Gödi Körkép 1999. július 14.

Tartalomjegyzék


Tisztelt Vállalkozók!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy településünk várossá avatási ünnepségére és a Tornacsarnok avatására 1999. augusztus 20–21-én kerül sor. A Petőfi utcai tornacsarnok avatásához kapcsolódóan 1999. augusztus 20-án 16 órai kezdettel számos kulturális és sport rendezvény szervezésére kerül sor. A Petőfi utcában a kézművesek és vásározók részére kirakodóvásárt rendezünk.
Kérjük azokat a vállalkozókat, iparművészeket, kézműveseket, akik megjelenésükkel hozzájárulnának a rendezvény színvonalának emeléséhez 1999. július 20-ig jelentkezzenek a 345–300-as telefonszámon vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal titkárságán.

LAKÓPARK TERVEK 

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Simex Hungária Kft. szándékszik megvásárolni a Köztársaság út végén található területet.

Lakópark a Duna-parton

A június 22-i képviselő testületi ülés egyik főszereplője a Medárd napot követő esőzés okozta belvíz volt, olyannyira, hogy külön napirendi pontot szavazott meg a témának a testület.
Szegedi Sándor polgármester, már az ülés megnyitójában elmondta, hogy a település több pontján komoly küzdelem folyik a vízzel szemben. A gyors tűzoltó munka, a szivattyúzás azonban nem oldja meg hosszú távon a gondokat. Mint mondta, sajnálatos, hogy az átereszek árkának kiásása elmaradt.
A továbbiakban ismertette a melegvizű strand körüli állapotokat és felolvasta a belügyminiszter levelét, mely Göd július 1-én aktuális városi rangjáról szólt, majd tájékoztatta a képviselőket arról, hogy felkérte az aljegyzőt az 50 év alatti munkanélküliek kigyűjtésére és esetleges munkára fogására.

Első napirendi pontban a képviselők a Németh László Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatói álláshelyére - az intézmény eddigi igazgatóját - Lukács Istvánnét nevezték ki 1999.augusztus 1-től, 5 év időtartamra. Ugyanennyi időre kapta meg kinevezését Feszler Gézáné az I.sz.Óvoda élére.

Hosszas vita előzte meg a testületi ülés második döntését, melynek értelmében, a Német László Iskola álláskerete egy fő napközis tanítói, és egy fő gyógypedagógus álláshellyel bővül. A státuszokhoz 1999.szeptember 1-től 53 illetve 56 ezer Ft alapilletményt és járulékait az önkormányzat biztosítja. A Német László Iskola udvarának portalanítására vonatkozó kérdésben azonban nem sikerült határozni. A költségvetés elkészülte és a költségek felmérése után a képviselők visszatérnek témára.

Zsebbevágó kérdés került tárgyalásra a harmadik napirendi pontban is. A testület egyhangú döntése értelmében mentes a helyi iparűzési adó alól Göd illetékességi területén történő beruházás alapján két évig az a vállalkozó, akinek beruházása az 500.000 e Ft-ot meghaladja, négy évig az a vállalkozó, akinek beruházása 1-1,5 milliárd Ft között van, hat évig az a vállalkozó, akinek beruházása az 1,5 milliárd Ft-ot meghaladja.

A gödi honatyák ezen a testületi ülésen rendeletet alkottak az önkormányzati vagyon hasznosításának, használatának és forgalmának rendjéről is. Határozatban döntöttek arról, hogy a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottságba, Salamon Tamás helyére dr Faragó László kerüljön. A posztra eredetileg javasolt Traupert Imréné - mondván, hogy a Fidesz frakcióból történt a lemondás, nekik kell gondoskodni a pótlásról - nem vállalta a felkérést.

A helyi kitüntető címekről szóló önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosította a testület: A "Kóczán Mór Vándor Díj Göd" évente kerül átadásra, első ízben 2000.augusztus 20-án, majd ezt követően minden év március 15-én. A díj a tárgyévet megelőző évben nyújtott legjobb sportteljesítmény alapján bármely sportágban, három kategóriában - legjobb sportteljesítményt nyújtó férfi, nő, csapat - kerül kiosztásra.

A "Salkaházi Sára Díj" évente kerül átadásra, első ízben 1999.november 12-én a településen kiemelkedő munkát végző szociális munkás számára. (Egyik kitüntetéshez sem jár pénzdíj.)

A kitüntetéseknél maradva, határozatban döntöttek a képviselők arról, hogy ez év augusztus 20-án Országh Tibor plébánosnak és Szotyori Nagy Gábor református tiszteletesnek "Gödért Emlékérem" kitüntető címet adományoz a testület.

Ezt követően Lőrik István törzszászlós (képünkön)Lõrik István törzszászlós, a helyi rendőrség megbízott őrsparancsnoka mutatkozott be a testület tagjainak. Elmondta, hogy július 1-től szóló megbízatása ideiglenes és a jelenleg állásából felfüggesztett Túróczi András helyére szól. Mint megtudtuk, az őrs jelenleg 14 állományba tartozó és egy polgári alkalmazottal és két gépjárművel működik.

A hatodik, ingatlanértékesítésekről szóló napirendi pont előterjesztője Gruber Péter volt. Mint elmondta, az önkormányzat meghirdette licitálásra a kijelölt ingatlanokat, de az, érdeklődés hiányában nem valósult meg. Ezért került a testület elé a licitálás feloldása. Nyílt eljáráson, a testület előtt került megtárgyalásra négy ingatlan értékesítése. Gazdára talált a Gázcsere telep lakótelekként 4 millió Ft-ért, valamint a Gólya vendéglő és iparcikküzlet - két vevő közötti, hosszas küzdelem után - 11.5 millió Ft-ért. A fennmaradó két ingatlant illetően - József utcai óvoda és a Pesti út (hrsz:3700) - a további licit mellett döntött a testület.

Majd névszerinti egyhangú szavazással az alábbi határozat született: A Habitat for Humanity részére a Göd Széchenyi u.5148/7, 5148/8, 5148/9 hrsz-ú ingatlanokra három hónapig biztosítja az elővételi jogot a képviselő-testület által meghatározott 4345 Ft/négyszögöl áron, olyan formában, hogy a majdan megépített házak tulajdonosainak 50 százalékára a kijelölési jogot fenntartja.

És még mindig ingatlan értékesítés: A Köztársaság utca végén lévő terület hasznosítása címet viselte a hetedik napirendi pont. Szegedi Sándor polgármester ismertette az előterjesztést, mely szerint a Simex Kft-nek szándékában áll megvásárolni, illetve rendezni a vízkivételi kutakhoz vezető töltés, a Jegenye utca, a 180, 181/2, a 173-177 hrsz-ú lakótelkek valamint a Duda által határolt, összesen 38 ezer nm-nyi területet. A Kft fő profilja: ingatlanfejlesztés, közműtervezés és kivitelezés, lakóparkok, családi és sorházas telkek kialakítása, értékesítése, ipari parkok létrehozása, e területek értékesítése. Mint a testületi ülésen jelenlévő Gyulai Ágnes, a Simex Hungária Kft ügyvezető igazgatója elmondta, Gödön 13 lakóingatlant, 5 db társasházat és szabadidős területet kívánnak kialakítani (sétányokkal, piknikező területtel). A cég komoly referenciákkal és 200 millió forint törzstőkével rendelkezik. Többek között szennyvíztisztítókat, Törökbálinton és Maglódon pedig lakóparkokat építettek. Az elképzelést egyes képviselők aggodalommal fogadták. Bátorfi József például felhívta a figyelmet arra, hogy a Köztársaság utca végén helyezkedik el a község címerében szereplő római őrtorony. Traupert Imréné pedig azt firtatta, hogy a tervek megvalósítása után a Duna part nem lesz-e elzárva a gödiek elől. Szabó Zoltán megnyugtatta, hogy a Duna parti terület tulajdonjoga nem változik. A vita befejeztével a testület végül úgy határozott, hogy az alsógödi Duna parti rész részletes rendezési tervéről szóló rendeletet, a napjainkban jelentkező piaci igények hatására megváltoztatja.
A Duna gát, Duna folyam, a 179 és 178 hrsz valamint a Jegenye utca által behatárolt területeket, közpark, intézményterület és lakóövezet besorolású területként kívánja továbbhasznosítani, és a Simex Kft. ajánlata alapján a terület hasznosítását a Kft-vel együtt kívánja megvalósítani.
A terület értékesítési árát - annak fekvésétől függően - 2000 Ft/ nm illetve 5000Ft/nm-ben állapítja meg. A szerződéstervezet elkészítésére munkacsoportot állítottak fel, melynek tagjai: Markó József, Szabó Zoltán, Szegedi Sándor, dr Megyeri Csaba. Amennyiben az önkormányzat és a Simex Kft egyezségre jut, a szerződés aláírásakor 35 millió forint, december 31-ig pedig a vételár hátraléka kerül Göd város kasszájába.

A belvízkérdés tárgyalásakor szinte minden képviselőnek volt mondandója. Salamon Tamás a gázvezetékek fektetésekor betemetett árkokat emlegette, Traupert Imréné a Honvéd soron történt útépítés hibájául azt rótta fel, hogy nem gondoskodtak a víz elvezetéséről. Szegedi Sándor polgármester kijelentette, hogy jóllehet az Ilka patak kotrására tárgyalásokat folytatnak a KÖVIZIG-gel, a belvízgondok végleges megoldása akkora költséget jelent, amekkorát az önkormányzat nem tud felvállalni. Csernus Károly javasolta, hogy a képviselők saját körzetükben mérjék fel hol voltak vízátfolyások ezek alapján lehet átfogó terveket készíteni az újabb esőzés okozta bajok megelőzésére.
Lenkei György az új 2-es út tervezési hibáit okolta az újtelepi belvízgondokért. Markó József javasolta, hogy a képviselők fontossági sorrendben írják össze az egyes körzetek megoldandó gondjait és adják le a hivatalban.

Az egyebekben szó volt többek között az utcanév táblákról, a tornacsarnok késedelmes befejezésével összefüggésben a kivitelezőt terhelő napi 25e Ft kötbérről és a nyári szabadságolás alatti sürgősségi orvosi diszpécserről.

Ezt követően a várossá válási avatóünnepség előkészületeivel foglalkozott a testület. Úgy határoztak, hogy az augusztus 21-én megrendezésre kerülő eseményre 2 millió Ft keretösszeget szánnak, a testvérvárosi kapcsolatokra elkülönített összeg egy részének terhére. Ezzel összefüggésben későbbre halasztották az Ilyés Gizella alpolgármester vezette gödi csoport testvérvárosi látogatását.
Az augusztus 21-i rendezvények szervezésére munkacsoport állt fel, melynek tagjai: Szegedi Sándor, Szinay József, Ilyés Gizella, Markó József, Bátorfi József, Bakterné Nyitrai Judit és Hamarné Kismartoni Adrienn. R.K.

