Gödi körkép 2000.augusztus 30.

Tartalomjegyzék


Millenniumi hónapunk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Millennium. A magyar állam alapításának 1000 éves évfordulója. Szerte az országban ünnepségek. Reméljük szívbõl jövõk, az ünneplõket megérintek és elgondolkoztatóak. Bár mintha az égiek is úgy akarták volna, hogy szép ünnepünk legyen, és forró nyári nap ragyogta be megemlékezéseinket, nem mindig az ünnep fénye, sokkal inkább a rendeltetése a fontos. Augusztus szinte minden napjára jutott esemény településünkön is.

Augusztus 4.

A Városháza udvarán dr Stumpf István, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalát vezetõ miniszter átadta a millenniumi zászlót Szegedi Sándornak, Göd polgármesterének. (Az ünnepélyes ceremóniáról a Gödi Körkép augusztus 16-i számában adtunk hírt.)

Augusztus 16.

Zenei Együttesek Találkozója

A Millenniumi hangversenysorozat keretében megrendezett eseményrõl lapunk 10. oldalán olvashatnak.

Augusztus 17.

A hatodik Gödi Almanach bemutatója
Göd krónikájának az ünnepre idõzített megjelenése tekinthetõ az 1000 éves államiság, de a város egy éves születésnapja elõtti tisztelgésnek is. Mint mindig, most is a Városi Könyvtár rendezte az Almanach bemutatót a József Attila Mûvelõdési Ház nagytermében, ahol Sáfrán Edina, a könyvtár vezetõje vállalta a háziasszony szerepét.
Bátorfi Józsefnek, az Almanach szerkesztõjének kérésére egyperces néma felállással adóztak az egybegyûltek a közelmúltban elhunyt két jeles gödi személyiség: Dr Varasdy Sándorné, dr Zichy Henrietta és Baitz Ilona emlékének.
Megismerhette a közönség az Almanach szerkesztõbizottságát is. Bátorfi Józsefen és Gyüre Jánoson kívül Pártos Judit, Láng József, Nagyréti Tamás bábáskodnak évrõl évre Göd történelemkönyveinek születése körül.
Ilyés Gizella alpolgármester asszonytól megtudtuk, hogy az elsõ kötet 1994-ben az MDF támogatásával jelent meg. Az utolsóból, a hatodikból hangos tartalomjegyzéket hallhatott a közönség, melyben az idei kötet szerzõi rövid részleteket mondtak el az új gödi "legendárium"-ból. Többek között Pártos Judit a Gödi Ki Kicsoda szerkesztõje szólt arról, hogy míg a tavalyi kötetben Arany Lászlóról írt, idén Beck Ö. Fülöp festõmûvészrõl. De ebbe a rovatba kívánkozik még az író Németh László, Lakatos Gabriella, az Operaház prímabalerinája és Bernáth Aurél festõmûvész is. Mint Bátorfi József elmondta, az "újszülött" oldalain megszólalnak azok is, akik a jelenlegi határainkon kívül születtek, de közöttünk élnek. Az ünnepi kiadvány szerzõit egy-egy tiszteletpéldánnyal ajándékozták meg a szerkesztõk.
Szegedi Sándor elismerõ szavakkal méltatta az Almanach jelentõségét. Mint mondta, a Gödre költözõk az Almanachhoz nyúlnak, ha a település történetére kíváncsiak. Nem az a cél, hogy akár csak 10 fillér haszon is legyen rajta, hanem, hogy megismerjük Göd múltját. Aggodalmát fejezte ki a polgármester a jövõt illetõen, feltéve a kérdést: mi lesz az Almanach szerkesztõi nélkül? - Valami nem jól mûködik - mondta. - A közért tenni, nem tartozik manapság a népszerû elfoglaltságok közé az ifjúság körében. Fájlalta, hogy 30 év alatti fiatalt nem lát az Almanach bemutatóján, mely egyik kiemelkedõ eseménye millenniumi hónapunknak. Megköszönve a szerkesztõk és a szerzõk áldozatos munkáját, melynek nyomán, mint hangsúlyozta gazdagabbak lettünk, ígéretet tett, hogy a hetedik kötet megjelenését is segíteni fogja.
A kérdések félórájában Bátorfi József válaszolt a Hatodik Gödi Almanachban bemutatott régészeti szenzációról, a bócsai késõ római kori erõd feltárásáról, és az ásatásoknak a helyi önkormányzat által történõ anyagi támogatásáról. Arra a kérdésre, hogy készül-e a Gödi Almanach hetedik kötete, Bátorfi József némi pesszimizmussal a hangjában megjegyezte, hogy letette a nagyesküt: befejezte a gödi krónikás szerepét. Egyrészt anyagilag megterhelõ számára, másrészt, mint mondta: Lenne ugyan feldolgozásra váró anyag bõven, de veszélyes idõkhöz értünk. Ahogy közeledünk napjainkhoz, egyre többen másképp látják az eseményeket.
Szaszák Györgyné is hangsúlyozta az egykor Gödön élt hírességek emlékének jelentõségét. Mint mondta, 6-7 évvel ezelõtt javasolta egy Bernáth Aurél emléktábla elhelyezését. Máig nem kapott rá választ a helyi önkormányzattól. Kérte a közönséget, aki Huzella Tivadarról és nevezetes Gödön élõkrõl tud valamit, juttassa el hozzá.

Augusztus 18.

Meg kell tanulnunk közösen ünnepelni
"Mivel az utóbbi évek állandó nyugodalma következtében magunk is nyugodalmasan éltünk, valahányszor különbözõ rendû-rangú dolog kerül elénk, beszélgetés közben kisebbfajta pörlekedések is felmerültek közöttünk, mivelhogy a magyar nemzet legrégebbi történetérõl különbözõ nézeteket vallunk" - olvashatjuk Thúróczy János 1480 körül, latin nyelven írott, A magyarok krónikája címû írásának elõszavában.
Azóta sincs másként, legfeljebb azon is vitatkozunk, hogy most éppen nyugodalmasan élünk-e.
E tétel azonban meg is fordítható: ahhoz, hogy nyugodtabban élhessünk, ismét meg kell tanulnunk közösen ünnepelni. Ezért is elengedhetetlen, hogy közös történeti emlékeink, közös mítoszaink, legendáink megõrzése, visszahozza értékrendünkbe a nemzeti tudat fontosságát. Mi most ilyen közös ünneplésre jöttünk el, közös gondolkodásra, érzelmi közösségbe, a nemzeti együttérzés bensõséges hangulatát átélni, ami a mai fogadással veszi kezdetét, és több rendezvényen át kísér bennünket az elkövetkezõ napokban.
Ezekkel a szavakkal köszöntötte Szegedi Sándor polgármester az - új tulajdonos, Murvai Zoltán által újjávarázsolt - egykori Nemeskéri-Kiss kúriába fogadásra meghívott vendégeket. Göd Város képviselõi, intézményeinek, társadalmi és civil szervezeteinek vezetõi fehér asztal mellett élvezhették a Szt.Hubertus étterem és az Önkormányzat vendégszeretetét.
Millenniumi gyertyagyújtás
Ugyanezen nap estéjén, apró mécsesek gyúltak a Pázmány Péter úti temetõ immár gondozott sírhantjain. A megható pillanatokról így írtak a történelmünk és múltunk elõtt tisztelgõ gyertyagyújtás szervezõi, a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület tagjai:
Az elmúlt néhány hét alatt lépésrõl lépésre láthattuk megújulni az alsógödi Pázmány Péter utcai temetõt. Sok-sok környékbeli szánta péntek délutánjait arra, hogy azokat a sírokat is rendbe tegye, amelyeket sajnos már senkinek nincs módjában gondozni. A mi életünk minõségét jelzi és befolyásolja az, hogyan viseljük gondját elõdeink nyugvóhelyének, megadjuk-e a tisztességet azoknak, akik elõttünk rótták ezeket az utcákat. Az év egyik legszebb ünnepe Mindenszentek, amikor fénnyel telnek meg a sírkertek. Most, az államalapítás ezredik évfordulóján láthattuk a mécsesek fényét. Köszönjük mindenkinek, aki eljött, gyertyát gyújtott, és így majd' háromszázan együtt emlékezhettünk.
Szegedi Sándor polgármester beszédében - többek között - megköszönte a sírkert kitakarítását és ígéretet tett a temetõbõl eltûnt harangláb pótlására.
Az emlékezés estjére elfogadta a Városfejlesztõk meghívását Andrej Anatoljevics Alekszencev alezredes, Oroszország Budapesti Nagykövetsége katonai attaséjának helyettese és felesége is. Õk a temetõtakarítás során elõkerült orosz katona Guszkov Andrej Ivanovics (1898-1944) sírjánál tisztelegtek. Köszönet jár Lakatos Kálmán kõfaragó mesternek, aki kijavította és újjá varázsolta a két ismeretlen magyar katona elveszettnek hitt sírkövét.

Augusztus 19.

Szent István napi Millenniumi Ünnepség
Dunakeszi MÁV Magyarság Fúvószenekarának térzenéjével vette kezdetét a Várdombon rendezett esemény. A Himnusz elhangzását követõen, Szegedi Sándor polgármester méltatta államalapító királyunk nagyságát, elõzetesen visszatekintve történelmünk ezer évére, Jézus Krisztus 2000 esztendõvel ezelõtt történt születésére, és Ábrahám 4000 évvel ezelõtti cselekedetére. Elmondta, hogy István belsõ és külsõ kihívásoknak egyaránt megfelelve küldetést teljesített. Heltai Gáspárt idézte, aki szerint elsõ királyunk legfõbb érdeme a rend, a törvényesség és a kereszténység megteremtése. Szent István megszervezte a magyar egyházat, világi törvényekkel egészítette ki az egyházi törvényeket. Igyekezetét hét magyar szent istenes élete igazolja. "Mi magyarok, gödiek itt vagyunk, s nincs más dolgunk, mint kövessük példájukat." - zárta ünnepi beszédét városunk polgármestere.
Az ünnep megható pillanatai közé tartozott a Göd díszpolgára cím adományozása Balassa Tibornak, lapunk tavaly évvégén elhunyt munkatársának. A posztumusz elismerést egykori munkatársunk özvegye, valamint leánya vettek át Szegedi Sándor polgármestertõl és Ilyés Gizella alpolgármester asszonytól.

A Várdombon került sor a Kóczán Mór-ról elnevezett Vándordíjak átadására is. A Mikesy György képviselõ javaslatára alapított díjat, a neves gerelyhajító két unokája nyújtotta át Juhász Zsuzsannának, 1999. legjobb nõi sportolójának, a Gödi SE kézilabda kapusának, Szaszák Dénes kajakozónak, az elmúlt év legjobb férfi sportolójának, hazai és külföldi szerepléseiért, valamint Gulyás Miklósnak, a tavaly legsikeresebben szereplõ együttes, a Gödi SE Asztalitenisz csapata szakosztályvezetõjének.
Az ünnepi mûsorban közremûködött Borai Lajos, az Egészségügyi Otthon lakója, aki a Koltay testvérek Honfoglalás címû filmjének egyik népszerû dalát énekelte el. Mikes Róbert, a Németh László Iskola zenetanára Bach mûvet adott elõ.
Az ünnep része volt a Millenniumi Emlékpark avatása is. Mint Nagy Gábortól, a Kis erdõ
gondozójától megtudtuk, pályázat útján elnyert pénzbõl, sok dolgos kéz, a környék lakói és a közmunkások maradandót alkottak. Az ünnepi alkalomra felállított és leleplezett emlékmûvet "két keze munkájával" abból a fából készítette Nagy Gábor, amelyet a Huzella Iskola tornacsarnokának helyt adva vágtak ki. "A parkot mi elkezdtük. Bõvíthetõ, gazdagítható. Becsüljük meg, hogy Göd valóban a Dunakanyar kapuja lehessen" - mondta az alkotó, akinek munkáját Szegedi Sándor polgármester ajándékkal köszönte meg.
Boldog születésnapot Göd Városa!
Kovács Zsuzsanna Szaszák Dénes Gulyás Miklós

Egyévesek lettünk! Augusztus 19-e délutánja és estéje a gondtalan vidámság jegyében telt. A Német László Iskola udvara, az embert próbáló kánikula ellenére kézmûves kirakodóvásárrá, játszó- és táncházzá, kabaré pódiummá, valamint cirkusszá vált. Eszményi Viktória és Heilig Gábor a gyerekeket, Maksa Zoltán humorista a felnõtteket szórakoztatta. A sport sem hiányozhatott a programból. A nagy meleg ellenére kicsik és nagyok közel ötvenen álltak starthoz, hogy lefussák az egy kilométeres távot. A nyertesek sportszereket kaptak ajándékul. Gyerekjáték volt viszont azok jutalma, akik a csodálatos alkotásokat eredményezõ aszfaltrajzoló versenyen a legjobban szerepeltek. A József Attila Mûvelõdési Ház dolgozói és a Huzella iskola pedagógusai játszóházat varázsoltak az udvarra, Czinóber Klára pedig táncházba invitált kicsiket és nagyokat, táncos lábúakat.
Eszményi Cirkusz – Vízió Stúdió felvételeiA nap egyik - ennivaló - fénypontja kétségtelenül a Vági József cukrász által készített 600 szeletes születésnapi torta volt. Várossá válásunk egy éves évfordulójának méltatása után Szegedi Sándor polgármester és Ilyés Gizella alpolgármester asszony osztották a város együtt ünneplõ polgárainak a tortaszeleteket. A felsõgödi utcabálon, a Németh László Iskola udvarán a Dr XX. zenekar, míg a Homokszigeten a Scarabeus együttes gondoskodott a jó hangulatról, melyet megalapozott az ünnepre koronát tevõ - mintegy a két településrészt szimbolikusan összekötõ - Felsõgödrõl Alsógödre evezõ 40 kajakos látványos fáklyás felvonulása a Dunán, s az azt követõ ünnep-záró tûzijáték a folyó partján.
Az eseménysorozatnak - mely, olykor megható pillanatokban sem szûkölködött -, sok gödi polgár részese volt, s osztozott az együttünneplés élményében. Köszönet érte, a közremûködõknek, a szervezõknek, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak és mindazoknak, akik emlékezetessé tették a gödi millenniumi napokat.
r.k.

A Göd-alsói ifjúsági tábor helyi védetté nyilvánításának tragédiája Göd városában 2000. július 25-én

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt városi polgárok!

