Gödi Körkép 1999.augusztus 11.

Tartalomjegyzék

Göd városa a Dunakanyar kapuja a bal parton 1999
– Göd újra város, 1625 év után

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Első várát, a római óriás erődöt, Frigeridus vezér építette a kvádok ellen Kr. után 374-ben. A későbbi avar kori, vagy honfoglalás kori földvárunk építése óta több, mint ezer esztendő telt el. A gödi templomdombon volt Árpádkori magyar falut IV. Béla király oklevele említi meg először 1255-ben, vagyis 744 éve.
A Tétény vezér nemzetségeiből származó Sebred fia, Erdő bírta Gödöt 1317-ig, amikor Károly Róbert a Balog nembeli Széchy Dénest ajándékozta meg Göddel. Ő birtokolta 1579-ig, majd a török hódoltság végéig a Madách család birtokolná, ha tudná.
A török idők százötven éve alatt harmincnégyszer vonultak át rajtunk seregek. Volt olyan esztendő, hogy négyszer is. Buda viszszafoglalása után csupán a Gödi Csárda maradt fenn. Múzeum lesz hamarosan istállójából, ahol Kincsemet is gondozták a múlt század második felében.
Az óriási Grassalkovich-birtok első bérlője a bajor serfőző legényből lett kitűnő felvilágosodott gondolkodású Franz Mayer volt. Harminc év múlva nemes Mayerffy Ferenc lett belőle, fiából Józsefből, aki a birtokon kastélyt, hatalmas gazdasági épületeket, sörgyárat épített, aki megöntette az országban az első magyar feliratú harangot,
1805-ben, Wesselényi, Széchenyi barátja lett és sokat áldozott a közjóért úgy, ahogyan az a reformkorban illett. Az ő fiai már 1848-as honvédtisztek voltak és ezért 1849-től súlyos árat fizettek. 1844-ben Széchenyi István tárgyalt a birtok megszerzése ügyében.
A nagy újraéledést, az 1846-os vasútépítés pezsdítette fel. A parcellázások után Arany László, báró Denitz Ottó és a kiegyezés után hazatért – az osztrákok által halálra ítélt honvéd ezredes – Nemeskéri Kiss Miklós virágoztatta fel a települést.
A Csomád felé eső részt gróf Szapáry Gyula bírta. A kastélyok körül telepített több hektáros arborétumok nagyrészt ma is léteznek, csak Biológiai Intézetnek és Kiserdőnek hívják.
Az első magyarországi országúti kerékpárosverseny emlékét sokáig őrizte művelődési házunk, amelyet akkoriban Biciklista Nagyvendéglőnek neveztek.

Eddig öt kötetben adta ki Göd az Almanach sorozatában históriáját. Talán 2000-ben, a hatodik kötetben már eljutunk napjaink krónikájának megörökítéséhez is. A legfelsőbb társadalmi réteg előkelő nyaraló telepéből az első világháborút követően az elcsatolt területekről menekített sok állami alkalmazott letelepedésével létrejött a hármas település: Felsőgöd, Göd, Alsógöd.
Az 1920-as években egymás után lett Felsőgöd, majd Alsógöd önálló község. Csaknem harminc éve már nagyközséggé forrtunk. Az 1960-as években létrehoztuk a korszerű elektromos hálózatot, majd az 1970-es évek elején az önálló ivóvízrendszer megépítésével elindultunk ismét felfelé a kellemes, jó közérzetet nyújtó alvóváros irányába. De azért nem aludtunk továbbra sem.
Az 1980-as esztendők a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztését, az 1990-es évek a telefonhálózat teljes kiépítését hozták meg. Több, mint tizenötezren vagyunk. Nincs gyárunk, de tiszta a levegőnk!
Van három dunai strandunk, termálfürdőnk. Nincs toronyházunk, de a közelmúltban épültek új templomaink, korszerű, nagy iskolánk és itt a sportcsarnokunk – tudatosan az iskola mellett. Útjaink már javarészt sár- és pormentesek. Kibontakozóban van városközpontunk is, ahol együtt lesz a Penny Market áruház, a bank, a múzeum, a városi vendégház és a könyvtár. Az épülő golfpálya és a sportcentrum messzire fogja elvinni Göd jó hírét.

Újra jó Gödön élni. De még jobb lehet, ha a Duna-partunk is városhoz méltó, rendezett lesz. A tervek megvalósításához sok feladat áll még előttünk. Hozzáfogtunk...! Szegedi Sándor polgármester

Göd Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt Városavató ünnepségére és az ahhoz kapcsolódó ünnepi rendezvénysorozatra

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ezúton kérjük Göd lakosságát, hogy a városavató ünnepre tekintettel a nem mindennapi eseményhez méltó városképpel fogadjuk vendégeinket. Ingatlanainkat, köztereinket is öltöztessük tiszta, ünnepi külsőbe.

A programok esetleges változásáról plakátjainkon adunk tájékoztatást.

Önkormányzati ülés

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Lakóparktól a Lila Biliárdszalonig

Bár korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy augusztusban nem tanácskozik a képviselő testület, harmadikán mégis összeültek a gödi honatyák. (Július utolsó napjaiban is volt ugyan egy rendkívüli testületi ülés, ám erre a Gödi Körkép nem kapott meghívót.)

Augusztus harmadikán - a városháza nagytermének felújítása miatt a Művelődési Házban -, az első olyan önkormányzati ülésen vehettünk részt, amelyet már a várossá lett Göd képviselőtestülete tartott.
Mint bevezetőjében Szegedi Sándor polgármester elmondta, nem csupán a közeledő városavató ünnepségek miatt vált szükségessé a nagyterem felújítása. A helyiség, mint házasságkötő terem is hagyott kívánnivalókat maga után.
A gyér hallgatóság soraiban Göd előző polgármesterét, dr. Bognár Lászlót köszöntötte Szegedi Sándor és bejelentette, hogy hosszú harc után augusztus 5-én sor kerül a leendő golf pálya mellett épülő szálloda alapkőletételére.

Az első napirendi ponton a Simex Kft-vel kötendő szerződés jóváhagyása szerepelt. A megállapodás tárgya, az a Göd Szigeti Lakópark néven szereplő 40 ezer négyzetméter nagyságú Duna-parti terület, amelyet a Duna, Jegenye utca és a vízkiviteli utakhoz vezető töltés határol. Mint erről korábban már beszámoltunk, a területen 16 ezer négyzetméteres szabadidőpark, 5 ezer négyzetméteres társasház építésére alkalmas terület és további 19 ezer négyzetméter lakóház építésére alkalmas terület kialakítására nyílik lehetőség. Mielőtt 16 igen és egy tartózkodás mellett a Simex Kft és az önkormányzat között létrejövő előszerződést megszavazták a képviselők, többen elmondták észrevételeiket.
Zahorán Sándor például kérte, hogy a lakópark elkészülte után a gödiek ne legyenek elzárva a szigettől. Salamon Tamás abbéli aggodalmát fejezte ki, hogy az önkormányzat szűkös anyagi helyzete miatt - a december 30-án kifizetésre kerülő 105 millió forintos teljes vételárból -, az augusztus 18-án esedékes 17.5 millió forintos első részletet "felélheti" a város. Mint mondta, "nem is látjuk, annyifelé kell fizetnünk."
Bátorfi József a leendő lakópark területén lévő történelmi emlékeket, a várható munkálatok miatt pedig a 22 millió forintos költséggel épült kerékpárutat és a jelenleg ott lakók nyugalmát féltette.

