Vissza a gödi fõlapra Gödi Körkép 2000. május 17.

Tartalomjegyzék

Fogadóóra

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Imre Zsolt országgyûlési képviselõ következõ fogadóóráját 2000. május 31-én (szerdán) 15–17 óráig tartja a gödi Polgármesteri Hivatalban

RENDKÍVÜLI TESTÜLETI ÜLÉS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Zöld utat kapott a Simex projekt

A május másodiki rendkívüli testületi ülésén mindössze két napirendi pont megtárgyalására került sor. Az elsõ azonban hosszú idõt igényelt. Részletesen számba vették a gödi honatyák három nagy terület rendezési tervének módosítását. Ezzel egyidejûleg ugyanezen területek Településszerkezeti Tervének elfogadására, Szabályozási Tervének megállapítására és a helyi Építési Szabályzat megalkotására vonatkozó rendeleteket is elfogadták a képviselõk, három lépésben, egyhangú igen szavazással.

Elsõként a 2/A fõút melletti terület, Zrínyi Miklós utca, 042/4, 048/1, 046 hrsz-ú utak által határolt terület került terítékre. Ennek tárgyalása kapcsán Szegedi Sándor polgármester többek között elmondta, hogy az összes szükséges szakhatósági engedély és a fõépítészi vélemény az önkormányzat birtokában van, és a rendelet elfogadásával iparterület létrehozására nyílik lehetõség. Amennyiben jelentkezõ lesz a területre, jegyezte meg a polgármester, azt a testület elé fogják tárni.

Másodikként a Fürdõtábla volt soron. Szegedi Sándor ezzel kapcsolatban közölte, hogy a rendezési terv elkészítését körültekintõ bizottsági tárgyalások elõzték meg. A tervezett beruházás három ütemben kerül kivitelezésre. Elsõ ütemben mintegy 9,1 hektárnyi területen, a másodikban hasonlóképp, a harmadik ütemben pedig a végleges nettó terület lesz kialakítva. Kérte a képviselõ-testület tagjait, hogy a harmadik ütemre vonatkozó szerzõdés csak tervezet formában, de a többi szerzõdéssel együtt kerüljön általa aláírásra.

Traupert Imréné a tervekben szereplõ szolgáltató létesítményeket kevésnek találta a lakópark nagyságához képest. Mikesy György két szolgáltató központot javasolt. Érdeklõdésére Szegedi Sándor elmondta, hogy a közintézmények a terület középsõ részén kerülnek felépítésre. Bátorfi József a strand bejáratának áthelyezése és a parkolók kialakítása felõl érdeklõdött. Pál Katalin, a lakópark tervezõje hozzászólásában elmondta, hogy a TKB kérte a parkolók és a strand bejáratának áthelyezését. Amennyiben a strandon épül új épület, azt a parkolók irányába tervezik elhelyezni. Szegedi Sándor megjegyezte, hogy a strand fejlesztése területbõvítéssel jár együtt. A vízkivétel lehetõségét pedig a környék polgármestereivel közösen hidrogeológiai vizsgálatok végeztetése kapcsán kell elvégeztetni. Bátorfi József azt is megkérdezte, van-e az önkormányzatnak biztosítéka a zaj miatt kártérítési igénnyel rendelkezõ leendõ lakók ezen igényének kielégítésére. Gruber Péter válaszában elmondta, hogy a Simex és az OVIT megrendelte a zajszint mérést. Ennek ismeretében adnak majd megoldási javaslatokat a káros hatások kiküszöbölésére. A magasfeszültségre 13 méteres védõtávolságot ír elõ az országos szabvány. Ez szerepel a rendezési tervben is. Kovacsik Tamás a lakópark zöld területeit és a játszóteret hiányolta. Pál Katalin a fürdõ területére javasolta a közösségi terület kialakítását.

Mindezek után megszületett a határozat melynek értelmében Göd Város Önkormányzat Képviselõ-testülete értékesíti Göd Fürdõ-táblában kialakított lakópark lakótelkeit a Simex Kft részére. Vételára 2625 Ft/m².

Göd Város Önkormányzata mint eladó és a Simex Hungária Kft. mint vevõ között kötendõ - a Fürdõtábla Projekt I-II-III ütemére vonatkozó - adásvételi szerzõdést elfogadja. Felhatalmazza Szegedi Sándor polgármestert a szerzõdések aláírására.

Kovacsik Tamás kérdésére, - hogy mekkora haszna lesz ebbõl az Önkormányzatnak? - Szegedi Sándor elmondta, hogy csak a végleges szerzõdés után tudja meg, de vannak bizonyos veszteségek, amelyekkel számolni kell. Az utak és a zöld területek nem értékesíthetõek. A nem hasznosítható területek négyzetméteréért 1000 Ft-ot fizet a Simex. Szabó Zoltán a PEB elnöke elmondta, hogy az OTP vezetõjével tisztázták a hitel visszafizetésének és a jelzálogjog törlésének menetét. Ebben az évben a felvett 300 milliós hitelt és a kamatot tudja visszafizetni az Önkormányzat. A lakópark kapcsolódva a golfpályához és a meleg vizû strandhoz, Göd egyik büszkesége lesz. Mindkét félnek az az érdeke, hogy a lehetõ legnagyobb területet tudják hasznosítani.

Traupert Imréné kérdésére, hogy ki fogja finanszírozni a telkek kialakítását és a közmûvesítést, Szabó Zoltán válaszában elmondta, hogy a Simex.

Harmadikként szintén három lépésben a Nemeskéri utca, Tisza utca által határolt 1827/34 hrsz-ú terület sorsa dõlt el.

Mikesy György javaslatára mindhárom rendeletbe bevették a fogyatékosok jogairól szóló törvény idevonatkozó részét, mely szerint az újonnan létrehozandó épületeknél figyelembe kell venni a mozgáskorlátozottak akadálymentes bejutásának lehetõségét.

A második napirendi pont is ingatlan eladással foglalkozott. A képviselõ-testület egyhangúlag úgy határozott, hogy a tulajdoni viszonyok rendezése után nettó 25 millió Ft-ért értékesíti a Pesti út 93.sz. alatti TESZ épületrészét a Dunakanyar Takarékszövetkezet részére. Amennyiben az értékesítés realizálódik, a TESZ, átkerül a felsõgödi telepre. r.

Megkérdeztük...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Megkérdeztük Szabó Zoltánt, a Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumának elnökét, miként mûködik a jövõben a kettõbõl lett egy alapítvány?

Az köztudott, hogy támogatás nélkül mûködésképtelenné válik a helyi rendõrõrs, mivel a Belügyminisztérium nincs abban a helyzetben, hogy fedezze költségeit. A város idei költségvetésében a pótigények között 4,5 millió forintos összeget szerepeltettük az õrs mûködésének biztosítására, és ezzel egyidejûleg kezdõdött a Göd Közbiztonságáért Alapítvány vizsgálata abból a szempontból, hogy milyen konkrét pénzügyi támogatással, illetve eszközfelajánlással segíti a Gödi Rendõrõrs munkáját.

A testületi döntés alapján történt két alapítvány összevonásának egyetlen fõ célja, hogy az Önkormányzat képviselõ-testülete tisztán lássa a rendõrõrs mûködéséhez szükséges pénzeszközöket, és azok forrásait. A források a Dunakeszi Rendõrkapitányság által biztosított összegbõl, az önkormányzat által a pótigények között meghatározott összegbõl és az Alapítványtól befolyó összegbõl származnak. Az összeolvasztásra azért volt szükség, hogy az összevont alapítvány a lehetõ leghatékonyabban lássa el a célját, és támogassa Göd fejlesztését és közbiztonságát. Felállt egy hét fõs kuratórium, amely május másodikán tartotta elsõ ülését. Ott megbeszéltük a legsürgetõbb teendõket. Az alakulás napjával leltározással együtt járó mérleget kell készíteni mindkét alapítványnak, és az összeolvasztást meg kell ejteni. Megvizsgáljuk a Göd Közbiztonságáért Alapítvány tulajdonában lévõ eszközöket, azt is, hogy ezek melyik rendõrség épületében találhatók, és milyen célokat szolgálnak. A felajánlásokat a január 1-tõl június 30-ig terjedõ idõszakra még a Göd Közbiztonságáért Alapítvány kuratóriumi elnökének, az egyesült alapítvány kuratóriumi titkárának, Zsarnóczay Ferencnek kell megtennie. Õ ezt a felajánlást tudtommal megtette és a következõ felajánlás már az összeolvasztott alapítvány feladata. A Göd Közbiztonságáért Alapítvány rendelkezik egy saját tulajdonú, több mint öt éves Seat személygépkocsival és van két lízing autója, amelyet hatvan hónap futamidõvel finanszírozott egy bank. Egy dunakeszi és egy váci vállalkozó vállalta ennek a havi - nagyságrendben körülbelül 50 ezer forintos - lízing díjnak a törlesztését. A legközelebbi ülésen megvizsgáljuk a pontos hitelösszeget és döntünk ennek a két gépkocsinak a jövõbeni használatáról.

A személygépkocsikon kívül benzin utalvány formájában átadott, havi 50 ezer Ft-tal támogatta a Göd Közbiztonságáért Alapítvány a Gödi Rendõrõrsöt, amely biztosította a település közbiztonságához szükséges járõrözést.

Tisztán kell látnunk, hogy ennek az új alapítványnak hosszútávon milyen mûködési költségei lesznek. A fõcél az, hogy mindennemû mendemondát eloszlatva, az alapító okiratban foglalt - elsõsorban Göd érdekeit szem elõtt tartó - céloknak megfelelõen mûködjön az alapítvány. Nagy örömömre az elsõ kuratóriumi ülésen minden kurátor megjelent, készen a múlt lezárására és a rövid idõn belül induló alkotómunkára.

Ami az új alapítvány számlájára érkezõ támogatások sorsát illeti: az egyik változat, hogy nem különítjük el a fejlesztésért és a közbiztonságért kitûzött célokat, és az alapítvány az éppen szükséges helyre használja fel a beérkezõ pénzt. A másik lehetõség, hogy nyitunk egy alszámlát és a közbiztonsági céllal beérkezett támogatásokat megcímkézve használjuk továbbra is. Véleményem szerint, és ezt elmondtam a kuratóriumi ülésen is, amikor egy adott céllal kapcsolatban megjelöltük az igényeket, a gödi lakosság és a vállalkozók körében, mindig támogatókra találtunk. Nagyon jó példaként hivatkozhatunk a várossá válás ünnepségének költségeihez, illetve, a Székfoglaló gálaest kiadásaihoz való hozzájárulásra. Optimista vagyok ezzel kapcsolatban. Beszéltem gödi vállalkozó társakkal, akik nagyságrendileg körülbelül havi tízezer forinttal továbbra is támogatni tudják az alapítványt, én is közéjük tartozom, és ha csak 40 vagy 50 vagy, netán százezer forint jut a közbiztonsági alapítványba, azt is meg kell becsülni, mert az legalább egyértelmûen irányított céllal odakerül, ahol a legnagyobb szükség van rá. Bízom benne, hogy nem lesz olyan probléma, amit itt a korábbiakban egy kicsit talán túl is ragoztunk különbözõ feltevésekkel, és úgy mûködik majd ez az alapítvány, mint ahogy a Göd Fejlesztésért Alapítvány korábban mûködött. A lényeg, hogy a múltat minél hamarabb felejtsük el, és papíron tegyük tisztába ezt a kicsit zavaros jogi helyzetet. A legtöbb probléma az alapító okirattal kapcsolatban adódott, amit az ügyészség is kifogásolt. Erre a válasz megtörtént az önkormányzat részérõl, illetve az összeolvasztott alapítványnak már egy sokkal komolyabb és alaposabban megfontolt és jogilag jobban kimunkált okiratot sikerült összehozni, amelynek összeállítása még ma is folyamatban van. Garabon és Benis doktorok szorgoskodnak az új alapító okiraton, én pedig azon dolgozom, hogy az összeolvasztás pénzügyileg és számviteileg minél hamarabb megtörténjen. Elkészül a két mérleg, ezt az átalakuláshoz be kell az illetékes bírósághoz nyújtani, és miután bejegyezték, el kell készíteni az összevont mérleget is.

Mindezek mellett egyértelmû, hogy Göd városa megérett egy jóval hatékonyabb és sokkal szélesebb körû szolgáltatást nyújtó, a városi ranghoz méltó rendõrõrs mûködtetésére. A polgármester úr tájékoztatása alapján a belügyminiszter úr a 2001-es költségvetésükbe már beállította egy kiemelt rendõrõrs anyagi fedezetét. Addig viszont nem nélkülözhetõ az új alapítvány egészséges mûködése.

r.k.

FELHÍVÁS NÖVÉNYVÉDELMI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Pest Megyei Közigazgatási Hivatal felhívása alapján, az 1988. évi 2. számú törvényerejû rendelet, és a végrehajtása tárgyában kiadott 5/1988 (IV. 26) MÉM. számú rendelet alapján a termelõk, illetve földhasználók kötelesek a károsítók ellen megfelelõen védekezni, azok terjedését, tömeges felszaporodását megakadályozni. A belterületen a felszaporodó gyomok több szempontból is kiemelkedõ veszélyt jelentenek. E gyomok közül számosnak a virágpora (pl.: parlagfû, feketeüröm-aranyvesszõ fajok) az emberi szervezetbe kerülve allergiás megbetegedést okozhat.