Az alábbiakban szeretnénk az FKGP gödi szervezetének véleményét tolmácsolni a Göd ifjúsági tábor helyi védetté nyilvánítását kísérõ eseményekrõl, ami a választópolgárok hiteles tájékoztatásához rendkívüli fontossággal bír. Visszatekintve az elmúlt idõkre, tényként megállapítható, hogy 1995-ben az ifjúsági tábor a fiatalok céljait szolgálta Gruber Péter irodavezetõ korabéli javaslata alapján az akkor meglévõ építményekkel: egyemeletes régi építésû téglaépület –181 m², újjáépítésû szállásépület – 26 m², faházak – 8 db 22m², 1 db 18m², 1 db 15m², 3 db 8m², csónakház 57 m², régi romos lakóépület – 192 m², és a vizes blokkok. A mai napra a faházak nagy része megsemmisült, illetve eltûnt. A melegítõ konyha felszerelései sincsenek meg. A faházak berendezései, ágynemûi, bútorai nyomtalanul eltûntek. Az önkormányzatot igenis felelõsség terheli az eltûnt vagyontárgyakért, és a felelõtlen pusztításért, melynek során a területen található tóban és patakban semmisült meg az ágynemûk és a bútorok egy része. Az építmények selejtezési jegyzõkönyv nélkül lettek elbontva, illetve más önkormányzati területre szállítva. Véleményünk szerint az ifjúsági tábor lepusztítása, hajléktalanokkal való beköltöztetése az önkormányzat tudatos tevékenysége, amelynek egy célja lehet: mentesíteni az ifjúsági tábort eredeti céljától, és a polgármester bevételi forrását ezáltal szélesíteni (lásd: vízi vidám park, amerikai újgazdagok, öregek otthona, stb.) Az FKGP Gödi szervezetének törekvése az, hogy karöltve a lakossággal a fenti terület az eredeti céloknak megfelelõen legyen hasznosítva.
Tisztelt gödi polgárok! Szeretnénk önöket tájékoztatni, hogy 1995-ben Szegedi Sándor menedzser alpolgármester felkérésére a KANTON 2000 KFT által készített Tervtanulmány Göd nagyközség Önkormányzatának tulajdonában lévõ gyermektábor üzemeltetésére és fejlesztésére címû tanulmány részletes programot ad 2009-ig a tábor mûködtetésére vonatkozóan. A tervezet tartalmazza a fejlesztéshez szükséges összegeket is: 1. idõszak (1995-97) 5–5.5 MFt, 2. idõszak: (1998-2000) 5-7 MFt, 3. idõszak (2000-2009) 1,5-2 MFt/év. Ugyanez év (1995) január 22-én Csányi József önkormányzati képviselõ szintén tett javaslatot a terület hasznosítására.
A közelmúlt eseményei közül –1999. májusából – kiemelkedik az a lakossági összefogás, amely további intézkedések megtételét tette volna szükségessé. Nevezetesen arra az aláírásgyûjtésre gondolunk, amelyben „Alulírottak, kezdeményezzük a gödi ifjúsági tábor területének helyi védelem alá helyezését, és kérjük az itt lévõ ideiglenes hajléktalan szálló máshová telepítését, ill. a Pázmány Péter utcai temetõ ügyének rendezését. Az aláírási íveket kézjegyével látta el: Szegedi Sándor (polgármester) Mikszáth u. 26., Csernus Károly (képviselõ) Béke u. 45., Hantos László (képviselõ) Mikszáth u. 14., Mikesy György (képviselõ) Kölcsey u. 22., Barkóczy Gábor (képviselõ) Schweidel u. 20., Bátorfi József (képviselõ) Rákóczi u. 53., Zahorán Sándor (képviselõ) Batthyány u. 3. Itt kell megjegyezni Szinay József, Göd városának jegyzõje felelõsségét, hiszen a lakossági kezdeményezésre a mai napig hivatalos választ nem adott, a testület figyelmét sem hívta fel törvényi kötelezettségének megtételére!
Összefoglalva a régmúlt és a közelmúlt eseményeit, azt a következtetést vonjuk le, hogy az akkori menedzser alpolgármester, aki jelenleg polgármester, nem veszi figyelembe az elkészült tervezeteket, a lakossági kezdeményezéseket, ellenben figyelembe veszi a saját elképzeléseit, amik állandó ellenállásba kerülnek a választópolgárok elképzeléseivel. Ellentétes döntéseivel azt támasztja alá, hogy teljesen mindegy a közakarat, Gödön az történik és érvényesül, amit õ megálmodott és az õt támogató képviselõk segítségével véghez tud vinni.
A 2000. július 25-én megtartott testületi ülésen Szegedi Sándor polgármester nem véletlenül tartotta a 13. napirendi pontot a legnagyobb érdeklõdésre számottartó kérdésnek, ugyanis ennek keretében került megtárgyalásra az ifjúsági tábor helyi védelem alá helyezésének kérdése. Az FKGP helyi, városi szervezete nem ért egyet azzal a furcsa felvezetéssel és a csúsztatásokkal, amellyel a polgármester e napirendi pontot ismertette. A hitelesség kedvéért induljunk ki abból, hogy a polgármester úr az ifjúsági tábor területén vízi vidámparkot akart létesíteni, amely a környezetvédelmi szempontok alapján sem valósulhatott volna meg, mivel a területen ex védett források találhatók, valamint a lakosság összefogása és ellenállása oly nagy mértékû volt, hogy szerencsére a testület elvetette. Ebbõl kiindulva a terület helyi védettsége eleve indokolt. Gusztustalannak tartjuk a polgármester azon megnyilvánulását, melyben arra hivatkozott, hogy dr. Tardy János, a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal helyettes államtitkára utasította, hogy a gödi képviselõ-testület helyezze helyi védelem alá a területet. A tisztánlátás érdekében szó szerint idézzük azt a levelet, melyet dr. Tardy János írt Szegedi Sándor polgármester úrnak: Üi. sz.: TvH-.548/2/2000. Tisztelt Polgármester Úr! A mai napon megkaptam azt a 400 gödi polgár aláírását tartalmazó (Ön és a Képviselõ-testület néhány tagja által is aláírt) beadványt, amelyben a gödi volt ifjúsági park védelem alá helyezését kezdeményezik. Indítványukat meszszemenõen támogatom és azt az alábbiakkal segítem: felkértem dr. Laubál László urat, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját, hogy munkatársai soron kívüliséggel készítsék el az érintett terület védetté nyilvánításához szükséges szakanyagot, s azt az Önök részére juttassák el. Ennek birtokában semmi akadálya sincs, hogy a gödi Képviselõ-testület soron kívüliséggel a védetté nyilvánítást kimondja. Hivatalom minden olyan helyi kezdeményezést felkarol, ahol a cél a köz érdekeinek védelme, s ez egybecseng a természeti környezet védelmével. Köszönti: dr. Tardy János, Budapest, 2000. február 22.
Ezt követõen dr. Laubál László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója a következõt írja Szegedi Sándor polgármester úrnak: Hivatkozással dr. Tardy János helyettes államtitkár úr TvH 548/2/2000. ügyiratszámú levelére, mellékelten megküldjük a szóban forgó terület védetté nyilvánításához szükséges szakanyagot (elõterjesztés tervezetét). A védetté nyilvánítási eljárás során esetlegesen felmerülõ szakmai kérdések megválaszolásában továbbra is készséggel segítünk. Budapest, 2000. március 7. (mellékletben csatolva a teljes anyag).
Ezeket az alapvetõ anyagokat, melyek a terület védelem alá helyezéséhez rendkívül fontosak, hiszen ismeretük nélkül nem tudják a képviselõk, hogy mirõl döntenek, tudomásunk szerint a képviselõk nem kapták meg (és itt kell megjegyezni azt , hogy a Göncöl Alapítvány elvégezte a terület teljes körû növény-, és állattani felmérését). Szinay József jegyzõ úr hibát követett el akkor, amikor olyan dologról (félre)tájékoztatta a képviselõket, amelyrõl még maga sem bír hivatalos ismeretekkel. A világ minden táján létezõ természetvédelmi területek nyitva állnak az odalátogatók elõtt, folyamatos védettségük fenntartására támogatást biztosítanak. Az inkorrekt tájékoztatás a jegyzõ úr részérõl, valamint a kéttáskányi pénz, amit a polgármester ennek a területnek a hasznosításából elvár, a szavazáskor megtette a hatását! A polgármester úr inkorrektsége is megállapítható akkor, amikor arról beszél, hogy még konkrét anyag nem jutott el az önkormányzathoz, hiszen a KANTON 2000 kft, Csányi József volt képviselõ, a Gödi Városvédõ és Fejlesztõ Egyesület, a Gödi Horgászegyesület is juttatott el konkrét anyagokat a Gödi Polgármesteri Hivatalhoz. Arról már egyik felsorolt szervezet sem tehet, hogy a polgármester és a jegyzõ jobbnak látta elrakni a fiókjaik legmélyére, nehogy valaki tudomást szerezzen a választópolgárok meglévõ elképzeléseirõl. Ez az igazi manuális városvezetés, mely ellentmond a demokrácia minden pontjának! A képviselõ-testület jelenlegi nemleges határozata nem a gödi polgárok és a gödi ifjúság érdekeit szolgálja, hanem financiális megfontolásokból egyéb üzleti lehetõségeket keres a mûködésének biztosítása érdekében. Sajnos szólnunk kell arról is, hogy Szegedi Sándor menedzser alpolgármester korában rendkívüli módon a felsõgödi fenyves tartós bérletbe került – 50 évre –, ami jelenleg is be van kerítve elzárva az ott lakók elõl, és még semmilyen bevételt nem hozott a város számára. Ugyanez a sors vár az ifjúsági táborra is, amenynyiben nem változik meg a képviselõ–testület gondolkodásmódja és erkölcsi hozzáállása a város vezetése területén.
Az FKGP Göd városi szervezetének elnöke Kenessey Zolán, az országos környezetvédelmi kabinetjének tagja, titkára Szõke József és tagjai sajnálattal vesszük tudomásul ezeket a döntéseket. Az igazság és a hiteles információk közlése érdekében kerestük meg Önöket, gödi lakosokat. Nem mindegy, hogy városunk milyen irányban fejlõdik tovább, és mi marad meg belõle gyermekeink, unokáink számára.
Kenessey Zoltán

Válasz Kenessey Zoltán úr írására

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Elöljáróban tájékoztatni kívánom Göd Város lakosságát, hogy Kenessey Elnök Úr rendszeres levelezõpartnere az Önkormányzatnak, leveleire minden esetben igyekszünk választ és felvilágosítást adni, annak ellenére, hogy levelei meglehetõsen szétszórtak, összeszedetlenek és a lényeg igen nehezen hámozható ki belõlük. Jelen levele is hasonló jellegzetességeket tükröz a tények elferdítésével, személyeskedéssel, feledékenységgel és a jogi és közgazdasági kérdésekben rendszeresen tanúsított dilettantizmusával fûszerezve.
Rendszeres levelezése, annak tartalma néha azt a benyomást kelti bennem, hogy Kenessey Úr e levelekkel kíván feltûnést kelteni, ellensúlyozva pártjának szereplését a helyi önkormányzati választásokon, hiszen köztudott, hogy pártja három szabad választási ciklus alatt sem tudott egyetlen képviselõt sem delegálni a gödi képviselõ-testületbe.
Mielõtt levelével részletesen foglalkoznék szó szerint idézem Kenessey úrhoz intézett, folyó év március 31-én kelt levelem azon kitételeit amelyek jelen levélben felvetett problémákkal függnek össze.
" Tisztelt Elnök Úr! Hivatkozással folyó év március 21-i Közmeghallgatással összefüggésben hozzám eljuttatott kérdéseire és észrevételeire az alábbi tájékoztatást adom:
1. Az un. Szakács-kert volt úttörõtáborral, illetõleg a meghiúsult Vizividámparkkal kapcsolatos felvetései és kérdései okafogyottá váltak, miután nyilván Ön is értesült arról, hogy a vállalkozó - a létesítménnyel kapcsolatban kialakult vita és média helyzetre figyelemmel - elállt a vállalkozás megvalósításától.
a./ Észrevételének és kérdéseinek hangneme és tartalma azt sugallja, mintha a polgármester egy ilyen jelentõs kérdésben jogosult lenne egymaga dönteni. Szeretném felhívni figyelmét az önkormányzati törvényre, az annak alapján készült hatályos Szervezeti és Mûködési szabályzatra, melynek értelmében a város polgármesterének a 17 tagú képviselõ-testületben egy szavazati joga van. Az 1/2000.(I.21.) sz. Ök. határozat testületi, többségi határozat volt, amely az ún. vizividámpark megépítéséhez elvi hozzájárulást adott és a határozat szövegébõl kitûnõen, az elõzetes és szükséges jogilag elõírt munka elkészítésére adott felhatalmazást. Ilyen formán ez a határozat még csak szándéknyilatkozatnak sem minõsíthetõ a testület részérõl.
b./ A kis a./ pontban foglaltaktól függetlenül felhívom szíves figyelmét arra is, hogy az egyre csökkenõ állami támogatás és ezzel egyidejûleg intézményeink fenntartásának egyre növekvõ költségei, továbbá az elkerülhetetlenül szükséges beruházások és fejlesztések mellett személyes véleményem szerint megengedhetetlen luxus az, hogy egy olyan értékes és attraktív Duna-parti telek mint a Szakács-kert, ne szolgálja a város gyarapodását. Nekem mint polgármesternek 14 ezer gödi lakost kell képviselnem és érdekeit védenem, ezért mindent megteszek annak érdekében, hogy törvényes keretek között, képviselõ társaim többségének támogatásával a környezet és természetvédelmi szabályzat betartásával a kérdéses 4 hektárnyi terület hasznosítására olyan megoldást találjunk, amely az egész város érdekeit szem elõtt tartja. Õszintén remélem, hogy Elnök úr e gondolataimmal és elképzeléseimmel azonosulni tud, és mint egy demokratikus helyi párt elnöke támogatást nyújt a megfelelõ és indokolt fejlesztés megvalósításához.
Egyébként felhívom szíves figyelmét arra, hogy a 2000. március 23-i rendkívüli testületi ülésen 35/2000.(III.23.)sz. alatt olyan önkormányzati határozat született, amely a meghiúsult Vizividámpark megépítésére érkezett más újabb ajánlatok bekérését szorgalmazza, természetesen a bizottságok elé történõ terjesztéssel és bizottsági tárgyalások megvalósításával. ...
4. Az un. Fenyves területére vonatkozó érdeklõdésére tájékoztatom, hogy Pólus Péterrel kötött szerzõdés un. "csomag" szerzõdés keretében került megkötésre, mely szerzõdések összefüggnek és egymást feltételezik. Ennek keretében 19.490 m² kiterjedésû, közmû nélküli ingatlant adtunk el a vevõ részére 29.235.000 Ft-ért (ez az összeg jelentõs mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a felsögödi Németh László Iskola tanterem bõvítését elvégezhessük). Ugyanakkor - az elõzõ szerzõdéssel összefüggésben - Pólus Péter részére 50 éves idõtartamra bérbe adtunk 2 hektár kiterjedésû területet, melynek bérleti díja elsõ 25 évben 3080 DM/év, a második 25 évben pedig 4066 DM/év deviza összegnek megfelelõ forint érték. A két szerzõdést - a már említett összefüggésükre tekintettel - hatásukkal együtt, együttesen kell vizsgálni és mindezek alapján döntött úgy az önkormányzat testülete annak idején, hogy a szerzõdéseket jóváhagyja. Õszintén remélem, hogy válaszom érdeklõdését kielégíti.
Üdvözlettel: Szegedi Sándor sk. polgármester"


