Vissza a gödi főlapraGödi Körkép 2000. február 9.

Tartalomjegyzék


Képviselő-testületi ülés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az idei első képviselő-testületi ülésen a napirendi pontok között nem szereplő témát, a vízi vidámpark építését tárgyalták először a gödi honatyák.
Szó volt még többek között Göd Város Önkormányzatának 2000. évi költségvetéséről, lakáshelyzetéről és peres ügyeiről. Szegedi Sándor megszokott bevezető tájékoztatójában elmondta, hogy a SAHO Kft. szemétlerakó telepét azonnali hatállyal bezárták, ezért a településünkön keletkezett szemetet Vácra kell szállítani a korábbi költségek kétszereséért. Egy forduló 18.800 Ft helyett 29.900 Ft-ba kerül.
Kijelentette, hogy a kutyaharapások szaporodó száma miatt, a gyepmesterekkel kötött szerződés felülvizsgálatra szorul. Szerződésbontást emlegetett a hóeltakarítást nem kielégítően végző Kft-vel kapcsolatban is.
Szólt a Pest megyei rendőrkapitány látogatásáról is, mely első lépésnek tekinthető a Gödi Rendőrőrs kielégítő működtetése irányába.
Említést tett a polgármester Zahorán Sándor azon javaslatáról, hogy a múlt év utolsó napjaiban elhunyt Balassa Tibor, érdemei elismeréséül kapjon Göd díszpolgára címet.

Vízi vidámpark Gödön?

Ezt követően egy vízi vidámpark terve, s ennek kapcsán Göd legértékesebb (és jelenlegi állapotában legszégyenteljesebb - a szerk.) ingatlana, az Ifjúsági Tábor került terítékre. Markó József elmondta, hogy egy olasz vállalkozónak áll szándékában létrehozni a nyári szórakozóhelyet. A korábbi tárgyalások során eredetileg a meleg vizű strand került szóba, ám mivel a fürdőt az önkormányzat nem óhajtja sem átalakítani, sem ismét bérbe adni, felvetődött az egykori Szakáts-kert, mint a beruházás lehetséges helyszíne, s ezzel a Duna-part felvirágoztatása is megindulhatna. Miután az olasz vállalkozó és képviselője megtekintették az ajánlott helyszínt, elmondták elképzeléseiket, melyet Szabó Zoltán ismertetett a testületi ülésen. Eszerint a beruházó 10 évre kívánja a területet bérelni, az első években kisebb, később progreszszíven növekvő bérleti díj mellett. Egy évtized elteltével tovább üzemelteti vagy felajánlja beruházásait megvételre az önkormányzatnak. Számításaik szerint az objektumot már júniusban üzembe kívánják helyezni. Egy optimális nyári napon 1000 autóval érkező látogatóra lehet számítani (itt tízéves ciklusban a parkolási díj komoly bevételt jelentene a városnak). Az első nyáron mintegy 120000 ember keresheti fel a vízi csodákat. Óriáscsúszda, fóka és delfin show stb. A berendezési tárgyak szállításra készen állnak. A jegyek ára átlag 900 Ft lenne naponta. A helybéli lakosok kedvezményt élvezhetnének. A beruházó az üzemeltetéshez körülbelül 30 embert kíván foglalkoztatni. Szabó Zoltán tájékoztatta a helyi adókról és a nagy beruházásokkal járó adókedvezményekről az olasz vállalkozót és elmondta, hogy az egy milliárd forintos beruházáshoz a tervek készülőben vannak, a beruházó elvi állásfoglalást vár a testülettől.

Az ajánlat vitája során, Ilyés Gizella hozzászólásában emlékeztette a testületet, hogy a francia testvérvárosnak ajánlották fel a területet hasznosításra.

Szegedi Sándor megjegyezte, hogy a testvérvárosi kapcsolat, az testvérvárosi kapcsolat, ezúttal azonban üzletről van szó, amit " a jó testvér megért".

Mikesy György pontos számszaki- és - az ősfákra való tekintettel - látványtervek elkészítését, a tábor környékén lakók véleményének meghallgatását, valamint saját közreműködését is ajánlva, bizottság felállítását szorgalmazta a tárgyalások folytatására. Később megjegyezte, hogy az ifjúsági tábor hasznosítása végre rákényszerítené az önkormányzatot a hajléktalanok ügyének megoldására.

Salamon Tamás az elhamarkodott döntéstől tartva kérte, várják meg a testvérváros ajánlatát.

Bátorfi József emlékeztette a képviselőket a tábor eddigi sorsára, és arra, hogy többször kínálta az önkormányzat a gödi iskoláknak, ám mindhiába. Javasolta, hogy szerződés-tervezet elkészítése után ismét tárgyalja a testület.

Traupert Imréné zöld utat javasolva az ajánlatnak, a terveket szorgalmazta, és szintén megemlítette az ott élő 16 hajléktalan elhelyezésének gondját.

Hantos László is támogatta az általa mindössze 24 órája ismert elképzelést az eddig funkciótlan terület jó kihasználása érdekében.

Csernus Károly és Lenkei György (aki szerint a tábor közelében élők véleménye másodlagos, mivel ez ideig egyetlen javaslat nem érkezett részükről a terület hasznosítására) is az elvi hozzájárulás megadása mellett foglalt állást.

Ezt követően Halász Zoltán, a beruházó képviselője kapott szót és elmondta, hogy komoly, az Európai Unió követelményeinek is megfelelő beruházást kínálnak Gödnek. Az újonnan felvetett helyszín, egész más terveket igényel, mint a négy hónappal ezelőtti elképzelés a fürdő melletti területen. Egy milliárd forintos beruházásról, és a vízi vidámpark bevételből 10 év alatt 100 millió forintos gödi részesedésről lenne szó. Többek között azt is megtudtuk tőle, hogy a létesítmény várható átlagos zajszintje 45 decibel, ami alatta van egy autó zajának. A testület ezután 14 igen és egy nem szavazattal megadta az elvi hozzájárulást a vízi vidámpark megépítéséhez. Az így született határozat felkéri a beruházót, hogy az előzetes terveket és a bérleti szerződéstervezetet készítsék el. A forgalomtechnikai megoldásokat és a parkoló kialakításának lehetőségeit a Településgazdálkodási Iroda vizsgálja meg.

2000. évi költségvetés

A város egész évi működését meghatározó téma előterjesztője Szabó Zoltán, a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság elnöke volt. Részletes vita után 16 igen szavazattal a képviselő-testület az Önkormányzat 2000. évi 1.347.114 Ft költségvetési főösszegét az alábbi kiegészítésekkel fogadta el.

A pótigények közé kerüljön felvételre:

A Szervezési és Működési Szabályzat módosítása során az eltelt időszakban, a bizottságokban történt személyi változásokat hagyta jóvá a testület. A közterület-használati díjtételeket minden évben felülvizsgálja a képviselő testület. Idén a Település Gazdálkodási Iroda javaslatára, 12 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett 10 százalékos emelést fogadtak el a honatyák. (Lásd táblázat)

Közterület-használat 2000. évi díjtételei (Ft/m˛/hó)
Megnevezés
I
II
III
1. Kereskedelmi és szolgáltató tevékenység
a) akár mozgó, akár helyhez kötött
255,-
196,-
175,-
1. Kereskedelmi és szolgáltató tevékenység
b) ha szeszes italt is árusít
309,-
267,-
247,-
1. Kereskedelmi és szolgáltató tevékenység
c) idény jellegű árusítás (fenyőfa, dinnye stb.) (Ft/m˛/nap)
283,-
240,-
223,-
2. Hirdető berendezés, cég- és címtábla, önálló hirdetőtábla, oszlop, berendezés, valamint magántulajdonú ingatlan határán
10 cm-re túlnyúló portál, kirakat.
1.071,-
824,-
618,-
3. Építési munkával kapcsolatos anyag, eszköz, stb tárolás.
134,-
134,-
134,-
4. Kiállítás, cirkusz, sportrendezvény, film- és TV-felvétel esetenkénti megállapodás
5. Egyéb célból, ideiglenes hasznosítás
165,-
154,-
144,-
Megjegyzés:
I. terület:
II. terület:
III. terület:
1999. évi hosszú lejáratú közterület-használat bevétele:
1999. évi rövid lejáratú (ép. anyagraktár stb.) bevétele:

Pesti út menti terület
Pesti út és a Duna közötti terület
Pesti úttól keletre lévő belterület
2.663.705 Ft
212.244 Ft

Az önkormányzat lakáshelyzetéről

A beszámolóból megtudtuk, hogy az önkormányzat bérlakás állománya 1999-ben tovább csökkent a lakásoknak a bérlők részére történő értékesítésének köszönhetően. Ily módon, a 161 lakásból 106 került értékesítésre az elmúlt év végéig. Várhatóan 29 önkormányzati bérlemény marad 2000-ben, amelyet nem vehetnek, vagy nem akarnak megvenni a jelenlegi bérlőik.
Az Önkormányzat jelenleg egyetlen - katasztrófa helyzet esetére fenntartott - tartaléklakással rendelkezik. A nem elidegeníthető közszolgálati célt szolgáló 10 lakás közül 4 ügye bírósági szakban van lakáskiürítés tárgyában. A magas lakbérhátralékkal rendelkező bérlőktől a TESZ fizetési meghagyással próbálja behajtani az elmaradt lakbért.

Az önkormányzat peres ügyeiről Dr Garabon Sándor jogtanácsos tájékoztatta a képviselő-testületet. Előterjesztéséből megtudtuk, hogy az Önkormányzat által indított ügyek száma kilenc, míg az Önkormányzat ellen indított perek száma négy. Perben állunk többek között a melegvizű strand korábbi bérlőjével, az LBZ Kereskedelmi és Szolgáltató Bt-vel, a MATÁV Rt Beruházási Irodával. Lakáskiürítés tárgyában peren kívüli eljárást indított az Önkormányzat két volt rendőrtiszt ellen, akik írásbeli felszólításra sem hagyták el az Önkormányzat által kizárólag szolgálati idejük tartamára biztosított szolgálati lakást. A gyorsított eljárásban a közeljövőben döntés várható. Fizetési meghagyásos eljárás indult bérleti jog, illetve közterületi díj megfizetése tárgyában kilenc gödi vállalkozó ellen. Össztartozásuk közel 4 millió forint. Két másik nyertes per sikeres végrehajtása esetén több mint egy millió forint és 20 százalék kamat illeti az önkormányzatot. Ide kívánkozik az önkormányzat tájékoztatója: a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban ítéletet hozott Göd Város Önkormányzata és az LBZ Bt. (képviselő: Lukács László Kálmán) közötti bérleti szerződés felmondása tárgyában. Az önkormányzat a Bt-vel 1994-ben kötött bérleti szerződést a melegvizű strand üzemeltetésére. Ezen bérleti szerződést az önkormányzat 1995-ben felmondta szerződésszegés címén. Az I. és II. fokú bíróság nem találta „elég súlyosnak” a bérlő szerződésszegését és a felmondás érvénytelenségét állapította meg. Önkormányzatunk mindkét ítéletet törvénysértőnek találta, ezért a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálati kérelemmel. A Legfelsőbb Bíróság helyt adott kérelmünknek, megállapította, hogy a felmondás érvényes, a bérlő a bérleti szerződés lényeges pontjait megszegte (a vállalt beruházást nem valósította meg, a közegészségügyi előírásokat megsértette stb.) A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy Göd Város Önkormányzat pernyertes lett. Kötelezte a Bt-t, hogy 15 napon belül fizessen meg önkormányzatunknak 30 ezer forint perköltséget. A Legfelsőbb Bíróság ítélete azt jelenti, hogy a Bt. 1996 óta érvényes szerződés nélkül tartotta birtokában a melegvizű strandot. Ebből keletkezett kárunk megtérítését külön perben érvényesítjük.