Másodikként a meleg vizű strand került napirendre. A témát előterjesztő polgármester beszámolt két ugyancsak önkormányzati kezelésben lévő strandon - Tápiószentmártonban és Nagykátán - tett látogatásának pozitív tapasztalatairól. (Követendő példaként említette többek között a nagykátaiak fürdőjük szépítését segítő adományait.) Elmondta még, hogy a Simex Kft-vel tárgyalásokat folytatnak a gödi meleg vizű strand melletti 30 hektáros terület hasznosításáról, melynek eredményeként 240 ingatlan kialakítására kerülhet sor 1 milliárd forintos beruházással. A vállalkozás megvalósítása esetén két év alatt 600 milliós nyereségre tehetne szert az önkormányzat, és ebből az összegből többek között a meleg vizű strand is jobb állapotba hozható lenne.
Markó József a fürdőt üzemeltető TESZ vezetője beszámolt a hosszas tortúra után újra önkormányzati használatba került strand első 10 napjának forgalmáról. Mint megtudtuk a második hétvégén, szombaton 1520-an, vasárnap 1792-en váltottak strandbelépőt 435.250 Ft értékben. A fürdő várva várt július 22-i megnyitásához szükséges 1,4 millió már megtérült és működése nyereséges. - Ha az időjárás is úgy akarja, a látogatottság és a nyereség is nőni fog - mondta Markó József. Az örömbe ürömként a medencék rossz állapota került, melynek következtében az első napokban véresre dörzsölte a fürdőző gyerekek lábát a csempe nélküli aljzat. Szóba került a meleg vizű strand téliesítésének lehetősége is. Szegedi Sándor egy 64x24 méteres sátor felállítását javasolta, mely aggregátorral felszerelve 9 millió Ft-ba kerülne. Salamon Tamás a nyitott medence és fűtött öltöző variációját vetette fel a téli üzemeltetés megoldásaként. Bátorfi József a strandnak is vizet adó hőforrás Ambrus Lászlóról történő elnevezését szorgalmazta. A vízépítő mérnök annak idején sokat tett azért, hogy településünk állami támogatással termálvízhez jusson. Felvetődött a hűtve kitűnő ízű kristályvíz palackozásának lehetősége is. A strand téma lezárása előtt Zahorán Sándor és Traupert Imréné képviselők, a belépők árának mérséklését illetve kedvezmények bevezetését javasolták. A képviselők többsége, többek között Szabó Zoltán is úgy vélekedett, hogy viszonyítva más fürdők áraihoz, a gödi jegyek nem drágák, és most az a legfontosabb, hogy a nyereséget - a legjobb helyre - a strand fejlesztésére fordítsák. Strand és várossá válás.

A közelmúlt slágertémái. Harmadik napirendi pontként került tárgyalásra a nemzeti ünnep - augusztus 20.-, a francia delegáció és a várossá avatási ünnepség. Mint Ilyés Gizella alpolgármester asszonytól előzetesen megtudtuk, augusztus 7-15-ig 10 tagú marignone-i küldöttség tartózkodik városunkban. A testvérvárosi kapcsolat ápolása céljából érkező vendégeknek igen gazdag programban lesz részük. Ellátogatnak többek között Visegrádra, Szentendrére, Hollókőre, Gödöllőre, Egerbe és az augusztus 11-i napfogyatkozás okán Siófokra is. De nem hagyják ki a gödi meleg vizű strandot sem. A vendéglátást a költségvetésben testvérvárosi kapcsolatok elkülönített összegből fedezi az önkormányzat.
Kovacsik Tamás hozzászólásában az erdélyi testvérvárosi kapcsolat erősítését szorgalmazta. Mint megtudtuk, mintegy 20 fő látogat hozzánk a várossá avatás alkalmából. - A gödiek számára nagy eseményre sok vendéget, de mindenek előtt a helybélieket várjuk - hangsúlyozta a polgármester. Az esemény fő vendége Göncz Árpád köztársasági elnök. Hasonlóan magas rangú közjogi méltóság hivatalosan még nem járt Gödön. Látogatása szigorú protokolláris szabályokkal jár és komoly biztonsági intézkedéseket, tesz szükségessé. A vendégek között lesz még Balogh János dandártábornok, Rizsán Mária, a Belügyminisztérium főtanácsosa és Lajtár József helyettes államtitkár. Az előkészületek során már a Gödi Print Kft nyomdájába került az ünnepségsorozat (lapunkban is olvasható) részletes programja.
A község vezetői szeretnék, ha ez minden gödi ház levélszekrényébe bekerülhetne és a helybéliek minél nagyobb számban vennének részt és jól éreznék magukat a nem mindennapi esemény rendezvényein. Ennek érdekében tevékenykedik a Polgármesteri Hivatalban a szervezéssel megbízott - Ilyés Gizella alpolgármester által vezetett - lelkes csapat.
Az ünnepségsorozat mintegy kétmillió forintos költséggel jár, melyet 40-50 vállalkozó támogatásából fedez a város. Mint Szinay József jegyző a testületi ülésen elmondta a Göd Fejlesztési Alapítvány és a Polgármesteri Hivatal számlájára eddig mintegy 700 ezer forint érkezett és további 300 ezer várható. Az OVIT és a Megyei OTP például 150-150 ezer forinttal, a Digitel 250 ezerrel támogatja az eseményt.
Mint megtudtuk, a támogatók fele nem gödi.
A vácszentlászlói Zöldmező Tsz-től például 2500 pár virslit kapunk ingyen, "házhoz szállítva". De szponzorálja az eseményt többek között a Coca-Cola és a Borsodi Sörgyár is.
"Azért a víz az úr" - legalábbis ezt bizonyította Gruber Péternek a Településgazdálkodási Iroda vezetőjének beszámolója a csapadékvíz elvezető rendszerek karbantartási költségeinek biztosításáról. Tekintettel a téma fontosságára és sokakat érintő mivoltára, az előterjesztést az alábbiakban részletesen közöljük.

„Tisztelt Képviselő-testület!
A júniusi esős időjárás a város egyes közterületein rendkívüli helyzetet idézett elő, jelentős károkat okozott. Ezeket megszüntetni csak folyamatos és anyagi erőforrásokat igénylő munkával lehet. Kisebb ároktisztításokat, mellékutcákban lévő átereszeket, a lakosság segítségét kérve, velük együttműködve kívánjuk megoldani. Vannak azonban olyan, több utcát érintő, lokális helyek, főleg a felsőgödi területen, amelyek belvíztől való megvédése nagyobb költségráfordítással jár.
Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő Testületet, hogy az elmúlt években minden egyes költségvetési tárgyalás alkalmával szóba került Göd belvízrendezésére fordítandó keretösszeg, azonban a költségvetések szűkítésének stádiumában ez a költségtétel minden egyes alkalommal kimaradt. Jelzem és egyben javaslom a Tisztelt Képviselő-testületnek, hogy az ez évi költségvetés részleges felülvizsgálatával és módosításával biztosítson pénzügyi lehetőséget arra, hogy egyrészt a júniusi belvíz okozta károkat helyreállíttassuk, másrészt a legfontosabb belvízelvezető csomópontokat kiépíthessük.
Az ez évi költségvetésben csatorna- és ároktisztítási költségkeretben éves vonatkozásban teljes Göd területére 988.000,– Ft áll rendelkezésre ÁFÁ-val együtt, amelyből egyértelmű, hogy a károk helyrehozatala sem oldható meg.

Az alábbiakban felsoroljuk a legégetőbb megoldásra váró helyszíneket:


A téma megtárgyalását követően 17 igen szavazat mellett a testület úgy határozott, hogy a Településfejlesztési és a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság előkészítése után, a Széphalom Bt. 1994-ben elkészített belvízrendezési tervét figyelembe véve később tér viszsza a témára.
Szintén szeptemberre halasztotta a testület a 6. sz. választókörzet József és Lehel utca lakóinak szennyvízcsatorna építéséhez kért fedezet biztosításának megtárgyalását. A fenti utcák lakói ez év márciusban nyújtották be szennyvízcsatorna kérelmüket, melyet június 22-én szándéknyilatkozattal támasztottak alá. A 22 aláíró vállalta, hogy a csatornaépítés költségeihez ingatlanonként 150 ezer Ft-tal hozzájárul, abban az esetben, ha ezt az összeget 10 év alatt egyenlő részletben fizethetik ki. A Dunakeszi Vízközmű Társulás számításai szerint a beruházás összköltsége 6 millió forint. A lakossági befizetések 3.3 millió forintjához szükség lenne 2.7 millió önkormányzati elkötelezettséghez a csatornázás megvalósításához. A képviselő-testület 11 igen 3 nem és 3 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy - anyagi fedezet híján - elvi támogatást nyújt a kéréshez és a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság előkészítő számításai után a jövő hónapban visszatér a kérdés tárgyalására. A csatornára várók jelenlévő képviselőjét nem hallgatta meg a testület.
Tizenöt igen és két nem szavazattal határozat született a gödi Autópihenő 3328. és 3329. hrsz-ú ingatlanjainak összevonásáról.
Iskolabővítés lehetőségéről is döntött a testület. Tizenhat igen és egy tartózkodás mellett úgy határoztak a képviselők, hogy Göd Város Önkormányzat Képviselő Testülete a beruházás költségeinek csökkentése végett pályázatot nyújt be a Pest Megyei Területfejlesztési Tanács céljellegű decentralizált támogatás "1999. általános iskolák bővítése" című pályázatára és saját forrásként 12.888.000.-Ft-ot biztosít és egyben megfizeti (a folyó évi költségvetés terhére) a Pest megyei Területfejlesztési Tanács működéséhez szükséges ez évi hozzájárulást, melynek összege 233.552.- Ft.
Ezen a testületi ülésen döntöttek arról is a honatyák - 15 igen, egy tartózkodás arányában -, hogy Markó József a TESZ irányítója további 5 éven át a Göd Busz Kft. vezetője marad.
A városi státuszból következően önálló gyámhivatalt kell felállítani településünkön. Képviselőink 15 igen és 2 tartózkodás mellett úgy határoztak, hogy Göd nem kíván más települést bevonni a gyámhivatali munkába.
Az augusztus 28-án hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Göd Kupa támogatásának megszavazását kérte Salamon Tamás. A képviselő a rangos sporteseményhez úgy kíván segítséget nyújtani, hogy körzetének keretéből - az utólagos gázbefizetések terhére - , megelőlegez 50 ezer Ft-ot, mely összeg 1999. december 31-ig az önkormányzat költségvetéséből visszatöltésre kerül. A javaslatot 15 igen, egy nem és egy tartózkodás mellett megszavazták a képviselők.
Az egyebekben tolmácsolta 10. sz. választókörzetének panaszát Mucsi László képviselő. Elmondta, hogy még úgyszólván el sem kezdődött a leendő golf pálya mellett tervezett szálloda építése, ám a Kinizsi utca lakói már szenvednek a 20-40 tonnás teherautók okozta portól és zajtól. A lakók az út lezárásával fenyegetőznek. Gruber Péter elmondta, hogy a munkálatok megkezdése előtt szó volt egy a kivitelező által építendő - az építkezéshez vezető - út elkészítéséről, ám Pólus Péter elállt ettől. A polgármester a munkálatok gyakoribb ellenőrzését szorgalmazta.(A témára egy későbbi számunkban visszatérünk.)
Szintén az egyebekben, dr. Faragó László a kábeltévé ügyét sürgette, melyre, mint mondta, hat éve vár a lakosság.
Markó József beszámolt az ifjúsági tábor körüli, az eddigieknél is áldatlanabb állapotokról. Mióta a hajléktalanok kiköltöztek az egykori Szakáts-kert szabad préda. A több mint félmillió értékű eszközöket széthordják, ellopják. A rendőrség pedig pontos név- és személyleírást közlő bejelentés ellenére, semmit nem tesz a tettesek ellen. A képviselő szólt a szemétszállításról is. A nyári hónapokban az üdülők számával megnövekedő lakosság igényelné a heti két alkalommal történő kuka ürítést. Nincs rá lehetőség, mert a szolgáltatás Gödön a piaci ár alatt marad. A kukás autók korszerűtlenek. Néhány száz forintos szemétdíj emeléssel - mondta Markó József - változtatni lehetne a jelenlegi helyzeten.

Befejezésként Kovacsik Tamás felvetésére került - már nem először - terítékre a Lila biliárd szalon ügye. Mint a képviselő elmondta a 16-20 év közötti korosztály számára városunkban egyetlen kulturált szórakozóhely nincs. Véleménye szerint a jelenlegi bérlő (aki évek óta szeretné megvásárolni a fenti - egykori mozi - helyiséget) személye és tervei, kellő garanciát jelentenek egy az ifjúság tartalmas és színvonalas kikapcsolódását szolgáló hely kialakítására. Többen egyetértettek Kovacsik Tamás javaslatával, hogy a jelenlegi bérlő vásárolhassa meg az ingatlant. Mások az írásos árajánlatot, a tisztázatlan tulajdoni viszonyokat és a hivatalos ingatlanbecslést hiányolva, ellenezték. Végül 12 igen, 4 nem és egy tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy a Pénzügyi Ellenőrző bizottság vizsgálja meg a kérést, a tulajdoni viszonyokat és szeptemberbe térjenek vissza a témára. r. k.

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Dr. Kubassek János: A Himalája magyar remetéje

Dr. Kubassek János útikönyvei, monográfiái mindig nagy figyelmet keltettek. A siker receptje „egyszerű”: tudományos alaposság, saját, sokrétű, egzotikus élményanyag, nemes témák, egyszerre szenvedélyes és oldott hangnem, valamint jól elrendezett ismeretözön a földrajz, a história, a művelődéstörténet világából és egyáltalán – az Életről.
Az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójának legújabb könyve, a Körösi Csoma Sándor – monográfia egyben hitvallás is, hiszen a szerző már gimnazista korában bejárta a székely Ázsia-utazó, őshazakutató szülőföldjét, majd 1980–81-ben nyomon követte Körösi Csoma útját egészen Dardzsilingig. Bejárta a Föld legelhagyatottabb, legnehezebben megközelíthető vidékeit, a Nyugati-Himalája sziklabirodalmát, Ladak és Zanszkár hegyvilágát.
1998-ban ismét Nyugat-Tibet ösvényeit, hágóit rótta, újra fölkereste Zangla és Phouktal kolostorait, Csoma munkásságának hajdani helyszíneit. Az elmúlt két évtizedben több száz előadást tartott a leghíresebb magyar világvándor életéről. A most megjelent – Körösi Csoma Sándor életútját bemutató – kötet a székely magyar tudós születésének 215. évfordulója alkalmából került a könyvesboltokba. Németh Nelli

Versenyek, segélyek, ösztöndíjak a Huzellában

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az „A+V, a Gödi Ifjúságért Alapítvány” kapcsán az 1998–99-es tanévben Nyár van, elcsendesedett az iskola, tanulóik boldogan ízlelgetik a szünidő csodálatos varázsát. Én egy alapítványon gondolkozom. Mit tervezett? Mit valósított meg álmaiból? S amikor végiggondolom, a csodálat, a tisztelet, a szeretet érzése fogalmazódik meg bennem a Vízváry család iránt, akik példaként mutatják, hogyan lehet másokért jót cselekedni. Az öt éve létrehozott alapítvány három testvér – Vízváry Vilmos, Magdolna, Gábor – hálája néhai szüleik: Vízváry Vilmos tanár és Vízváry Vilmosné, Annuska néni tanítónő, valamint gyermekkori tanárok és az egykori község iránt. Mit is tett ebben az évben az „A+V”?

Nyolc tanulmányi versenyt jutalmazott, melyeket az alsógödi iskola egykori pedagógusairól neveztek el a következőképpen:

Az I. díj 2 000,- Ft, a II. díj 1 500,- Ft, a III. díj 1 000,- Ft volt. A szavalók, a prózamondók, a történelem versenyzői egy-egy Gödi Almanach 1998. című könyvet is kaptak. Hét tehetséges, a Huzellában végzett középiskolás diákot a tanulmányi eredménytől függően ösztöndíjjal segített. Így: Tellér Mónikát, Gulyás Mártont, Bihari Ágnest, Gazsi Hajnalkát, Szlapák Józsefet, Kuzén Kingát és Kalafut Pétert. Közülük például Gazsi Hajnalka a szép félévi és év végi bizonyítványáért 27 000,- Ft-ot vehetett fel.
Az ösztöndíjak névadói olyan gödi lakosok, akik példaképül állhatnak mai ifjúságunk előtt:

A következő tanévre még két tanulóval bővült az ösztöndíjak köre, Szotyory Mária (matematika tanár), Pártos házaspár (iskola igazgató, felesége postamester), ösztöndíj néven. A két új ösztöndíjas 9–9000,- Ft tankönyvvásárlási segélyben részesült. Talán az itt közölt nevek az olvasóban is felidéznek egy-egy kedves emléket. Több tanuló étkezését ebben az évben is az alapítvány fizette, ezen kívül kirándulásokhoz, tankönyvvásárláshoz adott segélyeket. Már harmadik éve került kiadásra az „A+V, a Gödi Ifjúságért Emlékérem Díj” egy-egy pedagógus részére, melyet a tantestület titkos szavazása alapján ebben az tanévben Csáki József igazgató helyettes kapott meg. Az alapítvány feladata tehát sokrétű. Támogatja a mai és volt diákjait, megbecsüli az iskola tanárait, próbálja azok emlékét ápolni, akik tettek és tesznek ifjúságunkért és Göd közösségéért. S mindezt egy család indította el, mely túl kicsi kör ennyi feladathoz, éppen ezért támogassuk többen a Huzellát, a gödi ifjúságot, bármilyen csekély összeggel is!
Most lehetett először az adó 1%-át felajánlani, az APEH 117 481,- Ft-ot utalt át számlánkra. Köszönet érte azoknak, akik ilyen módon segítettek.
Igen, köszönet minden diák nevében a Vízváry családnak és minden támogatónak, hisz ma is igazak Arany János szavai: „Legnagyobb cél pedig, itt e földi létben Ember lenni mindig, minden körülményben”. Lászlóczky Ferencné sz.: Ács Éva kurátor, nyugdíjas tanítónő

Ezúton kérünk elnézést az érintettektől és lapunk olvasóitól, ugyanis a Gödi Körkép július 14-i számában a „Már nem nehéz az iskolatáska” című írásban a történelem verseny névadójaként Vízváry Vilmos helyett tévesen Zádori Bertalan szerepel.

Arany János balladaíró pályázat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A nagykőrösi Arany János Református Gimnázium a millenniumi programterve szerint meghirdeti az országos Arany János balladaíró pályázatot.
A pályázat a nem hivatásos alkotóknak (költőknek) szól. Korhatár nincs, a téma kötetlen. Egy pályázó több művel is pályázhat. Az arra méltó műveket önálló kötetben (füzetben) megjelentetjük. A megjelentetést az iskola fenntartja magának.
A beérkező műveket felkért, pártatlan szakemberek értékelik.

A pályázat pénzdíjas: I. helyezett: 30 000,- Ft II. helyezett: 20 000,- Ft III. helyezett: 10 000,- Ft

A pályamunkák beküldési határideje: 2000 március 31. Cím: Arany János Református Gimnázium – 2750 Nagykőrös, Hősök tere 6.

A jeligés pályamunkákhoz kérjük a pályázó nevét és pontos lakcímét lezárt borítékban csatolni. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2000 októberében lesz. A Socrates Nemzeti Iroda pályázata – Előkészítő látogatások (COMENIUS 1–2) (N) A támogatásra jogosult intézmények megfelelő munkatársai egyénileg is pályázhatnak COMENIUS-projektek előkészítéséhez kapcsolódó kiutazásra valamely Európai Unió-beli (EU) tagállam részvételére jogosult intézményéhez. Az előkészítő látogatás maximális időtartama egy hét, a támogatás összege nem lépheti túl az 1000 ecu-t fejenként.
A COMENIUS 1 előkészítő látogatásokra a pályázatot a tervezett látogatás előtt két hónappal kell leadni, míg a COMENIUS 2 előkészítő látogatásoknak két pályázati határideje van egy évben: március 1. és szeptember 1. A projekt és az azt előkészítő látogatás egyidejűleg nem pályázható meg.

További információ az interneten: a Socrates-program oldalain.

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A József Attila Művelődési Ház június 28 – július 9 között hetedik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Képzőművészeti Alkotótábort.
A több, mint száz gyermek 6 osztályban ismerkedhetett meg a művészetek különböző ágaival.
Az osztályokat Garami Mária (rajz), Véninger Margit (kerámia), Farkas Éva (textil), Szendrei Judit – Majoros Klára (tűzzománc), Sándor János (szobrász), Csiki Lóránt – Sári Adél – Makkainé File Edit (kiskézműves) vezette.
Prokai Gábor a tábor művészeti vezetője több alkalommal is előadást tartott különböző témakörökben. A második héten busz kiránduláson vettek részt. A MULTIVER REISEN utazási iroda vezetője Kádár János lehetővé tette, hogy ellátogassanak a Gödöllői Királyi Kastélyba.
Az utolsó napon kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, melynek megnyitóját a résztvevő gyerekek műsora színesített. A tábor ideje alatt a gyermekek a Csapatpihenőben ebédeltek, ahol a legszebben étkezők a Gönczöl Alapítvány jóvoltából végigsétálhatott a váci erdei tantúra ösvényen, valamint az ásványkiállítást is megtekinthették.
A tábor színvonalas megszervezésében idén is nagy segítségünkre volt a TIKKURILA festéküzlet (Dunakeszi, Fő út), ahonnan nagy mennyiségű festéket kaptunk ajándékba, a szobrász osztály nagy örömére.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Nagy Gábornak a PENTA Kft. vezetőjének, aki második alkalommal támogatta a tábort. Az ő jóvoltából minden résztvevő egy táboros emblémával ellátott pólót kapott ajándékba. Az idén első ízben került megrendezésre a társastánc tábor. Szakácsné Lajos Julianna nyolc gyermekkel dolgozott öt napon át. A munka eredményét a szülők az utolsó napon színvonalas bemutatón mérhették le. A gyerekek repertoárjában szerepelt többek között a summer dance, a csa-csa-csa, a macarena. A bemutatón a gyerekek a FANTÁZIA KIADÓ pólójában léptek fel, Mohai Gábor ügyvezető igazgató jóvoltából. Műv

„Dicsérjétek az Urat, ti földiek” (Zsolt. 148.7)
Jubileumi zenés áhítat

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hatvanadik alkalommal töltötte meg a felsőgödi református templom padjait az orgonahangversenyeket látogató ökumenikus közönség, hogy meghallgassa Szotyori Nagy Gábor református lelkész – orgonaépítő szakember! – orgonajátékát.
Lelkipásztorunk szereplése megemlékezési alkalma volt társegyházi szolgálatának hatodik esztendejéről.
A műsoron rangos szerzők orgonaművei szerepeltek: Pachelbel; J. S. Bach és egykori tanítványa Krebs; Buxtehude és két olasz szerző: Luigi Bottazzo és Enrico Bossi. Bach és Krebs koráljai és fugái, Buxtehude grandiózus barokk muzsikája és az olasz szerzők lágy dallamainak játék előtti ismertetése, majd mesteri előadása méltán váltotta ki a közönség tapsban kifejezett elismerését.
A felsőgödi gondnok asszony virágcsokorral köszönte meg a művészi játékot. A hangverseny rövid áhítattal, az Úrtól tanult imádság elmondásával, majd a három felekezet köszöntésével ért véget. (simi)

SZOMSZÉDOLÓ
Váci Világi Vigalomban jártunk

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mária Terézia emléke két évszázadon át sem homályosodott el Vácon. Nem tudjuk, hogy ő hogyan vigadott Vácon, de bizonyára szívükbe fogadták a váciak, s ennek bizonyítéka, hogy két évszázad után is rá emlékezve vígadnak.

