Vissza a gödi fõlapra Gödi Körkép 2000. április 5.

Tartalomjegyzék

KIRÁNDULÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000 április 16-án vasárnap túrát szervez a gödi Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat.

Útvonal: Kismarosig vonattal – Gál-hegy – Békás-rét – Torony-alja horgásztó gyalog – ugyanezen az útvonalon vissza és Kismarostól Gödre vonattal. A tavon kívül felderíthetõ egy zárda-rom, és toronyrom is.

A túra nehézségi foka: közepesen nehéz hegyi túra, kb. 15 km. Várjuk azoknak a gyerekeknek, felnõtteknek, családoknak a jelentkezését, akik kedvet és erõt éreznek egy tavaszi túrához.

A kirándulás költsége: vonatjegy Kismarosig és vissza, valamint élelem. Jelentkezés és részletes tájékoztatás a szolgálat félfogadási idejében április 14-ig folyamatosan, személyesen illetve a 337–417 telefonon. Félfogadási az alsógödi orvosi rendelõ tetõterében hétfõ és csütörtök: 8–12 óra; 13–17 óra. Kedd és péntek: 8–12 óra.

Papírgyûjtés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Április 6-án és 7-én papírgyûjtés lesz a Huzella Tivadar Általános Iskolában. A színes és fekete-fehér papírt kötegelve várjuk reggel 7–8 óráig, délután 13–17 óráig.

Önkormányzati ülés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Alapítványok egyesítése

Március 21-én tartotta rendes havi ülését az önkormányzat képviselõ testülete. Szegedi Sándor polgármester szokásos tájékoztatójából megtudtuk, hogy a Feneketlen tó rekonstrukciójára benyújtott pályázatnak köszönhetõen a város 48, 3 millió forinthoz jutott. - Ilyen nagyságrendû pályázatot még nem nyertünk - mondta Szegedi Sándor.

Ennél rosszabb hír, hogy a dunakeszi szemétlerakó bezárása miatt Göd hulladékát Vácra kell szállítani, amely jelentõsen megnöveli az erre szánt összeget. - A távlati cél, saját hulladéklerakó lenne - jegyezte meg a polgármester. A kommunális hulladéklerakó ügyében tárgyalásokat folytatnak a dunakeszi lerakóhely ismételt megnyitása ügyében. A kábeltelevízió hálózat kiépítése pedig még mindig várat magára.

Az elsõ napirendi pontban 8 helyi rendelet módosítását fogadták el a képviselõk 14 igen szavazattal. A téma elõterjesztõje Tóthné Kolter Márta hatósági referens elmondta, hogy a módosításra azért került sor, mert az új szabálysértési törvény rendelkezése szerint felül kellett vizsgálni az önkormányzati rendeletekben meghatározott értékhatárokat. 2000.március 1-tõl a közterületek elnevezésérõl, a piaci helyfoglalás rendjérõl, a temetõkrõl és a temetkezési tevékenységrõl, a közterületek használatáról, a hirdetõ berendezések elhelyezésérõl, az építészeti és természeti értékek helyi védelmérõl, a helyi természetvédelmi területekrõl, valamint az állattartás helyi szabályozásáról szóló rendeletek megszegõivel szemben, 30 ezer forintig terjedõ szabálysértési bírság szabható ki.

Rendeletmódosítással foglalkozott a második napirendi pont is, melynek értelmében a közterület használat díjtételei 2000.április 1-tõl az alábbiak szerint módosulnak:

Megnevezés

Díjtétel (Ft/m²/hó)

I.

II.

III.

1. Kereskedelmi és szolg. tevék.

205

178

159

2. Hirdetõ berendezés, cég- és címtábla, önálló hirdetõtábla, oszlop, berendezés, valamint magántulajdonú ingatlan határán 10 cm-re túlnyúló portál, kirakat

974

749

562

3. Építési munkával kapcsolatos anyag, eszköz stb. tárolás

122

122

122

4. Kiállítás, cirkusz, sportrendezvény, film- és TV-felvétel

esetenkénti megállapodás szerint

5. Egyéb célból ideiglenes hasznosítás

150

140

131

I. díjterület: Pesti út menti terület
II. díjterület: Pesti út és a Duna közötti terület
III. díjterület: Pesti úttól keletre lévõ belterület

Ugyancsak április 1-én lép hatályba a gyermekvédelemmel kapcsolatos pénzbeni és természetbeni ellátásokról szóló - 13 igen és egy tartózkodással elfogadott - rendelet is, mely többek között kimondja, hogy a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság igényjogosultság elbírálása után, az arra rászoruló jogosult részére pénzbeli ellátást folyósít rendszeres, illetve rendkívüli gyermekvédelmi támogatás címén. Természetben nyújtott ellátások keretében pedig hozzájárulhat a gyermekintézményi térítési díjak megfizetéséhez, illetve az általános iskolás gyermekek tankönyvének megvásárlásához. Cseri Tibor aljegyzõ, a téma elõterjesztõje többek között elmondta, hogy a rendeletet egységes szerkezetben, a korábbiakhoz képest szigorúbb feltételeket alkalmazva állították össze.

A negyedik napirendi pont a helyi építményadóról szóló rendeletet módosította az alábbiak szerint: Mentes az adó alól a 70 éven felüli adóalany a tulajdonában lévõ vagy vagyoni értékû jogával terhelt ingatlan után, amennyiben azt kizárólagosan egyedül, házastársával, élettársával vagy felmenõ hozzátartozójával, házastársa, élettársa felmenõ hozzátartozójával lakja állandó jelleggel.

Az építményadó kapcsán Mikesy György képviselõ javasolta, hogy a fogyatékos ingatlantulajdonosokra is terjesszék ki a mentességet. Mint mondta, korábban azért nem élt ezzel a javaslattal, mert õ maga sem tudja hány fogyatékos él Gödön. A jövõben viszont az önkormányzatoknak kötelességük lesz nyilvántartásba venni õket.

Csernus Károly az adóbevallásra szolgáló nyomtatványok egy részének hibáit említette. Marinkás Árpádné, az Adóiroda vezetõje elmondta, hogy idõben észrevették a nyomdai hibát és kijavították. Majd hozzátette: általános tapasztalataik szerint az ügyfelek jól értelmezték a rendeletet és a kitöltendõ nyomtatványokat.

Zahorán Sándor kifogásolta, hogy nem tisztelték meg az adózni kénytelen lakosságot, a nyomtatványokat tartalmazó borítékok névre szóló címzésével.

Március 21-i ülésén - 11 igen, egy nem és két tartózkodás mellett - az intézményi térítési díjak emelésérõl is döntött a képviselõ testület. A jövõben az idõsek klubjában a térítési díj 366 Ft/fõ naponta, a házi gondozás 275 Ft/óra, a szociális étkezés pedig 298 Ft/adag lesz. A térítési díjak tekintetében a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság méltányossági jogkörrel rendelkezik.

Göd Közbiztonságáért Közalapítvány volt a testületi ülés következõ témája, melyet Mucsi László, az ÜJKB elnöke vezetett elõ, és a döntéshozatal elõtt hosszan tárgyalták a képviselõk. Hozzászólásaikból kiderült, hogy meglehetõsen kevés információjuk van az alapítványról és a körülötte lévõ homályról. Mivel nagyon ellentmondásos az egész történet, Mucsi László úgy gondolta, legjobb, ha õ tájékoztatja a Gödi Körkép olvasóit. (Írása a 3. oldalon olvasható.)

A testület 14 igen, egy tartózkodás mellett a két egyesület egyesítése, egyidejûleg a Göd Fejlesztéséért Alapítvány Alapító Okiratának módosítása mellett döntött. Az Alapítvány új neve: Göd Fejlesztéséért és Közbiztonságáért Közalapítvány. Egyhangú 15 igen szavazattal döntöttek a Göd Közbiztonságáért Közalapítvány vagyoni és pénzügyi elszámoltatásáról és kuratóriumának visszahívásáról is.

Költségvetési pótigényekrõl szóló napirendi pontot Szabó Zoltán, a PEB elnöke terjesztette elõ. Többek között elmondta, hogy valamennyi bizottság tárgyalta az elõterjesztést. A TESZ részletes pótigényt nyújtott be a bizottsági ülések után. Vannak tételek, amelyeknek a fizetése nem halasztható. Többletkiadásként merül fel a szemétlerakás díjának emelkedése, mely 22 milliós költségnövekedést jelent éves szinten. Szabó Zoltán úgy vélekedett, hogy az áprilisi testületi ülésen szóba jövõ esetleges plusz bevételek tükrében tárgyalhatók érdemben a soron következõ pótigények.

Javaslat Göd Díszpolgára kitüntetõ cím adományozására

13 igen, egy nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a testület, hogy a múlt év december 30-án elhunyt Balassa Tibor - aki 10 éven át a Gödi Körkép munkatársa volt - kapja a Göd Díszpolgára címet idén augusztus 20-án.

Ezt követõen a képviselõ-testület 15 igen szavazattal a Gödi Körkép fõszerkesztõjének honoráriumát havi 60 ezer forintban állapította meg a költségvetési fõösszeg változatlanul hagyásával.

A tizedik napirendi pontot tárgyalva 11 igen, 1 nem, és 3 tartózkodás mellett úgy határozott a testület, hogy 2000-ben a Pesti út.32/a alatti - fodrászat és kozmetika célját szolgáló - helyiség bérleti díját az 1999-ben érvényes 25 ezer Ft + Áfa összegre csökkenti.

Ezt követõen, egyhangú szavazással úgy döntöttek a gödi honatyák, hogy 10 ezer Ft-tal támogatják a Tumor Alapítványt (1061. Budapest Teréz krt. 2-4.) a daganatos betegségben szenvedõk hatékonyabb gyógyítása érdekében.

