Gödi Körkép 1999.július 28.

Tartalomjegyzék


Városavató ünnepségsorozat
Göd 1999. augusztus 20–21–22.

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Városavató ünnepség programja:

1999. augusztus 20-án pénteken

1999. augusztus 21-én, szombaton

1999. augusztus 22-én vasárnap

A programokra mindenkit szeretettel vár Göd Város Önkormányzata nevében
Szegedi Sándor polgármester és Ilyés Gizella alpolgármester

Megnyitotta kapuit a meleg vizû strand

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Március óta alig jelent meg Gödi Körkép, amelyben ne írtunk volna a meleg vizű strandról.
Mint köztudott, a városi rang elnyerésében döntő érvként értékelte a bírálóbizottság a termálfürdőt, melynek örömeit azonban május óta nem élvezhették a gödiek.
Most pedig - szinte hihetetlen –, közel két hónapos szélmalomharc után – diadalmaskodott az igazság, és hosszas jogi tortúra után, július 22-én reggel 6 órakor megnyílt a gödi termálfürdő.
Ha a városi rang a jövőben hasonló örömteli eseményeket hoz, akkor boldog városlakók leszünk. Az előzményekről és az önkormányzat – kontra LBZ Bt. között március óta zajló állóháborúról, folyamatosan beszámoltunk. Most már csak a nyitás előtti örömteli napok rövid krónikája van hátra.

Nyári József előtt nem ismeretlen a gödi strand. Közel 5 évig vezette a fürdőt még abban az időben, amikor a DMRV üzemeltette. Ezt követően még két esztendeig Lukács László irányítása alatt tevékenykedett Gödön. Korábban pedig a váci strandon dolgozott úszóoktatóként is. Régóta készül erre, hiszen már az 1995. novemberében az LBZ Bt. ellen indított per idejében értesítette a gödi önkormányzat, hogy bármelyik pillanatban szükség lehet rá. Ez a pillanat hosszúra nyúlt. Idén május 1. óta – az ismert okok miatt – különösen sokszor várt a pillanatra. Mint Nyári József lapunknak elmondta – a nyitás előtti negyvennyolc órában reggel 6-tól este 6-ig mintegy tizenöt ember – köztük három közhasznú munkás – gőzerővel fáradozott azon, hogy a fürdőzők a lehetőségekhez képest jól érezzék magukat és a hiányosságokból a legkevesebbet észleljék.

– Bízom benne, hogy visszatér a régi vendégkör és ez a kényszerszünet nem készteti arra a strandrajongókat, hogy elpártoljanak a gödi termálfürdőtől. Remélem, megértők lesznek, belátják, hogy ilyen rövid idő alatt csodát nem tehettünk. Az volt a cél, hogy az úszni vágyók mielőbb vízbe ugorhassanak. Jóllehet sok mindent előkészített a volt bérlő – aki, mint ismeretes, július 17-én szándékozott a strandot megnyitni –, ám még mindig sok a pótolni- és javítanivaló. Például a strandra belépőt egy állandóan szivárgó elzárócsap köszönti. Ahhoz, hogy a hibát elhárítsuk, ki kellene emelni, de ez a fürdő leállításával járna. Ezért előre is elnézést kérünk a vendégektől. Szezon végén ezt is megjavítjuk, és véghez visszük mindazokat a változtatásokat, amelyek elengedhetetlenek a jövő évi szezon zavartalan és időben történő kezdéséhez.

A több mint másfél hónapos késedelem kárpótlásaként szeptember 15-ig meghosszabbítjuk a strandszezont, sőt, ha az időjárás megengedi, akár szeptember 30-ig várjuk a fürödni vágyó közönséget.

A nyitva tartás már az első nap, első félórájában megváltozott:
A gödi meleg vizű strand reggel 6-tól 19 helyett 20 óráig látogatható.

A strandbelépő 300 Ft, a 2-18 éves korosztály és a nyugdíjasok számára 200 Ft.
A reggel 6-7 óra között jegyet váltó úszók, 150 Ft-ért 8 óráig élvezhetik a vizet.

A kényszerszünet igazi vesztesei a vakációzó gyerekek.
Részükre megfelelő számú jelentkezés esetén reggel 8-9 óra között 10 napos kurzusokon 3500 Ft-ért lesz úszásoktatás. r. k.

Hol készül a Gödi Körkép?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Március óta Gödön. A Gödi Print Kft-ben a Pesti úton. Igazi családi vállalkozás: Lakatos Imre, felesége és két fia 15 fős csapatot foglalkoztatnak. Komoly tervekkel néznek a jövő elé.
A cégtulajdonos családfő, - akinek szakmai presztízst jelent, hogy Göd lapját ő nyomja - a mai, korszerű, ofszet nyomdatechnikát megelőző, szedő technikán "nőtt fel". - A Kossuth és az Atheneum nyomdában tanultam meg a mesterséget, olyan nyomdászoktól, akik igényességre neveltek. Akkoriban az NDK-ból hozzánk került gépek nem a csúcstechnológiájukról voltak híresek. Sok időt töltöttünk el az úgynevezett beigazítással. A mesterek arra tanítottak, hogy csak akkor adjuk ki a kezünkből a munkát, ha már semmit nem tudunk hozzátenni, vagyis a legjobbat nyújtsuk. Azóta is igyekszem a tanultaknak megfelelően dolgozni. Az Atheneumban is, az Állami Nyomdában is 8 évet töltöttem. Jó színérzéket és hallatlan precizitást igénylő bélyegnyomás volt a szakterületem.
A rendszerváltozás, mint sokakén, az én életemen is fordított. A lehetőségek megnyíltával, az úgynevezett átalány elszámolásos rendszerrel kezdtük az önállósodást.
Nyolc évvel ezelőtt, Vácról Gödre költözött a család - mindig is tetszett nekem a hely, most már a gyerekek is ragaszkodnak hozzá -, és elindítottuk a Gödi Print Kft-t. – Idősebb fia, a 24 esztendős Imre, a Nyomdaipari Technikum elvégzését követően a Könnyűipari Műszaki Főiskolán nyomdaipari műszaki menedzser-ként diplomázott kitűnő minősítéssel. Ezt követően több, mint féléves szakmai gyakorlaton vett részt az Egyesült Államokban a Paramount Printing Company-nál, ahol különböző nyomda-technológiákkal és szervezeti felépítéssel ismerkedett.