Göd Közbiztonságáért Alapítvány működéséről A Pénzügyi Ellenőrző Bizottság javaslatára az önkormányzat, mint alapító összehívta a Göd Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumát. A PEB javaslatában az is szerepelt, hogy a kuratórium számoljon be az 1999. év működéséről és tájékoztassa az alapítót a 2000. évre várható állandó támogatók névsoráról, a felajánlott támogatási összegekről és a működési feltételekről. Készítsen tételes leltárt az Alapítvány tárgyi és készpénz állományáról és jelezze, hogy ezek közül mit szándékozik a Gödi Rendőrőrs részére biztosítani. A téma felelőse, Ilyés Gizella alpolgármester elmondta, hogy véleménye szerint "pongyola anyagot" kaptak. Az Alapítvány által leadott leltár nem megfelelő. Majd hangsúlyozta: "Nem szeretnénk, ha megszűnne az Alapítvány, hiszen nélküle nem működőképes a helyi rendőrőrs. Pusztán a körülötte lévő bizalmatlanságot szeretnénk eloszlatni. "Felmerült az alapítvány alapító okiratának módosítása is. Cseri Tibor aljegyző javasolta, hogy várják meg az ügyészségi vizsgálat eredményét, amely a Gödi Rendőrőrs korábbi parancsnoka ellen, az Alapítványnyal kapcsolatban folyik. Az Alapítvány kuratóriumának jelenlévő elnöke, Zsarnóczai Ferenc nehezményezte, hogy négy év alatt mindössze két meghívót kapott az önkormányzattól. Elmondta, hogy az Alapítvány könyvelésébe bárki - főleg a támogatók -, betekintést nyerhet. Az Alapítványt öt gödi cég támogatja rendszeresen, a többi adomány máshonnan érkezik és nem tervezhető a bevétel. Mindezek ellenére bármilyen ellenőrzésnek állnak elébe. Végezetül a testület 16 igen, egy tartózkodás mellett úgy határozott, hogy felkéri az Alapítvány kezelőjét, hogy 2000.február 29-ig Szegedi Sándor, Ács Sándor és Barkóczi Gábor felé tegye meg a részletes elszámolást.

Ezt követően a Göd Alkotmány út 3. alatt lévő üzlethelység bérleti jogának átírását és a bérleti szerződés további tíz évre történő meghosszabbítását hagyta jóvá a testület. Interpelláció Lenkei György második alkalommal interpellált ugyanabban a témában, vagyis Göd-Újtelep Munkácsi utca, és Göd-Újtelepről Gödre vezető útszakasz megoldatlan vízelvezetése miatt. Nehezményezte, hogy az út karbantartásáért felelős PEMÁK nem tisztítja az árkokat, s kiirtották a hófogó bokrokat s így balesetveszélyes az említett útszakasz. A testületi ülésen Lenkei György kifogásolta, hogy korábbi, novemberben benyújtott interpellációjára sem kapott érdemi választ.
Szegedi Sándor elmondta, hogy egy gazdasági társaság működésébe nem szólhat bele az önkormányzat. Bakterné Nyitrai Judit ezt megerősítve kijelentette, hogy nincs jogi lehetőség a felmerült probléma megoldására. Lenkei György tudatta a képviselőkkel, hogy ezt követően nem kíván felelősséget vállalni az esetleges jogi következményekért.

Az Egyebek-ben többek között Salamon Tamás és Bátorfi József is takarítatlan árkok (felsőgödi katolikus templom, gödi állomás, Köztársaság utca) okozta közlekedési nehézségek orvoslását kérte.

Dr Faragó László bejelentette, hogy betegsége miatt három hónapig nem tud részt venni a testület munkájában. Megköszönte az egyházak számára átutalt önkormányzati támogatást.

Mucsi László kérdésére Szegedi Sándor elmondta, hogy a képviselői körzetek számára nyújtott pénz egy összegben igénybe vehető. r.k.

Gazdálkodás 2000

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A város idei költségvetéséről Szabó Zoltán, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke nyilatkozott lapunknak

Göd Város Önkormányzata 2000-ben 1milliárd 347millió forinttal gazdálkodik. Ez a tavalyi közel egymilliárd teljesítéséhez képest több, mint 300 millió forintos emelkedést jelent, amelynek a legfőbb forrása a Fürdőtábla értékesítéséből származó bevételünk.
A 32 hektáros területet 1999-ben vásároltuk meg, és értékesítettük a Simex Kft-nek. Az adásvételi szerződés értelmében, a 646 millió forintos vételárból, 2000-ben 420 millió Ft folyik be. Ez az összeg emelte meg a kiadási és bevételi főösszegünket. Ennek az összegnek az egész évi működésünkben igen jelentős szerepe van. A legfontosabb: hosszú évek óta először fordul elő, hogy az önkormányzatnak nem kell vagyonából veszteni, ingatlant értékesíteni működőképességének megőrzéséhez.

Nagyon lényeges megemlíteni azt is, hogy 2000-ben a normatív támogatásoknál a városi rang 90 millió Ft többlettámogatást jelentett. Ez nagy részben ellensúlyozza a személyi jövedelemadó helyben maradó részének a csökkenését. Ám ha Göd 2000-ben is nagyközség maradt volna, akkor komoly költségvetési hiánnyal kellene most számolnia az önkormányzatnak és a képviselő testületnek. Szeretném néhány szóban tájékoztatni a Gödi Körkép olvasóit a helyi adókról, ezen belül is az ingatlanadókról.

Mint ismeretes, 2000. január 1-től bevezette önkormányzatunk az építményadót. Eddig építményadót csak a nem lakás célú ingatlanokra vetettünk ki. 2000-től a lakás célú ingatlanok is adókötelesek lesznek.

Helyi adóbevételeink a következő adókból tevődnek össze:

Az idegenforgalmi adó két dologból tevődik össze.

Az építményadó is, mint már említettem két tételből összegződik:

A telekadó várható összege 2 millió forint.

Az építményadóról el szeretném mondani, hogy mindenféleképpen megfelelő helyre és felcimkézve kívánjuk felhasználni, tehát a város lakóival is szeretnénk tudatni, hogy ez a pénz hova kerül. Bízunk benne, hogy a fenyegető belvíz nem emészti fel az összes tartalékpénzünket, és azt csatorna beruházásokra, vagy szilárd burkolatú utak készítésére tudjuk fordítani. Nem kívánjuk működésre felhasználni, száz százalékban a város céljaira óhajtjuk ezt az adónemet visszaforgatni. Fontos még szólni a felhalmozási bevételekről és kiadásokról. Soha nem fordult még elő önkormányzatunknál, hogy várható profit céljából telekvásárlást kezdeményezzünk.

Szeretnénk a Fürdőtáblából egy 2,2 hektáros területet megvásárolni és erre a Simex-től származó árbevételből 22 millió forintot különítettünk el. Ha ezt a 2,2 hektáros területet közművesítjük, megsokszorozódik az értéke és kitűnő lehetőséget nyújtana fejlesztési célú felhasználásra, illetve hosszútávon esetleg a meleg vizű strand parkolójaként hasznosíthatnánk. Ez a strand hozadéka mellett folyamatos bevételt jelenthetne. Jelentős fejlesztési célú kiadásaink között megemlíteném azt, hogy a belvízelvezetésre a költségvetésben 15 millió forintot különítettünk el. Bízom benne, hogy optimistán határoztuk meg ezt az összeget és talán elég lesz.

A Huzella Tivadar Általános Iskola bővítésének pályázatához 15 millió forintot, az útépítés pályázati önrészeként pedig 10 milliót különítettünk el. Ezeket az összegeket azért kell elkülöníteni, hogy olyan pályázatokat célozzunk meg, amelyekkel ki tudjuk egészíteni mind az iskola, mind az útépítés várható költségeit. Tehát a legkisebb sajáterővel kell ezen beruházásokat finanszírozni.

Göd-alsón készül az orvosi rendelő, bővítésére 5 millió forintot tettünk félre.

A tavalyi évben az önkormányzat közel 50 millió forintot fordított saját erőből társadalom- és szociálpolitikai juttatásokra. Itt különböző szociális ellátásokról és segélyekről esik szó. Ezeket a város 2000-ben is kénytelen nagyrészt saját erőből finanszírozni. A saját erőből finanszírozott rész 2000-ben 51 millió 900ezer Ft. Ezt az összeget még az államháztartás megfejeli, mert vannak olyan támogatások, amelyeket 75 százalékban a központi költségvetés fedez. Ezzel a finanszírozott összeggel városunkban 2000-ben több mint 100 millió forint segélyt és támogatást fizetünk ki.

Összehasonlítva ezt adóbevételünkkel, látható, hogy tetemes pénzről van szó. Ezért is született meg az az egyöntetű döntés, hogy megpróbáljuk a segélyeket és a támogatásokat több lépcsőben, a valóban rászorulókat figyelembe véve, de sajáterőt a finanszírozáson belül mindenféleképpen csökkenteni. Tehát a város a saját pénzéből 2-3 év elteltével tényleg csak a valóban rászoruló embereket kívánja támogatásban illetve segélyben részesíteni.

Költségvetésünkben végre tételként szerepel a saját strandunkból származó bevétel. A nyári szezonra tervezett árbevétel várhatóan körülbelül 30 millió Ft. A működési költségek körülbelül 20 millió forintot tesznek ki, tehát a fürdőt illetően 10 millió Ft profitra számítunk 2000-ben. Szándékaink szerint ennek nagy részét visszaforgatnánk a strand korszerűsítésére, illetve a karbantartására.

Ami még a költségvetésünkhöz tartozik. Minden intézménynek lehetőséget adtunk, pótigényei felsorolására. Itt gondolok az iskolákra, a Település Ellátó Szervezetre, a Polgármesteri Hivatalra. A pótigényeket a februári testületi ülésen fontossági sorrendbe állítják a képviselők. Terveink szerint ebben az évben bevezetjük azt a gazdálkodási módot, hogy a költségvetésen kívüli plusz bevételeket fontossági sorrendben benyújtott pótigényekre fogjuk fordítani, így minden képviselő, intézményvezető körülbelül tudja, hogy az a pótigény amelyet ő a költségvetés készítéskor jelzett, hányadik helyen áll a fontossági sorban és pénzügyileg várhatóan mikor teljesíthető. Azt hiszem, hogy ez módszer megkönnyíti mind a hivatal, mind az önkormányzat munkáját és tisztább szemlélettel, egyszerűbb gazdálkodásra ad lehetőséget. Bízom benne, hogy sikerrel fogjuk bevezetni.

A Polgármesteri Hivatal tájékoztatója

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Adózók!

Göd Város Képviselő-testülete az 1999. december 13-i rendkívüli testületi ülésen hosszas vita és mérlegelés után - figyelemmel az önkormányzat anyagi helyzetére - 2000. 01. 01-től új helyi adó rendeletet alkotott a lakás és nem lakás céljára szolgáló építmények adóztatására - építményadó címen -, valamint a jelenleg hatályban levő rendeleteit módosította.

Az építményadóval (28/1999. (XII. 13.) sz. Ök. rendelet) kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

Mentességek:

Példa az építményadó számítására

Mennyi az évi adója egy 210 m˛-es lakásnak és a hozzá tartozó 50 m˛-es nem lakás céljára szolgáló épületnek, építménynek?

Lakás adója: 21 900.- Ft

Nem lakás adója 100 Ft/m˛ adótétel 50 × 100 = 5 000.- Ft

Összes építményadó: 26 900.- Ft

Változások a jelenleg hatályban levő helyi adó rendeletnél.

Telefonon felvilágosítást nyújt: Marinkás Árpádné adóiroda vezető és munkatársai (345-200).
A képviselő-testület és a hivatal vezetésének eltökélt szándéka az, hogy az építményadó címén befizetett összeget teljes egészében infrastrukturális fejlesztésekre használja fel.

Szinay József jegyző

Gödi Városi Gyámhivatal felállt

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2000. január 1-jével felállt a Gödi Városi Gyámhivatal

A gyámhivatal jelenleg a polgármesteri hivatal I. emeletén kapott elhelyezést.
Félfogadása megegyezik a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejével.

A gyámhivatal azon feladatokat látja el, amelyeket korábban az 1997. évi XXXI. tv. a Dunakeszi Város Gyámhivatal hatáskörébe utalt.

Felhívás

A kéményseprő szolgáltatás kötelező igénybevételét a XLII. tv. (1995. V. 9.) és a 27/96. (1996. X. 30.) BM. rendelet írja elő. A Pest Megyei Kéményseprő Cserépkályhaépítő és Tüzeléstechnikai Vállalat (Vác, Múzeum utca 26.) tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy a város területén több mint 100 ingatlanba nem jutottak be, és a szükséges felülvizsgálatot és tisztítást nem tudták elvégezni.

Felhívjuk Tisztelt Lakóink figyelmét, hogy a vizsgálat alapvető tűzmegelőzési érdek, ezért a kémények felülvizsgálatára jelentkező szakemberek ingatlanba történő bejutását, és a munkák elvégzését tegyék lehetővé. A szolgáltatás megakadályozása szankcióként bírsággal sújtható.

