Gödi Körkép 1999. február II. szám

Tartalomjegyzék


MARADJON GÖDÖN AZ1%

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szerkesztőségünk felhívja a személyi jövedelemadó egy százalékára jogosult gödi székhelyű alapítványok és civil szervezetek figyelmét, hogy lapunk következő számában ingyenesen közzétehetik adószámukat. Kérjük a lehetőséggel élni kívánókat, hogy adataikat legkésőbb március elsejéig jutassák el szerkesztőségünkbe: 2131 Göd, Pesti út 72.

Sikeres rendőrségi munka

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

KT. gödi lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki alaposan gyanúsítható volt azzal, hogy lakásában lévő szobájába ajtóüveg betörés módszerével behatolt, s onnan 205 000 forintot tulajdonított el. A lefolytatott eljárás során hatóságom kihallgatta A. I. gödi lakost, aki a fenti bűncselekmény elkövetését beismerte.

A Gödi Rendőrőrs nyomozócsoportja az eltelt időszakban több vagyon elleni bűncselekmény elkövetői körének felderítését végrehajtotta, a nyomozás jelenlegi szakaszában azonban célszerűségi okokból jelenleg nem kívánok tájékoztatást adni. Amennyiben a rendelkezésre álló információk alapján a fenti bűnelkövetői körök eljárás alá vonása megtörténik, úgy az elért eredményekről a következő hónapban természetesen tájékoztatást adok.

Az önkormányzat illetékes hatóságai útján is szeretném felhívni a lakosság figyelmét arra vonatkozóan, hogy január 1-től jogszabályváltozás alapján elrendelt forgalmi engedélyek cseréje a Dunakeszi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályán folyik.

Kiemelten jelentkezik az elkövetkező félévben a fokozott közúti rendőri ellenőrzés szerepe, melynek során kiszűrésre kerülnek a forgalomban jogtalanul, illetve nem megfelelő műszaki állapotú gépjárművek.

Felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy az észlelt szabálysértések esetén az elkövetkezendő időkben súlyosabb szankcionálási lehetőségek alkalmazása került központilag elrendelésre.

Szeretném az önkormányzat segítségét kérni abban, hogy a megfelelő fórumokon keresztül lehetőségünk nyíljon a Göd területén is már jelenlévő csendesriasztási rendszer minél nagyobb fokú elterjesztésére, illetve a lakosság ez ügyben történő tájékoztatására. Különösen kiemelt jelentőséggel bír az a tény, hogy Göd területén jelenlévő vagyonvédelmi cégek közül az egyik legjelentősebbnél lehetőség van vagyonvédelmi rendszer részletfizetéssel történő megvásárlására, illetve annak beüzemelésére.

Részletes információk ügyében a Gödi Rendőrőrsön lehet érdeklődni.

Az eltelt hónapban két esetben jelent meg Göd területén is prostitúciós tevékenység folytatását megkísérlő személy. Mindkét esetben előállításra került, majd ezt követően a szabálysértési eljárás végrehajtása megtörtént.

Január hónapban foganatosított rendőri intézkedések adatait összesítve közöljük.

Thuróczy András rendőr százados Őrsparancsnok

150 éve történt februárban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Honvédelmi Bizottmány – az Erdélyben kiválóan működő Bem példájára – kérte fel a híres, tehetséges, forradalmi múltú, a magyar ügyhöz végig hűséges Dembinskit, aki azonban semmiféle helyismerettel nem rendelkezett és nem ismerte az eddigi eseményeket sem. Intézkedéseit ezért részben nem értették, részben nem teljesítették sőt Görgey még katonához nem illő módon is bánt vele.

Lett volna magyar főparancsnok is, de lobbanékony természetük miatt alkalmatlanoknak bizonyultak a jelölésnél. Mészáros Lázár először február 12-én tett kísérletet az egységes honvéd haderő hadtestbeosztására. Vetter Antal már készen volt az ellentámadási tervvel.

