Gödi körkép 2000. július 19.

Tartalomjegyzék

Nyári szünet a könyvtárakban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Városi Könyvtár (Pesti út 72.) felnõtt és gyermek részlege július 3–9-ig és július 24-30-ig, az Ady Fiókkönyvtár (Felsõgöd, Kálmán u. 13.) július 31 – augusztus 27-ig ZÁRVA TART.

Míg az Öné bezár, szeretettel várjuk a másik könyvtárunkban, hogy ne maradjon könyv nélkül.

Az elsõ ásonyom

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nemrégiben Magyarországon járt Millard Fuller, a Habitat for Humanity világmozgalom alapítója. A közel harminc esztendeje elindított mozgalom eredményeként világszerte százezer házat sikerült felépíteni. Gyors technológiával, szponzorok segítségével és nem utolsó sorban önkéntes munkával folyik a rászorulók fészekrakása. Az akció vallásközi keresztyén misszióként mûködik. Hatvanhét országban vannak szervezetei. Jimmy Carter volt amerikai elnök és felesége – akik részt vettek többek között egy váci építkezésen is – különösen fontos munkát végeznek. A tervek szerint egy év múlva világ akciót kezdenek. Hatvanhét országban a legfõbb állami vezetõket akarják bevonni az otthonteremtésbe. Magyarországon közel negyven otthont építettek eddig, annak ellenére, hogy – Fuller úr véleménye szerint – nálunk még nem alakult ki a jótékonyság, az adakozás kultúrája. A magyar rászorulóknak épített otthonokhoz is többnyire Amerikából kapunk segítséget. Így van ez annak a hat új gödi háznak az építésénél is, amelynek elsõ ásónyomairól lapunk 5. oldalán számolunk be.

Épül hat gödi család új otthona

Negyvenkét jelentkezõ közül választott a Habitat for Humanity

Hat gödi család egy-egy képviselõje az elsõ ásónyommal június 18-án, vasárnap este megkezdte jövendõ lakásának építését. A hat többgyermekes család a Habitat for Humanity segítségével még ebben az évben beköltözhet otthonába.
Ünnepélyes keretek között kezdte meg lakásának jelképes alapozását hat család: a már elkészült tizenhat otthon folytatásaként további hat lakás épül Göd északkeleti részén. A már bekerített telken hatan fogtak ásót, hogy az elsõ földkupac kiemelésével megkezdjék jövendõ házaik alapozását. Az ásót csak kölcsön kapták a családok, ajándékba egy-egy kalapácsot nyújtott át nekik a szervezet helyi igazgatója, Varga Péter. A kalapács ugyanis nemcsak a Habitat for Humanity jelképe, hanem szükséges eszköz is, mivel minden családnak ezer órát kell dolgoznia az építkezésen.
Negyvenkét jelentkezõ család közül választotta ki a Habitat for Humanity Vác-Göd szervezetének családkiválasztó és gondozó bizottsága azt a hatot, amely az idén lakáshoz juthat Gödön, mondta el Traupert Imréné, a szervezet igazgató tanácsának elnöke. Ezzel folytatódik a Habitat lakásépítési akciója a városban, amelynek révén két négygyermekes, két háromgyermekes és két kétgyermekes család költözhet végleges otthonába. A telket, amelyen a három ikerház felépül, kedvezményes áron vásárolta a szervezet a gödi önkormányzattól, a két és félszobás, nyolcvannégy négyzetméteres lakásokhoz kétszázezer forint belépõvel juthatnak a családok. A teljes vételárat, a hét-hét és fél millió közötti összeget 25 év alatt kell kifizetniük.
Az építkezés megkezdésének alkalmával Traupert Imréné elmondta, hogy az eddig megépült tizenhat lakásban harmincnyolc gyerek él, a hat új lakás elkészültével újabb tizenhat gyermek költözik a Habitat-közösségébe. Az igazgató tanács elnöke – aki önkormányzati képviselõje is Gödnek – reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat további telkekkel fogja segíteni a lakásépítést. Ilyés Gizella alpolgármester pedig ígéretet tett arra, hogy igyekeznek megfelelõ területet találni erre, mivel támogatásra méltónak találja az építkezés folytatását. Sok erõt is kívánt az ezer óra ledolgozásához, ám a jövendõ lakástulajdonosok képviseletében megszólaló hölgy az ezer órát szinte lényegtelennek tartotta. Mint mondta, alig várják, hogy dolgozhassanak, hiszen minél elõbb szeretnének beköltözni új otthonukba. B. J.

Ülésezett a képviselő-testület

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Első ízben ítélték oda a Kóczán Mór vándordíjakat

