Gödi Körkép 1999.szeptember 8.

Tartalomjegyzék


„Nagyon sok szállal kötődik ide az életünk”
Beszélgetés Göncz Árpád köztársasági elnökkel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szegedi Sándor polgármester átveszi a várossá válásról szóló okiratot a köztársasági elnöktõl  (a Vízió Stúdió felvétele)A várossá válás ünnepi rendezvényeire számos vendég érkezett hozzánk. Közülük Göncz Árpád köztársasági elnök látogatása volt a legjelentősebb. Nemcsak azért, mert - mint azt a Polgármesteri Hivatal hátsó falán elhelyezett márványtábla is bizonyítja - ő avatta várossá Gödöt, hanem azért is, mert hozzá hasonló magas rangú közjogi méltóság még nem járt településünkön.
Lapunk előző számában idéztük Göncz Árpádnak az ünnepi ceremónián elhangzott szavait. Ezúttal a köztársasági elnök úrral az ünnepséget követő fogadáson készült interjút adjuk közre.
- Elnök úr beszédében említette kötődését Gödhöz, hiszen Felsőgödön, az egykori Áldás utcában van a család nyaralója. Mióta jelent áldást az Áldás utca?
- Nem tudnám magának pontosan megmondani. Mi már a Nemes István utcába jártunk, de azt tudom, hogy az valaha Áldás utca volt. Azt hiszem, amikor apósomék megvették a házat még ezt a szép nevet viselte az utca, később kapta a Nemes István nevet. Nekünk ez a ház akkor nyert komoly jelentőséget, amikor én 1957 májusában bekerültem a börtönbe. Életfogytiglanra ítéltek, a feleségem dolgozott. Négy gyerek volt, egyéves a legkisebb. Ilyenkor nélkülözhetetlen egy nagymama segítsége. A gyerekek tulajdonképpen itt nőttek fel. A nagymama majdnem annyira édesanyjuk volt, mint a feleségem. Szabadulásom után magam is rengeteget jártam ki Gödre dolgozni. Amikor fordítottam, az udvari házba - ami egykor mosókonyha volt - vonultam el. A gödi ház ma is minden nagyobb ünnepen - Húsvét tartozik a legkedvesebbek közzé, mert akkor mindig együtt vagyunk - családi menedék. Ha valakinek dolgozni kell, ha egyetemi vizsgára készül, akkor mindig itt talál nyugalomra, csendre. De társaságot is lehet hívni, akár kerti hússütésre. Szép nagy gyep van. Tavaly-tavalyelőtt helyreüttettük. Ez eredetileg egy kis tornácos falusi ház volt. Azóta sorra bekerült először a víz, aztán a villany, fürdőszoba, most már bent van a telefon is. Ott áll a nagylányomék lakókocsija is, amit utazásaik alkalmával magukkal szoktak húzni. Nagyon-nagyon kellemes és kedves szomszédaink vannak. Első szomszédunk sajnos meghalt. Második szomszédunk, aki most is gondviselője a háznak, kintlévő gyerekeimnek és minden másnak. Ő is megözvegyült és minden szeretetével felénk fordul. A virágokat nagyon szereti. Ebben a rettenetes hajszában, amiben én is, és a feleségem is élünk, Isten áldása ez a hajlék. A felsőgödi temetőben nyugszanak feleségem, Zsuzsa szülei. Ide járunk ki halottak napján is. Úgyhogy nagyon sok szállal fűződik ide az életünk. Göd számomra egy békés szigetet jelent. A feleségemnek még fokozottabban, és mióta megvannak az unokák, már ők is kijárnak.
Göncz Árpád Köztársasági elnök úr- A huszadik század végén, amikor ebből a községből város lett, amikor még - talán - a családot követő fontos közösség a lakhelyünk, milyen reményei lehetnek a magyar és az európai embernek arra, hogy a közösség, közösség maradjon?
- Fogalmazhatunk úgy, hogy a nem létező közösség, közösség legyen. Minden olyan szerveződés amely, meleg emberi közösséget hoz létre, védelmet jelent a nagyon gyors tempóban, szinte az elképzeléseket meghaladó változásban, ami széthúzza nemcsak a családok, de a korcsoportok a gondolkozását is. Ma egy hétéves gyerek gondolkodása sokszor előtte jár annak, amit a magunk korosztálya akár felfogni, vagy használni tud. Ilyen körülmények között az időtlen értékek nagyon fontosak. Időtlen érték a család, időtlen érték a baráti közösség, időtlen érték a kapcsolat a közös érdeklődésűek között, a társadalmi felelősségű embereknek a gyöngébbek érdekében kifejtett munkájának a közösségei. Én egész életemben ezt próbáltam építeni és ezt csinálja a feleségem is gyakorlatilag az egész életével. Ő szociális gondozónak tanult és azt műveli. A Gödön élők száma az utóbbi két évben tudtommal kétezerrel nőtt, és minden bizonnyal tovább növekszik. Nem véletlenül. Az ilyen környezet, amelyben maguk élnek, lehetőséget ad az embernek, hogy ha ide kijön, a nagyvárosi személytelenségből elszakadjon, és ez a környezet valószínűleg elmossa azokat a társadalmi határokat is amelyek valamikor voltak. Én Gödön először Stümmeréknél jártam, még húszegynéhány éves koromban, látogatóban lent a parton, amely szemmel láthatóan - amennyire meg tudtam állapítani -, a gazdag emberek, a módos emberek negyede volt. A felső rész pedig a szakmunkásoké, kispolgároké, akik egy élet munkájával összespóroltak maguknak egy házra valót és igényelték maguk körül a zöldet. Erről árulkodnak a "Megkoplalta-lak" és hasonló feliratú házacskák. Ez ma már, ha végigmegyek Gödön, szemmel láthatóan keveredik. Gyönyörű villák és épületek vannak a felsői részen és beépültek a kis nyaralók az alsói részen is. Most azt hiszem nagyon sokat fog segíteni a személytelenség ellen az, hogy a NAGY személytelen út, a kettes kerülőútja megkerüli magukat, és a kettes átalakul voltaképpen Gödnek a kitűnően kiépített, portalan közlekedő útjává, amelyik legfeljebb Budapestet és Vácot köti össze egymással. Van még egy óriási szerencséjük. Budapest és Vác leveszi magukról az iskolaépítés gondját. Csak az általános iskolai oktatásról és óvodáról kell gondoskodniuk. Egyetem van elérhető távolságban, középiskola válogatás szerint szintén található a közelben, és így majdnem a legjobb közlekedési struktúrát élvezhetik akár Budapest, akár Vác irányába. Tehát az emberi, a közlekedési, az oktatási, a környezeti és egyéb adottságok is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy Göd ugyanolyan kedves, szép, nyugalmat adó menedék maradhasson az arra vágyóknak, mint eddig volt, csak a jövőben immár városi köntösben. Ráksi Katalin

Randevú a város polgármesterével

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szegedi Sándor polgármesterÜnnepség, ökumenikus istentisztelet, avatás, szigorú protokoll és biztonsági intézkedések mellett zajló vendégfogadás és még sorolhatnánk mi minden várt augusztus 20-án és 21-én Szegedi Sándorra.
A polgármesternek minden eseményen jelen kellett lennie. Az ünnepi forgatagban bokros, ám láthatóan örömteli teendői között azért a Gödi Körkép számára is szakított néhány percet.
- Hogy érzi magát?
- Kicsit fáradtan. Az elmúlt napokban, hetekben nem sok időnk maradt pihenni, de azt gondolom, hogy az ünnepségsorozat, a tornacsarnok avatás és az egész környezetünk talán mutatja, nem unatkoztunk. Roppant nagy boldogság az évezred küszöbén polgármesternek lenni, ráadásul egy olyan település élén amely épp most kap városi rangot. A várossá válás mindannyiunk életében meghatározó mozzanat. Nagyon jó érzés.
- Több mint egy hónapja sokan munkálkodtak a háromnapos eseménysorozat előkészítésén. Elégedett az ünnepségekkel?
- A kollégáimnak csak maximális köszönettel tartozhatok, nagyon-nagyon sokat dolgoztak ők is. Sikeres volt a rendezvénysorozat. Az augusztus 20-i eső ellenére is mintegy 3000 ember fordult meg a Petőfi utcában. Csak hálával tartozhatok mindenkinek, aki ebben a komoly munkában segített.
- És az ünnep elmúltával?
- Ugyanolyan munka kezdődik illetve folytatódik, mint azt a korábbi években megszoktuk. Az a fajta vagyok, aki nem szeret sokáig ünnepelni. Eltelik az ünnep, utána pedig végezzük a dolgunkat.
- Értsem ezt úgy, hogy nem is megy szabadságra?
- Szeptember közepére terveztem, de tartok tőle, hogy akkor is lesz olyan esemény, amely miatt halasztani kell a szabadságomat, úgy ahogy halasztom már 2-3 hónapja. • Hiába, a rang, a városi rang kötelez. • r.k.
Ezúton kérünk elnézést Szegedi Sándor polgármester úrtól, aki előző, a várossá válás eseményeiről beszámoló számunk megjelenését követően nehezményezte, hogy kevés és nem méltó helyen elhelyezett kép jelent meg róla a lapban.

