Gödi Körkép 1999. június 2.

Tartalomjegyzék


Nem egyezkedik a testület

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lapzárta után kaptuk a hírt, miszerint 1999. május 31-iki zárt ülésen egyhangúan úgy határozott Göd Nagyközség Képviselő-testülete, hogy nem egyezkedik a melegvizű strand volt bérlőjével, Lukács Lászlóval. Mint Ilyés Gizella alpolgármestertől megtudtuk, a gödi honatyák megvárják a Dunakeszi Bíróság döntését.
A tárgyalásra 1999. június 15-én kerül sor. Az önkormányzat részletes információval hamarosan szórólapokon tájékoztatja a lakosságot, és természetesen lapunk következő számában mi is beszámolunk strandunk további sorsáról. Egy biztos. Egyelőre zárt kapukat talál, aki strandolni szeretne Gödön.

„Három szombat”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Országos Közterület-szépítési Verseny

Második versenynap: 1999. június 5. szombat, 8-tól 12 óráig. Göd csatlakozott a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége kezdeményezéséhez, a „Három szombat” országos közterület-szépítési versenyhez.
E nap mottója: „Tisztelet az elődöknek! – Emlékül a jövőnek”, célunk az emlékműveink környékének rendbetétele. Ezen időszakban ismét lenyírják a füvet a főútvonalakon és az aszfaltos burkolatú utcákon. Felkérjük a lakosságot, hogy a házuk környékét hozzák rendbe, hogy településünk szebb környezetben várja a vendégeket.
Kérjük, hogy az emlékhelyek, szobrok környékének rendbetételében is vegyenek részt, ebben a munkában elsősorban a környéken lakókra számítunk! Felkérjük a közintézményekben dolgozókat és magánembereket arra, hogy az ingatlanok közelében köztéren elültetett virágokat, növényeket egész nyáron át öntözzék, gondozzák – ne maradjon gazdátlan, elszáradt növény a településen. Emlékhelyek, köztéri szobrok helyszínei: Felsőgöd területén: Bozóki Gyula tér – kopjafa környéke; Várdomb és környéke. Alsógöd területén: Petőfi tér; Kossuth tér. Szerszámokat (ásó, kapa, gereblye) hozzanak magukkal! Kérjük, ha tehetik, részvételükkel segítsenek abban, hogy Göd sikeresen vehessen részt e versenyen.

A Göncöl Alapítvány szerint bűncselekmény történt Gödön
A golfpálya és az orchideák

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A mi zsebünkre ne játszanak – mondta egy hozzászóló a gödi közmeghallgatáson, kijelentését a Göncöl Alapítvány elnökének címezve. Ugyanis az alapítvány megfellebbezte a golfpálya építésére kiadott első fokú szakhatósági engedélyt, mondván, hogy meg kell állítani a módszeres és rendszeres természetpusztulást. A vállalkozónak viszont negyedmilliárd forintja forog kockán. Csaknem ötven évig a termelőszövetkezet birtokában volt a terület, érthetetlen, hogy hirtelen olyan értékei lettek, amelyeket mindenáron meg kell védeni – vélte egy felszólaló a golfpálya ügyével foglalkozó gödi közmeghallgatáson.
Kiszel Vilmos, a Göncöl Alapítvány elnöke válaszul megemlítette, hogy például nyolc orchideafaj él itt, mire valaki felvetette, miként lehetséges, hogy az a szakember, aki több millióért készítette el a golfpálya tanulmánytervét, lehetőséget látott a védett növények megóvására. Volt, aki a golfpálya idegenforgalmat élénkítő hatásáról beszélt, és volt, aki felháborodva fordult az alapítvány elnökéhez, mondván, az ő zsebükre ne játszanak. Végre jön egy vállalkozó egy környezetbarát beruházás tervével, és akkor valakik egyszerűen keresztbe tesznek, beavatkoznak Göd életébe. Megmutatják, hogy képesek megtorpedózni, presztízskérdést csinálnak belőle, folytatta egy másik felszólaló – aki, mint mondta, huszonöt éve él ott, és nemegyszer maga takarította el a szemetet a ma oly nagyon védett területről –, de el kell érni, hogy megépüljön a golfpálya, mert különben marad a szemétdomb.
A tervek és a garanciarendszer kiegészítése után lehetségessé válik a golfpálya építése, vélte nem is olyan régen Göd polgármestere. Szegedi Sándor akkor hozzátette, a környezeti hatástanulmányt elfogadták a szakhatóságok, nincs miért megakadályozni a további munkát, ha pedig valaki felelőtlenül akadályozni próbálja, akkor vállalja ennek következményeit is.
A már meglehetősen nagy nyilvánosságot kapott ügy a kilencvenes évek elején kezdődött. A szövetkezeti földalapok kijelölése után ötvenkét hektár legelő a gödi Dunamenti Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonában maradt, az önkormányzat viszont helyi védettség alá helyezte ezt a területet. A szövetkezet, fellebbezés révén, elérte termelésből való kivonását annak érdekében, hogy ott sport- és szabadidőközpont létesülhessen.
A golfpálya építésének terve már korábban felvetődött, és amikor Pólus Péter a szövetkezettől megvásárolta ezt a területet, a gödi képviselő-testület támogatásáról biztosította a vállalkozó erre vonatkozó elképzeléseit. A beruházó, aki a pálya mellé szállodát is tervezett, további két hektár földet az önkormányzattól vásárolt meg, és további területet pedig bérbe vett.
Az akkori testület úgy vélte: amellett, hogy ez a létesítmény komoly nyereség lesz a község számára, a védett terület megóvásának is legjobb módja és eszköze. A kételkedők meggyőzésében döntő érv volt, hogy a védettség alatt álló területen épülő golfpályák létesítéséhez és üzemeltetéséhez komoly feltételeknek kell eleget tenni, és a láprét védelmét pedig külön előírások rögzítik. Ugyanakkor tudatosították, hogy a kapcsolódó létesítmények, a sportcentrum, a szálloda is csak a környéken élők érdekeinek figyelembevételével épülhetnek meg. A közmeghallgatáson Szegedi Sándor polgármester már kevésbé tűnt derűlátónak.
Elmondta, hogy a beruházónak eddig mintegy kétszázötven millió forintjába került a tervezés és az előkészítés – például a hatalmas terület bekerítése –, az önkormányzat pedig csak az építkezésből több milliós iparűzési adóra számíthatott, s évente több millió forint idegenforgalmiadó-bevételt jelentene a szálloda működése is. Nem beszélve arról, hogy legalább tíz-tizenkét munkanélküli jutna álláshoz, ha a beruházás megvalósulna. A polgármester szerint, ha sikerül megtorpedózni ezt a tervet, akkor az önkormányzatnak újra kell gondolnia költségvetését, s a kieső bevételt új helyi adó bevezetésével pótolni. Vagyis a lakosság terheit tovább kellene növelni.
– A fórumon a Göncöl Alapítvány elnöke úgy foglalt állást, hogy a környezeti hatástanulmány készítője és a környezetvédők közötti tudományos vita végére a hatóság fog pontot tenni. Egyébként felajánlotta, hogy segít a beruházónak másik területet keresni a golfpálya megépítésére. Mivel a golfpálya hatástanulmányát szakemberek készítették, és az első fokú szakhatóság is nyilván szakemberek véleménye alapján engedélyezte a beruházást, Kiszel Vilmost arra kértük, bővebben indokolja meg, miért próbálja a Göncöl Alapítvány mindenáron megakadályozni a terület hasznosítását.
Válaszában az elnök elmondta, hogy szabálysértések és bűncselekmények láncolata után került a golfpályaépítés ebbe a helyzetbe. Sok védett és fokozottan védett növény és állat élő-, táplálkozó- és termőhelye ez a terület, s ezeket törvény védi. Az általános védelem mellett pedig maga a terület is védett volt, éppen a Göncöl javaslatára helyezte helyi védettség alá az önkormányzat, ez alól pedig nem lehet kivonni. Az alapítvány elnöke szerint a védettség megszüntetése szabálysértés, az élőhelyek tömeges megsemmisítésével viszont bűncselekményt követtek el. Ráadásul a Göncöl által készített – és szolgálati titoknak számító – térképek alapján kezdték meg a munkát. Kiszel Vilmos leszögezte, hogy a beruházónak hatályos környezetvédelmi engedélye nincs – ugyanis az első fokú szakhatósági engedélyt a Göncöl Alapítvány megfellebbezte –, az építési engedélyt kiadni nem lehetett, ennek hiányában pedig tilos az építést folytatni.
Mint mondta, nem érti, hogy a polgármesternek milyen érdeke fűződhet az ügyhöz, ami miatt ilyen súlyos cselekményeket hajszol és fedez. Nem érti a vállalkozót sem, mivel neki is sokkal egyszerűbb lenne a dolga, ha levonulna a területről és keresne egy megfelelőbb, probléma- és konfliktusmentes birtokot.
A polgármester szerint végső soron elképzelhető, hogy a vállalkozó levonul, de akkor nem a községben, hanem másutt fektet be. Ez pedig Gödnek komoly veszteséget, a beruházónak pedig tetemes kárt okoz.
Hogy kárigényét hogyan és kivel szemben fogja érvényesíteni, egyelőre nem lehet tudni, ám elképzelhető, hogy perek sorozata indul majd el. B. J. G.
A fenti írást a Népszabadság május 25-iki számának Pestvidék mellékletéből, a szerző hozzájárulásával vettük át.

Útzár

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Budapest–Szob vasútvonal felújítási munkálatainak keretében kerül sor Dunakeszi és Göd állomásközben található két vasúti útátjáró átépítésére. Az átépítési munkálatok miatt szükséges az átjárók teljes szélességű lezárása. A lezárások nem egyidőben történnek, így a község vasút által elválasztott területe valamelyik átjárón megközelíthető.

Az átjárók lezárása az alábbi időpontokban történik:
AS 197 (2. sz. főút – Nemeskéri-Kiss Miklós út) jobb vágány viszonylatában 1999. június 2-án 18.00 – június 3-án 18.00 óráig. Bal vágány viszonylatában 1999. június 11-én 6.00 – 1999. június 12-én 18.00 óráig; 1999. június 26-án 4 óra időtartamra (technológiai vonat áthaladásától függően), június 30-án 18.00–július 1-én 18.00 óráig.
AS 207 (Béke utcai átjáró) bal vágány viszonylatában 1999. június 13-án 9.00 – június 13-án 12.00 óráig, június 17-én 6.00 – június 20-án 18.00 óráig, 1999. június 26-án 2 óra időtartamra (technológiai vonat áthaladásától függően), 1999. június 29-én 18.00 – június 30-án 18.00 óráig.

