Gödi körkép 2000. január 12.

Tartalomjegyzék


Önkormányzati hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Másodszori nekifutásra fogadta el az építményadót a képviselő-testület

Új év, új adó – így is jellemezhetnénk az évkezdést, hiszen az önkormányzat képviselő-testületének december 13-án hozott rendelete értelmében január 1-től építményadót fizetünk a lakás céljára szolgáló ingatlanok után is. A helyi iparűzési adó 3 százalékkal emelkedik a jövőben, az idegenforgalmi adó pedig duplájára nő.

Az 1999 december 13.-ai rendkívüli ülésen a fő hangsúly az adórendeleteken és azok módosításain volt, tekintettel arra, hogy azokat a törvényi előírás értelmében 1999 december 15.-ig ki kellett hirdetni.
Szegedi Sándor polgármester köszöntője és a formaságok után, a testület többségi szavazattal elfogadta a napirendi pontokat: a helyi telekadóról, a helyi iparűzési adóról, a helyi idegenforgalmi adóról szóló rendeletek módosításáról. Nem került a napirendi pontok közé a gépjárműadó, mert a tervezet szerint, ennek mértékét nem kívánja emelni a testület. Az adónemek módosításának előterjesztője Szabó Zoltán, a PEB elnöke úgy vélekedett, hogy minden adófajtáról külön kell szavazni.
A testület 12 igen szavazattal módosította Göd Város Önkormányzatának a helyi telekadóról szóló 36/1991. (XII. 04.) sz. Ök. rendeletét. A módosítás értelmében 2000. január 1-től a kommunális beruházásra teljesített befizetés nem vehető figyelembe.
A helyi iparűzési adóról szóló rendelet módosítását megelőzően Szabó Zoltán elmondta, hogy ezen adónem emelése a kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet végzőknek jelent a jövőben érezhető terhet. Törvényi változás, hogy a költségek ezután teljes egészében leírhatók lesznek.
A képviselő-testület 15 igen szavazattal módosította a helyi iparfűzési adóról szóló 4/1993. (III. 1l.) sz. Ök. rendeletet. Az új rendelkezés szerint 2000. január 1-től az adó évi mértéke az adóalap 1,7 százaléka. (1999-ben 1,4 százalék volt.)
Ezután Szabó Zoltán előterjesztésében a helyi idegenforgalmi adóról szóló rendelet módosítása következett. A PEB elnöke elmondta, hogy, ez az adófajta a településen található üdülők után fizetendő. Marinkás Árpádné, ismertette az idegenforgalmi adóból származó bevételek összegét, mely 1999-ben elérte a 3 millió forintot.
- Ha duplájára nő a kivetett adó - mondta az Adóiroda vezetője, akkor a bevétel is elérheti a 6 millió forintot.
A helyi idegenforgalmi adó mértékét a testület 12 igen szavazattal elfogadta és 2000. január l-től a hasznos alapterület után négyzetméterenként évi 200 Ft-ban állapította meg. (l999-ben 100 Ft/m2 volt.)
Tekintettel arra, hogy a nem állandó lakos üdülőtulajdonosok eseti orvosi ellátását is ellátják a helyi orvosok, ennél az adónemnél vetődött fel az orvosi ügyeleti díjról szóló PEB határozat, melyet Szabó Zoltán ismertetett. Miután a képviselők hosszas vita után sem jutottak egyezségre abban a kérdésben, hogy a költségvetésben mi alapján tervezzék az ügyeleti díjat, elfogadták Hantos László ügyrendi javaslatát és levették a témát a napirendről.
Következett a helyi építményadóról szóló rendelet megtárgyalása. Szabó Zoltán elmondta, hogy eddig csak a nem lakás céljára szolgáló építményekre vetettek ki adót, melynek mértéke továbbra is változatlan maradna. Hangsúlyozta, hogy a költségvetés szűkös volta, az SZJA csökkenése teszi szükségessé az építményadó bevezetését. Ismertette a környező települések építményadó mértékeit.
Szinay József jegyző, az új adónem bevezetésével járó, a hivatalra háruló jelentós költségtöbbletről beszélt. Mint megjegyezte, külön számítógép vásárlása szükséges, és az Adóiroda létszámát is növelni kell egy fővel.
Lenkei György nehezményezte, hogy a rendelet-tervezet mindenféle szociális kedvezményt nélkülöz. Szinay József úgy vélekedett, hogy a kedvezmények mértéke addig mehet el, amíg az építményadóból nettó 20 millió Ft befolyik a költségvetésbe.
A hozzászólások során a honatyák egyetértettek abban, hogy a mentességek, és kedvezményezettek jogosultságát alaposan meg kell vizsgálni és körüket meg kell határozni. A várható adóbevétel a költségvetés egyensúlyba hozásához elegendő, tehát az adó bevezetésére szükség van.
Szegedi Sándor összefoglalójában elmondta, hogy amennyiben az építményadó bevezetésre kerül, még mindig nem kiegyenlített a költségvetés, hiszen a járulékok és bérek emelkedésével is számolni kell. Mint a polgármester hangsúlyozta: ez az egyedüli adónem, mely a településen marad, a többinél osztozni kell a központi költségvetéssel. A képviselőknek kell megértetniük a lakossággal a bevezetés szükségességét.
A döntést a képviselők hosszas – elsősorban a mentességek okozta – vitája előzte meg. Első körben sikertelennek bizonyult a név szerinti szavazás. A testület nem fogadta el a rendeletet. Ekkor Szabó Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben nem szavazzák meg a képviselők az építményadó bevezetését, a működőképesség megőrzése érdekében sokkal fájóbb lépéseket kell megtenni. Szegedi Sándor jelezte, hogy az SZMSZ-ben rögzített jogkörénél fogva, az építményadóról szóló rendeletet három napon belül ismét napirendre fogja tűzni. Az újra napirendre tűzést a testült 11 igen szavazattal elfogadta. Rövid szünet után a testület ismét tárgyalta a témát és névszerinti szavazással, 15 igen szavazattal elfogadta annak bevezetését.

Göd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/1999. (XII. 13.) sz. Ök. rendelete a helyi építményadóról (részlet)

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1. § Az 1990. évi C. törvény felhatalmazása és rendelkezései alapján a Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete Göd Város illetékességi területén bevezeti az építményadót.
2. § Az adókötelezettség
(l) Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (továbbiakban együtt építmény).
(2) Az építményadó alkalmazásában az építményhez tartozik az építmény rendeltetésszerű használatához szükséges földrészlet. Az Önkormányzat döntése értelmében – helyben szokásos földrészlet – az építési engedéllyel épített építmények alapterületének a háromszorosa.
(3) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.
(4) Lakás- és üdülőtulajdon esetében az adókötelezettség nem terjed ki az épülethez tartozó az Önkormányzat által megállapított kiegészítő helységekre.
(5) E rendelet alkalmazásában az önkormányzat döntése értelmében kiegészítő helyiségnek minősül: tüzelőtér, tüzelőtároló, salaktároló, szárító, padlás, árnyékszék, szerszámkamra, 0-2 oldalon zárt szín, pince.
3. § (1) Az adó alanya az
a) a magánszemély
b) a jogi személy, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság
c) a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülése aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos.)
(2) Adómentes az (l) bekezdés b)-c) pontjában felsorolt adóalanyok közül a társadalmi, szervezet, az egyház, az alapítvány, a közszolgáltató szervezet, a köztestület, a közhasznú társaság, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíj-pénztár és a költségvetési szerv abban az évben, amelyet megelőző naptári évben folytatott vállalkozási tevékenységből származó jövedelme, nyereség után társasági adófizetési kötelezettsége, illetve a költségvetési szerv esetében eredménye után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett. E feltétel meglétéről az adóalany írásban köteles nyilatkozni az adóhatóságnak.
4. § Az adómentesség
(1). Mentes az adó alól:
a) szükséglakás
b) a szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi, illetőleg a nevelési-oktatási intézmények céljára szolgáló helység,
c) a költségvetési szerv, a közszolgáltató szervezet, valamint az egyház tulajdonában álló építmény
d) a lakáshoz tartozó kiegészítő helységek
e) az állattartást szolgáló épület, valamint az ehhez kapcsolódó raktárak, tárolók, továbbá a növénytermesztéshez kapcsolódó tároló épületek (pl.: műtrágyatárolók, magtárak, stb.)
(2) Mentes az építmény adó alól a képviselő-testület döntése értelmében
a) a Göd Város Önkormányzat és intézményei tulajdonában és használatában lévő építmények,
b) a Pest Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Göd-újtelepi egészségügyi gyermekotthon építményei,
c) a helyi idegenforgalmi adó hatálya alá tartozó építmények,
d) épülethez tartozó fedett és három oldalról zárt külső tartózkodók (lodzsa, fedett és oldalt zárt erkélyek és a fedett terasz, tornác, beépítetlen tetőtér) valamint a többszintes lakrészek belső lépcsőjének egy szinten számított vízszintes vetülete,
e) a 70 éven felüli adóalany a tulajdonában lévő vagy vagyoni értékű jogával terhelt ingatlan után amennyiben azt kizárólagosan egyedül, vagy házastársával, élettársával lakja állandóan,
f) a 3 vagy annál több kiskorú gyerek eltartásáról gondoskodó adóalany a tulajdonában vagy vagyoni értékű jogával terhelt ingatlan után, amelyben az eltartottakkal együtt életvitel szerűen állandó jelleggel lakik.
5. § Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése
(1) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetében az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.
(2) Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni.
(3) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.
(4) Az építmény használatának szüneteltetése az adókötelezettséget nem érinti.
(5) Az adóalany személyében bekövetkező változás esetén az adókötelezettség a változás évének az utolsó napján szűnik meg, illetőleg a következő év első napján keletkezik.
(6) A 3. § (2) bekezdésben felsorolt szervezetek a részükre biztosított feltételes adómentesség érvényesítése miatt az adóévet követő február 25-ig nyilatkoznak a helyi adóhatóságnál átvehető nyomtatványon.
6. § Az adó alapja
Adó alapja az építmény m˛-ben számított hasznos alapterülete
7. § Az adó mértéke a) Lakás után a 6. § szerinti adóalap számítás esetén 0- 90 m˛ 90 Ft/m˛ 91-200 m˛ 8 100 Ft és a 90 m˛-en felüli rész után 110 Ft/m˛ 201 m˛ felett 20 200 Ft és a 200 m˛-en felüli rész után 170 Ft/m˛
b) nem lakás céljára szolgáló építmény után 100 Ft/m˛
8. § Adómegállapítás, bejelentés, adóbevallás
(1) A magánszemély, a jogi személy és egyéb szervezet helyi építményadóját a helyi adóhatóság kivetéssel állapítja meg.
(2) Az adózót az adókötelezettség keletkezéséről, az adóalap, az adómentesség, az adókedvezmény, az adó megállapításához szükséges adatokról, körülményekről bevallási, illetve bejelentési kötelezettség terheli.
(3) Az adózónak az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül kell adóbevallást tennie.
(4) Nem kell újabb adóbevallást tenni a (3) bekezdésben foglalt esetben mindaddig, ameddig a helyi adót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.
9.§ Nyilatkozattétel
A tulajdonos és a vagyoni értékű jog gyakorlására jogosult személy között létrejött megállapodást (nyilatkozatot) írásban kell benyújtani a bejelentkezéssel, illetve a bevallás benyújtásával egyidőben.
10.§ Adófizetés
(1) A helyi építményadót az adózónak félévenként, két egyenlő részletben kell az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig megfizetnie.
(2) Az adóhatóság készpénzfizetést nem fogadhat el.
11. § Záró rendelkezés
(1) A 2000. január 1-től bevezetésre kerülő új építményadó kötelezettségről első alkalommal 2000. március 31-ig kell a 2000. január 1-i állapotnak megfelelően bevallást benyújtani. (2) A 2000. első félévi építményadó a 13. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően 2000. május 31-ig fizethető meg pótlékmentesen.
12. § Az önkormányzati adóhatóság a helyi építményadó bejelentésére, bevallására, nyilatkozatra adatszolgáltatásra, az adófizetésre a hivatalban átvehető nyomtatványt biztosit.
13. § Adóügyekben első fokú hatóság az önkormányzat jegyzője. Helyi adó méltányossági ügyben másodfokú fórum az Önkormányzat Képviselő-testülete.
Az Egyebekben Gruber Péter a kerékpárút építésének előterjesztőjeként elmondta, hogy kb. 1,1 km út hiányzik a gödi szakaszból, ennek megépítéséhez kívánnak pályázatot benyújtani. Szegedi Sándor úgy vélekedett, hogy a műszaki ellenőrzésen változtatni, a követelményeken szigorítani kell. Csak ezzel a kikötéssel tudja támogatni a kerékpárút megépítését. A testület 12 igen szavazattal határozatban szögezte le, hogy a kerékpárút megépítéséhez a pályázat elnyerése esetén a 2000. évi költségvetésben 8.922 millió forintot biztosít.
Szintén az Egyebekben 16 igen szavazattal határozat született az I-es körzet csatornaépítéséhez szükséges készfizető kezesség vállalásról is. A határozat értelmében a képviselő-testület az Ipoly-Tisza utca és környékének szennyvízcsatorna építéséhez a lakossági befizetésekre készfizető kezességet, és az Önkormányzati részre elkötelezettséget vállal 60.729.000 Ft erejéig. Egyidejűleg utasította a Településgazdálkodási Irodát, hogy a szükséges intézkedéseket tegye meg.
Ilyés Gizella az Együtt az ép gyerekekkel Alapítvány támogatását kérte az önkormányzattól. Mint mondta, az alapítvány a sérült gyermekeket szállítja a váci fejlesztő intézetbe. A testület a támogatási kérelmet 17 igen szavazattal elfogadta és határozatot hozott, melynek értelmében havi 30 ezer Ft összeg erejéig támogatja az alapítványt.
Végezetül Csernus Károly elmondta, hogy a Cserfa utcában lakossági hozzájárulással, melynek összege 130.000 Ft volt, elkészült az utca kővel történő borítása. Az elvégzett munka minőségét kifogásolta, kérte a hibák kijavítását. I.V.

