Gödi Körkép 1999. május 19.

Tartalomjegyzék


Tisztelt Gödi Körkép Szerkesztősége!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Úgy gondolom, nem vagyunk kevesen, akik – a főváros közelsége miatt is, miután ott dolgoztunk – a Duna, a melegvizes strand, a jó levegő miatt választottuk Gödöt pihenőhelyül, először csak tavasztól őszig bejárva a munkába, majd nyugdíjba vonulás után véglegesen kiköltözve. Személy szerint bíztam abban, hogy a termálvizet, ezt a csodálatos adományt a község kihasználja és megteremti a lehetőséget a csodálatos környezetben egy megfelelő, télen-nyáron üzemelő szabadidő komplexumnak. Sajnos ez nem így történt. Nyugdíjba menetelem után májustól szeptember közepéig minden reggel többed magammal naponta lejártunk egy nagyot úszni, felfrissülve kezdeni a napot, nyáron örömmel látni azt a sok kisgyermeket, akik úszni tanulnak. Idén is telve optimizmussal, alig vártam a május elsejét, hogy úszni mehessek. Elsején és másodikán ez sikerült is, de harmadikán barikádok és lelakatolt fürdő várt.
Mondják meg, kinek jó ez?
Idén még meg tudják oldani az úszáslehetőséget?
Szükség volt rá, hogy az önkormányzat a tv-ben, az országos napilapokban elhíresüljön a melegvizes strand okán?
Vagy így akart az önkormányzat propagandát csinálni magának a várossá válási igényeire?

Mi, akik szeretjük Gödöt, mindennap szeretnénk igénybe venni a strandot. Aggódva figyeljük az eseményeket, és sajnáljuk az azóta kiesett napokat is.
Dr. Bakonyi Ferenc

Befürödtünk?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ritkán kerül olvasói levél a címoldalra, ám jelen esetben indokolt, hiszen a körkép olvasói, a gödiek az elsődleges kárvallottjai a melegvizű strand ügyében kialakult patthelyzetnek. Kinek jó ez? Befürödtünk? Nem véletlenül telt meg a József Attila Művelődési Ház a május 6-ára hirdetett Falugyűlésen, hiszen mint Szegedi Sándor bevezetőjében utalt rá: a községség egyik legnagyobb ingatlanának sorsáról, a meleg vizű strandról volt szó. A téma hetek óta foglalkoztatja nemcsak a gödieket, de az írott és elektronikus sajtót is. A történet 1994 áprilisában kezdődött, amikor az akkori önkormányzat megbízta a budapesti illetőségű L.B.Z. Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaságot, a meleg vizű strand üzemeltetésével. A megállapodás 3. pontja értelmében: "az üzemeltetés kezdete: 1994. május l. napja. Időtartama 5 évre szól /naptári vagy 1999. május 1-ig/ azzal a kikötéssel, hogy a szerződést a felek további 5 évvel meghosszabbítják, e megállapodásban vállalt, és egymást kölcsönösen feltételező kötelezettségeik teljesítése esetén". - Az önkormányzat azonban - mondta a polgármester a falugyűlésen - nincs megelégedve a jelenlegi bérlővel, aki ma már jogcím nélkül tartózkodik a strand területén és tudomásul kell vennie, hogy szerződése - mely 5+5, és nem 10 évre szól -, lejárt. Miénk a strand. Nem akarjuk átjátszani senkinek, Gödnek akarjuk.
Egy község önkormányzata a község javára működik. Nem mindegy, hogy a strandot az önkormányzat, vagy vállalkozó működteti. Utóbbi esetben pusztán az iparűzési adó révén részesedhet a község a strand jövedékéből. Mint Szegedi Sándortól megtudtuk, az önkormányzat elégedetlensége a bérlővel szemben nem új keletű. Már 1995. november 13-án felmondtak neki, azzal az indokkal, hogy nem teljesítette a megállapodásban vállaltakat. (Többek között sövény és fák ültetése, zárt folyosó, őrzött parkoló, szélfogó, kifutó folyosó, öltözők létesítése szerepel a megállapodás mellékletében.) Az ügy bíróságra került. A bíróság első- és másodfokon is úgy ítélte meg a helyzetet, hogy súlyos szerződésszegés a bérlő részéről nem történt. Az Önkormányzat a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálati kérelemmel. (Amit, mint utóbb megtudtuk, azóta visszavont. - a szerk.) Tehát a bírósági döntés alapján a képviselő-testület tudomásul vette, nincs mit tenni 1999-ig. - Tűrnünk kellett - jelentette ki a polgármester, majd hivatkozott az igazságügyi mérnökszakértői vélemény által rögzített strandon talált hiányosságokra: a tető beázik, a csövek a falon kívül, nem az előírt szabványnak megfelelően lettek elhelyezve, a burkolat veszélyes, nem csúszásmentes, hiányos a medence csempézése, a zuhanyozó sem megfelelő, a beruházások harmad, negyed osztályú anyagokból készültek. - Lukács László, az üzemeltető, további elképzeléseinket is meghiusította, a strandot ebben az állapotban nem tudjuk bérbe adni - folytatta Szegedi Sándor. Mint ismeretes, az önkormányzat május 8-ára tervezte a strand megnyitását, kedvező árak mellett. Ám Lukács László nem hagyja el a gödi strandot.
A jelenlegi állapot szenvedői a fürödni vágyók. - Nem az önkormányzat rekesztette ki a falu lakóit - hangsúlyozta a polgármester -, hanem Lukács László zárta ki a gödieket. A tulajdonosokat sem engedte be május 3-án. Ezért két óra gondolkodási idő után kívülről lepecsételtük a bejáratot, telefont, villanyt kikapcsoltattuk. Jelenleg a közbiztonsági őrző védő kft. kívülről őrzi. (Azóta az őrző védők elvonultak a helyszínről. - a szerk.) Az önkormányzat nem spekulál, szemben a bérlővel, aki a hosszabb távú berendezkedés reményében a strandfürdő közvetlen szomszédságában vásárolt telket. Készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni, de csak akkor, ha Lukács úr úgy kezdi: elhagyom az ingatlant. Amit idáig épített hajlandók vagyunk kifizetni, de nem az ő számításai szerinti 80 millió forintot, hanem 4 milliót. Nem hagyjuk magunkat, több jogász véleménye szerint az önkormányzatnak van igaza. Menjen a francba ez a figura. Bízom benne, hogy a község lakói is így vélekednek és élvezzük támogató magatartásukat.
A polgármester olykor indulatoktól sem mentes tájékoztatója után a hallgatóság hozzászólásai következtek. Ezekből közlünk néhányat. Kádár János utazási irodát működtet, beutaztatással foglalkozik. Az elmúlt három évben - mint mondta - sok vendéget küldött a Neckermann német utazási iroda Gödre. De miután a strandon több baleset történt, a parkolóból gépkocsit loptak el, gyerekek elcsúsztak, a Neckermann kivonult.
Sajnálatos - vélekedett -, mert megfelelő kezelés mellett, sok külföldi turista keresné fel a strandot. Úgy a turizmus, mint a hozzá kapcsolódó fizetővendég szolgálat a község fejlődését segíthetné. Jaskó András, mindössze három hónapja él Gödön. A televízióból értesült a strand körül kialakult áldatlan állapotról. Szívesen meghallgatná a másik felet is. Kenessey Zoltán a strand bérleti díját tartotta alacsonynak és nem értette, hogy az önkormányzat miért nem tudja érvényesíteni tulajdonjogát. Furcsállotta, hogy a bérlő a strandon lakást épített, benne büfé üzemel. Jogfolytonosságot akar megteremteni. Erre kitől kapott engedélyt?
A polgármester rövid válasza: Senkitől. Pihenőhelyiségre kapott, jelenleg is ebben lakik. Újfalusi Ödönné 5 éve 8 unokájával jár a strandra. Megkérdezte mit tervez az önkormányzat, hogyan távolítja el a bérlőt. Nehezményezte, hogy elmúlt az a kezdetben megszokott lehetőség, amikor reggel 7-10 óra között olcsóbban lehetett úszni. Szegedi Sándor válaszában biztosította a jelenlévőket, hogy községi üzemeltetés esetén a kedvezményeket biztosítani tudják. Mint mondta, jelenleg az éves bérleti díj mindössze 500 ezer Ft, holott volt olyan nap, amelyet 1 millió Ft bevétellel zárt a bérlő. Az önkormányzat célja nem nyereség szerzés, hanem szolgáltatás. A bevételt beruházásokra fordítaná. Bátorfi József képviselő elmondta, hogy Szász Ferenc, Göd díszpolgára, a Gödi Almanachba következő kötete számára leírta, milyen óriási erőfeszítésbe került a meleg vizű strand fúrása és létrehozása.
Éppen 16 évvel ezelőtt Pünkösdkor tört fel az 50 fokos víz. Már a 80-as évek közepén nagy terveket szőttek, melyek nem valósultak meg. Úgy tűnik most se. Magunkra vagyunk utalva. Egy rendszeres strandlátogató hölgy felszólalásában közölte: többször megesett, hogy belépti díj fejébe jegyet nem kapott. Lengyel György felszólalásában felháborítónak tartotta, hogy 10 milliós beruházásra hivatkozik a bérlő, holott a számlák 4 millió 41 ezer Ft-ról tanúskodnak, és véleménye szerint APEH ellenőrzésre szorulnak. A falugyűlésen jelen volt Lukács László felesége, dr. Barabás Mária ügyvéd és testvére is. Úgy vélte, Szegedi Sándor stílusa a becsületsértés és a rágalmazás hatását súrolja. Kijelentette többek között, amennyiben az önkormányzat nem óhajtja a szerződést meghosszabbítani, úgy elszámolási kötelezettsége van, a ráépítéssel tulajdonjogot szerzett a bérlővel szemben. Mint megjegyezte, senki nem kényszerítette a bérbeadásra az önkormányzatot. Az 5+5 évre kötött szerződés első része lejárt. Az önkormányzat pert indított 1995-ben, emiatt a férje által kezdett építkezés félbemaradt. Elmondása szerint az APEH a számlákat valósnak ismerte el. A hatalmas bevételeket dr Barabás Mária megkérdőjelezte. Ugyanakkor fájlalta, hogy a két szemben álló fél nem ült tárgyalóasztalhoz. Véleménye szerint, ki-ki tegye meg a javaslatát és számoljanak el. Szerezze meg az önkormányzat, de fizesse ki.
A módszert, ahogy az önkormányzat a strandot lezárta, alviláginak nevezte és mint mondta, a strand lezárásával a képviselő-testület birtokháborítást és önbíráskodást követett el. Szegedi Sándor ezek után úgy vélte, ha ilyen nagy harc folyik a bérleti jogért, miért ne a legyen a strand a gödieké.
Befejezésül a polgármester irányította rögtönzött szavazáson a falugyűlés résztvevői egyhangúlag arra szavaztak, hogy Gödé maradjon a strand. Ráksi Katalin

