Gödi Körkép 1999.szeptember 22.

Tartalomjegyzék


BAJNOKAINK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kammerer Zoltán 

Kammerer Zoltán világbajnok 1000 méteren

Gödi névvel kezdődik a férfi kajak négyes. Kilenc év után nyert ismét világbajnokságot a férfi kajak négyes 1000 méteren. Abban a legendás számban, melyen a magyar egység a barcelonai olimpiáig hat éven át verhetetlen volt, amely számban konzerválódott a magyar-német rivalizálás az első helyért, s amelyben olyan nevek akaszthattak aranyérmet nyakukba, mint például Csipes Ferenc vagy Gyulai Zsolt.
Ebbe a sorba állt be Göd. Igaz, csak mint nevelőegyesület, hiszen az a KAMMERER ZOLTÁN, kinek nevét Gödön valószínűleg nem kell bemutatni, immár csak lakosként gödi. De ez az arany kicsit e városé is. A sportoló pedig mindenképpen.
Kammerer Zoltán a férfi kajak négyes vezérevezőseként nyert világbajnokságot, igaz a Győri VSE igazolt versenyzője, s tél óta Csepelen edz. Jelenleg október elejéig Sidney-ben tartózkodik, az előolimpián vesz részt. Elutazása előtt néhány nappal lapunk szerkesztőségében találkoztunk.
Zoli úgyszólván szemem láttára nőtt "bajnokká". Még kezdő kajakos korában nap, mint nap a kapunk előtt futotta az edzéssel járó kötelező köreit. Később egyik versenyt nyerte a másik után, majd a Gödi SE-ből az UTE-hoz igazolt s szem elől tévesztettem. Most egy széles vállú, csupa izom, 21 esztendős világbajnok állt előttem, ugyanazzal a kedves mosollyal, amely már 12 évvel ezelőtt is sajátja volt, amikor Szilvi nővérét követve, kajakozni kezdett. Ez bátorított fel, hogy továbbra is tegezzem.
- Az életed 1997-től a Göd-Csepel-Győr háromszögben zajlik. Napi két edzés. Utazások, edzőtáborok, versenyek. És érmek. A legfrissebbek: arany ezer méteren négyesben és bronz 500 méteren párosban, Vereczkei Ákossal. Négy-öt éve a "nagymenőkkel" - Storcz Botond, Kolonits, Horváth - egy hajóban evezel a szó mindkét értelmében.
- Azonnal befogadtak. A kajak négyessel kifejezett baráti viszonyban vagyunk, együtt járunk például moziba, bulizni, sőt október első hetében lesz egy kis pihenőnk, amikor egyszerre szeretnénk kivetetni a mandulánkat. A bulizás persze csak pianóban értendő, mert a válogatottság szigorú napirendet és fegyelmezett életmódot követel. Éjszakázás, cigaretta, kábítószer, alkohol ki van zárva.
- Az eredmények mögött sok lemondás, kemény munka van. Ki irányítja ezt?
- Másfél éve Sári Nándor az edzőm. A köztünk fennálló kölcsönös bizalmon múlik minden. Szükségem van az irányításra, mert szeretek ellustulni. Engem ütni, vágni kell. A fizikai fájdalom, ami egy-egy keményebb edzésen szinte természetes, már nem zavar, de - a hétvégi pihenés miatt -, hétfőnként, úgyszólván használhatatlan vagyok. Kedd már jobb, és csütörtök, pénteken lendülök igazán formába, főleg versenyek előtt.
- A versenyek, amelyeknek a finisében hallatlan erőbedobásra van szükség. Felidézhetőek utólag azok a pillanatok, amelyek a startpisztoly eldördülése és a célszalag átvágása között elröppennek?
- Távközben iszonyú sebességgel pörögnek a másodpercek. Már sokszor megpróbáltam megfigyelni, hogy mit, hogyan csináltam, de képtelen vagyok visszapergetni a verseny menetét. Fogalmam sincs, mikor mi történt. Nem emlékszem úgyszólván semmire. Belül elszabadul a pokol. De ez fantasztikus érzés. Edzeni is, versenyezni is nagyon szeretek. Egy jó részidőtől megrészegülök. Az a jó versenyző, aki minél többet gyakorol.
- Az eseménydús nyár után februárban újra Ausztráliába visz a válogatott útja. Sokat utazol, sokan irigyelnek.
- Főleg azok, akik nem tudják mit jelent bőröndből öltözködni, csak a szálloda és az edzés vagy a verseny helyszíne között mozogni, a városból semmit nem látni, és nem találni egy olyan barátnőt, aki az örökös távollétet meg az edzéseket követő fáradtságot megértően elviseli. Itt nincs megállás. Verseny versenyt, edzés edzést követ.
- Meddig lehet ezt a sportot űzni?
- Azt hiszem van még bennem tíz-tizenöt év. Érzek magamban annyi erőt, hogy amíg ebből meg tudok élni, evezzek. Szeretnék tőkét kovácsolni belőle, és egyszer egy házat venni Gödön, hogy ne szakadjak el innen. Vasárnaponként lesétálok a kutyámmal a Duna-partra, itt tárolom a motorcsónakomat is. Nosztalgiából evezek egy nagyot, hogy enyhítsem és megelőzzem azoknak a bizonyos hétfői edzéseknek a gyötrelmét. És, hogy emlékezzek az indulásomra. Na meg a gödi színekben nyert 8 országos bajnoki címemre.

Szaszák DénesSzaszák Dénes Maratoni Európa-bajnok

Az év utolsó napján, éjfélkor minden bizonnyal úgy tekint majd vissza erre az esztendőre, mint aki sikeres évet zárt. Sikeres érettségi után július 19-én, a csehországi Maratoni Világkupán első lett. Szűk két héttel később, a Győrben rendezett Maratoni Világbajnokságon, az ifi korosztályban harmadik helyezést ért el. Szeptember első napjaiban pedig ismét a dobogó legfelső fokára állt. Ezúttal a lengyelországi Gorzow Wielkopolski-ban, a Varta folyón megrendezett kajak-kenu Európa Bajnokságon hagyta maga mögött ellenfeleit. Mindenek előtt magáról a versenyről kérdeztük az "aranyos" fiút.
- Húszórás autóbuszozás előzte meg a szeptember 2és 5 között megrendezett versenyt. A maratoni táv ifi kategóriában eredetileg 24 km, de ezúttal 26-ra módosították. Az evezést ebben a számban kétszer 300 méteres futás is nehezíti, amit 8 kg-os hajóval a kézben kellett megtenni. Szerencsém volt. Köszönettel tartozom Pitz Andreának, a maratoni világbajnoknak, aki a VB-n is és most az EB-n is kölcsönadta a hajóját. Én eredetileg egy 14 kg-os hajóval edzettem. Azt azért sajnálom, hogy atyai edzőm, Simi - azaz Simkó László, aki a kezdet kezdetén, amikor még nem gondoltam komolyan a kajakozást, s ilyen eredményekről álmodni sem mertem, az első lapátfogásokat 5-6 évvel ezelőtt megmutatta - nem volt jelen az EB győzelemnél. Utolsó percig a gödi gyerekek felkészítésén fáradozott, a szeptember 9-14 között megrendezett svájci verseny sikere érdekében.
- A válogatottal utaztál. Rövid három hónap alatt úgyszólván berobbantál a sikeres maratoni kajakosok világába. Jóllehet a sportsajtó nem kényeztetett el, számolnak veled. Hogyan tovább?
- Változatlanul folytatom a munkát és keresem a mecénásomat, szponzoromat. A versenyek, utazások sokba kerülnek és akkor még nem beszéltem a kajak áráról. Egy jó versenyhajó közel félmillió forintba kerül. Versenyszezontól függően napi 2-3 órás kemény edzés vár rám Vácott, Babella László, számos olimpikon és világbajnok mesteredzőjének irányításával. A 36 kilométeres felnőtt maratoni távhoz még elég fiatal vagyok. Ott a futva teljesítendő táv is hosszabb. Érettebbnek kell hozzá lenni. Sokkal nehezebb kipihenni a maratoni távot, mint a rövid szakaszokat. Nem véletlenül 19-40 év közöttiek a maratoni kajakozók. Ráadásul nap, mint nap vár még az iskolapad, és este 9-től éjfélig a tanulás is. Technikusi vizsgára készülök a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában.
- Említetted a Gödi SE kajakosainak svájci kirándulását. Úgy tudom, velük tartottál.
- Huszonhatan indultunk útnak, hogy a Zürichi-tó déli részén Rapperswillben megrendezett versenyen összemérjük erőnket az olasz, német és a vendéglátó svájciak versenyzőivel. Jóllehet az ötvenezer forintos magyar hajókkal szemben 500 ezer forint értékűek álltak rajthoz, mégis sikerült 200 m-es távon Kolozsvári Tamással párosban első helyet elérnünk, 500 méteren pedig ezüst érmes lettem egyesben. 500 m párosban 10 cm-rel maradtunk le az első helyezett előtt. Tamás pedig 200-on második lett. Nehezítette a versenyt az erősen hullámzó víz. A fárasztó utazás ellenére jó eredmények születtek. A svájci kirándulást végül az Európa egyik legnagyobb csúszdaparkjában, Alpomare-ban tett pfäfikoni látogatás tette emlékezetessé. R.K. és F. P.

