Gödi Körkép 1999. június 17.

Tartalomjegyzék


VÁROSI RANG

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

SZEGEDI SÁNDOR úrnak,
polgármester GÖD Tisztelt Polgármester Úr!

A helyi önkormányzatokról szóló 1999. évi LXV. törvény 94. § b) pontjában biztosított hatáskörében a köztársasági elnök úr döntött a nagyközségi önkormányzatok képviselő-testületei által benyújtott várossá nyilvánítási kezdeményezésekről.
Örömmel tájékoztatom a képviselő-testületet, a polgármester urat és a lakosságot, hogy a Magyar Köztársaság Elnöke 1999. július 1-ei hatállyal Göd nagyközségnek városi címet adományozott. Engedje meg, hogy elsőként gratuláljak ahhoz az eredményes munkához, melyet a nagyközség a település fejlődéséért tett.
Különösen elismerésre méltó a városi színvonal, a térségi szerep kibontakoztatása az utóbbi években, melyet intézményi, közműhálózatai beruházásokkal, általában a településkép formálásával és a szellemi, kulturális élet vonzásával értek el.
Kívánom, hogy az új város fejlődését, az önkormányzat, a lakosság együttes, alkotó munkáját további dinamizmus jellemezze és sok siker kísérje.

Köszöntöm az új város valamennyi polgárát!
Budapest, 1999. június 7.

Dr. PINTÉR SÁNDOR

Tizenéves gyilkosok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Vácon eltemették a 13 éves, gödi Mohácsi Krisztiánt, akit május 28-án tizennyolc késszúrással öltek meg. A rokonság nagy része megjelent a virrasztáson, melyet a halott tiszteletére rendeztek a hagyományok szerint.
Az apa, Mohácsi Gusztáv a vérbosszú jegyében leborotvált fejjel járt-kelt Göd utcáin, családjához hasonlóan. Feketébe öltözve járták a községet, és kérdeztek. Mindenkit, aki tudhat, sejthet, láthatott valamit. Az apa elsősorban a forgalmas helyeken, így a felsőgödi vasútállomáson tűnt fel leginkább. Tábla a nyakában.
A Mai Nap címlapja látható felül, „Eltemették Krisztiánt” felirattal, alatta döbbenetes hatású méretes fénykép: a fehér koporsó, benne Krisztián fején hosszú, erőteljes vágás, az apja hajol fölé, fájdalomtól eltorzult arccal. Az újságkivágás alatt saját kezű felirat: „Keresem a kisfiam gyilkosát. 2 000 000 Ft”. Ha információ kell, készséggel beszél.
Elmondása szerint fiára az OVIT-hoz vezető, ma már használaton kívüli iparvágányon találtak rá. Még adtak neki vizet, de húsz perc múlva meghalt. Mire a mentő kijött, már nem élt. A rendőrség, mint ismeretes két heti nyomozás után megtalálta Krisztián gyilkosait: két tizenéves fiút, akik beismerték tettüket. Az áldozat családja bár letett a kilátásba helyezett vérbosszúról, a legszigorúbb ítéletet, életfogytiglani börtönt kér az elkövetők büntetéséül. Felmerült, hogy esetleg kábítószer áll a tragikus eset hátterében. A rendőrség még nyomoz az ügyben. Forgács Péter

Útzár

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Budapest–Szob vasútvonal felújítási munkálatainak keretében kerül sor Dunakeszi és Göd állomásközben található két vasúti útátjáró átépítésére. Az átépítési munkálatok miatt szükséges az átjárók teljes szélességű lezárása. A lezárások nem egyidőben történnek, így a község vasút által elválasztott területe valamelyik átjárón megközelíthető.

Az átjárók lezárása az alábbi időpontokban történik:

Az átépítési munkálatok miatt szükséges az útátjárók teljes szélességű lezárása.
A lezárást a KRESZ előírásai szerint időben kitáblázzák.

Szauna a strandon

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az utóbbi két hónapban Göd többször szerepelt az újságok hasábjain és a televízió képernyőjén, mint az eltelt 10 évben összesen. Különösen a bulvárlapok valamint a kereskedelmi adók foglalkoznak velünk és botrányainkkal előszeretettel. Reméljük ez nem lesz a városi státusz állandó kísérőjelensége. Legutóbb a véget érni nem akaró strandháború szerepelt a Tv 3 június 10-i Napkeltéjének Szauna című műsorán. A beszélgetőpartnereket, Lukács László volt bérlőt és Szegedi Sándor polgármestert nem izzasztotta meg különösebben a - rendhagyó módon a stúdiót elhagyva, a vitatott helyszínre költözött - Szauna. Hiszen a szemben álló felek nem először szerepelnek a képernyőn.
A beszélgetés levezetője, Pallagi Ferenc, Blikk főszerkesztő pedig rutinos riporter. Pallagi Ferenc: Ez már egy hordozható szauna, miután Lukács László a gödi strand bérlője május harmadika óta a kerítés mögött védi bérleményét, s miután Szegedi Sándorral, a gödi polgármesterrel csak így a dróton keresztül érintkeznek, nem tudtak eljönni hozzánk, a stúdióba, így mi jöttünk ide a felvételt készíteni.

– Miért ül május harmadika óta a kerítés mögött, és mit remél ettől a hosszú üléstől?

Lukács László: Hát gyakorlatilag van egy vitás ügyünk, mert az én megítélésem szerint az önkormányzatnak és nekem meg kéne hosszabbítani a szerződést a következő öt évre, miután van egy jogerős ítélet az első öt évről. Nem követtem el szerződésszegést, az önkormányzat ennek ellenkezőjét állítja, tehát ezért van jelenleg a patthelyzet.

P.F: Polgármester úr, önök aláírtak egy szerződést, amelyben benne volt, hogy ha súlyos szabálysértés nem következik be, akkor automatikusan meghosszabbítják ezt a szerződést, s amikor ön ezt fel akarta bontani, azzal indokolta álláspontját, hogy a gödi önkormányzat saját kezelésébe akarja venni ezt a létesítményt, amiben úgy tudom elég sok pénz van. Részben az eddigi bérlő pénze, részben az a reménybeli pénz, amit az önkormányzat meg akar keresni. Milyen kifogásaik vannak az eddigi bérlővel szemben?

Szegedi Sándor: Talán pontosítanám az elejét. A szerződés hármas pontja úgy szól, hogy amennyiben a felek meg vannak egymással elégedve, ebben a szerződésben foglalt kötelezettségeik alapján, akkor meghosszabbítják ezt a szerződést.

P.F.: A megelégedettséget jogilag azt hiszem egyáltalán nem lehet értelmezni.

Sz.S.: Nagyon nehezen értelmezhető, de azt gondolom, hogy azzal, hogy egy '94-ben kötött szerződést, már a 95-ös teljesítés illetve nem teljesítés után már a testület '95 novemberében fölmondta, ebben úgy gondolom, hogy benne van minden. Ennek a testületnek, vagy a minket megelőző testületnek az elégedettsége vagy elégedetlensége is benne van.

P. F: '95-ben, mivel indokolták, azt hogy felmondják a szerződést, illetve ön mit teljesített vagy nem teljesített ebből a szerződésből?

L.L.: Gyakorlatilag én azzal nem óhajtok vitatkozni, hogy a szerződés kettesszámú mellékletében lévőket elvégeztem vagy nem. A jogerős ítéletben benne van, hogy a kettes számú melléklet egyes pontjában lévő, az egyezik a három per egyessel, hogy amit én elkezdtem építkezni, az önkormányzat az építési engedélyt, mint tulajdonos is megadta. És az egy más kérdés, hogy mindig felsorolják, hogy mit nem csináltam meg, de azt nem mondják el, hogy '95-ben ők leállították a beruházásokat, tehát, még ha akartam volna, akkor se tudtam volna folytatni, már pedig én akartam volna folytatni, mert hisz a szerződésben nem véletlenül vannak a tulajdonjogok 10 és 20 évre meghatározva.

P.F.: Ön azzal indokolta Polgármester úr, a szerződés felbontását egy bő hónappal ezelőtt, hogy az önkormányzat maga akarja ezt a létesítményt üzemeltetni, ennek ellenére most mégis egy másik vállalkozót bízott meg, vagy egy másik vállalkozónak adták ezt a lehetőséget. Ha jók az információim az illető éppen előzetes letartóztatásba került már, bár úgy tudom, nem ezzel a dologgal kapcsolatban. Most akkor mi az álláspontja, mit akar mégis?

