Gödi Körkép 1999.augusztus 25.

Tartalomjegyzék

Göd várossá avatás 1999

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A várossá avatás emléktáblája„Ahhoz, hogy egy ünnepnek kellő méltósága legyen, kell az, aki ünnepel.” - nyilatkozta Nemeskürty István augusztus 20-a reggelén a Kossuth Rádióban. Mintha csak hozzánk gödiekhez szólt volna.
A településünk státuszát megváltoztató ünnepnek - hála polgárainak és a rangos eseménysorozat szervezőinek és közreműködőinek -, volt méltósága. Három napig kicsit együtt lélegzett Göd apraja, nagyja. Együtt áztunk, együtt imádkoztunk, futottunk, tapsoltunk és táncoltunk. Ősgödiek és betelepültek, ifjak és öregek. Azok minden bizonnyal, akik üdvözölték a tényt: Göd belépett a térképen vastagabb betűvel jelzett 220 város sorába. Hogy ez a tény önmagában változtat-e életünk minőségén, annak talán csak unokáink lesznek megmondhatói. Hogy a korábbi és a jelenlegi városvezetés ilyen irányú ambiciói helyesek vagy tévesek voltak-e, azt minden bizonnyal a jövő dönti el.
Egy azonban biztos: a kapott rang kötelez. Téged, őt, engem, minket. Mindannyiunkat.

Mit kaptunk az ünneptől a városi rangon kívül? A legnagyobb magyar közjogi méltóság látogatását, márványtáblát a városháza falán, új tornacsarnokot, két szép orgonahangversenyt, a Gödi Almanach új kötetét, egy újabb sport kupát, színvonalas bábelőadást, esti tűzijátékot, egy jó Scarabeus bulit a Homokszigeten, sok kedves ismerős mosolyát, jó beszélgetéseket, új ismeretségeket s még valamit: odafigyelést. Azok igyekezetét akik több mint egy hónapig fáradoztak azon, hogy a Göd Város polgára méltón ünnepeljen.

Az új kenyér ünnepeKöszönet érte:

Az ünnepségsorozat a cserkészek zászlófelvonásával indult a Várdombon. Az ünneprontó hajnali zivatar és a szemerkélő eső ellenére szép számban összegyűltek előtt Szegedi Sándor, polgármester méltatta államalapító István király múlhatatlan érdemeit és szólt az új kenyér mindennapi jelentőségéről.

Németh ViktóriaA megemlékezést, Németh Viktória által énekelt népdalok színesítették. "Légy áldott Szent István király" zengte a zsoltárt az énekelő gyülekezet egy órával később a zsúfolásig telt alsógödi katolikus templomban, a nemzeti ünnep és Szent István tiszteletére tartott szent misén. A szertartást celebráló Országh Tibor plébános megemlékezett a tűzvész után újjáépült templom három évvel ezelőtti - ugyancsak augusztus 20-án történt felszenteléséről, majd megáldotta a szegények védőszentjének, Szent Antalnak faszobrát, melyet két - névtelenséget kérő - hívő adományozott a templomnak. István királynak fiához írt intelmeit idézve, a plébános úr megemlékezet hazánk egyik fő védőszentjéről, államalapítónkról.
A szentmisét követően a "vendéglátó" katolikus, az evangélikus és a református egyház vezetői áldást kértek várossá vált településünk irányítóira és lakóira. Országh Tibor plébános Tamási Áron "azért élünk ezen a világon, hogy valahol otthon legyünk" - gondolatából kiindulva tette fel a kérdést:

Mit jelent az otthon?
Mint mondta: Az ember keresi a belső egyensúlyt, amely segít megtalálni az igazi otthont, s lehetővé teszi, hogy otthonosan mozogjon ott, ahol él, jelen esetben Gödön. Szent István igazi nemzetté formálta hazánkat az akkori Európában. A plébános első királyunk segítségét kérte, hogy ezer évvel később is otthon érezzük magunkat e hazában és városunkban is. Majd hozzátette: Most különösen fontos és időszerű elgondolkodni azon, hogy egyénenként mit tudunk tenni településünkért, és hogy "én, te, ő valóban jól érezzük-e magunkat Gödön"?
Az evangélikus lelkész Nyírő Olga a tiszta és igaz szóért, megértésért a jóindulat és jóakarat szívünkbe költözéséért könyörgött. A nagytiszteletű asszony nyugodt, békés, hűséges szívet kért a város vezetőinek szolgálatukhoz, majd a családok békéjéért és a gyermekek oltalmazásáért imádkozott. Az ifjúságért, hogy jó célok vezessék őket és értelmes, tisztességes életet éljenek. Áldást kért a betegekre, árvákra, otthontalanokra és éhezőkre is. Gondolatait befejezve, emberséges rendért fohászkodott. "Közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal önmagának" - idézett Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből Szotyori Nagy Gábor református lelkész. Imájában kérte a Mindenhatót hogy felismerjük az idő - a jelen és jövő - mindenkori szerepét? Azt, amikor a másik érdeke fontosabb lesz, mint a sajátunk. "Szenteld meg szívünket, segíts, hogy a város lakói és vezetői is hűségesen megállják a maguk tisztét. Tedd áldottá a mai alkalmat…" - zárta könyörgését a református lelkész.

A Himnusz eléneklésével zárult az ökumenikus istentisztelet. Szotyori Nagy Gábornak volt még tennivalója itt ezen a napon. Az - ünnepi programsorból sajnálatos módon kimaradt - esti hangversenyen ő avatta fel a hívek adományaiból vásárolt új orgonát az alsógödi katolikus templomban. Bach, Liszt, Buxtehude, Pikéthy Tibor és Luigi Bottazzo művek hangzottak fel értő tolmácsolásában a közel két millió forint értékű új instrumentumon.
xxx
Adakozók nagylelkűségének köszönhető az egész napos Hagyományteremtő Szent István napi búcsú sikere is. Akik az esős idő ellenére ellátogattak az Alsógödi Sportpályára, többek között kirakodóvásárt, bábosokat láthattak, birka és pacal pörköltet fogyaszthattak. Mint Horváth Károlynétól, a rendezvény szervezőjétől megtudtuk, több mint 37 ezer forint gyűlt össze a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány támogatására, mely összeget dr Horváth Lászlóné, a Madarász utcai Gyermekkórház képviselője a helyszínen vett át a búcsú szervezőitől.

GÖD KUPA ’99

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A „Kajakkal az Egészségért” Alapítvány és a Gödi Sportegyesület kajak-kenu szakosztálya 1999. augusztus 28-án immáron hatodik alkalommal, népszerű kajak-kenu versenyt rendez az alsógödi Duna-parti Sportháznál. A versenyben egyrészt a környékbeli sportegyesületek, másrészt pedig az amatőr számokban a helyi és szomszédos települések sportszerető lakossága vesz részt. A verseny fő védnöke: Szegedi Sándor, Göd Város polgármestere- A verseny támogatói a helyi vállalkozók és magánszemélyek. A verseny megnyitója után Hamza Éva testnevelő zenés aerobic bemelegítőt tart a nézőknek és versenyzőknek. A Duna-partra lelátogatók az izgalmas versenyen kívül halászlé és gulyáspartin vehetnek részt. A vendégeket az est folyamán a népszerű SCARABEUS együttes szórakoztatja. A verseny célja a diáksport segítése és egy kellemes, élményekben gazdag sporteseményen való részvétel. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a jó szórakozás reményében.