– Számomra kézenfekvő volt a nyomda – veszi át a szót az ifjabb Lakatos Imre.
– Inkább műszaki, mint humán beállítottságú vagyok. A számítógép érdekelt. Én voltam az első és eddig egyetlen tanuló, aki a nyomdász szakmában tanulmányi úton az USA-ban jártam. A nyomdász szakma elnöke valamint a szakmai szövetség nevét és támogatását adta az ötletemhez. Két és félév kellett ahhoz, hogy megtaláljam a megfelelő fogadó partnert. Az utazási költséget a Gödi Print Kft finanszírozta. A nyomdaiparban a csúcstechnológiát még mindig a németek képviselik, viszont az amerikaiak üzletpolitikája, menedzsmentje, profizmusa verhetetlen. Nyolc-tíz évvel vagyunk lemaradva tőlük. Az ott elsajátított rendszert és szemléletet szeretném Gödön megvalósítani, és - számolva Magyarország leendő Európai Uniós tagságával -, egy nemzetközileg is elismert céget létrehozni.
– Nemrégiben Svédországból kaptak komoly megrendeléseket.
– Ők az első fecskék, bár már Írországban is forgatnak nálunk nyomott könyveket. Egyfajta elismertség ahhoz, hogy az Európai Unió piacán résztvevőként tudjunk szerepelni. Ehhez olyan minőséget kell produkálni, amely Magyarországon még sajnos nem általános.
– Talán már Imre nagyszabású terveinek tudható be, hogy jelen pillanatban a Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi karának ötöd éves hallgatója és az is, hogy új épülettel bővült a nyomda.
– A teljes évi árbevételt beruháztuk, területet bővítettünk, fejlesztettük a gépparkot. A kötészetünk és az irodák kerülnek az új épületbe. Folyamatosan fejlesztjük az üzemet. Amikor Imre fiam a komoly ajánlatok ellenére úgy döntött, hogy hazajön Amerikából, úgy éreztem, tovább kell lépni – mondja a családfő.
– Egyre nagyobb súllyal vannak jelen a hazai könyv- és hagyományos kereskedelmi jellegű nyomtatványok piacán. Mi a fő profiljuk?
– Kiadványaink 70 százaléka az egyházak megrendelésére készül. Szívesen teszünk eleget nekik, mert az adott szónak hitele van egyházi berkekben. – Nem beszéltünk még a család többi tagjáról.
– A feleségem végzi az adminisztrációt, a könyvelést. Nagyban köszönhető neki, hogy fent tudott maradni a cégünk. Nem volt könnyű, mert sokan kezdtek nyomdai vállalkozásba, nagy a konkurencia. Másik fiam, Viktor, 22 éves, szakács lett. Ez is igazolja, nem volt atyai ráhatás pályaválasztásuknál. Később kedvet kapott a mi munkánkhoz. Két-három évet dolgozott a cégnél, hogy megismerje a gyakorlati munkát és most ő az értékesítési menedzserünk.
– A családtagokon kívül 15 alkalmazottal működik a Kft.
– Kialakult a gárda gerince. Gödiek, váciak, dunakesziek dolgoznak nálunk. Több embernek tudnék állást biztosítani, ha az engedélyezések gördülékenyebben mennének. Olyan szakemberekre van szükség, akik igényes munkát adnak ki a kezükből, és lépést tartanak a fejlődéssel. Nem állhatunk meg, a minőségi követelmények köteleznek. Amit eddig elértem, biztosíték és egyben annak bizonyítéka, hogy a családi összefogás milyen erőket képes mozgósítani. (ráksi)

KÖZÉRDEKŰ TELEFONSZÁMOK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Optimistán tekintek a jövő elé”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Beszélgetés Szinay József jegyzővel

