Gödi Körkép 1999. október 6.

Tartalomjegyzék

 

Az aradi vértanúkra emlékezünk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az aradi vértanúk150 éve történt októberben Elvégeztetett. Petőfi Sándor, Vasvári Pál teste már a csatatéren porlad. A magyar kormány csaknem teljes létszámban emigrációban van. A jobbágysorból felszabadult, nemrég még oly lelkes, jól kiképzett, parasztokból álló honvéd sereg elkeseredetten szétoszlik, kényszersorozás alá kerül vagy külföldön próbál szerencsét. Magukra maradtak a negyvennyolcas honvéd hadsereg katona forradalmárai, egytől egyig volt császári katonatisztek. A halál várt rájuk.

"Minden olyan cs. kir. tiszt, aki a Habsburg-Lotharingiai ház magyar trónról való letaszítása – 1849. április 14-e után is a honvédségben szolgált, halállal büntetendő" – szólt a rendelet.

Mindannyian tudták mi vár rájuk, hiszen Mészáros Lázár honvédelmi miniszter 1848. augusztus 24-én a pesti képviselőház ülésén világosan megfogalmazta: "Midőn valamely haditiszt elhagyja a katonai szolgálatot: mielőtt az eleresztési rendeletet megkapja, kötelezi magát, hogy soha az Ausztriai ház ellen nem fog fegyvert emelni." Eszerint halál vár még azokra is, akik a szabadságharc kitörésének pillanatában már szolgálaton kívüliek voltak, így Dessewffy Arisztidesz, Kazinczy Lajos, Nagy-Sándor József tábornokokra is. A honvédtisztek a kegyetlen végkifejlet tudatában is vállalták amire elkötelezték magukat. Nem táplálhattak semmiféle reményt. Az orosz őrizet alól bármikor megszökhettek volna, volt aki elmehetett rokonlátogatásra, de visszatért. Még bátorítást is kaptak a menekülésre! De nem! Úgy vélték, ha most megszöknek, a puszta életüket hosszabbítják meg csak néhány évvel, vagy évtizeddel. Hazájukért aligha tehetnek bármit is. Ezért jobbnak tartották, ha halálukkal, akár századokra is ébren tarthatják a magyar forradalom és függetlenségi háború emlékét.

Krisztus mondta: "Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja övéiért." Ezek a férfiak, akik száz csatában tették kockára életüket, s akik lenézték a halált, kiszámított tudatossággal vállalták vértanúsorsukat. Gróf Vécsey Károly, Aulich Lajos, Pöltenbergi Pölt Ernő és Leiningen Károly nem is beszélték a magyar nyelvet és mégis a magyar népért, de a világszabadságért is áldozták életüket.

Október 6-án reggel a sebeitől vérző gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt Pesten agyonlövi a kivégzőosztag. Ugyanezen a napon puskák ropognak Aradon is a hajnali szürkületben a vár árkában. Meghal Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztidesz és Lázár Vilmos. A többi kilenc vértanút ezután kísérték a bitófákhoz. Civilben voltak. Egyedül Leiningen Károly viselte a honvédtábornoki egyenruhát. Elsőnek Pöltenbergi Pölt Ernőt vezették a bitófa alá. Minden társával kezet szorított és megcsókolta őket. Második volt Török Ignác, majd Lahner György, Knézich Károly és Nagy-Sándor József következett, aki még kötéllel a nyakában is ezt kiáltotta "Éljen a haza!" Hatodik volt a sorban Leiningen Károly. Ezt mondta: "Isten veletek bajtársak! Nem sokára más, igazibb bíró előtt fogunk állani! Aulich Lajos majd Damjanich János következett. Miközben törött lábán az akasztófa felé sántikált, odaszólt Tichy őrnagynak, a kivégző osztag parancsnokának: "Jellemző, hogy Önök ilyen látványban gyönyörködnek." Utoljára Vécsey Károly gróf került sorra. Az a Vécsey, akit nem siratott a családja sem, akinek az apja azt üzente: örvend, hogy fiát kivégzik, megérdemli, miért merészelt a császár ellen lázadni: az a Vécsey, aki 1849. januárjában indulatosan összeveszett Damjanich Jánossal és emiatt hónapokig nem is köszöntek egymásnak. Ez a Vécsey Károly, cs. kir. kamarás, dúsgazdag magyar főnemes, most odalépett Damjanich János, szerb születésű, bárdolatlan modorú szegény és köztársaságpárti volt cs. kir. százados holttestéhez, letérdelt és kezet csókolt a halottnak. A szabadságharc utolsó magasztos pillanata. Egy magyar főnemes szövetkezett a halálban egy félparaszt szerb katonával. A holttestek a bitófákon maradtak a nép elrettentéséül egész nap.

Más lett az eredmény! Az aradi nép és a környező falvak lakossága zarándok menetben vonult el a kivégzettek előtt, ezrek és ezrek imádkoztak hangosan. Arad valamennyi templomában zúgtak a harangok. Az osztrákok sokáig elhallgatták, hogy október 13-án, délután 2 órakor a várban büntetőfeladatokra beosztott, kényszersorozott honvédek válaszként felrobbantották a központi emeletes parancsnoki épületet, benne Howinger Alois vezérőrnagyot, aki a kivégzésekért volt felelős. Október 25-én Kazinczy Lajos tábornokot végezték ki, majd Peter Giront, aki nem is volt annak előtte osztrák tiszt, csak a német légió parancsnoka, ezt követően Woroniecki Mieczyslaw lengyel herceget, honvéd ezredest és Abancourt Károly honvéd századost is kivégezték. Ebben a hónapban fogant meg a vers Vörösmarty lelkében: „Setét eszmék, boriják eszemet. Szívemben istenkáromlás lakik." Arany János "A lantos" című versében írta: "Fagy dermed az erekben, a cseremely hallgatag, fülemülés berekben üvöltenek a vadak"

Vajon mi, mai magyarok mire lennénk képesek? A minap számolt be a televízió arról, hogy egy múzeumból ellopták Kossuth Lajos 1848-ban viselt önvédelmi pisztolyát. Itt Gödön ma sem tudjuk, hogy ki és miért döntötte le 1991-ben Kossuth szobrát. És mi lett a Pöltenberg unokákkal, akik sokáig éltek itt Gödön? Bátorfi József – Forrás: Nemeskürty István

VEGYEN EGY SZÉKET!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Körkép és a József Attila Művelődési Ház - a Sportcsarnok üzemeltetőinek jóváhagyása mellett - akciót hirdet:

VEGYEN EGY SZÉKET A SPORTCSARNOKBA! néven. Az ötletet a fővárosi színházaktól kölcsönöztük, abban a reményben, hogy a kezdeményezés sikere esetén, a gödieknek is részük lehet majd olykor, az eredetileg is többrendeltetésűnek szánt létesítmény falai között egy szép hangversenyben, író olvasó találkozóban, színházi előadásban, előadói estben vagy színvonalas iskolai rendezvényben. A helyiség jellegéből adódóan természetesen nem plüssbevonatú széket kínálunk, "tulajdonosának" nevét jelölő réztáblával. A jelképes vásárlásra szóló felhívás, egyszerű - helytakarékosan tárolható - műanyagszékekre vonatkozik, melyekből 500 darab helyezhető el kényelmesen az augusztus 20-án felavatott csarnokban. Egy szék ára 1000 Ft.

Az akciót 1999. november 10-ig hirdetjük meg. A székek "vásárlói" jóindulatú adományukért cserébe, SZÉKFOGLALÓ címmel megrendezésre kerülő gálaest vendégei lesznek, és nevüket megjelentetjük a Gödi Körképben. A székek árát a József Attila Művelődési Házban illetve a szerkesztőségi órák idején a Gödi Körkép szerkesztőségében (Göd Pesti út 72.) lehet befizetni. Lapzártáig 78 db szék talált gazdára. Az első székfoglalók:

Amennyiben nagyobb lesz az adakozó kedv, mint azt a vásárlandó székek száma igényelné, a fennmaradó összeg, a sportcsarnok akusztikájának javítását szolgálja majd.

„Három szombat” Országos Közterület-szépítési Verseny

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Harmadik versenynap: 1999. október 9., szombat, 8-tól 12 óráig

Göd csatlakozott a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége kezdeményezéséhez, a „Három szombat” országos közterület-szépítési versenyhez. E nap mottója: „Tisztább környezetet” Felkérjük a lakosságot, hogy házuk környékét ismét hozzák rendbe. Kérjük, hogy a felsőgödi Bozóky tér rendbetételében és a Kiserdőben a faültetésben is vegyenek részt. Elsősorban a környékben lakókra számítunk! Bozóky tér és környéke Kérjük, aki teheti, jöjjön segíteni a Bozóky teret rendbe hozni. Célunk a terület rendezése, füvesítése, padok elhelyezése. A Kiserdő területén faültetés Szerszámokat (ásó, kapa, gereblye) hozzanak magukkal! Ezúton is köszönjük mindazok munkáját, akik egész nyáron rendben tartották ingatlanukat és a környezetüket, hozzásegítve településünket ahhoz, hogy kulturált környezetben tudtuk fogadni vendégeinket. Egyben kérjük, hogy tevékenységüket tovább is folytassák, példát mutatva városunk valamennyi polgárának.