Göd Város Önkormányzat 29/1999. (XII. 20.) sz. Ök. rendelete a környezetvédelem szabályairól szóló 30/1997. (XII. 17.) sz. Ök. rendelet módosításáról

Ingatlan Lakosság által térítendő szemétszállítási díj
Éves díja Ft-ban Féléves díja Ft-ban
1 szobás 2.174 1.087
1,5 szobás 2.518 1.259
2 szobás 2.518 1.616
2,5 szobás 3.944 1.972
3 szobás 4.324 2.162
4 szobás 4.692 2.346
5 szobás 5.406 2.703
6, illetve ennél több szobás ingatlan 6.474 2.703
1 szobás nyaraló 1.552 776
2 szobás nyaraló 1.990 995
3 szobás nyaraló 2.334 1.167
Vállalkozások esetében: Egyéni megállapodás alapján, a szállítandó szemét mennyiségétől függően.

PÁLYÁZATOK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot hirdet a gödi Huzella Tivadar Általános Iskola (2131 Göd, Petőfi út 48) igazgatói megbízás elnyerésére.
A megbízás feltételeit az 1993. LXXIX. törvény a közoktatásról tartalmazza.
Bérezés az 1992. évi XXXIII. törvény szerint
A megbízás kezdő időpontja: 2000. augusztus 1.
A megbízás időtartama: 5 év
*
Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot hirdet a gödi Kastély Központi Óvoda (2131 Göd, Béke út 3) óvodavezetői megbízás elnyerésére.
A megbízás feltételeit az 1993. LXXIX. törvény a közoktatásról tartalmazza.
Bérezés az 1992. évi XXXIII. törvény szerint
A megbízás kezdő időpontja: 2000. augusztus 1.
A megbízás időtartama: 5 év
A pályázatok benyújtásának határideje az Oktatási Közlönyben történő megjelenéstől számított 30 nap.
A benyújtás helye: Polgármesteri Hivatal Jegyző 2131 Göd, Pesti út 81.
A pályázatok elbírálásának határideje: a benyújtás lejártát követő 90 nap.
A pályázatok iránt érdeklődők pályázatuk elkészítéséhez a szükséges tájékoztatást a Polgármesteri Hivatal titkárságán kérhetik. A pályázatok benyújtásával kapcsolatos rendelkezéseket a 138/1992. (X. 8.) sz. kormányrendelet és a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet tartalmazza.

SZÓLJON A DAL A BUDAPEST TELEVÍZIÓBAN

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

45 perces szórakoztató magazinmûsor sok zenével, tánccal, vidámsággal GÖDRÕL
nyilvános felvétele 2000. január 22-én a tornacsarnokban 10 órától - kb. 20 óráig. Adás: február 5-én a Budapest Televízióban

A Budapest Televízió stábja január 22-én szombaton nyilvános felvételeket készít településünkrõl és az egész napos szórakoztató programokról, melyet a tornacsarnokunkban kívánunk megszervezni.
E kezdeményezés célja, hogy nem csak Budapestet, hanem Pest megye városait is bemutassák, ezért kéthetente élõ helyszínen találkozik a Szóljon a dal stábja a közönséggel reggeltõl estig. Ez egy igazi ismerkedés a város lakói és a média képviselõi között. A településünkön január 22-én tervezett nap programja:
Délelõtt gyermekmûsorok, vetélkedõk és a helyi óvodások, kisiskolások mûsorával szórakoztatják a tornacsarnokba látogatókat, majd a délután folyamán helyi mûvészeti csoportok, sztáregyüttes, vetélkedõk, szórakoztató mûsor várja az idõsebb korosztály képviselõit is. A mûsort különbözõ vetélkedõk és felajánlott nyeremények kisorsolása szakítja meg többször is szponzorok támogatásából.
E mûsor célja a város kultúrájának és kereskedelmének bemutatása, melyet a korábban különbözõ helyszíneken és a szombati egész napos programból állítanak össze 45 percben.
A program anyagi fedezetét a Budapest Televízió munkatársai helyi vállalkozók segítségével kívánják biztosítani.
Erre a mûsorra, ennek a találkozónak a forgatására hívjuk Önt, cégét, vállalkozását, a település minden lakóját.
A Budapest Televízió és a Gödi Önkormányzat szervezésben résztvevõ munkatársai

Nyár a télben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nyár a télben A képen látható piarista diákok fittyet hánynak a télre, és testnevelés óráikon a hidegben is élvezik a meleg vizű strand örömeit. Nincsenek ezzel egyedül. Január 2-án a bérlettel rendelkezőkön kívül, 137 fizető vendége volt a fürdőnek. Ebben van némi szerepe a szaunának is, melyből három is kevés lenne hétvégeken, olyan nagy az érdeklődés iránta. A meleg vizű strand telefonszámai: 337-427 és 336-620. Wágner László felvétele

Eladásra kerül a Lila Biliárd Szalon

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Emelkedik a szemétszállítás díja, az étkezési térítési díjak és a helyi autóbusz-közlekedés viteldíja is

A december 20-i testületi ülésen bevezetőjében Szegedi Sándor polgármester tájékoztatta a képviselőket arról a levélről, melyet a belügyminiszternek írt, kérve benne önálló rendőrség létrehozását a településen. Megemlítette, hogy a vízi vidámpark építésére megérkezett a tájékoztató anyag, de terjedelme és fontossága miatt csak a januári ülésen kerül napirendre.

Bátorfi József kérdésére felelve elmondta, hogy tekintettel arra, hogy a polgári védelmi ruhák szavatossági ideje lejárt, megsemmisítik majd pótolják azokat. Az első napirendi pontban a szemétszállítási díjak kerültek tárgyalásra. Markó József, a téma előterjesztője ismertette a két lehetséges alternatívát, a 15 illetve a 20 százalékos emelést. Elmondta többek között hogy elavult a géppark, kultúráltabbá kell tenni a szemétszállítást, új jármű vásárlására van szükség. Egy fölújított szemétszállító autó 10 millió forintba kerül. A lakossági befizetést 15 százalékos emelés mellett is ki kell egészítenie az önkormányzatnak, mivel nem fedezi a szemétszállítás költségét. Megtudtuk a TESZ igazgatójától, hogy Vácott évi 7 000 Ft a kommunális adó, míg Gödön 2 000-2 500 Ft között mozog és nem adó formájában kerül behajtásra. 9 igen, 3 nem szavazattal a 15 százalékos emelés mellett döntött a testület.
Díjemelést fogalmazott meg a második napirendi pont is. Markó József a nyersanyagárak emelkedése miatt a térítési díjak 5 százalékos emelését javasolta. A testület az előterjesztést 12 igen szavazattal elfogadta, így a jövőben az intézményi térítési díjak a következőképpen alakulnak: bölcsődés gyermekek (napi háromszori) étkezésének térítési díja 171 Ft, óvodás gyermekeké 177 Ft, napközis gyermekeké 226 Ft, menza (csak ebéd) 140 Ft. A szociális gondozottak ebédtérítési díj a 298 Ft. Az Idősek Otthonában a napi háromszori étkezés térítési díja jövedelem függő. A bölcsődei dolgozók napi háromszori étkezésének térítési díja 129 Ft, az óvodai dolgozóké napi 140 Ft, az Idősek Otthonában dolgozóké 23l Ft, a konyhai dolgozóké pedig 176 Ft. Az intézményi dolgozók ebéd térítési díja 171 Ft.
Bakterné Nyitrai Judit előterjesztését követően az önkormányzat iratkezelési szabályzatáról fogadott el rendeletet a képviselő testület. Erre, mint Nyitrai Judit elmondta, jogszabályi módosulás miatt volt szükség.
Negyedikként került napirendre a gyermekvédelemmel kapcsolatos pénzbeni és természetbeni ellátásokról szóló 6/1998. (II. 18.) sz. Ök. rendelet módosítása, melyet 12 igen szavazattal fogadtak el a képviselők. Cseri Tibor aljegyző előterjesztése után Lenkei György elmondta, hogy a rendelet elfogadásával szigorítások kerülnek bevezetésre. (pl. Aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, egyéb támogatásban nem részesülhet, kivéve az olyan családot, amelyben beteg gyermek nevelkedik.)
Gruber Péter terjesztette elő a vagyongazdálkodási rendelet mellékletét. Mint megtudtuk, a rendelet szöveges anyagát már megszavazta a testület. Most az a táblázat került a képviselők kezébe, amelyből pontosan megismerhették a város önkormányzati ingatlanainak, forgalomképes illetve forgalomképtelen vagyonának listáját. A kifogások ellenére – Salamon Tamás nem tartotta áttekinthetőnek a mellékletet, Markó József hibákat fedezett fel benne, Traupert Imrénét megdöbbentette, hogy az iskolák és óvodák korlátozottan forgalomképesek –, 10 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadta a vagyongazdálkodási rendelet mellékletét a testület.
Ezt követően a Képviselő-testület 2000. évi munkatervének megtárgyalására került sor. A napirendi pont előterjesztője, Szegedi Sándor, hangsúlyozta, hogy a képviselők kezébe került éves munkaterv – az önkormányzati és bizottsági ülések dátumával és napirendi pontjaival, nemzeti ünnepeink rendezvényeivel – egy „csontváz” amely bármikor bővíthető, csökkenthető, kiegészíthető az élet diktálta témákkal. Salamon Tamás azonnal élt a lehetőséggel és kérte, hogy a szeptemberi ülés napirendi pontjai közé vegyék fel a Gödi SE elnökének tájékoztatóját. Traupert Imréné javasolta, hogy a januári testületi ülésen számoljon be a felelős a tornacsarnok eddigi működéséről.
Ezen az ültésen döntött a képviselő-testület – 11 igen szavazattal – a hatósági árformába tartozó viteldíjakról szóló rendelet módosításáról is.
Ennek értelmében a helyi autóbusz-közlekedés viteldíjai a következőként változnak: a vonaljegy ára: 63 Ft, a szakaszjegyé 26 Ft, a teljes árú bérlet ára 1 786 Ft, a kedvezményes bérleté pedig 580 Ft.
A nem egészen 6 százalékos jegyáremelés szükségességét Markó József, a Gödbusz Kft ügyvezetője többek között az üzemanyag árak és a kft. dolgozói után fizetendő egészségügyi hozzájárulás emelkedésével, valamint a 6-7 százalékos inflációval indokolta.
Intézményvezetői pályázat kiírásáról is határozott a testület. Mint a téma előterjesztője, Salamon Tamás, a KSB elnöke elmondta, 2000. augusztus 1-től a Huzella Tivadar Általános Iskola és a Kastély Központi Óvoda vezetői álláshelyére pályázat kiírása vált időszerűvé. A pályázatok az Oktatási Közlönyben és a Gödi Körképben kerülnek meghirdetésre. Salamon Tamás személyes véleményének hangot adva úgy vélekedett, hogy kívülről jött igazgató lenne ideális a Huzella Tivadar Általános Iskola élén.
Maratoninak bizonyult a 9. napirendi pont tárgyalása, mely ingatlan értékesítésekkel foglalkozott. Elsőként a Lila Biliárd Szalon eladása került terítékre. Szegedi Sándor ismertette az előterjesztést, hangsúlyozva, hogy nem a József Attila Művelődési Ház értékesítéséről van szó, hanem az egykori moziról. Hosszas vita alakult ki. Többen, köztük Szabó Zoltán is keveslették a jelenlegi bérlő, Bégányi László által ajánlott 8 millió forintos vételárat. Más képviselők a bérlővel kötött – és 2011-ig szóló – bérleti szerződést bírálták. Dr. Faragó László jogász jelenlétét hiányolta. Vele egyetértve Szegedi Sándor felkérte a jegyzőt, hogy azokon a bizottsági és testületi üléseken, ahol a tárgyalt téma indokolja, jogász részvételéről gondoskodjon. Több képviselő, köztük Traupert Imréné is az értékesítés ellen foglalt állást. Kovacsik Tamás ezzel szemben támogatta a biliárd szalon eladását, mert mint mondta, csak így valósítható meg egy magas színvonalú, több generáció kulturált szórakozását is biztosító vendéglátó egység kialakítása.
Bégányi László hozzászólásában többek között elmondta, hogy tetemes összeget költött a bérleményre, amikor az csaknem a tűz martalékává vált, és emlékeztette a képviselőket arra, hogy az előző önkormányzat több éven keresztül nem emelte a bérleti díjat, most pedig visszamenőleg kérik tőle az elmaradást. Javasolta, hogy mindkét fél törölje a másik féllel szembeni követeléseit.
Szinay József hangot adott azon véleményének, hogy az évek óta húzódó Lila Biliárd Szalon ügy már régen nem egy sima adás-vétel, „ebben már politika is van”. A polgármester visszautasította ezt.
A hosszas vitát lezárva 11 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett az alábbi határozat született. Göd város Önkormányzat Képviselő-testülete értékesíteni kívánja a József Attila utca 27. sz. alatt lévő, nem lakás céljára szolgáló helységet .(Lila Biliárd Szalon) nettó 10 millió Ft ért, melyből az épület ára 5 millió Ft, a telek ára 5 millió Ft, a Biliárd Szalonhoz tartozó parkoló kiépítése a vevő kötelessége.
A határozat értelmében a januári testületi ülésen visszatérnek a képviselők a jogászok által kidolgozásra kerülő adás-vételi szerződéstervezet megtárgyalására.
Szintén a januári testületi ülésre halasztották a döntést a Pesti út 89/b. alatti ingatlanok (Hawai presszó Totózó, Radó Sportbolt) értékesítése ügyében.
Egyhangúlag megszavazták viszont Az Életfa Gyökerektől a Fényig Alapítvány támogatását. Az alapítvány a látássérült, illetve idős, magukra hagyott emberek segítésével foglalkozik. A támogatásra megszavazott összeg 1l 000 Ft az általános tartalékkeret terhére.
Utolsó napirendi pontként Dégi Attila a Hivatal térinformatikusa ismertette a térinformatikai rendszer felépítését és működését. Hat témakörben mutatta be a számítógépes technika felhasználási lehetőségeit – érintve többek közötti az önkormányzati választásban, kül- és belterületek feltérképezésében játszott szerepét –, a helyi közigazgatásban. Beszámolójában elmondta, hogy nyolc év alatt alig, több mint 10 millió forintot fordított a Hivatal a szakterület fejlesztésére. A polgármester és Markó József is bírálták a beszámolót és a Hivatalon belüli komplex számítógépes rendszer kidolgozását hiányolták. Barkóczi Gábor ezzel szemben nagyra értékelte Dégi Attila munkáját, mondván: ha ennyiből eddig jutott el a térinformatikában, nagyon hálás lehet neki a Hivatal.
Hantos László is elismerte Dégi Attila érdemeit és elmondta, hogy a DMRV munkáját nagyban megkönnyítik ezek a rendszerek, már ahol vannak. A hatáskörük alá tartozó 64 településből, mindössze 4 rendelkezik térinformatikai rendszerrel, köztük van Göd, s erre büszke lehet a helyi önkormányzat és a város.
Az Egyebekben Szegedi Sándor elmondta, hogy lehetőség nyílik a meleg vizű strand melletti 3,6 hektáros terület 1 000 Ft/m˛-es áron történő megvásárlására. Az első negyedévben a foglaló kifizetése történne meg, a fennmaradó rész pedig májusban kerülne kifizetésre. Majd hozzátette, hogy ezen a területen megvalósítható lenne a fürdőhöz tartozó parkoló kiépítése.
Lenkei György feltette a kérdést: kinek a feladata a buszmegállókban elhelyezett – és rendszerint túltelített – szemetesek ürítése? Szegedi Sándor válasza: Pusztai László vállalkozóé. Ugyancsak Lenkei György szólt az elkészült utcanév-táblák feletti öröméről s bánatáról, ugyanis mint mondta, számos hibát talált a felhelyezésben. Ennek kapcsán megtudtuk, hogy egy hónap alatt 800 tábla került kihelyezésre. Ez 1,2 millió forintjába került a városnak.
Feltehetően nem lesz olcsó azoknak a megálló-névvel és térképpel ellátott autóbuszváróknak az elhelyezése sem, amelyek kivitelezéséről – a polgármester tájékoztatása szerint – tárgyalások folynak.
Utolsó felszólalóként Bátorfi József kérte, hogy a Hivatal hátsó falán elhelyezett városavató táblát helyezzék jól látható helyre. r. k.

