Gödi körkép 1999. december 1.

Tartalomjegyzék

Vendégeink voltak

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A kárpátaljai gyerekek a Nemzeti Múzeum kertjében
A kárpátaljai gyerekek a Nemzeti Múzeum kertjében

Jótékonysági vásár

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgálat 1999 december 11-én, szombaton 9 és 12 óra között jótékonysági vásárt rendez.
Használt gyermek- és nõi ruhák, cipõk, könyvek, edények kaphatók. Szeretettel várunk minden kedves érdeklõdõt a Pesti út 81-ben, az egészségház tetõterében, az önkormányzat épülete mögött!

„Helyettes szülõket” keresünk!

Várjuk azoknak a családoknak vagy egyedülálló személyeknek a jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek arra, hogy nehéz helyzetbe került gödi gyermeke(ke)t otthonukban ideiglenesen neveljenek. Az erre vállalkozókat felkészítõ tanfolyammal, folyamatos tanácsadással és helyettes szülõi díjazással támogatjuk.
Jelentkezés vagy további érdeklõdés a Gyermekjóléti és Családsegítõ Szolgáltanál személyesen, illetve a 337-417-es telefonszámon Szimlerné Medveczky Andrea szolgálatvezetõnél.

Már csak 220 szék vár gazdára!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödi Körkép és a József Attila Mûvelõdési Ház - a Sportcsarnok üzemeltetõinek jóváhagyása mellett - akciót hirdet:

VEGYEN EGY SZÉKET A SPORTCSARNOKBA! néven.

Az ötletet a fõvárosi színházaktól kölcsönöztük, abban a reményben, hogy a kezdeményezés sikere esetén, a gödieknek is részük lehet majd olykor, az eredetileg is többrendeltetésûnek szánt létesítmény falai között egy szép hangversenyben, író olvasó találkozóban, színházi elõadásban, elõadói estben vagy színvonalas iskolai rendezvényben. A helyiség jellegébõl adódóan természetesen nem plüssbevonatú széket kínálunk, "tulajdonosának" nevét jelölõ réztáblával.

A jelképes vásárlásra szóló felhívás, egyszerû - helytakarékosan tárolható - mûanyagszékekre vonatkozik, melyekbõl 500 darab helyezhetõ el kényelmesen az augusztus 20-án felavatott csarnokban. Egy szék ára 1000 Ft. Az akciót 1999. december 20-ig hirdetjük meg. A székek "vásárlói" jóindulatú adományukért cserébe, SZÉKFOGLALÓ címmel megrendezésre kerülõ gálaest vendégei lesznek, és nevüket megjelentetjük a Gödi Körképben. A székek árát a József Attila Mûvelõdési Házban illetve a szerkesztõségi órák idején a Gödi Körkép szerkesztõségében (Göd Pesti út 72.) lehet befizetni.

Lapzártáig összesen 280 szék talált gazdára.

Az újabb székfoglalók: Zattmann Rezsõné (2), Joó Árpádné (2), Mág Tamás (1), Molnár Éva (2), Mészáros Emília (1), Mudri József (2), Szinay József (2), Császár család (2), Dégi Attila (1), Besenyei Gábor (2), Cseh József (1), Csikósné Benke Krisztina (4), Vályiné Kata Éva (2), Blaskovics Istvánné (1), dr. Megyeri Csaba (2), Radó Sport (2), Zikva György (1), Barkács Gazdabolt (2), Nosztalgia Virágház (1), Bõrker Kft. (4), Partner GMK (20), Inczeffy Patika és Orvosi rendelõ (4), Ivicsics Edit (1), dr. Ivicsics Ferenc (1), Hydroprint Bt. (2), László Pékség Kft. (2), Nagy Gabriella (1), Simonfalvi István (1), Simonfalvi György (1), FÉSZEK Ingatlanközvetítõ (2), Shevrett GMK (2). Simex Hungária Kft. (10).

Meddig nyújtózhatunk?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Beszélgetés Szabó Zoltánnal, a PEB elnökével.
Közel egymilliárd forintból gazdálkodhat Göd 2000-ben

Addig nyújtózz, ameddig a takaród ér! - tartja a jól ismert közmondás. S hogy meddig nyújtózhatunk, azt mindenkori anyagi helyzetünk határozza meg.
Ez épp úgy érvényes a családi kaszszára, mint az államháztartásra. S hogy a közös nagykalapból kinek mennyi jut, azt a központi költségvetés hivatott behatárolni. Évrõl évre halljuk a híradásokból az országgyûlési képviselõk olykor éjszakákba nyúló vitáit, hogyan lehet igazságosan elosztani a rendelkezésre álló, ám többnyire szûkösnek bizonyuló államkassza aktuális évre vonatkozó tartalmát. Ezekben a napokban a gödi honatyák és a Polgármesteri Hivatal dolgozói is a jövõ évi költségvetés elkészítésén fáradoznak. Az elõkészítésben és a mérlegelésben Nagy Gabriella, a Pénzügyi Osztály vezetõje mellett, fõ szerep jutott Szabó Zoltánnak, az önkormányzat Pénzügyi és Ellenõrzõ Bizottsága elnökének is.

Õt faggattuk Göd jövõ évi anyagi lehetõségeirõl, vagyis arról, meddig nyújtózhatunk?

- Július 1-én megváltozott településünk státusza. Mennyiben befolyásolja a 2000.év költségvetését Göd városi rangja?

- Azáltal, hogy Göd városi státuszt nyert, az állami költségvetésbõl az egy fõre jutó plusztámogatás, az egész lakosságra vetítve, - a "szegény" városok közötti besorolásban - több mint 50 millió forint bevétel-növekedést jelent. Tudni kell, hogy 900 millió forint körüli fõösszegbõl gazdálkodhatunk jövõre, tehát 8-10 százalékkal többõl, mint "nagyközség korunkban".

- Hogyan adagol a központi költségvetés? Január elsején megjelenik a Polgármesteri Hivatal bankszámláján közel 1 milliárd forint?

- Az állami költségvetésbõl az önkormányzat 12 havi lebontásban, havonta kapja a fejkvótát, a személyi jövedelemadó helyben maradó részét és a normatív támogatást. Ebbõl gazdálkodik épp úgy, mint egy család a mindenkori havi fizetésbõl. A napokban öszszegezzük az önkormányzat bevételi fõösszegét, és ehhez igazítjuk a kiadási fõösszegeket. Jelenleg egyenként vesszük számba intézményeink kiadási-sarokszámait.

- Mit kell tudni az intézményeinkrõl?

- A legnagyobb közülük a TESZ, amely összefogja a két általános iskolát, a két óvodát, a két bölcsõdét, a Területi Gondozási Központot, a mûvelõdési házat és a könyvtárat. A Polgármesteri Hivatal és a - minimális önkormányzati támogatással mûködõ - Szociális Foglalkoztató önálló. Ez utóbbi esetében egy profin menedzselt csoportról van szó.

A költségvetés elkészítését nehezíti, hogy az állam, vállalkozásokként kívánja mûködtetni az önkormányzatokat, és arra kényszeríteni, hogy a saját bevételeibõl gazdálkodjon. Ellenkezõ esetben mûködõképességét veszélyezteti. Nekünk elvileg ugyanez lenne a feladatunk az intézményekkel szemben. Azonban egy iskolaigazgató, aki remek pedagógus, képtelen vállalkozóként üzemeltetni a konyháját vagy a tornacsarnokát. Nem ez a feladata. Nem ezt tanulta. Jelenlegi gazdasági helyzetünk rákényszerít bennünket, hogy ebben az évben elõször, sokkal körültekintõbben ellenõrizzük az intézményeket. Költséghelyeik vizsgálatával megpróbáljuk racionális gazdálkodásuk kialakítását segíteni. Az igazságos elosztás és a valós igények felmérése mellett, igyekszünk 2000-ben olyan bázist létrehozni az intézmények mûködtetésére, amelybõl a következõ 2-3 évben tudunk majd hosszabb távon is tervezni.

- Mint pénzügyekben jártas szakember, mit gondol, a város rendelkezésére álló közel egy milliárd forint sok, kevés, vagy elegendõ?