E levélben foglaltakat a most közzétett elnöki levéllel kapcsolatban az alábbiakkal kívánom kiegészíteni.
1. 244/1996.(X.30.)sz. határozatával a Képviselõ-testület hozzájárult ahhoz, hogy az Ifjúsági Tábor területén hajléktalanok számára átmeneti éjszakai szállás létesüljön, figyelembe véve az akkor nagyközségben élõ, elszegényedett és hajlék nélkül maradt emberek szociális helyzetét és minimális emberi szükségleteit.
2. A 62/2000.(IV.25.)sz. határozatával munkacsoportot hozott létre az un. Szakács-kert hasznosítására.
3. A Göd Város Önkormányzat Képviselõ-testülete az említett tábor helyi védettség alá vonására tett elõterjesztést elutasította.
4. A fenti határozatokat Göd Nagyközség illetve Göd Város képviselõ-testülete hozta, a határozatok törvényesek és hatályba léptek. Minderre azért szeretnénk felhívni a figyelmet, mert Kenessey Elnök Úrnak úgy tûnik többszöri figyelemfelhívás után sem érhetõ, hogy Göd Város döntéseit nem én hozom, hanem a szabadon megválasztott szuverén testület az arra rendelt jogszabályoknak megfelelõen. Erre a körülményre egyébként a 2000. március 31-én kelt és fentebb idézett levelemben is felhívtam Kenessey Úr figyelmét, sajnos eredménytelenül. Miután az Elnök Úr az önkormányzatiság lényegével és az önkormányzati törvénnyel úgy látszik hadilábon áll, vagy súlyos elfoglaltságára tekintettel még nem jutott odáig, hogy ezeket áttanulmányozza jelen levelemmel egyidejûleg, okulás céljából tisztelettel megküldöm részére a hatályos önkormányzati törvényt és az önkormányzat hatályos Szervezeti és Mûködési Szabályzatát. Amennyiben ennek tanulmányozása során bármiféle problémája lenne vagy értetlenül állna egyes kitételek elõtt, úgy tisztelttel felajánlom Dr. Garabon Sándor jogtanácsos úr és Dr. Megyery Szabolcs ügyvéd úr szíves segítségét az Elnök Úr számára érthetetlen részek megvilágítására.
5. Ugyancsak összhangban a 2000. március 31-én kelt, Elnök Úrhoz intézett levelemben foglaltakkal, csak megerõsíteni tudom azt az álláspontomat - amelyet a testület többsége is oszt - hogy az un. Szakács-kert nem csak a környék lakóinak használatára rendeltetett, hanem az egész városé, beleértve a felsõgödieket, a bócsaiakat, az alsógödi kertvárosiakat és a település többi részét is. Miután a Szakács-kert a város tulajdona, azzal a testület rendelkezik és dönt sorsa felöl, nyilvánvaló, hogy olyan döntést kell hoznunk amely az egész város érdekeit szolgálja, beleértve ebbe mindegyik településrész egészségügyi és oktatási intézményeink fejlesztését, betonutak építését, a csatornázás befejezését és a város egészének olyan színvonalú mûködtetését amely megfelel a városi rangnak.
Olyan körülmények között amikor 1999. január 1-tõl kezdõdõen a 2000. év végéig 100 millió forinttal kevesebb az SZJA helyben maradó része, az árvíz és belvízzel központi elvonásból eredõen további 25 millió forint forráshiánnyal kell számolnunk, felelõsségteljesen nem tehetjük meg azt, hogy eltekintünk az ún. Szakács-kert hasznosításától.
A hasznosítás természetesen környezetkímélõ és környezetvédõ módon kell, hogy megvalósuljon, de mindenképpen olyan bevételi forrást kell, hogy jelentsen városunk számára amely lehetõvé teszi többek közt az Ilka-patak kitisztítását és ezzel a felsõgödi belvízveszélyek elhárítását, Újtelepen, a Kertvárosban, Felsõgödön és a város egyéb részein csatornahálózat teljes kiépítését és - mint említettem - minél több szilárd burkolatú út megépítését.
Szükségesnek látszik az is, hogy gyermekeink egészséges és kultúrált sportolása érdekében a Németh László Iskola is korszerû, versenyszerû kézilabdázásra alkalmas tornateremmel legyen ellátva, és hogy a Huzella Tivadar Iskolát a növekvõ gyermeklétszám miatt bõvítsük.
Mindehhez - akárcsak a háborúhoz (lásd Montecuccoli) - pénz, pénz és pénz szükségeltetik.
A magam és az érintett képviselõtársaim részérõl is nem vitatjuk azt a tényt, hogy 1999. májusában mi is egyetértettünk – és ezt aláírásunkkal is tanúsítottuk – az ún. Szakács-kert helyi védelem alá helyezésével.
A fentebb vázolt és részletezett központi elvonások és az ebbõl eredõ forráshiány azonban korábbi álláspontunk felülvizsgálatára kényszerített, mert fontosnak tartjuk az egész város fejlesztését, az egészségügy és oktatás színvonalának emelését.
A volt Ifjúsági Tábor ugyanis - mint már említettem - az egész városé, így annak hasznaiból az egész településnek kell profitálnia.
Az ún. Tardy-féle levelekre, és annak közzétételére külön írásban kívánok visszatérni.
Az ún. két táska pénz említését kizárólag az FKgP helyi elnöke és a helyettes államtitkár úr értelmezte valamiféle magánakciónak részemrõl. A jelenlévõ képviselõk és a hallgatóság a pénzzel teli táskára vonatkozó megjegyzésemet tökéletesen értették és felfogták, számukra nyilvánvaló volt, hogy ezt a pénzt a város fejlesztésére kívánjuk fordítani, így csak azzal tudom ezt a megjegyzésemet kiegészíteni, hogy - a város forrás szükségleteit figyelembe véve - képviselõtársaimmal együtt ragaszkodom ahhoz, hogy a két táskában a jelenleg legnagyobb címletû bankjegy legyen elhelyezve, mindez településünket érintõ városfejlesztési elképzeléseink megvalósítása érdekében.
Üdvözlettel: Szegedi Sándor polgármester

Nyílt levél a Polgármesterhez és a Testülethez

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ez év május 31-én a Gödi Horgászegyesület javaslatot nyújtott be a képviselõ-testület által létrehozott „Szakáts-kert Bizottságnak”. Tette ezt a polgármester bíztatására, miszerint várnak minden javaslatot a Szakáts-kert rehabilitációjára és hasznosítására.
Nevezett dokumentumot megkapta a nevezett bizottság (illetve megkapta volna, ha hamarjában meg nem szûnik), továbbá a polgármester és a fõépítész.
A javaslat lényege az volt, hogy a mellékelt, elõzetes tervek szerint a jelzett terület helyi védettség alá vonása után az ott található kis tavat kotrás, tisztítás után horgásztóvá alakítva a község polgárainak kötetlen kedvtelésére kell bocsátani.
Pihenjenek, horgásszanak, sétáljanak kedvükre e kis helyen, hiszen hatalmas területeket adtak már el a várost körülvevõ természetbõl, ahol lehetett sétálni, gombát szedni, futballozni, nyugodtan kikapcsolódni.
A tó „üzemeltetésére”, fenntartására egyesületünk pár milliós saját tõkéjét is szívesen rááldozta volna, ám, mint már más esetekben, csakúgy, mint többen mások is, úgy jártunk, hogy ez idáig még csak válaszra sem méltattak minket.
Egyesületünknek mintegy négyszáz tagja van, többnyire gödi polgárok, fiatalok, gyerekek. Talán ennyit azért megérdemeltek volna a felszólításra történt jó szándékú kezdeményezésük után.
Más forrásokból hallani, hogy már más tervek vannak a Szakáts-kerttel kapcsolatban. „El kell adni.” „Minél nagyobb bevételre kell szert tenni belõle.” Stb.
A Szakáts-kert a Gödi Horgászegyesület javaslata szerint is, csak a kis tó életre keltésével évi 8-10 milliós hasznot hozott volna, ám úgy tûnik ez kevés azért, hogy a terület a város tulajdonában maradjon, hogy valóban a gödi polgároké lehessen.
Sajnáljuk Polgármester Úr. Mi, gödi polgárok elgondolkodunk azon az általános helyzeten, amit ez az eset is hûen tükröz, s amikor eljön az ideje, változtatni fogunk helyi közéletünk vezetésén.
Vass István

Mint azt a Polgármesteri Hivatalban megtudtuk, a Horgászegyesület levelét a Hivatal illetékességi okból továbbította az Önkormányzati határozattal az Ifjúsági tábor hasznosítására létrehozott munkabizottsághoz. Errõl a Horgászegyesület levélben kap értesítést.

Képviselői Közlemény

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Göd Város Önkormányzat legutóbbi képviselõ-testületi ülésén (2000. július 25.) a Szakáts-kert körüli helyi védettséggel kapcsolatos vitában elhangzott félrevezetések azt a célt szolgálták, hogy manipuláció nyomán bizonytalanná váljanak a képviselõk döntéshelyzetükben. Ez meg is látszott az eredményen. Az ügyben érintett államtitkár semmi mást nem csinált, csak a kötelezettségének tett eleget, mikor felhívta az önkormányzat vezetõi, a polgármester és a jegyzõ figyelmét a demokrácia alapvetõ szabályának betartására, azaz: a lakossági kezdeményezéseknek helyt kell adniuk. Ezzel kapcsolatban kár volt megjegyzést tenni.
Élénken emlékszem még a ’89-es Ellenzéki Kerekasztal vitájára az önkormányzati rendszerrel kapcsolatban. Itt fogalmazódott meg a gondolat: az önkormányzat fontos intézménye korántsem egyedül üdvözítõ abszolútuma egy társadalom demokratikus mûködésének.
Szomorúnak tartom, hogy a kormány egyik fontos pozíciót betöltõ emberéhez nem viszonyulnak pozitívan a kormánypártok helyi vezetõi és képviselõi, s nem vették védelmébe õt a kellemetlen kommentárral szemben. Köztük csak egy képviselõ szavazott igennel a Szakáts-kert helyi védettségével kapcsolatban. Bízom abban, hogy a képviselõk tájékozódnak az ügyben és felülvizsgálják a saját döntésüket. Ennek érdekében a képviselõség adta joggal élve, a kedvezõ döntésig igyekszem fókuszban tartani és biztosítani egy civil szervezettel a helyi nyilvánosságot a tájvédelemmel kapcsolatban. Többek közt idézek az MDF helyi programjából: „A refugium (menedék) területek kiterjesztése, a természetes élõvilág védelme érdekében (facsoportok, gyep, nádas, vízállásos foltok védelme). A községi arborétum fejlesztése, megnyitása a látogatók elõtt... Az arborétum felhasználása kulturális célokra (kisebb hangversenyek, énekkarok vetélkedõi)...”
A nyilvánosság mellett érvényesülni kell a participáció elvének is – az állampolgárok részesei lehetnek azoknak a döntéseknek, amelyek természeti és épített környezetükre befolyást gyakorolnak. A feladatmegosztás elve arra utal, hogy környezetpolitikai feladatok megoldásában az állam szerepvállalása mellett az önkormányzatok, a gazdasági szervezetek és a civil szféra is meghatározott szerephez jusson. Ehhez tartom magam.
Mikesy György önkormányzati képviselõ, MDF

Tényleg minden a pénz?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi ifjúsági tábor helyi védelmét az önkormányzati testület 7 igen, 4 nem és 4 tartózkodással elvetette. Ott voltam az ülésen és utána a TV-ben is megnéztem.
Ennek kapcsán néhány gondolat nem hagy nyugodni: egyes képviselõink felvillanyozódnak egy amerikai gazdag nyugdíjasok számára építendõ „Jockey Ewing” lakópark gondolatától. „Nekik lesz pénzük megvédeni a területet.” Attól tartok elsõsorban tõlünk, gödiektõl, kutyás õrökkel, ahogy ez szokás.
Azt állítják, hogy az ifjúsági tábort nem akarják eladni, de a területet pénzügyi tartaléknak tartják. Ezeknek a képviselõknek is tudniuk kell, hogy Amerikában nem szokás bérelt területre beruházni. Vagy az önkormányzat építi fel nekik bérletbe? Ha eladják, egyszeri bevétel. Ha õk akarják, mibõl?
Ha arról van szó, hogy a Szakáts-kert továbbra is megmaradjon a gödieknek, a gyerekeknek, a horgászoknak, a vízpart szerelmeseinek, azonnal a profitról, a bevételekrõl beszélnek.
Kérdezem, tényleg minden a pénz?
A gyerekeinket anyagi haszon reményében neveljük?
A kertünket, házunkat a profitért tartjuk rendben?
Berta Sándor

Szerkesztõi megjegyzés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Sajnálatos, hogy a Szakáts-kert, ez a csodálatos természeti kincs - melynek rendeltetése nem az kellene legyen, hogy elfajult viták és olykor ellenségeskedések tárgya -, nem lehet a béke szigete. Ám a Gödi Körkép mégsem adhat felületet a táborral kapcsolatos parttalan vitáknak és levelezéseknek. Amennyiben a vitázó feleknek ennyi mondandójuk van egymásnak, amint azt az előző oldalak bizonyítják, egészségesebb lenne, tárgyalóasztalhoz ülni, összehívva mindazokat - intézmények, civil és társadalmi szervezetek képviselőit -, akik ötletekkel és hasznos elképzelésekkel bírnak és eldönteni a 4 hektár sorsát. – a szerk.–

