Gödi Körkép 1999. március 24. (2.szám)

Tartalomjegyzék


125 évvel ezelőtt született Kincsem, a csodakanca

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kincsem szobra, Vastag György alkotásaA „Kincsem” Gödön

Gödi birtoknak nevezték csaknem kétszáz éven át azt a kellemes éghajlatú, nyugat felé lejtő, a Duna partján Váctól Dunakesziig húzódó, keleten Csomádig és Sződig kiterjedő hatalmas pusztát amely a török dúlás csaknem másfél évszázados pusztításait követően nem települt újjá, mint templomos falu. A rendkívül jó adottságok, a bőséges legelő, a Dunába futó tiszta patakok, az ártéri erdők, szellős ligetek a száraz halmokon a XVIII. század közepétől rendszeres, évenként kétszeri országos állatvásárok vonzották az állattenyésztőket.
A zord évszázadokat egyedül a gödi csárda vészelte át a régi országút nyomvonala mentén. A csárda körös-körül magas tűzfallal fordított hátat a külvilágnak. Hatalmas belső udvarán biztonságban voltak a postakocsik utasai, a küldemények, a kocsik és a lovak, amint a déli és északi bejáratok kapuit bezárták. A csárda egy nagyon régi útkereszteződésnél épült valamikor. Az istálló falában római kori téglák is találhatók.
Az Alföld terményei a keresztező Kelet-nyugati úton jutottak el a csárdától háromszáz méterre levő dunai kikötőbe. Amikor a nyugaton járó nyitott szemű magyarok találkoztak a korszerű lótenyésztéssel, amikor már az számított itthon is igazi gazdának, akinek pompás, saját tenyésztésű lovai voltak – vagyis megszívlelték Széchenyi István tanácsát – egyszerre fontos hely kezdett lenni Göd is. Első bérlője, Mayerffy József tenyésztett lovakat is. Maga Széchenyi István hónapokig tárgyalt a birtok megvételéről Dercsényi Pállal 1844-ben. Az igazi változást mégis a vasút megépítése hozta magával.
1851-től a napi postát már nem lovas kocsi vitte Budapest és Bécs között, hanem a vasút. A gödi csárda több száz hektáros környezetével együtt új gazdát keresett – már nem kellett a postakocsi elé friss lovakat állítani.
A Habsburgokkal való kiegyezés után a korábban halálra ítélt honvédtiszt Nemeskéri Kiss Miklós hazatért száműzetéséből és megvette az egész birtokot, több mint háromezer holdat. Franciaországból kitűnő tapasztalatokat és sok pénzt – hiszen vasútépítő szakember volt – hozott magával. Korát messze megelőzve kezdte el a belterjes gazdálkodást. Fia Pál, aki folytatta apja munkáját, országgyűlési képviselő is lett és elérte, hogy Göd vasútállomást kapjon rakodó vágánnyal. 1870-ben már volt a vasút kocsiparkjában belülről kipárnázott versenyló szállító teherkocsi is.
Európa minden lóversenypályája könnyen, gyorsan, biztonságosan elérhető lett. A gödi csárdától az állomásig néhány perces út vezetett egy árnyas akácerdőn át. Az állomás mögött hamarosan megnyílt a szállodai szolgáltatásokat is nyújtó Fácán nagyvendéglő, akkori európai szinten.
Ma szociális foglalkoztató. Százharminc éve Göd búcsújáró hely lett azok számára, akiknek fontos volt a lóverseny. 1875 újév napján ide költözött Hesp Robert világhírű versenyló idomár feleségével és kilenc gyermekével, miután kibérelte a valamikori gödi csárdát. 1851 után a szerepét vesztett fogadót és környékét már mások is kezdték átalakítani lótenyésztő teleppé, sőt rókavadász falkák számára is épültek kisebb istállók, de a korszerű versenyló istállót Hesp alakította ki. Saját lakását is az épületcsoporton belül választotta ki, hogy ablakából rálásson a legfontosabb bokszra. Ugyanis Robert Hesp, vagy másképpen Mr. Bob Csárdás – hibátlanul beszélt magyarul az idomárok között egyedül – ide hozta első versenyló állományát:
Csikvárról Bíbort, Hírnököt, Zebrát, Prince Parist és ősszel megjött – lábon Tápiószentmártonról két nap alatt – Blaskovics Ernő lova, a Kincsem.

Kincsem és Hesp korszaka 1875-től 1886 végéig tartott Gödön. A „Kincsem” időkben még Angliából is rendszeresen jöttek újságírók Gödre. Göd lett a „lóvilág” közepe. A Goodwood-i nagydíj előtt írta a tudósító: „A gödi telepen 46 ló állott, de a korona a Kincsem. A kanca elnyűhetetlen, olyan egészséges, friss mint mindig – a lábak: ahogy csak kívánni lehet”. A több száz hektáros karámmal védett paddock-októl délre hatalmas telkekre gyönyörű villák épültek a későbbi idomárok, zsokék és tulajdonosok részére.
Elkezdődött Göd újjátelepülése. Az első világháború végéig a bécsi gyorsvonat oda is, vissza is megállt minden nap. Az egykori gödi csárda istállója, benne Kincsem box-a még megvan, még áll a lóversenyzés szentélye. Közvetlen környékét 120 éve egyszerűen „a Kincsemnek” nevezik. Talán a sors ujja, hogy annyi hányattatás és rossz gazda után 1999-ben az Önkormányzat megszerezte az épület tulajdonjogát és él a remény, hogy Gödön nemcsak a híre marad Kincsemnek. Bátorfi József

A ló segít a nemzeti tudat életben tartásában
48-as lovastanya Bócsán

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk -> CélfotóFogathajtó

Tóth József építészmérnök, Tóth Zoltán gépészmérnök. Testvérek. Övéké a 48-as lovastanya Göd-Újtelepen.
Ők szervezték és jelentősen támogatták 1995-ben az Őseink Útján honfoglalási lovastúrát. Tavaly az 1848-49-es szabadságharc 150. évfordulójának tiszteletére indultak útnak lovasaik. A 159 napos emléktúra során közel 60 egykori csatahelyet kerestek fel Közép-Európában. A 48-as tanya, nevéhez méltón, idén is tisztelgett elődeink dicsősége előtt. Március 14-én tartott megemlékezésüket játékos kocsihajtó- és lovasversennyel, lovasbemutatóval tették emlékezetessé. Megkapó, ahogy a két mérnökember szívén viseli a tanya és a lovak sorsát.
– Ennek több oka is van – mondja Tóth József, az idősebbik testvér.
– Mindenek előtt a ló és az ember több ezer éves egymásrautaltsága. A lóval közelebb lehet kerülni a természethez. A felgyorsult huszadik században a ló tempója még az a tempó, amely alkalmas arra, hogy – két és fél méter magasból, emberi léptékkel – jól meg lehessen figyelni világunkat.
– A történelmi lovastúrákkal, mintha missziót teljesítenének. Koncz Gábot is itt tartja lovait.
– A nemzeti tudat fellengzősség nélküli életben tartásánál sokat segít a ló. Nagyon nehéz volt ’95-ben a Honfoglalás 1100 éves évfordulójának méltó megünneplése és külön öröm számunkra, hogy minket találtak meg az őseink útját járó lovasok. Kiválóan sikerült a 4460 kilóméteres lovas túra, azóta is vannak a tanyán Baskíriából hozott lovak, s lovasaink megtudták elődeink miért épp azon az úton érkeztek az óhazából az újhazába.
– Budapesten dolgoznak, Káposztármegyeren élnek. Miért éppen Gödön „ütötték fel tanyájukat”?
– A Börzsöny közelébe akartunk kerülni, őszintén szólva a véletlennek köszönhető ittlétünk, de jóleső érzés tudni, hogy a legendás hírű, ötvennégy versenyen induló és mindannyiszor győző angol telivér: Kincsem is élt Gödön.
– Mit gondol, miért volt sikeres nálunk Kincsem és egyáltalán Magyarországon a lótenyésztés?
– A magyar lovas nemzet, gondoljunk a honfoglaló ősökre, a huszárokra. Az itteni klímának, a takarmánynak és a talajnak köszönhetően nagyszerű egyedek fejlődtek. A csodakanca híre is nagyon fontos szerepet játszott. Ma 80 ezer ló van Magyarországon, ebből 3000 versenyló, 40-50 ezerre tehető a hobbilovak száma. Versenysport és hobbi lótartás egymás nélkül nem létezhet. Egy kicsit mi is szeretnénk hozzájárulni a hazai lósport népszerűsítéséhez. Először a gödieknek akarunk megfelelni. Lovasoktatást ajánlunk kezdőknek és haladóknak, tereplovaglást a tapasztalt lovasoknak, csillagtúrát Vác, Gödöllő, Kisoroszi, Fót térségbe. Speciális túraszekereinken, kényelmes hintóinkon baráti társaságok, családok, idősebbek is biztonságosan élvezhetik a környék és a lovas élet szépségeit.
– Április 6-án hajnalban Isaszegre indulnak lovasaik. Újabb dicsőséges színhelye a magyar történelemnek. Vannak még hasonló tervek a tarsolyban?
– Jövő nyáron a Szent korona útját járnánk végig Rómából indulva, 2003-ban pedig a Rákóczi szabadságharc emlékére, Lengyelországból Rodostóig kísérnénk végig – mintegy 6000 kilóméteren át – a fejedelem útját. Remélem a nemes ügyhöz találunk támogatókat. A lovasokon nem múlik. Kicsit őrültek. Az ügyért ha kell erőből, de végiglovagolják a kitűzött távot. Van még egy titkos tervünk, amit megosztunk a Gödi Körkép olvasóival. Ahány lovast csak tudunk összeverbuválunk és 1999. december 31-én a Hősök teréről indulva átlovagolunk Budapesten a 2000-dik évbe. Szöveg: R. K. – Képek: Budaházy László

