Gödi Körkép 1999. március I. szám

Tartalomjegyzék


Meghivó

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Nagyközség Polgármestere
Szegedi Sándor tisztelettel meghívja Önt az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére
1999. március 15-én sorra kerülő ünnepi rendezvényeinkre

Az ünnepség helyszínei és műsora

A műsorban közreműködik: a Huzella Tivadar Általános Iskola tanulói, a Pro Musica kamarakórus.

Könyvtárlátogatóban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A lila lámpákkal világított diszkó elkerült a könyvtár bejáratából. Az elhíresült szórakozóhely sokak örömére kiköltözött a József Attila Művelődési Házból.

Most már a kultúra fényforrásai csalogatják a kíváncsi Olvasót a gödi könyvtárba, ahol sok újdonságról számolt be a Gödi Körképnek Sáfrán Edina könyvtárvezető.
– A könyvtár „maroknyi” csapata jelenleg négy főből áll: Hajtó Ilona a gyermekkönyvtáros és Buczkó Ildikó az olvasószolgálatos, ők könyvtáros asszisztensi végzettséggel rendelkeznek. A felsőgödi fiókkönyvtárban dr. Kátai Péterné nyugd. magyar-történelem szakos középiskolai tanár várja az olvasókat. Jómagam könyvtár-magyar-orosz szakon végeztem a főiskolát. Könyvtárunk fenntartója az önkormányzat. Rezsink a művelődési ház költségvetésében szerepel. Éves szinten 5 milliós a költségvetésünk, ebből tavaly 480 ezer Ft jutott könyvre, folyóiratra. Szerencsére pályázatokon nyertünk még hozzá, valamint némi saját bevételre is szert tettünk a beíratkozási díjakból és a fénymásolásból. Így összesen 1 millió jutott állományunk gyarapítására. Könyvállomány Jelenleg 45 600 db könyvünk van a három kölcsönzőhelyen összesen. Havonta átlagosan 98 db könyvet veszünk. A központi felnőtt- és gyermekkönyvtárba az idén 38 féle, az Ady fiókkönyvtárba 24 féle újság jár. Valamennyit kölcsönözzük.
– 1998-ban 1 513 beiratkozott olvasónk volt. Érdekes módon közülük mindig kétszer annyi a nő, mint a férfi. Örvendetes tény, hogy a beíratkozott gyermekek száma megkétszereződött.

Felajánlások
– A tagsági díj igazán jelképes, ráadásul az idén nem is emeltünk: a 14 éven aluliaknak ingyenes, az idősebb diákoknak 100 Ft, a felnőtteknek 200 Ft egy évre. Persze, ennél nagyobb összeggel is támogathatnak bennünket, régi, kedves olvasóink meg is szokták toldani néhány százassal a beíratkozási díjat. Szeretném név szerint megemlíteni azt a három embert, aki már évek óta a legnagyobb összeget ajánlja fel nekünk: Németh András, Szabó Erzsébet, Kiss Istvánné. Vannak, akik nem pénzt, hanem könyveket ajándékoznak. Ilyenkor nyílik mód a mi széthullott, lestrapált könyveink átcserélésére. A látogatók száma naponta nagyon változó, de tavaly 5300-an jöttek be könyvtárainkba ilyen-olyan céllal, a kölcsönzőkön kívül.

A legkeresettebb könyveink: A kötelező iskolai olvasmányok, ezen felül pedig D. Steel és S. King könyvei.

Egyre inkább nő az érdeklődés a számítástechnikai, a nyelvtanulással kapcsolatos, valamint a kommunikációról és természetvédelemről szóló kiadványok iránt.

Szolgáltatások

Évente rajzpályázatot hirdetünk gyermekeknek a Madarak és fák napja alkalmából, május 10-én kitelepülünk a kiserdei rendezvényekre.

Havonta egy-egy délutánt a közkedvelt Bütyköldénkben tölthetnek a gyerekek és szüleik, ahol különféle ajándéktárgyakat készíthetnek, diafilmeket nézhetnek és játszhatnak, olvasgathatnak.

Időnként a felnőtteknek irodalmi teadélutánokat rendezünk közismert személyek részvételével.

Mire kellene még pénz? Természetesen könyvre. Egyre szebb, jobb és bőségesebb, ám drágább a kínálat. Mégsem mondhatunk le a beszerzésükről, hisz jövőre sem lesz olcsóbb... CD lemezeket is vásárolnunk kell, ha már egyszer a gyermekkönyvtár egy „szuperszónikus” számítógéppel gyarapodott. Nagyon számítunk az 1%-os fölajánlásokra, amit a Göd Fejlesztéséért alapítvány javára lehet befizetni. Adószáma: 18663592–1–13. A rendelkező nyilatkozatok a könyvtárban átvehetők! (B. T.)

Maradjon Gödön az 1%

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

 

Cél az üdülővárosi rang

„Előbb meg kell tanulnunk járni, hogy futni tudjunk

Beszámoló a falugyűlésről
Mottó: „... az élet értékeit és javait is csak azok nyerik el ..., akik cselekszenek.” (Arisztotelész)

Minden település életében jelentős esemény a lakosság és a helység vezetőinek közvetlen találkozása. Nincs ez másként Gödön sem. Már puszta jelenlétével is bizonyította a téma iránti érdeklődését az a mintegy 150 gödi polgár – a nagyközség lakosságának mindössze egy százaléka –, aki részt vett a február 25-i falugyűlésen.
Nincs kizárva, hogy a szerény létszám a kényszerű helyszínválasztásnak volt köszönhető, ugyanis A település várossá válási pályázatának véleményezése címen, a BM üdülőbe meghirdetett falugyűlésnek szinte az utolsó pillanatban a Községháza nagyterme adott otthont.

Tájékoztató

Az összejövetel első részében Szegedi Sándor polgármester tájékoztatta a jelenlévőket az Önkormányzat négy éves programjáról.

Mint mondta: legfontosabb feladatnak a vagyoni egyensúly fenntartását és a gazdálkodás javítását tartja. Bár nem könnyű a helyes arányokat megtalálni, a megtakarítások érdekében – az ésszerűség határáig –, szigorú intézkedések bevezetése válik szükségessé. A több mint negyven alkalmazottal működő Polgármesteri Hivatalt belső szabályozásának változtatása is a takarékosságot célozza. A szociális ellátásban történt módosítások kapcsán hangsúlyozta, hogy bizonyos támogatások nyújtását a jövőben munkához kívánja kötni az önkormányzat. Szegedi Sándor szólt a településfejlesztés kötelezően teljesítendő feladatairól, elsősorban az út- és csatornahálózat bővítésének szükségességéről –, ahol egyébként kívánatosnak tartja a civilszféra bevonását is. Az úthálózat fejlesztéséhez egy, a csatornázáshoz kétmilliárd forint szükséges. Ez az összeg jelen pillanatban nem áll rendelkezésére.

Ennek ellenére fokozatosan, évente mintegy 10-12 km-nyi útépítés szerepel a tervek között, a csatornahálózatot 3,5-4 km hosszban kívánja bővíteni az önkormányzat, mintegy 110 millió Ft értékben. A választási ciklus végére tervbe vette a testület az állam által 95 százalékban fedezendő önálló szennyvíztisztító építését, melyhez az önrészt az önkormányzat vállalta. A 360 millió forintos beruházást igénylő, Gödöt Csomáddal összekötő, mintegy 4 km-es útszakasz építésének elindítása is az elképzelések között szerepel.

