Minden Kedves Olvasónknak boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag 2000. évet kívánunk!

Ingatlanadó bevezetését tervezi az önkormányzat

Természetesen az önkormányzat. 2000. évi költségvetési koncepcióján volt a hangsúly a képviselõ-testület november 23-ai rendes ülésén. (A december 13-ai rendkívüli és a december 20-ai ülésérõl lapunk jövõ évi elsõ számában adunk hírt.) Ezúttal tíz napirendi pont és az Egyebekben is kilenc téma került megtárgyalásra.

Szokásos bevezetõjében Szegedi Sándor polgármester tájékoztatta a képviselõket az alsógödi orvosi rendelõ bõvítési munkálatainak elindításáról és az Ilka patak kotrásának megkezdésérõl, melynek köszönhetõen bízni lehet a felsõi rész belvízmagasságának csökkenésében. Elmondta még, hogy megkezdõdött a TIGÁZ vagyonfelmérése, és várható a részvények kompenzációja. Bejelentette, hogy Zahorán Sándor lemondott KSB tagságáról.

Az elsõ napirendi pontot, Az önkormányzat 2000. évi költségvetés koncepcióját, melynek során – a kiegészítésekkel együtt – tíz határozat született, Szabó Zoltán terjesztette elõ. A 2000. évi költségvetési törvénytervezet indoklása alapján a helyi költségvetés készítésekor figyelemmel kell lenni a költségvetési koncepció általános céljára, a kormányzat gazdaságpolitikájának jövõ évi fõ vonásaira és az önkormányzat 2000. évi költségvetésének alakulására, a központi és helyi változások figyelembevételével.

Az egységes elvek alapján elkészített költségvetés biztosítja, az önkormányzat, ezen belül az intézmények kiegyensúlyozott gazdálkodását, mûködését, a lakossági igényeknek lehetõségekhez képest – maximális kiszolgálását.

A központi iránymutatás mellett természetesen a helyi igények határozzák meg az egyes önkormányzatok gazdálkodásának lehetõségeit. Ezek figyelembevételével az alábbiak szerint döntött a testület:

A Gödi Sport Egyesület 2000. évi pénzügyi támogatására a költségvetési fõösszeg – 981 millió Ft – 1 százalékát fogadták el a képviselõk. A könyvtár részére 214. 200 Ft-os összeget különítettek el a pótigények. A képviselõ-testület felkérte a TESZ-t, hogy a József Attila Mûvelõdési Ház részére szükséges plusz 300 ezer forintot és járulékait a TESZ 2000. évi költségvetés tervezetének igényei között szerepeltesse. Tekintettel a bölcsõdei férõhelynövekedés személyi és tárgyi feltételeinek biztosítására 2000. január 1-tõl 3 fõ létszámfejlesztést, a mûködéshez 2,413 millió forintot biztosít.

Határozat született arról is, hogy az önkormányzat. a 2000. évi költségvetés tervezésekor a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság szociális célú keretösszegére 100 ezer forint híján 60 millió forintot különít el.

Jóváhagyta a testület a. 30,6 hektáros Fürdõtábla megvásárlásához szükséges 300.000 milliós OTP hitel felvételét, és felhatalmazta a polgármestert a hitelszerzõdés megkötésére.

Az építményadó bevezetésérõl 12 igen 4 nem, 1 tartózkodó szavazattal az alábbi határozat született: Göd Város Önkormányzat Képviselõ-testülete vállalja, hogy 2000. január 1-tõl építményadót kíván bevezetni – lakásokra és nem lakás céljára szolgáló építmények után.

Az adó mértékét lakásonként: 100 m²-ig 60 Ft/m², 100 m² felett 90 Ft/m² összegben kívánja meghatározni. A nem lakás céljára szolgáló építmények után az adó mértéke 100 Ft/m².

Az iparûzési adó mértékét jövõre 1,4-rõl 1,7 százalékra, míg az idegenforgalmi adó épületek utáni tételét 100 Ft/m²-rõl 200 Ft/m²-re kívánja emelni. (Az ingatlanadó részletes tárgyalására lapzártánk után, december 13-án került sor.)

Mielõtt a jövõ évi költségvetési koncepciót egyhangú szavazással elfogadták a gödi honatyák, egy korábbi határozatot – melyben az Ifjúsági Tábor területének rendezésére a 2000. évben 20 millió Ft-ot különítenek el – hatályon kívül helyezték és úgy döntöttek, hogy az egykori Szakáts-kert területének rendezésére a 2000. évi költségvetésben 2-500 e Ft közötti összeget kívánnak fordítani, melyet a TESZ költségvetésébõl fedez.

A jövõ évi pénzügyi kilátásokat követõen az idei esztendõ 3/4 éves gazdálkodásának helyzetérõl számolt be Szabó Zoltán a PEB elnöke, aki elmondta többek között, hogy 75 százalékos mértékben valósultak meg a tervezett bevételek és kiadások.

A testület 16 igen szavazattal elfogadta az 1999. évi harmadik negyedévi gazdálkodásról szóló beszámolót.

Szinay József jegyzõ terjesztette elõ a 3. napirendi pontot, a közterület-felügyeletrõl szóló rendeletet, melyet a. testület 14 igen, 2 tartózkodás mellett elfogadott. A rendelet közérdeklõdésre számot tartó részeit következõ számunkban tesszük közzé.

A vagyongazdálkodási rendelet mellékletének megtárgyalása ezúttal nem vezetett eredményre. Mivel egyes önkormányzati tulajdonban lévõ ingatlanok forgalomképessége illetve forgalomképtelen volta vita tárgyát képezte. A témát, a melléklet kijavítása után, egy késõbbi idõpontban tûzik újra napirendre.

Az ötödik napirendi pontban köztisztviselõi álláshelyek bõvítésérõl döntött a testület. A képviselõk. 17 igen szavazattal úgy határoztak, hogy a – 2000. január 1-tõl felállításra kerülõ – gyámhivatal mûködéséhez 2 fõ részére, a közterület felügyelet feladatainak ellátásához pedig 3 fõ részére köztisztviselõi álláshelyet létesít, az álláshelyek betöltéséhez szükséges illetménynek a 2000. évi költségvetés tervezésekor történõ figyelembevételével.

Az önkormányzat 1999. évre 1 millió Ft támogatást irányzott elõ az egyházak részére. Ebbõl eddig mindössze 300 ezer forintot biztosított. November 23-ai ülésén egyhangúan úgy határoztak a képviselõk, hogy a Köztársaság úti telkek értékesítésébõl származó bevételbõl 1999. december 31-ig 700 ezer forintot biztosít a helyi történelmi egyházak számára.

Teljes egyetértés mutatkozott a Várdombon létrehozandó Millenniumi Emlékpark tekintetében is. (A tervek szerint az emlékmû mellett játszótér – téli szánkódomb – és pihenõpark is helyet kapna.) Az emlékpark kialakításához szükséges fedezet biztosítása érdekében a képviselõ-testület pályázatot nyújt be a Magyar Millennium Kormánybiztos Hivatalhoz.

A játszótér után vízi vidámpark terve került terítékre. A téma elõterjesztõje, Szegedi Sándor elmondta, hogy több társasággal folytatott tárgyalásokat, akik a strand és az erdõ közötti – mintegy 5 hektárnyi – területen olasz és spanyol fürdõhelyek mintájára vízi vidámparkot kívánnak létesíteni. Ezúttal egy olasz cég képviselõje volt jelen a testületi ülésen, aki elmondta, hogy a befektetõ egy milliárd Ft összegû beruházással látványparkot szeretne létrehozni Gödön. Felmerült a strand téli üzemeltetésének a gondolata is, azonban a teljes téliesítés 10-11 év alatt térülne csak meg. A terveket is benyújtó cég képviselõje, Halász Ferenc elmondása szerint a vízi vidámpark üzemeltetését a strand bérleti-konstrukciójában képzeli el, 30 fõ foglalkoztatása mellett. Szabó Zoltán óvott attól, hogy a végre újra önkormányzati üzemeltetésbe került strandot ismét bérbe adja a testület. Salamon Tamás kevésnek tartotta a felajánlott bérleti díjat és nem támogatta a tervekben szereplõ diszkó létrehozását. Mikesy György elõzetes látványterv bemutatását kérte a kedvezõ városkép miatt. Bátorfi József a víz ellátás megoldása felõl érdeklõdött. Végezetül, a testület 16 igen 1 tartózkodás mellett határozatban hatalmazta fel a polgármestert, a G.L.M. UNIÓ Bt-vel vízi vidámpark létesítésére történõ további tárgyalások folytatására.

Lenkei György képviselõ Göd-Újtelep Munkácsy út, és a Bócsáról Gödre vezetõ útszakasz megoldatlan vízelvezetése miatt interpellált. Mint hangsúlyozta, az említett útszakaszok a PEMÁK kezelésében vannak, és ez az intézmény többszöri megkeresésre sem tisztítja árkokat és az útpadka fûnyírásáról sem gondoskodik. Lenkei György felkérte a Polgármesteri Hivatal jogászát, keressen megoldást, hogy a PEMÁK az említett útszakaszok melletti árkok, útpadkák karbantartásáról, tisztántartásáról, fûnyírásáról, csapadékvíz elvezetésérõl gondoskodjon. Válaszában Szegedi Sándor elmondta, hogy nincs olyan jogszabályi lehetõség az önkormányzat kezében, amellyel kötelezhetné a munkák elvégzésére az említett intézményt. Megoldásként többszöri felszólító levelek eredménytelensége esetén legfeljebb a közlekedésfelügyelethez fordulnak.

Az Egyebekben többek között ingatlanokkal foglalkozott a testület. Az Autópihenõ üzletsorban lévõ egyik ingatlan értékesítésérõl határoztak a képviselõk, majd az eladásra kerülõ Otthon utcai Tüzépet, közterületbõl egyéb közterületnek nem minõsülõ, beépített lakóterületté minõsítették át.

„Megkezdõdött a visszaszámlálás” – két hetünk van 2000. január 1-ig, és nem közömbös, milyen dátumot írnak majd a jövõ év elején a Polgármesteri Hivatal számítógépei. A Belügyminisztérium rendeletben fogalmazta meg az önkormányzatok 2000. évváltással kapcsolatos feladatait. A géppark felmérése a Hivatalban is megtörtént. Dégi Attila informatikai referens leszögezte, hogy minimum 15 gépnél kell a felmérések szerint alaplapot, processzort és memóriát cserélni.

A testület 16 igen 1 nem szavazattal, a 2000. év informatikai átállással összefüggõ feladatainak megoldására, mintegy 1 millió forintot biztosít a telekértékesítésekbõl származó keret terhére.

Lenkei György a Népjóléti Bizottság elnöke bejelentette, hogy karácsony közeledtével idén is készítenek csomagot az idõsek számára. Ennek kapcsán kérte a képviselõket, hogy körzetenként tíz nevet adjanak le, súlyozva a rászorultságot. Dr. Faragó László javasolta, hogy mivel az egyházak is osztanak csomagot, egyeztessenek az adományokat nyújtó szervezetek. Lenkei Györgytõl megtudtuk, hogy a Területi Gondozási Központ pályázaton 300 ezer forintot nyert a hajléktalan szállón lakók étkezésének megoldására.