Grúber Péter irodavezető

Felhívás

A Váci Körzeti Földhivatal megkeresése alapján felhívjuk figyelmüket a földhasználati nyilvántartásba vétel bejelentési kötelezettségére. A termőföldről szóló 1994. évi tv. 2000. január 1-től hatályos módosítása előírja, hogy a földhivatal az illetékességi területéhez tartozó termőföldekről, valamint a mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földek használatáról önálló földhasználati nyilvántartást vezessen. A törvénybe kötelezővé teszi az 1 hektár feletti termőföldek használatára irányuló szerződéseknek a területileg illetékes földhivatalhoz történő benyújtást.
A bejelentési kötelezettség a megkötött szerződésekre nézve kötelező: - 2000. január 1. előtt megkötött szerződéseket 2000. március 31-ig, - 2000. január 1. után megkötött szerződéseket a megkötéstől számított 30 napon belül kell bejelenteni. A bejelentés elmulasztása szankcióként bírsággal sújtható. Be kell jelenteni a saját tulajdonú, valamint a szerződéssel, illetve szóbeli megállapodással kötött földhasználatot.
A bejelentéshez szükséges adatlapok a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatánál vagy a földhivatalnál beszerezhető.

Göd Város Polgármesteri Hivatal
Településgazdálkodási Iroda
Gruber Péter irodavezető

Tájékoztatók

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2000. február 1-vel Gödön létrejött az újjászervezett közterület-felügyelet. A feladatokat három közterület-felügyelő látja el köztisztviselői státuszban.

A közterület-felügyelet vezetője Szőke Mihály, munkatársai Szeri Mihály és Szilveszter Gábor.

Az elmúlt évben megjelent 1999. évi LXIII. tv. a korábbiaktól eltérően lényegesen több jogosítványt biztosít a közterület-felügyelők részére, ezáltal várhatóan hatékonyabban fognak fellépni azokkal szemben, akik nem tesznek eleget a jogszabályokban meghatározott kötelezettségeiknek.

Kérjük a Tisztelt Lakosság segítő közreműködését a közterület-felügyelet eredményes működésének elősegítése, valamint egy egységes városkép kialakítása érdekében.

Cseri Tibor aljegyző

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a polgármesteri hivatal titkárságán továbbra is igényelhetők bérletek nyugdíjasok részére, a helyi menetrend szerinti autóbuszjárat igénybevételéhez. Azon nyugdíjasok jelentkezését várjuk, akik eddig nem részesültek ebben a kedvezményben.
Göd Város Önkormányzat

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. január hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Január hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják őszinte részvétünket!

Érdemes a családra vigyázni, mert az "visszavigyáz" ránk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nincs igazi közösség erkölcsi tartás nélkül - ezzel a gondolattal kezdte Erkölcs és család című előadását Jelenits István, majd feltette a kérdést:
Mi a család?
Kik vagyunk mi emberek?

A természettudósok állítása szerint mindössze három százalékban különbözünk az állatvilágtól, de ez a három százalék tesz bennünket emberré, erre vagyunk büszkék. Megjelenésünkre, gondolkodásunkra és érzelemvilágunk gazdagságára, arra, hogy képesek vagyunk a kölcsönös szeretetre. Az ember táplálkozásában is mutatkozik ez a különbség. Egyetlen élőlény sem táplálkozik olyan változatosan, mint az ember. És itt nem csak a táplálékra, hanem annak elfogyasztására is utalt a piarista szerzetes. Megterítjük az asztalt, eseménnyé tesszük az étkezést. Az étkezésben is kifejeződik, hogy szeretjük egymást. A fentieken túl, az ember otthonteremtése is eltér az állatvilágétól. Nem pusztán védelemre szolgál. Az otthonunk tágas, berendezésében, kialakításában egy-egy közösség emlékeit hordozza.

- Bár kinyílt a világ, szívesen utazunk, de nem lenne jó, - mondta Jelenits István - ha mindig szállodában laknánk és nap, mint nap étteremben étkeznénk. Az otthon a menedéken túl biztonságot, érzelemgazdagságot nyújt. Légköre, melege elkísér bennünket mindenhová. A hazulról hozott uzsonna is - a szeretet, a gondoskodás jele - más ízű, mint az iskolai büfében vásárolt. Az ember nagyon sokrétű lény, az állatok ezzel szemben igen könnyen átláthatók. Még a legegyszerűbb, iskolázatlan embernek is van emlékekkel, álmokkal teli belső világa. A látóhatárunk is tágasabb, nem csak a legközelebbi menedék, búvóhely eléréséig és a következő zsákmány megszerzéséig terjed. A mi érdeklődési körünk jóval szélesebb ennél. Bármily szabadnak tűnik is a madár, mindössze az köti le figyelmét, hol olthatja éhét és szomját. Bennünket viszont a kíváncsiság vezérel. Az egész mindenség érdekel minket. A megismerés vágya nélkül életünket csonkának, szegénynek érezzük. Társtalanul viszont magányosnak. Keresünk valakit, akivel terveinket, emlékeinket, álmainkat megoszthatjuk.

Az állatoknak is vannak társulásaik, utódaik születéséhez kell, hogy összefogjanak, de az utódok önállósulása után, a következő párzási szakaszban már elfeledkeznek egymásról. Ezzel szemben az ember, utódai felnevelésével évtizedeket tölt el. A szülők óvó szeretetükkel hosszú évekig mellettük maradnak, hogy a világ hirtelen rájuk ne zúduljon. A gyermekekért vállalt felelősség, a nevelés feladatának megoldása sokrétű, mély kapcsolatot kíván a társtól. "Jaj az egyedül valónak, ha elesik, nincs aki felemelje "- idézte a Biblia szavait Jelenits tanár úr. Milyen jó tudni, hogy ha bajban vagyunk van, aki segít nekünk - mondta. De nem csak a bajunkban szeretnénk, ha valaki törődne velünk. Örömünket is szeretjük megosztani, tapasztalatainkat megbeszélni. Az örömben való osztozás az örömöt megsokszorozza. De bármily furcsa, ha a bajban osztozni tudunk, szinte az is örömmé lesz. A megpróbáltatás súlya alatt, az összetartozás megmutatkozik. Feltétel nélküli kapcsolatokat igénylünk. Ezek azok, amelyek életünk igazi tartalmát adják.

- A világ teljesítményeket vár tőlünk - fűzte tovább mondandóját az előadó. Az igazi teljesítmények akkor sarkallnak bennünket, ha a kapcsolatok szépségéből fakadóan elismerésben részesülünk. Ez biztosítja, hogy ne csupán látszat életet éljünk. A gyerek megpróbálja az iskolában "kivágni a rezet". Az igazi azonban az, ha a család értékeli a teljesítményét, ha van egy közösség, amelyik örül annak, hogy viszi valamire. Ez pici kortól érvényes. Hiszen nem tanulnánk meg beszélni sem, ha nem lenne, aki örül megszólalásunknak. És a család öröme végigkíséri életünket. Hiszen az idős nagyszülő is örül, ha érzi, hasznára van hozzátartozóinak. A mély és igaz kapcsolatok jelentősége igen nagy. Aki megkapta a Jóistentől, hogy egészséges légkörű családban éljen, bizalmat élvez. Szüksége van az embernek ilyen fajta kapcsolatokra. Nemcsak a gyereknek, a felnőttnek is. Kölcsönösség, egymásra hatás működteti ezt a köteléket. A gyerek, kikerülve a család oltalmából, a világban tapasztaltakat gyakran nem érti. Ha viszont hazaviszi, elmondja, és otthon meghallgatásra talál, feloldja értetlenségét. Ezt a felnőtt is igényli. Ha a hazavitt sebek, bizalmatlanságok otthon gyógyírra találnak, a világban is könnyebben boldogulunk.

A család többek között arra való, hogy hazavigyük, és a családtagokkal megosszuk, amit a világ ránk zúdít, mert sok lenne egyedül elviselni (különösen gyermekként). A felnőttnek kötelessége időt szakítani a feloldó beszélgetésekre. A modern világ hosszabbra nyújtotta az emberi életet. Az idősödő, gyakran magányosan élő embereknek sokkal több gondjuk van, mint régen. Kell, hogy mellettük álljunk. Korunk sokféle vonatkozásban meglepetések elé állítja a családi életet. Belső krízisek, válság fenyegeti olykor. Mindezek ellenére a család nem fog megszűnni soha. Ha ez bekövetkezne, az ember is megszűnne embernek lenni. De éppen a felgyorsult, hagyomány-felrúgó élettempó miatt óvni kell a családot a reá leselkedő veszélyektől. Érdemes a családokra vigyázni, mert akkor az "visszavigyáz" ránk - hangsúlyozta Jelenits István.

Mi az, ami ma nehézségek elé állítja a családokat? Még a komolyabb erkölcsi életet élő, hívő keresztény családok is szembekerülnek a nehézsé- gekkel. Életünk az utóbbi néhány évtized alatt többet változott, mint korábban évszázadok alatt. Ha nem vigyázunk, a családokat felmorzsolja, belső tartásukat kikezdi ez a tempó. Gond, hogy a gyerekeknek nincs feladatuk. Személyes példával élt Jelenits István, amikor elmesélte, hogy gyerekkorában vidéken éltek és vízvezeték híján ivóvizet hordott a családnak, majd a fővárosba költözve, a tűzifát vitte fel rendszeresen a pincéből. A családi munkamegosztásban a gyerekeknek is volt mit tenniük. És az otthoni feladatok nem nyomták őket agyon. Ellenkezőleg. A tudat, hogy rá szükség van, büszkeséggel töltötte el és egyidejűleg észrevétlen megtanulta a hétköznapi élet velejáróit, az életvitelt. Manapság gázfűtés van, víz, villany. Nincsenek feladatok. Nem tud a gyerek egész délután tanulni, a játék sem elégíti ki. Korunkban a gyerekkor is hosszabbra nyúlik. Kitolódott időben a világ megismerésének folyamata. A feladatok hiányában nincs előkészítve a felnőtté válásra az ifjúság. Ráadásul hiányzik a megtapasztalás, hogy hasznos és szükség van rá. Ez utóbbi vonatkozik a család idősebb tagjaira is.

Az átlag magyar ember a statisztikai adatok szerint, három és félórát tölt a televízió előtt. Ha ez a riasztó szám igaz, felvetődik a kérdés mennyi időt töltenek egymással a családtagok? Mikor beszélget férj a feleséggel, szülő a gyermekkel, a nagyszülőkkel. Korábban egy nagymosás vagy egy disznóölés alkalmával a világ dolgait is megbeszélték. A szót értés lehetőségeit meg kell teremteni a családban! - figyelmeztetett Jelenits István. Ha nem sikerül, a nagyon nagy bajban már csak a kiáltások hangzanak el. Törődni kell egymással, figyelni kell egymásra! Megéri "befektetni" a családi életbe - mert az élet csodálatos rendszere folytán -, sokszorosan visszakapjuk, amit invesztáltunk. Ezek a lehetőségek nem kínálkoznak maguktól. Valamiféle figyelemre van szükség és arra, hogy a "befektetéseket" örömmel, leleménnyel tegyük meg, ne fogcsikorgatva.

Nem biztos például, hogy a szülő át tudja tekinteni, mi történik a gyerekével a családi házon kívül. Mégis el kell tudni engedni őt. Fontos viszont, hogy a gyermek becsülje meg annyira a szüleit, hogy nem él vissza ezzel, és érezi, a szülei bizalommal viseltetnek iránta. Ez sem megy magától, ezt győzni kell türelemmel. A kegyelembe vetett bizalom segíti ebben a keresztény családot. A férj feleség egymás iránti hűségét, a szülő gyerek kapcsolatot. A kereszténységben nem azt kell éreznünk, hogy Isten valamiféle nagy felelősséget zúdít a nyakunkba, és számon kér. A felelősség súlya alatt össze is lehet roppanni, el lehet ügyetlenkedni a legjobb szándékkal véghezvitteket is.

Borzasztó fontos lenne, hogy ne csak vitatkozzunk, hanem csináljuk jól az elemi kapcsolatokban kívánatos cselekedeteket, mindvégig tudva:
Atyánk az Isten, és segít nekünk.

Találjuk meg egymást, ha el is veszítjük néha. Ezt látva a másképp gondolkodók is észreveszik majd, hogy a keresztény emberek szót tudnak érteni egymással és rádöbbennek, hogy valami mégis lehet a cselekedeteik, az életük mögött. Igen van - a Szentlélek.
Lejegyezte: Ráksi Katalin

Piarista est

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kilenc évvel ezelőtt kezdte meg munkáját Gödön a Piarista Szakmunkásképző Iskola. Pedagógiai rendeltetésén túl, az eredeti cél az volt, hogy elsősorban a katolikus egyház létesítményeinek karbantartására szakmunkás fiatalokat képezzenek kőfaragó-, kőműves-, díszkovács- és ácsmesterségre. Mára már az asztalos szakma is elsajátítható a Jávorka utcai tanintézetben, ahol a leendő mesterek műveltségi szintjének az emelése és a nyelvoktatás is szerepel a tantervben.

