Gödi Körkép 1999. május 5.

Tartalomjegyzék


Mi újság a művelődési házban?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Megújult belsővel várja látogatóit a József Attila Művelődési Ház nagyterme. Az önkormányzat által finanszírozott ötszázezer forintos felújítás végre kellemes környezetet teremt programjainknak. A fehérre meszelt mennyezet, a mályvaszínű lambéria és a hozzáillő tapéta szinte kivilágosította a termet. Új világítótesteket szereltek fel, lefestették a kopott radiátorokat.

Látogasson el a művelődési házba, megéri! A 10. oldalon megtalálja nyári programunkat.
NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ VI. Ifjúsági Képzőművészeti Alkotótábor
Göd 1999. június 28 – július 9.
Művészeti vezető: Prokai Gábor József
Attila Művelődési Ház Göd, Pesti út 72. Tel: 336-478

A tábor bejárós formájú, naponta 9,00 – 16,30-ig tartanak a foglalkozások szombat és vasárnap kivételével. Mivel az osztályok korlátozott létszámúak, felvétel a befizetések sorrendjében történik. A tábor összköltsége étkezéssel (ebéd, uzsonna) anyagköltséggel együtt 12.000.-Ft.
Befizetési határidő: 1999. június 15.
Induló osztályok: kerámia, rajz, szobrász, tűzzománc, textil, gobelin, kis kézműves

Kerámia. Vezeti: Véninger Margit keramikus. Létszám: 15 fő
A síklaptól a mázas kerámiáig szeretnénk megismertetni a gyerekekkel a kerámiakészítés folyamatát. A feladatok úgy épülnek egymásra, hogy az agyagot megismerni kívánó, és a már gyakorlott tanulók is eredménnyel tudják végigcsinálni. Felületalakítás, edénykészítés, korongolás, figurakészítés szerepel a programban.

Rajz. Vezeti: Garami Mária rajztanár. Létszám: 15 fő. Lényegében a rajzi tudás elmélyítését és gyakorlását szolgálja az összeállított feladatsor, amely konkrétan tartalmaz portrét, tárgyábrázolást, külső térrajzot, tanulmányrajzot. Mindezek megvalósítása különböző grafikai technikákkal: szén, pasztell, tusrajz, stb. Linómetszés és sok más érdekes technika is szerepel még a programban.

Szobrász. Vezeti: Sándor János festőművész. Létszám: 15 fő
A természet és a környezetünk megfigyelése révén játékos közelítés bizonyos plasztikai felfedezések felé, menet közben ismerkedve különféle anyagokkal, eszközökkel, képző-művészeti fogalmakkal. Dolgoznak papírmaséval, gipsszel, viasszal, agyaggal. Dombormű, kisplasztika, tanulmányrajz készítés.

Tűzzománc. Vezeti: Szendrei Judit tűzzománctanár. Létszám: 15 fő.
10 éven felüliek jelentkezését várjuk. A programban szerepel a zománcozás történeti ismertetése, próbalemezek készítése, színminták vas és réz lemezen. A mázak keverése, égetési idejének megfigyelése, rajzok tervek készítése. Zománctechnikák ismertetése: sgrafittó, festett zománc, fóliatechnika (domborítás). Erre az osztályra jelentkezők 4-5 db saját készítésű rajzot is hozzanak magukkal.

Textil, gobelin. Vezeti: Farkas Éva gobelin tervező iparművész. Létszám: 10 fő
A tábor ideje alatt megismerkedhetnek a gyerekek a szövés alapjaival. Megtanulhatják a vászonkötést, a szőttestechnikát, a csomózást, valamint a gobelinszövés alapjait. A gyerekek szövőkereteken, szövőszéken dolgoznak. A munkájukhoz színes terveket is készítenek.

Kis Kézműves. Vezeti: Csiki Lóránt a népművészet ifjú mestere. Létszám: 20 fő
A napi foglalkozások során a résztvevők megismerik, hogyan használják fel a természetes anyagokat, gyapjút, nádat, csontot, agyagot, bőrt és még sok más egyebet. Pihenésként sétálnak, mesélnek, táncolnak. Ebbe a csoportba várjuk a 8 éven aluli gyerekek jelentkezését.

TÁRSASTÁNC TÁBOR GÖD 1999. JÚLIUS 12–16.
A táborba elsősorban azokat a gyerekeket várjuk, akik már foglalkoztak tánccal. A tábor bejárós formájú, naponta 9,00–16,30-ig tart.
Részvételi díj: 6000 Ft.
Ellátás – ebéd és uzsonna – a csapatpihenő étteremben.
Jelentkezni lehet 9 éves kortól. Létszám: 24 fő, 12 lány és 12 fiú.

A RÖCÖGŐ néptánccsoport tábora 1999. július 19-24-ig.
A táncot vezeti: Polgár Sándor és Czinóber Klára.

A kézműves foglalkozásokat vezeti: Csiki Lóránt és Sári Adél.
A táborba elsősorban azokat a gyerekeket várjuk akik jelenleg is a néptánccsoport tagjai vagy a jövőben szeretnének belépni.
Várjuk továbbá azokat, akik valamilyen módon már foglalkoztak tánccal (iskolában, előző táborokban, stb.).
Program: Délelőttönként megismerkedünk Györgyfalvai Katalin: Mondóka című koreográfiájával. Ennek megtanulásához az ugrós táncok ismeretén kívül szükségünk lesz a dunántúli lassú és friss csárdás alapjainak elsajátításához. Ebéd után kézműves foglalkozásokat tartunk, melynek során megtanuljuk, hogyan használhatjuk föl a gyapjút, bőrt és egyéb természetes anyagokat. Megismerjük a szövés alapjait, fonunk, egyszerű játékokat készítünk. Délután játszunk, énekelünk a szabadban. Az utolsó napon kiállítást rendezünk az elkészült tárgyakból és bemutatót tartunk a tanult játékokból, táncokból, amelyre szeretettel meghívjuk a szülőket.
A tábor bejárós formájú, naponta 9,00-16,30-ig tart.
Részvételi díj: 8000 Ft.
Ellátás a Csapatpihenő étteremben ebéd és uzsonna.
Jelentkezni lehet 6 éves kortól.

Tartsuk féken a rendbontókat!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Lakótársak, Gödiek!

Azok közé a jó értelemben vett megszállottak közé soroljuk magunkat, akik ha már erre adtuk fejünket, a környezetünket minél szebbé, lakájosabbá szeretnénk tenni. Ezért sok mindenre képesnek tartjuk magunkat, időt fáradtságot nem kímélve igyekszünk munkálkodni. Azzal is tisztában vagyunk, hogy egyszerre és egyedül megoldani sok mindent nem tudunk, mert így kevesen vagyunk. Nos mire gondolunk. A tisztelt gödiek segítsége nélkül nem sokra számíthatunk, ezért támogatásukat kérjük a közterületeken végzett munkák megóvása érdekében. A közterület is a miénk, azon közlekedünk nap mint nap. Ne legyünk közömbösek a ne szólj szám, nem fáj fejem politika idejét múlta, elavult, mert az nem a fejlődést az előbbrelépést szolgálja, az az egy helyben topogást a másoktól várást képviseli. Az utóbbi időben egyre többször tapasztaljuk, hogy közterületeinken, vasúti aluljárókban, állomásokon drága pénzen történt rendcsinálások után hamarosan megjelennek a kártevők, elviszik, kidöntik útjelző, útbaigazító tábláinkat, összefirkálnak kerítéseket, ellopják – s ezáltal rendkívüli balesetveszélyt okozva – a csatornák fedlapjait, a temetőket sem kímélve sírköveket döntenek le mindezt virtusból, egymást túllicitálva saját maguk örömére. És mindezt talán a mi szemünk láttára és mi ezekhez „asszisztálunk” nekik.
Tudjuk, sejtjük kik ők, talál félünk is tőlük. Össze kell fognunk, nem tűrhetjük tovább a randalírozást, nevezzük meg őket a nyilvánosság előtt, talán megváltoznak. Virágokat ültettünk a főút mellett, egy részét kitépték. Az átutazó idegen vajon mit gondolhat? Kik laknak ezen a településen? Most amikor óriási erőfeszítéseket teszünk várossá válásunk érdekében nincs közöttünk helyük a közterület rombolóinak.
Gödiek, ne tűrjük tovább! Polgármesteri Hivatal

Tájékoztató

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi melegvizű strand ügyéről az alábbiakban tájékoztatjuk településünk polgárait.
Az önkormányzat 1994. április 18-án LBZ BT-vel 5 évre szóló szerződést kötött a melegvizű strand üzemeltetésére.
A szerződés ez év május 1-én lejárt.
Az LBZ Bt. nem teljesítette a strand visszaadására vonatkozó alapvető kötelezettségét, sőt megakadályozta, hogy a tulajdonos a jogos tulajdonának területére lépjen. Ezzel további törvénysértést követett el. A Bt a strandot ez idő szerint jogosulatlanul tartja birtokában, ezzel kizárja a gödieket a strand használatából. A tulajdonos a továbbiakban a Bt. részére az üzemeltetés feltételeit nem biztosítja és gondoskodik a strand őrzéséről.
Az önkormányzat elégedetlen volt a Bt tevékenységével, ezért a szerződést nem hosszabbította meg. Az önkormányzat sokkal kedvezőbb feltételeket teremt az üzemeltetés tekintetében a lakosság számára.
Kérjük a lakosság szíves megértését, mi mindent elkövetünk, hogy a strand mielőbb polgáraink rendelkezésére álljon.
Göd Nagyközség Önkormányzata

ÚTZÁR

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Budapest–Szob vasútvonal felújítási munkálatainak keretében kerül sor Dunakeszi és Göd állomásközelben található két vasúti útátjáró átépítésére Az átépítési munkálatok miatt szükséges az átjárók teljes szélességű lezárása. A lezárások nem egyidőben történnek, így a község vasút által elválasztott területe valamelyik átjárón megközelíthető.
Az átátjárók lezárása az alábbi időpontokban történik:

AS 197 (2. sz. főút – Nemeskéri-Kiss utca) jobb vágány viszonylatában

AS 207 (Béke utcai átjáró) jobb vágány viszonylatában

Az átépítési munkálatok miatt szükséges az útátjárók teljes szélességű lezárása.
A lezárást a KRESZ előírásai szerint időben kitáblázzák.
A későbbi lezárásokról folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

Randevú a polgármesterrel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Jóllehet a Gödi Körkép rendszeresen beszámol az önkormányzati ülésekről, mégis úgy gondoltuk, élőbbé tehetők a közügyek, ha a mindannyiunkat foglalkoztató közös dolgainkról a nagyközség vezetője számol be. Ezért a jövőben havonta egy alkalommal megkérdezzük a polgármestert, mi történt a hivatal háza táján. Mindenek előtt a melegvizű strandról kérdeztük Szegedi Sándort.