Tájékoztató

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a Polgármesteri Hivatal Gyámhatóságán beiskolázási segély igényelhető.
A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat, valamint középiskolás gyermek esetén, iskolalátogatási igazolást
A kérelmeket 1999. szeptember 30-ig lehet leadni a Gyámhatóságon. Lakosságszolgálati Iroda

ÖNKORMÁNYZATI ÜLÉS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Honnan lesz pénzünk ?Nemcsak a háborúhoz, de egy város békés működéséhez is pénz, pénz és pénz szükséges. Legalábbis ez volt a kicsengése a szeptember14-i képviselő-testületi ülésnek. Úgyszólván alig volt napirendi pont, ahol nem hangzott el a jól ismert kérdés:

MIBŐL? Simex forrásból?

Cseh József új rendõrõrsparancsnokCseh József új rendőrőrsparancsnok (képünkön) bemutatkozását követően, Szegedi Sándor polgármester szokásos tájékoztatójában megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a városavató ünnepség megrendezésében.
Majd szólt az Ereco cég által, a Göd és Dunakeszi között fekvő úgynevezett Sáfár-bányában lerakott mintegy 800-1000 tonna veszélyes hulladékról. Mint mondta, az ÁNTSZ, vizsgálata után kötelezte a céget a lerakott anyag elszállításáról. Megtudtuk, hogy a Nevelek dűlő lakóinak képviselőjétől megkeresés érkezett, kezdeményezvén a terület Gödhöz csatolását.
Tudatta a jelenlévőkkel, hogy elkészült a meleg vizű strandot korábban üzemeltető LBZ Bt iránti kártérítési igény összesítése. Négy millió forint a két és fél hónapos kiesés eredménye.
A Gödi Körkép előző számával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet a polgármester, hogy az önkormányzati lapban olyan jellegű cikkek jelentek meg, "melyek nem vetnek jó fényt a testületre". Örömmel újságolta viszont, hogy egy másik sajtótermék, az angol nyelvű Budapest Sun vezércikkében foglalkozik Göddel, amely nagyon jó reklám a település számára.
A képviselők első szavazataikkal az 1999.évi költségvetés I.félévi módosítását, valamint az I. félévi gazdálkodásról és az 1999 évi tartalékkeretről szóló beszámolókat szavazták meg. Mint a zsebbevágó témák előterjesztője Szabó Zoltán, a PEB elnöke többek között elmondta, 1999-ben - a Huzella Tivadar Általános Iskola önállóságának megszüntetése révén - az általános céltartalék növekedett.
A Polgármesteri Hivatal dologi kiadásai azonban nagymértékben eltérnek, a bevételek ugyanis elmaradtak a tervezettől.
Az ingatlan értékesítések nem valósultak meg. Az önkormányzat ennek ellenére meg tudta őrizni működőképességét. Mint Szabó Zoltán hangsúlyozta, a hiányt pótolni kell, mert nem biztos, hogy a második félévet is így tudja zárni az önkormányzat.
Szinay József jegyző a nehézségeket a belvízkárok okozta váratlan kiadásokkal és a kormányzat 15 milliós elvonásával magyarázta.
Ezt követően a képviselő-testület a 2/a jelű főút mellett kialakításra kerülő gazdasági övezet kialakításáról - s az ezzel járó Általános Rendezési Terv módosításáról döntött. Mint a polgármester elmondta, az említett - magánkézben lévő - területen, mintegy 260 főt foglalkoztató, másoló- és számítógépeket gyártó üzem építését tervezi egy 160 millió forintot beruházó amerikai cég. A belterületbe vonás 2 millió forintot hozhat az önkormányzat konyhájára.

Gyulai Ágnes a Simex Kft ügyvezetõjeNagy vitát váltott ki a negyedik napirendi pont, a Simex Kft újabb ajánlatának megtárgyalása. Mint ismeretes, ez a cég lakópark kialakítását tervezi a Duna-parton - az Alba-kert lakóinak nem kis ellenállása mellett. Ezúttal egy 56,4 hektáros területről van szó, mely az úgynevezett fürdőtábla elnevezést kapta. Itt, mint a polgármester elmondta, kemping és intézményi terület kialakítására is mód nyílik. A terület megvásárlásához a tervek szerint a testület 300 millió forint hitelt venne fel, majd értékesítené a Simex Kft-nek. Molnár Zoltán, az OTP jelenlévő képviselője a lehetséges hitelkonstrukciókról tájékoztatta a képviselőket, Gyulai Ágnes (képünkön) a Simex ügyvezetője pedig a Kft elképzeléseiről. A témában a testület 13 igen 4 tartózkodással elfogadta a Simex Kft 30 ha terület fejlesztésére irányuló koncepcióját, a koncepció részletes kidolgozásával megbízta Szegedi Sándor polgármestert, Szinay József jegyzőt, Szabó Zoltán PEB elnököt, valamint Markó József TKB elnököt. A Szabó Zoltán vezette munkacsoport hivatott az eladókkal történő egyeztetésekre, az OTP-vel történő hitelszerződésre és a Simex Kft-vel történő egyeztetésekre, különös tekintettel a közös kockázatvállalásra.

A csapadékvíz és szennyvíz került ezt követően napirendre. Határozat született arról, hogy a csapadékvíz elvezető rendszerek karbantartására és újjáépítésére 11.6 millió Ft költségkeretet biztosít a testület a Simex Kft-től befolyó összegből, a tornacsarnok kifizetése után. A József és Lehel utcák szennyvízcsatorna hálózatának kiépítéséhez pedig 2.7 millió forintot biztosít a testület, melynek fedezete a Pesti úti 3700 hrsz-ú ingatlan értékesítéséből származó bevétel.
Ismét pénz, szociális juttatás került terítékre, amikor a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság számára 5 millió Ft biztosításáról határozott a testület, a Köztársaság úti ingatlanra a Simex Kft-vel kötött megállapodásból származó bevétel terhére.

Ugyanennek a bevételnek a terhére 3.35 millió Ft keretet biztosít a testület az Önkormányzati intézmények legfontosabb karbantartási munkáinak elvégzésére:

A tornacsarnok együttes üzemeltetésével 1999.december 31-ig a Huzella Tivadar Általános Iskolát és a TESZ-t bízta meg a testület. Mint az Önkormányzat határozata kimondja, a bevételeket és a kiadásokat külön alszámon kell vezetni. Négy hónap elteltével a képviselő-testület ismét napirendre tűzi a témát és a tapasztalatok alapján dönt a további üzemeltetés módjáról.

Ingatlan értékesítési témák után tizenkettedik napirendi pontként került sorra az Ifjúsági Tábor hasznosítására vonatkozó javaslat és a hajléktalan szálló ügye. Számos hozzászólás után az alábbi határozat született: Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Névszerinti szavazással 16 igen és 1 tartózkodás mellett született a javaslat, hogy a hajléktalan szálló az eddigi gyakorlatnak megfelelően október 15-től kezdje meg működését.
Amennyiben az Ifjúsági Tábor komplex hasznosítása megkezdődik, a hajléktalan szállót más helyszínre kell áthelyezni. Amennyiben ez idő előtt más, erre alkalmas helyen kialakul a szálló működtetésének lehetősége, a működés helyszínét ennek megfelelően kell megváltoztatni.