Sz.S.: Az hogy én mit szeretnék, az egy dolog. A testület mit szeretne? A testület azt szeretné, hogy ha ez a korábbi rablógazdálkodás, amit folytatott az előző bérlő, ez nem folytatódna, mert lehet egy szerződést többféleképpen értelmezni, csak azt nem tudom, hogy akkor miért jött létre. A szerződés létrejött, a kettes mellékletébe vannak felsorolt teljesítési kötelezettségek, amikből, ha most körülnézünk a strandon, akkor gyakorlatilag semmi nem valósult meg.

P.F: Azt hiszem, hogy nem a kérdésemre válaszolt. Miért változik az indoklás ilyen gyakran? Egyszer az önkormányzat kezébe kerülne a létesítmény, utána pedig egy másik vállalkozót bízott meg. Bennem fölmerült a gyanú a másik vállalkozó föltünése kapcsán, hogy ön arra játszik, hogy "öljék meg egymást" és ön, mint nevető harmadik, majd bevonul a strandra.

Sz.S.: Tehát mi, a korábbi elképzelésünktől a mai napig sem álltunk el. Hosszú távon az az elképzelésünk, hogy az önkormányzat üzemeltesse a strandot.

P.F.: Mit keres ebben az új bérlő?

Sz.S: Egy új bérlő? Végül is '99.május elsejével lejárt a szerződés, tehát az önkormányzatnak saját jogköre bárkivel szerződést kötni.

P.F.: A jog az egy nagyon fontos dolog, én például áthajthatok a zebrán, hogyha zöld a lámpa, de ha gyalogos van, mégsem teszem meg. Ön nagyjából körülbelül most ezt tette. Tudta, hogy ez per, vita alatt van. Mit ígérhetett az új bérlőnek? Azt, hogyha kiveri innen a mostani bérlőt, akkor majd ő lehet a strandnak a főnöke?

Sz.S.: Valószínű, hogy ezt nem fogja tőlem hallani, ez teljesen egyértelmű. Nekünk az elképzelésünk az, hogy ezt a strandot hosszú távon az önkormányzat fogja üzemeltetni. Maradjunk ennyiben.

P.F: Erre a kérdésre nem kaptam választ, de hát önnek jogában áll saját szája íze szerint fogalmazni. Attól, hogy ön most itt elbarikádozta magát a strandon és tart ez a ronda ostromállapot, mit remél a gyakorlatban és milyen jogi lehetőségeket lát önmaga előtt?

L.L.: Hát én azt remélem, hogy a bíróság az a felmondás után is, amikor jogerőre nekem adott igazat, hogy a továbbiakban is az lesz a véleményük, hogy a második öt év él, miután valóban ez beruházásokra is épült. A másik pedig, kissé ellentmondásos, amit a polgármester úr mond, ugyanis amikor nekünk küldött egy levelet, abba nem azt írták, hogy hosszú távon akarják üzemeltetni a strandot, hanem 99-re óhajtják és még áprilisban ki fognak írni egy pályázatot a strand további üzemeltetésére. Ezt a levelet nekem elküldték.

P.F: Ezen a pályázaton ön elindult volna?

L.L.: Nem indultam volna el, mert miután én úgy érzem, hogy a szerződésem él, tehát akkor miért induljak a saját időmre lévő kiírt pályázatra.

P.F: Addig, amíg önök itt huzakodnak, Göd polgárai nem tudnak strandra járni. Ön a polgárok nyári jóérzését vagy a különféle szerződések rejtelmes pontjainak érvényre juttatását tartja e fontosabb feladatának?

Sz.S.: A legfontosabb feladat az, hogy a lakosság tudjon jönni erre a strandra.

P.F: De a lakosság nem jöhet, mert a lakosság ki van zárva innen.

Sz.S: Igen bízom benne, hogy ugye itt, amit a Lukács úr az imént elmondott két dolgot kevert össze az egyik az egy szerződésből eredő kötelezettség, a másik pedig egy tulajdonjog. A kettő nem befolyásolja egymást. Ha nekünk vannak elszámolásbeli differenciáink azt egy független pályán le lehet bonyolítani. Ettől még nem kell a kerítésen belül maradnia. Ez az egyik része. A másik része, hogy e héten, pénteken lesz a váci jegyzőnél egy birtokvédelemre vonatkozó tárgyalás, amiben vagy így vagy úgy, de kimondásra kerül, hogy a birtokvédelem megilleti Lukács urat vagy nem.

P.F.: Van már egy érvényes jogerős bírósági határozat, amely szerint Lukács úrnak jár a következő öt év.

Sz.S: Nincs. Ha bárki, a másodfokú bíróságnak egyetlen egy ilyen mondatot tud mutatni, hogy jár a következő öt év, akkor revidiálni fogjuk a gondolatunkat, de tartok tőle, hogy nem tud mutatni ilyet, tudniillik ennek a bírósági pernek nem ez volt a tárgya. Ennek a bírósági eljárásnak az volt a tárgya, hogy az előző öt évben történt szerződésszegés címén való felmondást elfogadja-e vagy nem fogadja el. És a bíróság azt mondta, hogy ezt az öt évet mi kötelesek vagyunk tűrni. Úgyis lejár 1999.május elsejével, hiszen az indoklási rész…

P.F.: …de azt nem írta bele, hogy úgyis lejár.

Sz.S.: Ezt a részt nem írta bele, viszont az indoklási részbe bele van írva, hogy szerződő felek öt évre szóló határozott idejű szerződést kötöttek

P.F.: Egy utolsó kérdésem lenne, ugyanaz mind a kettőjükhöz. Az ön véleménye szerint ennek a mostanára áldatlanná alakult vitának mi van a hátterében? Pénz, hiúság, presztízs, bürokrácia vagy micsoda?

L.L.: Az én megítélésem szerint miután a polgármester úr nem egyszer, nem kétszer külföldiekkel is jött ki ide a strandra, meg nem egyszer volt arról szó, hogyha beruházó jön én megmondtam, nem leszek gátja és ő azt mondta hogy abban segít engemet, hogy majd én leszek az üzemeltető. Az én megítélésem szerint igenis van a háttérben pénz. Amit nem tudok bizonyítani, arról nem beszélek, de, hogy van, ez egyértelmű.

P.F.: A felsorolt választékból ön melyikre tippel?

Sz.S.: Hát ez ma jól hangzik ugye, de ennek gyakorlatilag valóság alapja nincs. Pont azért, mert az önkormányzat már gépmestereket vett föl, úszómestereket vett föl, pénztárosokat vett föl, tehát mi akarjuk ezt a strandot hoszszútávon üzemeltetni. Inkább arról…

P.F.: Mit jelent ez a közbeeső vállalkozó, erre az előbb sem válaszolt, most sem, de folyton valami ellentmondás van a dolog körül.

Sz.S.: Ez az önkormányzatnak joga.

P.F.: Jó ötletnek látszott akkor.

Sz.S.: Lehet, hogy jó ötletnek látszott. Az önkormányzatnak saját joga eldönteni, hogy kivel. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a korábbi bérlővel, Lukács úrral semmiféleképpen nem, azért mert az üzemeltetés minősége, a beruházásoknak a minősége, besorolhatósága egyszerűen nem felel meg annak az igénynek, amit mi elvárunk.

P.F.: Mikor jöhetnek a gödi polgárok erre a strandra?

L.L.: Ha rajtam múlna, akkor már három nap múlva, csak a legnagyobb baj, hogy az áramot is elvette az önkormányzat, így még ha akarnék se tudok kinyitni.

P.F: Ön szerint mikor jöhetnek?

Sz.S.: Véleményem szerint június 15-én van Dunakeszin kiürítés iránti bírósági tárgyalás. Bízom benne, hogy ez a tárgyalás nagyon rövid időn belül végrehajtható ítéletet fog hozni, és ha ez az ítélet kedvező az önkormányzat számára, akkor legfeljebb egy héten belül képesek vagyunk kinyitni a strandot. Az elektromos áramot pedig az önkormányzat igen megszüntette, azért mert egy lejárt szerződéssel rendelkező illető van a strandon belül. Ennek következtében nem jogosult semmilyen szolgáltatás igénybevételére.

P.F.: Úgy tudom, hogy ez is vitatott.

Sz.S.: Vitatott, de a tulajdonosnak a joga egy adott ingatlanban az áramot biztosítani vagy nem. A tulajdonos pedig azt mondja, hogy a szerződés lejárt, jogcím nélkül tartózkodik a korábbi bérlő az ingatlanban.