A polgármester felhívta a figyelmet a nagyközség lakókörnyezetének karbantartására és szebbé tételére. Jelezte, hogy a „türelmi idő lejárt, a jövőben a környezetvédelmi felügyelők a Polgármesteri Hivatalból kapott utasítások alapján, mind nagyobb figyelmet fordítanak a nagyközség arculatának javítására, sőt február 22-től a korábbiaknál szigorúbban ellenőriznek és adott esetben büntető szankciókat is alkalmaznak, pénzbírság formájában.” Az oktatás és a sport támogatása, valamint a testvérvárosi kapcsolatok ápolása a jövőben is vezető szerepet kap.

A falugyűlésen megtudtuk még, hogy áprilisban két új létesítménnyel gazdagodik a község: a hónap végén átadásra kerül a közel 70 milliós költségvetéssel épülő 1200 nm-es alsógödi tornacsarnok, amely később színpaddal is bővül és 250-300 néző befogadására lesz alkalmas.

Április közepére pedig elkészül a Kincsem park szomszédságában a Penny Market, parkolóval és emelt szintű termékskálával.

A távolabbi elképzelések között szerepel a BM üdülő megvásárlása. A 200 milliós értékű, 2,7 hektáros területhez jelenleg kedvező áron juthatna hozzá a község. A döntés az önkormányzat kezében van.

A melegvizű strand jobb feltételek melletti hasznosítása is átgondolandó. A rossz bérleti konstrukció miatt az önkormányzat pillanatnyilag perben áll a bérlővel.

Mitől város a város Az összejövetel eredeti céljára, a nagyközség várossá válásának kérdésére térve, a polgármester ismertette annak előnyeit és hátrányait. Véleménye szerint, a város státusz húzóerőt jelenthet úgy a képviselő-testület, mint a lakosság számára. A nagyközség önkormányzata már ‘97-ben pályázott (akkor hét kérelmező pest megyei község közül Gyál és Pilisvörösvár kapott városi rangot), így március végéig csak kiegészítő anyag beadására van szükség a jövő évi nevezéshez. A jelenlévők megtudták, hogy nincs olyan különleges feltétele a várossá válásnak, amelyet településünk ne tudna teljesíteni.

Egyetlen kritérium: egyféle regionális központ legyen. Göd üdülő centrum lehetne, cél az üdülővárosi rang megszerzése, de ehhez még sok a tennivaló.

A fent vázoltakon túl szükségessé vált az utcák pontos megjelölése, a házszámok rendbetétele és a községben történő eligazítást segítő táblák elhelyezése. Összességében a község arculatát kell a lakosság bevonásával szépíteni, jobbítani.

A korábban várossá vált települések költségvetése a központi támogatásnak köszönhetően nőtt. A városi rang évi 48 milliót hozhat a konyhára. A városi támogatást az Országgyűlés köteles biztosítani. Az összeg nem kicsi és egy-egy választási ciklusban megnégyszereződik. A tét nagy, tehát megfontolandó. A téma pedig érdemes az együttgondolkodásra.

Vélemények

A hozzászólók többsége hiányolta a lakosság tájékoztatását a pályázatról, valamint a testület konkrét elképzeléseinek ismeretét a települési forma-változtatás tervét illetően.
Abban szinte valamennyien egyetértettek, hogy elsődlegesen a passzív gödi polgárok szemléletén kellene változtatni. Lakossági összefogással, mindenek előtt az ifjúság bevonásával komoly eredményeket lehetne elérni.
Egyes vélemények szerint először a várossá válás feltételeit kell megteremteni, mondván: „Meg kell tanulnunk járni, hogy futni tudjunk.”
Javaslatként hangzott el egy, a nagyközségéhez hasonló lélekszámú német vagy osztrák Duna-parti település meglátogatása. Érdemes lenne megnézni, ők mit tettek a várossá válás érdekében?
Több felszólaló hangsúlyozta a nagyközség földrajzi adottságait és azt, hogy a múltban is népszerű üdülőközség volt.
Elhangzott olyan vélemény is, amely szerint első lépésben ismét virágzó nyaralóhellyé kellene varázsolni Gödöt, és amikor már a komoly infrastruktúrális tervek megvalósultak – lesz környezetkímélő ipar, középiskola, és nagyobb kulturális intézmény a településen –, akkor kellene gondolkozni a városi rang szükségszerűségén.
Az összességében hasznos és olykor kritikus hangvétel mellett is építő szándék, tenni akarás vezérelte a falugyűlés résztvevőit.

* * *

A további együttgondolkodáshoz, a véleménycseréhez nyújt lehetőséget a Gödi Körkép. Kérjük mindazokat, akiket foglalkoztat a község sorsfordulása, hiszen mindannyiunk mindennapjai, gyermekeink és unokáink jövője függ a komoly terv megvalósításától: röviden írják meg észrevételeiket, ötleteiket, javaslataikat a témáról. A szerkesztés engedte terjedelemben adjuk közre az érdekes gondolatokat. A hasznos ötleteket pedig okulásul továbbítjuk az Önkormányzathoz. R.K.– B.T

Megszavazta a költségvetést a képviselő-testület

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Február 23-án megtartott ülésén a képviselő-testület megszavazta Göd Nagyközség 1999 évi 826 millió forintos költségvetését, Szabó Zoltán PB elnök és Nagy Gabriella pénzügyi irodavezető előterjesztésében. A költségvetést alig egy órás vita után szavazták meg, aminek az a magyarázata, hogy a testület bizottságai rendkívül alaposan foglalkoztak már korábban a területüket érintő témákkal, adatokkal és lehetőségekkel. Az ülésen a képviselők teljes létszámban jelentek meg. A költségvetés megszavazásánál 14 igen, 2 nem és 1 tartózkodás került a táblára. Az alábbiakban ismertetünk néhány fontosabb költségvetési tételt.

A Gödi Körkép meghirdetett főszerkesztői állására eredetileg hat pályázat érkezett. Salamon Tamás KSB elnök három személyt terjesztett a képviselő-testület elé.

Ők: Dr. Ráksi Katalin, Rab Krisztina és Gidró Krisztát.

A képviselő-testület 16 szavazattal dr. Ráksi Katalint választotta meg a lap főszerkesztőjének.

A Szinay József jegyző által előterjesztett „Képviselő-testület működését egybefoglaló szabályzatot” a testület elfogadta.

A Göd várossá válási pályázatot Szegedi Sándor polgármester ismertette. A képviselő-testület 14 igennel megszavazta az előterjesztést. Ilyés Gizella alpolgármester-asszony előterjesztését, mely szerint Göd Nagyközség minden évben március 15-én, augusztus 20-án valamint október 23-án megrendezi a nemzeti ünnepet, a képviselő-testület elfogadta.

Ugyancsak Ilyés Gizella alpolgármester-asszony előterjesztésére választotta meg a képviselő-testület Göd Közbiztonságáért Közalapítvány Kuratóriumának tíz tagját. Annak elnöke ismét Zsarnóczay Ferenc lett.

Az utolsó napirendi pontot a képviselő-testület újabb megtárgyalásra a Pénzügyi Bizottsághoz visszaadta.

Az „egyebek” napirendi pontnál Salamon Tamás KSB elnök előterjesztést tett a Huzella Iskola önálló gazdálkodásának megszüntetésére, melynek bekövetkeztekor 3 millió forint megtakarítás jelentkezik az önkormányzati költségvetés javára. A képviselő-testület a javaslatot 9 igen szavazattal elfogadta.