Kötelezõ céltartalék elõirányzat módosítását terjesztette elõ 12. napirendi pontként Nagy Gabriella, a Pénzügyi Iroda vezetõje. A képviselõk 15 igen szavazattal elfogadták, hogy a Polgármesteri Hivatal céltartalékából a Településellátó Szervezet finanszírozását a 2000.évi költségvetésben leírt bontásnak megfelelõen megemeli. A kötelezõ felhasználású normatívák - a Településellátó Szervezethez tartozó - oktatási intézményekhez kapcsolódnak:

Ezúttal sem sikerült végleges döntést hozni a hosszú ideje húzódó Lila biliárdszalon értékesítése ügyében. A 13. napirendi pontként tárgyalt téma elõterjesztése során Szinay József jegyzõ elmondta, hogy a biliárdszalon vételárát, jelenlegi bérlõje és üzemeltetõje két részletben fizetné ki az önkormányzatnak. Ötmillió Ft + Áfát az adásvételi szerzõdés megkötésekor, a vételár másik felét pedig augusztus 31-én. A teljes vételár kiegyenlítéséig pedig a bérleti díj felét fizetné. Tekintettel azonban arra, hogy újabb, a szerzõdés módosítását szükségessé tevõ mûszaki kérdés merült fel, a végleges szerzõdést a következõ testületi ülésen tárgyalják a képviselõk.

Egy másik önkormányzati bérlemény az alsógödi Széchenyi strandvendéglõ bérleti szerzõdésének s a mellette lévõ úszóház engedélyének felülvizsgálatát kérte írásban benyújtott interpellációjában Hantos László. A Gruber Péter irodavezetõtõl szintén írásban kapott választ – melybõl kiderül, hogy a vendéglõvel és az úszóházzal kapcsolatban minden rendben találtatott –, elfogadta a képviselõ.

Az Egyebek tárgyalása során a kedvezményes gyermekétkeztetés finanszírozására a Polgármesteri Hivatal költségvetésében szereplõ eseti pénzbeni ellátások terhére intézményenként az alábbi összeget hagyta jóvá a testület:

Zahorán Sándor az utcanév táblákról érdeklõdött. Gruber Péter válaszában elmondta, hogy Felsõgöd után, Alsógödön is kihelyezik az utcaneveket jelzõ táblákat. (Már csak a házszámok hiányoznak nagyon sok gödi házról - a szerk.)

Kovacsik Tamás a Feneketlen tó rendezésével kapcsolatban – a leendõ játszótér kialakítása miatt – érdeklõdött, mikor kezdõdnek el a rehabilitációs munkák, s kérte a tervek megtekintésének lehetõségét. A képviselõ megköszönte az alsógödi Duna-part kitakarítóinak a közös munkát.

Mikesy György a Szervezési és Mûködési Szabályzat módosítását kérte, annak érdekében, hogy a társadalmi szervezetek csak egy címszó alatt, egy bizottsághoz fordulhassanak támogatásért.

Bátorfi József az ötös körzet csatornázásával kapcsolatban kifogásolta, hogy jóllehet a Penny Market építésekor ígéretet kapott, hogy a terület értékesítésébõl származó bevételt a körzet csatornázására fordítja az önkormányzat, ez mai napig nem történt meg. Kifogásolta továbbá, hogy a Rózsavölgyi iskola-épület értékesítése után a Huzella iskolát bõvítik, ám ez sem történt meg. Gruber Péter válaszában elmondta, hogy a Huzella iskola kész terveinek kivitelezéséhez pályázat útján kell pénzre szert tenni. Az ötös körzetre nyert pályázati pénzt a csatornamû társaság nem a teljes körzetre használta fel és tekintettel arra, hogy erre a körzetre már nem lehet pályázatot benyújtani - pillanatnyilag más körzetek csatorna pályázatai vannak elõkészítve -, ezért más forrás után kell nézni. Bátorfi József nem tudta elfogadni a választ, s kijelentette: "Az ötös körzet 35 millió forintot kapott, azt a pénzt másutt felhasználták, az egész körzetet becsapták." R.K.

A Göd Közbiztonságáért Közalapítvány beolvadásáról a Göd Fejlesztéséért Alapítványba

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Elöljáróban azzal kell kezdenem, hogy az Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági Bizottság ülései és munkája nem szokott az általános figyelem középpontjába kerülni. Az utóbbi hónapokban azonban igen jelentõs munkát végzett bizottságunk azzal, hogy elõkészítette a testület számára azt az anyagot, melynek alapján a testület kimondta a Közbiztonsági Alapítvány beolvadását. Nagyon fontos kiemelni, hogy az Alapítvány nem szûnt meg, hanem gazdaságossági és törvényességi szempontok mérlegelésével beolvadt a közmegelégedettséggel mûködõ Göd Fejlesztéséért Alapítványba, megtartva eredeti célkitûzéseit.

Mucsi László képviselõ (a Vízió Studió felvételeKözel másfél éves huza-vona után került pont a Közbiztonsági Alapítvány zavaros ügyeinek végére. Több bizottságunk is kimerítõen foglalkozott az Alapítvány pénzügyi és törvényességi vizsgálatával.

Idõközben a Pest Megyei Fõügyészség is elkészítette vizsgálati anyagát, melynek megállapításai a végsõ impulzust adták ahhoz, hogy a Közbiztonsági Alapítvány Kuratóriumának vezetõi nem tartották be az alapvetõ szabályokat. Pl.: A vagyon felhasználásáról szóló döntések nem követhetõk a jegyzõkönyvekben (személygépkocsi, számítástechnikai, irodai eszközök beszerzése). A kuratóriumi ülések rendje, összehívásának gyakorlati módja, a jegyzõkönyvvezetés igen sok kívánnivalót hagyott maga után. A leltározási jegyzõkönyvek egymásnak ellentmondóak. A kuratórium bár testületként hozhat csak döntéseket, ezek a döntések sokszor egy, vagy két személy döntései voltak.

A pénzügyi vizsgálat több más szabálytalanság mellett megállapítja, hogy a Göd Közbiztonságáért Alapítvány és a Pest Megyei Rendõr Fõkapitányság között létrejött haszonkölcsön szerzõdés nem egyezik az átadott eszközök listájával sem név, sem érték szerint.

Mindezek mellett a kuratórium vezetõje és az alapító Önkormányzat között jelentõs bizalomvesztés következett be. A kuratórium vezetõje úgy állította be saját tevékenységét, hogy abból arra lehetett következtetni, hogy kvázi egyszemélyes kuratórium mûködik.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy bár érvényes kuratóriumi döntés van a Gödi Rendõrõrs benzin támogatására (mely nélkül munkája ellehetetlenül) a februári és március havi pénzeket nem utalta át a kuratórium elnöke. Mind a mai napig nem szolgáltat valós információkat a kuratórium által lízingelt gépkocsik pénzügyi feltételeirõl. Azóta a Dunakeszi Rendõrkapitányság vezetõje a kuratórium elnökét fenyegetései miatt kitiltotta mind a Dunakeszi, mind a Gödi rendõrség területérõl.

A Kuratóriumi elnök úr azzal fenyegetõzik, hogy amennyiben nem Õ vezeti a kuratóriumot, a támogatók nem nyújtanak pénzügyi, anyagi segítséget a Gödi Rendõrõrs munkájának segítésére.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az Önkormányzat szándéka a Közbiztonsági Alapítvány megtisztulására, egybevág a Gödi Rendõrõrs parancsnokának szándékaival.

Úgy gondoljuk, a jó szándékú, Gödért tenni akaró támogatók továbbra is fenntartják adományaikat, sõt a minden tekintetben jól mûködõ, új néven Göd Fejlesztéséért és Közbiztonságáért Alapítvány újabb támogatókat is fog vonzani. Akik pedig csak önös érdekek miatt „támogatták” a rendõrség munkáját, bizonnyal megtalálják a „közért” való tenni akarás más formáit. Kérjük, ne nálunk. Mucsi László ÜJKB elnök

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. március hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Sok boldogságot kívánunk!

2000. március hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!

Adó, csatorna, belvíz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Indulatokat kiváltó témák a gödi közmeghallgatáson
A vízi vidámpark már lekerült a napirendrõl, figyelmeztette a jegyzõ a közmeghallgatásra összegyûlt mintegy ötven gödi polgárt, ám hiába. A fórum egyik elsõ hozzászólója hosszú perceken át olvasta fel kifogásait az azóta hamvába holt létesítménnyel kapcsolatban. A jelenlévõk többsége azonban nem ezzel, hanem három másik témával foglalkozott: az építményadóval, a belvízzel és a csatornázással.

A lakóssági fórum résztvevõi (a Vízió STúdió fekvétele)A gödi városházán megtartott közmeghallgatás nem az önkormányzat tevékenységének dicséretével kezdõdött, és nem is azzal folytatódott. Már az elsõ felszólaló is meglehetõsen indulatosan támadta a város vezetõit az építményadó bevezetése miatt. Mint mondta, negyvenkét évi munkája után huszonnégyezer forint nyugdíjat kap, és miután már fizetett a villanyért, a vízért, a gázért, és fizet a csatornáért, most saját házáért is fizetnie kell. Azért a házért, amit a saját pénzébõl, a két keze munkájával épített fel. Jobban járt volna, ha másra költi a pénzét, és hajléktalan marad...

Az építményadónál is nagyobb indulatokat váltott ki a csatornázás témája. Az egyik felszólaló szerint megbocsáthatatlan, amit a város vezetõi tettek, a másik szerint egyenesen félrevezetik Göd polgárait. Mint az éles hangú megnyilatkozásokból kiderült, az egyik körzet csatornázására szánt pénzét – évekkel ezelõtt – másra fordították, s ezért most pályázni sem lehet, ám a jelenlegi ügyintézõk is súlyos hibákat vétettek. Ugyanis úgy pályázott egy másik körzet szennyvízcsatorna-építésére a település, hogy a pályázatról hiányzott az úgynevezett befogadónyilatkozat, vagyis hova vezetnék be az összegyûlt szennyvizet. Egy harmadik felszólaló úgy összegezte a helyzetüket, hogy a pénzt befizettették velük, és átvágták õket. A kedélyek megnyugtatására a polgármester közölte, ki fogják vizsgálni, ki készítette az eleve vesztésre ítélt pályázatot, és elhangzott az is, hogy az egyes számú körzetben befizetett pénz jó helyen van: elõtakarékossági szerzõdést kötöttek, s amikor a csatornatársulat megalakul, ez a pénz rendelkezésre áll. Már a közmeghallgatás végén javasolta valaki, hogy mindezek tisztázására a csatornaépítés helyzetérõl külön rendezzenek lakossági fórumot, és ezt a polgármester is célszerûnek tartotta.