A június 20-i képviselõ-testületi ülés is a szokásos polgármesteri tájékoztatóval indult. Szegedi Sándor elmondta, hogy ellenjegyezték azt az adásvételi szerzõdést, melynek értelmében a Dunakanyar Takarékszövetkezet megvásárolta a Pesti út 33. alatti épületet. Ezáltal a TESZ Duna utcába költözése lassan aktuálissá válhat. Szegedi Sándor említést tett a továbbiakban a Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület Ifjúsági táborban szervezett június 3-i családi piknikjérõl, mely a kilenc országgyûlési képviselõ jelenlétével már-már politikai eseménynek számít, és reménykedni lehet, hogy valami megmozdul a Szakáts-kert körül. Majd értékelte a Gödi SE kosárlabda csapatának nagyszerû teljesítményét, melynek révén õsztõl az NB II B-ben kezd a csapat.
Szinay József jegyzõ a város életében nagy jelentõségû változásról számolt be. Ez év novemberétõl teljes kapacitással beindul az okmányiroda. Elsõ lépésben a személyi igazolvánnyal, jövõ év elejétõl pedig a forgalmi engedéllyel, jogosítvánnyal és az ipari igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés válik lehetõvé helyben. Az okmányiroda szigorú elõírások szerint történõ létrehozását a Belügyminisztérium 6 millió forinttal támogatja, elõsegítvén ezáltal az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételek, beleértve a teljes számítógépes háttér létrehozását. A jegyzõ úr szólt még arról a kormány által meghirdetett 2 milliárd forintos pályázati lehetõségrõl, mellyel a felsõ vezetés a bérlakások építésére ambicionálja az önkormányzatokat. Mint mondta, településünkön találhatók még nagyon jó belterületeink, ahol nagyon rossz állapotban lévõ önkormányzati lakások vannak. A helyükre ideális lenne 4-6-8 lakásos bérlakások építése.
Traupert Imréné a polgármester úr kérésére még a napirendi pontok elõtt beszámolt az újabb Habitat házak építésének elindulásáról. Ismételten kérte a testületet, hogy jutányos árú, vagy ingyen telkekkel támogassa a mozgalmat, s a rászorulókat.
Dr Faragó László felszólalásában nehezményezte, hogy az utolsó testületi ülés óta - jóllehet õ már akkor is szorgalmazta - nem történt elõrelépés a hajléktalanok elhelyezése ügyében. Pedig - fogalmazott dr Faragó László - a lakosság nem ért egyet az Ifjúsági táborban történt elhelyezésükkel, másrészt a hajléktalanok jelenléte akadályozza a tábor hasznosítását. A gödi önkormányzat szûkös anyagi helyzetét nehezíti, hogy - a táboron kívül - értékes ingatlan tulajdonnal alig rendelkezik. Az árvíz és aszály sújtotta ország anyagi helyzeténél fogva, önkormányzatunk sem reménykedhet állami támogatásban. "Félõ, hogy Göd csõdöt fog jelenteni." Ennek elkerülése érdekében kérte a képviselõ úr, hogy az oktatási, az egészségügyi intézmények és a Polgármesteri Hivatal tanúsítsanak mértéktartást. A bevételek Faragó doktor úr szerint a három intézmény eltartására folynak el. Ha azt akarjuk, hogy gyermekeink megfelelõ oktatásban és egészségügyi ellátásban részesüljenek, tennünk kell valamit.
A polgármester úr válaszában elmondta, hogy csak magunkra számíthatunk, de bízik benne, hogy a június 3-i családi piknik nem csupán egy kell kellemes nap volt, hanem változást hoz az Ifjúsági tábor életében. A pályázati lehetõségeket illetõen nem volt túl optimista Szegedi Sándor.
Elsõ napirendi pontként 13 igen és egy tartózkodás mellett a Németh László Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tanulóinak fél évre szóló tandíj és térítési díj emelését hagyta jóvá a testület.
18 éven aluli tanulók esetén a térítési díj (Ft): jeles (4,5–5) 1.500; jó (3,5–4)1.900; közepes (2,5–3) 2.300; elégséges (2) 3.000.
18 év feletti tanulók esetén a térítési díj (Ft): jeles (4,5–5)3.000; jó (3,5–4) 3.900; közepes (2,5–3) 4.500; elégséges (2) 5.400.
Másodikként 14 egyhangú igen szavazattal fogadták el a gödi honatyák a Közmûvelõdési és Sportbizottság határozati javaslatát, mely szerint az 1999-ben a legjobb sportteljesítményt nyújtó férfi kategóriában SZASZÁK DÉNES kajakos, a legjobb sportteljesítményt nyújtó nõ kategóriában JUHÁSZ ZSUZSANNA kézilabda kapus, a legjobb sportteljesítményt nyújtó csapat kategóriában a Gödi SE ASZTALITENISZ csapata érdemes a KÓCZÁN MÓR vándordíjra, mely elsõ ízben 2000. augusztus 20-án kerül átadásra.
A harmadik napirendi pont a Mûvelõdési Ház elõtti parkoló kialakításának megtárgyalása volt. A téma elõterjesztõje Gruber Péter elmondta, hogy a beruházás 2,3 millió Ft plusz Áfa költséggel jár, a beruházást a Göd Közbiztonságáért és Fejlesztéséért Alapítvány végezteti, és jóllehet nem szerepel a költségvetés tervezett tételei között, mielõbb meg kell valósítani. Nem minden képviselõ vélekedett így. Traupert Imréné és Markó József is hiányolták a Településfejlesztési Bizottság szakmai javaslatát, amely részletesen láttatná milyen módon, milyen parkoló kerülne kialakításra. Kovacsik Tamás a három évvel ezelõtt elkészült tervekrõl beszélt, amely mint mondta, a József Attila u. - Alagút u. - Rákóczi u. által határolt szakasz csapadékvíz elvezetését összehangolná a Mûvelõdési Ház csapadékvíz elvezetésével. Markó József kifejtette, hogy a pótigények elbírálásánál az intézményekre is tekintettel kell lenni, különösen most, amikor a nyári karbantartások fedezetére nincs folyó pénz, az önkormányzat nem tudja havi bontásban ellátni az intézményeket. Végül 11 igen és egy nem szavazattal úgy döntöttek a képviselõk, hogy akkor kerül sor a parkoló kialakítására, ha az önkormányzat bevételei azt lehetõvé teszik.
A Huzella Tivadar Általános Iskola következõ tanévvel kapcsolatos kérelmeit bírálta el ezt követõen a képviselõ-testület. Döntöttek többek között az iskola új igazgatójának bérérõl, mely augusztus 1-tõl vezetõi pótlékkal együtt bruttó 140 ezer Ft lesz. Mikesy György képviselõ a - 13 igent és egy tartózkodást eredményezõ - szavazás elõtt megjegyezte, hogy jó lenne figyelembe venni a közalkalmazotti bértáblát, mert a középfokú intézmények vezetõi sem kapnak ilyen magas bért. Ilyés Gizella alpolgármester viszont úgy vélekedett, hogy az összeg nem haladja meg a törvényben elõírt mértéket, és az iskola saját költségvetésébõl kigazdálkodja az új direktor járandóságát.
Szegedi Sándor polgármester terjesztette elõ a következõ, a kábel-tv kiépítésérõl szóló napirendi pontot. Bevezetõül elmondta, hogy a Digitel '96 óta már legalább 8-10 alkalommal tett ígéretet a hálózat településünkön történõ kiépítésére, ám tett egyszer sem követte. Ezért vette fontolóra az önkormányzat a Philipkábel Kft. ajánlatát. Miután azt szinte pontról pontra megtárgyalták, szót kapott a Kft. tulajdonosa, Molnár Béla, aki bemutatta a cégét és elmondta többek között, hogy a hálózat teljes megépülését, 2001. decemberére tervezik, ami elõzetes tapasztalat szerint 80 százalékos lefedettséget jelent. Megépülése és a távközlési koncesszió felszabadítása után lehetõség lesz telefon és Internet szolgáltatásra is. Késõbb igény esetén, ingatlan, vagyonvédelmi, közbiztonsági, banktechnikai, államigazgatási feladatokat is képes ellátni az évezred kommunikációs hálózata. Göd területén a hálózat gerincét optikai kábellel vezetnék az ELMÛ Rt. közös oszlopsorain. A hálózat kiépítése saját beruházásból történik. A lakossági hozzájárulás az eddig jelentkezett, a szolgáltatást igénylõk esetében 22.488 Ft, további új jelentkezõk esetében 37.500 Ft. (Az ár az ÁFÁ-t tartalmazza.)
A Philipkábel Kft. és az önkormányzat megállapodása szerint a szolgáltató lehetõvé teszi az önkormányzati intézmények hálózatra való csatlakozását kedvezõ feltételekkel. Valamint egy külön csatornát "képújságként" fenntart, amelyen az önkormányzat a közszolgálati hírek, események közlésére korlátlan terjedelemben díjmentesen igénybe vehet a médiatörvény elõírásainak megfelelõen. A szolgáltató továbbá lehetõséget biztosít ugyancsak díjmentesen ezen a csatornán helyi képi anyag megjelenítésére az önkormányzat költségén gyártott és általa kijelölt sajtójogi személy felelõsségével és jóváhagyásával.
Számos kérdés feltevése után - Lenkei György például megjegyezte, hogy nem szeretné, ha Göd-Újtelep területi különállósága miatt kimaradna a kábeltévébõl -, a képviselõk 13 igen, és egy tartózkodás mellett zöld utat adtak a Philipkábel Kft-nek. Elindulhat a munka.
Ezt követõen került sor Mikesy György és Lenkei György levélváltásának megtárgyalására, illetve Mikesy képviselõ úr határozati javaslatára a Szakáts kerttel kapcsolatban, mely ismét felkavarta az indulatokat. A határozati javaslatot, mely szerint A képviselõ testület utasítja a Polgármesteri Hivatalt, hogy a rendelkezésre álló Önkormányzati vagyon, ill. az esetleges bérleti lehetõségek ismeretében tegyen javaslatot az éjjeli menedékhely új helyére vonatkozóan. - 5 igen 6 nem 1 tartózkodás mellett elutasította a testület.
A témával összefüggésben 12 igen és egy nem szavazattal az Ifjúsági tábor hasznosítására létrejött munkacsoport élére a lemondott Hantos László helyett megszavazták Küllõs Józsefnét, aki önként jelentkezett a posztra. Mint Markó József hozzászólásában elmondta Küllõsné évek óta külsõs tagja a TKB-nak és precizitásával alkalmas a feladatra.
A gödi honatyák Salamon Tamás kérésére úgy határoztak, hogy a jövõben 17 órakor kezdõdnek a képviselõ testületi ülések.
Salamon Tamás, a KSB elnöke interpellációban kifogásolta a vízirendõrség június 12-i agresszív fellépését a kajak szakosztály edzõjével szemben. Javasolta továbbá - s ehhez aláírásgyûjtést is kezdeményezett, - hogy a kajakozók, a fürdõzõk érdekében tiltsák ki a motorcsónakokat a gödi Duna szakaszról. Kifogásolta továbbá az alsógödi dunai strandon lévõ úszóház közönségét, mert mint mondta "80 gödi kajakozónak nap, mint nap nem kívánatos elemekkel kell szembesülnie".
Szegedi Sándor polgármester válaszában elmondta, hogy mind az úszóház, mind a motorcsónakok ügyében a Hajózási Felügyelethez fordul az önkormányzat. Kovacsik Tamás javasolta, hogy a vízi síre is terjesszék ki a tilalmat. A képviselõ kifogásolta továbbá a Piarista Szakmunkásképzõ Iskola Duna-parti határának állapotát, valamint a kerékpárút állapotát két szakaszon. A Köztársaság úti Simex projekt következtében "betyár módon tönkretett" részt és az Ifjúsági Tábor bejárata elõtti szakaszt. Mint mondta, ez utóbbi helyen az egykori Gödi Fészek felé homokkal megrakott teherautók nem kevés kárt okoznak a bicikliút állagában. Kérte Kovacsik Tamás, hogy gépjármûvek behajtását zárja ki a testület a kerékpárútról. Gruber Péter válaszolt a felvetésre s elmondta, hogy a Digitel tevékenykedik a tábor körül, és három hét alatt rendbe teszik a kerékpárutat. Kovacsik Tamás megkérdezte még, hogy milyen ütemben halad az építmény adó behajtása? Nagy Gabriella a Pénzügyi Iroda vezetõje válaszában elmondta, hogy mint bevétel még csak kismértékben jelentkezett. A fizetendõ adó összegét is tartalmazó értesítések kézbesítése folyamatosan halad. Ebben az évbe két részletben fizetnek majd az ingatlan tulajdonosok.
Lenkei György képviselõ elmondta, hogy megkeresték körzetének azon választói, akik a Nemeskéri-Kiss Miklós u.33.sz. alatt laknak. Kérésük, hogy a Nemeskéri kúria hátsó felén lévõ lakásaik címe - mivel azok a Szamos utcára nyílnak - Szamos köz néven szerepeljenek a jövõben. Szegedi Sándor polgármester szerint ennek az utcanévadó bizottság bizonyára semmi akadályát nem látja majd.
Ilyés Gizella alpolgármester asszony bejelentette, hogy a Digitel 2002 bevételének egy ezrelékét, több mint 340 ezer forintot felajánlott Göd számára azzal a kikötéssel, hogy kizárólag szociális célokra használható. Ilyés Gizella elmondta még, hogy befejezõdött a Bölcsõde bõvítése, s az eseményt július 1-én játszónap keretében ünneplik meg a gyerekek, a szülõk, a gondozónõk, az intézmény dolgozói és a meghívott vendégek. Még egy örvendetes eseményrõl számolt be az alpolgármester asszony. Elkezdõdött a beköltözés a Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat új otthonába. Az egykori felsõgödi gyógyszertárból átalakított helyiségbõl már csak íróasztalok hiányoznak. Megtudtuk, hogy a Szolgálat helyére, az alsógödi Egészségház tetõterébe a Közterület felügyelet költözik. Szegedi Sándor polgármester megnyugtatásul közölte, hogy az adóirodából felszabaduló íróasztalokat és a Polgármesteri Hivatal dísztermének székeit kapja meg a Gyermekjóléti szolgálat.
Salamon Tamás beszámolt a meleg vizû strandon tett látogatásáról, melyen örömmel tapasztalta, hogy a fürdõ állapota, összehasonlítva a tavalyival hallatlan fejlõdést mutat. Köszönetet mondott a TESZ-nek és mindazoknak, akiknek a pozitív változás köszönhetõ. Mint a KSB elnöke elmondta, nagyon komolyan el kell gondolkoznia az önkormányzatnak a strand további fejlesztésén, mivel bevételeivel hosszú távon akár a város "eltartója" is lehet a létesítmény.
Szegedi Sándor polgármester ennek kapcsán még két másik potenciális bevételi forrást jelölt meg: az egyik, - mint mondta - az ügyes hasznosítás esetén évente 35-40 milliót jövedelmezõ Ifjúsági tábor, a másik a - kedvezõ feltételek melletti megvásárlás esetén - a jelenlegi BM üdülõ lehet az ifjúsági táboréval azonos bevételi forrással. Akkor lehetünk nyugodtak, ha évi 200 milliós bevétellel számolhat a város - összegezte mondandóját a polgármester.
Kovacsik Tamás a kerékpárút jelzõ táblák sorsát kifogásolta, mint mondta egyet közülük a feneketlen tóból szedett ki, egy másik egy gödi ház kertjében van. Javasolta, hogy elõzzék meg az illetékesek a többi tábla kiszedését. Szegedi Sándor feltette a (költõi?) kérdést, ki ellenõrizte a táblák megfelelõ elhelyezését? Mint ahogy azt sem tudta megmondani ki ellenõrizte a kifogásolt mindössze 1,5 cm-es aszfaltborítás korrigálását a kerékpárúton. Egyáltalán történt-e valami korrekció ezen a téren.
Egy nem igazán szerencsés korábbi ingatlanértékesítésrõl is beszámolt a polgármester úr. A Takarékszövetkezet és a Kincsem üzletház közötti területet közösségi ház építése reményében értékesítette korábban az önkormányzat 1,5 millió forintért egy egykori képviselõnek. Most 5, 5 millió az eladási ára és "olyan emberek kívánják megvásárolni, akiknek a körülményeik nem igazán rendezettek". Szegedi Sándor felvetette, hogy vissza kellene vásárolni az ingatlant. A képviselõk közül egyedül Traupert Imréné reagált a felvetésre, õ is csak annyit jegyzett meg, hogy neki régi elve: képviselõ ne vásároljon önkormányzati ingatlant.
Befejezésül Zahorán Sándor bejelentette, hogy Iván Kovács László augusztus 18-án lenne 70 éves. Ebbõl az alkalomból az 56-osok megemlékeznek róla. r.k.

Parlamenti képviselőnk következő fogadóórája

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

IMRE ZSOLT Pest megye 2. o.e.v.k. parlamenti képviselője következő fogadóóráit július 12-én és augusztus 23-án Gödön, augusztus 2-án pedig Sződligeten tartja a Polgármesteri Hivatalokban 15 és 16.30h között.

GOOD BAKER Bt.