Régi célokért, új erőkkel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Valaki úgy jellemezte Gödöt, hogy az itt élők leginkább szállodának tekintik a Nagyközséget, ahova idegenbeli munkahelyükről pihenni térnek. Van aki a főváros külső kerületének érzi és tekinti Gödöt, van aki kertvárosnak, ahol saját termésű meggyet lehet fogyasztani, még a járdák melletti fák is azt kínálják. Van aki sáros falunak nézi, ahol a kutyák csaholása is zavarja.

Az alvó település „felébresztése” érdekében Szegedi Sándor polgármester nyolc nap alatt három fontos rendezvényt vezetett a közelmúltban:
Nagyközség testületen kívüli pártok és szervezetek vezetőinek tájékoztatása, Önkormányzati ülés és egy Falugyűlés.

Itt az elsőről emlékezünk meg. Február 19-én délutánra a képviselő-testületen kívülálló pártok és szervezetek vezetői közös beszélgetésre kaptak meghívást.
Az üdvözlés után a polgármester közel egy órás megnyitójában elmondta, hogy három havonta szándékozik a képviselő-testületen kívüli szervezetek képviselőivel találkozni őszinte beszélgetésre. Ezúttal ismertette azokat a törekvéseket, melyek a távoli múlttól a jelen időkig napirenden voltak, de nem valósultak meg.
Szólt a ma is aktuális témákról, kiemelve azok közül is a várossá válás szándékát, és az annak érdekében tett lépéseket, munkákat. Gödnek számtalan olyan értékes előnye van (gyógyhatású vize, festői Duna-partja, szabad területei ipari cégek telepítésére, muzeális, történelmi emlékhelyei a Kincsem istállón kívül is) amit úgy idegenforgalmi céllal, mint a „szállodába” hazatérő gödieknek érdemes lenne megmutatni. A polgármester kifejtette – s a megjelent több mint harminc meghívott egyetértett vele –, hogy ezeknek az összejöveteleknek, beszélgetéseknek elsősorban az lesz a célja, hogy egyes körzetek képviselőin kívül a szervezetek tartsák a közvetlen kapcsolatot a lakossággal, vigyék ki a nagyközségbe a képviselő-testület elképzeléseit, határozatait, informálva a történtekről a helybélieket és hozzák hírül Göd lakóinak bizonyára hasznosítható ötleteit – gondolatait. (Balassa)

FELHÍVÁS!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Lakosság! Tisztelt Polgárok!

Településünk hangulatát, a gödi lakosok közérzetét, vendégeink első benyomását is nagymértékben meghatározza az utcák rendezettsége, tisztasága. Göd a környező települések között egyedülálló természeti értékekkel, környezeti adottságokkal rendelkezik. Valamennyiünk feladata ezen adottságok megőrzése, környezetünk ehhez igazodó ápolása. A tavaszi hóolvadást követően minden ingatlantulajdonos feladata, hogy saját udvarának és az ingatlana előtti járdaszakasz kitisztításával, rendbetételével hozzájáruljon a kedvező településkép kialakításához. Fontos a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok eltávolítása, a járdaszakaszok melletti nyílt árkok és műtárgyainak megtisztítása. A kerti és gazdasági hulladék, falomb, nyesedék elszállításáról az önkormányzat szemétszállítás keretében gondoskodik. Kérünk minden ingatlan tulajdonost, üzlet és elárusítóhely üzemeltetőt példamutatóan, saját munkájával is járuljon hozzá környezetünk szépítéséhez. A természeti és környezeti értékek megőrzése és védelme, valamint a köz- és településtisztasággal összefüggő közreműködésünk kedvezően befolyásolhatja várossá válási tervünk megvalósulását is.

Szegedi Sándor és Ilyés Gizella polgármester alpolgármester

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. február hónapban Gödön házasságot kötöttek: Szabó Tünde – Bartos Gábor Sok boldogságot kívánunk!

1999. január-február hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják őszinte részvétünket!

Hogy környezetünk szebb legyen

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Bátorkodtam átvenni a Gödi Körkép 1999. február 1. sz-ban megjelent írás címét, ugyanis azonos a véleményem a cikk írójával. Mélyen egyetértek mindazokkal, akik szóban, írásban vagy cselekedettel Göd és környékének megóvásáért, szebbé tételéért cselekszenek. S haragszom, nagyon haragszom azokra – néha az önkormányzatra is –, akik nem tesznek meg mindent ennek érdekében.
Lustaságból vagy éppen önző anyagiasságból veszélyeztetik testi épségüket, környezetünk tisztaságát és anyagi javaink biztonságát.
Néhány példa. Testi épségünket veszélyeztetik, akik az idevonatkozó rendeletet megszegve területük előtt a járdát nem takarítják meg a hótól, nem tartják megfelelően tisztán. Pedig ezt törvény írja elő minden tulajdonos – ház, nyaraló – vagy telektulajdonos számára. Környezetünket teszik tönkre, és súlyos szabálysértést követnek el, akik saját szemetüket az erdőbe szállítják ki. Egészségünket és anyagi javainkat veszélyezteti néhány „bűnelkövető”: Az erdő több területén talajminta vizsgálaalapján ki lehet mutatni nagyobb mennyiségű szennyvíz maradékát. Nem a háziasszonyok hordták oda vödörrel. Az elkövetőt nem volna nehéz megtalálni. Személy- és teherautó gumik, más ilyen hulladék nem a normál háztartásból került az erdőbe. Gátlástalan bűnözőnek tartom, aki a szigetelt elektromos vezeték. és kábel hulladékát az erdőben égeti el. 5-6 m magas (!) lángnyelvvel. Nyomai tanúskodnak erről az erdőben. A fent említett esetekben a tettesek kézrekerítésében nagy segítséget tudna nyújtani a Vállalkozók Egyesülete. Bizonyára tudják, hol, milyen vállalkozásoknál keletkeznek ilyen hulladékok.

Úgy gondolom, az Önkormányzat ritkán él a bírság kiszabásával a havat el nem takarítók és egyéb rendelet megszegői ellen. Pedig ennek nevelő hatása nem vitatható. Talán laikusnak tűnik elgondolásom az erdőszennyezők megfékezésére. A rendőrség felderíthetné (céloztam rá, hogy ez nem nehéz) az erdőben hulladékot égető elkövetőt, és megtehetné a szükséges hatósági lépéseket. Rendeletet kellene kiadni, hogy az erdőbe mindenféle gépjárművel behajtani, ott közlekedni és tartózkodni tilos! Rajtam kívül többen is járnak az erdőbe kizárólag a séta és levegőzés kedvéért. Felírhatnánk a rendszámot... A rendszám és a keréknyomokról vett gipszminta alapján a gépjárművet és tulajdonosát nem lenne nehéz megtalálni. Büntetése lehetne: – személygépkocsi esetén – pl.: 2-5 hold erdő megtisztítása a szeméttől, vagy a tisztítási költség megtérítése. Teherautó esetén („Tuti”, hogy fát lopott, a tuskók megtalálhatók...): 300-500 mázsa tűzifa árának megfizetése. Egy-két felelősségrevonás után nagymértékű javulás várható. Nyilvánvaló, aki sétálni akar, nem gépkocsival megy az erdőbe. Ám, ha az illetékes szervek nem teszik meg a szükséges lépéseket; környezetünk nem lesz szebb. TARD

MÚLTIDÉZŐ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Miről írt a Gödi Körkép 1989 márciusi száma?
Kossuth koszorúi Hosszú idő után először ünnepelte az ország lakossága állami ünnepként, munkaszüneti napon nemzeti ünnepünket, március 15-ét. Előző napon, 14-én rendezték az iskolai megemlékezéseket. A Killián György Általános Iskola 11 órakor tartotta ünnepélyét a Kossuth-szobornál. A mintegy hétszáz főnyi hallgatóság elénekelte a Himnuszt, majd az iskolások zenés-verses ünnepi műsora következett. Ezután a nagyközségi tanács, az MSZMP gödi bizottsága és a Hazafias Népfront helyezett el koszorút. A megemlékezést a Szózat zárta.