A hatályos jogi szabályozásnak megfelelõen, – a fentiekkel összefüggésben – továbbá a 19/1992 (I. 28) Kormányrendelet 1. paragrafus 9. pontja alapján ezúton nyomatékosan felhívom a termelõk, illetve földhasználók figyelmét arra, hogy kötelesek a gyommentesítést, a növényvédelmi feladatokkal együtt elvégezni. A növényvédelmi-növényegészségügyi rendelkezések megsértõivel szemben, a 218/1999 (XII. 28) Kormányrendelet 106 § (1) bekezdés alapján hivatalból, vagy feljelentés alapján szabálysértési eljárás keretében 60 000.- Ft-ig terjedõ pénzbírság is kiszabható. Kérem a feladatok haladéktalan és folyamatos ellátását. Szinay József jegyzõ

Tisztelt Gödi Polgár!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Város Önkormányzata munkabizottságot hozott létre a Szakáts-kert (volt Duna-parti Úttörõtábor) sorsára vonatkozó elõterjesztés összeállítására. Az Ön véleményének kikérése érdekében helyszíni bejárást tartunk 2000. május 19.-én (péntek) 17 órakor, melyre szeretettel elvárjuk.

VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG

Peremfeltételek:

Állandó éjszakai szálláshely nem létesül. Gödi bejegyzésû intézmények, szervezetek kedvezményt kapnak.

Terület õrzése: A terület egész évben történõ õrzésérõl a TESZ, helybenlakó gondnok útján gondoskodik. A meglévõ központi épületet lakás kialakítására alkalmas állapotba kell hozni (belsõ berendezés nélkül). A gondnoki állás egy fõre vonatkozó bér + lakáshasználat biztosításával kerül meghirdetésre. A gondnok feladatait munkaköri leírásban kell rögzíteni.

Meglévõ építmények sorsa:

Élõvilág: A természeti értékek megóvását célzó munkálatokat a bérleti díjakból kell folyamatosan finanszírozni.

Rendezvények engedélyezési feltételei:

A véleményezési anyagban foglaltak elfogadása, módosítása, kiegészítése az Ön véleményén, javaslatán is múlik. Minél több külsõ anyagi forrást tudunk mozgósítani, annál több reményünk van a terület megmentésére, eredeti természeti értékének visszaállítására.

A munkabizottság nevében tisztelettel Hantos László képviselõ

Diszpécser szolgálat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Településellátó Szervezet értesíti a város lakosságát, hogy június 15 – augusztus 31-ig napközben központi telefonos diszpécser szolgálat mûködik a központi ügyelet helyén a Göd, Pesti út 81. szám alatti Egészségházban. A lakosság a személyes megkeresésen túl a 345-235 telefonszámon kérhet segítséget a diszpécser szolgálattól.

TÁJÉKOZTATÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Város Önkormányzatának 6/2000 (II. 22) számú Ök. környezetvédelmi rendelete hatályba lépett. A rendelet 11-es paragrafusának b. pontja alapján május 1-tõl – augusztus 31-ig szemétégetés céljából a tûzgyújtás szabadtéren nem megengedett. A száraz fû, kerti hulladék komposztálása ajánlott. Aki a rendelet levegõ védelmére vonatkozó szabályait megszegi, 20 000 Ft-ig terjedõ bírsággal sújtható. Ismételt környezetszennyezés esetén progresszív bírság is kiszabható. Göd Város Önkormányzata

Felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

a termõföldek hasznosítási kötelezettségére

A termõföldrõl szóló 1994. LV. törvény 36. § (1) bekezdése kötelezõen elõírja valamennyi termõföld használója számára, annak hasznosítási kötelezettségét. A használó köteles a termõföldet az adott mûvelési ág sajátosságainak megfelelõ agrotechnikai eljárással hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi elõírásokat betartani és a gyommentes kultúrállapotot fenntartani.

A hasznosítással kapcsolatosan elõírt kötelezettségek betartását a földhivatalok rendszeresen ellenõrzik.

Aki neki felróhatóan a termõföld hasznosításával kapcsolatos kötelezettségét elmulasztja, az annak szankciójaként földvédelmi bírságot köteles fizetni, mely a termõföld aranykorona értéke ezerszeres szorzatának forintösszege.

A fentiek alapján felhívjuk a lakosság figyelmét a termõföldek hasznosítási kötelezettségének betartására, mely mindannyiunk közös érdeke! Körzeti Földhivatal Vezetõje

Vízhálózat tisztítási munkák

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A DMRV Rt. értesíti Felsõgöd lakosságát, üzemeit és intézményeit, hogy 2000. május 22-tõl folyamatosan vízhálózat tisztítási munkákat végzünk Felsõgöd vízhálózatán. A kellemetlenségekért szíves megértésüket kérjük. A munkavégzés során jelentkezõ problémákat kérjük a Dunakeszi Vízellátási üzemünk 341-848 telefonszámán jelezni.

DMRV Duna Balparti Üzemigazgatóság

Uszodabefedés közadakozásból

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mindössze havi 111 Ft fejenként

Ez még nem a gödi sátor, de ilyen lehet a mienk isA technika rohamos fejlõdésével párhuzamosan, mintha fizikailag visszafejlõdne az emberiség. Ez fokozottan érvényes a fogyasztói társadalom országainak állampolgáraira. A pénzt hajszoló felnõtt lakosság jó része vagy a számítógépe elõtt vagy az autójában ül. Sajnos a gyerekek is több idõt töltenek a televízió képernyõje elõtt, mint a grundon. Errõl árulkodnak az ifjúság ortopéd szûrésének olykor elkeserítõ röntgenfelvételei. A mozgás elengedhetetlen feltétele a gyermek fizikai és szellemi fejlõdésének is. Minden mozgások legegészségesebbje pedig az úszás, melyhez – ellentétben a teniszszel vagy a síeléssel – nem szükséges más, mint egy fürdõruha. Na meg egy uszoda. A városunkhoz legközelebb esõ azonban Vácott található és túlzsúfolt. Megmondhatói ennek a Huzella Tivadar Iskola alapítványi osztályaiba járó tanulók is, akik most már több mint százan, nap, mint nap Vácra járnak úszni. Az autóbuszszal történõ utazás sok idõt igényel, különösen az immár ötödik osztályba lépõ felsõsöktõl, de a harmadikosoktól is. Az Életforrás Alapítvány kuratóriumának elnöke, Sipos László ezért úgy határozott, hogy közadakozást indít a melegvizû strand úszómedencéjének befedésére. Szeretné, ha szeptembertõl minden egyes gödi óvoda és iskolás, de a felnõttek is télen, nyáron élhetnének a helyben úszás lehetõségével.

Szándékában áll az Alapítvány autóbuszainak bevonásával Szõdliget és Dunakeszi iskolásainak és óvodásainak Gödön úszását, és két-három úszásoktató alkalmazását is megszervezni.

A gyermekek egészséges életre nevelése az Alapítvány elsõdleges célja, de mivel „nem csak a húszéveseké a világ”, tervei között szerepel felnõtt úszótanfolyam, sõt szenior vízilabda csapat életre hívása is. Sõt szeretné a Gödi SE szakosztályait úszó és vízilabda szakosztállyal is bõvíteni.

A gödi meleg vizû strand 25×15 méteres úszómedencéjének befedése – mint azt a Gödi Körképnek Sipos László elmondta – egy kompresszorral felfújható 36×26 méteres sátorral megoldható. A Gyõri Graboplan Kft. által gyártott sátor – mely többek között Tatabányán és Százhalombattán már sikerrel vizsgázott – egyetlen nap alatt felállítható, illetve leengedhetõ és a nyári strandszezonban összehajtva tárolható. A sátornak saját konténerben elhelyezett, kommunális részlege van öltözõvel, zuhanyozóval, toalettel. Az elõkészítõ alapozás mindössze két hetet vesz igénybe.

– Mibe kerül mindez?

– Terveink szerint a beruházáshoz 20 millió forint szükséges. Az Életforrás Alapítvány és az azt támogató cégek meghitelezik a sátor építésének fedezetét. S bár az egész projekt kivitelezõje a Gödi Önkormányzat lesz, az összeg nem terhelné annak költségvetését. Az önkormányzat egyébként nagy örömmel fogadta kezdeményezésünket és ígéretet tettek, hogy mindenben támogatnak bennünket. Szegedi Sándor polgármester és Markó József, a melegvizû strandot üzemelletõ TESZ igazgatója, külön biztosította az Alapítványt segítõ szándékáról.

– Az egészséges életmódon túl mi vezérelte a kezdeményezésben?

– A millennium kivételes lehetõséget nyújt valamiféle emlék állítására. Göd polgárai, vállalkozói már többször – többek között a tornacsarnok székekkel való megtöltésével – bizonyították adakozó hajlandóságukat. Bízom benne, hogy most is sikerül rábírni õket: ajándékozzanak a városnak egy sátrat az úszómedence fölé.

Az ezredváltáshoz méltó ajándék lenne ez a gyerekeknek, a városnak és lakóinak. Mindenki büszke lehet majd rá, aki a létrehozásához hozzájárul.

Ha sikerül megfelelõ számú támogatót találni, szeretnénk a millennium alkalmából, Göd adakozó polgárainak emléket állító oszlopot felállítani a város valamely kitüntetett pontján. Ezen az oszlopon szerepelne mindazok neve, akik anyagi áldozatvállalásukkal hozzájárulnak az úszómedence befedéséhez. Reményeink szerint a fedett úszómedencét szeptember közepén vennék birtokba az úszni vágyók, az emlékoszlop avatására pedig 2001. júniusában, gyereknapon kerülne sor, ezzel is érzékeltetve, hogy az uszoda mindenek elõtt a következõ generáció, a jövõ nemzedék szolgálatában áll.

– Hogyan képzeli el ezt az „össznépi” adakozást?

–Az Életforrás Alapítvány május közepétõl támogatókat keres 3 kategóriában, akik vállalják, hogy egy esztendõn keresztül havonta hozzájárulnak az uszoda befedéséhez havi 40-, 20-, illetve 10 ezer forint befizetésével. Úgy gondolom, ha sikerül egy hónap alatt az elsõ kategóriából egy tucat, a másodikból 2 tucat, a harmadikból három tucat támogatót találni, akkor az ajándék megvalósulhat. Gödön körülbelül 500 olyan család él, amelyiknek a fenti összeg valamelyike kevesebb, mint havi jövedelmének 5 százaléka. Közülük számítunk arra a hetvenkét családra és azokra a vállalkozókra, akik úgy érzik gyermekeik fizikai fejlõdése, valamint saját egészséges életvitelük érdekében képesek ilyen jelentõs összeget a közért áldozni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy bármilyen kis összegû adomány ne lenne

azonos eszmei értékû a nagy összegûvel. Ráadásul a sok kicsi sokra megy közmondás, mint tudjuk mindig érvényes.

A támogatókkal az Alapítvány támogatási-szerzõdést köt, amelyben garantálja a felajánlott összegnek a jelzett célra, jelesül az uszodabefedésre történõ felhasználását, valamint a támogató nevének az emlékoszlopon történõ szerepeltetését. Az Alapítvány közalapítvány, s mint ilyen a számlájára érkezõ befizetések egy része felhasználható adócsökkentésre. Szerzõdéskötés, támogatók jelentkezése Sípos Lászlónál a 06-30/931-7125-ös telefonszámon lehetséges. Az Életforrás Alapítvány számlaszáma: 64700052-10005659-100000 18.

Az adományok beérkezésérõl, az adakozók nevérõl, – a Vegyen egy széket a sportcsarnokba akcióhoz hasonlóan – a Gödi Körképben rendszeresen tájékoztatjuk a város lakóit.

– Nem mondták még önnek, hogy túlságosan optimista ez az elképzelés?

– De, sokan tartanak túlzottan derûlátónak. Én viszont értékzavaros világunkban az Életforrás Alapítvány három alapelvvel érvelnék:

1. Egészséges életmód, egészség megõrzése.

2. Egymás iránt érzett szeretet, tisztelet, szolidaritás.

3. Pozitív gondolkodás és az ebbõl fakadó pozitív életérzés.

Mindezek szellemében elképzelhetetlennek tartom, hogy a mintegy 15 ezer lakosú Göd polgárai ne tudjanak összeadni egy uszoda befedésére valót. Gyors számításokat végezve 20 millió forint 15 ezer felé osztva 1333 Ft, amit ha 12 hónapra bontunk, fejenként havonta 111 Ft esik. Mindössze ennyivel kellene hozzájárulniuk Göd lakóinak a meleg vizû strand úszómedencéjének befedéséhez, melyet ne feledjük, mindenki a gyerekéért, az unokájáért s saját magáért tesz. r. k.