Megkérdeztük az országgyűlési képviselőt

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az augusztus 21-i várossá avatás ceremóniájának és az azt követő fogadásnak vendége volt többek között Imre Zsolt, országgyűlési képviselő is.
Ő a szószólója a Parlamentben Vác, Sződliget és Göd - vagyis a kettesszámú választói körzet - gondjainak. Megkérdeztük a képviselőt, vajon Göd várossá válásával szaporodnak-e a gondjai?
- Azt hiszem, az új képviselőtestület és a polgármester munkáját is dicséri a városi rang elérése. Túl azon, hogy milyen feladatokkal kellett megküzdeni, látjuk az eredményeket: a meleg vizű strand kérdése megoldódott, rendeződni látszik a golfpálya ügye is, és a várossá avatás maga is idesorolható. A kettesszámú választókörzetnek, Göd városának, Göd polgárainak és nekem is nagyon nemes feladat lesz a várossá válás további gondjaival megküzdeni. Nagyon örülnék, ha "csak" ilyen problémákkal lenne dolgom.
- Ön Vácott él. Mit gondol, egy ilyen nagy múltú, szép, barokk város segítségére lehet a nagyközségből várossá lett településnek?
- Egyre világosabban látszik, hogy az állami keretek szűkülésével, a települési költségvetések apadó forrásai mind kevesebb lehetőséget biztosítanak. Egyfelől, a saját lehetőségek kiaknázása kínálkozik feladatul, másfelől - mint azt Gödöt üdvözlő szavaiban Lábai László Vác polgármestere is elmondta -, jelentős települési összefogásokat kell létrehozni. A kisebb településektől a régiókkal bezárólag. Társfinanszírozásokra is gondolnunk kell. Egyik sarokköve az Európai Unióba való belépésünknek, hogy hogyan tudjuk majd ezt települési szinteken megoldani. A magam részéről amennyire időmből futja, fogadóóráimon mind Vác, mind Sződliget, mind pedig Göd polgárainak változatlanul rendelkezésére állok, mint ahogy eddig is tettem.
Nagy örömömre nem kevés esetben sikerült már polgárok személyes ügyeit elintézni, illetve ügyeik megoldása érdekében lépéseket tenni. Ez a feladatom. r.

Kétségek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Polgármesterünk részéről már hónapok óta elindult az önkormányzati képviselők szisztematikus megdolgozása egy bizonyos üzleti vállalkozás megszületése érdekében.
Történetesen arról van szó, – szó szerint idézve –, hogy az önkormányzatnak „jó pénzért” meg kellene vásárolni a melegvizű strand körüli magánföldeket és „még jobb pénzért” eladni egy majdani befektetőnek, aki megvalósítja fejlesztési álmainkat. Az árkülönbözet tiszta bevétel.
Nos úgy tűnik nem kellett sokat várni a terv megfogalmazására. 1999. július 28-i dátummal megjelent a SIMEX HUNGÁRIA Kft. ajánlata.
Ennek az a lényege, hogy az önkormányzat 300 millió Ft hitelfelvétellel megvásárolna 30 hektár magánföldet, majd eladná a SIMEX HUNGÁRIA Kft-nek 630 millió forintért.
A területen kb. 240 telek kerülne kialakításra, melyeket 2002 őszére kellene eladni. Az ajánlat szerint erre a dátumra az önkormányzat a kamatos hitel visszafizetése után 300 millió Ft tiszta nyereségre tenne szert. Rengeteg megválaszolatlan kérdés halmozódott fel, amit szeretnénk megosztani a tisztelt olvasókkal.

Látnia kell a tisztelt olvasónak, hogy a pofonegyszerűnek látszó feladvány mennyi problémát vet fel a legnagyobb jószándék mellett is. Mindenki látni szeretné településünk gyarapodását, de a közpénzekre alapozott intézményesített telekspekuláció sikere az önkormányzat részére nem bizonyított.
A Gödi Lokálpatrióták Egyesületének képviselői az alábbi nyilatkozatot juttatták el az önkormányzathoz:
Álláspontunk szerint a SIMEX HUNGÁRIA Kft. ajánlata az érintett telektulajdonosok egyértelmű és egyoldalú érdekszövetségének sugallatára készült annak érdekében, hogy a jelenleg még bizonytalan értéket képviselő telkeikből azonnali készpénzhez jussanak.
Igazságtalannak tartjuk azt, hogy Göd külterületén a gazdáknak egy bizonyos köre megkülönböztetett módon közpénzből jutna a vételárhoz. Az ajánlat tárgyát képező telekspekulációt akkor is kockázatosnak tartanánk, ha az önkormányzat rendelkezésére állna a vételár, mert ilyen rövid idő alatt 240 db telek eladását 7-9 millió forintért irreálisnak tartjuk.
Az esetleges hitelfelvétel körülményei teljesen tisztázatlanok, a felvázolt megtérülési és hasznosítási terv egy irreális fejlődési ütemet feltételez.
Támogatjuk a belterület növekedését, de annak ütemét csak a valós piaci viszonyok és szükségletek szabályozhatják.
Az önkormányzat 300 milliós hitelfelvételével járó részvételét rendkívüli módon kockázatosnak tartjuk és nem támogatjuk.
Kérjük a tisztelt olvasókat, hogy e lap hasábjain írják meg véleményüket, próbáljanak meg minket a lehető legbölcsebb határozathozatalra ösztökélni.
Hozzanak fel minden lehetséges érvet, pro és kontra, mert ez a döntés hosszú távon és nagymértékben befolyásolhatja településünk anyagi helyzetét. GLE képviselők

Rendőrségi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szeptember 1-től városunk rendőrőrsét Cseh József rendőr alezredes megbízott őrsparancsnok irányítja.
Az alezredes úr, ezt megelőzően a Dunakeszi Rendőrkapitányság ügyeletes tisztjeként teljesített szolgálatot.
Helyettese, augusztus 1-től Pregun Kálmán rendőrhadnagy, aki a fővárosból a Készenléti Rendőrség állományából került városunkba, ahová munkáján kívül otthona is köti.
A személyi állományában megújult őrs munkájáról, terveiről hamarosan beszámolunk.

FELHÍVÁS Tisztelt Gödi Lakosok!