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ez áll a cégtáblán és joggal. A megbízható, jó pék! Nem mindennapos élményben volt része annak, aki elfogadván a kedves invitálást június 22-én, délután 14 órakor, a rekkenõ melegben az Erdész utca égig érõ porfelhõjében felkereste az új pékséget.
A vendégek jelenlétében sült ki az elsõ kenyér a modern, gázzal fûtött kemencében. Az ügyvezetõ, Varga József boldogan kötötte át nemzeti színû szalaggal az elsõ friss veknit és meghatottan mondott köszönetet a gondviselésnek azért, hogy megérhette ezt a napot. A népes vendégsereg elismeréssel méltatta a modern, tiszta üzemben látottakat.
A kenyér íze kitûnõ. Éppen olyan finom, mint azoké a vekniké volt, amelyeket valamikor 1920-ban kezdett sütni Kisgöd lakosainak az elsõ pék, a néhai édesapa, Varga József a Pesti út 23. szám alatti sütödében. A család Debrecenbõl jött. A családfõ ott tanulta ki a pék- és cukrászmesterséget, felesége Nagy Margit is ott tanult a Református Kollégiumban. A családapa 1890-ben született. A segédlevél megszerzése után tíz évig a Monarchia hadseregében szolgált. Leszerelése után nõsült meg. Feleségével nyolc gyermeket neveltek fel. Mind megállta helyét a világban. 1938-tól a Varga féle pékség áttelepült a Béke térre, ma a Harang és Dózsa György utcák sarkára, ahol modern mûhelyt építettek. Az emeletes Hitz féle kemencében, melynek az alsó szintje volt az „umpack”, kezdték a sütést.
Már az induláskor, az akkor még csak kilenc éves Jóska, a harmadik fiúk is kivette részét a közös munkából. Kovászolt, fát hasogatott. Késõbb jött a munka neheze. A háború alatt porciózva kapta a lakosság a kenyeret. A nehéz testi munkás vehetett 30 dekát, a többi 20 dekát naponta, de csak jegyre!
1947-ben, az államosításkor a község megvette a boltot. A nyolc gyermekre való tekintettel nem államosítottak. A mûhely huszonöt évig élelmiszer bolt volt. Most lakóház. A Varga gyerekek máshová jártak dolgozni. Az ifjabb Varga József új munkahelyén, ahol csaknem tíz évig dolgozott, mint hegesztõ, sem tudta feledni a pékmûhelyt.
1956 novemberének elsõ napjaiban elindult nyugat felé. Angliában telepedett le Medwaytown városában, félúton Dower és London között. Ott már alig várták, hogy jöjjön egy roppant erejû ember, aki képes a hét hat éjszakájából négyet hegesztéssel, kettõt pékségben végzett munkával eltölteni. Gyûjtötte a pénzt, és amit lehetett, hazajött Gödre.
Most teljesült a régi álom. Nyolcvan évvel az elsõ kisgödi pékség után újra kevernek, dagasztanak, porcióznak, sütnek a GOOD BAKER sütödéjében. Az ízek ugyanazok.
Tudom, mert a fejadag pótlására mi is oda hordtuk kis kosarakban sütni a mindennapit, hetente egyszer, kora reggel és néztük tágra nyílt szemmel, amint a tésztát a lapátra borítják és az oldallámpa fénye mellett, a gödörben állva a Lajos, vagy a Pista elhelyezi a cipókat a kemence mélyén.
A sülõ kenyér illatát soha nem feledem! Kinyitom a Gödi Almanach elsõ kötetét a 36. oldalon. Az Alsógödi Iparoskör alapító tagjai néznek rám vissza 1925-bõl. Közöttük öntudatos tekintettel Varga József, a pék. Vajon mit szólna ma a néhai Józsi bácsi és Margit néni, ha még egyszer közöttünk lehetnének? Bátorfi József

Beépítik a városháza tetőterét

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Úgy is mondhatnánk, a várossá válás kötelez. Méghozzá okmányiroda felállítására. Amint azt Szinay József jegyző a június 20-i képviselő-testületi ülésen bejelentette, novemberben okmányiroda kezdi meg működését a gödi Polgármesteri Hivatalban. Hogy a patinás épület - az egykori Pick villa - pontosan melyik szintjén, azt még nem lehet tudni, de a padlástér felől mostanában hallható fűrész, fúró és kalapács zaja összefüggésben van a leendő okmányirodával. Új helyiségekkel bővül a városháza. Gruber Péter a Településgazdálkodási Iroda vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a Hivatal tetőterének beépítése az önkormányzat pénzügyi helyzetének függvényében több szakaszban zajlik. Első lépésben 60 négyzetméter kerül hasznosításra. Két iroda helyiség és egy ügyfélváró kivitelezésén dolgozik jelenleg a PSP Bau Kft. A gödi cég úgy építi be a fűtést, a vizesblokkot és az elektromos hálózatot, hogy a később kialakításra kerülő helyiségek rácsatlakozhassanak a közmű hálózatra. A Polgármesteri Hivatal irodáinak átszervezését követően, várhatóan szeptemberben költözhetnek - a városháza immár negyedik szintjére - a hasznosított tetőtérbe a dolgozók. Az építkezés - idei költségvetésbe tervezett kiadásai előre láthatóan ötmillió forintba kerülnek. r.

Otthontalan táborlakók

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kilenc lakója van a hasznosításra váró Ifjúsági tábornak. Nem maroknyi cserkészcsapat táborozik az egykori Szakáts-kertben, hanem a társadalom peremére sodródott, a szomszédság körében népszerűtlen hajléktalanok. Helyzetük megoldatlan. Ők maguk sem tudják rátalálnak-e a saját otthonra valaha, de a Szakáts-kert gazdája, az önkormányzat sem tudja, talál-e megoldást elhelyezésükre. Ahogy a táboré, úgy az ő sorsuk is tele kérdőjelekkel. Hol rontották el? Van-e esélyük Mr Alkoholon kívül valakibe vagy valamibe kapaszkodni? Legalább egymásba. Házirend szerint élnek a szállón, amit reggel el kell hagyniuk. Beosztják mikor ki takarít. Nem szeretik ha új ember zavarja meg közösségüket. De azt se, ha illetéktelenek adataikat firtatják. Egyébként szívesen megnyílnak. Legalábbis Józsi, Csaba és Attila szavai ezt bitonyítják.

Józsi: 51 éves. Rokkantnyugdíjas, lábtörés, csípõlapát törés, érszûkület. Szakmája autószerelõ, esztergályos. Nõs, 1980 óta külön él a feleségétõl.28 éves lánya, 3 éves unokája van. Mióta '97-ben meghalt az édesanyja Felsõgödön, azóta nincs otthona. Az Öregek Otthonában segítenek rajta. A nyugdíja 22.500 Ft. Amikor megkérdezem, hogy mire költi, azt mondja: Mikor mire. Cipõre, cigire. Prilux-ot szív, "az ukrán csodát". Az ellátásáért 3515 Ft-ot fizet. Fájlalja, hogy vasárnap nem lehet a hajléktalan szállón tartózkodni. Jó itt a társaság. Társaság nélkül megkukul az ember - azért megy a kocsmába is, hogy beszélgessen. Egészségre és egy kis épületre vágyik, meg arra, hogy legyen 20 ezer forintja, hogy kifizethesse az adósságait.
Csaba: 37 éves kék szemû, szõke, kissé ferde orrú fiatalember. Tiszatardoson született. Víz, gáz fûtésszerelõ a szakmája, mindig maszeknál dolgozott. Az utolsó munkahelyén meghalt a fõnöke. Azóta alkalmi munkából, leginkább kertészkedésbõl él. Tizenegy éve, '89 júniusában temette el az édesanyját, azon a nyáron, amikor a karácsonyi eljegyzés után esküvõt terveztek az élettársával. Nem volt lelkiereje a haláleset után megházasodni. Két hónap múlva szakítottak. Bár mai napig is baráti a kapcsolat, nincs igazi társa.
Amikor a ferde orrát firtatom elmondja, hogy bokszolt. Országos bajnok volt a Borsodi Bányász színeiben. Egy keményebb gyomor ütés miatt 22 évesen a sportorvos eltiltotta a sporttól.
- Ez végzett velem. Elkezdtem piálni. Elõször sörözgettem, utána jött a rövid, most fröccsözöm.
Mit kívánnék? Hogy egyszer még visszakerüljek a ringbe. (Van erre esélye? Nincs.) Normális családi élet. Gyerek. Mindenek elõtt persze a 10 ezer forint tartozásomat törleszteném, aztán egy munkahely, rendezett körülmények és úgy a többi. Vennék egy kis kunyhót, ahol meghúzhatnám magam.
Attila, Kölyök névre hallgat itt a szállón. Illik rá az elnevezés, hiszen még 26 éves sincs. Kertkarbantartóként alkalmazták legutóbb az Idõsek Otthonában, de mivel ittasan ment dolgozni, megszüntették a munkaviszonyát. - Azt mondták, az idõseknek nem igazán kell ittas embert látni.
Amikor megkérdezem, hogy lehet 26 évesen - amikor más még csak kezdi az ÉLETET – hajléktalan valaki, így válaszol. A szüleim elváltak. Anyám újra férjhez ment, én meg nem tudok kijönni a mostohaapámmal.' 90 februárjában meghalt édesapám. Kiderült, hogy van egy féltestvérem és az apai ház ára kétfelé menne.
Nyolcadik évvégén megbuktattak. Szeptembertõl jó lenne esti iskolában befejezni az általánost. Voltam raktáros, dolgoztam a Gamesznál, Dunakeszin a nagy ABC-ben, pékségben, és legutóbb az Idõsek Otthonában.
A körülmények valahogy mindig úgy hozzák, hogy amikor innen a szállóról kimegyek és gondolkodom, mit is kéne csinálni, mi legyen, egybõl bemegyek a Sári kocsmába. És mi a vége? Hitel. Az összes gödi kocsmában van hitelünk. Tudják, hogy visszakapják a pénzt.
Hogy én mit szeretnék? Családot. Szép életet. Hogy egyszer én is elmehessek nyaralni. Sehol nem voltam még. Most sem visznek a szüleim sehova.
De ha maga újságíró, miért nem azt kérdezi, hogy ki gyújtotta ránk tavaly a faházat? Mert száz százalék, hogy ránk gyújtották. Három hónapig voltam a Honvéd Kórházban. Több plasztikai mûtéten estem át, de élek. Nem úgy mint Geis Pisti. Az ügyet meg lezárták, pedig máig nem tisztázódott.
Mentõautó kanyarodik be a tábor kapuján. Egyenesen a hajléktalanok szállása felé tart. A bejáratnál Gyulát teszi ki a mentõtiszt a kocsiból. Haza hozták. Gyula alig áll a lábán. Mint utóbb megtudom, a fél oldala lebénult, a másik fele szivacsként telve alkohollal.
- A kettes úton feküdt a Zöldfa elõtt - mondja a mentõs - õ az ötödik hajléktalan október óta, akit a kettesen szedünk fel. Miért nem vigyáznak rájuk jobban? - kérdezi búcsúzóul mielõtt visszaül a mentõkocsiba.
Csakugyan, miért nem. r.k.

Mai történet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az evezős gyerekek nyolcvan fős lelkes csoportja alíg fér az alsógödi csónakházban. Most, hogy vége a tanévnek, még többen lesznek. Áldás ez szülőnek, gyereknek. Itt edzőnek lenni olyan jó lehet, mint mikor fát ültet az ember.

Szegény a Sportkör, szegény az Önkormányzat. Ezért használják még mindig a volt TSZ Sportkör valamikori stégét a srácok. Egy új sokkal jobb lenne. Merthogy ez rohad. Az idõtõl és a víztõl.
Mellette szebb van. Hatalmas, fényûzõ. Azt már úszóháznak hívják. Egymás mellett olyanok, mint újgazdagék és a szegény rokon.
Történt ugyanis, hogy a „hatalom” fürdõruhás, szabadságon lévõ embere kikötött a szegény rokon stégén. Nem volt már szomjas, de ivott volna még. Nem fért a vályúhoz, mert helyét elfoglalták korunk üzleti lehetõségeinek többszáz lóerõs vízi csodái és az õ gazdáik. Tudjuk tarság, tetova, fülbevaló. Így került emberünk a kajakosok világot jelentõ deszkáinak stégére. Igaz ez, mert az itt tanult fiatalok Világ-, és Európa bajnoki dobogókra állhattak, és állnak majd a jövõben is. Ettõl dicsõség ezen a stégen kikötni. Mégha korhadt is.
Az evezni kívánó ifjú sportoló felkérte a betolakodót, hogy távozzon, hiszen innen mindjárt 30 evezõs, kiskorú gyermek indul, – emberünk mérges lett. A pezsgõ jó, de nem tanácsadó. Minõsíteni kár lenne a hangot ahogyan a sértett edzõért kiáltott. Õ majd megmutatja! Egy óra múlva jött is a segítség. No nem az edzõnek. Az erõsnek. Vagy ismerõsei, vagy kollegái voltak a vízi rendõrök (?) ki tudja. A huszonöt éves edzõt megbírságolták, feljelentették – mert ott a stég negyven éve. És különben is az evezés veszélyes. Motorcsónakkal piálni az úszóház árnyékában biztonságos. Ja. Persze! A hatalom.
Ez az egész felháborító! Rendnek kéne már lennie. De ki tesz rendet végre?
Hogyan lehetséges, hogy lassan a fürdeni, napozni, evezni vágyó gödi emberek már alig tudnak lemenni saját Duna-partjukra, homokszigetükre? Dunakeszirõl jövõ motoros hajók uralják Göd partjait, folyamatosan veszélyeztetve a vízen levõket!
Ki figyel már oda végre, hogy a dunakeszi hajósklub kétes hirdetményben bejelentheti, hogy mostantól kezdve Dunakeszi és a gödi homoksziget között lehet vízisízni? Emlékszik-e még valaki, hogy önkormányzatunk úgy döntött, hogy itt nem lehet? Érdekel-e valakit ez az egész, vagy megvárjuk az elsõ tragédiát? Itt egy csónakház és egy evezõs szakosztály öregbíti dunai jó hírünket. Azt kell hinnem, hogy itt az erõsebb kutya szisztéma mûködik.
Miért? és Meddig? Kovacsik Tamás

Akinek Göd volt a világ közepe

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Élt valamikor, csaknem száz esztendeje, egy család Gödön. Az édesapa beodrai Baitz József, az édesanya bányavölgyi Tost Ilona. Az édesapa a Monarchia hadügyminiszter helyettese volt altábornagyi rangban. Fiai is követték õt a katonai pályán, magas rangú huszár illetve tengerésztisztek voltak. Baitz József azon elsõ gödlakók közé tartozott, akik felismerték a település elõnyeit. A házuk, amelyben tavasztól õszig laktak, ma a romai katolikus plébánia.