A Gödi Lokálpatrióták Egyesületének kérésére tárgyalta a testület a testvérvárosi kapcsolatok és a Simex Kft szerződéséből befolyó bevételek felhasználásának kérdését. Az első témában nem született döntés, míg az utóbbiban, Barabás Róbert - az Alba-kertiek Egyesületének elnöke - meghallgatását követően úgy határoztak a képviselők, hogy a Simex Kft-vel a 30 hektáros terület értékesítésére vonatkozó előszerződést ismételten felül vizsgálja.

Az Egyebekben szó volt

Szöveg: ráksi • Fotók: Vízió Stúdió

Beszélgetés Göd új őrsparancsnokával

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Ha babonás lennék, nem lennék rendőr”

Mint azt előző számunkban hírül adtuk, szeptember 1-től Cseh József rendőr alezredes, mint megbízott őrsparancsnok irányítja városunk rendőrségét.
Néhány nappal kinevezése után kértük, mutatkozzon be a Gödi Körkép olvasóinak.

- Nem ismeretlen előttem a település. Itt töltöttem a gyerekkoromat, innen nősültem. Negyvenöt éves vagyok, két fiam van. Bár Katonai Főiskolát végeztem, végigjártam a ranglétrát. Járőröztem, voltam körzeti megbízott, alosztályvezető. Legutóbb a Dunakeszi Rendőrkapitányságon ügyeletes tisztként teljesítettem szolgálatot. Nem önként jelentkeztem a gödi őrsre. Sokáig győzködtek a feletteseim, míg igent mondtam. Ez a munka kihívás, szerteágazó feladatkörrel. Meg kell teremteni a város nyugalmát, biztonságát és ezen belül az őrs működését.
- Milyen elképzelésekkel, tervekkel érkezett hozzánk?
- Szeretném, ha - mivel Göd város lett -, helyben intézhetnék az állampolgárok az útlevéllel, a személyazonossági igazolvánnyal és egyéb igazgatásrendészettel kapcsolatos ügyeiket. Ehhez viszont olyan rendőrőrs kell, ahol kulturált körülmények között, megfelelő technikai és személyi feltételek mellett fogadhatjuk az ügyfeleket. Erről az őrsről, ezt még nem lehet elmondani. A polgármester úr megígérte, hogy segítenek. Az épület az önkormányzaté. Beázik, a fűtés rossz.
- Úgy tudom, a Göd Közbiztonságáért Alapítványt azért hozták létre, hogy a helyi rendőrség munkáját segítse.
- Az Alapítvány a működés feltételeinek biztosítására szolgál. Az onnan befolyt pénzből teremtették meg korábban a technikai eszközöket: a számítógépeket, a gépkocsik üzemeltetését és így tovább.
- Az előző őrsparancsnokot éppen az Alapítvánnyal kapcsolatos gondok miatt függesztették fel állásából.
- Jelenleg vizsgálati szakban van az ügye. Azzal gyanúsítják, hogy a szükségesnél jobban belefolyt az Alapítvány pénzügyeibe. De térjünk vissza a tervekhez. Munkánk minőségén is szeretnénk javítani. Szerencsés vagyok, mert a vezetésem alatt állók között kevés a kezdő rendőr, többnyire rutinos csapattal - köztük egy nyomozótiszttel - dolgozhatok. Helyettesem, Pregun Kálmán rendőrhadnagy. Fiatal tiszt, három éve Gödön lakik. Mint említettem, magam is innen származtam el. A helyismeretünk csak előnyökkel járhat. Sok lehetőség van a polgárőrség fejlesztésére. A polgárőrség a civil kontrollt is biztosító társadalmi segítség.
- Amikor szeptember 1-én szolgálatba állt, megégett egy hajléktalan a gödi ifjúsági táborban. Nem tekintette rossz előjelnek?
- Ha babonás lennék, nem lennék rendőr. Azt szoktam mondani, mi hozott anyagból dolgozunk. Azon az éjszakán még Dunakeszin ügyeletes tisztként vettem a bejelentést. Első kézből értesültem. A sajnálatos eset még mindig nyomozati szakban van, nem tudok róla nyilatkozni.
- A nyilvánosságra kerülő adatok szerint, a vagyon elleni bűnözés nem csökken.
- Bár Dunakeszihez és a környező településekhez képest, Göd a nyugalom szigete, a statisztika egyre roszszabb. Az országban is emelkedett a betörések és az autólopások száma. Véleményem szerint, ez a túlságosan nagy szabadosságnak és a rendőrség hatásköri korlátozásának köszönhető. Mindezt a demokrácia hozza magával. A törvényesség hatékonyabbá tételével lehetne ezen változtatni, és azzal, ha az embereket pici koruktól rendre, jogkövető magatartásra nevelnék. De amíg egyetlen nap alatt Dunakeszi és Göd között 86 közlekedési szabálysértést regisztrálunk, és amíg az ország lakosságának fele a whiskys rablónak drukkol, nehéz jogkövetésről és a magántulajdon szentségéről beszélni. Addig azt sem tudom megjósolni, hogy emelkedni vagy csökkenni fog Gödön a bűnözés. Minél nagyobb egy település, annál magasabb a bűnelkövetések száma. Itt főleg az úgynevezett utazó bűnözés okoz gondot.
- Mit lehet tenni ellene?
- A megelőzés az egyetlen biztos védekezés. Jobban kellene vigyáznunk saját és egymás vagyontárgyaira, és bejelentésekkel, észrevételekkel segíteni a rendőrség munkáját. Ha senki nem lát, nem hall és nem tud semmit, akkor bottal üthetjük a tettesek nyomát. Az őrsünk működését az itt élők, eredményeink alapján fogják megítélni. Ha úgy érzik, hogy jól dolgozunk, reméljük több polgárőr áll majd mellénk. Járőrkocsi cirkál a városban éjjelente, meghatározott útirányterv alapján. A lakosság a 345-115-ös, illetve a 107-es telefonszámon hívhat bennünket.
"Szolgálunk és védünk", azt azonban senki ne várja, hogy minden ház ajtajába rendőrt állítunk. r.

DROGVESZÉLY

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tudod mi a drog?
Drognak nevezünk minden olyan szert, amely ha a szervezete kerül, megváltoztatja annak működését.
A drogok lehetnek legálisak (a drog előállítását, terjesztését és fogyasztását az adott ország törvényei elfogadják), például a kávé, a cigaretta és az alkohol, valamint a szerves oldószerek és a központi idegrendszerre ható pszichoaktív gyógyszerek. Az illegális drogok jogilag, társadalmilag és orvosilag el nem fogadott szerek. A drog veszélyessége nem attól függ, hogy legális vagy illegális.

Ma Magyarországon társadalmilag legveszélyesebb legális drog az alkohol.

A drogok típusai:

Mikor beszélünk kábítószer-élvezetről, narkomániáról?

Drogfüggővé válni fokozatosan végbemenő folyamat, nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem fokozatosan, ahogy a test és a szellem a drogra hangolódik.

Miről veheted észre, hogy barátod, iskolatársad esetleg drogfogyasztó lett? Melyek az arra utaló jelek:

• fáradékonyság, álmatlanság, gyulladt, véres szemek, sápadt arc, szédülés, gyomorpanaszai vannak, ragasztóanyagot látsz a ruházatán, jellegzetes a lehelete (aceton vagy ragasztóanyag), részegséghez hasonló állapot alkohol nélkül, szokatlan pirosság, szárazság a száj, az orr és szem körül, elhúzódó száraz köhögés, elkent beszéd, hirtelen iskolai teljesítményromlás, iskolakerülés, csavargás, titkolózás, szokások és az életmód megváltozása.

Hová fordulhatsz segítségért, vagy ha Te is segíteni szeretnél?
Több drogmegelőzéssel és drogleszoktatással foglalkozó intézmény van hazánkban. Fordulj bizalommal a családorvoshoz, iskolaorvoshoz, a védőnőhöz, vagy információért az ÁNTSz megyei intézeteiben működő egészségvédelmi osztályokhoz.
Segíteni fognak!