Új város, új csarnok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tóth B. Zoltán, a Gödi SE elnökeA körítésről: a főútról behajtva "Köszöntjük vendégeinket!" felirat, kikerülhetetlen méretben, ez belépőnek jó. Az utcában kirakodóvásár, a szőrméken át (mondjuk, ez nem valami időszerű) a Göd címerével ellátott kerámiákig és poharakig (ez viszont kimondottan frappáns) mindenféle portéka próbálta apasztani a pénztárcákat, és természetesen étel és ital. Igaz, egy virsli és egy sör (vagy igény esetén üdítő) erejéig a vendégek a város vendégszeretetét élvezték.
S ha már a vendégekről esett szó, kellemes színfoltként kell megemlíteni a protokolláris rendezvények egyik lehetséges halálát, az érdeklődés hiányát, mely ezen a napon elmaradt, mert ezúttal szép számmal voltak kíváncsiak a programra, Felsőgödről is. Szegedi Sándor polgármester, Ilyés Gizella alpolgármester valamint Tóth B. Zoltán a Gödi Sport Egyesület elnöke avatták fel az új tornacsarnokot.
Tóth B. Zoltán a fiatalok nevelése és az iskolai sport szempontjából határkőnek nevezte az új létesítmény átadását, mely, mint mondta, fordulópontot jelenthet Göd nagy hagyományokkal rendelkező, s az utóbbi években újra fellendülő sportéletében.
- Nem mindegy - tette hozzá -, hogy a fiatalok hol vezetik le testi gyarapodásukból adódó energiafeleslegüket. Egészséges testi, szellemi fejlődésük érdekében örvendetes eredménynek nevezte a sportegyesület elnöke, hogy az elmúlt három évben négyszeresére nőtt Gödön a sportoló fiatalok száma, a település neve ennek köszönhetően jól cseng a hazai sport világában. S ehhez járul hozzá az új csarnok, mely a helyi sportolás lehetőségeit tovább bővíti.
Végezetül köszönetet mondott az önkormányzatnak az új létesítményért és a következő szavakkal zárta beszédét: "Kívánom, hogy a fiatalok érezzék magukénak és érjenek el nagy sikereket Göd város lakosságának dicsőségére."
- A lélek edzőterme a templom, a szellemé az iskola, a testé pedig a tornacsarnok - mondta avatóbeszédében Szegedi Sándor.
- Ez az esemény nagy pillanat egy polgármester működése során, mert 15-20 éve szükség volt már egy hasonló létesítményre, melynek megvalósítása pénzszűke miatt mindig háttérbe szorult. A 250-300 fős nézőtérrel bővül jövőre a csarnok, melyben sporteseményeken kívül kulturális rendezvények és koncertek is tarthatók.
A nagy elődök: Kóczán Mór, Hantos Károly, Bocsánszki Feri bácsi után ifjú kajakosainkra is büszkék lehetünk - mondta végezetül a polgármester, majd nekik és minden sportolni vágyó gödinek sok sikert és lehetőséget kívánt a sportcsarnok minél szélesebb körű kihasználásához. S ha már a csarnok áll, azt természetesen hivatalos keretek között illik átadni.
Zsákolók örömeA polgármester a nemzeti trikolór színeit magán viselő szalag átvágásával megtette mindezt, Illyés Gizella alpolgármester társaságában. S hogy például mire is használható a frissen átadott sportlétesítmény, s mely sportág fogja bajnoki szinten is legaktívabban kihasználni azt, egy közel egyórás kosárlabdagála mutatta be.
A Gödi SE kosarasai második NB II-es szezonjukat kezdik meg új otthonukban, immár valóban otthon, gödi környezetben. A gála magasabb osztályokban játszó játékosokat is felvonultatott, így jelen volt Puskás Artúr az NB IB-s Százhalombatta együtteséből, aki egyúttal a gödi utánpótlásért is dolgozik majd ősztől, hiszen a mini- és a serdülőcsapat edzője lesz majd.
Szintén battaiként érkezett Katona Tamás, de Molnár Gergely például a Danone-Honvéd játékosa, e sokszoros magyar bajnok gárdát bemutatni aligha szükséges. Ő nyerte például ez első számot, a tripladobóversenyt.
Döntőbe jutott egyébként a talán legjobb gödi hárompontosdobó Fülpesi Sándor. S nyerte meg ezt követően a büntetődobó viadalt, megelőzve a szintén gödi Farkas Dezsőt és az ificsapatból induló Kalafut Pétert.
Teljes hazai siker, igaz: csak gödiek indultak ebben a számban. A végére maradt a legkisebb mezőnyt, két nevezőt felvonultató, de talán leglátványosabb programpont: a zsákolóverseny. Gödön maradt a trófea, az öt tagból álló zsűri pontjai alapján 38:35 arányban győzött Gulyás Ferenc a már említett, Honvédos Molnár Gergelyt megelőzve.
Minden kategóriagyőztesnek Illyés Gizella alpolgármester adta át a díjakat. Két műsorszám között megszólalt Szegedi Sándor polgármester és egyben a szakosztály társadalmi elnöke, aki, mint kiderült, maga is kosarazott egykor; valamint dr., Megyery Csaba szakosztálymenedzser. Szó esett szakmai és egzisztenciális kérdésekről egyaránt, persze dióhéjban, de a jelenlévők ígéretet kaptak: ősztől egy, az NB I-be jutásért küzdő csapatot látnak majd.
Első nekifutásként augusztus 28-án, 17 órakor, Vácon láthatjuk a megerősödött csapatot Magyar Kupa-mérkőzésen, a Kismaros ellen. Forgács Péter

Az első befutók

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Stílusosan, a korhatár nélkül meghirdetett, "össznépi" futóversennyel vált visszavonhatatlanul felavatottá az új csarnok. Kicsik, nagyok, hölgyek és urak állhattak az iskola kapujában elhelyezett rajthoz, hogy teljesítsék a 4 km-es távot.
A szurkolók hangos biztatása közepette 105 induló közül elsőként Bernáth Krisztián, második helyen Vastagh Csaba, harmadik helyen pedig Lattman Gábor ért célba.
Széll Dominik, mint a mezőny legifjabb, hat esztendős indulója, különdíjban részesült.

A gyõztes Bernáth KrisztiánA 17 éves Bernáth Krisztián vendégként futott a gödiekkel. Úgyszólván profinak mondható, nem véletlenül szakította át - a többieket messze megelőzve - elsőként a jelképes célszalagot. A Dunakeszi VSE versenyzője középhosszútávon fut. Tréningben volt, hiszen néhány napja érkezett haza a veszprémi edzőtáborból. Mint a Gödi Körkép kérdésére elmondta: 800, 4 és 15 ezer méteres távokon indul általában. Országos versenyen: 2000m akadály távon harmadik, 1500m akadályon második hely, eddigi legjobb eredményei. Nem múlik el nap, hogy legkevesebb 8 km-es penzumát ne fussa le. Gyakorta "átszalad" Dunakesziről Gödre, de az alagi lóversenypálya is kedvenc edzőterepe. Legközelebbi megmérettetése szeptemberben lesz Franciaországban, ahol felnőtt mezőnyben indul, négyszer 1500 méteren. Bár nem a "mi fiúnk" - szorítunk neki, és gödi győzelméhez gratulálunk.
A futóverseny második helyezettjeként állt dobogóra Vastagh Csaba. A 23 esztendős gödi fiatalember biológus. Egy hét múlva veszi át diplomáját az ELTE Természettudományi Karán. Hamarosan a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetének munkatársa lesz. Szakterülete a neurobiológia. Távolabbi tervei között a doktori cím megszerzése szerepel. Ő sem először húzott futócipőt azon a borús augusztus 20-i délutánon. Heti 35 km-t fut barátjával. Legközelebb október 3-án 2000 induló közt áll rajthoz - mert mint mondja, a futás kikapcsol, összpontosításra, kitartásra nevel és serkentőleg hat az idegrendszerre.
A harmadikként célba érő Lattman Gábor neve nem ismeretlen a gödi sportrajongók körében. Ám ő - megelőzőivel ellentétben -, eddig evezőlapáttal aratta a babérokat. Hiszen '92-től kajakozott, természetesen gödi vizeken, gödi színekben. Most érettségizett a Károlyi Mihály Külkereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskolában, és szeptemberben a Pénzügyi Számviteli Főiskolán kezdi meg tanulmányait. Közgazdász szeretne lenni. Félévvel ezelőtt a versenysportot felcserélte a hobbiként űzött testmozgással, de azért a kajakozók közelében marad. Sokat segédkezett a csónakház építésénél, és augusztus 28-án a Göd Kupán vízre száll velük. A sportcsarnokavató futáson - mint lapunknak elmondta - poénból állt rajthoz. Ha már a vízen nem sikerült legyőznie egykori edzőjét, Simit, legalább szárazföldön teljesült ez a vágya. Terjedelmi okokból nem tudjuk felsorolni a verseny összes indulóját, de még az emlékpólót nyert első ötven versenyzőt sem. Pedig megérdemelnék, mert mint tudjuk, "nem az eredmény, a részvétel a fontos", ám úgy gondoljuk, az első tíz célba érő neve mégis említésre érdemes: 4. Zsolnai Sándor, 5.Halics Péter, 6.Hagymási Róbert, 7.Mikesy Álmos, 8.Szabó Zoltán, 9.Sinkó László, 10.Bozó János. Nekik is és minden indulónak szívből gratulálunk.