A lovaglás önbizalmat ad
Vissza kellene szerezni a régi dicsőséget

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Méltóbb helyen nem is nyílhatott volna lovas bolt, mint a Kincsem parkban. Hiszen ma már csak ez a hányatott sorsú istálló őrzi Gödön az egykor itt élt, verhetetlen csodakanca, Kincsem emlékét. Krecsik Eduárd, vállalkozót a hobbija és a magyarországi lósport egykori dicsőségének emléke késztette, hogy mindazzal kereskedjen, ami lóval kapcsolatos.
– Úgy tudom, autókkal foglalkozik szenvedélyesen. Minek köszönhető, hogy gyakran beéri „egyetlen lóerő”-vel is?
– A lovak 15 éve érdekelnek komolyabban. Persze már gyermekkoromban én is, mint más pesti srácok, éltem a lehetőséggel, és amikor a szódás megengedte, 50 forintért felültem a lovára. Felnőtt fejjel aztán rövid ideig magam is tartottam lovat. Néhány évvel ezelőtt, egy családi kirándulás alkalmával egy lóistálló láttán hirtelen visszaköszöntek a régi emlékek. Vettem egy lovat, Katalin pusztán tartottam, később áthoztam Göd–Újtelepre, a 48-as tanyára. Azóta, ha csak tehetem, a közelében vagyok. A családdal, a barátaimmal kijárunk, a tanyán főzünk, kirándulunk. Aki nem tud lovagolni, felül a szekérre.
– Mikor jutott eszébe a lovasbolt?
– Idén január elején jött az ötlet. Üzlethelyiséget kerestem Dunakeszitől Vácig, amikor véletlenül kezembe került egy decemberi Gödi Körkép, amelyben Kölcsei Tamás leírta, hogy ahol Kincsem született – egyébként pontosan 125 évvel ezelőtt 1874. március 17-én– Tápiószentmártonban, milyen nagy becsben őrzik az emlékét. Nálunk pedig, ahol négy diadalmas évét élte, a végül 13 évesen éppen születésnapján kimúlt, verhetetlen csodakanca, senki nem foglalkozik vele.
Ezt olvasva döntöttem a Kincsem park mellett. Megkaptam Kölcsei Tamástól a Kincsem, a magyar csoda című könyvet, átalakítottam és berendeztem az üzletet. Mióta magam is járom a vidéket lóháton, sok lovasemberrel találkozom. Gondoltam, helybe hozom nekik a lovaglás kellékeit. A kínálatot nem volt könnyű megteremteni, mert míg a lovasok összetartanak, a kereskedők zárt kört alkotnak, ahová szinte lehetetlen bejutni. Bizalmatlanok. Másfél hónapi komoly küzdelem és tetemes munka van a boltban.
– Harc árán bár, de megteremtette a választékot. Mit kínál a vevőinek?
– Azt szeretném, ha nálam mindent megtalálnának, ami a lótartáshoz, a lovagláshoz szükséges, a patkószögtől a lovagló kesztyűig. Bizományi értékesítéssel is foglalkozunk és beszélgetünk, mert a lovas embereknek be nem áll a szájuk. Nem baj, így tudom meg mi az, amit be kell szereznem.
– Nem tart attól, hogy kevés vevőre akad, hiszen a hobbilovaglás nem olcsó passzió?
– Nem bizony. Egy jó ló ára 150 ezer forint körül van, a bértartás sem olcsó. Ám ha valaki megengedheti magának, nehéz ennél jobb időtöltést elképzelni. A szabadban, egy fantasztikus élőlénnyel, társként együtt mozdulni – nagyszerű érzés. A fiataloknak is tartalmas időtöltést jelenthet. Önbizalmat ad a gyerekeknek. A lovat le kell csutakolni, etetni, szeretni kell. Ha gyermekkorban megtanulja, hogyan kell bánni az állattal, felnőttkorban másképp viszonyul az emberekhez is. Ennél kedvesebb, hasznosabb elfoglaltságot aligha tudok mondani. Ráadásul itt van helyben. Sokkal jobb mintha céltalanul lődörögnének a bevásárlóközpontokban, vagy a kétes hírű játéktermekben, ahol többszörösét otthagyják annak, mint amibe néhány órai lovaglás kerül.
– Szavaiból úgy tűnik, fel akarja éleszteni Gödön az egykori lovas hagyományokat.
– Magyarországon 1870-75 között, a Kincsemet alapulvéve is nagy kultusza volt a lósportnak. Vissza kellene szerezni a régi dicsőséget. A lovas turizmus komoly anyagi haszonnal kecsegtet, és ezt, ez a régió akár összefogással is, – stílusosan szólva – „meglovagolhatná”. A környéken – Alag, Dunakeszi, Fót, Bócsa – több tucat lóistálló van. Se tenyésztő, se szövetségi tag nem vagyok, de alig titkolt vágyam, hogy itt Gödön is létrehozzak egy lószövetséget. Az üzletemben pedig egy központot, ahol összehoznám azt, aki mondjuk szénát keres, azzal aki épp elad. De kitesszük a névjegyét annak is, aki hintót kínál, vagy lovat venne.
– Befejezésül, árulja el, mit jelent önnek személy szerint a ló?
– Borzasztó hálás élőlény, legnagyobb előnye, hogy nem beszél vissza. De félretéve a tréfát, én mindennap meglátogatom a lovamat. Sokszor csak az istállóban álldogálok mellette és elfelejtem a gondjaimat. Semmivel nem összehasonlítható az az érzés, amikor felülök rá, s az erdő felé veszem az irányt. Leírhatatlan szabadság és boldogság érzés kerít hatalmába. Libabőrös leszek, ha csak rágondolok. (ráksi)

Ritkulnak a vonatok
A MÁV számít az utazók megértésére

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az elmúlt évben Göd állomáson 64 220 felnőtt 5 611 606 Ft értékben, 69 600 diák 682 070 Ft értékben, Alsógödön 133 926 felnőtt 12 260962 Ft-ért, 169 850 tanuló 1 620 334 Ft-ért, Felsőgödön 338 572 felnőtt 29 840 460 Ft-ért és 289 700 diák 2 629 610 Ft értékben váltott vasúti jegyet illetve bérletet.