Mit mond a törvény?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Göd Város Önkormányzatának 26/2000. (VI.25.) sz. Ök. rendelete az önkormányzati tulajdonban álló lakások és helyiségek bérletérõl, valamint elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 19/1996.(X.30.) sz. Ök. rendelet módosításáról

1.§
Göd Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény, valamint a lakáscélú támogatásokról szóló 106/1988. (XII. 26.) MT rendeletben kapott felhatalmazás alapján a személyi tulajdonban lévõ lakásokban keletkezett károk enyhítéséhez nyújtható vissza nem térítendõ támogatás megállapításához az alábbi rendeletet alkotja:
2.§
A 19/1996.(X.30.) sz. Ök. rendelet 59.§-ának számozását 60.§-ra módosítja. A rendelet 59.§ az alábbiak szerint módosul:
(1) Természeti katasztrófa esetén az önkormányzat a közigazgatási területén a személyi tulajdonban lévõ lakásokban bekövetkezõ károk enyhítésére vissza nem térítendõ támogatást nyújthat.
(2)A támogatás igényelhetõ a megsérült, megsemmisült lakások helyreállítási, újjáépítési költségeihez, illetve új lakás vásárlásához.
(3)A károsult a kár bekövetkezését követõ 30 napon belül jogosult a vissza nem térítendõ támogatásra irányuló igényét benyújtani a Polgármesternél.
A Polgármesteri Hivatal Településgazdálkodási Irodája kárfelmérést végez, ennek során a megsérült, megsemmisült épületrõl fényképet készít, jegyzõkönyvet vesz fel. A kárfelmérés alapján az Iroda javaslatot tesz a vissza nem térítendõ támogatás odaítélésére, a támogatásról a Polgármester dönt.
(4) Nem nyújtható támogatás:
- a nem lakás céljára szolgáló építmények helyreállításához, üdülõk, hétvégi házak újjáépítéséhez, azon károk helyreállításához, amelyek megtérítésére a biztosítók kötelezettek, a biztosítói kártérítés erejéig,
- ha a kérelmezõnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, együtt költözõ családtagjainak a megsemmisült vagy gazdaságosan helyre nem állítható ingatlanon túl beköltözhetõ lakástulajdona, állandó használati joga, vagy lakásbérleti jogviszonya van.
Errõl a tényrõl az igénylõ nyilatkozni köteles.
(5) Az új lakás építését, használt lakás vásárlását vagy a megrongálódott lakás helyreállítását szolgáló támogatás felhasználásának feltételeirõl az önkormányzatnak és a károsultnak megállapodást kell kötni.
A támogatás felhasználását az elsõ fokú építésügyi hatóság ellenõrzi, a helyreállítási munkáról fényképfelvételt készít, jegyzõkönyvet vesz fel. Ha a felhasználás eltér a szerzõdési céltól, úgy az önkormányzat az igénybevevõt kötelezi a pénzbeli támogatás visszafizetésére, a természetben adott dolgok visszaszolgáltatására, vagy a dolog, illetve a szolgáltatás ellenértékének megfizetésére. Ezen túlmenõen a pénzbeli támogatást azonnal és egy összegben vissza kell fizetni.
3.§
E rendelet 2000. augusztus 1-jén lép hatályba, kihirdetésérérõl a jegyzõ gondoskodik.
Szegedi Sándor polgármester és Szinay József jegyzõ

Helyreigazítás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Körkép augusztus 16-i számának 5. oldalán, a képviselő-testületi ülésről szóló beszámoló új utcanevekről szóló részében hibásan határoztuk meg a Kasznár utcát. A helyes szöveg így hangzik: A Bócsa utcával és a Mayerffy utcával párhuzamos utca (melynek az egyik vége a Fóti utca, a másik az Öregkastély utca) a Kasznár utca nevet kapta. Ugyanebben az írásban a lap 6. oldalán tévesen közöltük a késő római kori erőd feltalálásához megszavazott egy millió forint javaslattevőjének nevét. Nem Bátorfi József, hanem Lenkei György képviselő indítványozta a támogatás biztosítását. Mindkettőjüktől és Olvasóinktól is elnézést kérünk.

Új MIÉP-szervezet Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tíz alapító tag jelenlétében új MIÉP-szervezet jött létre Gödön ez év július 10-én, miután a korábbi alapszervezet feloszlatta önmagát.
Dr. Bognár László országgyûlési képviselõ, a párt országos alelnöke új, ideiglenes ügyvivõ elnököket nevezett ki Lázár Dénes és Bódi Zita személyében. A korábbi alapszervezet megszûnése miatt a tagok tagsági viszonya érvénytelenné vált. Ezért kérjük, hogy aki csatlakozni kíván a megújult szervezethez, belépési szándékát az elnököknél jelezze a következõ telefonszámon:
06-70 222-7262.
Lázár Dénes, Bódi Zita
mb. ügyvivõ elnökök

Emlékezés Iván Kovács Lászlóra

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Városunk díszpolgárára emlékeztünk augusztus 18-án, ugyanis ha élhetne, ezen a napon lett volna 70 éves. Sajnos a történelem más sorsot szánt neki, éspedig azt, hogy õ legyen a forradalom egyik zászlóvivõje, a Corvin közi harcok hõs parancsnoka és utána a bolsevik megtorlás alatt kivégzett mártírja.
Ezt az estet tulajdonképpen bárhol az országban meg lehetett volna rendezni, hiszen Iván Kovács László országos hírû forradalmár volt.
Hogy éppen Gödön volt, ez azért történt, mert itt élt, itt töltötte fiatalságát, itt volt jó futballista és helyi baráti társaságával több alkalommal is együtt harcoltak a forradalom alatt. Az est vendégei az 56-os szervezetek vezetõi szívhez szólóan emlékeztek és méltatták a mártír emberi és forrdalmári cselekményeit.
Fónay Jenõ a POFOSZ elnöke mélyen meghatódva emlékezett Iván Kovács Lászlóra, a siralomházban együtt töltött idõre és a kivégzésre kísért mártír utolsó szavaira, melyben a szabad Magyarország mélységes szeretetére szólított fel. Regéczy Nagy László a fiatalság önzetlen hazaszeretetérõl szólt, ezt értelmezve napjainkra is. Wittner Mária, a Corvin közi harcostárs emberi, vezetõi és baráti nagyságáról beszélt. Dr. Horváth Miklós történelmi hitelességgel szólt Iván Kovács Lászlóról a forradalom és szabadságharc legendás hírû parancsnokáról. Beszélt arról, hogy politikai és ideológiai nézetkülönbségek a forradalom alatt, után és ma is vannak, hiszen másképp látta az ország jövõjét Nagy Imre is és Mindszenthy József is, de sokan voltak – és ide tartozott Iván Kovács László is –, akik a nemzeti folyamatosság helyreállításának vágyától kaptak erõt és bíztatást a harcok alatt.
Iván Kovács László a forradalom leverése után egy Gödön szervezõdött fegyveres csapattal (melyben három testvérem is benne volt), elhagyta az országot, de amikor Ausztriában értesült róla, hogy két testvére még otthon van, hazajött. A két testvér – Attila és Csaba – már Jugoszlávia felé elhagyta az országot, õ viszont itthon rekedt. Szervezte a Turul pártot és Nagy Imréék kiszabadítására csapatot verbuvált.
Munkahelyén besúgás alapján 1957. március 12-én letartóztatták, és a hosszú kihallgatási jegyzõkönyvekbõl kitûnt, hogy a legjobban az bántotta, hogy az általa kezdeményezett szervezkedésben részt vevõket is meghurcolták, és sok évre börtönbe zárták. 1957. december 30-án, 27 évesen kivégezték.
Ezen az esten Iván Kovács Lászlóra emlékeztünk, akit 1996-ban forradalmunk 40. évfordulóján a képviselõ-testület Göd díszpolgárává választott, aki fiatal életét adta a magyar szabadság eszméiért. Nincs nagyobb szeretet annál, mint amikor valaki az életét adja a hazáért.
Szomorúan láttam, hogy a szépszámú hallgatóság között egyetlen képviselõtársamat sem fedeztem fel.
Zahorán Sándor 56-os elítélt

Tisztelt Tanárok!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Újból kezdõdik minden elõlrõl. Talán nem is tudtak annyit pihenni a nyáron, mint tervezték. Mégis, amikor közeledik augusztus vége, valami megszólal belül. Talán egy kicsit várják már az új tanév kezdetét. Kíváncsiak a gyerekekre, nyáron át tudtak gondolni egy-két új oktatási módszert, vagy a megfelelõ szakirányban tudtak valami újat olvasni. Remélhetõen motiváltak az új tanévben. Erre a motiváltságra most különösen szükség van. Nem csak tanítaniuk kell a gyerekeket, hanem a szépre és a jóra nevelni. Ez ma nem is olyan egyszerû. Az általános emberi értékek ugyan nem változtak, csak társadalmi megítélésük.
Akkor most mégis merre haladjunk? Kinevet saját diákom, amikor valami értékre próbálom megtanítani vagy legalább is elgondolkodtatni. „Mi hasznom lesz nekem ebbõl, tanárnõ?” – teszik fel egyre gyakrabban a kérdést a diákok. „Gazdaságilag semmi, fiam“ – az igazi válasz –, „mégis, hogy minden helyzetben Ember maradhass, tudnod kell errõl is.”
Gandhitól egyszer megkérdezte egy újságíró: „Mit gondol a nyugati civilizációról?” „Jó gondolat lenne!” – válaszolta Gandhi.
Hiszek abban, hogy Önök nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne csak egy jó gondolat legyen kultúránk, hanem minden nehézség ellenére megvalósítható valóság.
Most újra belekezdenek. Mindent elõlrõl. Sok erõt és kitartást kívánok Önöknek az új tanév kezdetén, és még ennél is több örömet hivatásuk gyakorlásában.
Salamon Tamás KSB elnök

Könyvtári hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kedves Olvasók! Szeptember 28-án 18 órakor író-olvasó találkozó keretében a Göd Városi Könyvtár vendége lesz Jókai Anna írónõ. Belépõdíj: 300 Ft. Jöjjenek el!

Kiállítás

A könyvtár elõterében (Pesti út 72.) még egy hónapig látható az „Ottfelejtett könyvjelzõink” c. kiállítás, ahol csupa olyan tárgy látható, amelyeket mi, könyvtárosok találtunk az Önöktõl visszakapott könyvekben. Érdemes megnézni!
A könyvtárosok

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Günter D. Roth: Meteorológiáról mindenkinek

Az utóbbi évek katasztofális idõjárása talán mindannyiunkban kiváltotta azokat a szorongó kérdéseket, miért alakult ez így, mennyire kiszámítható, mennyire fenyegetõ, mennyire elõre jelezhetõ az idõjárás változása.
Aki magánemberként vagy hivatásszerûen érdeklõdik az idõjárási jelenségek iránt, az ebben a kötetben mindent megtalál ahhoz, hogy tudatosan és jól felkészülten láthasson hozzá az idõjárás megfigyeléséhez. Olvashat az idõjárást alakító erõkrõl, az idõjárási térképekrõl, az általános európai idõjárási helyzetekrõl, a felhõtípusokról, a szélerõsségrõl és egy sor egyéb érdekes témáról. Az idõjárással kapcsolatos összefüggéseket részletes leírások és számtalan ábra világítja meg, és a kötet – mintegy ráadásként – naprakész tájékoztatást nyújt az ózonlyukról és az üvegházhatásról.

Beszélgetés Horváth Ferenc igazgatóval

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A tekintély, mint recept Idén szokatlanul korán, augusztus 28-án szólalt meg a csengő az ország iskoláiban. Így történt ez Alsógödön, a Huzella Tivadar Általános Iskolában is, ahol Horváth Ferenc személyében új igazgató nyitotta meg a 2000/2001-es tanévet. Pályázat útján nyerte el megbízatását, mely öt esztendőre szól. Eddigi életútjáról, terveiről még – az általa munkával töltött – vakáció idején kérdeztük, természetesen a Huzellában.