Megújul az alsógödi egészségház

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

"Legfõbb érték az ember" - hallottuk évtizedeken át a hangzatos szlogent. Ám aki valamilyen komolyabb betegsége folytán a meglehetõsen ingatag lábakon álló egészségügy útvesztõit kénytelen járni, könnyen kétségbe vonhatja a mondat igazát. A rendszerváltozás kezdetétõl folynak a kísérletek a hazai egészségügy megújítására. Háziorvosi szolgálat, pontrendszer, praxis privatizáció, szabad orvosválasztás - ilyen, és ehhez hasonló, új kifejezések kerülnek a szótárunkba, a beteg pedig ül és hosszasan vár a szakorvosi rendelõk folyosóján s az is megesik, hogy saját (sokszor csillagászati áron vett) gyógyszerét kell magával vinnie a kórházba. Orvos is, páciense is tanúsíthatja: beteg a magyar egészségügy. A tünetek enyhítését szolgálja - az alsógödiek nem kis örömére -, hogy folyamatban van az egészségház bõvítéssel egybekötött belsõ átalakítása. A megújuló létesítményrõl dr Mészáros Károly ügyvezetõ körzeti fõorvossal beszélgettünk.

- Végigjárva az új rendelõt, hófehér, magasan csempézett falak, frissen festett ajtók, ablakok, új radiátorok látványa jelzi, végéhez közeledik a december óta húzódó építkezés egyik szakasza.

- A jelenlegi állapotot hosszú folyamat elõzte meg. A korszerûsítés 4-5 évvel ezelõtt indult Gödön. A helyszûke mellett, egyik rendelõ sem felelt meg a Népjóléti Minisztérium rendelete által elõírtaknak. A felsõgödi egészségház volt a legzsúfoltabb és a legrosszabb állapotú, így ott kezdõdött a munka. A bõvítésnek köszönhetõen 1998-tól minden orvos saját rendelõjében fogadhatja betegeit, a házi gyerekorvos problémája is megoldódott és a védõnõk is jobb körülmények között dolgozhatnak. Második lépésben az önálló épületben lévõ Cserfa utcai rendelõ felújítására és belsõ átalakítására került sor. A harmadik szakaszt most az alsógödi egészségház bõvítése jelenti.

- Említette az NM rendeletben megfogalmazott elõírásokat. Melyek ezek?

- Mindenek elõtt az elõírt alapterületû rendelõ, megfelelõ felszereltséggel, orvos és beteg négyszemközti találkozásának biztosítása, az elkülönített vetkõzõ helyiség, jól megközelíthetõ betegváró, valamint hideg-melegvizes kézmosási lehetõséggel ellátott WC. Mindez ma már elengedhetetlen feltétele a háziorvos rendelõjének. Ezeket szem elõtt tartva, javaslataim alapján elkészültek az alsógödi rendelõ tervei, melyeket dr Vörös József tiszti fõorvos úrral szakmailag egyeztettünk, véleményét és javaslatait felhasználtuk a tervezésben is. A megvalósítás két évet váratott magára, mivel a pénzügyi hátteret nem sikerült biztosítani, jóllehet a képviselõ-testület a kezdet kezdetétõl egyöntetûen a megvalósítás mellett volt.

A bõvítés és felújítás a múlt év végén elkezdõdött. A építkezés költségeit a város önkormányzata biztosítja, a kivitelezést a TESZ végzi, gyakorta pénzügyileg megelõlegezve a munkálatokat. Az anyagi források szakaszos biztosítása miatt húzódó beruházást 5-6 millió forintra terveztük.

- Gyakorta kellett fúrás-faragás zaja és az építkezéssel járó kellemetlenségek mellett rendelniük.

- A betegellátás zavartalan biztosítása érdekében dr Valentinyi János kollégámmal két ütemben terveztük meg rendelõink bõvítését. Az elsõ ütemben az egyik rendelõ május végére elkészül. Pillanatnyilag a burkolás, a fûtés készen van, már csak a villanyszerelés és a berendezés várat magára. Hamarosan átköltözünk az elkészült rendelõbe és kezdõdik a második rendelõ felújítása, bõvítése. Örvendetes, hogy betegeink megértéssel fogadták az átalakítással járó kellemetlenségeket, s velünk együtt várják az új rendelõ birtokbavételét, és a mielõbbi teljes befejezést.

- Mi változik a munkálatok befejezése után?

- Rendelõnként 20-20 m²-rel bõvül az egészségház, ami lehetõvé teszi az említett elõírásoknak megfelelõ, kulturált betegellátást. A vetkõzõ helyiségen kívül, sikerült kialakítani a beteg és az orvos négyszemközti találkozását biztosító térelválasztást, amely arra is lehetõséget nyújt, hogy a konkrét orvosi vizsgálat alatt a nõvér egyidejûleg elõkészítheti a következõ beteg ellátását, sõt önálló tevékenységet is folytathat. Sikerült kialakítanunk a ma már elengedhetetlen számítógépes adminisztrációs rendszert. Betegeink labor vizsgálati leleteit a váci és a dunakeszi labor számítógépérõl telefonvonalon keresztül le tudjuk kérni, ennek köszönhetõen nem kell leleteikért utazniuk. Az összesen nyolc új, illetve megújult helyiség létrejöttével járó bõvítéssel egyidejûleg a betegek WC-je is kulturált kialakítást nyer.

- Nemrégiben volt az esélyegyenlõség napja. Vajon a tervezõk gondoltak-e a mozgássérült betegekre?

- Errõl sem feledkeztünk meg. A munkálatok végén a rendelõ bejárati lépcsõjének szélesítésére kerül sor, amelylyel lehetõvé válik a kötelezõen elõírt akadálymentesítés, vagyis a mozgássérült betegek zavartalan bejutása a rendelõbe. Mozgásuk megkönnyítését szolgálja egyébként, hogy nem lesz küszöb a megújult rendelõkben, és az ajtónyílások mérete is lehetõvé teszi a zavartalan közlekedést kerekes székkel.

- Mint említette, az alsógödi egészségház bõvítése hosszú korszerûsítési folyamat része.

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Április hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Sok boldogságot kívánunk!

Április hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!

Végzetes pillangókés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Beismerte tettét a gödi fiú

Fekete ruhában, bilincsbe verve érkezett a Pest Megyei Bíróság tárgyalótermébe az a tizenhét éves fiatalember, aki két évvel ezelõtt Gödön több késszúrással ölte meg egyik társát. A család – bár a gyilkosság után vérbosszút fogadott – nem jött el a tárgyalásra.

Csupán a gyilkossággal vádolt kamasz édesanyja és két megtermett rokon érkezett a fél kilenckor kezdõdõ perre. A vádirat felolvasása után a vádlott fiatalkorára való tekintettel, a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött vette kezdetét a per. A Gödön élõ fiú a vádirat felolvasása után beismerte tettét. Áldozatát 1998 decemberében ismerte meg, nem sokkal késõbb pedig egy nyakláncot vett tõle 1500 forintért. Ezután társa folyamatosan zaklatta, így a lánc árát hónapok múlva ismét kifizette. Társa tavaly május 28-án, a gyilkosság napján is pénzt követelt tõle. A fiú haza is ment érte, de a pénz mellett egy pillangókést is magához vett. Végül a vita hevében ezzel ölte meg tizennégy és fél éves áldozatát. Tettéért akár tíz év börtönt is kaphat – ha bebizonyosodik, hogy a gyilkosságot különös kegyetlenséggel hajtotta végre.

(Az írást a Mai Nap 2000. május 6-i számából vettük át.)

Gödi Majálisok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Május a tavaszi virágzás és a szerelem idõszaka. Az év ötödik hava Maia római istennõrõl kapta a nevét. Május elsõ napján a tavasznak, a természet megújhodásának õsi jelképeként sok népnél megtalálható szokás a májusfa állítása. Hagyománya és a vele kapcsolatos népszokások a kultikus eredetû életfára vezethetõk vissza. Népünknél lombos, zöld ág vagy földbe állított, sok helyütt szalagokkal, boros palackokkal feldíszített magas fenyõfa, melyet a legények rendszerint május elsejére virradóra állítanak a lányos ház vagy más épület elé. Körülötte rendszerint úgynevezett május táncot jártak a fiatalok. A II. Internacionálé 1899-ben, Párizsban tartott alakuló kongresszusa, az 1886-os haymarketi vérengzés négy mártírjának emlékére, az amerikai munkások iránti szolidaritásból választotta május elsejét a nemzetközi munkásünnep napjának. A rendszerváltozást megelõzõ hatalom évtizedeken át politikai célokra sajátította ki május elsejét, kötelezõvé téve a hamis szocialista vívmányok dicsõítésére szolgáló felvonulást. Tíz esztendeje szabadon, ki- ki belátása szerint ünnepelheti május elsejét. Az idei ünnepen több helyszín között is választhattak városunk lakói. Volt majális a Nemeskéri kúria parkjában a helyi MSZP és az SZDSZ szervezésében, a MIÉP az alsógödi, az egyházak pedig a felsõgödi futballpályán várták az érdeklõdõket, míg a Penta Kft. saját telephelyén vendégelte meg dolgozóit a jeles napon.

Majálisunk

Székelyföldi táncosok (Vízió Stúdió felvétele)Városunk elsõ majálisa az Önkormányzat, az MSZP és az SZDSZ közös szervezésében ideális, kultúrált környezetben a Nemeskéri-parkban került megrendezésre.

Meghívott vendégeink között ott volt az SZDSZ részérõl Mécs Imre és családja, Kórodi Mária, Kiss Róbert országgyûlési képviselõk. Az MSZP helyi szervezetét Kósa Ferenc az Országos Elnökség tagja, Donáth László evangélikus lelkész és családja, országgyûlési képviselõk valamint Koltai Imre az elõzõ ciklusban volt képviselõnk tisztelte meg.

De rajtuk kívül találkozhattak a majális résztvevõi Bognár László MIÉP országgyûlési és több helyi önkormányzati képviselõvel is, így Csernus Károlylyal és Bátorfi Józseffel a Lokálpatrióták Egyesületétõl, Mikesy Györggyel az MDF-tõl, Barkóczi Gáborral az MSZP-tõl és Lenkei Györggyel az I. sz. körzet képviselõjével. A délelõtt kilátogatókat gyermekmûsor szórakoztatta. Az ünnepség köszöntõjét Szegedi Sándor tartotta. Polgármesterünk alapgondolata az volt, hogy bölcsebb volna nem az országház széthúzó pártjainak példáját követni, hanem itt közösen a pártok és a város polgárai, országgyûlési és helyi képviselõkkel együtt ünnepelni május elsejét, a munka ünnepét. Így talán elkerülhetõ lenne a konfrontáció, a lakosság megosztása.

Az ünnepi beszédet a Felsõgödi Munkásdalkör, majd Fuchs Dániel a Németh László Általános Iskola tanulójának szavalata követte. Végül Székelyföldrõl, az ünnep alkalmából meghívott táncosok léptek fel, akik mind színes népviseletükkel, mind sóvidéki és mezõségi táncaikkal hatalmas sikert arattak.

A „gulyáspartit” követõen Kruzslicz István és Kutyaiskolásainak nagy nézettséget vonzó bemutatója, Pusztai Adél játszóháza és a József Attila Mûvelõdési Ház társastánc és judo szakköre lépett porondra és zárta a program ebéd utáni részét.

A délutáni mûsorok között bonyolódott le az a tombola sorsolás, melynek bevételét a város óvodáinak ajándékozták a szervezõk. Örömmel vette át Szegedi polgármester úr az ebbõl származó 30 000.- Ft-ot, melyet azonnal kiegészített további 10 000.- Ft-tal, így 40 000.- Ft -tal lettek „gazdagabbak” óvodáink, mely ha nem is nagy összeg, de néhány új játékra bizonyosan futja belõle. Este a Scarabeus együttes nyitott utat a „rock and roll”-nak.

Külön köszönet illeti Murvai Zoltánt, a Nemeskéri-park és kastély tulajdonosát, a nagyszabású rendezvény sikeres lebonyolításához nyújtott önzetlen segítségéért. Befejezésképpen megemlíteném még azt, hogy nem túl régen az efféle ünnepségeket többnyire a Tsz finanszírozta. Most a szervezõk hozzájárulásán túl a gödi lakosok közül is számos adományozó járult hozzá kisebb nagyobb összeggel a sikeres programhoz. Az összegyûlt igen jelentõs anyagi támogatást az adományozóknak, a székely fiatalok elszállásolásában részt vett családoknak ez úton szeretnénk köszönetet mondani az Önkormányzat, az MSZP és az SZDSZ nevében.

Összefoglalva annak örülhetünk igazán, hogy nagyon sok gyerek volt és jó hangulatban együtt szórakoztunk. Fujer Tibor

A dunakeszi fúvósok gondoskodtak a jó hangulatrólCsaládias hangulatban

A tíz éve mûködõ Penta Általános Építõipari Kft. gödi telephelyére hívta dolgozóit május elsején. Mint a közmû- és útépítéssel foglalkozó cég ügyvezetõ igazgatójától, Nagy Gábortól megtudtuk, második alkalommal vendégelik meg 340 dolgozójukat ezen a napon. Korábban hat-hét éven át az év eleji kirándulásokon tartották a közös kikapcsolódásokat, ám ahogy a létszám nõtt, kinõtték az autóbuszt. A rendkívül kultúrált körülmények között rendezett családias összejövetelen ki-ki kedve szerint választhatott a gazdag programból, ahol a sport fõszerepet játszott, többek között lovaglás, célba lövés, láb- és asztalitenisz és kosárlabda formájában. Tréfás próbatételek közül a kötélhúzás, a csokoládéevõ verseny és a zsákba ugrálás bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kulturális élményrõl a Dunakeszi Zeneiskola kitûnõ Fúvószenekara gondoskodott Tóth Ferenc vezetésével. A kulináris élvezeteket a gulyás jelentette, sokféle üdítõ és sör kíséretében.

