertan kulcsszava tehát a játék. A korábban feltett kérdés (nem korai-e az elsõ osztályban az idegen nyelv tanítása?) ezek után így hangzik: nem korai-e a gyerek számára, ha az elsõ osztályban sokat játszik? Hiszen a nyelvtudás így a tanév(ek) végeztével „melléktermékként” jelentkezik.

Az alapítványi osztályokba járó gyerekek számára az egyik legkedveltebb tantárgy nem véletlenül az angol, hiszen játszani mindegyikük szeret. Öröm látni a tanulók arcát egy-egy megtekintett angol nyelvû rajzfilm után, amikor azzal büszkélkednek, hogy õk minden szót értettek. A sikeresség, és a felismert tudás mindig tovább ösztönzi a gyerekeket.

Az életkori sajátosságoknak megfelelõen a játékos nyelvoktatás évrõl évre „komolyabbá” válik, de nem kevésbé élvezetessé. A szavak mennyisége fokozatosan nõ ( a program az 5. osztályra tûzte ki célul 2000-2500-as szókincs elsajátítását), amely egyre több feladatot ró a gyerekekre, s szükségessé teszi az ismétlést, gyakorlást is. A tanórán mindezt szintén játékos formában valósítjuk meg, alkalmanként relaxálunk, ami egyrészt nagyon érdekes és közkedvelt a gyerekek körében, másrészt színfolt a tanulás-tanítás folyamatában.

Az otthoni gyakorlást oly módon segíti az alapítvány, hogy mind hangkazettán, mind írásban folyamatosan megkapják a tanulók az elsajátított szavakat, kifejezéseket.

S hogy kitûzött céljaink mennyire elérhetõek? A legidõsebb alapítványi osztály immár negyedikes, s eddigi oktatásuk zökkenõmentesen halad a tervek szerint. Eredményességüket, tudásukat a gyakorlatban is volt alkalmuk kipróbálni, amikor tavaly nyáron a miacsapusztai táborban német vendégeink voltak. Jólesõ érzéssel és megelégedettséggel figyeltem gyerekeinket, amint különösebb nehézségek nélkül, órákon át, élvezettel beszélgettek angolul. A tábor után büszkén mesélték szüleiknek, hogy mi mindent tudtak meg új barátaikról angol nyelven.

Célunk az, hogy minél több gyerek átérezhesse ezt az örömöt; s reméljük azt, hogy ezzel a kinccsel tarsolyukban teljesebb, sikeresebb élet vár rájuk.

Arany Tóth Ágnes

Képeslap kiállítás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Schaffer villa egykorAz egykori Fácán vendéglo

Március 3-án Bátorfi József meleg szavakkal nyitotta meg a József Attila Mûvelõdési Házban a Miskolczi József gyûjteményébõl összeállított, Göd képeslapokon címû kiállítást. Vácott él, de lélekben gödi maradt községünk szülötte, Miskolczi József. Bélyeggyûjtõ szenvedélye mára komoly képeslapgyûjtõvé tette. Húszezer lappal büszkélkedhet, melybõl mintegy százhúsz különbözõ kép gödi üdvözlet.

Miskolczi József neve nem ismeretlen a Gödi Körkép olvasói számára. Épp egy évvel ezelõtt mutattuk be a 60 esztendõs szerszámkészítõt és szenvedélyét. Különösen az idõsebb gödiek nosztalgiázhatnak el az egykori Fácán vendéglõ, a régi Duna-parti strandok és a még fényükben pompázó patinás gödi villák láttán.

A kiállítás március 29-ig tekinthetõ meg hétköznap 10-18 óráig, szombaton 9-14 óráig.

r.k

Jó, hogy van alternatíva

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A szülõk számára különleges jelentõséggel bír az a kérdés, hogy gyermekeiknek milyen óvodai nevelést és iskolai képzést tudnak biztosítani. Az elmúlt években számos lehetõség nyílt meg azok számára, akik hosszútávra kívánják meghatározni gyermekeik szellemi fejlõdésének irányát. Az alternatív nevelési módszerek között hazánkban is egyre többen ismerik a Waldorf pedagógiát, amely immáron városunkban is követõkre találhat, hiszen a Waldorf-óvoda két éve költözött Dunakeszirõl Gödre. Ezzel számos helyi és környékbeli lakos számára oldódott meg az óvodaválasztás problémája, jelentõs könnyebbséget jelentve a Waldorf pedagógiát választók számára, akik ez idáig csak a más településeken (Budapesten, Vácott, Fóton, s természetesen Dunakeszin) mûködtetett óvodák kínálta lehetõséggel élhettek.