Az átépítési munkálatok miatt szükséges az útátjárók teljes szélességű lezárása. A lezárást a KRESZ előírásai szerint időben kitáblázzák.

Az érték mértéke

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ha teszem azt a magyar állam eladná a budai várpalotát, a benne lévő milliónyi könyvvel, sok ezer festménnyel, szoborral, történelmi emlékkel együtt, az ország lakosságának életszínvonala ugrásszerűen megugrana. Nem lenne jó üzlet?

Csakhogy a budai várat nem lehet eladni. Nemcsak azért, mert abban a pillanatban megbukna a kormány, amelyik ilyesmit fontolgatna, hanem azért is, mert a várpalotának nincs ára. Megfizethetetlen. A Gödön élő Kossuth-díjas író, Gyurkó László írásának folytatása olvasható.

Olvasom, hogy az alsógödi tábor értéke 150 millió. Nem tudom, ki állapította meg ezt, és minek alapján.
De azt tudom, hogy ennek a tábornak nincs ára. Megfizethetetlen. Legalább tucatszor jártam végig csónakkal a Dunát, az osztrák határtól a jugoszlávig és vissza (olykor a határokon túl is), így bízvást állíthatom: az egykori Szakáts-kerthez hasonló idilli gyöngyszem nincs az egész Duna mentén. Van benne patak, tavacska (igaz, már posványosodik), a patakot egykoron karcsú hidacskák ívelték át (igaz, most vasmonstrumok), van egy hangulatos, nem is kis ház (katasztrofális állapotban), egy cselédház (omladozva, már összeomlott istállóval), egy természet alkotta csendes öböl, kikötőnek, csónakház (kihasználatlanul), van egy új ház (remélhetőleg csak átmenetileg hajléktalan-szállás, mert igazán nem arra való), van focipálya, vannak kulipintyók (megérettek a lebontásra), van egy gyönyörű fasor (már megcsonkítva), vannak gyönyörű fák (fogyóban, mert a láncfűrész gyorsan dolgozik), van egy domb, völgy, sík terület (igaz embermagas gaz növi be). Van aztán még vezetékes víz, gáz, csatorna, mosdók, aszfaltozott bekötőút, mindkét bejárathoz. S a tábor aljában az ország legnagyobb útja, a Duna. Ebben áztatja lábát a tábor.
Egyetlen hátránya van a birtoknak. Az, hogy az égvilágon semmi másra nem alkalmas, mint tábornak. Hiszen senki sem fogja beültetni gyümölcsfákkal, senki sem fog itt teheneket legeltetni, csirkét tenyészteni, mint egykoron. Tábornak viszont maga a Jóisten teremtette.
Évről évre ugyan lábra kapnak hírek, hogy mi épül majd itt, játékkaszinó vagy szupermarket, ám ez a terület ilyesmire (és minden egyébre) alkalmatlan. Persze volna egy megoldás: felparcellázni a sík területet, kivágni a fákat, jó pénzért eladni a telkeket s beépíteni palotácskákkal, melyek szinte pontosan akkorák, mint a parcella (lásd a Duna-közt – vajon ki engedélyezte ezt és miért?).
A többi részt meg hagyni, hogy vegye birtokba a burjánzó természet, mint a Dzsungel könyve romvárosát, vagy Kambodzsában a világ legcsodálatosabb templomóriásait. Ez hasznot hozna a településnek. És a haszon, mint tudjuk, nagy dolog és roppant csábító.
Említettem a budai vár példáját. De jaj annak az országnak, amely elpazarolja történelmét. És jaj, aki elherdálja természeti kincseit. Mert az értéknek mértéke van. Ami pótolhatatlan, annak értékét nem százmilliókban, milliárdokban mérik. Mondják, egy sátortábor nem lenne kifizetődő az egykori Szakáts-kertben. Csak a Duna-kanyarban kapásból tudok sorolni fél tucat kempinget, melyek sokkal rosszabb adottságokkal rendelkeznek és hasznot hoznak. Esetleg meg kéne nézni, hogyan csinálják.
Ám kétségtelen, hogy a táborra eleinte áldozni kellene. Nem is keveset. Ahogy a budai várra is áldoznak. Annak leghalványabb reménye nélkül, hogy valaha is rentábilis lesz. A tábor pedig azzá lehetne. Vegyük már tudomásul, hogy Göd legnagyobb, páratlan és pótolhatatlan értéke a Duna. Bármilyen területfejlesztési tervek születnek is.
Épülhet itt – és épüljön is – Penny Market, golfpálya vagy strand, a Dunával nem konkurálhat. S a páratlan tábor, mint tudjuk, a páratlan Duna mellett fekszik.

Mi kellene ide? Kiirtani a bozótost. Rendbe tenni a házat. Büfét, pici boltot nyitni a táborozóknak. Egy stéget a Dunára, legyen hol kikötni. És propaganda, hogy megismerjék a vízen, kerékpáron, sátorral, lakókocsival túrázó magyarok és külhoniak. Meg lehetne szervezni, bizonyisten. Ám legfőképp egy gazda kellene.
Ó, nem valamiféle hivatalos szerv. Az van. Látjuk az eredményét.

Egy GONDNOK kellene. Milyen szép szó. A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint a gondnok olyan személy, akinek gondjára van bízva valamely érték. Aki úgy óvná, ápolná, szeretné, dédelgetné a területet, mint a szeme világát.
Lehetne ilyet találni?
Miért ne lehetne?
Göd a közelmúltban kétszer is jelesre vizsgázott közösségi tudatból, áldozatkészségből. Mindkét esetben a Dunával kapcsolatosan.
Először, amikor megmentette a Feneketlen tavat attól az eszement ötlettől, hogy betemessék. Összefogott a környék – és nemcsak a környék – apraja-nagyja. A tó azóta lassan már kis paradicsom.
Másodszor, amikor megépítették az edzőtermet a Széchenyi csárda mellett, hogy legyen hol nevelni, edzeni a gyerekeket. Nemcsak sportolásra. Életörömre, egészséges, közösségi létre, a víz, a Duna szeretetére is. És jöttek a szülők, rokonok, ismerősök, barátok, a Duna-rajongók. Valahogy pénz is került. És áll a ház. Pénzben mérhető hasznot nem hoz. Annál sokkal nagyobb hasznot a jövőnek. Egészséges, jó érzékű, vidám emberpalántákat.
Bizonyos, hogy ha a település gazdái elszánják magukat a cselekvésre, lesznek támogatói, segítői. Ki a két keze munkájával, ki tehetségének, alkalmasságának, módjának, munkakörének megfelelően. Én ásni sajnos már nem tudok, de egy ilyen terv támogatására felajánlom egyhavi nyugdíjamat. Húsz kilométerre vagyunk a fővárostól. Itt egy ugrásnyira az egész környék, egész Nógrád megye, melynek nem adatott meg a szerencse, hogy Dunája legyen.
Nem messze Szlovákia, Ausztria. Nagy országút a Duna. S a táborban kényelmesen elférnének a táborozók mellett az üdülésre áhítozó lurkók is. Nem kellene olyan sok, hogy a tábornak híre menjen. Mert az értéknek híre kél. Ebben az értékeit vesztő világban is.

Ha nem? Szemünk láttára pusztul el a település ékköve, a tábor. Mint ahogy szemünk láttára pusztul néhány éve Göd másik éke, az ezernyi meggyfa. Lehet, hogy Gödből város lesz, de nem lesznek meggyfái. Ezt a páratlan értéket is csak községi irányítással, közös összefogással lehetne megmenteni. Ha még lehet. Hiszen hiába óvja, permetezi, metszi egyik gazda a fáit, ha a szomszéd moníliás, haldokló lombkoronái újrafertőzik. Még egy kis idő, s nem borul minden tavasszal az országban páratlan hófehér menyasszonyi ruhába a település.
Göd elveszti arculatának egyik legszebb vonását. Ki fog elszámolni ezzel az értékkel? És ki felel a gödi táborért? A közösségnek, az országnak, a jövőnek. Gyurkó László

Randevú a polgármesterrel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Jóllehet a Gödi Körkép rendszeresen beszámol az önkormányzati ülésekről, mégis úgy gondoltuk, élőbbé tehetők a közügyek, ha a mindanynyiunkat foglalkoztató közös dolgainkról a nagyközség vezetője számol be. Ezért a jövőben havonta egy alkalommal megkérdezzük a polgármestert, mi történt a hivatal háza táján?
- Túl vagyunk egy hétvégi kánikulán, mondhatni tombol a nyár. Kísérőjelenségként pedig újra megjelentek vízparti "barátaink" a szúnyogok. Több olvasónk kérdezi, lesz-e idén is szúnyogirtás?
- Igen. Június első napjaiban négy alkalommal légi, három alkalommal pedig ez a meleg, ködös szárazföldi védekezésre kerül sor. A szúnyogok ellen a légkörbe juttatott szerek ártalmatlan, a növényvédő állomás által engedélyezett anyagok.
-”A tv. csatornák átrendezése után - írja lapunkhoz írt levelében dr. Bakonyi Ferenc olvasónk - sem a tv 2 sem a Duna tv nem fogható és a tv 1 is csak nehezen. Kérdésem az, hogy mi van a kábel tv-vel, melyre több éve befizettük az Önkormányzat által kért pénz, az ott is van az Önkormányzatnál, de semmi hír felőle, pedig, mint említettem a vételi problémák miatt nagy szükség lenne rá."
- A Digitel három év után végre hozzájárult, hogy a City Net elnevezésű társaság kivitelezze a sokak által hosszú ideje várt kábel televízió hálózat kiépítését. Munkatársaik rövidesen felkeresnek minden ingatlantulajdonost a községben és felvilágítást nyújtanak, milyen áron, milyen szolgáltatást tudnak nyújtani, s remélhetően még a nyár folyamán megkezdik a kiépítést. Akik évekkel ezelőtt befizettek a kábel tv-re 8000 Ft-ot, azok most ennyiért kapják. Ennek ma 23 ezer forint körül van az ára. A vállalkozásban az önkormányzatunk is szeretne "üzletileg" részt venni annál is inkább, mivel távlati tervek szerint a váci kábeltévének Gödön is lesz stúdiója.
- Egy nappal a dunakeszi után, május 19-én megnyílt a gödi Penny Market is. 900 négyzetméteren 600 féle termék várja a vásárlókat.
- A mindössze négy hónap alatt felépült áruház, az alsónémedi központtal működő áruházlánc ezúttal 103. üzletét nyitotta meg Magyarországon. Az áru kínálat nem extra termékekből áll, ám nagy mennyiségben olcsó választékot nyújt. A kivitelező a Strabag Hungária Építőipari Rt Észak Magyarországi Magasépítés Területi Igazgatósága volt. A Penny Market környéke a község legrendezettebb részévé vált. Bízom benne, hogy akik kezdetben fenntartással fogadták, most az előnyét élvezik. Látva az árukínálatot és az árucsoportosítást, egy egészséges gondolkodású kisvállalkozónak nincs mitől tartania.
- Végül, de nem utolsósorban: idén nyáron fürödhetnek még a meleg vizű strandon a gödiek?
- Ha a bírósági utat járjuk, akkor kizárt dolog. Amit a törvényesség keretein belül megtehettünk, megtettük. Tehát a törvényesség és törvénytelenség mezsgyéjére értünk. Ettől továbbmenni már nem szabad. Sajnos jogrendszerünk hibájából eredően várnunk kell. A Legfelsőbb Bíróságtól a felülvizsgálati kérelemre soronkívüliséget kértünk és azt a választ kaptuk, hogy tekintettel a bíróság leterheltségére, a soronkívüliségre nincs lehetőség. Megy a maga útján, ki tudja mikor születik döntés. Közben az ingatlan értéke csökken, a lakosság nem élvezheti a strandot, az idegenforgalmi irodák nem hozzák a vendégeket. Ezekben a napokban nem irigylésre méltó a helyzetem, mert a felelősség rajtam van. Egyik oldalon dönteni kell, másik oldalon vigyázni kell ne szabaduljon el a pokol. Az igazságügy minisztertől és a belügyminisztertől kérek soron kívüli kihallgatást, mert egyszerűen tarthatatlannak minősítem, hogy egy ilyen jellegű joghézag esetleg emberek életébe kerüljön. (lejegyezte Ráksi Katalin)