Városunkban az utóbbi hetekben jelentősen elszaporodtak a félkész, vagy befejezés előtt álló épületek tulajdonosainak sérelmére elkövetett lopások. Kérjük Önöket, hogy a megelőzés és a felderítés érdekében segítsék munkánkat, valamint fokozott figyelmet fordítsanak értékeik megóvására. Bejelentéseiket, észrevételeiket munkaidőben a 345-115, munkaidőn túl a 107 telefonszámon tehetik meg. Köszönettel: Göd Rendőrőrs Parancsnoka

Köszönet a támogatásért

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Magyar Igazság és Élet Pártja nevében szeretném kifejezni köszönetemet mindazoknak, akik forintjaikkal támogatták a leukémiás gyerekekért létrehozott alapítványt. Mint tudjuk, városunkban több családban is szomorúságot és bánatot okozott már e szörnyű betegség. Szervezetünkhöz mérten próbáltunk tudásunk és képességünk szerint – mivel most vállaltuk először a búcsú szervezését – a gyűjtéssel segíteni.
A végső összeszámlálásnál, melyhez az önkormányzat egy fillérrel sem járult hozzá, közel 30 000 Ft jött össze.
Biztos vagyok benne, ha az eső nem szól közbe, ez az összeg jóval nagyobb lehetett volna.
Reméljük, jövőre szerencsésebbek leszünk az időjárással. Az összegyűlt pénzt, dr. Valentinyi János főorvos úr és Lenkei György képviselő úr jelenlétében adtuk át az alapítvány két vezető főorvosának, akik meghatódva és köszönettel átvették.
Köszönet mindazoknak, akik e nap munkájában segítettek.
A városi MIÉP szervezet ezzel a búcsúval próbált hozzájárulni a várossá avatási ünnepségekhez, melyre helyi szervezetünk még csak meghívót sem kapott. Mivel ez a „feledékenység” már nem először fordult elő, az ügy kivizsgálását és a felelős megnevezését kértem a polgármestertől.
Zahorán Sándor képviselő a MIÉP helyi szervezetének elnöke
Itt jegyezzük meg, hogy a gödi posták dolgozói sem kaptak meghívást a várossá avatási ünnep eseményeire.

Helyreigazítás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lapunk augusztus 25-i számának második oldalán, az Új város, új csarnok című írásban sajnálatos névelírás történt. Az egykori jeles gödi futballista Bucsányi Ferenc nevét hibásan írtuk. Tévedésünkért elnézést kérünk.

Határok nélkül Marignone-i vendégek Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Pons úr és titkárnõje hollókõi népviseletbenA gödiek számára minden bizonnyal hosszú ideig emlékezetes várossá válás ünnepségsorozat sikerre vitelében komoly részt vállalt Ilyés Gizella alpolgármester asszony is.
Pedig a három nap közvetlen előkészítése idején más teendői is akadtak.
Úgyszólván háziasszonyként látott vendégül tíz francia látógatót augusztus 7és 15 között. A küldöttség, melynek három tagja nem először járt nálunk Göd testvérvárosából, Marignone-ból érkezett.
Vezetőjük, Georges Pons az ottani Nemzetközi Turisztikai Központ irányítója. Intézményük a nemzetközi kapcsolatok ápolását tűzte ki célul.
Mint Ilyés Gizellától megtudtuk, Olaszországban is van testvérvárosuk.
Különösen a sport és a zene vonalán szeretnének külországi tapasztalatokat cserélni. Ezért is sajnálták, hogy - jóllehet Marignone-ban mindent előkészítettek számukra - elmaradt a Gödről várt muzsikus küldöttség júliusi látogatása.
Természetesen megértették, hogy a várossá válás eseményei nem tették lehetővé az utazást. Annál inkább számítanak rájuk októberben. A vendégek hazánkban töltött egy hete - mint elutazásukkor elmondták -, feledhetetlen volt.
Elragadtatással beszéltek a gyönyörű magyar tájról és vendégszeretetről.
A gazdag programból csak néhány kiragadott példa.

Látogatást tettek

Napfogyatkozás Siófokon Kirándulás VisegrádonItt Szegedi Sándor polgármester, és éppen születésnapját ünneplő felesége is csatlakozott a társasághoz.
Augusztus 11-én, Csányi József vállalkozó siófoki nyaralójában lehettek tanúi a ritka természeti jelenségnek, a napfogyatkozásnak.
Bár a francia konyha elsők között szerepel a világ gasztronómiai palettáján, a Zöldfa vendéglő, az Ilka csárda és a váci Halászkert ízei minden bizonnyal emlékezetesek maradnak a testvérvárosiak számára. A küldöttség és a vendéglátók közötti nyelvi nehézségeket ezúttal Pleszel Viktória gödi gimnazista egy hetes kitűnő és fáradhatatlan tolmácsolásával sikerült áthidalni.
A látogatás fontos részét képezte a jövő év megtervezése. Kétezerben várhatóan találkoznak majd a két város vállalkozói. Ez a randevú elsősorban a mi vállalkozóinknak nyújthat hasznos tapasztalatokat. Marignone-ba gödi sportlövészeket és futballistákat várnak jövőre, onnan viszont képviselők érkeznek augusztusban - a meghívóknak azzal a nem titkolt szándékával -, hogy résztvevői lehessenek a kajakozók VII. Göd Kupa rendezvényéneknek is.
A tervek szerint, ugyancsak augusztusban közös futóversenyt rendez a két város. A képviselők látogatását jövő októberben viszonoznák a gödi honatyák. A Marignone - Göd kapcsolat a kölcsönösség elve alapján működik.
Göd önkormányzata a francia és az erdélyi testvérvárosi kapcsolat ápolására ebben az évben kétmillió forintot különített el.
- Ez a befektetés akkor térül majd meg - nyilatkozta lapunknak Ilyés Gizella alpolgármester asszony -, ha erősebb lesz a kötődés a testvérvárosok között, és a gödi fiatalok nyelvtanulással is profitálhatnak belőle.
Idén, mint ismeretes a helyi rendőrség küldöttsége járt Marignenon-ban.
Novemberben pedig 11 ifjú kézilabdás leány utazik három kísérővel öt napra, hogy a sport révén fűzzék szorosabbra a két település közötti kapcsolatot.
Azonos szándékkal érkeznek képzőművészek hozzánk, ugyanebben a hónapban, hogy viszonozzák a gödi művészek tavalyi látogatását.
Az ezúton szövődő barátságok és ismeretségek lassan legyőzik a távolságot és a határokat. r.

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A József Attila Művelődési Ház ősztől ismét elindítja a már jól ismert programokat.
A kedves látogatók az alábbi rendezvények, szakkörök, klubok közül válogathatnak. A paletta nem teljes, az igényeknek megfelelően folyamatosan igyekszünk azt bővíteni.

József Attila Művelődési Ház

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ady-klub

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A PROGRAMOKKAL KAPCSOLATBAN VÁRJUK ÉRDEKLŐDÉSÜKET, JELENTKEZÉSÜKET
CÍMÜNK: 2131 GÖD, PESTI ÚT 72, TELEFONUNK: 27/336-478

Könyvtári hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Felsőgödön ismét kinyitott az Ady Fiókkönyvtár!
Változatlan nyitvatartással áll olvasói rendelkezésére a Kálmán u. 13. szám alatt.
Telefon: 345–101

Kedves gyerekek!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Továbbra is szeretettel várunk titeket a gyermekkönyvtár kézműves foglalkozásokra.
Szeptembertől újra indul a „Bütykölde”.
Megismerkedünk a körmönfonással, fogunk sókerámiázni, készítünk csuhébabákat, karácsonyi díszeket, függő-lengő mobilokat és még sok más érdekes játékot, ajándékot. Közben hagyományos diavetítőn mesefilmet nézhettek.
Szeptember utolsó péntekén köveket, kavicsokat fogunk festeni, ezért gyűjtsétek az érdekes, különleges formájú kavicsokat.
A csere klub is újra indul.
Csütörtök délutánonként várunk titeket, ha cserélni szeretnétek, pl. Kinderjátékot, szalvétát, bélyeget, matricát, kártyákat stb.
A gyermekkönyvtárban egy szuper számítógép is a rendelkezésetekre áll, jobbnál jobb játékos- és ismeretterjesztő CD-romokat használhattok.