Az erre a célra létrehozott alapítvány támogatásával mûködtetett óvoda egy olyan tágas, a gyermekek számára nagy tereket biztosító épületben található (Kodály Zoltán u. 19.), amely korábban is már óvodának adott helyet. Mivel az elsõ évben még a nem gödi illetõségû gyermekek voltak többségben, az önkormányzat nem tudott anyagi támogatást nyújtani az óvoda fenntartásához, ezért eddig ez a szülõktõl nagyobb anyagi áldozatot követelt. Mára a helyzet megváltozott, a gyerekek döntõ része már Göd szülöttje (24 gyerekbõl 15 helybéli), s ezért jogosan reménykednek abban, hogy a város vezetõi találnak lehetõséget a támogatásra, különös tekintettel arra, hogy ez akkor is megilletné a gyermekeket, ha az önkormányzat által fenntartott óvoda szolgáltatásait vennék igénybe.

Az óvodában a felnõtteknek szervezett elõadássorozat keretében számos elismert szakember fordult meg (Székely György antropozófus, Jakab Tibor orvos, Uray Zsuzsa pedagógus, Molnár V. József néprajzkutató). A legtöbb érdeklõdõt Vekerdy Tamás pszichológus elõadása vonzotta, aki – az óvoda szellemiségével összhangban – kiemelte a szabad játék fontosságát, ami a gyerekek megfelelõ testi-lelki fejlõdéséhez elengedhetetlen. Ebben az óvodában nincsenek kötelezõ foglalkozások, nincs feladatlap, matematika foglalkozás, írás-elõkészítés. Helyette van akvarellfestés, viaszgyurmázás, szövés, fonás, gyapjúkép-készítés, cipósütés. Az óvoda harmonikus színvilága nyugalmat, a természetes alapanyagú egyszerû játékok a kreativitást hivatottak szolgálni. A kisebb létszámú csoportok – a nagyobb odafigyelés mellett – kevesebb betegeskedést eredményeznek. Az óvodába történõ beszoktatás során a baba-mama csoport nyújt felbecsülhetetlen segítséget ahhoz, hogy minden kis emberke a maga életritmusában szokja meg a közösséget, az édesanyától, családtól való elszakadást.

Az intézmény nyílt nap keretén belül azoknak a szülõknek és gyermekeknek kíván lehetõséget nyújtani, akik most állnak választás elõtt, vagy azoknak, akiknek nem vált be az elõzõ forma és szívesen választanának olyan óvodát, ahol a gyermekük nem lesz „nehezen kezelhetõ”. Ebben az óvodában „bocsánatos bûn”, ha a gyermek még nem egészen szobatiszta, nem küldik azonnal logopédushoz, ha nem beszéli anyanyel-

vét tökéletesen, és nem kell mindenáron verset mondania anyák napján. Ez egy olyan világ, ahol a szülõk és a pedagógusok együtt gondoskodnak róla (!), hogy a gyermek gyermek legyen és ne kicsi felnõtt, akinek útjába azért kell már gyermekkorában nehézségeket gördíteni, hogy megszokja az „élet viszontagságait”. A gyerekek a sok játékkal, mesével és rengeteg szabad levegõn való mozgással válnak iskolaéretté.

A Waldorf pedagógia nemcsak a gyermekek, hanem a szülõk életmódjának, gondolkodásának a módosulásához is hozzájárul, hiszen a szülõk aktív (a gyermek számára is követendõ példát mutató) közremûködése és az óvónõkkel való szoros együttmûködése nélkül ez az óvoda nem létezhetne.

Zavodnik József

Akinek felkeltette érdeklõdését ez az intézmény, szeretettel várjuk március 18-án, szombaton délelõtt 10 és 13 óra között a Kodály Z. u. 19. szám alatt, az óvoda nyílt napjára. Ezen a napon a szülõknek és gyerekeknek alkalmuk nyílik megtekinteni az óvodát, kipróbálni a játékokat, megtapasztalni azokat a kézmûves foglalkozásokat, amelyek mindennaposak az óvodában.

BRAVÓ!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A mûsorvezetõ: Vitray TamásSzenzációs mûsorban volt részem a gödi Sportcsarnok Székfoglaló Gálaestjén. Gratulálok a szervezésért!
Remélem ez kezdete volt egy rendezvény sorozatnak, amelyre már most szívesen váltanék bérletet.