Hallgattassék meg a másik fél is Beszélgetés Lukács Lászlóval

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kevés szomorúbb látvány van nyáron, mint egy elnéptelenedett strand. A gödi most ilyen. Üres medencék, zárt büfék, önfeledt fürdőzők zsivaja helyett csend. Sehol egy vendég. Két írfarkas kutya, autóban üldögélő biztonsági őrök, valamint Lukács László.
- Május 3-ától állóháború van Göd Nagyközség Önkormányzata és Ön között. Pillanatnyilag milyen lelkiállapotban van?
– A lelkiállapotom tökéletes. Súlyzózom. Ha az ember idegmunkát végez, csak a fizikai megerőltetés a pihentető. Nem vagyok hajlandó felvenni az erőből való politizálás stílusát. A leírt szerződést illik nyelvtanilag is értelmezni. A kijelentő módot nem helyénvaló feltételes módként értelmezni. Az ellenem felhozott kifogások között szerepel többek között a téliesítés elmaradása. A szerződés 3/1-es és 2/1 -es melléklete átfedik egymást, mindkettő szól a téliesítésről. Amíg nincs téli öltöző, addig nincs szükség kifutóra és szélvédőre, téli üzemmódra. Nem beszélve arról, hogy az önkormányzat vállalta az útépítést. Ide télen hogy lehetne kijutni? Ami pedig a nem kielégítő tisztaság vádját illeti. a per során be tudtam bizonyítani, hogy az ÁNTSZ semmi kifogásolhatót nem talált.
- A falugyűlésen azt is nehezményezték, hogy Ön itt lakik.
- Minden évben április 1-től szeptember végéig itt tartózkodom. Egyrészt az üzem- másrészt a vagyonbiztonság miatt. Ennek örülni kéne, akár gondnoki lakásnak is felfogható. Nem akarok én ide bejelentkezni. Pesten lakásom van.
- Míg az önkormányzat és Ön viaskodnak, a gödiek nem tudnak strandolni.
- Nem szeretem gödiekre szűkíteni a látogatók körét. Vácról, Dunakesziről, de Pestről is jöttek. A hétköznapi látogatottság a nagy melegben 800-1200, hétvégén napi 2-2500 fő. Egyszer-egyszer fordult elő, hogy vasárnap 3000 fölött volt a fürdőzők száma. Tavaly, a leggyengébb idényünkben, öszszesen 67 ezer vendéget számláltunk. Ennek ellenére nem volt ráfizetéses, mert nekem ez a szakmám. Sokaknak fáj, hogy nyereségessé tettem a strandot, de arról nem beszélnek, hogy '92-93-ban az önkormányzat több milliót fizetett az előző üzemeltetőnek. Amikor a strandot megkaptam, már javításokra szorult. Ebben az évben a szezonindításra egymillió forintot költöttem. Olyat még nem hallottam, hogy én készítem fel a strandot és más üzemelteti. Amíg nem kapok egy normális ajánlatot, addig nincs miről beszélni.
- Hogyan lehetne béke az állóháborúból?
- Nincs elképzelésem. Az önkormányzat szerintem ma már túlságosan feltüzelte magát. Mást nem hallok, '95 óta , minthogy: kirúgni, meg menjen innen. Holott én már több ajánlatot tettem. Egyik: ettől az évtől kezdve - követve az inflációt - , tíz éven át fizetek ötmillió forint bérleti díjat évente, a jelenlegi 500 ezer helyett, azzal a kikötéssel, hogy köteles az önkormányzat a velem való előzetes egyeztetés alapján a mindenkori összeg kétharmadát beruházásra visszafordítani. Azt is leírtam ebben a februárban vagy márciusban tett javaslatban, hogy a gödi közhasznú alapítványnak is adok többszázezer forintot, nem szabva meg a felhasználását. Azon kívül, miután a tavalyi évben a bevételem 17 és félmillió volt, azt mondtam, hogy húsz millió felett a bevétel 10 százalékát szintén az önkormányzat rendelkezésére bocsátom fejlesztésekre. Miután harminc százalékkal emeltem az árakat és a nyár is jónak ígérkezik, idén egyértelműen 20 millió fölé mehetne. Felajánlottam, hogy megcsináltatom a gyerekmedence burkolását, ami egymilliós költséggel járt volna. Ezen kívül lemondanék az összes eddigi beruházásom tulajdonjogáról - kivéve a két csatornaszakaszt meg a kútfejet. A másik ajánlatom: amennyiben öt éven belül nem jelentkezik komolyabb vállalkozó, hajlandó vagyok évenkénti meghosszabbítással - szintén lemondva a tulajdonjogokról, kivéve a fent említetteket - évi kétmillió forint bérleti díjat fizetni. Ennek a javaslatomnak a megtárgyalása zárt ülésre került, amelyre furcsamód mint érdekeltet nem hívtak meg és az önkormányzat elvetette. Az ötmilliós ajánlatom pedig tudomásom szerint nem is került a képviselő-testület elé. Egyezségre hajlandó lennék, de a szerződésben álló öt évhez ragaszkodom.
– Az a megoldás, hogy eltávozik, meg sem fordul a fejében?
– Amennyiben az önkormányzatnak van felesleges 80 milliója, akkor igen. Ennyit kértem a viszontkeresetemben. Az elmaradt hasznok, a beruházások, a kamatos kamat és a többi. Bizonyára sokallják az emberek, de mivel nekem ez a szakmám és egy veszteséges strandot nyereségessé tudtam felfuttatni, tudom mit kérek. Szerintem mindenképpen lépni kellene, már csak a fürdőzők miatt is.
– Miért ragaszkodik a strandhoz?
– Az öt évhez két szempontból ragaszkodom. Egyrészt, hogy saját munkámmal szerezzem meg azt a pénzt, amivel a gyerekeim egzisztenciáját biztosítani tudom, a másik ok: én ezt szeretem csinálni. Nem csupán pénzforrás számomra. A vizes szakmát alulról kezdtem lakatosként, és vízellátási és csatornázási üzemmérnöki diplomáig jutottam. Közel két évtizeden át dolgoztam a Fővárosi Vízműveknél, később a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalatnál, majd a Duna-menti Regionális Vízműveknél. Ezt követően a Dagály, később a leányfalui strand üzemvezetője voltam. Ennyi év szakmai tapasztalat után, ma már nem mondok nemeket. Kompromisszum kész vagyok. Nem rajtam múlott, hogy nem tudtunk egyezségre jutni. Úgy érzem, igyekeztem az önkormányzat által hátrányosnak, vagy nem kedvezőnek megítélt megállapodást betartani. A szerződés a két fél kölcsönös beleegyezésével lett aláírva. Rossz időjárás esetén lehettem volna én is vesztes. Ez a pakliban benne van. (ráksi)

Strand született

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Azok számára, akik a község érdekeit tartják szem előtt, nagy büszkesége és egyben manapság nagy bánata a melegvizes forrás. Még az ötvenes évek elején volt, hogy télen-nyáron, éjjel-nappal fúrókutak dolgoztak Göd határában. Olajat és földgázt kerestek.
Majdnem minden kútban csak artézi melegvizet találtak. Le is zárták a megfúrt kutakat. Amikor a hetvenes években általános téma lett az idegenforgalom és egyre-másra nyíltak a melegvizes strandok a közelben, elsősorban a budapestiek kedvenc üdülőhelyein: Leányfalun, Lepencén, Göd tanácsa Építési Bizottsága is riadót fújt... Dr. Józsa Kálmán, a Dunakanyar Egyesület elnökhelyettese támogatott bennünket. Én akkor már tanácstag voltam.
Ambrus László, vízügyi főmérnökkel munkához láttunk. A földtani térképeken jól látszott, hogy egy kis továbbfúrással elérjük a vetődést, ahonnan szinte minden budapesti és környékbeli fürdő kapja a melegvizet. A Vízügyi Vállalat a segítségünkre volt. Éppen Cegléd körül kutattak, de nem jártak eredménnyel. A földalatti kőzet nálunk kecsegtetett eredménnyel.
Erről tájékoztatták a kutató vállalatot, amely hajlandó volt tovább fúrni a mi kutunkat, amennyiben a község kiépíti a kúthoz a villamos vezetéket. A tsz-nek is nagy tervei voltak a melegvízzel, ezért vállalták az energia odavezetését, de nem a Göd vasútállomás közelében lévő kúthoz, hanem oda, ahol most van, mert üvegházas zöldségtermesztésre gondoltak. A község beszerezte a szükséges engedélyeket és megoldotta a dolgozók ellátását és elhelyezkedését. A szovjet fúróberendezés hamarosan ideérkezett és elkezdődött a fúrás. Folyt a munka éjjel-nappal heteken át. Minden nap ott bábáskodtunk, és egy nap, úgy hatszáz méteres mélységből nagy nyomással gáz tört fel. Nagy volt a veszély, de sikerült a robbanást megelőzni. A nyomás néhány nap múlva teljesen lecsökkent. A fúrást be kellett robbantani és újabb kezdőhelyen indított furattal sikerült az előző furatot lenn elérni. Óriási örömünkre ötven fokos melegvíz tört fel, több m int kétszáz liter percenkénti vízhozammal. Tovább nem fúrtak s a víz szabadon folyt. Mindez 1983 tavaszán történt.
A fúrást végző vállalat a termálvízkutat térítésmentesen átadta a tanácsnak. Elmondhatatlan volt az öröm, amely mindenkit arra ösztönzött, hogy mielőbb oldjuk meg a víz hasznosítását. Jómagam a víz elemzése céljából kerestem fel az illetékes hatóságot. Kiderült, hogy a víz tartalmaz halogén elemeket (jódot, brómot, kevés sót) és mind ivásra, mind gyógyfürdő létesítésére alkalmas.
Azt mondták – az akkori intézkedések ismeretében –, ne erőltessük a gyógyvíz jellegét, mert ha bejön, akkor a hasznosítási jog nem lesz a községé. Évek teltek el, amíg lassan-lassan, innen is, onnan is került pénz az építkezésre. Elkészült a tanmedence, majd a vízviszszaforgató gépészeti berendezés és a nyolcvanas évek végével a nagy úszómedence. A fenntartás jó kézbe került, a kellemes, szép környezet jó reményekkel bíztatott. 1989-ben már graboplaszt sátortető beszerzéséről tárgyaltunk. A Dunakanyar Egyesület sok támogatást adott.
A tsz már nem kívánt üvegházakkal bajlódni és kihátrált a dologból. Pedig, ha az elején nem szól bele, akkor a másik kút üzemelne – jó közlekedéssel, infrastruktúrával – ott, ahol most az új házak épülnek, a nemrég parcellázott hét és fél hektáron, a pulykaházi dűlőben. Lehetne még sokat írni a közösség ezen szép sikeréről, és arról, hogy csak a községet szerető, nem az egyéni hasznot leső emberek tenni akarása vitte előbbre a dolgokat. Szász Ferenc (Az írást a Gödi Almanach készülő 5. kötetéből vettük át.)