Találkozzunk a gyermekkönyvtárban (Pesti út 72.)! Hajtó Ilona gyermekkönyvtáros

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hanna Molden: Griff és Rózsa

Esterházy Pál és Ottrubay Melinda, egy hercegi pár története A háború utolsó napjainak zűrzavarában talált egymásra galántai Esterházy Pál herceg, az utolsó európai hűbérúr, és Ottrubay Melinda, a budapesti opera prímabalerinája. Esterházy Pál örökös herceg a császári és királyi monarchia fénykorában, 1901-ben született, 26 vár és kastély, 60 község, 414 falu, továbbá nagy kiterjedésű uradalmak jövendő birtokosaként.
Amikor azonban 1920-ban, a 12. Esterházy hercegként jogaiba lép, örökségének egyik része Magyarországon, míg másik része Ausztriában terül el. Európa legígéretesebb agglegénye hozzáértően irányítja a családi birtokokat a válságos időkben.
Aztán megismerkedik a polgári családból származó fiatal balerinával, Ottrubay Melindával. Házasságkötése után Pált perbe fogja a kommunista magyar vezetés, birtokait kisajátítja, őt pedig börtönbe veti. Melinda – noha nagy veszély fenyegeti – nem hagyja el az országot, egészen az 1956-os menekülésükig.
Esterházy Pál 1989-ben bekövetkezett halála óta Melinda hercegné a családi birodalom örököse.
A hercegné első ízben hajlott a beszélgetésre – Hanna Moldennel.

Elsős lettem

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

(Néhány jó tanács, nemcsak elsősöknek)
Elsős lettem... Mondhatja ezt a hatéves kisdiák és szülei egyaránt, hiszen felnőttként ismét meg kell tanulniuk diákként gondolkodni és érezni.
Az új iskolai év megkezdése mindig izgalommal, várakozással tölti el az iskolába készülő gyermekeket és szüleiket. A kisgyermekek számára ebben az életszakaszban is nagyon fontos a szülő, aki meghallgatja őt, odafigyel rá, aki ugyanolyan fontosnak találja azt, ami gyermekével történik az iskolában, mint a saját munkahelyi élményeit (legyen az jó, vagy kevésbé). Minden szülő és pedagógus arra vágyik, hogy szorongásmentessé tegyék az iskolában eltöltött idejét a diákoknak.
Mit is tehetnek a szülők, hogy mindez valóra váljék?
Íme néhány ötlet, ami a sok éves tapasztalat során összegyűlt, és egy nevelési tanácsadó vezetőjének néhány jó tanácsa. Az iskolát kezdő kisgyermek hamar elfárad. Az új környezet olyan sok, még szokatlan ingert jelent, amelyek az idegrendszert jobban igénybe veszik, mint a már megszokott óvodai élet. Ahhoz, hogy minden napot biztonságérzettel, jó közérzettel, kellemes hangulatban kezdjen meg minden kisgyermek, biztosítanunk kell számára a nyugodt, legalább 11 órai alvást, pihenést. Az iskolában történteket nem egyszer nagy szenzációként, vagy lehangoló eseményként mesélik el a gyerekek.
Az érdeklődő, odafigyelő meghallgatással biztosíthatjuk őket, hogy fontos nekünk ami velük történik.
Nem szerencsés lekezelően olyan véleményt mondani, hogy nem is olyan izgalmas, hiszen ezzel a felnőtt magatartással leszoktatjuk őket arról, hogy megosszák a szülővel a számára olyan fontos és meghatározó élményeiket.
Az érdeklődő odafigyeléssel hozzásegíthetjük, rászoktathatjuk gyermekeinket, hogy beavassa szüleit az életébe (serdülőkorban már sokkal nehezebb erre ráhangolni őket).
Ha nem úgy sikerül teljesíteniük az iskolában, ahogyan azt maguk és a szülők is elképzelték, kerüljék a szidást és a megszégyenítést. Ilyen esetben az a segítés, ha közösen nézzük meg azt, mi is a hiba, vajon miért nem sikerült az a munka, mit kellett volna másképp csinálni. Itt jelenik meg az együtt tanulás élménye, továbbá az a tény, hogy minden sikertelenség és hiba arra szolgál, hogy leszűrjük, mi a tennivalónk, hogy valami jobban sikerüljön.
Ha partner a szülő, akkor mindig bátran kér segítséget gyermeke, soha nem lesz az a célja, hogy sikertelenségeit, kudarcait letagadja, vagy félrevezesse szüleit.
A gyerekek komolyan veszik szüleiket, ezért még viccből se ijesztgessék gyermekeiket az iskolával, a pedagógussal, vagy az igazgatóval.
Ha mindezek ellenére gyermekük nehezen fogadja el az iskolás életformát, ha nyugtalanul alszik, ha magatartása negatív irányban változik (pislog, köhécsel, nehezen szólal meg, új és furcsa szokásokat vesz fel), akkor ezt beszéljék meg a gyermek osztályfőnökével, aki a további teendőkről tájékoztatja önöket. S. Zachár Anna

ITT A GÖDIEK BESZÉLNEK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Gödi Körkép, Kedves Gödi polgárok!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Albakertiek az Elektro Szignál adásában. Középen Barabás Róbert, jobbra Bátorfi József, Ki örülne annak, ha egy élet munkájának gyümölcsét kitevő körülményeit egy tollvonással megváltoztatnák. Velünk most ez történik.
1965-68 között több száz család jött Gödre és itt nagyon sok pénzt és munkát áldozva vált Göd szerelmesévé.
Meg lehet nézni az Albakerti telkek szépségét, gondozottságát.
Most a Gödi Polgármesteri Hivatal nélkülünk döntött és dönt rólunk, - véletlenül jutott tudomásunkra az egész terv – miszerint a mindenki által kedvelt Duna-parti pihenő övezetet átminősíti és engedi beépíttetni egy sorban, összesen 15 db 200-300 négyzetméter alapterületű luxus családi házzal.
Csak kiragadottan egy pár kérdés, ami foglalkoztat minket és gondolom Önöket is.
1999. augusztus 26-án 20 óra 30-kor a Váci Elektrószignál Televízió élő adásban már próbált választ keresni kérdéseinkre.

Még egy sor kérdés vár tisztázásra. Sajnos arra kényszerültek az ott érintett polgárok, hogy 1999. augusztus 28-án megalakítsák a Göd Város Alba-Parki Érdekvédelmi Egyesületet, és mint jogi személy, hivatalból lépjenek fel a város értékeinek megóvása érdekében.
Beszéltünk személyesen a Polgármester úrral, felajánlottuk segítségünket a mindenki számára elfogadható, és a város valódi érdekeit szem előtt tartó megoldások kidolgozásához és megvalósításához. Mi is szeretnénk, ha Gödön továbbra is jó lenne élni, a Duna-part szép és tiszta legyen, de ne a polgárok kárára. Barabás Róbert az egyesület elnöke

VÉDD AZ ERDŐT! ÓVD AZ ERDŐT! NE BÁNTSD AZ ERDŐT!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nemigen hiszem, hogy van olyan ember, aki élete során ne találkozott volna ilyen felhívással, amikor az otthon megszokott hektikájából „menekülve”, a természetben keresett pihenést és kikapcsolódást.
Gyerekeinket, unokáinkat is erre neveljük egész életük során. A mi kis Duna-parti erdőnkben, a Köztársaság út végén is évekig olvashattuk ezt a figyelemfelkeltő táblát.
És most ismét „halálra ítéltek” egy erdőt, mert az önkormányzatnak pénzre van szüksége. Na de ilyen áron?
Nagyon kérem gondolják meg, hogy egy olyan természeti értéket herdálnak el, amelyet forintra aligha lehet átszámolni és újratermelni sem, vagy csak óriási költséggel – ha egyáltalán a talaj minősége miatt ez lehetséges. Ez a szigettel szembeni gödi erdő az utolsó ártéri erdő, amihez bűn lenne hozzányúlni, júdáspénz az csupán, amit eladásával szereznek!
Nem szabad elkótyavetyélni ezt a tőkét, ami a szocialismust is túlélte! Biztos találnának – ha akarnának – Gödön olyan területeket, ahol tornacsarnokot, lakó- és társasházakat lehetne építeni, őrizzük meg meglévő értékeinket!
Több éve nyaralunk a környéken, és ez idő alatt különleges hely, állat- és növénytani ismeretek nélkül számos olyan élményben volt részünk, amelyre egy „kultivált”, „rendben tartott”, „gondozott” partszakaszon nem lenne esélyünk. A Nemeskéri erdő nem évszázados faállományból áll, de létével pufferként, szigetelő közegként védi az ártéri erdő létét, fái pedig felülről védik az ártéri erdő laza talaját az erózió veszélyeitől.
Ne legyünk a természet ellenségei, ha nem feltétlenül muszáj! egy aggódó nyaraló