Idén, második alkalommal rendezett az iskola január 29-én hagyományteremtő Piarista estet. Mint az est szervezője, Wágner László, az iskola testnevelő tanára lapunknak elmondta, többek között azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az alapvető emberi értékekre és a kultúra, zene jelentőségére. Az est sikere pedig arra az elhatározásra juttatta őket, hogy megismétlik a hasonló esteket.

Az est programja dr Jelenits István piarista szerzetes Erkölcs és család címmel tartott előadásával indult. Az alsógödi katolikus plébániára meghirdetett előadás iránt, a szervezők várakozását felülmúlva, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a gyülekező közönség átsétált a paplaknál jóval tágasabb katolikus templomba.

A téma joggal keltette fel a közönség figyelmét, hiszen családban és magányosan élők egyaránt tapasztalják, a társadalom legkisebb egysége mára komoly veszélybe került.

Az egybegyűltek, csaknem az est végéig együtt maradtak. Előadását követően Jelenits István szentmisét celebrált, majd a muzsika hangjai töltötték be a Szent István Templomot. A piarista fiatalok alkotta ARPA D'OR énekkar reneszánsz kórusműveket énekelt. Mozart, Telemann és Bach műveinek megszólaltatásában pedig Varga Petra orgonaművész és Kuthy Dorottya fuvolaművész működtek még közre. A templomi hangverseny sikerét jelzi, hogy az örvendetesen sok fiatalból is álló közönség szűnni nem akaró tapsát számos ráadással honorálták a muzsikusok.

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Maria Bellonci: Lucrezia Borgia

Victor Hugo színdarabja, Donizetti operája vitte be a köztudatba a méregkeverő Lucrezia Borgia-képet, a vadromantika egyik kedvenc témáját. Felejtsük el - mondja Maria Bellonci, a jeles olasz írónő, s levéltári kutatásait kamatoztatva újraalkotja a reneszánsz egyik nagyasszonyának arcképét: női érzékenységgel átérezve s elhihetően megrajzolva azt a küzdelmet, amelyet a hősnő önnön emberi méltóságáért vívott. A politikai adás-vétel tárgyaként a dinasztikus utódszaporítás volt az egyik élete; mellette, közben pedig a nagy (plátói) szerelmek a másik élete. S a háttérben ott hullámzik és lüktet a XVI. századi Itália: a véres belharcok, gyilkosságok, leszámolások, a pompázatos ünnepségek, költők, festők serege - egy távoli és mégis oly ismerős korszak, a reneszánsz világa.

Farsangi Bál

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az alsógödi és felsőgödi katolikus egyházközségek szervezésében Farsangi Bált rendezünk a József Attila Művelődési Házban 2000. február 26-án 19,30-03 óráig.

Zenét szolgáltat: Ferenczi János.

Étel, ital, tánc, tombola, táncverseny, bál-szépségkirálynő választás értékes nyereményekkel.

Belépőjegyek 400 forintos áron vásárolhatók elővételben, illetve a helyszínen a belépéskor.

Tisztelt Szervezők!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Technikai nehézségek miatt csak most áll módunkban megköszönni az augusztus 20-i rendezvényük bevételét (27 610.- Ft-ot), amelyet a Játszóház Alapítvány a Madarász u-i Gyermekkórház onkológiai beteg gyermekeink személyes ajándékozására költ (születésnap, karácsony). A kapott játékokkal a kórházi Játszóház elhasználódott játékállományát újítjuk fel.

Külön szeretnénk köszönetet mondani odaadó fáradozásukért Horváth Károlyné, Szabó Erzsébet, Czadró József szervezőknek és Csányi József úrnak a sok szép játékért.

Tisztelettel: a gyerekek és a Játszóház Alapítvány nevében: dr. Horváth László kórházi szociális munkás.
Fővárosi Madarász utcai Gyermekkórház

Fő az egészség

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mint Szabó Lajosné tanárnő lapunknak elmondta, a rendezvényt megelőzően szlogenpályázaton, plakátkészítésben és olyan szólások, közmondások, szállóigék gyűjtésében jeleskedhettek a tanulók, amelyekben az egészség szerepelt.

A természettudományi hét egészégre nevelő munkájában meghívott előadók is segítették Szabó Lajosnét és kollégáit. Vízvári Anikó videóval illusztrált előadást tartott a másodikosoknak a fogápolásról. Sima Zoltán gyógyszerésztől megtudhatták a nyolcadikosok, mi kerüljön a házi-patikába?

Az ötödik, hatodik osztályt Barcs Balázs mentős tájékoztatta a leggyakoribb balesetekről és az elsősegélynyújtásról.

Az első és második osztályosokat a Dunakeszi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési osztályának előadója, Zombori Anita tanította nem-et mondani és elutasítani. Ő adott elő a hetedikeseknek is, a drog veszélyeiről. Dr Vörös József tiszti főorvos az AIDS veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mindezt a DADA - dohányzás, alkohol, drog, AIDS - program keretében.

A helyes közlekedésről is rendőr, Serfőzőné Kozma Ilona világosította fel a negyedikeseket.
Az állattartás higiéniájáról, dr Bauer Zsolt állatorvos beszélt a harmadikosoknak.
A serdülőkori változásokról a hatodikos lányok, Kántor Lászlóné védőnőtől, a hetedikes fiúk pedig, dr Vecserka Zsolt gyermekorvostól hallhattak.

Kevés kamasz elégedett a külsejével, a pattanásaival. Így hát jól jött a hetedikes lányoknak Birksteinerné kozmetikus előadása a serdülőkori szépségápolásról.

A természettudományi hét minden napján gyümölcsöt fogyaszthattak a gyerekek. Ezen kívül, az előadások témájához kapcsolódó ajándékokkal - Plusz pezsgőtabletta, közlekedési társasjáték, kártya, fényvisszaverő matrica, toll, kulcstartó, ismeretterjesztő füzetek a nemi felvilágosításról, intim betét minták, tini krémek - kedveskedtek az előadók ifjú hallgatóságuknak.

Hogy ez a hét hasznosan, és a tanulók érdeklődése mellett telt el, abban nagy részük volt a támogatóknak: a Csernus Élelmiszerboltnak, az Ircsi Zöldségesnek, a László Pékségnek, a Herba Plusz Kft-nek, a Pe-So Büfének, a Vöröskereszt Dunakeszi csoportjának, a Dunakeszi Rendőrkapitányságnak, az Életforrás Alapítványnak, a Nyelv és Tehetség Alapítványnak, az iskola büféjének és Diákönkormányzatának.
Munkájukkal segítettek Göde László élelmezésvezető, valamint az iskola konyhájának dolgozói és végül, de nem utolsósorban a természettudományi munkaközösség tagjai. Köszönet mindegyiküknek. Ha csak egy gyerek rendszeres fogmosásba kezd a hallottak hatására, már megérte. r.k.

Ki a legjobb a Huzellában?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Díjazó: az A+V a Gödi Ifjúságért Alapítvány

A Természettudományi héten mérik össze tudásukat a 7. és 8. évfolyamok tanulói biológiából, kémiából és matematikából. A résztvevők feladatlapokat oldanak meg. Az első három helyezettet már 4. alkalommal az A+V a Gödi Ifjúságért alapítvány jutalmazza. A versenyek kiváló - egykor itt tanító - tanárok nevével vannak fémjelezve.

Az 1. helyezettek 2 000.- Ft, a 2. helyezettek 1 500.- Ft, a 3. helyezettek 1 000,- Ft pénzjutalomban részesültek.

Ez évi legjobbjaink: Szentirmai Egon Biológia Verseny: Kiss Nóra 8. b., Fodor Márta 7. b.; Avar Józsefné Földrajz Verseny; Mészáros Gábor 8. a. Fodor Márta 7. b.; Őszi István Fizika Verseny; Honffy Dániel 8. b., Gál Róbert 7. c.; Radnai István Kémia Verseny: Honffy Dániel 8. b., Kondér Fruzsina 7. b.; Baraczka Tivadar Matematika Verseny: Honffy Dániel 8. b., Gál Róbert 7. c.

Gratulálunk nekik és a többi díjazottnak is! Február eleje a félévi bizonyítványosztás ideje. Alapítványunk kilenc, Huzellában végzett középiskolás diákot támogat ösztöndíjjal a tanulmányi eredménytől függően.
Pl. 4,91 - 5 átlagig félévenként 15000.- Ft-ot kaphatnak, vagyis egy kiváló tanuló 30000.- Ft támogatásban részesülhet egy tanévben. Az ösztöndíj névadói olyan gödi lakosok, akik életükkel példát mutatnak gyermekeinknek. Ezzel a rövid írással az olvasó bepillantást nyerhet az A+V a Gödi Ifjúságért Alapítvány jelenlegi munkájába, melyet a Vízváry testvérek hoztak létre egykor itt tanító szüleik, tanáraik és a „város” közössége iránti tiszteletadás jeléül. „A hála a legszebb gyöngyszem” - írta egyik versében Annuska néni, az alapítók édesanyja. Rajtunk gödieken, és a volt tanítványokon is múlik, hogy még jobban törődhessünk legféltettebb kincsünkkel, a gyermekkel.

Laszlóczky Ferencé, sz.: Ács Éva ny. tanítónő, kurátor Az „A+V” a Gödi Ifjúságért Alapítvány köszönete A Huzella Tivadar Általános Iskolában működő „A+V” a Gödi Ifjúságért Alapítvány nevében ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik 1999-ben előző évi adójuk 1százalékával segítették a 75. éves évfordulóra készülő iskolát.
A kapott 270633.- Ft összeget egykori tanáraink nevével meghirdetett versenyekre és pályázatokra fordítottuk.

Kérjük, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával idén is segítsék alapítványunkon keresztül gyermekeinket! Kedvezményezett: A+V, a Gödi Ifjúságért Alapítvány. Adószám: 18664122-1-13 Vízváry Vilmos kurátor

Megoldás: Életforrás Alapítvány

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A feladat: Az életmódkultúra tanítása

A most induló XXI. század a kihívások korszaka. A tudomány, a technika szárnyán láthatatlan sebességgel cikázik a világban. Be kell vallanunk: csak akkor nem maradunk le, ha megtanulunk másképpen élni. Ez már egy másik világ...

Minden fejlődés záloga az egymásra épülő tudás. Ennek a tudásnak a megszerzése már a bölcsőben kezdődik. Talán ezért örök az emberiség? Erre a kérdésre lehetetlen válaszolni, de annyi bizonyos, hogy az igazi értékek - pl. a kultúra - értékükben változatlanok. Mindkettő az évezredek ajándéka. Olyan „bankbetétek”, amelyek állandóan kamatoznak. A mai, vitathatatlanul merkantilista világunkban minden összezavarodott. A hagyományos értékek - béke, család, szeretet, erkölcs, életmód - megmaradtak, de sajátságosan átrendeződött fontossági sorrendjük. Átalakul a világ, újra rendet kell tenni - mondogatták a fejlettebb országokban a hozzáértők. Ezért volt kénytelen megszületni néhány évvel ezelőtt egy új fogalom: ÉLETMÓDKULTÚRA.

Fontosságára jellemző, hogy nagyon hamar megtalálta helyét hazánkban is. A Huzella iskola alapítványi osztályai szerencsések. Az Életforrás Alapítvány bölcs előrelátással a tanórákon kívül, még heti egy önálló órában is beiktatta e fontos tárgyat nevelői programjába. Ez az induló évezred egyik leghasznosabb tantárgya lesz. Ugyanis a kommunikáció forradalma egyformán érint mindenkit. A számítógéprendszerek fénysebességgel küldhetnek adatokat, információkat, a digitalizált hírvilág akár telefonvonalon is képes a műholdra feljutni. Ez van, vonogatják vállukat az idősebbek, de még a szkeptikusok is elismerik, hogy ez nélkülözhetetlen. Valamire azonban szükség van, hogy a gyerekek idegrendszere ne legyen áldozata a fejlődésnek. Az életmódkultúra az új életstílus kialakításában játszik nélkülözhetetlen szerepet. Mint egy védőpajzs, úgy veszi körül az iskolás gyerekeket, és a maga módján sziszifuszi munkával hozzáedzi, idomítja a tanulókat az igazi élethez. Hiszen: hiába a legnagyobb tárgyi tudás, ha valaki nem tudja szabatosan kifejezni magát, akkor elsikkadnak még a zsenik is.

A mellébeszélésnek pedig lassan még a lehetősége is elvész. Szerencsére a gyerekek vevők erre az interaktív állapotra. Igaz kényszerűségből, de az alkalmazkodás „chipje” már születésük pillanatában veszi a túlélés kódját. Ez pedig így is van rendjén. Viszont az „installálás” az iskola feladata. Ugyan mi lehet a titka a felnőttkori sikeres helytállásnak? Ez volt az alapkérdés, e tárgy tanmenetének összeállításában, és a tanítás, gyakoroltatás folyamán is. Kizárólag az ifjú emberkék érdekei a fontosak. Mert ők beleszületnek a rohanásba, a szülők ámokfutásába, a szempillantás alatt fel- és elillanó lehetőségek korszakába.