Segítő Szolgálatok

ITT A GÖDIEK BESZÉLNEK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Képviselő úr!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Barabás Róbert vagyok a Göd Város Alba Kerti Érdekvédelmi Egyesület elnöke. Az egyesület kényszerből alakult 1999. augusztus 28-án az Alba parki ingatlantulajdonosok kezdeményezésére, mivel akkor tudtuk meg, hogy a Polgármesteri Hivatal elidegeníti a nyaralóink előtti területet, és csak mint egyesület tudunk érdekeink védelmében hatékonyan fellépni.
Minket nagyon érzékenyen érint a testület döntése, melynek végrehajtása esetén 30-35 év munkája – a nyugalmunk, a csend, a tiszta levegő, a pihenés, kikapcsolódás az éves nyaralásunk – megy veszendőbe. Erőszakosan megváltozik a természet rendje, a táj varázsa, felborul annak egyensúlya, egy olyan mesterséges területet kívánnak kialakítani, amelyből „menekülünk” minden hétvégén a telkünkre.
Úgy gondoljuk érthető, hogy miért tiltakozunk döntésük ellen. Önök sem örülnének, ha egy hasonló szituációban lenne részük, oly módon, hogy semmilyen információt nem kaptak. A hátuk mögött születne egy döntés, s mint derült égből villámcsapásként jön a hír, mely ellen utólag már semmit nem lehet tenni. Annak idején azért ott, – ahol jelenleg is látható, – került sor a területen az első „osztás” kijelölésére, mert a terület árvízvédelmi, természetvédelmi és talajszerkezeti szempontok miatt alkalmatlan építkezésre, az Önkormányzatnak jelenleg is érvényes építési tilalmával.
Miért döntöttek mégis így?
Mert így két legyet ütnek egy csapásra. A terület is rendeződik, és pénzt is kapnak érte. Mert forráshiányos Göd városa is.
Tudjuk. Azt is, hogy nincs sok lehetősége az Önkormányzatnak bevételekhez jutni.
Mégis úgy gondoljuk, nem ez a megoldása a gondoknak.

Egy mesét mondok erről. A család, akiről a mese szól öt tagú, a mama is a papa is dolgozik, három gyerekük van, iskolások. Anyai ágról örököltek két Szinyei Merse tájképet. A család pénzügyi helyzete az Önkormányzatokéhoz hasonlóan, mindig szűkös. Egyszer csak a szülők, se szó se beszéd eladásra kínálták az egyik festményt, amely egy festőien szép Duna-parti tájat ábrázol, erdővel, szigettel, nyaraló épületekkel, szemben a Pilisi hegyekkel.
Mivel kell a pénz, jóval áron alul tudják csak értékesíteni a képet. Akadt is vevő, aki tisztában volt a kép értékével, kapva kapott az alkalmon. Ő nagyon jó üzlethez jutott. A gyerekek mire észrevették az üres falat, már késő volt. A papa a felvett előleget már el is költötte.
A legidősebb gyerek kérdésére, – aki már 18 éves – hogy képzelték a dolgot, semmi megkérdezés, semmi megbeszélés, hisz az a kép családi örökség, az övék is, válasz, csak így tudtuk fizetni a személyzetet, a ti iskoláztatásotokat, a sportolásotokat, csak így tudtam kifizetni a családi „konditerem” utolsó részletét. Sajnos el kell adnunk a másik képet is, amely egy ifjúsági tábort ábrázol játszó gyerekekkel, meg az apróbb értékeinket is egymás után. A gyerekek, akik állandóan gyönyörködtek a csodálatos képek látványában, megnyugtatta őket, azt kérdezték szüleiktől:
miért kell három fős személyzet, amikor egy is el tudná látni a feladatot?
Miért nem a szomszéd néni, – aki vállalná is a munkát – dolgozik nálunk? Neki nem kellene fizetni az utazás költségét.
Miért nem tartjuk be az év eleji megbeszélt és elfogadott családi költségvetést, vagy rosszul terveztünk?
Miért kellett a „konditerembe” olyan drága gépeket venni, amiket nem tudunk kifizetni?
Miért akarunk felvenni egy újabb hatalmas kölcsönt, ha még a régit sem fizettük vissza, csak további nehézségeket okozunk magunknak?
És a legfontosabb, ha mindent eladtatok már, mi lesz holnap és holnapután?
Nekünk a jövő generációjának mi marad abból, ami az őseitek rátok bíztak, hogy jól gazdálkodjatok velük?
Ha valaki hasonlóságot vél felfedezni valamiben is, az csak a véletlen műve.

A Simex ajánlata is egy szép mese. A valóság az, hogy kiszolgáló pavilonokra a területen nincs igény, ami eddig volt is, tönkrement. A Kincsem kifőzde sem üzemel hétvégén. A Duna-Ipoly menti Környezetvédelmi Hivatal nem engedélyezi a parti sétány megépítését, nem engedélyezi az őshonos fák kivágását, nem lehetséges a meredek területek feltöltése sem. Ez a tény nagyban megnehezíti a nagyon gyenge talajon a nehéz, hatalmas épületek megépítését. A kényszerből beépítésre kerülő betontömeg a talaj alatti vízréteget zárja el, ennek következményei beláthatatlanok. A vadregényes táj megbontásáért, a tulajdonosoknak okozott értékvesztésért, a talajvizek által kialakuló károkért az Önkormányzatot terheli majd a felelősség. Ezeket a számlákat az érintettek be fogják nyújtani.
Tisztelt Képviselő Úr!
A fenti területen egy évben 2000-2500 ember tölt több, kevesebb időt. Őket képviselve kérem Önt, hogy vizsgálja felül előző döntését.
Még mindig jobb egy kevesebb veszteség, mint makacsul ragaszkodni egy hibás döntéshez, (a döntés „eredményét” visszaállítani nem lehet) és a későbbiekben sokkal többel megterhelni a város vezetését.
Kérem hallgasson a lelkiismeretére, ne engedje megváltoztatni a terület státuszát. Az ott élők mindenben támogatják a terület rendbetételét, csinosítását. Megértését és az együttműködését előre is köszönve, tisztelettel: Barabás Róbert Egyesületi elnök

Tájékoztató a Duna-parti lakótelkek kialakításáról

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Város Önkormányzata a Simex Kft-vel közösen lakótelkek kialakításáról döntött a Köztársaság utca végén a Duna-parton.
Hírek jelentek meg egy lakópark kialakításáról, ami sokakban joggal egy hatalmas beruházás képét jeleníti meg.
Erről azonban szó sincs, mindössze 9 telek értékesítéséről van szó a Duna-parton, a kerékpárút és a Duna közötti területen. Feltételezhetően gyönyörű villák fognak ott épülni, olyanok, amelyekre Göd joggal lehet majd büszke.
Megmaradnak a Duna-parti fák és a növényzet döntő többsége.
Megmarad nekünk, gödieknek a Dunára való lejárás lehetősége is. Ráadásul az önkormányzat is ebben a belvíz és a Kormány által pénzelvonó, „szűk esztendőbe“ jelentős bevételhez jut. A bevételnek rengeteg helye van, szociálpolitikától a belvíz probléma megoldásáig.
Az önkormányzat természetesen meszszemenőkig betartja az engedélyező szakhatóság előírásait és a rendezési tervre vonatkozó döntésnél figyelembe veszi az Alba-kerti érdekvédelmi szervezet véleményét. Polgármesteri Hivatal

Olvasósarok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Umberto Eco: A Foucault-inga

A Foucault-inga sorrendben a második regénye Eco professzornak, a világhírű olasz szemiotikusnak. Ezúttal nem egy gyilkosságsorozat tettesét, s a tettes indítékait, tervét kutatja a detektív, mint a „Rózsa nevé”-ben, hanem végső soron maga a Terv: az emberi történelem, sőt a Mindenség tervszerűsége válik meghökkentően kérdésessé.
Ha van Terv, akkor minden mindennel összefügg.
Ha van Terv, akkor nem kétséges, mi közük a templomos lovagoknak a hasszaszinokhoz, az alkimistákhoz a párizsi metróhoz, a titokzatos Saint-Germain grófnak Shakespeare-hez, a rózsakereszteseknek Arséne Lupinhez, a druidáknak az Eiffel-toronyhoz, a Föld forgását bizonyító Foucault-ingának... Kihez, mihez is? ... Ha van Terv, minden kiderül. „... Mágikus regény a mágiáról, titokzatos regény a titokról és a képzelet kreativitásáról, mozgalmas és fényes regény a föld alatti világról...” (Jacques Le Goff) Németh Nelli

A ’99-es cserkésztábor

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Augusztus elején a gödi cserkészcsapat elindult a kéthetes nagytáborba.
Úticélunk a soltvadkerti Büdös-tó strandja volt. A tábor egy tó mellett feküdt, ahol mindennap fürödhettünk, és játszhattunk. De nem csak ebből állt ám a mi táborunk.

