Gödi Körkép 1999. február I. szám

Tartalomjegyzék


Göd költségvetése a képviselő-testület előtt

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Január 26-án tartotta Göd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete ülését, melynek első napirendi pontja 1999. évi költségvetésének megvitatása volt. A 14 napirendi pontot az eredetileg tervezett időben befejezte a képviselő-testület, ami azt jelenti, hogy úgy a képviselők, mint az előadók kellő tájékozottsággal rendelkeztek az egyes témakörökben. A költségvetés napirendi pontjaihoz szinte minden szenátor hozzászólt, s a végén 826 millió forintban szavazták meg a költségvetés bevételi és kiadási oldalát. A költségvetés tárgyalásához három megjegyzést teszünk.

A polgármesteri hivatal ügyrendjéről szóló rendelet megtárgyalása során – Szinay József jegyző előadásában – olyan döntés született, hogy az önkormányzatnál nyolc iroda helyett öt működjön a továbbiakban. Bakterné Nyitrai Judit előterjesztésében tárgyalt helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló önkormányzati rendeletet, amit a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott. Az önkormányzat peres ügyeiről dr. Garabon Sándor jogtanácsos tartott beszámolót, amit a testület tudomásul vett. Döntött a képviselő-testület a felsőgödi Németh László iskola és a felsőgödi óvoda intézményvezetői pályázatának kiírásáról. A választások ez év tavaszán lesznek. Olyan határozat született a Pesti út 75. szám alatti önkormányzati tulajdonú helyiség hasznosításáról, hogy az csak bérleti formában kerülhet értékesítésre bármilyen célra. Lehoczky Miklós ingatlanvásárlási kérelmét a testület elutasította. Göd díszpolgári kitüntető címet adományozott a képviselő-testület Szász Ferenc PEB elnök és Grúber Péter településgazdálkodási irodavezetőjének előterjesztésére elfogadta a képviselő-testület a licitszabályzat módosítási javaslatát. Az Ipoly és Tisza utca szennyvízcsatorna építéséhez kézpénz fizető kezességi vállalást fogadott el a képviselő-testület – elvileg. Lenkei György NLB elnök az önkormányzat lakáshelyzetéről és a csatornahálózati ráhatási kötelezettség fontosságáról beszélt. Szinay József jegyző az interpellációra közölte, hogy a környezetvédelmi terhelési díj mellőzése elérhető. A ráhatás pedig állandó szorgalmazás alatt áll. (BT)
* * *
A képviselők soronkövetkező ülésület február 23-án tartják. A testület ülései nyilvánosak, azokon hallgatóságként bármely gödi részt vehet.

Ahogyan ők látják

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az önkormányzati választások után a polgármesterrel, az alpolgármesterrel folytattunk beszélgetést lapunkban terveikről, célkitűzéseikről. Most folytatjuk sorozatunkat az önkormányzati képviselők véleményéről. Egy-egy lapszámban három képviselő szólal meg. Hogy sértődés ne legyen, kalapból húzzuk ki a három nevet. Kérdéseink:

Lenkei György Markó József Mucsi László

Igen. Az emberekkel folytatott beszélgetéseimből bizton kiéreztem, hogy megbíznak bennem, képességeimben, képzettségemben, becsületességemben.

„A városi levegő szabaddá tesz” hangzik magyarul a középkori latin mondás, a mai városi levegő nem szabaddá, hanem beteggé tesz. Várossá válásról beszélünk, de nincs egy településközpontunk, gimnáziumunk, öregotthonunk, mozink, színházunk. Nincs egy mentőautónk és az orvosi ellátás az alapokra szorítkozik. Nincs egy múzeumunk, ugyan lehetne, hisz itt van az országos hírű Kincsem istálló, de ennek a története egy külön fejezet lehetne. Egy városnak regionális központnak kell lennie, nehezen képzelhető el ez esetünkben Vác és Dunakeszi között. Ne akarjunk mások lenni, mint amik vagyunk! Dús vegetációval megáldott Dunamenti település, ahol virágozhatna a turizmus hisz ez lenne Budapesthez legközelebbi „falu”, ahol a békés nyugalmat és a mozgalmas víziéletet is megtalálhatnák az idelátogatók. Így meg menekülhetnénk a mai városi élet súlyos szociális gondjaitól is.

Mint a választási programomban is megírtam a szolgálatát.

Bármilyen probléma megoldásakor azt kell szem előtt tartani, hogy ezért a szolgálatért választottak meg minket. Különösen kötelezőnek érzem ezt magamra mint a Népjóléti Bizottság elnökére, amikor két tűz között vagyok, egyrészt minden fillérért meg kell küzdenem meggyőzve azokat, akik a szociális kiadásokat kidobott pénznek tartják, másrészt viszont bizottságommal a lehető legigazságosabban kell ezt a pénzt elosztani.

Hogy miben látom lemaradásunkat? Abban a keserű listában, amit a várossá válásunkkor leírtam.