Az iskola, a nevelők pedig arra hivatottak, hogy munkájukkal megelőzzék egy túlterhelt társadalom kialakulását. Mégpedig egyfajta életmódkultúra szakszerű megtanításával. Mivel a jelenlegi társadalom a túlfeszített munkatempó miatt állandó időhiányban szenved, szomorú tény, hogy még a családok működésének összhangját is zavarja az átalakulóban lévő életritmus. Nincs idő! Naponta tapasztaljuk, hogy még a gyerekekre sem. Ezért kell felkészíteni tanulóinkat az új évezred kommunikációs stratégiájára. A gyerekek imádnak csacsogni, szerepelni. A hétköznapi élet számos információját fel kell dolgozniuk, és reagálniuk is kell rá. A kapcsolatok helyes kezelésére kell megtanítani őket. Az ő szintjükön néha még felnőtteket is megszégyenítő módon, profi szinten „veszik az adást”. Ezért tanítunk nekik beszédtechnikát, és a jól hangzó, de semmitmondó körmondatok helyett lényegre törő, pontos kifejező beszédmódot. Koordinálni kell a viselkedésüket is, alaphelyzetekben és fontos szituációkban egyaránt.

A „mit - mikor - hogyan”, cselekvési sorozat megtanulásával a felnőttkori viselkedésmódjuk lesz profi. Hogy a ma gyermekei a holnap kiforrott ifjú emberei legyenek, ahhoz már 7 éves korban el kell kezdeni a tanulást. A 4. osztályosok már önismereti tréningeken bontogatják szárnyaikat. Mind a tanárok, mind a diákok erőfeszítései a gyermekközösségek sziklaszilárd összetartó erejével bizonyítják, hogy nem hiábavaló a fejlesztő munka. Elég, ha csak a különböző, többszázezer forintos felnőtt tréningekre gondolunk. A több hónapra előre lefoglalt kurzusok, az állandóan telt házzal zajló foglalkozások szintén nem szorulnak magyarázatra.

Ezek a gyerekek már az általános iskola befejezésekor túl lesznek ezen a szinten. A közösség tisztelete, a felnőttekkel való viszony, a konfliktuskezelés készsége, a tolerancia, a gyengébb képességű társak felkarolása, segítése, a jobb eredmények elérése - az életmódkultúrán nevelkedett gyereknek már a kisujjában van. Az ilyen komoly eredményhez azonban nagyon fontos a hagyományok ismerete, a mit-miért kérdéskör megismertetése. A játékos tanterv több órát szán erre a témakörre, bizonyíthatóan nagy hatékonysággal. A szituációs játékok, a valós helyzetek gyakorlása, a beszélgetés koreográfiájának játékos formában történő „besulykolása” a tanulás után már megnövelt esélyt biztosít a gyerekeknek a „nagybetűs” életben.

Közülük már nem lehet ujjal mutogatni a kínjában dadogó vállalatigazgatóra, mikrofon előtt zavarában pironkodó menedzserre. Megtanulnak kommunikálni. A kamaszkori problémák kezelése sokszor irányítást követel. A nagy érzések, a felborult világkép, a nyíló élet fonákságai nagy felfedezésre serkenthetik a tinédzsereket. Ha van helyes viselkedési alapjuk, akkor még ez a legnehezebb korszak is könnyebben átélhető. Ha az átmenetileg összegubancolódott gyerekeket felkészítette az iskola, akkor inkább a színházi játszókörhöz, a futball-labdához, vagy a nevelőihez fordul problémáival. Nem menekül a droghoz, és még véletlenül sem a csellengők közösségét választja. Mert van önértékelési képessége!

Remélem, hozzá tudunk járulni, hogy ezeknek a gyerekeknek ne csak álom legyen, hogy saját színjátszó körükben legyenek bonvivánok, vagy hősnők. Hogy tizenévesen már határozottan tudják, saját képességeik biztos tudatában milyen életpálya ívét rajzolgassák maguknak. Hogy határozott véleményükkel már akár középiskolás korukban is kemény jellemről tegyenek. bizonyságot. Hogy kapcsolataik minőségét a kifejlesztett kommunikációs készség teljessé teszi. Hogy tudásuk visszaadását nem a véletlenszerűség, hanem a biztos tudás motiválja. Ez a sikeres élet titka, ez a kulcs a kihívások évezredének zárjához. Sorolhatnám még az előnyeit a tantárgynak, de mint tanár, én csak egyet kívánok valamennyiünk nevében: A mi életmódkultúra színházunkban sose gördüljön le a függöny!
Zachár Zsuzsa

Aki úgy gondolja, hogy jövedelemadója 1 százaléka jó helyen lesz nálunk,
annak álljon itt adószámunk: 18157437-1-42 Életforrás Magyar Amerikai Alapítvány

Lions Club pályázat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mottó: Aki ismeri a múltat, az ura a jelennek és kezében tartja a jövendőt

A magyar millennium alkalmával a Magyarországi LIONS Clubok Szövetsége a helyi Clubokkal közösen rajzpályázatot hirdet a 8-14 éves korosztály részére

- Magyarok az őshazától a XXI. századig - Gyermekek a békéről (béke poszter) témakörökben Államalapításunk 1000 éves évfordulója, az ünnepi készülődések, összegzések arra sarkallnak bennünket, hogy gondoljuk végig múltunkat, jelenünket, jövőnket. Kevés szó esik a magyarság államalapítás előtti vándorlásáról az őshazától a Kárpát-medencéig. A honfoglalás kori leletek tanulsága szerint egy magas kultúrájú, más népek művészetét, tudását ötvözni tudó nép érkezett a Kárpát-medencébe, mely helyesen tudta megítélni az akkori politikai helyzetet és a Rómából kapott koronával Szent István napjainkig meghatározta a magyarság helyét Európában.

E századokat átívelő történelem képi megjelenítésére várjuk a pályázatokat. Az elbírálásnál előnyt jelent, ha a pályázó munkája során eredeti néprajzi motívumokat használ fel, mondavilágunk és történelmünk eseményeit, népünk jeles személyiségeit jeleníti meg.

A másik témakörben a Gyermekek a békéről címmel - a fiatalok elképzeléseiknek, vágyaiknak adhatnának hangot képi megjelenítés formájában.

Minden pályázó paszpartuval együtt egy db A/3-as nagyságú (42 ×30 cm), bármely technikával készült képet küldhet be.
Határidő: 2000. március 13.
A jelentkezési lapot a Gödi Lions Clubnak (Albert Pál elnök 2131 Göd, Sajó u. 1/c/2. Telefon: 331-132) kérjük eljuttatni 2000. február 29-ig.

A Gödön győztes pályaművek elküldési határideje: 2000. április 1. I
skolánként témakörönként 5-5 pályamunkával lehet nevezni.
Amennyiben iskolai kiállítást is készítenek, úgy arról is kérnénk értesítést.
A beérkezett pályázatokból kiállítást szeretnénk rendezni a helyi művelődési házban 2000. március 14-16 között.

Az országos kiállításra a Szombathelyi LIONS konvención kerül sor 2000. május 5-én.

Az országos kiállítás első helyezettje egy külföldi LIONS táborban vehet részt, melynek jelentkezési díját a kormányzóság vállalja magára. A képeket szeretnénk vándorkiállítás formájában Budapesten és az ország több városában bemutatni.

A pályázaton résztvevő gyermekek munkái közül iskolánként az első öt helyezett képet díjaznánk és egyben beneveznénk a hazai, valamint a nemzetközi rajzpályázatba. A rajzokat az általános iskola bírálná el és értékelné. Témánként egy gyermek egy képpel indulhat, és az első öt-öt képet küldjük az országos pályázatra.
Az országos és a nemzetközi pályázat nevezési díjait a Gödi Lions Club vállalja magára, így az iskoláknak nevezési díjat nem kell fizetni.

A Lions Klubok Magyarországi Szövetsége (kb. 40 LC működik az országban). 1988 óta fejti ki segítő tevékenységét országszerte. Tagjai a Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének, melyet 1917-ben Chicagóban (USA, Illinois) alapítottak. A Szövetség a világ több mint 180 országában, minden földrajzi régióban, összesen mintegy 1,5 millió tagot számlál. Az világ összes oroszlánjának (Lions szó jelentése oroszlánok) „SZOLGÁLUNK” a mottója, jelszava. Ez működési elvünket, filozófiánkat is jelenti.

Bemutatkozik a: GÖDI LIONS CLUB

Klubunk a Gödi Lions Club olyan nők és férfiak önkéntes közössége, akik arra vállalkoztunk, hogy munkánk elvégzése mellett humanitárius munkát végezzünk lakóhelyünk illetve tágabb környezetünk részére. Saját anyagi támogatásunkon túl pénzadományokat gyűjtünk és más emberbaráti szolgálatot teszünk azért, hogy segítséget nyújthassunk a szükséget szenvedő embereknek, lehetőségeinkhez képest. Klubunk 19 fővel működik 1992 - szeptemberétől.
Testvérkapcsolatot építettünk ki a franciaországi Marignane-i Lions Clubbal.
Megalakuláskor céljainkat az alábbiakban határoztuk meg: - támogatjuk a település gyermekeinek sportolását, kulturális tevékenységeit, támogatjuk a Göd-Újtelepen működő beteg gyermekek intézetét, támogatjuk az időskorúakat anyagi erőinkhez mérten, rendszeressé tettük a település valamennyi iskolás korú gyermekének ortopédiai és sebészeti szűrését. A pénzt a klub rendezvények megszervezésével teremti elő. A legaktívabb munkát az ortopédiai szűrés megszervezésében és a prevenciós, valamint a rehabilitációs munka megszervezésében fejti ki a klub. Jelentős pénzeszközt tudunk realizálni az évente ismétlődő személyi jövedelemadó 1százalékának támogatóink által nekünk juttatott összegből. Sok, kisebb összegű támogatást juttatunk el az iskolákba, óvodákba, öregekhez és a különböző sport-szakosztályoknak.

Akcióink során használt ruha- valamint élelmiszergyűjtéseket és egyéb szociális feladatokat is elláttunk, illetve ellátunk.
A nyelvtanulás érdekében rendszeresen juttatunk el fiatalokat nyári táborokba.

Gödi Lions Club nevében Albert Pál elnök

Drog

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Budapesten naponta 35 millió forint értékben cserél gazdát a szer

Kedvező statisztikai adatokkal indult ez az év a magyarországi drogellenes küzdelemben: rögtön az év elején többkilónyi kábítószerre leltek a vámosok a délkeleti határon, s úgy tűnik, az eredmények nem egyszeriek és megismételhetetlenek. Ijesztő számok látnak ugyanakkor napvilágot arról, hogy jelenleg hányan is fogyasztanak illegális kábítószer-készítményeket hazánkban, azt pedig, hogy pontosan mennyi a drogfüggők száma, még felbecsülni sem lehet.

Az átlagpolgár valójában nem találkozik olyan mértékben drogosokkal, hogy az komolyan szembeszökő lenne, a szakemberek azonban - tanárok, orvosok, pszichológusok és civil szervezetek - arra figyelmeztetnek: rohamosan emelkedik a fogyasztás, a rászokás és a függők száma. Ezzel egyenes arányban nőnek természetesen a halálos "balesetek" is, hiszen minél több a szenvedélyéről lemondani nem tudó kábítószer élvező, annál nagyobb a túladagolás veszélye is.

Tavaly az év első hónapjaiban öt fiatal járt szerencsétlenül, mindannyian heroin túladagolás következtében vesztették életüket...

Az országos statisztikák voltaképpen nem mutatnak óriási fertőzöttséget, ám amennyiben figyelembe vesszük, hogy a nyilvántartott fogyasztók közel kilencven százaléka budapesti, ez az arány már elég riasztó… Budapest utcáin egy nap alatt közel 35 millió forint értékben cserél gazdát kábítószer… Az egészségügyi intézményekben kezeltek, illetve az első alkalommal kezelésre jelentkezők száma évről évre nő. Míg 1995-ben 2806, addig 1998-ban már 9458 drogfogyasztót tartottak nyilván, a tavalyi év statisztikai adatai pedig még nem is állnak rendelkezésre. Ha az elmúlt évek növekedési trendjét veszszük alapul, akkor kijelenthető: tavaly év végére több mint tizenötezer kábítószer fogyasztót tartottak nyilván. Sokkal elrettentőbb a fogyasztók életkor szerinti összetétele: míg ugyanis 1995-ben csupán a fogyasztók 7,1 százaléka volt gyermek-, illetve fiatalkorú, addig ez az arány 1998-ra 17,3 százalékra nőtt… A szakemberek szerint, az iskoláskorú fiatalok több mint kétharmada kipróbálta már a drogokat, ezek fele pedig alkalmi-rendszeres fogyasztó....A számok azonban csalókák. Az orvosnál, a kórházban megjelenők száma az összes kábítószer fogyasztó számához képest töredék. (A fenti részleteket a Magyar Nemzet január 29-én megjelent, Weinwurm Bence: A drog hálójában című írásából vettük át.)