Idén 23 község kérvényezte a várossá nyilvánítást. A döntést a belügyminiszter mérnökökből, építészekből és közgazdászokból álló 13 tagú bizottságra bízta. Bírálatuk eredményeképp végül is négy település: a Baranya megyei Harkány, a Veszprém megyei Herend, valamint két Pest megyei település, Veresegyház és Göd lett várossá. Nagyközségünk az indoklás szerint, meleg vizű strandjával és két sportcsarnokával nyerte el a bírálók szavazatát.
Megkérdeztük Szinay Józsefet,
milyen közigazgatási változásokat hoz az új elnevezés?
- Magyarország település- és társadalomszerkezete olyan, hogy a város és a falu közötti összehasonlításban az előbbi, magasabb színvonalú településformát takar. Tőlünk nyugatra ennek nincs ekkora jelentősége, mert például Franciaországban szinte minden helység város, és csak az egészen kicsiket nevezik falunak. Nekünk hivatalvezetőknek is rangot jelent a változás. Egy városi önkormányzat a megítélés szerint, komolyabb önkormányzatnak számít. Nem kézzelfogható, hanem erkölcsi előnnyel jár. Július elsejétől néhány feladattal bővül az önkormányzat tevékenységi köre. A 2000. január elsejével felálló okmányirodákat, a városok kapják meg. A korábban a rendőrség és egyéb hatóságok hatáskörébe tartozó, okmányok - útlevél, személyazonossági igazolvány, jogosítvány - elkészítése helyben történik majd. A lakosságnak nem kell Dunakeszire, Vácra, egyéb helyekre szaladgálni, hanem a helyi Polgármesteri Hivatalban el tudja intézni. Kezdetben még a hagyományos módszerrel működik, (fénykép, bejelentőlap, személyi igazolványba való bejegyzés), az év közepétől, de legkésőbb 2001.január 1-től pedig a kártyás megoldás valósul meg. Lézer technikás fényképező apparátust is be kell szereznünk hozzá. Lefényképezzük a polgárt, és itt készülnek az okmányai, később az útlevél is. Olcsóbb lesz a lakosságnak és nekünk is, ugyanis az okmányiroda létrehozatala, talán az első olyan feladat, amelyhez anyagi bázist is nyújt a központi igazgatás, komoly informatikai hátteret és a szükséges személyi állomány bérét is biztosítva. A második illetve harmadik változás, hogy elő kell teremtenünk a gyámügyi és építéshatósági kötelezettségek ellátásához szükséges technikai és személyi feltételeket. Az elsőfokú építéshatósági jogkört mi már előzetesen megkérvényeztük és tavaly óta élünk a jogszabály adta lehetőséggel.
- Az államigazgatási kötelezettségeket illetően történik-e változás?
- Középtávon, tíz éven belül önálló rendőrkapitányságot kell működtetni. Egyenlőre mi az előző években megszokott, Dunakeszi központtal, a helyi rendőrőrs formát alkalmazzuk.
- Izgalmas lehet még s középiskola kérdése.
- Ennek nagyon sok buktatója van, kivált ilyen pénzhiányos időszakban. Évek óta beszélünk róla, vannak elképzelések, de horribilis költséggel jár a megvalósítás.
- Iskolákról akkor szoktunk szólni, ha szaporodik egy település lélekszáma? Növekszi-e Göd lakossága?
- A rendszerváltás óta folyamatosan. Legalább 3000 fővel gyarapodott a település lélekszáma. Véleményem szerint, a rendelkezésre álló infrastrukturális hátteret figyelembe véve, Göd elérte az optimális népességszámot. Ha az elkövetkező tíz évben hasonló nagyságrendű lakosság növekedéssel kell számolnunk, általános iskolai férőhely gondjaink is lesznek.
- Pillanatnyilag milyen más gondok nyomasztják a város jegyzőjét?
- Elsősorban az anyagiak. Az ingatlan értékesítések nem úgy alakulnak, ahogy elképzeltük. Természetesen másutt is vannak gondok, és mi még a jobb helyzetben lévő önkormányzatok közzé tartozunk. Talán ha az egész ország helyzete jobbra fordulna, a mi gondjaink is enyhülnének. Gondoljunk csak az ár- és belvíz okozta károkra. Minket is érint, hiszen Felsőgödön a Medárdot követő eső elárasztotta a Lenkei utca, Árpád utca, Pannónia utca környékét. Több mint tíz napig folyamatos készenlét volt és lehet, hogy még nincs vége. Pest megyétől 1 millió Ft-ot kaptunk a költségek enyhítésére, de ez az önkormányzatnak több milliójába került illetve kerül, a folyamatos védekezés, a csatornák tisztítása miatt.
- Szóljunk a jó eredményekről is. Egyre virágosabb, szebb a Pesti út és a közterületek. Hirdetőoszlopok kerültek a város forgalmasabb pontjaira és gyönyörűen rendbehozták az alsógödi Duna partot.
- A virágosításra az önkormányzat tetemes pénzt fordított. A dunai strand rendbetétele a Lokálpatrióták Szövetségének, elsősorban Kovacsik Tamás képviselő szervezőmunkájának köszönhető. A kivitelezésbe a Hivatal is besegített. Ezek az örvendetes eredmények egyébként már a városi lét lassan, de azért fokozatosan mutatkozó jelei. Hiszen még a város szót is csak óvatosan használjuk, kóstolgatjuk. Magam részéről optimistán tekintek a jövő elé. Aki netán azért szkeptikus, a várossá válás miatt, mert ősgödi és a falut szerette, annak semmi oka az aggodalomra. Csak előnyei származhatnak abból, ha az önkormányzat több pénzhez jut az állami támogatásból. Ugyanezt el lehet mondani azok megnyugtatására, akik a fővárosból költöztek Gödre, mert békés környezetre vágytak. A mi célunk az, hogy egy kellemes, nyugalmas várost teremtsünk vagy építsünk tovább. Tehát semmi okunk félni a városi rangtól. r.k.

MEGHÍVÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. augusztus 20-án, a gödi Sportpályán jótékonysági rendezvényt szervezünk. Célunk a Madarász utcai Gyermekkórház Onkológiai Osztályának támogatása, ahol a gödi leukémiás, tumoros gyerekeket is kezelik.
A rendezvény programja: egész napos kirakodóvásár, vacsora, zene, tánc.
A rendezvény területén is lehetőség nyílik az alapítványi adakozásra.
Az adományokat a Játszóház-Foglalkoztató Közhasznú Alapítvány (Bankszámlaszám: 10200830-32316256) kezeli, amely a személyes adatok ismeretében adó-visszatérítési igazolást tud nyújtani.
A jótékonysági rendezvény védnökei: Dr. Valentinyi János körzeti főorvos, Lenkei György, a Gödi Önkormányzat képviselője, a Népjóléti Bizottság elnöke. Tisztelettel: Horváth Károlyné szervező a MIÉP gödi szervezete

Tisztelt gödi Olvasók!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi polgárok tudomására hozzuk, hogy 1999. július 2-án megalakult a Magyar Szocialista Párt II. számú alapszervezete, amelynek vezetői a következők:
Elnök: dr. László Domokos ny. egyetemi docens.
Elnökség: Berényi Kálmán vállalkozó, Fujer Tibor vállalkozó, Óvári László vízrendészeti mérnök, Pincehelyi Tamás vállalkozó, Szász Tamás ügyvezető igazgató.
Az alapszervezet célja, hogy saját eszközeivel és politizálásával bekapcsolódjék Göd város építésébe, fejlesztésének segítésébe és ilyen irányú tevékenységével szolgálja a gödi lakosok érdekeit. Minden párttal és civil szervezettel, városi intézménnyel, valamint a városi Önkormányzattal együtt kívánunk működni, mindazon kérdésben, amelyek a fejlődést szolgálják.
Az alapszervezet elnöksége nevében: Dr. László Domokos Fujer Tibor elnök elnökségi tag

Tűzre vízre vigyázzatok!
Tájékoztató Göd legnagyobb ipari üzeméről

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hosszú évekkel ezelőtt, amikor a Gödi Dunamenti Termelőszövetkezetben már háromezer ember dolgozott és Márianosztrától Dunakesziig terjedt a termelőszövetkezet hatósugara, a Polystop húzóágazat volt.
Ma Dunamenti Tűzvédelem Rt. néven Göd város legnagyobb működő ipari üzeme. Csendben, eredményesen dolgoznak.
Felkerestük Zellei János ügyvezető igazgatót, s kértük tájékoztassa lapunk olvasóit az Rt. működéséről.
– Dunamenti Tűzvédelem Részvénytársaság, illetve elődje 18. éve tevékenykedik a megelőző tűzvédelem területén. Mint ilyen, az első olyan magyarországi cég, amely komplett szolgáltatást nyújt. Ez idő alatt Magyarország, illetve Közép-, Kelet-Európa legjelentősebb, passzív tűzvédelemmel foglalkozó cégévé vált. E tevékenységet 1992-ig a Dunamenti MGTSZ keretében végeztük, míg 1992-ben két lépcsőben, önálló részvénytársasággá alakultunk. Az Rt. átlag 70 dolgozót foglalkoztat, ebből 9 fő műszaki irányító, üzletszerző. A cég alvállalkozóként átlagban 20–30 dolgozót lát el munkával. Tevékenységeink fő területe a megelőző tűzvédelem, ezen belül a kábel-tűzvédelem több formája, acélszerkezetek tűzvédelme ugyancsak több módszerrel, légcsatornák tűzvédelme, tűzgátló ajtók, fa-, papír-, szövet égéskésleltetése stb. A saját termékek jelentős része exportra készül, főleg Európába, de szállítunk Ázsiába és Amerikába is. Magyarországon mozgékony brigádokkal, az egész országban, minden jelentősebb ipari, illetve közösségi létesítményen végeztünk tűzvédelmi munkákat. A termékek mind Magyarországon, mind Európa szinte mindegyik országában bevizsgáltak, forgalmi engedéllyel rendelkeznek. Több céget képviselünk Magyarországon, termékeinket forgalmazzuk, illetve beépítjük, kivitelezzük. A Paksi Atomerőműnél 1982. áprilisa óta végzünk megelőző tűzvédelmi munkákat, melyeket a helyszínen mindenkor rendelkezésre álló csoportunk kivitelez. Az elmúlt években a tűzvédelmi tevékenység mellett fővállalkozásban egyéb építészeti tevékenységet is végzünk, mint például betonjavítás, különféle padlóburkolás, rozsdamentes acél, illetve fa belsőépítészeti munkák. 1998 folyamán részvénytársaságunk működésében jelentős előrelépés történt, ami részben a tevékenységi kör bővülését és forgalomnövekedést jelentett. Ugyanakkor egy új, saját tulajdonú Kft. (Dunakeszi Vállalkozás Kft.) alapításával építőanyagot forgalmazó nagy- és kiskereskedést hoztunk létre, amely 1998 szeptembere óta működik. Ez a cég árusítja az általunk gyártott és forgalmazott tűzvédelmi termékeket is a széleskörű építőanyag kínálat mellett. Terület és épület vásárlásokkal jelentősen megnöveltük gödi központú telephelyünk nagyságát, egyben általános felújításokkal egy európai színvonalú gyártói és kereskedelmi telephelyet létesítettünk. Budapesten – elsősorban külkereskedelmi tevékenységünk lebonyolítására – kereskedelmi irodát tartunk fenn. Külföldi áruszállításainkat gépkocsikon, kamionokon oldjuk meg. Üzemünkben jelenleg 85 százalékban férfiak, 15 százalékban nők dolgoznak. Egy műszakos a munka, de ha a sürgősség úgy kívánja – bizony akkor reggeltől estig is eltarthat a műszak.
Dolgozóink egy évi átlagkeresete egy millió 136 ezer forint. Kapcsolatunk erőművekkel, kórházakkal, acélművekkel, vegyi üzemekkel, közlekedés és hírközléssel, papírgyárakkal, élelmiszeriparral, szállodákkal, irodaépületekkel, bankokkal, ipari létesítményekkel, áruházakkal, színházakkal és bevásárlóközpontokkal áll fenn. Az országban összesen évente 150–200 partnerünk van. (Balassa Tibor)