A kilenc hadtestből a HB négyet rendelt közvetlenül Dembinski alá. Az elsőt, a másodikat, a harmadikat és a hetediket, vagyis az egész, Windischgraetz-cel szembenálló erőt, mintegy harmincötezer főt. Egyedül Görgey volt képtelen elviselni, hogy fölébe helyeztek valakit. Dembinski első feladatul a Vetter által kidolgozott ellentámadást kapta. Ez a hadművelet a kétnapos február végi „kápolnai csata” néven vonult be a hadtörténetbe. Dembinski nem tartott haditanácsot. Az iránta megnyilvánuló bizalmatlanságra ő is bizalmatlansággal válaszolt. Görgey pedig a nagyon fontos ütközetből – ki tudja miért – elkésett. A csata döntetlenül végződött, de nyilvánvaló lett, hogy Dembinski nem tudja honfitársa, Bem győzelmeit megismételni. Volt tehát a HB, élén Kossuthtal, volt jó tervezés és szervezés (Vetter, Mészáros, Stein, Lahner), volt kitűnővé vált honvéd sereg, de az összekötő, a főparancsnok újra hiányzott. Kossuth nagy dillemmája újra égetővé vált. Bátorfi József

Közjó, avagy: várossá válásunk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Úgy tűnik, hogy a címbéli két megfogalmazás nagyon közel áll egymáshoz, sőt bizonyos esetekben egymásból következik. Ilyen gondolatokat juttatott eszembe az a „hirdetmény”, mely a várossá válás témáját tűzte (nyilvános vita gyanánt) napirendjére. Mégis előjáróban néhány mondatban talán külön-külön is ejtsünk szót a fenti címszavakról. KÖZJÓ. – Első hallásra ez egy nagyon szép és jól is hangzó magyar kifejezés, és többnyire csupa pozitív, szinte minden szempontból kívánatos tartalmat tételez fel, minthogy az is, hiszen más tartalommal nem is hordozhatná a közjó nevet. Ilyenformán minden olyan ténykedés, jelenség vagy éppen egyéb, ami a nagy közösség-közösségek létét, érdekeit és fennmaradását döntő százalékban szolgálja, az a Közjó.

Jelen írás azonban csak arra tud vállalkozni, hogy címszavakban megemlít, felsorol néhány általánosan is ismert közszolgálati kategóriát: – hivatalt, ténykedést, fogalmat, mint; önkormányzat és a működés körébe tartozó hivatalok és intézmények – ezen belül is teljes önállósággal – működésükben külön tárgyalva az: iskolák, gyermek intézmények, a pedagógiai munka feladatai és feltételei. Az egészségügy minden intézményeivel, az orvosi ellátás, annak teljesítése és a teljesíthetőség feltételei, s ami még e körhöz tartozik. – A közellátás és a szolgáltatások, mint a már említett két nagy kategórián (pedagógus és eü.) kívüliek, de a közjó fogalmát tartalmukban és minőségükben döntően meghatározó tényezők, és még bőven sorolhatnánk, hogy mi mindentől várható, vagy éppen – mert nem jól működők – nem várható a közjó kiteljesítése. Igazi segítséget jelentene, ha a felvetett gondolatok és a mögöttük levő tartalmuk elemzésében minél szélesebb körben kapcsolódnának be az érdekeltek, tehát valamennyien a település vélekedni tudó és arra vállalkozó lakói.

Lássuk akkor a várossá válást. Igazából fenntartás nélkül örülni kellene a jelzett lehetőség hallatán, aminthogy az érdeklődők döntő többsége örül is. Ám az a baj, hogy kevesen vannak az érdeklődők. A közönyösek és a nem érdeklődők pedig ma még nem hiába olyanok, amilyenek; mert bizony-bizony „nincs még itt a Kánaán”. – A megállapítás „közhelynek” látszik, de sajnos igaz! – Mindazonáltal maradjunk az örülők oldalán, mert ez viszonylag is reális és szükségszerű is. Településünk várossá válásának sok szempontból szinte adottak a lehetőségei – ez nem téveszthető össze az elvárható feltételekkel –, ilyen a főváros közelsége, ahová a lakosság – igen nagy száma – szinte naponta zarándokol, akár szabad elhatározásból, akár kényszerből (megélhetés, tanulás, stb.).

A település más oldalának közelségében ott van Vác városa, szintén nem kevés vonzerővel és lehetőséggel. Ha pedig a településen lakók lélekszámát nézzük ez olyan konkrétum, ami magában is meghatározó lehet (14– 15 ezer). Az előbbi kettő pedig egyenesen jelzi az itt élők életvitelét és életmódját, ami jószerével már a városiasságot igazolja. A felsorolt biztató adottságok után talán ünneprontás is lenne az egyéb feltételek és elvárások hiányának felsorolásával csorbítani az a részben kincstári (ez rendszerint a település vezetés), részben pedig a valóban nem elhanyagolható lakossági igényeket és elvárásokat, ami a település várossá válását szeretné és akarja is. A kérdést egy lakossági fórum elé hozva kívánja megtárgyalni – igen helyesen – a település polgármestere. „A várossá válási pályázat véleményezése” címmel. Remélhetőleg sok hasznos hozzászólás elhangzásával. A magam részéről azt kell sajnálnom, hogy nem ismerem a pályázat elvárásait és a kiírás idejét sem, amiben nem vagyok egyedül megjegyezvén azt, hogy ez akár saját hibám is lehet.