Miről írt a GÖDI KÖRKÉP 1989 májusi száma?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Még egyszer a gázprogramról Kétségtelen, hogy a településünkön folyó beruházások közül a gázprogram foglalkoztatja leginkább a lakosságot. Ez jelenleg olyan téma, ami minden összejövetelen, fórumon az érdeklődés középpontjában áll. Ezért is határozta el a tanácstestület, hogy egy átfogó anyagot vitat meg e témában, és döntéseket hoz a további tennivalókról.

Gödi művészek sikere Sok kiváló művész él és alkot községünkben. Egyik kiváló képviselőjük Vertel Andrea keramikus, aki Havas Nellivel közösen az utóbbi években különleges vállalkozásba kezdett. Speciális, kerámia-arcú és kezű, textil testű bábokat terveznek és készítenek. Dunakeszitől Budapestig és Londonig sikeres kiállításokon vettek részt, több alkalommal láthattuk őket a tv-ben is.

Megtalálni a kiutat Mint sokak számára ismeretes, a legutóbbi időkben két új, független, demokratikus politikai szervezet kezdte meg működését községünkben. Először a SZABAD DEMOKRATÁK SZÖVETSÉGE helyi szekciója alakult meg, majd nem sokkal később a MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM gödi csoportja is létrejött. A csoportok jelenleg 20–30 fős tagsággal rendelkeznek. A két szervezet összehangolja tevékenységét, mindenben igyekszik együttműködik, és kapcsolatokat kezdeményeztek a község vezetésével és a helyi pártbizottsággal egyaránt. E kapcsolatfelvétel megtörtént és a független szervezetek közös kezdeményezésére az elmúlt hetekben lezajlott egy községpolitikai fórum előkészítő tárgyalása, majd az érdekeltek meghívása után maga a fórum is. E tárgyalás célja az volt, hogy a község gondjait és a fellelhető hiányosságokat áttekintsük, rendszerezzük és lehetőség szerint ezekből kiutat találjunk.

Emlékműveket a férfiaknak, akik nem önként haltak Javaslom, állítsunk fel egy emlékbizottságot, kérjük fel a felsőgödieket, segítsenek pontos adatokkal, javaslatokkal, hol helyezzük el az emlékművet, kiknek a neve legyen rajta. Hogy legyen hely, ahol a kegyelet virágait elhelyezhetjük, hogy az édesanyák, özvegyek, hadiárvák, testvérek, rokonok megemlékezhessenek azokról a férfiakról, akiket parancsra elszakítottak szeretteiktől, hogy egy értelmetlen háború mártírjaiként – talán idegen földben – nyugodjanak. Ha ilyen emlékmű jár az elhurcolt zsidóknak és az itteni földben nyugvó szovjet katonáknak, úgy érzem, erkölcsi kötelességünk, hogy a mi magyar fiaink is megkapják a végtisztességet!

 

• Útzár • Útzár • Útzár •

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Budapest–Szob vasútvonal felújítási munkálatainak keretében kerül sor Dunakeszi és Göd állomásközelben található két vasúti útátjáró átépítésére. Az átépítési munkálatok miatt szükséges az átjárók teljes szélességű lezárása. A lezárások nem egyidőben történnek, így a község vasút által elválasztott területe valamelyik átjárón megközelíthető.

Az átjárók lezárása az alábbi időpontokban történik:

AS 197 (2. sz. főút – Nemeskéri-Kiss Miklós út) jobb vágány viszonylatában 1999. május 29-én 4 óra időtartamra (technológiai vonat áthaladásától függően). 1999. június 2-án 18.00 – június 3-án 18.00 óráig.

AS 207 (Béke utcai átjáró) jobb vágány viszonylatában 1999. május 19-én 6.00 órától, május 22-én 18.00 óráig; május 29-én 2 óra időtartamra (technológiai vonat áthaladásától függően); június 1-én 18.00 – június 2-án 18.00 óráig.

Az átépítési munkálatok miatt szükséges az útátjárók teljes szélességű lezárása. A lezárást a KRESZ előírásai szerint időben kitáblázzák.

Az Ifjúsági Tábor múltja és jelene. És a jövője?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Szakáts-kert

A községben így nevezték, ez volt a köztudatban. A tulajdonosa dr. Szakáts Nándor (1869–1957) nyugalmazott miniszteri tanácsos volt. Ingatlanát 1924-ben vásárolta meg Göd határában. A terület nagysága 8 kataszteri hold volt. Kelet felől a temető, déli oldalon a dunakeszi határ, nyugati oldalon a Duna, északi oldalon az I. utca, a VI. utca, IV. és az V. utca határolta.
A terület legnagyobb része völgy, csak egy kis része sík terület. Ebben a völgyben két forrás található, ami a Szakáts-villa előtt egyesül, és táplálja vízzel a halastavat. A területen minden megtalálható volt. A temető mellett sárgahomokbányát, a Dunához közel sóderbányát nyitott a tulajdonos, aki foglalkozott tehenészettel is. A 30-as években a helyi lakosság tejellátásához nagy mértékben hozzájárult. Tyúkfarmot is létesített és friss tojással látta el a lakosságot. Termelt továbbá búzát, rozsot, kukoricát és konyhakerti növényeket. Külön említést érdemel a gyümölcsöse. Meggyfa, cseresznyefa, kajszi-, sárga- és őszibarackfa, mandulafa, körte- és almafa volt telepítve a területen. A gyümölcsfák tavaszi virágzása csodálatos látvány volt. Virágerdő volt az egész domboldal. Földszeretet, szakszerű hozzáértés és kitartó szorgalom jellemezte a terület gazdáját.
Dr. Szakáts Nándornak két fia volt. Az idősebbik, Zoltán, katonatiszt volt, ezredesi rangban, sajnos katonafiával együtt haltak meg a szovjet fogságban. A másik fia, Géza, Budapesten, a Földhitel Intézetben dolgozott. Származása miatt őt és családját 1945 után szüntelen üldöztetés érte. Végül Kisnémediben telepedhettek le. Felesége tanítónő volt, és így nehezen, de kapott állást a helyi iskolában. Apósa, dr. Szakáts Nándor, a sok megaláztatás után 1957-ben meghalt. Kisnémediben van eltemetve. Az államosítás után a gazdaság megszűnt és ma igen elhanyagolt állapotban van. A terület egy részén ifjúsági tábor található. Kár, hogy ez a szép gazdaság gazda nélkül maradt. Angyal Lukács

Lakossági kezdeményezés

Alulírottak kezdeményezzük a gödi Ifjúsági Tábor területének helyi védelem alá helyezését, és kérjük az itt lévő ideiglenes hajléktalan szálló máshová történő telepítését, illetve a Pázmány Péter utcai temető ügyének rendezését.

I/1. A tábor Göd határában olyan természeti környezetben (a Duna közelsége; a Budapest felől bevezető, egyre népszerűbbé váló kerékpárút), és olyan nagy területen fekszik, amely hosszú távon védelmet érdemelne, ugyanúgy, mint például a Kiserdő vagy a Gödi Sziget. Jelenlegi hasznosítása nem megfelelő.
2. Az ide telepített ideiglenes hajléktalan szálló lakói, és az általuk idevonzott személyek a tábor épületeit lepusztítják, szennyezik, rendben tartásukról nem gondoskodnak, ezért a tábor elhanyagolt, szemetes. Viselkedésükkel naponta keltenek megbotránkozást a környék lakói körében. A tábor területe olyan nagy, hogy teljesen áttekinthetetlen, kik és hányan élnek ott. A Szakáts-kert eddig is a pihenés helye volt, amely – rendbe tétele után – a kerékpárút révén, további látogatókat vonzana. Úgy érezzük, ezt a területet a megkérdezésünk nélkül elvették tőlünk. Ami pedig a legfontosabb, a tábor gyermekprogramok szervezésére tökéletesen alkalmatlanná vált.
Ezért kérjük, hogy az önkormányzat vegye le a napirendről a hajléktalan szálló véglegessé tételének tervét, illetve a tábor rendezése érdekében a szállót helyezze máshová, tehát a május 14-ig benyújtandó pályázatban ne ez a terület szerepeljen. (A pályázatot az önkormányzat beadta – a szerk.)

II. Kérjük továbbá a Pázmány Péter utcai temető 2004 utáni további ötven évre sírkertté nyilvánítását, a hátsó kerítés kiegészítését. Így elkerülhető lenne, hogy a kegyeletet megsértve kerékpárokkal, kutyákkal mindenki átjárkáljon, a szemetet lerakja. Javasoljuk még, hogy a hátsó falon tegyék lehetővé az urnás temetkezéseket, és a régi sírhelyek újbóli megválthatóságát.

„Göd talán legszebb része az alsói tábor...”

Ezzel a mondattal kezdte mindannyiunkat foglalkoztató kérdései közül az egyiket a Gödi Körkép egyik korábbi írása. Azért is tudom a bevezető mondatot igazolni, mert itt lakom immár kilenc éve, közvetlen a tábor mellett. Akkor ez a terület, bár vadregényes, de nagyon szép és rendezett volt. Az Ifjúsági Tábor szerepét töltötte be. Éveken keresztül hallottuk és láttuk tavaszonként a terület rendezését és júniustól augusztus végéig itt gyerekek táboroztak. Komoly beruházásban is volt része e területnek: városi víz, csatorna, gáz került bevezetésre, majd mindkét kapubejáratig aszfaltút épült. Eszünkbe sem jutott, hogy itt más is lehetne, mint tábor az ifjúságnak. Aztán valahogy, nem tudni mi okból, elmaradt az odafigyelés, nem volt tavaszi takarítás, üresen állt a tábor, s valóban, ahogy a polgármester úr fogalmazott – ideszállingóztak a hajléktalanok. Nem tudom a Területellátási Szervezet vezetője hány személyt tudna megnevezni, de mi biztosan tudjuk, annyit nem, ahányan itt megfordulnak, hiszen már a Nyugati Pályaudvaron adják egymásnak a címet. Úgy gondoltuk, ez csak átmeneti állapot lehet, valaki csak odafigyel arra, amit többször jeleztünk (a Gödi Körképben is), hogy nem kellene egy ilyen értékes területet így elhanyagolni, lezülleszteni; szegényebb lesz a község!