Állóháború

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Községünk polgármestere 1999. május 28-án a polgármesteri hivatal nagytermében tájékoztatta a meleg vizű stranddal kapcsolatban kialakult áldatlan állapotról a sajtó képviselőit. Mint Szegedi Sándor a megjelent újságíróknak elmondta, a május 24-én éjjel történtek késztették arra, hogy az ország nyilvánossághoz forduljon:
- Felelősséggel tartozom az önkormányzat tagjaiért, a hivatal dolgozóiért és minden gödi polgárért. Az Alkotmány, majd a Polgári Törvénykönyv tulajdonosi jogokat rögzítő paragrafusaira hivatkozott, majd leszögezte, hogy a gödi melegvizű strand tulajdonosa - a helyi önkormányzat -, semmi törvénybe ütközőt nem tett jogai érvényesítése érdekében. A törvényi szabályok bizonyos határig önhatalmat, másrészről bírósági utat tesznek lehetővé. Az önhatalom sem május 3-án, sem 24-én nem vezetett eredményre. Sőt az utóbbi esetben kifejezetten veszélyessé vált. Amikor a gödi lakosok egy csoportja ez alkalommal kísérelte meg birtokba venni a strandot, a volt bérlő, Lukács László telefonhívására rövid időn belül idegen akcentussal beszélő (feltehetően arab és ukrán) mintegy 30-40 külföldi jelent meg a helyszínen és életveszélyesen megfenyegették a tulajdonosi jogot gyakorolni kívánó polgármestert, továbbá a jelenlévő települési képviselőket és helyi lakosokat.
- Olyan kijelentések hangzottak el - idézte fel a Pünkösd éjszakát Szegedi Sándor -, hogy az autóink rendszáma alapján felkeresnek és kiirtanak bennünket, családtagjainkkal együtt.
- Az önkormányzat - folytatta tájékoztatóját a polgármester - saját tulajdonát kívánta visszavenni, sem magánlaksértést, sem birtokháborítást nem követett el. Szomorú, hogy ez a korábban békés település háborúzás színhelyévé vált. Ezt követően Szegedi Sándor ismertette a strand üzemeltetője és a tulajdonos önkormányzat közötti jogvitát, majd elmondta, hogy csakis a rendőrség fellépésének köszönhetően tudtak biztonságban távozni az arabok által körülvett fürdő területéről. Megemlítette azt is, hogy a sajtótájékoztatót megelőzően telefonon beszélt Lukács Lászlóval, ám ő nem volt hajlandó tárgyalni. Szegedi Sándor fájlalta, hogy nagyfokú szabályozatlanság van jogrendszerünk bizonyos területein, és mint megjegyezte: ha nem tudunk egyezségre jutni, akár két évig is elhúzódhat az ügy, melynek 14 ezer gödi polgár az elsődleges kárvallottja.
Mindezek ellenére bízik benne, hogy a testület talán megtalálja azt az utat, amely a strand mielőbbi kinyitásához vezet.
Az önkormányzat által benyújtott kiürítés iránti kereset elbírálásának tárgyalása június 15-én 13,30-kor lesz a Dunakeszi Bíróságon. r. k.

Beszámoló a testületi ülésekről
Ipartelepek Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az április 20-án a hangsúly, már a napirendi pontok számát illetően is az önkormányzat 1998. évi gazdálkodásán és községi tulajdonban lévő ingatlanok sorsán volt. Napirendre került az 1998 évi költségvetési rendelet második félévi módosítása, tájékoztató az elmúlt esztendő költségvetésének alakulásáról valamint a zárszámadásról szóló rendelet megalkotása. A testületi ülésen jelen volt a Gyöngy audit könyvvizsgáló cég képviselője is, aki elmondta, hogy december óta végiglátogatták az összes intézményt és vizsgálták a könyvelést is.

A beszámolók alapján megállapították, hogy az önkormányzat vagyona valós helyzetet tükröz. Határozat született ezen az ülésen a felsőgödi Autópihenő parkolójában lévő üzletek alatti területek értékesítéséről. A vételár az 1999. évi bérleti díj tízszerese. Az úszótelek négyzetméterenkénti ára ötezer Ft. Napirenden volt természetesen az - azóta örökzöld témává vált - melegvizű strand is. Szegedi Sándor elmondta, hogy a testület a bérleti szerződést május 1-vel lejártnak tekinti, és nem kívánja azt meghosszabbítani.
A bérlő, Lukács László képviselője ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a szerződés nem járt le és a jelenlegi üzemeltető továbbra is működtetni kívánja a strandot. Markó József elmondta, hogy a testületi döntés értelmében a TESZ készül a strand üzemeltetésére, majd dr. Garabon Sándor ismertette a jogi helyzetet, mely szerint a felek kölcsönös megelégedettsége híján a szerződés május 1-én lejár, s így a bérlő köteles visszaadni a tulajdonosnak az ingatlant. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a tulajdonos részére a visszavételi jog biztosított.

Az ipartelep elhelyezésének kérdéséről szóló napirendi pontot Markó József terjesztette elő. Elmondta, hogy több kérés érkezett az új kettes út melletti területen kialakítandó ipari területekre vonatkozóan. Szegedi Sándor önkormányzati érdeknek nevezte az ipari terület létrehozását, hiszen - mint mondta - az bevételt jelent. Többek között a Grundfoss és az ELMA cég is jelentkezett, mint befektető. De a befektetőket csak akkor tudják a településre hozni, ha adókedvezményeket biztosítanak a számukra - vélekedett a polgármester. Tizenöt igen szavazattal úgy határozott a képviselő testület, hogy a Göd Nagyközség Általános Rendezési Terv külterületi szabályozási és helyi építési eljárásairól szóló 24/1997 (IX. 23.) sz. Önkormányzati rendeletben foglaltakat, a napjainkban jelentkező piaci igények hatására megváltoztatja és bizonyos - a határozatban pontosan megjelölt - területeket, környezetét nem zavaró ipari terület megnevezéssel kívánja hasznosítani, továbbá ezen területeket belterületbe kívánja vonni.

A nyolcadik napirendi pontban név szerinti szavazással, 14 igen szavazattal határozatot hozott a testület, melynek értelmében megállapodást kívánnak kötni a felsőgödi Duna-part Szabadidőközpont területén elhelyezkedő KÖVIZIG szolgálati lakás, parkoló, szolgáltató létesítmények tulajdon illetve kezelői jogával kapcsolatban a KÖVIZIG, a BM, illetve az érintettek bevonásával.

Ezt követően úgy döntöttek a képviselők, hogy 300 ezer Ft támogatást biztosít az önkormányzat a Felsőgödi-Alsógödi-Sződligeti Református Egyházközségnek az általános tartalékkeret terhére.

A testület elfogadta Zahorán Sándor javaslatát a Nemeskéri-kastély megvásárlásával kapcsolatosan. Egyidejűleg felkérték Szegedi Sándor polgármestert, folytasson tárgyalásokat a Dunamenti Szövetkezet vezetőivel az ingatlan adás-vételéről.

A Digitel 2002 Rt. kötelezettséget vállalt, hogy minden évben a nyereségéből meghatározott összeget szociális felhasználásra átad az önkormányzatoknak. A gödi képviselő-testület az Egyebekben hozott határozata értelmében, a Digitel által szociális célra biztosított 264.228 Ft-ot a Váci Speciális Iskolába járó gödi gyerekek önkormányzati hozzájárulására fordítja.

* * *

A képviselők május 18-ai találkozója zárt üléssel indult. Több mint egy órán keresztül tárgyalták a gödi honatyák a meleg vizű strand üzemeltetésére kötendő szerződés- és a Quantum Rt-vel kötendő megállapodás tervezetét. Ezt követően, a kitűzött napirend értelmében, (immár nyilvánosság előtt) a gödi rendőrőrs 1989 évi munkájáról tartott volna beszámolót Thúróczy András.

Az őrsparancsnok azonban hattagú küldöttséggel éppen a franciaországi Marignonban - a Közbiztonságért Alapítvány által fedezett - viszontlátogatáson tartózkodott. Ezért a képviselőknek be kellett érniük az írott anyaggal. Szegedi Sándor véleménye szerint a helyi rendőrség munkája javult. Az önkormányzat a tőle telhető anyagi segítséget - gépkocsik, számítógépek vásárlása, telefonszámla kiegyenlítése - megadta, ám mindezek ellentételezése a helyi őrs részéről még nem megfelelő. Többször zárt ajtókat talál, aki felkeresi a gödi rendőrséget.