Bárcsak minden így sikerülne Gödön! - b -

Ezúton mondunk köszönetet a Székfoglaló Gálaest támogatóinak:

Simex Hungária Kft., Penta Kft., Periko Beton Kft., BOD REFLEX 98., Partner GMK., Csányi József, Murvai Zoltán, Ámbitus Kft, Gödi Otthon Áruházak, Piramis Építõház, Busai J. Kft., Polus Pallace, Szénási Vaskapu,

Tombola ajándékokkal segítette a rendezvényt: Multi Ver… Utazási Iroda, Zöldfa vendéglõ, Ilka csárda, Autópihenõ vendéglõ, St. Hubertus étterem, Betûbolt, Alexa drogéria, Gyurika BT., Famili ABC, Városi Könyvtár,

A vendéglátást és ajándékozást segítette: SWEET POINT, László Pékség Kft., Törpike Pékség, Földi Pékség, Józsi Fagyizó, a Polgármesteri Hivatal, Angi virágbolt, Virágbolt a Kincsemparkban, Helmes és Társa Kft., Felsõgödi Édességbolt, Castelló és Gomez Kft., Binder és Tsa. Kft., Mini Abc,

Munkájukkal segítettek: Kovács Sándor és családja, Nagy Pál, a gödi Postahivatalok kézbesítõi, a színpadépítõ brigád, Droppán Györgyi és a Mûvelõdési Ház dolgozói, Batonai Sándorné, Brumár György, Zahár Zsuzsa tanárnõ és nyolc VIII.-osztályos huzellás kislány, Szegedi Sándor polgármester, Nyári József, a Vöröskereszt helyi szervezetének aktivistái, Fülpesi Sándor, Kardos Zsolt, Vörös Csaba,

Köszönet a közremûködõknek: Kállay Bori mûvésznõnek, Berkes Jánosnak, Vitray Tamásnak, a Musical World táncosainak és szólistáinak: Berkes Gabinak, Fischl Mónikának, Bot Gábornak, a zenei kíséretet nyújtó Gyarmati Istvánnak, Zsoldos Gábornak, a Dunakeszi Fúvószenekari Egyesület Zenekarának és Tóth Ferenc mûvészeti vezetõ, karnagy úrnak, a Budapest Cigányzenekar tagjainak valamint a világosítást és hangosítást végzõ Bálint Zsoltnak.

Végül, de nem utolsósorban köszönet minden székvásárlónak, hiszen jótékony adományuk nélkül nem jöhetett volna létre ez a szép este és a - remélhetõen hasonlóan szép - jövõben megrendezésre kerülõ esték sem.

Korlátok között

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Ady Klub. Ez nem akadálymentesítés! Polgármesteri Hivatal. Akadálypálya. Miért nem lehett ide 8%-osnál lankásabb rampát építeni? Egészségház.
Na meg az orvosi ügyeletét is! De lépcsõ lett üzembehelyezve. Gödi Állomás.

 

Barkácsbolt. Itt már készül valami? 


Értesítem súlyosan mozgáskorlátozott ügyfeleinket, hogy közlekedési kedvezmények igényléséhez nyomtatvány a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán átvehetõ.

A kérelmek beadásnak határideje: április 30.

Tóthné Kolter Márta fõtanácsos

Kétszázötven mozgáskorlátozott él Gödön. A város 14 ezer lakosához képest talán elsõ hallásra elenyészõ ez a szám, de ha meggondoljuk, hogy a mozgásukban korlátozottak mindegyikének komoly küzdelmet jelent a mindennapi élettel járó - egészséges ember számára magától értetõdõ -, helyzetváltoztatás, akkor nem is olyan kevés ez a negyedezer ember. Helyzetük megértéséhez nem kellene mást tennünk, mint csupán egyetlen napra kerekes székbe ülni és megpróbálni elintézni néhány ügyes bajos teendõnket. Mindannyian megtapasztalnánk mennyi akadályba ütközünk.

A Gödi Körkép elõzõ számában megkérdeztük a város polgármesterét, hogy áll Gödön az intézmények akadálymentesítése. Ez alkalommal a Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületének gödi titkárát Antal György Bálintot kérdeztük.