Randevú a polgármesterrel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Jóllehet a Gödi Körkép rendszeresen beszámol az önkormányzati ülésekről, mégis úgy gondoltuk, élőbbé tehetők a közügyek, ha a mindannyiunkat foglalkoztató közös dolgainkról a város vezetője számol be. Ezért havonta egy alkalommal megkérdezzük a polgármestert, mi történt a hivatal háza táján?

- Mindenek előtt engedje meg, hogy gratuláljak, hiszen július elsejétől immár egy város polgármesterét tisztelhetjük Önben. Milyen érzés a megváltozott státuszú település élén állni?

- Rendkívül jó érzés, kivált, ha az ember belegondol, hogy ezt a települést valaha Göd pusztának nevezték. Aztán három évtizeddel ezelőtt, a községegyesítés után nagyközség lett, és most az ezredfordulóra városi rangot ért el. Az eseményt az itt élők persze különbözőképpen ítélik meg. Egy részük - velem együtt - úgy vélekedik, hogy a változás - mint ahogy a nevében is benne van -, rangot jelent. Az országban 3134 településből az újabb négy várossá lett helységgel együtt 222-re nőtt a városok száma, és mi is közéjük emelkedtünk fel. Komoly, több éve tartó céltudatos munka eredménye ez, amely a lakosság segítsége és közreműködése nélkül nem valósulhatott volna meg. Ezúton szeretném megköszönni a képviselő-testület nevében is Göd polgárainak. Csak közös erővel sikerülhetett, sokszor a bíráló megjegyzések vitték előre igyekezetünket.

- Milyen változásokkal jár az új státusz?

- Településünk 15 ezer állandó lakosa és 4-5 ezer nyaralója önmagában városi nagyságrendű gondokkal és problémákkal járt eddig is. Most a polgárok jó közérzetét kell megcéloznunk és nem feltétlenül villamosvágányokat, tízemeletes épületeket, meg füstölgő gyárakat létrehozni. A négy idén városi rangot kapott település közül egyedül Göd kap majd 2000-től évi 48 millió forintot a központi költségvetésből. Ez az összeg, három év alatt lehetővé teszi a felvett OTP hitel visszafizetését kamataival együtt.

- Milyen aggodalmai vannak - ha egyáltalán vannak - a jövőt illetően?

- A mindenkori vezetésnek és a képviselő testületnek nagyon rövid időn belül fel kell nőnie egy városi rangú település igényeihez. Az új státusz semmi extrát nem jelent. Azt a következetes - nem minden esetben látványos - építőmunkát kívánjuk folytatni, amely az elmúlt időszakot jellemezte. E tekintetben, nagyban támaszkodunk Göd lakóira. Igenis tegye meg észrevételeit, legyen kritikus, ugyanakkor érezze, hogy városi polgár lett és a városi polgár nem dobhatja a háza elé a szemetet, nem égethet az utcán, nem engedheti le a fáradt olajat közterületen a kocsijából és sorolhatnám. Jó lenne, ha mielőbb kipusztulna a köztudatból a "jó ez falura" hozzáállás is. A mércét magasra kell tenni, és át is kell ugrani. Lakóhelyünk arculatát, általános környezetünket tovább szükséges javítani. Megoldásra vár a helyi rendőrség kielégítő működése és a településen belüli személyszállításnak fejlesztése. Mindezek megvalósítása akkor sikerülhet, ha minden itt élő igényli ezeket. Az igényesség eredménye sokszor csak évek múlva mutatkozik látványosan. Egy városba szívesebben viszik a vállalkozásokat, mint egy faluba. Két-három éven belül - és ezt nem véletlenül mondom - olyan többemeletes áruház épül majd Gödön, ahol tetőtől talpig fel lehet öltözni és a benne lévő szolgáltatások - az órástól a fényképészig - kielégítik a lakosság igényeit. Természetesen ügyelve arra, hogy a helyi vállalkozók legyenek a szolgáltatók.

- A tervek Göd arculatának változását hozzák majd magukkal.

- Ez óhatatlan és megegyezik a szándékainkkal. A település 15-20 év múlva három részre tagozódik majd. Az egyik része a Duna és a vasút közötti sáv, az iskolaépületekkel, a hangulatos vendéglőkkel, patinás villákkal, családi házakkal az egykori Göd hangulatát idézi majd - jobb híján nevezzük óvárosnak. A középső része a szórakozást, a kikapcsolódást, rekreációt szolgálja majd, az ezredforduló követelményeinek megfelelő modern kivitelben. Golfpálya, melegvizű strand, a körülötte lévő területen pedig reményeim szerint a következő három év alatt mintegy 270 olyan épülő ingatlan, ahol üdülők, lakópark óvodával, kiépített utak, zöldövezet fogadja az odalátogatót. A harmadik övezetbe pedig az új kettes út gödi szakaszára fölfűződő környezetkímélő ipari sávot tervezünk. A szerencsés tagolódás következtében, mind a három övezet, funkciójának eleget téve is jól elkülöníthető távolságokra lesz majd egymástól. Becslésem szerint a település lakóinak száma 15 év múlva 22 ezer körül lesz. A hármas tagozódás megjelenése az ipar tekintetében már az idei évtől tapasztalható. A szabadidő tekintetében szintén, mert a golfpálya és a szálloda építése elindul. Bízom benne, hogy a melegvizű strand és környékének rendbetétele még ez évben kezdetét veszi.

- A végszóba bele kell kapaszkodnom. Meleg vizű strand. A városi rang odaítélésénél nyomott a latba. Fürdenek még ott ezen a nyáron a gödiek?

- Jogos kérdés. Nyertünk, örültünk, aztán lefagyott a mosoly az arcunkról, mert egy bírósági ítélet végrehajtási szakaszában vagyunk. Egyértelmű, hogy a bérlőnek a strandot el kell hagynia, csak a mi bosszantásunkra játszik. Lejárt a nyolc nap. Nem távozott. Végrehajtást kértünk, a végrehajtó udvarias hangú levélben szólította fel a strand elhagyására. Következő lépés a karhatalom igénybevétele. Remélem mire a gödiek kézbe veszik a Körképet, birtokon belül leszünk.

- Az utolsó testületi ülésen ismét szóba került a sportcsarnok késedelmes befejezése.

- A létesítmény műszaki átadás megkezdődött, a pályákat felfestették. A várossá avatás ünneppel egy időben, augusztus 21-én szeretnénk a tornacsarnokot is felavatni.

- Milyen helyszíneken ünnepelhetnek még a gödiek a nevezetes napon?

- A polgármesteri hivatal udvarán lenne a ceremónia délelőtt 10 órakor. Ehhez vállalkozói segítséget kérünk, természetesen reklámlehetőséget biztosítunk. Ritkán adódik egy település életében ilyen nagy esemény.

A három jeles évszám: 1600 - Göd puszta, 1970 - Göd nagyközség és 1999 - Göd város.
Utóbbit méltó módon szeretnénk emlékezetessé tenni. Lejegyezte: Ráksi Katalin

A hajléktalanokról másképpen

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ezúttal különösen nagy terjedelmet szentelünk a hajléktalan szálló és az ifjúsági tábor ügyének. Tesszük ezt azért, hogy felhívjuk az érintettek figyelmét, a jövőben ne a Gödi Körkép hasábjain, hanem közös asztalhoz ülve, szemtől szembe fejtsék ki pro és kontra véleményeiket. Javasoljuk, hogy a körzet képviselője és az egykori Szakáts-kert szomszédságában élők találkozzanak Markó Józseffel és a hajléktalan szálló vezetőjével. Együtt talán megtalálják a közös hangot, a megoldást, tisztázhatják a tájékozatlanságból adódó félreértéseket, hiszen szóból ért az ember.

Nyílt levél Markó Józsefhez, a TESZ igazgatójához

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Markó úr!

Megdöbbenéssel olvastuk a Gödi Körkép június 2-i számában megjelent, „Seres Istvánné”-hoz címzett, az Ifjúsági táborról szóló levelét.
Ön azt állítja levelében hogy a TESZ-nek a hajléktalan szálló működéséhez semmi köze, és a TESZ szerepe „ez idáig a tábor működésében a nyári szezonra korlátozódó gyermektáboroztatási célú üzemelés fizikai biztosítása volt.” Ha ez így van, jó lenne, ha közölné a Polgármesteri Hivatallal és a titkárnőjével is. A táborral kapcsolatban akárhányszor telefonáltunk a Polgármesteri Hivatalba, mindannyiszor az Ön hivatali telefonszámát kaptuk meg, mint a tábor ügyeiben illetékes személyét. A titkárnője felveszi a telefont, és nem azt mondja, hogy a TESZ és Ön ebben nem illetékes, hanem felveszi a panaszt.
Tekintettel arra, hogy a tábor mellett lakunk, tavaly ősszel számos alkalommal fordultunk Önhöz különféle problémákkal. Sajnálattal kellett azonban megállapítanunk, hogy a TESZ és a tábor kapcsolatáról minden egyes alkalommal mást és mást állított:

1. Legelőször azt állította, hogy a TESZ-nek a táborhoz semmi köze, a TESZ feladata csupán a táborhoz vezető utak melletti egy méteres sáv karbantartása. Az oda beköltözött személyekről nem tud semmit. (Itt jegyezzük meg, hogy a táborhoz vezető kerékpárút mellett méteres a gaz!) A Dunakeszi rendőrség kiszállt a helyszínre és ott három részeg csövest talált egy délelőtti időpontban, egy faházban, elképesztő állapotok között, s miután az Ön írásbeli engedélyét mutatták fel. kilakoltatásukról nem tudtak intézkedni.

2. Második alkalommal azt állította, hogy a Horváth család a Bognár polgármester úr szóbeli engedélyével tartózkodik a tábor területén (egy hétig!), a többiek Szegvári Andrea engedélyével laknak a faházakban. Azon már meg sem lepődtünk, amikor Szegvári Andreát megkérdezve azt a választ kaptuk, hogy azok a személyek természetesen az ÖN engedélyével tartózkodnak a táborban.

3. Amikor panaszunkra közös helyszíni bejárást tartott az ÁNTSZ, az Önkormányzat, a TESZ és Szegvári Andrea a Gondozási Központ vezetője részvételével, ismét megkérdeztük, hogy kinek az engedélyével tartózkodnak és hányan a táborban. Akkor némi tépelődés után elismerte, hogy az ÖN engedélyével tartózkodnak ezek a személyek a tábor területén. Miután felhívtuk a figyelmét arra, hogy hajléktalanszállás működtetéséhez számos szakhatósági engedély szükséges, azt válaszolta, hogy ezek nem hajléktalanok, hanem nyaralók, ha úgy tetszik. Miután a tábor hasznosítása Önre van bízva, a faházakat annak és annyiért adja ki, akinek és amennyiért akarja, és ehhez nekünk semmi közünk nincs.

„Seres Istvánnéhoz” címzett levelében azt állítja továbbá, hogy; „a hajléktalanok nem odaszállingóznak, hanem a Gondozási Központ vezetője vette fel őket annak rendje és módja szerint, az Önkormányzat által alapított és finanszírozott hajléktalan-szállóra. Legálisan és jogszerűen.”