Hatalmas munka vár ránk, merjenek bízni ebben a képzett emberekből álló testületben, akik bár a problémákat különbözőképpen látják, mindnyájan kivétel nélkül Göd javát akarják szolgálni.

A képviselői megbízatás elnyerése biztosnak tűnt, mert az egyéni indulás mellet a FIDESZ-MDF listát is én vezettem. Noha az egyéni és a listás képviselő azonos jogokkal bír, számomra az egyéni győzelem értékesebb. Különösen a miatt, hogy olyan erős és korrekt _ellenfelet előztem meg, mint Dr. Benedek Csaba főorvos úr, aki kapott szavazatival más körzetekben magasan nyert volna. Itt mondok köszönetet a körzet minden, a választáson megjelenő polgárának a kiemelkedően magas részvételi arányért és a kapott szavazatokért.

Településünk lélekszáma az elmúlt években dinamikusan növekedett. A 16 ezer ember szolgáltatások iránti igénye automatikusan ide vonzza azt a vállalkozói kört, amely képes létrehozni azt a szolgáltatási infrastruktúrát, mely ennek kielégítésére szükséges. Gondoljunk csak az utolsó néhány évben megnyílt üzletekre, ipari üzemekre, vendéglátó helyekre. Ez a folyamat, akár akarjuk, akár nem átalakítja a település arculatát, városias jelleget adva a településnek. Ezt sem sürgetni, sem fékezni nem kell, szabályozni viszont igen. A cím elnyerésének időpontja kevésbé lényeges.

Legfontosabbnak a meglévő lakóterületek infrastrukturális fejlesztését tartom. Az ehhez szükséges források megteremtése a testület legfontosabb feladata. A rossz utak, az elhanyagolt közterületek, a hiányos közvilágítás, a sok helyütt hiányzó járdák lerontják azt az örömünket, melyet a település magántulajdonú épületállományában tapasztalható minőségi fejlődés jelent

Településünk összehasonlítgatása más településekkel nem vezet célra, teljesítményünket a szerint kell megítélni, hogy milyen mértékben használtuk ki a kínálkozó lehetőségeket, hogyan tudtuk kamatoztatni adottságainkat, döntéseink eléggé szolgálták-e a közösség érdekeit, hogyan használtuk fel a település vagyonát

A Tisztelt választópolgároktól azt kérem, hogy érdeklődjenek a helyi közélet eseményei iránt. A testületi és bizottsági ülések nyilvánosak, de azokon nagyon ritkán vesznek részt a lakosság képviselői. Kérem, hogy saját környezetükben keressék meg azokat a feladatokat, melyek összefogással, kevés pénzzel megoldhatóak. Itt elsősorban a járdák, vízátereszek, kisebb úthibák javítására gondolok, melyekhez a szükséges segítséget biztosítani tudom.

Igen. Természetesen biztosra nem lehet menni, de a programunk (és ezt a választások eredménye igazolta ) elnyerte a többség bizalmát.

Számomra ez nem hit kérdése. Igazán fontosnak azt tartom, hogy Gödön a képviselőtestület a polgárokkal együtt olyan komfortos település létrehozásán, fejlesztésén dolgozzon, ahol mindenki megtalálja saját boldogulását. Mint ahogy a programomban is hirdettem, közösen elmondhassuk, jó itt élni. A várossá válás pusztán anyagi, költségvetési megfontolásokból járhat előnyökkel, de sok kötelezettséggel is. Célszerűnek tartanám erről a kérdésről a lakosság szélesebb rétegeit is megkérdezni.

A képviseleti demokrácia lényege, hogy a választók a képviselőkön keresztül, közvetve gyakorolják jogaikat. Feladatainkat is ebből az alapelvből kell meghatározni. Természetesen a földön kell járnunk, a gazdasági - társadalmi viszonyoktól nem tudjuk függetleníteni magunkat. Úgy vélem amennyiben a település működőképességét, az oktatási, nevelési, szociális intézmények zavartalan üzemeltetését fenn tudjuk tartani már sokat elértünk. Az, hogy egy Önkormányzat nem csak szavakban hanem tettekben is milyen prioritásokat állít fel, a költségvetésében tükröződik leginkább. Ez a munka most folyik, és igen komoly érdekek és érvek ütköztetése után kialakulni látszik egy a lakosságot a jelen helyzetünkben legjobban szolgáló költségvetés.

Gödnek sajnos nincsen meg teljes egészében az a bevételi forrása, ami egy ilyen nagyságú, szerkezetű település biztonságos és fejlesztéseket is lehetővé tevő működtetését biztosítaná.

Kérem, hogy javaslataikkal, ötleteikkel támogassák munkámat, mondjanak véleményt az Önkormányzat működéséről. Tisztelt választóimat minden páratlan hét csütörtökén 18 - 19 óra között várom az Ady Klubban.

  Épül a tornacsarnok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A kemény téllel is dacolva, jó ütemben épül az iskola tornacsarnoka. Már állnak a falak, és ha az építők tartják ígéretüket, áprilisban elkészül ez a fontos létesítmény. Ezzel mind az iskola, mind a község olyan lehetőséghez jut, mely minőségileg változtatja meg a település életét. Vegyük sorra, melyek is lesznek ezek a változások!