P.F.: Ahogy önt hallgatom polgármester úr, akkor az a mulatságos ötlet jut eszembe, hogy a gödieknek rettenetes sok joguk van, de nincsen strandjuk. És sajnálom, hogy így van. Köszönöm, hogy rendelkezésünkre álltak.

A fenti beszélgetést a Napkelte szerkesztőjének hozzájárulásával, változtatás nélkül tettük közzé.

** *

Lapzárta után érkezett a Polgármesteri Hivatalba Vác jegyzőjétől az alábbi határozat:
"A L.B.Z. Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaságnak, valamint a Göd Nagyközség Önkormányzatának a gödi melegvizű strandfürdő ügyében előterjesztett birtokvédelmi kérelmét és ellenkérelmét elutasítom.
A határozatot sérelmesnek tartó ügyfél a határozat kézbesítésétől számított 15 nap alatt az ellenérdekű ügyfél ellen előterjesztett keresettel kérheti a Dunakeszi Városi Bíróságtól a határozat megváltoztatását."

Randevú a polgármesterrel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Jóllehet a Gödi Körkép rendszeresen beszámol az önkormányzati ülésekről, mégis úgy gondoltuk, élőbbé tehetők a közügyek, ha a mindannyiunkat foglalkoztató közös dolgainkról a nagyközség vezetője számol be. Ezért a jövőben havonta egy alkalommal megkérdezzük a polgármestert, mi történt a hivatal háza táján? Ezúttal ebben a hónapban a váratlan eseményeknek köszönhetően kivételesen másodszor "randevúzunk" Szegedi Sándorral.
- Mindenek előtt a május 28-án, Gödön történt tragikus gyermekgyilkosságról kérdezem a véleményét.
- Rendkívül elkeserítő és sajnálatos, hogy ez előfordulhatott nálunk. Ami nagyon szomorú és elgondolkoztató, az az elkövetők életkora. Ha az indulatok az úgyszólván gyerek korosztálynál ilyen reakciót váltanak ki, mi lesz később, felnőtt korban. A legfontosabb most, hogy a tettesek kézre kerültek. Az igazságszolgáltatás ítélkezik majd felettük.
- Örökzöld témánk a strand. Vége a tanévnek és a gödi gyerekek nem lubickolhatnak a község strandján. Több mint másfél hónapja áll a háború az önkormányzat és Lukács László között.
- Legutóbbi zártkörű ülésén a képviselő-testület, mint ismeretes úgy határozott: nem bocsátkozik alkuba a volt üzemeltetővel. Szerződése lejárt, a melegvizű strandot az önkormányzat kívánja a továbbiakban üzemeltetni. Miután ezt az óhajunkat még mindig nem sikerült érvényesíteni, a Belügyminisztériumhoz fordultam, ahol Örményi István főtanácsos rendkívül óvatosan nyilatkozott ebben az ügyben és bár ígéretet tett, hogy átnézi ügyünk dokumentumait, segítő szándékának megnyilvánulását nem észleltem. Az Igazságügy minisztériumban dr Hende Csaba államtitkár fogadott. Természetesen magammal vittem a melegvizű strand bérbeadásáról szóló szerződést, az első és másodfokú bírósági döntést és minden más kapcsolódó iratot. Mindezeket áttekintve szóban az önkormányzatnak adott igazat, hiszen a bérleti szerződés lejárt.
Lejegyezte: Ráksi Katalin

Vendég öregfiúk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Június 10-én 20 tagú küldöttséggel a fedélzetén landolt az a repülőgép, amely marignoni öregfiúkat hozott hozzánk. Nem szakadt meg ugyanis a szívélyes testvérvárosi kapcsolat Göd és a kedves francia település között.
Nagyközségünk lakossága korábban már élvezte - tikkasztó hőségben is egyenruhába öltözött - zenekaruk kitűnő játékát. A muzsikusok ezúttal otthon maradtak, de három napra Marignon sportegyesületének öregfiúk labdarúgó csapata érkezett hozzánk. Június 11-én Vácra kirándultak a francia focisták, majd fiatalos lendülettel mérkőztek meg délután az alsógödi futballpályán a Gödi SE. öregfiúk csapatával.
Az eredmény: 3–3.
A barátságos mérkőzést barátságos légkörű vacsora követte a vendégek szálláshelyén, a Csapatpihenőben. Másnap budapesti városnézés következett, majd az Autópihenő vendéglőben Hima Imre búcsúvacsorán látta vendégül a meghívottakat. Június 13-án rövid Duna-parti sétával köszöntek el Gödtől a marignoniak.
Úgy hírlik, a gödiek részéről még idén nyáron sor kerül a testvérvárosi látogatás viszonzására. (b)

Kihívás napja ’99

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Településünk 1999-ben immár ötödik alkalommal csatlakozott e nemzetközi és országos sportjátékhoz. Az előző számban hírt adtunk a nap eseményeiről.
Új kezdeményezésünk, hogy az egyéni sorsolási lapokat kitöltők között helyben is kisorsolunk kihívás napi emblémával ellátott termékeket.
A nyertesek névsora:

Kulacsot nyertek: Kása Máté (Petőfi S. u. 3.), Szincsák Tímea (Fenyves u. 7/a), Szabó Brigitta (Sajó u. 22.), Bogdán Éva (Lenkey u. 51.), Szöllősy Anikó (Erdész u. 3.), Mészáros Amáta (Honvéd sor 36/b.), Csaba Dénes (Dózsa Gy. u. 52/b.), Muszkatal Petra (Pannónia u. 15.), Sztruhár Brigitta (Nőtincs, Mikszáth u. 28.), Gyurcsányi Mónika (Sződi u. 11.), Czene Attila (Ter. Gond. Közp.), Énekes Éva (Ter. Gond. Közp.), Milosevics Barbara (Petőfi u. 29.), Szurcsik Lilla (Babits M. u. 43.), Varga Gábor (Nyár u. 12.)

Pólót nyertek: Szabó Károly (Ter. Gond. Közp.), Doboziné Pádár Bea (Ter. Gond. Közp.), Serfőző Tibor (EÜ. Otthon), Varga Zoltán (EÜ. Otthon), Zikva Éva (Baicsy Zs. u. 1.), Kiss János (Munkácsi u. 10/a.), Duba Balázs (Terv u. 35.), Németh Alexandra (Honvéd sor 1.).

Labdát nyertek: Gyimesi Martina (Madách u. 28.), Markos Dominik (KISZ Lkt. 2.), Wohner Botond (Révai Testvérek u. 1.), Oláh Dániel (Villamos u. 5.), Hegyes István (Árpád u. 72.), Csiki Virág (Fürdő u. 12.), Kiss Tamás (EÜ. Otthon), Czerovszky Alíz (EÜ. Otthon), Makrai Richárd (Kastély Óvoda), Mészáros Szintia (Kastély Óvoda).

Freesbe-t nyertek: Tordai Dávid (EÜ. Otthon), Hornyák Dávid (Béke u. 17/a), Zöllner Anna (Rákóczi u. 51.), Varró Gábor (Kálmán u. 12.), Botos Nóra (Nemeskéri u. 32/b), Czikó Miklós (Kolozsvári u. 14.), Horváth Dávid (IV. Béke u. 50.), Bíró Cintia (Mátyás u. 6.), Bíró Evelin (Kisfaludy u. 36.), Farkas Bence (Dózsa Gy. u. 6.).