S most az történt, amire egyikünk sem számított. A TESZ tízmillió forint állami támogatást kért az Ifjúsági Tábor területén hajléktalan szálló építésére! Nem tudjuk, kinek jutott ez eszébe.
Milyen meggondolásból épülne ez a szálló nemcsak Göd-alsó, hanem a Pesttől Szobig tartó partszakasz egyik, vagy talán legszebb részén?
Ez a polgármester úr nyilatkozatában említett kb. 150 milliós értékű, összközműves, csodálatos adottságokkal rendelkező terület semmi másra nem használható?
Ki az, aki ezt kitalálta és főleg miért?
A hajléktalanokon természetesen segíteni kell, de hát ez az egyetlen gazdaságos és ésszerű megoldás?
A TESZ miért nem az Ifjúsági és Sportminisztériumtól kér állami támogatást az Ifjúsági Tábor rendezésére?
Vagy ha semmilyen hasznosítást nem tud kitalálni a község vezetése, miért nem adja el?
Lehetne építeni az egytizedéből hajléktalan szállást, s még mindig kb. 140 millió Ft maradna.
Gondolom, nem kell ahhoz a tábor környékén lakni, bármelyik Gödön élő ember érti és érzi, hogy ez mekkora pazarlás! Kérjük a tisztelt képviselő urakat, látogassanak el a Göd-alsói Duna-partra, járják körbe az Ifjúsági Tábor területét! Ne azt nézzék, micsoda áldatlan állapotok vannak most ott, hanem a terület adottságait vizsgálják meg közelről. Nem győzöm hangsúlyozni, közvetlen Duna-parti, 150 milliós értékű, összközműves, aszfaltúton megközelíthető területről van szó! Ennyire gazdagok nem lehetünk! Seres Ivánné

Tudatom a kedves Olvasóval,

hogy nem kívánom eladni a gyermektábort, s nem szeretném, ha ott örök időkre hajléktalanszállás telepedne meg.
Tudatom egyúttal azt is, hogy fenti törekvéseimnek nem aláírásgyűjtő ívek szignálásával kívánok érvényt szerezni.
Miért kell mindezt az Önök tudomására hoznom? Talán azért, mert a tavalyi önkormányzati választások idején Göd-alsón, elsősorban a gyermektábor környékén lakók között az a hír terjedt el, miszerint a tábort el akarom adni.
Aljas és igaztalan volt az állítás, hogy kinek állt érdekében, ma már nem fontos. A választási küzdelem általam fel nem vállalt mocskában ez kis piszoknak tűnt, reméltem mára már elfújta a szél. De nem. A hír tartja magát. A napokban kedves ismerősök állítottak meg a hivatali folyosón és tettek elém aláírásgyűjtő íveik halmazát. Kérték, ha gondolom, írjam alá. Mutatták más képviselőtársaim örökbecsű aláírásait, már csak a nyomaték kedvéért is.
Aki nem látta volna az ívet, az általam érzékelt tartalom: – A tábort nem adjuk el; – legyen természetvédelmi terüle; – szűnjön meg a hajléktalanszállás. Támogatható, értelmes célok, talán a fogalmazás lehetne árnyaltabb. Tiszteletem az aláíróké, de én nem írhattam alá, mert: A képviselő-testület megbízást adott Salamon Tamás elnök úrnak és az általa vezetett közművelődési és sport bizottságnak, hogy a tábor további sorsára vonatkozóan alternatívákat dolgozzon ki, és azokat 1999. szeptember 15-ig terjessze a testület elé.
Tudomásom szerint több értékelendő javaslat érkezett a bizottsághoz eddig is, melyek tartalma az aláírók előtt valószínűleg nem is ismert. Átfogó és alapos ismeretekkel rendelkezem a település gazdálkodásáról, lehetőségeiről, a tábor múltjáról és jelenlegi helyzetéről, emiatt nehezebb a döntés. A képviselőnek lehetősége és kötelessége részt venni a bizottságok és a testület munkájában. Döntéseit a választható megoldások teljes körű értékelésével kell megalapoznia, önmaga megbéklyózása valamely alternatíva előzetes írásbeli támogatásával több, mint hiba.
Üdvözlettel: Markó József

Madarak és Fák Napja

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szikrázó napsütésben, a Kiserdő gyönyörűen rendbehozott környezetében készülődhettek a nap eseményeire május 8-án a Madarak és Fák Napja rendezői.
Tíz órakor Nagy Gábor, a nap házigazdája köszöntötte a megjelenteket és megköszönte mindazok munkáját és támogatását, akik segítettek a szervezőknek.
Árva Kálmán betegsége miatt a megnyitó beszédet Szegedi Sándor polgármester, a Gödi Környezetvédők Egyesület tagja tartotta. Elmondta, hogy már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Madarak és Fák Napja Gödön és örömmel látja, egyre nagyobb az érdeklődés iránta. A megnyitó után a Huzella Tivadar Általános Iskola és a Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai néptánc, majorette, ír tánc, aerobic, modern tánc műsorát láthattuk, majd a József Attila Művelődési Ház társastánc csoportja lépett fel, végül a Fuszulyka Együttes népzenéjét hallhattuk. A műsort követően ügyességi kerékpárversenyen, akadályversenyen, kézműves foglalkozáson, az ovisok játékos versenyeken és futóversenyen vehettek részt.
A könyvtárosok kiállították a rajzpályázatra beküldött gyermek-alkotásokat, melynek eredményhirdetésére is sor került a nap folyamán. Közben a természettel, a környezettel, madarakkal, fákkal, virágokkal, állatokkal kapcsolatos könyvek bemutatóját is végig lehetett böngészni és lehetőség volt használt könyvek vásárlására. Kellemes gondot jelentett az akadályversenyen résztvevő csapatok nagy száma. Az utolsó csapat fél háromra érkezett célba.
Külön köszönjük az Alsógödi Kertbarát Klub tagjainak, hogy a versenyeken elfáradt gyerekeknek és a szervezőknek egész nap fáradhatatlanul kenték a zsíros kenyeret és töltötték az üdítőt. A cserkészcsapat sátrakkal települt ki a sportpályára bemutatva a csrkészéletet. A nap zárásaként kellemes hangulatú műsorral várták az újpesti cserkészekkel közösen az érdeklődőket, akik a másfél órás játékokkal, énekekkel tarkított programban való részvétellel betekintést adtak egy cserkésztábor hangulatába.
Ezúton köszönjük az iskolák és óvodák pedagógusainak, a művelődési ház és a könyvtár dolgozóinak, a cserkészcsapatnak és a segítő gyerekeknek, hogy az előkészítő munkában és a lebonyolításban is részt vettek. Szeretnénk még megköszönni Csányi József vállalkozónak, hogy az óvodás versenyekhez biztosította a jutalmakat, neki köszönhetjük, hogy nem ment haza gyermek üres kézzel.

Külön köszönet a könyvtár gyermekrajz-pályázatához nyújtott segítségért a következő vállalkozóknak, intézményeknek: Botos Géza állatkereskedőnek a rengeteg állateledelért, „állati” játékszerekért és a „dilis” ajándékokért; a Huzella Iskola anyagi támogatásáért; Németh Nelli Betűboltjának a Tudás Fája újságokért és rajzeszközökért; Zikva György vállalkozónak a szabadtéri játékokért és rajzeszközökért; Ber-Es-Ker Kft.-nek a lufikért, játékokért és írószerekért; Józsi cukrásznak a fagyiért; a Szociális Foglalkoztatónak a noteszekért és rajzplakátokért; Blaskovics István fonottáru kereskedőnek a kiskosarakért. Jóvoltukból 36 rajzot tudtunk díjazni.

A szervezők ismét úgy búcsúztak, ahogy az elmúlt két évben: „Jövöre veletek ugyanitt!” a szervezők és segítők nevében Hamarné Kismartoni Adrienn

Kamaszok munkái a barokk templomban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hatalmas pótkocsis kamion kanyarodott be május 6-án a Piarista Szakmunkásképző Iskola udvarára. Győr mellől, Hédervárról érkezett, majd 26 templompaddal távozott a teherautó. A rakomány készítői az iskola asztalos tanulói. Míves munkájuk eredménye, a szigetközi község több mint kétszáz éves barokk templomát ékesíti majd. A szemet gyönyörködtető szállítmány darabjai útra készen sorakoztak az asztalos műhely mellett, amikor Tóth Sándor szakoktatóval beszélgettünk.Fotó: Wágner László

- A hédervári műemlék templom nemcsak a háború alatt - kezdi mondandóját a mester -, de a rendszerváltást megelőző ötven év során is fájó sebektől szenvedett. A helybéli katolikusok nem kaptak támogatást az újjáépítéséhez, pedig a templom állapotát, villámcsapás okozta tűz is rontotta, a hívőknek viszont nemhogy restaurálásra, de még állagmegóvásra sem volt pénzük. Az eredeti padok, az oltár, a falak, a burkolat mind-mind renoválásra szorult. A külső felújítást 1990-ben, a belsőt két esztendeje kezdték. Az 1300 lelket számláló, zömében katolikusok lakta település a Hédervár Templomaiért Alapítványnak, a Műemlék Felügyelethez benyújtott 3 milliós pályázat elnyerésének, a Győr-Moson-Sopron megyei püspökség és a helyi önkormányzat támogatásának, valamint a rengeteg társadalmi munkának köszönheti temploma megújulását. A munkálatok - oltárok, orgona restaurálás -, folyamatosan haladnak. Mi is részesei lehetünk az "újjászületésnek". Növendékeink az eredetiek alapján (lásd fotó), összesen 26 - egyenként négy személyes, két méteres bel-szélességű - padot készítettek. Térdeplőkkel és könyvtartókkal láttuk el valamennyit. A fogasok a helyszínen, festés után kerülnek majd a helyükre.
- A piaristák, többek között azzal a szándékkal hozták létre a gödi iskolát, hogy a leendő mesterek, tanulóéveik alatt az egyházi intézmények részére végezzenek, kőfaragó, ács, lakatos, kőműves és - mint a jelenlegi példa is mutatja - asztalos munkát. Mikor kapták a megrendelést? - Az elmúlt év végén. A munkát április elején kezdtük, és bár az anyagellátás akadozott, a kért időpontra, május elejére befejeztük. Igyekeztünk úgy összeválogatni a faanyagot, hogy a fa, a megmunkálás után saját színében is jól mutasson. Mintegy 4-5 köbméter lucfenyőt használtunk fel - jóllehet a vörösfenyő is szóba került, de az dupla költséggel járt volna.
- A tanév vége felé tartunk. Várnak újabb feladatok a növendékekre?
- A felsőgödi templomba még 12 padot kell készítenünk, és szintén Hédervárra várnak tőlünk egy gyóntatószéket is a nyári szünet kezdete előtt.
- A diákok közül kik jeleskedtek a hédervári templom ülőalkalmatosságainak megalkotásában?
- A munka kilencven százalékát a negyedikesek végezték. Ez már a második, négy esztendőn át tanuló évfolyamunk. Az érdem összesen tíz asztalos tanulóé, akik közül hat diák dolgozott intenzíven a padokon. Nem kis büszkeségemre és örömömre, a gödi fiúk: Majoros Roland, Laczik Róbert, Anna Péter voltak a legügyesebbek, de a gépmunka legnagyobb hányadát végző kosdi Szegvári Gábor, a sződligeti Czitkovics Gábor és a fővárosi Kovács Fenec is kitűnő munkát végeztek. Tehát környékbeli fiúk viszik az ország másik szegletébe iskolánk és Göd jó hírét.
- Derekasan rácáfolnak a kamaszok a róluk alkotott olykor elmarasztaló véleményekre. Megmutatták mire képesek, de ez minden bizonnyal az Ön irányításán is múlott.
- Öt éve tanítom a harmad- és negyedéves hallgatókat. Ez a második ballagó csoportom. Alsógöd szülötte, felsőgöd lakója vagyok, és mint ilyen, egyetlen Gödről származó az itt oktatók között. Ma is vallom: nekem Göd bölcsőm és sírom is. A szakmát az angyalföldi bútorgyárban és a 18-as szakmunkásképzőben sajátítottam el és a Géza király gimnáziumban érettségiztem. A mestervizsga óta álmom volt, hogy oktató legyek, de Markó úr annak idején a Gamesz elődjéhez, a költségvetési üzemhez csábított, ahol mint asztalos, majd művezető dolgoztam. Egész addig, míg a gödi piaristák pályázat útján elegendő pénzhez nem jutottak az asztalos képzés elindításához szükséges faipari gépek vásárlásához. Akkor idehívtak. Nagyon szeretem a munkámat, hiszen ez volt minden vágyam. És a vágyam teljesült. (ráksi)