Az iskolai testnevelés olyan lehetőségekhez jut, melyekkel kevés magyar általános iskola dicsekedhet. Valamennyi testnevelés óra elsőtől nyolcadikig tornateremben, ideális feltételek között folyhat, hiszen az új terem válaszfallal kettéosztható – alapterülete négyszerese a mostani tornatermünknek –, így egyszerre három testnevelés órát is tarthatunk. Ez az órarendi óraelosztásra is igen jó hatással lesz. Gondolkozhatunk egy testnevelés tagozatos osztály beindításán is. Kora délután az iskolai sportkör veheti birtokába a csarnokot, méltó otthonhoz jutnak a labdarúgó, kézilabdás, majorett, atlétikai és egyéb csoportjaink. Biztosak vagyunk benne, hogy az egészség megőrzése és a hasznos szabadidő eltöltés szempontjából oly hasznos sporttevékenység népszerűsége ugrásszerűen nő majd tanulóink körében. Késő délután és esténként, valamint a hétvégeken a község sportegyesületének szakosztályait látjuk szívesen. Bár még nem tisztázott, milyen pénzügyi konstrukcióban kell majd működtetnünk a csarnokot, de a gödi sportolni vágyó, szervezett csoportoknak a lehető legnagyobb kedvezményt szeretnénk biztosítani. Ebben biztosan partner lesz az önkormányzati testület is, hiszen az új csarnok nemcsak az iskoláé, hanem Göd lakosságáé is. Méreteinél fogva kiválóan alkalmas lesz a létesítmény, például a község NB II-es kosárlabdázóinak mérkőzéseire, akik igazi „oroszlánbarlangot” alakíthatnak ki itt, nézőkkel, hangulattal. Itt végezhetik az utánpótlás nevelését is, hiszen a kosárlabda, a jelenlegi mostoha körülmények ellenére, az egyik legnépszerűbb sportág iskolánkban. A tornacsarnokot többcélú létesítményként szeretnénk működtetni. Itt tarthatjuk majd iskolai ünnepélyeinket, karneváljainkat és egyéb rendezvényeinket. Nem utolsó szempont az sem, hogy azok a községi rendezvények, melyek a kultúrház szűk „nagytermében” nem fértek el megfelelően, most új lehetőségekhez jutnak. A nézőtérré alakítható csarnokban több száz fő is elhelyezhető kultúrált körülmények között. Ez a lehetőség biztosan fellendíti majd a község kulturális életét is.

A csarnok felépítését az önkormányzati testület és az iskola közös erőfeszítése teszi lehetővé. 20 millió Ft-ért megváltunk egyik régi épületünktől, átmenetileg összehúzódva egy kicsit. 14 millió Ft állami pénzt kaptunk az életveszélyessé vált épület kiváltásáért. Az önkormányzat bevételeiből kb. 30 millió Ft-tal támogatja az építkezést. Így a teljes építési költség biztosított, hitelt nem kellett felvennie az önkormányzatnak erre a létesítményre.

Palásthy Árpád igazgató

Hogy környezetünk szebb legyen

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A választások megtörténtek, a lakosság nagy többsége kinyilvánította akaratát, hogy ki legyen négy éven keresztül képviselője a helyi Önkormányzatban. Kérem ne feledje egy képviselő sem, hogy megbízás alapján a választópolgárt képviseli. Egyszerűen lehetne ezt egy meghatározott időre szóló munkaszerződésnek nevezni, mely létrejött a választópolgár és a képviselő között. Ez csak az én gondolatom, és ha tovább folytatom, akkor a választópolgár, mint munkaadó – a jó munkavégzés érdekében – köteles együttműködni a munkavállaló képviselővel

A munkavállaló a rábízott feladatokat – melyet esküvel fogadott – köteles elvégezni. A törvényes munkavégzést mindenkor a jegyző ellenőrzi, tehát a munkavégzés összefogással lehet tökéletes. Ez a munkavégzés azonban valószínűleg csak négy év múlva lesz értékelve, véleményezve azzal, hogy a választópolgár újból megválasztja képviselőjét vagy pedig felmond neki és nem választja meg újra. Közben ne feledjük, hogy a képviselői mandátumok nem minden esetben a népszerűségtől függnek. Ezen bevezető után rátérnék arra, hogy miért is ragadtam tollat.

A Gödi Körképben sok olyan írás jelenik meg, mely környezetünkkel foglalkozik. Ezen megnyilatkozások véleményem szerint nagyon jók és sok esetben jogosan kritizáló a hangvételük. Kérdésem csupán annyi lenne, hogy értékeli-e valaki? Valószínűleg kevesen. Göd zöldterülete elég nagy, de most már elértük azt a kritikus határt, hogy ezen zöldterületet gondozni kell. A törvény a mindenkori tulajdonosnak előírja ezt a feladatot, tehát az Önkormányzat a saját tulajdonát mindig a rendeletnek megfelelően tartja ill. tartatja rendben. Az Önkormányzat is hoz rendeleteket, ezekkel azonban az a baj, hogy mi lakosok ezt nem igazán tartjuk be. Elszomorítóak azok a rombolások, melyeket nap mint nap tudatosan hajtanak végre, nem kímélve senkit és semmit. Sajnos engem sokszor személyesen érint ez a probléma, hiszen sok olyan eszközt, játékot tettek már tönkre, melyeket nem saját örömömre, céljaimra készítettünk, hanem esetleg azon embereknek, vagy az ő gyerekeiknek is, akik a rongálást végzik.