ITT A GÖDIEK beszélnek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Függetlenül attól, hogy Göd város lett, a helybeliek körében sok kérdés felmerül Göd küllemének javítására, a gondok enyhítésére.
Magam közép-Göd környékén lakom, s most csak az ott hallott leggyakoribb kérdésekből ragadok ki néhányat. Amikor az utasok az állomás előtt dél felé haladnak, a Rákóczi út menti volt állomási „Tüzéptelep” elhagyatott és gazdátlan állapotán szörnyülködhetnek.
Akik a vonatról tekintenek ki, azok elé a sínek felől még lehangolóbb látvány tárul – vihetik tovább magukkal ennek emlékét...
De ha észak felé haladunk a Rákóczi úton, az út mentén a vasút felőli oldalon is vannak olyan (működő) telepek, amelyek szintén nem szemgyönyörködtetők.
Egy új színfoltra azonban bizonyára mindenki felfigyelt, a nemrég nyílt Penny Market körüli rendezett állapotokra, a gondozott, mondhatni elegáns környezetre. A Pennyhez vezető út kiszorította a buszmegállót, ami most kb. 100 méterrel dél felé került, csak épp elfelejtették oda átvinni a buszmegállóban lévő padot. Idős, beteg emberek álldogálhatnak a buszra várakozva. Marad elég idejük, hogy a roskadozó volt Kincsem istálló lehangoló látványán elmerengjenek.
Milyen jó lenne, ha ott a közelben egy tábla hívná fel az arra járók figyelmét a közeli Kincsem istálló világhírű nevezetességére, pontosan Göd legnagyobb hírességére: a legyőzhetetlen versenyló egykori „szállására”. Miként városunk nagy nevezetességén a Nemeskéri-család kúriájának falán ott díszlik Nemeskéri ezredes szerepének és itteni dicsőségének emléke, úgy érdemes lenne a Kincsem-istálló közelében is egy emléktáblát kihelyezni, mégha csak egy lóról van is szó, ám de milyenről...
Nagyon sokan vannak a környéken, akik teljesen tanácstalanok, hogy mikor csatolják házukat a részben már megépült csatornahálózathoz, de hasonló a helyzet az útépítés tervezését illetően is. Tudom, pénz híján nem futja, mindenütt kiépített útra, bekötött csatornára, de legalább az ütemezésről, az önkormányzat ilyen irányú elgondolásairól valami információt szeretnének az érintettek, a „kihagyottak” kapni.
Sokaknak okoz nagy bosszúságot a hetenkénti egyszeri szemétszállítás. A nyári nagy melegben az ételmaradékok és egyéb romló anyagok napokig bűzlenek, amíg elszállításra kerülnek. Kétségtelen, nem túlzottan nagy összeg a szemétszállítási díj, de meg kellene oldani (esetleg magasabb díj fejében) a többszöri szemétszállítást. A nyaralók körében gyakran tapasztalni, hogy nem tudnak mit csinálni a szeméttel. Ha kiteszik az utcára a házuk elé szeméttartókban nejlonzsákokban, reggelre a kutyák, macskák martaléka lesz, szétszóródva csúfoskodik a ház előtt. Ezért inkább sokan nagy zsákokban „hazaszállítják” a hulladékot, mármint azok, akik ezt megtehetik (azaz van gépkocsijuk).

A kiragadott példák jól érzékeltetik, a gödiek nem passzív szemlélői az eseményeknek, több információt szeretnének kapni Gödről és tenni szeretnének várounk javára, szépítésére.
Bízunk abban, hogy ha más úton nem, de legalább a Gödi Körkép hasábjain választ kapunk a felgyülemlő kérdésekre. Dr. Kölcsei Tamás

Tisztelet és szégyen!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Körkép július 14-i számában közölt – A hajléktalanokról és az éjjeli menedékhely c.- írásra szeretnék reagálni. Először is köszönetemet és tiszteletemet szeretném kifejezni Szegvári Andreának a Gondozási Központ vezetőjének a hajléktalanok érdekében végzett áldozatos munkáért. Nem szeretnék megfeledkezni Traupret Imrénéről sem, aki valóban „szülő-anyja” volt az éjjeli menedékhely létrejöttének 1996-ban, mint a Népjóléti Bizottság elnöke.
A kiemelést azért tartom szükségesnek, mert ma már világos mindenki előtt, hogy a jelenlegi képviselőtestület ezt nem valósította volna meg. Sőt, többen aláírásukat adták annak érdekében. Hogy a már meglévő, kiharcolt, megvalósított, működő hajléktalan szállást számolják fel.
Azt hiszem, hogy Göd Város választópolgárai fentiek ismeretében szégyenpírral az arcukon gondolnak az utolsó önkormányzati választásokra, ahol olyan képviselőket választottak, akikből sajnos hiányzik a legalapvetőbb szociális érzés is. Pedig erre még a kapitalizmusban is szükség van, ha valaki a köz-szolgálatában áll. (Tisztelet a kivételnek.) Én személy szerint szégyellem magam az elhibázott választásomért. Jó lenne, ha a választópolgárok végiggondolnák, hogy adott esetben, ha nehéz helyzetbe kerülnénk, mire számíthatnának azoktól az önkormányzati képviselő uraktól, akik aláírásukat adták a hajléktalanszálló megszüntetése érdekében. Érdemes a történteken elgondolkozni és levonni a következtetéseket. Csonka Andrásné