Századvégi megmérettetés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Századvégi megmérettetés Hatodik alkalommal rendeztek Műveltségi Vetélkedőt december 10-én a Huzella Tivadar Általános Iskolában. Az évszázadváltás kapcsán mi más lehetett a megmérettetés témája mint a XX. század. Ezen belül irodalom, történelem, politika, tudomány-technika, komoly- és könnyűzene, valamint képzőművészet témakörökben mérték össze tudásukat a diákok. Az olykor komoly fejtörést okozó kérdéseket ügyességi feladatok és játékok tarkították.
A 6., 7., és 8 osztályos Huzellások házi elődöntők után öt csapattal keltek versenyre a Szobról, Sződről és a váci Juhász Gyula Iskolából érkezett 5 fős csapatokkal. Összesen negyven nebuló dugta össze fejét, hogy a tőlük telhető legjobb válaszokkal rukkoljon ki a Detréné Köő Mária, Jánosiné Kovácsházi Beáta, Romsics Ignácné, Felhő Mária, Oláhné Vízvári Zsuzsa, Arany Tóth Ágnes és Zachár Zsuzsa tanárnők által összeállított kérdésekre.
A kitűnő hangulatú vetélkedőn, a Palásthy Árpád vezette zsűri döntése alapján, Szob csapata végzett az első helyen. Második a Huzella Iskola 8. a. osztályos, harmadik a szintén Huzellás 8. b. osztályos csapat lett. A. dobogósok mozijegyeket, hangkazettákat és mappákat nyertek, de senki nem távozott üres kézzel.
A vetélkedő valamennyi résztvevője helyezéstől függetlenül egy tollkészletet és - a közelgő szilveszterre tekintettel - egy üveg kölyökpezsgőt kapott, de füzetek és csokoládék is szerepeltek a vigaszdíjak listáján. A tanulságos fejtörő kiadásai mintegy 50 000 Ft-ra rúgtak. Az összeg előteremtésében a támogatók: a vendéglátó Huzella Tivadar Általános Iskola, az Életforrás Alapítvány, a Diákönkormányzat és az év végi suli show bevétele voltak a lelkes szervezők - Zachár Zsuzsa, Jánosiné Kovácsházi Beáta, Arany Tóth Ágnes és Pusztai Adél - segítségére. A versenyzőknek és a versenyeztetőknek is gratulálunk. „Ez jó mulatság, férfimunka volt!” r.

Árpi Bácsi Hazajárna

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi polgárok azon nem túl népes táborához tartozom, akik jelen voltak Göd várossá avatási ünnepségén. Elõttem vannak az ünnep fényét emelõ kellékek, a tribün, a zenekar, az énekkar és a szépen rendbehozott városházi udvar. Sugárzó arcok figyelik hazánk elsõszámú közjogi köztársasági méltóságának, a világ legszerényebb és legtermészetesebb köztársasági elnökének érkezését. A város vezetése érdeklõdéssel hallgatja, amikor Göncz Árpád beszédében kitér Göd szerepére az Õ életében. Mint mondja, ma is hazajár Gödre. Sõt még az utcát is megnevezi. (Áldás utca.) Egy kedves kis baki kapcsán kitér arra, milyen is egy városi polgár. (Szabad, bátor, olyan akinek véleménye van és annak hangot is ad.) Taps.
Szerencsére köztársasági elnökünk aktív, és ideje híján nem jár haza Gödre. A nevezett szép nevû utca ugyanis maga a sártenger ilyentájt, és egyben a város talán legelhanyagoltabb közterülete. Igaz, este ez közvilágítás nem lévén nem nagyon látszik.
Arról álmodtam a minap, hogy amikor Árpi bácsi nyugdíjba megy, és hazajön Gödre, belekóstolhat a gödi polgáréletbe. Az elsõ sárfürdõzés után nyilván utánanéz, hogyan is van ez minálunk. Elõveszi az elmúlt év Gödi Körképeit, hátha írtak már errõl a lap oldalain. Ha egy kis szerencséje van, az 1999. december 15-i számban rátalálhat egy érdekes párbeszédre egy néven nevezett, jobbító szándékú polgár és egy "Göd Város Önkormányzata" álnéven író illetékes úr között. Ebbõl aztán megtudhatja Árpi bácsi is. hogy a sötétet el kell fogadnia úgy ahogy van, mert 40 600,- Ft-ba kerül egy lámpa és az Önkormányzat közvilágítási számlája megközelítette a 30 millió forintot. Ez annyira tarthatatlan, hogy télen pirkadatkor már ki kell kapcsolni és a teljes sötétedés elõtt 5 perccel kell csak bekapcsolni a közvilágítást. Igaz, hogy ekkor van a legnagyobb forgalom az utcákon, de ez így helyes. Ha pedig úgy gondolja az Árpi bácsi, hogy az utcák járhatóvá tétele az Önkormányzat feladata, akkor bizony egy jó nagyot téved, sõt jobban teszi, ha addig nem is jelentkezik az illetékes úrnál, amíg a teljes utca minden lakóját be nem szervezte egy önkéntes, 50%-os beruházási támogatás érdekében. Álmomban még tanácsoltam neki, hogy semmiképpen ne írjon cikket ezekrõl a dolgokról a helyi lapban, mert úgy sem veszik komolyan, sõt még talán meg is sértõdnek... de aztán felriadtam. Rossz álom.
Bokor György

KÖSZÖNÕ LEVÉL

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Jánosi Középiskola igazgatósága, tantestülete és Szülõi Tanácsa õszinte, szívbõl jövõ köszönetét fejezi ki a gödi Önkormányzati Hivatalnak, plébános úrnak, dr. Faragó László fõorvos úrnak azért, a szervezõi munkáért, az anyagi támogatásért, a szívélyes fogadtatásért, mindazért, amit a Jánosi gyerekekért tettek.
Köszönjük azoknak a szülõknek az anyagi hozzájárulást, bizalmat, szeretetet és gondoskodást, amit azért tettek, hogy a Jánosi gyerekek jól érezzék magukat.
Köszönjük a Németh László iskola igazgatónõjének és összes tanárainak a megértõ, bizalmas hozzáállást ezáltal lehetõvé téve számunkra az iskolalátogatást, minek révén maradandó élményekkel tértek haza gyermekeink.
Külön szeretnénk megköszönni Bednarik István családjának az ápolást, amit Varga Csaba betegsége alatt és után tettek.
Kívánjuk, hogy még sok éven keresztül gyakorolják ezt a fárasztó és áldásos munkát, lehetõvé téve még sok-sok kisdiáknak az Anyaország közelebbrõl való megismerését, reméljük viszontláthatjuk egymást és személyesen is viszonozhatjuk azt a sok jót, amit Önöknél tapasztaltunk.
Maradunk tisztelettel a viszontlátás reményében:
Kovács Péter, a városi középiskola igazgatója
Popovics Ida, a Jánosi Középiskola igazgatóhelyettese
Bíró Tibor, a szülõi Tanács elnöke
Pétruska Erzsébet, a Jánosi Községi Tanács képviselõje, pedagógus
Kelt: 1999. december 9-én Jánosiban

Az Alsógödi Szent István Egyházközség millenniumi ünnepségsorozatának IV. elõadása

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

HOL VAGY, ISTVÁN KIRÁLY? Millenniumi irodalmi összeállítás
2000. január 15-én
, szombaton 17 órakor a gödi József Attila Mûvelõdési Házban
SELLEI ZOLTÁN
elõadómûvész mûsora
Kesergõ vers a XVII. századból: Szent István királyhoz
Sík Sándor: Szentkirály szólongatása
Arany János: Szent László
Széchenyi István: Hitel (részlet)
Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz
Pázmány Péter: A nevelésrõl, a feslett társakról és hízelkedõkrõl, valamint a fösvénységrõl
Csokonai Vitéz Mihály: Zsugori uram
Kecskeméti Vég Mihály: Az LV. zsoltár
Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról
Váci Mihály: Utazás Bürokronéziában (részletek)
Dsida Jenõ: Tekintet nélkül
Wass Albert: Üzenet haza
Széchenyi István: Néhány szó a lóverseny körül (részlet)
Vörösmarty Mihály: Szózat
A mûsor az erkölcsi tartás fontosságát hangsúlyozza a nemzet életében, hol halálosan komoly, hol kacagtatóan vidám verseken és prózai mûveken keresztül.

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Árpád házi királynék Soltész István: Árpád-házi királynék - szentek és szeretõk
Az Árpád-házról hallván nagy királyok, erõs férfiak jutnak az eszünkbe, olyan férfiak, akik sok-sok évszázaddal ezelõtt megteremtették ezt az országot, akik - mai szóhasználattal - átvezették a magyarságot Európába. Róluk sokat tudunk: õk a magyar történelem fõszereplõi. De valószínûleg még a múltban járatosabb olvasók is könnyen zavarba hozhatók egy olyan kérdéssel, hogy mondjuk ki volt Könyves Kálmán királyunk felesége. Mert Katona József Bánk bán-jából ismerjük Gertrudis királynõ nevét, talán még Sarolta vagy Gizella neve sem teljesen ismeretlen, de a többiekrõl a század eleje óta nem jelent meg szinte semmi. Ennek a csendnek, ennek a hallgatásnak a falát szeretné áttörni ez a könyv. Ezek a nemes hölgyek megérdemelnek némi ismertséget. Különbözõ módon és különbözõ mértékben, de valamennyien hozzájárultak ahhoz, hogy ma itt vagyunk, s hogy ilyenek vagyunk. Pedig többnyire õk sem voltak akárkik. Jóhírû európai uralkodócsaládok leányai, akik nem csak az utódokat "biztosították" a királyi háznak, hanem sokszor jelentõs befolyást is gyakoroltak férjük, a magyar király politikájára. S ezenkívül is élték a királyi feleségek életét, teljesítették azokat a kötelezettségeket, amelyeket környezetük és koruk elvárt tõlük. Kolostorokat, templomokat, iskolákat alapítottak és gondoztak, kiházasították fiaikat és leányaikat, s ha a helyzet úgy hozta, részt vettek az udvari intrikákban is. Fogadják szeretettel és érdeklõdéssel tehát õket, higgyék el, megérdemlik!