Baitz József annyira szívén viselte kedvenc tartózkodási helyének jövõjét, hogy barátaival 1908-ban megépítették a késõbbi alsógödi római katolikus templomot. Baitz József 1918-ban a kisgödi Nemzeti Bizottság elnöke lett.

Az akkor 9 éves kislánya Ilonka szeretettel emlékezik a régi idõkbõl a jó emberekre az 1997-es Almanachban.

Szomorú hírt kaptunk idén tavasszal. Ilonka néni 91. életévében elhunyt. A Máriaremetei Szentlélek templom kriptájában helyezték örök nyugalomra, szülei mellé május 17-én. Urnájával együtt temették a kis nemzetiszín szalagos koszorút is, amelyet a régi gödiek – akik még emlékeznek – helyezték el ravatalánál. Ilonka maga írta „nekem Göd a világ közepe.” Kép és szöveg: Bátorfi József

Nyílt levél két gödi Önkormányzati Képviselőhöz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Miért mindjárt kettõhöz? Mert a Petõfi Sándor utcáról, – annak is a Kossuth Lajos utca és a Béke út közötti szakaszáról – kívánok néhány gondolatot felvetni és ez az utca ismereteim szerint önkormányzati választási körzethatár. Az említett közút páros oldala és a páratlan oldala is más-más önkormányzati képviselõ hatáskörébe tartozik.
Mi tehát ezzel a szépen aszfaltozott úttestû utcával, (pontosabban annak az elõbb leírt szakaszával) a gondom? Mindössze csak annyi, hogy ezen a 6-800 méteres szakaszon, az utcának egyik oldalán sincsen járdája. Így van ez annak ellenére, hogy a járda helye mindkét oldalon biztosítva van.
Az itt gyalog közlekedõk mégis az úttesten kénytelenek járni, mert az ottani ingatlan tulajdonosok egyáltalán nem fordítanak gondot a telkük elõtti járdák kiépítésére, azok karbantartására. Ahol pedig gondos az ingatlan tulajdonos, ott egyszerûen megszüntette a járdát, helyére bokrokat, fákat, virágokat ültetett. Máshol pedig a járda területe autóparkolóként szolgál. Van, ahol az ingatlan kerítése mögül az utcára kilógó bokrok ágai teszik lehetetlenné a gyalogos közlekedést, olyat is láthatunk, ahol a járda helyét szépen nyírt sövény foglalja el.
A járdák területének ilyetén való „igénybevétele” szabálytalan, sõt törvénytelen.
Kérésem a két illetékes önkormányzati képviselõ úrhoz az, hogy egyszer vegyék a fáradságot és gyalog menjenek végig a Petõfi Sándor utca említett szakaszán és saját szemükkel gyõzõdjenek meg az általam leírtakról.
A megoldásra is van javaslatom, mégpedig olyan, amelyik az Önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül: Egy hivatalos levélben fel kell szólítani az ottani ingatlanok tulajdonosait, hogy a telkeik elõtt lévõ járdaterületet hozzák olyan állapotba, hogy azon a gyalogosok minden nehézség nélkül, – úgy mint az említett utca másik szakaszán – tudjanak közlekedni. Ezen teendõ elvégzésére, természetesen elfogadható határidõt kell szabni, amelynek letelte után a helyre nem hozott járdák munkálatait a TESZ végezné el, piaci árat felszámítva, megterhelve ezzel a mulasztó ingatlan tulajdonos helyi adó számláját.
Ami pedig a felvetésemre adandó választ illeti, azt ugyanígy, a „Gödi Körkép”-ben közzétéve, – a törvényben meghatározott harminc naptári napon belül – várom el Önöktõl, mint ahogyan én az észrevételemet és javaslatomat megtettem.
Bízva a pozitív hozzáállásukban és hatékony intézkedéseikben, tisztelettel: Gyüre János egy gödi adófizetõ

Válasz Gyüre János nyílt levelére

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Gyüre Úr!

Ezzel a nyílt levéllel tulajdonképpen megelõzött engem. Nem Ön az elsõ, aki ilyen észrevétellel és javaslattal fordult hozzám. A felvetés kötelezõ feladataim közé tartozik, melyet a közeljövõben szeretnék megoldani. Azóta már utánanéztem a dolognak, nem is egyszer. Más úton is lehet fordulni a képviselõhöz. Például, ha részt vett volna a fogadóóráim egyikén, ezen megbeszélhettük volna közös dolgainkat. A nyílt levéllel általában végsõ esetben él az ember, vagy akkor, ha elutasítással találkozik.
Ezúton köszönöm – sajnos, ez igen ritka – az Öntõl megszokott aktív részvételt a gödi közéletben.
Engedje meg, hogy ezúton tájékoztassam Önt és a Gödi Körképen keresztül az olvasókat. A Petõfi utca mindkét oldala a 4. körzethez tartozik, tehát csak egy képviselõhöz kell fordulnia. Jelen esetben hozzám. Üdvözlettel: Mikesy György

Urbanizációs lócitromok, avagy divatbemutató egyedi hagyatékkal!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Városiasodunk. Ez persze nem a pormentes utcákon, rendezett tereken, csatornázott, kiárkolt, csapadékvíz-megvezetett közterületeken mérhető fel igazán. Virág és vágott fű is mintha kevesebb lenne mint tavaly. Volt viszont divatbemutató! Községi korunkban persze szó sem lehetett lovas divat bemutatóról, de valahogy nem is hiányzott. – nekem – Most sem ezzel van a baj(om). Jó zene, szép lányok, nyalka legények kínálták kereskedőink termékeit. Pompás paripák, és láthatóan hozzáértő lovasok. Kiváló környezet, az alsógödi dunai strand. Szép emlék a résztvevőknek. A kifutón sétáló lányok mit sem sejtenek a másnapokról. A Széchenyi (Zsuzsi) forrás mögé dobált elfonnyadt dekorációs virágokról, színes szalagokról és a másfél zsáknyi lócitromról a strand közepén. Nem is az ő dolguk lenne ezt eltakarítani, hanem a szervezőké. Ők megígérték, mi pedig összeszedtük. Ezt nem köszönöm meg: Kép és szöveg: Kovacsik Tamás

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Vitray Tamás: Összegzés

Negyvenkét évvel ezelõtt, alig tizenhatezer nyilvántartott tévékészülék képernyõjén megjelent egy délcegnek ugyan nem mondható, de rokonszenvesen zavartalannak mutatkozó fiatalember. A megjelenés sorrendjében ugyan nem õ volt az elsõ, de alighanem õrá figyeltek fel elõször a korabeli tévénézõk.
Azután csakhamar vezetett beszélgetést, vetélkedõt, kapcsolásos közvetítést – minden lehetséges mûfajban mutatkozott. Elsõsorban sportközvetítésekkel alapozta meg hírnevét, népszerûségét. Olimpiák, világbajnokságok soráról tudósított. Meg írt is róluk – ugyanolyan színesen, élményszerûen.
Aztán következtek a „tóksók”, az „ötszemköztök”, a nagy interjúk. Így telt el negyvenkét év, amelynek írásos és képernyõs tevékenységébõl gyûjtötte össze ezt a kötetnyit a szerzõ.

Ifjú „mûvészek” évzárója

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->


Hagyomány a Németh László Általános Iskolában, hogy minden tanév végén bemutatkoznak azok a mûvészeti tanszakok, amelyek külön képzést nyújtanak a gyerekek számára a kötelezõ oktatáson kívül.
A kiállítás bepillantást nyújtott a diákok alkotó tevékenységébe, az év folyamán elsajátított ismeretekbe. Az alsó tagozat kézmûveseit Dánielné Smigróczki Julianna és Vojtkó Katalin tanárnõk irányították, felsõben a rajz-festészet, illetve a tûzzománc tanszakokat Czadró Katalin vezette, a textilmûvességet Bereginé Antal Csilla tanította. Virágkötészetre Farkas Istvánné vezetésével készültek a tanulók. A képzõmûvészeti tanszakok bemutatkozását, hasonlóan a sikeres karácsonyi ünnepséghez, összekapcsoltuk a zenei tagozat növendékeinek záró hangversenyével, melynek szervezését Vízler Annamária tanárnõ vállalta.
Az ifjú tehetségek zongorán, fúvós hangszeren, illetve hegedûn adtak elõ kisebb-nagyobb darabokat. A mûsorban felléptek azok a diákok is, akik egy-egy versenyen sikerrel szerepeltek.
Büszkék vagyunk, hogy iskolánkban a tanulmányi munka mellett lehetõség nyílik a gyerekek szépérzékének fejlesztésére is. Dánielné S. J.