Az Önkormányzat tagi telkeket vásárol, Szerződéskötés előtt

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

"Önök nagyban hozzájárultak, hogy a város épüljön és szépüljön." - ezekkel a szavakkal zárta Szegedi Sándor polgármester azt a szeptember 24-i, a Polgármesteri Hivatal nagytermébe összehívott tulajdonosi megbeszélést, amelyen megszületett a tagi földekből álló, úgynevezett fürdőtábla megvételére vonatkozó megállapodás.

Az 53 tulajdonos névszerinti szavazással egyhangúan elfogadta az önkormányzat vételi ajánlatát, vagyis az alábbiakat: - az 1000 Ft-os négyzetméterenkénti vételárat, - 1999.október 15-ig az Önkormányzat kifizeti a 10 százalékos mértékű foglalót, - azon tulajdonosok esetében, akiknél a foglaló összege a 100 ezer forintot nem éri el, ott a foglaló értéke 100 ezer forintra kiegészül, - a vételár teljes kifizetésére 1999.december 15-ig kerül sor. Az összejövetel - mondta bevezetőkében az egybegyűlteknek a polgármester -, kísértetiesen hasonlít a téeszesítésre, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem ingyen és bérmentve kérjük a gazdák földjét, hanem az önkormányzat üzletet ajánl. "Pénzről van szó, a város további fejlődéséről és együttgondolkodásról." Beszélt Göd Város nehéz anyagi helyzetéről és arról, hogy az önkormányzatok támogatása 1989-99 között kétharmadára csökkent. Elmondta, hogy többhónapi előkészítő munka előzte meg a fejlesztés lehetőségeinek kidolgozását, melynek eredményeként Göd majdani központjának körvonalai bontakoznak ki. Szólt arról, hogy az önkormányzatnak az 53 földtulajdonossal kötendő ügylet érdekében hitelt kell felvenni, de mint hozzátette, ma már majdnem minden önkormányzat bankokkal dolgozik. A több mint 300 millió forintos üzlet jogi garanciáit az önkormányzat - mint vevő - oldaláról dr Megyeri Szabolcs, az eladók oldalán pedig dr Benes László ügyvéd biztosítják. Ők dolgozzák ki a szerződéseket. Mint a találkozón is jelenlévő Megyeri doktor hangsúlyozta, az önkormányzat csak telekkönyvi tulajdonosokkal tud szerződést kötni. Nem tulajdonosnál - például örökösnél - előszerződésekről lehet szó, amíg a telekkönyvi állapotot nem tisztázzák. Ilyenkor foglalót sem fizet az önkormányzat. A tulajdonjogot természetesen a vételár teljes kiegyenlítéséig minden eladó fenntartja. Az egyik tulajdonos kérdésére Benis doktor elmondta, hogy a hatályos adótörvény értelmében, az eladás után - hacsak nem fektetik újabb ingatlan ügyletbe - a vételárat 20 százalék forrásadó terheli. Zsezserán Sándor, a tulajdonosok öt képviselőjének egyike javasolta, hogy mivel közel egy éve tették a fent jelölt területre az árajánlatot, az ügyvédek által elkészített szerződéstervezetet előzetesen mutassák be áttanulmányozásra az eladók szószólóinak, elejét véve az utólag felmerülő esetleges elégedetlenkedéseknek. Végezetül Kruzslicz István kérdésére: hogyan kell átadni az ingatlanokat, dr Benis László elmondta, hogy a törvény előírásainak megfelelően, az önkormányzat is per, teher és igénymentesen kívánja megvásárolni a területet. Ezért kérte az eladókat, gondoskodjanak földjeik ilyetén állapotának biztosításáról. r. k.

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. augusztus-szeptember hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Sok boldogságot kívánunk!

1999. augusztus-szeptember hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják őszinte részvétünket!

Tájékoztató

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
  1. Göd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1999. szeptember 14-i ülésén határozat született, mely szerint a csapadékvíz elvezetésére 11 millió Ft-os költségkeret biztosításával az 1999. évben megkezdődhetnek az önkormányzati területeken a vízelvezető rendszerek felújítási, karbantartási munkálatai a befogadó vízfolyásig. A munkálatok áthúzódhatnak a 2000. évre, mely érinti az önök térségét is. A közterületi vízelvezető árkok szervezett, rendszeres tisztántartásáról az 1999. évi XX. tv. 21.§-a alapján a települési önkormányzat gondoskodik. Felhívjuk azonban a Tisztelt Tulajdonosokat arra, hogy az 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 6.§ (1.) bekezdés a) - c) bekezdés szerint a tulajdonos köteles gondoskodni a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladék eltávolításáról.
  2. Ingatlanon belüli természetes vízelvezetésre vonatkozó szomszédos ingatlanok tulajdonosai között felmerült vitákban a 72 (1996 (V. 22.) Korm. rendelet 25.§-a szakhatósági állásfoglalások beszerzését írja elő. A Polgármesteri Hivatal ezen szakhatósági állásfoglalások beszerzése után dönt az ingatlantulajdonosok között felmerült vitában a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével. A rendkívüli időjárás miatt kialakult belvízproblémák megoldásáról lehetőségeinkhez mérten folyamatosan tájékoztatjuk az érdekelt lakosokat, és egyben kérjük segítő közreműködésüket.

A továbbiakban tájékoztatom a Tisztelt Lakosokat, hogy amennyiben a fent említett jogszabályból eredő kötelezettségeiknek nem tesznek eleget, a cselekményt a kötelezett költségére és veszélyére a Polgármesteri Hivatal elvégeztetheti. Amennyiben az együttműködést megtagadják a rendőrség közreműködését vesszük igénybe, valamint 100 000 Ft-ig terjedő végrehajtási bírság és 30 000 Ft-ig terjedő szabálysértési bírság szabható ki.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét és a szükséges intézkedések megtételét. Szinay József jegyző

Közös működtetésben Csarnokunk jövője

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Göd Város Sportcsarnoka, mint intézmény a város polgárainak, a tanuló ifjúság sportolási és szórakoztatási igényeinek kielégítését szolgálja.”

Ezzel a mondattal indul Göd Város Sportcsarnokának Házirendje. Ha nehezen is, ha határidőcsúszásokkal is, de elkészült, felépült, a mienk gödieké. A várossá avatással egy időben sportcsarnokot is avattunk ünnepélyes keretek között. Azóta eltelt egy hónap, és a több mint 60 milliós költséggel épült csarnokot birtokba vették az iskolások, a sportolók. A tanévkezdés idején mendemondák keringtek az üzemeltetésről, az üzemeltető személyéről és a terembérleti díjakról.

Majd a szeptember 14-i önkormányzati ülésén döntött a képviselő-testület.

A határozat értelmében: A tornacsarnok együttes üzemeltetésével 1999. december 31-ig a Huzella Tivadar Általános Iskolát és a TESZ-t bízza meg. A bevételeket és a kiadásokat külön alszámon kell vezetni. Négy hónap elteltével a Képviselő-testület ismét napirendre tűzi a témát és a tapasztalatok alapján dönt a további üzemeltetés módjáról.

A "próbaüzem" időszaka alatt 7-17 óráig - testnevelés, iskolai tömegsport, edzések - a Huzella Tivadar Általános iskola a csarnok gazdája. 17-22óráig hétköznap és hétvégén is, a Település Ellátó Szervezet üzemelteti a létesítményt.

A csarnokot gyakorlatilag felavatása pillanatától, augusztus 20-tól birtokba vették a sportolók. Az év utolsó napjáig minden bizonnyal eldől, képes-e önmagát fenntartani a létesítmény. A cél természetesen az, hogy támogatás nélkül működni tudjon. A gödi iskolások és a Gödi SE csak az önköltségi árat - víz, villany, rezsi költségek - köteles fizetni az igénybevételért. Külső használóknak természetesen piaci alapon történik a lehetőség értékesítése.

Megkérdeztük Palásti Árpádot, a Huzella Tivadar Általános Iskola igazgatóját, milyen változást hozott a tanintézet életében a sportcsarnok? - Az iskola 540 tanulója most már valamennyi testnevelési órát szakszerű körülmények között bonyolíthatja le. Ezt kevés tanintézet mondhatja el magáról a fővárosban, de a környék iskoláiban is. Az új létesítménnyel két, a sportcsarnok leválasztásával pedig három tornateremben mozoghatnak a tanulók. A másik pozitívum, hogy sokkal több délutáni sportfoglalkozást tudunk tartani. Lehetőség nyílik például a gyerekkosárlabdára - amely utánpótlást biztosíthat a Gödi SE kosárlabda szakosztálya számára. De a művészi tornára is igen nagy az igény. Annyira megnőtt az érdeklődés a tanórákon kívüli sportolási lehetőségek iránt, hogy a 7-17 óráig rendelkezésünkre álló idő - és ebbe az időszakba a takarítást is be kell iktatnunk - kevésnek bizonyult. Sok kezdeményezést sajnos el kell utasítanunk. Örvendetes, hogy az új létesítmény lehetővé teszi az iskolai ünnepélyek rossz időben történő megrendezését is. Ehhez természetesen egy védőszőnyegre lenne szükség, hogy ne sérüljön a tornacsarnok padlózata. Az Életforrás Alapítvány ígéretet tett a szőnyeg megvásárlására. Hogy kulturális események megrendezésére is alkalmas legyen az eredetileg több funkció ellátására tervezett csarnok, székekre lenne szükség. Ötszáz darab kényelmesen elférne. A színpad céljára szolgáló építmény a várossá válás ünnepén már jól vizsgázott. Az akusztikán kellene még javítani, de ügyes szakember minden bizonnyal erre is találna megoldást.