Miért nincs csere-bere rovat?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Budapesten a lomtalanítás során mindig látni guberálókat a „szeméthalmok” körül, amint keresgélnek a kidobott holmik között. Nagy részük nem üres kézzel tér haza, hanem egy kiselejtezett hűtővel, sámlival, kiszerelt alkatrészekkel felpakolva. Ilyenek láttán mindig az jut eszembe, hogy kisebb helyeken (mint Gödön is) jó lenne ha nem a lomtalanítás során kipakolt holmik között kényszerülne turkálni az ember, hanem a helyi lap (jelen esetben Gödi Körkép) hasábjain hirdetné meg valaki, hogy mit keres és mit kínál fel.
Sokan vannak Gödön is, akik a feleslegessé vált tárgyaiktól örömmel megszabadulnának. Ezért is javaslom e lap Szerkesztőségének egy „Csere-bere” rovat megindítását. Ebben díjmentesen (netán csekély díjazás fejében) lehetne a feleslegessé vált tárgyakat „felkínálni” illetve akik használt tárgyakat keresnek, ezen igényüket tüntethetnék fel a lapban. Természetesen nem kereskedelmei tételekről lenne szó! Ezzel sokan olcsón hozzájuthatnának bizonyos keresett holmikhoz, miközben mások örömmel kiselejteznék azokat. Mindenki jól járna, de azok a szegény országút menti fák is, melyekre durva kezek rajszögekkel kitűzik „hirdetéseiket”. K. T.

Az állatorvos válaszol
Az epilepszia

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Olvasóink közül többen érdeklődtek már a kutyák idegrendszeri problémáiról, ezen belül is az epilepsziáról. Sajnos egyre több kutyánál találkozom ezzel a kórképpel, cikkemmel a mielőbbi gyógykezelés érdekében a betegség felismerését szeretném elérni.

Az epilepszia a központi idegrendszer visszatérő, görcsrohamokban jelentkező működészavara. Más betegségek is járhatnak görcsrohamokkal, így az epilepszia teljes biztonsággal csak ezek kizárásával állapítható meg. Az epilepszia esetében az agyi bioelektromos folyamatok zavara esetén keletkező, idegi szintű elektromos „kisülések” okozzák a rohamokat. A bioelektromos zavarok helyétől függően a tünetek is különbözőek lehetnek. A gyógykezelés módját a görcsrohamok, illetve a görcsrohamok közti szünetek hosszának függvényében határozza meg az állatorvos.
A görcsöket kiválthatja: stressz, félelem, hangulatváltozás, fény, zaj, időjárás változás stb. Mindenféle ok nélkül, akár alvás közben is jelentkezhetnek a görcsök. A közelgő rohamra a viselkedési zavarok, nyüszítés, félelem, merev tekintet utalnak, a kutya gyakran elbújik. Ritkán már órákkal a roham előtt is megfigyelhetőek ezek a tünetek. Megkülönböztetünk nagy általános rohamot és kisebb részleges izomrángásokat. A nagy roham az egész testre kiterjed: a kutya lábaival kapálódzik, futó mozgásokat végez, görcsösen összezáródott szájából nyál szivárog. A nagy roham rövid ideig tart (kb. fél perctől néhány percig), bár a gazdinak ez sokkal hosszabb időnek tűnik! A roham alatt az állat nincs tudatánál és fájdalmat sem érez. Kis roham esetén meghatározott izomcsoportok rángása figyelhető meg. A fejen rágómozgások, nyálzás, pupillatágulat, ferde fejtartás vehető észre. A végtagon remegés jelentkezik, majd ugyanazt a lábát emelgeti. Ez tarthat néhány másodpercig is anélkül, hogy a gazdi észrevenné!
Fennáll azonban a veszély, hogy a külön-külön jelentkező görcsök a test egészére kiterjedő rohamba csapnak át. A hirtelen jelentkező rohamnál meg kell óvnunk állatunkat attól, hogy valamibe beüsse magát. Erre a célra takaró vagy párna tökéletesen megfelel. Ha lehet sötét, csendes helyre kell tenni. Felügyelet nélkül ne hagyjuk! Ne fogjuk meg a végtagokat, a roham kialakulását nem tudjuk megakadályozni! A légzés felvételét biztosítanunk kell, meg kell akadályoznunk a nyelv hátracsúszását! A kezeléssel a tünetek enyhíthetők, valamint a két roham között eltelt idő hosszabbítható. Görcsmentesség csak élethosszig tartó gyógyszeres kezeléssel valósít ható meg, állandó állatorvosi felügyelettel. A tudomány mai állása szerint maga a betegség nem gyógyítható. Dr. Megyery Csaba állatorvos