Biciklis siralmak Mikor lesz kész a kerékpárút?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Civilizált, tőlünk nyugatra fekvő (gazdag) országokban az ezer lakosra jutó kerékpárok (és kerékpározók) száma jóval nagyobb a miénknél. Németországban, de főleg Hollandiában, Stuttgartban megfordulva, kollégáim közül többen „megmosolyogták”, hogy nevezetes ismerősünk, a patinás Hohenheimi Egyetem könyvtárigazgatója biciklivel jár dolgozni.
Nálunk egy igazgató hogyan is „vetemedhetne” erre? Mit szólnának ehhez az ismerősök, de főleg a beosztottak? Szerencsére azért akadnak olyan „fanatikusok”, akik nem szégyellnek kerékpározni, s „horribile dictu” még bevásárolni, a templomba, sőt a Polgármesteri Hivatalba is biciklivel járni. De talán – a sznobizmuson kívül – egy kicsit meg is érthető, hogy miért olyan kevés Gödön a kétkerekűek híveinek száma. Hisz hol is tudnának zavartalanul közlekedni?
Egyedül a Duna mentén kiépített ragyogó úton kacskaringózhatnak kedvük szerint. Ott viszont unos-untalan a motorkerékpározók szorítják le őket az út szélére, bűzös benzingőzzel elegyítve a friss, dunai levegőt, bosszantva a kerékpározókat és a sétálókat.
Egyáltalán miért szabad azon az úton motorozni?
Ha nem szabad, ki ellenőrzi az illetéktelenek ottani közlekedését, egyáltalán a Duna csendjének megzavarását?
Az említett kerékpárút sajnos még nincs végig kész, senki nem tudja, hogy Felsőgödön mikor lesz már meg a hiányzó összekötő szakasz.
Kívánatos lenne, ha az illetékesek tájékoztatást adnának (esetleg a Gödi Körkép hasábjain), arról, hogyan áll az útépítés, mikor lesz végig kész az út Göd egész területén.
A hajdani Kincsem istálló mögött elkanyarodó út ott már nem csak a kerékpárosoké, azon természetesen autósok is járnak, általában nagy sebességgel és hangos berregéssel rohannak azon végig – megkeserítve a gyalogosok, kerékpározók, de főleg az út menti házakban lakók (korábban csendhez szokott) életét.
Az országúton (Pesti úton) joggal tilos a kerékpáros közlekedés, leszorítva a bicikliseket a csendes mellékutcákra. A vasúti törmelék utcára való kihordásával sikerült ugyan megszüntetni az örökös nagy porfelverődést, tócsák képződését, csak épp a szegény kétkerekűek ezzel végképp kiszorultak onnan, hisz a kőhalmazokon kerékpárral képtelenség közlekedni. Viszonylag jól lehet(ne) a vasút mentén húzódó Rákóczi úton kerekezni, ott viszont szintén az autósok száguldanak eszeveszetten.
Soha nem tapasztaltam ott sebességellenőrzést, így „érthető”, hogy háborítatlanul iramlanak arra – örökös rettegésben tartva, vagy „legjobb” esetben az útszélre leszorítva kétkerekű társaikat és a békés gyalogosokat.
Sokan – szabálytalanul –, a kerékpárosok közül járdákon próbálnak közlekedni, veszélyeztetve ezzel a kapukon kilépőket, leszorítva a járdákról a gyalogosokat.
De a biciklisek ezen rossz szakásukkal nemigen tudnak élni, lévén Gödön a járdák kiépítettsége kriminálisan gyatra szinten, azaz jobbára nincsenek is járdák – a főváros közeli városban!
Az imént vázoltak szerint igazán nem sok kilátása van Gödön – a nemcsak nyugaton, de hazánkban is terjedő – „biciklikultusznak”.
A rossz helyi útviszonyok miatt dobjuk félre kerékpárutunkat, helyette üljünk csak be kocsinkba, száguldjunk végig a keskeny utakon, rontsuk a kipufogógázzal a város levegőjét, zavarjuk hangos berregéssel a lakosok és üdülők nyugalmát.
Mozgásmentes életmódunkat folytatva még többet tespedjünk autónkban, s hagyjuk meg a kerékpározás örömét a gazdag nyugatiaknak. Dr. Kölcsei Tamás

Egy hajléktalan tűzhalála

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lapzárta után érkezett a hír: szeptember 2-án éjjel 1.40-kor tűz ütött ki az ifjúsági tábor egyik faházában.
Mint Tóth Zoltántól, a Dunakeszi Rendőrkapitányság századosától megtudtuk, a tűz következtében egy 31 éves gödi férfi belehalt égési sérüléseibe, két társát pedig igen súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba.
Az eset kapcsán a bűnügyi osztály vezetője a bűncselekmény alapos gyanúját sem kizárni sem megerősíteni nem tudta.
Mint mondta: a haláleset rendkívüli volta miatt orvosszakértő, tűzszakértő bevonásával és tanúk kihallgatásával államigazgatási eljárást folytatnak.
Érdemi nyilatkozatra csak a nyomozás befejeztével kerülhet sor.

Olvasóink több ízben olvashattak lapunk hasábjain az ifjúsági táborról, az egykori Szakáts-kertről, és a hajléktalan szállóról. A pro és kontra elhangzott véleményeknek máig nincs kézzelfogható eredménye. Az önkormányzat szeptember 15-ig adott haladékot a kulturális és sport bizottságnak, hogy a terület hasznosításáról nyújtson be javaslatokat. Kíváncsian várjuk az eredményt.

Tisztelt Polgármester Úr!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

No commentA gödi honlapra készítettem egy fényképes öszszeállítást az alsógödi ifjúsági táborról.
A fényképek megtekinthetők a http://www.beco.hu/god címen az interneten.
Azon önkormányzati képviselők kedvéért, akik nem rendelkeznek internet hozzáféréssel, kinyomtattam, s a színes példányt levelemhez mellékelem, s egyidejűleg valamennyi képviselőnek 1 példány fekete-fehér fénymásolatot eljuttatok a képekről.

A fényképek elkészítésével az volt a célom, hogy az önkormányzat munkáját segítsem, mivel a Gödi Körképben megjelentek alapján úgy látom, hogy sok a tévhit, az ellentmondás és a tisztázatlan kérdés a tábor tényleges helyzetét illetően, még a képviselők körében is.
A fényképek kizárólag a tábor alsó részét mutatják be, mivel a területnek ez a része, amely már-már visszafordíthatatlannak tűnő károsodást szenvedett.

A Gödi Körkép 1999-es teljes anyagának a feldolgozása megtörtént. Az új számok rendszeresen felkerülnek a honlapra. Az újság internetes változatát a különböző országos sajtószemlék anyagába is felvették.
Változatlanul problémát jelent, hogy az önkormányzattól továbbra sem érkezik semmilyen anyag, amit ezen – az önkormányzat részére ingyenes fórumon – megjelentethetnénk (pl. rendeletek, rendezési tervek, pályázatok, stb. egyéb hirdetmények).
Változatlanul várjuk továbbá egyéb ötleteiket, javaslataikat, kérdéseiket.
Kép és szöveg: Berta Sándor berta@beco.hu

Mese a Hárombetűs faluról

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ez a mese a fantázia szüleménye, mindennemű egybeesés vagy hasonlóság a véletlen műve.