A tavalyi árvíz elgondolkodtathatta volna az önkormányzatot, vélte egy hozzászóló, és ezzel jelt is adott a következõ nagy téma elindítására. Ezt támasztotta alá egy panasz is, amely szerint az úgynevezett kenyérgyárnál vízben állnak a házak, kirohadnak a fák, mert a belvíznek nincs elvezetése. Az egyik képviselõ szerint a település helyzetét e szempontból az is rontotta, hogy a betonoszlopokkal átereszeket tettek tönkre. Elhangzott az is, hogy hiányzik egy egységes belvíz-elvezetési terv, de ezt Szegedi Sándor polgármester cáfolta. Cáfolta azt is, hogy az Ilka-patak kotrása szakszerûtlen és kidobott pénz volt: annyit tudtak tenni, hogy a mosó- és hûtõgépeket, gumiabroncsokat kiszedték a mederbõl, ezzel biztosítva az átfolyást, és némileg segítve a 2-es fõút és Duna között a patak mellett lakó felsõgödieken. A polgármester szerint húsz éve nem végeztek mederrendezést, és most a patak teljes kotrása negyvenhétmillióba kerülne.

S bár a belvízveszély elhárítására százmilliót igényelt a város, örülhet, ha négymilliót kap.

Egy felszólaló szerint az önkormányzat folyamatosan megsérti a jogszabályokat, a beruházások nem a rendezési terv alapján készülnek, nem alkalmaz mûszaki ellenõröket, nem tartatja be az ügyintézési határidõket. Az utóbbira példa az a beadvány, amelyre csaknem egy éve nem érkezett válasz. Szinay József jegyzõ ezt azzal cáfolta, hogy ha írásban nem, akkor a médiákban válaszoltak, ám a felszólaló szerint a törvény nem azt írja elõ, hogy adják be kérelmüket a hivatalba, aztán nézzék a tévét.

Ugyancsak az ügyintézésre volt panasza egy üzlet mûködtetõjének: miután értesült arról, hogy a Kossuth teret rendezni fogják, több levélben is kérte a hivataltól helyzetének, lehetõségeinek tisztázását, ám választ egyszer sem kapott. Úgy tûnt, teljes mértékben az sem nyugtatta meg, hogy a 2-es fõút melletti terület rendezésének látványtervei már el is készültek, és a tervezett új épületben lesz helye a régi üzletbérlõknek is.B. J. G.
(Az írást a Népszabadság 2000. március 25-iki számából a szerzõ hozzájárulásával vettük át.)

Értesítés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Értesítjük a lakosságot, hogy március 10-én megkezdték munkájukat a nemrégiben vizsgát tett közterület felügyelõk Gödön. Mûködésük már a kezdetén eredményesnek tûnik, mert a szabályok ellen vétõk fele befizette a rájuk rótt pénzbírságot. A közterület felügyelõk ezúton is kérik a lakosság további együttmûködését.
A Közterület Felügyelet fogadóórái: hétfõn 14-16 óráig, kedd-péntek 8-10 óráig Felsõgödön, a Duna u. 10 sz. Alatt.

Felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Fürdõ tábla rendezési tervének egyeztetési dokumentációja lakossági megtekintés és észrevételezés céljából kifüggesztésre került a gödi Polgármesteri Hivatal Településgazdálkodási Irodájánál. Megtekinthetõ és véleményezhetõ 2000. április 28-ig a Településgazdálkodási Irodában. Gruber Péter irodavezetõ

Szebben, tisztábban, kényelmesebben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szegedi Sándor polgármester úr 1999 õszén megkereste a Gödi Lokálpatrióták Egyesületének képviselõ-csoportját abból a célból, hogy megismerje a 2000-ik évre szóló fejlesztési elképzeléseinket. Az akkori terveket idén tavasszal megfogalmaztuk, és leírtuk. Most egyesületünk hívta meg a polgármester urat, és a megbeszélés eredményeként az írásból megállapodás született. Közösen állapítottuk meg, hogy a településünk közterületeinek szebbé, használhatóbbá tétele a város irányításának feladata. A rend fenntartásához viszont a város polgárainak is – lehetõségeikhez mérten – illik hozzájárulnia, például a hozzánk hasonló szervezeteken keresztül. A Széchenyi strandon tartott igen sikeres takarítási akciónkon felbátorodva ígértük meg a további takarítási munkák szervezését. A jó szándék látható, a megállapodást kézfogás pecsételte meg, most már csak a határidõket kell figyelnünk. Bízunk abban, hogy a májusi lapszámokban már eredményekrõl számolhatunk be.

A Gödi Lokálpatrióták Egyesülete ezúton is szeretné megköszönni mindazoknak munkáját, akik segítettek kitakarítani a Széchenyi strandot és környékét.

Hantos László Gödi Lokálpatrióták Egyesülete

MEGÁLLAPODÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mely létrejött Göd Város polgármestere és a Gödi Lokálpatrióták Egyesülete között, a város egyes kiemelt közterületeinek városi szintû rendbetételére.
Göd Város polgármestere vállalja, hogy az alábbiakban felsorolt feladatok szaktevékenységét a Polgármesteri Hivatalon keresztül határidõre elvégezteti.

A Gödi Lokálpatrióták Egyesülete vállalja, hogy az érintett közterületek köztisztasági szintentartására évente legalább két alkalommal takarítási akciót szervez. Feladatok:

Szegedi Sándor polgármeste és Gödi Lokálpatrióták Egyesülete

Felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A tanköteles gyermekek beiratkozása Göd Városban 2000. április 27-én csütörtökön, és 28-án pénteken lesz

A beiratkozás helyei:

A beiratkozáshoz kérjük, hozzák magukkal a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, az óvodai véleményt (ennek hiányában szakvéleményt az iskolaérettségrõl), a szülõ személyi igazolványát és biztosítási díjat; a gyermek diákigazolványához egy igazolványképet és 200 Ft-ot – amennyiben ezt nem tudják beadni, tanév elején pótolható.

Tanköteles az a gyermek, aki az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget eléri, attól a naptári évtõl, amelyben a hatodik életévét május 31. napjáig betölti. A szülõ kérelmére a gyermek tankötelessé válhat akkor is, ha a hatodik életévét december 31. napjáig tölti be.

Óvódás korú gyermekek beiratkozása Göd Városban

Felhívjuk a szülõk figyelmét, hogy gyermekeik elhelyezési lehetõségének biztosítása érdekében, tegyenek eleget beiratkozási kötelezettségüknek.

Szinay József jegyzõ

Luxusszálloda Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
18 lyukú golfpálya is lesz
Elõreláthatólag novemberben fogadja elsõ vendégeit az ország harmadik vidéki ötcsillagos szállodája Gödön. A vállalkozás kivitelezõje a Pólus Palace Hotel Termál és Golf Country Club a szállodához tartozó, 18 lyukú nemzetközi golfpályát is üzemeltet majd.

Pólus Palace Hotel Termál tervképeA fõvárostól alig 20 km-re található Göd idegenforgalmi szempontból eddig is nagy népszerûségnek örvendett, hiszen látogatóinak száma éves szinten elérte a 120 ezer fõt. Turisztikai vonzerejét eddig kedvezõ fekvése, természeti kincsei, termálvizei és jó infrastruktúrája adták, de a mostani beruházásnak köszönhetõen minden bizonnyal hosszabb tartózkodásra is sikerül rábírni a turistákat.

A beruházó, a magyar tulajdonosi körrel rendelkezõ Pólus Palace Kft. másfél éve vette meg az önkormányzattól a területet. A 130 fõ befogadására alkalmas szálloda a város közepén, egy 700 ezer m²-es parkban, a Termál Strand szomszédságában található, Budapestrõl a 2/A úton alig tízpercnyi autózással érhetõ el. A szállodához a golfpályán kívül lovarda és ökumenikus kápolna is tartozik, a konferenciatermek számára a késõbbiekben külön épületet is felhúznak.

A hotel tervezésénél különös súlyt fektettek az alapvetõ szállodai szolgáltatásokon kívül minél több, a rekreációt, a teljes kikapcsolódást magában foglaló, Európában is egyedülálló programok létrehozására. Így a létesítményben található tenisz-, squash- és bowlingpálya, fitneszterem, szauna, szolárium, termálvizes élménymedence, masszázs és lovaglási lehetõség, biliárd, golfklub és golfszimulátor, játékterem, minigolf, lengõteke, kerti sakk és játszótér. A közösségi terek többfunkciósak, egybenyithatók vagy éppen szétválaszthatók, sokféle rendezvény lebonyolítására alkalmasak.

A kápona tervezett képeA szálloda informatikai rendszere is különlegesen kiépített, alkalmas konferenciák, üzleti tárgyalások és rendezvények lebonyolítására. Minden szobában található számítógép-csatlakozási lehetõség, a tv-készülékeken keresztül pedig elérhetõ az internet. Pay-tv-szolgáltatás mûködik, illetve a szállodai kábelhálózat mozgókép átvitelét is lehetõvé teszi.

Maguk a szobák méreteikben meghaladják az átlagos budapesti ötcsillagos szintet, hiszen a 39 db kétágyas 40-50 m², a 4 apartman 85 m², a 8 lakosztály 142 m², a 2 elnöki lakosztály pedig 165 m² alapterületû.

A vendéglátásról 180 fõs kontinentális étterem, látványkonyhás steak-house és bár gondoskodik.

Maga a 18 lyukú, par 72 sztenderd szerint készülõ golfpálya mind hazai, mind európai mércével tekintve egyedülálló. Területén országos védettséget élvezõ természeti ritkaság, a láprét található, amely alapvetõen meghatározza a pályatestek elhelyezkedését. A pályához tartozik még egy 20 férõhelyes fedett gyakorló elütõ és nagyméretû putting green is. De a legnagyobb érték kétségkívül zöld gyep, amely minden bizonnyal nagy népszerûségnek örvend majd a golfozók egyre szélesebb táborában.