- Mit várunk 2000-tõl - Gondolatok a jövõrõl

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nagy évfordulóhoz érkeztünk. Krisztus születése után a második alkalom, hogy újabb ezer évet hagy maga mögött az emberiség.
Történelemkönyvek hosszú sora tanítja, hogy mi történt 1999. év alatt. Sok vérrel, szenvedéssel teltek meg az oldalak, de a szeretet, az emberi jóság is kiolvasható a jeles mûvekbõl.
Ugyan mit hoz a harmadik ezer év és mit várunk a legközelebbi rokontól: 2000.-tõl?
Erre kértünk és kaptunk válaszokat.

Szegedi Sándor polgármester
Csodát semmiképpen, - nem hiszek a csodákban - sokkal inkább hiszek az átgondolt és jövõt építõ munkában. A következõ évtõl nem várok könnyebb gazdálkodást, hiszen jövõre tudunk elindítani olyan beruházásokat, amelyek hozadéka két-három év múlva jelentkezik. Bízom abban, hogy intézményeink mûködtetése zavartalan lesz, megépül a golf-pálya és a szálloda. A melegvizû strand folyamatos nyitva tartása biztosított lesz. Elindul a település városi képének kialakítása, melynek elsõ lépése a Kossuth tér, a Kincsem környéke, valamint a Bozóky Gyula tér rendezése. Tudunk csatornát építeni és egy kevéske utat. Az idei évhez hasonló nyugodt és eredményes testületi munkát várok és olyan segítõkész lakossági támogatást amit idáig kaptunk. Kívánok minden gödi polgárnak eredményes boldog új évet, valamint jó egészséget.

Ilyés Gizella alpolgármester
Várom az 1999-ben elkezdett fejlesztések folytatását. Elsõként említem a Köztársaság úti lakópark beruházásának beindítását, a színvonalas munka elkezdését. Májusban elkezdõdhet egy áj városrész kialakítása a Fürdõtábla területén, amely tovább emelheti Göd kertvárosi jellegét. Fontos teendõim sorába tartozik, hogy a Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálatot kedvezõbb körülményeket nyújtó épületbe helyezzük át. Jelen pillanatban ez azt jelenti, hogy ideiglenesen a Felsõgödi gyógyszertár épületébe költöznek át januárban. Továbbra is szem elõtt tartom a közterek és parkok szépítését, ápolását - a Bozóky tér rendezését, rendbetételét és a Kossuth tér teljes rehabilitációját. Magánemberként és alpolgármesterként azt kívánom minden gödi polgárnak, hogy szeressék a várost és éljenek kiegyensúlyozott, teljes életet.

Szinay József jegyzõ
Figyelembe véve az önkormányzat által az 1999-es évben megkezdetteket (pl. Simex beruházások) stabilabb anyagi háttér kialakulását várom, amely biztosítja mind a megfelelõ mûködési feltételeket, mind a további kisebb nagyobb beruházások alapját, amelyek további lehetõségeket jelenthetnek a jövõben az önkormányzat számára.
Egyes területeken - pl. közterület felügyelet - nagyobb hatékonyságot. A hivatal számára nyugodt munkakörülményeket - amelyek magukban foglalják mind a tárgyi, mind a még fontosabb anyagi feltételeket - és mindenek elõtt nagyobb megbecsülést a hivatal dolgozói számára. A magam részérõl békés, kiegyensúlyozott 2000. évet remélek.

Bátorfi József önkormányzati képviselõ
Mit várok a 2000. évtõl?
A válasz egyszerûnek tûnik, de nem az. Ugyanazt, amit életem során minden szilveszter estén remélek: legyen jobb mint az elõzõ év. Be kell vallanom, ritkán alakultak a dolgok kívánságom szerint, most pedig csaknem tíz év elteltével be kell látnom, hogy jobb már nem lesz, nem lehet, legalább is a hozzám hasonlók számára. Talán úgy 25 éve volt valami reménykeltõ javulás, de nem vettük észre, mert mindannyiunk mindkét keze tele volt munkával. Göd ügyeiben már nem nyilatkozom. Észrevételeimhez, javaslataimhoz, tiltakozásaimhoz támogatást vajmi keveset kapok, pedig az 5. számú körzet szabad területeinek eladásából a két településrésznek mintegy 130 millió forint bevétele volt. A ma is érvényes testületi határozat és a lakók belépési nyilatkozata ellenére jele sincs annak, hogy a félbehagyott csatornázás befejezõdik és így az egyik legrégebben adót fizetõ körzet végre pormentes utakkal városi jelleget ölt. Helyette egyre több a bûzös, zajos ipari üzem a kívánt üdülõváros kép ellenére.
Talán még segítene a lakókon, ha a 20-as, 30-as évek mintájára egy nem profitvezérelt csoport, hanem köztiszteletnek örvendõ gödiek városfejlesztõ és szépítõ egylete venné át tõlünk a dolgokat. Ami pedig a nemzet sorsát illeti? Úgy tûnik kár volt a sok erõfeszítésért, forradalomért, szabadságharcért. Minden, amit ez a nép egymagában - és sohasem a bajba sodródó politikusok - saját erejébõl, nélkülözések árán elért, felépített most végül úgy került és kerül idegen kézbe, hogy sem a vételár, sem az esetleges bérleti díj hatását fejlesztésekben nem tapasztaljuk. Tíz éve azt mondták, azért kell változtatni, mert koldusszegény az ország. Most olvasom, hogy még mindig van néhány ezer milliárdnyi eladni való érték. Ma már minden munkás, értelmiségi vagy mûvész ember egyszerûen kirúgható, sõt lassacskán már el sem tud helyezkedni, ha nem beszéli az új tulajdonos anyanyelvét. Száz éve, hogy az itthoni, akkori fejlett piacgazdaság hárommillió magyarból csinált koldust és ûzött el Amerikába másik három milliót. Ma már ilyen menedék sincs. Ha jól emlékszem errõl nem olvastam a rendszerváltást elõkészítõk és egyben kihasználók programjában.

Dr. László Domokos nyugdíjas egyetemi docens
Erre a fontos kérdésre többféleképpen lehetne válaszolni; lehetne égig érõ idealizmussal, és lehetne a földön megfogalmazott gondolatokkal is. Én már régen "leszálltam a földre" így tárgyilagos leszek. Sok minden érte a mögöttünk lévõ évszázadban hazánkat: két világháború, területeink kétharmad részét és lakosságának egyharmad részét elvették idegen hatalmak. Jómagam menekülésre kényszerültem Erdélyországból, de elõzõleg 18 hónapot raboskodtam román börtönökben, majd itt Magyarországon 1956 miatt kétszer letartóztattak, az egyetemi katedráról fizikai munkára tettek és húsz évig termelõszövetkezetbe számûztek; mindezek ellenére élve maradtam és megõriztem a jókedvemet.
Most mit várok a következõ évektõl?
Magyarország számára azt várom, hogy: - olyan kormányok vezessék, amelyek nem az önös hatalmi érdekeiket tartják szem elõtt, hanem társadalmi békességet és jobb létet teremtenek. - Olyan önkormányzat legyen Gödön - mindig -, amelyik a városunknak és lakosainak nyugodtabb, megelégedettebb éveket teremt. - A pártalakulások ne keressenek egymásban - sem országosan, sem helyben - ellenséget, hanem békés egymás mellett élésben építsék az országot és városunkat. - Azt várom, hogy ne fûrészelgessék továbbra is az íróasztal lábakat és a munkapadok talapzatait, hanem legyen "stabil" a dolgozók munkahelye,
Személy szerint azt várom, hogy még sok évig tudjak magunkon és másokon is segíteni! Végezetül: mindenkinek kívánok boldog-bõséggel áldott szerencsés kétezredik évet, valamint boldogabb évszázadot.

Palásthy Árpád iskolaigazgató
Mivel alapvetõen optimista ember vagyok, engedjék meg, hogy ne arról írjak, amit várok, hanem inkább arról, amit remélek.
Remélem, hogy a világot 2000-ben nem politikai, hanem olyan gazdasági döntések irányítják majd, melyek célja az lesz, hogy az emberiség egy kicsit jobban éljen. Hasonló tendenciát remélek Magyarországon is. Gödön 1999. meghozta a fejlõdéshez szükséges változásokat. Remélem, hogy a település eszmeileg is felnõ a városi ranghoz. Nagy felelõség hárul a jelenlegi képviselõ-testületre, választott vezetõinkre. Szigorú, következetes, de szociálisan érzékeny és átgondolt, nem kapkodó végrehajtását remélem a felvázolt céloknak: a város minél nagyobb gazdasági önállósága felé mutató lépéseknek. Remélem, hogy az oktatásra - nevelésre szánt pénz reálértéke nem csökken városunkban (sem) tovább, és a pedagógusok megbecsültsége sem. Ez ugyanis közvetve mindig gyermekeinkre hat vissza, az õ esélyüket csökkenti. Tudom, a település nagy áldozatokat hozott a gyermekekért mostanában az iskola- és óvodabõvítéssel, a sportcsarnok építésével. Ezek azonban csak a tárgyi feltételek, Végül remélem, hogy 2000-ben is elég lesz egy pedagógus házaspár jövedelme ahhoz, hogy két gyerekét, ha igen szerényen is, de még tisztességesen felnevelhesse...

Csáki József iskolaigazgató helyettes
Stabil oktatáspolitikát, komfortos béreket, nyugodtabb közéletet várunk. A környezet gondozását, megõrzését kívánjuk a fiataloktól is. A Gödön élõk érezzék városunk fejlõdését, szépülését. A Huzella iskola mûködési feltételeinek folyamatos fejlõdését várjuk. Az igazgatói pályázattal hosszú távú iskolai program kialakítását kívánjuk. Nyugodt munkafeltételeket jó közérzettel eltöltött ünnep- és hétköznapok egyaránti megjelenését várjuk.

Lukács Istvánné a Németh László iskola igazgatója
Szeretnénk, ha az új esztendõ békével, több megértéssel, nyugodt légkörrel, értékes emberi kapcsolatokkal örvendeztetnek meg bennünket, hogy munkánkat, a tanítást, nevelést méltósággal végezhessük, a szülõkkel együtt küzdhessünk gyermekeink jövõéért, hogy megérezzék az irántuk való tiszteletünket , s ezt megértve sikeresebben vegyék az akadályokat, hogy tanulóink fogékonyak legyenek a szépre, az értékesre, s idõvel boldog felnõttekké váljanak! Szeretnénk...
Szeretnénk, ha mi, pedagógusok több anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnénk!

Mácsay József tanár, a gödi KDNP elnöke
Év végi nagyon kedves társasjáték, mely a következõ év, sõt a mostani a következõ évszázad, s mily ritka alkalom, még a következõ évezred elvárásaira is feleletet vár, vagy inkább keres. A feleletek viszont már komoly jelzés értékûek is lehetnek. Lássuk csak:
1. A jövõ év: lakóhelyünk városi státuszát kezdje el valódi városi rangra emelni. 2. A jövõ évszázad: növekvõ számú (okos és egészséges) gyermekáldással is erõsítsen és boldogítson bennünket, nem kevésbé unokáinkat. 3. A jövõ évezred: hozzon egy valóban szép új világot, valódi szabadságot, a mainál több egyenlõséget az emberek számára. Mi pedig itt a Kárpát-medencében nemes büszkeséggel építsük, szépítsük tovább magyar hazánkat a benne élõ népek igaz örömére. És ha van, aki mind ezeket meghallja, vagy éppenséggel kell is, hogy meghallja, munkához láthat. Mert a jó tündérek csak ritkán vagy alig szólnak közbe.

Lengyel György a függetlenek elnöke
Egy szerelmes regény végén minden megoldódik és jóra fordul. A XX. század történetének utolsó éve nem lesz ilyen, több rosszat, mint jót hagy ránk. Mégis remélem és várom, hogy az egyének, a családok, a nemzetek rádöbbennek arra, hogy valakik elrontották a játékunkat. A játékot nekünk kell megjavítani, hogy újra játszhassunk, de jobban vigyázzunk rá mint eddig. Bízom benne, hogy jobbra fordul az emberiség sorsa. Az iskolákban nem csak tanítanak, hanem nevelnek is. Ennek hatására több lesz a tisztességes és tisztelettudó ember, mint a tiszteletlen és a megalkuvó. Szûnjenek meg a "hamis próféták". A bõség kosara, a jog asztala, a szellem napvilága legyen az emberiségé!

Sallai Mária volt fõkönyvelõ
2000. Ezredforduló. A 20. század borzalmainak végét jelentené. A családok, a nemzetek éljenek egymással békében. A mindennapok problémáit egymás iránti szeretettel oldjuk meg. Az emberek biztos anyagi hátteret tudjanak maguk mögött. A nyugdíjasok ne a "tervezett", hanem a való inflációt megközelítõ nyugdíjemelést kapják, mert csak úgy tudják biztosítani a hátralévõ nyugodt éveket. Segítsük a bajbajutottakat, éhezõk, hajléktalanok seregét. Két szelet kenyerünkbõl egyet nyújtsunk át nekik. A Béke ne csak szólam legyen, és a szeretet ne csak karácsonykor nyilvánuljon meg.

Kiss Attiláné gyógyszertári asszisztens
A dátumváltással sajnos még nem oldódnak meg a problémák, tehát 2000-ben is ugyanazokkal a gondokkal, talán még többel kell megküzdenünk mint 1999-ben. Pozitív változást az Európai Unióba való felvételünk hozhat, de ez még a távolabbi jövõ.