Ilyés Gizella tájékoztatta a képviselõket a Családsegítõ Szolgálat új, az Ady Endre utcai régi gyógyszertárban történõ elhelyezésérõl.

Ezt követõen a képviselõ-testület 16 igen, 1 tartózkodás mellett az Ügyrendi- Jogi és Közbiztonsági Bizottság új tagjának Csernus Károlyt választotta meg, Szabó Zoltán, a Pénzügyi és Ellenõrzõ Bizottság elnöke az alsógödi Duna-part rendbetételére vonatkozó tervet ismertette és kérte a képviselõk segítségét az építõanyag beszerzéséhez és a társadalmi munka megszervezéséhez.

Végül, (de reméljük nem utolsósorban) az örökzöld téma, az utcanév-táblák kerültek szóba Mikesy György és Fülöp József is elmondták. – amit minden Gödön lakó nap mint nap észlel –, hogy vannak olyan utcák és terek, amelyek egyáltalán nincsenek ellátva táblával (és akkor még nem beszéltünk a házszámtáblák hiányáról). Szegedi Sándor tudatta a képviselõkkel, hogy az utcanév-táblákat már megrendelték egy helyi vállalkozónál és tudomása szerint január-február hónapban kihelyezésre kerülnek.

r.k.

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Gödi Polgármesteri Hivatal
1999. december 17-én (pénteken) 8-12-ig, 13-16 óráig tart ügyfélfogadást.
1999. december 23-án , 24-én és december 31-én a Hivatal zárva tart.

Göd Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal

ÉRTESÍTÉS TÜDÕSZÛRÉSRÕL

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a Tüdõgondozó Intézet 2000. január 3–20. között a
Felsõgöd területén élõk részére tüdõszûrõ vizsgálatot tart az Ady Klubban.
A szûrések idõpontja: kedd, csütörtök, péntek 8–14 óráig; hétfõ, szerda 12–18 óráig.

Az Alsógöd területén élõk részére 2000. január 24. – február 10. között lesz a tüdõszûrõ vizsgálat a József Attila Mûvelõdési Házban.
A szûrések idõpontja: kedd, csütörtök, péntek 8–14 óráig; hétfõ, szerda 12–18 óráig.

Mi kerül az ünnepi asztalra?

TÁRKONYOS PULYKARAGULEVES

Tárkonyos pulykaragulevesHozzávalók: 40dkg pulykamellfilé, 1 kis vöröshagyma, 1 dl olaj, só, törött fekete bors, egy kevés apróra vágott petrezselyem és tárkony levél, 1 l csontlé (leveskockából is lehet), 20 dkg vegyes zöldség, 1 cikk zeller, 10 dkg gomba, 6 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 evõkanál tárkonyecet, néhánycsepp citromlé

A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockára vágjuk, és a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd a csontlével felengedjük. A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sûrítjük, tejszínnel dúsítjuk, ha kell, utánaízesítjük. A tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, jó forrón tálaljuk.

RECEPT

(ami életprogramnak sem rossz) minden reggel elkészíthetõ

2 dl türelem, 1 csésze jóság, 4 kanál jóakarat, 1 csipetnyi reménység, 1 adag hit, tégy hozzá 2 maroknyi toleranciát, 1 csésze okosságot, 5 nagy adag empátiát és ugyanannyi jókedvet, hintsd meg sok jóindulattal, hagyd összeérni, és: lesz egy jó napod (s ha sokáig gyakorlod, lesz egy jó életed)

ASZALT SZILVÁVAL TÖLTÖTT LIBAMELL

Hozzávalók:2 egész pecsenyelibamell, só, bors, 30 dkg darált sertéshús, 1 zsemle, 20 dkg aszalt szilva, 1 nagyobb vöröshagyma, pirospaprika, majoránna, 2 egész tojás, 15 dkg vegyes zöldség, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg zsír, 2 dl vörösbor

Aszalt szolvával töltött libamellA libamelleket kicsontozzuk, vékony késsel felszúrjuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. Ezután elkészítjük a tölteléket: a darált húshoz hozzáadjuk az áztatott zsemlét, a kimagozott és összevágott aszalt szilvát, az apróra vágott hagymát, a fûszereket, a 2 tojást. Jól összekeverjük, ha kell utánaízesítjük, a libamellekbe töltjük, és a nyílásokat hústûvel megtûzzük. A zöldségeket és a fokhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, egy zsírral kikent tepsiben elterítjük, ráhelyezzük a libamelleket, majd vörösborral locsolgatva elõször pároljuk, végül készre sütjük. körítésként hagymás törtburgonyát és almás párolt káposztát kínálunk hozzá.

AJÁNDÉKCSOMAGOLÁS

A karácsonyi ajándékozás nem új keletû. Már a rómaiaknál is szokás volt a téli napforduló alkalmából ajándékot adni. a középkorban a földesurak megajándékozták szolgáikat, hûbéreseiket. Szent Miklós püspök a legenda szerint három szegény leány ablakába egy-egy zsákocska aranyat tett, amelybõl azok jól mentek férjhez. A XVI. század óta december hatodikán a gyerekek ajándékot kapnak, karácsonykor pedig a kis Jézus hozza , ahogy születésekor õ is kapott aranyat, tömjént, mirhát a három királytól.

Ajándékot vásárolni igazi élvezet, de csak akkor, ha idõben hozzákezdünk. Mindenkinek egyéniségéhez illõ ajándékot válasszunk. Sokszor egy drága ajándéknak kevésbé örülünk , mint egy olyannak , amit saját kezûleg készítenek nekünk. Ha túl vagyunk a vásárláson, fordítsunk figyelmet arra, hogy milyen köntösbe öltöztessük, mielõtt a fa alá kerül.

Zord telek

Mint Kr. u. 557-ben, amikor a hunok száraz lábbal keltek át a befagyott Aldunán s dúlták fel Trákiát.1042-ben hazánkra olyan zord tél köszöntött, hogy a jószág az istállókba fagyott s utána éhínség támadt országszerte.1126: "Oly hideg a tél, hogy a madarak fagyottan lehullanak." - írta volt a krónikás. 1242-ben Batu kán szintén a befagyott Dunán kel át tatáraival. 1529-ben Tél tábornok mentette meg Bécset a török foglalástól. A végtelenségig folytathatnánk a sort...

Ha zord télhez nagy havazás is társul, akkor a természetjáró ebben a természet nagyajándékát véli. A vastag hóréteg kitûnõ paplan is vetéseink számára. Az állatok is jól kihasználják a hó rossz hõvezetõ tulajdonságát. Vadászemberek a megmondhatói, hogy még a fogoly is hóba ássa magát, így húzza ki a fagyos éjszakát.

CHARLES DICKENS: Ó BÁR EGÉSZ ÉVEN ÁT TARTANA A KARÁCSONY!

Ó karácsony ideje! Igazi mizantrópnak kell lennie annak, akinek nem jut eszébe valami kedélyes emlék karácsony alkalmával. Vannak, akik úgy vélekednek: a karácsony már nem az, ami hajdanán volt, hogy minden újabb karácsony elhomályosít vagy megsemmisít egy-egy dédelgetett álmot, egy boldog célt? hogy a jelen arra jó, hogy emlékeztesse az embereket ínséges helyzetükre, csekély jövedelmükre. S arra, hogy a valaha bõséggel megvendégelt barátok mily hidegen néznek vissza rájuk, akik szükségben élnek. Ne figyeljetek oda e komor emlékezésekre. Kevés hosszú életû ember van, aki ne tudna ilyen képeket elõhívni az év bármely napján. Így ne várj az év háromszázhatvanöt napja közül a legvígabbra siralmas emlékeid elmeséléséhez, hanem húzd oda széked a tûzközelbe, töltsd meg poharad és küldj körbe egy dalt - és ha szobád kisebb is, mint tíz évvel annak elõtte, és ha poharadban áporodott puncs vár szikrázó bor helyett, vágj derûs képet, egy hajtásra idd ki és tölts megint és dudorászd a régi nótát, melyet egykor daloltál, és köszönd meg Istennek, hogy nem ennél is rosszabb sorod...

Ki lehet érzéketlen a jóindulat eme áradása és a szeretõ ragaszkodás magnyilvánulása iránt, melyben bõvelkedik ez az évszázad. Ó a karácsonyi családi ünnep! Van-e ennél örömtelibb? Karácsony, maga a szó is varázslat! Elfelejtjük a kicsinyes féltékenységeket és a viszályokat, a társadalmi élet is háttérbe szorul, és a szívek, melyek régen elhidegültek - atya és fia, fivér és nõvér, akik addig elfordultak egymástól, vagy hidegen köszöntötték egymást hónapokon át, most viszonozzák az ölelést, múltbéli ellentéteiket a jelen boldogságába temetik. Szeretõ szívek, kik mindig egymásra vágyakoztak, akiket a hamis büszkeség és méltóság tartott távol egymástól, most újra egymásra lelnek, s minden csupa kedvesség, Jóakarat! Ó bárcsak egész évben tartana a karácsony (bár így volna) , s bárcsak az elõítéletek s szenvedélyek, melyek jobbik énünket eltorzítják, sosem élednének fel az emberekben, akiknek mindezektõl éppen hogy mentesnek kellene lenniök!

Fordította: Erdõdi Gábor

KOSZTOLÁNYI DEZSÕ:KARÁCSONY

Ezüst esõbe száll le a karácsony,

a kályha zúg, a hóesés sürû;

a lámpafény aranylik a kalácson,

a kocka pörg, gõzöl a tejsürû.

Kik messze voltak, most mind összejönnek

a percet édes szóval ütni el,

amíg a tél a megfagyott mezõket

karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyõszagú a lég és a sarokba

ezüst tükörbõl bókol a rakott fa,

a jó barát boros korsóihoz von.

És zsong az ének áhitatba zöngve...

Csak a havas pusztán, a néma csöndbe

sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.


JÓZSEF ATTILA: KARÁCSONY

Legalább húsz fok hideg van,

szelek és emberek énekelnek,

a lombok meghaltak, de született egy ember,

meleg magvetõ hitünkrõl

komolyan gondolkodnak a földek,

az uccák biztos szerelemmel

sietõ szíveket vezetnek,

csak a szomorú szeretet latolgatja,

hogy jó most, ahol nem vágtak ablakot,

fa nélkül is befûl az emberektõl;

de hová teszik majd a muskátlikat?

Fölöttünk csengõn, tisztán énekel az ég

s az újszülött rügyezõ ágakkal

lángot rak a fázó homlokok mögé.

KARÁCSONY ÉJSZAKÁJÁNAK HIEDELMEI

A Luca-naptól karácsonyig tartó idõszak mágikus eljárásai (pl.: lucaág, almával jóslás, lucacédula, lucaszék, lucabúza) ekkorra teljesednek be.

Karácsony éjszakáján különös jelentõsége volt a vízzel, tûzzel, zajkeltéssel kapcsolatos hiedelmeknek és szokásoknak.

Karácsony éjjelén merítették az ún. aranyos vizet vagy más nevén életvizet.