Kultúra szépséghibával

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A három napos ünnepi program sokat ígért. Nem volt könnyű választani a dús eseménysorból. Ki-ki kedve szerint hódolhatott sportnak, kultúrának, szórakozásnak. A főszerep sajnos az esernyőké volt augusztus huszadika délutánján. Ám ez sem tántorította el a kíváncsiak seregét a Huzella Iskola „Zöld Udvarából”.

Borok italok bábokA kulturális programot a Felsőgödi Munkásdalkör indította. A nagy sikerrel szereplő férfihangokat a gyengébb nem képviselői követték.
A Miss Hungary-szépségverseny résztvevőinek zenés bemutatóján, érdekes módon megugrott a nézőszám, kivált amikor az ifjú hölgyek fürdőruhában jelentek meg a színpadon.
A publikum az eső ellenére kitartott. Hiszen nagy várakozás előzte meg Bajor Imre kabaréját, amely ne szépítsünk: csalódást okozott. Talán nem illő a krónikás szubjektív véleményének helyt adni, de - ezúttal nézze el nekem a tisztelt Olvasó - bármennyire szeretnék, képtelen vagyok gátat vetni megbotránkozásomnak. Nem értem a népszerű művészt.
Vajon nem tudta, amikor az avatási ünnepségsorozat szervezőinek felkérését elfogadta, hogy milyen alkalomból tiszteli meg fellépésével az újdonsült város lakóit?
Vagy nem pillantott a naptárra, amikor elindult?
Azt sem tudta, hogy nemzeti ünnepünkön, államalapító Szent István napján lép színpadra, s ezen a napon, de máskor sem illő a jó ízlést teljességgel nélkülöző harmatgyenge poénokkal gyér tapsot kicsikarnia?
A neves komikus alpári stílusa, közönséges, olcsó csattanói ezúttal a legrosszabb hakni szintjén idézték.
A színész alábecsülte az alkalmat és közönségét, bennünket, gödieket.
A nagyszerűen szervezett, körültekintő gonddal előkészített és gördülékenyen lebonyolított eseménysorozat mélypontját kaptuk tőle, - s nem is kis gázsiért. (Jó ízlésem tiltja, hogy az összegről is számot adjak.)
Lényegesen színvonalasabb volt a Pro Musica Kamarakórus vidám műsora. Ezúttal nem Kodály és Bartók műveket énekeltek, de a műfajváltás ellenére csak "tiszta forrásból", tiszta szívből jövő hangokkal ajándékozták meg a velük együtt esernyők alá bújni kénytelen hallgatóságot.
Immár az új tornacsarnokban - ahová a szűnni nem akaró eső végképp bekergette a nagyérdeműt - lépett fel a Fuszulyka Kamara Együttes. Lendületes népzene és néptánc bemutatójuk végén, a közönség soraiból is többen táncra perdültek.
Ez idő alatt az apróságok birtokba vették a sportcsarnokot, és olyan otthonosan mozogtak gyűrűn, mászókötélen és a bordásfalakon, mintha nem is először használnák a tornaeszközöket. Az új létesítmény már felavatása napján az ünneplő város segítségére sietett.

Eső előli menedéke nélkül, aligha kerülhetett volna sor a Maszk Bábszínpad igen tartalmas produkciójára. A hét éve együttdolgozó maroknyi társulat - a bor és gasztronómia évére tekintettel - Borok - dalok - bábok címmel tartott előadást.
A Havas Zsolt vezette együttes míves alapanyagból, magas szakmai színvonalon játszott. Saját készítésű bábukkal, saját dramaturgiával szórakoztatták a felnőtt és gyermekközönséget egyaránt. Az ünnep első napjának záróakkordjaként a könnyűműfaj vette át a stafétabotot.
A fiatal Vergilius Blues Zenekart követően az örökifjú Scarabeus Együttes örökzöldjeitől zengett az új tornacsarnok.

Göncz Árpád köztársasági elnök várossá avatta Gödöt

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az ünnepségsorozat második napján mintha minden újjászületett volna. Kegyes volt hozzánk az időjárás is. Nyoma veszett az előző napi borongós, esős égnek. Ünneplőbe és napsütésbe öltözött az "újszülött", a város. A hintó és lovas-felvonulással színesített zenés ébresztőt a Dunakanyar Fúvószenekar szolgáltatta. Napsütés és a Budapesti Helyőrségi Zenekar hangjai fogadták az ünnepi díszbe öltözött Városháza megújult udvarán gyülekező ünneplőbe öltözött több ezer gödi polgárt, akik szem és fültanúi kívántak lenni Göd ünnepélyes várossá válásának.

- Röpke óra alatt város lettünk. Őrzi a tábla, s néhány megható pillanat - mondta Vitray Tamás - a hazai televíziózás doyenje, városunk lakója -, ezúttal az ünnepség levezénylőjeként az avató program befejeztével.
De mi is történt a röpke óra alatt?

A hivatalos ceremónia, a vendégek bevonulásával vette kezdetét. Az ünnepi emelvényen