- Ez a második költségvetési év lesz - hiszen az elsõ elkészítésébe belecsöppentünk -, amit már teljes egészében át tudunk látni. Úgy érzem, mindegy, hogy kis településrõl, városról vagy fõvárosról van szó, ma Magyarországon minden önkormányzat költségvetése borotvaélen táncol. A kormány is próbál differenciálni (például vizsgálja az adóerõ-képességet). Igyekszik a helyi adók és a helyben maradó személyi jövedelemadó kompenzációval igazságossá tenni az állami támogatás mértékét önkormányzatonként. Ám ez cseppet sem könnyû feladat. Ismerem a környezõ települések: Dunakeszi, Fót, Szõdliget helyzetét. Ugyanabban a cipõben járnak évek óta, mint amilyenben mi járunk. Ha 2000-ben is sikerül biztosítani az intézmények mûködõképességét, akkor nagyon nagydolgot viszünk véghez.

-Prognosztizálható a gazdálkodás kiszámíthatóbbá tétele a késõbbiek során, mondjuk 5-10 év múlva?

- Nem tudok javulást jósolni, mert amióta alaposabban megismertem az önkormányzati költségvetések rendszerét, azóta csak azt tapasztalom, hogy folyamatosan tervezhetetlenebbé válik. Erre legfrissebb példa a személyi jövedelemadó önkormányzatoknál maradó részének 15-rõl 5százalékra történt csökkentése. A gazdaságot globálisan vizsgálva, szintén nem látok okot az optimizmusra. Nálunk egyetlen egy esetben javulhat a helyzet, ha a polgármester úr programjában meghirdetett, vállalkozási szellemben mûködtetjük az önkormányzatot. És itt kitérnék a Fürdõtáblára, ami most egy halvány reményt nyújt arra, hogy egy év múlva esetleg azt mondhassuk, igenis van 100 millió forint tartalékunk.

Pillanatnyilag azonban egyetlen fillér tartalékkal nem rendelkezik az önkormányzat. Fontosnak tartom, hogy elkészült a Huzella Tivadar Általános Iskola tornacsarnoka, visszaszereztük a strandot, és ez a 2000.év költségvetésében - az elõzõ évi bérleti díjhoz képest - komolyabb profit tervezést enged, de tartalékkal nem rendelkezünk, ami egyértelmûen alátámasztja, hogy a borotvaélen táncolástól egyelõre nem szabadulhatunk.

- Ha tartalék nincs is, negatívum van?

- Nincs. Ha negatívum lenne, a mûködésünk sem lenne zökkenõmentes. A december 31-ig elkészített likviditási terveink alapján mindennemû fizetési kötelezettségünknek eleget tudunk tenni.

Annyit már tudunk a költségvetési számainkból, hogy körülbelül 7,7 százalékos bevételi növekedéssel számolhatunk. De nyilvánvaló, hogy ha csak 7,7 százalékkal növelem egy háztartás bevételét és a közüzemi díjak 15-20-25 százalékkal emelkednek 2000-ben, akkor egy egyszerû számtani mûveletbõl kiderül, hogy a családi költségvetés deficites lesz. Tehát a 7,7 százalék kormány által nyújtott növekmény nem fedezi - és évek óta nem fedezi - a dologi kiadások valós növekedését. Mi következik ebbõl? Oldja meg az önkormányzat saját erõbõl.

A kormány a 2000. évben a közalkalmazottak és a köztisztviselõk béremelésére 8,25 százalékot szán. Ebbõl 5 százalékot a központi költségvetés biztosít, míg a fennmaradó részt az intézményeknek létszámleépítésbõl kell kigazdálkodniuk. Göd város fejlõdése, az állandó lakosok számának növekedése egyre nagyobb feladatokat ró az önkormányzatra, ami kizárja a létszámleépítés lehetõségét.

- Milyen összegekbõl tevõdik össze a közös kalapból Gödnek biztosított összeg?

- Tulajdonképpen két nagy csomagból. Az egyik az itt élõk személyi jövedelemadójának a helyben maradó része, a másik az úgynevezett normatív támogatások. Az új szabályozás értelmében, 2000-ben 15 százalék helyett, 5 százalék kerül vissza önkormányzatunkhoz, ami 84 milliós kiesést jelent.

Az országban több mint 3200 önkormányzat mûködik, s ezek közül sajnos jóval több, mint 2000 elmaradott. Nagyon pici településekbõl áll össze országunk és ezeket az apró településeket próbálják meg a következõ költségvetési évben ebbõl az átengedett személyi jövedelemadóból támogatni.

- Milyen nagyságrendû bevételre számíthat az önkormányzat a helyi adókból?

- Dunakesziével megegyezõ adókulccsal dolgozva, közel 130 millióra tervezzük. Ennek nagy részét - 94 millió forintot - a gödi vállalkozók által fizetett iparûzési adó teszi ki, plusz a 22 milliós gépjármûadó. Sajnos a saját erõ növelésének szükségessége miatt kényszerülünk arra, hogy 1,4-rõl 1,7 százalékra emeljük az iparûzési adó mértékét.

- Úgy hírlik, foglalkoznak a képviselõk az ingatlanadó bevezetésének gondolatával is.

- Az építmény- és a gépjármû adó mértékének változatlanul hagyása mellett, a kiadások növekedése miatt, az önkormányzat komoly számításokat végez arra vonatkozóan, hogy elemezze, az ingatlanadó bevezetésének lehetõségét, amely minden egyes gödi ingatlantulajdonost érintene. Vizsgáljuk a bevezetés költségeit, módját, a differenciálás lehetõségeit illetve az adóbevétel várható összegét. Elõreláthatóan családonként, lakásnagyságtól függõen, évi 5-10 ezer forint közötti adóteherrel számolhat a lakosság. De ha a számítások alapján nem érünk el körülbelül 20 milliós nagyságrendû bevételt, akkor várhatóan nem ehhez fogunk nyúlni. Az ingatlanadó bevezetésének tervét össze kell vetnünk az önkormányzati tulajdonban lévõ ingatlanok értékesítésével. Vagyis, a kérdés az, folytassuk-e a vagyonvesztést, amely szintén népszerûtlen megoldás, mert felelõsséggel tartozunk az önkormányzat vagyonáért, vagy pedig egy másik népszerûtlen intézkedéshez, új adónem bevezetéséhez nyúljunk, amivel megõriznénk ugyan a vagyonunkat, de a lakosságra nagyobb terhet rónánk. Nem látunk még pontos számokat, de szükségünk van évi 20 milliós hiány pótlására. Én személy szerint kiállok amellett, hogy csak akkor vezessük be az ingatlanadót, ha legalább 20 milliós bevételre tehetünk szert ezáltal, és ha sikerül úgy kimunkálni, hogy hosszú távon szolgálja a város bevételeit, folyamatosan fejleszthetõ, korrigálható, behajtható és ellenõrizhetõ lesz.

- A várható forrásokról beszéltünk eddig. A város mûködésének költségeirõl még nem. Felállítható-e valamilyen fontossági sorrend?

- Úgy fogalmaznék, hogy ha nagy gond van, akkor nem azt nézem, mit kell kifizetni, hanem, hogy a szinten tartáshoz mit tudok elvégezni. A képviselõ testület tagjai szeretnék, ha a szûkös költségvetési lehetõségek ellenére az intézmények karbantartása és felújítása mellett fejlesztésekre is sor kerülne, amely kiterjedne a szilárd burkolatú úthálózat bõvítésére és csatorna beruházások elvégzésére is.

Költségvetésünknek közel 6 százalékát - a szociális hálón belül - segélyekre fordítjuk. De idén - az intézményekhez hasonlóan - a szociális támogatási rendszert is nagyító alá vesszük és a törvény által elõírt kereteket betartva, szigorúan vizsgáljuk a jogosultság mértékét.

Szeretnénk elérni 2000-ben, hogy ha a Fürdõtábla kedvezõ hitelkonstrukció melletti értékesítésébõl származó bevétel realizálódik, akkor a valamivel több, mint 50 millió forintos tõketartozásunkat - amelyet a Németh László Általános Iskola bõvítése miatt vett föl az elõzõ testület 1998-ban -, visszafizetnénk. Emellett óriási dolog lenne, ha a Fürdõtáblából származó profit nem kerülne mûködési költségek kifizetésére, hanem egy hasonló ingatlanvásárlási tevékenységhez használnánk fel, vagy pedig a város fejlesztésére fordítanánk. Bármelyik megvalósulna, jó évet zárnánk jövõ ilyenkor.

Azzal, hogy az önkormányzat a Fürdõtáblát belterületbe vonta és megkezdte az ÁRT e területre vonatkozó módosítását, lényegesen értékesebbé tette ezt a területet és 646 millió forintért értékesítette a Simex Kft-nek. Az önkormányzat három részletben jut ehhez az összeghez. Jövõre, két részletben összesen 420 millió forintot kapunk. A Fürdõtábla megvásárlását szolgáló visszafizetendõ hitelünk tõkerésze 300 millió forint, a kamatköltségek alig fogják meghaladni a 12 millió forintot. Tehát 2000-ben, várhatóan több mint 100 millió forint profitra már szert teszünk, és a Simex Kft. még mindig tartozni fog mintegy 226 millió forinttal, melyet 2001-ben és 2002-ben fog törleszteni.