Ezzel kapcsolatban kérdéseink a következők:

  1. Tekintettel arra, hogy a hajléktalan szálló május 15-én bezárt, azok a személyek, akik jelenleg is az alsó bejárat melletti, a felső faházakban, és a Duna-parti, régen csónakháznak használt faházban laknak, kicsodák, hányan vannak, kinek az engedélyével és milyen jogcímen laknak?
  2. Ha ezek ugyanazok a személyek akik télen a hajléktalan szállón laknak. megkérték-e a szükséges szakhatósági engedélyeket, vagy ismét átminősültek nyaralókká?
  3. Ki ellenőrzi, hogy csak azok a személyek tartózkodnak ott, akiknek erre valamilyen jogcímen engedélyük van? Ezt azért kérdezzük, mert gyakran találkozunk újabb és újabb szatyrokkal megrakott, gyanús külsejű alakokkal, akik az Ifjúsági tábort keresik (A nyílt levél 1-3. pontja időközben aktualitását vesztette. - a szerk.)
  4. A tábor karbantartásáért a TESZ számlázott-e az Önkormányzatnak az utolsó 5 évben, és ha igen milyen munkákért? Mennyi bevételt jelentettek a „nyaralók”?
  5. A szomszédos ingatlanok tulajdonosai nem emlékeznek arra, hogy értesítették volna őket arról, hogy a tábor területén, a fenti részen hajléktalan szálló céljára szolgáló épület engedélyezése folyamatban van. Márpedig az ő tudtuk nélkül építési engedély nem adható ki. Megtekinthető-e a téli hajléktalan szálló építési engedélye, a szomszédos ingatlantulajdonosoktól visszaérkezett térti-vevényekkel együtt? Ha az Önkormányzat vagy a TESZ ezeket nem tudja felmutatni, akkor a téli hajléktalan szálló eddigi működése is jogszerűtlen volt.
  6. Valamennyi ingatlan tulajdonosának kötelessége gondoskodni – az ingatlannak és környékének rendszeres karbantartásáról, – az építmények állagának megóvásáról, – az aljnövényzet irtásáról, (beleértve a parlagfüvet is) – a fák gondozásáról, – a szemét elhordásáról, – az élővizek és vízmosások tisztántartásáról és karbantartásáról. Ha ezeket, az előírásokat egy magántulajdonos megszegi, akkor az Önkormányzat megbírságolja. Az Önkormányzat a saját területén valamennyi itt felsorolt előírást évek óta, többszöri bejelentésünk ellenére folyamatosan megszegi. Ön szerint ki ezért a felelős?

Válaszát várjuk valamennyi kérdésünkre, mivel megítélésünk szerint minden kérdésre tud válaszolni, mivel Ön nem csak a TESZ vezetője, hanem egyben önkormányzati képviselő is. Köszönettel: Berta Sándor és Tarjányi Judit

A hajléktalanokról és az éjjeli menedékhelyről másképpen

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az éjjeli menedékhely 1996 novemberében létesült, az akkori népjóléti bizottság elnökének ötlete alapján, a télen kihasználatlan ifjúsági tábor, Kusché Ernő és Vécsei utca felőli kőépületében. A gondolat több szempontból is jónak bizonyult, hiszen a községben élő hajléktalanokról addig is tudtunk, étkezésben részesültek, a gondozási központba jártak tisztálkodni, ruháikat kimostuk, pótoltuk. Egyfelől nem szégyen az egy önkormányzatra nézve, ha annak ellenére gondoskodik a területén élő hajléktalanokról, (akik addig a Duna parton laktak sátorban, vagy csónak alatt, a TSZ parkoló WC-jében stb.), és nem hagyja őket télen megfagyni, hogy a lakosság létszáma alapján nincs ellátási kötelezettsége.
Másfelől közbiztonsági szempontból, azaz a lakosság szempontjából is van előnye, hiszen amennyiben fedelet nyújtunk és ellátást ezeknek az embereknek, nem lesznek rászorulva arra, hogy jobb híján feltörjék a nyaralókat és ott húzzák meg magukat.
A tábor szempontjából is előnyös ez a megoldás, hiszen az addig télen felügyelet nélkül hagyott tábor épületeit minden évben feltörték, beköltöztek, megrongálták. Most erre nem lesz szükség, hiszen legálisan, jó körülmények között tartózkodhatnak az épületben, és a tábor sem elhagyott télen.
Az épület megfelelőnek bizonyult, csak téliesíteni kellett, ezt a Gamesz magára vállalta, azaz bevezették a gázt, a három szobába konvektort szereltek, és az előtérbe egy kétégős gáztűzhelyet.
Az épületet kitakarítottuk, mert rettenetes állapotban volt, előzőleg munkások laktak benne. Kimeszeltettük, az ablakokra rácsokat szereltettünk, az ágyakat bevontuk műbőrrel, hogy tisztíthatók legyenek, Zahorán képviselő úr közbenjárására ajándékba kapott vasszekrényeket állítottunk be a személyes holmik tárolására. A két fürdőszoba adott volt, egyik a lakók, másik az ügyeletes részére. A két hálószobában 8-8 emeletes ágy állt rendelkezésre, és a kisszoba megfelelt ügyeletesi szobának.
Az ÁNTSZ és a tűzoltóság engedélyét megkaptuk, és a Közigazgatási Hivataltól a működési engedélyt is, igaz csak ideiglenes jelleggel, 1999. dec. 31-ig, mivel a személyes gondoskodást nyújtó intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 2/1994. (I. 30.) NM rendelet 42. paragrafusában előírt legalább harminc m˛ alapterületű közösségi együttlétre szolgáló helyiséggel, és betegszobával (elkülönítővel) nem rendelkezünk. A szálló három télen át működött probléma mentesen, elvárásaink beigazolódtak, ez idő alatt nem törtek fel egyetlen faházat sem, nem rongáltak meg semmit a tábor területén, a menedékhelyként szolgáló kőépület állagát megóvtuk, sőt évről évre javítottunk rajta, korszerűsítettük pályázati pénzből. A szálló környéke nem volt szemetes, a lakók rendben tartották.
Első évben május végén zártuk a szállót, mivel júniustól jöttek gyerekek a táborba. Mi az épületet kitakarítva, fertőtlenítve adtuk át a Gamesznak. Embertelen megoldásnak tartottam volna, hogy akikről eddig gondoskodtunk, azokat most egyik napról a másikra kitegyük az utcára, hiszen akkor eddigi igyekvésünk, hogy a társadalom pereméről visszaillesszük őket az elfogadott emberi közösségbe, azonnal semmivé válik. Ellenőrizhetetlenné válnak részünkről is, esetlegesen a rendőrség részéről is, hiszen eddig bármi bűnügy fordult elő a községben, a rendőrség először a szállóra jött ellenőrizni a lakókat (egyetlen esetben sem bizonyult vétkesnek senki a szállón lakók közül). Amenynyiben visszakerülnek az utcára, ismét ki vannak téve a kísértésnek, nem beszélve arról, hogy súlyos betegek is voltak közöttük. Ezért kértem a Gameszt, hogy a tábor területén, a patak túloldalán lévő használaton kívüli három kis faházban hadd húzzák meg magukat, amíg őszszel újra nyit a szálló. Szóbeli beleegyezést kaptam, hogy amíg probléma nem adódik, maradhatnak. Probléma nem volt, a faházakat rendben tartották, sőt még az ebédlő környékét is.
A következő nyáron, azaz 98 nyarán már többen voltak, nem fértek el a három faházban, ezért elkértük számukra a használaton kívüli csónakházat, amit be is rendeztünk a rendőrségtől kapott leselejtezett bútorokkal. Tudomásom szerint ez idő alatt sem okoztak semmi gondot a hajléktalanok, hiszen rendszeresen lejártunk hozzájuk ellenőrizni, amennyiben rendetlenséget találtunk, megkértük, hogy takarítsanak ki, és meg is tették.
A népjóléti bizottság két tagja részéről merült fel ellenérzés a hajléktalanok nyári ott tartózkodása ellen, mondván, hogy nem egészséges együtt lenniük a gyerekekkel. Ezt az aggályt nem tartottam megalapozottnak, mivel a gyerekek, amennyiben voltak (az elmúlt nyáron összesen két hétig) nem is találkoztak a hajléktalanokkal, hiszen a patak túloldalára nem mentek át, külön WC-t használtak, és a gondozási központban fürödtek.

Nem értek egyet azzal a nézettel, hogy a gyerekeket óvni kell a hajléktalanok látványától is, hiszen ilyen világban élünk. Gödön név szerint személyesen ismerjük őket, de Pesten sokkal többel találkozunk, rendetlenebbekkel, piszkosabbakkal. Nem hiszem, hogy a szülők bekötik gyerekeik szemét ha Pestre mennek. Egyébként az a helyzet, bármennyire is furcsának tűnik, hogy ők is emberek, ugyanolyanok, mint mi, sőt talán különbek is. Nem vagyok benne biztos, ha közülünk valaki hasonló élethelyzetbe kerülne, segítség nélkül meg tudná-e oldani, vagy ugyanide süllyedne ?
Az alkoholizmus betegség, ugyanolyan szenvedélybetegség, mint a dohányzás, vagy a kábítószer, vagy a kóros evéskényszer. Mégsem ítéljük el a kövér embereket, vagy a dohányosokat. Számomra az idei aláírásgyűjtés és hangulatkeltés a szálló ellen azért volt megdöbbentő, mert felém egyetlen jelzés sem érkezett senkitől, hogy bármi problémát okoznának a hajléktalanok. Senki nem jelentkezett, hogy esetleg szeretné megismerni ezeket az embereket, szeretné meglátogatni a szállót. Szívesen láttunk volna bárkit, remélve, hogy viszonozza a vendéglátást az ő otthonában.
Ezért tudom, hogy ami szóbeszédet innen-onnan hallottam, és propagandát a szálló és a lakók ellen, az mind megalapozatlan, valótlan állítás, mert erről meggyőződve senki nem lehet, mivel a három év alatt az aláírók közül senki nem győződött meg személyesen a valódi helyzetről, és felvilágosítást sem kért.
A panaszok nagy része a tábor másik felén lakó családra vonatkozott, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak sem az éjjeli menedékhellyel, sem a szállón lakókkal.
Nem tudom ki ellen van kifogásuk az aláíróknak?
Jakab ellen talán, aki a légynek sem tudna ártani, és megbotránkozik, ha művirágot lát a valódi között, vagy Artúr ellen, aki súlyos betegen életének utolsó hónapjait töltötte a szállón, vagy Aladár nem tetszik aki izgatottan készült a március 15-i ünnepségre, és kétszer is elszavalta hibátlanul a Nemzeti dalt, vagy Zsolti, aki a Kossuth téren büszkén koszorúzott, és boldogan gyomlált, ásott, metszette a fákat, bármit amire megkértük?
Vagy esetleg Jeromos, aki a legszebben rendben tartotta a tábort, az utolsó levélig összesöpört minden nap?
Vagy Móric, aki minden munkát elvállal és el is végzi becsületesen ?
Vagy Jancsi, aki a focimeccsen mankóval állt a kapuban, esetleg Samu, az öccse, akit inkább védeni kellett a labdától, nehogy eltalálja?
Talán Csongor, aki lélekszakadva jött szólni, hogy valaki felgyújtotta a konténert, menjünk gyorsan oltani, nehogy a tűz bármire átterjedjen, és az öt centis patakból vödörrel meregetve fél karon lógva a hídról oltotta a tüzet?