Majális

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az alsó- és felsőgödi római katolikus egyházközségek keresztény majálist rendeztek május 1-én a felsőgödi futballpályán. A jó hangulatú rendezvényen mintegy 200 fő mellett megjelent Szegedi Sándor polgármester úr, Ilyés Gizella alpolgármester asszony, Sz. Nagy Gábor református lelkész úr, sok evangélikus és református testvérünk is. Az egész napot betöltötte a sport, a játék, a mozgás. Volt férfi és női foci, gyerek foci, kötélhúzás, tojásdobálás és még nagyon sok játék, melyet Wágner László tanár úr vezetett. A résztvevő gyermeksereg nagyon élvezte a sokszínű játéklehetőséget. Az alsó- és felsőgödi ifjúság kórus zenéjével, énekével tette még színesebbé és hangulatosabbá a majálist.
Az ízletes bográcsgulyást Frey Lászlóné és férje készítette nagy hozzáértéssel, mindenki megelégedésére. Ez alkalommal mondunk köszönetet Csányi József úrnak, aki egy nagy zsák gyerekjátékot ajándékozott a játékban legjobban szereplő gyermekeknek. Így volt miért izgulni és minél jobb eredményt elérni. A jól sikerült majális után elhatároztuk, hogy hagyományt teremtünk és minden évben megrendezzük, remélve, hogy egyre több résztvevő tart velünk a következő esztendőben.
A felsoroltakon kívül minden rendezőnek, segítőnek, az áramot biztosító Fülöp József vállalkozó úrnak hálás köszönetet mondunk. Ország Tibor plébános és a rendezők

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nemrégiben jelent meg a Kossuth Kiadó hat kötetes, három évre tervezett Magyar kódex című sorozatának első darabja Az Árpádok világa címmel.
A magyar művelődéstörténet kezdeteit 1301-ig nyomon követő kiadványt ez év októberében követi A lovagkor és a reneszánsz című második kötet, majd 2000-ben a kiegyezés tárgyalásáig ér el a sorozat, s 2001 októberében Magyarok a húszadik században címmel kétezerig kíséri végig történelmünk eseményeit. Az első kötet a magyarság eredetét, vándorlásainak útvonalait, a letelepedés és államalapítás körülményeit mutatja be. Irodalmunk a kora középkori szerzők, a szkriptorok, a nép között élő lantosok ránk maradt műveiből elevenedik meg. Egy-egy fejezet mutatja be nyelvünk régmúltját, korai nyelvemlékeinket, a kor hitvilágát, kapunk zene-, tánc- és egyháztörténeti áttekintést, s olvashatunk a táj és a nép kapcsolatáról, a korabeli életmódról is. A „kézzel írott középkori könyv” mai utódaként megjelent Magyar kódex talán legjobb újítása az írásos emlékek elénk tárása, példákkal, elemzésekkel és apró azonosító jelekkel üdítve. Több, mint 500 kép, az eligazodást segítő időrendi táblázat, név-, hely- és a lexikon címszavaira utaló tárgymutató, bőséges szak- és ismeretterjesztő könyvekből álló irodalomjegyzék alkotja a mellékletet.
A kötethez mellékelt ajándék CD-ROM, korabeli zenét és 300 illusztrációt tartalmaz, amelyek témakörönként tetszőleges sorrendben rendezhetők és kinyomtathatók. Szentpéteri József (szerk.): Magyar kódex. Az Árpádok világa (Kossuth Kiadó, 6600 Ft) Németh Nelli

Ballagnak a nyolcadikosok – de hová?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ismét eltelt egy tanév. Az idén négy nyolcadikos osztály búcsúzik a Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménytől Felsőgödön. Mind a 82 tanuló túl van a felvételiken. A gyakran életre szóló megmérettetésnek három fajtája létezik: az előzetes, az általános és rendkívüli. Az előzetes felvételik február 8-tól 22-ig, az általános felvételik március 1-től 19-ig, a rendkívüli felvételik pedig április 26-ig tartottak a középiskolákban. Sok iskola már az előfelvételi után betöltötte férőhelyeit, így az általános felvételire már nem is volt szükség. Egy diák maximum három helyre jelentkezhetett. Ezzel a lehetőséggel több gyerek élt és a tanulók kétharmadát két helyre is felvették.

A felvételire a résztvevők kellőképpen fel voltak készítve, hiszen az általános iskola és a középiskola is előkészítőt tartott magyar nyelv és irodalomból és matematikából. Ezt bizonyítják az eredmények is. Ebben az évben gimnáziumba húsz, szakközépiskolába negyvenegy, szakmunkásképzőbe tizenhat és szakiskolába két nyolcadikos nyert felvételt. Három diák sajnos nem tudott elhelyezkedni sehova – félévi bukásai miatt. Az évfolyam fele – mint írtam – szakközépiskolában folytatja tanulmányait szeptemberben. A legtöbb diák vendéglátó-ipari, közgazdasági, idegenforgalmi és számítástechnikai iskolatípusokat választott. Remélem, hogy szorgalmuk ezekben az években sem lankad, és legalább olyan jó eredményeket érnek el, mint az elmúlt nyolc évben. Mindannyiuknak sok szerencsét és jó tanulást kívánok. (Az adatok Niedermüller Mónika tanár nénitől származnak.) Oláh Zsuzsanna másodikos gimnazista

Rácsok mögött: biztonságban?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A statisztikai adatok és az országos információk azt bizonyítják, hogy hazánk egyre biztonságosabb ország lesz. Ha jól körülnézünk, láthatjuk, hogy technikailag sohasem álltunk ilyen jól. Lassan nemcsak a házak, lakások főkapuit védik biztonsági zárak, hanem a folyosókat is rácsos ajtók, a lakások bejáratait speciális tolórudas szerkezetek teszik áthatolhatatlanná.

Az autók egy része már golyóálló üvegekkel és páncélborítással rendelkezik, nem számít modern gépkocsinak az, melyet nem szereltek fel bonyolult ajtó- és kormányzárral, riasztóberendezéssel. Ha így haladunk tovább, akkor szupervédettek leszünk és lassan az óvodák homokozóit is testőrök védik majd, akárcsak az iskolák környékét, ahol sajnos egyre másra fel-fel tűnnek a modern cukros bácsik, de a porcukornál sokkal veszélyesebb szert árulnak. Nemsokára a futballpályák is abszolút biztonságosak lesznek, mivel az ott megjelenő néhány ezer szurkolót kétszer annyi rendőr fogja óvni. Modern demokráciánk képes mindenkit megvédeni, igaz nem olcsón, de ez már részletkérdés. A mai rendszer nem tud igazán mit kezdeni sem a bűnözéssel, sem a törvény felett és a törvény paragrafusai között lavírozó milliárdokat kasszírozó, piramis játékkal sok ezer embert tönkretevő bűnözőkkel. A milliárdokat eltulajdonító bankárt, kft. vagy Rt. tulajdonost sztárügyvédek serege védi a rendőrség és a fogdák mostoha viszonyaitól, sőt a kiszabott büntetések letöltésétől, sokszor kitalált betegségre hivatkozva. Miért ne tennék, hisz a százmilliók elsikkasztói tudják, hogy az igazságszolgáltatás felkent hivatalnokai néhány tíz, illetve százezer forintos pénzbírsággal sújtó ítélet kihirdetésekor legfeljebb röhögőgörcs veszélyezteti a delikvens egészségét.

A kisrablót nagy csinnadrattával elítélik, míg a nagyrabló az elmeállapotának pszichológiai kezelése végett ambuláns páciensként szabadlábon közlekedik, farkast kiált, hogy hangját, ha lehet, még külhoni emberjogi bíróság is meghallja. A rendőri szervek pedig többnyire nem látnak okot a néhány ezres, tízezres bűncselekmény láttán a beavatkozásra. Az ezred végére a magyar társadalom eljut oda, hogy a nyilvános helyek és intézmények már nem őt szolgálják, sőt a rendőrség már önmagát is maszek kft-vel védi. Hiszen a biztosító is csak akkor biztosít autót, lakást, ha a legrafináltabb különleges zárakkal van felszerelve (akkor minek a biztosító?).

Mivel a bűnözés elleni fellépés nem alapulhat magánvédelmen, a közbiztonság megtartása és javítása érdekében a helyi önkormányzat maximális támogatásban részesíti a gödi rendőrőrs munkáját. Ez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy esetleges új épülettel, autók juttatásával, elektronikai felszereltségük támogatásával, hanem egy közvetlen felhatalmazású képviselő kinevezésével is, az azonnali kapcsolattartás lehetőségét nyújtva. Az önkormányzat hozzájárulva az igen jó felderítési százalékkal dolgozó őrs tevékenységéhez, támogatva a rendőrőrs közbiztonsági koncepcióját, melyben előre vetíti az ez évi terveit. Természetesen szívesen elfogadja a lakosság mindennemű támogatását és elvárásait. A változtatást az alapoknál kell kezdeni és mielőbb (ha lehet) felszámolni azt a társadalmi téveszmét, mely szerint meg kell tanulni a bűnözéssel (a megélhetési bűnözéssel) együtt élni. Ezzel tisztességes emberek sohasem élhetnek együtt, de nem is akarnak. Jelenleg még mi vagyunk többen. Zahorán Sándor képviselő

A kábítószer és amit róla tudni kell (II.)