Több túrát tettünk meg az itt eltöltött tíz nap alatt. Vasárnap a soltvadkerti templomban szentmisén vettünk részt, amit városnézés követett. Első túránkon Kiskőrös felé vettük utunkat, ami 18 kilométer volt. Itt megnéztük nagy költőnk, Petőfi Sándor szülőházát, és a mellette lévő emlékmúzeumot.
Vittünk egy 1848-ban kiadott Petőfi kötetet, amit a múzeumnak ajándékoztunk.
Későn és fáradtan értünk haza, ezért a következő nap pihenő nap volt, amit a táborhelyen töltöttünk el. Kiskunhalasra vonattal mentünk. Itt először a csipkemúzeumot látogattuk meg. Ahol megtudtuk, hogy van olyan csipke amit több mit öt évig csinálnak. Továbbmentünk a Thorma János múzeumba. Miután megtekintettük, megebédeltünk és folytattuk utunkat egy szélmalom felé. Kiderült, hogy ez a malom még ma is működőképes, és sokkal finomabb lisztet őröl, mint a mai gépek.
A táborainkban már szokásossá vált, hogy van egy kétnapos portya. A mostani Bocsára vezetett. Reggel lovas kocsi jött értünk, ami egy tanyára vitt minket. Ott láttunk olyan állatokat, amelyeket még soha, például: szőröscsirke. A csomagjainkat a tanyán hagytuk, és elmentünk kocsikázni az ősborókásba. Dél körül, mikor visszaértünk a tanyára, meggyes- és almás pite várt minket.
Ebéd közben elmesélték, hogy ezt igazi kemencében sütötték. Délután elindultunk a vadon felé, ahol az éjszakát töltöttük. Az út egy részén méhkaptárak övezték, ahol csöndben kellett lenni. Ez a lányok számára nehézkes volt, de megemberelték magukat.
Vacsorára magunk készítette kolbászos paprikás krumpli volt. A tábortűz után a szabadég alatt aludtunk. Másnap dél körül már a tóban fürödtünk.
Hétvégén strandoltunk, játszottunk és cserkésztudásban gazdagodtunk.
Vasárnap Kalocsára mentünk, ahol megnéztük a székesegyházat, és az érseki palotát, amiben óriási könyvtár található.
Megnéztünk egy olyan tájházat, amit a kalocsai Pingáló Asszonyok kézzel festettek ki.

Elérkezett augusztus 11-e, a hazautazás napja. Miközben néztük a napfogyatkozást, megpillantottuk a magyar- és az izraeli szépségkirálynőt. Így minket már nemcsak a napfogyatkozás vakított, hanem a két szépség látványa is (főként a fiúkat). Mindenki sok szép élménnyel tért haza. A ’99-es tábor is jól sikerült. Bednárik Zsófia & ifj. Bednárik István

CSERKÉSZTOBORZÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi 801. sz. Losonczy István cserkészcsapat 1999. szeptember 25-én 20 órakor a szombat esti szentmise után az alsógödi katolikus templomban cserkésztoborzót rendez.

Szeretettel várunk minden érdeklődő fiatalt a kisiskolásoktól az egyetemista korúakig.

Ha unatkozol, ha barátok után vágysz, ha szeretnél tartozni valahová, ha szeretsz játszani, ha szereted a kihívásokat és még kirándulni, táborozni is szeretsz, akkor köztünk a helyed!

A Művelődési Ház kulturális ajánlata

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

KIÁLLÍTÁS: Göd Környéki Kézművesek Bemutatkozó Kiállítása nyílik 1999. szeptember 24-én (pénteken) 17.3o-kor a József Attila Művelődési Házban (Göd, Pesti út 72.)
A kiállítást megnyitja: Csupor István a Magyar Néprajzi Múzeum főmúzeológusa
A kiállításon:


A megnyitón fellép: Kiss Gergely Márton, a népművészet Ifjú Mestere, Czinóber Klára ének, Mráz József furulya

OKTÓBER 2-ÁN 10 ÓRÁTÓL A KIÁLLÍTÓK KÉZMŰVES BEMUTATÓT ÉS FOGLALKOZÁST TARTANAK . A PROGRAMOKKAL KAPCSOLATBAN VÁRJUK ÉRDEKLŐDÉSÜKET, JELENTKEZÉSÜKET.
CÍMÜNK: 2131 GÖD, PESTI ÚT 72, TELEFONUNK: 27/336-478

150 éve történt szeptemberben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kossuth LajosA mohácsi csatában 25 ezer magyar vitéz vett részt és vesztette életét a főparancsnokkal és a királlyal együtt.
A temesvári ütközetben negyvenötezer magyar honvéd maradt alul az osztrákokkal szemben, mert a váci csata óta jóformán alig ettek valamit, sokan éhen haltak, a földeken kiásott krumplit ették nyersen. A hadiipar orosz kézre jutott és a győzelemmel kecsegtető ütközet közepén elfogyott a lőszer. Haynau szerte az országban plakátokon utasítja mindazokat, akik 1948 októbere óta részt vettek a forradalmi cselekményekben, hogy jelentkezzenek a haditörvényszékek előtt.
Kossuth és kísérete augusztus 17-én lépte át a török határt harmincegy politikus társával, mintegy ötszáz különféle rangú tiszttel, 3400 honvéddel, 800 lengyel és 409 olasz légióssal. A mai Bulgária területén, Viddinben telepedtek meg átmenetileg.
Kossuth innen írt levelében elítéli Görgeyt a fegyverletételért, és további küzdelemre buzdítja az ország népét. Klapka György eléri, hogy a komáromi vár teljes állománya szabad elvonulást, kegyelmet kap és ezért aláírja a vár átadásáról szóló megállapodást.
Az emigrációban elterjed a hír, hogy a törökök nem adják ki az osztrákoknak azokat, akik áttérnek a mohamedán hitre. Kossuth megtagadja az ajánlatot. Az osztrák és orosz nagykövetek megszakítják a diplomáciai kapcsolatot Törökországgal. Haynau már több elfogott honvédtisztet, sőt a boglári katolikus plébánost is kivégeztette.
Palmerston angol miniszterelnökVilágos után pedig hét vérbíróságot szervezett. Elindul az ártatlan hősök mészárlására. Véget ért a magyar nemzeti hadsereg utolsó küzdelme, amikor a honvédek a hazáért haltak.
A nagy francia író mondta a hetvenes években: „Azt képzeljük, a hazáért halunk meg; a gyáriparosokért halunk meg.” De ez 1849. szeptemberében még távol volt. 1848. december 7-e és 1854. április 27-e között 162 politikai kivégzés történt.
De ki tudná a vértanuk számát pontosan megállapítani?
Hányan tűntek el nyomtalanul, titkon, ítélet nélkül?
Csupán Erdélyben lőttek agyon kihallgatás, ítélet nélkül huszonnégy református papot egyszerre.
Ki tudná azok számát, akiket a felbujtott oláhok, szerbek mészároltak le, vagy a bujdosás, a száműzetés sírba tevő nyomora ölt meg?
Palmerston angol miniszterelnök ismételten nem hazudtolja meg magát, nem osztja az orosz nézetet a vérengzés leállításáról. Kijelentette: nincs mód arra, hogy diplomáciai úton fellépjenek a magyarországi osztrák kegyetlenkedések ellen. Bátorfi József

ELŐDÜNK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nemrégen érte utol településünk lakóit a városi rang. Az itt élő emberek tudata már régen megelőzte a lehetőségeket. Íme itt a bizonyíték: Eredeti formájában mutatjuk be az 1909. szeptember 15-én, azaz éppen kilencven évvel ezelőtt megjelent „Felsőgöd és Környéke” című „Társadalmi és Közgazdasági Közlöny” első számának címoldalát.

