Gödi Körkép 1999. április 21.

Tartalomjegyzék


Rendkívüli testületi ülés
PÁLYÁZUNK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Göd Nagyközség Önkormányzatának április 6-i rendkívüli testületi ülése a pályázatok jegyében zajlott. Ezúttal ugyanis több pályázat benyújtásáról is döntöttek a gödi honatyák. A Kincsem Közösségi Ház felújítására, a hajléktalanok ellátásának javítására, a családsegítő szolgálat működésének jobbítására és a könyvtár könyvállományának gyarapítására nyílhat lehetőség külső, pályázati támogatással. Közérdeklődésre számot tartó döntés született a meleg vizű stranddal kapcsolatban is. A húsvéti ünnepeket követő első munkanapon, rendkívüli ülésen tanácskozott a testület.
A napirendi pontok tárgyalását megelőzően Szegedi Sándor bejelentette, hogy a Közép-Duna Vidéki Idegenforgalmi Bizottság, tagjává választotta.
Ugyancsak napirenden kívül, Zahorán Sándor kérdésére a polgármester elmondta, hogy ebben az évben lomtalanítás nem szerepel a költségve-tési tételek között.
Csak akkor kerülhet rá sor, ha erre külön fedezetet különítenek el.
Mikesy György jelezte, hogy a Pesti úton működő éjszakai bárral kapcsolatban írásos interpellációt óhajt benyújtani.

Az első napirendi pontként tárgyalt, Az építészet és természeti értékek helyi védelméről szóló rendeletet, Bakterné Nyitrai Judit szervezési irodavezető előterjesztését, és néhány hozzászólást követően a testület 15 igen és egy tartózkodás mellett elfogadta. A rendelet hatálya az építészeti örökség mindazon elemére kiterjed, amely külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt, és amelyet az önkormányzat helyi települési, táji, természeti, építészeti, néprajzi; képző-, vagy iparművészeti, ipartörténeti, régészeti értékként védetté nyilvánít. A helyi védelem irányítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Helyi védelem alá helyezést – kérelem benyújtása mellett – a helyi önkormányzat, vagy bármely a településen élő állampolgár vagy ott tevékenykedő jogi személy, civil szervezet kezdeményezhet. A védelem alatt álló területet, építményt vagy természeti értéket meg kell jelölni. Az igen körültekintő szabályozást biztosító rendelet értelmében a védett területen, építményen reklámot, hirdető berendezést, vagy más, berendezést vagy tárgyat elhelyezni nem lehet. Aki pedig a helyi védettség alá helyezett értéket megsemmisíti, megrongálja, továbbá a rendeletben foglalt rendelkezéseket megsérti, szabálysértést követ el, amely 10 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A napirendi pont tárgyalása során Mucsi László magasabb büntetési tételt javasolt, ám Szinay József jegyző hivatkozva a szabálysértési törvényre, elmondta, hogy az önkormányzat, rendeletében legfeljebb 10 ezer forintig terjedő szabálysértési bírságot állapíthat meg.
Bátorfi József a gödi kastély védelem alá helyezését javasolta, Mikesy György pedig indítványozta, hogy a védett épületekről készítsenek listát és tegyék azt közzé. A fenti rendelet premierje úgyszólván hatálybalépése pillanatában lezajlott, ugyanis a testület 16 igen szavazattal a Kincsem Közösségi Házat egyedi védelem alá helyezte.

Második napirendi pontként pedig, az ingatlan felújítására szolgáló pályázat benyújtásáról határoztak a képviselők. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat az épület felújítására a teljes fedezetet nem tudja biztosítani, a képviselő testület a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt „Nemzeti Örökség program ’99 Az épített örökség megóvása, felújítása” című pályázatra jelentkezik.

Ezt követően a Szociális és Családügyi Minisztérium felhívására benyújtandó pályázatokról döntött a „gödi parlament”. A hajléktalanokat ellátó intézményrendszer 1999. évi fejlesztésére kiírt pályázat benyújtási határideje: május 14. A pályázat programja, a már működő intézmények tárgyi feltételeinek javítását is célozza. Az ezúton elnyerhető összeg (maximum 10 millió Ft) 35 százalékát saját forrásként az Ifjúsági tábor kőépülete biztosítja.
A Családsegítő szolgálat létesítésére irányuló program pályázatának benyújtási határideje: április 30. A pályázathoz szükséges önrészként a képviselő-testület 875 ezer Ft-ot biztosít, ennek fedezetéül a Lenkei utcai óvoda épülete szolgál. A képviselő-testület kötelezettséget vállalt arra, hogy a pályázati támogatások elnyerése esetén a hajléktalanok ellátását négy évig, a családsegítő szolgálatot pedig legalább három évig működteti.
Május 30-ig nyújtható be az a legfeljebb 250 ezer forintos támogatást eredményező pályázat, amely a Családsegítő és gyermekjóléti szolgálat családgondozói számára felkészítő programok és tréningek megszervezését szolgálja. A testület ezen pályázatok előkészítésével és benyújtásával Szegvári Andreát, a Területi Gondozási Központ vezetőjét bízta meg.