Ami az értékesítést illeti, a szálloda tulajdonos-üzemeltetõi a szabadidõs és sportturizmus résztvevõit, illetve az üzletembereket célozzák meg itthon és külföldön. A Pólus Palace Kft. tagja a Magyar Golfszövetségnek; a Magyar Szállodaszövetségbe a decemberi közgyûlésen nyertek felvételt, a fõvárosi luxusszállodákkal pedig jó kapcsolatot szeretnének kiépíteni. Az elsõ évben 50 százalékos kihasználtságot terveznek, majd ezt a késõbbiekben évente 5 százalékkal kívánják növelni. Horváth Ágnes
Az írást a Heti Turizmus 2000. január 20-i számából, a szerzõ hozzájárulásával vettük át. A következõ Gödi Körképben interjút közlünk Pólus Péterrel, a Pólus Palace Hotel Termál elnök-vezérigazgatójával.

Ismét takarítottak a Városvédõk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Ez jó mulatság, közös munka volt

Gyorsan megteltek a konténerek  Az a mintegy százötven gödi polgár, aki nem tekintette áprilisi tréfának a Gödi Városfejlesztõ és Szépítõ Egyesület elsejére szóló, postaládákba dobott és falragaszokon hirdetett felhívását, komoly szolgálatot tett a városnak. Kitakarították a Pázmány Péter utcai temetõ mögötti területet és a kerékpárút bevezetõ szakaszát, egyúttal megszabadították nem kívánatos hordalékától a kis patakot is.

Aki nem látta, elképzelni sem tudja milyen menynyiségû szemét gyûlt össze egyetlen délelõtt a szorgos kezek munkája nyomán. Mintegy tíz - a TESZ által rendelkezésre bocsátott - konténer telt meg, a minden emberi fantáziát felülmúló, évek óta gyûlõ lim-lommal. Gyógyszertõl, mûanyaglocsoló kannán keresztül, heverõ rugóig és háztervekkel teli diplomatatáskáig - kimeríthetetlen volt a választék. A "gyûjtemény" fõ attrakciója 27 db autógumi.

A szerszámokkal érkezett önkénteseket, az akciót alapos és körültekintõ munkával elõkészítõ szervezõk kesztyûkkel, hulladékgyûjtõ zsákokkal látták el. Szinte irányítás nélkül "elfoglalták" a területet kicsik és nagyok (létszámukat tekintve, a város lakóinak egy százaléka). Csak úgy, mint két héttel ezelõtt az alsógödi strandon - amikor a Lokálpatrióták hívásának engedtek a Városszépítõk -, most is minden korosztály és foglalkozási ág képviseltette magát, négyévestõl 90 esztendõsig. A kajakosok ismét kitettek magukért, s velük vállvetve dolgozott számos nyugdíjas és aktív pedagógus is, jó példával elöl járva óvodásaik és tanítványaik elõtt. De lapátot és talicskát fogott kezébe többek között a Kossuth-díjas író és a keramikus iparmûvész is. (Kár, hogy egyetlen képviselõ nem tudott idõt szakítani a közös megmozdulásra.)

Kicsik, nagyok együtt dolgoztak   (Vízió Stúdió felvételei)A szimpatizánsok, akik erejük, vagy idejük fogytán nem tudtak részt venni a szeméttel folytatott hõsies küzdelemben, adományaikkal vették ki részüket a munkából. Jóvoltukból pillanatok alatt megteltek a rögtönzött Pázmány Péter utcai büfé asztalai mindenféle jóval.

Schütt János, Pesti úti boltjából kenyeret és több karton üdítõt, Novákovits Mihály, a Mi-Lá Húsbolt tulajdonosa, zsírt, Rosenthal Zoltán egy láda sört küldött. Barkóczi Gáborné kávét fõzött, de volt, aki pénzzel járult hozzá a munkával egybekötött piknikhez. Sokan a gereblye és talicska mellett pogácsát, süteményt, hagymát, bor hoztak magukkal, s mivel az idõjárás ismét kegyes volt a Városszépítõkhöz, ezúttal is eredményes és kellemes délelõttöt örökíthetnek meg fényképekkel illusztrált készülõ naplójukban, amelybe minden megmozdulásukról számot adnak majd. r.k.

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
M. Baigent – R. Leigh: Mi az igazság a holt-tengeri tekercsek körül?

A holt-tengeri tekercseket 1947 és 1956 között egy Jeruzsálemtõl 32 kilóméterre keletre fekvõ barlangban találták meg. Nemzetközi kutatócsoport alakult a felbecsülhetetlen értékû leletegyüttes vizsgálatára, ám az eredmények közzététele igencsak akadozott. Az angol riporter szerzõpáros leleplezi a „huszadik század legnagyobb tudományos botrányát” – hogyan és legfõképpen miért maradt oly hosszú idõn át elrejtve a világ elõl az összesen nyolcszáz héber és arámi kézirat java.

Lebilincselõen izgalmas nyomozás története ez a könyv. A gyakran feszült politikai és világnézeti légkörben folytatott beszélgetések, valamit a nyilvánosságra került és kiadatlan szövegek történelmi és nyelvészeti elemzése során a szerzõk fényt derítettek a tudósok vívta ádáz harcok igazi okára: a holt-tengeri tekercsek a kereszténység eredetének és az Újszövetség értelmezésének meghökkentõ új változatát tárják elénk...

Külföldi kapcsolat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Jelenleg három európai uniós programunk fut, és ilyenkor tavasz felé igencsak megszaporodtak tennivalóink. Pályázatok útján jelentõs összegek nyerhetõk, így lehetõség nyílik a külföldi tapasztalatszerzésre, külhoni iskolákkal való együttmunkálkodásra. Egy német kapcsolat révén vágtunk bele a munkába, Ballagó Kornél némettanár érdeme, hogy azóta is többször látogattak el tanulóink Németországba, és az elmúlt hónapban mestereink is eltöltöttek néhány napot testvériskolánkban.

KõfaragóTavaly indult az elsõ LEONARDO DA VINCI program, amelybe a német fõpályázó iskolához csehekkel és írekkel együtt csatlakoztunk partnerként. A közös munka célja, hogy mûemlékvédelmi témában – az élethosszig tartó tanulás jegyében, amely bármely életkorban elsajátítható modulokat kínál az érdeklõdõknek – a régi tetõszerkezetek felújítását dolgozzuk fel ilyen modulokban, tanítási egységekben. Eddig Németországban, Koblenzben és Írországban találkoztak a munkában résztvevõ iskolák képviselõi, és március végén Gödön volt a harmadik találkozó.

Második LEONARDO DA VINCI projectünk idén februárban indult , cseh, dán, lett, litván, német és spanyol iskolák illetve cégek mellett iskolánk is feladatot vállalt olyan multimédiás tananyagok kidolgozásában, amely használható az önálló tanulásban, és a videokonferencia segítségével a tanulónak bármikor lehetõsége nyílhat a konzultációra, mivel összeköttetésbe kerülhet egy mesterrel vagy egy szaktanárral. Iskolánk a dánokkal dolgozik közösen ebben a témakörben. Bútorrestaurálás szakágban igyekszünk egy önálló ismeretszerzésre alkalmas CD-t elkészíteni, illetve kidolgozzuk és kipróbáljuk a videokonferencia lehetõségét is. Az elmúlt napokban látogattak el hozzánk a dán iskola tanárai, megvitattuk a tennivalókat, és a májusi találkozóra megpróbáljuk elkészíteni az anyagot. A jövõt illetõen egy szlovén iskolához csatlakoztunk, akik cseh, osztrák és spanyol partneriskolákkal velünk együtt olyan táborokat szerveznének, – iskolánként 3-4 tanuló és egy tanár részvételével –, ahol országonként egy-egy hagyományos, népi, fából készült tárgyat tanulmányoznának, majd a tábor végére közösen el is készítenék azokat.

Német testvériskolánkból a SOCRATES (ILINGUA-E) program keretében tavaly májusban 14 fiú töltött Gödön két hetet. A program lényege, hogy közös munkával létrejöjjön egy alkotás, vagy bármi produktum, természetesen úgy, hogy a gyerekek közös munkanyelvet, jelen esetben a németet használják. Így készült el a faragott Oltalmazó Madonna-kút a fiúk aktív közremûködésével. Idén már csereprogramként nyertük meg a pályázatot, a mieink a múlt hónap végén utaztak Koblenzbe, az ottani iskola udvarán alakítanak ki egy magyar emlékparkot hagyományos fatárgyakkal, az eredeti elképzelés szerint haranglábbal, kopjafákkal, padokkal. A fiúk lelkesen készültek az útra, nyelvi és országismereti felkészítést kapnak, megismerkedtek a kopjafák fajtáival, és a maketteket is megfaragták Ágoston Zsolt tanár úr vezetésével.

A német csoport hagyományos népi hangszerek, sípok faragására készül, és egy koncert zárná a közös munkát. Õk májusban töltenek el két hetet Gödön. Iskolánk életét színesítik ezek a programok, sok tanulónk életében elõször utazhat külföldre. Naponta rádöbbenünk arra, mennyire elengedhetetlen a kapcsolatteremtéshez a megfelelõ nyelvtudás, hogy a kitáruló világot megérthessük. A közös cél érdekében egymásra vagyunk utalva, együtt kell mûködnünk, és ezen a téren is van mit tanulnunk. Wágnerné Éry Júlia Piarista Szakmunkásképzõ Iskola

Petõfire emlékeztünk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Hosszú ideje igen nagy tisztelõje vagyok olyan nagyszerû embereknek, mint Kiszely István antropológus professzor, és õsmagyar kutatótörténész. Amikor megbeszéltem vele az Örökségünk est programját, nem gondoltam, hogy Petõfi kapcsán még õsmagyar történelembõl is kapunk elméletet. Hallhattunk honfoglalásunk kapcsán arról a feltevésrõl, hogy mi magyarok nem jöttünk ide, hanem õsidõk óta itt vagyunk a Kárpátmedencében. Bizonyított tény – mondta Kiszely professzor –, hogy az ezen a területen talált õsember csontváz sokkal fejlettebb volt, mint a neander völgyi õsmaradvány. Továbbá sokan úgy gondolják, hogy a tényként kezelt jégkorszakot csak itt a Kárpátmedencében lehetett túlélni ahol már a régi idõkben is igen sok termálviz volt.