A legenda szerint télire tervezte váci útját az uralkodónő, de egy főnemes biztosította, hogy szánon is utazhat nyáron Vácra. És így történt, hogy a nemes gróf Bécstől Vácig sóval hintette fel az utat és Mária Terézia szánon érkezett Vácra.
Ha igaz... A vigalomra utazva már az autóbuszon jó hangulatot tapasztaltunk, ami mindvégig jellemezte a váci programokat. A kézművesek kirakodóvásárán bemutatkozott a kisiparosok színes találékonysága. Megtapsoltuk a Duna-parti vásári komédiát. Nevettünk Kocsonya Mihály házasságán, ami a Duna-parti színpadon volt látható. Magas nívójú nyitóhangversenyt hallgattunk végig a Fehérek templomában.
A Bécs – Vác evezősverseny győztesei bravúrosan teljesítették a távot.
Nagyon tetszett a Szlovákiából érkezett dubnicai zenekar és tánccsoport kitűnő bemutatkozása. Megérdemelten kapták a nagy elismerést. A jó műsort színesebbé tette a szereplők színes ruházata. Nagy öröm volt a gyerekeknek végignézni a tanulságos szórakoztató bábműsort, ahol a bábjáték fortélyaival is megismerkedhettek.
Az esti műsor fénypontja a Duna-parti színpadon előadott Három grácia operett bemutatója volt, melyen kitűnően szerepelt a Váci Szimfonikus Zenekar. Szép napok voltak. (.a...a...a)

Művészeink a nagyvilágban Látogatóban Mág Tamásnál

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tavasszal rendezték meg nívós kiállításukat az Oktatási és Szabadidő Központban Göd jeles művészei. Ott találkoztam néhány olyan alkotással, amely különösen megragadta figyelmemet. Elhatároztam, hogy személyesen is kapcsolatot teremtek a kiállítókkal.
Így jutottam el Mág Tamáshoz, aki elegánsan berendezett lakásán fogadott kedves felesége társaságában.
– Mikor kezdett rajzolni – festeni? – kérdeztem a festőművészt.
– Amikor először került ceruza, papír és ecset a kezembe.
– Festményein a tájkép, a csendélet vagy portré a domináns?
– Nehéz lenne bármelyiket kiemelni, mert mindhárom műfajban alkottam.
– Több szép képét ismerjük szülőföldjéről,
– Nagyváradról. Hol volt az első sikeres kiállítása?
– Bukarestben, csoportos kiállítás keretében szerepeltem. Magyarországra áttelepedve egyik emlékezetes kiállításom 1993-ban a Gellért Szállóban volt.
– Rangos képeinek száma mennyire tehető?
– Több százra.
– Hol láthatók és találhatók képei – festményei?
– Képeimet galériákban – Budapest, Pécs Székesfehérvár, Győr, Miskolc, Békéscsaba és hogy a többit ne említsem – tekinthetik meg és vásárolhatják a festmények iránt érdeklődők. De tusom, hogy képeim – ezeken a csatornákon át – eljutottak például „túl az Óperencián” Torontóba, sőt Japánba is.
– Melyik téma áll legközelebb alkotókedvéhez?
– A pillanat varázsa az, ami alkotásra késztet. Lehet az egy gödi ház düledező kerítése, vagy éppen egy gondola Velencében.
– Milyen anyaggal alkot?
– Olaj – akvarell – pasztell egyaránt felkerül képeimre.
– Tudjuk, hogy kiállításokon nagy sikert arattak képei, hivatalos elismerésben volt-e már része?
– Soha nem törekedtem hivatalos kitüntetésre. Viszonylag fiatalon, Bukarestben országos díjban részesültem. Nézem a fotóalbumot, ahol a szebbnél szebb festmények fényképei találhatók, s megkérdezem a művésztől, hogy az egyik nagyon szép olaszországi képét mennyi idő alatt festette meg?
– Egy rövid óra alatt – hangzik a válasz.

Nem tudok szóhoz jutni. Csak csodálkozom, amit majd szeptember 30-án a szobi múzeumban folytathatok, ahol Mág Tamás képeinek örülhetnek a meghívott vendégek és a szépért lelkesedő látogatók. (Tiborcius)

A keramikus ISMERKEDÉS AZ ŐSERŐKKEL

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Vertel Andrea keramikus is egyik nagysikerű szereplője volt az áprilisi kiállításnak.
A művésznő bemutatkozott már többek között Erlangenben, Bécsben, Londonban, Münchenben, Puchheimben és Ottavában.
Gödi Otthonában hallgattam meg művészetének titkait.
– Apám, Vertel József bélyegtervező grafikus – művész. Olyan családba születtem, ahol természetes volt, hogy gondolatainkat, érzéseinket rajzban fogalmazzuk meg. A vizualitás mint kifejezési eszköz alapelemmé vált. A Budapesti Művészeti Szakközépiskolába ismerkedtem meg az agyaggal és szerelmesedtem bele egy életre. Az agyag képlékeny, könnyen formálható „föld”. Ha belelépek, megőrzi lenyomatom, de a másik pillanatban már a következő hatás nyomait őrzi. Ez, ha tűzbe tesszük megmerevedik, és az örökké változó pillanatot megőrzi, állandóvá teszi. A kerámia nem más mint ismerkedés az őserőkkel, a földdel, a tűzzel. Nagyon izgalmas játék. Minél többet ismerek belőle, rájövök milyen keveset tudok róla. Én elsősorban figurális kerámiát csinálok. Az ember érdekel, viszonya, kapcsolata önmagához, a másik emberhez, a világhoz.
Tanulmányaim során a tanulmányrajzolás mellett szociofotózással is foglalkoztam. Ez nagyon fontos volt számomra, egy-egy konkrét helyzet elmélyülésében, megismerésében. Mindig izgatott a tűz megismerése.
Ma egy városi keramikus leginkább elektromos kemencét használ, amelyben egy izzószál melegíti fel a kerámiát zárt térben és én a már kihűlt darabot veszem ki a kemencéből. Ez egy steril dolog, a végtermék, a mázak viselkedése elég pontosan kiszámítható, előre tervezhető. Ennél sokkal izgalmasabb, ha a tűz valóban jelen van az égetésnél a füstjével, hamujával, korommal, a kiszámíthatatlanságával. Ha fával hevítjük fel a kemenceteret, a bennlévő kerámiát átjárják a lángnyelvek, lecsapódik rá a hamu és olyan lesz egy-egy figura, mint a szép ropogós barnára sült kenyér. Vagy, ha az izzó tárgyat kiveszem és faforgácsos homokkal takarom le, a faforgács meggyullad, lángol. a homok elfojtja az égést és füstül. Befüstöli azt a tárgyat, például egy kerámia madarat, amit beletettem. Attól függően, hogy hol, mennyi füst éri, hol feketébb, hol szürkébb lesz. A rajtalévő festék is e szerint változik és ezer arcot mutat, mindig más és más, előre kiszámíthatatlanul. Ez olyan mint ha a lelkét itt a füstben kapná meg a tárgy.
A tűznek és a földnek ezekbe a titkaiba szerettem bele, amelyek sose ismerhetők, csak ismerkedni lehet velük, titkaik végtelenek. Balassa Tibor

ITT A GÖDIEK BESZÉLNEK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Tisztelt Gödi Körkép!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Nem fogtam volna tollat, ha nem olvasom a lapban a „Tisztelet és Szégyen” című cikket.
Azt hiszem, a cikk szerzője, hasonlóan nagy, országos lapokhoz hasonlóan, valótlanul tájékoztatja a „tájékozatlan” olvasót.
1996-ban, mint a szociális bizottság tagjának, az én javaslatomra kezdődött a hajléktalanok szállásának szervezése, beindítása. Ismeretségem folytán több szekrényt, kárpitozott heverőt, sőt ágyneműt hoztam Pestről és tulajdonképpen így indult be a hajléktalan szálló.
Az, hogy valószínűleg erről sem tudnak a gödiek és a babérokat mindig mások szakítják le, azért van, mert inkább csak a háttérben, de teszem a dolgomat. Ezt csak azért mondom el, mert a sok képviselő között én is aláírtam azt a beadványt. Egyáltalán nem arról van szó, hogy be kellene zárni – itt is téved a Hölgy –, hanem arról, hogy Göd talán legszebb területéről helyezzük át valahová máshová a hajléktalan szállót.

Keressünk más lehetőséget az átköltöztetésükre, Göd egy másik területére. Lehet, hogy a mostani testület szociálisan nem olyan érzékeny, de semmiképpen nem óhajtanánk leckéket az elmúlt sok évtized, vagy az előző kormány szociális érzékenységéből. Zahorán Sándor képviselő

Tiszta vizet a pohárba !