Egyszer volt hol nem volt, a Dunán innen, a bőrlerakó szemétdombon túl, volt egyszer egy Hárombetűs nagy-nagy falu.
A lakók boldogan éltek, de mivel a falu bugyellárisa üres volt, erősen kérlelték a Császárt, tegye várossá a Hárombetűst.
A Császár sokáig gondolkodott, marta őt a bűntudat, hogy a sok dézsmából alig jut a Hárombetűsnek.
A falu vezetői már el is felejtették kérésüket, mikor szaladt a hírnök a hírrel: „várossá lettünk!, várossá lettünk!”
Volt is nagy öröm, három napos vigalom, ingyen virsli sörrel, meg kacskaringós tűzijáték. Amikor aztán kialudták magukat a város nagyurai, elkezdtek gondolkodni a hogyan mikéntről, de sehogyan sem egyeztek.
Megtudta ezt a Császár, és magához rendelte őket. Látván tétovaságtokat, döntöttem: Az egész város apraja-nagyja egy évre száműzetik a nyugati tartományban fekvő Hübschdorfba (magyarul Csinosfalu) urbanisztikát tanulni, azok pedig átjönnek a Hárombetűsbe rendet rakni. Bosszankodtak a nagyurak, hogyan lehet egy faluban városodást tanulni, de nem volt mit tenni. Kiutaztak mind a tizennégyezren Hübschdorfba és szépen elhelyezkedtek, ki-ki a maga házába.
Már az első nap felfigyeltek arra, hogy elviselhetetlen fenyőgyanta bűz keveredik friss szénaszaggal. Ezt csak a sok fa okozhatja, nyomban meg is alkották a fakivágási tervet, a szénagyűjtést pedig azonnal betiltották. Mivel éppen ősz volt, nosza megtartották a nagy lombégető versenyt. Ki tudja a legsötétebb és legmagasabbra emelkedő füstfelhőt alkotni. Joli néni győzött volna, ha a burgenlandi tűzoltók nem vetnek véget a versenynek - igaz ő néhány műanyagpalackot is becsempészett a vizes avar közé. Hübschdorf új lakói álmélkodva nézték az állandóan nyitvalévő templomajtót, Hermina néni még a sekrestyébe is bejutott minden további nélkül.
A nyitott temetőben szép sorban ott álltak a locsolókannák meg a kerti szerszámok mindenki számára elérhetően. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a lélekharang érintetlenül a helyén volt. Száz kiló tiszta bronz hát miből éltek a helyi színesfémgyűjtők? A közterületi perzekutorok gyorsjelentése szerint Hübschdorf igen szegény falu lehetett, mert sem villanyvezetékek, sem szabadtéri oszloptrafók, sem távírópóznák nincsenek, a házfalakról hiányoznak a sárgára mázolt gázvezetékek és a pilincka lábakon csámpáskodó gázóra dobozok az előkertekből. Kerítések helyett sövények választják el egymástól a telkeket és a járdák mellett érdekes alakú teknő szerű vágatok vannak a földben, melyekben eső után víz csordogál.
Törték a fejüket a nagyurak, miért kell a konyhai hulladékot, az üveget, a műanyagot külön - külön konténerbe dobni, miközben a levágott füvet és fanyesedéket valami rejtélyes központi telepre viszik el. Eközben a hübschdorfi elöljárók is bejárták a Hárombetűs utcáit.
Nem hittek a szemüknek: minden ház bejárata előtt ott éktelenkedett egy-egy lavór, vödör, levágott fedelű olajoshordó, mosófazék és még ki tudja milyen alkalmatosság tele szeméttel.
A házakat egymástól és az utcától különféle erődítmények választják el, melyek mögött láncravert éktelenül csaholó ebek ugrálnak. A gazdagabbak fehérre mázolt palánkkal veszik körbe magukat, míg a szegényebbek szöges drótkerítéssel és vasbeton oszlopok közé rakott betontálcákkal mutatják meg bizalmatlanságukat a járókelőkkel és a szomszédokkal szemben. Még a legszegényebbeknek is futja néhány méter nádfonatra, csak ők ne lássanak ki és mások ne lássanak be.
A levágott nyesedékeknek és ágaknak a járdán vagy az árok helyén, a sittnek és az összetört csempéknek a földút kellős közepén, a kátyúkban volt a helye. Keresték is a „kátyú” szó megfelelőjét a szótárukban - de azt már állítólag régen kihúzták onnan.

Nosza hozzáláttak a hübschdorfiak a rendrakáshoz. Először is vízelvezető árkokat építettek, az autóbejárók alá átereszeket tettek. Kiásták azokat a csöveket, melyek a régi kutakba vezették a szennyvizet és bekötötték a csatornába. Kipucolták az áterszeket, levágták a töménytelen gazt. Az járdákat ismét járhatóvá tették, mindenhová fákat és virágokat ültettek a közterületre.
Kikotorták a kis Duna-ágat, rendberakták a partvédő kőfalat. Eközben kiderült, hogy Hübschdorfban van telefon is, meg gáz is, meg villany is, csak ott minden vezetéket a föld alá dugtak, azért nem látszanak.

Az új helyzetre való tekintettel falugyűlést hívtak össze a nagyurak. A gyűlésen elkezdett panaszkodni egy lengéscsillapító beépítésre specializálódott autószerelő, hogy a tükörsima utak miatt nem fogy a portéka. Sári néni, a biológiás tanárnő arról beszélt, hogy nem tudja megmutatni a gyerekeknek a vadkendert, mivel se égen se földön nem talál a mezőn. Józsi bácsi festékesboltjából nem fogy az aerosolos festék, mert itt nem divat éjjel telefirkálni minden sima felületet. A vasboltból nem fogyott a szögesdrót, meg a kutyalánc és üres olajoshordót sem vett senki kutyaól céljából.
Szóval volt gond bőven. Még fél év sem telt el a száműzetésből, a hárombetűsiekre rátört a honvágy.
Erősen hiányzott nekik a Duna, az akácillat, a kerékpárút, a kiserdő, a melegvizű strand, a Józsi fagyija, a Viktor csülökpörköltje meg a Skarabeus muzsikája. Küldöttséget menesztettek a Császárhoz és erősen kérlelték a hazatérés érdekében.
– Ha haza akartok menni, fogadalmat kell tennetek - szólt a Császár.
– Megfogjátok a templomgyújtogatókat, harang- és kerékpártolvajokat.
– ...fogjuk! - kiáltotta a küldöttség.
– Ha megfogtátok, meg is büntetitek őket.
– ...büntetjük!
– Ezután mindig rendberakjátok városotokat, nem csak az avatás napjára.
– ...rakjuk!
– A jövőben belvizes helyre nem parcelláztok.
– ... ázunk.
– Takarékoskodtok, hogy a városkassza sose legyen üres.
– ... okoskodunk!
– Nem vettek ki népnyúzó adókat.
– ...vetünk!
– Eljártok rendszeresen tüdőszűrésre és nem isztok mértéktelenül.
– ...járunk! ... iszunk!

Ha a Császár az első szótagokat is hallotta volna, az én mesém is véget ért volna, de így nem tudom befejezni........... (Halász bácsi)

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

LABDARÚGÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Sződ ifi – Gödi SE ifi: 4:2 (2:0) Kapus nélkül, 9 fővel tudtunk csak kiállni, az első félidő végéig kiegyenlített játék folyt, de gólt nem értünk el. A második félidőben egy 40 m-es lövés eldöntötte a mérkőzés sorsát. Gól: Lénárt A.,

Körös Sződ – GÖDI SE 0:2 (0:1) Gól: Szádóczky, Varga. Gyenge játékvezetés mellett az első félidőben csak egy góllal vezettünk, a második félidőben Varga bomba gólja megerősítette győzelmünket.

Gödi SE ifi – Visegrád ifi: 16:0 (4:0) Gól: Lénárt A. 4, Lénárt Cs. 2, Végh 3, Makka 2, Kuska 1, Orlik 1, Benkó 1 és két öngól.

GÖDI SE – Visegrád 4:1 (0:1) Könnyelmű kezdés a félidőig tartott, a szüneti edzői eligazítás után a második félidőben a gödi csapat „megrázta magát”. Gól: Varga 2, Hegedűs, Piros G. Jó: Varga.

VALKÓ IFI - GÖDI SE IFI 2:3 (2:2) Barankó – Nagy, Marton, Takács – Végh, Résensweig, Kuska, Orlik, Kőrös – Lénárt Cs., Lénárt A. Csere: László, Mikessy. Gól: Lénárt A. 2, Kőrös. Rendkívül gyenge teljesítménynél sikerült a győzelem. Sok játékos tudása alatt teljesített. Kicsi és rossz minőségű volt a pálya, játékvezetés viszont kifogástalan.