Ezektől az emberektől nem félteni kell a gyerekeket, – némelyiküktől lenne mit tanulnunk –, inkább arra tanítani, hogyan segíthetnének rajtuk. Aki valóban mindennapos kapcsolatban állt a szálláson élőkkel, pl. a közvetlen szomszéd, vette a fáradságot és személyesen megismerkedett velük, nem is volt panasza a három év alatt, sőt adományokat kaptunk tőlük, élelmet, ruhát stb. Szerencsére nem csak olyan emberek laknak Gödön és környékén akiket irritál a hajléktalanok látványa, hanem olyanok is akik szívesen eljöttek hívásunkra, és segítettek amiben tudtak.
Pl. Tibor atya és a helyi caritas tagok, az Ifjúsági énekkar, Gábor tiszteletes úr, Dominika nővér, József atya, Grácián testvér, sok gyermekes családok, akik még a legkisebb gyermeküket is elhozták, hogy együtt ünnepeljék családias hangulatban a szálló lakóival a Karácsonyt.
A helyi pékek, akik alkalmanként, vagy rendszeresen kenyeret és péksüteményt adományoztak a szállónak, vagy Misi bácsi a hentes, aki zsírt, szalonnát, kolbászt küldött rendszeresen, vagy a cipőkészítő vállalkozó aki első szóra egy legújabb divat szerinti téli cipőt adott az arra rászorulónak, és még sokan mások. Aki egyszer nálunk járt, az legközelebb is szívesen eljött, mindig jól érezte magát közöttünk.

Ez évben alkalom nyílott a Népjóléti Minisztérium által, a hajléktalan ellátás fejlesztésére kiírt nagyobb összegű pályázaton részt venni. Úgy gondoltam ezt a lehetőséget kihasználva, amennyiben nyernénk a pályázaton, a menedékhely fejlesztése címén a tábor fejlesztésére is mód nyílna, hiszen az épületet ugyanúgy használnák nyáron a gyerekek, vagy bárki, és nem mindegy, hogy milyen a színvonala. A pályázat útján hozzá tudnánk építeni egy közös programok megtartására szolgáló helyiséget egy tálaló konyhával, egy elkülönítőt (amire a táborban is szükség lehet), és egy raktár helyiséget, egyúttal megnövelve a személyzeti szoba alapterületét, és a közlekedőt.
Ezt az elképzelésemet a képviselő testület elé terjesztettem, ahol egyhangúlag, egyetlen ellenszavazat nélkül elfogadták, és megbíztak a pályázat elkészítésével és benyújtásával.
Ezért csodálkozom, és máig sem értem, hogy ugyanazok a képviselők, akik pár héttel korábban megszavazták, – aláírták a szálló elleni aláírás gyűjtő ívet, és felszólaltak ellene a közmeghallgatáson. Amikor megtudtam, hogy ezen a nyáron nem nyílik meg az Ifjúsági tábor, éppen kérni akartam a testületet, hogy engedélyezze a szálló folyamatos nyitva tartását, hiszen egyébre úgysem használják egyelőre.
Ekkor ért teljesen váratlanul a közmeghallgatás alkalmával az aláírásgyűjtők felszólalása (akik meg sem várták, hogy hozzászólhassak), és ennek eredményeképpen a szálló azonnali bezárása.
Nem tudom bölcs dolog volt-e, hiszen amíg a hajléktalanok ott tartózkodtak, a tábor őrizve volt. Semmi el nem tűnt, meg nem rongálódott. Amióta nincsenek ott, a tábor szabad préda, már minden mozdíthatót elvittek, alumínium ajtókat, felszereléseket, a csónakház teljes belső mennyezetét, nem beszélve az ebédlő kifosztásáról. Nem tudom ki hiszi azt, azzal, hogy a menedékhely bezárt, megszűntek létezni a hajléktalanok?
Hiszen ugyanúgy itt élnek közöttünk, ugyanúgy segítségre szorulnak, csak még jobban, mint eddig és a mi dolgunk lett nehezebb.
Amit eddig szervezett, kulturált körülmények között meg lehetett oldani, azt most nem lehet.

Az eddigi több éves munkánk eredménye veszélyeztetve van, (mert ha lassan is, de bizony értünk el eredményeket). Most azon fáradozunk, hogy fedelet szerezzünk számukra, budapesti vagy vidéki szállásokon, de nagyon nehéz, mert nincs hely és nem is szívesen megy el az, aki itt élte le élete nagy részét, inkább reggelente ázottan, fázva áll a kapunkban, hogy megfürödhessen, és átöltözhessen. Mostanában az időjárás sem túl kegyes, szinte minden éjjel esik, dörög, villámlik. Nem a legkényelmesebb dolog a Duna parton aludni egy bokor alatt.

Megkérdezném azoktól, akik kiharcolták a szálló bezárását, jól alusznak-e azóta, amióta ezek a kiszolgáltatott emberek újra az utcára kerültek? Szegvári Andrea gondozási központvezető

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. május–június hónapban házasságot kötöttek:

Sok boldogságot kívánunk!

1999. május–június hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják őszinte részvétünket!

Tisztelt Ingatlantulajdonos!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A köztisztasággal és a település szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II. 21,) ÉVM-EüM együttes rendelet értelmében az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

A belvízelvezetéssel kapcsolatos problémák elkerülése érdekében a közeljövőben a vízelvezető árkok állapotának és az ingatlanon átfolyó patakmeder helyszíni ellenőrzésére kerül sor.Kérjük, fenti kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, ellenkező esetben az ingatlan tulajdonosa a 17/1968. (IV. 14.) sz. Kormányrendelet 110. § c. pontja szerint 30 000.- Ft-ig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.
Szegedi Sándor polgármester

Rendőrségi felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Dunakeszi Rendőrkapitányság Gödi Rendőrőrse eljárást folytat a képen látható kb. 170–175 cm magas, sportos testalkatú, kefe frizurájú, ovális arcú, fehér bőrű, 25–30 év közüli férfi ellen, aki 1999. 06. 09-én a nappali órákban ez ideig ismeretlen társával behatolt egy Göd belterületén lévő családi házba, és onnan 300000.- Ft értékben különféle arany ékszereket tulajdonított(ak) el.
Nevezett ismertetője, hogy bal fülében aranynak látszó karika fülbevalót visel.

Kérjük, aki a képen látható személyt felismeri, róla bármilyen információval rendelkezik, hívja a 06–27/345–115-ös telefonszámon Mácsai Krisztián rendőr törzsőrmester urat.

Dioxinok és a füstölgés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hála az önkormányzatunk bölcs és tiltó rendeletének, legalább a nyári időszakban nem kell fulladoznunk a legnagyobb kincsünket, az üde friss gödi levegőt tönkretevő szemétégetéstől. Vannak azonban „ügyes emberek”, akik – a büntetést elkerülendő – az éjszakai órákban, vagy a kéményükön keresztül próbálnak megszabadulni a hulladékaiktól.
Bizonyára nem tudják, mennyi mérgező dioxint juttatnak így a környezetükbe, amelynek elsősorban ők lesznek az első számú veszélyeztetettjei. Mi az a dioxin, amely miatt elsősorban Belgiumban, de néhány más nyugat-európai országban is szigorú egészségügyi rendszabályokat vezettek be a vele szennyezett csirkéket és tojásokat illetően?

A dioxinokról 1976. július 10-én szerzett tudomást a nagyközönség. Ezen a napon ugyanis a Milánótól nem messze északra levő Seveso közelében levő vegyi gyárban baleset következett be, s emiatt mintegy háromezer kilogrammnyi vegyi anyag jutott a levegőbe. A baleset helyszínéhez legközelebbi területen több, mint egymilliószor nagyobb volt a szennyezettség mértéke, mint a megengedett érték. A legközelebbi területről a lakosságot kitelepítették, így szerencsére nagyobb baj nem származott a balesetből. Állatok (nyulak és csirkék) azonban elhullottak, s mintegy kétszáz emberen enyhe lefolyású bőrgyulladás alakult ki. A környezet azonban egy időre szennyeződött, ezért a hatóságok azt ajánlották a környéken élőknek, hogy az ott termett gyümölcsökből, zöldségekből és főzeléknövényekből, valamint a helyi háziállatok húsából, tejéből, tojásából ne egyenek. A dioxin ugyanis zsírban oldódik, a szervezetben halmozódik. Az állati zsiradék valóságos tárháza ennek a vegyületnek, ezért nem véletlen az elhullásuk, s az sem, hogy a dioxin-nal szennyezett állati termék az ember egészségét is veszélyezteti. A táplálékláncon keresztül feldúsul, ezért a dioxin a legmérgezőbb szerves vegyületek közé tartozik. A sesevóihoz hasonló balesetet értékelve a fő veszélyt nem a mérgezés és a bőrgyulladás jelenti, hanem az, hogy a dioxin rákkeltő tulajdonságú. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet 1997-ben a legveszedelmesebb rákkeltő anyagok közé sorolta.

A baleset után húsz évvel, tehát 1996-ban végzett felmérések szerint a térségben élők körében jóval több volt a végbéli, a vérképzőszervi és a lágy szöveti (kötőszöveti) daganat, mint ami az országos átlag alapján várható lenne. Ez természetesen a halálozások számában is megmutatkozott. Az átlagosnál magasabb számú rákgyakoriságban alighanem annak is szerepe van, hogy a dioxin hatására gyengül a szervezet védekezési rendszerének ereje. Ez azért előnytelen, mert ha a védősejtek nem lépnek fel hatékonyan a megváltozott örökítő sejtek ellen, azok eredményesebben hoznak létre daganatot, mint egyébként. De az is a védekezési rendszer meggyengülésére utal, hogy a Seveso környékén megvizsgált lakosok körében az átlagosnál gyakoribbak és súlyosabb lefolyásúak a fertőzéses légúti betegségek.

A kutatók a dioxin rovására írják azt is, hogy a vegyszerfelhő által beterített területen csökkent a gyermekáldások száma, s az újszülöttkori fiú/lány arány jócskán eltolódott az előbbiek javára. Ennek mikéntjére a Milánói Egyetem nőgyógyászati kórházában keresik a magyarázatot. Az elmondottak arra hívják fel a figyelmet, hogy a dioxinokkal vigyázni kell, ezért mindenképpen indokoltak a mostani nyugat-európai eset kapcsán tett óvintézkedések.