A számok önmagukért beszélnek. A nagyközség lakosságának jelentős hányada veszi igénybe munkájához, tanulmányaihoz a vasúti közlekedést. Sokunkat érint a Budapest-Szob vonal felújítása. A régi Gödi állomás
Ezért is kerestük fel Csontos Endrét a MÁV forgalmi szakigazgató helyettesét, akitől mindenek előtt azt kérdeztük, mi vár az utazó gödiekre?
– Húsvét után folytatódik az elmúlt évben megkezdett munka. Tavaly átépült a pálya, a gödi állomáson kívüli szakaszon Vác irányába, április 6-án pedig Göd állomás Vác felőli végén lévő kitérőjének, illetve az átmenő két fő vágánynak az átépítése kezdődik. Április 6-án még a jelenleg érvényben lévő menetrend szerint közlekednek a vonatok, de április 9-én 19 órától 12-én reggel 5 óráig, majd két héttel később, április 23-án 19 órától április 26-án reggel 5 óráig felváltva a jobb illetőleg a bal vágány lesz lezárva Vác irányába. Pár perccel eltérhet ebben az időszakban az egyébként hétvégére meghirdetett vonatok közlekedési ideje. Nem ennyire egyszerű a helyzet április 23-át követően. Ekkor az állomásnak már a Dunakeszi felőli vége kerül átépítésre. Erre az időszakra kidolgoztunk egy komplex menetrendet.
A tavaly őszi tapasztalatokat is figyelembe véve módosítottuk a múlt évi szerkezetet: a reggeli időszakban a Vác-Szob felől bejáró forgalom kap prioritást Budapest irányába.
Ugyanebben az időszakban, a jelenlegi közlekedéssel szemben, Budapestről Vác irányába óránként lehet eljutni. A délutáni időszakban ez fordítva alakul, de itt is biztosítjuk azt, hogy legalább óránként egy vonat Budapest felé közlekedjen, a jelenlegi 30 perces ütem helyett. Most valamivel kevesebb vonatot indítunk, mint amennyit tavaly a Göd-váci vágányzárban előírtunk, s ennek két lényeges oka van. Az egyik az, hogy az egyvágányú pályán így is csúcsidőben mintegy 75 százalékos kapacitásfoglalás került előzetesen megtervezésre. A másik, hogy ilyen magas kapacitásfoglalásnál a vonatok menetrendszerű közlekedése bizonytalanná válhat. Kiszámítható és tartható menetrendet igyekszünk összeállítani.
– Meddig tart ez az állapot előre láthatóan?
– Sokáig. Májusban a menetrendváltást még így fogjuk megélni. A kivitelezőt – a MÁV ÉPCELL Kft. akik már tavaly bizonyítottak, határidőre és jó minőségben végezték a munkát – rábírtuk, hogy egy héttel a tervezett határidő előtt, július 8-án a Vasutasnap tiszteletére bizonyos gesztust gyakorolva Göd és térségének polgárai felé, adja át az átépített vonalszakaszt.
– Tulajdonképpen mi történik és miért kellett ezt épp most időzíteni?
– Alaposan átgondolt és gondosan előkészített, komoly szervezést igénylő munkáról van szó. Mintegy 200-250 ember tevékenységét kell összehangolni. Egy úgynevezett gyorsátépítő vonat – a felsőgödi polgárok tavaly már megcsodálhatták – készíti el a vasúti pálya alsó ágyazatát és kicseréli a betonaljat, valamint a síneket. Öt vonalszakaszt érintő pálya rehabilitációs program indult be a magyar vasút területén és ennek egyik „szelete” a Budapest-Szob országhatár közötti rész. Várhatóan 2001-re fejeződik be a rehabilitáció, melynek keretében átépül a vonalszakasz, beleértve Göd állomás átmenő főhálózatát. A peron is kiigazításra kerül, és az állomás közben lévő két átjáró, úgynevezett bodán-elemes átjáróvá épül, könnyítve a téli közlekedés nehézségein, egyidejűleg stabilizálva a közút számára a vasúti átjárót. A felső vezetéknél azokat a szükséges cseréket hajtják végre, – az elhasználódás függvényében –, amelyeket a harminc éve épített rendszer megkíván. Annyi pénzünk nincs, hogy a teljes felső vezetéket lebontsuk és átépítsük.
– Szóba került a pénz. Mibe kerül ez a MÁV-nak?
– Ebben az évben kétmilliárd forintba. A teljes vonalhálózaton a felújításra szánt összeg mintegy 6-8 milliárd forint. A MÁV ez évi fejlesztési költségének közel 25 százalékát fordítjuk Göd és térségének átépítésére.
– Mit észlel majd ebből az utazó?
– Július 8-án még sajnos semmit, ugyanis amikor befejeződnek a gödi munkálatok, kezdődik Dunakeszi állomás átépítése, és a Dunakeszi-Rákospalota közötti ugyanilyen jellegű tevékenység, amely július közepétől, várhatóan november közepéig tart. Ezzel párhuzamosan, Verőce-Nagymaros térségében is lesznek munkálatok, sőt egyidejűleg a Nyugati pályaudvaron az úgynevezett Nyugati City Center építése miatt is sor kerül az 1-7 vágányok lezárására. Tehát 2001-re alakul ki a teljes rend. A váci állomást is át kellene építeni, azonban erre még pénz szükséges. Nagyon sok munka van, ami önmagában nem lenne baj, de nem lehet 3-4 helyen egyidejűleg építkezni. Túl rövid a szakasz, ahhoz, hogy egy ilyen zavartatást elviseljen a vonal. Nem beszélve az utazóközönségről és a lakosságról, akiknek türelmét ezúton is megköszöni a MÁV és számít további megértésükre is. Ráksi Katalin

Sikeres rendezvények március 15-én
Legyen béke, szabadság és egyetértés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hála és tisztelet a márciusi ifjaknak. 151 esztendő, két világháború, a tiltás, a politika szigora sem volt képes halványítani emléküket. A lánglelkű forradalmárok ma is egybe tudták hívni Göd polgárait. Nagyközségünk lakossága több helyszínen megrendezett koszorúzáson vett részt március 15-én. Reggel 9 órakor Nemeskéri Kiss Miklós honvédezredes emléktáblájánál helyezték el koszorúikat a szép számban megjelentek.
A vitéz ezredes (1820–1902) a szabadságharc kimagasló katonai egyénisége és diplomatája volt, aki húsz éves emigráció után tért vissza hazájába és eredményesen gazdálkodva Gödön vásárolt földjén, virágzó Duna-parti településsé tette a községet.
Bátorfi József önkormányzati képviselő megemlékezésének bevezetőjében rámutatott az Európán át Pestig futó forradalmi láng fellobbanásának igazi okára, mint mondta a nyomorúságos élet és az idegen elnyomás állította a jóérzésű magyarokat a szabadságharc zászlaja alá. A szabadságharc első vesztes csatái után (a kormány is elmenekült Pestről) úgy megedződött a magyar honvédség, hogy sorra nyerte a nagy ütközeteket (Isaszeg, Vác, Komárom, Buda visszavétele). Bem győzött Erdélyben. Aztán megfordult a széljárás. A cári seregek előtt letettük a fegyvert. Elbukott a szabadságharc.
– Én ma csak győzelmekről, a kiváló honvédekről és az őket vezető tisztekről kívántam beszélni. A 151 évvel ezelőtti tavasz csodája lelkesítsen benneteket ifjúság! Ezek a tisztek, honvédek s a felkelt nép legyen a mi örökségünk – fejezte be ünnepi beszédét Bátorfi József.
Az emléktáblánál a Huzella Iskola kórusa Bódvai Magdolna tanárnő vezényletével fokozta az ünnepi hangulatot. A Petőfi szobornál történt koszorúzás után 10 órakor a Kossuth téren Szegedi Sándor polgármester nyitotta meg több száz gödi polgár jelenlétében az ünnepi megemlékezést. A Budapesti Helyőrség fúvószenekara játszotta el a Himnuszt, majd Salamon Tamás önkormányzati képviselő mondta el ünnepi beszédét. Az ünnep fogalmának ismertetésével kezdte szónoklatát. A klasszikus tömörséggel fogalmazott beszédből kiragadunk néhány mondatot:
A nagyobb közösség 1848 március 15-én az egész nemzetet jelentette. A jobbágy származásútól a polgáron keresztül a grófig bezárólag egyet akart a nemzet. Az eszme tisztelete fűtötte át az egységessé váló nemzetet, amely március 15-én átlépte azt a láthatatlan küszöböt, mely századok gátjává vált. Az események több szálon futottak. Pozsonyban az országgyűlés zajlott, Kossuth ezekben a napokban benyújtotta felirati javaslatát. Pesten az Ellenzéki Kör készítette petícióját, melynek szövegét Irinyi József, egy ifjú radikális fogalmazta meg, s március 11-én „12 pont” formájában terjesztette elő. Az Ellenzéki Kör a 12 pontot programként elfogadta. Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés. A nemzetállamok megalkották polgári alkotmányukat. Pesten március 15 a béke napja volt. A nemzet nem bosszút akart, hanem szabadságot. Egy öntudatára ébredt nemzet állt a kartácsok elé: egységesen. Ezen a márciusi napon még nem látszott 1849 augusztus 13. Sötét volt Világosnál, a márciusi nap nem erről szólt. A nemzet a bizalom szívet melengető érzését kezdte ízlelgetni. Békésen, hittek, egységesen. – Ez lehetne talán a mai nap üzenete is – mondta Salamon Tamás. Békésen, hittel, egységesen építsük jövőnket.
Emlékezzünk azokra az egyéni és kollektív értékekre, melyek elődeink tetteit fémjelzik. Merítsünk bizalmukból erőt, következetességüket gyakoroljuk, egységük példáját kövessük.
Az ünnepi beszéd után a Nagyközség Önkormányzata nevében Szegedi Sándor polgármester és Ilyés Gizella alpolgármester helyezték el koszorúikat Kossuth Lajos szobránál. Majd Hamarné Kismartoni Adrienn irányítása mellett még huszonöt koszorú került Kossuth szobra alá, melyeket a pártok, az iskolák, óvodák, egyesületek és intézmények vezetői helyeztek el.
A Kossuth téri ünnepség után a megjelentek átmentek a József Attila Művelődési Házba, ahol Ilyés Gizella alpolgármester ünnepi megnyitója után Szegedi Sándor polgármester köszöntötte Szász Ferenc urat, akinek életútját ismertetve üdvözölte Göd díszpolgárát.
Nagy taps köszöntötte az ünnepeltet. Ezután a Huzella Tivadar Iskola növendékei csodálatos produkcióval léptek színpadra. A szabadságharcot tizenöt percbe sűrítve elevenítették meg. A toborzást, a győzelmeket, a fájdalmas bukást kitűnően lehetett érzékelni a gyerekek előadásában.
Szívből gratulálunk a pontos szereptudásért a fellépőknek, Zachár Zsuzsa és Arany Tóth Ágnes tanárnőknek pedig a kitűnő rendezésért.
A Pro Musica kamarakórus énekszámai Mácsayné Rátki Ilona karnagy vezetésével nagy tetszést és tapsot arattak. Az ünnepi megemlékezést a Fuszulyka együttes zárta. (BT)