A tûz a gonosz elûzésének eszköze, de házasságvarázslással is kapcsolatban van. Például az eladó lányoknak olyan gyertya fénye mellett kellett az éjféli misére öltözködniök, amely már egyszer világított a menyasszonynak a lakodalomban.

A zajkeltés szintén a gonosz elhárítását szolgálta, általában a pásztorok feladata volt. Éjféli mise alatt körbejárták a templomot , kürtöléssel, ostorpattogtatással igyekeztek távoltartani a gonosz szellemeket, a boszorkányokat. A karácsonyesti harangszó utat csinált a szellemeknek. Mielõtt a háziak éjféli misére mentek, fehér abroszt terítettek az asztalra, kalácsot és vizet tettek rá. Más helyen a karácsonyi morzsát hagyták meg éjszakára az angyaloknak, a hazalátogató holt lelkeknek.

KARÁCSONYI ÉLETFA, TERMÕÁG, KARÁCSONYFA

A karácsonyi életfa, termõág az évrõl évre megújuló természet õsi, mágikus jelképe. A karácsonyfa elterjedése elõtt állítása általános volt a magyar nyelvterületen. A termõágakat rozmaring-, nyárfa-, bürök-, kökényágakból készítették. Gerendára vagy a szoba sarokba függesztették. Aranyozott dióval, piros almával, pattogatott kukoricával, mézaskaláccsal díszítették. A díszítésben a papírláncok a paradicsomi kígyót, a dió, az alma a jó és gonosz tudás fáját, a gyertyák Jézus világosságát jelképezték.

A karácsonyi életfa a termékenységet, az örök életet, a fejlõdést, a növekedést jelképezte, másrészt a középkori, egyházi eredetû szokást idézte. Ádám-Éva napján elõadták a teremtés történetét amelyben szerepelt a paradicsomi életfa, a tudás fája, melyre - az almán kívül- rákerült a kígyót jelképezõ lánc is. Az almafát télen örökzölddel, fenyõfával helyettesítették. A karácsonyfa és a karácsonyi termõág állításának szokása sokáig egymás mellett élt, és díszei is sokáig azonosak voltak.

A fenyõ szó, a fény szóból ered. Gyantás fája miatt erõs fénnyel, tartósan ég. Tûlevele az élet reménységét jelképezi. Ágai keresztformájuak, tûlevelei a töviskorona tüskéire emlékeztetnek.

Vajon honnan származik a fenyõfaállítás szokása?

A téli napforduló napja más népeknél, például az északiaknál is ünnep volt. Õk az õsi hagyományok alapján ekkor tartották a fenyõünnepet.

A germánok a téli napfordulók éjszakáján nagy máglyákat raktak, hogy elûzzék a leghosszabb éjszaka sötétségét. Valószínû, hogy ennek a lángnak a folytatása a karácsonyfára elhelyezett gyertyák meggyújtása. Még az is lehetséges, hogy az ünnepi fenyõre akasztott csillagocskák a " Betlehemi Csillagot", a gömbölyû üvegdíszek pedig az együttálló Jupitert és Szaturnuszt szimbolizálják.

dr. Horváth András

JUHÁSZ GYULA: BETLEHEMES ÉNEK

Ó, emberek, gondoljatok ma rá,

Ki betlehemben született az este

A jászol almán, kis hajléktalan,

Szelíd barmok közt, kedves bimbó.

Ó, emberek, gondoljatok ma rá:

Hogy anyja az Úr szolgáló leánya

És apja ács volt, dolgozó szegény,

S az istállóban várt födél reájuk.

Ó, emberek, gondoljatok már rá,

A betlehemi kisded jászolára,

Amely fölött nagyobb fény tündökölt,

Mint minden várak s kastélyok fölött.

Ó, emberek, gondoljatok ma rá,

Ki rómaihoz, barbárhoz, zsidóhoz,

A kerek földön mindegyik gyermekéhez

Egy üzenettel jött: Szeressetek!

Ó emberek, gondoljatok ma rá!

"Amikor pedig megszületik vala Jézus a judeai Betlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletrõl bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván: Hol van a zsidók királya, aki megszületet? Mert láttuk az õ csillagát napkeleten, és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki." Máté evangéliuma

Jézus gyermekkora bélyegen

Ezt látni kell!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Jézus gyermekkoraNagy zavarban voltam, amikor Antal György Bálint megkeresett és fölkért, hogy nyissam meg Maglai Ferenc bélyegkiállítását, amelyen Jézus Krisztus gyermekkorát mutatja be bélyegeken és levelezõlapokon. Nem sok közöm van a bélyegekhez, hacsak az nem, hogy 1960-tól, közel 40 éve minden megjelenõ magyar bélyegsorból és blokkból egyet-egyet megveszek gyermekeim részére. Nemcsak, hogy nem vagyok bélyeggyûjtõ, de bélyegkiállításon sem vettem részt eddig. Ha megkérdezi mégis valaki miért vállaltam el a kiállítás megnyitását, azt kell feleljem: két okom is volt. Maglai Ferenc Gödre kerülésem, 1982 óta jó barátom. A másik ok – keresztény ember lévén – érdekelt a bélyegkiállítás témája.

Maglai Ferenc egyidõs velem, nemcsak egy évben, de ugyanabban a hónapban születtünk. Barátom 1928 március 23-án, a Tolna megyei Nagykonyiban jött világra, édesapja kádármester volt, édesanyja a háztartásban dolgozott. 5 testvére volt. Elemi iskoláit Nagykonyiban, Magyarkeszin, Balatonfüzfõn végezte, majd a középiskolát Székesfehérvárott. Pápán szerzett tanítói oklevelet. 1954-ben nõsült. Felesége Földi Gizella tanítónõ. Házasságukból 7 gyerek született. Közülük négy fiú gyermek él. Tanítói pályafutásának állomásai: Törökkoppány, Gamás-Vidga puszta, Somogyvár, Erdõtarcsa-Bér után került Gödre. Itt ment nyugdíjba, de nem nyugalomba, mert jelenleg is az alsógödi római katolikus egyházközség kántora. 16 éve foglalkozik bélyeggyûjtéssel. Körvezetõ. Nehéz idõkben fogott hozzá témája gyûjtéséhez. Visszamenõleg 1950 óta minden magyar bélyeget megvásárolt. Még 1982-83-ban is szemet szúrt az, ha valaki vallásos tárgyú képeket, levelezõlapokat kezdett gyûjteni.

Kiállított anyaga 12 fejezetre osztható. Az elsõ fejezetben az Ószövetségi jövendölések láthatók a bélyegeken és a levelezõlapokon. A második fejezet: Izrael és a megígért Megváltó. Harmadik fejezet az Angyali üdvözlettel kapcsolatos. Majd a sorban Mária látogatása Erzsébetnél, a Népszámlálás, Gyermek születik Betlehemben. Csodálatos a pásztorok imádása. Ezt követi a Napkeleti bölcsek látogatása. Jézus bemutatása a templomban, menekülés Egyiptomba. Növekedik Jézus bölcsességben, a názáreti évek és végül a 12 éves Jézus a templomban. A bélyegek és levelezõlapok csak részben magyar kiadások, zömében külföldiek, Új-Zélandtól Mongóliáig. Óriási energia kellett hozzá, hogy ezt a nagy anyagot összegyûjtste, rendszerezzte Maglai Ferenc. Munkájában az Úr Jézus iránti határtalan szeretet vezérelte és ez a mélységes szeretet adott neki erõt évekkel ezelõtt, akkor is, amikor hónapokig súlyos betegen sem adta fel a rendszerezést és a gyûjtést.

Gödön nem gyakoriak a bélyegkiállítások, s nem tudok róla, hogy lett volna ilyen tárgyú kiállítás valaha. Külön öröm számunkra, hogy erre a kiállításra az adventi ünnepkörben került sor. Reméljük, hogy a kiállítás felkelti nemcsak a bélyeggyûjtõk, nemcsak a vallásos emberek, hanem azok figyelmét is, akik a vallásos téma iránt eddig kevésbé érdeklõdtek.

Köszönjük Maglai Ferenc barátomnak a gondolatot, hogy látni engedi féltett kincseit, de köszönjük drága feleségének is a sok türelmet, amivel elviselte párja idõigényes szórakozását. Mindkettõjüknek jó egészséget és hosszú boldog, nyugalmas életet kívánok. E szavakkal nyitom meg a kiállítást. Kérem tekintsék meg és vigyék hírül barátaiknak, ismerõseiknek, hogy érdemes megnézni ezt a kiállítást a József Attila Mûvelõdési Házban december 22-ig, az új esztendõben pedig január 3-tól 13-ig, hétköznap 10-18 óráig szombaton 9-13 óráig. A fenti gondolatokat dr. Faragó László mondta el december 9-én Maglai Ferenc rendkívül tartalmas és mély mondanivalót hordozó bélyegkiállításának megnyitóján.

OLVASÓSAROK

Karácsonyi történetek – Christmas stories
(angolszász kisregények két nyelven)

Karácsonyi történetekLondonban, karácsonykor sült pulyka illata száll a levegõben, sokan sherryt iszogatnak, karácsonyi dalok hangja szól a szeretetrõl. Ám van egy másik London is, a szegények, a nincstelenek, a számkivetettek Londonja. Charles Dickens mindkét világ kiváló ismerõje, de talán leginkább egy harmadiké, amelyben a kísértetek oly természetességgel látogatják a halandókat, mintha õk ugyanolyan élõ emberek lennének, mintha csak golfozni tartanának a klubjukba.

A Karácsonyi történetek kétnyelvû kiadvány, melynek külön érdekessége az angol nyelv régi íze, a rég elfelejtett szavak hangulata. Ínyencek lapozgatják az effélét; õk azok az olvasók, akik örömmel fedeznek fel egy-egy megkopott, letûnt kifejezést a dickensi homályból. És persze unikum azoknak, akik csak nyelvel akarnak tanulni és gyakorolni, hiszen a régmúlt ellenére is élõ e nyelv, akár egy hosszan érlelt aszú zamata.

Múltidézõ

    Felsõgöd és Környéke I. évfolyam 4. Szám. Felsõgöd, 1909. december 1

A szerkesztõségi vezércikk – aláírás nélkül – nagyon keményen támadja a vasutat „a MÁV mizériái” címmel. Mindenek elõtt kijelenti, hogy minden szervezetnek a jelentõségét és életképességét annak általános jellege állapítja meg. Így az állam közigazgatását is. Itt minden csavarnak, minden keréknek pontosan kell mûködnie. Kifejti, hogy az amerikai vasútfejlesztések eredményeképpen még Finnország is és Ausztria is amerikai gabonát fog fogyasztani. Aláhúzza, hogy a kifogástalan vasúti személyszállítás szintén fontos gazdasági érdeke minden államnak.

Keserûen állapítja meg a cikk, hogy mindez nem érdekli a fõvárosunkat, amely éppen most választotta polgármesterré Szterényit (így). Vajon – teszi fel a cikkíró a kérdést, Bécsbe utazván kényelmesen hátradõlve a szalonkocsi bársony fotelében a vasút fõnöke kinézett-e az ablakon és látta-e mi a helyzet. „Mindazok, akiket Felsõgödrõl a fõvárosba hív hivatalos elfoglaltságunk, tudják azt, hogy gyakorta mennyi bajjal és bosszúsággal jár a ki-be utazás.”