- Átlag pedagógus pálya és negyven életév van mögöttem. Újpesten élek, egy kilenc éves leányom és egy négyéves kisfiam van. Rákoscsabán születtem, ott végeztem a gimnáziumot, majd a Budapesti Tanítóképzõ Fõiskolán diplomáztam. Pályapezdõként egy olyan új iskola tanítója lettem, amely csak eszmeileg nyílt meg, gyakorlatilag nem. Akkoriban kezdték építeni Rákoscsabán a hatalmas nagy lakótelepet és ahogyan költözgettek be az emberek, úgy szivárogtak a gyerekek is velük együtt a XVII. kerületbe. Szükség volt valakire, aki összeszedi az épülõ iskola körzetébe érkezõ nebulókat. Fiatal tanítóként három hónapig elsõtõl negyedikig, osztatlan osztályban tanítottam. Elég nagy próbatétel volt egy lebontásra szánt iskola két tantermében igazgató nélkül dolgozni. Ezután elvittek katonának. Leszerelésemet követõen a Nyár utcai Általános Iskolába kerültem. Idõközben beiratkoztam a Budapesti Tanárképzõ Fõiskola kiegészítõ magyar szakára, így aztán mint felsõ tagozatba készülõ pedagógus, tovább vihettem az osztályomat másodiktól egészen nyolcadik végéig. Õk voltak indulásnál a legvadabb társaság. Ahogy ez lenni szokott, a legnehezebb osztályt mindig az új tanerõ kapja. Ezekbõl lesz aztán a legjobb csapat. A végén már egyetlen pillantásomból is pontosan tudták, mit kérek. Tudták, mik a gyenge pontjaim, mik az erõsségeim. Ismertük egymást és ez rengeteget számított.
Két magyar szakos kollégámmal egy, az ELTE által indított kísérletbe kezdtünk. Akkoriban a NAT elõkészítéseként a pedagógiában sokféle változás történt és mi elindítottunk egy komplex esztétikai nevelési módszert, amelynek voltaképpen az volt a lényege, hogy mûvészetet próbáltunk tanítani, nem tudományt. Megkíséreltük megismertetni a mûvészeteket általában, a kapcsolódási pontokkal együtt. Nyolcadik osztályban elsõsorban a korosztályt érdeklõ témákat kerestünk. Ezekhez tematikusan gyûjtöttük az irodalmi alkotásokat. Például történelem és szerelem. Ebbe belefér Rómeó és Júlia, de nagyon sok olyasmi is, ami kiegészíti ezt a témakört, tehát megmutatja a szerelem sok-sok oldalát, persze a gyerekek által feldolgozható szinten. A kísérlet részeként tanítottunk filmkészítést is. A gyerekek írták a forgatókönyvet, õk játszották a szerepeket, tervezték a jelmezeket, õk forgatták egy videokamerával a filmet. Nem volt ugyan akkora a stábunk, mint egy rendes film készítésénél, mégis egészen ügyesek voltak. Megnyertünk egy nemzetközi fesztivált és a kis csapat jutalomként eljutott Spanyolországba. "Irodalmáraink" is dicsõséget szereztek. Hat – hetedik, nyolcadik osztályos – tanutónk nyert irodalmi pályázatot 25-30 oldalas elbeszélésekkel. Ezek voltak a lelkesedésbõl, térítés nélkül végzett kísérleti munkánk honoráriumai.
A kísérlet végeztével lettem igazgató helyettes. Ezt megelõzõen pedig a felsõ tagozatos munkaközösség vezetõje, és egyidejûleg nyolcadikos osztályfõnök. Ez a munka egyenként is egy-egy embert kívánt. Nem véletlenül töltöttem a napot reggel 7-tõl este 8-ig, 10-ig az iskolában. Amit vállaltam, el kellett végeznem.
– Tizenhét kemény munkával telt esztendõ után mégis úgy döntött, megválik a Nyár utcai iskolától.
– Elhatároztam, hogy fogom a vándorbotot és "körülnézek" a világban, hátha képes vagyok a saját képemre formálni egy intézményt. Egy kollégám ajánlotta Gödöt. Életemben elõször pályáztam igazgatói posztra. A feladat kihívás számomra. Fontos volt, hogy olyan helyre pályázzak, ahol a volt igazgató nem kíván élni a lehetõséggel.
– Ha nem is kívánja felforgatni az iskola életét, az egész magyar oktatás területén ismert nehézségek mellett mik az elképzelései?
– Egy ekkora – ebben a tanévben 554 tanulóval és 50 pedagógussal induló – iskolát áttekinteni nem könnyû feladat. Nem ismerem még minden porcikáját az intézménynek. Öt évre szól az igazgatói megbizatásom, igyekszem mielõbb elérni, hogy egészében és részleteiben is jól mûködjön a tanintézet.
Vannak távlati – a pályázatomban elsõsorban ezeket fogalmaztam meg –, és vannak nagyon közeli terveim. Ez utóbbiak az alatt a két hónap alatt formálódtak, amelyet nyáron itt töltöttem az iskolában. Szinte minden nap bejártam, hogy átvegyem az ügyeket, és ne úgy álljak az elsõ nap a kollégák elé, nem tudom ki tanítja az angolt vagy a matematikát. Egyik elsõ célom megismerni mindenkit, akinek kapcsolata volt, van vagy lesz a Huzellával. Meg kell szerveznem a rendszeres napközbeni takarítást is. Nem elég, ha éjjel tiszta az iskola. Szeretném, ha megkezdõdne a tanulók rendszeres úszása. Újdonság lesz a testnevelés munkaközösség, amely a leendõ testnevelés-tagozat elõkészítését szolgálja majd. Az úszást természetesen a helyi viszonyokhoz igazítva a meleg vizû strandra tervezzük azokban az idõszakokban, amikor a szabadban úszhatnak a gyerekek. Bilkó Magdi személyében kiváló úszásoktatónk is van. Úgyszólván minden feltétel biztosított, egyedül az utazás vár megszervezésre.
Készül az együttmûködési megállapodás az Életforrás Alapítvánnyal, melynek életre hívójával, dr. Sipos Lászlóval már több alkalommal tárgyaltunk. Egyetértünk abban, hogy az alapítvány által támogatott öt osztály eredményei idõszerûvé teszik, az alapítvány iskolán belüli sorsának rendezését. Ezekbõl a megoldásokból egyébként mindaddig nagy lesz a kínálat országszerte, amíg állami szinten nem kap az oktatás kielégítõ támogatást. Az alapítványi osztályok nyelvóra számához közelítve, idén kicsit felemeljük az angol és az informatika órák számát a második és harmadik évfolyamon.
– Jóllehet közel két évtizedet töltött el a pályán, volt igazgató helyettes, mégsem lehet könnyû egy új közösség vezetése. Van-e valamilyen – természetesen békés – fegyvere, amit „bevethet”, legalább a kezdet kezdetén?
– Aligha van erre recept. Ha mégis, az azt hiszem egyedül személyem elfogadtatása, valamint munkával és eredményekkel megteremtett tekintély lehet.
Bízom benne, hogy segít majd a közös cél: tanítványaink szellemi gyarapodása, morális és fizikai fejlõdésük. Hiszen mindannyian ezért dolgozunk. Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy ezúton is megköszönjem kollégáim eddigi segítségét, amit elsõ gödi lépéseimnél nyújtottak.
r. k.

„Nézd,

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
... úgy hinti fényét a nap szét a világ áldón, békén,
mint a szenteltvizet a pap a nép közé mise végén.
Búcsúzik, s a Dunába mártja hosszú,
rózsaszín evezõjét;
rózsaszín csöppeket freccsent,
s visszaint ablak és mezõség...”
(Babits Mihály)

Azok a gödi polgárok, akik augusztus 16-án délután a fõúton haladtak, csodálkozva nézhették, ahogy sötét tengerkék egyenruhás nõk és férfiak több csoportban érkeznek az alsógödi templom elé, majd késõbb a Polgármesteri Hivatal felé igyekeznek.
Õk voltak annak a Nemzetközi Zenei Találkozónak külföldi résztvevõi, mely a Millenniumi Hangversenysorozat IX. alkalmaként, az ünnepélyes zászlóátadás és a Szent István-napi megemlékezés között került megrendezésre a gödi Szent István templomban. A vendégkórus ruhájának színe sem véletlen, hiszen a messzi Izlandról, azaz „Jégországból” érkeztek – többek között azért – hozzánk, hogy a két ország zenei képviselõi együtt ünnepeljék a régmúlt közös történelmi pontját: a kereszténység ezeréves felvételét. A gödi kamarakórus vezetõje, Utassy Ferenc kalauzolta hozzánk a nyugat-izlandi fjordokban élõ és mûködõ kis templomi kórust.
Szegedi Sándor polgármester úr hûtött pezsgõvel, meleg szavakkal és ajándékcsomaggal fogadta a fáradt, de lelkes utazókat a Városháza dísztermében. Mindkét település vezetõje bemutatta lakhelyét, majd az izlandi vendégek is átadták a magukkal hozott, vidékükre jellemzõ ajándékot.
Este fél hétkor, Ilyés Gizella alpolgármester asszony köszöntõ szavait követõen a veresegyházi Sordino Brass együttes ünnepi fanfárzenével nyitotta meg a Zenei Együttesek Találkozóját. Göd Város Kamarakórusa egy barokk isten dicsõítõ dal után a vendégkórusnak (is) kedveskedve, s egy nemrég elhunyt izlandi kollégára emlékezve izlandi nyelven énekelt egy mûvet, majd Kodály: Ének Szent István királyhoz címû alkotásával zárta mûsorát. A Psalmus Vegyeskar Borbély Magdolna tanárnõ vezényletével a magyar templomi énekkarok repertoárjával és a kórustagok lelkes éneklésével köszöntötte a hallgatóságot. A Sordino Brass fiatal mûvészei (vezetõjük, az egyetemista Csapó Tamás, a legidõsebb közülük) nemcsak méltóságteljes hangszereikkel, hanem elõadásuk komolyságával is emelték a zenei est fényét.
A mûsort, ahogy illik, a vendég társulat, Fridrik V. Stefánsson és kórusa, a Kirkjukór Grundarfjardar zárta. A több, mint háromezer kilométerrõl ideutazó, alig ezerfõs halászfalu énekegyüttesének hallgatásakor a zene szeretete, a lelkesedés és a mûvek sokszínûsége kötötte le a vendégek figyelmét.
A nyolcórási harangszóval szinte egyidõben csendült fel a Dona nobis pacem, melyet a templomi hallgatóság és a kórusok elõször közösen, majd három szólamban énekelték el.
A koncertet követõen a találkozó résztvevõi a Duna-parton, a Fenyõliget Szállóban hangulatos vacsora keretében folytatták az ismerkedést.
A Duna Televízió és a Vác Városi Tv a templomi koncert egészét videofelvételen rögzítette. A Duna Tv augusztus 20-án, a Millenniumi Krónika ünnepi számának záróakkordjaként vetítette az estrõl készült összefoglalót.
Köszönet: a Pest Megyei Közgyûlésnek a pályázaton nyert összegért, egy utazási iroda támogatásáért, Ország Tibor plébános úrnak, az Önkormányzat dolgozóinak, a Fenyõliget Szálló munkatársainak, az evangélikus templom környékén lakóknak, és nem utolsó sorban a hallgatóságnak. Hadd zárja Eörsi István gondolata e Duna-parti cikket:
E kicsi kõ úgy választja a vizet szét, mint az idõ áramát egy meg-nem-kerülhetõ jelentéktelen emlék.
Tóthné Barcs Ágnes
Göd Város Kamarakórusa elsõ próbáját 2000. szeptember 11-én, hétfõn 18 órai kezdettel tartja a József Attila Mûvelõdési Házban. Jó hangú tenoristákat és basszistákat szívesen látnak.

„Múltunkkal a jövõbe”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

címmel a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága kortárs képzõmûvészeti tárlatot rendezett augusztus 4. és 18. között a szentendrei Mûvészeti Malomban. A szakértõ zsûri, az 1996 óta Gödön élõ festõmûvész, Szente Mónika pályamunkáját is a kiállítandó mûvek közé válogatta. A csaknem százötven mûvész alkotásait bemutató tárlat anyagából kiemelkedik és a Millnniumhoz méltó a fiatal mûvésznõ István király bölcsessége címet viselõ festmény-párja. Szente Mónika secco (vakolat vászonra áttéve) technikával készítette munkáját, melyet reméljük, egyszer majd Gödön is megcsodálhatunk.

Bal pajzs alcím: „Az úr az én erõm és pajzsom. Õ benne bízott szívem és megsegítettem...” (Zsoltárok Könyve 28.7), Jobb pajzs alcím: „Mert ha a trombita bizonytalan zengést tészen, kicsoda készül a harcra” (Pál 1. Lev. a Korinthus B. 14.8)

Cserkészélet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A millenniumi nagytábor

Idei nagytáborunk elsõ helyszíne Kosd volt. Az idõ végig nagyon jó volt. Sok érdekes programon vehettünk részt. Vácon megnéztük a templomokat és a nevezetességeket, majd strandoltunk. Megmásztuk a Naszályt, és kirándultunk Kemendre is. Egy kézmûves házaspár megtanított minket a bõrözés, fonás, sárkánykészítés, és más egyéb ügyes-bajos dolog fortélyára. A tábort megkoronázta, hogy öt új cserkésztestvérünk tehetett fogadalmat. 16-án a nagyobb cserkészek elindultak a MET-re (Millenniumi Emléktábor). A kisebbek Kosdon maradtak még pár napig.
Váctól Szobig vonattal mentünk, majd a komppal átkeltünk a Dunán, innen pedig már gyalog folytattuk utunkat egészen Esztergomig. Néhányan megbetegedtünk, de a táborban két rendkívül segítõkész fiatal orvos meggyógyított mindnyájunkat. A keretmese Szent Istvánról, és a korabeli Magyarországról szólt. A mi csapatunk a Somogyország nevû altáborba került. A táborba érkezésünk elsõ napján történt, hogy Istvánt megkoronázták. A MET-en több program várt bennünket. Voltak kézmûves foglalkozások is, mint például kosárfonás, kenyérsütés, gyöngyfûzés, batikolás, tojásfestés, nemezelés, gyertyaöntés… De voltak játékok, vetélkedõk, és extrém programok is (repülés, hegymászás, túlélõtúra…).
Ahogy haladt az idõ, a keretmesében az események egyre felgyorsultak. Elõbb felnégyelték Koppányt, majd megvakították Vazult, megszületett Imre, késõbb meghalt, végül István felajánlotta az országot Szûz Máriának. Utolsó nap egy hatalmas tábortûzi programon vehettünk részt, ahol az egyes altáborok az utolsó ezer év magyar vonatkozású történelmét adták elõ.
Mindenki jól érezte magát. Sok új barátot és élményt szereztünk. Reméljük jövõre is találkozunk! Addig is „Jó munkát!”:
Bednárik Zsófia és Bednárik István

Jamboree 2000 – Bécs

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Egy hónappal ezelõtt Budapestrõl, a férjem és én meghívást kaptunk egy akkor még számunkra ismeretlen házaspártól. Nemzetközi cserkésztalálkozóra invitáltak bennünket Bécsbe.
Honnan tudtak rólunk? Tavaly meglátogatták a gödi cserkészek jubileumi kiállítását és úgy döntöttek, kapcsolatba lépnek a csapattal. Az alkalom a személyes találkozásra csak most jött el.
2000. augusztus 6-án, vasárnap kora reggel indultunk az osztrák fõvárosba. 9 órakor már a helyszínen voltunk, az elsõ meglepetés itt ért bennünket. Mert - mint a rendezõktõl megtudtuk - a látogatási nap, amikor a vendégek is beléphetnek a táborba, az éjszakai felhõszakadás miatt elmarad. A Jamboree egy régi repülõtéren volt, amit elöntött a víz, alkalmatlanná vált a látogatásra. Egy kis alkudozás, és a magyar rendszám láttán a külsõ õrség végül beengedett minket a táborba.
Tûzoltó autókkal szivattyúzták ki a vizet, de az eredményen nem igen mutatkozott. A tábor „fõutcáján” az ott lévõ nemzetek zászlói lobogtak magas oszlopokon. Nagyon szép látvány, felemelõ érzés volt. Bokáig érõ sárban gázoltunk, majd levettük cipõinket és mezítláb folytattuk utunkat. Találkoztunk a magyar kontingenssel, akik Budapestrõl jöttek, kedvesen fogadtak minket, majd sietve távoztak, mert Bécsbe mentek vasárnapi szentmisére. Mi körbejártuk a tábort, megcsodáltuk a csodálatos faépítményeket, melyeket cserkészcsomókkal rögzítettek. Ezekre fel lehetett mászni, és innen beláttuk az egész tábor területét.
Az itt lévõ cserkészek jókedvûek voltak, feltalálták magukat. „Sárfociztak”, izgalmas meccs volt, sok eséssel, és sok nevetéssel. Megnéztük az osztrák cserkészek emlékkiállítását, ahol nagy szeretettel fogadtak minket.
Köszönjük István bá’–nak, és Ági néninek, hogy lehetõvé tették számunkra, azt, hogy eljuthattunk a Jamboreera.
Bednárikné Rittinger Zsuzsanna stst.