Kovacsik Tamás hozzászólásában kifogásolta, hogy a gödi postarablás ügyében még mindig semmi nyomozati eredményről nem adott tájékoztatást a rendőrség.

Barkóczi Gábor kérdésére - Mikor kerül az igazgatásrendészeti szolgáltatás Dunakeszi helyett Gödre?
- Szinay József jegyző elmondta, hogy a tevékenység helyi beindításához 1,2 millió forintos bérvonzattal járó létszámbővítést kért a rendőrség, melyet anyagi fedezet hiányában elutasított az önkormányzat.

Fülöp József észrevételezte, hogy az őrsnek nincs olyan helyisége, ahol megfelelő körülmények között fogadhatnák az ügyfeleket.

Ezt követően a képviselő testület önkormányzati határozat formában támogatta a Népjóléti Képzési Központ felhívását, melyben kezdeményezik, hogy november 12-e legyen a Szociális Munka Napja hazánkban, továbbá szándékát fejezte ki a Salkaházi Sára díj megalapítására, melyet a fenti napon a legjobb munkát végző szociális munkás kapna.

Utolsó napirendi pontként a testület 11 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett, a korábban lemondott dr. Faragó László helyére, Markó Józsefet választotta meg a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság új tagjának.

Az Egyebek-ben Lenkei György az előző testületi üléshez hasonlóan ismét az utcanév táblákkal és a fák gallyazás utáni sebeivel foglalkozott.

Kovacsik Tamás a Kodály Zoltán utca és Béke út sarkán lévő egykori Gomba élelmiszerüzlet építéséről érdeklődött.
Másik felvetése a Kossuth-téren lévő kocsma volt.

Bátorfi József bejelentette, hogy elkészült a Gödi Almanach ötödik kötete, melynek nyomdai előkészítő munkáit a polgármester saját zsebből finanszírozott.

Mikesy György az ifjúsági tábor ügyében interpellált, "kész átverés"-nek nevezve a tábor-hajléktalanszálló téma körüli önkormányzati lépéseket. Hangsúlyozta, hogy két külön dologról van szó. Feltette a kérdést, milyen jogcímen avatkozik be a Népjóléti Bizottság a KSB ügyébe, hiszen az ifjúsági tábor a Kulturális és Sport Bizottság hatáskörébe tartozik. Szorgalmazta a tábor bekerítését és furcsállotta azoknak a képviselőknek a hozzáállását, akik egyszer a hajléktalanok beszállásolásáról, máskor a tábor hasznosításáról beszélnek.
Mikesy György végezetül ismertette határozati javaslatát, mely szerint az ifjúsági táborban nem szállásolhatók el hajléktalanok, továbbá szorgalmazta, hogy a bizottsági határozatok kerüljenek a testület elé.

Traupert Imréné, Mikesy képviselő javaslatával kapcsolatban elmondta, hogy a márciusi testületi ülésen a képviselők egyhangúan megszavazták a területi gondozási központ pályázatát, mely a hajléktalanszálló bővítését célozza.
Markó József pedig kijelentette, hogy a tábort ebben az évben nem nyitják meg, mivel alkalmatlan a gyerekek táboroztatására.
Lenkei György ezt azzal erősítette meg, hogy dzsungelnek nevezte az egykori Szakáts-kertet.

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. május hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Sok boldogságot kívánunk!

1999. május hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják őszinte részvétünket!

Tisztelt Seres Istvánné!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Érdeklődéssel olvastam bátor hangú levelét a Gödi Körkép előző számában, melyet a tábor védelmében írt. Egyetértek Önnel, értékeinket meg kell védenünk. Bár azzal a véleményével, hogy ez a védelem akár az eladás is lehet, nem értünk egyet. Ami levelem megírására késztet, az az, hogy Ön szerint a TESZ 10 millió forintot kért az államtól hajléktalan-szálló építésére.
Ez nem igaz! Az önkormányzat kért, valamennyi képviselő megszavazta, még azok is, akik néhány hét múltával erősen tiltakoztak az ilyen meggondolatlan döntések ellen. Ehhez a TESZ-nek semmi köze. Természetesen az ISM-től sem fog kérni, ez szintén az önkormányzat dolga.
A TESZ-nek a hajléktalan-szálló működéséhez szintén semmi köze. A Gondozási Központ önálló jogi személy, az önkormányzat megbízása alapján üzemelteti a hajléktalan-szállást. A TESZ igazgatójának nem kell számon tartania, kik laknak a hajléktalan-szállón.
Ön félreértette a Polgármester Úr fogalmazását is. A hajléktalanok nem odaszállingóznak, hanem a Gondozási Központ vezetője vette fel őket annak rendje és módja szerint, az önkormányzat által alapított és finanszírozott hajléktalan-szállóra. Legálisan és jogszerűen.
A TESZ szerepe ez idáig a tábor működésében a nyári szezonra korlátozódó gyermektáboroztatási célú üzemelés fizikai biztosítása volt. Kevés pénzből, az adott körülmények között. Az anyagi és társadalmi környezet erőteljes változásai miatt a tábor szerepének, jövőjének újragondolása vált szükségessé, melyhez a szükséges szakmai előkészítő munkát a testület megbízásából a közművelődési és sport bizottság végzi.
1999-ben az önkormányzat döntése alapján a tábor külső vendégek számára nem lesz megnyitva.
Tisztelt Asszonyom, remélem jó szándékú tájékoztatásom segít Önnek abban, hogy a jövőben alaposabban tájékozódjon, mielőtt valakit, vagy valamit a nagy nyilvánosság előtt elmarasztal.

Üdvüzlettel: Markó József a TESZ igazgatója

Strandajánlatok gödieknek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Elég abszurd a cím, szó se róla, de becsukott szemmel és füllel jár az, akli nem érti a mögötte rejlő problémát.
Mivel egyelőre a melegvizű strand ügyében lassan a Balkánhoz hasonló állapotok uralkodnak, és ez a Pünkösd hétfőjén lejátszódott események (újabb területfoglalási kísérlet, kutyákkal, testőrökkel, hatósággal) tükrében még csak nem is túlzás, addig körül kell nézni a község határain kívül, ha fürdőzni támad kedvünk.
Pedig alaposan benn vagyunk a szezonban, így egyre gyakrabban támad majd kedvünk. Mindenek előtt a legolcsóbb, legkézenfekvőbb a Duna-part. Ingyen van, még büfék, csárdák sora is kiépült mellé, akár Alsógödön, akár Felsőgödön mártózunk. Hogy aztán mennyire toleráljuk a szennyezettsége okán immár évek óta fürdésre hivatalosan alkalmatlan folyóvizet, lelkünk rajta. Hozzánk legközelebb a váci fedett uszoda és szabadtéri strand található, úgy hiszem, nem igényel bemutatást a környéken élőknek.
Ami hírértékű lehet, az a belépő összege. A felnőttjegy 300, a gyerekjegy 150 Ft, ami a konkurencia tarifáit és a váci létesítmény színvonalát tekintve feltétlenül méltányos.
A gödi strand megnyitásáig a község lakóinak körében kedvelt volt a leányfalusi strand. Két kompátkelés, közötte kis gyaloglás vagy kerékpárút a Szentendrei-szigeten, és a túloldalon belebotlunk a népszerű és jól kiépített fürdőhely kapujába. Idén a felnőtt belépő 490 forint, a gyerekjegy 370, a reggeli és délutáni úszótarifa pedig 290 Ft-ot kóstál.
A budapesti Népfürdő utcában fogalommá lett Dagály strand még fővárosi viszonylatban sem tartozik az olcsó szórakozási lehetőségek közé, viszont a bőséges medenceválaszték és a környezet ellensúlyozza az árképzést. A felnőttjegy 500, 17 órától 400 Ft, kereken egy százassal több. mint az Árpád úton található újpesti sportuszoda belépője, igaz, a nevéből adódóan ez a létesítmény kimondottan a tempózóknak készült. A strandok tekintetében különbséget tenni a három ajánlott létesítmény között nemigen szeretnék, mindhárom más miatt lehet vonzó.
A Dagály a Budapestre ingázó gödiek számára helyben van, szolgáltatásainak színvonala miatt is kedvelt és frekventált, a váci strand hasonlóan kellemes szórakozási lehetőségeket biztosít, és elsősorban közelsége miatt lehet csábító, Leányfalura utazni pedig egy kimondottan hangulatos kirándulással is felér, hiszen a két vízi út és a sziget környezete plusz élményt nyújt. De legszívesebben egyiket sem ajánlanám – távolról sem rosszindulatból. Hanem azért, mert nem lenne szükség rá. Elvégre van nekünk sajátunk is, igaz, jelenleg csupán elméletben. Forgács Péter

Itt a vége…

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Megkezdődött az utolsó felvonás, az iskolai évnek a legnehezebb időszaka. Felmérő felmérő hátán. Ráadásul itt a jó idő, csivitelnek a madarak, és mindenhez van kedv, csak a tanuláshoz nincs. A pedagógus a lehető legtöbbet akarja kihozni tanítványaiból, a diák pedig igyekszik bepótolni a sok ábrándozással töltött órát. A játszma kétesélyes…

A tanuláson kívül jó néhány program vár még ránk év vége előtt. Az Iskolai Napokon június 7–11-e között lesz ének-zene-, hidegtálkészítő, rajz-, vers- és prózamondó verseny. Ismét szervezünk tátikát, ahol „egyéb” kategóriában is indulhat bárki. A Gálára 10-én kerül sor. Itt a győztesek átvehetik díjaikat, és néhányan előadhatják produkciójukat. Idén is a Nyelv és Tehetség, valamint az A+V és az Életforrás Alapítványok segítenek bennünket abban, hogy értékes jutalmakat kaphassanak a versenyzők. Június 11-én lesz a várva várt Suli Show. Szeretnénk, ha minél több diákunk is bemutatkozna a közönség előtt. Hogy kik lesznek azok? Akik az Iskolai Napokon kiválót teljesítettek és produkciójuk szabadtéri színpadra való. Tanulóink szavazatai alapján két együttest hívtunk meg. A Fresh és az Animal Cannibals jön iskolánk színpadára. Ezen a napon ismét ellátogat hozzánk Huzella Péter, és újra lesz „Játszóház”, amit népművészek tartanak az érdeklődőknek pedagógusaink segítségével. Sajnos a sportnap az idén hely hiányában elmarad. Lesz helyette táncház, amire minden érdeklődőt szeretettel várunk. Este 8 órától pedig a Scarabeus együttes fantasztikus zenéjére táncolhat Göd apraja-nagyja. Ennek a napnak a költségeit a Jótékonysági bál bevételéből és szponzorok felajánlásaiból fedezzük.
A teljes programot plakátjainkon olvashatják.