„A vonatjáratok ritkák és pontatlanok, a kocsik túlzsúfoltak, a megállónál még csak nem is füttyent a mozdony.” A „Hírekben” az után kiderül, hogy arról van szó: álljon meg Felsõgödön a 124. és 132. számú vonat is a többi mellett. Ma – úgy tudom – még nemzetközi vonat is megáll Felsõgödön és egy 30 év elõtti baleset óta, minden mozdony sípol – akár tetszik, akár nem.

A „Hírek” továbbra is sürgeti a tagsági díjat és az éjjeli õr díjat is befizeti Eisler Emilnél. A lap megköszöni az adományokat az elemi iskola részére. Dr. Szécsi Kálmán 1 db fekete iskolatáblát, állvánnyal, Hoffmann úr több darab kitömött állatot, Euterer Rudolf úr fizikai szereket, Wiesel Adolf úr 1 db Lange féle földrajzi atlaszt adott át.

Ugyancsak okulásra és adakozásra szólít fel a lap a tûzifecskendõ beszerzésére. Nagy tüzek pusztítottak a Gajári birtokon és Tahitótfaluban. Végül szomorú hírt közöl a lap, hatvan évvel férje mártírhalála után elhunyt Damjanich János özvegye, kilencven évesen „E nagykor kétharmadát nemes özvegységben töltötte el.”

Az irodalom rovatban Petronius verse:

Vagyunk néhányan!
Vagyunk néhányan: szomorú várók,
Halovány, nótás fiatalok,
Nem teszünk semmit, csak szeretnénk,
Valami szépet, nemeset, nagyot.
Vagyunk néhányan; röpdös a lelkünk,
Kergetjük az álmot, de hasztalan:
Levél megrezdül … lehull egy csillag…
Kipirkad a hajnal, és vége van.

Még annyit, hogy 1909. december 19-én du. 4 órakor az egyesület által fenntartott elemi iskola helyiségében karácsonyfa ünnepélyt rendeznek, amelyre az egyesület tisztelt tagjait és az érdeklõdõket szeretettel várják.

Bátorfi József

Ünnepeljünk együtt

Karácsonyi üdvözlõlapA keresztény világ Jézus Krisztus születésének kétezredik, a magyarság keresztény államiságának, Szent István megkoronázásának ezredik évfordulóját ünnepli a jövõ esztendõben. Talán nem fölösleges ezt a tényszerû megállapítást idõnként közzétenni, mert a média nagy része hangos hírveréssel az ezredforduló eseményét hirdeti, (nyilvánvalóan egy évvel korábban) és így sokan nem is tudják, hogy voltaképpen milyen ünnepre készülünk, mit ünnepelünk? A keresztény államiság millenniumának megünneplése lehetõséget ad a meggyengített nemzeti identitástudat erõsítésére, ugyanakkor szembesít is minket azzal, hogy mennyire becsüljük meg, mit jelent, és egyáltalán jelent e valamit számunkra értékes örökségünk.

Most azonban nem ennek az örökségnek a történelmi jelentõségérõl akarok írni, hanem arról, hogy az Alsógödi Római Katolikus Egyházközség a maga szerény lehetõségeit kihasználva miként kíván az ünnep jelentõségéhez méltó eseményeket rendezni hívei és a város polgárai számára.

Sikerült létrehozni egy hangversenysorozatot, amelynek keretében havonta egy koncertre kerül sor az alsógödi Szent István templomban. Értékes vállalkozásról van szó. Ezt az is mutatja, hogy pályázatunkkal elnyertük a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatását. Az egyes koncertek mûsora és pontos idõpontja még nincs rögzítve, ez mindig a fellépõ mûvészek lehetõségei és elfoglaltsága szerint alakul. Örömmel mondhatjuk, a felkérésre kiváló muzsikusok vállalták a fellépést. Eddig két hangversenyt hallhattunk, és mindkét alkalommal szép zenei élményben volt része azon keveseknek, akik részt vettek az elõadásokon. Sajnos az esemény és az elõadók mûvészi rangjához mérve méltatlanul kevesen voltunk a templomban ezen a két estén. A nagyfokú érdektelenségnek remélhetõleg nem az igényes zene iránti közöny az oka, és nem is az, hogy a hangversenyek helyszíne a templom, hiszen kizárt dolog, hogy városunkban csupán 30-40 ember lenne kíváncsi élõ muzsikára.

A helyszín sem tarthat távol senkit, mert nem egyházi szertartásra szól a meghívás. A nagy koncertirodák szívesen rendeznek templomban hangversenyeket, és úgy tûnik, hogy az építészeti alkotásként is értékes alsógödi Szent István templom az elsõdleges funkciójának betöltése mellett otthona lehetne egy szerény városi koncertéletnek is. (Természetesen a hely jellegének megfelelõ stílusú zenemûvek elõadásáról lehetne szó.)

Az eddig tapasztalt kínos érdektelenség oka bizonyára az, hogy ez a rangos eseménysorozat nem kapta meg a szükséges hírverést. Úgy látszik a templomi hirdetések és néhány plakát elhelyezése az utcán ma már egy kisvárosban sem elegendõ a hatékony tájékoztatáshoz. Ennek hiányát szeretné pótolni ez a kicsit megkésett invitálás.

A sorozat elkövetkezendõ estjeirõl a jövõben nagyobb számban kifüggesztett plakátokról és a Gödi Körkép-bõl lehet értesülni. A koncerteken nincs belépõdíj, de a templom új orgonájára illetve annak bõvítésére adományokat elfogad az egyházközség. (A közönséget persze nem ezért hívjuk.)

Meg kellene becsülni ezeket a hangversenyeket, mert a város kulturális életében egyébként nem sok zenei eseményt jegyezhetünk. (Ezeket is szinte kizárólag valamelyik gödi egyházközség vagy gyülekezet rendezi.)

Ez a millenniumi sorozat akkor éri el célját, ha a koncertek a város társadalmi és kulturális életének olyan ünnepeivé válnának, amelyeket az elõadások zenei értéke mellett a közönség érdeklõdése avat emlékezetes eseménnyé. Tegyünk róla, hogy így legyen!

Bednárik László

HANGVERSENYEK

Az alsógödi római katolikus egyházközség millenniumi hangversenysorozatának 3. elõadása 1999. december 18-án, 19 órakor lesz az alsógödi katolikus templomban.

Ezen a karácsonyi hangversenyen fellép a Psalmus ökumenikus énekkar Borbély Magdolna, a Pro Musica énekkar Mácsainé Rátki Ilona és a felsõgödi Jézus Szíve templom kórusa Váraljai Réka vezényletével.

A mûsorban többek között Händel, Brahms, Bárdos, Draskóczi, Praetorius. Roselli, Pellegrini-Lisznyai, Gárdonyi, Harmat, Cervera mûvei csendülnek fel. Orgonán közremûködik: Sz. Nagy Gábor református lelkész. A templomban padlófûtés van. Hangversenysorozatunkat a 2000-ik, jubileumi évben folytatjuk. Minden kedves résztvevõnek és szereplõnek Istentõl megáldott karácsonyi ünnepeket és békés, boldog új esztendõt kívánunk.

Alsógödi Római Katolikus Egyházközség

Büszkék lehetünk rájuk

A Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tanulói a szeptember elejétõl megrendezésre került versenyeken az alábbi eredményeket érték el:

Körzeti asztalitenisz verseny eredményei: 1. Barabás Ildikó 7. a, 2. Komarik Éva 7. a, 3. Halmai Krisztián 6. d és Horváth Csaba 8. c.

Körzeti népdaléneklési versenyen Pardi Klára, Vajó Enikõ, Barabás Ildikó 2. helyezést ért el. Gyetván Lívia furulya hangszerével bejutott a megyei versenyre.

November 20-án rendezték meg Gödöllõn az elsõ angol-német kulturális seregszemlét. A német csoport harmadik helyezést ért el. Tagjai: Klacsán Georgina, Oltvai Petra, Hrubos Adrienn, Bagócsi Barbara, Drozgyik Norbert, Seltenreich Barbara, Glázovics Anikó, Szajbert Dóra, Medve Bálint, Posztós Attila, Varga Ádám.

Az angol csoport második helyezést ért el. Tagjai: Pardi Klára, Gergely Péter, Bajzák Anna, Schuller Krisztián, Oláh Fruzsina, Kiss János, Rózsa Rita, Tímár Györgyi, Vágvölgyi Balázs, Irimi Zsuzsanna, Németh Tibor, Merényi Tamás, Bencsics Judit, Bõle Márta, Vörös Csilla, Bokor Ádám, Gonda Zsanett, Fuchs Dániel, Halász Viktória, Paulik Réka, Kárász Diána. Kalácska Nóra 8. c osztályos tanuló harmadik helyezést ért el.

A Varga Tamás matematika verseny iskolai fordulójában Pásztor Tímea 7. b osztályos tanuló érte el a legjobb eredményt.

A kiselõadók versenyének eredményei társadalom-tudomány kategóriában: 1. Kovács Hajnalka 6. c, 2. Bõle Márta 7. c, 3. Tímár Györgyi 7. b.

Természet-tudomány kategóriában: 1. Varga Dávid 6. c, 2. Halász Gergely 6. a, 3. Cseh Edina 7. c. Dicséretet kapott: Soós Ildikó 5. a és Bartucz Anna 5. a.

A kiselõadók körzeti versenyén Halász Gergely 6. a osztályos tanuló elsõ helyezést ért el.

Kézilabda csapatunk a budapesti serdülõ bajnokságban második helyen végzett.

Diákönkormányzat

150 éve történt decemberben

Elérkeztünk a sorozat utolsó, befejezõ részéhez. A Gödi Körkép idestova két éve indította el visszaemlékezéseit azzal a céllal, hogy láttassa, nem csak 1848.március 15-e és 1849.október 6-a jelenti a forradalmat és a szabadságharcot, továbbá, hogy bemutassa micsoda férfiak, jellemek, erõk készítették elõ, indították el, vitték végig a hétköznapok gondjai közepette a forradalmat és az egy évig tartó fegyveres önvédelmet, a szabadságharcot.

Most arról szólunk, mi történt Arad után. Nincs elegendõ tinta és papír ahhoz, hogy leírjuk a magyar nemzet szenvedéseit, a folytatódó kivégzéseket, az évtizedes börtönbüntetéseket és a tömeges vagyonelkobzásokat, a megaláztatást. Leírhatatlan az ingyenes robot alól ugyan felszabadult, de föld nélkül, azaz megélhetés nélkül maradt jobbágytömegek nyomorúsága, vergõdése.