Hol kaphat segítséget a szülő?

Szent Hubertus a Nemeskéri-Kiss kastélyban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Amikor a múlt év novemberében beszámoltunk az új tulajdonos, Murvai Zoltán Nemeskéri-Kiss kúriával kapcsolatos terveiről, még nem tudtuk, hogy a napjainkban megújuló, XIX. század elején épült udvarház első, a nyilvánosság számára megnyitott helyisége, a vadászok védőszentjéről kapja nevét. Január végén nyitotta meg kapuit az ötven vendég fogadására alkalmas Szt. Hubertus étterem. Ott találkoztunk Murvai Zoltánnal.

- A tavaly május óta tulajdonában - és a műemlékvédelmi felügyelet oltalma alatt - lévő épület nem idegen az ön számára, hiszen 1985-92 között, mint a Dunamenti Mg Tsz elnöke már lépéseket tett a kúria megmentésére.

- Igen, Göd egyik legrégibb épülete a termelőszövetkezet tulajdonában, és nagyon rossz állapotban volt, s van ma is, de megmentésre érdemes. Az a célom, hogy a lehetőségekhez mérten - a Nemeskéri-Kiss leszármazottak elbeszéléseire hagyatkozva -, eredeti mivoltát megközelítően újuljon meg. Már annak idején, szövetkezeti elnökként is ez volt a szándékom, ám sajnos bűnömül próbálták felróni akkori állagmegóvási ténykedéseimet. Ezért most úgy határoztam, hogy saját pénzemből is megmentem. Amit viszont meg akarunk óvni a pusztulástól, annak funkciót is kell találni. Működjön, szolgálja a köz javát. Kulturális- és szórakoztató központtá szeretném "varázsolni". Ennek első lépése a Szt. Hubertus étterem, ahol a vad- és halétel különlegességeken kívül, a nemzetközi konyha ízeit is megkóstolhatja a vendég. Szerénytelenség nélkül mondhatom, kevés hasonló ételválasztékú és színvonalú étterem található a környéken.

- Miért éppen ezt a nevet kapta a valamikori tsz ebédlőből kialakított helyiség?

- A Nemeskériek kúriája tekintélyes vadászmúlttal rendelkezik. Erről többek között az újjáépítés során, a padláson talált, s azóta az étteremben üveg alatt őrzött levél is tanúskodik. A vadászatról beszámoló sorokat, a gyermek Nemeskéri-Kiss Géza, (aki később Horthy fővadásza lett) 1905-ben írta édesanyjához, Szapáry grófnőhöz. Köztudott, hogy óriási trófeagyűjtemény volt az 1944. decemberéig a Nemeskéri-Kiss Géza és Sándor, valamint családjaik által lakott kúriában. Sajnos ezekből egyetlen darabot nem tudtunk fellelni. (Mint megtudtam, a trófeákat az első tsz vezetés értékesítette. Késnyeleket készítettek belőle.) Így, az eredeti híján, a magam elejtette vadak trófeái kerültek az étterem falára. A birtokot és a kúriát, amely korábban a Madách, később a Grassalkovich, majd a Majerffy család tulajdona volt, Nemeskéri-Kiss Miklós vásárolta meg. Fiát, Pált küldte ide, hogy irányítsa az uradalmat. Pál, aki egyébként földművelési államtitkár lett, a növények szeretete miatt rengeteg fát ültetett Gödön. Fiai, Géza és Sándor, szenvedélyes vadászok voltak, sőt Géza foglalkozásává fejlesztette szenvedélyét. Számos művet, többek között az első hivatásos vadászról szóló szakkönyvet publikált. Tollforgatásban a testvére, a diplomata pályára lépett Sándor sem maradt el. Ő ugyan pusztán szórakozásból vadászott, de hobbiját számos szellemes és vidám vadásztörténetben örökítette meg.

- Az említett levélen kívül más "kincsekre" is leltek a rekonstrukció során?

- A háborút követő évek Magyarországon jól ismert kastély-széthordási "szokása" ezt a kúriát sem kímélte. A család leszármazottaitól kapott fényképeken látható bútorokból és gyönyörű cserépkályhákból nem találtunk egyetlen darabot sem. Apróságok maradtak. A padláson rábukkantunk egy az ezernyolcszázas évekből származó postatelegráfra, Göd emblémájú levélpapírra, a Nemeskéri-Kiss család Franciaországban élő tagjai által küldött régi levélre, és az egykori gödi téglagyárból származó írásra, amely javasolja postatelegráf felállítását Gödön, és jelzi a gyárvezetés előfizetői szándékát. Úgy tudom, Kossuth és Nemsekéri-Kiss Miklós levelezése valamelyik tsz elnök elődöm időszakában megmenekült.

- Mint említette, az étterem a hosszú távú tervek első lépése. Mi lesz következő?

- A megújuló udvarház alatti egyik pincében - hogy a kulináris élvezeteknél maradjunk -, palackozott bor kóstolókat kívánunk tartani. Az ország különböző borvidékeinek különlegességeit kínálnánk a közönségnek. A kisebbik pincét pedig szeretnénk az étteremhez hasonlóan, folyamatosan működtetni. Ide azokat a fiatalokat várjuk majd, akik - a pénztárcájukhoz szabott áron kínált - pizza, hamburger, zsíros kenyér, más egyszerű ételek, csapolt sör és széles üdítő ital választék mellett, kulturáltan tudnak szórakozni. Ebben a hónapban megnyitjuk, a - pillanatnyilag még névtelen - leendő diáktanyát.

- A kúriát körülölelő három és fél hektáros park még téli álmát alussza. Milyen tervekkel várja a tavaszi ébredést?

- A rendszerváltozás előtt, még a nagyközségi időkben gyakorta sokak által látogatott rendezvények színhelye volt. Bebizonyosodott, hogy jó az akusztikája és az évszázados fák alatt kellemesen időtöltés kínálkozik. Szabadtéri színházi előadásoknak, zenei programoknak szeretnénk itt helyt adni, már ez év nyarán. A nyári vendéglátást szolgálja majd a 60 személyes kerthelyiség. Szándékunkban áll a kastély fénykorát visszaidézendő, egy szökőkút építése is. A park felőli szárny tehát a vendéglátást és a kultúrát hivatott szolgálni. Az éttermen kívül, ehhez rendelkezésre áll egy 60 személyes nagyterem és négy kisebb, egyenként 30 fő befogadására alkalmas helyiség. Ezekben esküvők, családi rendezvények, aukciók, szimpozion, konferenciák és minden olyan szóba jöhet, ami a szórakozáson kívül, a kultúrához vagy a tudományhoz kötődik.

- Az elmondottak alapján komoly személyzet alkalmazására kell gondolnunk.

- Pillanatnyilag az étteremben, melyet a fiam irányít, tíz ember dolgozik. Ha "teljes üzemben" működik majd az egykori nemesi udvarház minden helyisége, körülbelül 30 embert tudunk foglalkoztatni. Bízom benne, hogy a szomszédságban lévő volt tsz iroda, amely a Dunamenti Tűzvédelem Rt. tulajdonában van, új külsőt ölt és a tervek szerint még ebben az évben szálloda lesz. Akkor a hotel és a kulturális- és szórakoztató központnak otthont adó kúria, jól kiegészítik majd egymást. Mint mondtam, elsődleges célom a kúria megmentése, és itt nem csupán az épület, hanem a hely szellemének megóvására is gondolok. Emellett tartalmas időtöltésre alkalmas helyet kívánok biztosítani Göd polgárainak és az idelátogatóknak. Fiatalnak és idősnek egyaránt. Ennek megvalósítása pénzben soha meg nem térülő beruházás, de Gödöt gazdagabbá teheti, és számomra ez fontos. Szándékomban áll visszaköltözni Gödre. Itt érzem jól magam. R.K.

Életmód, környezetvédelem, biokertészet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Két-három héttel is előrehozhatjuk zöldségeink koraiságát és a szezonvéget is megnyújthatjuk mozgatható fóliakeretek alkalmazásával. A kereteket legcélszerűbb 6-8 mm-es gömbacélból hegesztéssel készíteni (1. ábra), és fóliával beborítani. Én általában a fóliaházról leszedett, de még használható fóliát rögtön rögzítem a keretre, lágy 0,5-0,8 mm-es réz vagy horganyzott dróttal. A fóliakeretekkel mindig azokat a növényeket takarom, amelyek fejlődésükhöz éppen akkor több hőt igényelnek az évszakhoz viszonyított átlagnál. A májusi fagyok idején a keretekre még egy réteg fóliát vagy használt textíliát, szőnyeget borítok.

Az ábrán megadott méretek a termőterület méreteihez igazíthatók. A lényeg az, hogy ne csak egyforma nagyságú kereteket készítsünk, hanem az alapméreteket minden irányban kb. 20 cm-rel növeljük, 3-6 db-os sorozatokat készítve, hogy a keretek egymásba helyezhetők legyenek, amikor már nyáron nem szükségesek, vagy télen, amikor úgy hasznosíthatjuk, hogy legalább hármat egymásra helyezve átteleltetünk pl. kelkáposztát, karalábét. Ezeket földben hagyva, és a máshonnan kiszedetteket a keret alá sűrűbben beásva frissen tartjuk és megvédjük a fagytól. Célszerű szélvihar ellen a kereteket kis kampós facövekekkel rögzíteni. Víkendtelkünkön is alkalmazhatjuk kereteinket, ha csak hetenként egyszer megyünk is ki, ha lyukacsos fóliával fedjük, mivel itt nincs módunkban napsütéses időben naponta szellőztetni. Tovább fokozható a koraiság és a mennyiség az ún. hollandi ágyhoz hasonló kis fóliaház készítésével. (2. ábra)

A váza tetőlécből készülhet, a főtartó részeken kettesével L alakban összeszegelve, hogy a tető léceit megtartsa. De készülhet vastagabb anyagból is a tartóváz vagy szögvasból a két tartó oldal a tartó cölöpökkel összehegesztve. (kb. 25-30-as szögvas már megfelel) A tetőre húzott fóliát két oldalról feszesre földeljük, elől és hátul pedig ezen részeket fóliával együtt kis kékfejű (kartács) szeggel szögeljük a tartókra. A szegfejek alá vastag kartonból vágott darabkákat tegyünk. A rajz szélességi méretéhez 4,20 m-es vagy 8,50 m-es szélességű fólia használható, az utóbbi hosszában kettévágva. A fóliaház hossza pedig tetszés szerinti méretre készíthető. A földbe mélyített járat a növények kényelmesebb kezelését biztosítja.

A szellőztetés miatt (ami nagyon fontos, mert napsütéses időben hamar 30 °C fölé ugrik a hőmérséklet), elől is, hátul is lécből készített fóliával bevont ajtó szükséges. A mélyített útba a lépcsőt célszerű belülről készíteni, hogy a csapadék ne ömöljön a járatba. Szükség esetén éjszakára, de főleg a májusi fagyok idejére a fóliaház tetejét még nádpalló vagy egyéb rendelkezésünkre álló hőszigetelő anyaggal fedjük, de egy-két 250 wattos infraégő vagy néhány db kocsisgyertya égetésével is elháríthatjuk a fagyveszélyt. A legbiztonságosabb azonban, különösen erősebb fagyok idején a nádpalló és az égő egyidejű alkalmazása. Így méregmentesen és olcsón jutnak primőr zöldségekhez a biomódon termelők.