– Mint köztudott, május elsején 24 órakor a jelenlegi bérlő szerződése lejárt, ezért 3-án reggel 6 órakor az ingatlant, jegyzőkönyv felvétele mellett kívántuk visszavenni. A testület minden tagja megjelent a kora reggeli órában a helyszínen. A műszaki személyzettel együtt, legalább ötvenen lehettünk. Tervünk nem sikerült, Lukács úr, a bérlő megakadályozta bejutásunkat. Április utolsó hetében Lukács úrral együtt szót kaptam a Tv3 Szauna című reggeli műsorában, ahol elmondtam, hogy több jogi szakértő véleményét figyelembe véve, véglegesnek tekintjük az önkormányzat döntését, melynek értelmében május 8-tól a nagyközség üzemelteti a meleg vizű strandot. A bérlő írásban közölte velünk, hogy nem hagyja el a területet. Állta a szavát, ezért 8 óráig haladékot adtunk neki. Nem távozott, így lelakatoltuk s az önkormányzat pecsétjével lezártuk a kaput. A területről csak kijutni lehet. Egy őrző-védő kft.-vel őriztetjük a község strandját. Az üzemeltetés feltételeit megszüntettük, az elektromos áramszolgáltatást kikapcsoltattuk. Bízunk benne, hogy intézkedéseink Lukács urat jobb belátásra bírják, nem fenyegetőzik tovább és ügyvéd feleségén kívül, más jogi szakértőt is megkérdez jogairól. Ő ugyanis jogcím nélkül tartozkodik már a strandon, mivel a bérlet meghosszabbítására nem került sor. A tulajdonosi jogokat az önkormányzat kívánja a továbbiakban érvényesíteni. Remélem 8-án mégis nyit a strand.
A belépti díjak árát nem kívánjuk emelni: 300 Ft a felnőtt-, 200 Ft a gyermekjegy és a tavalyi engedmények is érvényben maradnak, azzal a kiegészítéssel, hogy zárás előtt egy órával 50 százalékos engedményt adunk a munka után úszni kívánóknak.

– Ami a nagyközség új létesítményeit illeti. A Penny Market május 19-én nyit a Sportcsarnok műszaki átadására. május 20-án kerül sor.
Június első napjaiban tervezünk egy nagyabb sporteseménnyel egybekötött községi megmozdulást. – Csaknem 3 és fél tonna vasúti kő felhasználásával, az itt dolgozók részvételével április 29-én elindult a Polgármesteri Hivatal udvarának rendbetétele. Nem titkoltan, jó példával kívánunk elől járni, a község szépítésében.

– Közel 3000 tonna vasúti kő felhasználásával az utak javítása is folyamatban van. A lakossági hozzájárulás természetesen sorrendi előnyt jelent. A majdani aszfaltburkolatú utak kőágy alapját szeretnénk ilyen módon letenni. Első lépésben a 30 cm-re kimélyített útgödörben hengerelt vasúti kő apróbb kővel lesz kihézagolva. Őszre több kilométer lesz por- és sár mentesítve. Az útépítés, mint tudjuk költségigényes. Öt méter szélességben 900 méter hosszan akarunk aszfaltburkolatú utat építeni a meleg vizű strandhoz. Ennek ára: 32 millió Ft. Erre természetesen jelenleg nincs pénz.
Távlati terv marad, a golfpálya építésének idejére. Egy négyzetméter aszfaltút építése pillanatnyilag 3800 Ft plusz áfa Gödön 97 km-nyi út van, tessék számolni, mibe kerül ez.

– Két hete itt járt a várossá válást elbíráló bizottság és nagyon pozitív a megítélésük a ’97-ben látottakhoz képest. Egyszerűen. nem akartak ráismerni a községre, látták mennyi minden javult, változott: iskolabővítés, tornacsarnok, FM új objektuma, útépítéseink, közterületek állapota, község összképe. Nem vagyunk rosszabbak az 50-60 százalékos út-, száz százalékos víz-, gáz-, telefonhálózatunkkal az átlagos kisvárosi szintnél. Jó eséllyel indulunk a városi rangért. Nem óhajtunk különleges terveket megvalósítani, se 10 emeletes házakat építeni.
A Településfejlesztési Bizottság hivatott eldönteni, hogyan. őrizzük meg a jól lakható település jövőbeni képét.

Ezúttal egy olvasói levél hat kérdésére is válaszol a polgármester.

– Érthetetlen számomra – írja olvasónk –, hogy az önkormányzat miért gondolja úgy, hogy a felsőgödi BM üdülőt nyereségesen tudná üzemeltetni?

– Ha vissza tudnánk szerezni ezt az ingatlant, nagyon régi községi elvárásnak tudnánk eleget tenni. Az Édosz üdülőtől egészen a Kővizig-ig mintegy háromhektáros területen – beleértve a felsőgödi strandot is –, egybefüggő Duna-parti szakasz gazdagítaná a község vagyonát. Amennyiben az önkormányzat valamilyen pénzügytechnikai módszerrel meg tudja szerezni a BM üdülőt, akkor az objektumból a nagytermet, a portásfülkétől a Sárközi vendéglő felé terjedő részt használnánk, és az összes faház közül mintegy öt használat jogát kérnénk attól, aki az ehhez szükséges pénzeszközöket biztosítani tudja. A tulajdonjog megszerzése nem jelent feltétlenül üzemeltetést is.

– Göd talán legszebb része az alsói tábor, amely lehetőséget adhatna gyerekeink nyári foglalkoztatására is. Hogy valójában mire használják a tábort, kik nyaralnak ott, és mennyiért. Eddig nem sikerül rájönnöm. De kíváncsi lennék a részletekre.

– A számszaki adatokat a Település Ellátó Szervezet tudja megadni. (Következő számunkban a TESZ vezetőjét kérdezzük erről. – a szerk.).
Egy biztos, botor dolog azt feltételezni, hogy valamelyik gödi fiatal Gödön fog táborozni. Azok az idők is elmúltak már, amikor a jelenlegi komfortfokozat és színvonal mellett más települések iskolásait tudnánk fogadni. Nagyon kicsi az igény, évek óta nem tudtuk kihasználni. Le kell menni, körül kell nézni, milyen feltételek állnak rendelkezésre. Legfeljebb sátortábor létesítéséhez szolgálhat területül. Ezért fizetni nem nagyon fognak. A nagyobbik baj az, hogy a 150 milliós ingatlan, évek óta egy fillér hasznot nem hoz a községnek. Ezt a luxust csak gazdag önkormányzat engedheti meg magának. Tönkre megy, hajléktalanok költöztek be.
A testületből az ifjúsági és sport bizottság vezetője szeptember 15-ig kapott időt, hogy az ésszerű és gazdaságos hasznosítás lehetőségeit áttekintve kidolgozza, mi legyen az ifjúsági tábor további sorsa. Ebben az állapotában gazdaságos üzemeltetésre képtelen az önkormányzat.

– A Kincsem épületet is – ha jól értelmezem – hasonló funkciókkal kívánják ellátni, mint a BM üdülőt.

– A kedves Olvasó félreértette elképzeléseinket. A Kincsem istálló épületében múzeum, könyvtár, kiállító terem és két-három, vendégek fogadására szolgáló apartman kialakítása szerepel a terveinkben. Ezeket sem az önkormányzat kívánja. üzemeltetni.

– Azt aztán végképp nem értem – áll az olvasói levélben – honnan lenne a vásárlásra pénz. Ez az egész jobban hasonlít egy beruházási vállalkozásra mint önkormányzati tevékenységre.

– Azok az önkormányzatok tudnak talpon maradni, amelyek gazdálkodnak. Ma nem költségvetésből gazdálkodunk, hanem gazdálkodunk. Ég és föld a kettő közötti különbség. Költségvetésből éhen halni lehet. Nem azok az önkormányzatok boldogulnak, amelyek várnak a sült galambra, hanem azok, ahol a képviselők azt mondják: ezt. elcserélem, azt bérbe adom, eladom, megveszem, gazdálkodom. Egy község úgy működik, mint egy háztartás nagyban. A lottó főnyereményre hiába várunk. Az államtól évről évre kisebb támogatást kapnak az önkormányzatok. Tehát két lehetőség kínálkozik, és döntsék el az olvasók, melyik a jobb. Vagy újabb adónemet találunk ki, a lakosságot újabb terhekkel sújtva, vagy gazdálkodik az önkormányzat, melynek működése igenis hasonlíthat egy vállalkozáséhoz.

– Borzadva olvastam, hogy a Kossuth-téren akar a polgármester úr építkezni. Erről sürgősen le kellene őt beszélni. Inkább arról kellene meggyőzni, hogy az ott lévő bádogbódét bontsák le, és a helyét parkosítsák. (Idén tavasszal jár le a közterület foglalási engedélye.) Maga az. épület is rémes, tetézve a zsibvásárral, szép kis képet kap az átutazó. Engem nagyon zavar és felháborít, hogy az utcára is kipakolnak.

– Minket is. Nem tavasszal, hanem december 31-én jár le az engedély. A teret szeretnénk kiüríteni. Megszüntetni a bódévárost, a kirakodóvásárt – ez a célunk. Olyan feltételek mellett kívánjuk ezt megtenni, hogy a helyébe esztétikus épületek épüljenek, melyek bérleti díjából biztosítható a Kossuth-tér és környékének rendben tartása. A puszta tér, még ha parkosított is, nem termeli ki magának a karbantartási költséget.

– Nem akarok leragadni a sáros utak szintjére, de azért az útépítési tervekről is szívesen olvastam volna valamit. Nem értem például, hogy a Lenkey utca iskola felőli részét miért nem aszfaltozták már le?

– Idén tavasszal elfogadta az önkormányzat az útépítési koncepciót, melynek értelmében ésszerűségi sorrend alapján, első helyen kiemelten az intézmények előtti utak rendbetétele szerepel. Júniusban reményeink szerint a Lenkey utcára is sor kerül. (Lejegyezte: Ráksi Katalin)

Újabb 23 község szeretne városi címet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az idén 23 várossá nyilvánítási kérelem érkezett a Belügyminisztériumba, amelyekről a köztársasági elnöknek június végéig kell döntenie.
A cím elnyerésével a pályázók egy része néhány tízmilliós többlettámogatásra számíthat, a prosperáló települések viszont veszítenek: megvonják tőlük a községeknek alanyi jogon járó évi kétmillió forintot.
Tavaly 15 nagyközség pályázott a városi címre, az idén 11 új kérelem érkezett. A választás évében a köztársasági elnök nem adományoz városi címet, ezért a múlt évi pályázatokat meg kellett ismételni; hárman azonban visszaléptek, most tehát 23 település ügyében kell döntenie az államfőnek. Jelenleg 218 város van Magyarországon, így a népességnek már csupán egyharmada él községekben.