A nyerteseknek gratulálunk és ezúton köszönjük mindazok munkáját, akik e nap eseményeinek megszervezésében, lebonyolításában és a játékban részt vettek. A nyereményeket eljuttatjuk az intézményekhez, ahol a nap szervezője adja át a díjakat. Hamarné Kismartoni Adrienn közművelődési előadó

Nyílt levél a Gödi Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályához

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Műszaki Osztály (M. J. Úr)

Alulírott örömmel vettem tudomásul, hogy az elavult vasúti pályatest kicserélt zúzott kövét a tisztelt hivatal az utcák (melyek állapota a középkort idézi) javítására, – használja fel. Mivel a szállítás és a rakodás, valamint a gépi munka igen sok pénzt emészt fel, a Gödi állomás mellől kézenfekvő volt a Dózsa György utca és kereszt utcái javításának megkezdése.
Örömömmel nem voltam egyedül, mert a közelgő esőzésre és a jobb közlekedésre gondoltam. Már 1996-ban is kérelmeztünk útjavítást. A válasz még nem érkezett meg (húsznál többen írtuk alá). Beszéltem a gépkezelővel, jönnek-e a Katona József és a Martinovics utcába, nem tudott válaszolni, mert ez titkos ügy, netán államtitok. NEM JÖTTEK.
A dolog úgy néz ki, hogy az említett utcák 50 m-rel odébb vannak és uram bocsá párhuzamosak a Dózsa György utcával. Az ugye mitsem számít, hogy az egyik utca 2 m a másik 4 m szintkülönbséggel bír úgy 300 m távon. Elképzelhető, ha napokig esik az eső, vagy mint az elmúlt években a hó, milyen hatalmas sártenger van az utcákban.
Ezt a Hivatal munkatársai nem tudják, mert csak jó időben és ha a saját érdekük megkívánja, járnak az említett helyen.
Esőelvezető árok sehol, 23 éve lakom Gödön. Az esővíz elvezetés megtervezését még nem hallottam a napirenden (lehet, hogy rosszul vagyok tájékozódva).
Mi a lényeg? Az, hogy a két utca kimaradt bár a gépek ott voltak és egynapi munka kellett volna, hogy az ott lakók is jó szájízzel gondolnának a Tisztelt Hivatalra.
A dolog nem így néz ki. Mi nem idevalósiak vagyunk, mi nem fizetünk súly adót, a benzin árába beépített útalapot, és személyi jövedelemadót.
Ha esetleg a felsőgödi bölcsőde és a sportpálya közötti úton járunk, – a vasút mellett, nem két utcára való kőzúzalék van úgy széttúrva, hogy megemlegeti aki arra ját gyalogosan. Tudom, hogy sokféle igazság van, de ez kész kitolás az ott lakókkal.

Kérem önöket a két utca lakóinak nevében, ne időjóslással, esetleg ráolvasással oldják meg e problémát. Van járhatatlan utca, van anyag, van gép, legyen rá pénz is. Az a véleményünk, hogy nem akarjuk a vasúti pálya következő felújítását megvárni, nincs rá időnk (kb. 120 év).

Maradok tisztelettel a két utca nevében: Fogarasi Ottó

Válasz Fogarasi Ottó Úr nyílt levelére

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Községünkben több választókörzetben épültek meg kőszórásos utak. Az utak építéséhez önkéntes alapon a lakosság, a körzet képviselője és az Önkormányzat biztosította az anyagi fedezetet. A legtöbb utat az 5. számú választókörzetben építettük meg, mintegy 1,6 km-t, és mivel a fedezet elfogyott, így több utcát nem tudtunk megépíteni.

Amennyiben a II. félévben anyagi lehetőségeink engedik, úgy a körzetben a Martinovics, a Katona József és az Előd utca megépítésére is sor kerülhet. M. J.

„Három szombat”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Országos Közterület-szépítési Verseny második versenynapjára 1999. június 5-én szombaton került sor.
E napon a Huzella Tivadar Általános Iskola diákjai az iskola udvarát hozták rendbe, a két kertbarátklub és néhány környékben lakó a Várdombi emlékmű és környékét füvezte ki és gereblyézett. A felhívás ellenére sajnos a környéken lakók közül igen kevesen vettek részt a munkában, de eredményként könyvelhetjük el, hogy az aszfaltos utak mentén a telektulajdonosok a levágott füvet összetakarították. A következő versenynapra szeptember végén kerül sor, de addig is kérünk mindenkit, hogy környezetüket továbbra is tartsák tisztán és segítsenek abban, hogy a kiültetett virágok vízhez jussanak.
Ezúton is köszönjük mindazok munkáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy településünk terei, utcái egyre rendezettebbé válnak. (Hadrienn)

Gödön is pusztít a meggymonilia

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Körkép előző számában Gyurkó László „elsiratta” Göd utcáinak tavaszi „menyasszonyait”.
Sajnos a községet járva mindenütt tapasztalható a meggyfák súlyos károsodása, amely főleg virág- és hajtásszáradásban nyilvánul meg. Lehangoló látvány.

A Monilia laxa latin néven ismert betegségnek magyar neve nincs is, moniliás megbetegedésnek hívjuk.

Védekezés: A fertőzött gyümölcsöket, a fán maradt száraz virág- és hajtásrészeket elvileg egyenként le kell(ene) szedni, a fertőzési láncolat megszakításáért. Különben a gombabetegséget terjesztő fonalak azokon fenn maradva áttelelnek, s tavasszal a belőlük kifejlődő konidiumok indítják be a – most már az előzőnél is erősebb – fertőzést.
Leghatásosabb védekezés az ősszel végzett permetezés réztartalmú szerekkel, de jó a tavaszi lemosó permetezés is (főleg rézszulfát vagy rézhidroxid hatóanyagú készítményekkel).
Ha ezek elmaradtak, akkor fehérbimbós állapotban, majd a fővirágzásban és a virágzás végén még permetezhetünk réztartalmú szerekkel.

A fertőzések súlyossága miatt, főleg a nagyméretű fáknál sokukról már most le kell mondanunk, s már most gondolkozhatunk azok pótlásáról – ellenálló fajtákkal (Favorit, Érdi nagy gyümölcsű, Meteor korai stb.).

Ilyeneket telepítve nem kell majd félnünk, hogy a mostanihoz hasonló súlyos fertőzés tarol kertjeinkben. Dr. Kölcsei Tamás

Hol tart a Felvidék károsultjainak ügye?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Érdekes, de egyben fájó ügyben – mely hazánkban bizonyára több ezer állampolgárt érint – kereste meg szerkesztőségünket felsőgödi olvasónk, Kovács Géza zeneszerző.

Mint írja: – „1997 szeptember 16-án a Népszabadságban megjelent „Az aréna pora” című cikkben dr. Czabán László felvetette, hogy a Felvidékről kitelepítettek közel 50 éve nem kaptak kártalanítást, pedig azt annak idején a hadisarcba beszámították.
Ennek alapján írtunk az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának.

Azóta két válaszlevél érkezett hozzánk. Az 1998 február 13-i keltezéssel írt levél így szól: –

Tisztelt Uram!

Ezúton tájékoztatom, hogy a hozzám intézett beadványát megkaptam, azt nyilvántartásba vettük. A beadványban foglalt panasz érdemi vizsgálatának eredményéről, az esetleges teendőkről (iratmegküldés, hiánypótlás stb.), továbbá a hatáskör hiányának megállapításáról későbbiekben értesítem. Felhívom a figyelmét, hogy a Hivatal eljárására nem vonatkozik a 30 napos ügyintézési határidő.

Üdvözlettel: dr. Pálffy Ilona hivatalvezető.

Az 1999 III. 18-i levélben az áll:

„Tisztelt Kovács Úr!

A magyar-csehszlovák lakosság csere egyezménynyel kapcsolatos vagyoni sérelmek rendezése ügyében tett ajánlásomra a külügyminiszter úrtól ez év február 23-án kapott válasz szerint a hamarosan a Kormány elé kerülő előterjesztés valamennyi vagyonjogi megállapodás alapján fennálló állami kártalanítási kötelezettséget ismertetni fogja. Ennek alapján bízom abban, hogy a várhatóan ez év első felében az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslat az Ön ügyében is megoldást hoz.

Üdvözlettel: Gönczöl Katalin

” Mi címzettek pedig tovább reménykedünk.”.

Mi is reméljük, hogy Kovács Géza és sorstársai jogos igénye 50 év után teljesülni fog. (B T)

Egy „átlagember” (?) halála

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Olyan ember haláláról szólok, aki látszólag átlagember volt: Dodek István, a Klapka György utca lakója, 70 éves korában május 30-án elhunyt. A nevezett személy semmi rendkívülit nem alkotott. Szép, gondozott háza volt, az ő munkájának eredménye. Jó szakember hírében állt, a gyárban elismerték munkáját. Feleségéhez, két lányához jóságos volt, a szomszédok, a közelben lakók szerették, tisztelték. Ezt rajta kívül Gödön százakról is elmondhatnánk, ebben aztán nincs semmi rendkívüli.