- Városunkban 250 mozgáskorlátozott él. Tavaly ülte 20 éves jubileumát a Rokkantak Váci Egyesülete, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének elõdje. Kilencvenegy fõs szervezett tagságával a mi helyi szervezetünk is odatartozik. Igyekszünk mindenkit - a nem egyesületi tagokat is - felkeresni és segíteni a Pest Megyei Egyesülettõl kapott támogatás mértékétõl függõen. Az önkormányzattól 100 ezer forintot kértünk erre az évre. Az évi 360 forintos tagdíjból ugyanis nem sok mindenre futja, különösen ha meggondoljuk, hogy egyéb rokkantakat is tömörítünk. Jó lenne, ha a helyi mozgáskorlátozottak elõfizetnének a Gödi Körképre, mivel itt tesszük közzé híreinket, meghívóinkat.

- A mozgáskorlátozottak többnyire befelé forduló emberek.

- Az esélyegyenlõségi törvény értelmében és a mindennapok megkönnyítése érdekében is az a célunk, hogy kimozdítsuk õket a szó lelki és fizikai értelmében is. Ehhez azonban kevés a jó szándék. Lehetõvé és akadálytalanná kell tenni mozgásterüket.

Az intézmények akadálymentesítését, mint ismeretes 2005-ig kell megvalósítaniuk az önkormányzatoknak. Amelyik intézmény határidõre nem rendelkezik a törvény által elõirt mozgást-könnyítõvel, azt be kell zárni.

Sajnos nem csak nálunk, az ország más részein is nagyon lassan halad ez a munka. A lemaradás igen nagy. Ellenõrzõ körútja során az ombudsman megállapította, hogy ha ilyen ütemben halad, 50 évet vesz igénybe. Pedig, ha megvalósul az akadálymentesítés, az nemcsak a mozgásukban korlátozottak életét könnyíti meg, hanem a babakocsikkal közlekedõ kismamákét is.

- Ezek a munkálatok milliókba kerülnek.

- El kellene oszlatni ezt a tévhitet, miszerint a megvalósításhoz milliókra lenne szükség. Inkább körültekintésre és okos elõrelátásra. Sajnos a törvény napvilágra jötte óta is számos új intézmény épült, ahol a kivitelezés során megfeledkeztek a mozgáskorlátozottakról. Legjobb példa erre a gyógyszertárak helyzete. A '97-ben napvilágot látott rendelet világosan leírja, hogy gyógyszertár csak akadálymentesítõvel épülhet. A magánosításnak köszönhetõen sok új patika épült, ám nem mindegyik bejáratának a kialakításánál gondoltak a kerekes kocsival közlekedõkre (Így van ez Gödön az Inczeffy patikánál is.)

Az elõírás szerint 8 százalékosnál nem meredekebb lejtésû rampán kívül, van számos más megoldás is a mozgáskönnyítésre. Világszínvonalú mechanikus akadálymentesítõket kínál a MEOSZ. Például hidraulikus lépcsõmászó szerkezeteket. Jó lenne, ha az önkormányzatok figyelembe vennék a szakemberek tanácsait mielõtt az intézmények akadálymentesítését megtervezik.

- Mint említette, az egyesületnek - közérdekû társaság lévén - kötelessége azok szervezése is akik nem tagjai.

- Szándékunkban állt egy regionális, 500 személyes rendezvény létrehozása 2000.május 6-án a gödi tornacsarnokban a Mozgássérültek Világnapján. Sajnos kérésünket elutasította az önkormányzat mûszaki osztálya, tûzveszélyességre hivatkozva - mondván, hogy a kerekes kocsikkal nehéz mozogni és az autóparkolás sem megoldható a Petõfi utcában. Így csak helyi rendezvényt tartunk 100 meghívottal a József Attila Mûvelõdési Házban. Valahogy mindig akadályokba ütközünk.

R.K. (Fotók: Antal Gy. Bálint)

Kétezer facsemete vár gazdára

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ingyen elvihetõ kétezer facsemete, mely elsõsorban közparkok, közterületek szépítését szolgálhatja. A hírt Nagy Gábortól, a kiserdõ gondozójától tudtuk meg. Mint lapunknak elmondta, korai juhar, madárcseresznye, vörös- és kocsányos tölgy valamint turkesztáni szil fajták várják az önkéntes faültetõket.

Két módja van a csemeték elvitelének: Nagy Gábor (Göd, Rába u.13. Tel:331-040) szívesen áll rendelkezésre személyesen, vagy közvetve a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi elõadójánál, Kopász Sándornál tett bejelentés alapján.