Nem árt ha tudják Göd polgárai, hogy a lakosság csak az önkormányzat segítségével tudja belterületbe vonni, és a lehetõ legjobb árfeltételekkel értékesíteni külterületi ingatlanait. Jó lenne, ha az olvasókban tudatosulna, hogy a város, az így keletkezett profitot - a Fürdõtábla esetében a közel 300 millió forintot - helyben kívánja elkölteni, a város fejlesztésére, szépítésére fordítani.

Szeretném, ha a gödiek elfogadnák és támogatnák az önkormányzatnak az új ciklusban megkezdett üzleti tervét és politikáját. Komoly eredménynek tartom a lehetõséget, melynek köszönhetõen a közel egy milliárd forintos költségvetéshez képest, 100 millió forintos tartalékkal rendelkezhetnénk, hogyha minden terv szerint haladna. Nem beszélve arról, hogy a 2001 és a 2002-es évben még 100-100 millió forint tartalékot képezhetünk ebbõl az ingatlan adás-vételi konstrukcióból. Ezen túlmenõen, a Fürdõtábla értékesítése kapcsán Bócsa felõli megközelítéssel új elõváros épülne fel Gödön belül. Göd-újtelep irányából egy sugárúton közelítenénk meg a meleg vizû strandunkat, amely a nyár második felétõl végre saját üzemeltetésünkben mûködik. A fürdõ bejáratát áttennénk a Bócsa felõli oldalra, a parkolóját hozzácsatolnánk a strand területéhez. A leendõ lakópark és a golfpálya mindenféleképpen elõnyére szolgál majd ennek a területnek. Itt összközmûves telkeket szándékozik értékesíteni a Simex Kft. szilárd burkolatú utakat kíván építeni és minden bizonnyal olyan fejlõdést fog elindítani úgy Felsõgöd, mint Alsógöd irányába, amely a késõbbiek során csak a város javát szolgálja.

- Mikor kerülhet minderre sor?

- Az adásvételi szerzõdés értelmében az Általános Rendezési Terv módosításának elfogadását követõen, várhatóan áprilisban a Simex eleget tesz 210 millió forintos fizetési kötelezettségének, és abban a pillanatban elindul a közmûvesítés tervezése. Várhatóan az év második felében megkezdõdik a több mint 240, körülbelül 1000 négyzetméteres, összközmûves telek parcellázása, értékesítése, várhatóan 7000 forintos négyzetméterenkénti irányáron. Bízom benne, hogy piacképes lesz ez a kitûnõen megközelíthetõ, kiemelt lakópark, közvetlen a meleg vizû strand, a golfpálya, illetve az erdõ által határolt területen, és hogy a 2/A út felõl érkezõ vendég, nagyon szép városrészen keresztül érkezik majd Alsógödre, illetve Felsõgödre. A megvásárolt harminc hektár húsz százalékát - a jövõre gondolva - korszerû intézmények építésére tartalékoljuk. Remélem addigra olyan állapotba kerül a golfpálya és a strand is, ami vonzza a befektetõket, a vállalkozókat és a leendõ intézmények építõit is.

- A pénzügyi szakemberek elkészítik, a képviselõ-testület megszavazza a költségvetést. Egy város lakója hogyan segítheti elõ annak terv szerinti megvalósulását?

- Minden polgártól azt kérem, érezze magáénak Gödöt. Öt éve élek itt és a Dunakanyar gyöngyszemének tartom. Azt hiszem, kevés település rendelkezik hasonló természeti adottságokkal ebben a régióban. Megérdemli ez a város, hogy minden lakója megbecsülje, rendben tartsa, elsõsorban saját portájának és környezetének gondozása által. Gondolok itt például a belvízproblémákra. Ha a lakosság eleget tesz a saját ingatlan elõtti víz elvezetési kötelezettségének, több millió forintot takaríthatott volna meg idén önkormányzatunk, és több tíz családot megkímélhettünk volna a természeti csapás okozta reménytelen helyzettõl.

Megkezdjük a teljes Duna-part rendbetételének tervelõkészítését és bízom benne, hogy ebben a ciklusban meg is valósítjuk. Több mint 10 millió forintunk lesz erre a Köztársaság úti ingatlan értékesítésbõl és ezt megpróbáljuk kiegészíteni egyéb forrásokból. Közel 50 milliós nagyságrendû tervrõl van szó, amit egy éven belül képtelenség, de három év alatt sikerülhet kivitelezni. Különösen akkor, ha a lakosság is segítõkészen, odaadóan áll a kezdeményezéshez, de ez úgyszólván, mindenre érvényes, ami Göd fejlõdését elõmozdíthatja.

r.k.

TÁJÉKOZTATÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

közeles nagyságú haszonállatKivonat a Göd Város Önkormányzat 23/1999. (XI. 03.) sz. Ök. rendeletébõl, mely az állattartás helyi szabályozásáról szól.

A rendelet célja, hogy biztosítsa az állattartáshoz fûzõdõ hosszú távú gazdasági érdekek, megélhetési, jövedelem-kiegészítõ, vállalkozói, hobby, sport, városi turizmus, valamint a közegészségügyi, állategészségügyi, építésügyi elõírások és lakossági érdekek összhangját.

KishaszonállatA rendelet hatálya kiterjed a város közigazgatási területén a kis és nagy haszonállatok, az ebek és a macskák, valamint az egyéb állatok tartására.

A rendelet alkalmazásában:

gazdasági állatok, ezen belül

veszélyes állatok: tartására az 1998. évi XXVIII. tv. 20-24. §-ai vonatkoznak.

Nagy haszonállat

Kedvtelésbõl tartott állatokÁllattartás vonatkozásában övezetekben megszabott állattartás megengedett, melyek az alábbiak:

  1. Hidrogeológiai védõövezetben: Dunamenti területek (a régi 2-es fõközlekedési út és a Duna közötti területek) csak kedvtelésbõl tartott állatok tarthatók; engedély nélkül pld. 2 kutya.

  2. Üdülõövezetben (ÁRT szerinti) Pesti út, Rezeda, Jegenye, Kincsem, Kék-Duna, Délibáb utcák által határolt területeken ugyancsak kedvtelésbõl tartott állatok; engedély nélkül pld. 2 kutya.

  3. Lakott terület (ÁRT szerinti L-II. övezetben) Nyár utcai, Rózsa utcai, Fürdõ utcai lakótelepeken; engedély nélkül pld. 2 kutya tartható.
    Megjegyzés: közös tulajdonban lévõ ingatlanokon (lakás) esetében, vagy többlakásos házak esetében a tulajdonostársak nyilatkozata kell az ebtartáshoz.

  4. Lakott terület: ÁRT szerinti L-III. övezetben Göd Város fennmaradó területe kivéve Göd-Újtelep, saját szükségletre engedély nélkül pld. 20 db baromfi és 2 db sertés, vagy kecske tartható. Kedvtelésbõl tartott állatok közül pld. 2 db kutya tartható.

  5. Göd-Újtelepen és külterületen megengedett a nagyobb számú állattartás, amennyiben az építéshatósági és az ÁNTSZ (közegészségügyi) elõírásoknak megfelelõ az állatok tartása. Ebben az esetben pld. 10 db sertés, 50 db szárnyas, 15 db ló vagy szarvasmarha tartható.

Az állatok tartásával kapcsolatos fõbb elõírások:

Az ebtartás fõbb szabályai:

Állattartás ellenõrzése:

A Polgármesteri Hivatal jegyzõi hatáskörben ellenõrzi az állattartás körülményeit; elrendelheti az állattartó épületek kitakarítását, a trágya kezelésére szigorúbb szabályokat elõírhat – elrendelheti a szabálytalan állattartás megszüntetését. Az állattartási rendelet megszegõivel szemben jelenleg 20 000.- Ft-ig terjedõ bírság, 2000. március 1-tõl 30 000.- Ft-ig terjedõ bírság szabható ki, mely ismételhetõ.

Aki e rendeletbe ütközõ módon és helyen tart jelenleg állatot, köteles 1999. december 31-ig az állattartást felszámolni, vagy a jegyzõ külön engedélyét beszerezni.