A MIÉP is állított sátrakat (Vízió Stúdió felvétele)
Egyházközségi majális

Már hagyománnyá vált az alsógödi és felsõgödi egyházközség közös idõtöltése május 1-én a Rákóczi utcai futball pályán. A sportot, a közös együttlétet, a kikapcsolódást igénylõ hívek szívesen veszik, ha a mozgás, a beszélgetés, a szórakozás, a közös falatozás, sörözés örömeit is megoszthatják ismerõseikkel. Délelõtt 10-tõl 17 óráig folyamatosan zajlottak a sportesemények: kispályás futball, váltó- és egyéni versenyek gyerekeknek, farönk-hajítás, tojásdobálás párokban. Közben kisebb megszakításokkal egész nap muzsikált a gödi katolikus templomok ifjúsági ének- és zenekara.

Mind a nõknél, mind a férfiaknál alsógödi gyõzelmet hozott a két presztízs csata a felsõgödiekkel szemben a focimeccseken.

Rajtuk kívül még egy felsõgödi csapat és a budapesti piarista öregdiákok vettek részt a tornán, de rúgták a bõrlabdát alkalmi együttesek is gyerekek, szülõk közremûködésével. Országh Tibor plébános atya fáradhatatlanul, a szabályokat ismerve és betartatva, közmegelégedésre vezette a mérkõzéseket. Dr. Faragó László csapata nem a futball pályán, hanem annak szélén állt helyt: az üstökben kétféle gulyás fõtt, a büfében édességet, italokat lehetett kapni kedvezõ áron. Nagyszerûen múlattuk az idõt, ami köszönhetõ Fülöp József képviselõ úrnak is: kitûnõen fölvonalazott pályák fogadtak minket kézilabda kapukkal, rajtuk hálóval, és megint önzetlenül áramot szolgáltatott saját házából. Köszönjük Gemer Györgynek, Felsõgöd szülöttjének, aki Kanadából hozott érmeket, a gyerekek nagy örömére az õ versenyeik I-III. helyezettjei éremdíjazásban részesülhettek. Jó idõ, kitûnõ hangulat, a rendezõk áldozatos munkája idén ismét sok-sok örömöt hozott annak a 150-200 gyereknek, szülõnek, nagyszülõnek, akik kimozdultak otthonról, és átadták magukat a kikapcsolódásnak. Wágner László

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

AMÍG ÉLEK, REMÉLEK – Lelki utazás

Jane Goodallt a magyar olvasók ismerhetik már, hiszen az emberszabású majmok viselkedésének kutatásáról, tanzániai csimpánzmentõ akcióiról több dokumentumfilm és publikáció látott napvilágot. Az Amíg élek, remélek címû könyve megrendítõ memoár, melyben Goodall saját – mindennaposnak nem nevezhetõ – életérõl és lelki utazásairól ír.

Jane-t mér kisgyermekként elbûvölte minden élõlény. A dzsungel könyve és a Tarzan-regények a kislány alapolvasmányai közé tartoztak. Az egyetemen a híres paleontológus, Louis Leakey mellett kapott munkát, majd az õ tanácsára vonult el az õserdõbe, és a tanzániai Gombében folytatta megfigyeléseit a csimpánzok körében. Beszámolóit a tudományos világ nagy érdeklõdéssel fogadta. Dr. Goodall élete bõvelkedett megpróbáltatásokban: egy dél-angliai kisvárosban élte át a második világháború megpróbáltatásait; megfigyeléseinek hitelességét vitatták, tevékenységérõl gonosz dolgokat híreszteltek; meg kellett érnie, hogy kutatócsoportját terroristák támadták meg, és négy tanítványát túszul ejtették; férje lassú halála ellen pedig nem talált orvosságot. De a megpróbáltatások ellenére sem vesztette el hitét, sõt ez segítette át az élet – számára kiszabott – nehézségein. Tudományos munkássága csak tovább erõsítette istenhitét.

Ebben a könyvben dr. Goodall beavatja életének titkaiba az olvasót. Beszél édesanyja, fia, férjei és barátai segítségérõl, kölcsönös szeretetükrõl. De természetesen nem hiányozhatnak a memoárból azok a gombéi csimpánzok sem, akiket Jane csaknem negyven éve ismertetett meg a világgal. Dr. Goodall állást foglal az ember okozta veszélyekkel, a környezetpusztítással, az egyenlõtlenségekkel, a materializmussal és a népirtással szemben. Bátorítja mindazokat, akikben van hajlandóság a Föld megújítására. Ez adja számára az erõt ahhoz, hogy AMÍG ÉL, REMÉL.

Gödi piarista diákok Németországban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Készül a kopjafaHosszú elõkészületek után utazott Németországba a gödi Piarista Szakmunkásképzõ Iskola 18 fõbõl álló csoportja. A koblenzi partneriskolánkban a német fiatalokkal együtt egy EU-s programot valósítottak meg. Az iskola mûhelyeiben magyar és német népmûvészeti elemek felhasználásával fafaragásokat készítettek a diákok. Az utolsó napon az ökomenikus istentisztelettel egybekötött ünnepségen egy magyar emlékparkot avattunk fel a koblenzi Szakmunkásképzõ Iskola belsõ kertjében, ahol a tanulók által készített kopjafák kerültek kiállításra. A kulturális programok keretében a Rajna és a Mosel folyók völgyeiben több középkori várat tekinthettünk meg. Az eltz-i várban látható több száz éves grófi szék másolata is elkészült a diákjaink keze által. A közös európaiságunkra emlékeztetnek bennünket azok az órák, melyeket az Európai Unió zászlójának színeivel festettek be a lakatosmunkák elvégzése után a fiúk. A Socrates Lingua E az Európai Unió közös oktatási projektje, amely a fiatalok képzési igényeihez alkalmazkodik és szorosan kapcsolódik a képzésünkhöz. A projekt elsõdleges célja a tanulók idegen nyelvi kommunikációjának a fejlesztése. A szociális- és humán kompetenciák támogatása legalább olyan fontos szerepet kapnak. A közös aktivitások során a tanulókban kialakul az igény a csoportban történõ munkavégzésre, fejlõdik az önértékelésük, felelõsségérzetük. Megtanulják a konfliktusokat leküzdeni és egymással toleránsabbá válnak. Ezek a minõségek a késõbbi szakmai tanulmányaik folyamán különösen hasznosak lesznek.

A program csúcspontja a diákcsere. Tanulóink koblenzi tartózkodását május hónapban a német diákok 14 napos gödi tartózkodása követi. A gödi mûhelyekben hagyományos népi hangszereket, orgonasípokat fognak faragni.

A magyar csoport elõkészítését és németországi vezetését négy tanár végezte. A nyelvi és országismereti elõkészületek valamint a projekt koordinálása, szervezése Ballagó Kornél némettanár feladata. A szakmai irányítást Ágoston Zsolt és Pelyhes Gábor tanárok végzik. Fontos szerepet kapott iskolánk piarista szerzetes tanára, Guba András is, aki a csoport lelki vezetõje.

A mindössze kilenc éves múltra visszatekintõ iskolánk kivételes szerepet tölt be a piarista iskolák sorában. Magyarországon a rend egyedüli szakoktatással foglalkozó intézménye. A hagyományos kézmûves technikák az oktatás fõ profiljának tekinthetõk. Olyan építõipari szakmákat oktatunk az iskola saját tanmûhelyeiben melyek napjainkban különös fontosságot kapnak. A díszmûlakatos, kõfaragó, kõmûves, ács és asztalos.

A közismereti tantárgyak tanításánál is figyelembe vesszük korunk elvárásait. A szakmunkásképzésben szereplõ hagyományos tantárgyak mellé felsorakoznak a mûvészettörténet, a környezetvédelem, a számítástechnika, a német és az angol nyelv tantárgyak is.

Egy jó mesternek szakmailag és erkölcsileg egyaránt kifogástalannak kell lennie. Iskolánk tanulóink lelki és erkölcsi nevelésére is nagy hangsúlyt fektet. Mint arról már a Gödi Körkép korábbi számában beszámoltunk. Célunk, hogy iskolánk az Európai Unió által kiírt pályázatokban részt vegyen.

A nemzetközi együttmûködés sikerességéhez hozzájárul iskolánk fenntartójának, a Piarista Rend Tartományfõnökének, dr. Kállay Emil úrnak, dr. Jelenits István piarista szerzetes tanár úrnak, iskolánk igazgatójának, Golda Gábor tanár úrnak, Gáti Pál igazgatóhelyettesnek és Wágnerné Éry Júlia tanárnõnek nagy mértékû támogató munkája. Reméljük, hogy ezek a közös európai munkák iskolánk komoly fejlõdését segíteni fogják. Ballagó Kornél tanár

Gézengúz siker az országos versenyen

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gézengúzok ismét bebizonyították, hogy van keresnivalójuk a világot jelentõ deszkákon. Április 17-én, az ötödik alka-lommal Békéscsabán megrendezett Scherzo 2000 Zenés Ifjúsági Színpadok Fesztiválján gyermekmusical kategóriában elsõ helyezést értek el. A tizenhárom gödi gézengúz immár harmadszor vitte el a pálmát az országos megmérettetésen. Ezúttal A miniszter új ruhája címû produkcióval arattak óriási sikert. A mûvet – a gézengúzok „szülõanyja” – Zachár Zsuzsa tanárnõ A császár új ruhája címû mesébõl aktualizálta a huszadik századi magyar viszonyokra. A zenét Arany Tóth László szerezte, társszerzõként pedig az a Szûcs István mûködött közre, aki a Honfoglalás címû film létrejötténél is bábáskodott. A koreográfia Bíróné Balla Krisztát dicséri, az énekszámokat Jánosiné Kovácsházi Bea tanította be.

Az elsõ helyezés, a hatalmas torta és az oklevél mellé a zsûri dicsérõ szavai jelentették talán a legnagyobb elismerést, mely szerint „végre egy olyan produkciót láttunk, mely se nem hosszú, s nem rövid”, vagyis pont jó. Méghozzá nagyon jó! Gézengúzok! GRATULÁLUNK!

Megtörtént a beiratkozás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézetben is megtörtént 2000. április 27-28-án az elsõsök beíratása. Ebben az esztendõben, hasonlóan az elõzõ évekhez nem csökkent, sõt növekedett a gyermek létszámunk, összesen 108 tanulót írattak be szüleik. Ez azt jelenti, hogy az oktatási törvényben meghatározott maximális osztálylétszám határt, a 26 fõt kimerítjük.Úgy érezzük, az iskolánk iránti nagyfokú érdeklõdés köszönhetõ a következetes oktató-nevelõ munkának, a mûvészeti tárgyak, zene, tánc, és képzõmûvészet lehetõségeinek, de az is igaz, hogy sokan költöznek városunkba. A 2000/2001-es tanévben ismét indítunk kiscsoportos 0. évfolyamot mely Bodai Ágnes fejlesztõpedagógus hozzáértõ irányításával történik. Mivel fokozottan nagy igény mutatkozott az iskolaotthonos oktatási formára, ezért a négy tanulócsoportból kettõ e szerint halad majd. Természetesen indítunk hagyományos napközit is.

Most a tervezés és megvalósítás idõszaka következik, hogy szeptemberben az egyre szûkösebbnek bizonyuló tantermeinkbe az optimális lehetõségekkel várjuk gyermekeinket.
Lukács Istvánné igazgatónõ

A Huzella Tivadar Általános Iskolába eddig 81 leendõ elsõ osztályos iratkozott be a 2000/2001-es tanévre. Mint az iskola igazgatója Palásthy Árpád lapunknak elmondta, ez a szám szeptemberig természetesen még változhat. A tervek szerint három vagy négy - köztük egy alapítványi - elsõ osztály indul, iskolaotthonos és hazajárós formában. Meglepõ módon több mint tíz olyan gyermek iratkozott be a Huzellába, akinek neve nem szerepelt az iskolakötelesek nyilvántartásában. Minden bizonnyal az újonnan Gödre költözöttek gyermekeirõl van szó, de más településekrõl is jelentkeztek tanulók.