Játszónap a bölcsõdében

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Zsákbafutás bölcsis módraA bölcsõde májusban már birtokba vett új gondozási egységét rövid ünnepség keretében július elsején adta át Lenkei György képviselõ, az NLB elnöke. Az ünnepség után a Holliday Akrobatikus Rock and Roll együttes kis táncosai nyitották meg a családi játszónapot.
Elkészültek az eseményt megörökítõ fényképek. Végignéztük kétszer, háromszor, ötször, de melyiket tegyük közzé az újságban? Válogatunk, de dönteni nem tudunk. Mindegyiken vidám, nevetõ, vagy éppen a feladatra koncentráló, õket bíztató társak, szülõk, gondozónõk. Az egyik a „motor” verseny befutóját örökítette meg, néhányról a kis vízhordók nagy igyekezete látszik, hogy a tálban lévõ kis játékkacsák minél hamarabb úszhassanak.
Gyerekek, szülõk együtt ülik körül a nagy udvari asztalt. Elmélyülten alkotnak: színes só-liszt gyurmából készülnek a szebbnél-szebb figurák. Fotósunk figyelmét ez sem kerülte el. Készült kép homokozó gyerekekrõl, azokról, akik a labdadobálásban mérték össze ügyességüket. A zsákban futók feladata sem volt könnyû, kipirultak a nagy igyekezettõl. A virágszedõ-verseny annyira sikeres volt, hogy alig tudták abbahagyni, pedig ezek a virágok papírból voltak, és a homokozóból „nõttek” ki.
Természetesen a versenyeken résztvevõknek jutalom járt. Izgalmas dolog volt válogatni a gondozó néni zsákjából. A mászókákat, csúszdákat inkább a legkisebbek próbálgatták, a picit nagyobbak rajzolgattak – a sikereknek együtt örültek a szülõkkel.
A sok érdekes vetélkedõ, ügyességi játék mellett izgalommal várták a tombola-sorsolást a szülõk és a gyerekek egyaránt. Errõl ugyan nincs képünk, de megmaradt emléknek a sok-sok kisebb-nagyobb ajándék: játék, könyv, labda, lufi, szõrme állat, vagy éppen figurás nyelû fogkefe, hogy kedvet adjon a fogmosáshoz. Felsorolni sem tudom azt a sok-sok, kedves pillanatot, amit azok a felvételek tükröznek, amelyeket egy kedves nagypapa készített a bölcsõdei családi játszónapon. Ezen a szombaton úgy gondolom sikerült örömet szerezni mindenkinek, aki ott volt: bölcsiseknek, a még kisebbeknek, nagyobbaknak, akik évekkel ezelõtt bölcsõdénkben jártak, vagy akik most voltak elõször nálunk. Természetesen szüleiknek is, hisz nekik legnagyobb öröm gyermeküket vidámnak, boldognak látni.
A nap végére a felnõtteket is elragadta a játékos kedv, és kötélhúzásban mérték össze erejüket. Aki eközben megéhezett, a büfében szendvicset, pogácsát, csokit, palacsintát, üdítõt fogyaszthatott.
Sikeres nap volt, jövõre szeretnénk megismételni. Ehhez a sikerhez hozzájárultak támogatóink: Schöller-Budatej Bt. Törökbálint, LIZ Göd, Margaréta Illatszerbolt Göd, Marczipán Cukrászda Göd, Fõvárosi Kézmûipari Rt. 5. Winner gyáregység Göd, Szeri Mihály szikvíz készítõ Göd, Sisa László sütõvállalkozó Szokolya, HILARITÁS Bt zöldséges boltja Göd, Sweet Point Édesipari magánvállalkozás Dunakeszi, Betûbolt, Dunakanyar Takarékszövetkezet, Pelczéder Zsuzsa tánccsoport, Mûvelõdési Ház dolgozói, Gondozási Központ, a szülõk, akik tombola tárgyakkal, édességekkel, munkájukkal vagy bármilyen más módon segítettek a nap megszervezésében. Köszönjük.
Joó Istvánné bölcsõdevezetõ

Ötven nap alatt 35 bûncselekmény

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Az utóbbi idõben alig telik el nap, hogy ne hallana az ember családi ház betörésérõl Gödön. Míg korábban a hívatlan látogatók elõszeretettel keresték fel az épülõ vagy átalakítás alatt lévõ házakat – komoly értékû szaniter-készlettõl megszabadítva a tulajdonosokat –, a nyár „slágere” a családi nyaralás miatt õrizetlenül maradt üres ház. Általában nem filléres tételekkel távoznak a betörõk. Volt eset, hogy másfél-kétmilliós értékekkel rövidítették meg a kiszemelt ház tulajdonosát. A szaporodó esetek miatt kerestük fel Kovács László fõhadnagyot, a Dunakeszi Rendõrkapitányság Bûnügyi Osztályának vezetõjét.

– Az utóbbi két-három hétben a Nyomozó Alosztálynak – õk foglalkoznak az ismeretlen tettesek ellen tett feljelentésekkel – kétségtelenül megsokszozódott a dolga. Július 1. és augusztus 24. között a vagyon elleni bûncselekményeket illetõen 13 családi ház betörés, 4 egyéb betörés, 13 egyéb bûncselekmény (lopás) és 5 rongálás történt Gödön. A jelenlegi betörési hullám a megszokotthoz képest erõsebb, ám bármily furcsán hangzik, a mintegy félszáz nap alatt történt 35 bûneset más, hasonló nagyságú települések bûnügyi krónikájával összehasonlítva nem mondható kiugróan magasnak. Természetesen tudjuk, hogy az érintettek számára ez sovány vigasz és valószínûleg ezért érkeznek olyan levelek felettes szervünkhöz, a Pest megyei Rendõrkapitánysághoz, amelyek többnyire a közbiztonság elégedetlen voltát panaszolják. A megye 13 kapitánysága között a középmezõnyben mozgunk. Két pár járõrrel kell a hatáskörünkbe tartozó három települést – Dunakeszi, Fót, Göd – lefedni. A területen, ahol nyáridõben mintegy 80 ezer ember él, meglehetõsen nagy vagyon koncentrálódott, komoly hétvégi ház állománnyal. Hiába bõvül a szolgálatot teljesítõ rendõrök száma 1-2 fõvel évente, nem tudjuk utolérni a terület fertõzöttségét. Gondoljunk csak az egymás után nyíló fóti bevásárló központok adta munkára. Nem beszélve a behatárolt anyagi lehetõségekrõl, korlátozott üzemanyag és telefon költségeinkrõl. Vannak terveink a bûnesetek visszaszorítására. Jó eredményekrõl számolhatunk be a gépkocsi feltörések és kerékpárlopások terén is.
– A bûncselekmények felderítése komoly, körültekintõ nyomozást igényel.
– Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A Közrendvédelmi Osztály ellenõriz, mozog, de õk is, mint a nyomozók csak információk alapján tudnak elindulni. Minden apró jel fogodzót jelenthet, és segítségünkre lehet. Sajnos – nem tudni miért – a lakosság segítõkészségére, együttmûködésére nem számíthatunk. Amikor egy-egy betörést követõen a szomszédokat kérdezzük, érdekes módon senki nem látott, nem hallott semmit, nem észlelt gyanúsat. Félelem vagy passzivitás miatt, nem kívánnak nyilatkozni. Pedig lehet, hogy a következõ alkalommal náluk jelenik meg a hívatlan vendég. Elkeserítõ ez az érdektelenség, annál is inkább, mert egy aprónak tûnõ megfigyelés, egy, akár név nélkül adott információ is útba igazíthat, nyomra vezethet bennünket. Ideális megoldás lenne egy olyan levelesláda, amelybe név nélkül bárki bedobhatná, ha valami szokatlant észlelt a lakhelye környékén (természetesen nem arra szolgálna, hogy rossz szomszédságból eredõ bajkeverés okán, apró-cseprõ dolgokért feljelentgessük szomszédainkat.)
– A betörések elkövetésének idõpontjából, a behatolás módjából lehet következtetni az elkövetõkre?
– Az utóbbi idõben általában ablak betöréssel, ajtó felfeszítéssel hatolnak be az egyre fiatalabb korú – 17-18, maximum 23-24 éves – betörõk. A betörés idõpontja is változó. Az éjszakai esetek kezelhetõbbek. A nappaliak kevésbé. Az utóbbi gödi hullámban délutáni betörésekkel találkoztunk. Ilyenkor a rendõrök egyéb jellegû elfoglaltsága és a Gödön átvezetõ kettes út erõs forgalma is nehezíti a nyomozást.
– Az elmondottakból úgy tûnik, a rendõrség leterheltsége miatt a település polgárai kiszolgáltatott helyzetben vannak. Mit tegyen a lakosság vagyontárgyai megóvása érdekében?
– Sajnos tapasztalataink szerint a lakosság nem vigyáz eléggé értékeire. Bármily elkeserítõ is, tudomásul kell vennünk, hogy elmúlt a nyugodtan nyitva hagyott kerti kapuk, bejárati ajtók és az õrizetlenül hagyott biciklik idõszaka. Ilyen országban élünk. Ezúton is kérjük Göd polgárait, ha tehetik, vegyék igénybe legalább az olcsó biztonsági megoldásokat. A lakótelepeken például sokszor tett már jó szolgálatot a bejárati ajtón elhelyezett hevederzár. A csládi ház védelme több körültekintést igényel. De házõrzõ kutyák beszerezhetõk és riasztók is felszerelhetõk. Ha tanácsolhatjuk a lakosságnak, lehetõleg helyi elfogó szervvel rendelkezõ vagyonvédelmi céget vegyenek igénybe ingatlanaik õrzésére. Akinek pedig nagy értékei – készpénz, ékszer, mûkincs – vannak, tartsa bankban, vagy széfben. Elõzzük meg a bajt! Vigyázzunk értékeinkre!
R. K.

Pályázati felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

AZ ORSZÁGOS BÛNMEGELÕZÉSI TANÁCS PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA
A BETÖRÉSES LOPÁSOK VISSZASZORÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

Az Országos Bûnmegelõzési Tanács (OBmT) pályázatot hirdet helyi és regionális (megyei) írott médiák számára.
A PÁLYÁZAT célja, hogy a polgárok, szervezetek, intézmények, profit és non-profit szervezetek figyelmét felhívja és korrekten tájékoztassa a vagyonvédelem lehetõségeire, különös tekintettel betöréses lopások elleni védekezés módjaira.
Pályázni az alábbi témakörökben lehet:
1. Már mûködõ bûnügyi magazinok vagy rovatok vállalják, hogy terjesztési körzetükben kiadványaikban, cikkeikben kiemelten foglalkoznak a betöréses lopásokkal úgy, hogy a megelõzõ vagyonvédelem lehetõségeire is felhívják a figyelmet.
2. A támogatás megszerzésétõl kampányt valósítanak meg a betöréses lopások elleni védekezések feltárására, népszerûsítésére.
3. Vállalják a médiumok terjesztési körzetében mûködõ vagyonvédelmi programok és kezdeményezések bemutatását, népszerûsítését.
Az elõirányzott teljes összeg 4 millió forint. A legjobb pályázatokat a szakmai bíráló bizottság 50 000 Ft-tól 500 000 Ft-ig terjedõ összegben támogatja. A pályázat benyújtásának határideje: 2000 szeptember 15-e, a késve érkezett pályázatokat a szakmai bizottságnak nem áll módjában elfogadni. Az elbírálás határideje: 2000 október 15. Az eredményrõl a pályázók 15 napon belül kiértesítést kapnak.
A pályázók az alábbi információkat mellékeljék:
1. A részletes pályázatot, (amely nem azonos a Pályázati adatlappal).
2. A kitöltött Pályázati adatlapot, amely átvehetõ az Országos Bûnmegelõzési Tanács titkárságán, vagy telefonon – kérésre – faxon kérhetõ.
3. A pályázó adatait, a témafelelõs nevét, telefonszámát, elérhetõségét.
4. A pályázattal elérni kívánt eredményt.
5. A projekt megvalósítása után egyéb hasznosítási lehetõséget.
6. A kivitelezésben részt vevõ személyeket, szervezeteket.
7. A programban érintettek szándéknyilatkozatát, felelõsségvállalását.
8. A projekt megvalósításának ellenõrzési módszerét (személy, szervezet).
9. A szervezetet felügyelõ szerv megnevezését, címét, vezetõjének nevét, elérhetõségét.
10. A pályázó bûnmegelõzés terén eddig elért eredményeit.
11. Költség-elõirányzati tervet, és pénzügyi ütemtervet (részfeladatokkal a mellé rendelt összegekkel, a felhasználás idõbeni ütemezését, a teljes költségvetést, jelölve a saját hozzájárulás összegét is).
12. APEH- és TB-igazolás arról, hogy a pályázónak nincs köztartozása, valamint a szervezet cégbírósági bejegyzésének másolatát.
Figyelem!
A fentieknek meg nem felelõ, vagy hiányosan, késve, javítva beküldött pályázatokat nem tudjuk elbírálni.
A pályázatokat a mellékletekkel három, egymástól különválasztott példányban kérjük megküldeni az

Országos Bûnmegelõzési Tanács (1124 Budapest, Németvölgyi út 41. * 1903 Budapest, Pf. 314. címére.
Telefon: 06-1 441-1342)
Ugyanitt pályázati adatlapok, valamint a pályázati kiírások átvehetõk, illetve faxon kérhetõk.
A beérkezett pályamûveket nem küldjük vissza.