Záró rendelkezés: Az állattartási rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Szegedi Sándor polgármester és Szinay József jegyzõ

FELHÍVÁS

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

a Váci Földhivatal körzetében termõfölddel és telekkel rendelkezõ birtokosokhoz illetve haszonbérlõihez a termõföldrõl szóló 1994. évi LV. sz. törvényben foglaltak betartására.

Sajnos körzetünkben is gyakori az elhanyagolt, mûveletlen, gyomos földek, telkek, utak és árokpar-tok látványa. A mûvelési kötelezettségüket elmulasztók súlyosan sértik szomszédaik és tágabb környezetük tulajdonosainak érdekeit is, ezért a – Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium külön utasítására – a törvény betartását szigorúan meg kell követelni.

A fenti földtörvény alapján, a földhasználó – választása szerint – köteles a termõföldet a mûvelési ágnak megfelelõen termeléssel hasznosítani, vagy – termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi elõírásokat betartva, gyommentesen tartani. (36. § (1.) bekezdés).

Fontos tudni, hogy az általános hasznosítási kötelezettség törvényi elõírásai alá tartoznak, a termõföldnek nem minõsülõ területek is.

Fentiek szerint a hasznosítási kötelezettség lényében maximumként a termelõ tevékenység folytatását, minimumként viszont a talaj- és növényvédelmi elõírások betartásának követelményét írja elõ.

Az ismertetett követelmények betartására, ellenõrzésére és be nem tartása esetén szankcionálására, a törvény 43. §-a a földhivatalokat hatalmazza fel, illetve kötelezi.

Felhívjuk a földtulajdonnal rendelkezõk és a haszonbérlõk figyelmét, hogy a mulasztókkal szemben – az államigazgatási eljárás szabályainak megfelelõen lefolytatásra kerülõ keretek között – a földtörvény 55. § (1.) szerint földvédelmi bírságot kell kiszabnunk, melyet eredménytelenség esetén meg is kell ismételni. Az ügy fontosságára tekintettel minden érintettõl a földtörvény elõírásainak pontos betartását kérjük.

Körzeti Földhivatal

2600 Vác, Káptalan u. 1-3.

Telefon: 06-27/315-780

TÉLI ÓVINTÉZKEDÉSEK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Polgári Védelmi Országos Parancsnokság és alárendelt szervei a várható hóesés által elõadódó veszélyhelyzetek elkerülése érdekében az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

Kkörültekintõ, felelõs magatartással önmagunk biztonsága érdekében készüljenek az ellátási, utazási nehézségekre • legyen otthon tartós élelmiszer készlet (konzerv, száraztészta, hüvelyesek, füstöl hús, palackozott ivóvíz stb.) • folyamatosan tartsák tisztán a vízelvezetõket, lefolyókat • gépkocsival való utazáskor legyen a gépkocsiban alkoholmentes melegítõ ital, takaró, lapát, gépkocsitól független vészjelzõ • elakadás esetén az út szélére húzódással biztosítsa a mentõerõk mozgását • hallgassa a rádiók tájékoztató adásait, a polgári védelem szükség esetére melegedõ helyeket rendez be az úton rekedtek biztonsága érdekében • a károk megelõzése érdekében takarítsák le a nagy tömegû havat az építmények tetejérõl.

Anyakönyvi hírek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. október hónapban Gödön házasságot kötöttek:

Sok boldogságot kívánunk!


1999. október-november hónapban Gödön elhunyt:

Az elhunytak hozzátartozói fogadják õszinte részvétünket!

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Zemlényi Zoltán: Öbölkör

Az egykor volt ifjú, aki 15 évének vitalitásával átrohant a zebrán, maga mögött hagyva egy sikeresnek ígérkezõ jövõt, kis hiján belehalt autóbaleset folytán szerzett agysérülésébe. Túlélte, de megnyomorodott. Emlékezett viszont az Újpesti Öbölre, ahol sportolóként megannyiszor tette meg a kétezer méteres távot, az úgynevezett „Öbölkört”. A kenuedzések szintmérõje volt az, ahol teljes erõbedobással kellett evezni. Zemlényi Zoltán mindent vissza akart kapni az élettõl, így sosem hagyta abba a hajtást. Éppen ezért lett õ egy nemzedék példaképe, és éppen ezért sikerült neki minden... Kivéve, amikor mégsem...

A szerzõ a nagy szavak árnyékából elõbukkanva bõ öniróniával fûszerezve humorizál az élet viselt dolgain. Három eddig megjelent könyvének (Hoppárézimi, Kitiltottak, Törj át az üvegfalon!) méltó folytatása az Öbölkör, mely bõvelkedik szójátékokban, nyelvi leleményekben és elgondolkoztató, életigenlõ tanulságokban.

Még, táncolnék veled...

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Október végén nagy volt a sürgés-forgás a Huzellában. A gyerekek apraja-nagyja lázban égett, mert rengeteg programot ígértek a hónap utolsó napjai.

Mûvészeti Hetek keretén belül az elsõ ezredév végének történetét dolgozták fel a gyerekek – tanáraik segítségével – elméletben és gyakorlatban egyaránt. Tették ezt azért is, hogy a közelgõ Jótékonysági bálra kiállíthassák szebbnél szebb alkotásaikat. A meghirdetett vers- és meseíró pályázatra 100 pályamunka érkezett. A legjobbakat a Mûvészeti csoportok bemutatói napján értékelték. Az elsõ helyezettek munkáit Arany Tóth Ágnes elõadásában hallgathatták meg a megjelentek.

A változatos hét után újabb programra várt az iskola nevelõi gárdája: jótékonysági bálra készültek hatalmas erõbedobással.

November 6-án reggel nyolc órától olyan nyüzsgés volt a tornacsarnok környékén, mintha hétköznap lett volna. Nem véletlenül, hiszen kétszáz vendég számára kellett az elõkészületeket megtenni. Nem kis dolog volt az óriási terem dekorálása. Az iskola segítséget kapott az Életforrás Alapítványtól, hiszen az vette meg a bálhoz nélkülözhetetlen padlószõnyeget. Székeket és asztalokat a Piarista Gimnázium és Szakmunkásképzõ Intézet, a József Attila Mûvelõdési Ház, valamint a Lila Biliárdszalon bocsátott a rendelkezésünkre.

A konyhán Göde László élelmezésvezetõ irányítása mellett készült a vacsora. Sajttal, sonkával töltött borda és töltött csirkecomb, valamint kétféle köret és savanyúság került az asztalokra.

Este hét óra elõtt gyülekeztek a vendégek, akiket a szervezõk mát vártak az ajtóban, hogy a helyükre kísérhessék. A gyertyák fénye meghitt hangulatot teremtett a helyiségben. Palásthy Árpád igazgató köszöntése után az iskola kis gézengúz Gézengúzai jókedvükkel, tehetségükkel, kitûnõ játékukkal megalapozták a bál fergeteges hangulatát. A várakozás ezután már Fábry Sándor személyére összpontosult, aki vacsora után állt a nagyérdemû elé. A mûvész meg is jegyezte, hogy nagyon nehéz ilyen helyzetben megnevettetni az embereket, hiszen kicsit azt várják, amit a tv-ben megszoktak. Természetesen neki nem igazán kellett tartania attól, hogy a beszélõkészsége cserbenhagyja. Igazi profi módjára szórakoztatott bennünket mintegy fél órán keresztül. Igaz nagyon fáradt volt a negyedik fellépés után, de ezt is úgy beszélte végig, mintha az elsõ fellépése lett volna. Hálásak vagyunk érte. A közönséget még ezek után is várta egy meglepetés. Rock-and roll bemutatót láttak, ami után mindenki kedvet kapott a tánchoz. A Scarabeus együttes ezután már csak a vendégeknek játszotta a talp alá valót. Voltak, akik a lassú számokat részesítették elõnyben, mások pedig csak a szünet ideje alatt szusszantak egy kicsit és fáradhatatlanul ropták a táncot a bál végéig, vagyis három óráig. A kitartóbbak ekkor kezdték el összeszedni holmijaikat, és egy kicsit fájós lábbal, kicsit fáradtan, de frenetikus hangulatban indultak haza. Néhányan úgy búcsúztak el a szervezõktõl, hogy minél elõbb szeretnének egy hasonló bálban mulatni. Számítsunk rájuk. Igen számítunk, hiszen mindez azért van, hogy jól érezzük magunkat és a bevételt igazán hasznos célokra fordítsuk. Mik ezek? Szeretnénk, ha mindannyian esztétikusabb környezetben tanulhatnánk, dolgozhatnánk. A diákok és a pedagógusok ötletei alapján fogjuk elkölteni azt a 320 000 Ft-ot, ami a bál tiszta bevétele volt.