Mindenkit sok szeretettel várunk a rendezvényeinkre! Végzős diákjainktól 19-én búcsúzunk. A várva-várt tanévzáró 22-én lesz, ahol mindenki megkapja nagyon, vagy kevésbé várt bizonyítványát. Mondhatnánk azt is, hogy ezzel vége, de ez nem igaz, hiszen a nyári táborok nélkül nem lenne teljes az év. Nyári táborok Ezen a nyáron ismét visszavárja a huzellás diákokat is a miacsai tábor. Aki egyszer belekóstolt a romantikus életbe, az évről évre visszavágyik. A programot együtt állítják össze a táboroztatók a diákokkal, a program-étlap alapján. A kínálat és az igény nem feltétlenül azonos, de a kompromisszum eddig még mindig sikeres volt. Az étlap kínálatából: Miacsa olimpia, lovaglás, hőguta ellen strandolás, bográcsozás, túra, egy nap Bánkon, éjszakai portya (bátorsági próba), agyagozás, na és móka-kacagás. A legérdekesebb, hogy nem hiányzik senkinek sem a villany. Addig van fent mindenki, ameddig világos van. Persze itt is, mint minden táborban találhatók „rossz alvó” gyerekek, akik kihasználják a pedagógusok „álomóráját” (ők éjjel kettőkor már elalélnak) és ébren maradnak ájulásig. Őket a következő napon már messziről meg lehet ismerni, ugyanis félálomban telik az egész napjuk. (Az előző két mondat bármely táborra érthető.) Az angol nyelvtudás felfrissítésére is van lehetőség, hiszen Arany Tóth Ági néni kedvenc időtöltése, hogy naponta játékos nyelvi órákat tart. Táborvezető: Turcsánné Marjai Éva. Időpont: 1999. július 5–10.

A sportkör nyári ajánlata ugyancsak sokszínű. Atlétika-kézilabdatábor Nyírjesen július 5–9-ig. Táborvezető: Bilkó Magdolna. Sporttábor lévén, nem maradhatnak el az edzések, de emellett lesz túra, lovaglás és természetesen sok-sok szabadidős program. Örülhetnek a kosarasok, hiszen még a szünetben is hódolhatnak szenvedélyüknek, mert lesz táboruk Agárdon július 5–10 között. Táborvezető ki más lehetne, mint az edzőjük, Nagy Róbert. Az edzéseken túl lesz úszás, kirándulás Székesfehérvárra, túra a tó madárrezervátumához kenuval, pákozdi kirándulás, kajakozás és az elengedhetetlen szabadidős program. A Góliát-labdarúgó szakosztály is szervezi a nyarat június 28-tól július 3-ig – Dávid nélkül – Halmai Gábor vezetésével. A labdarúgó edzéseken kívül úszásoktatás, lapátolás csónakkal és kenuval a Vizisportiskola környékén, túra Pákozdra, számháború, akadályversenyek és szabadidős program várja a jelentkezőket. Vép. Szombathelytől 6 km-re, a volt Erdődy-kastélyban, festői környezetben tölthetnek egy hetet azok, akik szeretnének sok szépet látni. Szombathely, Kőszeg, Ják és a szajki parkerdő várja diákjainkat. A sok látványosság mellett jut idő a sportra is, hiszen a tábor területén van teniszpálya, focipálya és sportcsarnok. Ebből a táborból sem marad ki a bátorságpróba és a játékos vetélkedő
. Ebben az évben napközis táborral bővül iskolánkban a kínálat. Angol nyelvoktatásra, számítástechnikára, kézműves foglalkozásra, drámajátékra, focira, kosárra, úszásoktatásra, strandolásra, kirándulásra, bográcsozásra invitáljuk az érdeklődőket. A programok egy-egy turnusban hétfőtől péntekig, naponta 8 órától 16 óráig tartanak.
Bővebb információ a Huzella Iskolában Zachár Zsuzsától szerezhető be. Remélem minden igényt kielégítő programokat biztosít iskolánk kikapcsolódni vágyó diákjainknak.
Jó pihenést és remek vakációt kíván minden diákjának a Huzella Tivadar Általános Iskola nevelőtestülete nevében: Zachár Zsuzsa

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Egyetlen főinkvizítornak sincsenek olyan borzongató kínzóeszközei, mint a szorongásnak.” – idézi Kierkegaardot Arató Mihály, a Mindennapi szorongásaink című könyv szerzője, aki TV-műsoraiban, és több nagy sikerű könyvében (Mindennapi lelki szenvedéseink, A másik: NEM?!) megosztotta velünk széleskörű tapasztalatait. Új könyvében megtanít bennünket a „jó és rossz” szorongás felismerésére, megkülönböztetésére és kezelésére.
„Hogy lehet a szorongás jó is? Igen! A szorongás jelzés: olyan, mint a láz a testben, szálka a köröm alatt.” „Szorongani jó, mert jelzi a veszélyt, felkészít a küzdelemre, segíti a túlélést.”
De lehet rossz is. „A szorongás rossz, mert kellemetlen, gyötrő, nyugtalanít, nem hagy békén, lebéklyózza figyelmünket, csökkenti szellemi teljesítményünket, rontja a tanulást, nehezíti az emlékezetet.” Dr. Arató Mihály pszichiáter professzor az orvostudományok doktora. A nemzetközileg elismert szakember, több éves kanadai és amerikai ösztöndíjas és vendégprofesszori tapasztalatával igyekszik megteremteni itthon is a lelki betegségek európai szintű ellátási formáit. A szerző, kinek fő kutatási területe a szorongásos és hangulati betegségek vizsgálata és kezelése, – lelki szenvedéseink, félelmeink, szorongásaink kiváló ismerője. Gyakorlati útmutatásai mellett megerősít bennünket abban, hogy lelki terheinkkel bátran forduljunk szakemberhez, hiszen segítségükkel önmagunk tehetünk legtöbbet egészségünk érdekében.
Arató Mihály: Mindennapi szorongásaink: A jó, a rossz és a gonosz; A félelemtől a fóbiáig. Németh Nelli

Virág helyett
Megtanulni nem lehet, erre születni kell "

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

... nem akárki képes arra, hogy az embereket, illetve azt, akit rábíztak, jó erkölcsre nevelje: s ha egyáltalában valaki, akkor csak az lehet erre képes, aki ért is hozzá, éppúgy, mint az orvostudományban s minden egyéb foglalkozásban..." (Arisztotelész)

Áldott, szidott, feledhetetlen és feledhető tanáraink. Kinek ne lenne emlékei között olyan tanító, akire szívesen, vagy épp ellenkezőleg, neheztelve gondol. A jó pedagógus, életre szóló útravalót adhat. A pályára alkalmatlan, életre szóló szorongást nevelhet belénk. Ők a nemzet napszámosai, mondták valaha, de – anyagi elismerésüket illetően –, ma sincsenek elkényeztetve. Pedagógus nap alkalmából rövid beszélgetéssel emlékezünk meg nevelőinkről. Virágné Göbölös Judit tanárnő, három és fél évtizeden át oktatott Alsógödön. Ki tudja hány gyerek tanulta meg tőle a Pitagorasz-tételt.
– Számomra természetes, hogy itt tanítottam, hiszen ősgödi vagyok. Szüleim, nagyszüleim is itt éltek. A Délibáb villába jártam óvodába, majd szembe az iskolába. Az Eötvös Gimnáziumot a Felsőfokú Tanítóképző követte. Szakmai készségen kívül – énekelni tudás, hangszerismeret –, alkalmasságunkat is vizsgálták a felvételin. Komoly szaktekintélyek előtt tíz perc alatt kellett megmutatnunk mit tudunk kezdeni 10–15 gyerekkel. Ancsel Éva, Kerecsényi Miklós, Ó Nagy Gáborné – neves pedagógusoktól sajátítottuk el a mesterséget.
– Matematika, speciális testnevelés volt a szakterülete. Esztendőkön át az úttörőcsapatot vezette. Két éve búcsúzott el az iskolától. Nem hiányzik a kréta szaga, a gyerekzsivaj, a tanítás? – A tanítás hiányzik. A Nemzeti Alaptanterv és az oktatás terén tapasztalható káosz, nem. Az aktív kollégák dolga cseppet sem irigylésre méltó. Váltják egymást a kormányok és az oktatási tárca vezetői. A folyamatosság hiányában nehéz jó munkát végezni. A központi irányításnak sokkal egységesebbnek kellene lennie. Nagy hibának tartom a szakfelügyelet megszüntetését is. A kontroll nélkülözhetetlen. Felkészületlenül nem lehet bemenni az órára. A fegyelmezési gondok mindig abból adódnak, ha a pedagógus nem képes lekötni a diákok figyelmét. Soha nem írtam be ellenőrzőbe, hogy XY nem figyel az órán, vagy hasonlót. Nem tartozik a szülőre. Az intőknek, beírásoknak semmi értelme. Önmagát minősíti vele a pedagógus.
– Amikor nyugdíjba vonult, Vízvári Anna díjat kapott.
– A díj névadója volt a negyedikes tanító nénim. Nagyon jól esett az elismerés, de az ember nem a díjakért marad ezen a pályán. Nem is a pénzért. Köztudott, hogy a pedagógusfizetés – bár az utóbbi időben javult valamit –, még mindig alacsony. (Jobb, ha nem árulom el 35 évi tanítás után mennyi a nyugdíjam.) De mint mondtam, nem ezért indulunk el nap mint nap kezünkben a naplóval, ha megszólal a csengő. A legfontosabb, hogy szeressük és ismerjük a gyerekeket. Sokkal könnyebb úgy tanítani, ha a diák családi hátterével is tisztában van a nevelő. Ezt megtanulni nem lehet, erre születni kell. Aki a katedrára készül, mérje fel előbb, vérében van-e az odaadás. Nem számított szombat van, vagy vasárnap, gyártottam a szemléltető eszközöket és a férjem partner volt ebben. A mi korosztályunk ezt szívvel lélekkel csinálta. Minden egyes nap hozott sikereket és az otthon gondjait az iskolakapun kívül tudtam hagyni. Sok lelkiismeretes kolléga tanít ma is, de nem ártana az a bizonyos alkalmassági vizsga a pályára lépés – de lehet, hogy már a tanulmányok megkezdése előtt.
– Ha újra kezdené, ismét ezt a hivatást választaná?
– Gondolkodás nélkül. Tanáraim inspirálására lettem pedagógus és Magyarország olyan szellemi tőkével rendelkezik, amelyet kár veszni hagyni. (ráksi)