Mit is írt 1848. elején a magyar fõnemes, báró Rétsey Ádám Bécsbõl Erdélybe gróf Bethlen Jánosnak? „A rend helyreállítása azzal fog kezdõdni, hogy… a fellázadt Magyarországot két tûz közé szorítjuk…kényszerítve leszünk az oláhok segítségét igénybe venni…”

A szégyen pírja ég az arcon attól is, ha olvassuk, hogy 1948. decemberében Pest város tanácsa díszpolgárrá választotta a fõhóhért Haynaut, Jellasicsot – akinek még egy éve csak úgy porzott a föld a lába alatt, amikor – igaz, osztrák utasításra Magyarország ellen indult és a pákozdi csata után Bécsig szaladt, - valamint az orosz cári sereg fõparancsnokát, Paszkievics herceget. Ugyancsak decemberben tájékoztatta levélben a törökországi számûzetésben élõ Kossuthot Teleki László Párizsból: „A magyar ügynek kedvezõ politikai változás sehol nyugat Európában nem várható.” És ez így lesz majd 1920-ban, 1945-ben és 1956-ban is.

1849. decemberétõl már újra osztrák egyenruhában pusztulnak az Ausztriai Ház vesztes csatáiban az erõszakkal besorozott egészséges magyar honvédek.

Akik megsebesültek, megrokkantak a szabadságharcban, a hõs vörössipkások most, - ahogy Arany János írta a Családi kör-ben, mint „béna hadfiak” faluról-falura járva koldulásból élnek.

Sokan voltak olyanok is, akik nem adták fel.

Szunnyadt a parázs a hamu alatt, de egyre kilátástalanabb lett az újrakezdés reménye.

Libényi János szabósegéd késsel támadt Ferenc JózsefreLibényi János szabósegéd 1853-ban mindenért és mindenkiért egymaga akart bosszút állni. Késsel támadt az utcán sétáló Ferenc Józsefre Bécsben. A kemény zubbonygallér megvédte a császárt. Libényit kivégezték. A rendõrség tovább nyomozott, megállapították, hogy a fiú a negyvenes évek elején Vácott az öreg Novák szabómesternél is dolgozott egy ideig. Az idõs ember belehalt a kínzásokba a pesti Újépület börtönében.

A mindvégig hû honvédek és honvédtisztek komolyan gondolták Petõfivel együtt a világszabadság ügyét. Már igen meggyõzõ tapasztalataik voltak a társadalmi igazságtalanságokról és a nemzetek elnyomásáról.

Emlékezzünk mit írt errõl 1849. március 11-i, Budán keltezett parancsában az osztrák fõparancsnok: ”Die Rebellen vertreten offen die Umwälzung und den Communismus. Unter 100 Gefangenen findet man zum mindestens 60 Individnen verschiedener Natinalitäten. Sie prädigen Freiheit, Gleichheit, Brüderlichkeit" azaz "A lázadók nyíltan a felforgatást és a kommunizmust képviselik. Száz hadifogoly közül legkevesebb hatvan egyén különféle nemzetiségû, szabadságot, egyenlõséget, testvériséget hirdetnek" (Nemeskürty:165.oldal)

Hamarosan bukott ember lett ez a Windisch-Grätz. A magyar honvédsereg új vezérkari fõnöke Vetter Antal lett, aki március 27-én, Tiszafüreden így buzdította a honvédsereget: "Tõlünk remél most mindent az elnyomott emberiség. Gyõzelmünkkel lehullanak az Önkény jármai mindenütt, mindörökre." Ez az ember velencei születésû osztrák nemes, Anton Vetter von Doggenfeld, korábban a grazi tisztiiskola kiképzõtisztje, tanára volt.

Az igaz emberek sorából még két nevet hadd idézzek fel.

Ma már megközelíthetõ a több mint kétszázötven éve megnyitott pusztai öregtemetõben egy síremlék, egy obeliszk. Az elhunyt atyát gyászoló gyermekek nevei között olvasható Mayerffy Sándor neve, aki 1809-ben született. Egy évvel apja halála után, 16 évesen lépett be a hadseregbe, a Nádor huszárezredbe. Leszerelésekor - már fõhadnagy volt - õ is aláírta az obsitlevelet, miszerint soha nem fog fegyvert a Habsburgok ellen. Harminckilenc évesen azonban jelentkezett a honvédségnél. Századosi rangban vezette a 72.zászlóaljat, amelyet õ szervezett a Délvidékre betörõ idegen csapatok ellen. Súlyosan meg is sebesült. 1849 télelején halálra ítélték, - de felesége Senkay Anna közbenjárására - valószínûleg nagyapja, nemes Mayerffy Ferenc korábbi szolgálataiért, "csak" négy évet töltött börtönben és vagyonát is elvesztette.

Õ is megérdemelne egy emlékmûvet itt Gödön.

Befejezésül egy másik tragédia.

Moritz Psotta von Bärenfels, az osztrák 5.tábori tüzérezred fõhadnagya volt eredetileg. Õ tette a legtöbbet a honvéd tüzérség kialakításáért és a tüzérek kiképzéséért. Magyarul nem tudott, morva származású volt. Miután a Görgey hadtest ezredesi rangú tüzérparancsnoka volt, Haynau pesti díszpolgár 18 évi börtönt mért rá.

Kiszabadulása után kiábrándultan és elkeseredetten látta a kiegyezést követõ "boldog békeidõket", a Ferenc Józsefet dicsõítõ politikai kurzust, de látta az öreg, rongyos, nyomorék, kolduló honvédeket is.

Kiment az éppen elkészült honvédsíremlékhez és annak tövében szíven szúrta magát, tiltakozásul és emlékeztetõül, mert úgy látta: elárulták a forradalom és szabadságharc ügyét. Ma ki tud róla? És hol hallani ma - Gödön kívül - Iván-Kovács Laciról, de ki beszél ma az üzemi munkástanácsokról, egyáltalán a munkásokról, akik 1945 után, és tíz évvel késõbb 1956 után is, két kezükkel építették fel a rommá lõtt Budapestet, az országot? Mi lesz a sorsuk? Mi vár még rájuk?

Bátorfi József

(Forrás: Nemeskürty István: Kik élted haltak, szent világszabadság)

Merre tartunk? Merre kellene mennünk?

Merre tartunk? Merre kellene mennünk?Századunk elején jelent meg Oswald Spengler könyve, amely ezt a címet viseli: A nyugat alkonya. Abból a ténybõl indul ki, hogy minden kultúra elõbb-utóbb elvirágzik, eltûnik a történelem színpadáról. Nem kivétel ebben az úgynevezett nyugati, európai kultúra sem. Ennek a kultúrának az arcán egyre inkább feltûnnek az agónia tünetei. A sötétnek látszó jövendölést igazolta az idõ, és nem tudjuk, hogy mennyi haladékot kaptunk.

Egyre gyakrabban fölvetõdik a kérdés: merre tartunk, meddig tarthat ez az egyre nehezebben elviselhetõ állapot? Ha tárgyilagosan szemléljük az európai és amerikai népek állapotát, minden okunk megvan a csüggedésre. Egyre többen fölismerik, hogy rossz a menetirányunk. Kultúránk elveszítette mélységét, ellaposodott, és nem valami mély tengerszemhez, hanem mocsárhoz hasonlít. Erkölcsi állapota kétségbeejtõ mélypontra zuhant.

Komoly elõzmények után megérkezett az ateizmus tele, és sokan elvesztették reményüket a hit tavaszi feltámadásában. Általános jelenség a kultúrát hordozó népek biológiai megrokkanása. A lakosság egyre jobban elöregszik, nõ az abortuszok száma, kihalóban az élet szeretete. Szinte ki lehet számolnunk, hogy hány év múlva következik be az a szomorú állapot, amikor csonka hazánkban is kisebbségbe kerül a magyarság. Hiába büszkélkedünk kultúránkkal, ha nem lesz senki, aki hordozza. A sokat emlegetett testvériség, egyenlõség, szabadság zászlói

ronggyá foszlottak. Az emberiség jelentõs része különféle érdekcsoportok hálójában vergõdik. A demokratikus szólamok mögött kegyetlen rabszolgatartók serénykednek. De miért soroljam tovább azokat a szomorú jelenségeket, amelyek kínjait saját bõrén érzi mindenki? Egyesek azzal indokolják ateizmusukat, hogy ha létezne Isten, nem ilyen selejtes világot teremtett volna. Felejtik azt az igazságot, amelyet Simone Weil így fogalmazott meg:

„Mióta a teremtés aktusával Isten mintegy visszahúzódott a világból, a nehézkedési erõ lett az úr és arra ösztönzi az embert, hogy Istentõl elfordulva azt keresse, ami saját hatalmát növeli. Ez a centrifugális erõ lélektani téren abban nyilvánul meg, hogy különbözõ kibúvókkal (belsõ hazugsággal, hamis ideákkal, álmokba történõ meneküléssel) igyekszünk megingott egzisztenciánkat kívülrõl megtámasztani, vagyis Istennel szemben és rajta kívül maradni...”

Igen sokan Istent ültetik a vádlottak padjára, jóllehet balga engedetlenségünkkel mi tesszük tönkre az életünket. Sokkal helyesebb lenne beismernünk, hogy nem az Isten büntet, hanem mi magunk zúdítjuk magunkra az anyagi, szellemi, erkölcsi nyomorúságot. Nem kell megbüntetni azt, aki meggyújtja a gyûlölet tüzét. Õ maga is megperzselõdik, belepusztul az égési sebekbe. Gyilkos termékeiddel megfertõzöd a Földet, a vizeket és a levegõt. Kipusztulnak az erdõk, kiszárad a véred. Engedsz a torok bûnének, tönkreteszed egészségedet. Kábítószerekkel élsz, szétesik az agyvelõd. Ne csodálkozz, ha a megsértett természet bosszút áll érte! „Nem ember, ne mondd, hogy az Isten büntet! Ezt az ókorban és középkorban mondták, amikor még gyermek volt az ember. Te inkább azt mondjad: megbüntetem saját magamat, illetve bûnös tetteim mondják ki halálos ítéletemet”.(Cario Carretto)

Ha Európa és benne hazánk, el akarja kerülni a pusztulást, komoly irányváltoztatást kell kezdeményeznie. Rá kell döbbennünk, hogy a teremtményi mivoltunkból következõen engedelmességre vagyunk kötelezve. Nem rúghatjuk fel az isteni törvényeket. Tûrhetetlen, hogy az emberi szabadság hamis értelmezésével, kizsákmányoló magatartásunkkal anyagi és szellemi nyomorúságba taszítsunk milliókat. Mi hát a teendõnk? Van-e kiút ebbõl a zûrzavarból? Egy dolgot nagyon meg kellene fontolnunk. Nevezetesen azt, hogy Jézus Krisztus eljegyezte magával az emberiséget. Ilyen kegyelmet nem lehet büntetlenül eltékozolnunk.

Ország Tibor plébános

HITÉLET

Református ünnepi istentiszteletek rendje

Felsõgödön: December 25–26-án 9,30-kor istentisztelet, úrvacsora osztás, december 31-én 19 óra, hálaadó istentisztelet

2000. január 1-én 9,30-kor istentisztelet, úrvacsora osztás, január 2-án 9.30-kor istentisztelet. 17 órakor zenés áhítat; orgonánál ifj. Szotyori Nagy Gábor kántor.

Alsógödön: December 25–26-án 11.30-kor istentisztelet, úrvacsora osztás, december 31-én 17,30-kor hálaadó istentisztelet.