Nagy Gábornak egyébként régóta szívügye a kiserdõ. Már 1978-ban, amikor az akkori tanács végrehajtó bizottságának határozata alapján házhelyeket kívántak kialakítani a Mikszáth Kálmán úttól a Köztársaság útig, Meszlényi Zoltánnal, ifj.Csaba Ferenccel és dr Valentini Jánossal a kiserdõ védelmére keltek. A VB visszavonta határozatát. Az idõsek háza kiserdõbe építésének tervét és a Béke úti óvoda odatelepítését is megvétózta, több mint 1000 aláírást gyûjtve.

Amikor Nemeskéri-Kiss Miklósnak 4000 négyzetmétert kívántak juttatni a területbõl, azt is megakadályozta. Évtizedek óta minden eszközzel a 17 hektáros terület közcélú hasznosításáért küzd. Azt szeretné, ha a gödiek pihenését szolgálná a terület és a város tüdejeként jó levegõt biztosítana szennyezett világunkban.

- Ahhoz, hogy az erdõ ezt a funkciót biztosítani tudja a város polgárainak, mindig gondozni kell. Az 1996-ban elvégzett teljes rehabilitáció, fák kivágása csemeték ültetése 100 millió forintot emésztett volna fel - mondja Nagy Gábor. A munka tervek szerint haladt. A Váci Erdészeti Tervezõ Iroda a Gödöllõi Erdõfelügyelõség megbízásából felmérte az erdõ egészségi állapotát. Az egészségügyi fakitermelést helyben nevelt fákkal pótolja Nagy Gábor és brigádja. Egy kivágott fa helyett hármat ültetnek. A kitermelt fák felhasználásra kerülnek, például a Csapatpihenõnél játszótér készül belõlük.

Nagy Gábor társadalmi szerzõdést kötött az önkormányzattal. Ennek értelmében takarítja az erdõt, az aljnövényzetet karban tartja, az erdészet által kijelölt fákat kivágja. A haszonfát köteles leadni az önkormányzatnak. Nagy Gábor és brigádja, gyakorlatilag a hulladék fáért dolgozik.

Az igazi fizetség Nagy Gábornak - aki szülõföldjérõl, a Hajdúságból hozta Gödre a természet szeretetét -, az erdõ szépsége és a tudat, hogy állta a szavát: megmentette az erdõt.  r.k.

Tavaszt várva (II).

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Csúszkálunk hát eleget. Azoknak az embereknek, kiknek a téli sportokból csak a hólapát jutott, mostanra – úgy elég volt. Elmúlt a tél. Közeleg a vízi sportok, sétálások, napozások ideje. Ehhez jó idõ, sok nap és szép Duna-part szükséges. Az elsõ kettõt remélhetjük, a harmadikért tehetünk.

Március 18-án, reggel 9 órától délután 13 óráig szeretnénk az alsógödi strandot megszabadítani a tél minden nyomától. Ehhez kérem olyan emberek segítségét, akiknek szintén fontos ez. Gereblye, lombsöprû, talicska és segítõ szándék. Minden más adva van. Ha esik az esõ hát egy hét múlva veled, ugyanott.

Köszönöm: Kovacsik Tamás

Tisztelt Ebtartó!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

EBOLTÁS

Az Állategészségügyi Szabályzat, valamint az Állatvédelmi Törvény értelmében, az Önkormányzat jegyzõje elrendeli a város területén található minden 3 hónaposnál idõsebb eb kötelezõ, éves, veszettség elleni oltását, melynek végrehajtásával dr. Pruzsinszky Sándor hatósági állatorvost bízza meg.

A védõoltásra március 1.– április 30. között kerül sor az összevezetett ebek csoportos oltása, valamint az ebtartó lakhelyén történõ oltás formájában.

A csoportos oltások helye és idõpontja:

• Göd-Újtelep

2000.03.11

de. 8-12.

 

• Felsõgöd – Autópihenõ

2000.03.13

de. 8-12.

du. 14-18.óráig

• Felsõgöd – Vasútállomás

2000.03.14

de. 8-12.

du. 14-18.óráig

• Göd – Vasútállomás

2000.03.16

de. 8-12.

du. 14-18.óráig

• Felsõgöd – Bozóky tér

2000.03.17

de. 8-12.

du. 14-18.óráig

• Alsógöd – Petõfi tér

2000.03.18

de. 8-12.

 

• Felsõgöd, Kádár-Turista u.