A hatvanas években, a vietnámi háborúban alkalmazott lombtalanításkor kipermetezett Agent Orange mennyisége 43 ezer tonna volt, amelyben 150 liter dioxin-szenynyezettség lapult. Erre a szóra emlékezhetünk a garéi hulladéktároló kapcsán, amelyben a hetvenes évek végétől őrizzük a fenti gyomirtó szerek magyar rokonának gyártási hulladékait (mintegy 16 ezer tonna). Erre int 1991-ben egy mexikói növényvédő szer raktárban (ANAVERSA) keletkező tűzeset, ahol az ott tárolt faanyag-konzerválásra használt PCP, a gyomirtó 2,4-D és a rovarirtó égése következtében dioxinok keletkeztek. A krónika szerint az ott élők 70 százaléka mérgeződött, köztük húsz terhes nő is, akik közül négyen torzszülött gyermeknek adtak életet, s a környéken élők között a limfóma (rosszindulatú nyirokdaganat) előfordulása az átlagos 1:100 000 értékről 1:5 000-re emelkedett. A dioxinok keletkezésének fontos forrásaiként tartják számon a hulladék égetését. Főként arra a szemétre kell gondolni, amelyben a pévécé (polivinil-klorid) csomagolóanyag nagy arányban fordul elő.
Ne higgye senki sem, hogy a kályhában elégetett műanyaghulladék nem okoz ilyen környezetszennyezést. Ennek tökéletes megsemmisítésére csak a megfelelő technológiával, tisztítással rendelkező hulladékégetők alkalmasak. Zombory László munkabiztonsági szakértő

TÁJÉKOZTATÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nyári évszakban június 1-től augusztus 31-ig szemétégetés céljából tűzgyújtási tilalom van a hét minden napjára.
A 30/1997. (XII. 17.) sz. Ök. helyi Környezetvédelmi rendelet 17§-a értelmében fenti időszakban szemétégetés céljából teljes tűzgyújtási, füstölési tilalom van GÖD város egész területén. Száraz füvet, levelet, gazdasági hulladékot elszállítják, illetve komposztálásra ajánlott.
Aki a helyi rendelet levegő védelmére vonatkozó szabályait megszegi 20 000.- Ft környezetvédelmi bírsággal sújtható. Göd Város Önkormányzat

TÁJÉKOZTATÓ FELHÍVÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Virágpor allergia A különböző növényfajok virágpora tavasztól novemberig található meg a légkörben.
A pollen előfordulása szempontjából három időszakot lehet az év folyamán elkülöníteni.

I. Márciustól–júliusig: különböző fák és bokrok pollenjei. Ezek közül erős allergén a nyír, a mogyoró, az éger, a kőris és a tölgy pollenje.
II. Májustól–októberig: pázsitfüvek és a nyári-őszi gyomok pollenjei.
III. Júniustól–novemberig: parlagfű és üröm pollenjének a dominanciája. Göd állandó lakosai és hétvégi lakosok számára nem közömbös az, hogy milyen környezetben élnek, dolgoznak és pihennek.

Ugyancsak nagyon fontos a város területére látogatóknak az, hogy milyen tájkép fogadja. A gondozatlan környezetben akadálytalanul fejlődnek a különböző fűfélék és gyomok. Ezek virágpora (pollenje) túlérzékenységi (allergiás) megbetegedéseket vált ki súlyos vagy kevésbé súlyos egészségügyi következményekkel, de mindenesetre sok kellemetlenséget okozva. Ha az emberi szervezet a normálistól eltérő módon reagál, akkor jelentkezik az allergiás (túlérzékenységi) reakció. Az allergiás reakció egyik legsúlyosabb formája a légutak elváltozásával járó asztma.
Az életkortól függően az allergiás személyek 50–90 százaléka túlérzékeny a parlagfű, 40–70 százaléka a pázsitfű, és 5 százaléka pedig valamilyen fa pollenjével szemben. A gomba spórával szembeni túlérzékenységnek aránya megközelítőleg 1-5 százalék.

Hogyan előzhetjük meg a virágpor okozta allergia kialakulását, illetve az évenkénti jelentkezéseket?

A gyomnövények, ezek közül is elsősorban a parlagfű irtásának és a pázsitfűfélék rendszeres kaszálásának, vagy nyírásának van a legnagyobb jelentősége. Ennek megvalósításához helyi összefogásra van szükség. A parlagfű irtására a legalkalmasabb időszak az amikor a gyomnövény már jól felismerhető, de még nem virágzik. Ezért általában már június közepe táján feltétlenül kaszálni, géppel vágni, kézzel irtani vagy vegyszerezni kell. Ennek megfelelően Göd területén a nem rendezett gyomos területeket, a parlag földeket, az utak, a vasút mentén lévő területeket és az árokpartokat, az erdőségek gyomos részeit rendszeresen, évente legalább kétszer kaszálni kell.

A helyi rendelet értelmében minden tulajdonos, üzemeltető az ingatlan előtti terület és ingatlanon belüli allergén gyomok (parlagfű) irtását köteles elvégezni, vagy elvégeztetni. Felhívjuk a hétvégi ingatlanok tulajdonosainak figyelmét arra is, hogy vegyenek részt az allergiás megbetegedéseket okozó gyomok irtásában.

Az elhanyagolt területek tulajdonosai ellen az önkormányzat, illetve a telekhatáros tulajdonos eljárást kezdeményezhet. Bízunk abban, hogy helyi felhívásunk alapján Göd város lakosságát mozgósítja és sikerül közösen, következetes munkával, a mai nem kívánatos állapotokat ez évben és a következő években is kedvező irányban megváltoztatni és ezáltal a lakosság egészségi állapotát javítani. Göd Város Önkormányzat

Milyen szép is lehetne Göd

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ki figyelmezteti a hanyagokat?
Tudom, jóval könnyebb kifogásolni valamit, mint a megoldásra ötletet adni. Így vagyok azzal is, amikor Gödöt járva néha (sajnos – gyakran!) megakad a szemem egy-egy gondozatlan kerten, a ház és kerítés előtti terület elhanyagoltságán. Szerencsére a gödiek többsége szívén viseli a házatája gondozottságát, legtöbb helyen az utcaszakaszokon szépen nyírt füvet, gondozott díszbokrokat, fákat látni. Sok helyen viszont csak belül szép, gondozott a kert, az utcaszakasz már nem érdekli a tulajdonost, gyomtenger, térdig érő fű látványa keseríti az arra járót.
Persze a legrosszabb az, amikor a kerítésen belül is gondozatlanság, piszok és rendetlenség a jellemző, de ezt a járókelők nemigen látják, inkább az igényes szomszédok bosszankodhatnak. Legalább a ház előtti szakaszokon elvárható lenne a gondozottság, mert igencsak rossz bizonyítványt állít ki újdonsült városunkról, hogy sok gödinek nem szívügye a település szép arculata. Tudom, a hanyag, rendetlen emberek megbüntetésére nincs lehetősége az önkormányzatnak.
De nem lehetne őket időnként figyelmeztetni (vagy legalább megszégyenítően...) megkérni az elhanyagoltság megszüntetésére?
Talán valamelyik szomszéd községből egy objektív bizottság végigjárhatná az utcákat, s ott, ahol feltűnő elhanyagoltságot, kirívó rendetlenséget talál feljegyezné azokat és az önkormányzat rendelkezésére bocsátaná a „bűnlistát”.
A nevükre kiküldött felszólítás biztos nem találna mindig süket fülekre, s talán a szomszédok besegítésére is lehetne számítani. Ha már ennyit ácsingóztunk a városi rang után, a büszke cím birtokában valamit tehetnénk is érte. Szerencsére ez a kifogás a lakosoknak és üdülőknek csak töredékére vonatkozik, de pár notórius hanyag és lusta ember nemtörődömsége (vagy önzése) elég ahhoz, hogy néhány elhanyagolt, rendetlen porta rossz fényt vessen egyébként örvendetesen szépülő településünkre.
S különben is miért kelljen mások hanyagsága miatt szégyenkeznünk, hisz olyan szép lehetne Göd! Dr. Kölcsei Tamás

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Európa szívében a Kárpát-medence olyan természeti világ, amely egyszerre adott otthont a keletről, és a másik három égtájról érkezőknek.
A geológiai múltban idáig hatolt a mediterrán meleg, s a Kárpátok északi vonulata állt gátat a jégkorszak gleccsereinek. Itt nézett egymással farkasszemet a római és a barbár világ, s a népvándorlás korának számos kultúrája is.
Erről a csodálatos tájról állított össze Kapocsy György:
Szülőföldünk szép határa – A Kárpát-medence természeti világa és az ember címmel bemutató-albumot, mely a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. A könyvben több tízezer kilóméteres utazás, több év folyamán összegyűjtött anyagát láthatja az olvasó. „Képeskönyvemmel egyszerre szeretném megajándékozni az Olvasót a rácsodálkozás örömével és felébreszteni benne a természeti világunk iránt érzett felelősséget.
Hiszem, hogy a megismerés szeretet, a szeretet pedig a megoltalmazás vágyát eredményezi.
Oltalmazni drága örökségünket és egymást.” – írja Kapocsy György az előszóban. Németh Nelli

Már nem nehéz az iskolatáska

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Ah, vége, vége! Vagy ki tudja? Diák marad az ember, amíg él. Leckéjét a sírig tanulja, Nehezebbet folyvást a réginél.”
Mit is vár a diák és a tanár szeptemberben?
Természetesen az év végét.

Június 23-án ünnepélyes keretek között a Huzella Tivadar Általános Iskola is bezárta kapuit őszig. Iskolánk tanulói – Csík Zoltánné kollégánk vezetésével – lelkesen köszöntötték a tanév végét énekkel és verssel. Hamza Éva tanárnő aerobik csoportja – néhány show műsort megszégyenítő bravúrral és pontossággal – pillanatok alatt fantasztikus hangulatot teremtett a nézők körében.

Kellőképpen megalapozva a tanév végi jókedvet. Ebben az évben sem maradtak el a különleges díjak.
Az „A+V” Alapítvány felajánlása során az 1998-99-es tanévben többfordulós titkos szavazással az Év pedagógusa kitüntetést Csáki József igazgató-helyettes nyerte el.
Bilkó Péter és Tóth Katalin 8. osztályos tanulók a középiskola elvégzéséhez kaptak ösztöndíjat az alapítványtól.
Hagyományainkhoz híven ismét megrendeztük a Zádori Bertalan történelem versenyt, ahol azok a tanulók indultak, akik a történelem területén szeretnek búvárkodni.
A győztesek ezen a napon vehették át megérdemelt díjaikat.

Az ünnepség után az osztályok tantermeikbe vonultak vissza és ki-ki átvehette a várt, vagy kevésbé várt bizonyítványát. Tanulóink nyári szórakozásáról is gondoskodik az iskolánk, hiszen várják őket a jobbnál jobb táborok júliustól augusztusig az ország különböző részein. Tanulóink és tanáraink is becsukták az osztálynaplókat és a tantermek ajtaját, és kipihenik az év fáradalmait, hogy szeptemberben újult erővel fogadhassák tanítványaikat tanulásra, egy kis vitatkozásra és némi csatározásra.