A laptulajdonos a „Felsőgödi Családotthon Településeinek Egyesülete” volt, Budapesten, a VII. kerületben szerkesztették és adták ki.
Felelős szerkesztő HEYEK EDE.
A nyolc oldalas lap minden hó elején jelent meg. Előfizetési díja egy évre 3 korona volt. A díj értékét ma nehéz megítélni. Látni fogjuk, hogy adakozáskor a 20 fillér is említésre méltó volt akkoriban.
A Monarchia – úgy tűnik – ereje teljében a korrupció szinte a legnagyobb Európában és hárommillió magyar állampolgár próbált meg javítani helyzetén úgy, hogy Amerikába menekült. A városi tudatot elsősorban a volt budapesti lakosok hozták magukkal, és azonnal hadakozni kezdtek a helyi, pontosabban a sződi „felsőbbséggel”, a MÁV vezetőségével és másokkal az itt egységbe tömörült egyének érdekében.
A „Beköszöntőben” írja a lap: „1907. év június havában tettük meg az első kapavágásokat”… „a második esztendő feladatai közé tartozott a talajviszonyoknak megfelelően, a fák beültetésével való kísérletezés, a terület rendezése, vízellátása, utcák, utak kihasítása s főleg az otthon népesítése, a telepesek számának szaporítása.
” Ugyanezen évben már működött az elemi népi iskola és 1909. február havában létrejött a lapalapító a „Felsőgöd és környéke takarék és házépítő szövetkezet is.”
A lapot indító szerkesztőségi cikk már az első bekezdésben leírja a máig ható alapigazságot:
„Köztudomású dolog, hogy a sajtó a leghatalmasabb védőeszköz közügyek megvédelmezésére s kitűnő eszköz a társadalmi élet fejlesztésére s a közgazdasági eszmék megvalósítására”,
majd így folytatja:
„Mi a közönség szolgálatában állunk s kötelezettséget vállalunk, hogy jó, kimerítő s tájékoztató újságot adunk Felsőgöd és környéke iránt érdeklődők kezébe.”

A mai Gödi Körkép hasonló szerkesztési alapelvek szem előtt tartásával indult, és ma is ez a célja. Lássuk, mire megyünk, mire mentünk, tegyünk összehasonlításokat. Szíves engedelmükkel havonta adunk majd összefoglalót a kilencven évvel ezelőtti gödiek küzdelmeiről.
1909-ben máris bővíteni kellett a lakossági adakozásból létrejött iskolát. Mogyoródi Antal Duna úton épített új lakóházának utcára eső 52 m2 alapterületű szobáját és 12 m2 alapterületű első szobáját kellett bérbe venni. A tandíj egy gyermek után évi 10 korona, két gyermek esetében 16 korona, három gyermek után 20 korona volt. A vasúti alkalmazottak gyermekenként 6 koronát fizettek. 1909. július 4-i nyári ünnepélyen az iskola fejlesztésére valamint tűzoltó fecskendő vásárlására 373 korona 89 fillér gyűlt öszsze. A legnagyobb adomány 40 korona volt. A teljes összeget 52 fő adta össze. Ezen kívül dr. Szécsi Kálmán Magyarország fali térképével és 54 darab tankönyvvel ajándékozta meg az iskolát. Ez volt induláskor a legfontosabb. Bátorfi József

Számadás a termálfürdőről Hogyan tovább?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Van mit felújítaniA gödi termálfürdő körüli bonyodalmakról nemcsak a helybeliek, de a TV révén szinte az egész ország tudott. Ennek „köszönhetően” Göd országos hírű lett... Hosszú hetek teltek el a nyári nagy melegben, míg a viták rendeződtek és végre-valahára a nyár derekán a strand kinyithatott. A „vihar” lecsendesülésével a strand éli a maga szokásos életét, ismét fürdőző gyerekek, komótosan úszó felnőttek, a meleg vízben üldögélő idősek népesítik be a fürdőt. Mire e sorok megjelennek – a „vénasszonyok nyará”-nak alakulásától függően – a szezon végeztével már csak hírmondóban akadhat pár fürdőző. Ha nem is mostanra, de a jövőre tekintve érdekesnek tűnik a fürdő új vezetőjétől, Nyári József úrtól pár információt beszerezni a tapasztalatokról.
– Kérem, mondja el, hogy milyen állapotban vette át a fürdőt?
– Az átvételkor az Önkormányzat a strand állapotát videóra vette, amin látni lehetett, hogy 5 évvel ezelőtt, tehát a strand átadásakor a mostaninál jobb állapotban volt a fürdő.
– Milyen az átlagos forgalom?
– Hétvégeken, főleg vasárnap nagy a forgalom, jó időben 2500-an is jönnek, hétköznapokon 900 körüli a fürdőzők száma. A fővárosból is sokan jönnek, jobbára gépkocsival. A vonattal érkezők Felsőgödön szállnak le, onnan busszal jönnek be a strandra, lévén napi több buszjárat is a fürdőbe.
– Értékelik-e a strandolók a sok kedvezményt? Mint tudjuk, korábban jóval kevesebb volt az engedmény.
– Érdekes módon pont a kedvezményekkel vannak a problémák. Így gyakran tapasztaljuk, hogy a bérlettel többen akarnak bejönni, de volt rá példa, hogy a 17 órától érvényes árat valaki már 17 óra előtt igényelte (jobban mondva: követelte). Sok probléma adódik abból is, hogy nagyon sok szülő a gyermekmedencébe akar beülni a gyerek mellé. Egyébként 2 év alatt ingyenes a fürdő (korábban a korhatár 1 év volt). Ezen felbuzdulva nemritkán 5 éves gyerekekkel is ingyen akarnak bejönni, bizonygatván meglett korú gyermekük csecsemő mivoltát. Gyakran a 30 évesek gyerekjegyet, a deli 45 évesek pedig nyugdíjas jegyet kérnek. Hiába van kiírva, hogy a kedvezményekhez az igazolványokat fel kell mutatni, erre sokan nem hajlandóak, s felkérésünkre többnyire illetlen szavakkal illetnek bennünket.
– Véleménye szerint jövőre megmaradnak az idei mérsékelt árak?
– A jövő évi árakra vonatkozóan nem tudok nyilatkozni, ebben az Önkormányzat illetékes. Jelenlegi áraink a szolgáltatás színvonalához igazodtak.
– Milyen halaszthatatlan munkákat kell a szezon végeztével elvégezni?
– Zömmel földalatti munkák, nevezetesen a befolyó csövek javítása, cseréje, minthogy az erős vízkövesedés miatt sokszor eldugulnak. Amikor 5 éve az Önkormányzat a fürdőt átadta, akkor a gyermekmedence csempézett, a felnőtt-medence csempézett és felfestett úszósávval ellátott volt. Sajnos a medencék alját (eléggé „alpári” módon) lebetonozták. A gyermekmedencét sikerült lefestenünk, azóta ott a víz nem látszik piszkosnak. A felnőtt-medencében erre nem volt lehetőségünk, mivel igen hosszú időt vesz igénybe a feltöltés. Amikor nyáron átvettük a fürdőt, a rendelkezésre álló 42 óra alatt képtelenek lettünk volna-e legalább 3 napot igénylő munkára.
– Milyen más műszaki problémák adódnak?
– A befolyó részeknél is problémák vannak, jelenleg az algátlanítást nem lehet velük megoldani. Ezeket a munkákat télen szeretnénk elvégezni azzal a szándékkal, hogy a jövő évi nyitáskor a strand olyan állapotba kerüljön, mint 5 évvel ezelőtt volt, amikor az Önkormányzat átadta a strandot.
– Van elég pénz a javításra?
– Összességében a munkák annyi pénzt visznek el, hogy korszerűsítésre már nem gondoltunk, a bővítésre vonatkozó döntésekben pedig kizárólag az Önkormányzat illetékes.
– Hogyan tudják a strandot nyereségesen működtetni?
– Nekünk jóval nehezebb nyereségesen működni, mint a korábbi bérlőnek, mivel 13 dolgozónk után TB-t, adót kell fizetnünk, ami korábban nem volt jellemző, s a jegyeket a pénztárgépbe beütjük, azok után ÁFÁ-t kell fizetni, ami korábban szintén nem volt megszokott.
– Mi a véleménye az egész évi üzemeltetésről, a fürdő „téliesítéséről”?
– Előtervi szinten most készítjük a téli üzemeltetés, pontosabban az öltöző fűtésének költségvetését. Az biztos, hogy téli üzemeltetés esetén kezdetben még nem lesz nyereséges a fürdő.
– Egyáltalán télen lesz elég vendég?
– Az általános iskolások testnevelés órákon ingyen jöhetnek a strandra, amit csak helyeselni tudok. Ha télen is üzemelünk majd, akkor is ingyen fognak az iskolások jönni, ami természetesen komoly bevételkiesést jelent. Az iskolások többsége nálunk tanul meg úszni, ennek köszönhetően a 3-4. osztályos korosztályon felül szinte már mindenki tud úszni.
– Télen a gyerekeken kívül kikre lehet még számítani?
– Várhatóan főleg a környékbeli idős emberek jönnek nagy számban, de fürdőnk jó hírének terjedésével remélhetőleg mind többen keresnek majd fel bennünket a téli szezonban is. A Gödi Körkép olvasói, de újdonsült városunk lakói bízvást remélik, hogy jövőre időben fog kinyitni a strand, tömegével várva a fürdőzőket. Dr. Kölcsei Tamás
* * *
Mint Markó József képviselőtől, a strandot üzemeltető TESZ vezetőjétől megtudtuk, a meleg vizű strand szeptember 30-ig mindkét medencével este 7 óráig üzemel.
Ezt követően csak a meleg vizű medence áll az úszni vágyók rendelkezésére. A további, téli üzemeltetés sorsa, a legközelebbi testületi ülésen dől el.
De bizakodhatnak a strand szerelmesei, mivel a tervek szerint, szaunával, hajszárítókkal felszerelt, fűtött öltözőkkel és a medencékhez vezető műanyaggal borított kifutókkal bővül majd a télen is nyitva tartó fürdő.