Városunk polgármestere köszöntötte az egybegyűlt gödieket és a vendégeket.
Ezt követően Lajtár Józsefet emelkedett szólásra. A helyettes államtitkár Göd történelmének taglalása után, többek között a település természeti és környezeti adottságairól szólt, majd az itt élők szellemi tőkéjéről, iskolázottságáról. S miután azt kívánta, hogy közös álmaink - szabadtéri színpad, majdan a kultúra és sport centrumaként szolgáló megújuló Kincsem telep - váljanak valóra, átnyújtotta a város jelképes kulcsát Szegedi Sándornak. A pogármester átvette a város kulcsát- Büszke vagyok és örülök, hogy én avathatom várossá Gödöt - mondta a következő szónok Göncz Árpád, köztársasági elnök. Majd Gödhöz fűződő személyes kötődéséről beszélt. Azokról az évekről, amikor 1956-ot követően a börtönben töltött évei alatt, felesége, négy gyermekükkel Gödön élő szüleinél talált menedéket. Sőt később a hat unokának is a béke szigetét jelentette az Áldás utcai ház. - Egy várost nem az okirat tesz várossá, hanem polgárainak akarata - folytatta ünnepi beszédét a köztársasági elnök.
Ezt követően a település történelméről beszélt, mely, mint mondta: sok ezer évvel ezelőtt a Dunával kezdődött. A Budapest Vác között épült első hazai vasútvonal földrajzi energiát adott Gödnek, megalapozva a letelepülési kedvet. A vasút mellett épült út ma már szintén nemzetközi. Göd közlekedése jó. Vác és Budapest közelsége megkönnyíti az iskolázás gondjait.
A Duna felőli részen tehetős emberek nyaralói álltak, míg az egykori község másik oldalán szorgos munkásemberek házai.
Göncz Árpád említést tett Alsó és Felső-Gödről is: a két központú település egyik és másik vége ugyan nem kapott azonos impulzusokat, de lehetővé vált, hogy kezet fogjanak egymással. Létrejöttek a várossá válás feltételei. - A település jövője attól függ - mondta -, hogy milyen a szándék és a helyzetfelismerési készség a terhek vállalására és a közösségi feladatok megoldására. Örömmel írtam alá és most átadom a várossá nyilvánítási okiratot. Isten áldását kérem a város valamennyi polgárára - fejezte be ünnepi beszédét Göncz Árpád, köztársasági elnök. Az ország első közjogi méltósága után Lábai László, Vác polgármestere állt a mikrofonhoz. Elmondta, hogy jóllehet vasút, országút és kerékpárút valamint a kettesszámú választási körzet is összeköti a két települést, az igazi kapocs az emberi szálakból adódó kötelék. Majd a városi rangból adódó kötelezettségekre figyelmeztette a gödieket s meghívta településünket az egészséges városok szövetségébe, hiszen, mint mondta: Göd a Dunakanyar kapuja.
Cudar György, Sződliget polgármestere azon feladatának tett eleget, hogy a néhai nagyközségek sorából elbúcsúztassa Gödöt. - A Vác, Göd, Sződliget alkotta családból - mint választókerületből - Göd felnőtt. Mi maradtunk kicsik. Tisztelettel kérem: fogják meg a kicsi kezét. - kérte, az egybegyűlteket, majd Német András: A Duna meséi című festményt nyújtotta át Szegedi Sándornak, azét a Dunáét, "amely elvághatatlan köldökzsinórként köt össze bennünket". Végezetül "nem minden önzetlenség nélkül" azt kívánta, hogy Göd Magyarország legszeretetteljesebb városa legyen, mert ez Sződligetre is hatással lesz.
A szomszéd polgármesterek után Szegedi Sándor beszélt Gödről. Göd felnőtté válásáról, amikor is kétszázhuszadik városként belép a térképre vastagabb betűvel írt települések sorába. Göd írott históriájának áttekintése után az elmúlt negyven év eredményeiről szólt: a hatvanas években elkészült elektromos-, a hetvenes években megvalósult vízhálózatról, a községben a nyolcvanas években létrejött gázbevezetésekről, valamint a 90-es években elkészült telefonfejlesztésről.
... és végül felcsendüld a SzózatMitől lett város Göd? - tette fel a kérdést Szegedi Sándor.
Attól, hogy még vannak földútjaink? Igen, más városoknak is vannak, mégsem kell szégyenkezniük. Nekünk sem kell. A városi rang kötelez. Hazai és nemzetközi vonatkozásban is. Az a legszebb pillanat, amikor a gödi polgárokat összefogásra, munkára tudom hívni, amely mindannyiunk javára válik. Nyugodt otthonokat, dolgos hétköznapokat, rangos ünnepeket, boldoggá tett embereket eredményezhet - fejezte be gondolatai a polgármester.

Ezt követően Göncz Árpád köztársasági elnök leleplezte a várossá avató táblát a városháza falán.

A Pro Musica Kamarakórus a magyar zeneirodalom gyöngyszemeiből - Liszt Ferenc és Bárdos Lajos szerzeményeit énekelte.
Koncz Gábor színművész pedig Illyés Gyula: Haza a magasban című versét mondta el.
A Szózat hangjaival ért véget az ünnep hivatalos része.
Göncz Árpád és felesége, valamint a vendégek a Polgármesteri Hivatal megújult nagytermében fogadáson vettek részt, ahol Szegedi Sándor polgármester Kiss Károly Göd-alsói strand című festményével ajándékozta meg a köztársasági elnököt, akivel a Gödi Körkép interjút készített, melyet lapunk következő számában adunk közre.

Mit vár Göd várossá válásától?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lehet valaki született kormánypárti, vagy ellenzéki, a nagyközség ruhájának levetése után: majdnem minden gödi lakost foglalkoztat a kérdés: hogyan tovább? Szerkesztőségünk útjártában – ahogy éppen a megkérdezettekkel találkozott: – felvetette a kérdést, mit vár Göd várossá válásától? Nem rang vagy foglalkozás szerint szólítottuk meg a gödi polgárokat. Őszinte választ vártunk és hisszük kaptunk is a megkérdezettektől. Íme 15 vélemény a gödi tizenötezerből.

Tóth Békés Zoltán GSE elnök
Várom, hogy az itt lakók életkörülménye és környezetünk színvonala javulni fog. Várom, hogy olyan hivatalok és intézmények jönnek létre, melyek hiánya miatt ma távolabbi városokba kell eljárni ügyintézés vagy képzés céljából. Várom továbbá, hogy a magasabb színvonalú település nagyobb vonzerőt képez majd a tőkeerős magán és jogi személyek gödi letelepedésére. Az ilyen – itteni lakosok előnyét szolgáló – valóban városi jelleg azonban nem tud egyik napról a másikra kialakulni. Ehhez sok idő és még több pénz kell. Bízom abban, hogy ez a több pénz a városi mivolttal automatikusan együttjáró költségvetési többlettámogatásból és annak egyéb vonzataiból, nem pedig az itt lakók anyagi terheinek növeléséből valósul meg.

Pánczél Zoltán alezredes Honvédség Oktatási és Konferencia központ parancsnoka
Göd várossá válásától azt várom, hogy dinamikusabban fog fejlődni a város szolgáltatási, idegenforgalmi infrastruktúrája, ez által a festői környezetbe több vendég érkezik. A gödi polgárok több családi rendezvényt, a művészek több kiállítást rendezhetnek majd a Duna-parti Oktatási és Konferencia központban.

Országh Tibor Göd város plébánosa
Remélem, hogy a nagyközség vezetői által többször megígért intézkedést a város megvalósítja, és a felsőgödi római katolikus templom előtti tér eső után nem válik óceánná. Kívánatos lenne a közlekedést alattomosan befolyásoló gödrök eltüntetése az utcákról. Göd legyen igazi kertváros, s ne rontsa levegőjét betelepítendő ipartelepek szennye. A város vezetősége ne felejtse el, hogy Gödön az egyszerű emberek többsége él, s kívánságaikat, szerény óhajaikat igyekezni kell teljesíteni. Remélem, az egyház és a város korábban már kialakított jó kapcsolata továbbra is élni fog.

Mácsay József a Gödi KDNP elnöke
Hogy mit is várok a várossá válástól, igazából nem is tudom. Elsősorban talán azt amivel a nagyközségnek adósa maradtunk. Úgy vagyok ezzel a város ranggal, mint amikor az első gimnáziumba írattak be szüleim és új ruhát kaptam. Kihúztam magam és büszke lehettem. Így van ez most is, ha büszke ugyan nem is vagyok, de örülök a városi ruhának, rangnak. Hogy azért valami konkrétumot mégis csak várok: legyen az egy gimnázium! Végtére is pedagógus vagyok.

Dr. László Domokos ny. egyetemi docens
A városi cím rangot jelent a települések között. Akkor válik igazán várossá ez a szép Duna-menti település, ha a rang mellé városi tartalommal gazdagítjuk településünket. Számosan korainak tartottuk a városi cím elnyerését, mert több más kisvároshoz hasonlítva magunkat, úgy ítéltük meg, hogy még sok minden hiányzik az igazi „városi kellékeiből”. A városi rang elnyerésétől kezdődően azonban hasonlítsuk magunkhoz, magunkat és mérjük figyelemmel azt, hogy miket teszünk városunk fejlődéséért, magunkért. Vegyük figyelembe azt, hogy ma még „pályakezdő város vagyunk”, de napról-napra úgy szépítsük, gazdagítsuk ezt a települést, hogy mind a külső, mind a belső környezetünk igazi városi képet mutasson. Nem az lényeg, hogy különféle „új hivatalokkal” bővítsük a bürokráciát, hanem megfelelő szemléletváltással olyan munkát végezzen ki-ki a maga területén, amely megfelel a városi igényeknek. Tehát nekünk a várossá válás jelentse azt, hogy mindenki – vezető és polgár –, tegyen többet városunkért. GÖDÉRT.