Boldog születésnapot!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az év végi hajtás után jól esett egy kicsit kizökkenni a mindennapokból, arra ébredni, hogy ma is valami egészen más, újfajta élményben lesz részünk, ugyanis az év végi iskolai programoknak hagyományai vannak.
Húsz – harminc évvel ezelõtt az oktatási intézményekben nagy divat volt az iskolai Ki mit tud? Óriási izgalommal készült a falu, a város, apraja-nagyja. Aztán ez a „divat” is elmúlt. 10 évvel ezelõtt az akkori Kilián iskola egyik lelkes tanára kitalálta, hogy szervezzünk a gyerekeinknek iskolai napot, ahol megmutathatják tehetségüket. Így kezdõdtek, amire az idén már 10. alkalommal került sor: a „HUZELLA ISKOLAI NAPOK”
Az évek sora alatt az érdeklõdés nõtt, a kínálat bõvült, a tapasztalatunk, hozzáértésünk is fejlõdött. Az iskolai napból iskolai hét vált. Kialakult köztünk, nevelõk között egyfajta munkastílus, vagyis mi tíz évesek, már fél szavakból is értjük egymást.
A diákok hétféle kategória közül választhattak. (vers, próza, ének, hangszer, rajz, hidegtálkészítés, tátika,) Óriási volt az érdeklõdés (közel négyszáz gyerek nevezett be.) Ebben az évben is kiderült, érdemes ilyen versenyeket szervezni, mert nem feltétlenül kell jó hang ahhoz, hogy valaki remekül táncoljon, vagy pedig nemcsak színészi teljesítménnyel lehet jó eredményeket elérni. Sok diák csak csapatban érzi biztonságban magát, erre remek alkalom a kórus, a fõzõcskézés, vagy a tátika.
Az idén is rábukkantunk olyan tehetségekre, akiknek a nevével (ha szerencséjük is lesz) nagy valószínûséggel nemcsak Gödön találkozhatunk.
Láttunk határozott, színészi teljesítményt kívánó elõadásmódokat, új „Munkácsyt” ígérõ képzõmûvészeti alkotásokat, és még jó néhány csiszolatlan gyémántot fedezhettünk fel a héten. Hogy briliáns válik-e belõlük, jórészt kitartás, és nagy adag szerencse dönti el. Ezekben a napokban olyan jó volt nézni az izgalomtól kissé gyöngyözõ homlokokat, a kipirult arcokat, az elsõs gyerekek biztatást váró tekintetét, és a nagy kamaszokat, amint próbálják elrejteni a zavarukat, és kedélyesen cseverésznek egymással. Megható volt látni diákjainkat akkor, mikor az eredményhirdetésen köszönetképpen átadtak felkészítõ tanáruknak egy-egy szál virágot.
A heti versenyizgalom igazi levezetése a pénteki suli-buli és a suli show volt.
Délután kettõ órára megváltozott az iskola képe. Felkerült a „Zöld” udvar színpadára a díszlet, a Scarabeus együttes készen állt a hangosítással, Bégányi Laciék büféje már várta a szomjukat oltani kívánó vendégeket, sõt a sámán-sátor is kíváncsian tekintett a színes programot ígérõ készülõdés felé. A tanárok izgatottan simítottak még egyet az elõkészített eszközökön, hogy minden rendben várja az érdeklõdõ diákokat.
Az igazgató úr megnyitó szavai után a 3-4. c. osztályosokból alakult kórus elõadásában ismert és vadonatúj dallamok csendültek fel.
Huzella Pétert, aki hõsiesen tûrte a 40°C-os hõség megpróbáltatásait, már régi ismerõsként üdvözölhettük az iskola színpadán.
Az elõadás végén diákjaink szétszóródtak, na nem a szélrózsa minden irányába, hanem a helyszínekre. Igyekezett mindenki legelõször egy lemosható tetoválást készíttetni a vállára, ezzel is jelezve, hogy egy csapatba tartozunk. A lovak szerelmesei egybõl nyeregbe pattantak, vagy pattintották õket. A családi vetélkedõn nevelõink jól megizzasztották a versenyzõket, akik aztán a végén elnyerték méltó jutalmukat.
A sámánsátorban mindenki megtudhatta mi vár rá az elkövetkezendõ években. A csillagok is azt mutatták a kíváncsiskodóknak, hogy csak jó történik velük. Úgy legyen. A íjászat is új volt a palettán, de a jelek szerint telitalálat. A skót táncház igazi színfoltja volt a délutánnak. A legtöbb ötletet a kézmûves foglalkozásokon szerezhették az érdeklõdõk, hiszen itt hét különbözõ tevékenységi formát sajátíthattak el a gyerekek. A tikkasztó hõség sem volt akadálya annak, hogy fergeteges hangulat alakuljon ki minden helyszínen, ahol együtt tudott játszani és munkálkodni gyerek és tanár egyaránt.
A délutáni program is bõvelkedett csemegében, ahol az iskolánk tehetségei mutatkoztak be a „nagy ágyúk” mellett. Felléptek a világot jelentõ deszkákon mazsoretteink, aerobikosaink , az 5. osztályos néptáncosaink, a 2. c. reklámüdvöskéi, a Gézengúzok, társastánc csoport (Mûvelõdési Ház), majd Kiss Tibor zongorázott nekünk, és a Tátika gyõzteseinek is tapsolhattak a vendégek.
A V-Tech együttes ifjú titánjai úgy láttam megdobogtatták a fiatalabb hölgyek szívét. Akinek szerencséje volt névreszóló autogramot is kapott tõlük. Éles Istvánt nagyon sokan várták. Jó hangulatot teremtett este fél tíz tájékában. A talpalávalót elõtte a Scarabeus együttes szolgáltatta, aki már Göd igazi kedvencévé nõtte ki magát.
Este 10 óra után elcsigázva, de jólesõ érzéssel ültünk le az elpakolásra váró kupacok mellé, hiszen sok száz embernek sikerült egész héten át tartó, vagy csak egy jó délutánt és kellemes esti programot biztosítanunk.
Tudom, az élet viszontagságos, néha lehet haragudni is rá, de ezek a napok azt bizonyították, nekünk pedagógusoknak az oktatáson kívül az is a feladatunk, hogy felfedezzük, illetve felfedeztessük diákjainkkal az élet szépségét. Úgy érzem ezen a héten is sokat tettünk annak érdekében, hogy tanítványaink a szórakozás kultúrált formáját szeressék meg, és évek múltán is ezt válasszák. Zachár

Kerületi Millenniumi Cserkésznapok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Április 28-án az alsógödi vasútállomáson megindult az élet. A 801. sz. Losonczy István cserkészcsapat tagjai egyenruhájukban és csomagjaikkal együtt gyülekeztek. Mindenki izgatott volt, mert nagyon várták a tábort, mely arról szólt, hogy megismerkedjünk más csapatokkal, játszhassunk, és jól érezzük magunkat.

Szigetszentmiklós

Megérkezésünk után máris feladatokkal halmoztak el bennünket. Svédasztalt kellett készítenünk. A csapat összefogott, és hamar elkészültünk vele. Este vetélkedõn vett részt mindenki, melynek célja az ismerkedés volt.
Szombaton minden csapat magának fõzött ebédet. Mi paprikás krumplit készítettünk. A fiúk dolga a tûzrakás, és a tûz táplálása volt, a lányok pedig fõztek. A munka után az ebéd még jobban esett. Délután akadályversenyen vettek részt a csapatok. Két õrssel képviseltettük magunkat. A verseny a városban volt, és térkép alapján kellett eligazodnunk, (voltak ügyességi-, tréfás-, honismereti-, millenniumi-, és cserkészismereti feladatok is). A verseny befejezésével mindenki szemetet gyûjtött, hogy tisztaság maradjon utánunk. Este közös tábortûzön vettünk részt, melynek kiemelkedõ pontja a fogadalomtétel volt.
Vasárnap „Ki mit tud?” –on, és aszfaltrajzoló versenyen, délben pedig közös misén vettünk részt. Utána következett a versenyek eredményhirdetése. A mi csapatunkból a futóversenyen elsõ helyezést ért el Baracskai Attila (7. osztályos tanuló), és a millenniumi emlékversenyen pedig Szekeres Máté (7. osztályos tanuló) lett elsõ. Csapatunk büszke rájuk!
A tábor nagyon jó és hasznos volt. Sok új barátot szerzett mindenki magának, új dolgokat tanultunk és sokat játszottunk.
Bednárik Zsófia

Tihany

Június 9-én, meleg nyári délutánon indult az alsógödi vasútállomásról az idei pünkösdi táborba, Tihanyba városunk 801. sz. Losonczy István cserkészcsapata Mindenki izgatottan várta már az indulást. A Nyugati pályaudvarról átmentünk a Déli pályaudvarra, majd innen megint vonattal utaztunk tovább.
Mivel az út eléggé hosszú volt, a nagy melegben mindenki elfáradt. Balatonfüredrõl busszal mentünk Tihanyba. Egy kis gyaloglás, és 96 lépcsõfok után megérkeztünk lakhelyünkre. Bepakoltuk a házba a cuccainkat, majd a tábornyitást követõen lementünk a Balatonra fürdeni. A víz egy kicsit hideg volt, de ez senkit sem zavart, és voltak olyanok is, akik úgy felfrissültek, hogy éjjeli 2-ig fennmaradtak. A vacsora után következett a tábortûz, ahol jó hangulat volt, de a szúnyogok kiirtása sokak figyelmét lekötötte. Ezután következett a „Maffia” nevû játék.(Erõszak nélküli krimi, szellemi párbaj „ártatlanok” és „bûnösök” között.)
Másnap reggel a sokáig fennmaradók kivételével mindenki frissen ébredt. A reggeli után a vízpartra mentünk, ahol láttuk a Harley-Davidson motoros-találkozón részt vevõk felvonulását. A víz jó volt, a nap erõsen sütött, ezért estére már mindenkinek a bõre erõsen lepirult. A vacsora után a fiúk elmentek fát gyûjteni, és megrakták a tüzet. Ezt követte a tábortûz, majd ismét „lecsapott a maffia a civilekre”.
Vasárnap reggel korán keltünk, mert szentmisére mentünk. Egy jó félórás séta után megérkeztünk a tihanyi apátsági templomba. A mise után meghallgattuk a templom történetét egy tihanyi születésû, de most visegrádi regõscserkész elõadásában. I. András király alapította az apátságot 1055-ben. Az alapítólevél a magyar nyelv elsõ írásos emléke. Az eredetit Pannonhalmán õrzik a bencés szerzetesek. Mi az altemplomban a másolatát láthattuk. Az apátsági monostor épületet a török idõben végvárrá alakították. A várat a kuruc szabadságharc leverése után romboltatta le a császári hadvezetés. Helyére épült a mai kéttornyú barokk templom és a hozzá csatlakozó kolostor. Az építkezés 1719-tõl 1754-ig tartott. A fõoltár 1759-ben, a mellékoltárok 1765-ig készültek. Az ország legszebb sekrestyéjének mennyezeti szekkóit (kiszáradt falra festett festmény) Dornetti Ambrus készítette 1786-ban. Különösen értékesek a templom fafaragásai, amelyek túlnyomó részét Stulhof Sebestyén alkotta a XVIII. század harmadik negyedében. A templom freskói (még a nedves vakolatra festett festmény) Székely Bertalan, Lotz Károly és Ébner Lajos mûvészetét dicsérik. A fõoltárképet Novák János festette 1822-ben. A román stílusú, zömök oszlopok által tartott altemplomban temették el 1060-ban a tihanyi apátságot alapító I. Andrást.
Évrõl-évre, minden táborozáson alkalom nyílik arra, hogy hazánk történelmével, történelmi helyszíneken is megismerkedjünk. Csodálhatjuk kicsi országunk páratlan szépségeit és büszkék lehetünk a magyar történelem nagy alakjaira. A cserkészet fontos feladata a magyarság ápolása, ehhez elengedhetetlen múltunk minél jobb megismerése, nemzeti értékeink megõrzése. Ezt tették elõdeink és ezt szeretnénk tovább adni az utókor cserkészeinek.
A „történelemóra” után visszamentünk szállásunkra. Ebéd elõtt került sor a kiscserkész-ígéretek, és a cserkészfogadalmak letételére. Ebéd után strandolás következett. Este az „utolsó vacsora” után, a fiúk megint fát gyûjtöttek a tábortûzhöz. A vállalkozó szellemû cserkészek pedig cseresznyét szedhettek, egy kedves szomszéd jóvoltából, aki felajánlotta ezt a lehetõséget. A kosár cseresznyét csatakiáltással köszöntük meg. A tábortûz jó hangulatban telt el, és sokat játszottunk, majd a táborban utoljára „csapott le a maffia az ártatlanok ellen”.
Hétfõ reggel még a reggeli elõtt össze kellett pakolnunk, mert délben már jött utánunk a következõ csoport. Reggeli után, aki akart az még úszhatott egyet, de mivel rossz volt az idõ, erre nem volt sok jelentkezõ. A táborzárásra újból kisütött a nap. Sietnünk kellett, hogy elérjük a buszt, el is értük, de a vonatra még több mint egy órát kellett várni.
Végül mindenki épségben hazaérkezett, és boldogan emlékezett vissza a táborban szerzett élményeire.
Ternay Bernadett és ifj. Bednárik István

Ahány nyelv, annyi ember

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A fenti régi mondás jegyében igyekszenek a Piarista Szakmunkásképzõ Iskola tanárai nevelni diákjaikat. Az idegen nyelv-tanulás a célja annak az Európai Unió által indított Socrates Lingua-E elnevezésû programnak, melyrõl június 28-án adtak számot az iskolában. A kiállítással, filmnézéssel egybekötött eseményen Ballagó Kornél német és Ágoston Zsolt szakmai tanár, valamint az a 15 diák számolt be, akik a program keretében nemzetközi diákcsere révén két hetet töltöttek tavasszal Németországban. Az idegen nyelvi közegben tett látogatás komoly lendületet adott a tanulóknak, különösen a szaknyelv elsajátításához. A kiállításon megtekinthettük a német és magyar diákok közösen készített asztalosmunkáit, köztük faragott kopjafákat és a tanulmányi kirándulásról készült fényképeket. Az iskola életét bemutató rövidfilm után pedig a diákok beszéltek úti élményeikrõl. Sokan közülük elõször jártak külföldön, s örültek, hogy – ha kezdetben kicsit döcögõsen is, de – megértették egymást a német fiatalokkal. Mint többen elmondták, emlékezetes marad számukra a kölni dóm és számos németországi vár látványa.