De álljunk itt meg egy pillanatra! Ez a derék iparosember, akit évek óta több betegség is gyötört, s súlyosbodó érszűkülete miatt alig tudott járni, ez a látszólag „átlagember” valójában RENDKÍVÜLI EMBER volt. A helybeliek és a nyaralók rajongó szeretettel vették körül őt, aki kivétel nélkül mindenkinek önzetlenül, viszonzást nem várva, az adás örömétől és végtelen jó szívétől vezérelve mindig segített. Patikai rendben tartott műhelyébe fájó lábbal is levánszorogva, ezermesteri képességével, minden lehetetlennek tűnő műszaki problémát megoldott, rossz kerékpárt, elromlott háztartási eszközt megreparált a drága Pista bácsi. S ezt úgy tette, mintha csekélység lenne az, elhallgatva, hogy meggyötört szervezet béklyóiban szenvedve, milyen roppant áldozattal is járt mindez. Szerszámai birodalmában nem úr, hanem professzor volt. Egyszerű iparosemberként élt. Zakatoló, poros gyárak műhelyében edződött, ahol sokan a kemény munkától maguk is megkeményednek. Ő viszont végig halkszavú maradt, soha egyetlen ingerült, netán durva szó nem hagyta el ajkát. Suhancoktól, meglett emberekig tódultak hozzá egy-egy speciális csavarért, kölcsönszerszámért, javításokért. Nem csoda, hogy ezt az aranykezű, áldott embert környékünkön mindenki nagyon szerette, s nem volt olyan ismerős, szomszéd, barát, aki házuk előtt elhaladva ne köszöntötte volna őt lelkes integetéssel.
A környék drága Pista bácsija, aki nincs többé. Kertje előtt elhaladva nincs kinek beintegetnünk, üres lett a hintaágy, ahonnan fájdalmait elkendőzve meleg mosollyal integetett vissza – erőtlenedő kezeivel.
Szívem szerint szobrot állítanék neki, megörökítve egy RENDKÍVÜLI embert, azt, aki könyörtelenné váló, eldurvuló és elembertelenedő világunkban a maga egyszerűségével megőrizte azt, ami kiveszőben van – a JÓSÁGOT, a SZÍV TISZTASÁGÁT. K. T.

Bejárta egész Európát
Végső búcsú Molnár Károlytól

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A múlt héten a gödi Újtemetőben helyezték a kolumbárium-fülkébe a 75 éves korában elhunyt Molnár Károly hamvait.
A váci Piarista Gimnázium évkönyvei, osztálynaplói, közös értesítői őrzik nevét, emlékét. Szülei a Váctól északkeletre fekvő Sejce hegyközségben éltek. Gyakran odalátogatott, akkor is, amikor már teljesült réges-régen dédelgetett vágya: az újságírás. A korabeli Váci Életben és a Váci Hírlapban jelentek meg első cikkei, tudósításai.

A Magyar Rádió-nál hét évig dolgozott, a neves Szepesi–Molnár–Gulyás trió tagja volt. Mint sporttudósító, bejárta egész Európát: Prágából, Bernből, Utrechtből, Londonból közvetett atlétikai bajnokságot, asztalitenisz világbajnokságot.

Könyvet írt Zatopekről, sikerfilmje volt a Délibáb minden mennyiségben. A rádió után következett a Pest Megyei Hírlap, a Budapest, az Új Tükör szerkesztősége. A jubileum évében remek cikksorozatot írt a 900 éves Vácról.

Gyászolja fia: dr. Molnár Ádám bölcsészprofesszor, két unokája és a családtagok. Váci osztálytársai a májusi találkozón megemlékeznek a sikeres életpályát befutott egykori piarista diákról. Papp Rezső
(A megemlékező sorokat a Váci Napló május 25-i számából vettük át.)

Látogatás az Örök Városban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hónapokkal ezelőtt hívogató szavakkal invitálta a gödi Plébánia Hivatal híveit egy szép római autóbusszal megtehető – viszonylag olcsó útra. A várt negyven utas helyett csak húsz jelentkezett, így a busztúra elmaradt. Ám két autóval kilenc személy mégis útra kelt, hogy résztvevője legyen a felejthetetlen élménynek, a Rómában tanuló kispap, Csiba Tibor diakónusszá szentelésének. (Erre a pappá szentelés előtt, a stúdium 5. éve után kerül sor.) Ország Tibor plébános úr vezette a gödi delegációt, s őt kérdeztük meg a 2600 kilóméteres út részleteiről.

– Délután hatkor vágtunk neki a nagy útnak. A határnál, magyarföldön szálltunk meg, s másnap reggel hattól este kilencig utaztunk és szerencsésen megérkeztünk Rómába.

– A plébános úr első alkalommal látogatott Rómába?

– Nem. Harmadszor jártam ott. Legutóbb négy évvel ezelőtt. Most ünnepi alkalomra mentünk. Felsőgödről Csiba Tibor végzi ott a teológiát. Elérkezett a diakónusszá szentelés idejéhez. Csodálatos élmény volt a Szt. Ignác templomban áhítattal résztvenni a 12 kispap (magyar – német – horvát és szlovén) felszentelésén. Az ünnepélyes szertartást Mons. Kada Lajos magyar származású érsek (ma spanyol nuncius) celebrálta, akivel később szivélyes beszélgetést folytattunk

– Mi ragadta meg Önt rövid látogatása során Rómában?

– Az a lelkes lendület, amivel Krisztus születésének 2000. évfordulójára készülnek az Örök Városban az olaszok.

– Olaszországból szálltak fel a repülőgépek Koszovó felé. Észlelhető volt a háborús feszültség?

– A világon semmi. Élik az emberek a maguk hétköznapi életét. Dolgoznak, pihennek, szórakoznak.

– Egy profán kérdés! Milyenek az ottani árak?

– Magasak. Általában a mi itthoni árainknak legalább duplája. (Például a kávé a presszóban 180 forintnak felel meg.) Persze a fizetések sem azonosak a magyar „tiszteletdíjakkal”. (Balassa Tibor)

Évforduló

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az alsógödi evangélikus templom felszentelésének 70. évfordulója alkalmából 1999. június 13-án ünnepi istentiszteletet tartottak.
Igét hirdetett Detre János esperes. Az esemény tiszteletére dr. Széll Andrásné írásából idézünk, mely a Gödi Almanach 1997-es számában jelent meg.

Az evangélikus templom története

A templom felszentelésére 1929. június 16-án került sor, amelyet dr. Raffay Sándor végzett el. A berendezést, padokat és szószéket Mihály György asztalosmester, református presbiter készítette 900 pengő értékben. A családok kedves halottaik emlékére egy-egy pad elkészítési költségét (70–70 pengő) is fedezték. Erről a padokon elhelyezett kis réztáblákon emlékeztek meg. Néhány családnév: Gaál, Horváth, Barcs, Dedinszky, Horch, Komlóssy... A templom javára a felavatás napjáig készpénzben összesen 2000 pengőt adtak össze a hívek is. Az evangélikus gyülekezeti élet azóta is tart. Nagy próbatétel volt a II. világháború pusztítása, amikor a torony felét szétlőtték, a tető beszakadt, a padokat kihordták és elégették, az oltárképet elvitték... Szinte minden elölről kezdődött. 1947. végére a templom újjáépült, berendezésével együtt. A hívek anyagi és erkölcsi hozzájárulásán kívül meg kell említeni Oberlander Rezső egyházfelügyelő jelentős segítségét és Thomka János gondnok lelkiismeretes munkálkodását. Az újjászületést Ordass Lajos püspök, Kemény Lajos és Sommer Gyula esperesek végezték.

A hosszabb ideig itt működő lelkészek: Sommer Gyula, Jancsó Bertalan, Bolla Árpád és Eszlényi László voltak. A kántori szolgálatot Kutyka János, Horch Vica, Schüssler Margit, dr. Susits Lorándné és Selmeczi László végezték, majd ismét Schlüsser Margit látja el. Az egyházi elöljárók sorából id. Barcs Lajos felügyelő több évtizedes munkáját, áldozatkészségét kell nagy szeretettel és hálával említenünk.

Mivel az előző rendszer 40 éve alatt általában az egyházak szinte semmiféle anyagi támogatást nem kaptak az államtól, a templomépületek állaga sokat romlott. A rendszerváltás óta ezen a területen is javulás tapasztalható. A gödi önkormányzat 1992 óta a többletbevételből rendszeres segélyben részesíti a három történelmi egyházat. Az idő közben életveszélyessé vált tető és födém újjáépítéséhez kapott segítségért ezúton is köszönettel tartozunk.

„Legyen Istentől áldott minden adomány, minden fáradozás, mellyel a néhány családból álló alsógödi fiókegyház megépítette a maga templomát!”