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Abba a pohárba, amibe a félinformációk, csúsztatások, igaztalanságok tömege került az utolsó csepp a „ Tisztelet és szégyen” című írás volt. Tehát a tények: a sokat emlegetett szálló maximum 16 főt tud befogadni.
A gyakorlatban 10 fő körüli létszámmal működik - ezek az állandó lakók kilátástalan élethelyzetbe kerülésük előtt zömmel gödi lakosok voltak, akiknek felvételéről a NLB (Népjóléti és Lakásügyi Bizottság) döntött.
A rendőrség többszöri ellenőrzése során is csak ezeket a személyeket találta az épületben. Tehát szó sincs idegen invázióról! A szálló természetesen az előirt hatósági engedélyekkel (ÁNTSZ, házirend stb.) rendelkezik.
Ilyen menedékhelyet a szociális törvény értelmében fenn kell tartani, tehát ez nem mérlegelés kérdése. Ha ezt nem tennénk meg – eltekintve a törvényszegéstől és ennek következményeitől – a már megkapott, elköltött állami támogatást is vissza kellene fizetnünk. Jelenlegi működésekor az intézmény egy napra 6 (hat!) Ft/fő-be kerül az adófizetőknek.
Ami a mostani „akciót” elindította – ebben az évben beadtunk egy pályázatot a szálló bővítésére, de – nem létszám bővítésre, (mint a szervezők állították) hanem a helység megnagyobbítására egy étkezővel, és egy kis raktárral. Természetesen az ebből a pénzből komfortosított épületet a nyári tábor lakói is élvezhették volna. Ami az aláírásgyűjtést illeti: készült egy papiros, amin fel volt sorolva „temető rendbehozatal, kerítés, sírkert, kerékpárút, hajléktalan szálló”. Eltekintve, hogy ez nem felel meg a törvényi előírásoknak, (ami természetesen magyarázható a szerzők jogi képzetlenségével) – a laikusnak is nyilvánvaló, hogy az is aláírja, aki csak egy dologgal is egyet ért a felsoroltakból. Ennek a szűk, pár főből álló, jól körülhatárolható csoportnak a módszereit nem kívánom minősíteni, adalékként csupán egy személyes élmény: a lakossági fórumon hozzám intéztek kérdéseket, amire a választ sajnos nem tudták megvárni, mert családi okok miatt azonnal haza kellett menniük.
Azt feltételezni sem merem, hogy azért volt ilyen sürgős a távozás, mert olyat hallottak volna, ami mindenki számára egyértelművé teszi hiteltelenségüket. Kétségtelenül voltak képviselők, akik aláírták a papirost, de arról senki sem beszél (érthető okokból), hogy hányan nem írták alá. Ez a képviselő-testület ellenszavazat, tartózkodás nélkül javasolta a pályázatot és jelenleg is érvényes döntés van a szálló itteni működésére 2000 nyaráig.
A „nehéz helyzetbe” került emberekről pedig az intézményen belül a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság (NLB) gondoskodik, aminek elnökeként felelősséggel állíthatom, hogy indokolatlanul senkit sem küldtünk el.
A szociális érzéketlenségről pedig: ez a bizottság majd' 50 millió Ft-ot költ el ebben az évben a nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére. Talán a Tisztelt Levélírónak, Aláírásgyűjtőknek is tájékozódniuk kellett volna sommás, ámde alaptalan ítélkezésük előtt.
Végezetül egy idézet a cikkből: „érdemes a történteken elgondolkodni” Lenkei György NLB. Elnök

Jótékonysági rendezvény augusztus 20-án az Alsógödi Sportpályán

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szerény, kis cikk a Gödi Körkép július 28-iki számában, a 3. oldalon.
Mindez a daganatos, beteg gyermekekért! Szomorú emlékek törnek fel belőlem: két és fél év küzdelem, a Madarász kórház stb., és ez az Alapítvány, amely nekünk is segédkezet nyújtott.
Tiszteletet és becsületet érdemelnek a szervezők, akik – mint megtudtam – a Szent István napi búcsú hagyományát is felelevenítik és ezentúl minden évben megrendezik. A vacsora (birka- és pacalpörkölt) bevétele is az Alapítvány támogatását szolgálja. Könny szökik a szemembe. Nekünk nem sikerült, de nagyon jól esett a segítség, a támogatás. Az tudja csak igazán átérezni, aki már megjárta ezt a poklot. Ott a helyünk és segíteni fogunk – határozzuk el –, hogy ez a nemes gyakorlat sikeres tetté váljék. Esélyt kell adni a beteg Gyermekeknek a gyógyulásra. Túl a fájó emlékeken, kicsit szomorú is vagyok.
Miért bújt meg ez a „Meghívó” röviden és szerényen a 3. oldalon, hiszen a nemes célt tekintve minimum a címlapra kívánkozott volna.
Helyette ott van a Városavató ünnepségsorozat részletes programja, ahol pl. ingyen virsli és sör, kabaré, bábszínház, utcabál várja a gödieket. No comment!

Kedves Gödi Polgárok! Lehet választani! Nagy dolog a várossá válás. Azonban ne feledjék, a mai, szennyezett világban bármelyikünk gyeremeke vagy unokája lehet tumoros!
Adjunk esélyt nekik, legalább egy vacsora elfogyasztása erejéig!
Tisztelettel: Serman Lajosné Göd, Kisfaludy u. 19.

Segít az Internet
„Project Access”

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Project Access nevet viselő program keretében júliusban az Egyesült Államokban töltöttem két hetet.
Mint gyógypedagógiai tanár vettem részt egy továbbképzésen, melyet a Niagara – az indiánok nyelvén – Messzedübörgő-vízeséstől 80 km-re fekvő Rochesterben működő egyetemen tartottak. A project nem más, mint egy magyar-amerikai stratégia a magyar siket tanulók részére, az információs technológia világába való bevezetésre. Tehát az információhoz való hozzáférési lehetőség hivatott elősegíteni az ebben többszörösen akadályozott hallássérült tanulókat (access = hozzáférés).

Nagy jelentősége van a programnak abban a tekintetben, hogy öt évvel előbbre hozza a siket és nagyothalló iskolák számára az Internethez való kapcsolódást. Ugyanis az Oktatási Minisztérium a Sulinet ‘96-os tervezése során utolsónak jelölte ki (ütemterv szerint 2003-ban) a hallássérültek iskoláit az Internet hozzáférése terén, annak ellenére, hogy a hallássérültek ilyen irányú többszörös hátrányát inkább csökkenteni kellene időben, nem pedig azt megnövelni halló társaikhoz képest. A programhoz több partnerszervezet is csatlakozott: a New York államban működő Rochesteri Műszaki Egyetem (RIT, USA) siketeket oktató kollégiuma (NTID, a Hallássérültek Iskoláinak Országos Egyesülete (hazai koordinátora a budapesti Hallássérültek Tanintézete) és a New York-i Soros Alapítvány. A programot az NTID kezdeményezte, mely a világ legszínvonalasabb, siketek számára számítástechnikai képzést nyújtó felsőoktatási intézménye.
A rochesteri egyetemen kb. 1100 siket diák tanul együtt kb. 12000 halló között.
Néhány mondat az előzményekről. A XX. század végén az információ áramlása korábban soha nem látott méreteket öltött, s rendkívüli jelentőségre tett szert. Alapvető dologgá vált a tudás és az állandó, gyors technológiai változás az információs társadalomban. Az információhoz, a tudáshoz elsősorban a számítástechnika segítségével juthatunk el.
Tehát a jövő azoké lesz, akik birtokában vannak azoknak a készségeknek és ismereteknek, melyek révén otthonosan mozognak az elektronikus információ világában. Hiszen az informatika a mindennapi életnek, az oktatásnak, a szórakozásnak is részét képezi. Ugyanakkor a (többnyire külföldi) vizsgálatok szerint a számítástechnikának az oktatásban való felhasználása olyan alapkészségek elsajátításában segít, mint az írás-olvasás, valamint a fogalmazási képességek, a verbális kreativitás. (Ebben nem is kevesen kételkednek.) Ez a tény erősen motiválta azokat, akik érdekeltek a siketek oktatásában. Mivel a számítástechnika alapvetően a vizualitásra épít, így válik nagyobb jelentőségűvé az informatika felhasználása a siketek speciális oktatásában és jelentős eredményt várnak el a magyar-amerikai együttműködéstől. A program remények szerint jelentős változást hoz majd a siketek iskolázottságán, szakismeretén, s ebből következően elhelyezkedési lehetőségein, életszínvonalukon is. Néhány szót az amerikai társadalom hozzáállásáról a siketekkel szemben. Naponta saját bőrömön tapasztaltam – mikor kiderült a siketségem – tudták jól, hogy hogyan kell kommunikálni velem. Látható volt, hogy birtokában vannak az ilyen ismereteknek. Ebben nekünk, magyaroknak még nagyon sokat kell fejlődnünk.
Ma esetleg elcsodálkozunk, ha egy érzékszervi fogyatékos emberrel találkozunk. Inkább zavarba jövünk, ahelyett, hogy megtalálnánk a feléjük vezető utat. Hiszen ők is embertársaink. Nem gondolunk arra, hogy mi is bármelyik pillanatban sorstársaikká válhatunk.