Az esemény szervezõi meghívták többek között Verses Istvánt, a Tempus Közalapítvány munkatársát, a Lingua-E program magyarországi felelõsét is, aki pozitívan nyilatkozott a program célkitûzéseinek megfelelõ megvalósításáról.

Lapunk kérdésére elmondta, hogy az 1995-ben az Európai Unió által elindított Socrates programcsomag egyike a Lingua-E akció, amelyet 1997-ben bocsátottak útjára. ‘99 végén lezárult a projektek elsõ 5 éves szakasza, és idén vette kezdetét a második szakasz. 2001-tõl több pályázati lehetõség nyílik a közoktatási intézmények számára. Jelenleg mintegy 33 Lingua-E program fut az országban Általában gimnáziumok és vegyes képzést nyújtó szakközépiskolák vesznek részt benne. Szakmunkásképzõ iskolák elvétve. A gödi piaristákéval együtt mindössze három-négy. A programhoz az intézmények általában 50–75 százalékos anyagi támogatást kaptak. S ezen kívül a PHARE segély kiegészítõ támogatását is igénybe vehették. Így vált lehetségessé, hogy a 15 Gödrõl indult indult piaristának a külföldi úthoz csak költõpénzrõl kellett gondoskodnia.

Verses István elismerte, hogy nem mindig könnyû a pályázati lehetõségek között eligazodni, pedig pár éven belül szinte ez lesz az egyetlen módja az idegennyelv-oktatáshoz szükséges támogatások megteremtésének. Épp ezért fontosnak tartaná, hogy a középfokú tanintézetekben legyen egy személy, aki a nemzetközi kapcsolatokat kézben tartja, és beletanul a pályázati anyagok kitöltésének mikéntjébe és a pályázatok nyelvezetébe. r.

Jó hangulatú gulyásparti a Kertbarátoknál

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

"Termelj, mûvelõdj, barátkozz!"

Fehér asztal mellett látták vendégül a kisteleki és az esztergomi kertbarátokat a gödi klub tagjai. Két autóbusszal mintegy 120 vendég érkezett június 3-án az Erdész utcai tanyára. A vendéglátók ebéd elõtt városnézésre invitálták a jövevényeket, akiket Göd történetének legjobb ismerõje, Bátorfi József kalauzolt. A helyi nevezetességek közül megtekintették többek között az egykori Biciklista vendéglõt, a mai mûvelõdési házat, ahol a Gödi Almanach egy-egy példányával lettek gazdagabbak, látták a megújult Nemeskéri-Kiss kúriát és az alsógödi Duna-partot. Végezetül virágcsokorral keresték fel az Alsógödi Kertbarát Klub volt elnökének, a tragikus körülmények között elhunyt Arató Ernõnének a sírját.

Az Erdész utcai ebéd kölcsönös köszöntõkkel kezdõdött. A kistelekiek vázával, emlékplakettel, virággal és saját termesztésû borral, pálinkával kedveskedtek a gödi kertbarátoknak. Az esztergomiak könyveket hoztak ajándékba. A kulináris élvezetekrõl kitûnõ bab- és marhagulyás, pogácsa, valamint rétes gondoskodott. Jó hangulatú beszélgetéssel, poharazgatással telt a délután. Az idõjárás is kedvezett a kertbarátok találkozójának, mely este tíz óráig tartott és úgy hírlik vendégek és - a rendezvény sikeréért sokat fáradozó - vendéglátók is nagyon jól érezték magukat.
Meghívót kapott az eseményre dr Szent-Miklóssy Ferenc kertészmérnök, a Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke is, akitõl egyebek mellett megtudtuk, hogy az ország 270 kertbarát klubja jelenleg mintegy 20 ezer tagot számlál. Ami összeköti õket, az elsõsorban a föld és a természet szeretete.
- A mozgalom 1968 óta mûködik. Azóta szervezõdött alulról a kertbarát körökbõl a számos megyei, majd az Országos Szövetség. A gyökerek azonban idõben távolabbra nyúlnak. Diósgyõrben már 1916-ban a kohászat akkori gyártulajdonosa jutányos áron adott telkeket a munkásoknak, akik mûszak után mûvelték azokat, és kertészkört alakítottak. A második világháborút követõen, a ház körüli kertekben termelt áruk jelentették az alapbázist a piacokon. A politikai légkör enyhülésével, 1956 után a kertészkedõk is "merték" keresni egymás társaságát. A 60-as, 70-es években többek között a komlói, tatabányai bányászok körében lett egyre népszerûbb elfoglaltság a munka utáni kertmûvelés.
A kertbarátok nem hobbi-kertészek. Többségüket az élet kényszerítette a jelentõs jövedelempótlást jelentõ kertmûvelésre s, arra, hogy megtermelje magának és a családjának a zöldséget, gyümölcsöt, szõlõt. Kár, hogy '89 óta az éppen aktuális hatalom nem figyelt fel a kertbarát mozgalom jelentõségére, különös tekintettel arra, hogy támogatással sok szociális feszültség levezethetõ lenne. A Szövetség ebben az évben sem kapott egyetlen fillér állami támogatást, s kilátásunk sincs rá, hogy kapjunk. Emiatt elakadtunk több programmal. Saját erõbõl nehezen tudunk elõadásokat, kiállításokat rendezni, mivel az Országos Szövetség a kertbarát klubok tagdíjából tagonként mindössze 20 Ft-ot kap egy évre. Szegény szervezet vagyunk. Nincs saját épületünk, nincs önálló irodánk.
- A rendszerváltást követõ kárpótlási törvénnyel a kertészkedésre alkalmas terület megnõtt.
- És ez a mi mozgalmunkat is érintette. Ma már a magyar agráriumban dolgozók több mint 50 százaléka magángazda. Minõségi termelésre biztatjuk tagjainkat, hiszen az exportképes árut könnyebb értékesíteni. A mezõgazdasági nagyüzemek egy része a rendszerváltozással eltûnt. A közép- és kisüzemek viszik tovább az agrár ágazatot. A zöldségfélék közel 100 százaléka a mi tagjainktól, a kisárutermelõktõl kerül a piacra. Például az uborka 70-80 százalékát kisárutermelõk termesztik. A csemegekukorica felfutóban van. S azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sok jelentõs szabadalmat és találmányt kertbarátok dolgoztak ki a földmûvelés megkönnyítésére. Az egyik ilyen nagyon népszerû szabadalom például a rugós ásó.
- Úgy tudom Ön is saját kertet mûvel.
- Épp úgy, mint a Szövetség tisztségviselõi. Ezért tapasztalatból tudom, hogy a kertészeti termék létrehozása idõt és sok kézi erõvel végzett munkát igényel. Nem véletlen, hogy a Szövetség többnyire a hatvan év feletti, nyugdíjas korosztályt tömöríti.
- Milyen tervei vannak a Kertbarátok Szövetségének? Mit hozhat a jövõ?
- Az inotai kertbarátok által megfogalmazott "Kertészkedj, mûvelõdj, barátkozz!" jelmondatunk mellé állítottuk a "Védd a környezetet!" felhívást. Országos fásítási akciót hirdettünk meg és szorgalmazzuk a zöldhulladék csökkentését. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan szakmai segítséget és komoly érdekképviseletet nyújtunk a kertbarátoknak. A Mezõ- és Erdõgazdasági Érdekképviseleti Tanács, elõzetes egyeztetést követõen nyolc szervezet összefogásával igyekszik képviselni a gazdák érdekeit.
Szövetségünk támogatja többek között az ingyenes vagy olcsó zöldterületek biztosítását cigány családok részére. Pozitív tapasztalatok mutatkoztak a munkába való bevonásuk terén.
A helyi önkormányzatokkal egyre több és jobb a kertbarátok kapcsolata. Sok település vezetõi felismerték, hogy a tevékeny szervezet hasznosan mûködik és fokozott szerepet játszik a környezetvédelemben. Egy-egy község kitakarításában nagy szerepet vállaltak már eddig is a kertbarátok, akiknek szorgalmas munkájának gyümölcsét, kertjeiket, borospincéiket gyakran illetéktelen látogatók dézsmálják. A nagyon rossz közbiztonság és vagyonvédelem miatt sajnos elszaporodtak a terménytolvajlások. Ezért fontos az önkormányzatok részérõl a mezõõri státus létesítése.
- Ön amellett, hogy hat esztendeje a Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke, a Kerti Kalendárium fõszerkesztõje is.
- A Szövetség sajtóorgánumaként is mûködõ Kalendáriumot 1989-tõl jegyzem. A havilapként és egyben évkönyvként is megjelenõ kiadvány elõfizetõinek 80 százaléka kiskeresetû nyugdíjas. Célul tûztük ki, hogy azoknak segítünk, akiknek nem foglalkozásuk a kertészkedés. Egyébként a legtöbb kertbarát valamilyen polgári foglalkozás mellett kezdett zöldséget, gyümölcsöt, szõlõt termeszteni. Az önellátó termelõ megtermeli a család szükségleteit, és nem jelentkezik vásárlóként. A második kategória eladásra termel, a harmadik ágazat a bio-termesztés.
A jó minõségû kertészeti termékek az EU-ban is jól eladhatók. Az Unió tagállamainak nem konkurensként, hanem termékbõvítõ országként kellene tekinteniük hazánkat.
- A kertbarátok szívesen mutatják be kemény munkájuk gyümölcsét a betakarítás idején. A gödiek minden évben õsszel rendezik meg kiállításukat a József Attila Mûvelõdési Házban.
- Saját településeiken kívül is bemutatkozhatnak. Négyévente országos kertvetélkedõt rendezünk. '94-ben és '98-ban is 75 gazdát díjaztunk. Mezõgazdasági termékeket gyártó cégek termesztést segítõ anyagokkal jutalmazták meg õket. 2002-ben újabb országos verseny lesz. De már korábban is mód nyílik a termékek bemutatására. Idén, a szeptember 2-7. között megrendezésre kerülõ OMÉK-ra készülnek a kertbarát körök. A kiállítást megelõzõen a megyei versenyeken elõzsûrizés dönti el, kinek a terméke érdemes az országos megmérettetésre. Minõségi termelés három tagozaton – gyümölcstermesztés, gyógynövények, szõlõ – zajlik, de kiállításra kerülnek mezõgazdasági eszközök, gépek és a kertbarátok által szabadalmaztatott kisárutermelõi technológiák is. A kiállítás alatt ingyenes szaktanácsadással segítik a szakemberek a kertbarátok munkáját. r.k.