Hazatérhet-e Petõfi? – volt az est nagy kérdése. Miután úgy tudtuk, hogy Petõfi meghalt Segesvárnál. Petõfi nem eset el Segesvárnál, sem másutt mivel õ a harcokban nem is vett részt. Kiszely professzor úr kutatásai szerint azért, mert Bem József féltette a vékony, gyenge fizikumú fiatalembert. Azt mondta Petõfinek: Fiam, ez nem neked való. Így Petõfi hol futárszolgálatot teljesített, hol az események hû történeti leírásával volt elfoglalva. Nem viselt sem egyenruhát, sem kardot. Hihetetlen, hogy az orosz lovasok civileket gyilkoltak volna. Így azt lehet mondani, hogy Petõfi sorsa Segesvárnál homályba vész. Ettõl kezdve zseniként és mártírként élt, él tovább a nemzet tudatában bár soha ott nem találták meg, így fejfát sem tudtak sehol állítani a költõnek. Ezzel szemben bizonyított tény – mondta Kiszely István –, hogy nagy költõnket az oroszok elhurcolták és a szibériai Barguzinban halt meg 1856 május hónapban. Amikor Morvai Ferenc, aki ugyancsak rájött ezekre a tényekre felkereste az akkor még hitetlen Kiszely István antropológus professzort, pontosan beszámolt az addigi kutatásainak eredményeirõl. A professzor úr mellé állt és ettõl kezdve jó 10 éven át Petõfi kutatása töltötte ki ideje legnagyobb részét. Morvait gazdaságilag, erkölcsileg tönkretették. A professzor úr felkereste Antal Józsefet, akivel jó 20 éves munkakapcsolata volt, de a miniszterelnök úr azt mondta „most nem aktuális kijönni Petõfivel”. Morvai Ferenc anyagi támogatásával létrehoztak egy nemzetközi tudományos kutató csoportot, amely Kiszely professzor vezetésével indult 1988-ban Barguzinba. A falucska lakói ismerték Petõfi nevét, ez volt az elsõ meglepetés. A helybéliek megmutatták azt a temetkezési helyet ahová – elkülönítve a helyi temetõktõl – a foglyokat temették. Egymás mellett 7 sír volt. Sorban kezdték a sírokat feltárni, míg a 6. sírban tárgyi bizonyítékok alapján megtalálták Petõfi ottani barátját a dekabristák vezetõjét, Küchelbecker ezredest akivel Petõfi az ottani postamester szomszédságában lakott és kérte, ha meghal temessék Petõfi mellé. Azután jött a 7. sír amikor Kiszely professzor úr csak háttal volt képes a feltárást vezetni és sorba kérdezte az elõkerült csont maradványokról: „magas homlok?”, „fogtorlódás?”, „a bal térdkalács hiánya?”, testmagasság, stb. amik Petõfire utaltak. Petõfi nevét két napig ki sem ejtették, Kiszely István mégis érezte, hogy óriási tudományos és történelmi felfedezésrõl van szó. Az új felfedezést fanyalogva fogadták itthon. Kosáry Domokos akkori MTA elnök nem fogadott el semmiféle hadifogoly elméletet. Szentágotai professzor szerint egy nõi csontvázat találtak. Egy hoszszú valódi krimibe illõ akció után, ahol is kijátszva a KGB embereit, csontmaradványokat kicsempészték Moszkvából az USA-ba, Boston-ba egy reklámtáskában Morvai Ferenc és felesége személyes bátorságával. Pittsburgban egy koponyavizsgálat során felépítették Petõfi arcát, amely milliméterre megegyezett azzal a képpel, ami a nagy költõnkrõl fennmaradt. Mellesleg Petõfi földi maradványai ma egy biztonságosan õrzött széfben vannak egy amerikai városban. Ha sikerülne engedélyeztetni, hogy Petõfi Sándor anyjának, Hrúz Máriának a csont maradványaiból egyetlen szilánkot DNS vizsgálat alá vessenek akkor milliárd az egyhez bizonyítást nyerne a lelet, állítja Kiszely professzor. De mi következne utána? Természetesen Petõfi újratemetése, ami minden bizonnyal nagy nemzeti megmozduláshoz vezetne. Ez az amitõl félnek. Ez az amiért még ma sem kell Petõfi sorsának igazsága.

A MIÉP helyi szervezetének másik vendége Pilhál György újságíró volt aki párbeszéd formájában beszélt a mai nemzeti újságírásról és a sajtószabadságról. Vizer Dávid verseivel emelte az est hangulatát és nagyszerû nemzeti dalokat énekelt Szendrei Ervin. Õ nem csak dalénekes de munkanélküli magyar-történelem szakos tanár. Komoly beszélgetés alakult ki az elõadók és Bátorfi József között Göd neve körül. Sajnálom, hogy az iskolásokat ismét nem láttam, pedig ilyen tanároktól kellene a történelmünket tanulniuk.Zahorán Sándor

Jókai-est a Horizont Klubban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Jókai MórSzép ünnepséggel emlékezett a Horizont Irodalmi Mûvészeti Klub március 24-én, nagy klaszszikusunkról, születésének 175. Évfordulója alkalmából. Mindenekelõtt a Barcs Ági által szervezett – immár húszfõs kórust – illeti az elismerés. A nagyszerû hangtechnikával, remek összjátékkal elõadott számok, méltán illeszkedtek az ünnep hangulatához. Reptsik Anna ugyancsak jól választott Radnóti verssel fokozta az alkalom hangulati értékeit.

Selmeczi László ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Jókaiban nem csupán a nagy mesemondót tisztelhetjük, hanem a kiváló hazafit, jeles polihisztort, akinél senki sem ábrázolta hitelesebben hazánk tájainak varázsát, növény- és állatvilágával, embereivel, mint õ. A mindvégig lebilincselõ elõadást Czetõ Nikolett nagy átéléssel tolmácsolt Jókai novellja tette színesebbé. Dr. Bajnógel József olyan megvilágításban mutatta be az író, amely méltán hatott érdekességével és hitelességével is.

Az est további részében, a Horizont Klubhoz közel álló mûvészek mutatták be legutóbbi alkotásaikat... – Bárkányiné Hangya Anna nagyformátumú zebegényi tájképének, Király Istvánné pasztellesen finom virágcsendéleteinek, Dudásné Stum Bea több hagyományos és gépi technikával készült mûvének tapsolt a nagyszámú közönség – Stum Bea remek Jókai portréjának elkészítéséért ezúttal is hálás köszönetünket nyilvánítjuk. A nemrégiben vásárolt szintetizátoron Kovács Géza adott elõ örökzöld népdalokat. M.

Nevenincs kórus

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
A tavasz elsõ napjainak egyikén, a Horizont Klub Jókai-estjén mutatkozott be elõször a Pro Musica kórusból kivált énekesekbõl és a köréjük gyûlt új tagokból alakult - pillanatnyilag még névtelen, ám tervekkel teli - énekkar.

Utoljára a Budapest Tv-ben lépett fel eredeti felállásában az Pro Musica, egyben búcsúztak is a megújhodásra vágyó dalostársak.

- Úgy vélem - gondolkodott el a változtatás okát firtató kérdésen Tóthné Barcs Ági, az alakuló kórus szervezõje, - több egyházi kórus mellett, akár több világi énekkar is megfér egyre bõvülõ, szaporodó városunkban.

Az elõd kórustól való szakmai elválás már érlelõdött az utóbbi egy évben. A tv-fellépéssel lezártunk egy korszakot. A véletlennek (is) köszönhetõen olyan karvezetõt kaptunk Utassy Ferenc személyében, aki zenei múltja folytán rálátással bír a különbözõ korok zenéjére, megszólalásukkor a mûvek keletkezésük idejének hangulatát idézik, és aki a hangképzésben is járatos. Rendkívül szuggesztív személyiség, neve Izland kóruskultúrájában magasra ívelt. Közel egy évtizedet töltött az északi országban, ahol komoly szakmai tapasztalatokat szerzett. Szeretnénk, ha zenei tudását a mi kórusunkban kamatoztatná tovább.

Bizakodással nézünk a jövõbe: ez év februárjában alig tizen kezdtünk el próbálni, de hétrõl-hétre növekszik vegyes karunk létszáma. Ha itt lehetne reklámunk helye: szívesen várunk lehetõleg kottaolvasó, jó hallással és hangi adottságokkal rendelkezõ kedves gödi és környékbeli polgárokat; tenorokat, baritonokat és basszistákat különösen…! Ma már több mint húszan vagyunk, s minden alkalommal új és újabb arcokat látni, hangokat hallani zenei körünkben.

- Ki mindenki vágyik a közös éneklésre?

- Kórusunk tagjai egytõl-egyig gödiek, jelentõs részük zeneileg képzett pedagógus. Sok közülük évtizedes kórista múlttal rendelkezik, s ma is énekel más kórusokban is, mint pl. a Psalmus, a Harmónia, illetve a Pro Musica vegyes karban. Számos dalostárs egyéb mûvészeti ágban is jártas: ikonfestõ, tájképfestõ, díszmû-kovács is van közöttünk. A diákokról sem szeretnék megfeledkezni, akik az érettségire való felkészülés mellett is tudnak - idõnként - idõt szakítani a közös éneklésre. A közös nevezõ azonban a mûvészi alázat és a kórusmuzsika szeretete, ami az új irányítással az igényes hangzás kialakítása lehet.

- Minden kezdet nehéz, de milyen a kezdõ repertoár?

- Világi kórusnak valljuk magunkat, ám nem áll tõlünk távol az egyházi zene sem, mivel sokan tagjaink közül beállítódásuk és odafordulásuk kapcsán mutatják a kellõ alázatot a zenében kifejezett gondolat megformálásához.

Talán a bennünk munkálkodó megújulás vágya miatt nyúltunk elõször reneszánsz mûvekhez. Az olasz, francia és angol madrigálok gyöngyszemeit fûzögetjük, de a könnyed hangvétel ellenére ezek a zenei darabok alapozzák meg a következõ idõszak kórusépítõ munkáját - vallja kórusvezetõnk.

Szeretnénk a majdan bennünket hallgatóknak átadni azt a szeretetet és örömet, mely a kórus tagjait az éneklés során összeköti. E cél eléréséhez azonban igen nagy munkára van szükség. Mivel karvezetõnk csak a próbák egy részén tud megjelenni, ezért a szólamvezetõkre - Báli Péternére, Kollárné Kimlei Máriára, Váczi Editre valamint jómagamra - fontos feladat hárul, de a kórus vezetõje önti végleges formába a zenei alkotásokat.