Minden pályázó diák tovább tanulhat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Izgatottan várták a 8. általánost végzett diákok, szüleikkel és tanáraikkal együtt, hogy milyen eredménnyel zárul középiskolai felvételük. Örömmel írjuk le – az iskola tájékoztatása alapján –, hogy minden pályázó növendéket felvettek valamelyik középiskolába. Volt olyan szerencsés akit három tanintézetbe is pályázott, s mindegyikbe sikerrel. A Huzella Iskola végzős növendékeinek szeptembertől iskolapadot ad:

A BÁRDOS LAJOS MATEMATIKAI TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Észak Pest megyei Matematikai Tehetségfejlesztő Központunk már több, mint egy évtizede folytat regionális jellegű tehetségkutató versenyeket, amelyeken feltűnt tanulókat néhány éve már számítógépes nyilvántartásba is veszi, melynek alapján fejlődésüket vizsgálja és segíti az általános- és középiskolában. Ennek a rendszernek az előversenyei eddig csak Vácon kerültek lebonyolításra (Kempelen-, Árpád-, Boronkay- és Radnóti versenyek.) Az idén első ízben a tehetségfejlesztést Dunakeszire és térségére is kiterjesztettük.
A Bárdos Napok keretében május 20-án megrendezett versenyen 5 dunakeszi, 2 gödi és – külön meghívással – a kemencei iskolák tanulóinak válogatott csoportjai vehettek részt. A 67 versenyző 5-6-7. osztályos tanulóból az évfolyamonkénti 1-6. helyezett kapott 1 500 Ft értékű könyvcsomagot és ezek kerültek a tehetségkataszterbe.
Örömmel értesítjük a gödieket, hogy nagyközségükből

Mindketten a Huzella Tivadar Általános Iskola növendékei.
Gratulálunk nekik. Újvári István, a Központ vezetője

150 éve történt júniusban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tíz napja, hogy Buda várának falain ismét a magyar trikolor leng. Javában folyik az orosz hadsereg mozgósítása, de itthon még nem érződik hatása. Még győztes csaták után és előtt vagyunk. Az új kormány székhelye Pest.

Pihenjünk egy kicsit, nézzük, milyen is volt ez a honvédség belülről, a hadtáp vonatkozásában? Az 1848 nyarán felállott nemzetőrség saját ruhájában és túlnyomórészt a saját fegyvereivel indította a tábori életet. Az ünnepségek és szép parádék után a nyár közepén már megkezdődtek a kemény csaták a Dunántúlon és a Délvidéken. A honvédek a hazáért harcoltak, de ehhez sok minden szükségeltetik, úgymint puska, lőszer, ruha, élelem, fehérnemű, lábbeli... Az első két igényről már szóltunk korábban. Lássuk a harmadik igényt a ruházatot. Miért viseltek a gyalogosok barna színű dolmányt, vagy másképpen atillát? Azért, mert az osztrák hadsereg tűzérségi személyi állományának központi ruharaktára Budán volt és ott tárolták nagy menynyiségben a fegyvernem színének megfelelő barna posztót. A fehérnemű gyártását az elképesztő állapotok sürgették. Még a pákozdi csata előtt írta Görgey Kossuthnak: „Valamennyi önkéntes zászlóalj tökéletesen el van tetvesedve, mert Jelacicnak Fehérvárba vonulása óta csak egy öltő fehérneművel bírnak. Ha ezt mosni kívánják, kénytelenek köpenyüket két nap hosszat csupasz testükön viselni. Annyira elhatalmasodott a tetűkórság, hogy némelyüknek tőle már a bőre sebes.”
De honnan kerülhet elő húsz, huszonötezer ing, gatya, lábravaló?
Csányi László kormánybiztos kiáltványa „Magyarország nagylelkű nőihez” Pozsony 1848. november 11-én. „A haza iránti kötelesség egyaránt kéri annak fiait és leányait. Amazok fegyverrel, ezzek ápolásra szólítván fel. Legkiválóbb gondjaim közé tartozik a Lajta menti magyar hadsereg részére az elnyűtt fehérneműk újjal való pótlása... Senkit sem találok, kikhez biztosabban fordulhatnék, mint a nők gyengéd és hatályos segélyéhez.” És Csány jól számított. Kibontakozott a magyar nép, a magyar nők érzelme és hazaszeretete.
Kossuthné felhívása így szólt: „Mi nem küzdhetünk a vitéz férfiak sorában, de segíthetünk! Egyesüljetek egy szent célra! Közületek mindegyik annyi kórodai készletet szerezzen, amennyi legalább egy-egy vitéz ápolására, tiszta ruhával való ellátására szükséges...”
És később, mint tudjuk a nők lettek a „Szabadságharc őrangyalai”. Maga Kossuth még november 19-én rendelkezett egy intézet felállítására a megrokkant honvédek részére. De lássuk az 1848-as honvédek élelmezését. Tábori konyha még nem követte a csapatokat, pedig már Napóleon megmondta: a katona meghalhat, de legyen jóllakott. A legkisebb élelmezési egység nagyságát a cipelhető főzőedény mérete határozta meg, vagyis az, hogy egy bográcsból hány embert tudtak ellátni. A honvéd gyalogsági századoknál 12 emberből álló „főzési osztályokat” hoztak létre, választott szakáccsal. Minden katonát, minden nap megillette két font kenyér. (Valamivel több mint egy kiló). A közkatonának 15 krajcár, a tizedesnek 20, az őrmesternek és zászlótartónak 30 krajcár napi zsold járt. Ebből ötnaponként mindenki adott 20 krajcárt a szakácsnak, aki a 12 embernek naponta négy font húst főzött meg és ehhez „tápláló vastag ételt” főzeléket, vagy tésztát készített. A nyersanyagot a lakosságtól vásárolták készpénzért. Ez a rendszer maradt érvényben végig a szabadságharc alatt.
A Függetlenségi Nyilatkozat után megkezdődött az addigi, csupán fegyverbeszerzésre korlátozott külföldi kapcsolatok kiszélesítése a politika irányába. Bécs hermetikusan elzárta Nyugattól Magyarországot. Ennek tudható be, hogy a külföld sokáig tájékozatlan volt küzdelmünk jellegét illetően. Mégis megjelentek Kossuth megbízottjai a határokon túl. Párizsban gr. Teleki László, Londonban Szalay László majd Pulszky Ferenc, Turinban Splényi Lajos, Berlinben Winkler János, Konstantinápolyban gr. Andrássy Gyula, Velencében Bratisch János.
A lánglelkű Telekynek köszönhetően a nyár elején a nyugati sajtó foglalkozni kezd szabadságharcunkkal. De csak a sajtó. Az államhatalmak zárkózottak maradtak. Csak az orosz betörés hírére rezzent fel a francia és az angol törvényhozás. A francia nemzetgyűlésben Flocon, köztársaságpárti képviselő interpellált május 21-én.
A választ Drouyn de Lhuys külügyminiszter adta meg. „Felfogjuk a horderejét, ha az orosz fegyveresen törne be. Ezt el kell kerülni, diplomáciai úton kell a dolgot orvosolni. Ha ez nem elég, rendszabályokhoz fogunk nyúlni.” Sarans képviselő is szólt az orosz beavatkozás veszélyéről: „A cár mindent anarchiának nevez. Ha Olaszország vissza akarja szerezni függetlenségét – ez anarchia, ha Lengyelország követeli függetlenségét – ez anarchia, ha a németek védik az egységüket – ez anarchia! És ez az északi civilizáció ezen anarchiák ellen működteti szuronyait!”
A külügyminiszter erre sem tudott újat mondani. Angliában csak a sajtó és a népgyűlések álltak mellénk. Palmerston úgy értesült, hogy „Ausztria-Magyarország egy ottani háborúhoz orosz segítséget kért és meg is kapja. Vannak esetek amikor Angliának nem kell sietni a beavatkozással oly országok ügyeibe, ahol a háború már kitört”. A török keleti egykedvűséggel nézte az eseményeket. Poroszország tapsolt a győzelmekhez, de mivel a német szövetségben Ausztria főszerepet játszott, nem mertek belekötni. Csupán Piemont és Velence hajlott a szövetségre.
Június 3-án az anconai kikötőben Luigi Pasini velencei megbízott és Bratisch János Magyarország meghatalmazottja védő és támadó szövetségről írt alá szerződést, melynek harmadik pontja így szól: Velence segíteni fogja Magyarországot egy hajóraj felállításában az Adrián.
És június 14-én megjelennek a határon az első orosz csapatok. Még hátra van csaknem száz összecsapás és ezek közül még több, mint harminc, magyar győzelemmel végződik majd. Bátorfi József

Születésnapunk volt

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Bensőséges ünnepség keretében gyűltek össze a vendégek a Gödi Művelődési Házban május 19-én a Gödi Körkép megjelenésének 10. évfordulóján.