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Diszkódrogok A kábítószer-fogyasztás fiatalokkal kapcsolatos veszélyeiről, az úgynevezett diszkódrogok káros hatásairól szeretnék hasznos információkkal szolgálni.
Sajnos Magyarország területén (és ez alól Göd sem kivétel!) alig található olyan diszkó, ahol ne lehetne kapni valamilyen fajtájú kábító- vagy ajzószert. A szórakozni vágyó fiatalok hajlamosak könynyedén kezelni a diszkódrogok hatását. Sok esetben hallani olyan véleményt, hogy ezek a szerek nem is igazán kábítószerek, csupán arra szolgálnak, hogy a fiatalok feledve a hétköznapok tanulással, illetve munkával töltött monoton óráit, kissé szabadabban élvezzék a szórakozást. Sajnos ezeknek a szereknek az óriási veszélye éppen abban rejlik, hogy fiataljaink képesek lebecsülni azt a tényt, hogy a kábítószer-függőséghez vezető feljárón ezek az úgynevezett „könnyű anyagok” jelentik az első lépcsőfokokat.
Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az életkoránál fogva is felelőtlen fiatal, az ilyen szerek hatására olyan állapotba kerül, melynek során könnyen érezheti – „az enyém a világ, én mindent megtehetek” – csalóka életérzést, amely sok esetben vezetett már tragédiához. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak azok a fiatalok, akik a szórakozóhelyre gépkocsival, motorral érkeznek, és a szórakozás befejeztével feldobott állapotban szeretnék bebizonyítani a társaságukban lévőknek, hogy jobban vezetnek mint némely autóversenyző. Sajnos az ilyen állapotban bekövetkezett balesetek majdnem mindegyike halálos kimenetelű, vagy súlyos sérüléssel jár.
Ezeknek a szereknek az óriási veszélye abban is megmutatkozik, hogy kezdő fogyasztó esetén még nem nagyon lehet észlelni a kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket, így az ilyen állapotban lévő személyek kiszűrése egy esetleges rendőri ellenőrzés során sem megoldható teljes bizonyossággal, hiszen ezt az állapotot csak orvosi vizsgálatok alapján lehet alátámasztani. Külső diagnosztizálható tünetek nem ismerhetők fel az esetek nagy részében.
A diszkódrogok óriási veszélye éppen ebben a könnyedebb, feldobottabb állapotban rejlik, melynek során a fogyasztónak csökken az önkontrollja, elvész a realitásérzéke, és fiatalunk hajlamos félvállról venni egy esetleges veszélyhelyzetet, melynek beláthatatlan következményei lehetnek.
A következő írásomban azokról az észrevehető jelzésekről szeretnék szót ejteni, melyek révén a szülők, illetve a közeli ismerősök által felismerhetők a kábítószer-fogyasztás kezdeti tünetei.

Thuróczy András rendőrszázados

INDUL A GOMBASZEZON

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kónya Károly okleveles gomba szakellenőr, hosszú idő óta jó barátságban van a gombákkal. A második világháború alatt, amikor a nélkülözés közepette a túlélés egyik lehetősége volt ez, kilenc évesen már gombászott.
A Börzsöny erdeit járva, szüleitől sajátította el az ehető és mérges gombák megkülönböztetésének képességét. Nyolc éve pedig, mint hivatásos szakértő foglalkozik a "kalaposokkal". – Olyan ez, mint a matematika – mondja –, érzék kell hozzá. Tankönyvből nehezen sajátítható el.
A gomba különös szerzet, közbülső "állomás" a növény- és az állatvilág között. A mikológia foglalkozik velük. Igen gazdag világ, 2400 faj él Magyarországon. Körülbelül tíz százalékukat ismerem, vagy találkoztam már velük. A kalapos és ehető gombák száma nálunk mintegy 280-ra tehető.
– Melyik a legfinomabb közülük?
– A róka gomba sokféleképpen felhasználható. Hűtőszekrényben nyolc-tíz napig is eltartható, és sózva, akár nyersen is fogyasztható. Az angolok és a németek nagyon kedvelik. A másik ilyen rendkívül ízletes fajta – hagyma, tejföl hozzáadásával remek pörkölt készíthető belőle –, a vargánya. Ezek az úgynevezett fűszergombák. A termesztett gombák több ízesítést igényelnek.
– Jócskán benne vagyunk a tavaszban. Mikor kezdődik a gomba szezon?
– A hozzáértő úgyszólván egész évben talál gombát az erdőn. A téli fülőke például minusz 5-6 fokos hidegben is fellelhető. Márciusban a kucsmagomba, áprilisban a szentgyörgy gomba búlik elő. Májusban, júniusban már 8-10 ehető fajtát kínál az erdő. A főszezon augusztustól október végéig tart.
– Ekkor hallunk a mérgezésekről, melyek olykor családi tragédiákhoz vezetnek.
– Júniusban jelennek meg a mérgező gombák, a galócák. Legyünk nagyon óvatosak! Aki nem ismeri, de kirándulás közben szedni szeretné, vásároljon olyan szakkönyvet, amelyben megtalálja a gombászás tíz alapszabályát. Nagyon fontos: nejlon zacskóba soha ne szedjünk, és ne is tároljunk gombát! A kosár a legalkalmasabb erre. Vigyázzunk, ehető gombától is kaphatunk ételmérgezést, ha nem tároljuk megfelelően.
– A nagyközségben hol találunk gombavizsgáló helyet?
– Gödön hivatalosan nincs ilyen. Viszont előzetes egyeztetés mellett (telefon: 345–356) este hét óra után, 1-2 kg-ig szívesen ellenőrzöm a gombát ingyen és bérmentve. Ennél nagyobb, netán kereskedelmi mennyiség esetén, térítés ellenében állok rendelkezésre.

Előzzük meg a bajt, ne végződjön rosszul a finom vacsora. R. K.

Volt, van és lesz Feneketlen-tó

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Korábban már hírül adtuk a Gödi Horgászegyesület vezetőivel folytatott beszélgetés során, hogy ők az elmúlt év augusztusában beadvánnyal fordultak a helyi önkormányzathoz a Feneketlen-tó további sorsának kialakításában való részvételi szándékukról. Sajnálatukra nem kaptak beadványukra érdemi választ. A nagyközség jegyzőjétől Szinay József úrtól kérdeztük meg:
– Mi ebben az ügyben a helyzet?
–Mint megtudtuk a polgármester úr szóbeli választ adott az érdekelteknek a beadványra. A tó rendbetételére beadott pályázatra pozitív válaszként közel ötven millió forintos lehetőséget biztosított a Környezetvédelmi Minisztérium, de annak átutalása csak a közeljövőben kezdődhet meg, mivel az országos árvíz károk miatt a minisztériumban pénzátcsoportosítás történhetett. Amint a pozitív ígéret ténnyé válik, sor kerülhet majd a Horgászegyesület szerepének végleges tisztázására. Reméljük lesz szép, tiszta, csónakot ringató, halakat bújtató Feneketlen Tó Gödön. (BT)

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ismét felhívás kihívásra
KIHÍVÁS NAPJA ’99

Mint már korábban hírül adtuk, Göd Nagyközség Önkormányzata immár ötödik alkalommal csatlakozik a Magyar Szabadidősport Szövetség által megrendezésre kerülő KIHÍVÁS NAPJA ’99 országos sportjátékhoz. A játék évekkel ezelőtt Challenge Day néven Kanadából indult és rövid idő alatt meghonosodott Európában és hazánkban is.
A kihívás napja 1999-ben május 26-án, szerdán 0 órától 21 óráig tart. A győztes település az lesz, ahol a lakosság lélekszámához viszonyítva a legtöbben sportolnak legalább 15 percig. (Egy-egy ember e napon többször rajtolhat, teljesítve a 15 percet.) A nap eseményeit részletesen az állomáshelyeken elhelyezett plakátokról ismerhetik meg.
Ezek a következők: Bölcsőde, 1. sz. Óvoda, Kastély Központi Óvoda, Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Huzella Tivadar Általános Iskola, Piarista Iskola, Idősek Klubja, József Attila Művelődési Ház, Egészségügyi Gyermekotthon, Alsógödi Sportpálya és környéke. Reggeltől egész nap az intézmények, Bölcsőde, Óvodák, Általános Iskolák, Piarista Iskola, Egészségügyi Otthon rendezik a gyermeknappal egybekötve sportnapjukat.
Kérjük, ezen a napon ne gépkocsival közlekedjenek, hanem kerékpáron, illetve gyalog, hiszen már e tevékenységgel is hozzájárulnak a nap sikeréhez. Amennyiben tehetik, vegyenek részt a játékokban, segítsék a pedagógusok, szervezők munkáját. A Gyermekotthon egész nap nyitva áll a település valamennyi lakója előtt, a rendelkezésükre álló sporteszközöket, sportpályákat szabadon használhatják. Ugyanúgy az iskolák sporteszközeit is egész nap igénybe lehet venni a játékban részt venni szándékozóknak.
A Gödi Sportegyesület is aktívan vesz részt a programok szervezésében. A szakosztályok kibővítetten tartják edzéseiket, a kajakosok pedig új helyszínen, az Alsógödi Sportpályán és környékén rendezik meg a Duatlon versenyt, melynek részletes programját külön közöljük. A nap délutáni eseményeinek legfontosabb helyszínét idén a Kiserdőben lévő sportpálya környékén szeretnénk megszervezni, ennek része a már említett duatlon verseny, majd ezt követően kispályás foci bajnokságot tervezünk. A 15 perces meccsekre várjuk minden közösség, vállalkozó szellemű csapat jelentkezését korosztálytól függetlenül, akik be kívánnak nevezni a versenyre. Majd a nap végén, a versenyek befejeztével a Sportpálya melletti színpadon zenével várjuk mindazokat, akik szívesen vesznek részt a nap táncos záróbuliján.
Új kezdeményezésként az egyéni sorsolási lapot kitöltők között – amit azon résztvevők kapnak, akik legalább egyszer teljesítették a 15 perces sporttevékenységet – itt Gödön is szeretnénk tárgyjutalmakat kisorsolni.

Nyerni lehet Kihívás Napi emblémával ellátott pólót, labdát, kerékpáros kulacsot és freesbe-t. Ezen kívül valamennyi sorsolási lap részt vesz az országos sorsoláson is, ahol kerékpárokat és egyéb tárgyjutalmakat lehet nyerni. A sportjáték szervezői bíznak benne, hogy a játékos, vidám sportnap kedvet teremt a mozgásgazdag életmódhoz és újabb hívekkel gyarapítja a rendszeresen sportolók táborát.

Terepduatlon verseny 1999. május 26-án szerdán 15 órától a Kiserdőben, az Alsógödi Sportpályán és környékén a Kajak-kenu Szakosztály szervezésében.
Gyülekezés a salakos pályán
Nevezés: a helyszínen a rajt előtt fél órával. Bukósisak használata ajánlott.
Korosztályok és rajtok:

A versenyen kihívás napi emblémával ellátott nyereményeket lehet nyerni és az indulók egyéni sorsolási lapok kitöltésével részt vehetnek az országos és a helyi sorsoláson is!