Az esti - 17 óra utáni órák - üzemeltetője, az önkormányzat határozata szerint a TESZ. Igazgatója Markó József képviselő a meleg vizű strand vezetőjét bízta meg a csarnok esti működtetésével. Együtt dolgozták ki a létesítmény házirendjét, és - a környék településeinek hasonló rendeltetésű intézményeinek terembérleti díjait figyelembe véve - a gödi csarnok árlistáját.

A tervek szerint

Szeretnénk erre az időre gyermeksportfoglalkozást beiktatni a 4-9 év közötti korosztály részére; 10-20 óráig 3500 Ft/óra a sportcsarnok bérleti díja.

A Gödi SE sportolói önköltségi áron, 2500 Ft/óra használják a csarnokot.

Rendezvények esetén megállapodás alapján döntik el a bérleti díjat, számolva a felügyelet és a takarítás költségével is. Mint Nyári Józseftől megtudtuk, a négy hónapos "próbaüzem" alatt szándékukban áll önálló villany és vízórák felszereltetése, hogy a csarnok üzemeltetésének költségeit ellenőrizni tudják.

A bérbeadásból befolyó esetleges nyereség, csakis a létesítmény amortizációs alapjába vándorolhat. Az üzemeltetőknek szándékukban áll egy nagyteljesítményű takarítógép megvásárlása, amely nem olcsó mulatság ugyan, de megkönnyíti a heti kétszeri nagy, és a napi többszöri kis takarítást.

A TESZ szeptember 16-tól teremgondnokot foglalkoztat, aki ellátja a létesítmény felügyeletét. Óvni, vigyázni kell a sportcsarnokot, hogy minél több fiatal sportolhasson benne. Hiszen tudjuk: ép testben ép lélek. r.

Ütött a képviselő

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A férjet egy rúgással állította meg, a feleséget ékszíjjal Verekedett a képviselő - mondják a gödiek. Fülöp József nem tagadja, valóban megütötte az asszonyt, de ezt önvédelemből tette a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke.

Fülöp József képviselõHúsz éve dúl az állóháború a szomszédok között. Moksony Sándor és felesége a képviselő műhelyéből kiszűrődő zaj miatt háborog. Fülöpék szerint elég, ha a munkások megjelennek a kertben, egy kisteherautó leparkol a bejáratnál, máris megindul a szitokáradat. "Ilyenkor vérlázító kijelentésekkel illetnek bennünket, még a lányomat sem kímélik" - magyarázza Fülöp. Diktafonnal vették fel az asszony egyik monológját, hemzsegnek benne a durvábbnál durvább sértések. A tulajdonos azt mondja, ők csendesen dolgoznak, csak néha ütnek egyet a kalapáccsal, ám a szomszéd kövekkel dobálódzik, és trágárságokat kiabál. Néhány nappal ezelőtt szabadultak el az indulatok, amikor a nő a műhelyben dühöngött. Fülöpék szerint dobálta a radiátor darabjait.

"Nem tűrhettem, hogy mindent tönkretegyen, ezért csaptam oda az ékszíjjal". - nyilatkozta a képviselő. Moksony "megöllek" felkiáltással rohant be a kertbe, és futott fel a lépcsőkön. Fülöp egy rúgással állította meg. Moksony Sándor szerint nem igaz, hogy a neje rongált volna, véletlenül döntötte fel a radiátort, azt viszont elismeri, hogy megtámadta Fülöpöt. Az egyik alkalmazottnak pedig azért kevert le egyet, mert az a diliházba akarta őt küldeni. Moksony a munkásokat vádolja kődobálással, ő maga csak néha hajít el egyet, de azt is csak figyelemfelhívásként. Az ügy a bíróságon folytatódik, mindkét fél perre megy.

K.Sz. (A fenti írást - a lap főszerkesztőjének előzetes hozzájárulásával -, változtatás nélkül a Mai Nap október 2-án megjelent számából vettük át.)

A hír hallatán megkérdeztük Szegedi Sándor véleményét. - Az esetet rendkívül sajnálatosnak tartom, és a megfelelő konzekvenciák levonásától nem tekinthetünk el - nyilatkozta lapunknak a polgármester. - A képviselő-testület október 4-i rendkívüli ülésén a napirendi pontok tárgyalását megelőzően három tagú bizottságot jelölünk ki az ügy kivizsgálására. Az előzmények ismeretében, mindkét fél és a tanuk meghallgatása után tudunk csak állást foglalni.

A Gödi Körkép következő számában beszámolunk a rendkívüli testületi ülésről, és a testület néhány tagjának Fülöp József tettéről alkotott véleményéről is.

Kézművesalkotások kiállítása Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ami a népi kultúrából menthető, Csiki Lóránt megint megkérte ismerőseit, hogy hozzanak el néhány, általuk készített tárgyat. Tulajdonképpen így állt össze – immár harmadszor – a gödi és környékbeli kézművesek kiállítása, ahol minden darab egyedi és természetes anyagból készült.

Csiki Lóránt szövő – egyébként a Népművészet Ifjú Mestere, aki jelenleg játszóházat is vezet – és tucatnyi társa, ismerőse már harmadszor mutatja be a gödi közönségnek kedvenc tárgyait. A József Attila Művelődési Ház kiállítótermében egymás mellett látható kerámia étkészlet, több, különböző méretű fonott kosár, szőttes, fafaragás, egy polcnyi különböző formájú és színű gyertya, bőrből készült használati és dísztárgy, természetes anyagokból készült játék. És hogy még vegyesebb legyen a kép, jó néhány kovácsoltvas dísz, kerítésdarab egészíti ki a kollekciót, mivel a Piarista Szakmunkásképző Iskola diszműkovácsosztálya is bemutatja alkotásait. A nézelődő számára a látvány az első pillanatban kissé zavarosnak tűnik, ám a látogató hamar rájön, hogy a bemutatónak van rendező elve, a tárgyakban van valami közös. A fonott bőrszandál is a lila gyertya és kézi munka, és a tükörkeret faragója ugyanúgy, mint a szőnyeg szövője, csak természetes anyagokat használt alkotásához. Ezek a szőtt, varrt, fonott alkotások ugyanis nem egy néprajzi rezervátum látnivalói közé tartoznak, sőt inkább azt próbálják bizonyítani, hogy miként lehet a népi kultúrából átmenteni az értékeket.

Cserépedények a kiállitásrólCsupor István, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa a kiállítást egyenesen a népi kultúra továbbélési kísérletének nevezte. Arra pedig, hogy van-e egyáltalán létjogosultsága a hagyományos kultúrának a számítógép korában, azzal válaszolt, hogy éppen azt kell megőriznünk, amit csak itt, a Kárpát-medencében tudunk. A kísérlet arra irányul, hogy mi emelhető át ebből a huszadik vagy huszonegyedik század kultúrájába, hogy a kézművesség mit tud közvetíteni a mának és a jövőnek a hagyományos népi kultúrából. Nem kétséges, hogy a kísérlet sikeres lesz, hiszen a természetes anyagoknak egyre nagyobb a becsülete a műanyagokkal szemben, a kézi munkával készült tárgyak egyre nagyobb értéket jelentenek. Mindezt bizonyítja a gödi kézművesbemutató iránt megnyilvánuló érdeklődés is, s hogy majd mindenki fontosnak tartotta, hogy megfogja, megérintse a kiállított darabokat. Mert egy szőttes, fából, vagy bőrből készült tárgy fogása is más, mint a műanyagé.

A Göd környéki kézművesek bemutatkozó kiállítása október 14-ig tekinthető meg a gödi József Attila Művelődési Ház kiállítótermében, a Pesti út 72. szám alatt. B. J. G. (A cikket, a szerzők előzetes hozzájárulásával a Népszabadság szeptember 29-i számából vettük át.)

Ópiumszármazékok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ma még nem látod, de holnap már késő lesz! - óv joggal az óriásplakát szövege. A kábítószer élvezők és áldozatainak száma, napról napra nő. A szakemberek szerint, terjed, mint a pestis és veszélyes mint az AIDS. A legnépszerűbb és legjobban fizető csempészáru. A dealer meggazdagszik belőle, a fogyasztó belehalhat. Ezért is adtuk közre előző számunkban az új gödi rendőrőrsparancsnoktól, Cseh Józseftől kapott tájékoztatót. Folytatásként sorra vesszük az egyes kábítószer fajtákat, hiszen sok fiatal képtelen felmérni a veszélyt, amivel szembenéz, amikor elszívja az első füves cigit, vagy, csak - hogy le ne maradjon a haveroktól - balhéból bekapja a diszkóban kínált első extasi tablettát.