ABRAKADABRA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Majálisi beharangozóként Csepregi Éva április 29-én nagy sikerû gyermek koncertet tartott a tornacsarnokban. A játékokkal színesített koncerten kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat. A gyerekek különféle ajándékokért vetélkedtek és a felnõttek is próbára tették ügyességüket. (Ezúton is köszönjük a támogatóknak az értékes ajándékokat.) A mûsorban felcsendültek a gyermekek és felnõttek által egyaránt ismert és kedvelt dalok. A koncert nem jöhetett volna létre a Nemeskéri-Kiss Kúria Szent Hubertus Étterem, a Piramis Építõház, a Psp-Bau Bt., a Dunamenti Tûzvédelem, az Ámbitus Kft, az Anest Rt., a Perico Kft., a Dunametál Öntészeti és Kereskedelmi Kft., MI & LÁ Húsbolt, a Castelló és Gómez Kft., az Inczeffy patika, a Metipker Kft., a Poly-Group Bt., a Fe-No-Me Bt., az autó üléshuzat – Malinik Istvánné, az Autós Pihenõ Vendéglõ, a Sláger ABC, a Csúcs 3 Kft. támogatása nélkül.
Köszönjük: a Mûvelõdési Ház dolgozói

Anyák napja és családi nap

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Hétszínvilág óvoda apróságai„Jótékonyság a gyermekekért”. Ez volt a mottója a május 6-án megrendezett rendhagyó Anyák napjának a Jávorka Sándor utcai Hétszínvilág óvodában. A hagyományoktól eltérõen az óvoda pedagógus kollektívája ezt a kedves ünnepet egy jól sikerült mûsoros délelõtté varázsolta. Az apróságok korcsoportonként kedves versikékkel, mondókákkal és virággal köszöntötték az édesanyákat és nagymamákat. A köszöntõk után a táncház aratott nagy sikert, ahol kicsik és nagyok járták a „csürdöngölõt”. Nagy tapsot kapott az óvónõk kórusa és egy kedves hangszerkettõs, melyet Kriszta óvó néni gyermekei adtak elõ. Ezek után a vendégek megtekinthették a rajzkiállítást, költhették pénzüket a vásárban, ahol nagyon ötletes – az óvónõk által készített – kézmûves játékok, állatfigurák, kerámiák kellették magukat.

Aki megéhezett, megszomjazott, csillapíthatta éhét-szomját a büfében. Az anyák napján az apákról sem feledkeztek meg a gondos szervezõk. Kispályás focimeccsen bizonyíthatták, hogy mégis futball nemzet a magyar. Majd dél felé következett a már nagy izgalommal várt tombola, ahol mindenki nyert valamit. Elismerés illeti az óvoda kollektíváját és szülõi munkaközösségét a nagyon jól szervezett, jó hangulatú anyák napi családi napért. Külön köszönetet kell mondani a sok lelkes szülõnek és támogatónak is, akik adományaikkal hozzájárultak, hogy az ünnepségen befolyt 75 ezer forintból az óvoda vezetése bõvíthesse játékállományát és eszköztárát. Ez a szombat délelõtt emlékezetes marad kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Jó lenne többször látni hasonlót!
Egy nagypapa

Ünnepi hangverseny az alsógödi katolikus templomban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ismét felemelõ élményben lehetett részük mindazoknak, akik részt vettek millenniumi hangversenysorozatunk hatodik elõadásán, melyre április 30-án került sor az alsógödi Szent István templomban. A nagyfokú érdeklõdést a templomot teljesen betöltõ közönség tükrözte, és nem utolsó sorban az, hogy a váci egyházmegye püspöke, Keszthelyi Ferenc is megtisztelte kitüntetõ figyelmével és jelenlétével elõadásunkat. Záborszky Kálmán vezénylésével a Szent István Király Szimfonikus Zenekar nagyszabású koncertjét hallhattuk, olyan neves elõadómûvészek közremûködésével, mint Kállay Bori, Fonyó Barbara, Berkes János, Berczelly István valamint a Szent István Szakközépiskola nõi kara. A mûsorban Mendelssohn, C. Frank, Händel, Gounod és J. S. Bach mûveibõl hangzott el néhány különlegesen szép darab. A hallgatóság megelégedettségét és tetszését tolmácsolta az a hálás tapsvihar, amely az elõadóknak mondott köszönetet a füleket gyönyörködtetõ zenéért.

A koncert megrendezése a csodálatos zenei élmény mellett nemes célt is szolgált: a közönségtõl befolyt adományokat az árvízkárosultak megsegítésére ajánlottuk fel. Felhívásunk halló fülekre talált, hiszen a jelenlévõk 123 ezer forintot adtak szerencsétlenül járt embertársaink javára, melyet már továbbítottunk a Magyar Karitász számlájára. Az õ nevükben és saját nevemben is szeretném kifejezni köszönetemet a mûvészeknek színvonalas mûsorukért, a közönségnek nagylelkû adományaikért, és nem utolsó sorban dr. Faragó László világi elnök úrnak a szervezés fáradságos munkájáért.

Bízom benne, hogy ezzel a rendezvénnyel szép zenei élményt szereztünk Göd város lakóinak, és méltó módon emlékeztünk a millenniumi évfordulóra. Ország Tibor plébános

Bejegyezték a Városszépítõket

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Május 10-én a József Attila Mûvelõdési Házban tartotta legutóbbi összejövetelét a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület. Berta Sándor az egyesület elnöke elmondta, hogy a Pest Megyei Bíróság 2000. április 12-én hivatalosan bejegyezte a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesületet. A jelenlévõk között kiosztott alapszabályból kitûnik, többek között, hogy az egyesület célja: Göd város környezetének és természet védelmének megõrzése. Az egyesületnek tagja lehet - aktív és pártoló tagsági formában - minden nagykorú és kiskorú magyar és nem magyar állampolgár, aki tenni kíván a környezet tisztasága, megóvása és a természetvédelem érdekében. Az egyesület - mely közhasznú besorolású jogi személy - politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független, azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

A jövõben minden hónap utolsó szerdáján várják az egyesület tagjai mindazokat, akik kitûzött céljaikkal egyetértenek és szívügyüknek érzik ezen célok megvalósítását. (Ezeken a szerdákon lehet az aktív tagoknak a havi 500 Ft-os tagdíjakat és a felajánlásokat befizetni.) a Városszépítõk szeretnének ezekre az összejövetelekre a természettel és a környezetvédelemmel foglalkozó elõadókat is meghívni. Fontosnak tartják a gyerekek bevonását is a munkába. Ezért is örvendetes, hogy több pedagógus részt vett a május 10-i találkozón. Az összejövetelen felvetõdött többek között a Petõfi utca (Kossuth u. és Béke u. közötti szakaszának) járdáinak egyenetlensége. Szó volt többek között a felsõgödi Duna-part szomorú állapotáról, valamint arról, hogy felsõgödiek is megkeresték az egyesületet, kérve oda is terjessze ki mûködését. Teljes egyetértés alakult ki arról, hogy a település különbözõ kisebb területi egységeinek lakossági összefogásával sikerülhet környezetünk szebbé tétele. Erre példaként a Göd -Újtelepen nemrégiben lakossági összefogással és önkormányzati segítséggel elkészült játszótér került említésre. Elhangzott, hogy az egyes egységek munkáját a Városszépítõk szívesen összehangolják.

A Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület legközelebbi akciója 2000.június 3-án, szombaton lesz az Ifjúsági táborban, amikor is takarítással egybekötött családi piknikre, szalonnasütésre, bográcsozásra - kinek mihez van kedve - és közös sportolásra (pingpong, foci, tollaslabda) nyílik lehetõség az árnyas fák alatt. r.

KIRÁNDULÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. május 27-én, szombaton VÁRTÚRÁT szervez a gödi Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat, Drégelyvárra. Útvonal: külön busszal Nagyorosziba, – gyalog a drégelyi várhoz, – az erdõn át gyalog Bernecebarátiba, – busszal haza. A túra nehézségi foka: nehéz hegyi túra, kb. 17 km. Várjuk gyerekek, felnõttek, családok jelentkezését. A kirándulás költsége: élelem. Résztvevõk létszáma korlátozott: 21 fõ. – Részvétel elõzetes jelentkezés alapján! Jelentkezés és részletes tájékoztatás a szolgálat félfogadási idejében május 26-ig folyamatosan, személyesen, illetve telefonon (telefon: 337-417). Félfogadási idõ: hétfõ és csütörtök: 8-12 óra, 13-17 óra; kedd és péntek: 8-12 óra (alsógödi orvosi rendelõ tetõterében).

Egy csodálatos nap Esztergomban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Országos Búzaszentelõre kaptunk meghívást az Esztergomi Kertbarátoktól április 30-ra. Mi gödiek nagy örömmel tettünk eleget e kedves invitálásnak. Már a határban szíves fogadtatásban részesültünk. Erõs Miklós elnök kedvesen fogadott, és vezetett bennünket a kertbarátok rezidenciájára, ahol nagy áhítattal vettünk részt a Szent György mezõi római katolikus plébánia programján: a szabadtéri misén a 48-as téren, a Processión a búzatáblánál és a búzaszentelésen. Kértük az Isten áldását, hogy a jövõ évi kenyerünk biztosítva legyen. A megszentelt búzából mindenki vihetett haza.

A programokat követõen kedves vendéglátásban volt részünk. Finom gulyáslevest és hideg sört kapott a társaság. Kedves emberek sürögtek körülöttünk, akik szeretettel segédkeztek mindenben. Ebéd után Erõs Miklós és a kertbarátok társaságában átmentünk a Bazilikába, ahol idegenvezetõ kalauzolt bennünket, majd megcsodáltuk a várost a Vaskapu elnevezésû hegytetõrõl. Az elnök tartott egy nagyon részletes elõadást, melyet külön köszönünk.

Köszönjük ezt a szép napot az Esztergomi Kertbarátoknak, kik a napi elfoglaltságuk mellett foglalkoztak velünk. A Gödi Kertbarátok elnökének Fekete Zoltánné – Jutkának kívánunk sok ilyen színes, vidám program szervezést. Ezúton szeretnénk megragadni az alkalmat, és szeretettel meghívni az Esztergomi Kertbarátokat a Gödön tartandó gulyáspartira.
Nagy Miklósné

Helyesbítés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lapunk elõzõ számában a Locsolóbál a kertbarátoknál címû írásba két hiba csúszott. A felcímben szereplõ Nótakedvû polgármester helyett természetesen nótás kedvû a megfelelõ jelzõ. A tombolajegyek bevételébõl származó összegbõl nem 5000, hanem 15 ezer forintot ajánlottak fel az alsógödi kertbarátok az árvízkárosultak javára. Mindkét elírásért szíves elnézésüket kérjük. (a szerk.)

FIGYELEM

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A helyi Vöröskereszt adománygyûjtési akciót szervez az árvízkárosultak javára. Nagylelkû felajánlásaikat – elsõsorban ruhanemût, takarókat, tartós élelmiszert, pénzt – 2000. május 24-én, szerdán 13 és 18 óra között várjuk a József Attila Mûvelõdési Házban. Segítségüket elõre is köszönjük! Magyar Vöröskereszt helyi alapszervezete

MEGHÍVÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. május 26-án 18 órakor az alsógödi mûvelõdési házban „Két évvel a választások után, két évvel a választások elõtt” címmel közös rendezvényt tart az MSZP és az SZDSZ gödi szervezete.

Meghívott elõadók: Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetõje,
Katona Béla MSZP képviselõ.

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk. Számítunk a civilszervezetek vezetõinek, aktivistáinak és az önkormányzati képviselõk részvételére. Dr. László Domokos MSZP Somogyvári József SZDSZ

Gödi Duna-part

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Egykor bástya volt ma kõhalom.”

A felsdõgödi Duna-parti sétány egykor......és maGyermekkorom legszebb éveit Gödön töltöttem. Itt jártam iskolába. Ma már Göd nem állandó lakhelyem, de szabadidõm nagy részét itt töltöm. Az elmúlt években nagyon megváltozott a környezet, oldalakon keresztül sorolhatnám a pozitív eredményeket, de nem teszem, itt élünk látjuk. A jót könnyû megszokni. A negatívumokról nem szívesen beszélünk. Göd várossá válási harcában elfelejtette azt a nagy természeti elõnyt, hogy páratlan szépségû Duna-partja van. Ez a pár kilóméter partszakasz jó levegõjû, szép kilátása páratlan környezeti terület. Régi, háború elõtti idegenforgalmi prospektusok egyik legszebb fotói voltak a felsõgödi bástyás Duna-part képei. Az akkori leírások szerint kora tavasztól késõ õszig aktív vízi sport élet folyt a teljes gödi Duna-parton. Nyáron reggelente evezõs csónakokon és vonaton kiutazók százai jöttek fel Pestrõl e területre pihenni, sportolni. Tévedés ne essék, ez akkor nem csak az úri osztályok kiváltsága, hanem kistisztviselõk, munkások és egyetemisták találkozóhelye, ahol a sport keveredett a szórakozással, ahol életre szóló barátságok kötõdtek. De nem nosztalgiázok hosszan a múltról, kérem nézzék meg az akkori fotót és úgy érzem nem kell mellé magyarázat.

De mi lett a háború után? A partmenti nagyobb házakat államosították azt már csak a régi gödiek tudják melyik volt a LATABÁR, MEDEK, BUN, SZALAY, PETRI, HÉDER stb. villák. Villa? A most épülõ házak legkisebbike is nagyobb az akkori villáknál. Az államosítás után ezekbõl üdülõ lett.

Ez sokat lendített az akkori Göd szerény életének átformálásában. Az évek folyamán üdülõk ezrei szereztek szép emlékeket az itt töltött szabadságuk alatt. Megszerették gödöt, elvitték hírnevét az országban és a határokon túl. Itt Gödön voltak egyebek között a belügyi, élelmiszeripari, fonóipari, sütõipari, cipõipari stb. dolgozók, kétkezi munkások üdülõi. Sajnos a régi sétányt a többszöri (1945, 1954) árvízveszély miatt fel kellett tölteni, meg kellett magasítani. Az üdülõk virágkorában az 1950-1970-es évekig minden üdülõtulajdonos vállalat (intézmény) nagy gondot fordított az üdülõk elõtti partszakasz ápolására. A fürdési szezon alatt bójákkal kijelölt biztonságos fürdõhely és állandó csónakos vízimentõ volt biztosítva. Ez már a múlt!