Küldött közgyűlés a Sportegyesületnél

Április 30-án tartotta a Gödi Sportegyesület küldött közgyűlését a Németh László Iskolában. A gyűlés lefolyására a témához értő ragaszkodás, a Sportegyesület jövőjében való szilárd hit, s a legjobb eredmények reális elvárása volt jellemző. A közgyűlést Salamon Tamás levezető elnök nyitotta meg. Ezután felkérte Tóth Békés Zoltán elnököt, hogy tartsa meg beszámolóját az 1998 évben végzett munkáról. Az elnök kifejtette, hogy az elmúlt időszakban a Sportegyesület jelentős fejlődésen ment át, a három évvel ezelőtti száz tag helyett jelenleg 400 igazolt versenyző és mintegy 200 hobby sportoló van. Mint mondta, 1998 évben felhasználható nyereséget nem képeztek, fizetett főfoglalkozású sportolókat nem alkalmaztak, politikai tevékenységet nem folytattak, pártoktól függetlenül működtek és képviselőket nem indítottak.
Sokat fejlődött az SE. vezetése, szakosztályi szinten is. Szakosztályonként kiemelte és megköszönte az egyes szakosztályoknál Gulyás Miklós, Hamar János, Czapkó Miklós, Schütt István, Megyeri Csaba, Mudri József és Antal György Bálint eredményes munkáját. Az elnök ezután köszönetét fejezte ki a két helyi általános iskola partneri együttműködéséért és a szponzorok áldozatos segítségéért, s mindenek előtt az önkormányzat támogatásáért, mely nélkül az Egyesület működésképtelen lenne.
Lattmann Rezső a Felügyelő Bizottság elnöke beszámolójában elmondta, hogy a Sportegyesület és szakosztályai éves tevékenységüket a törvényeknek megfelelően végezték. Ezután az egyes szakosztályok részéről hangzottak el rövid beszámolók. Gulyás Miklós rövid keresztmetszetet adott az asztalitenisz szakosztály munkájáról. Az előző évben 4. helyen végzett csapat az idén a bajnoki címre is esélyes. Helmes Zoltán a megye legjobb játékosa. Hamar János szerint sokkal jobb körülmények között dolgozhat a kajak-kenu szakosztály, mert átadásra került az új sportház. Mint mondta – Kolozsvári Tamás és Szaszák Dénes mellett már egy fiatalabb korcsoport tagjai is jó eredményeket értek el.
A taglétszám megduplázódott. Megköszönte a versenyzők, a szülők és a támogatók lelkes munkáját, valamint Sinkó László edzői tevékenységét. Bagócsi Sándor úgy vélekedett, hogy a kézilabda szakosztálynál legfőbb cél a sportág népszerűsítése és az anyagi támogatottság növelése. Kiemelte Németh Andrásné és Juhász Zsuzsa edzői segítségét.
Az ifjúsági csapatnak reménye van, hogy bajnok lesz, s a felnőtt csapat is előre lépett. Szegedi Sándor szerint a kosárlabda szakosztály munkájáról három idény után elmondható, hogy az SE. egyik sikersportága. NB II-ben szerepel a felnőtt csapat, a cél ebben a csoportban való további jó szereplés. Az utánpótláshoz tartozik az ifi csapat, akik a negyedik helyre, a kadétok pedig a harmadik helyre várhatók. Mudri József: a labdarúgás szakosztály nagy munkát folytat a sportlétesítmények felújításában, korszerűsítésében.
1998-ban újjá alakult a szakosztály vezetősége, Murányi János és Hetényi János lettek az edzők. Új gondnok került az alsógödi pályára. Az ifi csapat négy éve bajnok. A felnőtt futballcsapat a megyei északi csoportban szerepel. Antal György Bálint a sakk szakosztály eredményeiről számolt be, arról, hogy a Pest megyei II. osztályban szerepel. Beindult a sakk-oktatás az óvodákban is és 13 fős szakkört is tudott indítani. Megalapították a levelező sakk szakosztályt is. Megrendezték a 10. Csernyi Miklós és Iván Kovács László emlékversenyt is. Kiemelte Pongó István, Dudás János és Beszterczei László munkáját. Tóth Békés Zoltán elnök felszólalásában elmondta még, hogy egyre többször találkozunk az egyesület munkájában a fejlődés gondjaival. Az igények és szükségletek megnőnek, és ezt a tendenciát nem lenne szerencsés visszafogni.
Új szakosztályok vannak a láthatáron: birkózó, tenisz és atlétika.
A Gödi Sportegyesület egyhangúlag elfogadta az elnökség és a felügyelő bizottság beszámolóját az 1998. évi költségvetésről és az 1999. évi költségvetés tervezetét a beterjesztett anyag alapján. (b.)

LABDARÚGÁS

Gödi SE – Tárnok: 4–3 (1–2) 100 néző.
Gergely, Bálint, Járdi, Tuza, Mudri, Sallai, Kispál, Bagócsi, Orbán, Krasnyánszky, Piros. Csere: Együd, Horváth G., Fenyő, Jusztin.
Gólok: Krasnyánszky 3., Mudri.
Az első félidő elején a vendégcsapat nagy elánnal támadott, s néhány percen belül 11-est értékesített. Az első 15 percben a Tárnok balösszekötője egyedül tört kapura és nem hibázott. A második gól után megtáltosodott a Gödi SE és a közönség hangos biztatása közepette egyre-másra szép támadásokat vezetett, ám a lövések elkerülték a vendégcsapat kapuját. Az első félidő hajrájában Mudri által értékesített 11-essel szépíthettünk. A második félidő kezdetén szinte csak a Gödi SE volt a pályán. Lendületes, szép támadásokat vezettünk és Kresnyánszki kiegyenlített. A közönség lelkes buzdítására a mieink odaszegezték kapujához a Tárnokot, és két lesgól mellett két érvényes gólt lőttünk. A Tárnok félpályánál történt letámadása bevált. A 90. percben a védők fegyelmezetlen labdatartása, majd a mezőnybe továbbítása után Tárnok szépíteni tudott. Az egész mérkőzés folyamán – az első negyedórát kivéve – látszott a Gödi SE játékán, hogy benne van a győzelem és ez sikerült is, kitűnő játékvezetés mellett.

Gödi SE ifi – Tárnok ifi: 10–0 (4–0)
Gál, Végh, Mórocz, Marton, Lénárt A., Dugó, Kuska, Makka, Orlik, Lénárt Cs., Kőrös. Csere: Nagy K., Rosenczweig, Benkó, Vas. Gólok: Kőrös 5., Lénárt Cs., 3, Dugó, Mórocz.
Első helyezetthez méltóan kezdtük a mérkőzést. Makka beívelései mintaszerűek voltak. A két csapat nem egy súlycsoportban volt. Még több gól is születhetett volna. A hét mérkőzés óta tartó győzelmi szériánkat folytatjuk a bajnoki cím megnyeréséért. A játékvezetés kitűnő volt. Jók: Kőrös, Makka, Lénárt Cs., Dugó. A csapat készül az idegenben lejátszásra kerülő két sorsdöntő mérkőzésre Bag és Iklad ellen. Ha e csapatok ellen hozzuk a 6 pontot, akkor senki sem akadályozhatja meg, hogy öt év alatt – amióta Murányi János az ifjúsági csapat edzője – ötödik bajnoki címüket szerezhessék meg. Elgondolkodtató, hogy ilyen eredmények után nem kellene-e Murányi Jánost komolyabb feladattal megbízni, és szerződést kötni vele az első csapat edzői munkájának vezetésére.
A Pest megyei Labdarúgó Szövetség a Gödi SE Halásztelek elleni győzelmének 3 pontját óvás után elvette és a Halászteleknek adta, ugyanis a Gödi SE Sallait indokolatlanul játszatta, mivel kiállítás utáni büntetését még nem töltötte le.
(A Kupában való nem szerepeltetése nem számít bele a megyei bajnokságba.) Ezt tudni kellett volna az edzőnek és a szervezőknek.
Vajon miért nem látogatja rendszeresen a szakosztály vezetése a szövetségi napokat?

Serdülő: Váci Reménység – Gödi SE a munka ünnepén, május 1-én elmaradt. Vajon miért nem tudta ezt a Gödi SE szakvezetése?
Miért kellett ezt Vácon megtudni?

Bag – Gödi SE: 5–2 (2–2) 600 néző.
Gergely, Bálint, Járdi, Sallai, Tuza, Orbán, Horváth G., Fenyő, Piros, Krasnyánszky. Csere: Laczik, Kispál, Bagócsi, Együd, Gál. Gólok: Krasnyánszky, Laczik.
Az első félidő 15. percében Szekula két góljával elhúztak a hazaiak. Majd csak ezek után kezdett belelendülni a Gödi SE. és átvette a játék irányítását, majd a szünetig egyenlített. A második játékrészben már csak a Bag játékát lehet kiemelni, ami gólokban is megmutatkozott. Kitűnő pályaviszonyok és remek játékvezetés volt. Jók: Piros, Kresnyánszky, Horváth G.

Bag ifi – Gödi SE ifi: 1–4 (0–2)
Gál, Végh, Mórocz, Marton, Lénárt A., Dugó, Gergely, Makka, Kőrös, Bartus, Lénárt Cs. Csere: Orlik, Vas, Kuska. Gólok: Bartus 2, Dugó, Makka. Már az első félidőben rengeteg helyzetet dolgoztak ki a gödi fiatalok. A második játékrészben folytatta a csapat a támadó játékát, és még két szép gólt rúgtak. A nagyon rossz minőségű tartalékpálya talaja is közrejátszott a szoros eredményben. A játékvezetés megfelelt az ifi színvonalának. Az ifjúsági csapatunknak nagyon fontos volt a győzelem a 4. helyezett Bag otthonában a végső, bajnoki cím megszerzése érdekében. A következő fordulóban szintén nehéz feladat vár a fiatalokra, a 3. helyezett Iklad otthonában. Ha sikerül a győzelem, akkor nagy lépést tehet a csapat a végső siker felé. Jók: az egész csapat, de ezen belül is kiemelkedett Mórocz, Lénárt Cs., Bartus. Antal György Bálint

KÉZILABDA

A hetedik győzelem A kézilabda szakosztály május 2-án a hetedik mérkőzésére küldte pályára felnőtt csapatát.
Az ellenfél ezúttal Heves csapata volt. A Hevesen lejátszott őszi mérkőzésen az utolsó percben, döntetlen állásnál büntetőhöz jutott a hazai csapat, amit – Göd szerencséjére – elhibáztak, s így pontosztozkodás lett a mérkőzés végeredménye.
Tavasszal Göd az első hat mérkőzését pontveszteség nélkül játszotta le, s a további előrehaladás feltétele volt a hazai győzelem. Nem így indult a mérkőzés. Heves dobta az első gólt, a másodikat is, s akkor kezdett Göd ráeszmélni arra, hogy öt kapufa sem jelent pontot. 2–2-nél egyenlített a hazai csapat, majd 5-4-nél átvette a vezetést, amit már nem is adott ki a kezéből. Félidőben három gólos előnnyel fordult Göd (12–9). A második félidő már nagy hazai fölény jegyében játszódott le, s a végén 32–19-es gólkülönbséget mutatott a tábla. Nehéz bárkit is kihagyni a jól játszó csapatból, de a legjobbakat ki kell emelni. Juhász Zsuzsa és Trammer Éva a kapuban kivédték, ami védhető volt. Nem egyszer a védhetetlennek látszót is. Némethné Zsuzsa hajtotta társait és önmagát a győzelemre, Virágh Maya ismét eredményesen bombázott a szélről, Balázsovits Mónika sérüléséig a csapat szellemi vezéreként dolgozott. Ráczné Horváth Edina ismét motor volt a csapatban, Dankó Andival külön őrzője sem bírt, számtalanszor faképnél hagyta. Megérdemelt siker volt. A csapat szilárdan áll a dobogós helyen, s a következő négy mérkőzésen dől el, hogy május utolsó vasárnapján kerül-e szalagon függő érem a gödi hölgyek nyakába? Megérdemelnék eddigi játékukért.
Az ifjúsági csapat a váratlan egy gólos kókai vereség után is 2 pontos előnnyel a tabella első helyén áll, s ha Vácon döntetlent, vagy akár minimális gólarányú vereséget szenved, biztos várományosa az aranyéremnek. Hevesen az ősszel a gödi ifi csapat négy góllal győzött, itthon nagyszerű iramú mérkőzésen 33 gólt dobott és mindössze hetet kapott. 26 gólos győzelem! Az egész csapat feledtette a kókai kisiklást, de Garaba Andrea kapus tudásáról így is meg kell emlékezni.
Jellemző az önkritikus felfogásra, hogy a csapatkapitány, Tímár Enikő pityergett, mert úgy érezte, neki nem ment a megszokott módon a játék. Mi lett volna az eredmény, ha ment volna...?