Köszönjük azoknak, akik ugyan nem tudtak eljönni, de a támogatójegyek megvásárlásával biztosítottak bennünket ötletünk helyességérõl. Köszönjük a TESZ-nek, hogy ellenszolgáltatás nélkül kaphattuk meg a konyha helyiségeit. Jólesett mindannyiunknak, hogy az alsógödi virágboltok megleptek bennünket jó néhány szál rózsával, amit a virágárus kislányok kínálhattak az uraknak, hogy hódolatukat így is kifejezhessék a társaságuk hölgytagjainak.

Tavasszal szeretnénk megismételni a bált, hiszen olyan gyakran hangzott el a következõ mondat: „...még táncolnék veled...” Táncoljunk együtt!

Zachár

Együtt hallgattuk Kilyén Ilkát!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Kilyén Ilka. Detre Tamás felvételeNovember 11-én, a Városi Könyvtár meghívására Gödön tartott elõadóestet Kilyén Ilka. A Marosvásárhelyi Színház magyar tagozatának tagját az itteni szereplés után saját színházában a Mágnás Miska, a Fösvény egy-egy szerepe várta. Színházi szerepei mellett elõadóestjével járja Erdély városait, falvait. Magyarországon is sok helyen szerepel, visszatérõ vendég Dunakeszin. Ágrólszakadt madár címû összeállítása a csángókról szól.

Népdalok, népballadák szerepeltek a mûsorban - " mert a léleknek is kapaszkodnia kell valamibe, hogy el ne essék"...A népköltészeti alkotások mellett Lakatos Demeter csángó költõ és Székely János író mûveinek egy-egy részlete is elhangzott. Közben a csángók múltjáról és jelenérõl szólt, megdöbbentõ dokumentumok alapján. Hallhattunk – számunkra már nehezen érthetõ – csángó nyelvû szövegeket is. Az összeállítás tartalma és elõadásmódja felkavarta a hallgatókat. A színésznõ elmondta, hogy nagyon jó volt a közönség, érezte az azonosulást. Meglepõdött, hogy milyen sokan eljöttek.

Az elõadás után dr. László Domokos, az Erdélyiek Demokratikus Szövetségének elnöke virágcsokorral köszöntötte a színésznõt. Átadott egy levelet, amit a Marosvásárhelyi Színháznak küldött. Ebben a Szövetség nevében kérték a magyar nyelv színház általi ápolását a csángó falvakban is.

Ezután tolmácsoltuk a mûvésznõnek az Ilka Csárda tulajdonosának, Csabai Bélának meghívását az Ilka csárdába, egy Ilka-tál vacsorára. Érdekes volt számára találkozni ritka nevének más viselõjével, és kellemes élményekkel ment el az Ilkában gazdag Gödrõl.

Mi köszönjük az érdeklõdõknek, hogy velünk voltak ezen az estén. Bízunk benne, hogy más rendezvényünkön is találkozunk.

A könyvtárosok

Templomi hangversenyek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az alsógödi templomtoronyGyönyörû hangverseny részesei lehettünk az alsógödi római katolikus templomban 1999 november 12-én este. Ez az elõadás a milleneumi hangverseny sorozatunk II. koncertje volt.

Elhangzott: Bárdos Lajos: Trónodhoz lépünk; Üdvözlégy nagy király; Nyújtsd ki mennybõl; Édes Jézus öntsd szívembe; Zarándokének; Azt hirdeti..., és Mozart: Tantum ergo; Ave verum; Laudate Dominum és Regina Coeli címû mûvei.

Közremûködtek: Magyarkúti Nóra szoprán, Kaveczki Emília alt, Bohán István tenor és Bordáss György basszus, szólóénekesek; a Musica Humana Kamarazenekar, mûvészeti vezetõ: Farkas Pál és a váci Szent Cecília Kórus Varga László egyházmegyei zeneigazgató, karnagy úr vezényletével.

A hideg ellenére, hiszen a templomban csak padfûtés van, az énekkar, a szólóénekesek s a zenekar nagy átéléssel, magas színvonalon adták elõ a nagyon szép mûveket. Különösen csodálatosan hangzott Mozart: Regina Coeli mûvének elõadása.

Nem kis áldozat volt az elõadóknak ez az elõadás és felejthetetlen élmény a jelenlévõknek. Én mégis nagyon szomorú voltam és szégyenkeztem. Jubileumi hangverseny sorozatunk második elõadását is mindössze 35-40 gödi polgár hallgatta meg. Ennyire nem érdekli az egyházi zene, és egyáltalán a zene Göd város lakosságát? Csak erre tudok következtetni, hiszen az elõadás a Gödi Körképben, plakátokon és a templomokban is hirdetve volt. Nem akarom elhinni!

Az elõadások meghallgatása díjtalan, pusztán adományok adhatók tetszés szerint az újonnan megvásárolt orgona törlesztése javára. Egy budapesti színház, vagy hangverseny megnézése illetve meghallgatása ma már, az útiköltséggel együtt, több mint 1000 forint.

Ezúton is köszönöm az énekkarnak, a zenekarnak és a szólót éneklõ mûvészeknek a csodálatos zenei élményt.

Jubileumi hangversenysorozatunk következõ elõadása december 18-án, szombaton este 19 órakor lesz, amikor is a Pro Musica, a Psalmus és a felsõgödi templom énekkara, tehát gödi kórusok adnak karácsonyi hangversenyt. Részletes mûsort a Gödi Körkép következõ számában közlünk.

Már most felhívom a figyelmet 2000 április

29-i hangversenyünkre, melyen fellépnek a Budapesti Szent István király szimfonikus zenekar és a Szent István király oratóriumi kórus, Záborszky Kálmán karmester vezetésével. Valamint Kállay Bori, Fonyó Barbara, Berkes János, Berczelly István operaénekesek. Bízom abban, hogy decemberben nem kell majd az üresen maradt padok miatt szégyenkeznem.

Faragó László

Hogyan segíthet egy szülõ a gyermekének?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Három alapvetõ kérdést kell megválaszolnia a szülõnek:

1. Hogyan tudnak a családban felkészülni az élvezeti cikkekkel való találkozásra?

2. Mit tud tenni Ön, ha gyermeke ezekkel kísérletezik?

3. Hogyan tudhatja meg, hogy gyermeke veszélyes mértékben használja-e ezeket a szereket, és mit tud ekkor ön tenni?

A továbbiakban megkísérlünk választ adni a fenti kérdésekre, de felhívjuk a figyelmét, hogy ez csak apró segítség.
Nincs kész, elõre gyártott sikermódszer ezen kérdések megoldására.
Egyetlen szülõ sem tarthatja a helyzet minden szálát egy kézben, így garancia sincs arra, hogy ne merülhessenek fel újabb problémák.

Megoldási lehetõségek. A kísérletezési idõszak elõtti tennivalók

Kerülje ki a témát!

Beszélgetés az élvezeti cikkekrõl sokkal nehezebb akkor, amikor a fiatal a kísérletezési idõszakban van. A kísérletezési idõszak megkezdése elõtt a gyermek elõítéletektõl mentes saját véleményt tud kialakítani magának. Nem egy egyszerûen megválaszolható kérdés, hogy a különbözõ élvezeti cikkekkel való rövid- illetve hosszú távú érintkezés egészen pontosan milyen hatással és következményekkel jár.

Tárjon fel mindent gyermeke elõtt, amit õ tudni akar!

Nagyon jó módszer, ha azt javasolja gyermekének, hogy együtt eredjenek az információk nyomába. Az élvezeti cikkekrõl való beszélgetés alkalmával szerencsés, ha a személyes példáknál maradunk. Meséljük el, mi milyen kapcsolatban vagyunk ezekkel a szerekkel, és azt is, milyen elõnyeit és hátrányait ismerjük, tapasztaltunk meg magunkon. A függõség, vagy a toxikománia (kábítószerek iránti kóros vágy) fogalmát úgy lehet a legjobban megvilágosítani, ha valami olyasmivel hozzuk összefüggésbe, amit gyermekünk nagyon szeret. Például TV nézés, számítógépes játékoktól való függõség.

Mutasson jó példát!