GÖD a lexikonban
Göd: Sződhöz tartozó puszta Pest vármegye váci járásában. Vasútállomás, posta, távíró. Budapest környéki nyaralóhely. 1690-ig egészen elhagyott terület volt, azután Grassalkovich herceg gödöllői uradalmához tartozott, ennek szétosztása után feldarabolták. A Ruszta-templom nevű dombon régi épületek romjaira bukkantak. (Tolnai Új Világlexikona, 1926.)

A Huzella-család
Gödért Legutóbbi számunkban olvashattak az ELTE kutatóállomásáról, amelyet Huzella Tivadar alapított, s amelyet nyugaton élő rokonok ma is támogatnak. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a család leszármazottai között itthon is élnek hírességek. Huzella Péter, a Kaláka együttes muzsikusa, a napokban Gödön járt.

Átfúrják az utat
Új szakaszához érkezett a gödi csatornaépítési program. A Felszabadulás út–Alagút utca kereszteződésében kezdtek dolgozni a tófalui Répcementi Tsz munkásai. Hatalmas gépeikkel eltorlaszolták és a forgalom elől le is zárták az Alagút utcát. A csatorna itt halad át a 2-es főút alatt a Duna felé, ezért át kell fúrni a főút alatti földréteget. Ezután következik az Alagút utca vasút és főút közötti szakaszának a csatornázása, melynek következtében a következő hetekben ez az útszakasz le lesz zárva a forgalom elől.

MDF Gödön
Az Ady-klubban február 17-én megalakult a Magyar Demokrata Fórum gödi szervezete. Első akciójukként megszervezték március 15-ike megünneplését.

 

Kedves Szülők!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nehéz feladat előtt állnak, mivel gyermekük iskolás lesz, és ki kell választaniuk számára azt az intézményt, amely képességeinek, egyéniségének és érdeklődési körének legjobban megfelel. Előzetes felmérésünk alapján négy első és egy iskola-előkészítő osztályt szeretnénk indítani.
A Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az alábbi lehetőségeket kínálja Önöknek az 1999/2000 tanévre, a kötelező tananyagon kívül:
Az 1 a. osztályban táncművészetet és zenét oktatunk. A táncoktatással fejleszteni kívánjuk gyermekeink testtartását, mozgáskultúráját és ritmusérzékét. A zenét tanulóknak az előképző után lehetőségük van furulya, fuvola, trombita, zongora, hegedű és gitár hangszeren tanulni.
Az 1 b. osztályba olyan tanulókat várunk, akiknek tehetsége a kézügyességben mutatkozik meg, de szeretnek játszani, szerepelni, a meséket színpadon is megjeleníteni. A művészeti tagozatos tanulók a szaktárgyakat emelt óraszámban, az alkotó órákon mélyítik el.
Az 1 c. osztályunk normál tantervű osztály, itt elsősorban a sport iránt érdeklődő tanulóink mozgásigényüket magasabb óraszámú testnevelési órákon elégíthetik ki.
Az 1 d. osztályunkba (iskolaotthon) olyan elfoglalt szülők gyermekeit fogadjuk, akik igénylik, hogy délelőtt és délután is szakember segítségével tanuljanak gyermekeik. (Természetesen a hagyományos napközit is működtetjük.) Miden első osztályban hagyományos (szótagoló) olvasással tanulnak tanulóink.

Az 1998/1999-es tanévben bevezetett NAT (Nemzeti Alaptanterv) lehetőséget adott, hogy már az első osztály második félévétől heti fél órában nyelvet taníthassunk játékos formában angolul, németül és olaszul.

Az 1999/2000-es tanévben, ha a NAT szerint haladunk és az Oktatási Törvény másként nem szabályozza, akkor továbbra is szorgalmazni fogjuk az idegen nyelvek tanítását. Iskolánk tanulói a tantervben meghatározott ütemben tanulhatnak informatikát a jól felszerelt és hálózatba kötött számítástechnikai szaktantermünkben. Minden tanévben vannak olyan gyermekek, akik az iskola-érettségi vizsgálaton valamilyen okból nem felelnek meg, s még egy évet az óvodában kell eltölteniük. Nekik kínáljuk logopédus és fejlesztő pedagógusunk által vezetett iskola-előkészítő foglalkozásainkat, amelyről a szülőket tájékoztatni fogjuk.

Hagyományainkhoz híven március hónapban leendő elsős tanulóinknak bemutató órát tartunk, majd a szülők számára nyílt napot szervezünk, hogy megismerjék a következő tanév első évfolyamának tanítóit. Az iskolai beiratkozás várhatóan áprilisban lesz.

A tagozatos osztályokba jelentkező gyermekek számára játékos foglalkozásokat tartunk.

Májusban pedig – a csoportbeosztás után – a tanító nénik ismerkedő szülői értekezletre várják Önöket.

Az időpontról részletes tájékoztatást küldünk az óvodákba. Remélem, döntésükben segítségükre lehettünk. Lukács Istvánné igazgató

Hírek a Piarista Szakmunkásképző Iskola életéből

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. januárjában tartottunk felvételit, 52 nyolcadik osztályos tanuló jelentkezett továbbtanulási célból. Magyarból, matematikából, rajzból kellett írásbeli feladatokat megoldani, utána a szülőkkel együtt beszélgetés keretében ismerkedtünk leendő tanítványainkkal.

Március 12-én lesz pótfelvételi, erre eddig 23 fő jelentkezett, várjuk rajtuk kívül azokat a fiúkat is akik kedvet éreznek az építőipari szakma elsajátításához.

Március 6–9-ig a koblenzi iskolából (Németország) 4 tanár tett látogatást iskolánkban, hogy közösen felkészüljünk egy 10 fős német diákcsoport nálunk zajló júniusi kéthetes szakmai gyakorlatára.

A Műszaki Egyetemmel való együttműködés alapján márciustól egyetemista hallgatók csoportja ismerkedik a díszműlakatos, ács, asztalos, kőfaragó műhelyeink életével, munkájával. Wágner László tanár

Farsang új köntösben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. február 12-én a Lenkey utcában, az önkormányzat által felújított épületben izgatottan gyülekeztek az óvodások és szüleik. Ekkor tartották ugyanis rendhagyó farsangjukat.
Miben volt más, mint az eddigiek?
Az 1998. októberétől új épületben működő három csoport közös szervezéssel együtt ünnepelt. Ez a farsang nemcsak a gyerekek, hanem a szülők mulatsága is lett – együtt ünnepeltek gyerekek, szülők, óvónők. A rendezvény mindenkinek megnyerte a tetszését, ami legjobban a gyerekeken látszott: felszabadultan nevettek, táncoltak, játszottak együtt szüleikkel. Ötletes, szép jelmezekkel készültek a nagy napra. A tombola jelentette számukra a legnagyobb örömet, izgatottan bontogatták az ajándékot rejtő csomagokat.