Balett Göd színpadán

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A József Attila Művelődési Ház balett tanfolyamot hirdetett hét hónappal ezelőtt Almády Istvánné (Márta néni) irányításával.
A kezdetben 27 fővel induló lelkes gyerekcsapatból a nyár elején tartott vizsgaelőadáson, mindössze 12-en sorakoztak fel a világot jelentő deszkákon.
Az óvodások és a kisiskolások boldogan adtak számot kemény munkával megszerzett tudásukról.
A balett alapjait csokorba szedő bemutatót – dr. Fazekas Lászlóné (Ila néni) zongorakíséretére előadott – egyéni produkciók zárták.

Könyvtári hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kedves Olvasónk!

A Központi és a gyermekkönyvtár (Göd, Pesti út 72.)
1999. július 19 – augusztus 01-ig,
az Ady Fiókkönyvtár (Felsőgöd, Kálmán utca 13.)
1999. augusztus 02 – szeptember 01-ig zárva tart.

Harmadszor választották igazgatóvá

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ritka dolog pozícióra éhes világunkban, hogy valakit másodszor is ugyanarra a felelősségteljes posztra választanak meg. Hát még harmadszorra! Most mégis ez történt. Lukács Istvánnét (képünkön) tanártársai, majd az önkormányzat harmadízben bízta meg a Németh László Általános Iskola vezetésével. Hűvös szobában, az igazgatónő lakásán beszélgetünk. Gratulációm megismétlése után kérdezem őt.

– Milyen eredmény született a tantestület vélemény-nyilvánításán és milyen az önkormányzatin?
– A hatvanöt főből álló tantestületnél 63 szavazat szólt mellettem. Kettő ellenem.
– Az önkormányzatnál tizenhatan szavaztak igennel kinevezésemre, s egy tartózkodást mutatott a gép. Nagyon boldog voltam, hiszen harmadízben kaptam bizalmat.
– Kérem mondjon valamit gyermekkoráról?
– Nógrád megyében végeztem általános iskolai tanulmányomat, mindig jeles eredménnyel. Iparos családból származom. Édesapám szorgalmasan dolgozott, és gyermekeit is munkára nevelte. Tizenévesen napi tíz kilóméteres gyaloglással szőlőben, erdőben dolgoztam, de mindig jókedvűen, mert ez volt szorgalmas családunk alaphangulata.
– Hol folytatta tanulmányait?
– Budapesten. Közgazdasági technikumban szereztem könyvelői képesítést. Dejtáron kaptam képesítés nélküli pedagógusi beosztást, s közben levelező szakon történelem-orosz szakos tanári diplomát szereztem az Egri Tanárképző Főiskolán.
– Mikor határozta el, hogy a pedagógusi pályát választja?
– Nem fogja elhinni: 6 éves koromban. Pici iskolásként tanító nénit játszottam és így tanítottam osztálytársaimat.
– Kérem mondjon valamit sikereiről, és az esetleges buktatókról.
– Örömmel mondhatom, hogy életem során eddig – hála Istennek – csak sikerekben volt részem.
– Tervei iskolában és családi életében?
– A vezetésem alatt álló iskolában legfontosabb munkám arra irányul, hogy tanártársaimmal együtt egészséges életmódra neveljük a gondjainkra bízott gyerekeket. Bizony ez nem mindig könnyű feladat, mert a hatszáznál több, részben más lakóhelyről ideköltözött növendéket türelemmel, fegyelmezéssel lehet kifogástalan magaviseletű tanulóvá nevelni. Szép családi életem adja meg a lehetőséget hivatásom teljesítésére. Fiam tanári pályára készül, angol-német szakon. Leányom jövőre érettségizik és a jogászi pályát választja.
– Mennyire elégedett iskolája tanulóinak tanulmányi eredményeivel és a tanári testület munkájával?
– Röviden azt mondhatom: a növendékek elért eredményei az átlagnál jobbak, a tantestületben pedig sok a húzóerő, a jó ötleteket adó pedagógus, s mindez iskolánk elismert rangját bizonyítja. (Balassa Tibor)

Tanévzárás a Németh László Általános Iskolában

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kicsengettek, a diákok és tanárok örömére véget ért a tanév. Június 22-én, az időjárás szeszélyessége miatt a bizonyítvány kiosztására az iskola épületének tantermeiben sorakoztak fel a tanulók és az őket kisérő szülők.

Néhány adat az „Iskola Bizonyítványából”.
Az iskola tanulóinak létszáma 636.
Művészetoktatásban részesül 372.
Osztályismétlésre utalt: 2 fő.
Az első osztályosok közül 2 tanuló iskolalátogatási bizonyítványt kapott.
Javítóvizsgára utalt 17 fő.
Osztályozó vizsgára kötelezett 5 tanuló.
Az iskola tanulmányi átlaga: 3,96.
Magatartási átlag 4,2,
szorgalmi átlag 3,8,
a mulasztási átlag 11,4 nap. I
gazgatói dicséretben részesült: 175 (ebben a csoportos dicséret is benne foglaltatik.)
Igazgatói intésben 19 tanuló,
osztályfőnöki dicséretben 364 tanuló,
osztályfőnöki intésben 60.
Nevelőtestületi dicséretben részesült 3 fő.
A nyolcadikosok pályaválasztása is eredményesen zárult, 81 tanulót kivétel nélkül sikerült beiskolázni.

Ezt követte a különböző területi – megyei – országos versenyek 1-3 helyezettjeinek névsorolvasása, sporteredmények ismertetése.
Végül a kitűnő tanulók személyesen vehették át megérdemelt könyvjutalmukat, okleveleiket: az alsósok közül 36-an, a felsősök közül 13-an.
A nyolcadikosok közül Czikó Miklós a Németh László kitüntetés II. fokozatát kapta jutalmul az 5-8 osztályokban elért kitűnő tanulmányi eredményéért. Mellár András „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetésben részesült. (b)

Újra az Interneten!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Körkép ismét megtekinthető az Interneten is, Göd honlapján:
http://www.beco.hu/god/
email: korkep@beco.hu

Juniális az Idősek Klubjában

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Június 30-án Göd Nagyközség utolsó nagyközségként megért napján tartotta juniálisát a Gödi Idősek Klubja.
Szegvári Andrea az intézet mindenki által tisztelt vezetője az idén is örömet szerzett annak a több mint nyolcvan vendégnek, akik meghívottként megjelentek. A kedves összejövetelen Szegedi Sándor polgármester vezetésével részt vettek az önkormányzat vezetői és a Klub fenntartásában szerepet játszó intézmények első emberei. A finom ebédet Kovács Géza zeneszerző muzsikája, Medgyes Béla kitűnő énekszámai és kedves felesége mindig jól választott és szépen előadott versei tettek még emlékezetesebbé. (B T)

Gyermeknap Gyermekjóléti módra

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Május 30-án, vasárnap kirándulást szerveztünk Visegrádra a Thelgarthy-forráshoz. Ez a második alkalom volt a gyermekjóléti szolgálat alig egy éves történelmében, hogy szabadidős programra hívtuk az érdeklődőket. Ötvenketten éltek a lehetőséggel, így két fordulóban érkeztünk – különbusszal – a váci hajóállomásra, ahonnan kirándulóhajóval utaztunk Visegrádra. Elgyalogoltunk a Salamon-toronyba, ahol a gyerekek örömmel simogathatták az ottani kis állatkert lakóit: kecskéket, pónit, a ma már ritkaság számba menő szürke marhát. Mire az összes jószágot megsimogattuk, megetettük, a mi hasunk is megkordult. Következő állomás az Ágasház Étterem volt, – ahol gyermeknap alkalmából az étterem támogatásával – vendégül láttuk a kirándulás résztvevőit. Tele hassal indultunk az Apát-kúti patak mentén úti célunk, a Thelgarthy-forrás felé. Ezt az útszakaszt már kellemes erdei környezetben tettük meg. Mire odaértünk, szükségünk is volt a forrás hűsítő vizére. Ki a kulacsát töltötte meg, ki gátépítéssel próbálkozott, ki leheveredve gyűjtötte erejét a visszaútra, amit közös fagyizással tettünk emlékezetessé. Hazafelé komppal keltünk át a megáradt Dunán, majd hazavonatoztunk Gödre. Ezen a kiránduláson is rekordert avattunk: míg az első túra alkalmával a 70 éves Ilonka néni vívta ki elismerésünket, most legfiatalabb 1 éves kirándulónké a dicséret, hogy a meleg, fárasztó napot sírás nélkül végigutazta. A gavalléros vendéglátáshoz (hajójegy, ebéd, fagyi) többen segítettek hozzá bennünket.
A PERICO Kft., Szabó Zoltán a Partner Irodaház tulajdonosa, Dalnoki Györgyné, Németh Nelli és Petróné Kriszta, az Ágasház Étterem (Visegrád), valamint névtelenséget kérő támogatóink. Köszönjük nekik az emlékezetes, szép napot!
Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésüket, keressék kirándulásaink tájékoztatóit az alábbi emblémáról ezután talán könnyebben felismerhető lesz. Érdeklődjenek szolgálatunknál telefonon illetve személyesen. Szimlerné Medveczky Andrea szolgálatvezető

KIRÁNDULÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. 07. 21-én, szerdán szünidei túrát szervez a gödi Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálat.

Útvonal: Zebegényig vonattal, – a Malom-völgyi patak mentén Törökmezőig, – Csernák-kút érintésével, – Köves-mezőn át, – Nagymarosra, – vonattal Gödre.
A túra nehézségi foka: közepesen nehéz hegyi túra, kb. 12–15 km. Várjuk azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek a jelentkezését, akik kedvet és erőt éreznek egy nyári hegymászáshoz.
A kirándulás költsége: vonatjegy Zebegényig és vissza, valamint élelem.
Jelentkezés és részletes tájékoztatás a szolgálat félfogadási idejében július 21-ig folyamatosan, személyesen illetve telefonon: 337–417.
Félfogadási idő: hétfő és csütörtök: 8–12-ig, 13–17-ig kedd és péntek: 8–12-ig.

Becsüljük meg mindennapi kenyerünket

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A meteorológusok ezúttal – sajnos – nem tévedtek. A megjósolt orkán és felhőszakadás bekövetkezett. Falvakat vágott el a víz a külvilágtól, apró patakok folyókká változtak és sok helyen helikopterrel kellett a padlásra menekülőket szorult helyzetükből kimenteni. Csak Pest megyében több milliárdra rúg a Medárd utáni víz és viharkár. És ez csak az épületekben, állatállományban elszenvedett kár. A mezőgazdaságban bekövetkezett veszteségek igazi felmérése csak ezután következhet.