Strandfürdõzés – sok bosszankodással

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Városunk egyik legnagyobb vonzereje kétségtelenül a termálfürdõ, melynek népszerûsége nõttön nõ. Büszkék lehetünk, illetve büszkék lehetnénk(!) a föld mélyének pazar ajándékára, de a büszkeség helyét olykor a jogos bosszankodás váltja fel. Már a pocsék megközelíthetõség sokak kedvét elveszi a kimeneteltõl. A kövekkel teli, poros úton döcögõ autók után porfelhõk sûrûsödnek. Szerencsére Felsõgödrõl már jóval kultúráltabb a megközelítés. Az ottani aszfaltút pár száz méternyi meghosszabbításával megoldódna az áldatlan helyzet.
De mikor? A Köztársaság utca folytatásaként a Duna felé hetek alatt kiváló út épült, bezzeg a sûrûn látogatott strandfürdõhöz képtelenségnek tûnik az annyira áhított pár száz méternyi (befejezõ) szakasz megépítése!
Aki a siralmas útviszonyok ellenére mégis elmegy a strandra, élvezheti a simogató gyógyvizet, gyönyörködhet a fürdõt körülvevõ természetben, fõleg a szomszédos erdõ látványában. A barakképület a szocialista realizmusnál is csúnyább látványt nyújt. A (férfi) öltözõben nincs mûanyagalátét, amire a zuhanyzóból kijõve rá lehetne lépni. Magában a zuhanyzóban primitív állapotok uralkodnak. Az egyik zuhany alatt hetek óta nem folyik el a víz, talán a cikk megjelenésére a dugulást elhárították.
A melegvizes medencétõl pár lépésnyire tábla figyelmeztet, hogy a medencébe nem szabad ugrálni. A szöveg a vidám gyerekeket nem zavarja, önfeledt ugrándozások közepette viszik be a talpukon a piszkot, földet, s a békésen üldögélõket nagy zajjal, vízlocsolással zavarva. Soha egy figyelmeztetõ szót nem hallani a strand dolgozói részérõl. Megérthetõ, szeretik a gyerekeket...
A nagymedence körül is „zajlik” az élet. Fegyelmezetlen suhancok, olykor részeg felnõttek uralják a terepet. Itt aztán végképp nem hangzik el semmilyen figyelmeztetés. A keskeny úszósávban még rosszabb a helyzet. Itt pár szerencsétlen úszó próbálkozna normál tempóban úszni – a beugró gyerekektõl, keresztbe úszkálóktól, a medence falába kapaszkodóktól megbénítva. Igaz, reggelente 6 és 8 óra között lehet úszni, akkorra még nem lepi el az úszósávot a fegyelmezetlen tömeg. Szerencsére van néha rossz idõ is, ilyenkor a gödi úszni vágyók arca felderül...
Sokan járnak biciklivel, de a leláncolt kerékpárok sincsenek biztonságban. Több esetben jól felszerelt, ügyes kézzel megáldott emberek könnyed mozdulatokkal lefûrészelték a zárakat. Most már van külön kerékpártároló is, ahol 50 Ft-ért õrzik a kétkerekû járgányokat.
Az iménti bosszantó események betetõzéseként botrányos esetek borzolják fel a cudar fürdõi életen megedzõdött kedélyeket. Júniusban az országos sportesemények keretében nálunk is megtartották a „kihívás napját”. A strandfürdõ is kivette ebben a részét, amit nem éppen méltóan honoráltak a késõi rendezvény magukról megfeledkezett fürdõvendégei. Jó szórakozásként a vízbe hajigálták az úszómester asztalát, a székeket, a napernyõt, s erejük fitogtatásaként a férfi öltözõ ablakát is beverték. Igazán „férfias” cselekedet volt, öregbítve újdonsült városunk hírnevét.
A napokban (augusztus 16-án) újabb botrány váltott ki jogos bosszúságot. A reggeli úszásban résztvevõk iszonyodva fedezték fel, hogy valamelyik „jópofa” úszótársuk lusta volt kimenni a WC-be, s erre a célra a medencét vette igénybe. A vízfelszínen lebegõ „névjegy” látványára mindenki eliszkolt. A medence vizét nyomban le kellett engedni. A kitisztítás és feltöltés két napig tartott, ezalatt a fürdõbe igyekvõk többsége bosszúsan visszafordult. Az említett munkálatok és az érzékeny forgalomcsökkenés – a legnagyobb kánikula közepette – komoly anyagi veszteséget okozott az önkormányzatnak, a fürdés elmaradásával járó bosszankodásról nem is beszélve.
Szomorú jelek ezek, melyek nemcsak Gödre, hanem a civilizált Nyugat-Európához, az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó egész országunkra jellemzõek. A vízfelszínen úszó emberi ürülék nem éppen nyugati irányba mutat, jóval inkább ázsiai származásunkra utaló jelzés akar lenni.
Dr. Kölcsei Tamás

Hozzászólás az „Égessek vagy ne?” cikkhez

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mivel õsi ellensége vagyok a kerti hulladék, de mindenfajta szemét égetésének, aminek hangot is adtam vagy tíz évvel ezelõtt újságunkban, most is nagyon határozottan azt válaszolom a cikk írójának, hogy semmi esetre se égessen.
A probléma egyetlen jó megoldása a komposztálás. A jól megrakott komposzthalomban ugyanis tönkremennek a fertõzött növényi részek, a gyommagvak, de még a tarack is, pedig ez köztudottan nagyon életképes. Mivel az én módszerem szerinti komposztkészítésrõl, annak kezelésérõl és felhasználási módjáról már írtam újságunkban (’99. 11. 3. és idén 5. 3. szám), ezért nem lenne helyes most ismételten kitérnem, viszont szívesen bemutatom a komposztkészítés csínját-bínját kertemben. Kérem Jeszenszky Lászlónét és mindazokat, akiket komolyan érdekel a téma, de cikkeimet vagy nem, vagy csak úgy olvasták, hogy véletlenül elsiklottak a lényeg mellett, hívjanak fel telefonon látogatási idõpontjuk összeegyeztetése miatt (Tel.: 331-129, fõleg az esti órákban. Nappal, ha otthon vagyok is, sokáig kell csengetni, hogy a kertbõl beérjek a készülékhez.). Baji Ferenc

Száguldás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Valós problémáról beszél Kölcsei úr az „Autószáguldás Göd-Újtelepen” címû cikkében. Az itt élõk az „urbanizációnak” csak ezt a nagyon is hangos és veszélyes elõnyét élvezhetik.
Képviselõként úgy éreztem, hogy ezt a problémát feltétlenül meg kell oldani. Végül is megoldásról szó sincs, csupán enyhítésrõl beszélhetünk, hiszen egy alapjában hibás döntés eredményeképpen a tervezõk Göd egész autóforgalmát Bócsára zúdították. Az optimális megoldás végül is az lett, hogy a központi keresztezõdést kiépítettük, és egy zebra is kialakításra került. Ezt csak idén nyárra sikerült elérni, ugyanis majd’ egy tucat hatósági engedély – ugyanennyi szemle, gyõzködés – kellett, de végül is kiépült a keresztezõdés piktogramokkal, elõrejelzõ táblákkal, külön világítással, felvezetõ járdával, több mint egy millió forintért. Ez igen nagy összeg, de ha arra gondolunk, hogy korábban itt már több baleset történt, volt olyan, amely majdnem emberi életet követelt, akkor nem habozhattunk. Az egész településrészen 40 km/órás sebességkorlátozás lett kitáblázva, mindezek és a fokozottabb rendõri ellenõrzés reményeim szerint a balesetveszélyt minimumra csökkentik.
Lenkei György 1. sz. körzet képviselõje

Megválaszolatlan kérdések a Penny-ben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Közép-Göd frekventált helyén, a Pesti út mentén lévõ elegáns Penny Marketben szinte mindig nagy a forgalom. A parkolóban autók, a biciklitárolóban kerékpárok várnak vásároló gazdáikra. Kint az összeláncolt bevásárlókocsik körül pénzérmével bajlódó emberek tolonganak. Bent is nagy a nyüzsgés, a pénztárak elõtt hosszú sorok kígyóznak. Érdemes egy kicsit nem csak a vásárló szemével körülnézni a tiszta, rendezett bevásárlócsarnokban.
Az élelmiszer-áruház múlt évi megnyitása óta a gödiek és a környékbeliek kedvelt bevásárlóhelye lett. Az áruk többsége friss, gusztusos. Persze, aki a „tömegáruk” rengetegét túllépve nagyobb választékot igényel, az mehet tovább, a fõváros irányába...
Számos kérdés vetõdik fel a gyakori vásárlókban, így bennem is, de ezekre sajnos nem kaptam választ, mivel az üzlet készséges vezetõnõje a központ elõzetes engedélye nélkül nem nyilatkozhat. Pedig sokmindent szerettem volna megtudni. Például azt, hogy miért nincs lehetõség a történetesen csak két kiflit és egy doboz tejet (reggelijét) gyorsan megvásárolni szándékozónak a vásárlókocsik elhozatalához elengedhetetlen pénzérmével való bajlódás helyett egyszerûen egy kosárba pakolva sorbanállni. Miért nincsenek kosarak?
Állítólag azért, mert a hálózatukban másutt sem használnak kosarat. Hol ebben a logika?
Más. Miért nem lehet zacskós tejet kapni? A tartósítószertõl agyonkezelt dobozos tejbõl nagy a kínálat. Ha valakinek a mindenütt másutt megszokott zacskós tejre szottyan kedve, mehet tovább máshová vásárolni.
Van-e arra lehetõség, hogy a nyári csúcsidõben vasárnap délelõtt is nyitva tartsanak? Hányan dolgoznak az üzletben és ebbõl hányan vannak Gödrõl? (Reméljük a többség helybéli!). Fõleg mely nagykereskedõktõl szerzik be áruikat? Milyen választékbõvítést terveznek? Vannak-e a fejlesztésre vonatkozó elképzeléseik? Mik a legnagyobb gondjaik? Gyakoriak-e a lopások? Hogyan védekeznek ellene, illetve mit tesznek a megelõzés érdekében? Elégedettek-e forgalmukkal? Mekkora volt az eddigi legnagyobb (napi) forgalmuk? Csúcsidõben gyõzik-e a sok munkát a látszatra gyér létszámmal dolgozva?
Számos más kérdésem is lenne, de felhagyok velük, nem akarok a válaszadás lehetõségéhez a központtól engedélyért kuncsorogni. Így aztán dolgomvégezetlenül kullogok ki az üzletbõl, még jó, hogy közben azért bevásároltam, a behemót kocsit magam elõtt tolva. Tehát mégsem jöttem hiába, ha egyszerû érdeklõdésemre nem is kaptam választ. Jövõre talán szerencsésebb leszek, ha az Úr és fõleg a „Központ” is úgy akarja.
K. T.

Egészség és mozgás VI.

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mozgás két keréken

A kerékpározás az egyik legegészségesebb sportág, melyet gyermekkortól öregkorig mindenki ûzhet. Edzi a légzési és keringési rendszert, erõsíti a láb- és farizmokat, s nem terheli az izületeket, hiszen tekerés közben nem kell cipelnünk saját súlyunkat. Minimum kétnaponta fél óra mozgás nem tûnik soknak. Ennyi állítólag elég, hogy jelentõsen csökkentsük a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét. A leghasznosabbak azok a sportok, melyek a pulzusszámot folyamatosan 110-150 között tartják. Kerékpározásnál mindenki a neki megfelelõ iramot választhatja, a teljesítõképességhez állítható az áttétel és a fordulatszám (megfelelõ kerékpárnál). A lassú aerob terhelés - amikor az oxigénfelvétel lépést tart a szervezet igényével - kedvez leginkább a zsírégetésnek is. Egy óra kényelmes tempójú biciklizés energia igénye kb. 300-600 kcal - hogy pontosan mennyi, az több tényezõ függvénye, mint pl. a nem, a kor, a sebesség, a hajtási technika, a kerékpár típusa, a terepviszonyok és még sok minden más. Az edzések elõtt mindig reálisan mérjük fel teljesítõképességünket és ehhez szabjuk a távokat. Nagyon fontos a fokozatosság, mint minden fizikai igénybevételnél. Egy otthoni gyakorlatnál, ha elfáradtunk abbahagyhatjuk, de egy kerékpártúrán el kell, hogy érjük uticélunkat és vissza is kell térnünk a kiindulási helyre. Mielõtt elindulnánk végezzünk lazító gimnasztikát: törzskörzés, fejkörzés, vállak átmozgatása. Elsõ edzéseinket kezdjük rövidebb távokkal és sík terepen. Az elsõ kilométereken haladjunk laza bemelegítõ tempóban. A távokat és a kilométereket fokozatosan növeljük. Ne induljunk hosszabb kerékpártúrára megtöltött kulacs és uzsonna nélkül. Legfontosabb a folyadékpótlás. Italunk lehetõleg tartalmazzon ásványi anyagokat és némi szénhidrátot. E nélkül - fõleg meleg nyári napokon- "eléhezhetünk", ami nem kellemes állapot (teljes legyengüléshez vezethet). Természetesen elsõsorban az izzadás miatt kell pótolni a folyadékot. A verejtékezés a szervezet természetes hõszabályozása, ami elõsegíti a méregtelenítést is. Nem baj, ha valaki az átlagosnál könnyebben izzad meg, sõt ez akár az edzettség jele is lehet, hiszen hamarabb beindul a hõcsökkenés, így a szervezet nem melegszik túl. Tehát, hogy legyen mit kiizzadni, pótoljuk a vizet és a sókat. Természetesen nem a konyhasót, mert azt általában úgyis túladagoljuk, viszont fontos a kálium-, a kálcium- és magnéziumpótlás.
Tanácsok kerékpározóknak
1.) Érdemes minél rikítóbb színû ruhákat viselni, hogy kellõ idõben észrevegyenek a figyelmetlenebb autósok (fõleg szürkületkor), akik sokszor semmibe veszik és még az útról is leszorítják a biciklizõket.
2.) Sötétedés után használjunk lámpát, hátsót is pirosat, mert e nélkül balesetveszélyes a közlekedés.
3.) Sohase biciklizzünk fedetlen felsõtesttel, bármennyire meleg van, mert bukásnál hatalmas sebfelületek keletkezhetnek, melyek súlyossága az égési sérülésekhez hasonló.
4.) Szemünket a por és bogarak ellen akkor is védjük, megfelelõ szemüveggel (napszemüveg, kerékpáros szemüveg), ha éppen nem süt a nap.
5.) Nagyon fontos, hogy a derekunk soha ne fázzon meg (ez gyakori veszély a kerékpározásnál), ezért vegyünk magunkra megfelelõ hosszúságú trikót, vagy dzsekit. Hidegben érdemes még egy pulóvert is a derekunkra kötni.
Futó edzésterv kezdõknek
Bemelegítés: az edzések elõtt végezzünk 5-10 perc általános gimnasztikai gyakorlatot
Edzések után levezetésként sétáljunk 5-6 percet.
11. hét
1. nap: 5x4 perc, futás köztük 3 perc pihenõ sétával
2. nap: 6x4 perc, futás köztük 3 perc pihenõ sétával
12. hét.
1. nap: 1,5 óra kerékpározás
2. nap: 5x4 perc, köztük 2 perc pihenõ sétával
(a következõ számunkban folytatjuk).
Készülj az októberi gödi futóversenyre. Nem a gyõzelem, a részvétel a fontos!
r. t.