Minden téren igen gazdag tapasztalattal érkeztem haza.
Ezeket szeretném hasznosítani, mint sorstárs, mint tanár és mint önkormányzati képviselő. Mikesy György

Nagy a gazdák gondja

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Drága nagyapám sokszor hallott mondása jutott az eszembe: – „A teremtő a gazda.”
Így igaz. Csodálatosan szép termést ígértek az idén a búzatáblák. Aztán... Heteken át néztük a televíziót, együtt éreztünk a házukat elvesztett magyar falvak lakosaival. Megdöbbenten figyeltük a víz uralmát emberen, állton, termőföldön. Falvak és városok százait ejtette fogságba a megvadult áradás.
Sok milliárdos a kár, ami az embereket érte lakóházakban, épületekben. Úszott a szennyes vízben a háziállat és a konyhakredenc, erős férfiak mentették a szomszéd életét és vagyonát.

A kár felmérése folyamatban van és az állam ígéri a segítséget. Kötelessége is az önhibájukon kívül hajléktalanokká váltakon segíteni. Előbb azokon, s aztán a mai napig kiderítetlen okból csődbe jutott bankokon. Igen. Folyik a károk felmérése, de van egy olyan terület, ahol soha senki nem tudja megmondani mekkora kár érte a mezőgazdaságot, csak a kárvallott gazda sirathatja nehéz munkája elveszett gyümölcsét.
Horváth Szabolcsot, a PHYTO Szövetkezet elnökét kerestem fel, hogy megkérdezzem, mi a helyzet a gödi termőföldeken.
– Hány hektár kerül betakarításra a PHYTO gondozásában?
– 136 hektár búza, 50 hektár árpa és 95 hektár repce. A búzatermés a vártnál szerényebb. Hektáronként 30 mázsa a hozam. Az árpa és a repce betakarítása folyamatban van, rekordtermésre itt sem számíthatunk. Az időjárás közbe szólt.
– Milyen károk érték a szövetkezetet?
– Vetéseinket nem pusztította árvíz, de ehhez hasonló csapást jelentett a talajvíz okozta, érés közben bekövetkezett kimosódás. Százszázalékos meghatározást nehéz lenne mondani, de a lényeg az, hogy a korábban várt termés elmaradt. A terméskiesés az idén már nem pótolható.
– Milyenek a terményárak?
– A búza ma mázsánként 1600 forintért értékesíthető. Elég talán, ha elmondom, hogy a mai termésátlag mellett egy mázsa búza előállítási költsége 2000 forint. Egyelőre várakozó állásponton vagyunk. Nem szerénytelenség azt remélni, hogy elérhetjük még idén az előállítási árat.
– Hogyan folyik a felkészülés az őszi munkákra?
– Nem lehet ugyan felejteni az időjárás okozta csapást, de programszerűen készülünk az őszi munkákra, most is oda indulok a tárcsázás megtekintéséhez. Bíznunk kell a helyzet javulásában. (Balassa)

Anna napi kerti mulatság

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Alsógödi Dunakanyar Kertbarát Klub július 24-én tartotta első Anna napi kerti mulatságát az Erdész utca 2-ben lévő tanyáján.
A délután kettőtől éjjel kettőig tartó rendezvény igen jól sikerült, az időjárás is kellemes volt.
A rendezvény fő szervezője és ötletgazdája, valamint a lemezlovas e sorok írója volt.
A kertbarátok süteményeket sütöttek, szendvicseket készítettek, büfét szerveztek.
A szépen feldíszített – szúnyogoktól mentes – tanyán közel ötvenen szórakoztak.
A résztvevők tombola-pénzzel támogatták a klubot, és mintegy száz díjat nyertek.
Köszönjük a kertbarátoknak az aktív segítséget és részvételt.
Külön köszönet azoknak, akik ajándékaikkal segítették a rendezvény sikerét. Antal György Bálint

Egy különleges hét az Ady-klubban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Hagyományteremtő szándékkal első napközis táborát szervezte a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat a felsőgödi Ady-klubban.
A táborba azokat a gyerekeket hívtuk meg, akikkel szolgálatunk valamilyen módon kapcsolatba került az év folyamán.

A tábor egy hetes volt, költségmentes. Minden nap 8,30–16 óráig szerveztük a programokat, melyek között vizuális foglalkozások, irodalmi kalandozások, önismereti játékok, sok mozgás és séta szerepelt. Ezeket a programokat Tóthné Barcs Ágnes válogatta és rendezte sorba, azzal a szándékkal, hogy a tábor végére olyan csapat alakuljon ki, amellyel a későbbiek során hosszabb és még tartalmasabb programok is megvalósíthatóak lesznek.
Első napunk az ismerkedés jegyében telt. A közösen elkészített reggeli után ismerkedő játékokkal mutatkoztunk be egymásnak, hiszen Göd alsói, felsői és újtelepi részéről egyaránt érkeztek gyerekek. Megalkottuk saját tábori szabályzatunkat, felelősöket és indulót választottunk. Gondosan tervezett játékok és foglalkozások zajlottak egész nap például: kincsvadászat, mese-dramatizálás, termények gyűjtése, ezekből függődíszek készítése, labdajátékok, plakátkészítés stb. A kincsvadászat olyan jól sikerült, és annyi ötlet született közben, hogy másnap meg kellett ismételni.
Minden napot – az ugyancsak együtt készített uzsonna után – közös beszélgetéssel zártunk, és mindenki felhelyezett egy-egy falevelet az értékelő fára, annak megfelelően, ahogyan érezte magát. Külön élmény volt, hogy naponta más étteremben vendégeskedtünk kedves és mosolygós felszolgálás kíséretében. Utolsó nap meghívtuk a szülőket és néhány vendéget, hogy megmutassuk mivé varázsoltuk a hétfőn még teljesen üres termet.
A tábor végére megszületett az igény a folytatásra is, és ennél nagyobb köszönetet nem is kaphattunk volna. Ám mi is tartozunk köszönettel: Fleischinger Tibornak – Zöldfa vendéglő, Berényi Lászlónak – Széchenyi Csádra, Hima Imrének – Autópihenő, Csabai Bélának – Ilka Csárda és Szeredi Róbertnek – Bristol étterem azért, mert minden nap valamelyikük lehetővé tette, hogy térítésmentesen jól lakjanak a táborozók és kisérőik. Köszönet a Castello és Gómez Kft-nek a Magdaléna édességekért, a Sweet Pointnak a csokikért és szőlőcukrokért. A szükséges energiát a Pharmavit Rt. Plussz Junior tablettáinak köszönhetjük. A Zikva kiskereskedéstől kapott labdákat nemcsak a táborban, de a túrákon is örömmel használjuk. A vizuális foglalkozásokhoz kapott ecseteket a Fakusz Bt., a festékeket az EXIMTAX Kft. ajándékozta nekünk. Köszönjük a Betűbolt kedvezményes vásárlási lehetőségét. Reményeink szerint jövőre újra eltölthetünk egy, vagy két különleges hetet a mostani és az újabb résztvevőkkel.
Minden olvasónak kellemes pihenést kívánok! Szimlerné Medveczky Andrea szolgálatvezető

Kirándulás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

1999. 08. 25-én, szerdán szünidei túrát szervez a gödi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat.

Útvonal: Kismarosig vonattal, – Kismarostól Királyrétre kisvasúttal, – Királyréttől séta a Bajdázói- tóhoz, – könnyű túra Szokolyára, – onnan busszal Kismarosra, – vonattal Gödre.
Várjuk azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek a jelentkezését, akik kedvet és erőt éreznek egy nyárvégi könnyű kiránduláshoz (kb. 5–6 km).
A kirándulás költsége: vonatjegy Kismarosig és vissza, vonatjegy a kisvasútra, buszjegy, valamint élelem.
Jelentkezés és részletes tájékoztatás a szolgálat félfogadási idejében augusztus 24-ig folyamatosan, személyesen illetve telefonon (Telefon: 337–417).
Félfogadási idő: hétfő és csütörtök: 8–12 óra; 13–17 óra; kedd és péntek: 8–12 óra.