Zahorán Sándor MIÉP képviselő
Milyen könnyű ezt leírni! A nagyközség státusz után természetesen a városi rang elérése volt a kitűzött cél, csak is ez lehetett, nem újra két községgé válás, mint ahogy néhányan szerették volna. A városi rang elnyerése sokkal könnyebb volt, mint annak megvalósítása. Ugyanis nincs olyan varázspálca senki kezében, amellyel egy suhintással ide varázsolja azokat a tárgyi és erkölcsi feltételeket amelyek még hiányoznak. Még nagyon messze vagyunk attól, hogy valódi, a szó hagyományos értelmében vett várossá váljunk. Ez nem azt jelenti, hogy sok emeletes házak, füstölgő gyárkémények legyenek, sokkal többet használna, ha az együttgondolkodást tudnánk közelíteni, az önkormányzat és a lakosság között. Természetesen ez a „siker” nem csakis a mostani, de nagyobb részben az előző vezető testületnek is köszönhető. Mindenképpen tovább kell erősíteni és javítani a rendőrségi és közbiztonsági eredményeinket. Azt tudni kell, hogy az eredményeket teljes testületi és lakossági összefogásban és nem egyszemélyes sikerben kell keresni, ahogyan ez bebizonyosodott az utóbbi idők egyhangú határozataiban is. Jó egészséget és sok sikert kívánok az elkövetkezőkben a város minden lakójának.

Cselényi Krisztina Rt. igazgató
Egy olyan lakóhelyet, ahol lehet sétálni, emberekkel találkozni, nyaralni, telelni, – lakni. Jó lenne ha a Duna-part visszanyerné régi fényét, lenne egy vendéglő, egy cukrászda, ahová be lehet vinni vendégeinket, vagy csak egy vasárnap délután odasétálva beszélgethetnénk a többi gödivel. Álomkép? Egyelőre úgy tűnik. Pedig a Dunakanyar legjobb lehetőségeivel rendelkező településén lakom, ahol a lehetőségek kihasználhatatlansága csúcsokat dönt.

Kolibri Bt. (autósbolt) dolgozói
Ne legyen Göd neve „sáros” város... Fontos feladat kell, hogy legyen: a gyalogosok-, kerékpárosok, illetve autósok biztonságos közlekedése szempontjából a járdák, utak, vízelvezető árkok rendbetétele; önkormányzati – lakossági összefogással a még sok helyen hiányzó járdák megépítése; augusztus hónapban támadó parlagfű kiirtása – virágzás előtti kaszálása; téli hónapokban a folyamatos hóeltakarítás. A rend őreinek fokozatos ellenőrzése a lakosság biztonsága érdekében: óvodák, iskolák, vasútállomás... Kihasználva a meleg vizű strand adottságait új úszómedence építésén, illetve téliesítésén kell gondolkozni. Az ifjúság hiányát érzi a kultúrált mozinak és szórakozó helynek.

Bajnok Ibolya helyettes üzletvezető
Jó lenne ha több utcát járhatóvá tennének, ha a fiataloknak több szórakozási lehetőséget nyújtana a város, ha lenne egy központi hely, üzletsorokkal, kirakatokkal, kávézókkal, étkezdékkel, kerthelyiségekkel, ahol pezsegne az élet, összejöhetnének az emberek.

Baráth László vállalkozó
Két gondolatban foglalkozom a kérdéssel. Az egyik: fel kell állítani hosszúra épült városunkban három-négy közlekedési lámpát és mindjárt kevesebb lesz a levegőt szennyező és zajt keltő nagy teherautó forgalma. A másik javaslatom: okos dolog lenne a város vezetőitől a gaz irtása. De a beállított munkások csak közterületen végezzék ezt. A háztulajdonosok saját házuk előtt teremtsenek rendet, vagy ha közmunkást vesznek igénybe bármely okból, úgy a reális számla értékét fizessék ki.

Réthy Krisztina üzletasszony
Fontos lenne az orvosi rendelő korszerűsítése, a vérvétel és tüdőszűrés helyben megoldásával. Kultúrált szórakozóhely létesítése mozival. Piactér létesítése is. „Göröngyös” mellékutak helyreállítása. Csatornázás megoldása, azokon a helyeken, ahol még nincs megoldva. Világítás a sportpályához, illetve a játszóparkhoz vezető utakon. Gondoskodni kellene télen a mellékutak hóeltakarításáról. A Duna-part helyrehozásáról, tisztántartásáról, szúnyogirtásáról.

Halminé K. Irén gyógyszertári asszisztens
Nem kívántam városban élni! De ha már így alakult, várossá válástól szebb, tisztább környezetet, jobb járható utakat, csatornázást és nagyobb biztonságot várok.

Kissné Csekő Erika kulturális szervező
Eddig munkánk gyakorlata, tapasztalata szerint igyekeztünk a lakosság igényét felkelteni különböző programjaink iránt, színesíteni, fokozni a lakosság kultúrszomját. Véleményünk szerint a várossá válás egyik következménye a lakosság kulturális igényének megnövekedése. Szívesen vennénk a kihívásokat, az ötletek megvalósításának eddig is csak az igény, illetve ezek kielégítésére fordítható anyagiak szabtak határt. A várossá válás reményt, illetve garanciát jelent arra is, hogy az ezen a területen dolgozók magasabb anyagi és erkölcsi megbecsülést is élvezhetnek majd.

Reptsik Anna főiskolai hallható
Őrizze meg a Dunakanyar szépségéből adódó jellegzetességét és ne uralkodjon el a városokra jellemző elidegenedés. A fiatalok kapjanak támogatást a lakáshoz való jutáshoz. Várom a gödi kulturális élet fellendülését ez alatt értve író-olvasó találkozókat, és végül, de nem utolsó sorban neves művészekkel történő beszélgetéseket. A krónikás pedig azt várja, hogy a kifejtett szép gondolatok rövidebb vagy hosszabb idő után valósággá válnak. Így legyen. Balassa Tibor

A történelem ismétli saját magát

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Talán nem véletlenül, a várossá válás ünnepével egy időben jelent meg a Gödi Almanach ötödik kötete.

A rendezvénysorozat második napjának délutánjára a József Attila Művelődési Házba invitált a meghívó, s nem hiába. Zsúfolásig töltötték a széksorokat mindazok, akik immár ötödik éve olvasói az 1994-től esztendőnként megjelenő ismeretterjesztő köteteknek. De eljöttek azok is akik talán csak most lapoztak először a gödi történeteket rejtő oldalakba.
S szintén nem véletlenül, számos szerző - köztük Szász Feri bácsi, Széll Márta néni, Vízvári Vilmos - is jelen volt. Az író-olvasó találkozóul is szolgáló esemény háziaszszonya: Sáfrán Edina, könyvtár vezető, az Almanach szerkesztőit, Bátorfi Józsefet és Gyüre Jánost faggatta a lapozható "gödi történelem" születéséről.
Bátorfi József - aki lapunk olvasói előtt sem ismeretlen - olyan érzékletesen beszélt a múltról, mintha napjaink eseményeit sorolná. Szavai nyomán megelevenedett a római kori erődítmény épp úgy, mint az 1750-ben serfőzőként Magyarországra települt Mayer Ferenc alakja, akinek mai leszármazottai, Gyüre János nyomozómunkájának köszönhetően elfogadták a meghívást a róluk is szóló legújabb Almanach bemutatójára.
Elmondta azt is, hogy az MDF támogatása nélkül nem születhetett volna meg az első Almanach és, hogy a szerkesztők nem kis örömére, a képviselő testület évről évre megszavazza az újabb kötetek fedezetét.
Bejelentette: már a hatodik kötetre való anyag is együtt van, s olyan véletlenül előkerült "kincsek" találhatók közöttük, mint féltve megőrzött élelmiszerjegyek, rendelet a dobolásról vagy egy 1919-es jegyzőkönyv Felsőgöd nagyközséggé válásáról. S, hogy ez a "kincsestár" ne apadhasson ki, kérte a jelenlévőket, akiknek emlékei vannak településünk életéről, lakóiról, juttassa el a szerkesztőkhöz, hiszen, mint mondta, sokszor a véletlen szülötte egy-egy érdekes oldal az Almanachban.
Ráadásul a történelem ismétli saját magát. A találkozó résztvevői nem távoztak üres kézzel. Számos kötet talált gazdára már a helyszínen, sőt az eddig megjelent Almanachok is elkeltek, méghozzá a jelenlévő szerzők dedikálásával.