Szõcs Jánosné Göd 1. postavezetõ
Hogy mit várok az új esztendõtõl? Elsõsorban békét és nyugalmat. Jó volna reggelente szorongás nélkül ébredni. Biztosan tudni azt, hogy lesz még holnap, hogy a gyermekeink félelem nélkül nõhetnek fel. Nem kell nélkülözniük sem nekik, sem azoknak akik a világ más részén élnek. Szeretetet, megértést. Nagyon fontos, hogy ebben a rohanó világban legyen idõnk és türelmünk a másik emberre. Elég egy mosoly, egy bátorító szó, egy kézfogás ... azt szeretném, ha ezt mindenki felismerné, mert: "Az élet teljességét nem években mérik, hanem örömben kinek-kinek annyit ér az élet, amennyi örömet szerez másoknak."
Ezekkel a gondolatokkal szeretnék békében, szeretetben, örömben és megértésben gazdag boldog új esztendõt kívánni.

Dudás Ágnes kozmetikus
Mit várok az elkövetkezõ idõben? Jézusé a jövõ is. Az emberiség sorsát, mai napig (is leginkább befolyásoló tényezõk) a Jézus által felvetett kérdések, a bûnnel való könyörtelen szembesülés határozzák meg. A következõ évezredre is ez fogja rányomni a bélyegét. Az fogja meghatározni sorsunkat, hogy ezekre a kérdésekre hogyan reagálunk. Tudatában vagyunk-e, és engedelmeskedünk-e a Teremtõ által elküldött igazságnak, vagy pedig a magunk útját járjuk továbbra is. Én azt várom az elkövetkezõ idõben, hogy egyre többen szembesüljenek az Igazsággal és lépnek rá az Igazság útjára. (Jézus az Út, az Igazság és az Élet.) Az igazság emeli fel az egyéneket és a nemzetet is. A jövõ a béke emberéé!

Meszlényi Zoltán fõmérnök
Hazánk ezer éves történelmi értékeinek megõrzésével méltó helyet foglalhat el az újjá alakuló Európában. Ezért viszont dolgozni kell közösen, egyetértésben az államalapító Szent István király hitével megerõsödve. Az emberi méltóság elnyeréséhez szükséges jólét, biztonságérzet és kulturális lehetõség elérhetõvé válik országunkban mindenki, így a városiasodó Göd polgárai számára is. Ezért munkánkon sok más mellett javítandó: - a közcélú anyagi és szellemi tõke felhasználási hatékonysága; - a döntések szakmai megalapozottsága, távlati hatások vizsgálata; - a lakosság tájékoztatása, vélemény kikérés, kiszolgáltatás elleni védelme; - a lakosság segítõkészsége, közéleti felelõsségérzete, közcélú munkára.

Gulyás Miklós a Gödi SE asztalitenisz szakosztályának vezetõ edzõje
Az ezredfordulóval kapcsolatban nincsenek különleges illúzióim. Ezredfordulót megélni különleges, megismételhetetlen alkalom, szeretném, ha olyan pozitív változások következnének be az emberiség életében, melyekre utódaink szívesen emlékeznének. Várom, hogy településünkön is meginduljon egy fejlõdés, mely hozzájárul a városi arculat kialakulásához. Szeretném, ha az oktatásban végre lezáródnának a tantervi reformok, változtatások és olyan feltételek teremtõdnének, melyek vonzóbbá tennék a tanári pályát. Az általam irányított sportágban várom, hogy csapatunk feljusson a nemzeti bajnokságba.

Tamás Bea vállalkozó
Szeretném, ha az emberek jobban és önzetlenül szeretnék egymást. Örülnék, ha Göd szép tiszta és virágos város lenne és elfogynának városunkban a munkanélküliek. Legyen hatékony és végrehajtható határozatokat hozó képviselõ-testületünk. Göd emelkedjen kulturális szinten. Szeretnék minél több helyi és idegenbõl jött mûvészek alkotásait bemutató képzõmûvészeti kiállítást felkeresni. Jó lenne, ha az emberek kedve úgy a hétköznapokon, mint az ünnepnapokon optimistává válhatna, életkörülményeik javulásával.
Lejegyezte: Balassa Tibor

Életének 92. esztendejében, rövid szenvedés után, 1999. december 30-án elhunyt lapunk munkatársa, Balassa Tibor

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1908. április 26-án született a Somogy megyei Igal községben. Iskoláit Dombovárott és Kaposvárott végezte, majd érettségi után Mosonmagyaróváron, a Mezőgazdasági Akadémián folytatta.
Édesapja bíró volt és szerette volna, ha fia is a jogi pályára lép és ügyvéd lesz. De ő inkább nagyapja hivatását választotta. Volt mezőgazdász, majd a Bajnok Konzervgyár igazgatója és tulajdonosa. Így lehetősége nyílt, hogy 1944-ben üldözöttek életét mentse meg a deportálástól.
Háború után az akkori Kisgazdapárt képviselőjeként Heves megye főispánja lett. 1947-ben egy Gyöngyös melletti kis faluban kisemmizve, kétkezi munkával tartotta el családját. Néhány év múlva jelenlegi feleségével – aki 38 éven át volt társa – és leányával egy kis hegyi faluba költözött, ahol előbb agronómusként, majd tsz elnökként tevékenykedett öt éven át, elősegítvén a település anyagi felemelkedését.
Nyugdíjazása után 1973-ban, a gödi termelőszövetkezetben vállalt munkát az agronómián s – felelevenítve diákkori ambícióit – a szövetkezet lapjában közölt írásokat. Az újság megszűnésekor a Gödi Körkép elindításánál bábáskodott és több mint tíz éven át volt az önkormányzat lapjának hűséges és fáradhatatlan újságírója, majd szerkesztője. Főszerkesztők jöttek, mentek, ő maradt. Utolsó pillanataiban is arra gondolt, hogy cikkei időben eljussanak a felelős szerkesztőhöz. Az évtized alatt több mint ezer írása jelent meg, elsősorban a sportrovatban. Nem véletlenül, hiszen szerette a sportot, kivált a kézilabdát. Nem volt olyan edzés és mérkőzés, ahol ne lett volna jelen, lelkesítve buzdítva a csapatot. Ifjabb korában ő maga is szívesen úszott, lovagolt és versenyszerűen teniszezett.
Mindig a közösségért munkálkodott, nem létezett olyan kérés, amit ne intézett volna el. Nem ismert fáradtságot, önzetlenül mindig kész volt segíteni másokon. És tervezte a jövőt: télen sokat sétálni, pihenni, tavasszal Berényiék halastavához kirándulni, Pestre színházba menni és szeretett magyar tengeréhez, a Balatonhoz fürödni. Tervezte, hogy könyvet ír életéről. A vázlat elkészült. A mű elmarad. És mint évfolyamának utolsó tagja a rubin diplomát sem veheti már át szeptemberben a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémián.
Igen „Ember tervez, Isten végez”.
Balassa Tiborné és Tamara

Távozott egy gödi gavallér
Az olvasó ebben a számban találkozhat utoljára a jól ismert Balassa szignóval. Többé nem olvashatjuk se a (B.T.), se a (bor), se a (tiborcius) aláírást a cikkek végén. Mindannyiunk Tibor bácsija a múlt év utolsó előtti napján elindult a hosszú úton. Valahogy nem illik a róla alkotott képbe, hogy lekéste 2000-t. Bár – mint mondani szokták – szép kort ért meg, távozása hihetetlen, még ha az elmúlás törvényszerűsége fölött napirendre térünk is. Ő úgy tartozott Gödhöz, mint mondjuk a Duna. Örök darab volt. Augusztusig – ekkor parancsolta le a kétkerekűről háziorvosa – elmaradhatatlan volt bicikliző alakja a gödi utcákról. Szellemi frissessége a nálánál 40 évvel ifjabbaknak is dicséretére vált. Mindig „képben volt” s pontosan tudta mikor, mi történt a nagyvilágban és a szűkebb pátriában, Gödön. Minden érdekelte, legyen az sport vagy politika. A derű állandó útitársául szegődött, s humorát még betegen sem vesztette el. Legalább egy vicc mindig volt a tarsolyában. Szívesen tréfálkozott ismerőseivel, a sportolókkal, na meg kedves kártyapartnereivel is. A boldog békeidőket idézte fiatalokat is megszégyenítő udvariassága és a gyengébb nem iránti tisztelete. Minden egyes találkozásunkkor kitüntetett kézcsókjával – mint mondta –, „szigorúan a bal kézre, Katika”.
Tibor bácsi, hiányozni fog.
Ráksi Katalin
Balassa Tibort Göd Város Önkormányzata saját halottjánka tekinti. Temetése 2000. január 14-én, 13 órakor lesz az alsógödi új temetőben.

Kis karácsony, nagy karácsony...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Vöröskeresztesek Klubja december 14-én karácsonyi összejövetelt tartott a József Attila Mûvelõdési Házban. A kölcsönös ajándékozás után karácsonyi dalokat énekeltek az egybegyûltek.
A Huzella Tivadar Általános Iskola tanulói, Koráhné Szûcs Mária tanárnõ betanításával és vezetésével betlehemes játékot mutattak be, melynek nagy sikere volt. Halk karácsonyi muzsika mellett szívélyes beszélgetést folytattak az összejövetel résztvevõi. Az egyik Vöröskeresztes tag saját készítésû háromszögletû vállkendõt adományozott a klubnak, mely játékos licit útján 1 000,- forintért kelt el. Az összeg a közös kasszát gyarapította. A klubtagok által hozott sütemények és üdítõitalok alatt roskadoztak a gyönyörûen feldíszített asztalok.
Kár, hogy rövid ideig tartott a meghitt elõkarácsony, mert a termet már más programra is lefoglalták. A klubtagok kollektívan megtekintették Maglai Ferenc karácsonyi bélyegkiállítását. A szervezésért dicséret illeti Freyné Gizikét és közvetlen aktivistáit.

* * *

Karácsony estet rendezett a Horizont Klub is a mûvelõdési házban. Selmeczi László elnök szívélyes szóval üdvözölte a megjelenteket és saját életébõl kiragadott példával bizonyította az élet furcsa szituációit. Elmondta, hogy munkássága során egy esetben a faluban Õ volt a prédikátor, orgonista, kántor és harangozó egy személyben. Sok gyerekes családban nõtt fel és nem mindig tellett ünnepi fenyõre, ilyenkor egy rozmaring ág helyettesítette a karácsonyfát.
A Horizont karácsony estjén Selmeczi László emlékezéseit rangos mûsor követte. Kovács Gergõ, Lukács evangéliumát olvasta fel, melyet Kovács Géza zenekísérete tett igazán hangulatossá. Emelte az áhítatot Ady Endre "Harang csendül" címû versének meghallgatása. Tóth Tímea és Tóth Edit gitár és fuvola elõadása nagy sikert aratott. Dézsi Ivett és Juhász Tamás táncprodukciója felejthetetlen élmény volt. A terített asztal a családias hangulatot, igazi karácsonyi estet varázsolt.
(Balassa)

Cserkész karácsony az erdõben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Cserkész karácsonyA 801-es Losonczy István cserkészcsapat minden évben egy kis karácsonyi ünnepséget rendez, amit az idén december 23-án tartottunk.
Ezen a csípõs téli napon délután 3 órakor találkoztunk és indultunk a városunk határában lévõ közeli erdõbe az elõre kiszemelt helyre, ahol már várt bennünket parancsnokunk egy egyszerûen, de szépen feldíszített fenyõfa mellett. Mi is vittünk a fára mézeskalács díszeket, amit az õrsi gyûlésen készítettünk. Körbeálltuk a karácsonyfát, karácsonyi énekeket énekeltünk és régi karácsonyi emlékeket meséltünk egymásnak. Parancsnokunk elmondta a Betlehemi Láng történetét és azt, hogy miként kerül el hozzánk olyan messzirõl. Bécsig repülõgéppel hozzák, onnan pedig a cserkészközpontunk autóval a központba, majd csapatonként szerte az országba. Itt is égett már a Láng egy viharlámpában, amirõl minden cserkész meggyújtotta a gyertyáját. Egy szép karácsonyi-cserkészverset is elszavalt egy nagyon szerény cserkész, aki a nevét sem engedte ideírni. A megszokott ajándékozás sem maradt el. Egyik öregcserkész testvérünktõl kaptunk lábszárvédõ harisnyát, ami majd túrázásnál nagyon hasznos lesz. Ezután a hazulról hozott sütemények és forró tea elfogyasztása várt ránk. Búcsúzóul még elénekeltük a cserkészindulót és egy szép karácsonyi dalt.
Ha hó borította volna a tájat, még szebb lett volna. A hideg viszont pirosra csípte arcunkat, bensõnket pedig már Szentkarácsony melege járta át, amit szívünkben magunkkal vittük otthonainkba.
Bednárik Zsófia
õrsvezetõ

Karácsonyi hangversenyek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gyönyörû karácsonyi hangverseny részesei lehettünk a felsõgödi római katolikus templomban december 20-án este. A Németh László Általános Iskola tanárai és diákjai örvendeztettek meg mûsorukkal bennünket: szülõket, gödi lakosokat.
A rendezvényt az 1. osztályosok pásztorjátéka nyitotta meg, majd ezt követõen zenei darabok váltogattak egymást. Orgonamûveket hallhattunk iskolánk zenetanáraitól: Deákné Kecskés Mónikától, Pálvölgyi Zsolttól, Horváth Orsolyától.
Az énekkarnak köszönhetõen gyönyörû karácsonyi dalok csendültek fel. Nyikes Róbert tanár úr az idén is nagy sikert aratott trombitaszólójával. Újdonságként említendõ meg az iskola tanáraiból álló kamarakórus szereplése, amely szép karácsonyi dalokat adott elõ. Színesítette az est hangulatát Szabó Sándor tanár úr gitárjátéka.
Az ünnepséget fokozták Soós Eszter tanárnõ hegedûjátéka és Horváth Katalin tanárnõ fuvolájának felcsendülõ hangja.
Köszönjük iskolánk tanárainak, diákjainak, a szülõknek, a plébános úrnak, hogy az évek óta megtartott hangverseny az idén sem maradt el.
Karácsony elõestéjén összehozta az embereket, hívõket, nem hívõket egyaránt egy ilyen szép rendezvény. Lélekben megfogjuk egymás kezét, egy kicsit megállunk a rohanó életben és egymásra figyelünk.
Köszönet ezért a szép pillanatért mindenkinek!
Halász Gáborné
szülõ

Könyvtári hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000-ben is várjuk mindkét könyvtárunkban kedves Olvasóinkat az alábbi már megszokott és újabb folyóiratokkal is.
Központi könyvtár (Pesti út 72.)