Kettős vereség Vácon Május 8-án Vácon állt ki Göd ifjúsági és felnőtt kézilabda csapata Vác csapatai ellen.

A tét az volt, hogy Göd győzelme esetén az ifik már aranyérmesek, a felnőtt csapat pedig biztosan tarthatja helyét a tabellán. Az ifi kezdett és kellemetlen meglepetésként félidőre Vác már 15–6-ra vezetett. A második félidő ugyan döntetlenre végződött, de végül is Vác 26–17-re nyert. A vereség ellenére Göd ifi csapata ugyan ma is tartja első helyét, s ha megnyeri a még hátralévő két mérkőzését, úgy övé az aranyérem. Ezen a mérkőzésen a vesztes csapatból egyedül Kishonti Kati lelkes és eredményes játékát kell kiemelni.
A felnőtt csapat ugyan majdnem teljes létszámmal, de betegségtől és sérüléstől megtizedelve lépett pályára. Némethné lázas volt, Balázsovits Mónit korábbi lábsérülése akadályozta, s Dankó Andrea vállsérülése műtétre vár, s csak rövid percekre állhatott játékba. Ennek ellenére félidőben 10–9-re vezetett Göd. Ami a második félidőben történt, azt megfejteni nem lehet. Csak Vác volt a pályán. Tévedtek a bírók is, nem is keveset, de felnőtt játékosoknak illik tudni, hogy a pályán a bíró szava dönt. Döntött is. Virágh Mayát piros lappal küldték le a pályáról, s a sárga lap és a 2 perces kiállítás is forgalomba került.
Végeredmény: Vác – Göd: 26–17 (9–10). Ezzel a vereséggel Göd felnőtt csapata elbúcsúzott – minden valószínűség szerint – a dobogós helyezéstől. Kár... Nagy Kár... (-bor)

Szezonnyitás egy Duna-parti csónakházban

Amikor közel huszonhét évvel ezelőtt Gödre költöztünk az első gödi férfi, akivel kezet fogtam Vajda István volt. Őt ajánlották, mint a szakma legjobbját. Nem is tévedtek. Barátságos színeket varázsolt lakásunk falaira. Tíz évvel ezelőtt találkoztunk ismét a Dunánál, s ott tudtam meg, hogy Vajda István a folyó rajongója s a nagy víz értője. Nem hiszem, hogy tévednék, amikor leírom, hogy nyolcadik éve éber őre, gazdája és gondnoka az alsógödi csónakháznak. Most abból az alkalomból találkoztunk „őrhelyén”, hogy megnyitotta a csónakház öreg nagykapuját, ahonnan vízre siklanak a Duna szerelmesei – kajakkal, kenuval és kielboot-okkal. Az idénynyitóra kitűnő halászlét főzött Vajda István, ámbár ehhez Kovacsik Tamás jó ízlésének is köze volt.
– Mikor kezdődik és meddig tart a szezon? – hangzik el első kérdésem.
– Május elsejétől szeptember 30-ig.
– Hány bérlője van a csónakháznak az idén?
– Apróbb hullámzások mellett tavaly 80–85 bérlőnk evezett ki a vízre, az idén 86-an kezdenek. Mintegy 70 százalékuk férfi, a hölgyek aránya pedig 30 százalék.
– Mibe kerül az öt hónapos bérleti díj és az egész éves csónaktárolás?
– A kielboot esetében az évi díj tízezer forint, a kajak-kenu bérleti díja kilencezer.
– A főszezonban hogyan alakul a nyitva tartás?
– Kora reggeltől az utolsó visszatérő hajóig tartunk nyitva.
– Ősztől tavaszig ki őrzi a telepet?
– A csillagok pislognak ránk és persze az egész évben nyitva tartó halászcsárda éjjeliőre elsétálgat a csónakház mellett is, s így nincs sok esélyük a rossz szándékú embereknek a sikeres betörésre.
– Jár errefelé olykor a rendőrség is?
– Igen. De nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ennek a telepnek sűrű látogatottsága, hiszen a sötét Duna-parton sok rossz gondolat születhet meg az éj leple alatt.
– Készen állnak az esetleges elsősegély-nyújtásra?
– Sajnos hiányos a felszerelésünk. Tűzoltókészültségünk jó, négy bevizsgált készülékkel rendelkezünk.
– Milyen a kapcsolat az új házat épített kajak-kenu szakosztállyal?
– Olyan jó a viszonyunk, amilyennek lenni kell a főnökség és a végrehajtó gondnokság között. A lényeg, hogy az evezősök – hivatásosak és műkedvelők is – élvezzék, szeressék a vizet, a mi Dunánkat. (Balassa)

Újabb versenyen a kajakosok

Május 1-én a két ifi korú versenyzőnk, Kolozsvári Tamás és Szaszák Dénes a maratoni válogató versenyen vett részt az Újpesti-öbölben. Nagyon jól sikerült a szereplésük, Dénes a 2. helyre, Tamás az 5. helyre futott be. A párosok versenyén is elindultak, ott az 5. helyre érkeztek.
Május 8-án szombaton a fiatalabb korosztály is az Újpesti-öbölben vett részt újabb versenyen. A 12 fős csapat reggel 7 órakor gyülekezett a csónakháznál, majd leeveztek a verseny helyszínére, ahol igen erős mezőny gyűlt össze. Budapest és a Dunakanyar valamennyi egyesülete és számos vidéki szakosztály képviseltette magát.
A nagy, országos versenyek előtt azért fontos a sok kisebb versenyen való részvétel, hogy képet kapjunk arról, ki mennyit fejlődött a téli alapozó edzések során. Ezért indítottuk Várnai Zoltán Somát egy korcsoporttal feljebb, a tavalyi országos bajnokkal a szobi „Tüsivel” együtt.
Olyan sok nevező volt a K-1 IV. korcsoportban, hogy ketté választották a mezőnyt.
Sajnos a sorsolás nem kedvezett versenyzőnknek, a nehezebb csoportba került, de így is helyt tudott állni. Nagy csatában a 3. helyre sikerült befutnia. Hamar Miklós saját korcsoportjában, a K-1 III. csoportban indult, a 2. helyre küzdötte magát.
A lányok közül a legeredményesebb versenyzőink Németh Ildikó, Petukov Diána és Németh Anna volt. Ildikó az MK-1 I. évfolyamban a 4., A K-1. III. évfolyamon Dia az 5., Anna a 6. helyen érkezett a célba. Csehi Sándor is igen jól szerepelt, az MK-1. III. évfolyamon 42 induló közül a 10. helyre futott be. Kovács Eszter a K-1. IV. évfolyamban a 13. helyen végzett.
Biztató eredményeket értek el a legfiatalabb gyerekeink is. MK-1. II. évfolyamon 43 induló közül Kemenczei Viktor a 7., Maglódi Péter a 10. helyre érkezett. Soós Tamás az MK-1. I. évfolyamon 47 induló közül a 8. helyen végzett. Néveri Dorottya MK-1. II. korcsoportban a 9. helyre futott be, és ide sorolható Németh Ildikó korábban említett jó eredménye is.

A verseny végeztével kajakkal indultak haza a futamokban elfáradt gyerekek, így nem is csoda, hogy a legfiatalabbak csak 6 órakor érkeztek meg a csónakházhoz. Ezúton is köszönjük a gyerekek helytállását és biztatjuk őket, hogy továbbra is keményen dolgozzanak, hiszen csak így tudnak egyre jobb formába lendülni.
A következő versenyre május végén Szegedre megyünk, ahol a Vidéki Diákolimpia kerül megrendezésre.
Gyerekeinknek továbbra is sok sikert kívánunk!

ASZTALITENISZ

Vác III. – Göd 2:16
Nem állította nehéz feladat elé a "szomszédvár" csapata a gödi játékosokat. Helmes Zoltán – ifj. Gulyás Miklós – Nagy László mind a négy egyéni mérkőzését megnyerte.
Gyengébb napot fogott ki Fojt Attila, mert csak 2 egyéni játszmában győzött. Páros számokban is gödi siker született.
Megyei TIZEK bajnoksága A megyei csapatbajnokságban elért egyéni rangsor alapján a Pest Megyei Asztalitenisz Szövetség évről-évre megrendezi a legjobbak viadalát.
Ez az év abban különbözött az előzőektől, hogy "A" és "B" csoportba hívtak be játékosokat. Az előzőbe a legjobb tizenkettőt, az utóbbiba a további tizenkettőt. A gödi csapatból az "A" csoportba Helmes Zoltán, ifj. Gulyás Miklós és Kajári Balázs, míg a "B" csoportba Fojt Attila kapott meghívást. A mindent eldöntő rendezvényre május 9-én került sor Budaörsön.
Sajnos Kajári Balázs nem vehetett részt a versenyen, mert a katonaságtól nem kapott eltávozásra engedélyt, A helyezések eldöntéséért 11 mérkőzésen igencsak meg kellett küzdeni a játékosoknak. Izgalmas, színvonalas játszmákban sok volt a "keresztbeverés", meglepetés, míg végül is kialakult a helyezési sorrend.

Örömmel tájékoztatjuk a lap olvasóit, hogy a megye legjobb játékosának kijáró kupa vereség nélkül Helmes Zoltán tulajdonába került. Ehhez a fantasztikus teljesítményhez csak gratulálni tudunk.
Ugyancsak dicséretet érdemel ifj. Gulyás Miklós is az 5. hely megszerzéséért. A B csoportban Fojt Attila ragyogó teljesítményt nyújtott, a 3. hely (bronzérem) birtokosa lett, neki is gratulálunk. (G–B.)

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/