150 éve történt augusztusban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Bem JózsefHenryk DembinskiBem JózsefHaynau az osztrák fősereggel Pestről Szeged felé indult. A magyar kormány és a nemzetgyűlés tovább költözött Aradra, ahol a magyar seregekkel egyesülniük kellett volna. Ámde Dembinszki, miután Haynautól vereséget szenvedett Arad helyett Temesvár felé indult, sokak szerint, mert arra közelebb volt a menekülési útvonal Törökország felé. Minden esetre elveszett az a remény, hogy a magyar seregek egyesüljenek. A magyar kormány azzal próbálkozott, hogy a cári család valamelyik tagjának felajánlja a koronát. Sikertelenül.

A Segesvárról menekülő Bemet nevezte ki Kossuth főparancsnokká, aki csatát kezdett Haynauval szemben. A csata elveszett. A magyarázat egyszerű: puskánként másfél, ágyúnként egy lövésre való töltény maradt. Görgei ismét és utoljára késve érkezett. Kossuth lemondott és mind a polgári, mind a katonai hatalmat Görgeire ruházta. A hadipénztár készletet szétosztották a katonák között, akik egyszerűen elindultak haza. Jelentős részük kiképzetlen, fegyvertelen újonc volt. Augusztus 13-án Görgei serege kapitulált. Egyedül ő kapott kegyelmet. Katonái: 10 tábornok, 1426 tiszt, 23 ezer gyalogos, 4830 lovas katona és 2551 tűzér nem kerülték el a felelősségre vonást. Ferenc József közölte Haynauval: a halálos ítéleteket csak a végrehajtás után kell neki jelenteni.

Görgei 16-án hosszú levelet írt Komáromba Klapkának és a vár feladására buzdította. Egy helyen ezt írta: „ az ország azt hitte én vagyok a fővezér, de Kossuth titokban Bemet nevezte ki. Ez a gazság volt forrása mindannak, ami utóbb történt.” Bátorfi József

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A VaskirályA világszerte ismert Maurice Druon számtalan nyelvre lefordított, nagy sikerű, hétkötetetes regényciklusa,
Az elátkozott királyok a XIV. századi Franciországba, az utolsó Capetingek és a százéves háború idejébe kalauzolja az olvasót. A Vaskirály e sorozat első darabja, amely Szép Fülöp uralkodásának utolsó korszakát dolgozza fel lebilincselő történelmi hitelességgel és érdekfeszítő regényeséggel.
A király ekkorra már letörte a feudális nagyurak harcias gőgjét, legyőzte a flamandokat, megzabolázta az angolokat Aquitániában, még a pápaságot is uralma alá hajtotta, s erőszakkal Avingnonba telepítette. E higgadt és kegyetlen uralkodó szeme előtt egyetlen cél lebegett: az egységes Franciaország megteremtése. Akaratával egyetlen hatalom merészelt szembeszegülni, a templomos lovagok rendje, de a Vaskirály e befolyásos, gazdag szervezet ellenállását is megtörte s a szolgálatába állította. S miközben Szép Fülöp az udvarban és a csatamezőkön ellenfeleivel és ellenségeivel harcol, az olvasó megismerheti az udvari életet, tanúja lehet a királyi családban elkövetett sorozatos házasságtöréseknek, a diplomáciai cselszövéseknek, az ármánykodásoknak.
Ám egy napon Szép Fülöp meghal. A trónját és országát legidősebb fia, X. Lajos örökli. Hogyan alakul a sorsa az új királynak és Franciaországnak?
Erre már a sorozat következő darabja adja meg a választ.

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A József Attila Művelődési Ház ősztől ismét elindítja a már jól ismert programokat. A kedves látogatók az alábbi rendezvények, szakkörök, klubok közül válogathatnak. A paletta nem teljes, az igényeknek megfelelően folyamatosan igyekszünk azt bővíteni.

József Attila Művelődési Ház

Ady-klub

A PROGRAMOKKAL KAPCSOLATBAN VÁRJUK ÉRDEKLŐDÉSÜKET, JELENTKEZÉSÜKET
CÍMÜNK: 2131 GÖD, PESTI ÚT 72, TELEFONUNK: 27/336-478

Légy résen!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Augusztus 14-én több mint száz érdeklődő jelenlétében került sor a Losonczy István gödi cserkész csapat jubileumi kiállításának megnyitójára a József Attila Művelődési Házban.
Nem lehetett meghatódás nélkül szemlélni a deres hajú hölgyek és urak seregét, akik egykor cserkészruhában (közülük többen most is) szolgálták ezt a szép mozgalmat, és hangoztatták gyakorta a címben olvasható cserkész-jelmondatot. Kishonti István cserkésztiszt, öregcserkész rajvezető – a kiállítás fő szervezőjének – bevezető mondatai után Sütő István, az Országos Cserkész Szövetség vezetőségi tagja emlékezett a múltra.
Beszédében kegyeletes szavakkal szólt az egykori cserkészéletről, az élők sorából már eltávozott cserkésztestvérekről, az elmúlt időkben elért eredményekről, a megpróbáltatásokról és az újból virágbaszökött mozgalom feladatairól.
Igen. 1948 májusában a Hárshegyi Cserkészparkban kimondták, hogy a Magyar Cserkészfiúk Szövetsége beolvad az Úttörő Mozgalomba. Az egyesítéssel a hazai cserkészmozgalom 1948 szeptemberében befejezte törvényes keretek közötti működését.
A felsőgödi 801. sz. cserkészcsapatnak a piliscsabai táborozás volt utolsó nyilvános szereplése. A magyarországi politikai változásoknak köszönhetően 1988 október 12-én újjá alakulhatott a Magyar Cserkészszövetség. 1991 nyarán találkoztak Erdélyi József, Jankai László, Kökény József, Kishonti István és Rácz Lajos.
Elhatározták, hogy szeptemberben baráti találkozót szerveznek az egykori 801. sz. csapat tagjai részére. Erre a találkozóra 1991 szeptember 14-én került sor Magyarkúton, ahol 40 egykori cserkész jelent meg. Itt határoztak a gödi cserkészet újjáalakulásáról.
A találkozón felvonták a csapatzászlót, melyet Kun Tibor talált meg a felsőgödi templom gyóntatószékének tetőszerkezetében. A zászlót 1948-ban dr. Antall Pál esperes plébános rejtette el. Jankai László elhozta az általa őrzött cserkész és farkaskölyök zászlókat, jelvényeket. Kishonti István jóvoltából előkerült az 1935-től vezetett csapatnapló is, melyet – mint utolsó naplóvezető – ő őrzött meg.
Jankai Lászlóné a találkozóra készített egy hímzett zászlót, melyet a megjelentek aláírtak. Sütő István beszámolója után dr. Bécsy Elemér cserkésztiszt örökös tb. parancsnok nyitotta meg a kiállítást, melyen többszáz kép beszél a régi gödi cserkészéletről és a régi Göd lassan feledésbe merülő látványosságairól.
A kiállítás augusztus 28-ig tekinthető meg 10-től 18 óráig.
A sikeres cserkész összejövetelnek és kiállításnak rendezői nagy elismeréssel szóltak a művelődési ház dolgozóinak – élükön Droppán Györgyi igazgatónak – segítőkész, lelkes munkájáról. (B T)