A negyedik napirendi pont előterjesztése után született határozat értelmében Göd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízást adott a Göd Fejlesztéséért Közalapítványnak, hogy a Huzella Tivadar Általános Iskola tanterem bővítés tervdokumentációját 350 ezer Ft + ÁFA összegben készíttesse el. A tervezési költséget a Polgármesteri Hivatal a Göd Fejlesztéséért Közalapítvány Bankszámlájára átutalja. A napirendi pontot előterjesztő polgármester elmondta, hogy a terveket május elejéig szeretnék elkészíttetni. Újabb pályázat benyújtását tárgyalta a testület ötödik napirendi pontként és úgy határozott, hogy a községi könyvtár állománygyarapítási összegének támogatására pályázatot nyújt be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt felhívásra. Egyidejűleg a könyvtár beszerzési keretét a jóváhagyott költségvetési támogatáson felül, 150 ezer forinttal megemeli az általános tartalék terhére. A pályázat elkészítésére és benyújtására Sáfrán Edinát a Nagyközségi Könyvtár vezetőjét kérte fel a testület.

Az Egyebek tárgyalása során Lenkei György indítványozta, hogy a parlagon álló földek tulajdonosait szólítsák fel a művelési kötelezettségre. Szinay József jegyző, a képviselőnek adott válaszában elmondta, hogy csak a belterületi ingatlanok esetében van lehetőség a művelési kötelezettség elmulasztása esetén eljárást indítani. Jelenleg legfeljebb felszólíthatják a külterületi ingatlanok tulajdonosait e feladatok teljesítésére. Ugyancsak Lenkei György javasolta, az utcanév táblák elhelyezését minden utcában. Szegedi Sándor válaszában elmondta, hogy június 30-ig tervezik a táblák elhelyezését a településen.
Javasolta, hogy a körzeti képviselők mérjék fel pontosan hány táblára van szükség. A szintén felvetődött fa kivágásokkal kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a fák kezelésére felszólítást küldenek ki és hozzátette, hogy mód van a fák pótlására, hiszen rendelkezésre állnak a facsemeték. Mint meg tudtuk az Ilka patak kotrására szolgáló speciális munkagépet szándékszik vásárolni az Önkormányzat. A tárgyalások az időpont egyeztetésnél tartanak.

Végül, de remélhetően nem utolsósorban szóba került, mitöbb határozat született a melegvizű strand kérdésében: Az Önkormányzat, a tulajdonát képező melegvizű strandot 1999. május 2-án birtokba veszi, a közönség számára pedig 1999. május 8-án reggel 6 órakor saját üzemeltetésben nyitja meg.
Ezzel szemben, a Népszabadság április 13-i számának Pest Megyei Krónikájában Nyitásra készülődnek a strandok címmel Tóth Ferenc cikkében a következőket olvashattuk: „Gödön Lukács László 1994 óta szolgáltat a szintén önkormányzati tulajdonban lévő strandon. A vállalkozó elmondta: noha perben áll az önkormányzattal, ő már eldöntötte, hogy május elsején mindenképpen kinyit. Gödön vannak a kormányrendelet által előírt korszerű tisztítóberendezések, így ezzel nincs gond. Reggel 6 órától fél 8-ig lehet úszni, 8 órától este hétig tartanak minden nap nyitva. A felnőttjegyek ára 400, a gyerekeké 250 forint lesz az idén.“ A hír meglepő, de cseppet sem mulatságos – legfeljebb elgondolkodtató. R. K.

Az agglomeráció társadalma

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Írnom kellett néhány éve egy tanulmányt, lakóhelyem szociográfiáját. Fábián Gyula egyetemi tanár – aki budapesti, Gödön, úgy tudom, még nemigen járt, vagy igen rég –, értékelésében úgy összegezte a munkát: hát igen, az alvó város képe. A Gödi Körkép oldalain mostanában több ízben is találhattunk írásokat, melyek épp ezen helyzet elmozdítására irányuló gondolatokat tartalmaztak. Lehet dicsérni és bírálni is ezt az állapotot, de igazán polarizálni nem. Ez nem jó vagy nem rossz, csupán tény. Az a bő húsz kilométer, ami elválaszt Budapesttől, nagyon kevés ahhoz, hogy Göd olyan szinten legyen önálló és független, mint például Vác. Bár tegyük hozzá: a főváros elszívó hatása még a Duna-parti városban is érezhető.
Göd lakossága aktív mozgásban van, évtizedek óta. A két őstelepülés egyesüléséig is érezhető volt beáramlás, elsősorban gazdaságilag elmaradottabb területekről, például Nógrádból. A központosításban és városiasításban gondolkodó pártállam törekvéseinek megfelelően Dunakeszi, vagy Budapest közelsége vonzó perspektívát ígérhetett az ideköltözőknek.