Gyermeknap Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A 2000. június 10-én megtartott Gyermeknap után köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik a segítségünkre voltak. Elõször is a Németh László Általános Iskola konyhavezetõjének, aki az edényeket kölcsönözte, továbbá azoknak a pedagógusoknak és tanároknak (Huzella Tivadar Ált. Isk. Göd, MIAMI Sporttánc Egyesület Vác, Nagymarosi Általános Iskola) akik fáradságos munkájukkal a gödi gyermekeket színvonalas mûsorral lepték meg. Köszönet a Serman házaspárnak önzetlen segítségükért minden rendezvényünk alkalmával és Blaski Tibornak, feleségének és leányának. Köszönjük Nagy Gábornak és családjának az egész napos segítséget és a helyszín kifogástalan karbantartását.
Köszönjük Vincze Lászlónak és Nagy Pálnak a fuvarozást, a József Attila Mûvelõdési Ház igazgatónõjének és technikusának a közremûködést. Giovannini Kornél bábmûvész nyitotta meg a mûsorsorozatot és szórakoztatta a gyermekeket elõadásával. Majd a térség (Göd, Vác, Nagymaros) iskoláinak tanulói léptek fel és mutatkoztak be a gödi gyermekeknek különféle tánc és énekszámokkal, szavalatokkal. A Gyermeknap családias hangulatban telt el. A mûsorban fellépõ gyermekeket a gödiek megvendégelték szereplésükért.
Bízunk abban, hogy jövõre is találkozunk és még sok gyermeknek szerezhetünk örömet.
Dr. Bognár László a MIÉP helyi szervezetének elnöke, Horváth Károlyné, Szabó Erzsébet szervezõk

Tisztelt Szerkesztõség!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Immár harmadik alkalommal veszek részt Gödön – mint víkendház tulajdonos – a MIÉP szervezet rendezvényein. A legutóbbi alkalommal a Gyermek Napon ismételten jól éreztem magam unokáim társaságában. Nagyon megnyerte tetszésünket a színvonalas gyermekmûsor, melyet az általános iskolások rendeztek a gödi gyermekek részére. A kicsik szórakoztatását ezen kívül még játszósátrak, körhinta, gyermekpecázó és bazáros biztosította.

Nyugodtan eltölthettük az egész napot a kellemes zöld környezetben, mert a MIÉP szervezet tagjai ízletes ebédet is fõztek. Nem ez az elsõ alkalom, hogy nagyon meg vagyunk elégedve szomszédaimmal, ismerõseimmel együtt. Ízletes és bõséges adagokat kaptunk a pénzünkért (2 adagból egy négytagú család megebédelhetett).

Bízunk benne, hogy a gödi MIÉP szervezet rendezõ bizottsága a jövõben is ilyen kellemes meglepetéseket fognak tartogatni számunkra.
Nagy Antalné nagymama és unokái

Kitüntették Frey Lászlónét

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége május 8-án kitüntette Frey Lászlónét, a gödi szervezet vezetőjét. Kiemelkedő vöröskeresztes munkájáért ezüst fokozatban részesítették. A gödi vöröskereszt klub tagjai ezúton gratulálnak neki, és kívánnak további sok sikert, boldogságot és egészséget.

A D-vitamin, a Nap vitaminja

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A makkegészséges csontokért és fogakért

D-vitaminnak nevezik, de sok biokémikus tartja tulajdonképpen hormonnak. Mindenesetre, a D-vitamin különös módon eltér a többi vitamintól. Mi magunk állítjuk ugyanis elõ. És még csak nem is a beleinkben, mint a többi vitamint, hanem a bõrünkben. Elengedhetetlen a D-vitamin a kalcium felvételénél a bélbõl. Beépíti a kálciumsókat csontjainkba és fogainkba.
A D-vitamin teszi erõssé és stabillá a csontvázunkat. A nõk a menopauza után rengeteg anyagot veszítenek csontjaikból, ezért különösen törekedniük kell a bõséges D-vitamin fogyasztásra.
A D-vitamin-hiány elsõ jelei: rövidlátás, fogkihullás, gennyes fogak, izomgyöngeség, megvastagodott térd-, boka- és kézizületek, izgatottság, ideges zavarok, ingerlékenység, alvászavarok, pesszimizmus, depresszió.
Vadonatúj felfedezés, hogy a D-vitamin ugyanazt a receptort irányítja a csontképzõ sejtek sejtmagjában, mint az össztrogén szexuálhormon. Ha nincs kalcium a táplálékunkban, a szervezet a csontokból meríti a kalciumot, ami osteomalaciát, vagyis csontlágyulást, és rachitist, angolkórt okoz. Amikor szép barnára süttetjük magunkat a Nappal, valószínûleg kétharmaddal több D-vitamint veszünk fel a bõrünkön keresztül, mint elõtte, amikor még sápadtak és fehér bõrûek voltunk. Õseink idejük javát a szabadban töltötték, ezért sokkal kevesebb gondjuk volt a D-vitamin anyagcserével, mint nekünk.
D-vitaminban különlegesen gazdag élelmiszerek: csukamájolaj, hering, makréla, lazac, olajos szardínia, tonhal, tej, teljes õrlésû gabona, tojás, máj. Mire való a D-vitamin? Csonterõsítés, kalcium-anyagcsere, jó idegek, optimizmus, nyugodtság, izomtevékenység, jó szívmûködés, immunrendszer, hormonképzõdés, vérkeringés, a szervezet ólommentesítése. Aki minden kis napsugarat kihasznál a lesülésre és sûrûn jár szoláriumba is, annak sokkal kevesebb, táplálék útján bevitt D-vitaminra van szüksége, mint annak, aki örökösen zárt helységben tartózkodik. Antal György Bálint

Egészségünkre!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Váljék egészségünkre minden mozgás, élén a futással. Ezt kívánom és ezt hirdetem minden rendelkezésemre álló lehetõség felhasználásával. Most, hogy nagy örömömre két cikk is megjelent lapunkban a mozgásról és kiemelten a futásról, ezek egészségre gyakorolt jó hatásáról írok most néhány sort tapasztalataimat felhasználva.
Fiatalabb éveimben távfutó is voltam, de nõsülésem után feleségem jó konyhája következtében hamarosan magamra szedtem néhány kilót, a versenyeken lemaradtam, ezért a futást abbahagytam, de nem teljesen. Mert, bár a feleségemmel rendszeresen eveztünk és gyalogtúráztunk, én még továbbra is lefutottam legalább hetente kétszer 5-10 ezer métert. Amióta gödi lakos lettem, Göd határában, de sokszor Csomádig is.
Ahogy az évek teltek, úgy hatvan fölött már elég volt 4-5 ezer méter. A Tsz-nél kezdõdõ erdõsávig volt a bemelegítõ, majd 3 ezer méter után 6 szor 60 méteres sprintelés és végül a levezetõ futás hazáig. Mindig kora reggel futottam, amikor a levegõ teljesen letisztult. Jelenleg korom és betegségem miatt nem futhatok, az evezést és a gyalogtúrázást módjával folytatom (pl.: Göd-Rómaipart és vissza evezve 2,5-3 óra, vagy március 15-i emléktúra a cserkészekkel,
24 km 6,5 óra alatt). Tavalyelõtt pedig megtanultam síelni és a telet végigsíeltem a Normafánál. A fiamat is ebben a szellemben neveltem. Félt a katonaságtól, mert akkor még 2 év volt a szolgálat.
Bevonulása elõtt arra bíztattam, hogy eddzen rá egy kicsit jobban a futásra, mert azzal könnyen ki lehet emelkedni az egyhangú katonasorból. Valóban hamarosan hadosztályszinten is elsõ lett futásban. Azonkívül a jéghoki csapata kikérte õt az edzésekre, versenyekre és részt vett a sí járõrversenyeken is. A jó futóeredményeiért sok eltávozást kapott, és mivel olyan sokat volt távol a gyakorlótértõl, nem is vitték ki a Szovjetunióba éles gyakorlatra. Már õ is túl van a negyvenen, de még csapatban hokizik, teniszezik és rendszeresen fut is. Családjával együtt síel és evez, így bírja csak elviselni a mai üzleti élet megterheléseit.
A felesége is kocogott mindkét gyermekvárandós korában is, amíg lehetett. Sportosak a gyermekei is. A nyolc éves fiú olyannyira tele van energiával, hogy neki szinte minden sport kevés. Nemrégen az egész család részt vett a fõváros II. kerületi futóversenyén. Én ugyan eddig nem vettem részt egy gödi futóversenyen sem, de most elhatároztam, hogy amikor egészségi állapotom engedi, indulni fogok, ha lehet már az októberin. Baji Ferenc

Közfelhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Közfelhívás az amerikai fehér szövõlepke elleni védekezésre

A növényvédelmi elõrejelzés szerint az amerikai fehér szövõlepke I. nemzedékének rajzása április végén megkezdõdött. Tojásrakása folyamatos, a lárvák kelése már észlelhetõ. Az amerikai fehér szövõlepke hernyója lombkártevõ. Legkedveltebb tápnövényei a meggy-, cseresznye-, szilva-, dió-, juhar- és eperfa. Elsõsorban veszélyeztetettek az utak menti sorfák, bokrok, házi kerti és szórványfák, valamint a közterületek lombos növényei.
Az 5/1988 (IV. 26) MÉM rendelet az amerikai fehér szövõlepkét a veszélyes károsítók közé sorolja, ellene a védekezés minden földtulajdonos és földhasználó számára kötelezõ.
A védekezés legegyszerûbb módja a mechanikai mentesítés, a hernyófészkek idõben történõ eltávolítása és elégetése. Nagyobb felület esetében (pl.: utak menti sorfák, közterületek), amikor csak permetezéssel lehet védekezni, a környezetre ártalmatlan, biológiai készítményeket javasoljuk: Dipel, Foray 48 B, Thurieid P, Dimilin 25 WP, vagy rovarölõ szerként a Trebon 10 F.
A közfelhívásban foglaltak végrehajtását a növényvédelmi felügyelõk ellenõrzik, és azok elmulasztása szabálysértési eljárást, vagy növényvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.
Pest Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás, Dr. Winkler István igazgató

TESZ központi ügyelet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Településellátó Szervezet értesíti a város lakosságát, hogy június 15 – augusztus 31-ig napközben központi telefonos diszpécserszolgálat mûködik a központi ügyelet helyén a Göd, Pesti út 81. szám alatti Egészségházban. A lakosság a személyes megkeresésen túl a 345-235-ös telefonszámon kérhet segítséget a diszpécserszolgálattól.