MEGHÍVÓ

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A gödi Losonczy István cserkészcsapat tisztelettel meghívja Önt és kedves családját augusztus 14-én 10 órára a cserkészkiállítás ünnepélyes megnyitására.
A gödi 801-es Losonczy István cserkészcsapat ebben az évben ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját.
Ez alkalomból az alsógödi József Attila Művelődési Házban (Pesti út 72.) 1999. augusztus 14. és 28. között, jubileumi cserkészkiállítást rendez.
A kiállítás naponta 10 és 18 óra között látogatható.

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Labdarúgás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

RO-LA Pest megyei II./A osztályú labdarúgó bajnokság 1999/2000. évi őszi idényének sorsolása. Északi csoport

A Gödi SE hazai mérkőzéseit szombaton rendezi.

SAKK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Sakkozzon versenyzőinkkel Augusztus 21-én, szombaton 15 órától a Huzella Tivadar Általános Iskola ebédlőjében sakkozhat a Gödi SE Sakk Szakosztályának versenyzőivel.
Ne hagyja ki ezt a lehetőséget! Mérje össze sakktudását az amatőr versenyzőkkel!
Versenyezni kívánó, sakkot szerető lakosok jelentkezését várjuk. Antal György Bálint szakosztályvezető

Élénk élet a horgászparadicsomban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A vonat lassít, mintha gondolkodna a mozdonyvezető, hogy megálljon-e? Aztán megáll. Dunakeszi-alsó.
Egy álmos kisleány megszólal a kora reggeli vonaton:
– Anyuka! Ez a Duna?
A Dunakeszi határában elterülő nagy bányatavat emelte dunai rangra. Leszállok. A nap szótfogadott Aigner Szilárdnak és kibújik egy fekete felhő mögül. Gondoltam én vagyok az első vendég a kora reggeli órában a Tó mellett. Tévedtem. Az egyetlen „kapu” a Tó felé egy kiemelt betonlap. A meredek partoldalon nadrágfékes nyomot látok. A nadrág tulajdonosa most húzza horgára a kukacot. Heyer Györgyöt keresem. Ő a szolgálatban lévő halőr. (Hetenként váltják egymást kollégájával.) Tizenhárom éve ismerem Heyer Györgyöt. Akkor a Dunán teljesített szolgálatot. Szabadidejében – ha egy órára is – horgászni ment a gátra és nem emlékszem, hogy egyszer is zsákmány nélkül tért volna vissza.
Szívélyes üdvözlés után beszélgetünk.
– Mióta teljesít itt szolgálatot?
– Tizenhárom éve, minden második héten itt vagyok.
– Hány hektáros a Tó?
– 24.
– Milyen halakat foghatnak itt a horgászok?
– Pontyot, harcsát, süllőt és a többi legnemesebb fajtákat.
– Hány tagja van a Horgászegyesületnek?
– A Tó gazdája a Dunamenti Horgászegyesület (Dunakeszi) tagjainak száma 337. Az ifjúsági tagok száma 27.
– Gödről hány tagja van az egyesületnek?
– Több mint ötven személynek van bérlete, de a napi jegyet váltókkal együtt ez a szám jóval magasabb.
– Hölgyek látogatják a vizet?
– Évi bérlete tíz hölgynek van, de az ő számuk is jelentős, mert vannak akik napi jegyet váltanak, mások „kibicként” órákon át csendben szurkolnak partnereiknek és hatalmas az öröm egy-egy sikeres fogás után.
– Mikor van telepítés?
– Minden héten.
– Mikor volt a legnagyobb súlyú fogás a tónál?
– Két évvel ezelőtt Földi István Dunakeszi lakos fogott egy 45 kg súlyú busát.
– Meddig tart a horgász szezon?
– Egész évben lehet pecázni, csak akkor van szünet, ha befagy a tó vize. Egyébként most reggel 6 órától este 8 óráig horgászhat a bérlő vagy a napijegyes.
– Mit vihet haza a horgász, ha szerencséje van, és milyen áron?
– Két darab pontyot, egy csukát, egy amurt és egy süllőt. Az éves bérleti díj tizenkétezer forint, a napijegy ára ezerötszáz forint.
– Mi az éves bevételi terv?
– Húsz millió forint, amit eddig mindig teljesítettünk.
– Van-e orvhorgász veszély?
– Nincs. Néha egy-egy gyerek próbálkozik pecázni, de a távcsövem hamarosan felfedezi őket. Büntetésük: napi jegyet sem válthatnak.
– Köszönöm a szíves felvilágosítást.

Amikor távozom huszonhét autót számolok meg a tó partján és mindkét oldalt benépesítik a halat váró horgászok.
A halak a tó közepén játszadoznak. Ma nem éhesek kukacra. (B T)

ISMÉT A DOBOGÓN

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szaszák Dénes az Ifjúsági Világkupán a III. helyen végzett

1999. július 31-én szombaton lelkes kis csapat indult Gödről Győrbe, hogy szurkoljon Dénesnek a Győri Maraton Világbajnokság keretében rendezett Ifjúsági Világkupán.
A mezőny 10 órakor rajtolt, Dénes mindvégig az élmezőnyben, sokszor vezető pozícióban evezett, jól tartva az iramot versenytársaival. Ahányszor feltűnt a pályán, a gödiek és a Dunakanyar szakosztályainak képviselői egy emberként bíztatták.
A hosszú táv után nagyon szoros volt a befutó, az első helyezett háromnegyed hajóval, a második helyezett 3 centiméterrel előzte csak meg Dénest, így a világ legjobbjai között a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
Ismét jó volt gödinek lenni, jó volt, hogy a kajakos palánták közvetlenül részesülhettek e siker örömében.

A kajakosok dicsőségtáblájára Kammerer Zoltán neve mellé Szaszák Dénesé is fölkerült.

Fiatalabbak sikerei A kajakos évad második legfontosabb versenyére július 22–25-ig Fadd-Domborira utaztak a gyerekek. Itt került megrendezésre a Vidékbajnokság, ami egyben az országos bajnokság kvalifikációs versenye is volt. Nagy reményekkel indultunk, vágyainkban szerepelt, hogy akár 6 aranyat is nyerhetünk e hétvégén. A gyerekek alapos felkészülésének és jó szereplésének köszönhetően sikerült is megvalósítani.

A hat aranyérem nyertesei:

A további eredmények:

E korcsoportnak az évad legjelentősebb versenyére augusztus 6–8-ig kerül sor Velencén, reméljük, hasonló sikerekről számolhatunk majd be a Gödi Körkép következő számában. Hamarné Adri

„Kajakkal az egészségért” Alapítvány és a Gödi SE Kajak-kenu Szakosztály rendezvénye
GÖD KUPA ’99

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A hagyományosan jó hangulatú kajak-kenu versenyen szeretettel várjuk az amatőr és profi versenyzőket, gyermekeket és öregfiúkat, korra és nemre való tekintet nélkül.
Az idén már 6. alkalommal mérheti össze erejét és tudását a vízen a Dunakanyar apraja-nagyja.
A versenyzők értékes díjban részesülnek! A nézőknek az izgalmas verseny mellett egyéb szórakozási lehetőségeket is kínálunk.

Gyermekeket játékokkal és mindenféle finomságokkal várjuk. A gulyás partin mindenki a vendégünk!
A verseny utáni bulin a Scarabeus együttes zenél.
A verseny időpontja: augusztus 28. délelőtt 9-től.
Helyszíne: az alsógödi csónakház és Duna-part.
Jelentkezés: augusztus 14-től a szakosztálynál (330–917) illetve az alapítványnál (345–083)
A rendezvény támogatói a helyi vállalkozók és magánszemélyek.

A fő cél a diáksport segítése, és egy kellemes, élményekben gazdag sportesemény megszervezése.
Ha módjában áll, támogassa Ön is!


<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/