Rettenetes példa erre a Mikszáth Kálmán utcában ültetett fákból 12 darabot szabályszerűen derékba törtek. Aki tette valószínűleg vagányságát akarta bizonyítani, nem gondolt arra, hogy az utca lakói milyen örömmel ültették el azokat a fákat. Üzenem a tettesnek, hogy tavasszal felújítjuk a fasort, de ha kedve van fákat tördelni, keressen meg, tudok neki munkát adni az erdőben és élhet hajlamának. Nagyon megkérem, hogy a lakók munkáját becsülje meg, ne tegye tönkre, és valószínűleg azt is tudja, hogy bűncselekményt követett el. Ugyancsak fáradtságos munkával takarítottuk meg a parlagfűtől és gaztól a salakos futballpályát, amin azóta érdekes módon megnőtt a gépkocsi forgalom, az autósok körversenyt rendeznek és az autók fékjeit is ezen a helyen próbálják ki. Az erdei utakat – rendbetételük után – versenypályának használják. Amikor esetleg megkérdezzük, hogy miért teszik ezt, leírhatatlan válaszokat kapunk, persze ha egyáltalán válaszra méltatnak. Írásom szándéka nem a múlt emlegetése, hanem a jövő, azaz: hogyan segítsük az önkormányzat munkáját. Lassan itt a tavasz, lehet gondolkodni a teendőkön. Előszeretettel emlegetik, hogy jön az ezredforduló.

Nagyon bánt, hogy az egésznek már kampány jellege van, és felvetődik az idősebbekben a brigádmozgalom gondolata is. Miért?, eddig nem kellett volna mindent megtenni, hogy rendezett környezetben lakjunk. A súlyos milliárdokból vajon menynyi jut a kis településeknek? Ki dönti majd el, hogy a gödi Duna-part mely része kerül be a Duna-Ipoly Nemzeti-parkba azzal, hogy megfelel Európai természetvédelmi területnek. Ehhez rengeteg pénz kell, nem beszélve a fenntartásról. A gödi lakos jól látja, hogy ami Gödnek érték, az a nemzetnek is érték, és joggal elvárja, hogy ehhez az állam is hozzájáruljon anyagiakban. A képviselő-testület elkövetkező négy évében fontos feladat ezen értékek megőrzése, és a lakossággal közösen talán menthető a Duna-part, a Feneketlen tó, a Felsőgödi fenyves és a Nemeskéri Vadaspark.

Amennyiben a lakosságot is bevonjuk a munkálatokba a társadalmi kontroll is nagyobb lesz, hiszen a rongálókon a saját munkájukat kérik számon. Az idő sürget, a tennivaló nagyon sok, tudom hogy a mai gazdasági helyzetben nem várható el a lakosságtól, hogy az önkormányzat túlterhelje. A törvényi lehetőségeket figyelembe véve lehetne egy olyan határozatot hozni, hogy a kifizetett segélyek fejében némi térítéssel kötelezni lehessen a segélyezetteket közmunka végzésre. Mindezek megvalósítása sokszor felvetődött és részben megvalósításra került, de az elkövetkező időszakban ezt jobban ki kell szélesíteni. A képviselő igényelje a lakosság közreműködését a feladatok megvalósításában, és ha ezt megteszi talán eredményesebb lesz az ebbe fektetett munka. Környezetünk szebbé tételéről próbáltam meg írni, igaz pár mondatban nagyon nehéz ezt kifejteni. Bízom abban, hogy a következő négy évben eredményes lesz törekvésünk és Göd valóban gyönyörű kertváros lesz, a közreműködőknek a legkisebb munkát is megköszönve. (Nagy Gábor)

Magyar Kultúra Napja az Ady Klubban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Január 23-án délután 4 órára szólt a meghívó a Magyar Kultúra Napjára a felsőgödi Ady Klubba. A meghívón szerényen csak egy szó hívogatta az érdeklődőket. A Rendezőség. Az est folyamán aztán kiderült, hogy ezt a meleghangulatú, telt házas összejövetelt gondos szervezéssel a felsőgödi Hagyományteremtő Klub és a még szerényebben, a háttérben maradó gödi Magyar Demokrata Fórum szervezete hozta létre.

Szék nem maradt üresen, sokan csak állóhelyről nézhették végig a műsort. Talán ezt sejtették azok, akik elfelejtettek ezen a nagyon meleg hangulatú esten megjelenni, holott napi munkájuk során sok dolguk akad a kultúrával.