Balatoni kirándulás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Befut a vonat Balaton ország fővárosába, Siófokra. Most is barátságos hang köszönti az érkező utasokat.
A vasút melletti sétányon egész Pest – minden árujával – felfedezhető. A pesti árak áthúzva és alatta az alacsonyabb áron történő kínálat olvasható. A sétányon rengeteg eladó kínálja portékáját, vevő alig akad.
A Sió csatornában álló hajók invitálják – borsos áron – az utasokat balatoni útra, de érdeklődő kevés akad. Azok is inkább az „ingyenutas” hetven éven felüliekből, a Balaton imádóiból akad. A 25 fokos vízben sincs zsúfoltság. A perzselő nap égeti a férfiakat – hölgyek – zömében meztelen testét. A parthoz közeli moszatokban parányi halacskák cikáznak, csiklandozva nevető kisgyerekek talpát. A partot főtt kukorica illata lengi át. Ínycsiklandó. De az étvágy hamar elszáll. Egy cső ára: 150 forint. Majd az ebéd kárpótol! A vendég a Balatonnál halászlére vágyik. Tálalják is. Jó ízű a leves. A vendég keresi benne a halat. Fél szelet kínálgatja magát. Annak is a fele: csont.
A csodálatos siófoki parkban nincs olyan pad, aminek fa ülőkéjéből ne vitték volna el – bizonyára télen – a tüzelőnek alkalmas faanyagot. Az egykori Kaszinóból már délelőtt vad zene szól, csalogatja „non stop“ üzemébe az este belátogató vendéget. Aztán a vendég megindul az állomás felé, ahol olyan szíves szóval fogadták, s ahova pontosan, menetrend szerint begördül a Nagykanizsa-Kassa között közlekedő gyorsvonat. Az elegáns vonaton bőven van hely. Beszélgetünk útitársainkkal.
Kérdezik: – hova tartok? Mondom Vác felé.
– Oh – mondja az egyik hölgy – jól ismerem Vácot, ott lakik a nagyapám.
– És a várossá vált Gödöt is ismeri? – kérdem..
– Ott ahol egy roma fiút megöltek? – kérdezi.
– Igen, – mondom lehajtott fejjel. Így válik az országban ismertté szép, újdonsült kisvárosunk. Sajnos. (Balassa)

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Labdarúgás

A Pest megyei Ifjúsági Szuperbajnoki Tornán július 3-án Sződligeten a következő eredmények születtek.

Göd – Nagykáta: 0–0
Nagykáta csapata végig támadott, de a 2×30 perces játékidőben nem tudta a győzelmet megszerezni, mert a gödi védelem minden támadást hárított, de különösen ki kell emelni Gál kapus produkcióját. A mérkőzés tizenegyes rúgásokkal dőlt el, ahol Göd 3:2 arányban győzött.

Göd – Monor: 0–0
Ezen a mérkőzésen sem született a rendes játékidőben gól, s bár Monor többször vezetéshez juthatott volna a gödi védelem szilárdan hárított. A mérkőzést tizenegyes rúgásokkal döntötték el, ahol 5:4 arányban Monor bizonyult jobbnak.

Végeredmény:

A torna legjobb kapusa: Gál József lett.

A Pest megyei II. osztály ifjúsági bajnoka: Göd SE.

Göd ifjúsági labdarúgó csapata

A gödi gólkirály: Bartus Gergely

A megyei II. osztályban Göd a 11. helyen végzett, így továbbra is a megyei II. osztályban szerepelhet.
Az öregfiúk bajnokságát a Dunapart csapata nyerte, a második helyen a Gödi SE végzett.
Mindkét csapatnak gratulálunk. Antal György Bálint

Az Adrián jártak a kézilabdázók

Miközben hazánkat özönvíz veszélyeztette, s a nyári vakációjukra aggodalmaskodva gondolnak az emberek, néhányan már kellemes emlékekkel tértek haza külföldi pihenésükről. Horvátországban, az Adria partján pihent Schüttné Balázsovits Mónika a kézilabda csapat kapitánya.
– Vrsarban, az Istrián pihentünk.
– Bizonyára nem egyedül vágott neki az útnak?
– Németh Andrásékkal, Virágh Mayáékkal összesen tíz főből állt a mi „kézilabdás” társaságunk, de összesen 26 magyar turista töltötte itt a szabadságát. Ki egy hétig, mások két hétig maradtak.
– Hányszor tudtak fürdeni?
– Egy esős nap kivételével minden nap. A tengeri fürdőzésen kívül tengervízzel töltött medencékben is lehetett lubickolni. Az apróságok a gyermekmedencében, a felnőtteknek pedig két méternél mélyebb víz is rendelkezésre állt.
– A tenger hőfoka?
– Kellemes, 23–24 fokos volt.
– És az ellátás?
– Apartmanokban laktunk, ahol saját konyhát vezethettünk, az itthonról vitt nyersanyagokkal.
– Milyenek az ottani árak?
– Nagyjából azonosak a hazaiakkal. Talán egy-két árucikk drágább mint nálunk.
– A határállomásokon nem volt fennakadás?
– Lentinél, illetve Letenyénél léptük át a magyar határt. Szlovénián keresztül utazva értünk Horvátországba. Gyorsan, gond nélkül jutottunk át a határokon, úgy oda mint hazafelé.
– Mi volt a társaság napi programja?
– Reggel nyolckor kelés. Reggeli. Tengeri fürdés. Ebéd. Pihenés. Újból tenger. Estefelé közös programok alakultak ki. Egyszer-egyszer étteremben kóstoltuk meg a helyi ízeket.
– Kirándultunk. Felkerestünk egy szép cseppkőbarlangot is. De megállapítottuk, hogy a mi aggteleki barlangunk azért nagyobb és látványosabb. Szép út volt, jól éreztük magunkat, de most már az itthoni feladatok foglalkoztatnak bennünket.