A tendencia épp egy évtizede látszik megfordulni. Már a budapesti polgár választja új lakhelyéül Gödöt, nem véletlen, hogy a település lélekszáma emelkedést mutat. Pont ez a mobilitás az, amely Göd mai arculatát adja, illetve éppenhogy nem engedi, hogy kibontakozzon egyfajta sajátosság. Hiszen a munkalehetőséget változatlanul a főváros adja, ennek megfelelően a lakosság este az ott beszippantott szellemiséget hozza haza, de a Dunakeszin vagy Vácon megélhetést találó gödiek ugyanezt a légkört tapasztalják és hordozzák magukban. Településünkön munkalehetőséget csak a kisvállalkozások jelentenek számottevően, ezekben pedig jobbára a családtagok tevékenykednek, vagy csupán néhány alkalmazott számára van státusz.

A kulturális élet és a szórakozás szempontjából a főváros persze vonzóbb perspektívát kínál. Bár a nyolcvanas években még bizony eseményszámba ment az ifjúság körében esténként egy mozifilm Gödön, mely húsz forintból már az akkori luxusszinten kihozható volt: hat-nyolc forint a jegyre, négy forintért Frutti és ugyanennyiért Traubisoda vagy Márka. Ma egy mozit beindítani Gödön a biztos bukás lenne, még a tradicionális fővárosi filmszínházak is vegetálnak vagy kihalnak a multiplexek térhódítása mellett. De egy diszkó sem igazán tud gyökeret verni, bár ez csak napjainkra jellemző.

Budapest még a magyar átlaghoz képest is aránytalanul csillogó, természetes hát, hogy a jelen gödi fiatalja esti programként vagy a hétvégére bevonatozik a fővárosba. Amelynek árnyékában élni korántsem hátrány, ugyanis nagyon kevés térségről mondható el ma Magyarországon, hogy kényelmesen vándorolhatunk munkahelyről munkahelyre. Márpedig Pest megye, de annak is csak szűk területe, a főváros agglomerációs gyűrűje mondhatja el magáról, hogy nincs igazán komoly egzisztenciális gondja. Ingázni fárasztó, az igaz, magam is tapasztalom nap mint nap, de megszokható, főleg a stabilitásért cserébe. Persze, az az állapot, mikor a nemdolgozó közveszélyes munkakerülőnek számított, és állásban lenni kötelező volt, nyomokban sem fedezhető fel még itt sem, de Göd helyzete például egy Békés megyei kisvároséhoz képest összehasonlíthatatlanul jobb.
Persze hamis lenne, ha kizárólag az ingázókat ábrázolná e kép. Kit találunk napközben Gödön? Mert vannak persze, nem is kevesen. A kisvállalkozások tulajdonosai viszik az üzletet, a kereskedelmi egységekben dolgozók kiszolgálnak, a közalkalmazottak is maradnak helyben.
És persze nyáron a diákok. De a nyár külön kategória, a folyóparti üdülők megtelnek idegenekkel, még külföldiekkel is, ilyenkor a lakosság megduzzad és színesedik. A tartósan itt tartózkodók közül nem beszéltem még a gyesen lévőkről és a munkanélküliekről, de ez ugyebár általános jelenség, nem földrajzi sajátosság.

Meg kell-e változtatni Gödnek ezt a helyzetét? Ha kell, hogyan és miért? Szándékomban nem áll válaszolni ezekre a kérdésekre, mert ezt a lakosság összetételének változása fogja eldönteni. Bár idegenforgalmi irányban érezhetők kezdeményezések, fejlesztések, amelyek nyilvánvalóan munkahely-teremtők, de a főváros közelsége még mindig nem fog engedni igazi kibontakozást. Az üdülővárosi rang csak akkor lesz igazán elérhető, ha Göd befelé is fordulhatna, ha egyénisége lenne, s főleg egysége. Az ideköltözőknek semmit nem jelent az Alsógöd és Felsőgöd név, legfeljebb három különböző vasútmegállót, de lokálpatriotizmusról épp ezért nem igazán beszélhetünk. Egy ilyen lélekszámú település nemegyszer országosan ismert sportegyesületet tudhat magáénak, komoly mérkőzésenkénti nézettséggel és szponzori háttértámogatással. Néhány példát nézzünk!
A körmendi kosárlabdacsarnok rendre többezer nézőt vonz, mindig szűknek bizonyul, és többszörös magyar bajnok csapat játszik parkettjén.
Tiszakécske labdarúgócsapata megjárta az első osztályt, Kisvárda női kézilabdacsapata első osztályú, még nemzetközi kupameccseket is játszott, míg Göd a csapatsportágakban két NB II-es (mindkét esetben harmadosztályú) szakosztályt, a női kézilabdát és a férfi kosárlabdát tudja felmutatni, s nem túl komoly nézettséggel, a többiek egyelőre még hátrább szerepelnek. S Gödnél kisebb lélekszámú városokról van szó mindegyik esetben.