A napokban Gödön járt Sándor László a Mezőgazdasági Szakemberek Országos Egyesületének elnöke, aki – hetente – az ország más-más vidékeit, állami gazdaságait, termelőszövetkezeteit látogatja, s találkozik a vidéki agráréletben ismét szerepet játszó gazdajegyzőkkel, ő hiteles képet tud adni az ország mezőgazdaságának idei kilátásairól. Találkozásunk során elmondta, hogy több ezer hektár van víz alatt jóvátehetetlen károkat okozva.
– Nem lehet megyék szerint osztályozni a károsodást, mert egy járáson belül is vannak sértetlen területek, viszont a közeli, szomszéd faluban mindent elpusztított Medárd látogatása.
– Nagy gondot okoz a betakarítás minden területen.
– Az állatok etetésében fő szerepet játszó szénát sok helyen már nem tudták az elrothadástól megmenteni.
– Heves megyében több helyen – a görögdinnye hazájában – a dinnyét a jég géppuskagolyó-szerűen kilyukasztotta.
– A Mátra szőlőskertjeiben pedig a szépnek ígérkező termést verte a jég.
– Az Alföldön, a magyar ugar csodás földjein a vihar elfektette a búzatáblák jónak ígérkező termését. Aratásnál a legmélyebbre eresztett kombájn vágószerkezete is tehetetlen lesz. Az emberi erő, a kaszát markoló kéz bizonyára megpróbálkozik a termés megmentésével, de nagy kérdés, siker koronázza-e a nehéz munkát.
– Sok helyen olyan döntés születik a nagyobb gazdaságokban, hogy a még idejében vethető kölessel valamit ki lehet pótolni a nagy veszteségből. – Ez igaz lehet. De a kieső búzát, az abból sütött jó magyar kenyeret jól be kell osztani 1999-ben Medárd látogatása után.
– De a felhőszakadás, a patakok, folyók és a belvíz pusztítása során nem kevés helyen a víz a jónak ígérkező kukorica és napraforgó táblákon is tetemes károkat okozott.
– Csak a víz levonulása után lehet azon gondolkozni, hogy a kieső termést milyen más kultúrák gyors gyümölcsöztetésével lehet – legalább részben – pótolni. A kárbaveszett emberi erő és izzadtság után most az észnek kell kitalálni a fájó sebek gyógyítását. (Balassa)

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Csillogó érmekkel

Véget ért a tavasszal befejeződött 98/99 NB. II kézilabda bajnokság. Göd női felnőtt csapata több mint húsz éves szereplés után dobogós helyezést ért el. Harmadik lett a tabellán, a győztestől 3, a második helyezettől mindössze egy pont választja el. A Balázsovits Móni csapatkapitány vezette felnőtt csapatról és a Tímár Enikő vezette ifi csapatról, mely aranyérmes lett
– Schütt István szakosztályvezető, Bagócsi Sándor vezetőedző, Németh Andrásné edző és Juhász Zsuzsa az ifjúsági csapat edzője mondja el az alábbiakban véleményét.

Schütt István véleménye
Az 1998-99-es bajnoki szezonra való felkészülést a nyár közepén kezdtük meg a felnőtt és ifjúsági csapatunkkal, Bagócsi Sándor, Németh Andrásné és Juhász Zsuzsa edzők vezetésével. A mezőnyt vizsgálva számunkra két ismeretlen csapat érkezett alsóbb osztályból a Budakalász és a Kóka. Az első mérkőzéseken érződött a szezon eleji forma, ennek ellenére sikerült megnyernünk a mérkőzéseket, majd következtek a párgólos vereségek, melyek jelentőségét akkor még nem éreztük. Sajnos az őszi szezonban nem mindig tudtuk a hazai pálya előnyeit kihasználni a csekély nézőlétszám miatt, mely az új helyszínnek is köszönhető. Az őszi szezont a hatodik helyen fejeztük be. Ifjúsági csapatunk az NB. II-es mezőnyben is bizonyította játékerejét és tabella vezetőként veretlenül zárta az őszi szezont. A tavaszi fordulókra való felkészülést január közepén kezdtük kemény alapozó munkával, melyet a lányok becsületesen végrehajtottak, párhuzamosan a budapesti Spartacus pályán megrendezésre került téli terem bajnoksággal, ahol az igen vegyes erőviszonyokat képviselő mezőnyben (Nosztalgia Válogatott, Malév II, Budakalász stb.) sikerült az első helyet megszereznünk. Az újonnan igazolt játékosokkal kiegészült csapat egy bármire képes együttes képét mutatta. A teremtornán mutatott játékkal minden reményünk megvolt arra nézve, hogy a bajnokság tavaszi szezonjában kiváló eredmények szülessenek. Egyetlen egy győzelem híján 100%-os teljesítményt nyújtott a csapat, küzdeni tudásból ötösre vizsgáztak a lányok. A gödi kézilabdázás történetében eddigi legnagyobb eredményt sikerült elérniük: NB. II ifi arany, NB. II felnőtt bronz. A megemelkedett nézőszám pezsgő hangulatot varázsolt a csarnokba, utólag is köszönjük a szurkolók lelkes buzdítását s reméljük, hogy a következő szezonban ez csak fokozódni fog. Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ezeket a kiváló eredmények nem születhettek volna meg támogatóink segítsége nélkül. Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket Göd Város Önkormányzatának, Honda Pajor és Társa Kft-nek, Poly-Mix Kft-nek, LBZ Bt-nek, Sárközi Károly és Mógor László vállalkozónak.

Bagócsi Sándor így látta:
A Göd SE – Poly-Mix csapata a nemzeti bajnokságban történő szereplése óta a legsikeresebb évet zárta. Felnőtt csapata 3., az ifi csapat első helyezést ért el, a serdülő megyei téli terembajnokságban a 2. helyen végzett. Az ősszel a csapat tizenegy pontot szerzett. A téli felkészülési tornákon mutatkoztak be az új igazoltak: Ráczné, Farkas Zsuzsa, Trammer Éva, s ez komoly erősítést jelentett. Korábban már volt játékosunk Juhász Zsuzsa elvégezte a Testnevelési Főiskolát. A kapuban egyenletes, megbízható teljesítményt nyújtott és Ő egyben az ifjúsági csapat irányítását is sikeresen teljesítette. Az edzői munkában Némethné Zsuzsa hasznos tapasztalatai, tanácsai nem utolsósorban jó játéka segítette a szakmai munkát. Nyugodt anyagi, technikai háttér, s végre teremben végzett edzések hozták meg az eredményt. A tavaszi bajnokságot egy vereséggel zártuk s ennek alapján négy pont előnnyel – ha külön értékeljük – tavaszi bajnokok vagyunk. A csapat minden játékosát dicséret illeti. Tavasszal 16, ősszel 18 játékos játszott – s a nyújtott teljesítményt ők hozták. Sokat nőtt a nézők száma. A csapatban kitűnő volt a csapatszellem. Kiemelkedő teljesítményéért példás edzésmunkájáért kiemelem Dankó Andrea, Juhász Zsuzsa, Németh Andrásné, Farkas Zsuzsa, Virágh Mariann eredményes működését. Biztos megbízható pont volt Balázsovits Mónika a csapatban, aki a gyermeknevelés mellett vállalta a fárasztó edzésmunkát, mérkőzéseket és a szakosztály vezetését is nagyban segítette. Sok tehetséges fiatal játékos is kapott játéklehetőséget és reméljük számíthatunk rájuk a jövőben is. A legkevesebb gólt kapta csapatunk a mezőnyben, a lőtt gólok tekintetében pedig a 4. helyen állunk. Az öt legjobb góllövőnk: Balázsovits 91, Virágh 79, Némethné 71, Dankó A. 70, Ráczné 41 (a fél szezonban érte el). Július 22-én kezdjük a felkészülést, augusztusban Szlovákiában egy négy napos tornán veszünk részt három korosztályban: serdülő, ifi és felnőtt. Szép év volt. Jó lenne megismételni, esetleg túlszárnyalni. Több mint 25 éve edzősködöm és eszembe jutott egy régi sláger: „Most kéne abbahagyni, elfutni, elrohanni...”

Andrásné megállapításai:
Gondolom sokan tudják már Gödön, hogy NB. II-es kézilabda csapatunk van. Főleg azután, hogy a legutolsó 1998-99-es bajnokságban sikerült a 3. helyet megszereznünk. A tavalyihoz képest rengeteget változtunk. Sokkal jobban megértjük egymást a pályán és azon kívül is. Mostanra egységesebbek lettünk. Össze tudtuk hozni az idősebbek rutinját és a fiatalok lendületét. Változott a hozzáállás is, sokkal többen vettek részt a megemelt számú edzéseken, mint korábban. Lelkesen végeztük a Bagócsi Sándor által vezetett edzéseket. Pozitívum volt, hogy a sérülteket, betegeket rendre sikerült pótolnunk. Stabil csapattag lett három ifjúsági korú játékos. (Mohácsi Edina, Farkas Zsuzsa és Lovászi Brigitta.) Télen a terembajnokság idején jól igazoltunk új játékosokat, s így került hozzánk a rutinos átlövő Ráczné Horváth Edina. Neki is köszönhető, hogy a budapesti tornát megnyertük. Ez már előszele volt a tavaszi jó bajnoki szereplésnek. Összességében tehát csak jót lehet mondani a mi csapatunkról. Remélem a következő bajnokságra is sikerül a tavalyihoz hasonlóan jól felkészülni és megismételhetjük ezt a „bronzos” sikert.

Juhász Zsuzsa értékelése:
A gödi lányok az NB. II női ifjúsági bajnokság északi csoportjának bajnokai lettek. 16 mérkőzésből 28 szerzett pont után került az aranyérem a lányok nyakába. Mérkőzéseink során sokszor igen jó játékot produkálva bizonyult jobbnak a gödi csapat, sőt nem egyszer 20 gólos különbséggel kerekedett az ellenfél fölé. Csapatunk igen fiatal, a zömét a tavaly ballagott 8-os tanulók alkotják. A fiatal, de tehetséges ifi játékosok rendszeresen kiegészítették a sérülés vagy betegség miatt hiányos felnőtt társulatot, ahol szintén megállták a helyüket. Sokat kell még tanulniuk, amelyre a felnőtt csapattal közösen való edzéseken kerülhet sor. A mérkőzések során 16 játékos szerepelt. Sokan az őszi forduló után a tanulmányaik miatt kimaradtak, de nagy segítséget jelentett a tavaszi fordulóban játszó Farkas Zs., Lovászi B. és Nagy A. játéka.
Ki kell emelni a bajnokság során a csapatból legtöbb gólt lövő csapatkapitány Tímár Enikőt és a bajnokságot végig védő Garaba Andreát. A legtöbb mérkőzésen szerepelt Drajkó M. és Molnár J. Eredményes játékosa volt a csapatnak Szathmári T., Kishonti K, Mohácsi E és Pajor T. Sérülése miatt sokat kihagyott Szabó K. és Halmi A., de amikor szerepeltek hasznos gólokat szereztek.
Megköszönjük a játékot Dankó Beátának és Gruber Inesnek, akik egy szóra készen álltak a munkát és tanulást félretéve, amikor hiányos volt a társulat.
Ezen kívül megköszönöm Bagócsi Sándor tanár úrnak munkáját, aki segítette a csapat előrehaladását és sokszor megkönnyítette az én feladatomat. (-bor)

LABDARÚGÁS

Veresegyháza – GÖDI SE 5:1 (3:1)
Jól indult a mérkőzés, a 10. percben Piros Gábor egyéni akcióból megszerezte a vezetést a GÖDI SE-nek. Rá két percre egyenlítettek, egy szöglet utáni fejesből. Utána jóformán csak a Veresegyház volt a pályán. Az összkép alapján megérdemelt hazai győzelem született. Csapat- és egyéni játékban felülmúlt minket az első helyezett Veresegyház. Kiállítás: Bálint az első félidő végén. Jó: Gergely

Veresegyház ifi – GÖDI SE ifi 1:1 (0:0)
Gól: Kőrös. Az első félidő veresegyházi mezőnyfölénnyel telt el, Gál bravúrjai mellett. A presztízsmérkőzés a 2. félidőben kiegyenlített játékot hozott, amit a két gödi kapufa is jelzett. Jó: Gál, a mezőny legjobbja. Mórocz, Kuska, Károly Zsinórban a negyedik bajnokságot nyerték a gödi fiatalok. Készülnek a szuper kupára, amely Sződligeten lesz július 3-án. Remélik, hogy ismét elnyerik Pest megye legjobb ifjúsági csapat címet. Gratulálunk.