Várossá válásunk igényének jogossága azonban nagyon szomorú torzóvá válna, ha minden igenlő vélekedés és igény elhangzása is ismerete előtt nem tennénk szóvá: a nyáron elviselhetetlenül poros, télen pedig járhatatlanul sáros (sajnos egyáltalán nem új téma) járdátlan, útburkolat nélküli közutak felszámolását. Nem kisebb hangsúllyal azonnali feladat kell, hogy legyen a város szinte közepén folyó (folyna ha tudna) – Ilka patak esztétikai és közegészségügyi szempontoknak megfelelő rendezése. Jól tudott, hogy ezek a kérdések egyáltalán nem maiak, ha pedig valóban nem azok, akkor miért nem oldjuk meg?! Sajnos a feleletek is ismertek valamennyi kérdező előtt: a mindenkori ILLETÉKESEK részéről tálalva voltak, esetleg vannak, vagy lesznek a válaszok. Ám ezek csak a lecsendesítést, tűzoltó munkát, de nem a megoldást jelentették. Persze a lakosság is tudja, hogy a dolgok megoldásához pénz szükséges.

Szeretnénk hinni, hogy a most megválasztott, talán ambiciózusnak is tartható önkormányzat – nincs okunk a feltételezésben kételkedni – a fenti elvárásokat megáévá teszi. S akkor megsokszorozott és közös erővel indulhatunk el a közjó és a vele rokonítható várossá válás kérdésének és tényének megvalósításában. Jelen írás a felvetett fogalomkör és feladat elemzés első illetve elindító azt is mondhatnánk gondolat – ébresztő fázisa. A folytatásban pedig nagy szükség lenne az érdeklődők és vélekedők közreműködésére és segítségére. Mácsay József

Vidám órák az Idősek Klubjában

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szegvári Andrea, az Idősek Klubjának vezetője minden évben kitalál valami kedves, vidám összejövetelt a klub idős tagjai és vendégei örömére, hogy az elmúlt évtizedek gyötrelmeit feledve – ha néhány órára is – feltöltődjenek örömmel, jó hangulattal, s abból merítve a következő hónapokban is szívesen emlékezzenek a vidám órákra. A február 10-én megrendezett összejövetelnek a „bál” címet adták, de ez a meghatározás igaznak is bizonyult, hiszen jelmezbe öltözött tagok és vendégek szórakoztatták kedves társaikat, s a jó zenére táncra is perdültek a jókedvű idősek.

Szegvári Andreának teszem fel kérdéseimet, aki a megszokott udvariassággal és gyorsasággal adja meg válaszait.

– Milyen alkalomból „állt a bál?”

– Hagyományos farsangi összejövetelünket rendeztük 10-én, s mert zeneszó és maskara is szerepelt az összejövetelen, bálnak nevezték el kedves vendégeink az összejövetelt.

– Hány résztvevője volt az összejövetelnek?

– Gödi klubunk huszonegy taggal vett részt a rendezvényen, s a velük jó barátságot tartó Verőcéről, az ottani klubból 12-en érkeztek dr. Cserni Istvánné klubvezetővel a társaság élén.

– Voltak-e helyi meghívott vendégek?

– Igen. Sajnos hivatalos elfoglaltsága miatt sem a polgármester úr, sem néhány önkormányzati képviselő nem tudott megjelenni, de örömünkre a nagyközség hivatalos képviselőjeként Ilyés Gizella alpolgármester-asszonyt üdvözölhettük körünkben.

– Hogy folyt le a farsangi vígasság?

– Tíz órától délután fél háromig csupa vidám, mókás együttlétben szórakoztak tagjaink és vendégeink. S bár az influenzajárvány csökkentette a zenekar létszámát, Kovács Géza zeneszerző, és fia nagyszerű hangulatot teremtettek muzsikájukkal. Göd Nagyközség lakói jól ismerik a különböző rendezvények elismert szereplőjét Medgyes Bélát, aki magyar nótáival ezúttal is sok tapsot aratott le és édes emlékeket ébresztett a bácsik – nénik soraiban.