Mutasson Ön is jó példát, ami az alkohol, cigaretta- és gyógyszerfogyasztást illeti! Ez többet jelent a gyereknek, mint akármilyen információ vagy vélemény. Szülõként ugyanis Önnek egy nem éppen alábecsülendõ példaértéke van. Ez persze vonatkozik úgy a jó, mint a rossz példaképre is. Nagyon találó a mondás, hogy aki „vizet prédikál és bort iszik”, az nem túl hiteles szónok. Mert például, ha Ön az egyik cigarettáról percenként gyújt egy másikra, hiába próbálja meg lebeszélni gyermekét a dohányzásról. Ha Ön az alkoholt mérsékelten tudja élvezni, ez is példaképpen tud gyermekére hatni. Persze elõfordulhat, hogy Ön valamelyik élvezeti cikkbõl túl sokat fogyaszt, de a szülõ is ember. Mi sem viselkedünk mindig a legésszerûbben. Az a legfontosabb, hogy nyíltan és õszintén beszéljen ezekrõl a dolgokról, mert a fiatal ezt mindenképpen értékelni fogja.

Erõsítse meg a gyermek önbizalmát és önállóságát!

Értelmes, korának megfelelõ utasításokat, feladatokat adjon gyermekének! Például legyen bizonyos életkorban felelõs a kutyájáért vagy valamilyen háztartási munkáért! Támogassa gyermekét, és el ne felejtse megdicsérni, mert a dicséret az önbizalmat erõsíti! Ez fogja a fiatalnak igazán megmutatni, hogy mire képes. Az önbecsüléssel, önismerettel és felelõsségérzettel rendelkezõ gyermek erõsebb lábakon áll, mivel kevésbé fogja függõségben érezni magát a többiektõl.

Tanítsa meg gyermekének, hogy megfelelõ módon nemet is lehet mondani, akár Önnek is!

Amikor – úgy 12 éves életkortól – a gyermek elérkezik abba a korba, amikor egyre jobban elszakad Öntõl, merje nyugodt szívvel tágabbra engedni a gyeplõt, mert a fiatal ekkor már tud felelõsségteljesen saját döntéseket hozni. Az az esély, hogy a gyermek kritika nélkül fogja már véleményét követni, kicsi. És ez a tény érvényes a csoport nyomásának hatására is. Éppen az élvezeti cikkek fogyasztásánál lesz ennek a típusú nevelésnek különösen nagy jelentõsége.

A felnõttéválás és az elszakadás párhuzamosan halad a „lázadással”. A lázadás a társadalom, az iskolai tanárok, de bizony a szülõk ellen is szól. Minél elutasítóbbak az említett csoportok, annál lázadóbb lesz a gyermek. Ez hozzátartozik a fejlõdéshez. A fiatal ilyenkor próbálgatja saját magát, bontogatja szárnyait, hogy késõbb saját lábán is meg tudjon állni.

Tanítsa meg gyermekének, hogy viselje el a kudarcokat!

Azok a fiatalok, akik nem tanulták meg, hogy az életnek bizony vannak nehéz és néha igazságtalan oldalai is, gyakran nem tudnak mit kezdeni a kudarcokkal. Éppen ezeknek a fiataloknak jelentenek nagy kockázatot az élvezeti cikkek. Távol tartják magukat a problémáktól, és igencsak vonzódnak a boldogság ígéretét nyújtó szerekhez. Így persze a túlzott fogyasztás is bekövetkezhet, majd fellép a függõség. Ez majd összefügg a gyermek fejlõdésével is, hiszen õk gyakran többet szeretnének megszerezni mint amire képesek, és utána dühösek, ha nem sikerült.

A düh persze fontos állomás a továbblépésben. Éppen ezért javasoljuk, hogy ne védje meg gyermekét mindenáron a kiábrándulásoktól! Inkább tanítsa meg neki, hogyan tud megküzdeni velük! Legjobb, ha a háttérben, támaszként Ön mindig elérhetõ.

Következõ számunkban folytatjuk: A kísérletezési szakasz tennivalóiról szólunk

Szerkesztette és átdolgozta: Tóthné Petró Márta rendõrhadnagy

Életmód, környezetvédelem, biokertészet

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mit tehetünk immunrendszerünk megújítására, karbantartására? Át kell térnünk legelõször is az ún. makrobiotikus táplálkozás szigorított változatára. Elsõ és legfontosabb a cukorfogyasztás kiiktatása étrendünkbõl, életünkbõl. Cukrot semmilyen formában, sem ételben, sem italban, sem cukrászati termékekben, cukorka és csoki félékben ne fogyasszunk. Helyette mézzel, mazsolával, Canderell édesítõszerrel ízesítsük ételeinket. Csemegének szárított gyümölcsöt, cukormentes lekvárt, diót, pörkölt mogyorót, tökmagot és napraforgómagot fogyasszunk. Kakaó helyett carrob, azaz szentjánoskenyér port használjunk, de tejben nem, mert – a makrobiotikus étrend mellett – a tejet, és a tejtermékeket is tanácsos mellõzni. Csak teljeskiõrlésû gabonából készült lisztbõl (tönkölybúzalisztet, graham és durumliszt) fõzzünk, süssünk tésztát, kenyeret. Számos helyen kapható a PISZKE kenyér. Bioélelmiszereket árusító natura üzletek közül számunkra talán a legkönnyebben elérhetõk: Herbária, – az Újpest központban, Galgafarm, – VI. Eötvös u. 8., Nap-ra, – XI. Szabolcska M. u. 5., Nektár, – Ferenc krt. 42. és az Egészségbolt – Csaba u. 3. a Moszkva térnél.

Mivel elsõdleges szempont szervezetünk méregtelenítése, a tartósítószereket is ki kell küszöbölni étrendünkbõl. Ne használjunk fõzéshez, befõzéshez tartósítószereket és ne vásároljunk konzerveket sem. Italunk 100 százalékos gyümölcslé, szénsavmentes ásványvíz, megbízható forrásvíz. több helyen kapható életvíz vagy ionizálóval polarizált, esetleg szûrõkészülékkel megszûrt víz legyen. De mérsékletesen, szõlõtõkén termett, nem cukorral szeszesített bor is fogyasztható. Gyümölcs és zöldség szükségleteinket elsõsorban saját biotermelésünkbõl fedezzük, vagy a Natúra boltokból, illetve a Marcibányi téri ÖKO piacon vásároljuk, amely szerda délelõtt és szombaton árusít március közepétõl december 18-ig. A zöldségfélékben a legtöbb mérgezõ szert az ún. primõr áruk tartalmazzák, amelyek nemcsak kora tavasszal, hanem már télen is csábítják a vevõket. A gyönyörû petrezselyemgyökér, retek és póréhagyma csak sok mûtrágyával és sok-sok mérgezõ permettel nevelhetõ látványosan mutatósra. Itt hívom fel a figyelmet a leveszöldségek, fõleg a primõr saláta és spenót veszélyére, amelyekben a nitrát is annyira feldúsul, hogy kisgyermekekre életveszélyes. Ezért az ötévesnél fiatalabb gyermekeknek ne fõzzünk ezekbõl.

Étrendünk átalakításához nagy segítséget kaphatunk Kövesdi Natália: Nagyi és Nati c. szakácskönyvébõl. Új étrendünk alapja, a sok gabonafogyasztás. Lehetõleg étkezésünk 50-60 százalékát tegye ki. A reggeli mindig vízben puhára fõtt gabonapelyhekbõl – búza, rozs, árpa, zab – álljon, mazsolával, cukormentes gyümölcsízzel, dióval, pörkölt mogyoróval, fahéjjal, caroobbal, zabkorpával és mézzel ízesítve.

A gabonafélékbõl nemcsak önálló ételek készíthetõk, hanem tehetjük fõzelékeinkbe és leveseinkbe is betétként, de vacsorára – pl. a barnarizs, köles, kukoricadara és hajdina – is található. Fõzéshez zöldségolajat, olíva vagy kukorica olajat használjunk. A kroketteket, zöldségféléket kirántani, kisütni libazsírban is lehet. Étrendünkbe még rákos betegség esetén is belefér hetente egyszer és ünnepeken többször is a hal, és a – lehetõleg háztáji – baromfi fehér húsa. A táppal felfújt baromfihús gyógyszermaradványokkal telített. Burgonya helyett könnyen emészthetõ csicsóka ajánlott. Feketekávé és fekete tea helyett gyümölcs- és gyógyteát igyunk. Savanyításhoz almaecetet és citromot, sózáshoz lehetõleg tengeri sót használjunk. Vajat kisütve fogyaszthatunk. Fehéraljú edényben az egyszerû teavajat addig sütjük, amíg az edény alján fekete zacc nem keletkezik (a habot már közben ajánlatos leszedni), azután pedig papírszalvétán átszûrjük és kihûlése, megdermedése után hosszú ideig eláll. Rántáshoz, habaráshoz a zabpehelylisztet ajánlom. Jól tudom, hogy nem

könnyû áttérni erre a mai világban teljesen szokatlan étrendre, de megéri. Ezt több éves tapasztalatom is igazolja. Túlsúlyosaknak is ajánlom, mert nem kell koplalni, viszont a fogyás a feltételek betartása esetén garantált. Még fontosabbnak tartom a rákkal mûtött, és gyógyult betegeknek. Akinek állapota megengedi, annak fokozatos áttérést javasolok, nem elkedvetlenedve a visszaeséstõl és nehézségektõl. Sokszor hiába a belátás és a jó szándék, mert a családi helyzet, a munkahely, a munkakör általában óriási akadályok, mégis törekedni kell a minél nagyobb részben való áttérésre, hogy jobb, erõsebb immunrendszerünk legyen!