A nagyközség vezetőségéből Szegedi Sándor polgármester, Ilyés Gizella alpolgármester asszony, a képviselő-testületből dr. Faragó László képviselőt láthattuk. (Elnézést, ha valakivel nem találkoztam.) Ott volt a Németh László Iskola tantestületének több tagja Lukács Istvánné igazgatónővel az élén. És megjelentek a szépre, nemesre, hazafias megnyilatkozásra, ünnepre mindig érdeklődő lakosság képviselői, akiknek soraiban foglalt helyet Mácsay József a Keresztény Demokrata Néppárt helyi elnöke is. A műsort Ilyés Gizella a gödi MDF elnöke nyitotta meg, meleg szavakkal köszöntve a megjelenteket. Örömmel állapította meg, hogy telt házban került sor a Kultúra Napjának megrendezésére, mely kapcsolódik Kölcsei Himnuszának megjelenéséhez. Az ünnepség záróakkordjaként ő mutatta be a szereplőket, akik őszinte sikert arattak áhítatot teremtő műsorukkal. A Himnusz eléneklése után Berta László tanár mondotta el ünnepi beszédét. Szólt a Himnusz születéséről, az Erkel által megzenésített vers évszázadokon át, nehéz időkben betöltött igaz hazafiságot. Ébresztő és ébrentartó szerepéről, mint ahogy ugyanezt tette Vörösmarty Szózata is.

A hallgatóság a pislákoló gyertyák fényében magába szálltan élte át a szónok igazmondását. Ezután Hajdú Sándor (MDF szervező) szavalta el részletre tagolva kitűnő előadásában a Himnuszt, s a műsorhoz kapcsolódó fiatalok (Borsy Bernadett, Dobos Attila, Faragó Róbert, Fothi Kincső, Fuksz Dániel, Imre Lóránd, Kürthy Bernadett, Kürthy Klaudia és Váraljai Kristóf) pontos szövegtudással tették teljessé a hangulatot. A gyertyák égtek, s a szemekben könny csillogott. A Mácsayné Ráthy Ilona vezette Pro Musica Kamarakórus ezúttal is kitűnő sikert aratott nagyszerű szereplésével. Ki kell emelni a rendezésben kimagasló érdemeket szerzett Fóti Szilvia (MDF szervező) munkáját.

Meg kell emlékezni a Gödi Művelődési Ház fiatal munkatársairól, akik ügyes és lelkes munkájukkal megteremtői lettek a rendnek, s jelentős szerepet vállaltak a megjelentek udvarias fogadásával és elhelyezésével. A Szózat hangjaival ért véget a Kultúra Napja, melyet kötetlen beszélgetés követett – jó magyar szokás szerint – áldomással. (Balassa)

Kis gézengúz „Gézengúzok” és a mazsorettek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Meghívás érkezett iskolánkba Szobról az Általános Iskolából, hogy vegyünk részt a rendezvényükön, amit a Magyar Kultúra Napján szerveznek.

Bármilyen produkciót szívesen látnak, örülnek, ha művészeti csoporttal lepnénk meg őket. Így jutottak oda iskolánk mazsorettjei és „Gézengúzai”. Nagy készülődés előzte meg a fellépést. A „Gézengúzoknak” még külön próbát is be kellett iktatni, ugyanis az Ali baba és a negyven rabló című előadásukat valamikor májusban játszották utoljára, így aztán nem csoda, ha elfelejtették.

Persze még más megpróbáltatásnak is ki voltak téve a színjátszók, mert az idő sürgetett, munka sok volt, így a próbákon a szokásos játékok teljesen elmaradtak. A felháborodás és elégedetlenség teljes volt, és igazságtalannak titulálták a két vezetőt (Zachár Zsuzsa és Arany Tóth Ágnes). Sikerült a hangulatot lecsillapítani, miután megtudták, hogy a nevezett napon csak az első két órán kell részt venniük. Ili néni (Kurján Gyuláné) a fellépés hetében azt számolgatta, ha még egy-két gyerek megbetegszik, akkor már nem tudnak eljönni Szobra, mert ugye nyolc gyerek az már nem igazán mazsorett csoport. Hál’ Istennek az influenza vírus megkegyelmezett, sőt jó néhány betegünk is meggyógyult, így aztán majd teljes létszámmal indulhattunk útra. Korán érkeztünk a helyszínre, így bőven volt időnk arra, hogy próbáljunk, megismerjük a színpadot.

Itt kaptuk az első elismerést. A technikus fiatalember szerint meg sem kellene tartani a versenyt, úgyis a gödiek lesznek az elsők. Két órakor kerültünk a világot jelentő deszkákra. Szerénytelenség nélkül megjegyezhetem, a kis gézengúz „Gézengúzok” összeszedték magukat, és óriási sikert arattak. Már az sem volt olyan nagy baj, hogy Zsuzsa néni és Ági néni mindig csak próbálni akart, és még a játékot is elhagyta. Az egyik bölcs palánta meg is jegyezte: „Hát igen. Minden munkának megvan a gyümölcse.” (Mondtam volna én ezt a próbákon...”)