– Ugyancsak nagy elismerésben volt része kedves feleségének, aki versmondással (köztük egy Áprily Lajos verssel) örvendeztette meg hálás hallgatóságát.

– Ki volt az összejövetel legidősebb férfi és nő tagja? kérdezem.

– A legidősebb néni Hegedűs Józsefné, a legidősebb bácsi Sütő Sándor volt. Mindketten beléptek a száz felé vezető évtizedbe. A farsangi összejövetelen köszöntjük minden évben a név és születésnapjukat ünneplőket is. Őket virággal és süteménnyel lepjük meg. Most is így történt. Tombola is volt! Az apró ajándéktárgyakat a Dunakeszi Vöröskereszt, a gödi Betű bolt és Berényi Kálmánné kedves ajándékaiból állítottuk össze. A tombolán mindenki nyert. Kedves meglepetés volt és nagy derűt keltett a maskarák megjelenése. Verőcéről négy, Gödről három vendégünk öltött jelmezt. Nagy sikerük volt.

– Úgy látom nagy készülődésben vannak. Utaznak valahová?

– Igen. Budapestre utazunk. A Báb Színházban egy pesti társulat előadásában sorra kerülő Offenbach operettet nézünk meg.

Jó szórakozást kívánok, és köszönöm a szíves tájékoztatást. (Balassa)

„Életmód”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A József Attila Művelődési Házban néhány éve működik az „Életmód Klub”. Az összejöveteleket látogatók számára fontos a kellemes légkörben eltöltött heti 2 óra.

Mi is az „életmód”? Röviden: a gondolkodás, mozgás, táplálkozás, embertársainkkal való kapcsolat milyensége. Ma már a TV, rádió, könyvek, folyóiratok egyre többet foglalkoznak a betegség-megelőzés, a jó közérzet, helyes „életmód” kérdéseivel. A klubfoglalkozásokon megbeszéljük (megvitatjuk) a jó tanácsokat, hozzátéve a saját magunk által gyűjtött és megtapasztalt ismereteket. Ezekből mindenki megjegyzi, és alkalmazza a számára fontosnak tartottakat. A helyes életmód kialakításáról a klubtagok nemcsak beszélnek, hanem tesznek is valamit. Néhány téma ebből pl.:

Ezeken túl még sok más téma, ami az életmóddal összefügg. A klubtagok megbeszélhetik, elmesélhetik testi, lelki problémáikat és már ezzel megkönnyebbülve léphetnek tovább, de együttérzést, jó tanácsot is kapnak mindenkor. A művelődési ház közreműködésével meghívhattunk érdekes, nagy tudású, ismert embereket. Így volt már a vendégünk előadást tartani pl. dr. Török Szilveszter professzor is. A jövőben is szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel. Az embertársainkhoz fűződő jó kapcsolat, a szeretetteljes odafordulás és segítőkészség – a foglalkozásokon túl is – jellemzi azokat, akik rendszeresen ide járnak. A látogatottságra jellemző, hogy esetenként Felsőgödről és Dunakesziről is jönnek hozzánk, mert jól érzik magukat. Akinek az érdeklődését felkeltette, hogy milyen is ez a klub, esetleg ismereteivel hozzájárulhat további sikeres működéséhez, jöjjön el, szívesen látjuk minden szerdán 18 és 20 óra között, a József Attila Művelődési Házban. Egy klub-tag

A Gödi Lions Klub a Gödi gyermekekért!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Lions Klub tagjai köszönetet mondanak mindazoknak, akik az 1997-es adóév utáni személyi jövedelemadójuk 1%-ával, összesen 187 217 Ft-tal támogatták a Klub közösségi céljainak megvalósítását. Az Önök támogatásával reális lehetőségünk nyílt arra, hogy a Klub jószolgálati tevékenységének egyik kiemelt területén, a lakókörnyezetünkben élő ifjúság egészséges fejlődésének biztosítása érdekében egy több évre szóló programot indíthassunk el.

Az 1998 elején megkezdett program első fázisaként – szakértő egészségügyi személyzettel – elvégeztük a 3–14 év közötti gödi gyermekek, összesen 1 429 fő ortopédiai és gyermek-sebészeti szűrését, melynek teljes költsége 214 500 Ft volt. A körzeti ÁNTSZ engedélyével folytatott vizsgálatoknak az előzetes várakozásokat is meghaladó negatív tapasztalati tovább erősítették elhatározásunkat, hogy az állapotfelmérést egy jól szervezett rehabilitációs programnak kell követnie. Terveinkben elsősorban preventív célú, illetve a feltárt rendellenességeket korrigáló úszás, gyógytorna és rendszeres mozgásra ösztönző sportprogramok szerepelnek.