ÓPIUM

AZ ÓPIUM KULTÚRTÖRTÉNETE: A mákot és az ópiumot már Kr.e. 2500 körül is gyógyszerként használták. Az asszír gyógyászatban a mákot "az öröm nővénye" néven tartották számon. Az ókori Egyiptomban a Görögországból származó ópiumot orvosi és hedonisztikus célokból egyaránt bevették. Az ópium kinyerésének módját az ókorban igen jól ismerték. Dioszkuridész a Kr.u. első századból származó gyógyszertanában már a lehető legpontosabban leírja, hogyan lehet hozzájutni. Theokritosz szerint a mák Aphrodité könnyeiből keletkezett, amelyeket akkor hullatott, amikor szerelmét Adoniszt siratta. Az ópium hamarosan az egész Közel-Keleten fontos gyógyszerré majd kábítószerré vált. Az ópium előállításával és tulajdonságaival kapcsolatos ismereteket az arabok feltehetőleg már igen korán Indiába, később Kínába is elvitték. Az ópium régóta szilárd helyet foglal el az indiai gyógyászatban, gyógyszerként, méregként és ellenméregként tartják számon. Később afrodiziákumként, kábítószerként is használják. Az ópium szívása a XIX. századra világszerte elterjed, sőt egyes helyeken az alkohol élvezeténél is nagyobb szerepet játszott. London az ópiumfogyasztás különösen hírhedt központja volt. Európában évszázadok óta használják fájdalom csillapítóként.

ELŐÁLLÍTÁSA, FELHASZNÁLÁSA: Mákból nyerik a mákgubó megmetszésével. A nyers ópiumhoz zsírt és egyéb anyagokat adagolnak – ezt megeszik (afrodiziákum). A füst ópiumot (csandu) meglehetősen bonyolult eljárásokkal alakítják ki a nyersópiumból – ezt pipában fogyasztják. Mákszalma eljárás: a megszáradt mákgubókból speciális eljárássál teát főznek – máktea (használata rendkívül káros a sok mellékalkaloida miatt).

AZ ÓPIUM HATÁSA: Kis mennyiségben afrodiziákum, nagyobb menynyiségben pont ellenkezőleg potencia csökkentő, narkotikus hatású szer. De mivel sohasem fogyasztják tisztán a hozzáadott szerektől a hatásai rendkívül széles skálán mozoghatnak. Jelentős mértékben tartalmaz mellék alkaloidot ezért fogyasztása kifejezetten veszélyes (elvonás, túladagolás). Rudolf Glepke így írt az ópiummámor tüneteiről: Az ópiumszívó vagy evő érzékei mintegy behúzzák csápjaikat. Egyáltalán nem tompulnak el, ilyesmit csakis az állíthat, aki maga sohasem szívott ópiumot. Azonban a tudat, amely előzőleg fogókarok vagy sarokpánt módján a külvilág felé fordítva tartotta őket, elfordul és bezárja az ablakokat. Az ópium megvilágosít, nem tompít. Sohasem burkol abba a ködbe, mint az alkohol, amelynek mámorában kontúrjait elveszítve elúszik az anyagi, és lelki valóság. Az ópium kioldja a lelket a mindennapok és a külvilág dolgaival való összefonódásából... Az ópium csendessé, és gyengéddé tesz. Megihleti a fantáziát és szárnyakat ad neki, beleértve az erotikus képzeteket, növeli az érzékenységet, és a gyengédség érzetét, mialatt egyidejűleg általánosan csökkenti a mozgási szükségletet, a tenni akarást, a közlési vágyat, a nemi potenciát, a becsvágyat, az indulatokat, és az agreszszivitást.

AZ ÓPIUM KÉMIAI ÖSSZETÉTELE: Az ópium egy sor jellegzetesen szinergisztikus vagy antagonisztikus hatású alkaloidot tartalmaz. A mintegy 40 alkaloidot ópiumalkaloid néven foglalják össze. Különbséget tesznek a morfin típus (morfin, kodein, thebain) és a benzizllizochinolin-tipus (papaverin, noscapin – narkotin, narcein, nor-laudonsin, reticulin). Az alkaloidok részben savak sóiként (mekonsav, tejsav, fumarsav, kénsav) vannak jelen az ópiumban. Fő hatóanyaga a morfin, amely nyugtató-hipnotikus, narkotikus, köhögéscsillapító, légzésgátló és székrekesztő tulajdonságokkal rendelkezik.

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

MIKAEL HAKIM A Mikael Hakim méltó folytatása a Mikael címen megjelent regénynek, de önálló műnek tekinthető, mert Mikael, a keresztény világban csalódott vándor, ezúttal hajóra száll, és Kelet felé indul: új világ, új kalandok várják. Míg Mikaellel együtt megismertük a XVI. század első negyedében a reneszánsz, a humanizmus és a reformáció Európáját, most a Kelet tárul fel előttünk, a korabeli török birodalom, Szolimán szultán szerája, a hárem tiltott kertje, a Héttorony várbörtöne… Ez idő tájt két hatalom, a keresztény és a mohamedán világ áll egymással szemben. A világtörténelem egyik legvéresebb korszakának csatái dúlnak Mikael körül, vele vagyunk Budavár bevételénél, Bécs ostrománál, részt veszünk az észak-afrikai partvidék meghódításában, s megismerkedünk e korszak politikusaival, művészeivel, tudósaival. A szerző most is elkápráztat bennünket lenyűgöző kor- és kultúrtörténeti tablót tárva elénk, de a „csodálatos” Keletnek nem csak a külső ragyogását mutatja be: bepillanthatunk a történelem kulisszái mögé, és megláthatjuk az események hátterében az önző anyagi érdekeket, a hiúságot, a cselszövést is… Mika Waltari fordulatos meseszövése, nagy műveltsége, történelmi beleélő készsége elevenen lüktető és a mai valóságként ható művé avatja a Mikael Hakim-ot. Németh Nelli

Hitélet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Római Katolikus Egyház hírei

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. június 19-én este celebrálta vas miséjét a 89 éves Furiákovics Miklós atya, aki 22 évig szolgált kisegítő lelkészként az alsógödi templomban. Most Dunakeszin éli nyugdíjas éveit. Az atyát nagy számban köszöntötték régi hívei. Hangverseny volt az alsógödi rk. templombnan 1999. március 27-én. A Rákospalota MÁV-telepi templom énekkara Liszt: Via Crucis című művét adta elő. A felsőgödi rk. egyházközség az alsógödivel közösen május 1-én jól sikerült majálist rendezett a felsőgödi sportpályán. 1999. szeptember 19-én ünnepelte a felsőgödi templom felszentelésének 75 éves jubileumát. Előző nap délután lelki felkészülés keretében Szabó József, dunakeszi-alagi plébános mondott nívós szentbeszédet. Másnap 11 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, melyet dr. Stella Leontin prépost úr mondott és megbérmált 14 gyermeket. Ezt követően szeretetvendégség volt a plébánia kertjében. Ezen a napon este 18 órakor ünnepi hangversenyt adott a 75 éves templomban a felsőgödi Munkásdalkör és a templom énekkara. Vezényelt: Surán Sándor és Váraljai Réka. Szeptember 25-én az alsógödi Karitász gulyásebédre hívta a híveket. Mintegy 80 fő vett részt ezen az ebéden. Este 18 órakor a felsőgödi templom ifjúsági énekkara és zenekara előadta Sillye Jenő 15 részből álló Mária oratóriumát szép számú érdeklődő jelenlétében. Szeptember 12-én kb. 40 hívő vett részt gyalogosan zarándokolva a váci Hétkáplnai búcsún.

Szentmisék rendje:

A Református Egyház hírei

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. október 24-én, 15 órakor dr. Hegedűs Lóránt püspök úr szenteli fel az új alsógödi református templomot. A felszentelést követően szeretetlakoma lesz a templomkertben. Előző nap, 23-án délután a gyülekezet a templom építőit látja vendégül. 1999. szeptember 11-én egésznapos kirándulás volt autóbusszal Kecskemétre és Cserkeszőlőre 21 fővel. Olyan jól sikerült a kirándulás, hogy hagyományt kívánunk teremteni vele.

Az istentiszteletek rendje változatlan.

A felsőgödi ref. templomban minden hónap utolsó vasárnapján 17 órakor hangversenyt rendeznek orgonaművészek közreműködésével. A felsőgödi ökumenikus Psalmus énekkar hírei: énekkari próba minden kedden 17-19 óra között a felsőgödi ref. gyülekezeti teremben, ahová férfi énekesek jelentkezését várják. Az énekkar fellépett a sződligeti ref. templom építésének 60 éves, a felsőgödi rk. templom felépítésének 75 éves jubileumán, valamint önálló hangversenyt adott 1999. augusztus 22-én a felsőgödi ref. templomban. Szeptember 26-án a szobi rk. templomban énekelt egy ökumenikus esküvőn, s készül az alsógödi ref. templom felszentelésére.

Az Evangélikus Egyház hírei

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az alsógödi evangélikus templom jubileumát ünnepelték a gyülekezet hívei 1999. június 13-án.

Az istentiszteletek rendje:

Új lelkésze van a gyülekezetnek Kovács László úr személyében, mivel Mónos László lelkész úr nyugdíjba vonult.

A gödi keresztények örömmel értesültek arról, hogy Göd Város Önkormányzata 1999. augusztus 21-én „Gödért Emlékérem“ kitüntetésben részesítette Ország Tibor rk. plébánost és Szotyori Nagy Gábor ref. lelkész urakat. A kitüntetést Szegedi Sándor polgármester úr adta át az alsógödi tornacsarnokban tartott fogadáson.