Ilyés Gizella alpolgármester a Gödi Körkép felelős kiadója köszöntötte a megjelenteket, akik között ott láttuk Szegedi Sándor polgármestert, Traupert Imréné, Lenkei György, Bátorfi József és Kovacsik Tamás önkormányzati képviselőket.
Dr. Ráksi Katalin felelős szerkesztő is üdvözölte a jelenlegi és egykori szerkesztőket és munkatársakat és elmondta, hogy ez az összejövetel az egymást csak írásban és munkában ismerők személyes találkozását tűzte ki célul. Wolff Lajos, a Gödi Körkép első főszerkesztője megemlékezett a lap alapításának hősi korszakáról, a Körkép elődjéről, a Termelőszövetkezeti Híradóról, mely magja volt a tíz éve megjelentetett újságnak. Meleg szavakkal szólt a kezdeti gondokról, a munkatársak felkéréséről, s az első buktatókról és sikerekről. Az első főszerkesztő után az első kiadó, Gáspár Gábor egykori tanácselnök emelkedett szólásra. Szegedi Sándor polgármester is üdvözölte az önkormányzat lapját, annak ott megjelent korábbi és jelenlegi munkatársait, és elmondta, milyennek kell lenni egy objektíven szerkesztett újságnak.
Ilyés Gizella, mint felelős kiadó, kitüntető oklevelet adott át Balassa Tibor szerkesztőnek, aki tíz év alatt közel ezer cikkét adta közre ebben az újságban. A kitüntetett meghatódva mondott köszönetet az elismerésért, és a felelős szerkesztő által átnyújtott ajándékkosárért, s ígéretet tett arra, hogy örömmel kezdi meg a betöltött 91. életéve után újabb 91 év munkáját.
Az est résztvevői hosszan elbeszélgettek az elmúlt tíz év eseményeiről, átlapozták a Gödi Körkép frissen bekötött tíz évfolyamát, s közben fogyasztották a születésnapi tortát, a finom süteményeket és üdítőitalokat. Ezúton mondunk köszönetet a művelődési ház dolgozóinak, a Family boltnak, a Józsi Cukrászdának, a Nosztalgia virágboltnak és Poór Miklós vállalkozónak a 10 éves lapjubileum megünneplésének megsegítéséért. (...a...a...)

Tízesztendős a Gödi Körkép!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelettel köszöntöm a Gödi Körképet abból az alkalomból, hogy immár betöltötte tizedik esztendejét. Büszke vagyok és büszkék lehetünk számosan a gödi lakosok közül, hiszen ez az újság velünk együtt küzdött a rendszerváltásért, és az azt követő időszak nehézségeinek elviseléséért. Az elmúlt tíz esztendőben voltak „szép, üdvös és hasznos” napjai a Gödi Körképnek, de mi tagadás, voltak nehéz időszakok is.
A lap megindulásával szinte egyidőben szerveződtek a politikai pártok – többek között a Magyar Szocialista Párt, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Magyar Demokrata Fórum, a Cserkészek helyi szervezete, valamint más civil szervezetek, olyanok, amelyek valamennyien a felszabadult demokratikus Magyarország felvirágoztatásának segítését célozták meg. A magyarországi rendszerváltás bizonyos vonatkozásokban pozitív eredményeket hozott. Tagadhatatlan azonban az a tény, hogy az évek során kiütköztek a kapitalizmus vadhajtásai is, mint a hatalmas mértéket öltött munkanélküliség, a társadalom kisebbik rétegének a meggazdagodása és a nagyobbik réteg elszegényedése, leépülése, bizonyos húzó gazdasági ágazatok – mezőgazdasági termelőszövetkezetek – szétverése és azzal párhuzamosan a vidék lemaradása. Jelentős mértékben elterjedt a korrupció úgy, hogy még a magasabb politikai szférákat is érintette.
Új és félelmetes formájában jelentkezett a szervezett bűnözés, és veszélyezteti a polgárok biztonságát a maffiák egymást közti leszámolása is. A politikai erők – sajnos – nem értették meg a fenséges pillanat parancsát, hogy össze kell fogni az ország előrehaladásának segítésében. Az összefogás helyett egymásnak feszülnek az izmok és idegek.
Az országos problémák Gödöt sem kerülik el, sőt községünkben még jobban felhalmozódtak és halmozódnak a gondok. Ennek a magyarázata, hogy sem az Antall-kormány, sem az MSZP-SZDSZ-es kormányzás idején a község vezetése nem találta meg az igazi együttműködési lehetőséget a község polgárainak jelentős részével. A Gödi Körképben megpróbáltak néhányan figyelemre méltó írásokat közölni – segítő szándékkal –, de ellenállás mutatkozott a fogadókészségben.
Egyeseket még be is perelték írásukért (Dr. László Domokos, Berényi Kálmán).
Mások írásait pedig nem is közölték, olykor cenzúrázták is a cikkeket.
No, de elég a „Tiborcos panaszkodásból”! A Gödi Körkép tízesztendei fennállását ünnepli. Ünnepli új köntösben, új (régi) főszerkesztővel és új tartalommal. Az utóbbi számok tartalma, szemlélete bebizonyította azt, hogy ebben a Duna-menti üdülőközségben lehet jó újságot szerkeszteni, de csak olyan személyekkel, akik maguk is a község előrehaladását tartják fő feladatuknak. Én ebben az ünnepélyes pillanatban arra kérek minden gödi lakost – bármilyen világnézetű legyen –, hogy írásainkkal, javaslatainkkal a Gödi Körkép hasábjain keresztül segítsük községünket abban, hogy behozza eddigi lemaradását, mert az összefogásunkkal magunkat is segítjük.
Kívánok a Gödi Körkép főszerkesztőjének, munkatársainak és a felügyeletet gyakorló alpolgármester asszonynak erőt, egészséget ahhoz, hogy a továbbiakban jó úton járassák a Gödi Körképet. Dr. László Domokos egyetemi docens

Kihívás napja '99

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Jó időben, jó hangulatban sikerült megrendezni idén is e sportnapot. A délelőtt folyamán az intézményekben, óvodákban, iskolákban, bölcsődében zajlottak a programok, sok játékkal, mozgással, kacagással. Az Egészségügyi Otthonban 10 helyről érkeztek vendégek és együtt vettek részt az Otthon lakóival az egész napos gyermeknap eseményein. Délután már a településről is sokan vették igénybe a sportolási lehetőségeket. A Kossuth téren ugróvár várta a kicsiket – nagyokat egyaránt. Délután a Kiserdei Sportpályán várták a kajakosok a futni, kerékpározni, focizni szeretőket. Sajnos az óvodások és kisiskolások nagyon kevesen jelentek meg, de a nagyobbaknál már népes mezőny vett részt a duatlon versenyen. A nap zárásaként a Piarista Iskola diákjai, tanárai és a kajakos öregfiúk mérték össze erejüket jó hangulatú focimeccsen.
A szervezésben résztvevők jó munkájának és a sportolni, mozogni szeretők vállalkozó szellemének köszönhető, hogy ez évben sikerült a legtöbb, 33 702 pontot összegyűjteni az elmúlt öt év viszonylatában. A következő lapszámban jelentetjük meg a helyi sorsoláson kihívás napi termékeket nyertek listáját. Ezúton is köszönjük mindazok áldozatos munkáját, akik e nap programjainak, eseményeinek megszervezésében, lebonyolításában részt vettek.

Horgászverseny a Dunakeszi halastónál

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Május 15-én rendezte meg hagyományos horgászversenyét a Dunakeszi halastónál a Gödi Horgászegyesület. Előző nap délelőtt két ifjú horgász edzett a tónál és hangosan latolgatták a másnapi esélyeket. Ebből a diskurzusból értesült egy öreg ponty a másnapi, őket fenyegető veszélyről. Körbeúszta a nagy tavat és minden halat figyelmeztetett a rájuk leselkedő veszélyről. A kilónál súlyosabb, s nyilván idősebb halak hallgattak az intő (hal)szóra és másnap szigorú böjtöt fogadtak. Vastag Ferencet, a horgászegyesület titkárát kértem másnap, hogy mondjon véleményt a versenyről.
– Milyen volt az időjárás?
– Áldjuk a természetet, hogy az előző napi esőt, szelet elzavarta a tó környékéről. Borús, de enyhe időben zajlott le a verseny, melyre harmincöt horgász nevezett. Négy ifista és három gyermek is horgászott, illetve versenyzett.
– Kik voltak a győztesek és milyen eredménnyel?
– Az ifjú Vastag Gábor négy kiló nyolcvan dekás eredménnyel győzött. Ezüstérmes lett Balogh Kálmán két kiló húsz dekával. A harmadik hely Duhonyi Miklósnak jutott. Ő összesen két kiló halat fogott. Szép eredményt ért el, s vele az első ifi helyet szerezte meg Görbe András két kiló hatvan dekás halmennyiséggel. A gyerekeknél a pálma Glattner Ferencé lett, aki egy nagyon ficánkoló, 150 grammos halacskát emelt ki vízből. Boldog és büszke volt – érthető módon.
– Mekkora volt a legnagyobb kifogott hal?
– Hetven deka. (Tehát valóban okosak voltak a böjtölő halak.)
– Meddig tartott a verseny?
– Hat órától tíz óráig. Aztán tizenegy óráig a zsűri dolgozott.
– Halászlét terveztek. Sikerült?
– Halászlé helyett finom lábszárpörkölt volt az ebéd. Kitűnő íze volt. A vezetőség tagjai mesterszakácsoknak bizonyultak.
– Mikor lesz a legközelebbi verseny?
– 2000 májusában. (Balassa)

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

LABDARÚGÁS

Iklad – Gödi SE 2:1 (1:1)
700 néző kísérte figyelemmel a gödi támadásokkal indult mérkőzést, ahol a harmadik lehetőséget kihasználva Piros Gábor meg is szerezte a gödi vezetést. Ezek után lábra kapott a hazai együttes, és egy fejes góllal egyenlített még a szünet előtt. A második félidő megint gödi góllal kezdődött, de sajnos a „hazai” bírók előbb megadták a szabályos gólt, majd visszavonták, így maradt az 1:1. Több lehetősége volt az Ikladnak, és egy rossz kapus kijövetelt követően fejes góllal megszerezték a vezetést és egyben a győzelmet is. Jók: Orbán, Sallai, Mudri.

Iklad ifi – Gödi SE ifi 2:0 (1:0)
Sajnos már a mérkőzés előtt gondok voltak, mert többen hiányoztak a csapatból és ez meg is látszott a játékán. Rengeteg elemi hibával zajlott az első félidő, és a 25. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat. Az ikladi lakosú játékvezető megfosztott bennünket egy 11-estől. A második félidőben már egy kicsit aktívabban kezdtünk, de nagy átütő erő nem volt a csapatban. Azért Bartus kitörése után gólt értünk el, de a bíró nem szerette volna elrontani az Ikladi Búcsú hangulatát, ezért a gólt nem adta meg, inkább a hazaiakat engedte el háromméteres lesről, és így alakult ki a 2:0-ás ikladi győzelem. Jók: Az ellenfélnek ítélő játékvezetők. A gödi csapatból: Gál, Mórocz. Ezután a további négy fordulóban élethalál harc várható az aranyéremért, a Gödi SE 61., Iklad 59., Veresegyház 59 pontot elért csapatok között.