A kárpótlási törvény nem tette lehetõvé, hogy a volt tulajdonosok visszakapják ingatlanaikat. Az üdülõk megszûntek. A rendszerváltás és a privatizáció harcában itt a tulajdonosi kötelezettséget vállaló elveszett. Az önkormányzat a kerékpárúthoz adott beleegyezésén kívül nem sokat foglalkozott a területtel. Stratégiája fõ csapásiránya a melegvizû strand, a testvérvárosi kapcsolat és újabban a gigantikus Vízi vidámpark lett. A megépített kerékpárút szintje és a Dunára levezetõ elsõ lépcsõ közötti szintkülönbség esetenként 45 cm. Na idõs ember itt menjél le, vagy gyere fel lábtörés nélkül! Ezt a beruházást valaki tervezte, valaki megépítette, valaki átvette. Na ennyire nem érdekel senkit a gödi Duna-part sorsa!

A dunai strand senkit nem érdekel. Innen nem várható bevétel csak kiadások lennének. Így inkább hallgatnak róla. MEG IS VAN AZ EREDMÉNYE! Tájkép csata után! A baj az, hogy az elmúlt pár évben el nem végzett munka most többszörös anyagi ráfordítást igényel – NE! De kitõl? Talán majd az oly nagyon várt melegvizû strand bevételébõl, vagy a pár még el nem adott ingatlan eladási árából? Nem hiszem, hogy ez oldaná meg a jelenlegi helyzetet, szemléletváltozás kellene. Tudomásul kellene venni, hogy a gödi Duna-part is gödhöz tartozik! Ím vannak elvárt kötelezettségek. Nekem, mint egyszerû polgárnak a mostani 100 százalékkal megemelt adóm idõbeni befizetése. De az önkormányzatnak e pénzbõl többek között rendbe kell tenni a Duna-partot. Mi elvárjuk környezetünk mielõbbi rendbetételét. Vagy amint a mai fotó bizonyítja (ejh, ráérünk arra még?). Kovácsházy Miklós

ÉLETMÓD, KÖRNYEZETVÉDELEM, BIOKERTÉSZET

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ökológiai távlatok

Balogh János ökológus professzor elõadás sorozatát láthattuk, hallhattuk a tv-ben Földünk jövõjérõl, ökológiai problémáiról. A mûsor egy kicsit nekünk gödieknek, mint egy vidéki kisváros lakóinak is mondott egy kis biztatót.

A professzor úr ifjúságát vidéken töltötte, csak életkörülményei kényszerítették a fõvárosba felnõtt korában. Gyermekkori élményei tudományos fejlõdése szempontjából elõnyére váltak, mert a tanulmányai során szerzett lexikális tudáson kívül igen fontos, közvetlenül megtapasztalt összehasonlítási alapja van, amit úgy az egyetemi, mint ismeretterjesztõ elõadásaiban is jól fel tud használni. Szerinte az ökológiai tudás fokát nem az szabja meg, hogy az illetõnek milyen iskolázottsága van, hanem, hogy mennyire érti meg a világot és mennyire tud beilleszkedni abba. Minden közgazdasági és politikai döntés ökológiailag behatárolt, mert mind ezeknek az alapja a bioszféra egészében folyó fotószintézis, s ennek a fotoszintézisnek, más néven levélzöldnek idõegységnyi termése adja az élelmiszertermelés felsõ határát, s határozza meg a népesség alakulását, a jólét fokát. Ökológus szemmel nézve a nagyváros, a megapolisz olyan, mint egy elfuserált ûrhajó: még mûködik, de hol ez, hol az hibásodik meg rajta, s hosszabb távon alkalmatlan emberi lakóhelynek. Nekünk csak egy ilyen készülõ megapoliszunk van, Budapest. A magyarság jövõjét nem az ilyen hely jelenti. Egy társadalom akkor képes regenerálódni, ha zöme az elpusztíthatatlan vidéki szórványban él. Magyarországot ez jellemzi. Túrkevén, vallja – Balogh János – ahol tizenéves gyermekként cseperedtem, olyan ökológiai biogazdálkodás folyt, amelyet most ismét szeretnénk feltámasztani. Nagyanyám két malacot tartott, minden élelmet megtermeltünk a kertben, kivéve a tejet és a marhahúst, sót, paprikát és petróleumot, amivel akkor még világítottunk. Azért volt olcsóbb az élet, mert készpénzen keveset kellett vásárolni, hulladékot pedig nem termeltünk. Ilyen értelemben kell tanulni az alföldi, a valódi parasztságtól, nem a földet kirabló, seftelõ parasztságtól, hanem azoktól, akiket nem Budapestrõl irányítanak, hanem õk próbálják meg, több kevesebb sikerrel, vidékrõl irányítani a budapesti vezetõséget.

A professzor úr szavaiból kiindulva befejezésül még néhány kis gondolat városunkkal kapcsolatban: bizony örülhetünk, hogy ilyen szép üdülõhelyen lakunk. És még nagyobb lenne az örömöm, ha településünk a biotermelés felé haladna, mert az nem csak egészségünk szempontjából fontos, hanem idegenforgalmi tõkét is kovácsolhatnának belõle vállalkozóink. Ez egyedülállóan gödi lenne. Akkor így csalogathatná a reklám szerte a világból a turistákat: jöjjön Gödre, nemcsak a környezet szépsége miatt, hanem mert az üzletekben biozöldség, biosertés, tejtermék, hal, marha és baromfihús, éttermeiben pedig a belõlük készült egyedülállóan finom ételek fogyaszthatók. Reméljük, hogy a mi Dunánk nem hoz városunkra a tiszavidékhez hasonló ökológiai károsodást.
Baji Ferenc

A B-vitaminok, Idegek táplálói

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A B-vitaminok szolgáltatják testsejtjeinknek az energiát, indítják be a zsír és a fehérje anyagcseréjét. A különféle B-vitaminokban sok a közös vonás, ezért szokták B-vitamin-komplexként emlegetni õket. Általában ugyanazokból a táplálékforrásokból erednek (ilyen a máj, a teljes õrlésû gabonafélék, a sörélesztõ) és olyan szorosan mûködnek együtt, mint egy nagy család tagjai. Mindegyik oldódik vízben, ami azt jelenti, hogy a vér és a vizelet gyorsan kimossa, és így sûrûn kell pótolni õket. Az alaposan megrágott és nyállal jól összekevert ételbõl jobb hatásfokkal szívódik fel. A B-vitaminok sohasem fordulnak elõ izolálva a természetben, hanem komplexumként együtt vannak. Az ipari finomítás során sok élelmiszerbõl eltávolítják az oly fontos B-vitaminokat. Így keletkezik a sok féle B-vitamin hiánybetegség, a korai õszüléstõl és kopaszodástól a depresszióig. A B-vitamin komplex alkotó elemei: tiamin (B 1-vitamin), riboflavin (B 2-vitamin), niacin (B 3-vitamin), pantoténsav (B 5-vitamin), biotin, kolin, inozit, piridoxin (B 6-vitamin), folsav, B 12-vitamin vagy kobalamin, PABA (para-amino-benzoe-sav). A tiaminhiány elsõ jelei: koncentrációs nehézségek, ideggyöngeség, fáradékonyság, étvágytalanság, szívritmuszavarok, székrekedés, nehézlégzés, depresszió, alvászavarok, zsibbadás a karban, lábszárban. A tiamin, (B 1-vitamin segíti az idegek munkáját a szénhidrát-anyagcserét, sejtenergia, szellemi frissesség elõsegítõje étvágyjavító szívmûködést, gyomorsav egyensúlyban tartást, emésztést, sebgyógyulást.

Mivel a táplálékunkból általában hiányzik a B-vitaminkomplex, ezért táplálék kiegészítéseként naponta 3 × 2 tabletta étkezési sörélesztõt kellene fogyasztanunk, mely a gyógyszertárban beszerezhetõ természetes készítmény.Antal György Bálint

Felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Készülõben van Göd Város hon lapja. Az Internetes megjelenítéshez várjuk a lakosság segítségét is. Kérjük, ötleteiket küldjék el Dégi Attilának e-mailen (god@mail.digitel2002.hu) vagy levélben a Polgármesteri Hivatalba (2131. Göd Pesti út 82.)

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi kézilabda csapat Marignan-ban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Áprilisban a Németh László Általános Iskola mini kézilabda csapata testvérvárosunkba látogatott.

A gödi csapatA vendéglátókKora reggel indultunk a ferihegyi repülõtérre. Mindenki fáradt, de leginkább izgatott volt. A repülõtéren csodálatos napfelkelte tárult a szemünk elé, de ekkor kiderült, hogy a gép indulása 1 órát csúszik. Ez alatt körülnéztünk a tranzit butikjaiban. A tolmácsunkkal, Melindával is összeismerkedtünk. Aztán felszállt a repülõnk és irány Párizs. Mivel a gép egy órás késéssel indult Budapestrõl, lekéstük a csatlakozást Marseille-be. Ott szívélyes fogadtatásban részesültünk. Két csapattársunknak Párizsban maradt a csomagjuk, tehát õk este visszamentek a csomagjaikért a vendéglátó családjukkal. A repülõtéren összebarátkoztunk Két francia lánnyal és megismerkedtünk az ottani két edzõvel. Ezek után a Hotel Deltába vittek minket, ahol uzsonnáztunk. Volt egy nagyon kedves buszsofõrünk is, aki egész héten fuvarozott minket. Az uzsi után a sportcsarnokban edzést tartottak nekünk. Mindenkinek az volt a párja, akinél lakott. Az edzés után egy kis fogadáson üdvözöltek minket Franciaországban, és persze Marignane-ban. Az estét a családoknál töltöttük. Reggel busszal indultunk az állatkertbe. A buszon megosztottuk egymással az elõzõ esti élményeket. A hatalmas állatkertben piknikezésre is sor került. Késõ délutánra járt az idõ, mikor felültünk az állatkerti kisvasútra. A marignani csarnokban kimerítõ edzésben volt részünk aznap.

A harmadik nap is korán keltünk, elsõ utunk egy bikaneveldébe vezetett. Tanúi lehettünk, ahogyan belesütik a kisbika combjába a számát. Ennek a kisbikának Bagócsi Sándor tanár úr volt a keresztapja. Ezek után valami nagyon furcsa elõételt ettünk. Hal volt, vagy valami olyasmi és krumpli. Na utána csak kagyló, homár, rizs és egyéb finomságok kerülhettek az asztalra. Desszertnek fagyi következett, majd a franciáknál elmaradhatatlan sajt. Marignane-ban vegyes Marignane – Göd csapatok játszottak. Másnap az ElDorado City nevû játékvárosba kirándultunk, de elõtte a tengerparton jártunk. Fújt nagyon a szél, de akkor is gyönyörû volt. ElDorado City pedig nagy élményt nyújtott. A városnak van egy vadnyugati, egy mexikói és egy indián részlege, és mindenhol játékok vannak. Az egyik csapattársunk, Betti szerepelt ott egy kis francia jelenetben, és oklevelet is kapott. Ezután a polgármesteri hivatalban tartottak a Marignane-iak fogadást a mi és Wolfsburgiak (az a német testvérvárosa Marignane-nak) tiszteletére. Utána a Hotel Delta éttermébe kaptunk vacsora meghívást.

Az ötödik nap ismét kirándulni mentünk. Elõször egy magas hegyre túráztunk fel, hogy láthassunk dinoszaurusz tojásokat, és láttunk is! A földben voltak benne, csak a körvonala domborodott ki. Miután lesétáltunk a hegyrõl, piknikeztünk, utána pedig egy olyan helyre mentünk, ahol nagyon sok akvárium volt (Planéta aquarium) ezekben pedig cápák és egyéb érdekes tengeri halak. Itt még voltunk egy háromdimenziós moziban is, ahol szintén egy halas filmet néztünk meg. Utána egy múzeumban jártunk, ahol tulajdonképpen egy piac volt megformázva apró kis emberekbõl, amik olyan 10 cm nagyok lehettek és némelyik még mozgott is. Ezen a napon kivételesen nem csak Marignane ellen kéziztünk, hanem jött egy másik csapat is, valamelyik környezõ városból. Este pedig mindenki elment a McDonald’s-ba, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Az utolsó napot a vendéglátó családokkal töltöttük. Kimentünk a piacra, és ajándékot vettünk, este pedig meghívtak minket egy búcsúestre egy pizzériába. Itt sokat beszélgettünk, és ajándékokat is kaptunk. Mi úgy éreztük, hogy remekül telt ez az egy hét, és mindenkinek köszönjük, aki tett azért valamit, hogy jól érezzük magunkat!
Bõle Márta és Cseh Edina

KÉZILABDA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az NB-I B közelében A tavaszi szezon harmadik mérkõzésén Veresegyháza volt az ellenfél. Végig vezetve biztos gyõzelem született 28:17-re nyertünk.