Ezúton szeretnénk megköszönni Csányi József úrnak, a rendezvény főszponzorának a felajánlott ajándékokat, melyekkel boldog mosolyt varázsolt a gyermekek arcára. Köszönjük a szülők segítségét (sütemények, zsákbamacska és tombolajáték), amelyekkel bővítették a nyeremények sorát.
Szeretnénk, ha a közös farsang, ez a vidám hangulat hagyománnyá válna. Az óvoda vezetője és a Lenkey úti 3 sz. épület dolgozói

Mit olvas a gyerek?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Életem során sikerült több, nemzetközileg is ismert személyiséggel szótváltanom, s ugyancsak elcsodálkoztam, amikor úgy nyilatkoztak, hogy az írás-olvasás elsajátítása okozta a legnagyobb gondot, a többi (doktorátus, különböző tudományos fokozatok elérése) kicsiséggé törpült ahhoz képest. Többnyire az ábécével vívott bajlódás során dől el: ki lesz a betűk birodalmának barátja egy életen át, s ki miatt porosodnak a könyvek a polcokon. Ezek előrebocsátásával szeretnék néhány ifjú könyvbarátot bemutatni, akik – lett légyen bár küzdelmük a betűvetéssel, vagy sem – igényességükkel, sajátos szellemi arculatukkal különböznek a nagyátlagtól.

G. Dóra (Kismaros) tízéves. A párizsi Notre Damot olvassa, akkora buzgalommal, hogy iskolája óraközi szüneteiben is azzal járkál az udvaron. Dóra romantikus alkat. Zongorázni is tanul alkalmasint, ha egyedül lehet korálokat pötyögtet a falu orgonáján. Kicsinyke építmény az Úr háza Maroson. Ám meglehet, ha nem pillant föl a kislány a billentyűkről, s netán a galambok búgását is hallja a toronyból, a Notre Dame roppant gótikája alatt érzi magát.

E. Brigitta (Budapest) tizenegy éves. – A Sissyt olvassa. Nem rohanvást, csemegézve inkább – naponta egy-két oldalt – mintha attól tartana, hamar végére ér a könyvnek. Brigi azok közé tartozik, akik bizonyos kört vonva maguk köré, nyilvánítanak, vagy fogadnak véleményeket. Egyszer elárulta, hogy színésznő szeretne lenni... Már látta a filmet a szomorú emlékű császári hitvesről, s gondolom: részben a történelmi légkörben fogant varázs, részben a bűbájos nő iránti elragadtatás adta az erőt ahhoz, hogy a két vaskos kötethez bilincselődjön.

D. Károly (Dunakeszi) tizenkét éves. Csak Vernét olvas, szinte éjjel, nappal. Főleg a tenger világa, a nyílt, vagy rejtett kalandok sora érdekli. Egyszer, opatijai nyaralásuk során Rijekába is átrándultak körülnézni. Visszafelé, a buszon vették észre a szülők, hogy fiúk hiányzik. Kénytelenek voltak leszállni, s még örültek, hogy a kikötőben egy behemót hajó mellett leltek Karcsira, aki éppen a másodkapitánnyal folytatott beható eszmecserét.

A felsorolt riportalanyok nem éppen korukhoz illő műveket olvasnak. Inkább a saját énjükhöz igazítható hangulati elemek vonzására vették azt kezükbe. De kezükbe vették. A szülő is örül: hasznosan tölti idejét a gyerek. Sajnos elég sokan – különösen a fiúk táborából – nem igen kapkodnak a könyvek után. Még hogy olvassak? – hallja az ember nem egyszer.
Inkább sportolok, vagy tévét nézek.
Nincs nekem időm arra – mondják többen, akik legalább félúton járnak a szándék felé, még jó, ha a kötelezőkbe belenézek.

Igaz is, a „kötelezők”! Sok diáknak a háta borsózik már a szó puszta hallatán. Nem lehetne valamivel tompítottabb árnyalata a tananyaghoz kapcsolódó olvasmányoknak?
Tagadhatatlan – minden irodalmi értéke mellett – létezik néhány mű, amely részben archaikus volta, részben nehezen követhető szerkezete miatt nagyobb gondot ad mint a többi, ám feldolgozható, ha idejében fog hozzá a diák és nem akkor, amikor már körmére ég a dolog. Persze nem csupán a kötelezők vonják el a fiatalokat egyéb olvasnivalóktól.
Egy oktatáskutató (ilyen is van már) föltárta, hogy (középiskolásokra is gondolva) minden száz diákból háromnak saját autója, tizennyolcnak motorkerékpárja, minden tizediknek számítógépe van... hogy egyéb „szabadidőfaló” tényezőről ne is szóljunk. Ide kívánkozik még egy felnőttekre is jellemző gondolkozásmód pillanatfelvétele.
Beállít egy napon a tizennégy éves, helybeli B. Zsuzsi – tehetséges, ambiciózus tanítványom – csomó könyvvel a hóna alatt, amiket úgymond, barátnőjétől visz haza. Rögtön észrevette neheztelő, elmarasztaló tekintetem. Zsuzsi, nem csekély méltatlankodással védte könyveit. – Miért ne olvashatnék én krimit! Abban legalább történik valami.
Móricz Zsigmond „Hét krajcár” c. novellájára emlékeztetem a kislányt. Arra a szituációra, amelyben földhöztapadt emberek guberálják obulusaikat, hogy szappant vásárolhassanak az esti nagymosáshoz. A nyomornak ebben a drámai, vaskesztyűs szorításában becsoszog egy vén koldus. Rövid szemrevételezés után megállapítja: rossz helyre jött, innen ugyan el nem visz semmit. Pillanatig tart a fölismerés, majd az elhatározás. – Mennyi kell, adok szívesen, ha tudok – kérdi rozzant reszelős hangján a koldus, s mikor hallja, két krajcár hiányzik csupán, csordultig telített örömmel teszi asztalra a pénzt. –
Nos, itt is történik valami – fordultam Zsuzsihoz. Nem olyasmi ugyan, hogy „szitává” lövik ellenfeleiket a gengszterek, hogy ég minden, ami éghető, hogy tripla szaltóval zuhan az üldözött autó a szakadékba... hanem egészen más. Katartikus tisztuláson esnek át a novella szereplői. A nyomorban vergődő család szemében szivárványként ragyog az isteni gondviselés üzenete: Ahol legnagyobb a szükség, ott a legközelebb a segítség.
Ez a szépirodalom, amely bár látszólag halálra ítéltetett mostanság, remélhetőleg mégsem fog kimúlni.

Befejezésül még valami. Gyakorta formálódik az a panasz, hogy sok diák (a nagyobbakra gondolva inkább) nem tud értelmesen olvasni. Nem csak a tempóval van olykor gond, hanem a ritmussal, nem is említve a színes, érzékletes előadást.
Kis faluban nőttem fel. Nem volt televízió, sőt villanyvilágítás sem. Esténként, vacsora után a fali petróleumlámpa alá álltunk testvéreimmel, és felváltva olvastunk fel folytatásos regényeket, napi híreket szüleimnek.
Nem lehetne ezt a gyakorlatot immár villanyfénynél felújítani? Legalább amikor afféle „ereszd el a hajam” filmek mennek a tv-ben? Jól járnának a szülők, s a gyerekek is. Selmeczi László

Írja le az álmát!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ha elküldi 0,5–3 oldalon és mi is érdekesnek találjuk, beletesszük most készülő könyvünkbe, amiből ön is kap egy tiszteletpéldányt.