2000.03.20

 

du. 14-18.óráig

• Alsógöd – TSz. Iroda

2000.03.21

 

du. 14-18.óráig

• Alsógöd – Kossuth L. utca

2000.03.23

 

du. 14-18.óráig

• Alsógöd – Vasútállomás

2000.03.25

de. 8-12.

 

A csoportos eboltás díja: 550,- Ft. Háznál való eboltás díja: 800,- Ft

Az ebtartó minden évben ebét veszettség ellen beoltatni köteles, melynek elvégzésérõl hatósági igazolással kell rendelkeznie (eboltási könyv) és melyet a helyileg illetékes hatósági állatorvosnak bemutatni tartozik.

A házimacskák oltása ajánlott, az oltás díja 250 Ft.

A védõoltás alól elvont, valamint a kóbor, beteg, vagy beteggyanús ebet az Önkormányzat kártalanítás nélkül kiírtja a hatósági állatorvos felügyelete mellett.

Szinay József Göd Város Önkormányzat jegyzõje
Dr. Pruzsinszky Sándor hatósági feladatokkal megbízott állatorvos

Állatorvosi tanácsok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A szerelem ideje

Beköszöntött a tavasz és vele a kutyák tüzelésének ideje is. Egészséges szuka általában évente kétszer tüzel. Az ivarzás kb. 3 hétig tart, kezdetét véres hüvelyváladék jelzi, és 8-13. napon jön létre a peteleválás, tehát az állat ekkor fogamzóképes. (Egyedi eltérések elõfordulhatnak!) Általában ekkor engedi magához a kant, bár annak érdeklõdését már az ivarzás kezdetekor magára vonja.

Errõl azok a szukatulajdonosok tudnának mesélni, akiknek kerítését a lelkes „udvarlók” már megrongálták. Ilyenkor a tüzelõ szuka szagát már messzirõl érzõ kanok ugyanis nem ismernek lehetetlent, hogy az imádott kutyahölgyhöz jussanak. Ez alatt az idõ alatt szukánkat tartsuk bezárva, még a kertbe kiengedve is legyen állandó felügyelet alatt, mert a nem kívánt párosodás percek alatt létrejöhet. Ha mégis bekövetkezik, erõszakkal ne válasszuk szét az állatokat, mert ezzel súlyos sérüléseket okozhatunk. A kutyák párzáskor létrejött összeragadása természetes jelenség kis idõ elteltével magától megszûnik.

Itt jegyezném meg, hogy rendkívül hibás az a településünkön is tapasztalható gyakorlat, hogy „had érezze jól magát” jelszóval a kan kutyákat tüzelés idején szabadon engedik. Ez a felelõtlen magatartás köz- és állategészségügyileg káros és balesetveszélyes.

Mi a helyzet cicáinkkal? A macskák szintén szezonálisan, de évente többször is ivarzanak. Az ovuláció ( a pete leválása) reflexesen, vagyis a párosodás hatására jön létre, így tehát a fogamzás valószinûsége szinte 100 százalékos.

A macskáknál további nehézség, hogy nehéz õket bezárni, illetve felügyelet alatt tartani.Õk szerencsére nem szedik szét a keritést, de a kandúrok gyereksirásszerû szerelmi éneke igencsak idegesitõ lehet. Aki tehát nem akar nõnemû kedvence mellé külön örzõ-védõ céget szerzõdtetni, annak választania kell a különbözõ "fogamzásgátlási" lehetõségek közül. Errõl majd a következõ számunkban irok.

Dr. Megyery Csaba , Állatorvos Göd, Templom u 2/a Telefon: 06/209-351-790

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kosárlabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Könnyedén...

Este nyolc óra. Menyecske utcai tornaterem, egész Magyarország legsötétebb kosárlabda-pályája. A szürkület enyhe jelzõ a helyiségben uralkodó fényviszonyokra. A pálya méretei is hagynak kivetnivalót maguk után. Hosszában 4-5, széltében 2-3 méterrel kisebb, mint az elõírás. Ezek a paraméterek általában a védekezõ stílusú csapatok játékát segítik, hiszen könnyebben lehet megakadályozni a támadók mozgását. A támadó felfogású, gyorsabb játékot elõtérbe helyezõ csapatok – amilyen a Göd is – nehezen tudják alkalmazni a gyorsindítást. Nehezebb az egy-egy elleni játék, mert a védõk közelebb helyezkednek egymáshoz. Mindezen bosszantó körülmények ellenére magabiztos játékot produkált csapatunk.