Az alezredes úr tájképet is fest

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Elsõsorban tájképet festek”

Az áprilisban rendezett „Gödény” kultúrszomjasok tárlatának egyik nagysikerű kiállítója volt Pánczél Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Oktatási és Konferencia Központ parancsnoka, aki mint „házigazda” is őszinte sikert aratott.
– Középiskolás koromban – úgy a hatvanas évek elején – kezdtem komolyabban a rajzolással és festészettel foglalkozni – mondja beszélgetésünk kezdetén a parancsnok.
– A civis városban nagyszerű tanáraim voltak. Elsősorban tájképeket festek, de a csendéletek és a portrék sem idegenek tőlem. A tájképeimen elsősorban a szülőföldem, az Alföld szépségét, a tanyavilágot dolgozom fel, de amióta Gödön is élek, a víz is megjelenik képeimen. Realisztikus stílusban dolgozom, ha valaki a képeimet nézi, nem kell gondolkoznia, hogy a kereten az akasztót melyik oldalra tegye.
– Milyen anyaggal dolgozik?
– Képeimet elsősorban olajjal készítem farostlemezre vagy vászonra. Ritkán akvarellel is dolgozom.
– Mikor és hol voltak kiállításai?
– Az első 1969-ben Győrben. Azóta sok helyen. A legemlékezetesebbek Budapesten és Veszprémben. Az utolsó éppen itt Gödön a tavasszal, melyet a gödi alkotókkal közösen rendeztünk.
– Festészetét milyen elismeréssel jutalmazták?
– Bár nem díjakért festek, mint katona, a Magyar Honvédség Képzőművészeti kiállításán több elismerésben is volt részem.
– Hol láthatók a festményei?
– Tagja vagyok a Honvéd Művészeti Alapítványnak. Képeimet ők forgalmazzák. Sok helyre eljutottak alkotásaim. Van felszentelt képem is, a Honvéd Folyami Flottilla törzsfőnökeként a laktanya kápolnájába egy nagyméretű olajképet készítettem.
– Az ön által vezetett Honvédségi Oktatási Központ alkalmas kiállítások rendezésére?
– Úgy gondolom, hogy Gödön a mi központunk a legalkalmasabb erre. Ezt a tavaszi kiállítás sikere ékesen bizonyítja. Nagy a tárlatok látogatottsága, mivel a ház számos konferenciának, továbbképzésnek ad helyt. Ezt a lehetőséget a jövőben jobban ki kell használni. (Balassa)

Itt a gödiek beszélnek

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Ki géppel száll fölébe…”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tiltakozunk Göd koronakincsének, a gödi „Zöld tüdőnek” eladása és megsemmisítése ellen!
A Simex Hungaria Kft. területhasznosítási javaslata lakópark és iparipark létesítését tervezi. Az évszázados fák elpusztítása után társas- és lakóházak építéséről és szabadidős területek kialakításáról tett javaslatot.
Ez a kiépítés oda vezet, hogy a park természetes bája elvész, a gödi sziget egyedülálló varázsa és a felmérhetetlen értékű erdő tönkremegy.
Az önkormányzat pénzügyi zavarát talán pillanatnyilag enyhíti ez a döntés, de hosszútávon mindenképpen téves ezt az értékes területet feláldozni, néhány lakóház eladása semmiképpen nincs arányban azzal a veszteséggel, amit egy több száz éves faállomány megsemmisítése jelent.

„Ki géppel száll fölébe, annak térkép e táj”; az önkormányzat kétméteres gazként ítéli ezt az ökológiailag felmérhetetlen értékű tájat, amely sokaknak a dunai élővilág elrontatlan gyűjteménye. Nem lehet közömbös a fejlesztések szempontjából a tervezett kertváros külseje, ez a gyönyörű darab föld a város friss levegő ellátásának is fontos tényezője.
Minap panaszkodott Szegedi úr a Magyar Nemzetben Göd negatív hírnevéről.
Előzzék meg, hogy a veszélyes hulladék lerakási ügy után újra környezeti okból terelődjék a sajtó figyelme Gödre.
A Jegenye utcai tiltakozók nevében Grimm Nadin, Jegenye u. 8.

Nyílt levél azokhoz, akik felelősek a Göd-felső Kacsóh P. utcai belvízkárokért.

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hetven éve élek Göd-felsőn. Ez alatt az elöljáróságok fenntartották és gondozták azokat a csapadékelvezető árkokat, amelyek a lakosság érdekeit szolgálták. A jelenlegi Polgármesteri Hivatal is komoly összegeket áldozott az árkok továbbfejlesztésére, a Hivatal költségvetéséből eredő pénzügyi forrásból. Ez a pénz a lakosság adójából származó közös pénz.
Az Ady Endre úti telektulajdonosok, főleg a 17. és a 17/a. számú telkeken ezeket a vízelvezető árkokat betonfallal elzárták és a betonfal közti terepet földdel teljessen kitöltötték.
A vízelfolyást teljesen megakadályozták. Úgy hallottuk, hogy az adta ezt a gondolatot, hogy mindenki azt tesz a telkén, amit egyénileg jónak lát.
Kérjük a telektulajdonosokat, gondoljanak arra, hogy ezek az árkok közpénzből lettek építve, közkívánatra ingatlanaink védelme érdekében.
Ezeket megszüntetni nem szabad, nem is emberséges. Ezzel az egyéni ötlettel a fél utca épületeit és kertjeit a belvíz állandósításával veszélyeztetik.
Kérjük az árokmeder eredeti helyreállítását! Erdélyi József Göd-felső, Kacsoh P. u. 4/a.

Idegenként Gödön a Penny-ben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Gazdag választék – nosztalgikus merengés
Göd városi rangot kapott, s e ranghoz méltóan Közép-Gödön az országút mellett nyugati nívójú élelmiszer-áruház, a Penny vált ki bennünk (és a községünkön, pardon: városunkon átutazókban) csodálatot.
Ezzel becsukta kapuit a vele szemben lévő nagy élelmiszerbolt, ami kétségtelen, nem nyújtott valami épületes látványt.
Ez utóbbiban viszont minden eladót, pénztárost a vásárló személyesen ismert, s egymást mindig köszöntötték – még forgalmas napokon is.
A Penny megépülésével egy valóban impozáns épülettel gazdagodott Göd, nem beszélve arról, hogy az új áruház környékét örvendetes módon rendbehozatták, a körbevezető utakat megjavították, kibővítették. Aki ide betér, már nem Gödön érzi magát, hanem egy nyugati ország szupermarketjében.
Elmúlt az az idő, amikor 20 deka párizsiért, fél liter (hagyományos) zacskós tejért és negyedkiló kenyérért reggeli előtt valaki csak úgy átment az üzletbe. A siető vásárló az új áruházban bajlódhat a 10 vagy 20 Ft-os érmék begyömöszölésével, hogy – kosár hijján – a behemót kocsival végigkacskaringózhasson a teli pultok előtt, ahol a már említett reggelijéhez frissiben felszeletelt párizsit vagy fél literes (hagyományos) zacskós tejet hírmondóban sem láthat.
A választék nagy, az áruk többsége a szokásosnál valamivel olcsóbb, tehát a nagy tételekben bevásárlóknak érdemes e nagy csarnokba betérni.
Igaz, itt már nem köszöntik egymást a vevők és eladók (ez uttóbiakból már nincsen is itt, csak felügyelők sétálnak árgus szemekkel).
Örül az ember, ha a tarka idegen tömegben nagyritkán egy ismerősébe botlik. Aztán a pénztár előtt kígyózó sorba beállva elmerenghet azon, hogy bármennyire is teli van a kocsi áruval, mégis valamiféle érzelmi hiányérzet marad benne.
Szép és jó itt minden, de valahogy az egész személytelen, elgépiesedett hangulatot áraszt, mintha nem is Gödön, hanem Ausztriában lennénk.
Biztos ezt is megszokjuk és talán megkedveljük, mégha zacskós tejet és 20 deka párizsit szerény reggelinkhez itt nem is kaphatunk. Ezért külön át kell mennünk egy másik, közeli (de kis) boltba.
Ott már az eladóval ismerősként köszöntjük egymást, s a „régi” nagyközségi hangulatból felcsillan valami vidékies meghittséget árasztó fénysugár, ami felmelegíti szívünket.
Azt a szívet, amely az elgépiesedő, automatizálódó és globalizálódó szupermarket világunkban még nem gépi meghajtástól vezérelve „régi gödiként” dobog. Dr. Kölcsei Tamás