Az önkormányzati törvény szerint egy nagyközséget akkor lehet várossá nyilvánítani, ha fejlettsége és térségi szerepe ezt indokolja. A közelmúltban elfogadott településszerkezeti törvény már az eljárási szabályokat is tartalmazza: vizsgálni kell a település népességének alakulását, gazdaságát és infrastruktúráját, intézményeit, szellemi, kulturális és sportéletét, az önkormányzat vagyoni helyzetét és gazdálkodását. A döntés szakmai előkészítése a tárca feladata, a pályázatokat azonban a tudományos élet reprezentánsaiból és az önkormányzati érdekszövetségek képviselőiből álló bizottság is minősíti. A belügyminiszter e testület állásfoglalása alapján terjeszti javaslatait a köztársasági elnök elé. Részletesen kell indokolnia azt is, ha a pályázat elutasítását indítványozza: erről az érintett településeket is tájékoztatják. A pályázatokat az új törvény szerint január végéig kell benyújtani, most azonban kivételesen március 31-e volt a határidő. A kérelmek szakmai értékelése április végéig befejeződik, május második felében pedig a bizottság is állást foglal majd a várossá nyilvánításról. A belügyminiszter még májusban beterjeszti a javaslatokat a köztársasági elnöknek, aki június 30-ig határoz.

A városi cím elsősorban rangot jelent, nem feltétlenül jár a település bevételeinek azonnali növekedésével – fogalmazott a belügyi tárca egyik illetékese. Az állami támogatás növekedésére csak azok a községek számíthatnak, amelyeknél a személyi jövedelemadó és az iparűzési adó figyelembevételével számított adóerő egy főre vetítve nem éri el az évi 16 és fél ezer forintot; ebben az esetben a várossá nyilvánítást követően kiegészítés jár ugyanis. A községeknél 12 és fél ezer forint a határ, így kevésbé tehetős települések lakosonként akár négyezer forintot is nyerhetnek. Ahol viszont magasabbak az adóbevételek, ott nem jár a kompenzáció, viszont megvonják a községeknek alanyi jogon biztosított évi kétmilliós támogatást. L. L. K.

Hárman esélyesek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

a városi címre Pest megyében jelenleg húsz város van.

Elképzelhető, hogy a közeljövőben újabbak kapják meg a rangosabb közigazgatási címet, hiszen az idén három nagyközség, Göd, Tura és Veresegyház pályázott arra, hogy településüket várossá nyilvánítsák. A kérelmek elbírálása után a végső döntést az államfő hozza meg. Göd nem először pályázik a városi címért.
Szegedi Sándor azonban most nagyobb esélyeket lát a sikerre, hiszen tornacsarnokot építenek, új vállalkozások jöttek létre, egy áruház is felépült, bővítették az egyik iskolát, és négy kilóméter hosszon épült a csatorna a közelmúltban. Prém András
A fenti írásokat a Népszabadság április 19. és 23-iki számából a szerzők hozzájárulásával vettük át.

A Gödi Lokálpatrióták Egyesülete 12/1998/E.sz. előterjesztése a Gödi Önkormányzat testületi ülésére

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tárgy: Határozati javaslat, az alsógödi egészségház háziorvosi rendelőinek kibővítésére az ANTSZ előírásainak megfelelően

Tisztelt képviselő-testület! Tisztelt polgármester úr!

A települési önkormányzatokról szóló alaptörvény előírja a lakosság egészségügyi alapellátás kötelezően megfelelő szintű ellátását. Az ANTSZ Pest Megyei Szervezete felhívta a Gödi Önkormányzat figyelmét arra, hogy az alsógödi Egészségházban működő két háziorvosi rendelő nem felel meg a vonatkozó előírásoknak. Történetesen arról van szó, hogy a betegnek biztosítani kell a háziorvosával történő négyszemközti kapcsolat lehetőségét egy úgynevezett vizsgáló helyiségben. Mindezeken túlmenően úgy érzem, hogy a meglévő rendelői kialakítás már nem felel meg sem a beteg sem a háziorvos jogos elvárásainak. A felsőgödi egészségházban és a Cserfa-utcai rendelőben örvendetes módon megoldódtak a helyiség problémák, így most a Pesti úton kell végrehajtani ugyanezen feladatot.
A bővítés építészeti megoldására elkészült a költségbecslésre is alkalmas előterv, így nincs akadálya az ajánlatok bekérésének. Meggyőződésem, hogy egyik képviselőtársamban sem merül fel kétség az ügy halaszthatatlansága tekintetében, tudva azt is, hogy a jelenlegi működésre az ANTSZ főorvosa csak ideiglenes engedélyt adott.
A bővítés mindenképpen a Nagyközség vagyonát gyarapítja, így a megvalósulás fedezetét az 1998. évi pénzmaradványból, illetve az 1999. évi vagyonértékesítésekből vagy ezek kombinációjából látom biztosítottnak.

Határozati javaslat:

Hantos László képviselő

Válasz az interpellációra
Fizikai közérzetjavítás a Pesti úti Night Club-ban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Előző számunkban közzétettük Mikesy György és dr. Faragó László – a Nagyközség Önkormányzatához írásban benyújtott – interpellációjának rövidített változatát.

A képviselők a Pesti út 38. alatt működő Exkluzív Night Club üzemeltetésével kapcsolatban tettek fel kérdéseket.

A választ írásban kapták meg Szinay József jegyzőtől, aki a Gödi Körképet is tájékoztatta a nyilvánosságra hozható adatokról.

– Milyen szolgáltatást nyújtanak az „Exkluzív Night Glub”- ban?
A vállalkozó, kereskedelmi és vendéglátó ipari tevékenységre kiterjedő működési engedélyt kért és kapott a gödi Polgármesteri Hivataltól, melynek értelmében étterem nélküli panziót (egyedi, műszakilag egy egységet alkotó kereskedelmi szálláshely, amely szállást, ellátást pl. minibár, reggeliztetést és ehhez kapcsolódó szolgáltatást nyújt a vendégek részére, és panzió osztályba sorolták be) üzemeltethet. Ezen kívül, zenés szórakozóhely – ahol különböző szeszes és szeszmentes italok értékesítése palackozva és kimérve, étel, élő- és gépzene szolgáltatás, műsor (mulató, varieté, bár, diszkó) – működtetésére is engedélyt kapott.

– Kik adták ki az engedélyt az ilyen jellegű vállalkozásra, illetve szolgáltatásra?
A fenti üzletkörök jegyzői hatáskörbe tartoznak, a fizikai közérzetet javító szolgáltatás végzéséhez az ÁNTSZ adja ki a szakhatósági hozzájárulást.

– Ki a tulajdonos? Kik működtetik? Kik az alkalmazottak?
– kérdésekre adott válasz nyilvánosságra hozatalát a személyes adatok védelméről szóló törvény nem teszi lehetővé.

– Melyik időszakra terjed ki az üzemeltetési idő?
A hivatalunkhoz bejelentett nyitvatartási idő 20-05 óráig tart. Az Exkluzív Night Klub működésével kapcsolatban hivatalunkhoz lakossági panasz nem érkezett.

Mint dr. Vörös Józseftől, a Dunakeszi-Fót-Göd körzet tiszti főorvosától lapunk megtudta, a gödi Night Klub üzemeltetői először ez év január 27-én panzió és bár működtetéséhez, március 2-án pedig frissítő masszázs végzéséhez kértek szakhatósági hozzájárulást.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a szakhatósági vélemény kiadása előtt azt vizsgálja, hogy a kért tevékenységhez a jogszabályban előírt feltételek biztosítottak-e.
Jelen esetben azt, hogy a fizikai közérzetet javító szolgáltatáshoz, például frissítő masszázs-hoz tiszta textília és meleg vízben történő kézmosási lehetőség rendelkezésre áll-e. A közegészségügyi feltételek rendben találtattak.

Nem téved el az idegen

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A 2-es főút, azaz a Pesti út mentén nemrég praktikus táblák jelentek meg, melyhez hasonlókat nagyvárosokban már láthattunk, de a gödi szemnek most még újdonság. A különböző utcákat és intézményeket kék alapon sárga betűkkel jelző, barna keretbe foglalt táblák kölcsönöznek egyfajta rangot és eleganciát, s nem utolsósorban hasznosságuk megkérdőjelezhetetlen. Göd az a község, ahol nem feltétlenül tudja mindenki, mely utca merre található, a magas lélekszám és a nagy földrajzi kiterjedés jóvoltából.
Szegedi Sándor polgármester szerint az eddigi lakossági visszajelzések mindenképpen pozitívak, de gyorsan leszögezi: már előbb kellett volna megtenni ezt a lépést. S nem is elsősorban a helyiek számára hasznos a táblák jelenléte, hanem az idelátogatók vagy átutazók számára informatívak.
Egy ilyen keretbe 3-5 feliratos jelzőtábla fér bele, tartalékhelyek is vannak, azaz bővíthető, ha bármilyen újdonságot kell jelölni, pl. az aktualitásoknál maradva, egy épülő tornacsarnokot.
Egy komplett, több feliratot tartalmazó, keretbe foglalt tábla 18 000 forintot kóstál. A polgármester tervei szerint az új tájékoztatási forma a főutat teljes hosszában szegélyezi majd, később a község belsejében a közlekedési csomópontokon is megjelennek. A főút más tekintetben is megújul. Eltakarításra kerül minden szemet bántó, nagyobb méretű hulladék, így pl. a kidobott, 15-20 éves mosógépek, egyéb háztartási eszközök, vagyis rend lesz a község leginkább szem előtt lévő szakaszán.
Felújításra kerülnek az utcanévtáblák is. A határidő június 30., ekkora kerülnek fel új, számozással ellátott utcanevek. Kép és szöveg: Forgács Péter

Önkormányzati tájékoztató

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Nagyközség Önkormányzatának helyi környezetvédelmi rendelete értelmében

Göd Nagyközség Önkormányzata

TŰZGYÚJTÁSI TILALOM

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása az erdőkre vonatkozó országos tűzgyújtási tilalom elrendeléséről. Az utóbbi időben a csapadékmentes időjárás, valamint az emberi felelőtlenség következtében jelentősen megnőtt az avar, és az erdőtüzek száma. A további tűzesetek megelőzése érdekében az ország teljes területén lévő erdőkben és az erdőterültek határától 200 méteren belül – a kijelölt tűzrakó helyen is – valamint a közút és vasút menti fásításokban mindennemű parlag és gazégetést is 1999. április 10-től átmeneti időre tilos.

Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Felhívjuk továbbá az erdőben kirándulókat, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy égő dohányneműt eldobni nem szabad, azt minden esetben gondosan el kel oltani. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedik a minisztérium.

A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság felhívása a növényi hulladék égetéssel kapcsolatban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kiskertekben:

  1. A növényi hulladék égetés csak úgy végezhető, hogy környezetére (épület, éghető anyagok stb.) tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.
  2. Az égetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámokat, oltóanyagot (pl. víz) biztosítani kell.
  3. A tüzet tilos őrizetlenül hagyni, veszély esetén vagy ha a tűzre nincs szükség azt azonnal el kell oltani.
  4. Az égetés befejeztével a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást – vízzel, földtakarással stb. – meg kell szüntetni.

Mezőgazdasági területen:

  1. A tervbe vett égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak be kell jelenteni.
  2. A növényi hulladék égetés csak úgy végezhető, hogy környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. (Erős szél esetén égetés nem folytatható!)
  3. Az érintett szakaszokat az égetés megkezdése előtt legalább 3 méter szélességben körül kell szántani.
  4. Az égetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni.
  5. A növényi hulladék égetés célját szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos és veszély esetén vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani. Az égetés befejezése után a helyszínt át kell vizsgálni és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. – meg kell szüntetni.

Azon személyek ellen aki a növényi hulladék égetésével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat nem tartja be, szabálysértési eljárást kezdeményezünk. Szakszik Ákos tűzoltó őrnagy, tűzoltóparancsnok

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. március-április hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Sok boldogságot kívánunk!

1999. március-április hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják őszinte részvétünket!

Keze nyomán dallamok csendülnek fel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Édesanyjánál Felsőgödön pihen meg hétvégeken Kiss Orsolya, aki aprólékos, precíz munkájával Budapesten teszi ismét használhatóvá a meghibásodott hangszereket. Szép hazánkban igazán ritkaság, hogy egy fiatal leány ezt a nehéz, és minden vonatkozásban ritkaságszámba menő mesterséget választja hivatásául.

– Mikor kezdett érdeklődni a hangszerek iránt? – faggatom
– Négy éves koromban már hegedű volt a kezemben és pengettem a húrokat.
– Játszik valamilyen hangszeren?
– Igen. A Szent István király Ifjúsági Szinfónikus zenekar tagja vagyok és hangszerem – természetesen a hegedű.
– Úgy tudom hangszereket reparál.
– Igaz. Vonós hangszereket restaurálok, javítok. Hegedűket, csellókat. A csellókkal foglalkozom legszívesebben.
– Hol szerezte ehhez a nehéz szakmához a gyakorlatot?
– Érettségi után elvégeztem a két éves faipari szakmunkás képző iskolát, ahol a jelenlegi munkámnál használt faanyaggal ismerkedtem meg.
– És a szándék, a rátermettség és a munkakedv mellett hogy ötvöződött mindez mesteri munkává?
– Sydneyben közel egy évig egy kiváló restaurátor tanítványa voltam, akinek munkáját, tudását Európában is sok helyen Magyarországon is ismerik. Így jutottam ki és lettem 1995-96-ban a mester szorgalmas tanítványa.
– Milyen faanyagokkal találkozik munkája során?
– Fenyő, jávorfa és importált ébenfával. Orsolya elmondta, hogy munkáját többnyire Budapesten végzi, de külföldön Ausztriában, Svájcban is dolgozott, ottani meghívásra.
– Munkáját önállóan végzi?
– Igen. Tréfásan talán úgy is fogalmazhatnék, hogy szinte vállalkozó szinten.
– Mindez amit hallottunk nagyszerű fényképe egy fiatal „iparosnak”, de élete további célkitűzése mi lehet?
– Elsősorban saját műhely létrehozása, ahol vonós hangszereket szándékozom restaurálni, javítani majd készíteni. Mindezt amit most csinálok szeretném kibővíteni.
– És mi kell ennek az elhatározásnak a végrehajtásához?
– Bátorság. És mosolyog. Meggyőződésem, hogy a bátorsághoz szükséges erőt Kiss Orsolya már a fejében és dolgos karjaiban hordja. (Balassa Tibor)

KÖLTÉSZET NAPJA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesülete Gödi Szervezete április 11-én rendezte a Költészet Napját az Ady Klubban.
A műsorban fellépett a Pro Musica vegyes kórus Mácsainé Rátki Ilona vezetésével, László Mária versmondó, Németh Viktória népdal énekes és Kovács Géza zenész-zeneszerző.

E sorok írója a vendégek köszöntésén és konferálásán kívül saját verseinek tolmácsolásával is bemutatkozott. A műsorban elhangzottak József Attila, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Vörösmarty Mihály, Babits Mihály és Galambos Pál versei.
Kár, hogy a színvonalas rendezvényen csak kevesen vettek részt. A műsor után az egyesület megvendégelte a résztvevőket.
A műsort előbb be kellett fejezni, mert a következő rendezvényre – Jehova Tanúi Istentisztelet – át kellett adni a termet, de erről a Művelődési Ház vezetése korábban nem tájékoztatta a rendezvény szervezőit. Antal György Bálint

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Magyarország története a XX. században

Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században című művét a napokban jelentette meg az Osiris kiadó.

A Gödön élő történésszel április 26-án a Kossuth Rádió Reggeli Krónika című műsorában hangzott el Fekete Edit interjúja, melyet az újságírónő hozzájárulásával és a szerző kiegészítéseivel adunk közre.

– Romsics Ignác nyolc fejezetben írta meg a huszadik század történetét – száz évet.
– A korszakok különbözőek. Vannak 25-30 vagy 35 éves, nyugodtabb, konszolidáltabb korszakok és vannak rövid, átmeneti, kaotikusabb forradalmi időszakok. Utóbbiakat, például 1956 történetét külön fejezetben mutatom be.
– Miért a monarchiával kezdi a huszadik század történetét?
– Az egyszerű válasz erre az, hogy azért mert, a monarchia 1918-ban bomlott fel, tehát a 20. századot nem lehet nem a Monarchiával kezdeni. A valódi válasz azonban az, hogy mindaz, amivel a huszadik században a magyar társadalom, a szellemi élet egészen napjainkig vívódik, az a XIX. század végi, XX. század eleji Magyarországban már benne van. Ha tehát meg akarjuk ezeket a ma is velünk élő problémákat érteni, akkor a gyökerekhez kell visszanyúlni, legalább a század elejéig. Öt nagy feszültségforrást azonosítottam a XX. század elején. Az egyik például az államforma és az államfő kérdése. Sok mindenen átment Magyarország a huszadik században, de az államfőválasztás még ma is egy probléma. Nézze meg az agrárkérdést: többször volt földreform és ellenföldreform. Amennyire látom, a magyar agrárügy ma is egy probléma és az lesz a jövőben is, annak ellenére, hogy a parasztság ma már csak néhány százalékát teszi ki az ország lakosságának. Ha a politikai demokrácia kérdését nézzük, ami egy további megoldásra váró gond volt a századelőn, szintén napjainkig nyúlnak a szálak. Vagy talán ma nem arról cikkeznek az újságokban, hogy a politikai demokrácia érvényesül-e, s ha igen, mennyiben érvényesül, s hogyan kéne érvényesülnie? Én úgy látom tehát, hogy néhány nagy probléma az egész 20. századi magyar történelmet végigkísérte.
– Kiválasztotta az oktatáskultúra bemutatását külön és ezt meg is indokolta, azt írja, hogy sokkal többet árul el egy adott korról, mint bármi más. Olvasni is lehet, hogy a középiskolai tanárok szintje a két világháború között magasabb volt, mint a jelenlegi amerikai tanárok szintje.
– Egészen pontosan, ez a megállapítás a Monarchia végére vonatkozik, de azért vonatkoztatható a két világháború közötti időszakra is. A két világháború között és azt megelőzően elitoktatás folyt; a középiskola az elitképzésnek volt az alapja. Ma a középiskola egyre inkább a tömegképzésnek egy fontos intézménye. Elkerülhetetlen tehát a színvonalcsökkenés. De ezzel együtt a magyar középiskola ma is a világ jobb középiskolái közé tartozik és összehasonlíthatatlanul jobb, mint az amerikai. Nem mondanám el ugyanezt az egyetemeinkről és a főiskoláinkról. Nézzük meg a Horthy korszakot; a 25 év alatt két karakteres kultuszminiszter volt. Kormányok jöttek, kormányok mentek, de Klebersberg Kunó és Hóman Bálint is tíz évig kultuszminiszter volt. Tíz év alatt lehet tudomány- és oktatáspolitikát csinálni. Ha megnézzük a rendszerváltás óta eltelt időszakot, akkor azt látjuk, hogy a kormányok négyévente váltják egymást, a kultuszminiszterek pedig kétévente. Ez túl rövid idő koncepcionális ügyek megvalósításához.
– Az Ön könyvéből az olvasható ki, a legkárosabb időszaknak a Rákosi korszakot tartja a huszadik századi magyar történelemben.
– Igen, de szeretném hozzátenni, hogy az átlag magyarnak is ez a véleménye. A Ferge Zsuzsa által végzett szociológiai felmérések szerint ugyanis a 90-es évek elején, amikor pontozták ezeket a különböző időszakokat, akkor a legkevesebb pontot a Rákosi korszak kapta, kevesebbet, mint a Horthy korszak, és kevesebbet az összes többinél. Én egyetértek ezzel a vélekedéssel.
– A Kádár-korszak megítélése a magyar fejlődésben hol helyezhető el?
– Ha politikailag nézzük, a politikai rendszer lényegét, akkor kétségkívül diktatúra volt, ámbár nem olyan elnyomó, mint Rákosié. Ha más oldalról nézem, a gazdaságpolitikát, szociálpolitikát, amiben szintén nagyon sok káros dolog történt, akkor el kell ismerni, hogy a hetvenes évek elejére, közepére, Magyarország az egy főre jutó nemzeti jövedelem szempontjából legközelebb jutott huszadik századi története során az európai átlaghoz. Mindenféle mutatóból ez derül ki.
– Miért választott ki három személyiséget, akit kiemelt. Kettő nekem hiányzik. Szerepel a könyvben Horthy, Rákosi, Kádár, - ugye ők egy-egy korszakot jelölnek, Nagy Imréről és Bethlenről csak ír.
– Igen. Elfogultsággal nem igen vádolhatnak, legalábbis negatív elfogultsággal, hiszen ami Bethlent illeti, őt a XX. századi magyar politika tényleg kiemelkedő alakjának tartom. De a helyzet mégis az, hogy Horthy volt 25 éven keresztül az államfő, Bethlen pedig tíz éven keresztül volt miniszterelnök. Nagy Imre pedig bármennyire is egy etikus kommunistává, majd később egy nemzeti politikussá vált, nem hagyott olyan nyomot a magyar történelemben, mint Kádár vagy Rákosi, ami nagy baj, mert ha hagyott volna, akkor valószínűleg jobb lett volna. Ám az az igazság, hogy Nagy Imre igazán cselekvő helyzetbe nagyon rövid időre került és a kísérlet, mint tudjuk elbukott.