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Varga Katalin számos gyerekkönyv és ifjúsági regény, a híres Gőgös Gúnár Gedeon szerzője.
Új meseregényében a Tündérfogó-ban az évszakok váltakozása köré csoportosítva a tündérvilág és a természet csodáinak összefonódásáról ír. Jégsziget urának unokája, Jégherceg és Fenyőtündér kisfia, Lucián hol rénszarvas vontatta szánon, hol hatytyúhintón, hol táltoscsikó hátán beutazza tündérvilág sok-sok szigetét. Résztvesz a négy napforduló eseményein: a húsvéti tojásrakás, a Szent Iván éji tűzrakás, az őszi sárkányvadászat, a karácsony, és a karácsony utáni tündérünnepeken. Az izgalmas kalandok közepette barátságokat köt, hűséget, segítőkészséget, önfegyelmet és jómodort tanul, rengeteg ismeretet szerez. Az eseményekhez kapcsolódóan a világ legkülönbözőbb tájairól származó regék, mondák, hiedelmek ismertetését, átköltését illeszti be könyvébe az írónő. A gyerekek számára ezek a betétek nemcsak érdekesek, hanem műveltségüket, világképüket is tágítják. Gyönyörűek a csodafákról, bűbájos rózsákról, táltosokról szóló történetek és rajzok. A könyvből kibontakoznak a különböző kultúrák mesevilágának meglepő összefüggései, rokonságuk, de különbözőségük is.
A sok-sok színes képpel illusztrált mesebeli időutazás igaz és tartós élményt nyújt minden olvasójának. Németh Nelli

Szelek szárnyán, várak ormán

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ezzel a címmel rendezett bábelőadást a József Attila Művelődési Ház a Kossuth téren. A MASZK bábszínpad igazán színvonalas műsora nagy sikert aratott a fiatal nézősereg körében, akik gyereknap alkalmából ingyen tekinthették meg az előadást. A gödi művelődési ház a jövőben is tervezi, hogy május végén különböző programokkal várja a kicsiket és nagyokat. Köszönjük a JÓZSI cukrászdának, hogy az előadáshoz szükséges áramot rendelkezésünkre bocsátotta. – műv

Évadzáró a Horizont Klubban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Horizont Klub május 28-án tartotta évadzáró összejövetelét.
Jóllehet a rendezés – e lapban is hirdetett tanácskozásra szánta a legtöbb időt –, a mutatkozó lehetőségeket megragadva a művészeti vonal helyeződött előtérbe. Tóthné Barcs Ágnes, áldozatos munkájával létrehozott, Irodalmi Teaháznak keresztelt csoport mutatkozott be első ízben.

A tizennégy fős, általános iskolai tanulókból válogatott együttes Weöres Sándor verseiből formált életképet mutatott be szuggesztív lendülettel, a közönség nagy tapsa kíséretében. Dulay Viktória, a váci Zenei Szakközépiskola növendéke, romantikus gitárszámokkal ragadtatta magához hallgatóit. Németh Viki, már-már a koloratúra régióit súroló hangtechnikával adott elő örökzöld dallamokat, Kovács Gáza frappáns zenei kíséretével. Nem lenne teljes a beszámolónk, ha nem emlékeznének meg Dézsy Ivett (a Talentum Egyesület által támogatott) balettnövendék fergeteges iramú sztepptáncáról, amelyet ugyancsak fergeteges tapssal honorált a közönség. Élénk gondolatmozgás jellemezte a szociológiai vitát is, amelyben a terrorizmus keltette félelem, az elidegenedés által okozott sebek sokasodása volt a főtéma. Selmeczi László úgy összegezte az elhangzottakat, hogy a félelem nélküli élet csak úgy kerülhető el, ha sikerül jó szándékú nemzedéket nevelünk, amelynek tagjai szoros élőláncot formálnak az évezredes etikai normákat ostromló, olykor tetszetősen csomagolt áltanok ellen.
A kellemes hangulatú légkörben folyt együttlétet Kovács Géza, harmonikán előadott, népszerű keringőegyvelege zárta le. M. L.

a Nyár küszöbén...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A várva várt utolsó tanítási napot megelőzően nagyon sok feladat várt tanárra, diákra egyaránt. A tanárok igyekeztek a tananyagot befejezni, a diákok pedig érdemjegyeiken javítani. A gyerekek többsége lázasan készült az utolsó dolgozatok megírására, különösen azok a nyolcadikos diákok, akik az Országos Vizsgaközpont által összeállított feladatlapok kitöltését végezték több tantárgyból.
A zenetagozat növendékei hangversenyeken és a vizsgákon adtak számot egész évi munkájukról. Számukra június 9-én tartottuk a tanévzárást, ekkor került sor a bizonyítványok kiosztására is.
A „kis képzőművészek” munkáit a gödi József Attila Művelődési Házban állítottuk ki június 11-től 20-ig.
Tanulóink rajz, festés, tűzzománc, virágkötészet, kézművesség, szövés, textil, üvegfestés, gyöngyfűzés-szövés művészeti ágakban alkottak.

A megnyitón közreműködött: Fischer Tamás 7.b. – gitár; Fuchs Dániel 7.a. – vers; Bali Gergely 4.o. és Bali Áron 3.o. – trombita. A kemény munka mellett jutott idő a kikapcsolódásra is. Igyekeztünk a gyermeknapot színes programokkal emlékezetessé tenni. A szülői ház támogatásával szervezték kollégáim a tanulmányi kirándulásokat. Az osztályok többsége eljutott hazánk szép tájaira (Eger és környéke, Kecskemét, Bugac, Pécs, Sopron, Esztergom, Visegrád, Horpács, Kemence stb.)
Június 16-án kerül sor az „Egy nap az egészségért, egy nap a biztonságért” esemény megrendezésére, este pedig 17 órakor kulturális bemutató lesz „Miénk a színpad” címmel iskolánk tornatermében.
A végzős diákjainktól 18-án 17 órakor búcsúzunk. A tanévzáró és a bizonyítványosztás 22-én 17.30 órakor lesz.
Rendezvényeinkre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. Lukács Istvánné igazgató

„KÖSZÖNET MINDENÉRT”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Jótékonysági családi rendezvény 1999. június 5-én a Gödi Kastély Óvoda óvodásainak támogatására A Szülői Munkaközösség tagok kezdeményezésére, valamint az óvónők segédletével óvodánk életében először elindult egy nagyszerű dolog, mely több célt is szolgált. Megteremtette annak a lehetőségét, hogy gyermekeink fejlődéséhez szükséges eszközöket bővíteni tudjuk, egyben jó alkalom volt a családok és az óvoda közti kapcsolat elmélyítésére; kellemes hétvégi időtöltés mindannyiunk számára.

Programjaink: számtalan játék, mozgás és verseny lehetőség, zsibvásár, kézügyesség fejlesztő játékok, árverés, tombola és a büfé gazdag kínálata, a résztvevők aktivitása, az óvónők ötletgazdagsága, leleményessége teremtette meg ennek a délutánnak a csodálatos hangulatát. Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen mértékben támogatták óvodásainkat.
Így például: Mucsi Jánosnak és feleségének, Kardos Péternek, Keller Györgynek, Zikva Györgynének, Molnár Zoltánné és Gusztáv zöldségeseknek, a Gödi Édességgyártó cégnek, „Magdaléna”-nak, Hegedűs Erzsébet iparművésznek és a kedves szülőknek.
Bízunk benne, hogy ennek délutánnak hagyományt teremtő ereje lesz a következő években is. „Jövőre veletek ugyanitt”.
Köszönettel a gyermekek nevében Karaszek Ernőné óvodavezető

Jótékonysági bál

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A tavalyi évhez hasonlóan idén május 8-án került megrendezésre a Németh László Általános Iskola jótékonysági bálja. A lázas előkészületek már az épületbelépéskor szembetűntek. Szépen feldíszített folyosók, tantermek várták a meghívottakat. Színes műsor, finom vacsora, jó zene mellett mindenki jól érezte magát. Éjfél után a tombola húzásra és a gyerekek munkáinak árverezésére került sor, majd hajnalig lehetett ropni a táncot. Gratulálunk a szervezőknek és mindazoknak, akik segítettek abban, hogy jól érezzük magunkat, azoknak is, akik felajánlásaikkal hozzájárultak a bál létrejöttéhez. Reméljük most már hagyományteremtő módon jövőre is találkozunk. Serfőzőné Kozma Ilona SZMK vezetője
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az iskolánk jótékonysági báljához nyújtott támogatásért mindazoknak, akik részvételükkel, támogatójegy vásárlásával, valamint tombolatárgyak felajánlásával járultak hozzá, hogy a bevételünkből játékparkunkat tovább bővítsük és a különböző művészeti ágak oktatásához az eszközállományunkat gyarapítsuk. Dajkáné Tóth Ágnes