Az ötödik percig fej-fej mellett haladt a két gárda. Ekkor egy 10-0-ás sorozattal megléptünk az UPC-tõl. Az ellenfél edzõje idõkéréssel próbálta rendezni a sorokat. Ez sikerült, de csak arra volt elég, hogy stabilizálódjon a különbség. Tizenegy pontos elõnnyel vonultunk az öltözõbe. Fordulás után robbantottunk. Kevesebb mint hét perc alatt huszonöt ponttal elhúztunk a zömmel fiatalokból álló fõvárosiaktól. Mire felocsúdhattak volna, már 66-41-et mutatott az eredményjelzõ. Remekül védekeztünk, annak ellenére, hogy az egész mérkõzésen – nem tévedés! – 6, azaz hat darab személyi hibát vétettünk. Az így kapott 58 pont dicséretre méltó. A támadásoknál a már megszokott hatékonysággal „termeltek” játékosaink, a bevezetõben említett „optikai” és „mértani” furcsaságok ellenére is. Úgy látszik ez a hazai együttesre hatott csak zavaróan...

Szóráth Emil, vezetõedzõ: Igyekeztem mindenkinek játéklehetõséget adni. Az ilyen típusú meccsek remek lehetõséget nyújtanak arra, hogy felkészüljünk a rangadókra. A védekezésünkkel elégedett voltam.

A végeredmény: UPC – GÖD 58–93 (31–42)

Legeredményesebb játékosaink: Turcsán 32, Gulyás 19, Kiss 15, Polik 12, Mihály 9.

Alacsonyan repült a Malév. Az alig három esztendeje még az elsõ osztályban szereplõ ferihegyiek, a saját bõrükön tapasztalhatták, milyen kirobbanó formában van a gödi csapat. Statiszta szerep jutott nekik a mieink „gálaelõadásán”. Mentségükre szól, hogy ez a csapat nyomaiban sem emlékeztet a három évvel ezelõttire, amelyben olyan legendás és nagy tudású játékosok bûvölték a labdát, mint például a sokszoros válogatott Judik, vagy a Szolnok csapatával sikert-sikerre halmozó tatár Abeljanov. Õk és akkori társaik már visszavonultak az aktív játéktól, vagy más csapatokhoz igazoltak. A mostani ellenfelünk keretében mindössze egy játékos (az egyébként sem a játék-

tudásáról, sokkal inkább brutális stílusáról elhíresült center, Jánosi János, alias Janika...) maradt. A jelenlegi Malév gárdát fiatalok alkotják, akik rendkívül lelkesek, ám játéktudásban még elmaradnak az elõdöktõl.

Mint már említettem gálaelõadást láthatott a szépszámú közönség. A mesterlövész szerepében Turcsán Zsoltot, a szigorú tekintetû óriás szerepében Kiss Attilát, míg Gulyás Ferencet, mint erõmûvészt üdvözölhette a lelkes gödi publikum. Kisebb, ám korántsem jelentéktelen mellékszereplõként emelte a „társulat” produkcióját a két megfontolt, sokat tapasztalt „hegy”, Mihály Gyula és hûséges barátja, Polik György. A csapat nagyszerû bemutatót tartott, a nézõk a fejüket kapkodták a szellemesebbnél szellemesebb hazai akciók láttán. Szegény malévosok küzdöttek-hajtottak, de ezen az estén esélyük sem volt, nem hogy a gyõzelemre, de még egy szorosabb eredmény elérésére sem. Macska-egér harc folyt a pályán.

A zömmel kisemberekbõl álló fõvárosiak képtelenek voltak kompenzálni fizikai és technikai hátrányukat. Az elsõ félidõ még viszonylag kiegyenlített küzdelmet hozott. Szünet után – mint oly sokszor az idei bajnokság folyamán – nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak Mihályék és percek alatt eldöntötték a találkozót. A hátralévõ játékidõben már csak arra ügyeltek a játékosok, hogy kiszolgálják a közönséget. Ez maximálisan sikerült...

Szóráth Emil: Múlt héten a védekezésünk volt nagyszerû, most támadásban nyújtottunk kiemelkedõt. Remek volt az összhang a játékosok között, látszott rajtuk, hogy élvezik a meccset. Remélem ez a játékkedv megmarad a következõ fordulókra is.

A végeredmény: MALÉV – GÖD 102–75 (45–32).

Legeredményesebb játékosaink: Turcsán 39, Kiss 23, Gulyás 13.