150 éve történt, májusban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Csodálatos volt az április, de baljós esemény történt a végén. Damjanich tábornok, az addig legsikeresebb seregvezényző, április 28-án, délután négy órakor befogatott újonnan vásárolt hintójába, hogy kipróbálja a kocsit és a lovakat, miután Debrecenbe vezényelték és készült az útra. A zegzúgos komáromi sáncok között hajtva, a lovak egy mély árok felé ragadták, mire Damjanich kiugrott a kocsiból, de a lába a kerék küllői közé került és boka felett ketté tört. Ettől kezdve negyed éven át betegágyból zsörtölödve-szitkozódva figyelte a hadieseményeket, Buda céltalanul dicső ostromát, a nyári zűrzavart.
Megkezdődött a tábornoki kar kettéválása. Görgey-hívőkre és az áprilisi Függetlenségi Nyilatkozathoz hű forradalmárok táborára. Erősödött a gyanakvás Görgey magatartása miatt. Nagy Sándor József tábornok híres mondása figyelmeztette Görgeyt: „Ha Caesar diktátori hatalomra törne, mellőle egy Brutus sem hiányoznék.” Ugyanakkor mind Erdélyben, mind Komáromban megerősödött a szélsőbaloldali radikális politikai tevékenység is.
Éppen két héttel a Habsburgok trónfosztása után, május elsején jelentette Kossuth a nemzetgyűlésnek a miniszterek kinevezését: belügyminiszterré, egyben miniszterelnökké Szemere Bertalant, külügyminiszterré gróf Batthyány Kázmért, pénzügyminiszterré Duschek Frigyest, közlekedési miniszterré Csányi Lászlót, vallás- és közoktatási miniszterré Horváth Mihályt, igazságügyminiszterré Vukovics Sebőt nevezte ki.
A kereskedelmi tárcát ideiglenesen a külügyminiszter kapja. A hadügyminiszter kinevezését későbbre ígéri. És később kinevezi Görgeyt, talán azért, hogy a hatalmat jelentő hadsereg éléről eltávolítsa. Minden esetre Görgey maradt katonái között.
A miniszter feladatait május 4-től május 28-ig Klapka látta el, mint miniszterhelyettes, komáromi parancsnokká való kinevezéséig.
Ő mondta később: „Komárom felmentése után Magyarország sorsa Görgey kezében volt.
Két út vezetett a rejtelmes jövőbe. Egyik a végelhatározáshoz: az ódon császárvárosba, a másik a mulasztások és zavarok tömkelegébe: Budához. Görgey az utóbbit választotta és ezzel megtörtént az első lépés a bukáshoz.
Welden, az új osztrák főparancsnok Jellasich bánt seregével a Duna mentén dél felé vezényelte, hogy a rácok között szítsa fel újra az ellenállást, ő maga a sereg nagyobbik részével nyugat felé távozott Pestről, de otthagyta a budai várban – amelyet fél év alatt jól megerősítettek – Hentzi tábornokot 3500 katonával és 198 ágyúval. Budavár ostroma május 4-től 21-ig tartott. Mint ideiglenes hadügyminiszter, Klapka már 7-én kérte Görgeyt, hagyjon fel az ostrommal, de hiába.
Közben Hentzi rommá ágyúzta Pestet. Május 9-én a Trattner-Károlyi palota lángba borult. A Redoute, vele együtt a nemzetgyűlési terem, a Fehérhajó szálló, a Brunszvik és Boskowitz palota lett a gyújtó és romboló lövedékek áldozata. Május 13-a volt a lakosság számára a megpróbáltatások szörnyű éjjele.
A „Pester Zeitung” írta: „Este 7 órakor a szörnyeteg ismét pusztítani kezdte a várost tűzokádóival. A rombolás írtóztató. A Lipóttemplomból csak a falak merednek az égnek, órája a végzetek óráját mutatja. A szép vásártér romokban hever. A legszebb házak, így az Ürményi ház, a lángok martaléka. Most, amikor e sorokat írjuk, sötét füstfelhők gomolyognak városunk felett és viszik a magasba a nép átkát. Leégtek a nevezetesebb épületek közül: az Angol királynő szálló, Emerling fogadója, az Ürményi, a Derra, a Rozenfeld-házak az új piacon, az ideiglenes német színház, a Redout, a Lipót templom. A Nemzeti Kaszinó Duna felőli oldalán 67 belövés volt. A lövések iránya a Sebestyén tértől az Újépületig, hosszában pedig a Teréz templomig volt. Ami itt épület állt, mind megsérült.” Ezért döntött így Görgey: „Legszentebb kötelességem a fővárost az ily, minden emberségből kivetkőzött ellenségtől megszabadítani.”
Az utolsó roham 21-én reggel 3-kor, még sötétben kezdődött és 5 órakor már fenn lobogott a magyar nemzeti trikolor a várfalon. A magyar halottak és sebesültek száma 1022, osztrák részről 1125. A hadizsákmány 198 ágyú, 500 lőfegyver, 1400 mázsa lőpor. Kossuth 22-én altábornagygyá léptette elő Görgeyt. Welden azt mondta: „Sohasem hittem volna, hogy Görgey üldözésünk helyett egy kőhalmaz ellen fog viaskodni.” Valóban, csaknem egy teljes hónap elveszett. Ugyanakkor már jött a híre a várható orosz offenzívának.
A magyar kormány tagjai május 18-án elhatározó tanácsra gyűltek össze. „Egyre nagyobb a valószínűsége – kezdte Szemere miniszterelnök –, hogy nemcsak az osztrákokkal kell újra megbírkóznunk, hanem az oroszokkal is. Itt a legfőbb ideje, hogy a népet minden eshetőségre felkészítsük. Kongassuk meg a vészharangot, hírdessünk keresztes háborút.” Mégis, még május közepén jól álltak dolgaink. Az ausztriai ház közel állt ahhoz, hogy két, három vagy ki tudja hány tűz közé szoruljon. Északon a drezdai forradalom, nyugaton a badeni felkelés, Itáliában megújuló harcok, Velence makacs függetlensége, Galíciában nyugtalanság és a honvéd sereg már Győrben van. Ferenc József elérkezettnek látta az időt, hogy Varsóba zarándolkoljon és a cártól segítséget kérjen.
Május 21-én meg is állapodtak az intervencióban és Ferenc József kezet csókolt a cárnak. A cár elrendeli a mozgósítást és június közepén útnak fog indulni 259832 katona és 812 ágyú. „Egy forrdalmat csak nagy erővel lehet letiporni”, mondta I. Miklós, minden oroszok cárja. Gróf Nesselrode orosz kancellár levélben tájékoztatta az orosz nagyköveteket: „Magyarország felkelése annyira előrehaladt és olyatén fejleményű, hogy Oroszország nem maradhat tovább annak tétlen szemlélője. A magyar lázadás Lengyelországban szervezendő felkelés alapjául is szolgálhat.” Megindult a magyar külügyi tevékenység is. Erről majd júniusban.
De valami ide kívánkozik. A debreceni kormány megbízásából Nemeskéri Kiss Miklós honvéd ezredes megkezdi tárgyalásait a bádeni csapatok, a Velencei Köztársaság és a magyar honvédség stratégiai összehangolására.
Hogy hogyan jutott át az ellenséges Ausztrián, arról Gyüre János számolt be az egyik Gödi Almanachban.
Ekkor írta Petőfi: „Te vagy hazám, most a világ vezére, Mily nagy szerep, milyen lelkesítő!” Bátorfi József

Gödről a gödieknek Gondolatok a „Gödi Körkép”-ről

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Évek óta lelkes olvasója vagyok lapjuknak, melyet egyrészt félig meddig szakemberként, másrészt Göd iránt elkötelezett (szintén félig meddig) lakos szemszögéből nézve mindig kritikusan böngészek. Ráadásul egy – Gödhöz hasonló jellegű és nagyságú – bajor nagyközségben gyakran megfordulva sokszor kezembe kerültek az ottani helyi lapok, így a kritikus szemléletemhez még a jó összehasonlítási alappal megerősített igényesség is hozzájárult.

Az utóbbi pár hónapban a lap óriási változáson ment keresztül, s végre-valahára azt a szerepet tölti be, amiért eredetileg létrehozták és amit mi olvasók, gödiek elvárunk tőle. Miként azt Budapesten a MÚOSZ székházában márciusban rendezett összejövetelen leszögezték: „Nem kell a településen kívüli élet, a politika friss híreivel szolgálni és a bulvársajtó szerepét sem tisztje magára vállalni. Legfontosabb feladata a hiteles tájékoztatás a helyi eseményekről és a lakosság életet érintő kérdésekről”. Nos, ezt a célt a merőben új arculatú Gödi Körkép végre-valahára maradéktalanul betölti. Szerencsére elmúltak azok (a nem is olyan régi...) idők, amikor országos lapokból átvett „érdekességek” szemlézésével, kozmetikai tanácsadással stb. töltötték meg a lapot. Ezek igen érdekesek voltak, csak épp nem egy helyi lap hasábjaira kívánkoztak.

Ha belelapozunk a mostani számokba, megnyugvással tapasztalhatjuk, hogy minden téma Gödről szól, az községünk életével, gondjaival, feladataival kapcsolatos. Talán Göd történetéről több írást kellene hozni (főleg a lelkes „lokálpatrióta”, Bátorfi József tollából) és esetleg elhagyni egyes gödi lakosok külföldi útjairól írt élménybeszámolóit. Ez utóbbiak igen érdekesek, csak épp nem Gödről szólnak.

Esetleg itteni országos hírű személyekről lehetne egy sorozatot indítani, hisz olyan keveset tudunk községünk nevezetes lakóiról, életéről. Jó ötlet, hogy ami most legjobban foglalkoztat minket: „Város legyünk avagy maradjunk „csak” nagyközség” téma körül számos érdekes (sokszor ellentétes szemléletű) cikk csoportosul.
Vannak viszont olyan „kényes” témák, melyek közlésében bizonyára a szerkesztőség keze nem szabad, s így az ilyen hiányolt témákról várt írások elmaradásáért legkevésbé a szerkesztőséget okolhatjuk. Az olvasók népes táborának szürke tagjaként az új felállású szerkesztőségnek munkájában sok sikert szeretnék kívánni, hogy lapjukban – a mostani számokhoz hasonlóan – minél több érdekes gödi (de csakis gödi...) vonatkozású „cikkel, közleménnyel” beszámolóval találkozhassunk.
Biztos vagyok benne, hogy az ilyen – valóban Gödre orientált témaválasztású és jó áttekinthetőségű – lap olvasóinak tábora rohamosan nőni fog és mind többen lesznek (leszünk), akik az aktuális helyi témákra a Szerkesztőségnek küldött írásaikkal is fognak reagálni, illetve a lapban eddig nem közölt helyi problémákra, eseményekre hívják majd fel a figyelmet – olvasói levelek formájában.