Szász Ferenc
Egy gödi díszpolgár életpályája

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A polgármester átadja  a díszpolgári címetSzász Ferenc Egy gödi díszpolgár életpályája Erdélyben, Szamosújvárt 1907. január 11-én születtem. Apám bírósági tisztviselő, anyám háztartásbeli volt, mindketten reformátusok voltak, mellettük szeretetben és gondoskodásban volt részem, arra neveltek, hogy tisztességben és becsületben éljek. Iskoláimat Erdélyben végeztem és Déván érettségiztem.
Igen nehéz körülmények között tanultam, de átsegített a nehézségeken az, hogy szerettem tanulni és volt egy kedvenc tantárgyam, a fizika. A tanárok méltatták a tárgy iránti szeretetemet, így a kísérletek és bemutatók előadója lehettem.
A kor nagy szenzációja volt akkor a rádió. Amikor egyik tanárunk külföldi folyóiratból értesült a rádió elkészítésének módjáról, megtisztelt azzal, hogy engem hívott segítőtársnak és együtt készítettük el Déván az első rádiót, amelyhez az alkatrészeket Bécsből rendelte meg. Azután több rádiót készítettem másoknak is, amellyel szép keresetre tettem szert, könnyítve ezzel a család anyagi gondjain.
Mint 11 éves gyermek éltem meg a gyászos Trianoni béke-diktátum után Erdély Romániához való csatolását. Apám korán meghalt, így testvéremmel és anyámmal együtt hármat maradtunk. 1937-ben nősültem meg, feleségem, Fekete Lenke (sz. 1909), székely kisbirtokos családból származott. (Sajnos a háborús hányattatások között úgy alakult az életünk, hogy gyermekünk nem lett, de a hűséges társ ma is mellettem áll, a 60. házassági évfordulónkat tavaly ünnepeltük.)
1940-ben az úgynevezett Bécsi döntés értelmében Erdély északi része visszakerült Magyarországhoz, ennek következtében a román hatóságok az állami intézményeknél lévő magyar nemzetiségieket táviratilag „áthelyezték” a visszacsatolt területekre. Megkaptam a behívó parancsot a 23. határvadász zászlóaljhoz, átképzésre. Mint híradós végeztem el a tiszti iskolát. Rövid idő múlva, mint hadnagy átkerültem a 69. határvadász ezredhez és mint másod-segédtiszt kaptam beosztást. Jött a mozgósítás. Így feleségem is, mindenünket hátrahagyva, menekülésre kényszerült. A Tiszánál a közelharcokban súlyosan megsebesültem és az egri tiszti kórházba kerültem, majd onnan Szombathelyre. Ott még mindig bekötözött állapotban voltam, amikor meglátogatott az ezredparancsnokom, akivel Pápára mentem, ahol a katonai egységünk megmaradt részével részt vettünk a további harcokban. Így védtük, amit lehetett, az előttünk menekülőket, sok veszteséget okozva az ellenségnek, majd végül angol fogságba mentünk. 1945 őszén több bajtársammal együtt sikerült Magyarországra visszajönni és megtalálni a harcok elől marosvásárhelyi otthonunkból elmenekülni kényszerült feleségemet. Iváncon találtam rá. Marosvásárhelyi otthonunkba nem mehettünk vissza.
Egy barátom, akivel együtt jöttünk haza az angol „fogságból”, segített elkezdeni az életet. Gödön, az apósánál helyezett el bennünket ideiglenesen, így kerültünk hát Gödre, s váltunk alsógödi lakosokká, immár több, mint ötven éve.
Az Igazságügyi Minisztériumba kerültem, ugyanakkor sikerült tanulmányaimat tovább folytatni a Budapesti Műszaki Egyetemen, esti tagozaton. Épületgépészeti- és építészeti szakon végeztem, majd a Számviteli Főiskolán még tovább képeztem magam és ott is államvizsgát tettem.
Bár az én személyes sorsom nem volt akkor nagyon nehéz, az 1956. évi forradalomban azért vettem részt, mert reménykedtem, hogy az ország jövője jobbra fordul. Sajnos, a forradalom elbukott, s én börtönbe kerültem. De ekkor is jó sorsomnak köszönhetően hamarosan kiszabadultam.
Életemet, sorsomat végigtekintve, hálát adok Istennek, hogy megvagyok és dolgozni tudok még most, a 92. életévemben is! Bár sok nehézségen mentem át, de sorsom mindig jobbra fordul, valami titokzatos erő mindig megőrzött. Amit a hazámért tettem, azt meggyőződésből tettem, és bármikor újból megtenném.
A történelmi Igazságtétel Honvédelmi Bizottság javaslatára rehabilitáltak a rendszerváltás után, és az 1956-os forradalomban való részvételem miatt elvett főhadnagyi rangomat visszakaptam, majd őrnagyi ranggal és Érdemkereszttel tüntettek ki. Ma a dolgos hétköznapokban kell tenni, cselekedni a haza javára, ami elsősorban településünk, Alsógöd felvirágoztatásában való közreműködést jelenti.
Hálát adok Istennek, hogy még mindig munkálkodhatok, s hogy nem csak magamért, hanem másokat segítő munkára is képes vagyok – hiszen ez az emberi élet értelme. (Az önéletrajz részleteit a Gödi Almanach 1998-as számából vettük át.)

Beszámoló a testületi ülésről
Községi tulajdonba kerül a Kincsem istálló

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk -> Az egykori Pick-villa, ma községháza

Tizenhét napirendi pont megtárgyalására vállalkozott március 17-én Göd Nagyközség Képviselő testülete.
Elsőként a reklámtáblákról szóló rendelet megalkotása került szóba. A napirendi pontot Gruber Péter a Településgazdálkodási Iroda vezetője terjesztette elő. A testület által elfogadott önkormányzati rendelet - melynek alapja Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény -, értelmében az engedély nélkül épített táblákat a jövőben le kell bontani. A rendelet megszegői 10.000 Ft-ig terjedő - többször kiszabható - bírsággal súlythatók. Súlyosabb esetekben az összeg tízszerese is érvényesíthető.
Az utcanév változásokról szóló határozatot a testület egyhangúan elfogadta és ennek értelmében: a középgödi MÁV állomás előtti területet, Pesti Ferenc tér-nek, az alsógödi katolikus templom körüli területet az iskola közzel együtt Nagy László tér-nek, a Köztársaság útnak a vasúttól a Hernád utcáig terjedő szakaszát Rómaiak útjá- nak, a Milleniumi emlékmű területét Paksi János tér-nek, Göd-Újtelepen a Mayerffy József utcából jobbra nyíló kis közt Mayerffy köz-nek, a balra nyíló kis közt Öregkastély utcá-nak nevezi el. A Hernád utca teljes szakasza Nemeskéri út-ként folytatódik.
A testület felkérte Bátorfi Józsefet – a téma előterjesztőjét –, hogy az utcák névadóiról készítsen részletes ismertetőt és azt a Gödi Körképben jelentesse meg.
Tizenegy igen és hat tartózkodó szavazattal határozat született a Huzella Tivadar Általános Iskola Alapító Okiratának módosításáról is. A határozat szerint az iskola március 1-től csak részben önállóan gazdálkodó intézmény és a Rózsavölgyi épület, értékesítés miatt, kikerül az iskola használatából. Miután a képviselők egyhangúlag elfogadták Szinay József jegyző és Szegedi Sándor polgármester beszámolóját az 1998. évi önkormányzati rendeletek és határozatok végrehajtásáról, a testület megvitatta a közoktatási együttműködési megállapodás-tervezetét.
A Közművelődési és Sportbizottság előterjesztését elfogadva úgy határozott, hogy fedezet hiányában jelenleg nem kívánja megkötni a gimnázium működésére vonatkozó együttműködési megállapodást Dunakeszi Város Önkormányzatával.
Ugyancsak határozati döntés alapján Lenkey György képviselőt delegálja a testület kuratóriumi tagnak az "Extrém Sportokért Alapítvány - Göd " Egyesületbe.
Göd honatyái ülésükön Pest Megye Közgyűlése által alapított kitüntető címekre az alábbi jelölteket terjesztették elő:

Ezt követően a testület tudomásul vette Zachár Zsuzsanna, Mucsi László és Csernus Károly lemondását a Közművelődési és Sport Bizottsági Tagságról. Helyettük egyhangúlag Traupert Imréné, dr Faragó László és Zahorán Sándor képviselőket, Tóth B.Zoltán külső tagot valamint Csáki Józsefet a Huzella Tivadar Általános Iskola delegáltját választotta a bizottságba.
Mikesy György képviselő előterjesztését követően a Nagyközség Képviselő testülete úgy döntött, hogy felújítja és - a Huzella Tivadar Általános Iskola felsőtagozatos diákjainak segítségével - gondozza Kóczán Mór síremlékét, továbbá újraalapítja a "Kóczán Mór Vándordíj - Göd" díjat, mely évente kerül átadásra, első ízben 2000 augusztus 20-án, majd ezt követően minden évben mácius 15-én.
(A díj névadója, az első nagy magyar gerelyvető életútja a Gödi Almanach 1998-as kötetében olvasható.)
A képviselő-testület a kedvezményes gyermekétkeztetés (Huzella Tivadar és Németh László iskolák, 1.sz. valamint 2.sz.óvodák, Bölcsöde) finanszírozására a Polgármesteri Hivatal költségvetésében szereplő eseti pénzbeli ellátások előirányzatának terhére összesen 1 millió forintot hagyott jóvá.
A 12.napirendi pontban ingatlan értékesítések és cserék kerültek a testület asztalára. A testület névszerinti szavazással úgy döntött, hogy a licitálási szabályzat betartásával licitálás útján értékesíti az alábbi ingatlanokat: Határozat született a Hawai presszó alatti telekrész értékesítéséről is. Sor kerülhet az eladásra, abban az esetben, ha a vételi szándékát benyújtó jelenlegi bérlő a szerződés megkötéséig bérleti díj tartozását rendezi. Az értékesítés összegét a határozat az 1999.évi területi bérleti díj tízszeresében határozta meg. A téma tárgyalása során Szabó Zoltán képviselő javasolta, hogy a Hawai presszó alatti telekrészhez hasonló, úgynevezett "úszótelkeket" amennyiben mód van rá, értékesítse az önkormányzat. Kovacsik Tamás képviselő kérte, hogy az ilyen értékesítésből befolyt összegeket különítsék el egyszámlán és csak fejlesztésre használják.
Ugyancsak névszerinti szavazással született határozat arról, hogy a Kincsem Istálló területe egyenértékű földcserével Göd Nagyközség Önkormányzatának tulajdonába kerül. (A testület tagjai aligha gondoltak rá, hogy pontosan egy nappal Kincsem, a csodakanca születésének 125.évfordulója előtt hozták meg ezt a fontos döntést.) Amennyiben az ingatlanvásárlás létrejön - tudtuk meg a polgármestertől - ,úgy lehetőség nyílik az épület helyreállításához szükséges összeg megpályázására.
Miután hat népi ülnököt jelölt a testület a Dunakeszi Bíróságra, állást foglaltak a képviselők a Szociális Foglalkoztató intézményi struktúrájáról.
A testület kötelezettséget vállal arra, hogy az 1998-2002-es választási ciklus alatt, a Szociális foglalkoztató, mint intézmény működését biztosítja, melynek feltétele, hogy a 2000-es költségvetési évtől az önkormányzati támogatás minimálisra csökkenjen.
Ezt követően Szinay József jegyző előterjesztette a helyi önkormányzati intézmények vezetőinek illetmény emeléséről szóló tájékoztatót, melyet a testület 10 igen, 1 nem és 5 tartózkodó szavazattal határozati formában elfogadott.
Költségvetési rendelet módosításra került sor a 16. napirendi pont tárgyalása során: Göd Nagyközség Önkormányzata a Huzella Tivadar Általános Iskola költségvetését 3.905 e Ft-tal csökkenti, a TESZ költségvetését 1.525 e Ft-tal, míg a Polgármesteri Hivatal költségvetésének általános tartalékát 2.380 e Ft-tal növeli.
Az utolsó napirendi pontról nem tudunk beszámolni, ugyanis a testület zárt ülésen folytatta munkáját a melegvízű strand hasznosításáról.

Tisztelt Ingatlantulajdonosok és Bérlők!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nagyközségünk polgármestereként fordulok Önökhöz. Településünk életében jelentős állomásához értünk. A március végén sorrakerülő minisztériumi szemlétől függ községünk várossá válási esélye. Göd nagyközség általános közmű ellátottsága és fejlettsége nem rosszabb mint az átlag kisvárosi szint. A környezet ápoltsága, tisztasága, igényessége terén viszont van még sok teendőnk. Az önkormányzat erején felül nem tud mindent vállalni. Ezért kérem önöket, hogy március 25–30 között az ingatlanaik előtti járdát, árkot, sövényeket és fákat tegye rendbe. Segítsen a városi rang megszerzésében, mely évente kb. 50 millió Ft plusz bevételt eredményez, amit a városi cím elnyerése után fejlesztésre tudunk fordítani.
Segítségét köszönöm! Szegedi Sándor polgármester

Itt a gödiek beszélnek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér!” avagy őszinte vélemény a község gondjairól, az összefogásról A harminc-negyven fős részvétellel megtartott falugyűléseken – ahol mindig ugyanazok a személyek jelennek meg – két perces felszólalási lehetőséget kapunk arra, hogy nagyon fontos kérdésekben elmondhassuk véleményeinket.
Ilyen rövid idő alatt számos esetben csupán vélemény-töredékek hangzanak el, amelyek alig fejeznek ki megfontolandó javaslatokat. (Ezért én – sok más gödi lakossal egybehangzóan – írásban mondok el néhány gödi gondolatot).
Gödöt – Felsőgödből és Alsógödből alkotta meg egy gigantomániás állampárti megyei pártvezetés, az 1970-es évek elején. Akkor a józanul gondolkodó két település lakói szinte sírtak a rájuk kényszerített összevonás miatt, mert elvesztették azt a dédelgetett céljukat, hogy településüket szép, gazdag, vonzó Duna-menti községgé fejlesszék. Mi lett a helyzet?
A két egyesített település „hozományként” magával vitte – és még megszaporította – a gondokat, bajokat. Máig nem hevertük ki a ránk erőltetett kénszeregyesítés sokkoló hatását.
Mi történik most az „ezredforduló” közvetlen előestéjén? A polgármester úr, és néhány képviselő vezérletével várossá akarják nyilvánítani Gödöt, amikor „legfeljebb” a cím változik és a település végeire azt lehet kiírni, hogy „Ez a község város”, a községházára pedig azt, hogy „városi községháza”. A várossá változtatás mézes madzagja álmodozóvá teszi a gödieket, és a beígért városi csodavárás elvonja a figyelmet az összefogásos nekigyürkőző fejlesztésekről.
Azzal, hogy épül egy Penny-Market, amelyik tönkreteszi a kiskereskedőket, egy nemzetközi golf-pálya, amit a gödiek nem tudnak igénybe venni – az árak miatt –, vagy egy rosszul üzemeltetett és községi hasznot nem hozó melegvizű strandocska, épül egy iskolai sportcsarnok, még nem fejlődtünk gyakorlatilag várossá. Miért?
– Mert: – a két településen közel száz kilóméteres nagyon rossz minőségű földút hálózat emészti a gödi polgárok idegeit; – a csatornahálózat „kiépítetlensége” konfliktusokat okoz a csatornabirtokosok és a csatornára várók között;
– az Ilka patak és környezetének mocsarasodó gondja egyre jobban veszélyessé válik;
– a zsúfolásig telített egészségügyi rendelők még egy jobb sorsú falunak is szégyenére válnának;
– nincs egy olyan nagyobb méretű középítményünk, ahol több száz gödi lakost össze tudnánk verbuválni nagyobb rendezvényekre;
– az alsógödi idegen nevű játszó-pihenő parkocskán kívül nincsenek játszótereink;
– nincsenek olyan szabadidő eltöltésére alkalmas helyek, ahol a fiataljaink szórakozhatnának kultúrált körülmények között összejöhetnének;
– a valamikor csodásan, szépen rendezett Duna-part, ma elhagyott szemétgyűjtő vonulat, rablók és bujkálók tanyája;
– nincsenek jól működő, nagyobb gazdasági, ipari vállalataink, amelyek anyagilag is támogatnák a községet, és több munkahelyet biztosítanának a gödieknek.

Sorolhatnám a problémákat még hosszasan, de elég ennyi is gondolat-ébresztőül. Ne csak bíráljunk, hanem javasoljunk is.
A gödiek összefogását a község fejlesztését illetően úgy kell elérni, hogy szervezzük meg az utcaközösségeket, hozzáértő felelősökkel azért, hogy az önkormányzat anyagi támogatásával – valamint a saját hozzájárulással – elkezdhessünk egy nagyarányú földút javítási programot. (A szervezést végezzék az önkormányzati képviselők, mert az lenne az ő igazi feladatuk.) Itt nem kell nagyotakaró aszfaltozási megoldásokra gondolni, hanem elöljáróban elég lenne a zúzott köves javítás is.
Második lépcsőben – vagy az útjavítással párhuzamosan – folytatni kell a csatornahálózat építését.
Harmadik lépcsőben meg kellene kezdeni a Duna-part rendezését – egyszerű feladatokkal –, úgy hogy sokoldalú tisztogatás, szeméttelenítés és majd a későbbiek során mederrendezés, partépítés legyen.
Mindenre kiterjedő sajtópropagandát kellene elindítani – a lakosok megszólaltatásával – arra, hogy milyen rendezési problémák várnak megoldásra, milyen önkormányzati és lakossági hozzájárulással. Amikor pedig néhány év alatt szép, gazdag, vonzó üdülőközséggé érleljük Gödöt, akkor jöhet lakossági kezdeményezéssel és egyetértéssel a városi rang megpályázása...
MÁR a mai napon fogjunk hozzá közösen a feladatok megoldásához! Dr. László Domokos nyugdíjas egyetemi docens, gödi polgár
*
Várjuk olvasóink további leveleit várossá válásunk ügyében!