1999. október 23-tól november 7-ig az alsó- és felsőgödi rk. egyházközösségek 38 kárpátaljai gyermeket és 2 pedagógust látnak vendégül, családoknál elhelyezve. A magyar gyerekek Beregszásztól 15 km-re lévő Jánosi nevű településről jönnek. Közülük 7 gyermek 3 dunakeszi családnál lesz elhelyezve, akik a Szent Mihály plébánia területén laknak. A gödi családoknál elhelyezett gyerekek délelőtt a felsőgödi Németh László iskolába járnak ittlétük alatt. Családoknál étkeznek, a délutánokat és a szombat, vasárnapot a fogadó családoknál töltik. Két közös programjuk lesz. Fogadja őket a gödi önkormányzat, október 29-én 15.30 órakor, egy szerény ucsonnával (kakaó, tej, kávé, kifli, zsömle). November 6-án 19 órakor tábortűz a felsőgödi plébánia udvarán a gyerekek és a fogadó családok részvételével, szalonnasütéssel.

Kérjük azokat a gödi családokat, ahol fölöslegessé vált mesekönyvek, ifjúsági regények vannak a család birtokában és szívesen odaajándékoznák a gyerekeknek, hozzák be az alsó- vagy a felsőgödi plébániákra hivatali időben, vagy adják át a fogadó szülőknek, akik majd átadják a kárpátaljai gyerekeknek. Előre is köszönjük a segítőkészséget. Dr. Faragó László

Idősek otthona a Duna mellett

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Látogatás a Medotel-ben Göd mondhatni legszebb részén, Felsőgödön a Duna mellett vezető kerékpárút közvetlen szomszédságában, a Regős utca 27-ben szépen gondozott épületet, ápolt sarokkertet látni. Abban a Duna méltóságteljes komolyságához illő csend honol. Az szépen ápolt kertben időnként deresedő hajú sétáló tűnik szembe. A kapun Medotel Idősek Otthona tábla díszeleg. Kíváncsi voltam, kik laknak itt és mi az épület rendeltetése? Ezekkel a kérdésekkel csengetek be. Kinyílik a kapu, belépek a kertbe. A szeptember közepi nap melege az itt lakók többségét kicsalogatja. A fehérre festett „pagodákban” ősz hajú idős nénik szótlanul üldögélnek egymás mellett, csak a vidáman futkározó kutya ugatása zavarja meg a csendet. Embermagasságú Canna virágok diszlenek a díszbokrok társaságában. Az udvar végén kis játszótár, ahol bizonyára a látogatók unokái szoktak játszani. Az otthon vezetője készségesen fogad és röviden ismerteti a vezetése (és tulajdonában) lévő intézmény rendeltetését. A Medotel államilag finanszírozott magán kézben lévő idősek otthona.

A Medotel elnevezés fantázianév. 1994 óta működnek családi vállalkozásban. A patinás, szép épület korábban a Budapesti Iparszövetség nyaralója volt. Az Otthonban 20 idős ember él. 1-2-3 ágyas lakrészekbe kérhető a felvétel. A holtig tartó használati jog 500 ezertő egymillió forintig terjed. A havi gondozási díj a nyugdíj 80 százaléka. A Medotel mint minden szociális intézmény, normatív állami támogatásból és a nyugdíjakból képezi a bevételi oldalt. Kisebb támogatást az Ezüstkor Alapítványtól is kapnak. Öszszesen 20 „lakójuk” van, ebből 7 Gödről. Az idősek egészségére szakképzett nővérek ügyelnek, orvosi ellátással megerősítve. Az Otthon vezetőjétől elbúcsúzva a kijárat mellett egy félig kész épületen akad meg a szemem. Megtudom, hogy ez lesz majd az otthon lakóinak kis kápolnája, ahová bármikor betérhetnek meghitt imádkozásra.

A kapun kilépve még egyszer visszatekintek a kertbe, szemmel elbúcsúzva a szeptemberi napsütés melegében a kertben békésen üldögélő és komótosan sétáló lakóktól. Dr. Kölcsei Tamás

TERMÉNY, VIRÁG ÉS KÉZIMUNKA KIÁLLÍTÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Antal György Bálint felvételeA 2. számú Felsőgödi Kertbarát Klub szeptember 18-21-ig rendezte meg az Ady Klubban az ez évi termény, virág és kézimunka kiállítását.

A hatvan tagot számláló klubból huszonheten állítottak ki. A megnyitón Székeli Gyuláné elnök üdvözölte a megjelenteket, a vendégeket, valamint a kiállítókat.

A kiállítást Ilyés Gizella alpolgármester asszony nyitotta meg. Vendégeik voltak Dunabogdányból, Gödöllőről, Pomázról, Budapestről, Alsógödről.

Hajdú Júlia és Hegedűs János is meglátogatta a kiállítást, melynek a négy nap alatt mintegy ötszáz látogatója volt az iskolásokkal és óvodásokkal együtt. A kiállítás 21-én 17 órakor szalonnasütéssel és díjkiosztással zárult. Gratulálunk! Kép és szöveg: Antal György Bálint

MEZŐGAZDASÁGI, KERTÉSZETI ÉS NÖVÉNYVÉDELMI SZAKTANÁCSADÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A diószürettel kapcsolatban hamis babona, hogy a fát alaposan el kell verni ahhoz, hogy a következő évben jól teremjen. Az igazság ennek éppen az ellenkezője: óvatosan kell az ágakat ütögetni, hogy a gyümölccsel együtt le ne verjük a jövő évi termőrügyeket is. A sérülések elősegítik a kórokozók, kártevők fertőzését is. A lehullott diót azonnal szedjük fel és pucoljuk meg a zöld héjától. Ha a héj nehezen válik le, akkor rakjuk őket halomba, kissé öntözzük meg, majd takarjuk le fóliával; két-három nap füllesztés után a héjat könnyen leválaszthatjuk a dióról. Padláson, vagy száraz kamrában minél előbb szárítsuk meg, nehogy megdohosodjon. A komposztkazal anyagát keverjük át, hogy a szerves anyag bomlását elősegítsük. Ha a még el nem bomlott anyag közé nitrogéntartalmú műtrágyát keverünk, a folyamat gyorsabb. Az idősebb fák körül szórjunk el foszfát- és kálitartalmú műtrágyákat (fánként összesen 1-2 kg vegyes műtrágyát és bokronként 40-50 dkg-ot.) Amint időnk engedi kezdjük meg a kert talajának felásását. A fák alól szedjük fel és semmisítsük meg, vagy felhasználásukig tartsuk külön a hullott almát, körtét, birset. A fertőzött, rothadó gyümölcsöt ne vigyük a komposzttelepre, mert elősegítjük a rajta megtelepedett károsítók áttelelését. A raktározás idején veszélyeztető kórokozók károsításának megelőzésére, most is fontos teendőnk a leszedett termés átválogatása, gondos előkészítése a tárolásra. A tárolóhely lehetőleg hűvös, levegős, széltől és napsütéstől védett helyen legyen. A. Gy. B.

EGÉSZSÉGÜNKRE!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Életmód, környezetvédelem, biokertészet Egy évtizeddel ezelőtt több cikkben foglalkoztam településünk környezeti problémáival és a kertészettel, biokertészettel. Most további tapasztalatokkal gazdagodva szeretném mindezt közkinccsé tenni, kibővítve az egészségi állapotomból fakadó tapasztalatommal. Először a biokertészettel kezdem, ami szorosan összefügg a környezetvédelemmel és egészségesebb életvitelünkkel is. Ma városunkban is általánosan elterjedt felfogás, hogy a konyhakerti termesztést megszüntetik, vagy a minimálisra csökkentik, mondván, hogy a környezeti hatások és a kártevők miatt csak kínlódás a zöldségtermesztés, amíg a zöldségstandokon óriási a választék a szebbnél szebb árukból. Inkább a füvesítés a divat.

Szerintem két szépséghibája is van e felfogásnak: az egyik az, hogy a valóban szép, pázsitos kert karbantartása legalább annyi munka és gond, mint a konyhakerté, a másik az, hogy a piaci árú valójában csak szemre, de csak a sok műtrágyától szép, tele permetezőszer maradványokkal (és nem is jó ízű), ami az amúgyis általánosan gyenge immunrendszerünket tovább károsítja. Márpedig étkezési szokásaink és a környezeti hatások úgyis sok betegség kialakulását segítik elő. Ezek nagy részének kivédése szinte lehetetlen. A kertészeti lehetőségek pedig nekünk, gödieknek adottak, minden csak a mi hozzáállásunkon múlik, akarjuk-e magunknak és családunknak legalább ezt a lehetőséget jó irányba felhasználni – a kemikáliák azaz – a mérgektől mentes kertészkedésre. Mértékkel a füvesítés nekem is tetszik, éppen ezért is, az én házam körül is van. Láttam ilyen gyepszőnyeg közepén szép, gömbfákból készült rácsos fűtartót, nyilván komposztálás céljából. Itt hívom fel minden modern fűnyíróval rendelkező kerttulajdonos figyelmét, hogy a fű, amit a gép összeszecskáz, és tartályba gyűjt, nem alkalmas a komposztba, mert öszszetömörül és bepenészedik. Már pedig a penészes trágya nem javítja, hanem rontja, mérgezi a talajt, nem úgy, mint a jó komposzt, amelyik gyógyító hatású is, mert penicillin gombákat is tartalmaz.