A mazsoretteket az első perctől kezdve ütemes taps kísérte. Még az sem látszott meg rajtuk, hogy néhányan a heti próbát kihagyták az influenza miatt. A nagy sikernek meg is lett az eredménye, hiszen a „nagyérdemű” a mi iskolánk csoportjait tartotta a legeslegjobbnak. Így aztán gazdagabbak lettünk egy első helyezéssel és egy csodálatos élménnyel, amit egy színpadi szereplés és siker után lehet érezni. Még sok ilyen sikert kívánok az összes szereplőnek! Zachár

Egy rendhagyó hét a Huzellában

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. január 11-15. között tartottuk meg iskolánkban a már hagyományosnak számító egészségmegőrző napokat és a természettudományos hetet. Ekkor rendeztük meg a 3.,4.– 5.,6. évfolyamokon a környezetismeret, a 7., 8. évfolyamokon a biológia, fizika és kémia versenyeket, melyeket délutáni időpontban tartottuk meg, a délelőtti munka zavartalan volt. Azaz mégsem a megszokott rendben folytak az órák! Minden évfolyamnak minden napra jutott meglepetés. Az

A személyes hangvételű, őszinte beszélgetés kivívta a gyerekek és a tanárok teljes elismerését. A meglepetéseknek azonban még most sincs vége. Szponzoraink jóvoltából az iskola diákjai és tanárai kipróbálhatták: milyen az egészséges tízórai? Hétfőn almát, kedden banánt, szerdán szőlőt, csütörtökön narancsot, pénteken mandarint ehetett az iskola apraja-nagyja. A délutáni versenyzők, hogy jobban fogjon az agyuk., szintén kaptak frissítőt: almát, gyümölcsjoghurtot, sütőtököt. Pénteken eredményhirdetés zárta a hetet. Az évfolyam programját legjobban teljesítők – osztályonként 3 fő jutalomban részesült. A tantárgyi versenyek helyezettjei a pénzjutalmon vagy könyvutalványon kívül – a HÉT szellemének megfelelően – tisztálkodási cikkeket és egészséges termékeket is kaptak. Vidám hangulatú, jó hét volt ez. Senki nem érezte az új ismeretek megszerzésének a nyűgét és mindig történt valami. Jövőre újra megrendezzük ezt a hagyományos hetet.

Támogatóink voltak: Életforrás Alapítvány; Huzella Iskola Diákönkormányzata; Nyelv és Tehetség Alapítvány; Hilaris Zöldségbolt (Gusztáv); Gödi Önkormányzat; Nagy Istvánné zöldséges; Dunakeszi Vöröskereszt Szervezet; Állateledel (Göd, Pesti út); Csernus Élelmiszerbolt; Göde László élelmezésvezető; Herba Plus KFT; Nagy Lászlóné.

Köszönjük a támogatók és a közreműködők segítségét! A szervezők

Egy sokoldalú fiatalember

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Vízer Dávid portréja

A fiatalember csak három éve él Felsőgödön, de máshol már nem tudja elképzelni az életét. Bútorrestaurátor édesapjával együtt a nagypapa által vásárolt telekre költöztek, abba a házba, ahol Vízer Dávid korábban több nyarat is eltöltött, akkor még csak üdülőlakosként. Akik nézik a Duna Televízió adásait, szerencsés helyzetben vannak: immár két esztendeje láthatják Dávidot szavalni. Akik nem nézik a tévét, azok decemberben megismerhették, ha ott voltak a polgármesteri hivatal nagytermében. Akiknek egyik élmény sem adatott meg, íme a hiánypótlás.

Vízer Dávid tizennyolc éves, a Vörösmarty Gimnázium végzős tanulója. Augusztusban kántorként diplomázik, ám egy szakmája már így is van: zongorahangoló. Élete első versmondó versenyén 1991-ben vett részt, ám az akkori kudarc néhány évre visszavetette. Aztán 1997. novemberében a nemzetközi Babits-versenyen második lett. Még ugyanebben a hónapban egy másik nemzetközi, Ady Endre emlékére rendezett versenyen egy saját rendezésű darabbal lett második helyezett. Mint mesélte: románok és magyarok versenyeztek, így a darabok felét nem is értette, hiszen románul hangzottak el. Tavaly márciusban a Berzsenyi-versenyen már a legjobb 18 éven aluli Berzsenyi-szavalónak is megválasztották.

Közben beszerzett magának egy Kazinczy-érmet is. Annak ellenére tartja magát amatőr szavalónak, hogy immáron két éve a Duna Televízió két műsorában is szerepel. Önálló műsort is vezetett már a képernyőn: az újpesti Óceán Televízióban egy ifjúsági műsort szerkesztett, ahol készített interjút popsztárokkal, de elhangzottak például állásajánlatok is. A műsor egyébként decemberben szűnt meg, anyagiak hiányában. A médiával 1992-ben ismerkedett meg, akkor még a Kölyökrádió stábját erősítette. Ettől akkor vált meg, amikor a Magyar Rádióból több mint száz munkatársat elküldtek.