Kirabolták az alsógödi postát

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lapzárta után kaptuk a hírt: március 22-én hajnalban ismeretlen tettesek elvitték az aznapi postajárat egy részét az alsógödi postahivatalból.
Mint azt – az eseményt követően a vizsgálatot lefolytató – Rónai Árpádtól, a Magyar Posta Rt. Vidéki Igazgatóságának üzembiztonsági csoportvezetőjétől megtudtuk, hétfőn reggel 5–5,15 óra között az érkező postajárat kezelése után, ismeretlen tettesek elvitték az érkezett szállítmány – levél- és csomagküldemények, valamint készpénz – egy részét.
A korai órában a járatot fogadó két postai alkalmazott tartózkodott a hivatalban. Egy körülbelül 180–185 cm magas, vékony testalkatú, símaszkot viselő ismeretlen tettes berontott a hivatal szabálytalanul be nem zárt hátsó ajtaján – és erőszak alkalmazása nélkül – felkapta a küldeményeket tartalmazó zsákot, majd kirohant és zsákmányával együtt gépkocsival távozott a helyszínről. A képkocsiban társa várt rá. Tekintettel arra, hogy úgy a rendőrségi, mint a postai vizsgálat folyamatban van, a nyomozás sikere érdekében egyelőre több információval nem szolgált Rónai Árpád. Az ügyfelek azon túl, hogy a hivatal a rablást követően 8 helyett 9 órakor nyitott, egyéb hátrányt nem szenvedtek. A nyugdíjak és más küldemények kézbesítése zavartalanul folyik.
Következő számunkban tájékoztatjuk olvasóinkat a nyomozás addigi eredményeiről. B.T.

Megjelent a kábítószer Gödön
Csökkent a bűncselekmények száma

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A január hónapban lefolytatott nyomozati tevékenységek eredményeképpen februárban a rendőrőrs nyomozócsoportja több esetben derített fel Göd területén vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével alaposan gyanúsítható személyeket, illetve csoportokat.
1998. november hónapban V. E. gödi lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki a Göd Vasúti fasoron lévő, és tulajdonát képező CD és elektronikai üzletbe ajtókifeszítés és ablakbetörés módszerével behatolt, és onnan nagy mennyiségű CD lemezt, valamint szórakoztató elektronikai berendezéseket tulajdonított el. A lefolytatott nyomozati cselekmények során hatóságom eljárás alá vonta E. A., E. Cs. és P. G. gödi lakosokat, akik alaposan gyanúsíthatók voltak a fenti bűncselekmény elkövetésével. Nevezettek a lefolytatott eljárás során a fenti bűncselekmény elkövetését elismerték, valamint megnevezték azokat a személyeket, illetve helyeket, ahol a fent említett eltulajdonított tárgyakat értékesítették. Az eltulajdonított értékek jelentős része lefoglalásra került.
1999. február hónapban W. J. gödi lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki a tulajdonát képező ingatlanba kerítés átmászás és ajtóbefeszítés módszerével behatolt, és onnan műszaki cikkeket és fagyasztott tartós élelmiszereket tulajdonított el. A lefolytatott nyomozati cselekmények során a rendőrőrs nyomozó csoportja látókörébe került O. B., O. Zs. és K. P. budapesti lakosok, akik alaposan gyanúsíthatóak voltak a bűncselekmény elkövetésével. A fenti személyek közül két fő a kihallgatás során a bűncselekményt és más hasonló jellegű cselekményeket is beismert. Harmadik társuk ellen jelenleg elfogató parancs van érvényben. Nevezettek úgy követtek el ilyen jellegű bűncselekményeket, hogy albérletre jelentkeztek be a kiszemelt lakásba, majd rövid idő múlva, a tulajdonos távollétét kihasználva, a lakásban található értékeket eltulajdonították, és azzal eltűntek, egészen a következő albérletig.

Február bűnügyi statisztikáinak értékelése során megállapítható, hogy az 1998. év hasonló időszakához hasonlítva a területen történt bűncselekmények száma a felére csökkent. Ez az eredmény az országos bűnügyi fertőzöttség számarányait tekintve kiemelten jónak értékelhető. Ismételten nem győzöm hangsúlyozni, hogy a közbiztonság védelme nem csupán rendőri feladat, hanem annak megteremtéséhez szükség van az állampolgárok aktív, segítőkész közreműködésére is.
Úgy érzem, hogy az 1999-es év vége szemléletbeli változást hozott ez ügyben. Sikerült (sikerül?) végre tudatosítani a nagyközségben lakó becsületes állampolgárokban, hogy a rendőrség értük, és nem ellenük tevékenykedik itt Gödön.

Sajnos említést kell tennem egy egyre aktuálisabb problémáról. Egészen pontosan a kábítószer fogyasztás, illetve az ehhez kapcsolódó bűncselekmények megjelenéséről, valamint az ezzel kapcsolatos feladatokról. A fenti témakörről amennyiben lehetőségem nyílik külön tájékoztatást szeretnék nyújtani,hogy minél szélesebb réteg megismerje azt.

Összegezve megállapítható, hogy a rendőrőrs az eltelt időszakban is teljesítette a részére kitűzött és meghatározott feladatokat. Az összes itt dolgozó és szolgálatot teljesítő rendőrrel együtt remélem, hogy hamarosan sikerül pontot tenni az Őrs elhelyezési körülményeinek javítására (új épület).
Az elért eredmények alapján azt hiszem az itt dolgozó állomány megérdemelné a normális és kultúrált munkavégzéshez szükséges feltételeket, amelyek jelenleg a kritikán aluli jelzővel minősíthetőek tömören. Thúróczy András rendőrszázados

Szolgálat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Felsőgödön 1999. év eleje óta működik a Római Katolikus Plébánia gondozásában az Információs Szolgálat.

A kezdeményezés Paulik Pétertől származik, az ötletet a budapesti Szent Imre Plébániáról szerezte. Ország Tibor plébános atya felkarolta a kezdeményezést és ennek következtében elindult a Szolgálat. Egyetlen telefonvonalra volt szükség ahhoz, hogy ez a Gödön ma még egyedülálló kezdeményezés elindulhasson.

Miről is van szó pontosan? Napról napra tapasztaljuk, mennyire égető hiányban szenved a lakosság, ha például szakemberekről van szó. Egy jó kőműves, egy ügyes ács, egy tapasztalt vízvezeték-szerelő aranyat ér. Mindegyikük fokmércéje a megbízhatóság. Lakossági ajánlás alapján rögzítik a Szolgálatnál nevüket és címüket. Másik esetet jelenthet, hogy egy idős néni például nem tud bevásárolni. Ez az információ bekerül a plébániára, s a Szolgálat munkatársai megkeresik hozzá a megfelelő embert, aki a bajbajutotton segíteni tud.
A felajánlások főbb témakörei: gyermekfelügyelet, bevásárlás, ügyintézés, betegápolás, szaktanácsadás, kisebb otthoni javítások, korrepetálás. A Szolgálat tevékenysége tehát több irányú. Egyrészt összegyűjti azoknak a nevét, címét, akiknek szükségük van valamilyen szolgáltatásra. Másrészről a lakosság részéről a felajánlásokat is rögzítik, harmadsorban referencia alapján szakembereket közvetít az Információs Szolgálat. Ahogy nő az adatbázisban tárolt igények és felajánlások száma, úgy lehet egyre könnyebben kielégíteni az igényeket.

Az Információs Szolgálatnak üzenetrögzítős telefonja van, melyet a nap 24 órájába fel lehet hívni, s hetente egyszer ügyeletet is tartanak. Csak remélni lehet, hogy egy ilyen irányú karitatív szolgálat betölti funkcióját a Plébánia életében. Salamon Tamás

 

Diák sikerek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. február 25-én rendezték meg Gödöllőn, a Petőfi Sándor Általános Iskolában a megyei német szépkiejtési versenyt, amelyen 29 helység 36 iskolája vett részt. A rendkívül színvonalas versenyen, mely szabadon választott és kötelező szövegből állt, a Németh László Iskola tanulói kiemelkedő eredményt értek el.
Három évfolyamon sikerült nyerniük, Glózik Anikó az 5., Barabás Ildikó a 6. és Hrubos Adrienn a 7. évfolyamon I. helyezést ért el.
Hrubos Adrienn az iskola 7/a osztályos tanulója a Dunakeszin megrendezett területi kémia versenyen II. helyezést ért el.
A LOGO számítástechnikai országos verseny iskolai fordulóján elért eredményeik alapján Markó Gábor 6/a, Vajó Enikő 6/a, Czikó Miklós 8/c és Bertalan Attila 8/c osztályos tanulók részt vehetnek az országos versenyen.

Középiskolás fokon

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Néhány hónap és a gödi általános iskolák most még nyolcadikos növendékei középiskolások lesznek.
Március elsejéig kellett benyújtaniuk a jelentkezési lapokat.

A Huzella Tivadar Általános Iskola 46 nyolcadikos tanulója közül 17 készül gimnáziumba, 24 szakközépiskolába és 5 szakmunkásképzőbe.

A Németh László Általános Iskola 83 végzős diákja közül gimnáziumba jelentkezett 23, szakközépiskolába 36, szakmunkásképzőbe pedig 24. A 83 növendékek közül 58 már felvételt nyert valamelyik középfokú intézménybe. (b)

Kiskert tulajdonosok figyelem!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Alsógödi Kertbarát Klub értesíti a gödi kerttulajdonosokat, hogy fametszési bemutatót tart Antal György Bálint kertjében, Göd, Fürdő u. 9. sz. alatt március 27-én szombaton 10,00 órai kezdettel. A bemutatót dr. Horváth Károly egyetemi docens tartja. Minden érdeklődőt szívesen látunk!