Kép és szöveg: Baji Ferenc

Ebcsont beforr... Csonttörések

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Állatorvosi rendelők mindennapos esetei a különböző traumás sérülések, s közöttük a törések. Sajnos , az állatgyógyászatban a csonttörések kezelésénél csak az esetek kisebb részében jöhet szóba az ún. konzervatív terápia, vagyis a műtét nélküli gyógykezelés. A sérülések nagy része jelentős elmozdulást vagy darabos törést eredményez, rögzítésük igen nehéz az állat végtagjának alakja miatt. Kisállatoknál a gipszkötéssel való rögzítés nem is jöhet szóba, hiszen ez egy jelentős súlyterhelés és csak ront a kialakult állapoton. Ezért az elmozdulás nélküli töréseknél (ennek megállapítása röntgenfelvétellel lehetséges), gyakran csak az állat többhetes nyugalomba helyezését javasolják. Nyugodtabb állatoknál ez kiegészülhet egy merevkötés felhelyezésével. A bonyolultabb, jelentős elmozdulással járó, darabos vagy szilánkos törések megoldása műtéttel lehetséges. Az elmúlt években a kisállatok csontsebészeti lehetőségei óriásit fejlődtek. Hazánkban is specializálódtak néhányan kisállatok csontsebészetére. Az emberekhez hasonlóan speciális fémimplantátumokkal, különféle lemezekkel, csavarokkal tűződrótokkal és cerclage drótokkal van lehetőségünk a törött darabok rögzítésére. Ezeket a fémeket a köznyelvben platinának nevezzük, de más fémek is találhatók abban az ötvözetben, amelyből ezek a szövetbarát, sterilizálható és nem korrodálódó anyagok készülnek. A csontműtéteket csak abszolút steril körülmények szigorú betartásával lehet sikeresen végezni. Az eljárás lényege: pontosan helyreállítani az anatómiai állapotot úgy, hogy a kutya később ne bicegjen. Amint a beteg állapota engedi, mihamarabb érdemes elvégezni a műtétet, de mindenképpen azelőtt, mielött rosszul forrna össze a két törött vég, maradandó sántaságot és állandó fájdalmat okozva egy életen át kedvencünknek. Igaz a mondás: ebcsont beforr... - de nem mindegy, hogyan.

Dr. Megyery Csaba állatorvos Göd,Templom u. 26/a Tel. 06-20/9351790

Dr. PERPETUUM MOBILE

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

avagy egy emberbarát állatorvos története

Ez képtelenség! Ezt nem lehet hosszútávon bírni. Szükségünk van egy kis pihenésre, kikapcsolódásra. Kell a lazítás néha, mert különben kikészülünk. Már aki... A normális emberek legalább is. Ő azonban más. Megszállott. Fanatikus. Szerencsére. Ha átlagpolgár lenne, már valószínűleg gödi kosárlabda sem lenne. Ám javíthatatlan álmodozóval állunk szemben. A legrosszabb fajtából. Aki nem csak álmodozik, hanem tesz is érte. Egykoron fejébe vette, hogy legyen megyei csapata a városnak. (És ha egyszer valamit a fejébe vesz - erről Edit a felesége tudna órákon át mesélni - akkor azt nehéz onnan kitörölni...)

Sokan legyintenek, minek nekünk egy kosárlabda csapat? De hősünk aki makacs, mint az öszvér, azért is megcsinálta. És ez még csak a kezdet! Pár év elteltével arra gondolt, mi lenne, ha megpróbálkoznánk az NB/II-vel? Elég jól sikerült a próbálkozás... A csapat pillanatnyilag olyan helyen áll, ahonnan egy lépés a feljutás. A legmagasabb osztályba. Az NB/I-be. Erre reális esély van. Szerinte három éven belül a zsúfolásig telt - időközben két új lelátóval felszerelt, 2000 szurkolót befogadó - gödi katlanban játszunk bajnoki elődöntőt az Albacomp ellen. Ki tudja? Bármi megtörténhet. Pláne, ha ő mondja. Addig azonban még sok víz lefolyik a vén Dunán... Mellesleg napi 12 órában állatokat gyógyít, macskát olt, kutyát ment, esetleg utánpótlás edzést vezet, vagy a lapunkba publikál. Nagyjából ennyi.

Azt meg sem említem, hogy a kosárlabda-szakosztály ügyes-bajos dolgaival rohangál a budapesti szövetségbe, hetente négyszer-ötször. Ja, majd elfelejtettem: „szabadidejében” három gyereket nevel, gondoskodik két lóról, akiket kétszer meglátogat naponta.

Itt az ideje üzenetrögzítőjének új szöveget adni: - Ön dr. Megyeri Csabát hívta, de sajnos én sem tudom pontosan merre jár. Kérdésével forduljon Edithez, ő majd felvilágosítást ad fellelhetőségem variációiról... P. A.

Minden szék elkelt!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Félmillió forint közadakozásból

Örömmel értesítjük Göd polgárait, hogy az adakozó kedvű székvásárlóknak köszönhetően, sikerrel járt a Gödi Körkép és a József Attila Művelődési Ház közös, VEGYEN EGY SZÉKET A SPORTCSARNOKBA elnevezésű akciója. A múlt év októberében meghirdetett kezdeményezésünknek köszönhetően, 500 - egyenként l 000 forintos - szék talált gazdára. Így megvalósulhat az a szándék, hogy a jövőben az eredetileg is többrendeltetésűnek szánt Petőfi utcai Tornacsarnok, a sporteseményeken kívül, kulturális rendezvényeknek is helyt adjon.

A várost fél millió forinttal támogató székvásárlók neve, plüss székeken réztáblával nem örökíthető meg. (Rendeltetésénél fogva egyszerű, műanyag, helytakarékosan tárolható székek helyezhetők el a Tomacsarnokban.) Jóindulatú adakozásukért cserébe, ígéretünkhöz híven, közzé tesszük nevüket a Gödi Körképben, és gálaestet rendezünk részükre. A

SZÉKFOGLALÓ GÁLAEST támogatói: Simex Kft, Perico Beton, BodRefiex Kft, Partner GMK, Dunakanyar Takarékszövetkezet, Piramis, Csányi József, Multi Ver Reisen Utazási lroda, Betűbott, Autópihenő Vendéglő, Ilka Csárda, Zöldfa Vendéglő, Family, Józsi cukrászda, József Attila Művelődési Ház Könyvtára, Poór Miklós, Ámbitus Gödi Kft., Szt. Hubertus Étterem, Pólus Pallace Kft., BOD-Reflex ’98 Kft. Kedves Székvásárló! Ezúttal két jó tanáccsal szolgálunk: tekintettel arra, hogy műanyag székekről van szó, kérjük a kellemes közérzet érdekében ülőpárnát hozzon magával az estre. Székjegyét őrizze meg, mert az ajándéksorsolásnál szüksége lesz rá.

Íme a névsor: Alexa Drogéria 2, Alsógödi támogató 6, Antal Gy. Bálint 2, Arató Ernőné 1, Bálintné Szénássy Györgyi 2, Bárkányiné Hangya Anna 1, Bátorfi József 1, Bíróné Stiebel Alice 1, Bőrter Kft 4, Barcs Lajos 1, Barcs Lajosné 1, Barkács-gazdabolt 2, Barkóczi Gábor 2, Bartha Antal 2, Barti Zoltán 1, Barti Zoltánné 1, Battonay Sándorné 1, Beckvir Bt. 2, Beregszászi János 1, Berkes János 2, Besenyei Benedekné 1, Besenyei Gábor 2, Betű bolt 1, Blaskovics Istvánné 1, BOD-Reflex ‘98 Kft. 2, Borbola József 3, Bosnyákovics István 2, Butkovics Miklósné 1, Csáki József 1, Csányi József 4, Csáti Béla 2, Csóka Sándor 2, Cseh József 1, Csernus Károly 2, Csernus Sándorné 1, Csikósné Benke Krisztina 4, Dégi Attila 1, Dóriné Dömötör Éva 1, Dömötör Antal 1, Dajkáné Tóth Ágnes 1, Diana Lottózó 2, Dr. Asztalos Tivadar 2, Dr. Benis László 5, Dr. Berta Klára 2, Dr. Csaba Attila 3, Dr. Faragó László 2, Dr. Ivicsics Ferenc 1, Dr. Lantos István 1, Dr. Mészáros Károly 2, Dr. Megyeri Szabolcs 2, Droppán Györgyi 1, Dudásné Stum Beáta 2, Edinor Fehérnemű 2, Erdélyi József 1, Erdő-Bálint Barbara 1, Életforrás Alapítvány 50, Fantázia Kiadó 2, Fészek Ingatlanközvetítő 2, Fidesz Magyar Polgári Párt 9, Fülöp József 2, Fülöp Kft. 2, Family 2, Forró Gábor 1, Forróné Földi Gabriella 1, Fregory Quentin 3, Frey László 3, Frey Lászlóné 2, Fried László 2, Gödi Horgász Egyesület 5, Gödi Vállalkozók 20, Gruber Péter 2, Gulyás Miklós 1, Gyimesi Sándorné 1, Gyurika Bt. 2, Hamar család 2, Hamedli család 3, Hantos László 1, Hegedűs Ezsébet 1, Helmes Ferenc 5, Hidropint Bt 2, Hullmann Tamás 1, id. Csaba Ferenc 2, Ifj. Kovacsik Tamás 1, Illyés Gizella 2, Inczeffy Patika 4, Ivicsics Edit 1, Józsáné Sipos Ildikó 1, Józsa Gábor 1, Jerney Gábor 2, Joó Árpádné 2, Kállay Bori 1, Kása Lászlóné 1, Kása Lajosné 1, Kőmíves László 1, Kalafut Lilla 1, Kalafut Péter 1, Karaszek Ernő 2, Karpeta Bálint 1, Kovács Jánosné 2, Kovacsik Lászlóné 1, Kovacsik Tamás 2, Krosics Károly 2, Kurucz Istvánné 1, Láng József 1, László Csaba 2, László Pékség 2, Lakáskassza Váci Képviselete 2, Lattmann Rezsőné 2, Lenkei György 1, Lenkeiné Maróti Katalin 1, Lovász Tibor 1, Lukács Istvánné 1, Mág Tamás 1, Mészáros Emília 1, Mészáros Vince 2, Markó József 1, Martikán Gyula 2, Mikesi Mária 1, Mikesy György 2, Molnár Éva 2, Mucsi László 3, Mudri József 2, Mudri Miklós 2, Multi-Ver Reisen Utazási Iroda 2, Murvai Zoltán 2, Németh Gábor 2, Nagy és Nagy Kft 1, Nagy Gabriella 1, Nagy Istvánné 2, Nagy Miklósné 2, Nagy Pál 3, Nagy Sándor 2, Nosztalgia virágház 1, Nyári József 1, Őszi Istvánné 1, Pártos Judit 1, Palásti Árpád 1, Partner GMK 20, Pató Istvánné 1, Penta Kft 20, Perico Kft. 4, Petró János 2, Piarista , Szakmunkásképző Iskola 10, Pleszel Ferenc 1, Polgárdi Lajosné 1, Poly-Mix Kft. 3, Poór Miklós 2, Pregun Kálmán 1, Pregunné Kis Ilona 1, Pusztai Mihály 2, Rádai Nándorné 2, Ráksi Katalin 3, Radó Sport 2, Real Flex Kft. 3, Reklám táska NémethLajosné 2, Rekord Kft 4, Ring József 3, Rosenthal Zoltán 4, Salamon Tamás 1, Salamon Ágota 1, Sáfrán Edina 1, Shevrett Gmk. 2, Simex Hungária Kft 10, Simonfalvi 2, Somorai Béláné 1, Szt. Kristóf jármű 2, Stampland Yamyo Kft. 4, Stetina Mihály 5, Szécsiné Lakatos Katalin 1, Széplaki Ferenc 1, Széplaki Valéria 1, Színay József 2, Szabó László 3, Szalay Ferenc 2, Szegedi Sándor 10, Szente Mónika 1, Szigeti Sándor 1, Szilágyi Pálné 1, Szilva Jánosné 1, Tóth Mária 2, Tóth-B Zoltán 2, Tóthné Barcs Ágnes 2, Telek Istvánné 2, Traupert Imréné 1, Traupert Imre 1, Vályné Kata Éva 2, Vízer Dávid 1, Vízer József 1, Vízvári Vilmos 6, Vargáné Csáki Tünde 1, Varga Sándor 1, Varjú József 3, Vitray Tamás 1, Wágner család 3, XV. Camion Kft. 5, Zahorán Sándor 2, Zombory László 2, Zikva György 1, Zsákai Györgyné 1, Zsuffa Miklósné 1.

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

KOSÁRLABDA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Vezetünk... Rangadóra került sor a kosárlabda bajnokságban. Nem is akármilyenre, hiszen csapatunk a listavezető Kandót fogadta. A tét sem volt kicsi, mert győzelmünk esetén a táblázat elejére ugorhattunk volna. Ezzel a mérkőzéssel kezdtük meg a második szakaszt, a visszavágókat. Szükség is volt a visszavágásra, ugyanis az első fordulóban lemostak minket a pályáról. Akkor még csak formálódó csapatunk harminc ponttal kapott ki. Hidegzuhanyként ért ez mindenkit, nem is a vereség ténye - egy esetleges kudarc bármikor becsúszhat - hanem az aránya.