2000. január 1-én 11 órakor istentisztelet, úrvacsora osztás, január 2-án 11 órakor istentisztelet.

A hitoktatásban résztvevõ gyermekek karácsonyi rendezvénye a hitoktató pedagógussal történõ megbeszélés szerint.

Segít a szolgálat

„A gyermekek nem pótolják a szerelmet, nem helyettesítik egy összetört élet célját, nem tárgyak, amelyek rendeltetése az életünk üres részeinek megtöltése, felelõsséget és nehéz feladatot jelentenek... A gyermekek nem a szülõk játékszerei, sem pedig a kielégületlen ambíciók pótolói.” (Simon de Beauvoir)

Egyesek a nõi egyenjogúság szorgalmazásával, a nõk munkába állásával, mások viszont a század felgyorsult élettempójával magyarázzák a családok felbomlását. Egy biztos. Valami nincs rendben a társadalom legkisebb egységeivel. Szemünk fénye a gyermek pedig, mintha nem ragyogna be oly fényesen minden családot. Számos família saját hibájából, vagy rajta kívül álló okok miatt képtelen hagyományos értelembe vett családi életet élni. Nekik próbál segíteni a Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat, melyeket az 1997. évi 31. illetve az 1993. évi 3. törvény hívott életre. A két szolgálat, jóllehet eltérõ szakfeladatot lát el, rendszerint azonos helyen és együtt mûködik az országban. Nincs ez másként Gödön sem, ahol 1998. július 15-tõl tevékenykedik a Gyermekjóléti-, idén májustól pedig a Családsegítõ Szolgálat. Most költöznek a – célra alkalmatlan és szûkös – alsógödi orvosi rendelõ tetõterébõl az Ady utcai volt gyógyszertár épületébe, abban a reményben, hogy sokrétû küldetésükhöz végre hosszabb távra berendezkedhetnek.

A két szolgálat között alapvetõ a különbség. Az elnevezésbõl adódóan a gyermek érdekét képviseli az egyik – ezt akár a gyermek maga is kérheti – feladata többek között egy olyan rendszer kiépítése, amely ha – az óvodától a rendõrségen, a gyermekorvoson át a szomszédokon keresztül – bárhonnan „vészjelzést” kap, mûködésbe lép, s teszi ezt a jogaival élni képtelen gyermek védelmében. A törvény nemcsak a gyermek testi, de az erkölcsi, értelmi és érzelmi nevelését, sõt a szabadidõs tevékenységét is szem elõtt tartja. Ahol mindez nem mûködik, és kritikussá vált a helyzet, ott megjelennek a szolgálat munkatársai, mentális gondozással, szervezéssel, szolgáltatások biztosításával igyekeznek pótolni a család szociális hiányosságait. Egy-egy településen 700 gyerekre kellene 1 családgondozó. Városunk gyermeklélekszámát tekintve Gödön 5 családgondozóra lenne szükség, ehelyett 3 státusz tölthetõ be.

A Gyermekjóléti Szolgálatnál jelenleg 2, a Családsegítõ Szolgálatnál most 2 és december 15-tõl két szakképzett munkaerõ lesz. Nem véletlenül. Mint Szimlerné Medveczky Andreától, a gödi Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat vezetõjétõl megtudtuk, jelenleg országszerte nagyrészt lelkes „amatõrök”, nem szakirányú diplomával rendelkezõk végzik ezt a nem kis empátiát igénylõ, áldozatos, gyakran szívszorító munkát. A lelkesedés viszont nem elég. Elengedhetetlen a szakirányú képzés és az eredményes munkához tapasztalat is szükséges. Az adminisztrációs rendszer vadonatúj és gondosan ki kell dolgozni mind a személyi, mind a tárgyi feltételeket. 2004-tõl csak szakirányú diplomával lehet ezen a területen elhelyezkedni.

A Családsegítõ Szolgálat minden korosztályon segít. A bajbajutott önként, saját elhatározásából keresheti fel a szolgálat munkatársait. Mentális gondozást, egészségügyi problémák, krízis helyzetek megoldását remélheti, de akár az egyedüllét nehézségeit is enyhítheti.

Ma Magyarországon nem divat életviteli nehézségek esetén tanácsot kérni, divat viszont segélyért folyamodni. Vannak viszont, akik – talán röstellve nehezen élhetõ mindennapjaikat – senkinek nem panaszkodnak, és bámulatos találékonysággal kísérlik meg a szó szoros értelmében a túlélést. A családsegítõ szolgálat nemcsak a tüneteket, hanem „a betegséget”, a bajok okát kívánja orvosolni. Így tudták például a helyi családsegítõk egy család teljesen üres éléstárát megtölteni, utolsó pillanatban szalmaszálat nyújtva az éhezés ellen. Ezért keresnek otthon végezhetõ munkalehetõséget, szervezik a – lapunkban is meghirdetett – helyettes szülõi hálózatot, hogy átmenetileg vészhelyzetbe került családok gyerekei számára – a szülõ gyógyulásáig, áldatlan lakáshelyzet megoldásáig 1-2-3 hónapon át, a családi konfliktusok rendezõdéséig pótolják azt a bizonyos tûzhelyet, egyidejûleg megelõzzék az állami gondoskodásba adást. Jelenleg 5 gödi gyereknek keres a szolgálat helyettes szülõket, illetve ideiglenes otthont, szoros együttmûködésben maradva a vérszerinti szülõkkel.

– A Gyermekjóléti szolgálat által eddig feltárt problémák csak a jéghegy csúcsa – mondja Andrea. Itt még a menthetõ szituációkban segítünk, amely ha megoldódik örülünk és a vészhelyzet elmúltával, a távolból szemléljük a helyre billent életvitelt. Nem könnyû segíteni. Nincsenek például elfogadható albérletek.

A pénztámogatások csak a Göd Fejlesztésért Alapítványon keresztül juthatnának el a szolgálathoz, szeretnének egy saját alapítványt, így pályázati lehetõségeik is növekednének.

A családi bajok hátterében nagyon sokszor a munkanélküliség áll. Három hónapnál hosszabb idõtartamú kényszer-otthonlét után – különösen a családfõ esetében – hanyatlik a mentális állapot, ezért megpróbálnak olyan programot összeállítani, a szolgálat munkatársai, amelynek segítségével egyéni beszélgetéseken készítik elõ az újabb munkába állást, tanácsot adva akár az életrajzkészítéshez, átképzéshez.

A Gyermekjóléti Szolgálat évi 5,9 millió, a Családsegítõ 2,5 millió forintból gazdálkodik. Ez az öszszeg nem elégséges, pályázatokkal próbálják kiegészíteni. A közösen mûködõ két szolgálat egyetlen számítógéppel rendelkezik, nincs faxuk, az adományokat, ruhanemût, sokszor nem tudják hol tárolni. Szeretnének egy mosógépet, bútorokat, és egy autót, hogy a szolgálatok munkatársai szerteágazó tevékenységüket még nagyobb körben fejthessék ki. Ugyanis a lakosság kezdi megismerni munkájukat. Ezt mi sem bizonyítja beszédesebben, mint az, hogy félévig az önkéntes megkeresések száma mindössze 4-5 colt, most már havonta 30-an keresik fel a szolgálatot, bízva a segítségükben. r.

Hogy segíteni tudjanak, nagy segítségük lenne: jó állapotban lévõ nõi- és gyermekcipõkre, játékokra, könyvekre, hajszárítókra, vasalókra, takarókra, paplanokra, megvarrható maradék szövetekre, méterárura, tartós élelmiszerekre, mosóporokra, tisztítószerekre.

Cím: Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat 2131 Göd, Pesti út 81 Telefon: (27) 337-417 üzenetrögzítõ is

VEGYEN EGY SZÉKET A SPORTCSARNOKBA!

A Gödi Körkép és a József Attila Mûvelõdési Ház - a Sportcsarnok üzemeltetõinek jóváhagyása mellett - akciót hirdet:

Az ötletet a fõvárosi színházaktól kölcsönöztük, abban a reményben, hogy a kezdeményezés sikere esetén, a gödieknek is részük lehet majd olykor, az eredetileg is többrendeltetésûnek szánt létesítmény falai között egy szép hangversenyben, író olvasó találkozóban, színházi elõadásban, elõadói estben vagy színvonalas iskolai rendezvényben. A helyiség jellegébõl adódóan természetesen nem plüssbevonatú széket kínálunk, "tulajdonosának" nevét jelölõ réztáblával.

A jelképes vásárlásra szóló felhívás, egyszerû - helytakarékosan tárolható - mûanyagszékekre vonatkozik, melyekbõl 500 darab helyezhetõ el kényelmesen az augusztus 20-án felavatott csarnokban. Egy szék ára 1000 Ft. Az akciót 1999. december 20-ig hirdetjük meg. A székek "vásárlói" jóindulatú adományukért cserébe, SZÉKFOGLALÓ címmel megrendezésre kerülõ gálaest vendégei lesznek, és nevüket megjelentetjük a Gödi Körképben. A székek árát a József Attila Mûvelõdési Házban illetve a szerkesztõségi órák idején a Gödi Körkép szerkesztõségében (Göd Pesti út 72.) lehet befizetni.

Lapzártáig összesen 335 szék talált gazdára. Az újabb székfoglalók: Széplaki Valéria (1), Széplaki Ferenc (1), Pusztai Mihály (2), Csóka Sándor (2), Csáti Béla (2), Lovász Tibor (1), Nagy Pál (3), Tóth Mária (2), Kovács Jánosné Bogár Etelka (2), Bíróné Stribel Alice (1), Tóth Békés Zoltán (2), Gyurika Bt. (2), Penta Kft. (20), Szt. Kristóf (1), XV. CAMION Kft. (5), dr. Benis László (5), ALEXA Drogéria Mógor Kft. (2), egy támogató (1).

Hirdessünk…

Ha valamit el akarunk adni, vagy közölni szeretnénk, hirdetni kell!

Szeretem olvasgatni a hirdetéseket, mert sok érdekeset tudhat meg feladójukról az értõ ember. Milyen a jó hirdetés? Figyelemfelkeltõ, meghökkentõ, érthetõ, ízléses és még sok jellemzõje lehet. A Gödi Körkép legutóbbi számában olvastam a következõket: "Jó családból származó fehér középuszkár kislányok keresik szeretõ, türelmes, megértõ gazdijukat." Ebben a szövegben minden megtalálható, ami kell egy jó hirdetéshez: figyelemfelkeltõ, mert a család jó. Meghökkentõ: mert a kislány középuszkár és fehér. Érthetõ: mert csak szeretõ, türelmes, megértõ gazdit keresnek, ízléses: mert kislányoknak nevezték az illetõket, nem holmi nõstényeknek, vagy ne adj' Isten szukáknak (fuj).

Szeretem olvasgatni az ilyen hirdetéseket, mert állatbarát vagyok. Ezért nekem is lenne egy pár javaslatom, pl.:

„Úri családból származó tarka mangalica kisfiúk keresik szállásadójukat”, vagy:

„Zsinóros szõrzetû puli nagylány beköltözne meleg otthont adó, megértõ támogatójához. Kalandorok kíméljenek”, esetleg: „Németjuhász fiatalember keres hozzáillõ Ó-németjuhász nagylányt, gyors lagzi jeligére”.