Környezetvédő tavaszi lemosópermetezéshez Mészkénlé kapható a kertbarátok Erdész u. 2/a számú telephelyén.
Minden szombaton 9–12-ig és minden szerdán 14–17 óráig amíg a készlet tart. 1 liter 150 Ft. Használati útmutató minden vásárlónak

Alsógödi Kertbarát Klub vezetősége Sürgős esetben Maros u. 14.
Az Alsógödi Kertbarátok jó egészséget és minden jót kívánnak Hámori József 95. születésnapja alkalmából. Arató Ernőné elnök

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Furcsa mendemondák tartják magukat évek óta irodalmi körökben. Egyik hetilapunk nemrégiben terjedelmes cikkben ismertette a régóta lappangó gyanút, miszerint Ottlik Géza: Iskola a határon című műve egy volt iskolatársa, a fiatalon elhunyt Örley István kéziratán alapult. A szóbeszédnek az ad aktualitást, hogy Ottlik nagy sikert aratott műve immár tizedik kiadásban a napokban került utcára. Nos, lehet kételkedni Ottlik szerzői mivoltában, ám az vitathatatlan, hogy a mű zseniális, egyedi, kiugróan magas színvonalú.

Az Iskola a határon „alapmű”, a magyar regény egyik csúcsa. Színtere egy poroszos fegyelmű katonaiskola: a kisközösség lélek- és személyiségpróbáló modellje és kritikája. A mű mindenekfelett barátságról, becsületről, részvétről és magányról szól, olyan egyszerűen, hogy Ottlik e művével iskolapéldát teremtett, hogyan lehet a legösszetettebb dologról megindító módon, szívig érő tisztasággal szólni. Ottlik hatása a fiatalabb nemzedékre példátlan, külön elemzés tárgya lehetne. Talán azért is, mert az Iskola a határon a kamaszkorból való kizuhanás és a kényszerű felnőtté válás katartikus regénye.
Ez a mű nem csak konkrét, hanem jelképes értelemben is „kötelező olvasmány”.
A mű a Magvető kiadó gondozásában, a Fehér holló sorozatban jelent meg.
A sorozatban megjelent más kötetek is kaphatók a Betűboltban, Alsógödön . Németh Nelli

Ipari üzem az egykori Fácán helyén

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk -> A Fácán fogadó régen

A régóta Gödöt élő idősebb emberek szívesen emlékeznek a gödi vasútállomással szemközti Fácán vendéglőre, ahol habos sört és hideg nagy fröccsöt lehetett kellemes társaságban fogyasztani.
A Fácán a megszállás után szép csendesen kimúlt. Elfogyott a sör és a vendég. Különböző kísérletek után – miközben a vendéglő berendezése nem gyarapodott – megalakult a jelenlegi üzem elődje, amit immár 28 éve Cservenák László igazgató vezet a nagyközség szigorú patronálásával. Vele beszélgettünk.
– Hány személy dolgozik a szociális foglalkoztatóban?
– Átlagosan 50 fő. Üzemünk jellegénél fogva lehetővé teszi, hogy dolgozóink egészségi állapotuktól függően vagy éppen otthon végezzék a munkát.
– Mit gyártanak?
– Papíripari feldolgozással foglalkozunk. A hozzánk érkező színes alapanyagból notesz, naptár, színes papírtáska és sokminden más készül.
– Mennyit tudnak keresni az itt dolgozók, akik közül – ahogy látom a nők vannak többségben?
– Természetesen széles a kereset skálája. Teljesítménybért fizetünk, s a végzett munka minőségétől – mennyiségétől függ a bérük.
– Legnagyobb a hajtás a nyári hónapokban, akkor aki a teljes munkaidőt ki tudja használni elérheti akár a 40 000 forintot is. Persze ez a kivétel. A többség – végzett munkaidejétől és a munka nehézségi fokától függően 20-30 ezer forintot vihet haza.
–Kik a partnerek?
– Budapesti, vidéki Rt-k, Kft-k s magánvállalkozók. A legtöbb partner évek óta végeztet bérmunkát és érzékelhető a kapacitásunk, ha elmondom, hogy 1998-ban fél millió naptárt spiráloztunk. A dolgozó keresetét a kézügyesség, a kitartás, a szorgalom határozza meg.
– Vajon kerül-e külföldre Gödön készült árú?
– Biztosan. Emblémánk alapján megállapítható, hogy termékeink sikert arattak Nyugat-Európában is, ahová a partner Kft-k exportálnak.
– Mennyi volt a bruttó termelési értékük 1998-ban?
– Húsz millió forint. – Kapnak önkormányzati támogatást?
– Most az évi támogatásunk 7 millió forint. De ha évekre szóló biztonsági működésben tervezhetnénk, akkor nagyobb kapacitással, és növekvő bevétellel számolhatnánk, s fokozatosan leépíthető lenne a nagyközségi támogatás. Ottjártunkkor minden helyiségben halk szavú nők keze alatt égett a munka. Megcsodálhattam egy okos kis gépet, mely egy több százezer forint értékű huzalt rejtő hordóról lehúzza az anyagot és megszületik a naptárt, noteszt összekötő spirál. Talán nem lenne hiábavaló egy bemutató nyílt napot rendezni a gödieknek, hadd ismerjék meg az üzemben folyó munkát. (Balassa)

Árulkodó képeslapok
Egy szenvedélyes gyűjtő önvallomása

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk -> A Schafer kastély Bócsán

Vácott él, de lélekben gödi maradt községünk szülötte, Miskolczi József. Bélyeggyűjtő szenvedélye mára komoly képeslapgyűjtővé tette. Húszezer lappal büszkélkedhet, melyből 120 különböző kép gödi üdvözlet. A bélyeggyűjtés szenvedélyével még gyerekkoromban, Polyák Gyuri fertőzött meg, akiknek fűszerüzletük volt Gödön. Amikor azután az ismerősök hozták a képeslapokat, nem volt szívem sem leáztatni, sem kivágni a bélyegeket és mintegy fél évtizeddel ezelőtt úgy döntöttem, nem válok meg a lapoktól sem. Kezembe kerültek váci, majd később gödi lapok, és mint a községből elszármazott - az Ürgedombon születtem - , elraktároztam az üdvözlőkártyákat. Most 20 ezer képeslapom van, bár ez a szám szerénynek számít a 300 ezres gyűjteményekhez képest.
Sajnos az igazi ritkaságok már gazdára találtak. Ezért nincs képem például a gödi szeszgyárról, sőt a vendégfogadót is begyűjtötte előttem valaki. Gyár, állomás, piac - a mozgalmas helyek, vagy időközben átrendezett városrészek felkapott témák a gyűjtők között. Az árveréseken 10-20 ezerért talál gazdára egy-egy ritkaság. Gödi lapról is tudok, ami 12-14 ezer forintért kelt el.
Minél kisebb egy helység, annál értékesebb a róla készült képeslap.
Vácra 1970-ben költöztem Azóta ott élek, és egyike vagyok annak az öt "megszállottnak", akik a várost megörökítő lapokat gyűjtjük. Vác és környékére koncentrálok. Mintegy ezer darab váci képpel büszkélkedhetek, melyeket két évvel ezelőtt kiállításon mutattam be a Gépipari Technikumban. A gyűjtés ne legyen öncélú, meg kell osztani másokkal. Jövőre, az évszámhoz illően 2000 váci képpel szeretnék kirukkolni.
Gödről 120 különböző képem van, a közelmúltban készültekkel együtt. Egy régi képeslap sokat elárul a korról, a szokásokról, az akkori írásról, udvariassági formákról, megszólításokról.
A gödi lapokról például kiderül, milyen komoly vízi élet volt Gödön. Divatnak számított Pestről felevezni reggel Gödre, itt elsörözgetni, megebédelni, kellemesen eltölteni a vasárnapot és este visszacsorogni Pestre.
De mi gödiek is - ahogy én visszaemlékszem a 40-es évek végi gyerekkoromra - nyári hétvégéken családostól vonultunk a Duna-partra. Apáink kártyáztak, anyáink süteményeikkel dicsekedtek, mi gyerekek meg jót játszottunk.
Komoly élet volt a vendéglőkben is. Az alsógödi Duna-parton a strandvendéglőben - most Széchenyi csárda -, vagy a Fácános vendéglőben - jelenleg tenisz pálya és szociális foglalkoztató - ahol vasárnaponként négy pincér szolgált fel, olyan forgalom volt.
A képeslap mindezt megörökítve jó reklámnak bizonyult. Tehetős fővárosi polgárok komoly villákat építettek itt. Ezt a képeslapok is tanúsítják.
A Magyar Bélyeggyűjtők Egyesületének van egy képeslapgyűjtő szakosztálya is. A képeslapgyűjtésnek irodalma, sőt Szerencsen múzeuma is van. Nem véletlenül, hiszen a képeslapnak üzenetértéke van az utókor számára. A képeslap gyűjteményemben lévő múlt századi darabokat például arról lehet megismerni, hogy hosszú, egész oldalt betöltő a címzés.
Csak 1906-ban jött divatba az osztott címoldal, hogy legyen hely, üzenni a hátoldalon és ne írják teli a lap képes felét. Egy-egy gyűjtemény tanulmány lehet az árak változása szempontjából is. A negyvenes évek végén 50, tíz évvel később 60 fillér volt egy-egy képeslap ára. A hatvanas években 1 forint, majd 1.20 volt egy fekete-fehér, és 2 forint a színes képeslap. Ebben az időben még sok háború előtt készült példány negatívját felhasználták.
Bizonyos, a hozzáértőknek sokat mondó jelzések is árulkodnak egy-egy üdvözlőlap koráról és kibocsátójáról. Ma már a legnagyobb okulást az árverések jelentik. Én ugyan nem járok aukciókra és az Ecserire sem, de tudom, hogy különleges atmoszférája van. Könnyen belelovalhatja magát az ember, hogy "kerül amibe kerül" megszerzi a kikiáltott darabot. Egyre magasabb áron kelnek el a ritkaságok.
A Dunakanyar témát például külföldön is gyűjtik, így a váci lapokat olcsón kiviszik az országból. A képeslapokon kívül más régiségeket is gyűjtök - 43-ból szállítólevelet az alsógödi posta bélyegzőjével, emlékbélyegzést 49-ből, régi pénzt, - hátha egyszer átcserélhetem gödi vagy váci képeslapra.
Bár betöltöttem a hatvanadik évemet, még dolgozom, szerszámkészítő a mesterségem, legszívesebben a gyűjteményemmel foglalkozom, mert ez a szenvedélyem. Lejegyezte: Ráksi Katalin (Lapunkban található régi képek Miskolczi József gyűjteményéből valók.)