Az írásokat erre a címre várjuk: Pataki Evelin, Szilágyi Donát, 2120 Dunakeszi, Vadász u. 19.
Mielőtt az írásba belefogna, további információkért hívjon minket a 30–900–9939 számon. Szép álmokat!

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A fenti címmel szeretnénk kéthetente jelentkezni a Gödi Körkép hasábjain, s egy-egy könyvet bemutatni, ajánlani Önöknek.

Első alkalommal olyan kötetre hívnám fel figyelmüket, mely méltán tarthat számot miden kis- és nagy gyereket nevelő szülő érdeklődésére.

Vekerdy Tamás: Kérdezz! Felelek... című válogatásában csokorba szedte a Nők Lapja hasábjain megjelent cikkeit. A neves gyermekpszichológus évek óta vezet hasonló című rovatot a hetilapban, ahol az olvasók levélben feltett kérdéseire ad választ. A szerző e könyvében a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat életkorok és többé-kevésbé témák szerint csoportosítva adja közre. A könnyebb eligazodást a tartalomjegyzéken kívül tárgymutató is segíti. A legtöbb szülőnek szüksége van időnként valamilyen útmutatásra, hiszen mindannyian szeretnénk úgy felnevelni gyermekeinket, hogy boldog, kiegyensúlyozott, magabiztos emberekké váljanak, s a lehető legtöbbre vigyék az életben. Vekerdy Tamás ebben nyújt segítséget, amikor higgadtan, okosan, szeretettel válaszol a felmerülő problémákra. A kötet a Park Kiadó gondozásában, a „Szülők házi könyvtára” sorozatban jelent meg.
A sorozat további kötetei (Na még egy feladatot? Segítség! Serdülök!; A boldog család) kaphatók a Betűboltban. Németh Nelli

Kis fekete pont a nagy fehérségben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Betemetett a nagy hó...” ki ne ismerné ezt a régi gyermekdalt? Ha valaki mégis akadt volna, aki sose hallotta, az idén az is megtanulta, hiszen sokakat „betemetett a nagy hó”.
1999. február 13-án az óránkénti 70–80 km-es sebességű szélben próbálok eljutni két kihalt falu között a Balaton északi partján Révfülöpről Köveskálra az édesapámhoz. Úgy tűnik az egész világon egyedül vagyok. Csak hó és hó mindenütt körülöttem. Ember sehol a láthatáron. Talán mégsem kellett volna elindulni? Legközelebb szófogadóbb leszek, hiszen szüleim szerint azonnal vissza kellett volna mennem Pestre és felszállni az első vonatra, de nem tettem. Még soha életemben nem láttam ekkora havat. Gyönyörű volt köröttem a táj. Az út egy kicsit kemény, viszonylag nehezen járható, bár gyalog még kockázatosabbnak tűnt. Félő volt, hogy a hóátfúvásokon nem lehet átjutni. Kővágóőrs és Köveskál között már a traktorok sem közlekedtek. Gyalog pedig egyenesen csúcsteljesítménynek számít, ha valaki az egyik buckától a másikig elér. Ez a helyzet csak romlik, mivel a sík területen a gyér növényzet miatt szép könnyedén „tologatja” ide-oda a havat, amely közben ráadásul sűrűn esik is. Bandukolok, bandukolok a kabátot összehúzom amennyire csak lehet, hogy a hó ne essen a nyakamba. Elgondolom, hogy csak egy kicsike kis fekete pont vagyok a nagy „fehérségben”. Félni nem félek, csak fázom. Jöhetne valaki, vagy valami... De sehol senki és semmi. Kár. Megyek, megyek, már csak három kilóméter hiányzik. Be akartam bizonyítani, hogy igazán erős vagyok és eljutok a hó ellenére is. Már-már hangosan biztatgattam magamat, amikor megláttam a templomtornyot. Végre. Most már nem kell sokat mennem. De ekkor hirtelen két alakot láttam meg, édesapám és a szomszéd bácsi volt. Elém jöttek. Nagyon megörültem, ők meg igen elcsodálkoztak, hogy hogyan jutottam el idáig egyedül. A meleg szobából mosolyogva néztem a havas udvart, már amennyi látszott belőle, hiszen az ablak előtt is hatalmas volt a hó. Bali Mihály I. a Piarista Szakmunkásképző Iskola

Bankautomata Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ezúttal semmi ok az aggodalomra, nem betörők jártak a Dunakanyar Takarékszövetkezet Göd I. Kirendeltségében. Nem hívatlan látogatók fűrészelték el a kerítést és nem egy tréfáskedvű vakond túrta fel a füvet az épülettől a kerítésig. Mesterek dolgoznak, „új alkalmazott” érkezését készítik elő.

Hamarosan felszerelik a település első bankautomatáját. Mint Czinkota Lászlónétól az alsógödi kirendeltség vezetőjétől megtudtuk a Dunakanyar Takarékszövetkezet, a szentendrei fióknál már sikeresen vizsgázott automata után, Gödön is komoly összegű beruházást irányzott elő annak érdekében, hogy megkönnyítse ügyfelei és idegen pénzintézetek bankkártya tulajdonosai számára is a pénz felvételt. Ha elkészül a beruházás – az alapok már állnak, a külföldről érkező gép vámolásától függ a beüzemelés időpontja –, hétköznap, hétvégén, éjjel és nappal is hozzáférhetnek pénzükhöz a helybeliek és a községen átutazók. (r)

HITÉLET

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az idei zord telet elűző tavaszi napfényben megcsillannak új templomainak tornyai. Ezek egyike, a Kossuth tér nyugati oldalának fái mögött szerényen meghúzódó református templom. Az alsógödi gyülekezetet fenntartók lélekszáma mintegy 50-60 volt egyháztag.
Miután ez a lélekszám gyarapodott, felmerült az 1928-ban épült imaterem templommá alakításának igénye. A Presbitérium 1996. januárjában Alapítványt hozott létre „Gyülekezetért és templomért” céllal. Megindult a számított költségek fedezetének gyűjtése. Az adakozók mindegyike „új templom” építésére tett megajánlást. Az adakozók forintjaiból, az önkormányzat nemes-lelkű adományából összegyűlt forrás birtokában 1998-nyarán elkezdhettük az építkezést. A munka dandárján túl vagyunk. A befejezéshez ugyan még öt millió forint hiányzik, de abban a reményben, hogy a Kegyelem továbbra is ügyünkön tartja Szentlelkét, a jó idő beálltával folytatjuk megkezdett munkánkat. A templomunkért való hálaadást, és áldáskérés ünnepélyes istentiszteletét, 1999. október 31-ére tervezzük.
* Immár hagyomány, hogy a hónap utolsó vasárnapján „Zenés áhítat”-keretében, neves művészek tolmácsolásában élvezhetjük klasszikus zeneszerzők mesterműveit. Ilyen alkalom volt legutóbb február utolsó napja, amikor a Felsőgödi református templomot megtöltő ökumenikus gyülekezet részese lehetett Ella István csodálatos játékának. A neves orgonaművész virtuozitással tolmácsolta J. S. Bach és Mendelssohn örökbecsű műveit. R. M

SEGÍTŐ KEZEK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Alsógödi Szent István Karitászcsoport 1998. évi munkájáról Önkéntes csoportunk 1998-ban is a magányos idős, kisnyugdíjas és hátrányos helyezetű nagycsaládos gödi társain igyekezett segíteni. Négy alkalommal – Húsvét, iskolakezdés, Erzsébet nap és karácsony – készítettünk (öszszesen 150 db) élelmiszercsomagot támogatottjainknak.