- Az alapos felkészülés eredménye mikor hallható legközelebb?

- Április közepén a Mozgáskorlátozottak Klubjának összejövetelére kaptunk meghívást. Augusztus 16-án pedig egy izlandi egyházi kórussal és a meghívott gödi kórusokkal közösen lépünk fel Alsógödön.

Itt szeretnék köszönetet mondani a kórus nevében Hamarné Adriennek, akinek nagy szerepe van abban, hogy ez a kórustalálkozó a közeljövõben létrejöhet egy pályázaton elnyert összeg jóvoltából (is). A Mûvelõdési Ház dolgozóinak a rendezvényeken való részvételünkkel igyekszünk ellensúlyozni, hogy a(z egyelõre) kamarakórus számára termet és hangszert biztosítanak.

- Milyen anyagi források állnak a kórus rendelkezésére?

- Alakuló kórus lévén, csak a tagok természetbeni hozzájárulása révén tudjuk a kották fénymásolását folyamatosan biztosítani.

Fellépéseink színvonalával szeretnénk bizonyítani, és létjogosultságot szerezni arra, hogy a város kulturális életében helye van vegyes karunknak. S akkor az Önkormányzat támogatását is kérnénk fennmaradásunk érdekében. Addig, fontolgatjuk egy - a pályázati lehetõségeket magában hordozó alapítvány - életre hívását. Megoldásra vár: hogyan, honnan tudjuk kórusvezetõnk útiköltségének legalább egy részét téríteni; milyen összegbõl fedezzük egyenruháink megvételét; meddig számíthatunk a kórustagok jóindulatára a fénymásolás terén…

De próbáinkat minden csütörtökön fél hattól fél nyolcig tartjuk a József Attila Mûvelõdési Ház kiállítótermében, ahová minden zeneszeretõ, érdeklõdõ, leendõ dalostársat szeretettel várunk.

(Utassy Ferencet a Gödi Körkép következõ számában mutatjuk be olvasóinknak.) r.k.

Játszótér nélkül

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Most elõször fogok tollat a kezembe, hogy megírjam azt, ami felháborít. De nemcsak engem, hanem az egész falut. Ez a falu pedig Göd-Újtelep, azaz Bócsa.

Ennek a falunak mintegy 320 lakosa van, ebbõl 50 olyan gyerek, aki 8 év alatti, és kb. 30 fõ 8-18 év közötti. Ebben az évben 3 újszülött született már meg és még 7 születése várható. Van egy élelmiszerboltunk, egy bisztrónk, három bõrfeldolgozó üzemünk, egy hypóüzemünk, és egy sportpálya, amit el akarnak adni. Ha mindenáron értékesítésre kerülne sor, akkor méltányos összegért a falu közössége is megvásárolná ezt a területet.

A sportpályát is mi alakítottuk ki magunknak, a fiatalok saját költségen felújították a kaput, és hálót vettek rá. Nagy szükségünk volna egy játszótérre, aminek az elkészülését évek óta ígérik. Itt a tavasz, a nyár, és megint el fog menni egy év, anélkül, hogy történne valami.

Egy pár héttel ezelõtti cikkben olvastam, hogy Gödön sok játszóteret rendbe kéne hozni, és tudom, hogy sok kihasználatlan van. Ha nekünk is lenne egy játszóterünk, az nem lenne kihasználatlan, a gondozásáról, takarításáról, fenntartásáról is gondoskodna a falu közössége. A falu összefogásával szeretnénk építeni egy játszóteret a sportpálya mellett.

A helyzetünk a gödiekhez képest korlátozott, mert innen csak az a szülõ tudja a gyermekét elvinni a játszótérre, akinek autója van. Az egyetlen kikapcsolódási lehetõségünk nyáron, ha elsétálunk a bisztróba fagyizni, ami egy 4-5 éves gyereknek nem túl szórakoztató, és a fejlõdését sem segíti.

Remélem, hogy ezzel a cikkel felkeltem az illetékesek érdeklõdését, és segítenek célunk elérésében, hogy a

bócsai gyerekeknek is legyen hol játszani. Ez nemcsak a saját érdekem, hanem az egész közösségünké.

Szórádné Patai Mónika 2131 Göd, Majerffy J. u. 6. Tel. 336-292

Tisztelt szerkesztõség!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Teljesen egyetértek Szórádné Patai Mónikával abban, hogy Bócsának valóban szüksége van egy játszótérre. Az elképzelést mindig is támogattam, miután társadalmi munkával, önkéntes alapon szervezõdne az építkezést az önkormányzattól csak a legszükségesebb anyagi támogatást várjuk. A megvalósításnak eddig az volt az akadálya, hogy az idén tavasszal a falunak ezen a részén régészeti feltárás kezdõdik, és amíg ennek a végleges, pontos kitûzése nem történt meg, nem lehetett a játszóteret sem kijelölni. Úgy tûnik, ez az akadály elhárult, a rajzok elkészültek, most már csak egy „bólintás” kell, és kezdõdhet az építkezés.

Ami a sportpályát illeti: semmiképp nem helyeslem az eladást! Annyi történt, hogy az önkormányzathoz egy magánember vételi szándékkal jelentkezett be, de ezt az illetékes bizottságok (településfejlesztési bizottság, pénzügyi bizottság) ellenszavazat, tartózkodás nélkül egyhangúan elutasították. Véleményem szerint a sportpályára és a játszótérre is jogos igénye, szüksége van a falunak. Ezt lehetõségem szerint segítem, támogatom.
Lenkei György az I. sz. körzet képviselõje

MÚLTIDÉZÕ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mellékelten küldök egy másolatot a birtokomban lévõ levelezõlapról. Úgy vélem, ez a felvétel a húszas években készülhetett. A közeli „pillér”-ben lévõ fa ugyanis már az én gyermekkoromban (a 30-as években) jelentõs méretûvé fejlõdött. A háttérben lévõ pilléreken pedig még egyáltalán nincsen fa, pedig a késõbbi években ott is nagy fákat láttam. A valamikor egyedülálló, szép sétányt, amihez hasonló se volt a Duna mentén elrontották a csúnya emelt gáttal, amikor a kertvárost az országút melletti patakból áradó víz elöntötte (1941?; 1942?; 1943?). A part menti villákig el se ért az árvíz, mert ez a rész magasabban fekszik, mint a mögöttes területek. Az emelt gátnak tehát nem sok értelme volt...

Egy régi kertvárosi dr. Bogárdi Mihály

Újabb nyílt levél

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
(részlet)

Azt mondják (mondták), hogy nincs a gödieknek elképzelésük az elhanyagolt Szakáts-tanya hasznosítására? Elképzelhetõ, hogy egy botanikus megálmodott igénye szerint (jó elképzelése szerint) jöjjön létre a sokszor megkínzott fák helyrehozott, majd gondozott környezetében kialakított, harmonikusan felújított épületben valaha egy (majdani) gödi gyûjtemény (pl. Levendel-gyûjtemény, vagy Miskolczi úr képeslap-gyûjteménye, esetleg Maglai-félebélyeggyûjtemény). Somogyi Gyõzõ képei (szentképek, ikonok, honi nagyjaink képei) kiállító helységek után kiáltanak. (Lásd Magyar Nemzet 2000. március 14.) Egy milliárdos(!) nagyságrenddel tán még egy európai hírû múzeum is helyet kaphat(na) A Szakáts-tanya helyén!? Nálunk is festegetett Bernáth Aurél az 1949-es elsõ Kossuth-díjasok egyike. Az amatõr festõk széles táboráról sem illik megfeledkeznünk. Miért nem lehet egy „vízpart melletti” botanikus kert a helyén? Vagy miért nem lehet egy dunai akváriumot (nem tengerit!) elképzelni és megvalósítani?

Nem vonna le Göd értékébõl semmit sem az, ha egy kisvárosi, virágokkal teli, meghagyott öreg fákkal és környezettel színezett, melegszívû, hangulatos település fogadná az idelátogatókat. Sajnos a fejlõdés láza bennünket is elkapott, várossá kellett lennünk. Ennek elsõ áldását már élvezzük a Magyarországon elõször bevezetett építményadó formájában. (Várjuk a folytatást, mert füstadót, satöbbit még ki lehet találni! – Nil novum sub sole – Nincs új a nap alatt). Nekem nem kell a FEJLÕDÉS – ilyen áron. Nekem nem kell a KAPITALIZMUS – még drágábban.

Schaffhausenrõl írja a Bédekker; Az erdõkkel övezett – ma már ipari várost... nem szennyezi korom és füst! A zajról (mint környezetszennyezésrõl) nem beszél, arról nekünk kell beszélnünk. Pedig hol vagyunk mi Svájctól? Mégsem igyekszik kivágatni a fáit. Svájcban elég sok településre be sem engedik már az autókat!

A Magyar Nemzetben olvasom a minap, hogy Olaszországban autómentes hétvégéket akarnak megvalósítani, mert már fulladoznak a levegõ szennyezettségétõl. (Róma, Milánó, Torino + 145 város) (március 10.)

Csak mi, gödiek vágyunk az egyre nagyobb zsivaj, a közúti forgalom amúgy is fokozódó kipufogó gázai után?! Böngészem a Gödi Körkép régebbi számait; dr. Faragó: „Miért ne lehetne GÖD is a virágok városa?” Kovacsik Tamás: „többet fordítanék az üdülõjelleg megtartására.” Lenkei György: „dús vegetációval megáldott dunamenti település, ahol virágozhatna a turizmus.” Mikesi György: „meg kell maradni kert- (kis- vagy üdülõ) városnak.” Barkóczi Gábor: „megcélozhatna egy idegenforgalmi vonzáskörzetet, amelyre a dunai- és lovasturizmus fejlesztésével, a melegvizû strand célszerû hasznosításával és a golfpálya létrehozásával alkalmassá válhat.” És még sorolhatnám a felszólalókat.