GÖDI SE – Gödöllői EAC 1:2 (0:1)
A biztos bentmaradás tudatában az utolsó mérkőzésen igen gyenge játékot produkált a GÖDI SE. A Gödöllői EAC frissebben, jobban akarva, lelkesebben, és két kontra támadással eldöntötte a mérkőzést. A GÖDI SE lassú, görcsös, ötlettelen játéka mellett még a szerencsével is hadilábon állt. Antal György Bálint

Ezüst érmes az asztalitenisz csapat

A Gödi SE. megyei bajnokságban résztvevő férfi asztalitenisz csapata mindössze egyetlen pont hátránnyal a győztes Gödöllő mögött ezüstérmet szerzett. Nagyszerű fegyvertény!

A bajnokságban 13 csapat szerepelt. Dobogóra került:

Gulyás Miklós szakosztályvezető – vezető edző így értékelte a bajnokságot: – Göd egyetlen vereséget és egyetlen döntetlent a bajnok Gödöllőtől szenvedte el. Mindkét mérkőzésen akár nyerhetett is volna, de ezen a tényen már kár „keseregni” ez az eredmény így is ritka bravúrnak számít, csak gratulálni lehet az ezüstérmeseknek. A játékosok teljesítményének értékelése során megállapítható, hogy az első számú, egyben a megye legeredményesebb játékosa Helmes Zoltán. Különleges képességét tükrözi az eredménye is. Mind az egyéni, mind a páros mérkőzést megnyerte, s így száz százalékos teljesítményt nyújtott. Ilyen teljesítménnyel kevés játékos dicsekedhetett Ő a csapat példaképe. A második legeredményesebb játékos ifj. Gulyás Miklós. Minden alkalommal a csapat rendelkezésére állt, minkét Helmes is. A tavaszi szezonban 83 százalékos eredménnyel segítette csapatát az ezüstéremhez. Őket követte Fojt Attila és Kajári Balázs 70 százalékos teljesítménnyel. Nélkülük sem született volna ilyen szép eredmény. Tulajdonképpen ez a négy játékos a csapat gerince. Főleg az ő nevükhöz fűződik a jó eredmény. Rajtuk kívül Félix Tibor háromszor, Nagy László kétszer és Oroszki Viktor egyszer kapott játéklehetőséget. Mindhárman kitűnően helyt álltak, bármikor pótolni tudják az esetleg hiányzókat. Szükség esetén további 3-4 játékos is rendelkezésre áll a bevetésre. A beszámoló elején említett „keseregni” szót azért használtam, mert a 10-8-as vereség Gödöllőn nem volt reális, biztosnak látszó játszmákat az utolsó pillanatoknál veszítettük el.
Akár egy döntetlen eredmény is megnyithatta volna a lehetőséget az NB. III felé.
A második hely, más egyesületek visszalépése esetén adhat nekünk lehetőséget a pótselejtezőre.
Erre augusztus közepén kerülhetne sor, de nincs sok esélyünk rá.
Végeredményben a kitűzött célt túlteljesítette szakosztályunk, a szezon megkezdése előtt kiegyeztünk volna akár egy harmadik hellyel is. Megjegyzem, hogy Gödöllő fölényesen nyert az osztályozón, s bejutott az NB. III-ba. (Gu – Ba)

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztálya 1999. június 20-án tartotta évzáró-évnyitó taggyűlését a Zöldfa Vendéglőben. Vendégként megjelent Tóth Békés Zoltán a sportegyesület elnöke, és Mészáros Emília könyvelő-pénztáros. A szakosztály vezető Antal György Bálint megemlékezett a Sakk Szakosztály elmúlt 20 évéről. A két évtized történetét megírta az idén megjelenő GÖDI ALMANACH-ban, melyet jutalomként megkapnak majd a szakosztály tagjai. Beszélt az 1998/99-es Pest megyei I. osztályú bajnokság végeredményéről, és tapasztalatairól, valamint az 1999/2000-res bajnoki év feladatairól.

A taggyűlés új vezetőséget választott.

A Pest megyei I. osztályban szereplő csapat megerősítésre került 5 fő vendég játékossal. A sakkozók elfogadták a tagsági díj duplájára emelését. Az éves tagdíj a jövőben 2 400.- Ft . A taggyűlés eredményességi jutalmazási szisztémát fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy az egyéni eredményesség függvényében, dobogós, vagy első helyezés esetén komoly pénzjutalmat kapjanak. A bajnokság megnyerése esetén a Sakk Szakosztály megteremti a lehetőséget az OB II-ben való szereplésre is.
Azok akik nem kerültek be az első csapatba, azok az I./A. osztályban szerepelhetnek.
A serdülők pedig a Pest megyei Korcsoportos bajnokság versenyein fognak szerepelni.
A Sakk Szakosztály a millecentenáriumi évektől kezdve megrendezi a KINCSEM KUPA NYÍLT NEMZETKÖZI MINŐSÍTŐ VERSENYT.
A szakosztály 5 versenyzője augusztus 11–21-ig részt vesz a VI. Szent István Király Kupa Nemzetközi Sakkversenyen, Szarvason. Antal György Bálint

Köszönet gulyással

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Verőfényes napsütés, feledhetetlen ízű gulyás és halászlé, valamint a szüntelenül hömpölygő jó öreg folyó megnyugtató látványa. Ezt kínálták a meghívottaknak június 19-én az alsógödi kajakosok. Gulyáspartijukkal ezúton kívánták megköszönni szponzoraik jó szándékú támogatását.
- Sokan segítettek nekünk - mondja beszélgetőpartnerem Barazutti László, villamosmérnök. Az építkezésnél el is kelt a dolgos kéz. Egyik a falazási munkákban, másik - mint például Oláh István mérnök - a tervezésben jeleskedett. Papp László vállalkozó a kivitelezést végezte baráti alapon, Hamar Zoltán a betonozást és a burkolási munkákat. Kovács Gyula irányításával készült a tetőszerkezet, amelyhez az Erdért-Tuzsér féláron biztosította a faanyagot. A DCM cementet, meszet adott, a Dunai Kavicsüzem, meddőanyagot, sódert, homokot. Halubka István felsőgödi fuvaros ingyen szállította mindezt. A meszet Horváth György tárolta, leoltotta és két szezon alatt, amíg épült a kajakosok új otthona, frisset szállított. Salgó és társa lámpatesteket ajándékozott.
- És a lista még közel sem teljes - veszi át a szót Hamar János szakosztályvezető, a Kajakkal az Egészségért Alapítvány kuratóriumának elnöke.
- A Digitel 2002 jelentős összeggel támogatja a szakosztályt, a gödöllői Mesterséges Megtermékenyítő is segít bennünket. Őket, és mindazokat akiket nem említettünk, összesen 80 szponzort hívtunk meg, töltsék velünk ezt a napot, élvezzék a Dunát és a Vajda Pista főzte halászlét, na meg a Lattman Rezső és felesége Julika által készített gulyást.
- Öt éves a Kajakkal az Egészségért Alapítvány. A fél évtized alatt komoly gárda kovácsolódott itt össze.
- Magyarország újrakapitalizálódása többeket csakis egyéni érdekeik felé fordított. Sokaknak egyedül nincs idejük, kedvük vagy energiájuk, hogy szervezzenek egy csapatot. Pedig "kell egy csapat". Vajda Pista és az edző, Sinkó Laci itt a húzó emberek. Köréjük gyűltünk. Először a gyerekek, aztán egy pár megszállott szülő.
- Mindannyiunknak tetszik az a fajta szellem, ami itt uralkodik - folytatja Barazutti László, akinek már "kinőtte a kajakot" a csemetéje, a papa mégis itt ragadt. - A sporton keresztül megtanítja a gyerekeket a természet szeretetére és munkára nevel. Ők is aktívan részt vettek az építkezésben. Olykor 20-30 gyerek ásta az alapot, tolta a talicskát. Kezük munkájának is köszönhető a kulturált, hideg meleg vízzel ellátott öltöző. Nagy előnye még a "lapátolásnak", hogy tömegsport. Jó társaságban, sok pozitív élményben részesülnek űzői és tizenéves korban megszokják, nem hullik ölükbe a dicsőség, meg kell küzdeni az eredményekért.
- Abban pedig nincs hiány. Sok gödi kajakos állt már a dobogókon.
- Két három éve, még csak 20-30 gyerek evezett itt, most közel nyolcvan ül csónakba, köztük országos bajnokok, és többen megállják helyüket a nemzetközi mezőnyben is. Dinamikusan fejlődik a szakosztály, további érmekre van esélye a csapatnak, de ehhez hajóval, lapáttal kell ellátni a gyerekeket. Elő kellett teremteni a második edző, Matyus Zsolt bérét, a második motoros csónak és az erősítéshez szükséges négy kondi-gép árát. Szponzorok segítsége nélkül mindez elképzelhetetlen lenne. Németh Sándor jelentős részt vállal a támogatók megkeresésében sőt ő maga egy négyes hajóval lepett meg bennünket, további lehetőségeket teremtve a tehetséges lapátforgatók számára. Ahogy javulnak a feltételeink úgy csillognak az érmek. De nem ez az elsődleges cél, hanem az, hogy megtanuljanak az itt élő gyerekek úszni, mindenféle vízi járművel elboldoguljanak, ne legyen halálfélelmük a folyó közepén és biztonságosan tudjanak közlekedni a vízen.
Hiszen mi gödiek együtt élünk a Dunával. (ráksi)


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/