Mert nemcsak az érdekes, amit a szakavatott szerkesztők írnak, hanem a helyi gondokra mindig érzékenyen reagáló helybeliek, s egyáltalán mindazok, akiknek szívügye Göd sorsa, jelene és jövője. Dr. Kölcsei Tamás

Rendőrségünk betörőket fogott

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Thuróczy András rendőr százados őrsparancsnok tájékoztatása alapján közöljük, hogy március 9-én az éjszakai órákban P. F., G. I. és I. J. tápiószelei lakosok behatoltak a Göd Tsz. parkban található irodaépületbe, ahonnan több milliós értéket próbáltak eltulajdonítani. A Bod-Reflex 98 Vagyonvédelmi Kft. alkalmazottainak segítségével nevezettek a helyszínen elfogásra kerültek, majd velük szemben a szükséges eljárási cselekmények megtörténtek. Mivel a náluk lévő eszközök, illetve felszerelés alapján gyanítható volt, hogy már több esetben követtek el hasonló jellegű bűncselekményt, ezért mindhárom személyt a Dunakeszi Városi Ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte. Az eddig lefolytatott nyomozati cselekmények során bebizonyosodott, hogy nevezettek több megye területén követtek el nagymértékű vagyon elleni bűncselekményeket.

A Gödi Rendőrőrs nyomozócsoportja az eltelt időszakban több vagyon elleni bűncselekmény elkövetői körének felderítését végrehajtotta. A nyomozás jelenlegi szakaszában azonban célszerűségi okokból jelenleg nem kívánatos tájékoztatást adni. Amennyiben a rendelkezésre álló információk alapján a fenti bűnelkövetői körök eljárás alá vonása megtörténik, úgy az elért eredményekről május hónapban természetesen tájékoztatást adtak. A helyi rendőrörs az eltelt hónapban ismételten több esetben tartott közbiztonsági, illetve közlekedésrendészeti akciót, melynek során átfogó ellenőrzéseket hajtottunk végre Göd területén.

Rangos kiállítás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nyolc gödi művész elhatározta, hogy műveiket, legjobb alkotásaikat bemutatják Göd művészetek iránt fogékony közönségének. A meghívott szemlélőnek szubjektív joga, hogy tetszése szerint értékelje a műveket. A kiállítók kivétel nélkül nyíltszíni tapsot érdemelnek bemutatott műveikért.
Nagy kár, hogy nem állt rendelkezésre mikrofon, mert a zsúfolt teremben nem minden sarokba értek el Ráksi Katalin kiállítást megnyitó szavai, melyekből ezúttal adunk közre néhányat. „Azok az igazi koldusok, akik a művészetet nem tudják élvezni, mert az éhezőknek ételt lehet adni, a hajléktalannak hajlékot, de akinek a lelke üres, azon nem segíthet senki. Az lelkében hajléktalanul, dideregve, éhezve járhat az élet után, az idők végezetéig”.

– A gondolat – talán nem is gondolnánk – Rippl Rónai József vasutas öccsétől, Ödöntől származik, aki a festő francia élettársa mellett, az egyetlen valódi társ, értő és biztos pont volt a művész életében. De miután nem Rippl Rónai kiállítására kaptunk meghívót, hanem a gödi kultúrszomjasakéra, szóljunk a múzsák e nyolc kegyeltjéről, akik magukról azt mondják: ki ilyen képeket fest, ki olyan képeket fest, van aki amolyan képeket fest – Andrea kerámia szobrokat készít. Ami összeköti őket az Göd. Jobbára „bevándorlók”, mint azt hiszem sokan közülünk, ám nekik annyival könnyebb a dolguk, hogy a község iránti szeretetüket is képesek vászonra vinni. Ők nyolcan, azok között voltak akik egy évvel ezelőtt a franciaországi Marignonban együtt képviselték a gödieket. A testvérvárosi látogatás során barátságot kötöttek. A barátság – egyéni stílust és művészeti hitvallást nem befolyásoló – alkotóközösséggé kovácsolódott, melynek néhány bizonyítéka most itt látható.
A Gödény, kultúrszomjas embercsoport kiállításának házigazdája, Pánczél Zoltán, aki amikor nem fest, „civilben” a Honvédség Oktatási és Konferencia Központjának, népszerűbb nevén, a Csapatpihenőnek a parancsnoka. Csak dicsérni lehet jószándékát, amellyel idecsalogatta művészbarátait és a galérián méltó helyet biztosított alkotásaiknak. Kitűnő alkalom kínálkozik itt más művészeknek is, hogy bemutassák munkáikat. Ebben a házban mindig mozgás van, sok látogató megfordulhat a jelenlegi és a leendő tárlatokon. Szabadjon a válogatás jogával élni és néhány művet kiragadni a sok értékes és örömöt kiváltó anyagból.
Mág Tamás Nagyvárad című festményéről azt írhatom, hogy bár én sajnos nem jutottam el Nagyváradra, a kép láttán nem kellene-e érdeklődnöm, hogy Váradon mit hol találok meg.
Nagyon tetszett Pánczél Zoltán impozáns erdei sétára invitáló képe, azon tűnődtem, hol találnék a képen egy nyitott kaput, amelyen átlépve a hangulatos erdei sétányon hallgathatnám a madarak trillázását.
Szente Mónika csodálatos seccoi tüllfüggöny finomságúak.
Győrffy Anikó alázattal és imádságos lélekkel festette gyönyörű ikonjait.

És kedves Vertel Andrea! Ön már sok idegenben megrendezett kiállításon gyönyörködtette a nézőt és vitte el Göd jóhírét, de ha történetesen Párizsban élne, sor állna művei csodálóiból. Nekem minden kiállított kerámia darabja közül a majmok tetszettek legjobban, nyújtottam is a kezemet, de a dacos öreg majom nem viszonozta baráti jobbomat. Egyszóval aki nem látta még a kiállítást, annak ajánljuk tekintse meg. És még valamit! A kedves vendéglátás abban is megnyilvánult, hogy a látogató éhségét és szomjúságát ropogós pogácsával és fehér- vörös borral enyhíthette. (Balassa)

A kezdet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. április 10-én szombaton hagyományteremtő kirándulást szervezett a gödi Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat.
Az első túra útvonala Göd-Verőce-Magyarkút volt. Nagy izgalommal készültünk a kirándulásra. Sok szeretettel gondolunk vissza arra a kedves fogadtatásra, amiben részünk volt, és köszönjük, hogy Andrea és Évike férjével együtt nagy odaadással foglalkozott a megjelent kis csapattal.
Az idő is nekünk kedvezett, mert csodálatosan sütött a nap és kellemes volt a levegő. Magyarkúton van az Irma forrás, melynek vize éltetően oltotta szomjunkat. A gyerekek nagyon élvezték a felnőttekkel való focizást, a kislányok a nénikkel a koszorú kötést gyakorolták, melynek nagy sikere volt. Kívánunk nagyon sok kirándulást magunknak és a kedves vezetőknek. Nagy Miklósné Tizenhárom lelkes jelentkezővel vágtunk neki hagyományteremtőnek szánt első túránknak. Mintha csak a hirdetés kelt volna életre: jött apuka 2 kislányával, 70 éves nyugdíjas néni a barátnőjével, anyuka ovis kislányával, a barátok Felsőgödről. Verőcéig vonattal mentünk, onnan másfélórás gyaloglás után értünk a magyarkúti pihenő rétre, ahol alig vártuk, hogy ehessünk-ihassunk. Koszorúfonás, focizás, hegymászás tarkította a pihenőt. Mindenről fénykép készült és kirándulás naplót is készítettünk róla. Folytatását az alábbi időpontban tervezzük.

1999. május 30-án vasárnap GYERMEKNAPON kirándulást szervez a gödi Gyermekjóléti- és családsegítő Szolgálat. A túra útvonala: Göd-Vác (külön busz) Vácról Visegrádra hajóval – Visegrádról gyalogtúra a Telgáti rétre, hazafelé Visegrádról Nagymarosra komppal, Nagymaros–Göd (vonattal). Várjuk az első túra résztvevőin kívül családok, gyermekek, egyedülállóak, nyugdíjasok, természetet kedvelők jelentkezését személyesen, vagy telefonon a Szolgálat félfogadási időben. Részletes tájékoztatás május 28-ig folyamatosan. 10 éven felüli gyermekek önállóan is jelentkezhetnek a túrára, a szülőkkel történő személyes megbeszélés alapján.
Címünk: 2131 Göd, Pesti út 81.
Telefon: 27/337–417;
Ügyfélfogadás: Hétfő: 8–12 és 13–17 -ig; Kedd: 8–12-ig; Csütörtök: 8–12-ig és 13–17-ig; Péntek: 8–12-ig