A következő cikkben részletesen foglalkozom a jó komposzt készítési módjával és a talajtakarással. Most befejezésül csak annyit, hogy kertünket lassan tisztítsuk meg a letermett növényi maradványoktól és gyűjtsük össze a kert azon sarkában, ahol majd komposzt telep lesz. Továbbá, ha a talaj megfelelő állapotú, kezdjük meg az ásást, de semmiféleképpen nem kapálógéppel, mert az összezagyválja termőföldünket, megzavarja a talajéletet. Márpedig a jó talajélet a biotermesztés alapfeltétele. Baji Ferenc

ISMERD MEG HAZÁDAT!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ópusztaszer – RotundaGödi kertbarátok Ópusztaszeren Az Alsógödi Dunakanyar Kertbarát Klub 45 tagja szeptember 22-én, Ópusztaszerre kirándult autóbusszal. Megtekintették a Feszti-körképet és a Nemzeti Történelmi Emlékparkot. A Rotundában helyet kapott Feszti-körképet lengyel festők éveken át restaurálták és 1995-re készült el. A Nemzeti Történelmi Emlékparkot az 1970-es évek elején Erdei Ferenc szociográfus, a Magyar Tudományos Akadémia akkori főtitkára kezdeményezésére hozták létre – a Csongrád megyei Múzeumok Igazgatósága irányításával. Ma az ország egyik leglátogatottabb helye. Ópusztaszerről elindulva Kistelek határában az ottani Kertbarát Klub vezetői várták buszunkat, és a település éttermébe kalauzoltak bennünket, ahol finom pörköltet ebédeltünk. Völgyesi József elnök köszöntött bennünket és bemutatta vezetőtársait. Ebéd után Pusztaszerre mentünk kertlátogatásra, Krizsány Sándor kertészetébe, ahol megtekintettük a közel két kataszteri hold őszibarackost és almáskertet. A vendéglátók és feleségeik üdítővel, pálinkával, borral, süteménnyel és almával kedveskedtek, hogy jól érezzük magunkat. Elnökünk, Arató Ernőné Göd címerével ellátott ajándékokat adott át Völgyesi Józsefnek, és jövő tavaszra meghívta a Kisteleki Kertbarátokat viszont látogatására. A meghívást elfogadták. A kertlátogatás után a Pusztaszertől mintegy 5 km-re levő Árpád-emlékművet tekintettük meg, melyet Kecskemét városa emelt 1896-ban, a millenium és a második Vérszerződés emlékére Árpádnak és vezéreinek. Jó hangulatban, az utat végigénekelve értünk késő este Gödre, a jól sikerült kirándulás után.

A mozgáskorlátozottak Gödöllőn

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületének Gödi Szervezete 1999. szeptember 18-án, Gödöllőre kirándult. Megtekintettük az egyetemi eárost, a máriabesnyői templomot, és a VI. Pius pápa szentelt forrását. Ittunk a vízből és megnéztük a királyi kastélyt. Szadán a Borostyán vendéglőben ebédeltünk, ahol kedves kiszolgálásban volt részünk. Hazafelé Veresegyházán meglátogattuk a Sulyán cukrászdát és megnéztük a város nevezetességeit. A kiránduláson 18-an vettünk részt, a buszt a TESZ-től kedvezményesen kaptuk, amit ezúton is megköszönünk. A. Gy. B.

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lépjünk a sportban is egy lépcsőfokot

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ami a csapatokat illeti mintha megmozdult volna valami. Teátrális az időzítés: Göd várossá lett, ami alighanem a Gödi Körképben, és a helyi hivatalos és félhivatalos fórumokon a legtöbbet említett fogalom 1999-ben. Ha csak végignézünk a csapatjátékokon (s bár alapjait tekintve egyéni játékról van szó, de mivel rendeznek csapatbajnokságot, ide soroljuk, már csak frekventáltsága és népszerűsége miatt az asztaliteniszt is), az idei szezon szinte mindenhol nagy ígéret, mindenütt a lehetséges – vagy akár konkrétan kimondott, kitűzött – célok között szerepel az adott szakosztály magasabb osztályba kerülése. S ha már említettük a pingpongszakosztályt, kezdjük velük.

Tavaly a Biomark-Gödöllő, mint NB III-ból kiesett, de oda visszaigyekvő egyesület toronymagas favorit volt Pest megyében, de Gödnek sikerült megszorongatni, és hajszálnyi differenciával maradt le az osztályozóról. A megye legeredményesebb játékosa pedig a gödi Helmes Zoltán lett. Idén már nem kell számolni a gödöllőiekkel, maradt tehát nagy esélyesnek újdonsült városunk együttese a feljutásért vívott harcban. Az eddigi mérkőzések és az új igazolások alapján jövőre kalkulálhatunk a labdarúgók megyei első osztályú tagságával, hosszú böjtölés után. A csapat jó, csordogálnak a nézők a lelátóra, csak a szintet kell tartani, emelni, s az NB III-at kitűzni. Jelentősen megerősödött a kosárlabdacsapat is, immár gödivé lettek a Huzella Iskola új terme által, remélhetőleg tábora is lesz az NB I/B-s tagságért hajtó gárdának. A sportág, ugyebár viszonylag fiatal a helyi szakosztályok sorában, a gödi kosarazás éppen tíz esztendős, a jubileumhoz kapcsolódó feljutás egy gyors karrier látványos lépcsőfoka lehet. Az NB I/B légkörét már ismeri a gödi kézilabda. A női csapat aranyesélyesként említhető a csoportban, ami tavaly nem sikerült, idén nem utópia. A keret nem módosult jelentősen, s az összeszokottság, mint fegyver, ebben a szezonban eredményes lehet. Valóban biztató végignézni a fent leírtakat, de persze ez csupán egy merész gondolatmenet. Viszont realitásokra alapozva, ami tényleg azt tükrözi: mocorog valami fejlődésféle Göd sportéletében. S pont a csapatsportokban volna rá igazán szükség, hiszen a gödiség, egy egészséges lokálpatriotizmus, mint igazán mélyen nem létező életérzés, talán a városi státusz óhatatlan pszichés hatása alatt is kivirágzik, s mindez lecsapódhat úgy a sportpályákon, mint a környék és természetesen a helyi, tőkeerősebb, potenciális szponzorok, befektetőjelöltek között. Mert ez ma már elengedhetetlen, nagyobb oxigén, mint a sportoló levegővétele. A tavasz végén majd érdemes lesz egy újabb értekezést készíteni ugyanezen állapotokról, mi valósult meg a lehetséges tervekből.

Ennek megfelelően csak egy csattanó zárhatja le e sorokat: addig is Hajrá Göd! Forgács Péter

Labdarúgás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A legnagyobb igazolás az edző Az 1997/98-as szezonban volt a mélypont. A Gödi SE a körzeti bajnokságig zuhant vissza, pedig volt itt a nyolcvanas évek közepén egy Szabad Föld-kupa győztes, NB. III-as csapat is. Már csak nosztalgia? Manapság mégsem, mert a cél újfent az, hogy ebbe az osztályba tartozzon a gödi futball.

Kedd este hat elmúlt, a pályán nyüzsgés. Már ez is újszerű dolog, mármint az, hogy a nagycsapat edzésén két csapatra való futballista tegye a dolgát, s teszi a dolgát. Mudri József elnök is büszkén mutatja be Papp Sándor edző foglalkozásait: – Biztos azért járnak rendszeresen, mert jók az edzések. Tavaly három-négy ember volt általában a pályán ilyenkor. Amelyik szezonban a megyei másodosztályú bajnokságban végig az alsóházban tanyázott az oda éppen visszajutott csapat. Valós kiesési veszély ugyan nem fenyegette, de a táblázat kritikus szekciójából kimozdulni sem tudott. A megyei bajnokságot folyamatosan figyelőknek már nem hír: az idei szezonban e sorok megírásakor hét mérkőzésből öt gödi győzelemmel, kettő döntetlennel zárult, a soron következő Pomáz pedig verhető ellenfél. Egy emlék tavaszról: a rapszodikus sződligeti Wilker SE tudott nekik egy hetest rúgni. Ami kapura ment, abból gól lett... összegzés: a Göd veretlenül első a tabellán, s nem valószínű, hogy a pomáziak törik meg e sorozatot. – Kitűzött cél a feljutás – foglalja össze a jövőt Mudri József. – Szeretnénk az 1983/84-es bajnokcsapat szintjét visszahozni, s akár az NB. III-ba felkerülni. – Szembeötlő a különbség az idei és a tavalyi szereplés között. Kik az új igazolások? – Leányfaluról jött Kovács Lajos kapus, Fótról érkezett Egervári, Hegedűs, Lakatos, Hódosi – igaz ő gödi, Szabadi a Dunakeszi Városi SE-ből, Szádószki a III. Kerületi TVE-ből, Kekecs Csaba pedig Ausztriából tért vissza Gödre. – Tavaly folyamatosan elnök- és edzőváltások jellemezték az évet. Mennyire stabil pont Papp Sándor edző? – Mind emberileg, mind szakmailag nagyon meg vagyunk elégedve. Ő nem idegen, hiszen játszott az említett 83/84-es csapatban. Tulajdonképpen őt tartom a legnagyobb igazolásnak. Az eredmények, az edzések pedig őt is minősítik. – A téli átigazolási időszakban szükség lehet-e újabb erősítésre? – Kezd összeállni a csapat, de valószínű, hogy majd tavasszal lesz kimondottan jó. Fontos az is, hogy tényleg csapatként működnek. Jó a hangulat, meccsek után főzünk, leülünk, megbeszéljük a problémákat, összetartás van, márpedig ez egy csapatsporthoz kell. – Göd város lett, nagy céljai vannak a csapatnak, ez mennyire vonzó a szponzorok számára? – Szponzorok maguktól persze nem jönnek, csak ha odamegy az ember hozzájuk. Elég sok munkám van ebben a csapatban. S minden pénzkérdés a mai labdarúgásban. Például az indulás joga. Nógrád megyében sikertörténet íródott Palotáson, az NB. II-ben sokáig élen állt a csapat, a Vác fiókcsapataként működhettek, aztán anyagiak hiányában eladták nyáron a játékjogot. S szóba került az is, hogy Gödre hoznák a csapatot, az NB. II-es státusszal együtt. De mindehhez tizenötmillió forint kellett volna, ez pedig nem állt rendelkezésre. Így most Fót, mint vásárló lett a jogtulajdonos. – Igaz, hogy ez a pálya nem is lett volna alkalmas NB. II-es meccsek rendezésére – teszi hozzá az elnök. – De így is egyre többen jönnek ki a meccsekre, felfigyelnek az eredményekre. S ha van néző, van eredmény, lesz utánpótlás is. Mert jelenleg nagyon sok gödi fiatal focizik Újpesten, Dunakeszin, Vácott. Magasabb a tagdíj, az utazási költség, pedig itt helyben van minden. Vagyis népszerűsíteni akarjuk a labdarúgást Gödön. F. P.