Legjobb lövõk: Ráczné (7), Balázsovits (6), Füsi (4), Némethné (4) Jók: Juhász, Nagy Adrienn

GÖD SE POLY-MIX – Hatvan 28:19

Edzõmérkõzés jellegû volt a találkozó. Összeállítás: Juhász-Virágh, Balázsovits (4), Némethné (10), Ráczné (3), Szénási (2), Füsi (2), Nagy (4). Cserék: Farkas, Halmi (3), Mohácsi, Garaba.

Pilisborosjenõ – GÖD SE POLY-MIX 22:18

Az örök MUMUS kifogott rajtunk. Kihagyott ziccerek, hetesek vezettek a vereséghez. Legjobb góllövõk: Némethné-Füsi 5-5

Kõbánya – GÖD SE POLY-MIX 15:20

Gyenge elsõ félidõ (9-8) után, a második félidõben Török Ági és Füsi Kati vezérletével fontos gyõzelmet arattunk.

XVII. Ker. Lakóhelyi SE – GÖD SE POLY-MIX 24:35

20 perc kellett, hogy megtaláljuk a megfelelõ védekezési rendszert a volt NB-1-es játékos átlövõ Kiss Éva ellen. Balázsovits Mónika remekül semlegesítette, és a csapat minden tagja kiváló teljesítményt nyújtott. Összeállítás: Juhász, Virágh (4), Balázsovits (2), Némethné (4), Ráczné (7), Török( 10), Füsi(1). Cserék: Farkas (1), Mohácsi (2), Szénási (4), Halmi, Nagy, Trammer.

GÖD SE POLY-MIX – Érd 28:21

Összeállítás: Juhász, Szénási (3), Ráczné (2), Némethné (3), Balázsovits (5), Török (5), Füsi (5). Cserék: Virágh, Trammer, Mohácsi (1), Farkas (1), Halmi (2), Nagy (1). Jók: Trammer, Szénási.

Ifi eredmények: Göd – Hatvan 17:9; Göd – Pilisborosjenõ 23:19; Göd – Kõbánya 25:18;

XVII. Ker. – Göd 13:31

Ifjúsági csapatunk is az élen áll. Legjobb teljesítményt nyújtó játékosaink: Garaba Andrea kapus, Pajor Cecília, Szatmári Tímea, Szabó Krisztina, Halmi Anikó. A bajnokság befejezése elõtt három fordulóval, négy pont elõnnyel állunk a tabella élén. A három mérkõzésen három pont szerzése esetén bajnokok vagyunk. Bagócsi Sándor

LABDARÚGÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Pomáz – GÖDI SE 2:3 (2:0)

Gól: Szabadi Z., Hódossy, Kekecs. Kovács – Kekecs, Szabadi II., Tuza – Együd, Egervári, Bagócsi, Szabadi I., Piros – Hegedûs, Hódossy. Csere: Varga, Horváth.

A hazai vezetés után fokozatosan átvette a GÖDI SE a játék irányítását, és még egy 11-es kihagyása (Varga) is belefért. A gyõztes gólt 11-bõl Kekecs szerezte. Jók: Kekecs, Tuza, Bagócsi.

Pomáz Ifi – GÖDI SE IFI 2:1 (0:1)

Gól: Kuska. Barankó – Marton, Kuska, Végh – Hévízi, Benkó, Rosenczweig, Orlik, Lénárt Cs. – Gida. A tíz emberrel kiálló gödi fiatalok nagy akarással játszottak. A rengeteg helyzet közül csak kettõt tudott értékesíteni a hazai csapat. Jók: Kuska, Marton, Végh.

GÖDI SE – Szentendre 6:1 (3:0)

Gól: Varga 2, Hódossy, Hegedûs, Piros, Kekecs. Kovács – Kiss, Szabadi II., Tuza – Egervári, Együd, Varga, Kekecs, Szabadi I. – Hódossy, Hegedûs. Csere: Horváth G., Piros, Laczik.

Minden csapatrészben jobb GÖDI SE megérdemelten gyõzött ilyen arányban is. Jók: Kekecs, Hódossy, Együd.

GÖDI SE IFI – Szentendre Ifi 0:2 (0:2)

Balázs – Végh, Kuska, Zábrádi, Marton – Orlik, Hévízi, Lénárt Cs., Nagy – Barankó, Kõrös. Csere: Benkó.

Nagyon gyenge elsõ félidõ után a második játékrészben gólokkal kellett volna nyernünk. Egy 11-est is kihagytunk. Jók: Kuska, Zábrádi, Hévízi, Kõrös.
Antal György Bálint

Kajakos hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Május 6-án az Újpesti-öbölben a Hídépítõ Kupával megkezdõdött az idei versenyszezon. Igen népes mezõny jött össze e napon, mivel majd minden budapesti csapat részt vett és vidékrõl is sokan érkeztek.

Csapatunk bemelegítésképpen vízen tette meg az odavezetõ 14 km-t, majd a verseny után levezetésképpen ugyanezt tették fölfelé.

Bár a magas vízállás miatt a tervekhez képest késõn tudtak vízre szállni, mégis biztató eredmények születtek. Ez köszönhetõ a gyerekek téli alapozó munkájának és a három edzõ szakmai hozzáértésének is.

Eredményeink:

MK I. 1-es korcsoport

Nagy Gergely II. hely

MK I. 2-es korcsoport

Soós Tamás I. hely, Blazsek Ákos II. hely

MK I. 3-as korcsoport

Kemencei Viktor I. hely, Maglódi Péter II. hely. Demény Miklós VII hely

K I. 3-as korcsoport

Kása Máté IV. hely

K I. 4-es korcsoport

Várnai Zoltán Soma I. hely, Hamar Miklós V. hely

K I. 5-ös korcsoport

Orvos Gábor XX. hely

MK I. 2-es korcsoport

Bilkó Emese VII. hely

K I. 3-as korcsoport

Németh Ildikó VIII. hely

K I. 4-es korcsoport

Sófalvi Sarolta IX. hely, Németh Anna XI. hely

K I. 7-es korcsoport

Orvos Dóra IX. hely

Házi horgászverseny

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Színhely: DUNAKESZI Kavicsbánya-tó (patkányos terület) Idõpont: 2000. május 27. szombat – gyülekezés reggel 6 óra. Verseny idõpont: reggel 7-tõl 10 óráig. Értékelés: 11 órakor. Nevezési idõ: legkésõbb a verseny elõtti héten. Nevezési díj: felnõtt – 500 Ft, ifi 250 Ft

Díjazás:

Felnõtt

Ifi


I. hely – 10 ezer Ft

I. hely – 6 ezer Ft


II. hely – 7 ezer Ft

II. hely – 4 ezer Ft


III. hely – 5 ezer F

III. hely – 2 ezer Ft

Ebéd 12 óra – tányért, evõeszközt hozzon minden versenyzõ!

Bemutatkozik a Gödi SE lovas szakosztálya

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Pillanatnyilag öt igazolt versenyzõnk van, Hegedûs Zoltán (34), Kiss Szilvia (22), Lenkei Ákos (16), Sípos Csaba (21), Sípos Endre (24).

Hosszú út vezet a sikerig. Ha valaki szorgalmasan jár lovagolni, akkor – heti pár alkalmat feltételezve – 3-4 év alatt juthat el oda, hogy kisebb akadályokon át tudjon ugratni. Újabb 1-2 évnyi rutinszerzés után elkezdhet egy tanfolyamot, aminek a végén „rajtengedély vizsgát” tehet. Ez versenyfeltételeket állítva – díjugratásból, díjlovaglásból és elméleti részbõl áll. Ha a jelölt a három közül bármelyiken elbukik, akkor csak pár hónappal késõbb próbálkozhat újra. Csak ilyen komoly megmérettetés után indulhat el a versenyzõ bármilyen erõpróbán. Öt igazolt lovasunk természetesen rendelkezik ezzel a rajtengedéllyel nem egy közülük már tavaly is versenyzett, de más klub színeiben Kiss Szilvia (22) felnõtt kategóriában harmadosztályú minõsítést ért el, csakúgy mint Lenkei Ákos (16) aki ifjúsági bronzjelvény fokozatot is magáénak tudhat. Lovasaink saját vagy, családi lovakon versenyeznek. Természetesen a ló is „vizsgát tesz”, hisz csak sikeres pályák teljesítése után ,,juthat feljebb”. Ebben a sportban ismeretlen a heti 2-3 edzés, itt az év minden szakában heti hét edzés van, ha egy lovat készít fel a versenyzõ, ha kettõt, akkor napi két edzés, s ha szükséges akkor külön erõnléti foglalkozás, no nem a lónak, hanem a lovasnak. S ekkor az elméleti képzésrõl még nem is beszéltünk.

Itt bizony „benne van” a pakliban, hogy mindezek után a nagy verseny elõtt bejön egy sántaság betegség és minden hiába volt. Hiába? Dehogy! Itt nem sporteszközrõl van szó, amit, ha nem használok, a szertárban van. – Itt az ember együtt él a lovával, a ló táplálást, ápolást igényel vasárnap és ünnepnapon is – de egy lovasembernek ez nem teher, ez a természetes élete. Ha pedig eljut a versenyre akkor az alatt a 40-120 mp alatt, amíg a pályát teljesíti – minden feledésbe merül, ezért a pár másodpercért történik minden és akár felkerül utána a gyõztesnek járó szalag a lova fejére akár nem, hajnalban minden kezdõdik elõröl. Lenkei György Gödi SE Lovas Szakosztály Elnöke

Itt számolunk be a szakosztály legutóbbi sikerérõl: 2000. április 30-án a gödöllõi kastélyparkban tartott B osztályú minõségi díjugrató versenyen, Lenkei Ákos (16), közel hetven felnõtt versenyzõ között elsõ helyezést ért el Toledó nevû lován. Vadászugratásban ugyanezen a napon hatodik lett.

Szkanderezõ fõszakács

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Mi, magyarok vagyunk a legnagyobbak...”

Kicsit szorongok. Nem mindennap készít interjút az ember szkander bajnokkal. Ráadásul a királykategória, a száz kiló hazai mesterével, akinél mindössze három jobb versenyzõ van a földtekén, hiszen a legutóbbi világbajnokságon a negyedik helyen végzett. Sok férfi próbálkozott már a szkanderrel egy-két korsó sör mellett – aki mást állít, az magántanuló volt, vagy nincsenek barátai, esetleg füllent – ezért egy valódi profival találkozni nem átlagos esemény. Amíg az asztalomnál vártam rá az Ilka csárdában, amelynek õ a fõszakácsa, próbáltam elképzelni, vajon milyen lehet egy szkanderbajnok? Valószínûleg tar, agyontetovált, nagyhangú férfi, aki egyik kezében kubai szivart, míg a másikban marhavérrel töltött sörös korsót tart...

Szerencsére a valóság sokkal szimpatikusabb. Csabai Attila rendkívül barátságos, szerény és csöndes óriás:

– Mennyit kell alkarra erõsítened?

– Sokat, de hiába emelek 60 kilót alkarral, az még édeskevés. Minden az adottságon múlik. Vannak olyan versenyzõk. akik soha nem dolgoztak súlyokkal, mégis legyõzhetetlenek.

– Most viccelsz? Azt akarod mondani, hogy Iehetsz hatalmas, ám ha nem erre születtél kikapsz?

– Valahogy így. Elmesélek egy példát. Egy száz kilós szkanderesnek – átlagban – 45-47 centiméter átmérõjû a bicepsze. A több éve verhetetlen, ápolatlan, borostás, alkoholista, mellesleg több mint negyven éves orosz világklasszisnak alig 37 centi a felkarátmérõje. Mégsem tudják megszorítani. Nem használ súlyzót, viszont naponta meccsel edzõpartnerekkel, és ez az ami a legtöbbet ér.

– Akkor te is leteheted a súlyokat...

– Sajnos ez nem ilyen egyszerû. Nincs igazi edzõpartnerem. Jöhetnének testépítõk, súlyemelõk – akik nehezek, és nagyon erõsek – de képtelenek átvinni az erejüket a megfelelõ helyre. Ráadásul tönkremenne az alkarjuk, így hetekig nem tudnának edzeni. Kár, mert az „élõ” gyakorlást semmi sem pótolhatja.

– Apropó sérülés. Szerencsés vagy ezen a téren?

– Igen, mert az átlagosnál hamarabb gyógyul a kezem. Ebben a sportágban mindennaposak a kisebb-nagyobb sérülések. A leggyakoribb a részleges izomszakadás, ami nálam két hét alatt rendbejön. Rosszabb a csípõrándulás, zúzódás, azzal nem lehet mit kezdeni. Kék-zöld egy-egy verseny után az állandó igénybevételtõl, rángatástól, fordítástól.

– Mesélj a legutóbbi világbajnokságról.

– Tokióban rendezték. A japánoknál nagyon népszerû ez a sport, bár meglepõen kevés nézõ volt a csarnokban. Pechemre a sorsolásnál, azt a japánt kaptam elsõ ellenfélnek, aki késõbb megnyerte a súlycsoportunkat. A vigaszágra kerültem, ahol már nem hibázhattam, hiszen egy újabb vereség esetén elbúcsúztam volna a küzdelemtõl. Délelõtt lenyomtuk a selejtezõt, ahol legyõztem többek között egy amerikait, egy oroszt, és egy másik japánt. Bejutottam az esti döntõbe, ahol nem sikerült a bravúr, az éremszerzés, így a negyedik helyen zártam.