Milyen az igazi magyar kokárda?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gondolom, a kedves olvasó felkapja a fejét a cím láttán és gondolkodás nélkül felel rá: hát persze, hogy piros-fehér-zöld.
Talán felteszi a kérdést is: minek jövök ezzel a kérdéssel? Az elején szeretném leszögezni, hogy nem kis fajsúlyú a kérdés. Amióta az eszemet tudom, mindig érdekel a történelem. Már a magyarországi szovjet szocializmus idején, a ’80-as évek elején a történelmi tárgyú könyveket – többek közt heraldikát (címertan) is – bújva ösztönösen megéreztem, hogy a kokárda kapcsán a magyar nemzeti színekkel valami nem stimmel.
Talán az uralkodó vörös színhez igazították? De akkor észérvekkel nem rendelkeztem. 1991. március tizenötödike óta azonban a „fordított” kokárdát viselem sokak meglepetésére. Az egyik ok a logika volt, mégpedig az első szín mindig a kör közepén van és erre jön a következő többi szín. A másik az, hogy a 1990/91-es tanévben forgalmazott siketek számára készített anyanyelvi tankönyvben már „fordítottan” ábrázolták a magyar kokárdát. Azóta ismerősök és ismeretlenek, barátok és idegenek, rokonok és munkatársak folyamatosan szóvá tették a „tévedésemet”. Az igazamban erősített meg Katona Tamás neves történész, volt országgyűlési képviselőnk gödi beszélgetésünk során (’93-ban) és a márciusi forradalom tavalyi (’98) operaházi ünnepi beszéde során, mikor is rámutatott az ünneplő közönség kokárdáira, hogy fordítva vannak feltűzve (ezt a TV-ben is láthattuk), vagyis középen legyen a piros szín és a peremén a zöld.
Végül arról, ami e cikk megírása vezetett. Idén, március 14-én, a nemzeti ünnepet megelőző napon családommal Esztergomban jártam és ott bukkantam rá a kézzel fogható bizonyítékra. Az utcán járkálva elmentünk az olasz pizzéria előtt. Rögtön szemet szúrt a következő. A reklámozandó zöld-fehér-piros (olasz) színű fagyi gombócok mellett ott büszkélkednek koncentrikus körökben az olasz színek, mégpedig "magyar" kokárda módjára. Természetesen lelógó szalagok nélkül. Tehát ott álltunk és szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a szeretetteim mellén az olasz, az enyémen viszont a magyar kokárda büszkélkedik. Magyarán, a mi magyar kokárdánk a következőképpen épül fel. A legbelső kör a piros, a következő körkörös sáv a fehér, a szélén pedig a zöld. Jó lenne, ha már a 2000. évtől kezdve helyesen tűznénk fel magunkra büszkén a magyar kokárdát. Az ünnepi dekoráció is hasonlóképpen is készüljön! Azt hiszem, hogy ezzel a cikkel hozzájárulok a magyar kokárda méltó tiszteletéhez. Mikesy György

Isaszegi lovastúra

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a TAVASZI HADJÁRAT elnevezésű történelmi és katonai hagyományőrző programsorozatot, melynek isaszegi rendezvényére a Göd-Újtelepi 48-as LOVASTANYA (összeverődött) csapata is elindult. Április 6-án hajnalban, hosszú készülődés után 15 lovas 2 ekhós szekér kíséretében nekivágott a közel 35 kilóméteres távnak, hogy a megemlékezésen és az „Isaszegi csataimitáción” részt vegyenek. A csapat kapitány Tóth József által már előre megtervezett Göd, Fót, Mogyoród, Gödöllő, Kerepes, Isaszeg útvonalon haladt. Az első rövidebb „kényszerpihenőt” Fót környékén tartották, mert egy elég magas domb a szekerek útjában állt. A lovasok erővel segítették fel a lovas kocsikat a dombra. Pár órával később miután áthaladtak Mogyoród utcáin, a helybéliek nagy csodálatára, a Hungaroring felett hosszabb pihenőt tartottak. Itt ki-ki kedve szerint megreggelizett. A 20 perces henyélés után tovább lovagoltak. A lóról illetve szekérről mindenki csodálhatta a mogyoródi tájat és Hungaroring-et. De a Gödöllői-dombság magaslatai ismét megtréfálták a lelkes társaságot. A szekereknek újból segíteni kellett. A több mint hét órás túra után szerencsésen célba ért a lovascsapat. Közvetlen Isaszeg előtt kibontották magyar zászlójukat, hogy a bevonulás még eredetibben hasson. Persze a zászló mellé még odatartozott díszes öltözetük is, amellyel a magyar huszáröltözetre emlékeztek. A városban már rengeteg résztvevő ott volt: a Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület, a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Váci Huszárbandérium, a Történelmi Lovasegyesület továbbá az Európai Katonai Hagyományőrző Szövetséghez tartozó meghívott külföldi alakulatok Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából, Németországból, Romániából és még sokan mások. A felvonulás délután négy órakor kezdődött. Az összes lovas és gyalogos felsorakozott és elindult, hogy részt vegyen a programon. Mielőtt az ünnepség elkezdődött mindenkinek egy kis utcában kellett várakoznia a vezényszóra. Öt óra körül kiértek az isaszegi mezőre, ahol már rengeteg turista és isaszegi várt. Rövid beszéd és néhány kisebb előadás után elkezdődött a csataimitáció, melyben két gödről indult lovas osztrák oldalon vett részt. Először a lovasütközetet lehetett látni amit kicsit később a gyalogosok harca követett. A csata végeredménye történelmünkből már mindenki előtt ismert volt. A magyarok győztek. Bár a lovasaik az osztrák oldalon harcoltak, nem voltak kétségbeesve a vereség miatt. A programok után a mezőn tábort vertek. Mindenki elhelyezkedett, berendezte helyét ahol az éjszakát töltötte. Volt aki a puszta földet, más a szekeret választotta szálláshelyéül. Mindenki kedve szerint válogathatott, és kóstolhatott bele a nomád életbe. Miután a 48-as lovastanya lovasai befejezték a táborverést egy fogadáson vettek részt, melyen rajtuk kívül minden huszáregyesület részt vett. Itt meleg vacsorával és kisebb rendezvénnyel fogadták a résztvevőket. Különböző díjak kiosztására is sor került. A vacsora után mindenki visszament a táborba és nyugovóra tért, hogy a másnapi hazafelé utat kipihenten és lankadatlan lelkesedéssel lovagolja végig. Április 7-én hajnalban ismét útra keltek, hogy megint megtegyék a már ismert 35 kilométeres távot. A késő délutáni órákban a társaság szerencsésen és mindenféle baleset nélkül bevonult Göd-Újtelepre, ahol közösen megünnepelték a sikeres túrát.

Miről írt a GÖDI KÖRKÉP 1989 májusi száma?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Még egyszer a gázprogramról Kétségtelen, hogy a településünkön folyó beruházások közül a gázprogram foglalkoztatja leginkább a lakosságot. Ez jelenleg olyan téma, ami minden összejövetelen, fórumon az érdeklődés középpontjában áll. Ezért is határozta el a tanácstestület, hogy egy átfogó anyagot vitat meg e témában, és döntéseket hoz a további tennivalókról.

Gödi művészek sikere Sok kiváló művész él és alkot községünkben. Egyik kiváló képviselőjük Vertel Andrea keramikus, aki Havas Nellivel közösen az utóbbi években különleges vállalkozásba kezdett. Speciális, kerámia-arcú és kezű, textil testű bábokat terveznek és készítenek. Dunakeszitől Budapestig és Londonig sikeres kiállításokon vettek részt, több alkalommal láthattuk őket a tv-ben is.

Megtalálni a kiutat Mint sokak számára ismeretes, a legutóbbi időkben két új, független, demokratikus politikai szervezet kezdte meg működését községünkben. Először a SZABAD DEMOKRATÁK SZÖVETSÉGE helyi szekciója alakult meg, majd nem sokkal később a MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM gödi csoportja is létrejött. A csoportok jelenleg 20–30 fős tagsággal rendelkeznek. A két szervezet tevékenységét összehangolja, mindenben igyekszik együttműködik, és kapcsolatokat kezdeményeztek a község vezetésével és a helyi pártbizottsággal egyaránt. E kapcsolatfelvétel megtörtént és a független szervezetek közös kezdeményezésére az elmúlt hetekben lezajlott egy községpolitikai fórum előkészítő tárgyalása, majd az érdekeltek meghívása után maga a fórum is. E tárgyalás célja az volt, hogy a község gondjait és a fellelhető hiányosságokat áttekintsük, rendszerezzük és lehetőség szerint ezekből kiutat találjunk.

Emlékműveket a férfiaknak, akik nem önként haltak Javaslom, állítsunk fel egy emlékbizottságot, kérjük fel a felsőgödieket, segítsenek pontos adatokkal, javaslatokkal, hol helyezzük el az emlékművet, kiknek a neve legyen rajta. Hogy legyen hely, ahol a kegyelet virágait elhelyezhetjük, hogy az édesanyák, özvegyek, hadiárvák, testvérek, rokonok megemlékezhessenek azokról a férfiakról, akiket parancsra elszakítottak szeretteiktől, hogy egy értelmetlen háború mártírjaiként – talán idegen földben – nyugodjanak. Ha ilyen emlékmű jár az elhurcolt zsidóknak és az itteni földben nyugvó szovjet katonáknak, úgy érzem, erkölcsi kötelességünk, hogy a mi magyar fiaink is megkapják a végtisztességet!

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Első megmérettetés a kajakosoknál

Mint azt az előző lapban hírül adtuk, kajakosaink április 24-én szombaton Tolnára látogattak a „Tolna Maraton” elnevezésű versenyre. Elég nehezen sikerült a leutazást megszervezni, ezúton is köszönjük azoknak a szülőknek a segítségét, akik feláldozták szombatjukat a gyerekekért. A versenyen 15 magyar egyesület és két külföldi (1 jugoszláv és 1 szlovén) csapat képviseltette magát, így igen erős mezőny gyűlt össze.
A mieink legeredményesebb versenyzője Várnai Zoltán Soma, aki úgy látszik, továbbra is a tavalyi jó formáját hozza.

További eredmények:

Bár az idő nem kedvezett, mégis jó hangulatú, eredményes verseny tapasztalataival jött haza kis csapatunk e gyönyörű vidékről. A gyerekek is belátták, Sinkó Lászlónak – Siminek – igaza van abban, hogy a téli alapozó edzések mennyire fontosak, hiszen azok a gyerekek értek el jobb eredményt, akik rendszeresen vettek részt az edzéseken. Ezzel beindult a versenyszezon, két hét múlva a Hídépítő Kupára, majd május végén a Vidéki Diákolimpiára készül a szakosztály, melyekről majd a későbbiekben adunk hírt.

KÉZILABDA

Nehéz, de szép győzelem A dobogó 3. helyén álló Pilisborosjenő látogatott el április 18-án Gödre, bajnoki mérkőzésre. A hazaiak csapata tisztában volt azzal, hogy az őszi fordulóban győztes Pilisborosjenő Gödön is nehéz ellenfél lesz. Az is volt. Gyors játékosai egymásután indították támadásaikat, s az első gólt is ők lőtték, megszerezve a vezetést. A gödi szurkolók elveszettnek könyvelték el a találkozót. De – szerencsére – nem így a gödi játékosok, akik a szünetben meghallgatva Bagócsi Sándor vezetőedző és az időközben megérkezett Németh András, az FTC országos hírű vezetőedzőjének szakmai tanácsait és eligazítását, a négy gólos hátrányból előbb döntetlenre jöttek fel, majd pazar hajrával négy gólos győzelmet arattak.

Polymix Göd – Pilisborosjenő: 22–18
Az egész csapat becsülettel hajtott, küzdött a győzelemért, mégis ki kell emelni Trammer Éva (kapus) Némethné Zsuzsa és Dankó Andi eredményes játékát. Ismételjük, minden játékos tudása legjavát adta.