GÖDI SE IFI – HALÁSZTELEK IFI 5:1 (1:0) Gól: Bartus 3, Lénárt A., Barankó. Vas – Végh, Mároki, Marton – Lénárt A., Orlik, Kuska, László, Kőrös – Lénárt Cs., Bartus. Csere: Takács, Benkó. Már az első félidőben be kellett volna biztosítani a győzelmet, a helyzeteink megvoltak hozzá. A második félidőben rengeteg helyzetet sikerült kidolgozni. Bartus gólérzékenysége – három csukafejes gólja – is hozzájárult a biztos győzelemhez. Jók: Bartus, Mároki, Kőrös.

GÖDI SE – HALÁSZTELEK 3:3 (2:0) Gól: Piros, Horváth G., Varga 11-esből. Kovács – Egervári, Járdi, Sallai, Tuza – Szabadi, Bagócsi, Varga, Horváth G. – Hegedűs, Piros. Csere: Laczik, Lakatos, Krasnyánszky. Ragyogó első félidő után akár 4 góllal is vezethetett volna a GÖDI SE, de a 2:0 így is magabiztos előnyt jelentett a második félidőre, ám nem tudták megismételni első félidei játékukat. Mezőnyben átvette az irányítást a Halásztelek, és a vendégcsapat 3:1-ről az utolsó 10 percben hozta döntetlenre a rangadót. Maradt a 3 pont előnyünk Halásztelekkel szemben a lista élén.

DUNAKESZI IFI – GÖDI SE IFI 2:0 (1:0) Barankó – Végh, Kuska, Marton – Nagy, Orlik, Mároki, Kőrös, Takács – Lénárt A., Bartus. Csere: László, Benkó. Elképzelés nélküli gyenge játékot produkáltak az ifjak. Egyetlen épkézláb akciót nem tudtak vezetni. Orlik szövegelésért kiállíttatta magát. Jó: Barankó, Marton.

DUNAKESZI – GÖDI SE 0:4 (0:3) Gól: Varga 2, Piros, Hegedűs. Kovács – Sallai, Járdi, Bagócsi, Tuza – Horváth G., Szabadi, Varga, Kekecs – Piris, Hegedűs. Csere: Egervári, Krasnyánszky, Pikó. Az első félidő 10. percében eldőlt a mérkőzés. Formás támadásokat vezetett a vendég GÖDI SE. Osztálykülönbség volt a két csapat között. Még nagyobb arányú is lehetett volna a győzelem. A játékvezetés kitűnő volt. Jó: az egész csapat.

Továbbra is veretlenül, megérdemelten vezetjük a tabellát. Antal György Bálint

Kézilabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nem kezdődött rosszul... Közel három hónapi szünet után ismét bajnoki pontokért játszanak a kézilabdás csapatok. Göd női csapatai (ifi és felnőtt) Egerben a Tanárképző Főiskola csapata ellen kezdtek. Azért volt háromesélyes a felnőtt csapat játéka, mert a tavalyi egri mérkőzésen Göd, bár a félidőben hét góllal vezetett, vesztesként hagyta el a pályát.

Eger SE ifi – Göd ifi: 13–65 Göd ifjúsági csapata nagyszerű játékot mutatott be és a helyi nézők is – sportszerűen – önfeledten tapsoltak Göd sziporkázó játékát látva.

A felnőttek eredménye: Eger – Göd: 22–22 Félidőben még Göd vezetett egy góllal. Ez a mérkőzés bővelkedett fordulatokban. A gödiek nem felejtve a tavalyi váratlan vereséget, szilárd védelmet alakítottak ki, s kontra támadásaikkal előnyhöz jutottak a múlt év óta sokat fejlődött egriekkel szemben. Bár a félidőben Göd vezetett, a második félidő végére a győzelemért harcoló egriek teljes erőbedobással egy gólos előnyhöz jutottak. Egy perccel a meccs befejezése előtt vesztésre állt Göd csapata. Ekkor Dankó Bea egy nagyszerű, erős lövéssel kiegyenlített. Negyven másodperc volt csak hátra, amikor Eger támadásba lendült, de a gödi blokk jól működött, s egy fontos pontot hazahozott. A felnőttek közül különösen tetszett: Némethné – Ráczné – Dankó Andi és Dankó Bea értékes játéka. Az ifisták gólzáporos győzelméből minden játékos kivette a részét, de közülük is kiemeljük Tímár Enikő, Pajor Cecília, Halmi Anikó és Drajkó Enikő teljesítményét.

Két győzelemmel folytatódott

A kézilabda bajnokság második fordulóját hazai pályán játszotta Göd ifi és felnőtt csapata. Ellenfél: a Budakalász SE volt. A gödi játékosok nyugodtan készültek a mérkőzésre, mert a tavaszi eredmények alapján biztos győzelemre számíthattak. A remények valóra váltak. Úgy az ifjúsági, mint a felnőtt gödi csapat fölényes győzelmet aratott és ezzel az eredmény-lista felső harmadába került. Göd ifi – Budakalász ifi: 33–11 Az első perctől kezdve átvette Göd a vezetést, s azt a játék végéig imponáló fölénnyel növelte. Jól játszott a hazai, tavalyi aranyérmes gárda, mégis kiemeljük Garaba Andrea kapus, és Mohácsi Edina mezőnyjátékos teljesítményét.

Göd – Budakalász: 30–16 A felnőtt csapat olyan biztos volt a győzelemében, hogy néha fölényeskedni is kedve támadt, s ezt a vendégek örömmel használták ki. Persze a 14 gólos győzelem minden leírt szónál ékesebben bizonyítja a tudásbeli különbséget. A szurkolók lelkesen megtapsolták a győzteseket. A felnőtt csapatból kiemeljük Juhász Zsuzsa kapusteljesítményét és Balázsovits Mónika eredményes mezőnyjátékát. Bagócsi Sándor és Juhász Zsuzsa edzőknek további hasonló szép eredményeket kívánunk. (-bor)

Akár az élen is végezhetünk

A Gödi SE kézilabdáslányai tavaly a dobogót célozták meg, idén sincs ez másként. Az NB II Északi csoportjában élen végzett Pilisszentiván visszalépett a magasabb osztálytól, így újból itt indulnak, míg a riválisok tovább erősítették keretüket.

Az új szezonról Bagócsi Sándor vezetőedzővel beszélgettünk.

– Mennyivel változott a keret a tavalyihoz képest? – Javarészt ugyanazok alkotják a keretet, mint tavaly. Madár Dóra Miskolcra, az NB I-be ment játszani. Érkezett viszont egy gödi játékos, Kovács Andrea, aki a megszűnt Verőcéből igazolt ide. – Ha a játékerejét tekintve hasonló a csapat, mint tavaly, mi a kitűzött cél az év végére? – Az első háromban szeretnénk végezni, ugyanúgy, mint legutóbb, s nem kizárt, hogy a végén az első helyen végzünk majd. De a többiek is erősítettek, pl. a Veresegyház és a Synergon is. Eddig három pontunk van, egy mérkőzést nyertünk, az Egri Tanárképző ellen pedig döntetlent játszottunk idegenben. Igaz, az erősebb csapatok ellen még nem játszottunk. – A műfüves csarnok bérleti feltételei maradtak változatlanok? – Igen, de a bérleti díjat Fülöp József, a Poly-Mix vezetője fizeti számunkra. – A soron következő fordulókban mikor és hol játszik Göd? – Utazunk Hatvanba, ez még nem lesz nehéz mérkőzés, egy viszonylag gyenge csapat ellen játszunk. Majd október 10-én Dunakeszin, a Radnóti Gimnáziumban a Veresegyház lesz az első nehezebb ellenfelünk. Furcsa rendezés, de a felnőttmérkőzés 9 órakor, az ifi utána, fél tizenegykor lesz. Egy héttel később, október 17-én itthon játszunk Pilisborosjenő ellen. Az ifi 15,45-kor, a felnőttmeccs 17,30-kor kezdődik. Forgács Péter

Kosárlabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mihály Gyula is a feljutásban bízik A Gödi SE kosárlabda-szakosztálya az új NB II-s idényre alaposan megerősödött, már ami a játékosállományt illeti. A korábban beharangozottakhoz híven bemutatkoznak az újonnan érkezettek, ezúttal a centerposzton játszó Mihály Gyula, aki az előző idényben a MAFC, korábban az Atomerőmű SE, előtte az egykori Tungsram játékosa volt, s a címeres mezt is magára öltötte már.