Gödi SE – Pilisszentiván 4:2 (1:2)
A 100 fős szurkolótábor előtt Járdi fejes góljával megszereztük a vezetést, de két védelmi hiba után már vezetett is az ellenfél. A második félidőben Krasnyánszky mester-hármasával csapatunk megfordította az eredményt. Kiegyensúlyozott, sportszerű mérkőzésen győztünk. Jók: Együd, Herédi A., Krasnyánszky.

Gödi SE ifi – Pilisszentiván ifi 3:0 (1:0)
Az 1:0-ás félidő után kiélezett küzdelem folyt a nagyon okos és fegyelmezett játékot játszó Pilisszentiván ellen. A 80. perc után Bartus két gólja meghozta a várt győzelmet, melyet ifi csapatunk igazán megérdemelt. Antal György Bálint

KÉZILABDA

Van remény az éremre Nagy gondban várta a Solymár elleni hazai mérkőzését Göd női kézilabda csapatának szakvezetése. Dankó Andi sérülten vállalta a játékot, Szénási Orsolya nem tudta vállalni, magas láza miatt. Virágh Maya eltiltását töltötte és Solymár csak egy ponttal állt Göd mögött. Az első góltól kezdve adok-kapok ment, egy ide-oda góljáték után a félidőben 11:10-re vezetett Göd. Majd jöttek Solymár percei. A befejezés előtt 8 perccel ők vezettek két góllal. A finisben aztán csapatunk megtáltosodott és az utolsó játékrészben percenként dobott egy-egy gólt, s győzött három góllal. Így a végeredmény 19:16 lett. Feledve a bírói tévedéseket, a kihagyott büntetőket, az idegesen elhajított labdákat, Bagócsi Sándor tanár úr gárdája – Németh Andrásné, Balázsovits Mónika vezetésével és Juhász Zsuzsával a kapuban – készülhet a Testvériség elleni mérkőzésre, ahol megnyílhat az út a régen várt, de eddig még el nem ért bronzéremre.

„Aranyérmes” Göd – Poly-mix csapat

Utolsó előtti bajnoki mérkőzését játszotta a Göd-Poly-mix női kézilabda csapata a budapesti Testvériség ellen. Zuhogott az eső, villámok cikáztak, a salakos pályán bokáig ért a víz, de nem adták fel sem a bírók (két bátor hölgy), sem a játékosok.
Az ifi csapat 22:11 (12:5)-re győzött, s az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül már megnyerte a bajnokságot. A csapatot korábban Bagócsi Sándor tanár úr vezető edző tanította meg a kézilabdázás tudományára, a most folyó bajnokságban Juhász Zsuzsa testnevelő tanár lehet jogosan büszke „aranyos” csapatára. Szívből gratulálunk! Ezen a mérkőzésen az egész csapat tudása legjavát adta. Garaba Andrea a kapuban, Tímár Enikő (csapatkapitány), Lovászi Brigitta, Kishonti Kati és Farkas Zsuzsa a mezőnyben jeleskedtek. Ez a gárda jogosan remélheti, hogy rövid egy-két év múlva a felnőtt csapatban is aranyosak lesznek.

A felnőttek zuhogó esőben lejátszott mérkőzésén Göd – Testvériség 19:16 (9:6) eredmény született. Lányaink a szokatlan, esőverte, lucskos pályán, esőtől áztatott labdával is kivívták a győzelmet, és az utolsó hazai – a már bajnok, Pilisszentiván elleni – mérkőzésen dől el, jár-e a bronzérem a csapatnak, vagy sem. Szép lenne látni nyakukba akasztva a nemzeti színű szalagos érmet, ami az NB II-ben még nem járt Gödnek. Az ifik már bizonyítottak! A felnőtt csapat a vízipólónak megfelelő pályán, hősies harcban győzött. Az együttes minden tagja dicséretet érdemel. Ki kell emelni a csapat játékából Juhász és Trammer kapusok remek teljesítményét. A mezőnyjátékosok közül Virágh Maya és Szénási Orsolya gólerős, szélső játékát, valamint Debreceni Éva védőmunkját és az okos, aktív trió: Némethné Zsuzsa, Balázsovits Móni és Ráczné Edina győzelmet kiharcoló, szép akcióit. (bor)

KOSÁRLABDA

Bebiztosított bentmaradás Dunakeszin 100 néző kísérte figyelemmel a
Gödi SE – Reménység-Fortuna mérkőzést, melynek végeredménye 77:64 (32:26) lett.
Kulcsfontosságú volt a megyei rangadó az NB II-es tagság szempontjából, ugyanis ha a több győzelemmel rendelkező Göd nyer a szintén kiesés ellen harcoló váciak ellen, akkor biztos, hogy jövőre is ebben az osztályban indulhat. Ezzel a sikerrel hosszú nyeretlenségi széria ért véget, hiszen csapatunk a Computerbontó KK elleni mérkőzés óta nem tudott győzni. Faragó László edző csapata a következőképpen járult hozzá a győzelemhez: Gulyás 36, Pólik 22, Kabács 9, Fülpesi, Farkas 6–6 dobott pontot szerzett. A csereként beállt Winkler, Nagy R., Timpauer, Zsiga és Perpék két-két ponttal egészítette ki a megérdemelt győzelmet. Az edző a mérkőzés végén azt nyilatkozta, hogy az első perctől kezdve látható volt a különbség a két csapat között, csak később a meccs átcsapott vagdalkozásba. A második félidőben már húszpontos előnyre is szert tettünk, ebből végül is tizenhárom maradt. Lassú volt a játék, de győztünk és ezzel bentmaradtunk. Elmaradt a Gödi SE–BEAC mérkőzés A szezon utolsó összecsapása még várat magára, mivel a szövetség nem tudott bírót küldeni a találkozóra. Amúgy is bizonytalan volt a kezdési időpont, még a találkozó előtti napon is kérdéses volt, hogy 11 vagy 16 órakor dobják fel a labdát a dunakeszi csarnokban. Új időpont egyelőre nincs.

A kosarasokhoz tartozó hír még, hogy bár az utóbbi időben felgyorsult az építkezés a Huzella iskola mellett, de az új terem még mindig nincs kész. Szegedi Sándor polgármester és a szakosztály társadalmi elnöke szerint még kb. egy hónapot kell várni az avatóra. Forgács Péter

Kosárlabda a Duna vizén

Május 30-án, vasárnap délután került sor arra az évadzáró bankettre, majd az azt követő bemutatkozó jellegű sajtótájékoztatóra, mely a Gödi SE kosárlabda-szakosztályának első NB II-es szezonját zárta le. Délben zárt körű rendezvény keretében a szezonban játéklehetőséget kapott kosarasok, a vezetőség, azaz Szegedi Sándor polgármester és társadalmi elnök, dr. Megyery Csaba szakosztálymenedzser, Faragó László, az első csapat edzője, valamint az utánpótlásért felelős dr. Ali Adzsudani az alsógödi Széchenyi csárdában találkoztak, és értékelték a Gödi SE első NB II-es szezonját. Amely, mint újoncegyüttes, sikeresnek mondható: sikerült megtartani a tagságot a Nemzeti Bajnokságban annak ellenére, hogy folyamatosan sérülések nehezítették a vezetőedző dolgát, s igazi közönség nélkül álltak ki, hiszen a hazai mérkőzések a dunakeszi Radnóti Gimnáziumban zajlottak, ugyanitt – a magas bérleti díjak miatt korlátozott számban – tartották az edzéseket is. Délután állt a nagyobb nyilvánosság elé a szakosztály. Előbb dr. Megyery Csaba mutatta be a közelmúltat és napjaink eredményeit, hozzátéve: nem utópia a terv, mely szerint az NB I/B-s szereplés is elérhető 1-2 éven belül, hiszen évekkel ezelőtt még megmosolyogták, mikor az NB II-es tagságot emlegette. A dinamikusan fejlődő és sok csapatot indító utánpótlás is szóba került, s persze a reménybeli feljutás is. Ehhez a tervek szerint négy új játékos igazolására van szükség, de ennél messzebbre nyúlnak az elképzelések.
A budapesti kosárlabda haldoklik, és az utóbbi évtizedben rendkívül dinamikus mértékben tolódott vidéki centrumokba, ráadásul Pest megye két profi, NB I/B-s csapata, Százhalombatta és Nagykőrös is vegetál, mi több, már visszalépett a bajnokságtól, s Göd célja így egy minden korosztályt átfogó kosárlabdabázis létrehozása. Ezt követően Szegedi Sándor a hátteret vázolta fel konkrét számokra bontva, azaz pontosított összegekkel, kitérve az éves költségvetésre, s természetesen az új csarnokra is, mely ősztől, pontosabban már az augusztus 20-i felkészülési tornától kezdve a csapat új otthona lesz. A vendégek soraiban ültek olyanok, akik már eddig is támogatták a szakosztályt, s más gödi, külföldi érdekeltségű vállalkozók is megjelentek, akikkel biztatónak ígérkezett a kapcsolatfelvétel, de konkrétumokról természetesen csak esetleges eredményes tárgyalások után lehet beszámolni.
A vállalkozókkal folytatott beszélgetések közben elhangzott egy női szakosztály beindításának terve is. Ki tudja? Meg lehet próbálni! Aki fogja az Elektro Szignál televíziót, figyelje a sportműsorait, ugyanis a csatorna két megjelent operatőre folyamatosan felvételt készített az eseményről, mely a közeljövőben remélhetőleg bemutatásra kerül. F. P.

ASZTALITENISZ

Gödöllő – Göd 9:9
Nagy érdeklődés közepette a megye két legjobb csapata nem bírt egymással, változatos, színvonalas mérkőzéseken, fej-fej melletti küzdelemben döntetlen eredmény született. A mieink nagyon készültek erre a mérkőzésre, szerettek volna visszavágni az egyetlen 10:8-as elszenvedett vereségért. Sajnos a nagy akarás nem tudta kihozni belőlük a maximális teljesítményt. Két olyan mérkőzést is elveszítettek, amit kis szerencsével megnyerhettek volna. Fortuna a Gödöllőieket segítette.
A mezőny legjobb játékosa, szettveszteség nélkül, négy egyéni mérkőzés megnyerésével Helmes Zoltán lett. Nagyszerű játékkal Oroszki Viktor három játszmában volt jobb ellenfeleinél. Sajnos ifj. Gulyás Miklós gyengébb napot fogott ki, balszerencsés játékkal csak egyszer tudott győzni. Kajári Balázsnak nem jött ki a lépés, jól játszott, mégsem tudott nyerni. Párosban Helmes-Oroszki duó diadalmaskodott. (g–b.)


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/