Anyák Lapja, Autó Motor, Bravó, Burda, Családi Ház, Dörmögõ Dömötör, Dumbó, Élet és Irodalom, Élet és Tudomány, Fürge Ujjak, Glóbusz, Házi Praktika, História, Hobbyállat Magazin,
HVG, Ideál, Ifjúsági Magazin, 2 Zsiráf, Kertbarát Magazin, Kincskeresõ, Kiskegyed, Kiskegyed Konyhája, Kritika, Kulturális Közlöny, Magyar Horgász, Magyar Konyha, Magyar Közlöny, Modell és Makett, Népszabadság, Nõk Lapja, Az Otthon, Õszidõ, Ötlet Mozaik, 576 KBYTE, Pályázat figyelõ, Pesti Mûsor, Süni és a Természet, Story, 100 x Szép, 168 óra, Szép Kertek, Szivárvány, Taps, Természet Búvár, Természet Világa, Tiszatáj, UFÓ Magazin, VOX Magazin.

Fiókkönyvtár (Göd, Kálmán u. 13.)

168 óra, Élet és Tudomány, Kiskegyed, Nõk Lapja, Story, Szabad Föld, Autó Motor, Dörmögõ Dömötör, Szivárvány, Természet, 100xSzép, 576 KBYTE, Anyák Lapja, Burda, Családi Lap, Fürge Ujjak, Házi Praktika, Ideál, Ifjúsági Magazin, Kedvenceink, Kertbarát Magazin, Magyar Konyha, Az Otthon, Õszidõ, Ötlet Mozaik, Szép Lak, Természet Búvár, Szép Kertek.

A gyermekkönyvtárba 1998-ban 306-an iratkoztak be. Örvendetes, hogy 1999-ben már 363-an. Hogy az olvasásról ezután se szokjanak le a gyerekek, abban továbbra is kérjük a családok és a pedagógusok segítségét! Mi a magunk részérõl ingyenes könyvtárhasználatot biztosítunk a 14 éven aluliaknak.

Az idei könyvtári beiratkozási díjak:
14 év alatt: ingyenes
nappalis diákok: 200,-Ft
felnõttek: 400,-Ft
nyugdíjas: 300,-Ft
70 év felett: ingyenes

Lakóparki fejlesztések Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Térképrészlet ,lakóparkGöd Város Önkormányzata és a Simex Hungária Kft. közötti megállapodás értelmében a Kft. két területet is megvásárol az Önkormányzattól, hogy ott teljesen közmûvesített lakótelkeket alakítson ki. Mint ismeretes, az egyik terület a Köztársaság útja és a Duna-part közötti rész, a másik pedig a Fürdõtábla területe. A Simex Hungária Kft-nek nem ez az elsõ ilyen jellegû ingatlanfejlesztése. A gödi fejlesztésrõl és a Kft egyéb tevékenységeirõl kérdeztük Gyulai Lászlónét, a Simex Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatóját.

- Kérem, mutassa be egy kicsit a Simex Hungária Kft. tevékenységét!
- A Simex Hungária Kft. 1995 óta foglalkozik ingatlanfejlesztéssel. A teljes képhez hozzátartozik, hogy valójában egy cégcsoportról van szó, több kft-vel, de itt Gödön csak a Simex Hungária Kft. van jelen. Fõ tevékenységünk nagyobb méretû, közmûvesítetlen területek megvásárlása, majd közmûvesítése és családi házas telkekre parcellázva eladása. Hangsúlyoznám, hogy minden telket teljes közmûvel adunk át, tehát víz, villany, gáz és csatornacsatlakozással a telekhatáron belül, valamint aszfaltutat építünk, megoldjuk a csapadékvíz elvezetését, és a közvilágítást is kiépítjük.
Az eddigi legnagyobb projektünk Törökbálinton, a Tükörhegy területén valósult meg, ahol 1995 óta mintegy 500 családi házas telket értékesítettünk és 40 sorházi lakást is felépítettünk. Most zajlik - szintén Tükörhegyen - egy lakásépítési projektünk, melynek keretében 50 sorházi lakást építünk.
A fentieken túl most veszünk meg egy 8 hektáros területet Szentendrén, a gyönyörû panorámával rendelkezõ Boldogtanyán, mely egyébként szinte pontosan átellenben van a Köztársaság úti új telkekkel. Pest közelében ezen felül Pécelen rendelkezünk még eladó építési telkekkel.
- Mekkora forgalmat bonyolítanak le egy évben?
- Idén 1 milliárd Ft feletti árbevételt realizáltunk; ez a szám évrõl-évre növekszik.
- Hol található az irodájuk?
- A székhelyünk a Dunán ring, mivel egy saját építésû és tulajdonú irodahajón rendeztük be a munkahelyünket. Vendégeink mindig meglepõdnek és dicsérik a nem szokványos választást.
- Hogyan biztosítanak forrásokat a fejlesztéshez?
- A cégcsoportnak hosszú idõre visszanyúló kapcsolatai vannak különféle bankokkal. A fejlesztésekhez mi általában az önerõt és a fedezetet biztosítjuk, a többit pedig a bankok nyújtják, hitelek formájában. 1999-ben is komoly mértékû hiteleket nyújtottak számunkra olyan bankok, mint az OTP vagy a K&H Bank. Ismerve a bankok szigorú hitelbírálati rendszerét, ebbõl is látható, hogy cégeinket komolyan veszik, referenciáit elismerik.
- Hogyan figyeltek fel Gödre?
- Munkatársaimmal folyamatosan kutatjuk a lehetséges területeket Budapest környékén. Sajtófigyelést végzünk, tájékozódunk a szaklapokból, keressük a kapcsolatokat a szóba jöhetõ magánszemélyekkel és cégekkel, valamint az önkormányzatokkal. Így találtunk rá Gödre is.
- Milyen a kapcsolatuk az Önkormányzattal?
- Elöljáróban hadd mondjam el: nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen nagy múltú településen vághatunk bele egy vállalkozásba. Telektulajdonosként mi is nagyon örülünk, hogy Göd fejlõdését elismerve, a köztársasági elnök úr idén várossá avatta a települést. Az Önkormányzat és a Simex Hungária Kft. között a kapcsolat az elsõ pillanattól kezdve igen jó; a hivatalos munkakapcsolaton túl is oldott légkörben folytak és folynak a tárgyalások. Megjegyezném, hogy szakmai szempontból kitûnõen felkészültnek tartjuk az Önkormányzat képviselõit és munkatársait.
- Hogyan áll a gödi projekt?
- Talán ismeretes, hogy Gödön két területen is érdekeltek vagyunk. Az egyik a Köztársaság útja és a Duna-part között elterülõ rész, a másik pedig a Fürdõtábla területe. Mindkét területre kötöttünk már megállapodást az Önkormányzattal, és a vételár-részletek átutalása a szerzõdés szövegének megfelelõen, mindig határidõben történik. A Duna-parti telkek jó része egyébként már elkelt. A közmûvesítés és a parti sétány kialakítása tavasszal kezdõdik meg, míg a Fürdõtábla értékesítése szintén tavasszal indul meg. A Fürdõtábla mintegy 30 hektáros területe egyébként jó alkalmat kínál arra, hogy szinte egy új városrész szülessen meg, remélhetõleg minden gödi polgár örömére.
Ezzel kapcsolatban szeretném e lap hasábjain is arra ösztönözni a gödi vállalkozókat, hogy a Fürdõtábla-projektbe beszállítóként, alvállalkozóként, építõként, tervezõként, stb. együttmûködjenek a Simex Hungária Kft-vel. A területen tereprendezésre, közmûtervezésre, közmûépítésre és - feltehetõen - (sorházi) lakás építésre is sor fog kerülni. Minden ezzel kapcsolatos jelentkezést szívesen fogadunk a Simex Hungária Kft. telefonszámán: (06 1) 359-01-92.
Továbbá ugyanezen a számon várjuk a javaslatokat az új lakópark elnevezésére is, minden kedves gödi polgártól, akiknek ezúton szeretnénk békés, boldog új esztendõt kívánni.

KIS MESEMONDÓK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Németh László iskolában 1999. december 10-én került megrendezésre a megyei mesemondó verseny, melyre 12 helyrõl harminc gyerek nevezett be.
Eredmények
I. korcsoport (1-2. osztályosok):
1. Greff Melinda Dunabogdány, Általános Iskola; 2. Watzek Luca Visegrád, Áprily Lajos Általános Iskola; 3. Leszkovszki Zsófia Dunakeszi, Kõrösi Csoma Sándor Általános Iskola.
Kiemelkedõ teljesítményért még oklevelet kapott:
Kiss Brigitta Dunakeszi, Kõrösi Csoma Sándor Általános Iskola; Major Dániel Vác, Földváry Károly Általános Iskola; Pardavi Vanda Pomáz, Sashegyi Általános Iskola; Móczó Bettina Õrbottyán, Általános Iskola.
Közönség díját kapta: Móczó Bettina Õrbottyán, Általános Iskola.
II. Korcsoport (3-4. osztályosok):
1. Márkosi Metta Visegrád, Áprily Lajos Általános Iskola; 2. Tóth Bernadett Vác, Földváry Károly Általános Iskola; 3. Horváth Nóra Dunakeszi, Kõrösi Csoma Sándor Általános Iskola.
Kiemelkedõ teljesítményért oklevél:
Horváth Eszter Göd, Németh László Általános Iskola; Kótay Nagy Annamária Vác, Földváry Károly Általános Iskola; Egri Dániel Pomáz, Mátyás király Általános Iskola; Balázs Barbara Vác, Juhász Gyula Általános Iskola
Közönség díját kapta: Márkosi Metta Visegrád, Áprily Lajos Általános Iskola.

A Bokorugrók takarítják a havat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mégis fehér karácsonyunk lett, sõt december 28-án városunkra is tetemes mennyiség hullott a gyermekek örömébõl. Az ünnep elmúlt, a hó megmaradt, s ha hinni lehet az elõrejelzéseknek, egész januárban tartja magát a hideg és a velejáró jégpáncél. A meleg szobából szép a hófödte táj látványa. Ám ha gépkocsival vagy gyalogosan útra kelünk, bizony mindkét esetben óvatosan kell araszolgatnunk. Gyalogosan elcsúszni fájdalmas, autóval megcsúszni költséges lehet. Nem árt, ha útjainkon télidõben is biztonságosan közlekedhetünk
A Polgármesteri Hivatalban érdeklõdtünk, vajon ki takarítja a Göd útjain a havat? Mint Molnár Jenõtõl, a Mûszaki Iroda ...-tõl megtudtuk, a Hivatal hó eltakarítási szerzõdést kötött a Bokorugró Kertépítõ és Közterület fenntartó Kft-vel az 1999. december 1. és 2000. február 28. közötti idõszakra. A Kft. három géppel és kézi erõvel takarítja el a városban a havat. A szerzõdés értelmében, elsõ körben Göd aszfaltburkolatú útjait, második körben pedig a földutakat, valamint a közintézmények és közterületek körüli járdaszakaszokat takarítják meg a hótól a Bokorugró Kft. dolgozói. Egyidejûleg csúszásmentesítik is a megtisztított útszakaszokat.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a téli útviszonyok figyelmen kívül hagyásával a sokszor 3-5 milliós csodajárgányokkal, téli gumik nélkül lehessen száguldozni Göd útjain. Egy óvatlan pillanatban bármelyikjármû kormányozhatatlanná válik a jeges úton és törik az autó.
Még nagyobb a baj, ha csont törik. De ebben már többnyire azok az ingatlantulajdonosok a vétkesek, akik nem takarítják el a havat a járdáikról, és nem gondoskodnak a házuk elõtti szakaszok csúszósmentesítésérõl.
A gyalogosok biztonsága a kereskedõkre is kötelezettséget ró. Vevõik testi épsége érdekében sem árt, ha üzleteik elõtt gondoskodnak a járdák tisztaságáról.
Vigyázzunk egymásra! r. k.