Sport

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ülésezett a Gödi Sportegyesület elnöksége

Az elnökség március 5-én Tóth Békés Zoltán elnök vezetésével megvitatta és elfogadta az SE 1999. évi költségvetési tervjavaslatának szakosztályonkénti keretszámait. A több mint 17 millió Ft-os költségvetésben – a működési költségek biztosításán kívül – kiemelt célkitűzésként szerepel az alsógödi sporttelep teljes felújítása, valamint az új Duna-parti sportház végleges befejezése.
A vita során felmerült a felsőgödi pálya mellett egy tömegsport, vagy szabadidő eltöltési célokat szolgáló, alternatív sportokra alkalmas (joker platz) nyitott pálya kialakításának gondolata is (pl. kosárlabda, kézilabda, röplabda, lábtenisz stb.). Ez a gödi fiatalok kedvenc találkahelye lehetne. A fenti célok megvalósításához az említett költségvetési kereten belül az SE-nek legalább 3,5 millió Ft saját bevételt kell elérnie szponzori támogatásokból, pályázatokból, tagdíjakból és egyéb felajánlásokból, amihez a lakosság széleskörű segítségére és megértésére is számítanak.
Ugyancsak döntöttek a küldöttközgyűlés április 30-ra történő összehívásáról (a Németh László Általános Iskola ebédlőjében 18 órára), melynek napirendje lesz: – az elnökség és a FB 1998. évről szóló beszámolója – az 1998. évi gazdálkodás és az 1999. évi terv, célok jóváhagyása Szegedi Sándor polgármester úr tájékoztatta az elnökséget a Huzella Tivadar Általános Iskolában épülő sportcsarnok kivitelezésének helyzetéről, várható befejezéséről és a létesítmény megvalósulásának kedvező kihatásairól. A következő elnökségi ülés 1999. április 2-án 18 órakor lesz a alsógödi sporttelepen. (–t)

LABDARÚGÁS

A tavaszi idényre való felkészülés január 20-án kezdődött, nagyon jó körülmények között, az FM Felsőgödi sportcsarnokában, műfüves pályán.
Január végén Murányi Jánost a felnőtt csapat edzőjét a szakosztály vezetés leváltotta. Februártól Sárosi László lett az edző. Murányi János az ifjúsági és serdülő csapat edzéseit vezette.
Egy hónap elteltével Sárosi László családi okokra hivatkozva nem tudta vállalni az első csapat edzői munkáját. Azóta Murányi János és Herédi László edzik a felnőtt csapatot. Új játékosok érkeztek a felnőtt csapathoz: Veresegyházáról Karnyánszky Zoltán, Vácrátótról Jusztin Péter, Bálint Csaba, Varga Zoltán, visszajött Laczik Zsolt. A Vízművektől Együd Gábor, Rétságról visszatért Fenyő István, Vácdukáról Sallai Sándor. Reméljük, hogy a biztos bentmaradás érdekében történtek ezek az erősítések.
Március 14-én Hévízgyörk ellen idegenben indult a tavaszi rajt.

1. forduló: Hévízgyörk – Gödi SE 2–2 (1–1) 300 néző Gól: Karnyánszky
2. Összeállítás: Gergely – Bálint, Járdi, Tuza – Orbán, Horváth G., Sallai, Együd – Varga Z., Karnyánszky, Piros G. 0:1 után fordított a GÖDI SE, de a második félidőre sajnos elfáradt a csapat, a cserék se tudták felfrissíteni, így maradt a megérdemelt döntetlent.
Jók: Orbán, Karnyánszky.
Hévízgyörk ifi – GÖDI SE ifi: 4–2 (1–1) Gól: Bagócsi, Lénárt.
Két év óta tartott veretlenségünket vesztettük el teljesen megérdemelt hazai győzelem született. A csapatból senkit se lehet kiemelni.
Március 21-én Göd a Dunakeszi Kinizsi ellen itthon játszott. Az ifj csapat nyert 1–0-ra, a felnőtt csapat 0–0-ás döntetlent ért el Dunakeszi ellen.
Antal György Bálint

KÉZILABDA

Kettős győzelem a teremtornán Befejeződött a budapesti női kézilabdás teremtorna, melyen jól szerepeltek a gödi csapatok. Március 6-án az ifik léptek előbb pályára, majd a felnőttek következtek.
Az ifi erősen tartalékosan tudott kiállni a Budapesti Testvériség ifi ellen, s az első félidőben sok hibával, de harcosan játszva 2 gólos előnnyel ment pihenőre. A szünetben kapott alapos eligazítás után feltámadt a csapat és bár az ellenfél is jobban játszott mint korábban, Göd hét góllal tudott győzni.

Göd ifi – Testvériség ifi: 16–9 (7–9) A győztes csapatból magasan kiemelkedett Garaba Andrea kapus kitűnő teljesítménye, s bár halványabban játszott a szokottnál Lovászi Brigitta és Tímár Enikő, ők voltak a győztes csapat legjobb mezőnyjátékosai.
A felnőtt csapat ellenfele az NB II-ben játszó Budakalász volt, Göd csapatából három játékos is hiányzott, de a megjelentek helytálltak és győzelmükkel biztosították az érmes helyet, s ha az utolsó mérkőzésüket is megnyerik talán az aranyérem lesz a jutalmuk.
Göd – Budakalász: 28–23 (15–9) A csapat minden játékosa derekasan küzdött, s a győzelem nem forgott veszélyben. A két kapus: Juhász Zsuzsa és Droppán Györgyi hozták elvárt formájukat, s mindkettőjük bemutatott néhány szép védést is. A mezőnyben Némethné Zsuzsa és Balázsovits Móni gondosan ügyeltek jó játékukkal a győzelem megtartására, de ezúttal Virágh Maya nagyszerű játékát kell kiemelni. Gyors elfutásaival, sok szép góljával ő lett a csapat Ásza. Március 13-án játszották az utolsó fordulót Göd csapatai. A felnőtt csapat biztos győzelemmel nyert a pesti Testvériség csapata ellen.
Göd – Testvériség: 30–21 (15–9) A gödi csapat minden tagja lelkesen játszotta végig a mérkőzést, mégis ki kell emelni néhány játékos: Droppán Györgyi, Virágh Maya, Némethné Zsuzsa, Horváth Edina és Balázsovits Mónika küzdeni tudását és eredményességét. A legközelebbi napokban eldől a Budapesti Szövetségnél, hogy a gödi felnőtt csapat milyen színű érmet nyert.
Göd ifi – Pilisborosjenő ifi: 25–29 (9–10) Az NB II-es bajnokságban már találkozott a két csapat, s akkor Göd győzött. Ezúttal a pilisborosjenőiekt lettek a győztesek. A gödi csapatból nem tudunk egyetlen játékost sem kiemelni. Majd a tavaszi bajnoki találkozón revansot vehetnek mostani legyőzőiken az ifjú gödi hölgyek, akik a teremtorna mezőnyében a várt elfogadható eredményt érték el. (–bor)

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I. osztály 10. fordulójában március 14-én Dunaharaszti csapatát fogadta és 5:5 arányú döntetlent ért el.
Nyertek: Dudás János, Fekete József, Antal György Bálint.
Döntetlent ért el: Beszterczey László, Kónya Károly, Fekete Zoltán és Cseleszki Gábor.
A bajnokság állása a 10. forduló után:

Antal György Bálint

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/