VALKÓ - GÖDI SE 2:3 (1:1) Kovács – Egervári, Járdi, Tuza – Sallai, Varga, Bagócsi, Szádóczki – Piros, Hódosy, Hegedűs. Gól: Bagócsi, Piros, Hegedűs. A Valkó szerzett szöglet utáni fejes góllal vezetést. A most felkerült járási bajnok 70 percig jól tartotta magát. Sok lehetőség kimaradt. Ezért 1 : 1-gyel fordultak a csapatok. A jobb játékosállományú GÖDI SE felőrölte az ellenfelet. Hegedűs gólja parádés volt. Rendkívül sportszerű játékvezetésű mérkőzés volt a találkozó. Antal György Bálint

Kosárlabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Magyar Kupa, előselejtező mérkőzés
Reménység–Fortuna–Gödi SE: 70–95 Vác, 100 néző V.: Szilas, Válé. Göd: Pólik (13), Farkas (6), Perpék (5), Fülpesi (22/15), Kis A. (22), Cs.: Gulyás (21/9), Nagy R. (4), Hanti (2), Pintér (-), Megyery (-). Vezetőedző: Szóráth Emil.
Korán elkezdődött az idény kosarasaink számára, akik nem tudtak előkészületi mérkőzést játszani, és máris tétmeccsen kellett helyt állniuk. A csapatunkat elkísérő szurkológárda örömmel nyugtázta, hogy a Göd idei „bombaigazolásai” közül egy, az NB I-ből igazolt, háromszoros magyar bajnok Kis Attila már pályára is lépett, és könnyedén szórt 22 pontot.
A kosárlabdában járatosak az új edző személyére is felkapták a fejüket, hiszen Szóráth is több évig ült kispadon a legmagasabb osztályban és 3 év önkéntes száműzetés után a gödi szakosztályvezetés hívó szavára tért vissza a magyar kosárlabdaéletbe.
A Göd győzelme egy pillanatig nem volt kétséges, az ellenfél egyszer sem került 5 pontnál közelebb csapatunkhoz. Fülpesi és Gulyás triplabemutatót tartott, elképesztő, közel 90 százalékos dobószázalékot produkálva, Pólik pedig a védő és a támadópalánk alatt egyaránt szóhoz sem engedte jutni az ellenfél játékosait.
Csapatunk tehát továbbjutott, és lapzártánk után a második fordulóban a Közgázt fogadja, hazai pályán. Dr. Megyery Csaba

I. Gödi Városi Kupa Páros lábtenisz verseny

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A verseny célja: – hagyományteremtés; – 45 éven felüliek sportolási lehetőségeinek bővítése; sportbarátság szélesítése.
Helye: Göd városi teniszklub (Rákóczi út, Göd állomásnál)
Ideje: 1999. szeptember 18. 9,30 óra.
Nevezési díj: 2000 Ft/páros (a díj magába foglalja: ebéd, üdítő vagy sör költségét is)
Díjazás: I. hely: Göd Bajnoka kupa; II. hely: kupa; III. hely: kupa

A verseny rendezői és versenybizottság: Göd Városi Önkormányzat, Szegedi Sándor polgármester, Magyar Lábtenisz Szövetség, Névery Endre, Gödi Lábtenisz Klub, Kónya Károly (Telefon: 06-27 345–356).
A verseny fővédnöke: Szegedi Sándor polgármester.
Lebonyolítás: a jelentkezők számának függvényében a lábtenisz szabályai szerint.
Sportszerű és eredményes játékot kíván a rendezőség.
A verseny támogatói: Göd Város Önkormányzata; Polimix Épületgépészeti Szaküzlet; Csernus Sándor autószerelő; Fericsi Zöldség-gyümölcs; Napsugár Gyorsétkezde.

GÖDI SE NB II férfi felnőtt csapatának mérkőzései

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hazai mérkőzések helye: Göd, Huzella Tornacsarnok 1999/2000

SAKK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának négy versenyzője 1999. augusztus 13-21-ig részt vett Szarvason a VI. Szent István Király Kupa Nemzetközi (FIDE) és hazai (KOMIR) sakkversenyen.
A FIDE csoportban Kónya Károly 74 versenyző közül 4,5 ponttal a 34. helyen végzett, és vesztett 11 nemzetközi Élő pontot. Malinik Attila, e sorok írójának tanítványa 3 pontot szerzett, 9 FIDES ellenféllel játszott, a 65. helyen végzett, és elvileg 2001 FIDE Élő ponttal felkerült a nemzetközi listára.
Az augusztus 23-31-ig tartó Zamárdi FIDE versenyen megerősítheti nemzetközi pontjait.
Erzse József a „B” KOMIR csoportban 4,5 ponttal a 18. helyen végzett 34 induló közül, és 1875-ös Élő pontjából – 2,34 szorzójú pontot vesztett.
Antal György Bálint 4 ponttal a 22. helyen végzett és 1854-es Élő pontjából – 3,04 szorzójú pontot vesztett.

Augusztus 20-án vettünk részt Békésszentandráson harcsa pörkölt ebéden, melyet az ottani sakk szakosztály vezetője, Révész Béla szervezett. Kónya Károly szárított vargányából gombapörköltet készített, és ezzel 16 résztvevőnek „megbolondította” a harcsa pörköltjét, ami így igen ízletes lett.
Augusztus 19-én Schnell versenyen vettünk részt, melyen 60 fő indult, 18. Kónya Károly 6,5, 34. Antal György Bálint 5,5, 58. Erzse József 2,5 ponttal.
A verseny 11 fordulós volt. Augusztus 11-én Apostagon megtekintettük a teljes Napfogyatkozást. Augusztus 21-én a Huzella Tivadar Általános Iskolában a várossá válás ünnepségsorozata kapcsán Pongó István a szakosztály elnöke szimultánt adott. A szimultánon 12-en vettek részt. Pongó Istvánt dr. Perlaky László legyőzte, valamint még egy döntetlen született. Kép és szöveg: Antal György Bálint

Kajakkal a közösségért

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Míg a Milánóban megrendezett kajak-kenu világbajnokságon aranyérmeket akasztottak a kitűnő magyar versenyzők - köztük a gödi vizeken felnőtt Kammerer Zoltán - nyakába, addig a mi kis Duna-partunkon is nagy dolgok történtek.
Az előző napi esős, borongós időt követően, augusztus 28-án szikrázó napsütésre ébredtünk. Mintha csak az égiek is úgy akarták volna, hogy ez a nap hibátlanul sikerüljön.
A VI. Göd Kupa rendezőinek is ez volt a szándék. Igyekezetüket maradéktalan siker koronázta.
A kajakozók nagyszerű eredményein túl - hiszen ismét Gödön maradt a Kupa - újra bizonyságát adták annak, hogy - a jól ismert filmfigura, Minarik szavaival élve:
KELL EGY CSAPAT. És Gödön van egy csapat.
Azoknak a csapata, akik nem várnak senkire, maguk viszik véghez, amit akarnak. Az eredmény ismert.
A Kajakkal az Egészségért Alapítvány hatodik alkalommal, hat csapat részvételével rendezte meg a Göd Kupát, nyolcvan kajakozó gyerek, összetartó szülői gárda, gondozott Duna-part, közösen épített kondi-terem, fantasztikus sport eredmények, vállalkozók soha nem látott támogatása és sok-sok gödi jelenlétével reggeltől az esti tábortűzig együtt töltött, csodálatos augusztusi nap.

A város minden lakója számára példa lehet ennek a CSAPAT-nak a hozzáállása. Nem várnak az önkormányzatra, a Polgármesteri Hivatalra, a szomszédra, a másikra. Teszik a dolgukat. S nem hiába. r.

A kajakosaink eredményei a Göd Kupán

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Rajtra készenAranyérmesek:

Ezüstérmesek:

Bronzérmesek:

Pontszerző helyen végeztek:

4. helyen:

5. helyen

6. helyen

A pontversenyben a 6 induló csoportból a hagyományoknak megfelelően ismét a gödiek nyertek, így ismét itthon maradt a Göd Kupa.
Második helyen Nagymaros csapata, a harmadik helyen Vác csapata végzett.