Göd ifi – Pilisborosjenő ifi: 20–12 Az ifjúsági csapat gondmentesen itthon tartotta a két pontot és négy ponttal vezet az első helyen. A csapat legjobbjai: Garaba Andrea (kapus) és Drajkó Mónika volt.

Kóka – Göd: 21–23 Idegenben erősen tartalékos felállásban szerezte meg Göd a fontos győzelmet Kókán, a sokat érő két pontot. Az egész csapat kitűnően játszott, de ki kell emelni Madár Nórit aki nyolc dobott góljával vezérenyénisége volt a csapatnak.

Kóka ifi – Göd ifi: 16–15 A jó képességű, a táblázat 3. helyén álló kókai ifi hazai pályán egy gólos győzelmet aratott. Az utolsó tíz másodpercben dobták a győztes gólt. A gödi ifiknek Vácon kell jelenlegi vezető helyüket legalább egy döntetlennel megvédeni. (–bor)

LABDARÚGÁS

Kerepes – GÖDI SE 1–3 (0–0) 200 néző
Gól: Horváth G. 2, Járdi. Gergely – Bálint, Járdi, Tuza – Fenyő, Horváth G., Kispál, Orbán, Bagócsi – Piros, Krasnyánszky. Csere: Laczik, Együd, Mudri.
Már az első félidőben vezetni kellett volna, de Horváth G. és Krasnyánszky helyzete kimaradt. A második félidőre elfáradt a hazai csapat, és Horváth Gábor vezényletével, valamint parádés góljaival eldőlt a három pont sorsa. Jók: Horváth G., Járdi, Orbán

Kerepes ifi – GÖDI SE IFI 0–2 (0–2)
Gól: Végh, Kuska. Gál – Végh, Mórocz, Marton, Lénárt Cs. – Dugó, Kuska, Makka, Kőrös – Bartus, Lénárt A.
Nagyon gyenge első félidő végén sikerült két gólt elérni a csapatunknak. A második félidőben a küzdés és az akarat megfelelő volt, de gól már nem született. Az eredmény idegenben megfelelő, mert a győzelem megvolt, bár a csapat játéka gyengére sikeredett. A játékvezetés kitűnő volt. Jók: Végh, Mórocz. Csere: Orlik, Rosenzweig

Serdülő: GÖDI SE –Nagymaros 0–8 GÖDI SE – Halásztelek 2–1 (1–0) 150 néző.
Gergely – Kispál, Járdi, Orbán, Tuza – Sallai, Mudri, Fenyő, Bagócsi – Krasnyánszky, Piros.
Piros Gábor okos emelésével vezettünk az első félidőben. A második félidőt végig támadta a vendég csapat és a végén a 86. percben egyenlített is. A 92. percben Krasnyánszky gólja hozta meg a várt győzelmet. A játékvezető kitűnően működött közre.

GÖDI SE IFI – Halásztelek Ifi 6–3 (4–1) Gál – Végh, Mórocz, Marton – Lénárt A., Orlik (Dugó), Lénárt Cs., Kuska, Kőrös – Makka, Bartus. Gól: Lénárt A., Bartus, Kőrös, Kuska, Dugó, Makka. Három potyagól után is megérdemelt győzelem, Ennyi kapott gólhoz nem vagyunk hozzászokva, de fő a 3 pont megszerzése. A játékvezető kitűnő volt. Jók: Végh, Kuska.

Serdülő: GÖDI SE – Szob 7–1
Sződ – GÖDI SE 4–1.
Dunakeszi – GÖDI SE 7–0
(Antal György Bálint)

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata április 18-án a Pest megyei I. osztály 13., utolsó fordulójában Érd csapatát fogadta és 6:4 arányban győzött.
Nyertek: Dudás János, Fekete József, Beszterczey László, Pongó István, Fekete Zoltán és dr. Perlaky László.

A bajnokság végeredménye:

Egyéni teljesítményük alapján a legeredményesebb csapattagok: 1. Dudás János nemzetközi mester 68, 2. Fekete Zoltán I. osztályú 56, 3. Antal György Bálint II. osztályú 55, 4. Beszterczey László mesterjelölt 54, 5. Fekete József mesterjelölt 50 százalékkal. . Antal György Bálint

XI. Csernyi Miklós Emlékverseny Göd,

1999. június 4–6. A verseny célja: Emlékezni egykori sakkozó sporttársunkra, Csernyi Miklósra.
A kevés szabadsággal rendelkező sakkozók számára versenyzési lehetőség, magyar értékszám szerzés, javítás biztosítása.
A szakosztály 20. jubileumi évének megünneplése.

A verseny rendezője: GÖDI SE Sakkosztálya. A verseny színhelye: Göd, Petőfi S. u. 48. Huzella Tivadar Általános Iskola. Díjazás: I. 20.000 Ft + Emlékserleg; II. 10.000 Ft, III. 6.000 Ft, IV. 5.000 Ft, V. 4.000 Ft, VI. 3.000 Ft.
Különdíjat kap a legeredményesebb: mester, mesterjelölt, I., II., III. és IV. osztályú, Re-es, leány, nő, serdölő, ifjúsági, budapesti, Pest magyén kívüli, 60 éves, 70 éves, 80 éves, GÖDI SE versenyző.
A pénzdíjak minimum 60 fő részvétele esetén érvényesek. A pénzdíjak átvételéhez TB- és adókártya bemutatása kötelező! Költségek: a rendezés, szervezés, díjazás költségeit a rendezők fedezik, egyéb költségek a versenyzőket terhelik.
Nevezés: 1999. május 30-ig beérkezőleg, az alábbi címre: Antal György Bálint, 2131 Göd, Fürdő u. 9. Telefon: (27) 332-113 – a versenyző nevének, egyesületének és születési dátumának megadásával.
A nevezési díjat a helyszínen kell befizetni, számla ellenében. Nevezési díj egységesen: 1500 Ft. Lebonyolítás: 9 fordulós svájci rendszerben, a játékidő 2×1 óra plusz 2×15 perc rájátszás.

Versenyprogram: érkezés pénteken 15 órára.

Hazajönnek a KOSARASOK

A BEAC talán már Gödön fog játszani. A Gödi SE NB II-ben szereplő kosárlabda-szakosztálya egyelőre heti egy alkalom kivételével Dunakeszin, a Radnóti Miklós Gimnázium termében edz, s egyúttal ott játssza a hazai bajnoki mérkőzéseit is. Hosszú ideje folyik azonban az ezt a helyzetet feloldó építkezés a Huzella Tivadar Általános Iskola mellett, mely tárgya egy új tornaterem. Az építkezés az önkormányzat költségvetéséből kerül kivitelezésre, mintegy 65 millió forint igénybevételével. Lelátók egyenlőre nem épülnek, mert a fizikai terjeszkedés így is korlátozott. Olyan helyiségről van szó, mely alkalmas lesz labdás edzések lebonyolítására, s természetesen a következő szezontól már biztosan itt rendezik meg a hazai kosárlabdameccseket is. Hogy melyik osztályban, az viszont a parketten nyújtott teljesítmény kérdése.
Göd újonc a Nemzeti Bajnokságban, mivel a tavaly megnyerte a megyei pontversenyt. Az ősszel indult szezonban pedig egyenlőre a tanulóstátusz jut a csapatnak. A valódi hazai közönség hiánya, a számtalan és tartós sérülés, a korlátozott edzéslehetőségek következtében most az az egyetlen cél: maradjon bent az együttes az NB II-ben.
Erre fogadásban tett ígéretet Faragó László, a csapat húsz esztendős edzője: a Budafoki KK elleni, idegenbeli vereség után egy üveg whiskyben állapodott meg dr. Megyery Csaba szakosztály-menedzserrel, természetesen a tét az NB II-es tagság megtartása.
Eredetileg április körüli volt az az időpont, mikor kész állapotban vehette volna a játékosgárda a létesítményt. Ez némileg csúszott, Szegedi Sándor polgármester szerint, aki egyben a szakosztály társadalmi elnöke, május 20. után lesz kész a terem. Ezen időpont után viszont már csak egy bajnoki forduló lesz, melynek keretében május 22-én a BEAC látogat – lehetőleg már Gödre. Illene revansot venni rajtuk. Az őszi szezonban megrendezett – igaz, januárban játszott – mérkőzésen tíz ponttal nyert a fővárosi csapat, ráadásul a csata botrányosra sikeredett, mivel a játékosok között tömegverekedés alakult ki. Méltó befejezése lehetne a szezonnak egy olyan mérkőzés, ahol hazai közönség előtt ünnepelhetné a csapat a bentmaradást. Kép és szöveg: Forgács Péter

ASZTALITENISZ

Továbbra is tartja jó formáját a gödi csapat, győzelmi sorozatára megyeszerte odafigyelnek. A bajnokságból még 4 forduló van hátra, de már biztosnak tűnik, hogy Gödöllő és Göd csapata között dől el a bajnoki cím sorsa. A sorsdöntő fordulóra május 23-án kerül sor.

A megyei bajnokságban elért egyéni rangsor (teljesítmény) alapján rendezik meg a Pest megyei sportolók „TIZEK” bajnokságát A és B csoportban. A bajnokság május 9-én Budaörsön lesz megtartva. A gödiek közül az A csoportba meghívást kapott Helmes Zoltán, aki a megyei listát vezeti, ifj. Gulyás Miklós és Kajári Balázs, B csoportban pedig Fojt Attila. Az eredményről később beszámolunk.

A 8. forduló eredménye
Cegléd III. – Göd 3:15
Könnyedén nyertek ping-pongozóink a fiatalokból álló ceglédiek ellen. Helmes Zoltán a tőle megszokott higgadt játékkal verhetetlen volt. Ifj. Gulyás Miklós – Fojt Attila – Kajári Balázs 3–3 győzelemmel „iratkozott” fel a listára. Párosban is a gödiek voltak jobbak. 9. forduló
Göd – Isaszeg 13:5
Az eredmény alapján fölényesnek tűnik a győzelem, de az „asztaloknál” nagyon meg kellett küzdeni minden pontért. Egy jó képességű csapatot (4-5. helyen álló) jó formában, színvonalas mérkőzésen sikerült ilyen arányban is megverni. A csapat minden tagjának gratulálni lehet, de a két „húzó” ember különösen kitett magáért, Helmes Zoltán 4, ifj. Gulyás Miklós 3 egyéni játszma megnyerésével. Kajári Balázs és Félix Tibor 2–2 mérkőzésen voltak jobbak ellenfeleiknél. Páros számokban Helmes-Fojt a könyebbik ágon sima 2:0, míg Gulyás-Kajári az isaszegi két legjobb játékos ellen nagyszerű, meglepetésszerű játékkal szintén 2:0 arányban bizonyultak jobbnak, mindkétszer 21–19-es szettaránnyal. (g.)

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/