A Dunakanyar Régió (közéleti újság) közli polgármesterünk körültekintõ, higgadt véleményét: „Még 1995-ben kidolgoztam egy koncepciót, GÖD ne legyen ipari település.” Ezt nekünk mindenképpen illik támogatnunk! De a mostani, kedélyeket felkorbácsoló (tán nem egészen átgondolt és megfontolt) tervezetek felháborítják a lakosság nagy részét. A Carpe diem (Használd ki a pillanatot) a harácsolóké, a nemtörõdömöké és nem a mi jelszavunk. A meggondoltaknak, a jövõre is gondolóknak nem a pillanatnyi bevétel a fontos, hanem a stressz-mentes, sérülés nélküli megmaradás, mindaz, ami jó a magyar közönségnek, minden magyar állampolgárnak (nemzetiségi eredettõl függetlenül!). Dr. Horváth Mihály

Hagyd abba és nyersz! 2000 program

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Egészségügyi Világszervezet CINDI programjának keretében 1994, 1996 és 1998 után idén negyedszer kerül megrendezésre a „Hagyd abba és nyersz!” dohányzásról leszoktató kampány.

Az ÁNTSZ Dunakeszi Városi Intézete is felvállalta, hogy illetékességi területén a kampányt támogatja, lehetõsége szerint mindent megtesz, hogy a lakosság széles köre tudomást szerezzen errõl a 2000. 5 hó 2. és 29. között zajló fontos eseményrõl. A programot olyan dohányosok részére ajánljuk, akik szeretnének leszokni, de ehhez segítséget igényelnek. A kampány idõszakában arra kívánjuk mozgósítani õket, hogy ebben az idõszakban egyáltalán ne dohányozzanak és lehetõség szerint, végleg hagyjanak fel a dohányzással.

A kampány hazánkban is a Finnországban kidolgozott szabályok szerint játékos formában segíti a dohányzásról való leszokást. Ennek megfelelõen a program fõ motiváló ereje nem az elriasztás, hanem a játékosság, a nyerési lehetõség és a közösség összetartó ereje az a tudat, hogy Magyarországon és mintegy száz másik ország sok százezer dohányosa egyidejûleg próbál felhagyni káros szenvedélyével.

A kampány befejeztével a regisztrált résztvevõk között jelentõs pénznyereményt és egyéb díjakat sorsolnak ki a magyarországi szervezõk. Ez évben a regisztrált felnõtt résztvevõk között 500 ezer Ft-os nemzeti fõdíjat sorsolnak ki. Külön 2 × 100 ezer forintos nemzeti díjat sorsolnak ki a 14-18 év közötti dohányos fiatalok között. Külön díjakat (3 × 100 ezer Ft) terveznek a leszokást segítõ tanúk számára is. A nemzeti fõdíjak nyertesei között sorsolják ki a nemzetközi „Quit and win!” program fõdíját, 10 ezer USA dollárt. A központi díjátadó ünnepségre a Dohányzásellenes Világnapon (május 31.) Budapesten a HILTON szállóban kerül sor

Az eddigi kampányok során Pest megyét a leszokni vágyó dohányosok nagyszámú és lelkiismeretes részvétele jellemezte. Eltökéltségüket és kitartásukat, az elmúlt évekhez hasonlóan, megyei díjakkal is honorálják, amelyek egy megyei ünnepségen kerülnek kiosztásra.

A kampány plakátjai és a nevezési lapok hozzáférhetõek lesznek az orvosi rendelõkben, a gyógyszertárakban, rendelõintézetekben, védõnõi hálózatban, az önkormányzatok ügyfélszolgálatán, a középiskolákban, az ÁNTSZ Dunakeszi Városi Intézetében, természetesen biztosítunk nevezési lapokat minden intézmény számára, aki jelzi szándékát, hogy a nevezési lapok kihelyezésével támogatja a hazai program minél sikeresebb megvalósítását. Néhány nagyobb intézménybe gyûjtõdobozt is kihelyezünk. Dr. VörösJózsef tisztifõorvos

Hagyd abba és nyersz 2000 program részvételi szabályok

Idõtartam: 2000. május 2. – 29.

Résztvevõ: Legalább egy éve, napi rendszerességgel dohányzó magyar állampolgár. Életkora: – a felnõtt mezõnyben: betöltött 18. életév, – az ifjúsági mezõnyben 14-18 év között

Segítõ tanú: Az a személy, aki igazolja, hogy az utóbbi egy évben a jelentkezõ rendszeresen dohányzott, és aki a kampány egy hónapja alatt segítette, támogatta a leszokót, végül igazolja nyeremény esetén, hogy 4 hétig valóban nem dohányzott.

Jelentkezés módja: Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével lehet. A jelentkezési lapok szabadon fénymásolhatók. Az újságokból kivágott jelentkezési lapok is beküldhetõk. Egy személytõl csak egy, hiánytalanul kitöltött, aláírt jelentkezési lapot fogadunk el. A jelentkezési lap feladható postai levelezõlapként vagy pedig borítékban, illetve bedobható a kihelyezett gyûjtõdobozokba. Jelentkezni lehet Interneten is, a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet honlapján (www.kozegeszsegtan.sote.hu). Ebben az esetben azonban, nyeremény esetén a nyertesnek utólag az írásos jelentkezési lapot is ki kell töltenie.

Jelentkezés idõpontja: A hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapnak postán történõ beküldés esetén legkésõbb május 2-i postai bélyegzõvel lepecsételve kell beérkeznie az intézet címére. A kihelyezett gyûjtõdobozokba is május 2-án 14 óráig lelhet bedobni a jelentkezési lapokat.



Hagyd abba és nyersz! Dohányzásról leszokást segítõ program

A nemzetközi programban részt vehet minden nagykorú magyar állampolgár, aki legalább egy éve rendszeresen dohányzik és le akar szokni a dohányzásról és vállalja, hogy 2000 május 2-29 között nem gyújt rá, és ezt egy tanúval is igazolni tudja.

A magyar ifjúsági programban azok a 14-18 évesek vehetnek részt, akik legalább egy éve rendszeresen dohányoznak és le akarnak szokni a dohányzásról továbbá vállalják, hogy 2000 május 2-29 között nem gyújtanak rá, és ezt egy tanúval is igazolni tudják.

A sorsoláson azok vehetnek részt, akik a leválasztható jelentkezési lapot szabályosan kitöltik és legkésõbb május 2-ig elküldik a megadott címre, vagy bedobják a kihelyezett gyûjtõdobozokba. A fõnyeremény elnyeréséhez orvosi vizsgálaton kell részt venni a dohányzás-mentesség igazolására.

Hagyd abba és nyersz! Program szervezõbizottság

Jelentkezési lap

Kijelentem, hogy a részvételi feltételeknek megfelelek, és vállalom, hogy 2000. 5. 2-tõl 5. 29-ig nem gyújtok rá.

Jelentkezõ neve: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Neme: férfi /nõ (kérjük a helyeset bejelölni!)
Születési éve: 19. . . . . . . . . hónap: . . . . . nap . . . . . . .
Címe megye . . . . . . . város/község . . . . . . . . . . . . . . . .
utca . . . . . . . . . . . . . . . . . házszám . . . . . .
irányítószám; . . . . . . . . . . . .
telefonszám (ha van). körzetszámmal: . . . . . . . . . . . . . . .
Naponta elszívott cigaretták száma: . . . . . . . . . . . .szál
Eddig hányszor próbálta meg abbahagyni a dohányzást?
egyszer sem ; egyszer-kétszer ; háromszor vagy többször 
Hány éve dohányzik? . . . . . . . . . . . . . . . éve
Kérjük jelezze, ha valamelyik országos különdíjért is indul!
Melyikért: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Nyeremény esetén vállalom az orvosi vizsgálatot, hogy igazoljam dohányzás-mentességemet.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
jelentkezõ aláírása

Segítõtanú adatai

Neve: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Címe:. .megye. . . . . . . . . . . . .
város/község . . . . . . . . . . . . . . . . .
utca . . . . . . . . . . . . . . . . . . házszám . . .. .
irányítószám?
telefonszám (ha van), körzetszámmal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Egy személytõl csak egy jelentkezési lapot fogadunk el! A lapok szabadon sokszorosíthatók!

Beküldési cím: Hagyd abba és nyersz! Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet Budapest, Pf. 370, 1445

Nyeremények:

Országos különdíjak: Egészséges Városok Szövetsége különdíja: Polgármester díj; MAVE különdíjai: Várandós kismama díj – Szoptatós kismama díj – Családos leszokók díja (anya + apa + gyermek) – Oktatási Minisztérium különdíja: Pedagógus díj; Honvédelmi Minisztérium különdíja: Katona díj

A Dunakanyarból a Himalája hegyóriásai közé

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
„A Himalája, azaz a hó hazája a világ leglenyûgözõbb hegyvonulata, ahol évszázadok óta hõsies diadalt jelentett minden egyes felfedezett völgy, vagy meghódított csúcs. A Himalája vidéke egyben õsi és titokzatos kultúrák otthona is. Itt az idõ megszûnt létezni.” – írja Marco Majrani: Himalája címû könyvében.

Thorong La Pass (5415 m)1999. õszén öt kalandra éhes dunakanyarbeli jó barát nekivágott, hogy a Himalája hegyóriásai között megvalósítsa régen dédelgetett túratervét. A Budapest-Frankfurt-Delhi repülõutat megtéve, azonnal autóbuszra szálltunk és 30 órai zötykölõdés után Nepál híres üdülõközpontjából Pokharából csodálhattuk a Himalája elénk táruló csúcsait. A hegyek annyira hívogattak, hogy mindössze egy nap pihenõt engedélyeztünk magunknak, hogy felszerelésünket és élelmiszerkészletünket elrendezhessük. Már másnap, október 18-án útrakeltünk, s Nayapul nevû falucskában hátunkra vettük a hegymászáshoz szükséges kellékekkel megnehezített kb. 15 kg. súlyú hátizsákunkat. Az elsõ napokban évszázados kõlépcsõkön, bambuszerdõ és vegyes dzsungelek, valamint szépen mûvelt gabonateraszok között vezetett az útvonalunk. Láttuk, hogy az itt élõ emberek még ökör vontatta faekével mûvelik földjeiket és nyílt lángon pattogó fák tüzén készítik szegényes ételeiket, amit mi is megkóstolhattunk. Hamarosan megérkeztünk a világ legmélyebb völgyébe, a Kali-Gandaki-ba, ami két 8000 m-es hegyvonulat, a Daulagiri és az Annapurna között fekszik. Félelmetesek és lenyûgözõk a méretek. Lassan emelkedve a táj egyre magasabb hegységre jellemzõbb arculatot öltött, de azért még háromezer méter magasan is magunk szedte almát ropogtattunk. Utunk hetedik napján már 4000 méter magasságban álltak sátraink. Rövid pihenõnapot beiktatva megmásztunk egy 4860 méteres csúcsot.