Sózott utak ...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A talpak betegsége télen
A téli hideg, fagyos idõ nemcsak nekünk, embereknek okoz megpróbáltatásokat, hanem kutyáink számára is. Rendkívül gyakori így télen a talppárnák és az ujjak közötti bõr betegségei. Akár kistestû, akár nagytestû kutyáról van szó, a sétáltatások alkalmával a jeges, havas, latyakos, sózott utcákon komoly sérülések érhetik kedvencünk végtagjait. Néhány hasznos tanács a téli, hideg napokra:
Hó: a friss hóban nyugodtan vihetjük kutyánkat sétálni, kirándulni, feltétlenül töröljük szárazra végtagjait!
Latyak, só: Bár kutyáink talpbõre ellenálló, de a sós, nedves környezetet hosszabb ideig nem képesek elviselni. Ilyenkor a talp bõre és az ujjak közötti bõrterület felázik, kimaródik, eleinte enyhe bõrgyulladás alakul ki, majd késõbb a kutya saját, "gyógyító" nyalogatásával ezt súlyosbítva heveny nedvezõ bõrgyulladást és szõr kihullását okozhatja.
A sétáltatásból haza érkezve azonnal nedves ronggyal töröljük át a lábakat, ha meg oldható, akkor inkább mossuk meg tiszta, langyos vízzel a végtagokat. Ha sérülést is észreveszünk a talppárnákon - pl. jég okozta - a sebet fertõtlenítsük le jódoldattal (Betadine oldat). Ne hagyjuk, hogy kedvencünk nyalja a sebét!
Súlyosabb esetben kutyánk egy-két lábára sántít, ritkán a végtagját nem is helyezi a talajra, nem szívesen mozog a fájdalom miatt.
Az enyhébb esetekben is azt tanácsolom, inkább vigyék el állatorvosukhoz kedvencüket a mielõbbi gyors és korrekt gyógykezelés érdekében (fertõtlenítés, antibiotikumos kenõcs, gyulladáscsökkentés).
Megelõzés: A téli sétáltatások, kirándulások elõtt talppárnavédõ, víztaszító kenõccsel érdemes kutyánk lábát bekenni a só, latyak ellen. Manapság már vásárolni lehet "kutyacipõt" is kedvencünknek minden méretben és különbözõ színekben, melykiválóan védi a lábakat, bár a sikeréhez egy dolog szükséges - az, hogy a kutyánk a cipõt elviselje lábain!
Dr. Megyery Csaba állatorvos
Göd, Templom u 2/a 06-20-93-51-790

EGÉSZSÉGÜNKRE

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Életmód, környezetvédelem, biokertészet

BiokertA múltban szokás volt a gyümölcsfák törzsét bemeszelni, védendõ a törzset a télvégi, kora tavaszi hõmérsékletingadozás okozta károktól, olyan elmélet alapján, hogy sokszor már télen is napsütéses idõben 15 ºC fölé emelkedhet a hõmérséklet, míg éjszaka - 10 ºC alá is csökkenhet, amit a fa törzse nem tud károsodás nélkül elviselni. Megrepedezik, búvóhelyet adva a férgeknek, petéinek és kórokozóknak. Mivel viszont a fehér mész visszaveri a napsugarakat, ezért nem melegszik úgy fel a fa kérge, kisebb lesz a hõingadozás, csökken a repedezés veszélye.
Az én gyümölcsfáim törzse már fiatalon megrepedeztek, varasodtak, amit elõsegített a növekedést serkentõ laza, dús tápértékû biotalaj is, amíg el nem kezdtem egy gyógyító hatású törzskenõcs használatát.
A kenõcs elkészítéséhez szükséges:

A keverékhez a vizet utoljára adagoltam, vigyázva, hogy a massza jól kenhetõ, de ecsettel felhordható legyen a fatörzsre. A mûvelet végzéséhez legjobb a napsütéses télvégi idõ, mert fontos, hogy a massza estig a fatörzsre száradjon, nehogy éjjel megfagyjon, vagy bármilyen csapadék lemossa azt. A fák törzsét természetesen a fatörzskenõcs felhordása elõtt le kell tisztítani, a hibás fakérgeket kéregkaparóval eltávolítani, a repedéseket kikaparni, végül az egész fatörzset drótkefével letisztítani egy papírlapra, hogy a megbújt élõsködõk és tojásaik nehogy a hóra, vagy a talajra, majd a talajba és tavasszal a fára kerüljenek.
Az így leápolt gyümölcsfám törzse egy-két év múlva rendbejött, a sebek, hegek begyógyultak. A kenõcs világos színe egyúttal helyettesítette a mész fényvisszaverõ hatását is.
Kép és szöveg: Baji Ferenc

Életmód, környezetvédelem, biokertészet

Áttérve az egyéb fõznivalókra, elõrebocsátom, hogy leveseimet, fõzelékeimet általában csak behabarom zabpehelyliszttel, de a kelkáposzta mindig kivétel, mert hozzá hagymás rántást készítek piros paprikával, vagy pörkölt szaftot paradicsommal, zöldpaprikával, de még õrölt köményt és csipet borsikafüvet is teszek bele.
Fõzelékekre jó feltét a Natura boltokban kapható búzakolbász, amibõl finom melegszendvics is készíthetõ. Kedvenc ételem a lencsefõzelék párolt karalábé feltéttel. Máshoz jó a barnakenyérszelet is, vízbe mártva, sózott barnalisztbe forgatva és libazsírban kisütve. Vagy a pirított hagyma és savanyú káposzta. Jó feltétek még Nagyi és Nati krokettjei és hasonló a sárgarépa fasírt is: reszeljünk le 1-2 sárgarépát, tegyünk hozzá 2-3 kanál teljes kiõrlésû lisztet, 1 fej vöröshagymát reszelve, darált köményt, tengeri sót, és annyi darált tönkölybúzát, hogy fasírtnak összeálljon és libazsírban süssük ki. Barnarizs körettel is finom.
Savanyú káposzta gombával (nagyon ízlik) 4 személyre
Hozzávalók: fél kiló savanyú káposzta, fél kiló gomba aprítva, három fej vöröshagyma apróra vágva, négy evõkanál kuk. olaj, fél csésze árpagyöngy, egy csipet tengeri só, fehérbors és pirospaprika ízlés szerint.
A vöröshagymát és a gombát az olajon megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával. Hozzátesszük az átöblített szavanyú káposztát és vízzel felöntjük. Végül beletesszük az árpagyöngyöt, sózzuk, borsozzuk és fedõ alatt készre fõzzük.
Feketeretek saláta, specialitásom
Kb. egy fél feketeretket meghámozok és lereszelem, majd almaecetet öntök rá 4-6 kanállal ízlés szerint és állni hagyom legalább néhány óráig. Közben összevágok hasonló mennyiségû vöröskáposztát, megfõzöm és kihûlés után levével együtt a retekre öntöm, majd hozzáadok 1 evõkanál olívaolajat, 1-2 evõkanál mézet és 1 citrom levét. Végül harmadiknak még valami zöldségfélét: fehérkáposztát, savanyú káposztát, fejes salátát összevágva (tépve), vöröshagymát, lilahagymát, reszelt sárgarépát, kínai kelt stb. Az egészet jól összekeverem és a hûtõbe teszem, ott is tárolom felhasználásig.
Jó étvágyat és jó fõzõcskézést!

Drogveszély

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A kísérletezési szakasz tennivalói
Képzelje el a következõt!
Rendrakáskor kiesik egy zacskó marihuána kislánya kabátzsebébõl. Vagy hallja egyik ismerõsétõl, hogy az ön fiát egy olyan diszkóból látta kimenni, melyben a fiatalok Extasy-t fogyasztottak.
Elképzelhetõ, hogy az elsõ reakciója a pánik lesz. Ez természetesen érthetõ, de vigyázzon, a pánik rossz tanácsadó!
Ha a gyermek valóban kísérletezik akármelyik szerrel is, a legfontosabb, hogy errõl beszélni kell. Ez az egyetlen módszer arra, hogy megtudhassa, milyen mértékben fontos az adott szer gyermekének. Így el tudja majd dönteni, hogy a fogyasztás mértéke veszélyes-e, vagy még könnyebben kezelhetõ a probléma. Mert ha Ön ezt minden további nélkül tiltja, nagy az esélye annak, hogy a fiatal Öntõl távol, titkolva fogja kipróbálni. Ne adjon a gyermeknek olyan érzést, hogy büntetés vár rá! Egy nyílt beszélgetés kölcsönös megértéshez vezethet, és ez erõsíti a kapcsolatot. Amint gyermekével nyitott szívvel tud beszélgetni, saját útjukon járnak.

Mit tegyünk?
Tudjon minél többet az élvezeti cikkekrõl!

Az objektív információkkal felvértezve egy kicsit könnyebb lesz az Ön számára az a bizonyos beszélgetés, ha jönnek a kérdések. Az is elõfordulhat, hogy feleslegesen izgul a szülõ. Az élvezeti cikkekkel kísérletezõ gyerekek igencsak sokat tudnak ezekrõl a szerekrõl, tehát nem Önnek kell felvilágosítania õket. Meggyõzõ akkor lesz számára, ha nem hamis információkra alapította a véleményét. Ennek a füzetnek a végén részletesen megtalálja a fontosabb élvezeti cikkekrõl szóló tájékoztatót, melyet figyelmébe ajánlunk.

Beszéljen róla!
A jó beszélgetés alapja, hogy mind a két fél akarja a társalgást. Ne kényszerítse gyermekére az eszmecserét, és az ne tartson órákon át, mert a terebélyesség által egyre csak ismétlésekbe fog bocsátkozni, ami pedig unalmas lesz!
A beszélgetések legjobban akkor indulnak, ha Ön nyíltam kezd bele a mondanivalójába, ami azt kell hogy jelentse, hogy Ön nem elõre elõkészített módon, hanem spontánul kezd el beszélgetni.
Tudassa érthetõen, hogy többet szeretne a dologról tudni! Próbálja elkerülni, hogy az érzelmek túl nagy felhangot kapjanak, ugyanis vitára adhat okot a rossz kezdés.
Várja ki tehát a megfelelõ pillanatot, és teljesen természetes hangon beszéljen! Az élvezeti cikkek fogyasztása ugyanis nemcsak hátránnyal jár, vannak kellemes oldalai is. A nyílt beszélgetés jó kiindulási pontja lehet, hogy Ön készen áll õszintén beszélgetni a saját élvezeti cikk fogyasztási szokásairól és saját korlátairól: például, hogy milyen kellemes és kellemetlen oldalai vannak az Ön számára az alkoholfogyasztásnak.
Látszódjék, hogy aggódik, de semmi esetre se csússzon át fenyegetésbe! Merje a saját õszinte véleményét elmondani gyermekének, de ne ijessze meg õt, ne bocsátkozzon szigorú tiltásokba, mert ezek gyakran éppen az ellenkezõ irányba hathatnak!
A beszélgetés nem egyirányú utca. A gyereknek is van véleménye. Hallgassa azt meg, engedje õt kibeszélni magából! Ne túlozza el a beszélgetésnek azt a részét, hogy mi a rossz a gyerek számára! Inkább azt kell erõsíteni, mi szükséges ahhoz, hogy valaki sok energiával és jó egészséggel rendelkezzen. Így ebbe a sorba illeszthetõ az élvezeti cikkekkel való óvatos bánás, a mértékletesség is.

Továbbra is forduljon figyelemmel a gyerek irányába!
Persze az kellemetlen lehet, hogy az Ön jó szándékú tanácsait megszegi a gyerek, vagy a beszélgetést újra meg újra elfelejti. Fontolja csak meg, milyen fontos szerepet játszik Ön a normák közvetítésében! Ez még akkor is így van, ha nem közvetlenül látszik, és nem úgy néz ki, hogy tanácsait azonnal követi a fiatal. Sokszor csak bizonyos idõ elteltével látszik meg szavainak hatása.
Nyugodtan beszélgessen otthonában gyermeke barátaival is.
Így még több szempontból ismerheti meg saját csemetéjét, és így arra is lehetõség nyílik, hogy a barátokkal is megvitassák az élvezeti cikkek hatását. Véleménye kifejtésekor, mégha szöges ellentéte is a gyerekek véleményének, erõsítse az érdeklõdését az õ szempontjaik iránt, és forduljon figyelemmel feléjük. A fiatalok ugyanis ezt a fajta magatartást tudják a legjobban hasznosítani. A szülõkrõl való leválás nagyon izgalmas, de ugyanolyan nehéz is egyben. Támaszt fog ugyanis látni a gyerek abban, ha úgy érzi, hogy Önt továbbra is érdekli a helyzet. A fiatal ezt úgy fogja értékelni, hogy õ bármit is tesz, az Önt nem borítja ki.

Írjon elõ szabályokat, állítson fel határokat!
A fiatal általában nem egyedül kezd el élvezeti cikket fogyasztani, hanem leginkább csoportban kezdõdik. A csoportban egészen más szabályok uralkodnak. Kezdetben a gyerekek csak a vonzó oldalt látják. Nem látják a hátrányait. Annál inkább sem, mivel ebben a fázisban még nem tapasztalták meg azokat. Ugyanis éppen ezek a veszélyek teszik az élvezeti szereket olyan titokzatossá. Így hát, ebben a szakaszban a tiltás semmilyen hatással nem jár.
Próbáljon meg ekkor beszélgetni a gyermekkel a fogyasztás mértékérõl és a fogyasztási helyzetekrõl. Beszélje meg vele, hogy ez a fogyasztás ne lépjen bizonyos határokat túl! A fiatalok ugyanis mindenesetre bizonyos támaszt éreznek a szülõk által elõírt szabályokban, még akkor is, ha élvezeti cikkekrõl van szó.

Értse meg az egészséges kíváncsiság fontosságát!
A növekedésben lévõ fiataloknak szükségük van a kíváncsiságra, hogy fejlõdhessenek. Adott esetben az élvezeti cikkekkel való kísérletezés is ennek a folyamatnak a része lehet. Amikor beszélgetnek errõl a témáról, ne csináljon rögtön problémát belõle, és ne mondja neki, hogy ez elkerülhetetlenül rossz véget ér! Egyébként Ön sem lett a fiatalkorában elfogyasztott egy pohár sörtõl alkoholista. Nem szerencsés a kísérletezõ gyereket mindjárt súlyos áldozatnak látni.