Távlati tervei közt szerepel az újságírás, ám azt még nem döntötte el, hogy a nyomtatott, vagy az elektronikus sajtóban szeretne-e inkább érvényesülni. Érdekli a filmszakma is, és természetesen szeretne továbbra is szavalni, szeretne előadóművész lenni. Egyébként fotózással is foglalkozik: van egy kis műterme otthon, ott hívja elő, nagyítja a felvételeit. A zongorahangolás is szerelem. Dávid elmondta: mindig lenyűgözte, hogy egy jó adag fából, vasból, élettelen dologból készült szerkezettel érzelmeket, érzéseket, életet lehet közvetíteni. Éppen ezért szegődött el egy mesterhez, akitől megtanulta a hangolás csínját-bínját. Dávid hangolta már például az indonéz nagykövet zongoráját is. A szerelem a magánéletéből sem hiányzik. Ha hiszik, ha nem: kedvese is versmondó. A hölgy tizenhét éves, Gyöngyinek hívják, és Rákóczifalván él, Szolnoktól tíz kilométerre. Dávid szerint barátnője a tehetségesebb versmondó kettejük közül. A fiatalember szerencsésnek tartja magát: Gyöngyi és közte nincs semmiféle rivalizálás annak ellenére, hogy ugyanazzal foglalkoznak.

A vallomás lenyűgöző: Dávid Gyöngyivel szeretné leélni az életét, és ha lehetséges, akkor Gödön. Dávid édesapjával költözött ide a fővárosból. Mint minden budapestit, őket is lenyűgözte a levegő tisztasága, nagyközségünk szépsége és a környezet kellemessége. Dávid legnagyobb álma: az emberek közel úgy viszonyuljanak a kultúrához, mint ahogy azt a századelőn tették például az irodalmi kávéházakban. Gidró Kriszta

Fekete zászlót lobogtat a téli szél

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Három hét ködben, napfény nélkül. A meteorológus semmi biztatót nem tud mondani. – „Talán a hét végén, talán a jövő héten kibújik a nap a felhők mögül, s a köd kemény sarkvidéki eredetű szél martaléka lesz, s mínusz tizenöt fokos hideggel is számolni kell.” És közben megáll a tévét nézők, a rádiót hallgató szívverése: tizennyolc áldozata van az osztrák tartományban szerencsétlenül járt magyar autóbusznak. Tizenhat fiatal, sportot szerető és gyakorló síelő diák és két kísérő tanár esett áldozatul az egyhetes jókedvet ígérő túrának. Emlékükre a kormány január 31-re országos gyásznapot rendelt el. A középületeken fekete lobogók hirdették a megrendítő tragédiát. A szórakozóhelyeken hallgat a zene, csak a téli szél siratja az elköltözötteket. Mindenütt fekete zászló lobog. A televízió is programot változtatott a gyász napján, kifejezve részvétét a tragédia minden gyászba borított hozzátartozójának. Fekete lobogót lenget a szél...

És sok-sok fekete zászlót lobogtat a szél a tőlünk oly távoli Kolumbiában is

Tizenöt másodpercig tartó földrengésnek közel kétezer áldozatát siratják a porráomlott házak között hajléktalanná vált hozzátartozók. András Pastrana elnök a földrengés sújtotta Arménia élelmiszerüzleteinek fosztogatása miatt újabb 2 700 katonát és rendőrt küldetett a városba. Eddig 1000 holttestet találtak meg, de számolnak azzal, hogy a földrengésnek több mint 2000 áldozata van. A sebesültek száma meghaladja a 3200 főt. Kolumbiába repült a Magyar Speciális Mentők tíz tagú alakulata és két különlegesen kiképzett mentőkutya, hogy részt vegyenek a földrengés áldozatainak felkutatásában. És tovább lengeti a szél a fekete zászlókat Kolumbiában is, ha van még elég fekete zászló és ép ház, ahova azok kitűzhetők.

És ismét Koszovó Számunkra kevésbé lenne érdekes ez a balkáni dráma, ha nem lennénk légvonalban elég közel ehhez a puskaporos levegőjű helyhez. Mosolygó arcú kisbabák, ráncos képű öregaszszonyok esnek áldozatul az értelmetlen harcoknak. Ha nem lenne olyan szomorú a patakokban folyó vér, nevetni lehetne a NATO hetente ismétlődő „– dá – dá rossz fiúk” feliratú figyelmeztetésén, ha nem lenne albán és szerb áldozata a naponta megismétlődő összecsapásoknak, az erdőktől erdőkig húzódó gyilkos kergetőzésnek. Ott is lobog a fekete zászló? Nem tudom. Azt hiszem, több már a halott, mint a fekete lobogó. (Balassa)

Felhívás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mint gödi polgár, felhívással fordulok Göd lakosságához, civil szervezetéhez, valamint Göd Nagyközség képviselő-testületéhez.