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ép testben ép lélek Az ünnep sportja

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az új Tornacsarnok felavatását követő napon, csak az nem sportolt Gödön, aki nem akart. A Gödi Sportegyesület szakosztályai, gazdag kínálatról gondoskodtak. Igyekezetük nem volt hiábavaló, sokan éltek a lehetőséggel és testmozgással ünnepelték várossá válásunkat.
Mint Tóth B.Zoltántól, a Gödi SE elnökétől megtudtuk, a bajnokság kezdetén a labdarúgó csapat - talán az ünnepre tekintettel is -, itthon játszott a Visegrád együttese ellen. Nem is akárhogyan.
Az Alsógödi Sportpályán, nagy nézettség mellett megrendezett mérkőzésen, 4-1-re győzték le a vendégeket. Ifi csapatunk is fölényes gólaránnyal diadalmaskodott. A kézilabdás lányok sem tétlenkedtek.
A Németh László Iskolában bemutató mérkőzést tartottak. A résztvevők, a nézők örömére nagy lelkesedéssel játszva, szép teljesítményt nyújtva, egészséges fáradtsággal hagyták el a pályát.
A Penny Market áruház parkolójában utcai lábtenisz pályát készített elő a Sportegyesület. A focizni szerető, folyamatosan cserélődő nagyközönség, korra való tekintet nélkül élt is ezzel a lehetőséggel.
A szellemi sportnak hódolók a Huzella Tivadar Általános Iskolában sakkozhattak. A Sakk Szakosztály játékosai közül többen szimultán játszmákkal örvendeztették meg az érdeklődőket.
A Kajak-kenu Szakosztály evezősei Nagymaroson, kupamérkőzésen ünnepeltek. Ez persze nem jelentette azt, hogy csónak nélkül maradtak, akik csupán kedvtelésből kívántak evezni a gödi Dunán. Bárki vízre szállhatott.
Az igazi látványosság azoknak adatott meg, aki végignézték a kajakosok 21-i, esti fáklyás, csónakos felvonulását Felső- és Alsógöd között.
Végül, de nem utolsósorban óriási sikerrel zárult az első, de a nagy érdeklődésnek köszönhetően hagyományteremtő Asztalitenisz Göd Kupa. A rendkívül magas színvonalú találkozón 15 - köztük NB II-esek is - játékos állt asztalhoz.
De a közönség is pörgethette a kis fehér labdát. A körmérkőzéses formában lejátszott, meghívásos ünnepi viadal végeredményeként a Kupát a gödi asztaliteniszezők szerezték meg. Második helyen végzett Vác. A dobogó harmadik fokára is gödi versenyző állhatott és negyedik lett Veresegyháza.
Ezzel újabb Göd Kupával bővült városunk sportpalettája és a sikerre való tekintettel, asztaliteniszezőink a jövőben nagyobb vonzáskörzetet szánnak ennek a kihívásnak, hogy a hazai játékosok győzelme reményében tovább öregbítsék a nagy múltú gödi sportélet jó hírét.
S ehhez számítanak az új Tornacsarnok adta kitűnő helyi lehetőségekre is.

Labdarúgás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Sződ – Göd: 0–2 Sződ ifi – Göd ifi: 4–2 Első bajnoki mérkőzését Göd labdarúgó csapata a szomszéd várban játszotta. A gödi felnőtt csapat mindvégig fölényben játszott és megérdemelten győzött. A legjobb játékosait a felnőtt csapatba átadó ifi csapat – a korábbi bajnok – becsületes harcban alulmaradt.

Poly–Mix vándorkupa Gödön

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A felsőgödi labdarúgó pályán játszotta hat csapat augusztus 15-én kispályás labdarúgó mérkőzését a Poly-Mix vándorkupáért.
A mindvégig izgalmas, sportszerű mérkőzéseket nagy érdeklődéssel szemlélték a szurkolók.

Végeredmény:

Gratulálunk a Makk hetesnek. (b.)

Kézilabda

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szlovákiában jártak kézilabdázóink A Gödi SE. női kézilabda szakosztályának serdülő, ifi és felnőtt csapata meghívást kapott Szlovákiába, Kolarovóba (Gutára), ahol négy napon keresztül mérkőztek kitűnő szlovák és magyar ellenfelekkel.
Végeredményként írhatjuk, hogy a serdülők 14 csapatból a 6. helyezést szerezték meg, az ifik 15 csapat közül a kilencedikek lettek, míg a találkozón szereplő felnőttek 9 csapat közül ötödik helyen végeztek.
A serdülők legtöbb gólját Bagócsi Barbara szerezte, 27 gólt dobott, a felnőtteknél Balázsovits Móni 33 góljával végzett az első helyen.
Sportszerű légkör, szíves vendéglátás jellemezte a tornát, a helybeli magyar lakosság nagy számú látogatottsága mellett.
* * *
Szeptember 19-én indul a bajnokság A kézilabda bajnokság NB II. északi csoportjában szeptember 19-én játsza első bajnoki mérkőzését Göd női csapata.
A szeptember 19-i mérkőzésre Egerben kerül sor, ahol az ellenfél a jó képességű helyi főiskolás csapat lesz. (-bor)

Kézilabda NB II. Északi csoport 1999. őszi sorsolása

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az évad legjelentősebb versenye

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/

Kajakosaink augusztus 7-én és 8-án az évad legjelentősebb versenyén vettek részt Velencén.
Itt került megrendezésre az Országos Utánpótlás Bajnokság.
Az előző versenyeken elért eredmények alapján, a szakosztály eddigi működésének legsikeresebb szereplését várták úgy a gyerekek, mint a szakosztály vezetősége és a szülők.
Az egyre javuló körülmények, a gyerekek kitartó edzése és a két edző, Simi, (Sinkó László) és Matya (Matyus Zsolt) munkája meghozta az eredményt, minden versenyzőnk a képességének megfelelően, a lehető legjobb eredményt érte el.
Az országos megmérettetés eredményei:

A fiatalabb versenyzőink is megízlelhették a siker örömeit, amihez nagyban hozzájárult az a tény, hogy népes gödi szurkolótábor jött le Velencére drukkolni.
Volt aki kerékpáron vágott neki az útnak, vállalva a hajnali és a késő esti kerekezést.
Sok egykori, vagy jelenlegi csapattárs is fontosnak érezte a részvételt, akik idejük szűkössége miatt nem vehettek részt a versenysportban.
Az évad végére a fiatalabb gyerekek szülei is beilleszkedtek a jól összeszokott közösségbe és közösen összefogva készülnek
Göd egyik legjelentősebb sporteseményének – a VI. Göd Kupának megrendezésére. Hamarné Adrienn

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/