Baji Ferenc

Mozgáskorlátozottak fóruma

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A felvétel afórumon készült
Szegedi Sándor polgármester felszólalása közbenA Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületének Gödi Szervezete november 12-én rendezte meg a gödi József Attila Mûvelõdési Házban a MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK FÓRUMÁT. A megjelent városi vezetõk között volt: Szegedi Sándor polgármester, Lenkey György képviselõ, a Népjóléti- és Lakásügyi Bizottság elnöke, Mikesy György képviselõ, a Közmûvelõdési- és Sportbizottság tagja, dr. Valentinyi János fõorvos, Cseh József, a gödi rendõrõrs parancsnoka, Tóth Békés Zoltán a Gödi Sportegyesület elnöke, Szegvári Andrea a Területi Gondozási Központ vezetõje, Cservenák László a Szociális Foglalkoztató vezetõje, Droppán Györgyi a Mûvelõdési Ház igazgatója, valamint dr. Chikán Csaba a Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületének elnöke. Antal György Bálint titkár köszöntötte a megjelenteket, és vezette a fórumot. A több mint hatvan mozgáskorlátozott, illetve kísérõik kérdésekkel „bombázták” Szegedi Sándor polgármestert és a megjelent városi vezetõket. A mozgáskorlátozottak Klubjának ez évi utolsó összejövetelén a terített asztalokon pogácsa és üdítõ várta az egybegyûlteket. A gödi szervezet szép eredményeket ért el a mozgáskorlátozottak érdekvédelmében, szervezési- és tagszervezési munkában év végére a taglétszám megközelíti a 90 fõt. A szervezet titkára – e sorok írója – október 16-án, az egyesület 20 éves jubileumi ünnepségén Vácott a szervezeti munkáért elismerõ oklevél és emlékérem kitüntetésben részesült. Dr. Chikán Csaba kísérlet képpen megbízta a gödi titkárt, Dunakeszi és Fót szervezeteinek átszervezésével és segítésével, mint regionális felelõsi munkával. Az egyesületünk elnöke, dr. Chikán Csaba szólt többek között az Esélyegyenlõségi törvény végrehajtásának jelen helyzetérõl, az önkormányzatok és a szervezetek feladatairól. A fórum résztvevõi gratuláltak a fórum megrendezéséhez és sikeres lebonyolításához.

Antal György Bálint, Fotó: Fára József

Idõsek napja Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A helyi Vöröskereszt szervezésében az idén is meghívást kaptak a József Attila Mûvelõdési Házba november 16-ra a gödi idõs emberek. Az összejövetel célja sütemény, szendvics, üdítõ, szórakoztató mûsor és jóízû beszélgetés, nótázás melletti együttlét volt. A Jóisten szereti a város idõs polgárait, mert ragyogó idõjárással köszöntött ránk a nap, így a csúszós út miatt senkinek nem kellett otthon maradnia. A mûvelõdési ház nagytermében szépen terített asztal és kellemes zsongás fogadta a vendégeket.

A Vöröskereszt üdvöskéje, Frey Gizike kedves szavakkal köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Valentinyi Jánost a Vöröskereszt elnökét, Szegedi Sándor polgármester, a jelenlévõ önkormányzati képviselõket és nem utolsó sorban az Idõsek Otthona vezetõjét, Andreát. Ezt követõen Valentinyi János fõorvos úr beszélt nagyon kedvesen és közvetlenül a betegség megelõzésrõl, a gyógyításról és a betegellátás fejlõdésérõl Gödön.

Majd a Huzella iskola tanulóinak színjátszó csoportja csodálatos mûsort kerekített, amely nagy derültséget és tetszést keltett. Köszönet az õket felkészítõ tanároknak, akik ilyen szeretetre és tiszteletre tanítják gyerekeinket. A jövõ generációjának szívet melengetõ kedvességét, õszinte szeretettel és tapssal köszönte meg a közönség. A gyerekek után nagy sikerrel lépett fel két Gödön elõ mûvész Kállay Bori és Berkes János, akik fergeteges mûsort adtak. Köszönjük, hogy önzetlen odaadással segítették az idõs emberek szórakoztatását. A közönség nem akarta elengedni a mûvészeket. A mûsor után zeneszó mellett a terített asztaloknál vígan folyt a tere-fere. A hangulatot emelte, hogy a polgármester úr dalra fakadt.

Elénekeltük közösen Frey Gizike kedvenc nótáját, ezzel is megköszönve a sok-sok munkát és fáradságot, amit az idõs emberek érdekében tesz nap- mint nap. Sok ilyen lelkes ember kellene még városunkba, akik szeretettel és jókedvvel segítenék a nehéz hétköznapok elviselését.

Köszönetet mondunk minden kedves gödi polgárnak, aki bármivel is hozzájárult az idõs emberek megvendégeléséhez és szórakoztatásához. Kívánunk még sok hasonló boldog, békés és szeretetteljes napot.

Egy lelkes vöröskeresztes: N-né

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gödi idegenlégiós Izraelben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Sportemberek körében mindig figyelmet keltett Nyilas Elek szereplése, aki a Ferencvárosban nemcsak biztos ítéletvégrehajtóként lõtte be a büntetõket, hanem a középpályán a csapat motor szerepét is betöltötte.

Aztán hirtelen eltûnt a Gödön lakó sportember. A Ferencvárosból is. Gödrõl is. Gyanítottuk, hogy másodízben is Izraelben talált új játéklehetõséget, ahol korábban már elismert játékos volt. Felkerestük Nyilas Elek apósát Szabó Géza volt alpolgármester urat, akinek Györgyi leánya a futballista felesége.

– Hol élnek most Elekék? – kérdeztem.

– Izraelben. Ashdod városában, ahol a vejem az IRON-ASHDOD csapatához szerzõdött. Vele tartott családja is, felesége Györgyi és a három gyerek, akik ott járnak iskolába. Szilvi 3. gimnazista, Evelin a 3., a kis Elek a 2. elemibe jár.

– Milyen poszton játszik Elek a csapatban?

– Jobb középpályás.

– Hogy megy neki a játék?

– Ritkán beszélünk ugyan telefonon, de a sportsajtó tárgyilagos beszámolóiból értesülünk arról, hogy klubja elégedett a teljesítményével. Az eddigi tudósításokban igen pozitívan értékelték vejem „vendégjátékát”.

– És õ vajon mennyire elégedett az anyagi feltételekkel?

– Teljes mértékben. Jóval magasabb a gázsija mint itthoni klubjánál volt, s pontosan fizetik a szerzõdésben meghatározott összeget. Emellett négyszobás lakást biztosítottak részükre, s használatra kapott egy személykocsit is.

– Györgyi nem kézilabdázik?

– A lányom is sportol, sõt a legkisebb gyerek Elek is „sportember” már, a hétévesek csapatában kergeti a labdát.

– Karácsonykor hazalátogatnak?

– Sajnos nem tudnak. Ugyanis náluk – átszervezés miatt – nincs szünet a bajnokságban, egyfolytában tartanak a mérkõzések az országos elsõ osztályban, ahol Elek csapata is szerepel. Csak májusban lesz vége a bajnoki fordulónak. Akkor indul haza a Nyilas család – pihenni.

– Milyen benyomásokat szerzett a családfõ új csapatában és a környezetükben?

– Nagy szeretettel fogadták az egyesületnél. Gyorsan beilleszkedett úgy õ, mint a familia, új lakóhelyükön, ahol az emberek barátságán kívül kényelmes otthont tudhatnak magukénak. Jól érzik magukat, s ez itthon bennünket is megnyugtat és örömmel tölt el.