Karitászboltunk – pár hetes nyári és téli szünettel – minden hétfőn 3–5-ig várta jótevőinktől kapott ruhával, cipővel, játékkal a rászorultakat.

Az árvízkárosultaknak 60 zsák ruhát csomagoltunk össze és küldtünk el az önkormányzati szállítmánnyal együtt. További segítségükre 30 000 Ft-ot adtunk fel számukra csekken. Már hagyománnyá vált a gulyásebéd rendezése tavasszal és ősszel. A felülfizetéseket a templomfűtés építésére fordítottuk. Toronyszenteléskor szeretetvendégséget rendeztünk több száz vendég számára a templomkertben. Templompadra 20 000 Ft-ot adtunk.

A diósjenői karitásztáborban két kislányt és két kisfiút nyaraltattunk hátrányos helyzetű családokból. Költőpénzről és szállításukról a karitász munkatársai gondoskodtak. Az ingyenes nyaraltatást és gyerekfelügyeletet az Egyházmegyei Karitász teszi lehetővé évről-évre. Augusztusban palacsintadélutánt rendeztünk az Egészségügyi Gyermekotthon lakói és nevelői részére a plébániakertben. Frissensült palacsintával és üdítővel kínálgattuk a vendégeket. Gyorssegélyben részesítettünk négy rászorultat (tűzkár, haláleset).

A karitászkönyvtár alapításához 20 db könyvet vásároltunk. Rendszeres gyarapítását tervezzük. Három előadást szerveztünk nagy érdeklődés kíséretében. Dr. Stella Leontin, Molnár V. József és dr. Jelenits István voltak az előadók. A karitásztagokat Sümegre vittük öt évi munkájuk jutalmaként. Idősek számára Máriaremetére szerveztünk zarándoklatokat díjtalanul. Az úticsomagról, belépőjegyekről is a helyi karitász gondoskodott.

Többen résztvettünk a Karitász Nyári Szabadegyetemen Vácon, ahol munkánkhoz nagyon értékes információkat kaptunk. Az őszi karitásztalálkozóra is elmentünk. A szolnoki karitász meghívása révén megismerhettük az ottani munkát és sok jó tapasztalattal tértünk haza.

Nyáron megnyertük a Pest Megyei Önkormányzat szociális pályázatát. Ennek köszönhetően több anyagi támogatást tudtunk nyújtani a rászorultaknak. Karácsonyi ajándékokhoz a helyi nyomdász. Lakatos Imre könyvekkel járult hozzá immár sokadszor. Segíteni lehetne javításokkal, szerelésekkel, plakátkészítéssel a karitászprogramokhoz, bármivel, amit önként, szeretettel tudunk nyújtani a hátrányos helyzetű társaink életének megkönnyítésére. Csoportunk nyitott újabb segítők fogadására. Van aki autójával segít a szállításokban, bevásárlásokban az ajándékcsomagok készítésénél, van aki a karitászboltban tart állandó ügyeletet. Lengyel Erzsébet karitászcsoport vezető

Felsőgödi kertbarát krónika

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1998 december 7-én az év utolsó klubnapján ünnepeltük az elmúlt együtt töltött évet. Ekkor búcsúztattuk a lemondott elnökünket Kovács Jánosnét, mindenki Etáját, aki 15 éven keresztül vezette kis csoportunkat. Fehér asztal mellett virágokkal és ajándékkosárral köszöntük meg sok munkáját. 1999. február 1-én került sor az új vezetőség megválasztására.
Elnöknek Székelyi Gyulánét Ildikét választottuk. Ezúton kívánunk neki, új vezetőségünknek és minden tagunknak további sikeres évet. Február 13-án gyűlt össze ismét fehér asztal mellett a kertbarátok tábora és vendégeink, hogy elbúcsúztassuk a farsangot. Valentin bált rendeztünk. Bográcsban főtt jó vacsora, finom itókák, jó zene és nótaszó mellett jót mulattunk.
Március elsején színvonalas előadáson vettünk részt. Előadónk Szalay Béla, a Kertészeti Egyetem Gyümölcs Tanszékének tanára volt.
Ezúton értesítjük régi és új tagjainkat, hogy következő összejövetelünk március 29-én 17 órakor lesz szokott helyünkön az Ady klubban, ahová minden érdeklődőt szeretettel elvárunk.

A méregtelenítő kúra csodát tesz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nem mindenkinek van kedve, kitartása és ideje rendszeresen koplalni. Van rá lehetőség azonban, hogy a testünket a mindennapok során megszabadítsuk a terhelő anyagoktól. A túl zsíros étel, az alkohol, a nikotin, a kávé – csak néhány azok közül a mérgek közül, amelyekkel naponta bombázzuk szervezetünket. Nem csoda, ha kókadtnak, erőtlennek érezzük magunkat, a bőrünk fakó, immunrendszerünk teljesítménye pedig lefelé ívelő görbét mutat.
Épp itt az ideje hát, hogy rászánjuk magunkat egy méregtelenítő kúrára, amely „belülről” fejti ki tisztító hatását, és különösen ilyenkor télután segít az „újjászületésben”. Ne essünk azonban pánikba, nem egy átfogó életprogramról van szó. Aki kevésbé kitartó, vagy éppen a kedve hiányzik hozzá, annak elegendő egy héten egy alkalommal „kiöblíteni” a szervezetét. Lehet például egy gyümölcsnapot beiktatni. Ennek során fogyasszunk el kisebb adagokban elosztva egy kg friss gyümölcsöt (de semmiképpen sem édesített konzervet!).
Vagy mit szólnánk egy krumplis naphoz? A napi menü ilyenkor háromszor két szem közepes burgonya, gazdagon fűszerezve – a mártások és szószok használata nem ajánlott! Változatosságként tarthatunk rizses napot is. Ilyenkor 17 dkg főtt rizs az adagunk, amit ízesíteni lehet nem cukrozott almalével. Igazi kíméletes és ízletes fogás.
Ha kipróbáljuk a fentieket, már másnap tapasztaljuk a méregtelenítő-salaktalanító kúra jótékony hatását. Fittnek és energikusabbnak érezzük magunkat, ráadásul az eredmény a mérleg nyelvén is megmutatkozik, mivel minden bizonnyal kevesebbet mutat majd. A frissítő szerek között szinte hihetetlen, de a toplista első helyén az ásványvíz áll. Egy-egy pohárral időnként lehajtani – nem, ez semmiképp sem elég. Testünknek ugyanis két-három liter folyadékra van szüksége naponta.
Az alkoholról viszont természetesen le lehet mondani. Egy apró tipp: reggelente igyunk éhgyomorra két pohár langyos ásványvizet. Ez átmossa az emésztőrendszert, és fokozza az anyagcserét. Ha rendszeresen végezzük ezt az ivókúrát, rövid idő múltán észleljük, hogy elmúlt a fáradt ernyedtség és kedvetlenség, ami kísérte felkelésünket. Nem is gondolunk arra, hogy ennek a túl alacsony folyadékfogyasztás is lehet az oka.
Kevesebbeknek adatik meg a lehetőség, és nem mindenki kedveli, de egyesek esküsznek a „forró élvezetre”, a szaunára, amely valóban nagyon egészséges. Különösen télen esik jól testnek-léleknek a gőzölgő meleg, melynek során nagy mennyiségű folyadék távozik a testből izzadság formájában, amely telítve van a szervezet számára hasznosíthatatlan vagy káros anyagokkal. A rendszeres szaunázás egyébként hozzájárul, hogy egész éven át fittnek érezzük magunkat, valamint növeli a szervezet ellenálló képességét.
A spárga víztelenítő hatása már régóta ismert. Egy zsírszegény módon spárgából elkészített fogással a saját testünkön érezhetjük eme zöldségfajta jótékony, salaktalanító hatását. (Az ételt azonban mindenképpen a fenséges majonéz nélkül kell elkészíteni!) A fenti tippek és tanácsok nem igényelnek sok időt, „lelki” rákészülődést valamiféle önkínzó megpróbáltatásra. Elég, ha egy reggeli felkelést követően, akár a kíváncsiságtól hajtva kipróbáljuk valamelyiket, s ha jól érezzük magunkat tőle egész nap, sorra vehetjük a többit is.