Azóta viszont nagyot változott a világ: 13 győzelem és mindössze 2 vereség (a Kandót is beleszámítva) áll a gödi csapat neve mellett. A fiúk óriási elszántsággal készültek a derbire. A szűkszavúságáról közismert Gulyás Feri csak ennyit mondott a melegítés előtt: „A gatyát letépjük róluk! Ha kell csúszunk-mászunk minden labdáért, de nem vernek meg minket!” (Hát, nem szeretnék az ellenfél bőrében lenni... El tudom képzelni milyen érzés lehet, amikor az ember találkozik „90 kiló, vérbeforgó szemű, fújtató és nem túl barátságos izomtömeggel”, aki a nála lévő bőr kosárlabdát akarja mindenáron megkaparintani...) Nos, Feri elszántságával nem is volt gond, ám a játék kevésbé ment neki ezen a napon. Mindössze 8 pontot dobott, ami csak a fele a idényátlagának. A többiek azonban helyette is termeltek. Elsősorban Mihály - aki nem csak pontszerzésben (21) hanem lepattanóban is a legjobbnak bizonyult (13) - járt az élen. Nem akart centerpárjától lemaradni Polik sem. A közönség kedvence is dupla-duplát ért el (kétszámjegyű mutatót produkált két statisztikai mutatóban) 16 ponttal és 10 pattanóval. A csapat sokszínűségét, kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a kezdőötös két hátvédje is tíz pont fölé jutott. Tóth 13, míg Turcsán 19 ponttal zárt. A mérkőzés hihetetlenül feszült légkörben zajlott. Sok volt a fault, a játékosok nem kímélték sem magukat, sem egymást. Szikrázóan kemény ütközések, kíméletlen könyökmunka jellemezte az összecsapást. A 9. percig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ekkor a mieink - remek négy percet produkálva - állva hagyták az ellenfelet.
A félidőben 45-35 állt az eredményjelzőn. A második félidőben, még az elsőnél is szigorúbb védekezés folyt a pályán. Minden egyes kosárért foggal-körömmel kellett megküzdeni. A szurkolótábor egy fokozattal feljebb kapcsolt. Érezték, hogy kell az extra biztatás ezen a létfontosságú meccsen. Szóltak a dudák és a sípok, a közönség együtt élt a játékkal. Elkélt a buzdítás, mert a csapat fáradni látszott. A Kandó fokozatosan faragott a hátrányából. Hiába kapcsoltuk ki a liga egyik legjobb játékosának számító Gált, mindig akadt valaki a vendégeknél aki betalált a gyűrűnkbe. Már-már úgy tűnt, hogy elúszik a hajó, amikor 1:40-nel a vége előtt döntő események zajlottak le. Egy erősen vitatható szituáció után mi hozhattuk játékba a labdát. Elindult az akció, nem úgy a támadóidőt mérő óra. (Mellesleg ekkor már csak négy ponttal vezettünk...) Ez volt az a pillanat, amikor elpattantak az ellenfél idegei. Nem tudták türtőztetni magukat. A padon ülő cserejátékosok „megrohamozták” a jegyzőkönyv asztalt. Szitokáradatot zúdítottak az időmérőre, és a rendet helyreállítani igyekvő bíró-párosra. Hiába kérték őket a játékvezetők - akik jól vezették a találkozót -, hogy nyugodjanak meg, semmi nem segített. Kénytelenek voltak technikai hibát ítélni, a szabályszerűen őrjöngő kandósok ellen. Ezzel elvesztették az esélyüket a felzárkózásra, és az esetleges fordításra. A rutinos hazaiak innen már nem adtak esélyt, a végére teljesen széteső listavezetőnek, és kilenc pontos győzelmet arattak. Kár, hogy ilyen dicstelen véget ért ez a remek rangadó. Nagy kár... Szóráth Emil vezetőedző: Nagy volt a feszültség, pályán belül, pályán kívül egyaránt. Rendkívül kellemetlen stílusú ellenfelet győztünk le. Durván, sőt néha már alattomosan játszottak. Szerencsére felvettük a kesztyűt, nem hagytuk magunkat megfélemlíteni. Nem igazán értem, miért háborodtak fel annyira annál az esetnél. Különben is a játékvezetőket nem érheti panasz, pártatlanul, jól bíráskodtak. Győzelmükkel sporttörténelmi tettet hajtottak végre kosarasaink, hiszen még nem volt rá példa, hogy csapatunk vezesse az NB/II-es tabellát. Reméljük ez nem átmeneti állapot, hanem állandó tendencia.

A következő fordulóban a gyengécske Kaszásokhoz látogatunk. Itthon leiskoláztuk őket, de vigyázat: a listavezető ellen mindenki „felszívja magát”...

Az eredmény: GÖD - KANDÓ 78-69 (45-35)
Legjobb dobók: Mihály (21), Turcsán (19), Polik (16), Tóth (13), Gulyás (8)

Listavezetők vagyunk

Nem rossz érzés, mondhatom. Ez viszont komoly teher. Az élre kerülni sem volt könnyű, de ott maradni pokoli nehéz lesz. Meg lehet, és meg is kell csinálni! Addig azonban jó néhány meccs vár a csapatra. Ilyen volt a vasárnapi, Kaszások elleni is. Kötelező győzelem, mondták a hozzáértők. Rendben van, de egy sportközhely szerint, mindig ezek a mérkőzések a legnehezebbek. Adott egy középcsapat, amely az esélytelenek nyugalmával készülhet és a favorit, akinek győzni kell. A hazaiak, saját közönségük előtt felszabadultan, mindenféle teher nélkül játszanak. J

átszottak is... Telt ház fogadta a két gárdát. Ez nem meglepő, hiszen Óbudán nagyon szeretik a kosárlabdát. A tavalyi bajnokság végén csapatunk a rájátszásig menetelt, ott azonban nem sikerült a végső lépés, a feljutás. Később mégis jogot szereztek az első osztályban való szereplésre azzal, hogy fuzionáltak a Testnevelési Egyetem csapatával. A T.E. ugyanis jogot nyert az NB/I-es indulásra, de katasztrofális anyagi helyzete miatt nem akarta vállalni az osztályváltást. Ekkor jött az egyesülés ötlete, és megvalósítása. Azok a játékosok, akik nem kerültek be annak a csapatnak a keretébe, az NB/II-es Kaszásokban szerepelnek. Nem rosszul, hiszen otthon rendkívül veszélyesek, még a legjobbak sem mehetnek biztosra ellenük. Rögtön a feldobás után látszott, hogy nehéz lesz. Kemény stílusban, sok mozgáson alapuló védekezéssel próbálták magassági fölényüket ellensúlyozni. Mihály és Polik ettől függetlenül uralták a légteret. Sok lepattanót gyűjtöttek be, de látszott nem ízlik nekik különösebben, hogy néha egy fejjel alacsonyabb emberek fogják őket. (Idegesítő lehet, mikor egy több mint kétméteres ember körül egy „alig” százkilencvenes ugrabugrál...) Sok futás, gyors játék folyt a pályán.

A vendéglátók jól dobtak, ám már ekkor látszott, hogy nem bírják végig ezt az iramot. Dicséretükre legyen mondva, hogy két pontos előnnyel (39-37) vonulhattak az öltözőbe. A mieink fokozták a tempót és fokozatosan őrölték fel ellenfelüket. Szépen, lassan növekedett a két csapat közötti különbség. A fővárosiak egyre többet hibáztak védekezésben, már nem értek oda időben az embereinkhez, és szorgalmasan gyűjtötték a személyi hibákat. Támadásaikban - és ez a gödiek szigorú védekezését dicséri - már nem jutottak tiszta dobóhelyzethez. A második félidőben már egyértelműen a mi akaratunk érvényesült. Jól mozgattuk a labdát és mindenki veszélyt jelentett a Kaszások gyűrűjére. Elosztottuk pontjainkat, öt ember zárt tíz pont felett. Örömteli, hogy meghatározó játékosunk, Kis Attila újra jó formában játszott.

Ezen a meccsen újra bebizonyosodott, hogy mennyit számít a fizikum, és a jó erőnlét. Szóráth Emil: „Bedaráltuk az ellenfelet. Kihasználtuk magassági és súlybéli előnyünket. Sokat számított nagyobb rutinunk is, ami végül biztos győzelmet eredményezett.

A végeredmény: ÓBUDAI KASZÁSOK - GÖD 89-73 (39-37)
Legjobb dobók: Gulyás (23), Turcsán (15), Mihály (14), Polik (13), Kis (10) Puskás Artúr

Kézilabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Budapest téli terembajnokságban újabb 2 győzelem született.

Göd SE-Polimix - Gázművek MTE 17:13 T
artalékosan nehéz győzelem. Jók: Némethné, Juhász. Góllövők: Némethné 6, Virágh 3, Dankó, Pajor, Dinka 2-2, Nagy-Farkas 1-1.

Taksony - Göd SE Polimix 24:33
Sima győzelem született, de a védekezésünk sok kívánnivalót hagyott maga után.
Sajnos súlyos sérülést szenvedett Dankó Andrea, aki a csapat meghatározó egyénisége, tavasszal nem számíthatunk rá.
Góllövők: Némethné 10, Ráczné 9, Virágh 7, Mohácsi 6, Halmi 1. Jók: Némethné, Virágh, Mohácsi, Juhász.

A február 5-én lejátszott Göd-Kőbánya meccs eredménye: 19:17.
A mérkőzésről a köbetkező számunkban számolunk be. Bagócsi Sándor

Támadnak a Gödi Bikák!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Pontosabban nem csak támadnak, hanem védekeznek, blokkolnak és kosárra dobnak. Nyernek és vesztenek.

Kedves Olvasó, ha eddig még nem találta volna ki, hogy kiről és miről van szó, most elárulom: a Gödi SE Kosárlabda Szakosztály mini és kadet csapatáról. A mini csapat a januárban játszott három mérkőzésből kettőt sajnos elvesztett. Kikaptak a Sasoktól 74-52-re, és a MOL csapata is 28 ponttal többet dobott a Bikáknál. De a Kaszásokat január 16-án 64-31-re verték meg. Ügyesen és összeszedetten játszottak a fiúk. A kadet csapat e hónapban játszott, mindkét meccsét fölényesen megnyerte. Január 23-án a Keresztúr KK-t 99-48-ra verték meg.

A másik meccsen a Tatabánya csapatát győzték le 116-40-re. Félelmetesen jól játszottak a fiúk. Gyönyörű blokkok, bámulatos cselek, kitűnő csapatjáték jellemezte ezt a mérkőzést. A csapatnak a legtöbb pontot Kalafut Péter szerezte (35 pont).

Reméljük amilyen jól kezdték a 2000. esztendőt, olyan jól fognak játszani egész évben.

Fehér Alexandra

Sakk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I. osztály 5. Fordulójában Gödön a Huzella Tivadar Általános Iskolában fogadta Ráckeve csapatát, és fölényes 7:3 arányú győzelmet aratott. Győzött: Fekete József, Beszterczey László, Kónya Károly, Fekete Zoltán, Malinik Attila és Antal György Bálint. Döntetlent ért el: Dudás János és Pongó István. Vereséget szenvedett: Erzse József és dr. Perlaky László.

A bajnokság állása az 5. Forduló után:

Antal György Bálint

Asztalitenisz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

I. forduló Gödöllő - Göd 2:16 A tavaszi szezon nyitánya jól sikerült, fölényes győzelmet arattak a gödiek. Megnyugtató érzés, hogy tartalékosan is helyt állt a csapat. Ifj. Gulyás Miklós - Kajári Balázs - Félix Tibor 4-4, míg Fojt Attila 3 egyéni játszma megnyerésével járult hozzá a sikerhez. A gödiek párosát Fojt-Félix nyerte.

II. forduló Kemence - Göd 1:17 A technikai okok miatt elhalasztott mérkőzésen bravúros győzelmet arattak a Gödiek. Az egykori szoros eredmények már csak a múlt emlékei. Városunk asztalitenisz csapata minőségileg „óriási” fejlődésen ment keresztül az utóbbi két évben, sorra megelőzte egykori riválisait. Ezen a mérkőzésen a csapat minden játékosa dicséretet érdemel, mégis elsőnek Fojt Attilát emelem ki, aki ragyogó játékkal minden játszmáját megnyerte, a kemenceiek ellen ilyen eredményt még nem ért el. Helmes Zoltán és Bíró László a tőlük megszokott magabiztos, jó játékkal legyőzhetetlennek voltak. Ifj. Gulyás Miklós kissé gyengébb napot fogott ki, mert az ellenfél 4 játékosa közül a legjobbtól kikapott.

Mindkét páros játszmában a gödiek bizonyultak jobbnak.
Legközelebbi mérkőzés: február 27-én Göd-Vác (10 h)

Gulyás


 <-Körkép címlap/Tartalomjegyzék/