(Balassa)

Kézilabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Váratlan vereség

Gyöngyös – Polymix Göd: 23–19

Hazai pályán fogadta Göd felnõtt nõi kézilabda csapata Gyöngyös fõiskolás ellenfelét. (Gyöngyösnek nincs ifi csapata.) A gödi szakvezetés, a játékosok és a szurkolók is biztos hazai gyõzelemre számítottak. (Tavasszal Gyöngyösön is gyõzött Göd.) Legnagyobb csodálkozásra Gyöngyös lendületes, gyors játékkal és kidolgozott befejezésekkel lepte meg a hazai csapatot. Az elsõ félidõben már 3 gólos vezetésre is szert tett Gyöngyös, amit az elsõ félidõ végéig sikerült egy gólosra csökkenteni. (7-8).

A második félidõ elsõ perceiben Göd kiegyenlített, sõt biztos gyõztesnek is látszott, mert négy gólos vezetést szerzett. Biztosnak látszott a gyõzelem.

És mi lett a parti vége? Gyõzött Gyöngyös 4 góllal. Göd ezzel az elsõ vereséggel feladta a tábla elsõ helyét, mert csak úgy szerezhetné vissza azt ha a még visszalévõ két legnagyobb ellenfelét (Vácot és Pilisszentivánt) megverné. Nem kizárt, de nem is reális esély. Az ellenfélrõl már elmondtuk, hogy energikus, gyõzelemre törõ játékot mutattak be. Biztosnak látszó vereségbõl támadtak fel.

A hazai csapat megszokott formája alatt játszott. Kapkodó, ideges biztos ziccereket kihagyó játékot mutatott. Felesleges távindítások, kézbõl kiejtett labdák, kihagyott büntetõk, pattogó kapufák jelezték, hogy aznap Gyöngyös megérdemelten nyert.

A hazai csapatból nem emelünk ki senkit, mert csak azt írhatnánk le, hogy ki volt kevésbé gyenge formában. Talán jobb lett volna ha a szakvezetés félidõben nagyobb cserét hajt végre, s az elfáradt játékosokat pihenteti. Két mérkõzésen eldõl majd Göd õszi helyezése. Elsõ vagy negyedik is lehet.

Az õszi dobogó már biztos

Fontos mérkõzésre álltak ki a gödi nõi kézilabda csapatok Vácon. Az õszi forduló utolsó elõtti mérkõzését a táblázat 3. helyén álló otthonában játszották le Vácon a csapatok. A legutóbbi Gyöngyös elleni kudarc után a gödi csapat minden energiáját mozgósította, hiszen egy vereség a negyedik hely veszélyét hordozta volna magában.

És hasonló kritikus helyzetben állt ki az ifjúsági csapat is, melynek mindig komoly ellenfele volt a váci ifjúsági csapat. Az ifik kezdtek. Minden megmozdulásukon meglátszott az elszánt gyõzniakarás. Nem ismertek elvesztett labdát. A végeredmény tükrözi Göd gyõzelmét.

Göd Polymix ifi – Synergon SE Vác ifi: 20–18

A csapat minden tagja dicséretet érdemel, mégis ki kell emelni Farkas Zsuzsa – Pajor Cecília és a kapuban Garaba Andrea játékát. Ha az utolsó, Pilisszentiván elleni mérkõzésüket is megnyerik az ifik, úgy az elsõ helyen várhatják a tavaszi nyitó mérkõzést.

Göd Polymix – Synergon SE. Vác: 22–22

A felnõtt csapatok mérkõzésén Vác, mely ponthátrányban áll Göddel szemben, nagyon ráhajtott a gyõzelemre.

Félidõben két gólos váci elõnnyel fordultak a csapatok. Vác biztos volt a gyõzelemben. Elbizakodottságuk korai volt. Göd minden erejét mozgósította, kijavították társaik ritka hibáit és a játék végén a tábla döntetlent mutatott.

Csak elismerés illeti a csapat minden tagját. Ezzel a pontszerzéssel – függetlenül az utolsó mérkõzéstõl – már érmes helyen végzi Göd csapata az õszi szereplését.

Ha Pilisszentiván elleni utolsó mérkõzését itthon megnyeri Göd, úgy az elsõ lesz az õszi befejezés után. Ki kell emelni Trammer Éva, Dankó Andi, Farkas Zsuzsa és a kapitány Balázsovits Móni játékát. (Móni minden büntetõt értékesített.) Szép és megérdemelt siker volt.

(-bor)

Labdarúgás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

IKLAD IFI – GÖDI SE IFI 0:5 (0:0)

Gól: Kõrös, Lénárt Cs. 2, Lénárt A., Orlik.

Barankó – Végh, Marton, Takács – Lénárt A., Lénárt Cs., Kuska, Nagy, Orlik – Bartus, Kõrös. Csere: Benkó.

A bajnokság végére lendültek bele a gödi fiatalok. A második félidõben pazar játékkal felõrölték az ellenfelet. Szebbnél szebb gólokat lõve ilyen arányban is megérdemelten nyertek. Jó: Marton, Lénárt A., Lénárt Cs.

IKLAD – GÖDI SE 3:3 (1:2)

Gól: Szabadi, Varga, Hegedûs.

Kovács – Sallai, Járdi, Bagócsi, Tuza – Szabadi, Varga, Kekecs, Horváth – Hegedûs, Piros. Csere: Együd. Ragyogó kezdés, 0:2-es vezetés után szépített az IKLAD. A második félidõben már 1:3 is volt az eredmény, de egy jogos büntetõvel feljött a hazai csapat, és tovább küzdött a kiegyenlítésért. A mérkõzés vége elõtt 1 perccel az egyenlítõ találat is megszületett. Összességében a döntetlen reálisnak mondható.

GÖDI SE – HÉVÍZGYÖRK

A télire fordult idõjárás miatt elmaradt.

Antal György Bálint

Asztalitenisz

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

GÖD – VECSÉS 17:1

A vártnál könnyebben gyõztek a gödiek. A két csapat eddig még nem találkozott egymással, ugyanis a vecsésiek ebben az évben léptek be a bajnokságba. A hazaiak megérdemlik a dicséretet fölényes gyõzelmükért. Helmes Zoltán 4, Bíró László 4, ifj. Gulyás Miklós 4, Fojt Attila 3 egyéni játszmát nyert meg. A párosokat Helmes-Bíró, Gulyás-Kajári kettõsök alkották.

(Gu-Ba)

Kajakkal az Egészségért Alapítvány köszönete

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Kajakkal az Egészségért Alapítvány (Adószám: 18663963-1-13) nevében ezúttal mondunk köszönetet az alapítvány minden kedves támogatójának azért, hogy a személyi jövedelemadója 1 százalékát alapítványunknak felajánlotta. Az 1999. évben ilyen címen befolyt összeg 206 941.- Ft támogatásból a második mentõmotorost tudtuk megvenni, hogy ezzel is segítsük a biztonságos felkészülést.

Köszönetét fejezi ki minden támogatónak:Barazutti László a kuratórium elnöke


HÓBAN IS TÚRÁZZUNK!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Korán beköszöntött idén a tél

Baji Ferenc felvételeÓ, az a csodálatos Börzsöny!

Róla beszélni, írni csak felfokozott érzelemmel tudok. Évente többször is túrázom benne, de évtizedek óta nem múlt el év, hogy Mikulás táján fel ne menjek Nagyhideghegyre, és máris a belsejében vagyok, ahol bármilyen szürke, ködös, sáros, tocsogós is legyen az idõjárás idelenn, ott fenn, 860 méter magasan tél van. Mesevilágot idézõ zúzmarás fákkal és rendszerint hóval. Bokáig érõ hó és a fákon a zúzmara, és feljebb, túl Nagyhideghegyen a Csóványos felé olykor néhány centiméteres zászlócskák alakjában vízszintesen lengedeznek a tûkristályok a vékony gallyakon, de még a fûszálakon is. Ilyen természeti tüneményt eddig csak az osztrák Alpok legmagasabb csúcsára állított kereszten láttam. Ahogy a szél fújta, a hideg vízszintesen odafagyasztotta a cseppeket. Meglepetést mindig tartogat a látogató számára ez a kedves hegység, ha mást nem, hát kecsesen bólogató hóvirágmezõt a Csóványoson, húsvétkor, április elején, amikor máshol már az ibolyák kéklenek.

Visszatérve a téli Börzsönyhöz, megesett, hogy lábszárig érõ hóban kerestem a lábnyomokat a gödi cserkészekkel a nagy-hideg-hegyi turistaház felé, hogy ne kelljen szûz hóban gázolnunk. Itt sípályákat és felvonókat mûködtet a Magyar Síszövetség. A turistaház pedig meleg étellel, itallal, éjszakai szállással várja a síelõket és túrázókat.

Kép és szöveg:Baji Ferenc


 
 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/