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

ASZTALITENISZ

GÖD–KEMENCE 14:4 4. forduló Színvonalas, jó mérkőzéseken a jobb játékerőt képviselő hazaiak biztosan győztek a harmadik helyezett ellen. Helmes Zoltán és ifj. Gulyás Miklós mind a négy egyéni játszmát megnyerte. A katonának bevonuló Kajári Balázst hétvégére hazaengedték és három győzelemmel hálálta meg felettesei kedvezményét. Félix Tibor két mérkőzés megnyerésével segítette a gödi csapatot. Párosban Helmes Zoltán és Fojt Attila jobbak voltak ellenfeleiknél. A tavaszi rajt jól sikerült a csapatnak, négy mérkőzés megnyerésével 8 pont begyűjtésével 60:12-es játszmaaránnyal versenyben van az első hely megszerzéséért. (b)

KOSÁRLABDA

Nehéz ellenfél volt a Honvéd Göd – Honvéd SE.: 63–113 (45–56) A Dunakeszin lejátszott kosárlabda mérkőzést így látta a Pest Megyei Krónika tudósítója: Forgács Péter: Mindkét fél részéről tripla záporral kezdődött a csata, három perc elteltével 6–15 állt az eredményjelzőn. Technikailag és kondícionálisan mindenképpen a Honvéd felé billent a mérleg. Ezt a mezőnyben a Göd egy pillanatig sem akarta tudomásul venni, de a vendégcsapat dobószázaléka hosszú ideig szinte hibátlan volt. Fülpesi három pontosai mindig jókor jöttek, néhány pontra feljött a Göd. Ami szünet után történt, az szinte címszavakban is elintézhető. Mintha nem is ugyanaz a két csapat futott volna ki, pontosabban mintha csak egy gárda folytatta volna. Pillanatok alatt húsz, tíz perc elteltével már negyven pont fölé nőtt a honvédosok előnye. Dobóteljesítményben, védekezésben, mezőnyben egyaránt kifulladt Göd. Bár második félidei teljesítményükre nincs magyarázat, de az ötven pontos Honvéd győzelem a szünet után látottak alapján megérdemelt. Faragó László edző így konstatálta a mérkőzést: – Fizikálisan és fejben nem bírtuk végig. Elemi hibákat vétettünk a második félidőben. Több edzés kellene ahhoz, hogy méltó ellenfele lehessünk egy ilyen kvalitású csapatnak. * * * A lényeg azonban az, hogy a fiatal NB II-es Göd négy győzelmével az országos figyelemmel kísért NB II-es bajnokságban továbbra is szerepel. Reméljük egyre jobb eredményekkel. (b)

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata február 21-én, a Pest megyei I. osztály 9. fordulójában Nagykátára utazott, és 8:2 arányú vereséget szenvedett.

Nyert: Antal György Bálint.
Döntetlent ért el: Dudás János és Ökrös Ferenc.

A bajnokság állása a 9. forduló után:

Antal György Bálint

KÉZILABDA

Újra ezüst Leány serdülő csapatunk – 1984-ben születettek – az elmúlt évi második hely után idén is a dobogóra állhattak a gödöllői megyei döntőben. A hosszú küzdelemsorozat a hétvégén befejeződött, Gödöllő mögött a második helyen végeztünk. A siker kovácsai Garaba Andrea, Tímár Enikő, Szathmári Tímea, Szabó Krisztina, Bokor Linda, Havalka Mariann, Pajor Cecília.
Fájdalmas első vereség A február 21-én lejátszott fordulóban a Göd felnőtt női kézilabda csapata az eddig Göd által ismeretlen TT BAU (Építőipari Vállalat) csapatával került szembe. Az első félidő hajrájában a TT BAU 3 gólos előnyre tett szert (14–11). Gödnek sikerült kiegyenlíteni, sőt tíz perccel a befejezés előtt egy gólos előnnyel vezetett. Sajnos nem sokáig. A BAU kiegyenlített, majd ismét három góllal elhúzott. Göd ugyan gyors két góllal megközelítette a döntetlent, de a játékidő már nem volt elegendő a pontszerzéshez. Lehet, hogy a megszerzett hét pont kevés lesz a dobogóhoz, bár a még hátralévő 3 mérkőzés lehetőséget adhat a javításra. Az ellenfél győzelmében jelentős szerepet játszott kapusuk teljesítménye.

***

A vesztes mérkőzés után lépett pályára az ifjúsági csapat. A Budakalászi ifi csapata ellen. A mérkőzés háromesélyesnek tűnt, ugyanis a gödi ifjúsági csapat iskolás részlege ugyanabban az időben Gödöllőn vett részt a megyei négyes döntőben. De az ifik Budapesten is bemutatták, hogy van gödi virtus. Szebbnél szebb, okosabbnál okosabb támadásokat vezettek és értékesítettek góllá. Félidőben már 7 góllal vezettek (15–8) s a mérkőzés végén az eredményjelző azt mutatta, hogy Göd 13 góllal (28–15) nyert.
Ismételjük: minden játékos maximális akarattal játszott, de így is ki kell emelni eredményes játékáért Lovászi Brigittát és Farkas Zsuzsit. Tetszett a tíz éves Bagócsi Barbara küzdeni tudása is. Ifi vereség után – felnőtt győzelem Február 28-án a gödi ifjúsági női kézilabda csapat lépett pályára a megyei teremtornán a Kispest ifi, majd a felnőtt csapat a MALÉV jó képességű csapata ellen.
Honvéd ifi – Göd ifi: 26–19 (11–13)
Két ellentétes félidőt láthattak a nézők. Lovászi – Farkas és Dankó jó játékával a gödi ifik az első félidőben két gólos vezetést szereztek, de vezettek négy góllal is, ám a második félidőben érthetetlen módon oda lett a gödi vezetés és a Honvéd csapata váratlanul hét góllal győzött.
A felnőtt csapat eredménye: Göd – MALÉV: 26–22 (11–9) Nehéz és izgalmas mérkőzés volt. Bár két gólos előnnyel fordult a szünetben Göd, a második félidő hajrájáig 1-2 gólos MALÉV vezetés izgatta a gödi kedélyeket. Végül az utolsó 10 percben Göd összeszedte minden erejét és négy gólos győzelmet aratott. Szinte minden gödi játékos sok hibával játszott, a kiharcolt két pontért dicséret illeti a játékosokat, akik közül most kiemeljük Juhász Zsuzsa kapust, Némethné vereséget nem ismerő aktivitását, Balázsovits Móni biztos büntetődobásait, Virágh Maya szélről lőtt okos góljait, Szénási Orsi egyre fokozódó játékkedvét, s ezúttal is megtapsoltuk Dankó Andi játékát. (-bor)

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/