TERMÉNY, VIRÁG ÉS KÉZIMUNKA KIÁLLÍTÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Alsógödi Dunakanyar Kertbarát Klub szeptember 10. és l4. között rendezte meg az idei termény, virág és kézimunka kiállítását a József Attila Művelődési Házban.

Az esemény megnyitójára zsúfolásig megtelt az emeleti kiállító terem. Arató Ernőné, a Klub elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Szegedi Sándor, polgármester megnyitotta a kiállítást és átadta a kiállító kertbarátoknak az Emléklapokat. A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége elnökhelyettese, a „Kerti Kalendárium” főszerkesztője is üdvözölte a kertbarátokat, és átadott néhány hasznos tájékoztató füzetet a kertészkedés segítése céljából.
A megnyitóra eljött a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke, a Nagymarosi Kertbarátok küldöttsége, valamint az Esztergomi Kertbarát Klub 9 tagja. Elnökük köszöntötte a gödi kertbarátokat, ajándékkal és az esztergomi kertbarátok meghívójával kedveskedett.
A 60 tagú Alsógödi Kertbarát Klub tagságából ez alkalommal harminc ketten - köztük több házaspár – hozták el féltő gonddal nevelt „büszkeségeiket”. Finom süteménnyel, zsíros kenyérrel, pálinkával, borral, üdítővel, kávéval, konyakkal kedveskedtek a megnyitó vendégeinek.
A terménybemutatót több mint százan tekintették meg, köztük az óvodások és az iskolások is, valamint Speiczer Lajos a Kertészek és Kertbarátok Pest Megyei Szövetségének elnöke.
A látogatók gyönyörködhettek a szebbnél szebb vágott és cserepes virágokban, megcsodálhatták többek között a hatalmasra nőtt zöldségeket, tök különlegességeket, a hamvas gyümölcsöket, a télire gondosan eltett lekvárokat, savanyúságokat és – bizonyára a kertészkedéstől mentes téli estéken készült – kézimunkákat. Antal György Bálint

MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI ÉS NÖVÉNYVÉDELMI SZAKTANÁCSADÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szeptember vége. Gondoljunk a jövőre.
Állítsuk össze az őszi telepítéshez szükséges gyümölcsfaoltványok, cserjék listáját.
Megkezdhetjük a gödörásást. A gödör méretével ne takarékoskodjunk. Legjobb a 120x120 cm alapterületű és legalább 70 cm mély gödör.
Folyamatosan érnek a körtefajták is. A gyümölcsöt szállítsuk óvatosan. A mogyorókat is elkezdhetjük rázogatni, és ezt minden nap tegyük meg, és szedjük fel a mogyorót. A mogyoró és a dió idén bőven terem. Megkezdhetjük a kovadó dió verését.
A már leszüretelt alma- és körtefák védelméről se feledkezzünk el. Ilyenkor a varasodás és a kaliforniai pajzstetű károsításának vannak kitéve.
A permetezést Ditháne M-45 és Bi 58 EC kompozíciójával végezhetjük el, s ez egyúttal a takácsatkák ellen is hatásos.
A most szüretelendő alma és körte szedésekor is fontos a gyümölcs átválogatása. Helyes, ha már szedés közben válogatunk. Gondoljunk arra, hogy hosszabb ideig csak teljesen egészséges, sérülésmentes, kocsánnyal szedett gyümölcs tárolható.
A ribiszke egész évi növényvédelmi munkáit egy mechanikai eljárással szükséges kiegészíteni.
Ilyenkor már jól látható az üvegszárnyú ribiszkelepke hernyóinak kártétele. A vesszők, hajtások elsejében most a fiatal hernyók károsítanak. Könnyen elpusztíthatjuk őket, ha a fertőzött részeket kivágjuk és elégetjük. A károsított veszszőrészek a felületükön látható lyuk, rágcsálék és ürülék alapján könnyen felismerhetők. A.Gy.B.

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

LABDARÚGÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

PILISCSABA IFI – GODI SE IFI 2 : 1 (0:0)
Gól: Lénárt Cs. Vas – Végh, Mároki, Marton – Barankó, Rosenczweig, Kuskó, Orlik – Kőrös, Lénárt A., Lénárt Cs. Csere: Takács, Nagy. Két védelmi hiba megpecsételte a gödi csapat sorsát. Egy bedobás és egy pontrúgás után született a hazai két gól. A döntetlen eredmény jobban megfelelt volna a mérkőzés képének. Mároki a mezőny legjobbja volt.

PILISCSABA – GÖDI SE 3 : 3 (1 : 1)
Gól: Hegedűs, Piros, Varga. Kovács – Egervári, Sallai, Orbán, Tuza – Varga, Lakatos, Szádóczki, Horváth – Hegedűs, Piros. Csere: Szabadi, Laczik, Krasnyánszky. Háromszor vezetett a vendég GÖDI SE, de a hazai csapat a védelmünk és a kapus megingásait könyörtelenül kihasználta. A végén még szerencse is kellett a pontszerzéshez. A játékvezetés színvonala elmaradt a két csapat játékától. Jók: Sallai, Hegedűs, Piros. A GÖDI SE változatlanul vezeti a tabellát.

GÖDI SE IFI – SZOB IFI 1 : 2 (0 : 2)
Barankó – Végh, Marton, László – Rosensweig, Kuska, Kőrös, Orlik – Makka, Bartus, Lénárt A. Gól: Bartus. Csere: Veres, Benkó. Jó: Barankó. A meggyengült ifjúsági csapatnál az akarás hiányzott.