Kajakos híradó

Július 9–10–11-én Velencén zajlott a Kajak-kenu Országos Diákolimpia, melyen csapatunk is jelentős létszámmal vett részt.
Két kategóriában indították a versenyszámokat. Amatőr kategóriában a nem igazolt versenyzők indulhattak az iskolájuk színeiben, a profi kategóriában az igazoltak.

A Gödi Sportegyesület kajak-kenu szakosztályában leigazolt versenyzőinek eredményei:

Érdemes még megjegyezni, hogy a Gödi Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztályának csapata országos szintű versenyen még soha ilyen eredményesen nem szerepelt. A jó eredmények annak köszönhetőek, hogy az utóbbi időben sokat javultak körülményeink, többet és hatékonyabban tudtunk foglalkozni a tehetséges gyerekekkel, mióta két edzővel dolgozunk és nem utolsósorban Németh Sándor jóvoltából hozzájutottunk egy versenyképes K-4-es hajóhoz.
Az eredményekből is látható, hogy ezzel a hajóval szereztek versenyzőink egy arany és egy ezüstérmet. Reméljük, hogy a továbbiakban is megmarad ez a lendület a csapatban, hiszen az év legnagyobb versenyei még ezután következnek.
Hátra van még a Vidékbajnokság és az Országos Utánpótlás Bajnokság. Reméljük, hogy az eddigiekhez hasonlóan a szülők és versenyek után érdeklődők nagy számban szurkolnak a helyszínen is a gyerekeknek.

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztálya július 7-én rendezte Kónya Károly nyaralójában az

I. GÖD VÁROSI RAPID BAJNOKSÁGOT.

A 8 résztvevős körverseny 2×10 perces volt.

Végeredményben

A verseny után tejfölös rókagomba-paprikást és vargánya pörköltet ehettünk Kónya módra. Antal György Bálint

Maratoni világkupa

Beszélgetés Szaszák Dénessel – és nem Szaszák Györggyel, ahogy azt előző számunk címoldalán tévesen írtuk.
Ezúton kérünk elnézést úgy Dénestől, mint édesapjától, Szaszák Györgytől, akit akaratlanul „megajándékoztunk“ azzal a világkupával, amely a fiát illeti. Szaszák Dénes a Gödi Sportegyesület Kajak Szakosztályának tagja Csehországban kajakversenyen, maratoni távon ifjúsági világkupát nyert.
– A kajakozást nyolcadikos koromban ismertem meg, de komolyabban három éve kezdtem el Sinkó László edző vezetésével, aki gondosan odafigyelt felkészültségemre és a mai napig egyengeti utamat – kezdi beszélgetésünket az ifjúsági világkupa birtokosa.
– Milyen vízen szerezte a maratoni távon az aranyérmet?
– A június 19-20-án megrendezett kajak-kenu maratoni világkupán nyertem el az „aranykupát a csehországi Tyn-ben a Vitavon folyón. A versenyre saját költségen és egyesületi segítséggel utaztam ki.
– Hány kilométeres volt a táv?
– A kijelölt távon két kört kellett megtenni, mely így 24 km volt, ezen belül 4×50 métert kellett futni hajóval együtt.
– Hány induló volt a versenyen?
– Az összes európai ország több versenyzővel képviseltette magát, így több mint százan álltunk rajthoz.
– Milyen fölénnyel győzött?
– Másfél óra kajakozás után az ember nem az nézi, hogy mennyivel nyert, hanem azt, hogy vége van a hajtásnak és a fizikai fájdalmaknak.
– Milyen versenyei lesznek még ezen a távon ebben az évben?
– Az idén hazánk a rendezőországa a VII. kajak-kenu maratoni világbajnokságnak, július 31 – augusztus 1 között. A helyszín: Győr. Az előzetes válogató versenyek alapján kiharcoltam az indulás jogát a saját korosztályomban, igaz eszköz hiányában nem úgy sikerült ahogy vártam.
– Milyen esélyei vannak?
– Ezekről csak akkor lehet beszélni, ha az edzés – illetve eszközfeltételek biztosítottak. Itt főként az eszközhiány a kiemelendő pont. Akkor lehet jól versenyezni a nemzetközi mezőnyben, ha a felkészülési feltételek elérik a külföldi színvonalat, de erre még várni kell. A maratoni versenyeken lehet könnyített hajóban versenyezni, melynek alsó súlyhatára 8 kg, az én hajóm 13 kg. A könnyű hajó 300 ezer forint, erre az egyesületnek nincs kerete, egyéni szponzorom pedig nincs, támogatást nem kapok.
– Hány órát kell kajakozni hetente?
– Általában napi 2-3 edzés van. A hét minden napján. Napi 40-50 km-t kajakozunk és ezen felül van erőfejlesztés, úszás, futás, biciklizés, így mintegy napi 6 órát töltök edzéssel.
– További célkitűzések a kajakos mezőnyben?
– Nem szeretek előre tervezgetni, de igyekszem optimista maradni és a körülmények ellenére szeretnék jól szerepelni Győrben. Utána pedig augusztus 28-án ismét megrendezésre kerül a Göd – Kupa kajak-kenu verseny, melyre készülünk és mindenkit szeretettel várunk. (B. T.)

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/