Egészség és mozgás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A sport nem csak szórakozás "Sport nélkül nincs egészség, egészség nélkül nincs jó munka" Szentgyörgyi Albert

Lehet, hogy beleszeretünk a futásba (érdemes), de az elsõ hetekben még sem ígérhetek felhõtlen boldogságot. Ha valaki már nem tinédzser és a közelmúltban nem nagyon végzett sportmozgást, biztos, hogy nem a legjobb a kondíciója. Izületei merevek, izmai elpuhultak. Szíve és tüdeje nincs hozzászokva a kemény munkához, ezért ha fut, lassúnak ügyetlennek érzi magát. Ha van elég akaraterõ, (remélhetõleg) akkor nem nehéz átvészelni a kezdeti izomlázas napokat. A rendszeres munka meghozza jutalmát. Pár hét múlva a futás után az ember felfrissülve érzi magát, jobban alszik, több energiája és életkedve lesz, növekszik az önbizalma.
Könnyebben mennek az edzések, ha társakkal együtt végezzük, ezért érdemes legalább egy-két futótársat keresni. Nagyon fontos, hogy a kijelölt idõben mindig pontosan végezzük el a meghatározott feladatot, mert csak így fog "kialakulni" szervezetünk igénye a mozgásra. Rendkívül hasznos egy ún. edzésnapló vezetése, amelybe elõre beírjuk a gyakorlatot, majd a teljesítést. Pl.: V. 23. 5×2 p. lassú futás, közte 2 p. sétával. Teljesítés: Este 7 órakor a kerékpárúton. Nehezen ment, meghúzódott a jobb bokám. Azt is be kell írni, ha kihagytuk az edzést. A napló segít a rendszeresség kialakításában és egy idõ múlva, visszalapozva lemérhetjük a fejlõdést. Érdemes az edzések kezdetén felmérni állóképességünket, majd ezt három havonként megismételni. A tesztek elvégzéséhez meg kell mérni a percenkénti pulzusszámot. Hogyan mérjük a pulzust? Legkönnyebben a mutató és középsõ ujjunkkal tapinthatjuk az ütõeret a nyak bal oldalán az áll alatt. Célszerû 10 mp.-ig mérni (az értéket 6-al szorozni), mert hosszabb mérésnél pontatlan eredményt kapunk a pulzus megnyugvása miatt.
Pulzus-megnyugvási teszt
Az elérendõ teljesítményt mindenki korához, egészségi állapotához és edzettségéhez maga állapíthatja meg. Lényeges a megfelelõ terhelés. Így pl.: kitûzhetõ egy meghatározott táv lefutása, vagy ugrókötelezés, fekvõtámasz guggolás stb. A késõbbi ellenõrzésnél ugyanezt a feladatot kell újra elvégezni.
A gyakorlás elõtt megmérjük az induló pulzust és feljegyezzük. A gyakorlást követõen azonnal, majd 1, 3, 5 és 10 perc múlva újból mérünk.
Értékelés: ha a terhelés befejezése után 3 perccel a pulzus megegyezik az induló értékkel, nagyon jó, 3-5 percen belül jó, 5-10 percen belül közepes, 10 percen túl, gyenge az állóképességünk.
Szívmûködés vizsgálata
A próba elvégzéséhez legalkalmasabb idõpont a reggel (reggeli és az estleges kávé elõtt). Ülõhelyzetben mérjünk pulzust, majd az értéket jegyezzük fel. Ezek után végezzünk 20 másodperc alatt 10 guggolást. Számoljuk a pulzust percenként az induló érték visszaállásáig. Az eredeti értéknek 3 percen belül kell helyreállnia. Ha ez több, 3 percnél akkor ez az állóképesség gyengeségére utal.
Futó edzésterv kezdõknek
Bemelegítés: 5-10 perc gimnasztika.
Edzések után levezetésként sétáljunk 5-6 percet.
5. hét. 1. nap. 5×2 perc a résztávok közt 3 perc pihenõ. 2. nap. 6×2 perc a résztávok közt 3 perc pihenõ.
6. hét. ugyanaz, mint az 5. héten.
(folytatás a következõ számunkban)
Készülj az októberi gödi futóversenyre! Nem a gyõzelem, a részvétel a fontos! r. t.

Teniszpálya a gödi vasútállomás mellett

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Közép-Göd egyik igen csendes részén, a vasútállomással szemben a Rákóczi utca sarkán, dús lombú, termetes fák ölelésében négy teniszpályát látni. Hétvégeken szép idõben gyakran benépesül mind a négy pálya, hétköznap viszont (fõleg délelõttönként) békés csend honol. A pályákat négy évvel ezelõtt az Önkormányzattól vette bérbe Watzke Gábor gödi lakos. Korábban maga is teniszjátékos volt. Tõle kértünk információkat a játéklehetõségekrõl.
– Szemmel láthatóan igen jó állapotban vannak a pályák, az idejárók kiváló jelzõvel illetik. Hogy sikerült ezt a „minõsítést” elérni?
– Három éve teljes felújítást végeztünk. A pályák elsõ osztályú salakkal borítottak. Nagy esõzéseket követõen „salakozunk” (felitatjuk a felesleges vizet), száraz idõben pedig rendszeresen locsolunk.
– Milyen feltételek mellett lehet itt játszani?
– Óránként 800.- Ft a pályadíj. Különbözõ
(20-40-60 alkalomra szóló) bérletkombinációk jóvoltából egy órára még kevesebbet, minimálisan 640.- Ft-ot kell fizetni. A bérleti díj a kellékeket is magába foglalja, noha ezzel kevesen élnek.
– Kik járnak ide?
– A teniszezõk egyik része a helybeliekbõl, másik része a nyaralókból tevõdik össze. Legfiatalabb vendégünk 5 éves volt, a legidõsebb a jóval 80 feletti Manyi néni (dr. Szentkirályi Margit), aki korábban éveken keresztül rendszeresen járt hozzánk.
– Mi az oka a népszerûségnek?
– Gondolom, a pályák kiváló minõsége mellett az is sokat vet a latba, hogy a környezet szép, csendes. Kiváló ide a közlekedés (aszfalt utak, vasútállomás közelsége). A játék befejeztével zuhanyzó, öltözõ áll a teniszezõk rendelkezésére. Kezdõknek és akinek netán nincs partnere, az egyik pálya végén álló téglafalra való labdaütögetés jelent némi gyakorlási lehetõséget. Kezdõktõl a haladókig oktatás áll rendelkezésre, mellyel elég sokan élnek is.
– Meddig vannak nyitva? Mikor szabadok a pályák?
– Hétvégeken a „teniszidõ” a reggeli óráktól 10-11-ig, délután 17-tõl sötétedésig tart. Ellenben hétköznap délelõtt szinte nincs semmi forgalom, csupán délután szokott egy kicsit megélénkülni. Az õszi szezon hivatalosan szeptember 30-ig tart, de volt már rá példa, hogy november végéig pattogtak a labdák. Bárkit szívesen látunk. Nem árt elõzetesen bejelentkezni a 06-20/941-8758-as telefonszámon. -Kölcsei-

Országos tûzgyújtási tilalom

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak a Belügyminisztériummal egyeztetett felhívása az erdõkre vonatkozó országos tûzgyújtási tilalom azonnal hatályú elrendelésérõl.
Az utóbbi idõben a csapadékmentes idõjárás, valamint emberi felelõtlenség, gondatlanság következtében jelentõsen megnõtt az avar-, a parlag- és a erdõtüzek száma.
A további tûzesetek megelõzése érdekében az ország teljes területén lévõ erdõkben és az erdõterületek határától számított 200 méteren belüli területen – a kijelölt tûzrakó helyen is – valamint a közút- és vasút menti fásításokban mindennemû tûzgyújtás, beleértve a parlag- és gazégetést is, átmeneti idõre tilos.
Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égõ dohánynemût (cigaretta, csikk, stb.) ne dobjanak ki a jármûvek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkezõ tüzek sok esetben közvetlenül erdõ és mezõgazdasági területeket is veszélyeztetnek.
Felhívjuk továbbá az erdõkben kirándulók, valamint a mezõgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy égõ dohánynemût eldobni nem szabad, azt minden esetben gondosan el kell oltani.
Aki a tûzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.
A tilalom feloldására a fokozott tûzveszély elmúltával, késõbbi idõpontban intézkedik a minisztérium.

Labdarúgás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
GÖDI SE – IKLAD 1:0 (1:0)

Gól: Hegedûs. Kovács – Kispál, Szabadi G., Kekecs, Tuza – Együd, Varga, Egervári, Bagócsi – Hegedûs, Piros.
Az ikladi mezõnyfölény ellenére is az elsõ félidõ utolsó percében megszületett a vezetés, és ez lett az egyetlen gól. Jók: Kekecs, Szabadi G.

GÖDI SE IFI – IKLAD IFI 3:0 (1:0)

Gól: Orlik, Lénárt Cs., Végh. Az utolsó hazai mérkõzésen megérdemelt gödi gyõzelem született.
Gál – Végh, Marton, Nagy, Hévízi – Benkó, Kuska, Lénárt Cs., Rosenczweig – Kõrös, Orlik. Jók: Marton, Végh, Nagy.

HÉVÍZGYÖRK – GÖDI SE 3:2 (1:2)

Gól: Szabadi Z., Varga. Kovács – Kispál, Szabadi G., Kekecs, Tuza – Horváth G., Varga, Bagócsi, Szabadi Z., – Piros, Együd. Csere: Laczik, Szabó, Gál.
A végveszélybe sodródott Hévízgyörknek kötelezõ volt a gyõzelem. Senkit nem lehet kiemelni.

HÉVÍZGYÖRK Ifi – GÖDI SE Ifi 4:3 (2:2)

Gól: Kuska, Kõrös, Lénárt Cs. Gál – Adi, Marton, Nagy – Hévízi, Lénárt, Kuska, Rosenczweig, Horák – Kõrös, Orlik.
A döntetlen reálisabb eredmény lett volna. A játékvezetõ nem állt feladata magaslatán. Egy szabályos gólt, mely szögletrúgásból született nem adott meg. Jók: Adi, Marton. Horák.
Antal György Bálint

Kajakos hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mint már azt az elõzõ lapszámban jeleztük, június 18-án vasárnap kajakosaink Tátra látogattak az Öreg Halász Kupára. A jó hangulatú versenyt nagyon szép környezetben élvezhette a résztvevõ 8 egyesület. Sok kezdõ versenyzõ is rajthoz állhatott, a szülõkkel együtt 90 fõvel képviselték városunkat.

Eredmények:

V. évfolyam K-1 fiú Orvos Gábor 2. hely.
IV. évfolyam K-1 fiú Kása Máté 4. hely, Csehi Sándor 8. hely, Küri Attila 9. hely, a lányoknál Cseh Orsolya 2. hely, Névery Dorottya 3. hely.
III. évfolyam Mk fiú Kemencei Viktor 1. hely, Demény Miklós 2. hely, Maglódi Péter 3. hely, Nagy Péter 5. hely, Ligeti Zsombor 12. hely, a lányoknál Névery Dorottya 1. hely, Lukács Dóra 2. hely, Tarczi Zsófia 4. hely.
II. évfolyam Mk fiú Soós Tamás 1. hely, Blazsek Ákos 5. hely, Bíró István 6. hely, Papp Gábor 8. hely, Angyal Gergely 10. hely, a lányoknál Bilkó Emese 1. hely, Németh Ildikó 2. hely.
I. évfolyam Mk fiú Nagy Gergely 2. hely, Pélyi Dávid 6. hely, Kulifai Tamás 7. hely, Grósz Vilmos 10. hely, a lányoknál Szenes Ancsa 1. hely, Forró Bianka 3. hely
0 évfolyam Mk fiú Demény Attila 1. hely, Hamar Péter 2. hely, Slezsák István 3. hely, Horváth Bence 5. hely, a lányoknál Havas Eszter 1. hely.
I. évfolyam Mk fiú Bauer Benedek 7. hely.

Köszönettel tartozunk azoknak a szülõknek, akik a gyerekek utaztatásában segítettek és Németh Sándornak, aki a hajókat a versenyre szállította.

Ugyanezen a napon azok a versenyzõk, akik bejutottak az Olimpiai Reménységek Országos döntõjébe, Szolnokon küzdöttek. Erre a megmérettetésre Németh Anna és Sófalvi Sarolta párosa, Hamar Miklós, Várnai Zoltán Soma a szobi Molnár Péterrel párosban jutottak be. Nem akármilyen közegben versenyezhettek, hiszen e hétvégén zajlott ugyanitt a felnõtt és ifjúsági korosztály olimpiai válogatója is, a magyar kajak-kenu sport élmezõnyének szurkolhattak. Az 500 méteres távon Várnai Zoltán Soma Molnár Péterrel az elsõ, Hamar Miklós a második, Németh Anna és Sófalvi Sarolta a kilencedik helyen végeztek.
A következõ megmérettetésre július elején kerül sor Gyõrben – a Maraton Magyar Bajnokság keretében. Addig 24 gyermek kéthetes edzõtáborba utazik, ahol a legjelentõsebb versenyekre készítik fel õket. De az itthon maradt gyerekek sem unatkozhatnak, hiszen heti három edzésen sajátíthatják el e nehéz, de mégis szép sportág újabb és újabb fortélyait. Hamarné Adrienn


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/