Gyermeknap 1999

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Május 28-án reggel ragyogó napsütés köszöntötte az iskolába igyekvő gyerekeket. Huncutul mosolygott rájuk, mert tudta: ma nem tanulni sietnek. Éjszaka az eső tisztára mosta az aszfaltot a Németh László iskola udvarán rajzversenyre benevező diákok kedvéért. A tavaszi vidámságot árasztó rajzok a következő záporig az udvaron díszlettek. Mindent és mindenkit megmértünk: kiderült ki magasodik 200 cm-ével a mezőny fölé Papp Zsolt 8. d., aki egyúttal az iskola legsúlyosabb egyénisége is. A felső tagozat „pille” nyertes diákja a 31 kg-os Csurja Mihály lett, s a 136 cm magas Hodosi Gábornak még sámlira kell állnia, ha Papp Zsoltival kommunikálni szeretne. A „Fele sem igaz!” vetélkedőn kiderült: mégis van respektje a tanároknak, mert a tanulók mindent elhittek nekik. Bár nebulóink nagyon igyekeztek, hogy a két „matek” tanár nénit amőbában megverjék, mégis leginkább a tanárok verték el rajtuk a port. Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Németh László-soknál a tájékozódási verseny: 47 csapat indult el, s míg a leggyorsabb 35 perc 40 másodperc alatt teljesített a távot, a legmegfontoltabbaknak ehhez 2 órára volt szükségük. Délelőtt a fiúk a bőrlabdát rúgták, délután a kislányok végre kosarazhattak a tanárokkal.
Egy kellemesen eltöltött nap után, kissé fáradtan, de jókedvűen tért haza mindenki. DÖK

Új Madonna-kút a Piarista Szakmunkásképző Iskolában

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nagy izgalommal vártuk június első napjaiban azt a 12 koblenzi diákot, akik három tanár kíséretében érkeztek iskolánkba a LINGUA – E program keretében. Utazásuk fő célja a közösen elkészített Madonna-kút volt, amit egy ökumenikus istentisztelet keretében szentelt fel június 11-én az ottani iskola evangélikus lelkésze és a mi piarista lelki igazgatónk. A műhelyben eltöltött tartalmas napok mellett jutott idő több budapesti programra, két dunakanyari és egy gödöllői kirándulásra is.
A kezdeti kommunikációs gondok sem gátolták a közös munkát, de a második hét végére a fiatalok egész jól összebarátkoztak. Az ács-, asztalos- és a díszműlakatos műhelyben készült kút elemein kívül több más munkadarab is létrejött. A kőművesek is kivették a részüket a kút helyének kialakításában. Reményeink szerint a program hatással lesz a tanulók további fejlődésére, komolyabban veszik a nyelvtanulást.
Legközelebbi tervünk, hogy mestereink és a szaktanárok töltenének el pár napot Ausztriában és Németországban, ismerkedve az ottani szakoktatással, új technológiákkal. Wágnerné Éri Juli

Örömmel olvastuk a Huzellapot

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ha táviratban kívánnék gratulálni a Huzellap májusi számához, csak azt írnám a távirati szelvényre: Köszönjük Szerkesztőség. És feladnék egy másik három szavas táviratot is. Szövege: Bravó, Zachár Zsuzsa. Nagyon szeretném hinni, hogy a Huzella Iskola növendékei által hazavitt újságot papák, mamák, nagypapák és nagymamák, s dédszülőkig bezárólag minden nemzedék olvassa. Eszemben sincs céltalan dicsérgetéssel untatni a mi Olvasónkat, de bátran leírom, hogy ez a lap jótékony nevelő hatást céloz meg és talál el minden sorával.

Miről írnak az iskola kitűnő pedagógusai és növendékei?
Pünkösd hava – Ígéret hava. Írják, s közlik a májusi naptárt, mely a munka ünnepével, elsejével és majálissal kezdődik, s harmincadikán, a gyermeknappal végződik.
Köszöntik a naptárban az anyák napját, s 25-éről sem feledkeznek meg. Ezt az Orbánt nem a jelenlegi miniszterelnökről, hanem az utolsó fagyos szentről nevezték el.
Ajánlom figyelmükbe Szakály Dezső kemény csengésű sorait.
A szerkesztőség vezércikk helyén közölt írásban búcsúzik szeptemberig diákjaitól. Büszkén szólnak – jogosan – a Pápán elért nagy színpadi sikerről. Bő egy oldal foglalkozik iskolán belül és kívül aratott versenyek helyezettjeiről.
A Sportkör hírei is sok szép eredményről számolnak be.
Egyoldalas interjút közöl az újság Szegedi Sándor polgármesterrel.
Az érdekes beszélgetés kérdéseit a „Kérdezz–felelek” rovatban Lukács Lilla, Detre Tamás, Kűrin Ágnes és Pregun Dávid tették fel és persze Zachár Zsuzsa igazgatóhelyettes segített a lejegyzésben.
Tetszett többek között: Kalafut Lilla és Darvas Mónika rovata, Bihari Andrea és Juhos Roland verse. Mosolyt fakaszt a Horoszkóp, amit persze Horoszkóp Anna sem közöl bankgaranciával.

Minden, itt fel nem sorolt rovatot ajánlunk a „Suli kuktáig” bezárólag és kiemelve hívjuk fel a figyelmet dr. Arany Tóth Attila: Természet csodái című cikkére, mely a nagytestű állatokról szól. Pompás írás. K
edves szerkesztő Tanár Urak és Hölgyek és ifjú diák tollforgatók, szép vakációt kívánunk mindnyájuknak. (Balassa)

A Dunakanyar kapujában

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Kádár János nevet hallva az ember akaratlanul is az MSZMP egykori elnökére gondol. Esetünkben azonban egy utazási iroda vezetőjéről van szó, aki nem kisebb dolgot vett a fejébe, mint hogy Gödöt a Dunakanyar és Budapest kapujává teszi. Elképzelésének megvalósításához sok akadállyal kell megküzdenie, ám úgy tűnik nem adja fel.

– Miért éppen MultiVer az iroda neve?
– Keletnémet partnerrel '91-ben vegyes vállalatként indult a cégünk. A Veranstaltung német szó, rendezvényt jelent és a multi-val kiegészítve sokoldalúságunkra utal. Konferenciáktól, szakmai programokon, beutaztatáson keresztül, sok mindennel foglalkozunk. Öt évvel ezelőtt hoztam Gödre a vállalkozást. Szegről végről magam is gödi vagyok. Édesapám itt élt gyerekkorában, édesanyám pedig verőcei. Ezért is húzott a szívem is a lelkem is a Dunakanyarba. Igyekeztem arra koncentrálni, hogy a Duna bal partja legyen a fő tevékenységi területünk. Ez kisebb nagyobb nehézségekkel elindult. Az előző években a Neckerman német utazási irodával közösen szép számban hoztuk ide a vendégeket. Idén, részben a melegvizű strand körüli áldatlan állapotok miatt, ezzel nem dicsekedhetem. A másik ok az, hogy hazánk iránt csökkent az érdeklődés. Egyrészt a Balkánon zajló háború miatt, másrészt mert Magyarországon a közbiztonság nem kielégítő. Az elmúlt két évben három autót loptak el vendégeinktől. Egyet zárt üdülő területéről egyet a strand elől, egyet meg egy szentendrei kirándulás alkalmával. A fenti tényezők miatt távolmaradó turisták hiánya milliárdos veszteséget okozott az országnak. Úgy hirdetjük útjainkat, mint a Dunakanyar-utazási irodája. A Welcome to Hungary nagy kiállítás beutaztató irodák részére. Minden évben a Budapest Kongresszusi Központban rendezi meg a Turizmus Rt. Ilyenkor tudunk megjelenni a piacon. Ezért egy Gödöt bemutató prospektust vagy némi támogatást, 10-20 ezer forintot kértem a helyi önkormányzattól. Sikertelenül. A feleségemmel saját erőből elkészítettük.