Az 1999. évi szűrési feladatok szervezését és lebonyolítását is meg kezdtük, a feladat első részét az ismételt szűrést március végéig kívánjuk elvégezni. Az akció prevenciós részét pedig április hónaptól kezdődően folyamatosan valósítjuk meg az iskolák, óvodák és természetesen szakember bevonásával. Mindezek anyagi fedezetét a személyi jövedelemadó felajánlásokból, Klubunk akcióinak és a gödi vállalkozókkal közösen szervezett rendezvényeinknek bevételéből biztosíthatjuk.

Ehhez kérjük az Önök támogatását a jövőben is. A támogatóink által felajánlásra kerülő 1%-ra idén is számítunk a gyermekeink érdekében. Adószámunk: 18661538-1-13 A nekünk felajánlott 1%-ról természetesen a sajtó útján (Gödi Körkép) tájékoztatót kívánunk a jövőben is megjelentetni. A Gödi Lions Klub tevékenysége iránt érdeklődők dr. Csatlós Györgyi szakreferens és Albert Pál klubelnöktől kaphatnak tájékoztatást.

A Gödi Lions Club tagjai nevében Albert Pál klubelnök

Otthon a természetben – Természet az otthonban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->
Azt hiszem, mindenki bánhatja, hogy a fotó nem otthon, a nappali egyik sarkában készült, hanem a József Attila Művelődési Ház emeleti termében. Nemcsak a kiállító művészek képzelik így otthonukat, legalábbis a jelek szerint. Farkas Ilona virágkompozícióit, Vertel Andrea kerámiáit, valamint Jedlicska János faragott bútorait, szobrait és festményeit mintegy négyszázan nézték meg azalatt az egy hét alatt, míg erre lehetőség volt.

Felkérés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

801. sz. Losonczy István Cserkészcsapat Göd

Mi, gödi cserkészek, csapatunk megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából ez év augusztusában ünnepélyes megemlékezést tartunk. Ez alkalommal a gödi régi és a mai cserkészéletet egy kiállítás keretében szeretnénk bemutatni. A kiállításhoz cserkész tárgyú fényképeket és cserkész, tárgyi emlékeket keresünk. Ez úton kérjük kedves Gödi barátainkat, hogy segítsenek terveink megvalósításában azzal, hogy féltve őrzött cserkész emléktárgyaikat a kiállításra kölcsön adják nekünk. Különösen nagyon keresünk egy sötétzöld farkaskölyök ujjast, (szvettert) egy farkaskölyök sapkát és egy szürke szegélyű kék farkaskölyök nyakkendőt. Természetesen más cserkészemlékeket is szívesen fogadunk és várunk. A kölcsönkapott tárgyakért készséggel érte megyünk és azokról átvételi elismervényt adunk.

Szíves értesítéseiket a következő címekre kérjük és várjuk: 801. sz. Losonczy István Cserkészcsapat Göd
Felsőgödön: Csiszár Gyula, Csalogány utca 7. telefon: 333–718
Alsógödön: Gergelyi Arisztid József, Attila utca 1/b. telefon: 334–572
a Cserkészkiállítás szervezői , rendezői

Laptársaink írják

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Amióta egy-egy lapszámunkban közlünk a magyar sajtóban olvasható érdekesebb híreket, arra törekszünk, hogy az érdekes hírekben kellemes, örömteli eseményeket továbbítsunk kedves Olvasóinknak.