– Hogyan vezetett az út egy NB I/B-s csapattól Gödre? – Roppant egyszerű. A MAFC-nál a fiatalítást tűzték ki célul, én pedig ebbe a képbe nem férek bele a magam 31 évével. Már gondolkoztam azon is, hogy elhelyezkedem a civil életben, és abbahagyom az aktív sportot, bár ezt nem igazán akartam. Ekkor jött Megyery Csaba telefonja, van-e kedvem Gödön játszani. Ő is Turcsán Zsolttól tudta meg a telefonszámomat, aki szintén ide igazol. – Milyenek az első benyomások az új csapatban? – Edzésen olyanokkal találkoztam, mint Kiss Attila, akivel ifiválogatott voltam, Tóth Károly, Pólik György, akivel a Tungsramban játszottam együtt. A gödi fiatalokat még nem ismerem, de szerintem ők sem igazán tudták még, hogy kik vagyunk. – Pontosan mennyi a válogatottságának a száma? – A hivatalos adat 49, ez az 1988 és 1994 közötti időszakra esik. De ha a különböző tornákon való részvételeket is beleszámolom, akkor ez jóval több, pontosan még én sem tudom megmondani. – Az új edző, Szóráth Emil neve ismerősen cseng-e? – Annyit tudok róla, hogy korábban a Budafok edzője volt az NB I/A-ban. Egyszer játszottam is ellene, ő egy öregfiúk-csapatban játszott. – Összességében mire lehet képes ez a gárda a szezon végén? – Szerintem mindenképpen feljutásra esélyes ez a garnitúra. Forgács P.

Kajakosaink újabb eredményei

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szeptember első hétvégéjén Verőcére látogatott csapatunk, ahol nagyon jó hangulatú versenyen vettünk részt. Sok olyan gyermek is rajthoz állt, aki csak idén ismerte meg e sportág alapjait.

A versenyzők eredményei:

Aranyérmesek:

Ezüstérmesek:

Bronzérmesek:

A további eredmények:

A verseny szünetében mindenkit megvendégeltek egy tányér gulyáslevessel, majd a nap végén a gyerekek fagyit is kaptak. Kellemes meglepetés volt, hogy bár Nagymaros csapata nagyon sok versenyzőt indított, a jó eredményeknek köszönhetően nekünk sikerült elhoznunk a Verőce Kupát is. Második helyen Nagymaros, harmadik helyen Vác csapata végzett. Külön öröm volt, hogy szülők és nagyszülők is nagy számban kisérték el a gyerekeket, akik úgy érezhették, hogy hazai vízen eveznek. Mint azt már a Körkép előző számában Szaszák Dénes említette, a legjobbak szeptember 9-től 14-ig a svájci Rapperswillben vettek részt versenyen. A gyerekek busszal, a hajók egy kis teherautón érkeztek a helyszínre. Bár a teherautó útja kalandos volt, 29 órai megpróbáltatás után mégis sikerült az ellátmányt is kiszállítani. (A határon nem engedték át a 4-es hajót, majd még 2 órai várakozás után Sopronnál sikerült mégis átléptetni azt). Örömünkre az esőkabát, meleg takaró és a pulóver feleslegesnek bizonyult. Az indián nyár 22 fokos vízzel és 30 fokos meleggel fogadott minket és ki is tartott egész hétvégén. A versenyig szerencsére kipihenték a hosszú út fáradalmait a gyerekek, így sikerült megvédenünk a magyar kajakosok jó hírét. A 16 versenyző közül, csaknem mindenki éremmel tért haza.A mérleg 8 arany, 8 ezüst és 2 bronzérem.

Aranyérmesek:

Ezüstérmesek:

További helyezések:

Kajner Gyulának, a magyar válogatott négyese egyik tagjának – aki Linzben edzősködik és szintén indult e versenyen – köszönhető, hogy a négyeseink rajthoz állhattak, mert kölcsönadta a 4-es hajójukat. Kis csapatunk ezt szurkolással hálálta meg.

A csapat tagjai voltak: Németh Ildikó, Németh Anna, Petukov Diána, Névery Dorottya, Kovács Eszter, Czapkó Krisztina, Demény Miklós, Kása Máté, Kemencei Viktor, Maglódi Péter, Soós Tamás, Kolozsvári Tamás, Szaszák Dénes, Hamar Miklós, Papp Tamás, Várnai Zoltán Soma.

Mint kitűnik, elsősorban a Magyar Bajnokságon jól szereplő gyerekek vehettek részt e versenyen, önköltségen. Sinkó László Simi és felesége Judit ismét jól érezték magukat a parton, hiszen minden egységünk bejutott a döntőbe és ott is jól megállta a helyét. A csapat ellátásáról a Hamar és Németh család gondoskodott a gyerekek segítségével. Vasárnap délután és a hétfő volt a megérdemelt szórakozás ideje. Közös fürdőzéssel és egy jó focimeccsel ünnepeltük meg a sikeres versenyt, hétfőn pedig a pfäfikoni csúszdaparkba látogattunk, ahol felejthetetlen 4 órát töltött kicsi és nagy egyaránt. Kék foltokkal, de élményekkel gazdagon indultunk haza hétfőn este és érkeztünk kedden délután Gödre, ahol az aggódó szülők nem győzték a gyerekek élménybeszámolóját hallgatni.

1999. szeptember 18–19-én került megrendezésre Velencén a Keretfeltöltő Verseny, ahol csak a két ifis korú versenyzőnk Kolozsvári Tamás és Szaszák Dénes, valamint Hamar Miklós és Várnai Zoltán Soma vett részt. Miklós és Soma kajak 4-esben két nagymarosi versenyzővel, Heffentrager Jánossal és Vodicska Balázzsal IV. korcsoportban 500 m-en az első helyen végzett. Tamás és Dénes K-II. 500 m-en a második, 1000 m-en az első helyen végzett. K-1. 500 m-en és 1000 m-en Dénes a harmadik, Tamás a negyedik helyre futott be. Reméljük a jó idő továbbra is kitart, hiszen még hátra van a Tolnai Minimaraton és a tatai verseny, melyen 24–25 gyermeket szeretne Simi indítani. Hamarné Adri

Kerékpározz velünk!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Wágner László felvételeIdőpont: 1999. X. 17. vasárnap. Program 9,30 – 10,00: Gyülekező a Piarista Szakmunkásképző Iskola udvarán (Alsógöd, Jávorka u. 18.) 10,00: Biciklizés a kerékpárúton. Útvonal: Alsógöd – Sződliget – Alsógöd (15 km) 11,00: Kerékpáros ügyességi, lassúsági, gyorsasági, családi versenyek. Asztalitenisz az iskola udvaron. A versenyek ideje alatt üzemel a büfé, 13 óra körül gulyást ehetnek ebédre a kerékpározók.

Kiket várunk? Azokat,

A sportnap zárásaként a résztvevők között különböző ajándéktárgyakat sorsolunk ki.

Lábtenisz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szeptember 18-án, szombaton 9–16 óra között rendezték meg a gödi teniszpályán az I. GÖDI VÁROSI KUPA Páros Lábtenisz Versenyt. Harminc versenyző, tizenöt párban indult a győzelemért. Gödöt három páros képviselte:

A versenyt 50 éven felülieknek szervezték.

Végeredmény:

A versenyt Szegedi Sándor polgármester nyitotta meg, és megnyitó beszédében kifejtette reményét az évenkénti ismétlésre. A szervező Kónya Károly gödi vállalkozó, birka- és vargánya pörkölttel, valamint sörrel, üdítővel kedveskedett a résztvevőknek és a vendégeknek. A nagysikerű verseny 1-3. helyezettjei kupát, a résztvevők oklevelet kaptak. Találkozunk 2000-ben. Antal György Bálint

Asztalitenisz:

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/

Göd – Gödöllő II. 15:3 Az elmúlt bajnokságban a két csapat magasan kiemelkedett játéktudásával a mezőnyből. Akkor Gödöllő egy játszmával megelőzte a gödieket és bekerült az NB III-ba. A gödöllői „második” vonal már nem tette próbára a hazaiakat, végig fölényesen vezetve nyertek a gödiek ilyen nagy különbséggel. A csapat minden tagja jól játszott, Helmes Zoltán és Bíró László 4-4, Kajári Balázs 3, Fojt Attila 2 mérkőzést nyert meg. Mindkét páros számban szintén a gödiek bizonyultak jobbnak. (gu-ba)