– A várossá válás egyik feltétele a szervezett idegenforgalom.
– E téren történtek pozitív irányú változások Gödön. Az utak állapota javult, az eligazító táblák segítik az idegent a tájékozódásban és az utcák is egyre szebbek virágosabbak. Folyamatosan küldöm az önkormányzatnak az információkat azokról a pályázatokról, amelyek esetleg segíthetik munkájukat. Ennek eredménye a kerékpárút is, melyet pályázatból nyert 10 millió forinttal Dégi Attila segítségével, az önkormányzattal közösen sikerült összehoznunk. Kétségtelenül vannak eredmények, de kihasználatlan lehetőségek is. Annak idején felkért a hivatal, hogy készítsek egy kimutatást, mekkora az az elméleti összeg, amely idegenforgalmi adóként befolyik. A nyilvántartások alapján kiszámoltam, hogy - 40-50 százalékos átlagtöltés esetén - egy, másfél millió forintra lehet számítani, ha minden szálláshelyet becsületesen bejelentenek. Minden egyes idegenforgalomból befolyt forinthoz két forintot ad a központi költségvetés. Összesen három, négy millió forintot jelentene akkor, ha nem erős a forgalom. Ez az a pénz, amiről homályos válaszokat kaptam. Nincs időm, de nem is az én tisztem, hogy utána nyomozzak. Ez is olyan összeg lenne, amivel bármilyen formában de kicsit is lehetne előrelépni. – Nemrégiben megalakult a Közép-Duna Vidéki Regionális Idegenforgalmi Bizottság. Ennek polgármesterünk is tagja. – Igen. Most adtak ki egy pályázatot egy olyan prospektus vagy nyomtatvány megjelenítésének támogatására, amely olyan térségeket propagál, mint például a mi régiónk is. Szeretnék részben önerőből, részben ezzel a támogatással egy olyan prospektust megjelentetni, amely kizárólag a Duna bal partját - ebben is kiemelten Gödöt - emeli ki olyan szlogennel, hogy Göd a Dunakanyar és Budapest kapuja. Mindazok a turisták, akik ide jönnek, itt mindent megtalálnak. Budapest és a Dunakanyar közelsége, sportolási lehetőségek, - evezés, lovaglás - aktív és passzív pihenés egyaránt, ehhez tartozik a helyi idegenforgalom egyik erőssége a melegvizű strand, amelynek helyzete kérdőjelekkel teli. Egyszerűen nem tudom, hogy álljak neki a jövő évi marketing munkának. – Az elmaradt külföldi turisták belföldiekkel nem pótolhatók? – A Turizmus Rt a belföldi turizmus fejlesztése érdekében anyagilag támogatja az ilyen irányú hirdetéseket. Több sajtóorgánumban megjelenik hamarosan: Jöjjön egy hétre Gödre! Mivel panzió nincs Gödön, magánházakkal dolgozunk, a BM üdülő sajnos bezárt. Korábban sok vendéget üdültettünk ott. A volt ÉDOSZ üdülővel nagyon jó a kapcsolatunk, egyelőre az ő bungalóikat vesszük igénybe, emellett próbáljuk tölteni az új Kék Duna szállót, mely véleményem szerint a Dunakanyar egyik legszebb szállodája, három csillagos, konferencia és sportolási lehetőséggel. Rendkívül alkalmas akár nemzetközi tollaslabda versenyek megrendezésére is. A tollaslabda az a sportág, amelyet Magyarországon is egyre több amatőr űz. Ausztriában és Németországban pedig hatalmas tömegeket mozgat meg. – A hazai sajtó az utóbbi két hónapban sajnos botrányainktól hangos, de honnan tudják meg külföldön, hogy Göd a világon van? – Ebben az évben a holland és német utazási katalógusokban 5-6 napos ajánlatainkat jelentették meg, mely gödi szálláshelyekre épít. Sikerült végre elérni, hogy a vendégek, ne Pesten szálljanak meg, hanem az olcsóbb Gödön. Én úgy szervezem a programot, hogy a Dunakanyar kirándulás ne csak a szokásos - Szentendre, Visegrád, Esztergom - útvonalból álljon. Meglátogatják a gödöllői kastélyba, majd Vácott megebédelnek, egy órás hajókirándulás után indulnak a másik oldalra. Ez így egy egész napos komplett Dunakanyar kirándulás. – Hol szállnak meg a vendégek? – Öt-hat állandó fizetővendég szobánk van. Nem könnyű öszszeszedni a házakat. Elvárás az, hogy külön bejáratú legyen a vendég lakrésze, külön kis konyhával, fürdőszobával, szatellit televízióval és zárt autóparkolóval rendelkezzen. Tiszta, és ne a lakásból már kiselejtezett bútorokkal berendezett legyen. Minden egyes házat felmérünk és a szoba kiadókkal szoros együttműködésben vagyunk, mert a célunk közös. Nem alá-fölé rendeltségben, hanem egymás segítésével próbálunk lépni a piacon. A falusi turizmus adómentes. Az erről szóló törvényt módosítani akarják, alkotmánybíróság előtt van. – Mikor jön hozzánk a legtöbb vendég? – Míg a Balatonnál 3 hétig 100 százalékos a szálláshelyek kihasználtsága, addig Gödön június közepén indul a szezon és előfordult már, hogy októberben is volt vendégünk. Elő- és utószezonban az idősebbek, a nyugdíjasok, főszezonban pedig a gyerekes családok jönnek. A vendégek nagy része saját gépkocsival érkezik, de a fiatalabbak a vasutat választják. Tavaly július-augusztusban 13-14 házat töltöttek meg a vendégeink. Jó évünk volt, több mint 3000 vendégéjszakával. Az ÉDOSZ-ban és magánházaknál szállásoltuk el őket egy-két-három hetes turnusokban. – Önt hallgatva paradicsommá lehetne varázsolni Gödöt. Milyen lehetőségeket lát még a helyi idegenforgalomban? – A sok vihart kavart Szakáts-kertet kevés pénzből szépen rendbe lehetne hozni és értékesíteni. Ha valaki meghallgatna bennünket, lennének ötleteink. A laikusok mindig milliókról beszélnek. A munkanélküliek közmunkában rendbe hozhatnák. És az ifjúság - Gödtől távoli iskolák - versenghetnének érte. Olvastam Gyurkó László írását a Körképben. Ő egyhavi nyugdíját ajánlotta fel egy nagyon színvonalas camping létesítéséhez, én felajánlom az értékesítést. De sajnos nem mindig hallgatnak meg bennünket. A Turizmus Rt két évvel ezelőtt 4 millió forintot adott volna Turinform Iroda létesítésére Gödön. A céljuk kiépíteni a Turizmus iroda hálózatot az egész országban. Bizonyos összeggel hozzá kell járulnia az önkormányzatoknak is. Sajnos a képviselő-testület elvetette. Pedig vállalta volna a vezetését az akkori művelődési ház vezetője, Varga Gyula, ott a művelődési házban. A szakmai részét térítés mentesen magam csináltam volna. – Bizonyára lennének ötletei az ugyancsak viharokat szülő golfpályával kapcsolatban is. – A golfozók zárt közösség. Ide nem fog ömleni a turista golfozni. Egy 5 csillagos szálloda Gödön nem biztos, hogy eladható, ami Gödön eladható, az egy háromcsillagos szálloda, vagy bungaló telep - az már a golfosok mellett más vendégeket is idehozna. Az hogy a melegvizet átvigyék a strandról szintén elgondolkodtató. A német vendégek többsége jön Magyarországra, gyógykezelésre. Ám Németországban a társadalombiztosítás megszüntette a támogatást a gyógyüdültetésre. Ezért ez a réteg, ha jön is hozzánk a középkategóriájú szállást és gyógyezelést keresi. Mindig arra kell gondolni, mi hozhat pénzt a községnek. Próbáltunk segíteni abban, hogy gyógyfürdővé nyilvánítsák a strandot. Be kellett volna invesztálni bizonyos összeget. Szakember véleménye szerint a gödi melegvíz alkalmas gyógyvízzé nyilvánításra. – Ön mindarra nyitott, ami Göd idegenforgalmának felvirágoztatásához vezet. – Ha vannak olyan vállalkozók, vagy olyan emberek, akik valamennyire kapcsolódnak a turizmushoz, nagyon szívesen együttdolgozunk velük. Most például a 48-as lovastanya vezetőivel tárgyalok és megkeresem azokat a turistairodákat amelyek lovas turizmust keresnek. Hátha "meglovagolhatjuk" ezt a lehetőséget és Göd profitálhat belőle. R.K.

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/