Nos – őszintén elmondjuk –, erre ritkán van lehetőségünk. A világ Káin óta tele van gyűlölettel. Csak a formák változnak, de az erőszak az élet minden oldalán – győzni akar. Egy szomorú hír a sokból: amikor e sorokat írjuk már tizenhat állampolgár lelte halálát hazánkban a farkasordító, kegyetlen télben. Lánctalpasok, hóekék, katonák százai, önkéntes mentők ezrei sietnek a hóba szorult falvak éhező, fázó lakóinak segítségére. És mégis: ártatlan emberek estek áldozatul. Mert okos az ember, nagyot haladt előre a technika, de a legyőzhetetlen Természet maradt az Úr! Most hó formájában. És oldalakon át cikkez a sajtó a gyűlölködő nemzetek viaskodásairól. Most éppen egy előkelő francia kastélyban tárgyalnak szerbek és albánok Koszovó sorsáról. Próbálja békíteni őket amerikai, angol és francia védnök. Ki tudja, milyen eredménnyel? Ha aláírják a békekötést, vajon betartják-e? Ha nem, akkor gyors hazautazásuk után ismét megszólalnak a bozótokból a puskák. És minden békeszólam mellett naponta halálos áldozatai vannak az évek óta tartó Izrael-palesztin gyűlölködésnek. Pedig Amerika – elnökig bezárólag – minden rendű és rangú hivatalos embere szépeket súgott már úgy az izraelieknek, mint a képernyőkön naponta megjelenő Arafatnak. Hiába. Tovább gyűlölik egymást. Káin óta tart a testvérgyilkosság.

Nem lett dráma Clinton elnök szerelmi félrelépéséből. Nemzet és családja megbocsátott. Talán a bűbájos Monica is, az ügy egyetlen vesztese, mert így aligha veheti fel a 3 millió dollárt attól a laptól, amelyikben nagyon részletesen beszámolt volna Clinton elnök puszijának ízéről.

Oroszországban is nagy gondok vannak. Egyesek szívből szeretnék, ha a keményfából faragott beteg elnökük ismét politikai akcióképessé gyógyulna, mások szívesebben kikészítenék fekete ruhájukat Jelcin temetésére. És egy lakótelepi tűz teszi szomorúvá az orosz embereket. Valószínűleg gyújtogatás után porrá égett egy lakótömb. A tűz olyan gyorsan terjedt, hogy elvágta a menekülés útját, s a pánikba esett emberek közül sokan 5-6-7. emelet magasból ugortak le – a halálba.

És egy tudományos szenzáció. Amerika felküldött az űrbe egy olyan szerkezetet, amelyik néhány év múlva automatikusan visszatér a földre. A tudósok mámoros örömmel hirdetik: hoz majd magával egy olyan porréteget, melyből megállapítható lesz, hogy anyaga hány milliárd éves és feleletet kap az emberiség a világmindenség keletkezéséről! Tessék már mondani, kedves Bölcsek: Ki hozta létre ezt a nagyon várt, több milliárd éves fekete port?

És végül egy szomorú hazai szenzáció! Egy öt éves börtönbüntetésre ítélt bűnözőt kedvezményként naponta kiengedték a börtönből munkára. Ez a „munka” azt jelentette, hogy a bűnöző ezt a „nehéz munkát” saját érdekeltségű presszójában „végezte” asztal mellett kortyolgatva az italt. Ott érte a halál egy golyósorozattól, melyet belé és kísérőjébe lőtt egy hozzá hasonló típusú – egyelőre ismeretlen – bűnöző. Balassa Tibor

Hitünkben megerősödve

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szívet melengető érzés híveink körében előjárónk dr. Keresztes Szilárd megyéspüspökünk bölcs döntése: szórvány lelkészség létrehozása a Duna bal partján Szob és Dunakeszi térségében.

Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a mi térségi szórványunk egyházmegyénk 139 egyházközösségének sorába felvételt nyert. A sötét szellemi elnyomás, s ezt követő liberális szekularizáció fokozatosan kiszorította, végül megszüntette számos hajdani egyházközségünket, a templomokkal a liturgiák elhallgattatásával, a közösségi élet megfojtásával; pedig ott valaha minden oly csodásan egyszerű és családias volt. Lelkületünk megsemmisítésére törekedtek. Híveink zöme szétszórtan él e honban és történelmi határainkon túl meggyötörten, egymástól elszigetelődten. A városokban falanszterszerűen elidegenedve, falvainkban begubózva, elkülönülve. Éppen ezért időszerű az utolsó órában megyéspüspökünk döntése és intézkedései a szórvány lelkészség megerősítésére, híveink átölelése.

Nekünk kötelességünk hűségben ápolni saját hagyományainkat, a bizánci liturgiát zengeni a Duna partján is és a keleti egyház teológiai bölcseleteit terjeszteni, lelkiüdvösségét megvallani, magunkénak tudni, mint azt tették őseink, apáink és anyáink, bölcsőinket ringatva és elhintve a családi szeretet magvát és testvéri szeretet melegét. Szervezetileg feltételeink adottak görög katolikus hitünk szabad gyakorlásához, rajtunk múlik hogyan sáfárkodunk a ránk bízott lehetőséggel. Aranyszájú Szent János ősi liturgiájával szívünkben, aktív személyes példánkkal, gyermekeink és unokáink hitoktatásával, egyházi életünk gyönyörű hagyományainak felélesztésével alkossuk meg közösségünket.