Hirdessünk! Szeretem olvasgatni a hirdetéseket, mert sok érdekeset tudhat meg feladójukról az értõ ember.

Ráth Tamás

Itt a gödiek beszélnek

Egy gazdag város

Ne higgyünk a híreszteléseknek, Göd igenis gazdag. Ha nem lenne az, nem lenne az önkormányzat presztízsügye, hogy a lakossági pénzbeli támogatásokat visszautasítsa.

Történt, hogy idén tavasszal azzal a tervvel jelentkeztem az önkormányzat illetékesénél, hogy 50 százalék lakossági erõbõl finanszíroznánk a Család utca mintegy 100 méteres szakaszának járhatóvá tételét, azaz vasúti kõvel történõ burkolását. Egész nyáron át hitegettek, hogy erre sor kerülhet. De nem került sor. Sõt õsszel már „sajnos nincs pénze az önkormányzatnak” választ kaptam. A szó elszáll, az írás megmarad. Okulva a múlt hibáiból, levelet írtam a polgármester úrnak. Ebben javasoltam, hogy ha az önkormányzat olyan szegény, hogy nem képes 80 ezer forinttal kiegészíteni a lakosság pénzét, akkor demokratikusabb lenne, ha pályázatot írnának ki a jövõben. Egy ilyen módszer kizárná annak feltételezését, hogy a közpénzek odaítélése néhány ember meglehetõsen ellenõrizetlen döntésén, vagy a város részeinek eltérõ fejlesztési prioritásán múljon. A válasz késve ugyan, de megérkezett. Ebben a pályázatról szó sem esett, viszont kiderült, hogy az idén mégis csak van pénz az útra. Újabb levelemben kértem, hogy adják meg hova, mikor és mennyi pénzt kell befizetnünk. Egyben gyors választ sürgettem, hogy az esetleges havazás elõtt be lehessen fejezni a munkát. Végül is ez a 100 méter kb. 1 nap alatt elkészíthetõ. Válasz a mai napig nem érkezett. A hó leesett. A tanács rendszerre emlékeztetõ ügyintézés némileg kedvét szegi az embernek, hogy szervezzen vagy pénzt áldozzon a közre. Lehet, hogy ez a cél? Mindenesetre azzal kívánok Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet minden gödi polgárnak, hogy ha sötét, göröngyös, hótól letakarítatlan utcában elcsúszik, gondoljon a sportcsarnokra, a golf pályára és a jövõ nagy ambiciózus terveire.

Bokor György

HIÁNYOS KÖZVILÁGÍTÁS

Ezúton kívánok szót emelni a Kálmán utca hiányos közvilágítása miatt. Nem elfogadható, hogy egy ilyen forgalmas bekötõ úton két-három oszlop is kimaradjon. Úgy érzem, egy oszlop kihagyása a maximum, ami az elégséges közvilágításhoz szükséges. Baleset megelõzési szempontból aggályos az is, hogy a közvilágítást késõn kapcsolják be, illetve nem veszik figyelembe az idõjárási tényezõt. Ha sûrû felhõzet van felettünk, vagy leszáll a köd, elõbb kellene világítani, míg tiszta idõben késõbb. Vagyis a világítás bekapcsolása illetve kikapcsolása a fényviszonyoktól és ne az órától függjön.

Bokor György

Tisztelt Levélírónk!

Válasz Bokor György úr „Egy gazdag város” és „Hiányos közvilágítás” címû levelére

Göd Városában a mai napig még mindig nagyon sok rossz minõségû utca van. 1999. évben a vasút felújításából származó zúzott kõvel sok utcát sikerült megjavítani, elsõsorban azokat, ahol a lakosság hozzájárult az útstabilizációs munkákhoz. Elsõsorban azok az utcák élveztek elsõbbséget, ahol a lakosok az egész utca teljes hosszát kívánták rendberakni.

Önkormányzatunknak ezek a munkák kb. 3,5 millió Ft többlet kiadást okoztak.

Az ez évben megépített utcákra már korábban elkötelezettséget vállalt az önkormányzat, a Család utcával kapcsolatban többször beszéltünk, de elkötelezettséget nem vállaltunk. Az ez évi pénzügyi keret terhére a Család utca javítását már nem is tudjuk vállalni, de kérjük Bokor urat, hogy tavaszra kíséreljék meg az egész utca megépítéséhez a lakosság hozzájárulását megszervezni és így jövõ tavasszal az utca stabilizálási munkáit elvégezzük.

A közvilágítás helyzete a Kálmán utcán kívül még sajnos nagyok sok utcában nem megfelelõ Göd Városában, de minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy ezeket a hiányos közvilágítású utcákat anyagi helyzetünkhöz mérten ellássuk megfelelõ korszerû közvilágítási lámpatestekkel.

1999-ben a Kálmán utcánál rosszabb helyzetben lévõ utcákban összesen 35 lámpatestet szereltettünk fel és bízunk abban, hogy 2000-ben hasonló nagyságrenddel tudjuk bõvíteni a közvilágítási lámpatestek számát.

Tájékoztatásul közöljük még Bokor úrral, hogy egy lámpatest felszerelése 40 600.- Ft-ba kerül az önkormányzatnak és 1999-ben az önkormányzat közvilágítási számlája megközelítette a 30 millió Ft-ot.

Göd Város Önkormányzata

Egészségünkre!

ÉLETMÓD, KÖRNYEZETVÉDELEM, BIOKERTÉSZET

Még néhány nap és itt a szeretet ünnepe. Karácsonyfánk tele szaloncukorral és édességgel, de terített asztalunkon is több lesz az édesség a megszokottnál. A TV reklámok is a nyalánkságokat hirdetik, az egyik már milliméterben adja meg a tiszta cukorbevonat vastagságát. Ebbõl az édességáradatból nem igen tudja magát kivonni senki, különösen a gyermekek nem. Nem a legalkalmasabb idõpont az immunrendszer javító étrendünk beállítására. Én mégis néhány tanáccsal, recepttel szeretném a jó ügyet szolgálni, gondolván karácsony utánra is, amikor ismét lesznek ünnepek és akkorra a Natura üzletekben cukor nélkül készült finom süteményeket vásárolhatunk. De készíthetünk magunk is ilyeneket. Például Gné, Erzsike receptje szerint:

Kalcium golyó

Szezám magot, napraforgómagot és kölest (esetleg diót és mogyorót) megpörkölünk és egyenlõ arányban összekeverjük, majd annyi mézzel gyúrjuk össze, hogy szét ne essen, amikor kis gombócokat formázunk belõle. Azután hûtõbe teszszük (de nem mélyhûtõbe), és akár hónapokig is fogyaszthatjuk, mert jól eláll. Alufóliába csomagolva, karácsonyfánk dísze is lehet.

Búzapehely torta

A kívánt mennyiségû búzapelyhet mazsolával keverve 20 percig fõzzük, majd lehûtjük. Amikor megdermedt, tortát formázunk belõle, õrölt mákot szórunk rá és mézet csepegtetünk ízlés szerint. Lehet úgy is, hogy a mákot és a mézet felszeletelés után tesszük rá.

Almás pite

Hozzávalók: 1/2 kg teljes kiõrlésû fehér-, graham- vagy durumliszt, 1 dl kukorica olaj, 4 evõkanál meleg méz, 1 dl langyos vízben 1 kávéskanál canderel, 4 dkg élesztõ, tengeri só ízlés szerint. Összegyúrás után langyos helyen letakarva pihentetjük. Amikor megkelt, két részre vesszük, nyújtjuk, tepsibe tesszük az egyik részt, rá 1 kg reszelt, vagy szeletelt fõtt alma, amit kevés fahéjjal és mézzel kevertünk. Befedjük a másik rész tésztával és forró sütõben kisütjük.

Mákos árpagyöngy

Az árpagyöngyöt négyszeres mennyiségû vízben fõni tesszük, ízlés szerinti mazsolával. Amikor félig megfõtt, darált mákot, majd a vége felé ízlés szerint mézet keverünk bele és második fogásként ebédre fogyaszthatjuk.

Baji Ferenc

SPORT

KÉZILABDA


A siker kovácsai:


Némethné Zsuzsatechnikai edzõ
Némethné Zsuzsa technikai edzõ

Bagócsi Sándorvezetõ edzõ
Bagócsi Sándor vezetõ edzõ

Balázsovits Mónikacsapatkapitány
Balázsovits Mónika csapatkapitány

Aranyos õsz

November 28-án játszotta utolsó õszi bajnoki mérkõzését Göd csapata. Hazai pályán. A listavezetõ Pilisszentiván ellen. Tétmérkõzést játszott az ifjúsági csapat is. Az ifik kezdtek. Jól. Magabiztosan. Nem tartottak a még veretlen Pilisszentivántól és bátor támadó szellemû játékkal a félidõben már 15-8-ra vezettek. Ahogy már számtalanszor, most is a gyõzelem biztos tudatában lazított a hazai gárda, s feljött a vendég. De az õszi elsõ hely nem forgott veszélyben.

Polymix Göd ifi – Pilisszentiván ifi: 25–22

Az ifik után lépett pályára a felnõtt csapat. A tét itt sem volt szerényebb. Vereség esetén is dobogós helyen marad Göd, de ha gyõz: övé az õszi elsõ hely.

Az ellenfél dobta az elsõ gólt, ám Göd egy percen belül kiegyenlített. Bár Pilisszentiván kétszer is vezetéshez jutott az elsõ félidõben, az elsõ harminc perc után Göd vezetett 10-9-re. A két bírónõ sûrûn fújta a hétméteres büntetõket, azonban Göd ezekbõl ritkán jutott elõnyhöz.

Pilisszentiván – már megszoktuk – erõszakosan, néha durván játszott, viszont Göd technikai fölénye ezt minden esetben parírozta. Izgalmas hajrához érkezett a mérkõzés, hét perccel a befejezés elõtt Göd 3 góllal vezetett, de Pilisszentiván kétszer is a hazaiak hálójába talált, s így egy gólos gyõzelemmel szerezte meg Göd a fontos elsõ helyet jelentõ gyõzelmet.

A csapatnál az akarást, a gyõzelemre törést kell kiemelni, mert bizony az idegesség a tét nagysága sok hibával járt. A csapat motorja Némethné Zsuzsa volt, aki nem ismert elvesztett labdát és játékával jó példát mutatott társainak. Rajta kívül ki kell emelni a jó csapatból: Juhász Zsuzsát.

Polymix Göd – Pilisszentiván: 19–18

Most a megérdemelt pihenõ következik.

Az NB II élén

A Göd SE – Polymix nõi kézilabda csapata az eddigi legsikeresebb õszt tudhatja maga mögött. A felnõtt és az ifi csapat áll az élen. Az egri Esterházy volt az elsõ ellenfél idegenben. Az elõzõ év félidei hét gólos vezetése utáni vereség még élt bennünk, ezért nagyon odafigyeltünk, s félidõben egy góllal vezettünk, de a végén 22-22-es döntetlennel tértünk haza. Nyerhetõ mérkõzés volt, játékunk még kicsit akadozott.