A legegészségesebb élelmiszerek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Egy pillantás az összes vitaminra

A-vitamin (retinol): zöldfõzelékek, saláta, sárgarépa, paradicsom, sütõtök, sárgadinnye, sárgabarack, máj, csukamájolaj. B1-vitamin (tiamin): napraforgómag, búzacsíra, pisztácia, mogyoró, burgonya, máj, sörélesztõ. B2-vitamin (riboflavin): máj, vadhús, sajt, mandula, gomba, tojás, tej, magvak. B3-vitamin (niacin): sovány hús, hal, baromfi, földimogyoró, búzacsíra, sörélesztõ, teljes õrlésû gabona, kukorica. B5-vitamin (pantoténsav): teljes õrlésû gabona, máj, vese, sörélesztõ, tojássárgája, zöldfõzelék, búzakorpa, méhpempõ. B6-vitamin: sovány hús, máj, teljes õrlésû gabona, búzacsíra, sörélesztõ, diófélék, avokádó, banán. Folsav: máj, vese, sovány hús, zöldfõzelékfélék, sajt, búzacsíra. B12-vitamin (kobalamin): máj, vese, sovány hús, hal, tojás, tejtermékek (a vaj kivételével). Biotin: máj, tojássárgája, paradicsom, szójabab, barna rizs, korpa, sörélesztõ. Kolin: tojássárgája, máj, búzacsíra, fõzelékfélék, sörélesztõ, lecitin. Inozit: hús, tej, teljes õrlésû gabona, zöldfõzelékek, diófélék, citrusfélék, melasz, sörélesztõ, magvak. Para-amino-benzoesav (PABA): máj, sörélesztõ, búzacsíra, melasz.. C-vitamin: friss gyümölcs, saláta, fõzelék. D-vitamin (kalciferol): tojássárgája, hal, csukamájolaj, vaj, tej, véres hurka. E-vitamin (tokoferol): magvak, diófélék, teljes õrlésû gabona, tojássárgája, zöldfõzelékfélék. K-vitamin: zöldfõzelékfélék, tojássárgája, saláta, paradicsom, tej, joghurt, csukamájolaj.
Antal György Bálint

Mindennapi kenyerünk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szent István királyunk ünnepe elõestéjén emlegették a rádióban, hogy kenyerünk a tizenkilencedik század végéig egész más minõségû volt, mint napjainkban. A kenyeret kovásszal dagasztották és búbos kemencében sütötték meg. Akinek nem volt más ennivalója, az üres kenyéren is elélt jó egészségben.
E rövidke közlés adta az ötletet, hogy a témáról bõvebben írjak egy kicsit. A fent említett idõpontig ugyanis hazánkban tönkölybúzát termeltek, amelynek olyan komoly fehérjetartalma volt, hogy kényszerbõl a húsfogyasztást is pótolta. Ebbõl a búzából nemesítették azután a híres Székács-féle és bánkúti búzákat, amelyek megõrizték a tönkölybúza jó tulajdonságait, sõt emelték sikértartalmát. Ezt a gabonát még a nagy búzatermelõ franciák is vásárolták tõlünk lisztjeik javítására, mivel éghajlatuk nem biztosította búzájuk acélosságát. Az ebbõl sütött kenyeret volt szerencsém családommal együtt fogyasztani egy lakodalom alkalmával Nagyszénáson az ötvenes években. Nem tudtunk vele betelni, alig fogyasztottuk az egyéb lakodalmi finomságokat és még haza is kizárólag kenyeret hoztunk.
E gabonák termesztése azonban hamarosan megszûnt, helyette jött a bõtermõ Bezosztája és társai. Odalett a magyar búza minden egyedülálló jó tulajdonságával együtt. Nem tudom, az idén mennyit javult gabonánk minõsége, mert a híradások szerint javult, de az elõzõ években nagyon nehezen tudtunk búzát exportálni gyenge minõsége miatt. Idehaza ebbõl a gabonából készült lisztbõl kell pékjeinknek olyan kenyeret sütni, hogy megnyerje a fogyasztók tetszését. Így kénytelenek különféle állományjavítót a lisztbe keverni.
Két magyar gabonanemesítõ ugyan a tönkölybúzából kifejlesztette, sõt világszabadalmaztatta az Öko 10-es búzát, ami a fentebb felsorolt jótulajdonságokon kívül még az aszályra is ellenállóbb, homokos és szikes talajon is jól termeszthetõ, sõt a belvizekben is kitartóbb, de ki figyel oda a mai lobbizó világban. A múlt év óta kapható a vetõmagjuk is, ezért üzentem a gödi tsz utódjának, de nem tudom, vettek-e belõle? Annyit tudok, hogy a feltalálókról és gabonájuk jó tulajdonságairól szóló cikk megjelent a másik gödi lapban.
Pedig, ha termesztenék, az nagyon megkönnyítené a gödi pékek helyzetét is, hiszen ebbõl a lisztbõl készült kenyér eddigi tudomásom szerint a fõvárosban is csak egy helyen kapható, a VI. ker. Jókai u. 7. sz. alatt. Ez viszont olyan kenyér, amely a hûtõben (nem mélyhûtõben) nejlon zacskóban két hétnél tovább is eláll, megõrizve minõségét. Sõt, vittem magammal cserkésztáborba és ebben a kánikulában egy hét múlva is fogyasztható volt minden hûtés nélkül.
Baji Ferenc

Kajakos hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A nagy versenyek után ismét az egyik dunakanyarbeli településre látogattunk augusztus 20-án. A hagyományoknak megfelelõen Nagymaroson rendezték meg e versenyt. Sok versenyzõnk álmosan ült fel a vonatra, hiszen elõzõ este az ünnepi fáklyás felvonulás aktív résztvevõi voltak.
A Nagymaros Kupa évek óta otthon maradt, elsõ ízben tudtuk mi elhozni, pedig sok jó versenyzõnk a megérdemelt nyári pihenõjét töltötte. Hiányzott a csapatból Soma, Soós Tomi, Havas Eszti, akik várhatóan a dobogón végeztek volna. Így is Verõce és Nagymaros elõtt csapatunk vehette át a Nagymaros Kupát.
Érmes helyen végeztek:
MK-1. III. évfolyam: Kemencei Viktor 1. hely, Maglódi Péter 2. hely, Demény Miklós 3. hely,
Kása Máté 4. hely, Nagy Péter 5. hely.
K-1. V. évfolyam: Sófalvi Sarolta 1. hely, Németh Anna 3. hely.
MK-1 II. évfolyam: Bilkó Emese 2. hely.
MK-1 I. évfolyam: Nagy Gergely 2. hely, Pélyi Dávid 4. hely, Kulifai Tamás 6. hely.
K-1 IV. évfolyam: Sófalvi Sarolta 1. hely, Németh Anna 2. hely, Cseh Orsolya 3. hely.
MK-1 I. évfolyam: Szenes Anna 1 hely.
K1. III. évfolyam: Kása Máté 2. hely, Maglódi Péter 3. hely.
MK-1. 0. évfolyam: Slezsák István 1. hely, Demény Attila 3. hely, Hamar Péter 5. hely.
K-1. III. évfolyam: Bilkó Emese 3. hely.
A csapat tagjai voltak még: Orvos Gábor, Hamar Miklós, Papp Gábor, Névery Orsolya, Grósz Vilmos,
Bauer Benedek, Névery Dorottya.
Az ünnep ellenére sok szülõ is elkísérte a gyerekeket, akik elõzõ nap, szombaton eveztek fel Nagymarosra, majd a verseny végeztével vissza is lapátoltak Gödre, így nem csoda, hogy fáradtan estek ágyba, és élvezték a nyári szünet utolsó szabad hétfõjén a sokáig alvás örömét.
A következõ nagy versenyre szeptember 2-án hazai vizeken kerül sor, reméljük itthon is sikerül majd jól szerepelnünk, így az egyre népszerûbb Göd Kupát is elnyernünk. Hamarné Adrienn

Asztalitenisz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az augusztus 20-ra meghirdetett GÖD KUPA verseny jó hangulatban, barátságos légkörben lebonyolódott, a résztvevõk nem bánták meg, hogy ezen a napon a pingpongozást választották hasznos idõtöltésnek.
A szervezõk gondoskodtak arról, hogy az elsõ forduló kiesõi ne fejezzék be a játékot egy mérkõzés után, ugyanis „vigaszágon” folytathatták a küzdelmet a minél jobb helyezésekért. Az igazolt játékosok úgy döntöttek, hogy körmérkõzéseken dõljön el a helyezések sorrendje.
Nagy csatákban színvonalas mérkõzések után a gyõzteseknek járó jutalmat a Rekord Kft. részérõl Fojt Attila, az asztalitenisz szakosztály nevében Gulyás Miklós adta át.
A GÖD KUPÁT Helmes Zoltán vehette át, 2. helyen Kajári Balázs, 3. helyen Hidasi György végzett. A vigaszág 1-3. helyezettjei is jutalomban részesültek, 1. helyezett dr. Kölcsey Tamás, 2. Rádóczi Nándor, 3. id. Dankó László lett. Külön dicséretet érdemel Bejczi Lujza, aki a „gyengébb” nemet egyedül képviselte a férfi mezõnyben. (Gulyás)

SAKK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának sakkozói közül Malinik Attila, ifjúsági versenyzõ augusztus 11-19-ig részt vett Szarvason a VII. Szent István Király Kupa Nemzetközi felnõtt versenyen. A gödi fiatalember az „A” FIDE csoportban a 77 induló közül az 52. helyet szerezve 4 pontot teljesített. A tavalyi 3 pontot hozzá számítva – 18 partiból 7 pont, így teljesíthette a FIDE mesterjelölti szintet. Gratulálunk!
Kialakult a Pest megyei I. osztályban szereplõ csapatunk végleges összeállítása: 1. Dudás János nemzetközi mester, 2. Fekete József mesterjelölt, edzõ, 3. Kónya Ká-
roly FIDE mesterjelölt, 4. Beszterczey László FIDE I. o., 5. Béki András I. o., 6. Nagy Ferenc I. o., 7. Pongó István FIDE I. o., 8. Fekete Zoltán I. o., 9. Malinik Attila ifjúsági II. o., 10. Antal György Bálint csapatkapitány II. o., 11. dr. Perlaky László III. o., 12. Sápi Vilmos III. o., 13. Ökrös Ferenc III. osztályú.
A serdülõk: Major Marcell, Hejcser Tamás, Tóth Balázs, Erdélyi Kristóf, Paiss Dömötör, Nagy Rita, Tóth László és László Bence szeptembertõl részt vesznek a Pest megyei Általános Iskolai egyéni és csapat versenyen.
A sakk edzések szeptember 5-tõl kezdõdnek a Huzella Tivadar Általános Iskola ebédlõjében keddi napokon 17-20 óráig. A sakk szakkört az edzés elõtt kedden 15,30-17 óráig tartjuk. Antal György Bálint

Gratulálunk!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szegvári Andreának, Kõkúti Katalinnak, Nagy Attilának és Magyar Endrének. Ugyanis õk azok a gödiek, akik résztvevõi voltak annak a derék, kitartó és nem kis létszámú csapatnak, akik átúszták a Balatont. Az öbölátúszásra vállalkozók 3600 métert, a hosszabb távon indulók augusztus 12-én 5200 métert úsztak. Mint Kõvári Katitól megtudtuk, a több, mint 5 kilométeres távnak összesen 6664 bátor vállalkozó vágott neki, és mindössze tizenketten adták fel. Kati edzésben volt, hiszen oszlopos tagja meleg vizû strandunk reggeli órákban úszó törzsgárdájának. Szegvári Andrea is nagyon szeret úszni, de õ nem trenírozott az idei öbölátúszás elõtt. Tavaly és tavaly elõtt a nagyobb távot teljesítette éppúgy, mint a két fiatalember.
Még egyszer gratulálunk mindannyiuknak a nem mindennapi próbatételhez. Elnézést kérünk viszont azoktól a gödiektõl, akik esetleg szintén átúszták a Balatont és nem említettük meg a nevüket. Aki tud róluk, jelezze szerkesztõségünknek.

VII. GÖD KUPA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A szponzorok támogatásával idén már hetedik alkalommal megrendezésre kerülõ GÖD KUPA egyre több érdeklõdõt vonzó sporteseménye városunknak. A versenyen a Gödi SE Kajak-kenu Szakosztálya és környékbeli egyesületek (Vác, Nagymaros, Verõce, Szob) sportolói (mintegy 200-250 fiatal) vesznek részt, a küzdelem a Göd Kupa elnyeréséért folyik. Ezen kívül az amatõr versenyszámokban összemérhetik erejüket a családok és az „idõsebbek” is, így a rendezvény egy rendkívül jó hangulatú vízi sportgálává teljesedik ki, ahol a helyi és környékbeli települések sportszeretõ lakosságát érdekes programok várják. A rendezvény védnöke Szegedi Sándor, Göd Város polgármestere.
Helyszín: Alsógödi Duna-part Sportház. Idõpont: 2000. szeptember 2.

8.20 Technikai értekezlet
9.00 A VII. Göd Kupa megnyitója

12.30 Ebéd
13.30 Eredményhirdetés

17.30 Eredményhirdetés, Bankett

Gödi SE Kajak-kenu Szakosztály
2131 Göd, Pesti út 25. Tel.: 330-917
„Kajakkal az Egészségért“ Alapítvány
2131 Göd, Szt. László u. 17.
Tel.: 345-083

„Dunai Vizisport“ Alapítvány
2131 Göd, Pesti út 25.

MEGHÍVÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A POLY-MIX Kft. és a 6. sz. választókörzet meghirdeti a VÁLASZTÓKERÜLETEK KÖZÖTTI FOCIKUPÁT
A nemes vetélkedés helye: a felsõgödi focipálya. Ideje: 2000. szeptember 10. Nevezési díj: 5000 Ft. Nevezni a POLY-MIX Kft. üzleteiben vagy telefonon lehet: 334-379. Nevezési határidõ: szeptember 7. Nevezhetnek az adott körzetben lévõ lakó-, munkahelyi vagy egyéb közösségek. Minden érdeklõdõt, versenyzõt és nézõt szeretettel várunk! A csapatok számára teljes ellátás, a lelkes közönségnek büfé áll rendelkezésére. További információk és részletes kiírás a 334-379-es számon
vagy a www.poly-mix.hu/sport internet címen.


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/