GYERE KOSARAZNI!
A Gödi SE Kosársuli szeretettel várja a játék és a versenyszerû kosárlabdázás iránt kedvet és tehetséget érzõ, 
1983. január 1. után született fiúk jelentkezését! Elõkészítõ csoportjainkba már 7 éves kortól lehet jelentkezni! 
Információ és jelentkezés: 06/209-351-790 és 06/209-705-432

Puskás Artúr

Kézilabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd SE Poli-mix – Szentendre 37:17

Csapatunk a következõ összeállításban szerepelt: Juhász-Farkas (3), Nagy (4), Virágh (3), Némethné (7), Ráczné (4), Török (9). Cserék: Mohácsi (2), Halmi (1), Dinka (4), Trammer.

Nem volt a két csapat egy súlycsoportban. A gödi Németh László Általános Iskolából indult NB I-et is megjárt Török Ágnes 9 góllal mutatkozott be régi új csapatában. A csapat erõssége lehet a tavaszi szezonban. Jók: Török, Némethné, Virágh, Farkas.

Gödi SE Poli-mix – XVII. Lakóhelyi SE 21:15

Összeállítás: Juhász, Farkas (2), Nagy (1), Némethné (4), Ráczné (8), Füsi (3), Virágh (2). Csere: Mohácsi, Pajor, Halmi (1). Értékelésben Juhász Zsuzsanna parádésan védett a mezõny legjobbja volt. Jók: Ráczné, Némethné, Farkas.

Az utolsó fordulóban a még szintén veretlen Kispest ellen dõl el az elsõ hely sorsa.

Bagócsi

Kézilabda 2000 tavaszi NB II.

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

 

Dátum

Felnõtt

Ifi

Göd – Eszterházy Tanárképzõ

2000.03.19

16,30 óra

14,40 óra

Budakalász – Göd

2000.03.25

15.30

13,45

Göd – Grassalkovich Hatvan

2000.04.02

16.30

14,30

Göd – Veresegyház

2000.04.09

16.30

14,30

Pilisborosjenõ SE – Göd

2000.04.16

10.00

11,45

Göd – Kõbánya

2000.04.23

16.30

14,30

XVII. ker. Lakóhelyi – Göd

2000.04.29

13.45

12.00

Göd – Érd

2000.05.07

16.30

14,30

Gyöngyös – Göd

2000.05.13

11.00

Göd – Synergon

2000.05.21

16.30

14,30

Pilisszentiván – Göd

2000.05.28

10.15

8,30

Hajrá Csajok!

SAKK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest Megyei I. Osztály 6. fordulójában, február 20-án
Szentendrére látogatott és a szentendrei Aljechin SE ellen szép játékkal fölényes 2,5:7,5 arányú gyõzelmet aratott.

Nyertek: Dudás János, Fekete József, Beszterczey László, Pongó István, Fekete Zoltán, Malinik Attila és Antal György Bálint.
Döntetlent ért el: Erzse József.
Vereséget szenvedett: Kónya Károly és dr. Perlaki László.

A bajnokság állása a 6. forduló után:

Antal György Bálint

Asztalitenisz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Bíró LászlóGöd – Vác: 10–8

A megyebajnokság egyik legfontosabb mérkõzésén sikeresen túljutott csapatunk. Mindkét fél számára nagy volt a tét, a váciaknak gyõzelem esetén esélyük maradt volna a bajnokság végére a második hely megszerzésére (jelenleg a 3. helyen állnak). Göd csapata továbbra is – holtversenyben elsõ helyen a budaõrsiekkel – törekszik a bajnoki cím megnyerésére. Városunk asztaliteniszezõi eddig még veretlenek, 127:35 fölényes mérkõzésaránnyal dicsekedhetnek.

Helmes ZoltánVisszatérve a fordulóra, izgalmas, színvonalas párharcoknak lehettünk tanúi. Szépszámú szurkolótábor biztatta a hazaiakat. A páros mérkõzések nem dönthettek el semmit, mert 1:1 lett az állás, Bíró-Helmes nyert. Az egyéni játszmákban sikerült elõnyt szerezni a gödieknek, végig javukra billent a „mérleg nyelve”, véghajrában a váciak voltak a jobbak, de az eredményt már nem tudták megfordítani. A mezõny legeredményesebb játékosa Bíró László lett, veretlen maradt, gratulálunk játékához. Õt követte Helmes Zoltán három, ifj. Gulyás Miklós és Kajári Balázs egy-egy gyõzelemmel.

Szöveg: Gulyás Miklós; Fotó: Antal György Bálint


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/