Segítsen az unalmat elûzni!
A gyerekek élvezeti cikk használatának gyakran az unatkozás is alapja lehet. Segítsen a fiatalnak beosztani szabadidejének eltöltését, támogassa kedvteléseit, hobbijait, sportolását és a korabeliekkel való kapcsolatait, barátságait! Mégha a fiatalok arra is engednek gondolni, hogy õk csak (barátian szólva) unalmas akadályok szüleik számára, akkor is kellemesnek tartják, hogy bizonyos dolgokat szüleikkel együtt tesznek.

Új Ezredévben Új Honfoglalást

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Isten különös adománya, hogy a sokat szenvedett magyarság ezer éves államiságát és keresztény hitét egyaránt ünnepelheti Krisztus után 2000-ben, a harmadik évezred küszöbén, a számunkra különösen szomorú húszadik század utolsó évében. A két világháború, a trianoni terület és néprablás, a csaknem fél évszázados kommunista diktatúra emléke elevenen él majd utódaink emlékezetében, miként mi sem felejtjük 1848-49 és 1956 vértanúit. És emlékezni fognak 1989-re is., Isten legnagyobb ajándékára ebben a században, az ismét függetlenné vált hazára, melyet ezúttal nem külsõ ellenség, hanem belsõ árulói juttattak a tönk szélére, és vetették oda a nemzetközi tõke kíméletlen ragadozóinak.
De ne búslakodjunk, ne csüggedjünk, inkább örvendezzünk, hogy Isten próbára tette a magyarságot, és megmutatta neki belsõ ellenségeit, a követendõ helyes utat: a Magyar Utat! Olyan kemény elszántsággal és áldozatkészséggel kell dolgoznunk, küzdenünk, amint Árpád vezér és Szent István királyunk dolgozott és küzdött, vagy ahogy a reformkor nagyjai dolgoztak és küzdöttek, gyakran visszhangtalanul és reménytelenül is a kései utódok jövõjéért, boldogulásáért. A globalizált világban nincs túl sok esélyünk - szegény magyaroknak, de meg kell kísérelnünk a lehetetlent - elõdeinknek ez néha sikerült. Most nem külsõ ellenséggel kell számolnunk: ami pusztít, csak belülrõl támad. Új honfoglalást kell végrehajtanunk, legalább belakni a maradék hazát, hogy azt is el ne vegyék a jövevények. Birtokba kell vennünk a saját hazánkat, minden négyzetméterét, meg kell töltenünk a keresztény templomainkat, nehogy szekták csábítsák el gyermekeinket, nehogy drogárus irodalmárok és filozófusok tanítsák a harmadik évezred fiatalságát a szabadságra, egyenlõségre és testvériségre. Mi - a harmadik évezred magyarjai - valóban óhajtjuk az emberiség egyesülését, õszintén hisszük, hogy Petõfi szavaival élve: "Magyarország bokréta Isten kalapján". Csakhogy a bokrétát elhervasztották, a kalapot eldugták akár Istent, pedig Isten nélkül nincsen élet. Nincsen se magyar Igazság, se magyar Élet.
Csak annyit mondhatok: éljünk értelmesen, ne csüggedjünk, tervezzük a jövõt, dolgozzunk keményen! Isten majd megsegít, Istennek fontos dolga van velünk. Mi nem választott nép vagyunk. Mi választottuk Istent. Akár a Szent korona jelképét is, ami hozzátartozik az össz magyarságunkhoz, határok nélkül. Mi választottuk Istent és a Szent koronát is, most is és a harmadik évezredben is. Örökségünket, hagyományainkat õrizve, de a küzdelmet folytatva a nemzetközi globalizmus és hazánk újkori kizsákmányolása ellen, a Magyar Igazság és Élet megmaradása érdekében. Ehhez kívánunk minden gödi választópolgárnak boldog 2000. évet.
Zahorán Sándor
képviselõ MIÉP elnök

Már csak 150 szék vár gazdára

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Vegyen egy széket…

Az akciót március 1-ig hosszabbítjuk meg.

Lapzártáig 350 szék talált gazdára. Az újabb székfoglalók: Gyimesi Sándorné (1), Láng József (1), Petró János (2), Piarista Szakmunkásképzõ Iskola (10).

Az ötletet a fővárosi színházaktól kölcsönöztük, abban a reményben, hogy a kezdeményezés sikere esetén, a gödieknek is részük lehet majd olykor, az eredetileg is többrendeltetésűnek szánt létesítmény falai között egy szép hangversenyben, író olvasó találkozóban, színházi előadásban, előadói estben vagy színvonalas iskolai rendezvényben. A helyiség jellegéből adódóan természetesen nem plüssbevonatú széket kínálunk, "tulajdonosának" nevét jelölő réztáblával. A jelképes vásárlásra szóló felhívás, egyszerű - helytakarékosan tárolható - műanyagszékekre vonatkozik, melyekből 500 darab helyezhető el kényelmesen az augusztus 20-án felavatott csarnokban. Egy szék ára 1000 Ft. Az akciót 2000. március 1-ig meghosszabbítjuk. A székek "vásárlói" jóindulatú adományukért cserébe, SZÉKFOGLALÓ címmel megrendezésre kerülő gálaest vendégei lesznek, és nevüket megjelentetjük a Gödi Körképben. A székek árát a József Attila Művelődési Házban illetve a szerkesztőségi órák idején a Gödi Körkép szerkesztőségében (Göd Pesti út 72.) lehet befizetni.

Köszönet mindazoknak, akik szimbolikus vásárlásukkal eddig is támogatták székakciónkat. A reményt fel nem adva - optimistán bízunk benne, hogy a maradék 150 székre is lesz "vevõ" -, kissé csalódottan vesszük tudomásul, hogy Luca-széke akciót kezdeményeztünk októberben. Álmunkban nem gondoltuk, hogy egy 17 ezer lelket számláló VÁROSBAN 500 olyan szék eladása, amely a köz érdekét szolgálja, nehézségekbe ütközik. Azt terveztük, hogy karácsony elõtt megszervezhetjük a SZÉKFOGLALÓ ESTET. Nem sikerült. De sebaj, nem adjuk fel! Idén meglepõen hosszú a farsang idõszak, így biztos belefér majd a gálaest, amelynek egész biztos 500, legalább egyetlen estére "saját székén ülõ" vendége lesz.

Sport

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kosárlabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Sikeres õsz volt
Régen hallottunk már kosarasainkról, de ez nem jelenti azt, hogy eseménytelenül teltek volna az eltelt hónapok a palánk alatt. Még szeptemberben adtunk hírt azokról az átigazolásokról, melyeket méltán minõsített szenzációsnak a kosárlabda barátainak széles tábora.
Az azóta eltelt idõszakban az új játékosokból csapatot kovácsolt Szóráth Emil edzõ, és a januárra áthúzódó õszi idény befejezése elõtt két fordulóval, a rivális Kandó csapatával holtversenyben az NB II középsõ csoportjának élén áll. Ami azt jelenti, hogy elérhetõ közelségbe került az NB I-es tagság. A csoport elsõ két helyezettjére május-júniusban még egy hosszú, play-off rendszerû osztályozó vár, és ennek elsõ és második helyezettje jut az NB I-be. A csoportot - már csak presztízsbõl is - meg kell nyerni, hiszen a második helyen továbbjutott csapatnak az osztályozón kedvezõtlenebb a sorsolása.
Az NB I-es feljutásra a gárdának minden esélye megvan, errõl a hazai mérkõzésekre kilátogató szurkolók is meggyõzõdhettek, hiszen Gödrõl egyetlen vendégcsapat sem távozott idáig 20 pontnál kisebb vereséggel. Januárban azonban több nehéz feladat vár a fiúkra. E sorok megjelenése elõtt pár nappal a MAFC MARTOS csapatát fogadják, január 16-án a Közgáz, 23-án pedig az említett Kandó látogat a gödi oroszlánbarlangba. A mérkõzések 18.30-kor kezdõdnek a Huzella Iskola Tornacsarnokában, a nézõk igazi rangadókat, kosárcsemegét láthatnak. Természetesen mindig a felnõtt csapat szereplését kíséri a legnagyobb érdeklõdés, de a gödi kosaras életben kiemelt figyelmet érdemel az utánpótlás is.
A Gödi SE kosársulijában már 7-8 éves kortól foglalkoznak a gyerekekkel, jelenleg minden korosztályban (mini, gyermek, serdülõ, kadet, ifi, junior) van bajnokságban szereplõ csapat. Az igazolt utánpótlás játékosok száma már 70 felé közelít. Nemcsak létszámban, de eredményességben is fejlõdik az utánpótlás vonal. Az 1984-es korosztály kis szerencsével akár két bajnokságot is nyerhet. Az utánpótlás csapatok nagy része ugyanis a megyei bajnokság mellett az erõsebb Budapest Bajnokságban is szerepel. A szakosztályban folyó szakmai munka eredményességét mutatja, hogy Dunakeszirõl, Szõdrõl és Vácról is járnak gyerekek a Gödi SE-be a kosárlabda fortélyait tanulni. A még hatékonyabb munkához, még két utánpótlás-edzõre lenne szükség, akik a remények szerint tavasszal munkába tudnak állni.
- Nagyon örülök a felnõtt csapat remek szereplésének, hiszen az elmúlt idõszak negatív gödi hírei után az ország most pozitív oldaláról is megismerheti a várost.
Nekem azonban legalább annyira kedves az utánpótlás robbanásszerû fejlõdése, hiszen a sport lényege, az egészséges és edzett ifjúság nevelése - nyilatkozta lapunknak dr. Megyery Csaba szakosztálymenedzser. - Tervem, hogy rövidesen olyan erõs utánpótlás legyen Gödön, amely bármelyik nagy utánpótlás-nevelõ klubbal (pl. MAFC, Diana, MOL-Rocco) versenyre kel, és az országos kupákban is dobogóközelbe kerül. Az így kinevelt gyerekekkel 3-5 éven belül olyan NB I-es csapatunk lehet, melynek 90 százalékát saját nevelésû játékosok adják. Itt fejezem ki köszönetemet a FÉTIS BT-nek, mely kifejezetten az utánpótlás csapatok szponzora, és nemrég csatlakozott támogatóinkhoz.
A támogatókról, szponzorokról szólva a menedzser elmondta, hogy tavasszal több új támogatót kell találni, ha biztosítani akarják a szakosztály zavartalan mûködését.
- Ennek a csapatnak most hatalmas reklámértéke van, mert az egész kosárlabda társadalom gödi csodáról beszél. Nemrég az NB II-es mérkõzések televíziós közvetítésérõl is megállapodtam. Tavasszal több önálló kiadványunk is megjelenik, a sajtóval való kapcsolattartásra külön munkatársat jelölünk ki - mondja a menedzser.
Itt tart tehát jelenleg a szakosztály, melynek eredményeirõl a jövõben folyamatosan beszámolunk. -BI-

Lovas és birkózó szakosztállyal bõvül sportéletünk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ülésezett a GÖDI SE elnöksége
December 10-én ülésezett a GÖDI SPORTEGYESÜLET elnöksége. Tóth B. Zoltán elnök üdvözölte az elnökség megjelent tagjait. Elõször a csatlakozni kívánó új szakosztályok bemutatása történt meg. A LOVAS szakosztály 5-6 versenyzõje, saját tulajdonú lovakon, saját felszereléssel, mintegy 10 millió forint összértékben, évi 100 000,- Ft egyesületi hozzájárulás mellett szeretne a GÖDI SE színeiben versenyezni, Lenkei György szakosztályvezetõ vezetése mellett. A másik új szakosztály a BIRKÓZÓ szakosztály, mely a Németh László Általános Iskolában kapott helyet, Müller Mihály edzõ és szakosztályvezetõ szervezésében, 8-10 serdülõ gyermek és 3-4 ifjúsági korú birkózóval. Õk is évi 100 000,- Ft egyesületi hozzájárulás mellett. Az elnökség egyhangúlag elfogadta mindkét új szakosztály felvételét a GÖDI SE-hez. Azt követõen a szakosztályvezetõk beszámolói következtek az õszi eredményekrõl. Összességében megállapítható, hogy az õszi bajnokság végén mindegyik szakosztály a tabella élén áll, a sakk szakosztályt kivéve. Õk a 4. helyrõl várják a jövõ évi folytatást. A jövõ évi önkormányzati támogatás mértékérõl döntött a testület, és így az éves költségvetés 1%-a lesz a sportegyesület támogatása az elkövetkezendõ években. 2000-ben ez eléri a 10 millió forintot. A Sportegyesület 20 millió forintból fog jövõre gazdálkodni.
Antal György Bálint

A szakosztály támogatottsága

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az 1999-2000. évi NB II bajnokság kezdetekor igyekeztünk új támogatókat bevonni a kézilabda szakosztály minél sikeresebb mûködésének érdekében. Göd Nagyközség Önkormányzata mellett a Poly-Mix Kft.-t, a Honda Pajor és Társai Kft.-t, Sárközi Károly vállalkozót, illetve a Piramis Építõházat tudhatjuk támogatóink sorában. Külön említést érdemel a Poly-Mix Kft., hiszen csapatunk ettõl az évtõl kezdõdõen három éven keresztül a Göd SE Poly-Mix Kft. nevet viseli.
Természetesen a támogatottságról szólva feltétlenül köszönetet kell mondanunk a bajnoki mérkõzéseinkre rendszeresen kilátogató szurkolóinkról, akiknek a bíztatása elengedhetetlen a kiváló eredményeink eléréséhez.
Schütt István
szakosztályvezetõ


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/