– Egyetlen nap alatt kellett letudni az egészet? Iszonyú fárasztó lehet.

– Ki lehetett bírni, fizikálisan. Idegileg sokkal megterhelõbb volt, az állandó koncentráció miatt. Ha egy tizedmásodpercre is kihagy a figyelmed, elvesztél. Egy meccs 8-10 percig is eltart, ám ebbõl mindössze 2-3 másodperc a tényleges küzdelem. A többi idõ az ellenfél kizökkentésére, hergelésére esetleg altatására kell. A rajton múlik minden, ha elkapod nyertél, ha leragadsz véged.

– Nyugodt versenyzõnek számítasz?

– Azt hiszem igen. Képes vagyok összpontosítani a kritikus pillanatokban. Ebben az oroszok verhetetlenek A nehézsúly döntõjébe két õsi rivális került, egy orosz és egy grúz. szinte transzban léptek az asztalhoz. Olyan elképesztõen koncentráltak, annyira a karjukba irányítottak minden energiát a testükbõl, hogy a meccs végeztével szó szerint összeestek. Elájultak, úgy kellett bevinni õket az öltözõbe.

– Félelmetes. És mi milyenek vagyunk?

– Tartanak tõlünk. Mi, magyarok vagyunk a legnagyobbak, a legrobosztusabbak, de ez önmagában még kevés a sikerhez. A sikerhez három tényezõnek kell meglennie: rajtkészség, idegi koncentráció, fizikai erõ.

– Pénzdíjasak a viadalok?

– A VB és az EB nem az, de vannak profi versenyek ahol komoly dollár százezrekért folyik a küzdelem. Az viszont egy más világ. A profik nem is indulnak a nemzetközi szövetség eseményein. Most különösen nagy az ellentét a világszövetségen belül, ugyanis a fõképp amerikaiakból álló rész önállósodni akar, ezért valószínûleg kiválik.

– Miért nem indulsz pénzdíjas rendezvényen?

– Mehetnék, de mint mondtam az más világ. Más kaliberû emberek, brutálisabb küzdelem. Nemrég Európában járt a száz kilós profi bajnok. Összecsapott a százhatvan (!) kiló világbajnokával. Bucira verte, nem egyszer...

– Akkor marad a saját zsebbõl utazás.

– Segített a szövetség, így csak a költségek felét kellett nekem finanszíroznom. Pedig eladható lenne a szkander, csak néhány neves befektetõ szükségeltetne hozzá. Õk behoznák a televíziót, a tv pedig a nézõket. A külföldi utak tapasztalatai azt mutatják hogy érdekelné az embereket a sportág, mindössze reklámra lenne szükség. Egyiptomban és Argentínában például telt ház elõtt folytak az összecsapások. Az USA-ban valóságos show-mûsor kíséri a versenyeket.

– A népszerûsítésben nagy szerepet játszana az Olimpia.

– Amíg a sportágunk nem szerepel az Olimpiai Játékok listáján jóformán reménytelen a helyzete a népszerûséget illetõen és nem hiszem. hogy a szkander belátható idõn belül olimpiai sportággá válik. Ha – remélhetõleg tévednék, és tíz, tizenkét év múlva az lenne – ott leszek az indulók között, azt garantálom.

– Már megbocsáss, de akkor 40-42 éves leszel. Elég élemedett kor egy sportolónak...

– De nem egy szkanderesnek! Nálunk ez az életkor az ideális. A magam 28 évével fiatalnak számítok a nemzetközi elitben.

– Majd jönnek a fiatalok, a konkurencia, akik a helyedre pályáznak.

– Bár így lenne! A szomorú valóság azonban az, hogy mindössze nyolcvanan ûzzük ezt a sportot Magyarországon, és akkor mindenkit számoltam. Ötven fõre tehetõ a rendszeresen megjelenõk száma, míg a többiek néha-néha lenéznek a bajnokságra. Én lennék a legboldogabb, ha öldöklõ küzdelmet vívhatnék új arcokkal.

– Májusban Törökországban rendezik az Európa bajnokságot.

--Dobogóra szeretnék kerülni. Nehéz lesz. A grúzok, oroszok, törökök nagyon jók. Kemény feladat, de szeretem a kihívásokat.

– Úgy látom hiányolnak a konyhából. Nem hajtod egy kicsit túl magad?

– Muszáj, valamibõl meg kell vennem a repülõjegyet Ankarába...
Puskás Artúr

KIHÍVÁS NAPJA 2000

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mint már hírül adtuk, Göd Város Önkormányzata immár hatodik alkalommal csatlakozik a Magyar Szabadidõsport Szövetség által megrendezésre kerülõ KIHÍVÁS NAPJA 2000 országos sportjátékhoz.

A játék évekkel ezelõtt Challenge Day néven Kanadából indult és rövid idõ alatt meghonosodott Európában és hazánkban is.

A kihívás napja 2000-ben május 31-én, szerdán 0 órától 21 óráig tart.

A gyõztes település az lesz, ahol a lakosság lélekszámához viszonyítva a legtöbben sportolnak legalább 15 percig. (Egy-egy ember e napon többször rajtolhat teljesítve a 15 percet.)

A nap eseményeit részletesen az állomáshelyeken elhelyezett plakátokról ismerhetik meg az érdeklõdõk. Ezek a következõk: Bölcsõde, 1. sz. Óvoda, Kastély Központi Óvoda, Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény, Huzella Tivadar Általános Iskola, Piarista Iskola, Idõsek Klubja, József Attila Mûvelõdési Ház, Egészségügyi Otthon, Alsógödi Sportpálya és környéke, Melegvizû Strandfürdõ.

Az intézmények: Bölcsõde, Óvodák, Általános Iskolák, Piarista Iskola, Egészségügyi Otthon egész nap rendezik a gyermeknappal egybekötve sportnapjukat. Kérjük, ezen a napon ne gépkocsival közlekedjenek, hanem kerékpáron, illetve gyalog, hiszen már e tevékenységgel is hozzájárulnak a nap sikeréhez. Amennyiben tehetik, vegyenek részt a játékokban, segítsék a pedagógusok, szervezõk munkáját.

Az Egészségügyi Otthon délután nyitva áll a település valamennyi lakója elõtt, a rendelkezésükre álló sporteszközöket, sportpályákat szabadon használhatják. Ugyanúgy az iskolák sporteszközeit is egész nap igénybe lehet venni a játékban részt venni szándékozóknak.

A Gödi Sportegyesület is aktívan vesz részt a programok szervezésében. A szakosztályok kibõvítetten tartják edzéseiket, a kajakosok pedig a melegvizû strandon és környékén rendezik meg a Duatlon és Triatlon versenyt, melynek részletes programját külön közöljük.

A tavalyi évhez hasonlóan az egyéni sorsolási lapot kitöltõk között – amit azok a résztvevõk kapnak, akik legalább egyszer teljesítették a 15 perces sporttevékenységet – itt Gödön is szeretnénk tárgyjutalmakat kisorsolni. Nyerni lehet Kihívás Napi emblémával ellátott pólót, labdát. kerékpáros kulacsot és freesbe-t.

Ezen kívül valamennyi sorsolási lap részt vesz az országos sorsoláson is. ahol kerékpárokat és egyéb tárgyjutalmakat lehet nyerni.

A sportjáték szervezõi bíznak benne, hogy a játékos, vidám sportnap kedvet teremt a mozgásgazdag életmódhoz és újabb hívekkel gyarapítja a rendszeresen sportolók táborát.

Terepduatlon és Triatlon verseny

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. május 31-én szerdán 15 órától a melegvizû strandon és környékén kerül megrendezésre a Kajak-kenu Szakosztály szervezésében.Gyülekezés a Strand elõtti parkolónál. Nevezés: a helyszínen a rajt elõtt 1/2 órával Bukósisak használata ajánlott. Korosztályok és rajtok: Duatlon: futás, kerékpározás Óvodás – 15 óra; 1-4 osztályos 15,30 óra. Triatlon: futás, kerékpározás, úszás 5-8 osztályos 16 óra; középiskolás (15-18 éves korig) 17 óra; felnõtt (19-100 éves korig) 17,30 óra; családi váltó 18 óra. A versenyen kihívás napi emblémával ellátott nyereményeket lehet nyerni és az indulók egyéni sorsolási lapok kitöltésével részt vehetnek az országos és a helyi sorsoláson is! Sportoljunk együtt, játszunk együtt!

Asztalitenisz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Pest megyében a csapatbajnokság két csoportban zajlott, 8-8 csapat részvételével. A csoportmérkõzések befejezõdtek. Csapatunk a bajnokságban ragyogóan szerepelt, az egész szezonban (õszi-tavaszi) egyetlen vereséget szenvedett el, 13 gyõzelmet aratott, a megszerezhetõ 28 pontból 26-ot gyûjtött össze ez 93 százalékos teljesítménynek felel meg. Mérkõzésarányunk 192:60. A játékosok egész évi teljesítményét tekintve Helmes Zoltán és Bíró László a legeredményesebb, magasan kiemelkednek a megye pingpongozói közül. Õket követi ifj. Gulyás Miklós, Kajári Balázs és Fojt Attila. Fõleg az õ nevükhöz fûzõdik a sikeres szereplés. Szükség esetén még kisegített Félix 'Tibor, Nagy László, Oroszki Viktor és id. Gulyás Miklós. A megyebajnokság ezzel nem ért véget, mert május 20-án lesz a rájátszás vagyis az osztályozó mérkõzés. A bajnokság északi és déli csoportjának elsõ két helyezettjei megmérkõznek egymással, Pest megye Bajnoki címéért. A csapatok az eddig elért eredményeket nem viszik magukkal!

Az északi csoportból Budaörs és Göd, a délibõl Tápiószele és Szigetcsép csapatai közül körmérkõzéseken dõl el, az 1-4 helyezés sorsa. A bajnokcsapat bejut az NB III-ba.

Az esélyeket latolgatva minden elõfordulhat, és 50 százalékos lehetõséget látok az elsõ hely megszerzésére. Budaörs helyzeti elõnyben lesz, mert otthonában kerül sor a rájátszásra (Kék iskola 10 óra). Bizakodással várjuk az osztályozó eredményeit A legközelebbi lapban errõl fogom tájékoztatni a kedves olvasókat. (Gulyás)

SAKK

Beszterczey László, a GÖDI SE versenyzõje SZENIOR díjat nyert a Mátra Kupa, Gyöngyös versenyen és a Budapest fõváros nyílt RAPID sakk-bajnokságán. Az NB II-es Fót FIAT KONCZ csapatában 100 százalékos teljesítményt nyújtott, és hozzájárult ahhoz, hogy a Fót FIAT KONCZ bekerült az NB I/B-be. Antal György Bálint

XII. Csernyi Miklós Sakk Emlékérem GÖD, 2000. június 2-4.

A verseny célja: Emlékezés volt sakktársunkra, Csernyi Miklósra. A kevés szabadsággal rendelkezõ sakkozók számára versenyzési lehetõség biztosítása magyar értékszám szerzésére, javítására. A Gödi SE 80. jubileumi évének megünneplése.

A verseny rendezõje: GÖDI SE Sakk Szakosztálya A verseny színhelye: GÖD Petõfi S. u. 48. Huzella Tivadar Általános Iskola Díjazás: Emlékserleget kap az elsõ helyezett és a legeredményesebb egyesület. (Minõsítési osztályonként az 1-6. helyezetteket pontozzuk). Minõsítési osztályonként az 1-3. helyezett érmet kap. Különdíjat kap a legeredményesebb: mesterjelölt, elsõ, másod, harmad és negyed osztályú, Re-s, leány, nõ, serdülõ, ifjúsági, budapesti, Pest megyén kívüli, 60 éves, 70 éves, 80 éves, GÖDI SE serdülõ. Egy versenyzõ több díjat is kaphat. Költségek: A rendezés, szervezés, díjazás költségeit a rendezõk fedezik, egyéb költségek a résztvevõket terhelik. Nevezés: 2000. május 28-ig beérkezõleg az alábbi címre: Antal György Bálint 2131 Göd, Fürdõ u. 9. Telefon: 06-27/332-113 a versenyzõ nevének, KOMIR számának, születési dátumának, és egyesületének megadásával. Nevezési díj: 600,- Ft melyet a helyszínen kell befizetni. Kérésre a befizetésrõl számlát adunk. Lebonyolítás: 9 fordulós svájci rendszerben, a játékidõ 2×1 óra, plusz 2×15 perc rájátszás. Számítógépes párosítás. Versenyprogram: érkezés június 2-án pénteken 15 órára, lejelentkezés.

1. nap (VI. 2.) 1. forduló 16–18,30; 2. forduló 18,30–21. 2. nap (VI. 3.) 3. forduló 9–11,30; 4. forduló 11,30–14; ebédidõ; 5. forduló 15–17,30; 6. forduló 17,30–20. 3. nap (VI. 4.) 7. forduló 9–11,30; 8. forduló 11,30–14; 9. forduló 14–16,30 Eredményhirdetés: 17 óra. Helyezések eldöntése: 1. több pont; 2. azonos pontszámnál: Bucholcz, javított Bucholcz, Berger szám.
A Gy B


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/