GÖDI SE – SZOB 2 : 1 (0 : 0)
Kovács – Egervári, Sallai, Tuza – Bagócsi, Horváth G., Varga, Orbán – Piros, Krasnyánszky, Hegedűs. A járási bajnokságból felkerült Szob szervezetten játszott. Szép lövéssel megszerezték a vezetést is, 10 perccel később szögletből fejessel Horváth G. egyenlített. A 75. percben Hegedűs kapásból elemi erővel lőtt a hálóba. A 4. győzelem is megszületett. Gól: Horváth, Hegedűs. Jók: Bagócsi, Horváth G. Hegedűs. Antal György Bálint

Bajnokok és válogatottak gödi mezben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ha már az NB I nem jött össze adminisztratív módon, akkor a pályán kell kiharcolni a felsőbb osztályba jutást.
Nagy vonalakban ez lesz a mottó a Gödi SE kosárlabda-szakosztálya számára az 1999/2000-es bajnoki idényben. A Gödi Körképben már szó volt arról, hogy az NB I/B-ben szereplő Százhalombatta játékjogát megvásárolva a gödi kosarasok egyet előrelépve indulnak, de ehhez túl komoly tőkére lett volna szükség, mégpedig hirtelen, a nyári uborkaszezonban.

Maradt a legtisztább megoldás: a Göd újból az NB II-es bajnokságba nevezett, s a parketten célozza meg kiharcolni a feljutást.
Ehhez azonban már nevek is kellenek.
Hozzá kell tenni a távozók listája sem rövid. KABÁCS ZOLTÁN és BÁRSONY BALÁZS már a nyár közepén távozott, GULYÁS FERENC pedig frissen választotta azt a budapesti, EuroStar nevű gárdát, amely a battaiak játékjogát megvásárolva indul az NB I/B-ben.
S ahol játszik az a PUSKÁS ARTÚR is, aki Gödre igazolt, mint az utánpótlásért felelős tréner. A mini- és a kadettcsapatot edzi, őt láthattuk a városavató ünnepségsorozat keretében megrendezett kosárgálán is.
Az első csapat kispadján is új ember mutatkozik be: SZÓRÁTH EMIL, aki a Budafok edzőjeként volt már első osztályú (NB I/A) tréner is, s egyben a gödi szakosztálymenedzser, dr. Megyery Csaba mestere is. Most is az immár, mert a klubvezető is újból edzésbe állt. S az új edző nem is ígért keveset: feljutó csapatot akar csinálni a játékosállományból. Magas hőfokon izzó stílust látva nem beszél a levegőbe.
S a végére maradtak a nagyágyúk, akik valóban ezen írás csattanóját képezik, s akik jóvoltából nyugodtan kijelenthetjük: NB I-es szintű együttes jött össze Gödön. Százhalombattáról, azaz az NB I-ből érkezett KISS PÉTER, nevével ellentétben a maga 207 centijével igazi jelenség.
Névrokona sem kevésbé magas, KISS ATTILA, szintén Battán játszott az elmúlt idényben, ám korábban háromszoros magyar bajnok volt az elmúlt évtizedforduló meghatározó együttesével, a Zalaegerszeg színeiben. Friss igazolás TURCSÁN ZSOLT, aki az A-csoportos, tehát legmagasabb osztályú, debreceni Pannon-Pipe DAKK mezét cserélte zöld-fekete-sárgára, s aki mellesleg 96-szoros magyar válogatott.
Szintén az utolsó pillanatban hagyta ott az NB I/B-ben játszó MAFC együttesét MIHÁLY GYULA, aki centerposzton igazi erősítés tíz fölötti magyar válogatottságával.
Az igazolások szándékosan posztokra történtek, s nem egy keretnyi új kosaras került Gödre, hogy a csapat ne váljon kizárólag idegenlégiósok együttesévé. Így, akik már eddig is a csapat szekerét tolták, s eztán is számításba jönnek az első csapatnál: FÜLPESI SÁNDOR, FARKAS DEZSŐ, NAGY RÓBERT, PERPÉK ATTILA, PÓLIK GYÖRGY, akik neve ismerősen csenghet azoknak, akik Dunakeszin ott ültek a Radnóti Gimnázium tornatermének lelátóján.
S itt kell megemlítenünk az egyik legfontosabb, de már sokszor említett változást: Göd új otthona a Huzella Tivadar Általános Iskola, mint a szakosztály, illetve annak utánpótlása számára bázis intézmény új tornaterme.

Ízelítőnek ennyi is elegendő a Göd számára szeptember 19-én kezdődött szezon elé. Az első hazai bajnoki találkozóra október 3-án, vasárnap 18,30 órakor kerül sor az Óbudai Kaszások ellen. A mérkőzések és az új igazolások részletes bemutatása a Gödi Körkép következő számaitól kezdve olvasható majd. Forgács Péter

Asztalitenisz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Megkezdődött az asztalitenisz Pest megyei I. osztályos csapatbajnoksága – sorsolás mellékelve.
A bajnokságra 16 csapat nevezett.
A Pest megyei Szövetség a nevezett csapatokat két csoportba – északi és déli – osztotta. Göd az erősebb északi csoportba került.
A bajnokság kiírása szerint a csoportokat 1-2. helyezettjei körmérkőzéseken döntik el az 1-4. helyezés sorrendjét.

A győztes csapat részvételi jogot nyer az NB III-ba való bekerülés osztályozó mérkőzéseire.

Göd – Kemence 13:5. A rajt jól sikerült, biztos győzelem született a bronzérmes Kemence csapata ellen.A gödiek közül Helmes Zoltán a tőle megszokott jó játékkal (a múlt bajnokságban a megye legeredményesebb játékosa volt) szett veszteség nélkül mind a négy egyéni mérkőzését megnyerte. A Szentendréről igazolt Bíró László beváltotta a hozzá fűzött reményeket, szintén megnyerte minden játszmáját 2:0 arányban. Kajári Balázs 50%-os sikert ért el, míg Fojt Attila egy mérkőzést tudott megnyerni. Párosban Göd-Kemence 2:0 Gulyás Miklós

Ha október, akkor futóverseny...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Crossfutás (országos verseny) Göd 1999. október 9. szombat Lassan hagyománnyá válik most már városunkban Gödön (még szokatlan a város), hogy ősszel országos futóversenyt rendez a Futapest Klub és az Önkormányzat a gödi vállalkozók támogatásával.

Futóversenyünknek országos jó híre van, ezt a jó szervezésnek és főleg a gödi vállalkozók adományainak köszönhetjük. Ez évben rendezvényünket felvették az országos sportversenyek listájára.
A versenyt rendszeresen hat kategóriában rendezzük: óvódások, kisiskolások, 14 éven felüliek, ill. korhatár nélkül két távon 5 és 20 km-en gödieknek külön díjazással. 20 km-en a gödi győztes vándorserleget nyer.
Verseny után 36 db díj, érmek és serlegek kerülnek a helyezettek birtokába. Ezen kívül a Futapest Klub ajándékokat sorsol ki a résztvevők között. A versenyzők a gödieken kívül az ország minden részéből érkeznek, ami igen jó idegenforgalmi hírverés városunk számára. Nagyon sokan jönnek családostól, így együtt futnak szülők a gyerekekkel.

Még mindig kevésnek tartjuk versenyünkön, az iskolák által szervezett részvételt, annak ellenére, hogy minden évben külön értesítjük az intézményeket. Úgy gondoljuk, hogy a kiskolásoknál kell kezdeni a futás megkedveltetését - mint minden sport alapját - és erre legjobb alkalom a versenyzés.
Versenyünket az alsógödi labdarúgópályán, ill. Göd térségében 1999. október 9-én, szombaton rendezzük, melyre minden sportolót és kocogást kedvelő sportbarátunkat meghívunk.

Versenyszámok:

Nevezés: 8–9,30 óráig az alsógödi labdarúgópályán.

Eredményhirdetés és ajándéksorsolás 14,00 órakor.
Támogatóink: Roll Lamell Kft., Csernus élelmiszer, Csányi József, Betűbolt, dr. Benis László ügyvéd, PARTNER csoport, XV Kamion, Dalnoki Autósbolt, MI-LA húsbolt, Edit virágüzlet, Pozsonyi Szikvíz.

A rendőrség által engedélyezett útvonalelzárás: Marignane-tér, Alagút u., Nemeskéri-Kiss Miklós u. keresztezés; Nemeskéri-Kiss Miklós u. földút csatlakozásánál. Időpont 10,00 – 13,30 óráig.
Útvonal: Rajt, Marignane-térről, Alagút utca, Nemeskéri-Kiss Miklós út, Perion Betonüzem mellett földúton tovább Csomádig és vissza. Ráth Tamás


<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/