Mivel a magasság nem okozott problémát, másnap átkeltünk az 5416 m magas Thorung La nevû hágón. Nagyon jó idõnk volt. A hõmérséklet alig esett 0 fok alá, a hágót kevés friss hó borította. Másfél órát pihentünk, és élveztük a hegyek nyújtotta panorámát. Innen kissé lejjebb ereszkedtünk, s 4900 m-en vertünk sátrat. Sajnos egyik társunk gyengélkedett, ezért komolyabb hegyibetegség elkerülése végett, pár száz méterrel lejjebb sétált. A következõ nap újabb pihenõt tartottunk. Egy 5400 m magas névtelen csúcsot néztünk ki pihenés gyanánt, amit még aznap, nagyon jó hóviszonyok mellett meg is másztunk. Míg hárman a csúcson napoztak, jómagam a két közeli 5360 és 5355 m-es, szintén névtelen csúcsokat is meghódítottam. Ez után a táborba visszatérve gyorsan összepakoltunk, és még sötétedés elõtt a közeli Jak-Kharka falucskába ereszkedtünk, és jóízût aludtunk. Másnap utolértük beteg társunkat, aki már jól érezte magát, és így újra együtt volt a csapat. Útközben megpillantottuk túránk harmadik nyolcezresét, a Manaslu-t. A völgy, melyben bandukoltunk, már teljesen tibeti jelleget öltött. A települések környékén, a kisebb dombok tetején buddhista templomok álltak, melyeket sok-sok imazászló és imamalom díszített. Ez után még további három napot gyalogoltunk, s egyre lejjebb jutottunk, ismét elérve a vegyes dzsungelek, s a bambuszerdõk szintjét, amit helyenként szépen mûvelt rizsteraszok, fûszer- és zöldségkertek tarkítottak. Néhol játszadozó majmokra leltünk, máshol pedig a szivárvány minden színében pompázó hegyi fácánféleségeket kerülgethettünk az ösvényeken. A helyi lakosok nagyon egyszerûen élnek. A gabonából két kõ között maguk õrlik lisztjeiket. Este a konyha nyílt tüze köré gyûlnek, s közösen fogyasztják vacsorájukat. Ezután énekléssel és játékkal mulatoznak. A nõk általában a ház körül dolgoznak, a férfiak többnyire teherhordók, mert a gyalogösvényeken az áru csak a teherhordók hátán juthat el távolabbi céljaihoz. Utunk tizennegyedik napján elértük Besisahar városát, ahonnan négyórás buszozással ismét Pokharába érkeztünk. Örömmel és büszkeséggel állapítottuk meg, hogy tizennégy nap alatt 300 km-t, 7700 m össz szintet teljesítettünk, átkeltünk egy 5000 m magas hágón, s megmásztunk három 5000, és egy 4000 m-es csúcsot. Részünk volt még a Daulagiri az Annapurna és a Manaslu 8000 m feletti hegyormainak látványában is. Õszintén bevallhatom, nagyon elfáradtunk, de a sok szép élmény hatására már a következõ túra útvonalát tervezgettük. (Folytatjuk)

A túra résztvevõi: Heier Károly zebegényi, Schéfer Gábor, Zoller Csaba nagymarosi, Dora Csaba váci és Dora László gödi jóbarátok.
Kép és szöveg: Dora László hegymászó

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Labdarúgás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Visegrád – GÖD SE 0:7 (0:5)

Gól: Hegedûs 2, Hódossy, Szádoczki, Kekecs 2, Szabadi G., Kovács – Egervári, Szõllõsi, Tuza, Kekecs – Szabadi II., Szádóczky, Együd, Hódossy – Hegedûs, Szabadi I. Csere: Kispál, Piros, Laczik.

Ilyen arányban is megérdemelt a gödi gyõzelem. Már az elsõ félidõben úgy lépett fel a GÖDI SE, ahogy egy bajnoktól elvárható. Nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Szebbnél szebb akciókat vezettünk, akár kétszámjegyû is lehetett volna az eredmény. Dicséret illeti az egész csapatot.

Visegrád ifi – GÖDI SE ifi 0:1 (0:1)

Gól: Lénárt Cs. Balázs – Végh, Marton, Nagy – Lénárt A., Rosenczweig, Kuska, Hévizi, Kõrös – Barankó, Lénárt Cs.

Nagyon gyenge ellenfél ellen nagyon gyenge játék. Kritikán aluli helyzetkihasználás, és hozzáállás jellemezték a gödi ifista csapatot. Gólarányt kellett volna javítani. Jók: Végh, Marton, Nagy, Lénárt Cs.

GÖDI SE – Valkó 7:1 (5:0)

Kovács – Szabó, Szabadi Z., Tuza – Kekecs, Hódossy, Szádoczky, Együd, Szabadi G. – Egervári, Hegedûs. Csere: Piros, Laczik, Horváth, Gál. Kispál. Gól: Hegedûs 2, Piros 2, Szabadi G., Együd, Szádoczky.

Osztálykülönbség volt a két csapat között. A nagyobb tudás és az erõ, a tudatosság megmutatkozott. Már a kezdéstõl a mérkõzés végéig a GÖDI SE irányította a játékot. Jók: az egész gödi csapat.

GÖDI SE ifi – Valkó ifi 7:1 (5:1)

Barankó – Végh, Marton, Takács – Hévizi, Orlik, Kuska, Lénárt Cs., Kõrös – Bartus, Lénárt A. Gól: Lénárt A. 4, Hévizi, Orlik, Kõrös.

Az utolsó helyezett ellen kötelezõ gyõzelem akadozó játékkal is. Jók: Lénárt A., Lénárt Cs.
Antal György Bálint

Kézilabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Két mérkõzésen van túl csapatunk az NB II-es kézilabda bajnokságban. A Tanárképzõ Fõiskola ellen kezdtünk. Összeállítás: Juhász – Farkas, Ráczné (5), Balázsovits (5), Nagy (3), Némethné (7), Virágh (4). Cserék: Debreczeni, Füsi, Dinka (1), Halmi, Garaba. Eredmény: 26:24

Izzadságszagú gyõzelem, sok hibával. Nagy Adriennt lehet kiemelni, de a gyõzelemmel 2 pont elõnyre tettünk szert, mivel Veresegyháza megverte Pilisszentivánt.

Ifi: 27:11

Jók: Pajor (12), Nagy (6), Boér (3)

Második mérkõzésünket Budakalásszal játszottunk. Csapatunkat a rokkantak gyülekezetének is nevezhettük volna, hiszen szinte minden kezdõ ember sérüléssel bajlódik. Ennek ellenére a ziccerek sokasága jellemezte a mérkõzés elsõ felét, amit sikerült ügyesen kihagyni, lelkes ellenfelünk pedig könyörtelenül kihasználta a lehetõségeket és a félidõben 15:10-re elhúzott. A második félidõ 18. percében sikerült egyenlíteni, amikor 7 gólt lõttünk az ellenfél 1 góljával szemben, Farkas Zsuzsa és Ráczné jeleskedtek a fontos gólok elérésében.

Ifi: Budakalász – Göd 9:20

Jók: Pajor, Nagy Halmi, Garaba.
Szép eredményt ért el serdülõ csapatunk a Diák Olimpia Megyei Területi döntõjében, 3 gyõzelemmel az elsõ helyen végzett, és bejutott a megye 4 legjobb csapata közé.

Eredmények:

Göd – Õrbottyán 29:4;
Göd – Budakalász 17:2;
Göd – Vác Petõfi Általános Iskola 14:4.

Legjobb lövõk: Bagócsi 21, Schrick Anikó 13, Kalácska Szilvi, Tomecskó Nóra 8-8.
Bõle Márta (5), Halmi Viktória (2), Fodor Kinga (2), Raczki Emese (1), Simon Andrea, Nyers Bettina.

Abonyban a megyei döntõn indiszponáltan, mélyen tudása alatt szerepelt csapatunk érthetetlenül. Két vereséggel kezdtünk. Pilisvörösvár ellen idõn túli szabaddobással egy gólos vereség. Következett Újhartyán csapata, és a változatosság kedvéért idõntúli szabaddobással 1 gólos vereség. A harmadik mérkõzésen 8 góllal legyõztük azt a csapatot, amelyik Pilisvörösvárral döntetlenre játszott, így csak a bronzérem jutott és nem sikerült az országos döntõbe jutni. Nagy lehetõséget szalasztottunk el, de játékosaink még csak 6. osztályosok, jövõre javíthatunk. Bagócsi Sándor

SAKK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Fekete József edzõ vesztésre áll   (Fotó: Paiss László)A Gödi SE Sakk Szakosztályának a csapata a Pest megyei I. osztály 8. fordulójában március 19-én Vác csapatát fogadta, és 3 : 7 arányú vereséget szenvedett. Nyert: Pongó István. Döntetlent ért el: Dudás János, Fekete József, Beszterczey László és Fekete Zoltán. A bajnokság állása a 8. forduló után: I. Tököli KSK 58, II. Dunaharaszti MTK 51, III. Vác 46,5, IV. Nagykáta 45, V. Gödi SE 43,5, VI. Érdi VSE 42, VII. Dunakeszi Városi SE 35,5, VIII. Szentendrei Aljechin SE 35, IX. Ráckeve SE 29, X. Kóka 14,5 ponttal. Az utolsó fordulóban a listavezetõhöz utazunk Tökölre április 9-én. Már egy szoros eredménnyel sincs esélyünk a III. helyre. Vác és Nagykáta összecsapásán dõl el a III. hely sorsa. Mi csak az V., vagy a VI. helyen végezhetünk. Nekünk ez is megfelel, hiszen ez a középmezõnyhöz tartozik, s más különösebb célunk nem volt. Antal György Bálint

Birkózás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

2000. 3. 18-án szombaton Misinszky János, elsõ ifjúsági versenyén, serdülõként országos szabadfogású ifjúsági birkózó versenyen második helyezést ért el 46 kg-os súlycsoportban. Müller Mihály edzõ


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/