Közeledünk az ezredfordulóhoz, ez alkalommal talán minden magyar állampolgárnak kötelessége részt venni valamilyen munkálatban, mely kapcsolatba hozható az ezredfordulóval. Különösen nagy feladat hárul a képviselő-testületre, hiszen működésük időszakában fejezzünk be egy évezredet és kezdünk el egy másikat, tehát felelősségük kettős.

Nekünk gödi lakosoknak is részt kell vállalnunk e nagy munkából, éppen ezért kérem támogassák felhívásomat.

Kérem felhívásom támogatását, melyek végrehajthatók azt a képviselő-testület fogadja el és a lakossággal közösen valósítsa meg. Közösen egy maradandó valósággal járulunk az évezred kezdetéhez. Köszönettel: Nagy Gábor

Felnőttek és gyermekek jelentkezését várja a Gyermekjóléti Szolgálat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Keressen bennünket, ha úgy érzi

Címünk: 2131 Göd, Pesti út 81. (orvosi rendelő fölött).Tel.: 27/337-417 (üzenetrögzítő is)

Ügyfélfogadás: H 8–12 és 13–17; K 8–16; SZ 8–13; CS 8–16 ; P 8–12

Orvosaink rendelési ideje

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. január hónapban házasságot kötöttek:

1998. december hónapban és 1999. január hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják őszinte részvétünket!

Sport

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

KAJAK – KENU HÍREK

1999. január 14-én Fleischinger Tibor meghívására a Zöldfa vendéglőben tartotta szakosztályunk évadzáró-nyitó ünnepélyes vacsoráját. Erre a rendezvényünkre az évközben jó teljesítményt nyújtó fiatal versenyzőink kaptak meghívót és azok a szülők, akik az elmúlt esztendőben sokat segítettek kis csapatunknak. Gyülekező után a szakosztályvezető köszöntötte a Magyar Bajnokság érmeseit, helyezettjeit, és a legifjabb sportolókat is, akik eddigi eredményük alapján a következő években reményeink szerint kiemelkedő eredményeket érhetnek el, s ezzel tovább öregbíthetik településünk jó hírnevét. A köszöntő után elfogyasztottuk ízletes vacsoránkat. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Zöldfa étterem vezetőjének a meghívást, nagyon jól éreztük magunkat. 1998. végén új sportházunkban tartotta kihelyezett ülését a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége. Látogatásuknak két fő oka volt. Az egyik, hogy kíváncsiak voltak újonnan átadott épületünkre, másrészt áttekintettük a „Dunakanyar régió” utánpótlás nevelésének helyzetét. Hangsúlyozták, hogy már a régmúltban is jelentős szerepet játszott ez a térség sportágunk életében, és az utóbbi időkben is kiemelkedő versenyzőket neveltek az itteni szakosztályok az országos és nemzetközi mezőnybe. Az elnökségen kívül vendégünk volt Szegedi Sándor polgármester úr, Tóth Békés Zoltán úr a Gödi SE elnöke, Mikesi György úr területi képviselő, Szob, Nagymaros, Verőce, Vác, Göd edzői és szakvezetői is. A felsorolt szakosztályok egy összehangolt szakmai program támogatására kérte a szövetséget, mely a térség legtehetségesebb fiatal versenyzői részére biztosítana színvonalasabb felkészülési lehetőséget. Baráth Etele elnök úr hangsúlyozta, hogy igen jó kezdeményezésének tatja, hogy nem egy egyesület kéri a segítségüket, hanem egy térség fogott össze. Ígéretet kaptunk, hogy lehetőségeikhez mérten segíteni fogják újszerű ötletünket. A hivatalos ülés végeztével még hosszú ideig folyt a jó hangulatú kötetlen beszélgetés.

„Kajakkal az egészségért” Alapítvány

Göd, Szt. László u. 17.

Tisztelt Sportbarát!

Alapítványunk már öt éve működik Gödön. Fő tevékenységünk, a Gödi SE Kajak-kenu Szakosztályával együttműködve az, hogy segítsük a fiatalok, zömében általános iskolás korú gyermekek sportolását. Az egyre népszerűbbé váló kajakozás sok fiatalt vonz. A Duna-parti Sportház használatbavételével lényegesen jobb körülmények között sportolhatnak a fiatalok. Ezeknek a feltételeknek megteremtéséhez, és a szükséges eszközök megszerzéséhez szponzoraink támogatására is szükség volt, melyet ezúton is köszönünk. A további bővülés újabb feladatokat teremt (új eszközök beszerzése, a vízi edzések biztonságos lebonyolítása...), melyhez kérjük az Ön segítségét is. Ha egyetért céljainkkal, és lehetősége van rá, kérjük, hogy személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásával támogassa alapítványukon keresztül s fiatalok sportolását. Ezúton szeretnénk megköszönni az előző évi támogatást. A felajánlásokból befolyt több mint 140 ezer forintot a vízi biztonság fejlesztésére fogjuk fordítani. Ez konkrétan mentő mellények vásárlását, és a megnövekedett létszám miatt szükséges második kísérő motoros csónak beszerzésének támogatását jelenti.

Támogatását előre is köszönjük. a kuratórium


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/