Soha se feledkezzünk el ötvenéves üldöztetésünk ellenére, Romzsa Tódor mártírpüspökünk meggyilkolásával, papjaink üldöztetésével sem tudták megtörni népünk, görög katolikus közösségünk hitét, reményét. Nekünk, korosabb görög katolikus híveknek nagyobb a felelősségünk, és kettős a feladatunk: felújítani régi tradíciónkat templomalkotó közösség létrehozására és ugyanakkor segíteni szervező lelkészünk áldozatos és önfeláldozó szórvány szervező feladatait. Mert csakis így tudjuk áldani és dicsőíteni Urunkat Szent Péter második levele 1,3–1,7 szerint: „...az isteni hatalom ajándékozta nekünk azáltal, ami minket saját dicsőségével és erejével meghívott...

Fordítsátok tehát ti is minden gondotokat arra, hogy hitetekkel szolgáljátok az erényt, az erénynyel a tudományt, a tudománnyal a mértékletességet, a mértékletességgel a béketűrést, a béketűréssel az istenfélelmet, az istenfélelemmel a testvéri szeretetet, a testvéri szeretettel pedig a felebaráti szeretetet.” Paulina András

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A huszonkettő majdnem fuccs

Február 7-én a Budapest Kőér utcai csarnokban rendezett téli teremtornán Göd női felnőtt kézilabdacsapata a Budapest bajnokságban jó helyen álló Áfort csapatával került szembe.

Miután Göd teljes – már az influenzától mentes – csapatával tudott kiállni, a szakvezetés bízott a biztos gödi győzelemben. Igaz, az ausztriai sítúrára utazott Bagócsi Sándor vezetőedző elutazása előtt az ellenfél csapatát sötét lónak minősítette, akik meglepetést is okozhatnak. Sajnos igaza lett. Az első percben Göd gólt lőtt, de a másodikban az Áfort már egyenlített. És így ment ez az első félidő végéig. Göd vezetett, az Áfort egyenlített.

A félidőben az állás 11:11 volt. Göd ugyan folyamatosan rohamozott, de biztos ziccerek maradtak ki, s játékosok lövőhelyzetben továbbadták – lövés helyett – a labdát, s így az ellenfél védelme felzárkózott.Az Áfort az emberfogásos védelmet nem alkalmazó gödiek mellett távoli lövésekkel szerezte egyenlítő góljait, megnehezítve a gödi kapusok dolgát. A második félidőben Göd játékosokat cserélt, de csak a remény támadt fel, amikor a gödiek 3 gólos előnyt szereztek, mert a jól küzdő Áfort ezúttal nemcsak kiegyenlített, hanem egygólos vezetéshez is jutott. Ezt nagy akarással a hajrában Göd kiegyenlítette, sőt büntetőhöz is jutott. Sikeres értékesítés esetén Göd akár győzhetett volna. De a biztos kezű büntetődobó pont most hibázott. És az Áfort egy gyors lefutással gólt szerzett. Vesztésre állt a mérkőzés, amikor az utolsó másodpercekben Balázsovits Móni egy nagykönyvben megírt, jó támadás végén gólt lőtt és megmentette az egy pontot.
Göd – Áfort: 22–22 (11–11)
Göd a harmadik mérkőzése után is veretlen maradt. Furcsa szituáció. Nem lehet senkit jó egyéni teljesítményéért kiemelni, de az egész csapat megérdemli az elismerést, mert hajtott, küzdött és mert vesztett helyzetből is talpra állt. Ebben nem kis része volt Droppán Györgyi hálóőrnek. Kitűnő reflexekkel védte kapuját.

Az ifjúsági csapat Adonnyal játszott.
Göd ifi – Adony ifi: 10–31
Meglepetésre az adonyi csapat várakozáson felül teljesített ezen a mérkőzésen, s a nagyon gyenge napot kifogó gödiek gyorsan feladták még a reményt is jobb eredmény eléréséhez.