Következett otthon a Budakalász, a papírforma érvényesült, 36–16-os biztos gyõzelem néhány kimagasló teljesítmény: Virágh a szélen remekelt, kapusaink kitûnõen védtek, Juhász, Trammer egyaránt kiválóak voltak.

Majd Hatvanba utaztunk a most feljutott Grassalkovich otthonában nagy küzdelemben 5 gólos gyõzelem a biztos sikert mutatja, de aki látta a mérkõzést ugyancsak izgulhatott. Dankó Andrea, Szénási Orsolya, Trammer Éva nyújtottak maradandót. Pilisborosjenõt itthon fogadtuk. Sziporkázó játék az elsõ félidõben (14-7), majd a másodikban több hibával játszottunk, de végül biztos 3 gólos gyõzelem született.

Az örök mumus Veresegyháza következett, akire oda kellett figyelni, hiszen két NB I-es és szuper csapatból jött játékossal, továbbá négy Goldbergeres fiatal erõsítéssel állt ki. Ennek ellenére nem volt esélye ellenfelünknek. Szénási, Dankó, Balázsovits, Farkas a mezõnyben, kapusaink a hálónál remekeltek. Tíz gólos vezetés után egy kicsit kiengedtünk a biztos gyõzelembõl, így született meg a 26–19-es végeredmény.

Következett az újonc, jó eredményeket elért Kõbánya. Otthonukban játszottunk, s miután a Vácot verõ Kõbánya ellen jól felkészültünk második félidei játékunkkal megszereztük a két pontot, mert Ráczné, Szénási a mezõnyben, Trammer a kapuban bravúros védéssel 4 gólos gyõzelemmel fejeztük be a mérkõzést.

Göd SE Polymix – XVII. Kerület Lakóhely SE: 21–13

Viszontagságos utazás Érdre és vissza, viszontagságos nyögvenyelõs gyõzelem Ráczné és Virágh vezérletével 24–22.

Már Érden érezhetõ volt a csapaton a kisebb idegi fáradtság, ennek ellenére a gyengén szereplõ Gyöngyöst a biztos gyõzelem reményében fogadtuk. Nem így lett. 7-8-as félidõ, a második félidõ 12. percében 15–11 a javunkra, de nem tudtunk talpon maradni. Nem volt a csapatnak húzó embere, az ellenfélnek minden sikerült, elsõ vereségünket itthon szenvedtük el.

A két legnehezebb és legnevesebb ellenfél maradt a végére. Szerencsére a Gyöngyös elleni kisiklást kihevertük, s Vácon 22–22-re végeztünk, Pilisszentiván ellen pedig itthon egy gólos gyõzelem, igaz nem szépségdíjas, de annál fontosabb 2 pontot szereztünk. Gólarányunk: 259:219 (plusz 40).

Ráczné 53, Dankó 44, Némethné 40, Balázsovits 34, Virágh 32, Farkas 23, Szénási 11, Kovács, Nagy 9, Lovászi 6, Dankó Bea 3, Mohácsi 2, s Debreceni egy gólt lõtt.

Az edzések látogatottsága a szezon végére romlott. Ki kell emelni Farkas Zsuzsa, Juhász Zsuzsa, Nagy Adrienn, Némethné edzésmunkáját. Ifi csapatunk bajnokhoz méltóan szerepelt, egyetlen vereség, imponáló gólkülönbség hozta az elsõ helyet. Kiemelkedtek: Garaba Andrea, Pajor Cecília és Mohácsi Edina úgy játékukkal, mint edzésmunkájukkal.

A legkisebbek Budapesten a serdülõ bajnokságban szerepeltek és szintén elsõ helyen várják a tavaszi folytatást.

Bagócsi Sándor

Kriska Gábor Ausztriában játszik

Az elmúlt hetek egyikén egy ismerõsöm kérdezte tõlem: mi van Kriska Gáborral. – Nem tudom – válaszoltam.

– Tényleg mi van ezzel a szimpatikus, tehetséges Gödön lakó labdarúgóval? – merült fel bennem is a kérdés.

Kiderítettem, hogy nagymamájánál lakik Gödön, ahova minden hétfõn hazatér Ausztriából. Megkerestem a „nagyit”, özvegy Gáspár Bertalannét, és segítségével sikerült Kriska Gáborral egy asztalhoz ülni, s élete folyásáról beszélgetni.

– Mikor kezdett focizni és hol?

– 1974-ben a Váci Híradós serdülõ csapatban rúgtam a labdát és az elsõ góljaimat. Az idõ múlásával a serdülõktõl az ifibe kerültem, majd 1987-ben a Dunakeszi felnõtt csapatának lettem a tagja. Nem sokáig. Ugyanis egy év múlva katonasorba kerültem, s 2 évig a Dózsa junior csapatának lettem a játékosa. 1990-ben ismét a Dunakeszi játékosaként kergettem a labdát, – leszerelésem után.

– Nagy lépést tett 1991-ben, amikor az NB I osztályban játszó Vác csapata szerzõdtette.

– Éveken át e közeli városban játszottam míg egy véletlen fordulat után meghívást kaptam egy osztrák csapathoz. A híres osztrák fürdõváros – Baden bei Wien – szomszédságában lévõ Felixdorf osztrák ligacsapat hívott meg játékosának. Ott is középpályást játszom. A Felixdorf, egy 16 csapatot foglalkoztató liga ötödik helyén álló csapata.

– Hogyan illeszkedett be az új környezetbe?

– Nagyon könnyen. Szeretettel fogadtak. Csütörtöktõl hétfõ reggelig ott tartózkodom, aztán haza utazom Gödre a drága nagymamámhoz, aki forró szeretetével gyermekkoromtól eláraszt. Csütörtöktõl hétfõig részt veszek az edzéseken, mérkõzéseken s az egyesület által biztosított kényelmes lakásban lakom.

– További tervei?

– Egyenlõre egy éves szerzõdésemet töltöm, gondolom hosszabbítás lesz a folytatás.

– Mi a gond Vácon?

– Generációváltás folyik. És a fiatalok még nem tudnak beilleszkedni az idõsebb játékosok játékrendjébe. De elsõsorban gond a pénztelenség, amelyben úgy látszik a jelenlegi jó szándékú, de a profi focihoz kevés érzékkel bíró vezetõség sem tud pozitív irányban változtatni.

(Balassa)

Asztalitenisz

Iklad – Göd 2:16

Folytatódott a sikersorozat az utolsó fordulóban is, fölényes gyõzelemmel zárult az õszi szezon. A gödi csapat jó játékkal egy egyéni és egy páros mérkõzést engedett ki a kezébõl.

Bíró László 4, ifj. Gulyás Miklós 4, Oroszki Viktor 4, Fojt Attila 3 egyéni játszmát nyert meg, a páros gyõzelmet Bíró-Oroszki aratta.

A Pest megyei I. osztályú csapatbajnokság félidejénél Gulyás Miklós, a sikercsapat irányítója értékeli a bajnokságot, az egyéni teljesítményeket, az eredményeket és a továbbjutás lehetõségeit.

Az õszi szezonban veretlenek vagyunk, egy döntetlen kivételével minden mérkõzést megnyertünk. A döntetlen eredmény Budaörs csapata ellen született, akik szintén veretlenek. Így ez a két csapat vezeti a mezõnyt, valószínû köztük fog eldõlni a bajnoki cím sorsa is. Játszma arányunk is imponáló, 101:25, ami 80 százalékos teljesítménynek felel meg.

Nézzük az egyéni teljesítményeket. A listát Bíró László vezeti 100 százalékos eredménnyel, minden mérkõzését megnyerte. Õt követi Helmes Zoltán 96 százalékos teljesítménnyel, csupán egy mérkõzést veszített. Harmadik helyen Oroszki Péter áll 88 százalékkal, õt követi ifj. Gulyás Miklós 70 százalékos teljesítménnyel. További sorrend: Fojt Attila 56, Kajári Balázs 50 százalék. Szakosztályunk játékos állománya a megyében a legjobb. A második vonalban is olyan játékosok várnak a bevetésre, akik helytállnának a bajnokságban, például Nagy László, Félix Tibor, Floreh Csaba, Vágner Ferenc és még tovább sorolhatnám a sort.

Esélyeink a továbbjutást illetõen

A megyei bajnokság két csoportban folyik (2 × 8). A szezon befejeztével a csoportok elsõ két helyezettjei rájátszásban körmérkõzéseken döntik el, hogy ki lesz Pest megye bajnoka, egyben jogosultja az NB III-nak. Mi a nehezebb északi csoportban játszunk és az eddigi eredmények alapján – mint ahogyan korábban említettem – Göd és Budaörs csapata véleményem szerint egyaránt esélyes.

Az utánpótlás nevelés egyrészt a Németh László Általános Iskolában folyik, másrészt a felnõtt edzéseken belül a tehetségesebb gyerekek (Nagy Attila, Hindels Ádám) játéklehetõséget kapnak. Nagy Attila pl. november 28-án a Csepelen rendezett tehetségkutató versenyen a 7-8. osztályosok versenyszámában 1. helyezett lett. Az általános iskolások körzeti diákolimpiáján négy tanuló az elsõ három helyezett között szerepelt.

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztálya 1999. november 27-én rendezte a Huzella Tivadar Általános Iskolában a II. IVÁN KOVÁCS LÁSZLÓ EMLÉKVERSENYT, melyen mindössze 13-án vettek részt. A 7 fordulós, svájci rendszerû, 2 × 10 perces rövidített játékidejû versenyt a GÖDI SE versenyzõje Fekete József nyerte meg 6 ponttal, 2. Virág Sándor, Szob 5,5 ponttal, 3. Kónya Károly, GÖDI SE 5,5 ponttal.

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I. osztály 3. fordulójában november 28-án Érdi VSE csapatát fogadta, és 6:4 arányú vereséget szenvedett. Nyert: Dudás János, Fekete József. Döntetlent ért el: Beszterczey László, Fekete Zoltán, Malinik Attila és Antal György Bálint.

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I. osztály 4. fordulójában december 5-én a Dunakeszi Városi SE ellen 8,5:1,5 arányú gyõzelmet aratott. Nyertek: Dudás János, Fekete József, Beszterczey László, Kónya Károly, Pongó István, Fekete Zoltán, Erzse József, dr. Perlaky László. Döntetlent ért el: Antal György Bálint. Vereséget szenvedett: Malinik Attila. A bajnokság állása a 4. forduló után: 1. Dunaharaszti MTK, 25,5, 2.Nagykáta 24,5, 3. Érdi VSE 23, 4. GÖDI SE 21, 5. Tököl 20,5 (3. forduló halasztva), 6. Vác 18,5, 7. Szentendre 18, 8. Dunakeszi 16, 9. Ráckeve 14,5, 10. Kóka 6,5 (3. forduló halasztva). Az 5. fordulóban 2000. február 6-án itthon játszunk Ráckeve ellen.

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának versenyzõje Beszterczey László 1999. november 4-13-ig részt vett Gyulán a nemzetközi verseny „B” csoportjában, ahol elnyerte a „MÁRKI” – Díjat és a serleget. Gratulálunk!

Antal György Bálint