De a Göd Kupa lényege nem csak a kupa elnyerése, hanem az is, hogy minden olyan gyermek indulhat, akik még az országos szintű megmérettetésre nem mehetnek. Sok szülő itt láthatta először, milyen ügyesen sajátította el gyermeke az evezés fortélyait. Talán ennek is köszönhető, hogy ilyen sokan jöttek el segíteni. Már egész héten készülődtek a gyermekek és szülők egyaránt, sőt, olyan is részt vett a munkában, aki csak szereti a vízi sportot.

Az öregfiúk futamában első helyen Csécsei Sándor, második helyen Bartos Péter, harmadik helyen Szenes László végzett. Az indiánkenu vegyes páros futamban az első helyen Balázs Emese és Marton Gábor, második helyen Szabó Judit és Sinkó László, a harmadik helyen Bartha Ágnes és Oszlánszky Zoltán végzett. A szervezők várakozását felülmúlta a happy futamra jelentkezők nagy száma. Itt bárki, bármilyen összetételben indulhatott. 24 egység nevezett, de sajnos csak 21 kenu állt a rendelkezésre, így ennyien indultak. A népes mezőnyben az első helyen a Kosdi-Bartos-Kleiner-Marton négyes, a második helye Kolozsvári-Karazsek-Bíró-Lattmann négyes, a harmadik helyen Babella-Bartos-Szakállas-Bocsor négyes végzett.

A családok versenyén a Nagy család győzött, másodikként ért célba a Németh család, míg a Jánosházi család harmadik lett.

A nap fő eseményszáma az indián vegyes páros. Ez az a szám, amire már egész szezonban készülnek a Duna-part szerelmesei. Idén e csatát a Varga-Kertész páros nyerte. Második helyen a Tóth-Szász, harmadik helyen pedig a László-Kalóz Jack páros végzett.

Az eredményhirdetések végén a szponzorok által biztosított ajándkokat sorsolták ki a gyerekek nagy örömére, majd a tábortüzet követően a Scarabeus együttes buliján lazíthattak kicsik és nagyok egyaránt. Immár hatodik alkalommal sikerült közös összefogással megrendezni a Göd Kupát, köszönhető ez a szponzoroknak, szülőknek, a kajak sportot szerető embereknek és nem utolsó sorban a versenyen résztvevő gyerekeknek és a remek időjárásnak. Köszönjük minden közreműködőnek, hogy ismét jól érezhettük magunkat! Hamarné Adri

Köszönet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A „Kajakkal az Egészségért” Alapítvány és a Gödi SE Kajak-kenu Szakosztálya köszönetet mond mindazoknak a magánszemélyeknek és cégeknek, akik támogatták a 6. Göd Kupa sikeres megrendezését. A rendezvény kapcsán a kajakosoknak nyújtott több, mint 1 millió forintos támogatáson túl köszönjük a szülőknek, barátoknak és intézményeknek a verseny előkészítésében és lebonyolításában végzett munkájukat.

Kiemelt támogatóink: Brácsa Sport, Digitel 2002, Duna-Dráva Cement és Mészművek Kft, Dunai Kavics Üzemek, Életforrás Alapítvány, Havas Tibor, Németh Sándor, Magánerőgazdaság, Országos Mesterséges termékenyítő Rt – Gödöllő, Piramis Kft, Roll-Lamell Kft, Salgó és Társa Kft, Scarabeus Együttes, Szaki Team ’95, Viola és Fia Kft, Zollner Elektronik Kft. Támogatóink: A+V Alapítvány, ASPIDA ’98 Kft, Babaház, Bencze Péter, Ber-es-ker Kft, Betűbolt, Csányi József, Csernus Sándorné, Dalnoki Autós Bolt, Dávid Gyula, Dréher Sör Kft, Duna Csárda, Dunamenti Tűzvédelmi Rt, Dunamenti Vállalkozás Kft, Elektro Center Kft, Erdész Diszkont, Erzsi Röltex, Eszes György, Fétis Bt, Fiatal Sasok Országos Szervezete – Göd, Flört Virágbolt, Gáspár József, Gombos István, Göd Város Önkormányzata, Gödi Lokálpatrióták Egyesülete, Gödi Otthon Kft, Gyenes Levente dr., Gyurika Bt, Gyurkó László, Havas Nelly, Hilartás Zöldséges, Horányi Zsolt dr., Horváth György, Horváth László, Horváth László dr., Huzella Tivadar Általános Iskola, Kastély Óvoda, Király Pékség, Kodak Fotó – Göd, Konkurrens Virágbolt, Kovacsik Tamás, Kök Árpád, Kőműves László, Lattmann Rezső, Lons Club Gödi Szervezete, LIS Sütemény Kft, Magyar Dohányforgalmazó Kft, Mészáros János, Mi+Lá Húsbolt, Muka István, Németh László Általános Iskola, Partner Gmk, Politechnik Hungária Kft, Popelka István dr., Pötz Károly, Radó Sport, Spoerle Elektronik, Strand Büfé, Strandvendéglő, Széll Tamás, Tarcsafalvi András, Törpike Pékség, Vági József, Vajda István, Vitkay Ferenc, XV. Camion, Zikva György, Zöldfa Étterem.

Győzelem Imperiál unokáján

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lenkei ÁkosKevés szót ejtünk Gödön a lovakról és még kevesebbet a lovasokról. Pedig a verhetetlen Kincsem fénykorának egykori állomáshelye, ma is rendelkezik mindazon adottságokkal, amelyek feljogosítják a hobbi-lótartáson kívül, a versenysportra is.
Egy 15 esztendős fiatalembernek köszönhetően azonban talán Gödön is megmozdul valami.
Lenkei Ákos egy hónapon belül kétszer állt a dobogó legfelső fokára.
Augusztus 8-án Pusztaszántón, mint kezdő lovas, abszolút győztesként lett első helyezett B 1 kategóriában a megyei díjugrató versenyen. Húsz nappal később, 28-án pedig a gödöllői Fenyves lovarda hasonló megmérettetésén, közel negyven versenyző közül a legjobb idővel vitte el a nyertesnek járó serleget.
- Azért örülök különösen a pusztaszántói győzelemnek, mert húsz rajthoz álló közül én voltam a legfiatalabb versenyző - kezdi beszélgetésünket Ákos.
- Na meg azért is, mert korábban rutintalanság miatt többször kizártak a versenyből.
- És most végre sikerült. Hány év eredménye ez? Mióta lovagolsz?
- Rendszeresen nyolcéves koromtól. Ez napi legkevesebb egy óra elfoglaltságot jelent. Ezt iskolaidőben is teljesítenem kell. Vácott tanulok az Egészségügyi Szakközépiskolában. Érettségi után mentős szeretnék lenni. Természetesen én ápolom, csutakolom a lovamat, sőt patkolásnál is magam tartom a lábát. Édesapám az edzőm. Ahhoz, hogy versenyezhessek, tavasszal gyakorlati és elméleti vizsgát kellett tennem a Budapesti Lovas Klub bíráló bizottsága előtt. A díjugrató pályateljesítményt és a díjlovaglást is ellenőrizték.
- Milyen követelményeket állítanak a versenyzők elé a B 1 kategóriában?
- Másfél perc alatt 300 méteres pályán 100-110 cm-es akadályokat kell lónak és lovasának átugrania. A kitartásos magasugrásnál pedig - egy méteres magasságról indulva, 10 cm-enként emelik az akadályt. Ebben a kategóriában, kieséses versenyen második lettem 160 cm teljesítésével.
- A versenyekről, a lovasról már szóltunk, de a lóról még nem.
- Pedig rajta is nagyon sok múlik. A győzelemhez a híres Imperiál unokája, Toledó nevű herélt segített.
- Gödön, édesapádon kívül számos lótartó van, ám lovas szakosztály nincs.
- De remélem előbb utóbb lesz. Úgy tudom, tárgyalások folynak erről. Addig a Rétságon lévő Blokád Lovas Klub színeiben versenyzek. Pedig jobb lenne azt hallani eredményhirdetésnél a nevem után, hogy a Gödi SE versenyzője. R.K.


<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/