Kettős győzelem a budapesti teremtornán A hóviharos időjárás ellenére megszakítás nélkül folyik a Budapesten megrendezésre kerülő kézilabdás teremtorna. Az esedékes fordulóban Göd női kézilabda csapatának ifjúsági együttese a budapesti Vasas ifjúsági csapatával került szemben.
Göd ifi – Vasas ifi: 25–21 (12–7)
Ilyen mérkőzésre is ritkán kerül sor. Az influenzajárvány úgy meglátogatta ezt a csapatot, hogy csak a kötelező 7 játékos tudott pályára lépni. De ők aztán akartak. Olyan játékot mutattak be, amit még a győzelemhez szokott budapesti csapat is elismert. Bár az egész csapat hajtott, harcolt, mégis ki kell emelni a legjobbakat. A most Gödre igazolt Farkas Zsuzsa az első perctől az utolsóig bemutatta, hogyan kell a kézilabdát játszani. Támadott, gólokat lőtt és a védelemben is eredményesen dolgozott. Méltó csapattársai voltak: Kishonti Kati és Szatmári Tímea is. A csapat ezzel a szép győzelemmel a középmezőnybe került.
Göd – BEAC: 30–24 (15–9)
Göd felnőtt csapata a jóképességű egyetemista egyesület csapatával került szembe. Az eddigi mérkőzések során veretlen ellenfél biztos győzelemre számított. Tévedtek. Göd mindvégig jól és eredményesen játszott, s ha itt-ott egyik-másik játékos hibázott, ziccert hagyott ki, mindig volt egy csapattárs, aki korrigált, s így a csapat a játék végéig tartani tudta vezetését. Ismét azt írjuk le, hogy a csapat minden tagja harcosan küzdött a győzelemért, néhány játékos kiemelkedőt nyújtott. Juhász Zsuzsa a kapuban, Madár Nóri és Dankó Andi (aki sajnos megsérült a második félidőben) parádés gólokat lőttek, Balázsovits Mónika pontos irányítójátékkal és biztos büntetődobásaival, Dobrotka Kati bátor védőjátékával, Szénási Orsi szélről dobott góljaival szerzett örömöt a gödi tábornak. Ismételjük: az egész csapat jó formában kézilabdázott. Ha így játszik a továbbiakban is a gödi gárda, egyre fényesebb színű éremre van kilátása. (-bor)

ASZTALITENISZ

Tóalmás – Göd 0:18
„Ilyen még nem volt” – mondta a két csapatkapitány, mert Tóalmás ilyen arányban még nem kapott ki senkitől, mert Göd csapata szett veszteség nélkül még senkit sem vert meg 18:0-ra. Ez a mérkőzés is jól tükrözi csapatunk fejlődését, mert ugyanilyen összetételben 2 játszmát veszítettünk. A játékosok maximális elismerést, gratulációt érdemelnek, íme ők azok: Helmes Zoltán, ifj. Gulyás Miklós, Fojt Attila, Kajári Balázs

Göd –Tápiógyörgye 16:2
Megismétlődött az őszi forduló eredménye, könnyedén nyertek a hazaiak, jó formájuk töretlen. Helmes Zoltán és ifj. Gulyás Miklós ezen a napon nem találtak győzelemre, míg Fojt Attila és Kajári Balázs egy-egy játszmát veszítettek. Párosban is a gödiek bizonyultak jobbnak (Helmes –Fojt, Gulyás–Kajári). A következő forduló Kemence ellen nehezebbnek ígérkezik, annál is inkább mert a gödiek egyik tehetséges, állandó játékosa Kajári Balázs hazafias kötelességének tesz eleget, bevonul katonának.

Őszi forduló alapján a legjobb százalékot elért sportolók

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának négy versenyzője 1998. december 18–20-ig részt vett Gödöllőn a IX. Berze Á. János Emlékversenyen.
A 9 fordulós, 2 × 1 órás, svájci rendszerű minősítő versenyen 76-an vettek részt.
Végeredményben

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának három versenyzője január 30-án részt vett Aszódon a III. GALGA KUPA RAPID SAKK versenyen.
A 82 résztvevő közül

A Pest megyei I. osztály 7 fordulójában január 31-én, Szentendrén 6,5:3,5 arányú vereséget szenvedtünk, mivel betegségek miatt 3 fő hiányzott a csapatból.
Nyertek: Beszterczey László, Kónya Károly.
Döntetlent ért el: Fekete Zoltán, dr. Perlaky László és Király Kálmán.

A Pest megyei I. osztály 8. fordulójában február 7-én a GÖDÖLLŐI EAC csapatát fogadtuk és 2,5:7,5 arányú vereséget szenvedtünk.
Nyertek: Dudás János, Fekete József.
Döntetlen: Fekete Zoltán Antal György Bálint

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/