Mennyire érdekli Göd a gödieket? S mennyire gödiek a gödiek? Mesterségesen ezt az érzést fejleszteni persze nem lehet, de ösztönző politikát lehet folytatni. Kérdés, milyen segítség lehet ebben a várossá válás kérdése, azaz: büszke lesz-e a gödi polgár arra, hogy városlakó? Feltételezhető, hogy nagy százalékban igen, de a kérdésre, egy közvélemény-kutatás adhatna igazi választ. Arra pedig, hogy iparosodás, közműellátottság, infrastruktúra tekintetében fejlődünk-e majd, azaz javul-e a gödiek életérzése lakóhelyükkel kapcsolatban, a kedvező minisztériumi döntés utáni évek fognak válaszolni.
Forgács Péter

Digitális végítélet a községházán? Számítógépes BUMM!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Elkezdődött a visszaszámlálás. Alig 250 nap van hátra az évszázad és az évezred utolsó évéig.
Aligha akad valaki, aki ne hallott volna a digitális végítéletről. A sokmillió számítógép belső órája fenyegetően ketyeg, egyenlőre csak kérdőjeleket és kétségeket ébresztve: képesek-e december 31-én 1999-ről 2000-re váltani. Tekintettel arra, hogy ma már nagyközségünk intézeteiben is szinte elképzelhetetlen a számítógép nélküli adatkezelés, megkérdeztük a Polgármesteri Hivatal "illetékes emberét", Dégi Attila térinformatikus mérnököt, mennyiben érinti a digitális katasztrófa a gondjaira bízott 28 computert és a két szervert, melyek működéséért ő felel.

– A 2000. év problémát nem szabad túllihegni, de elbagatelizálni sem tanácsos. Nálunk elbagatelizálják. Amikor kérték, hogy mindenki állítsa össze a fejlesztési tervet, javasoltam, hogy vegyünk három gépet, mert az új gépek már fel vannak készítve a jövő évszázadra, s így a szóban forgó probléma kiküszöbölésére. Ugyanis mintegy másfél éve csak olyan PC-ket és programokat gyártanak, amelyeket nem fenyeget ez a veszély. A gond abból adódik, hogy a programozók korábban úgy próbáltak takarékoskodni a szűkös memóriával, hogy csak az évszám második két számjegyét raktározták el. Amikor a naptár 00.1.1-re ugrik, a rendszerek nagy része nem 2000-re, hanem 1900-ra állítja naptárát. A számítástechnika rohamos fejlődésének kezdetén még nem látták hová vezet az út. Mióta észbe kaptak a szakemberek, négy karakteren tárolják a dátumot, nem kettőn, és ezáltal 10000-ig megoldódott ez a buktató.

– Senki sem tudja pontosan megmondani mi történik majd december 31-én éjfélkor, sokan attól tartanak, összeomlik a civilizáció. Nem érkeznek meg időben a repülőgépek, sötétbe borulnak egyes városok, esetleg nem férhetünk hozzá bankban tartott pénzünkhöz és így tovább. Dollár milliárdokat emészthet fel a probléma kiküszöbölése. Kiket érinthet a fenyegető veszély?

– A napi felhasználó, aki nem használja a dátumot, könnyedén megoldja. Én például visszaállítottam a gépemet 1980-ra. Ott van veszélye, ahol az idővel számolnak. Kamatot vagy bármit, az eltelt napokat. Itt a Polgármesteri Hivatalban például az adócsoportnál. Jó hírként el kell mondanom, hogy számos szoftvert már felkészítettek a probléma kezelésére. Persze ettől még a hardver összeomolhat. Az adó csoport egy kis hálózatban van, ahol a szervernél elég az időt megadni és minden itt dolgozó a szerver idejét használja az időszámításnál. A jelenséget egyre több programozó felismerte. A gépek, a szakirodalom szerint koruktól függően eltérően viselkednek. Van amelyik 1970-re áll vissza, van amelyik nyolcvanra.

– A hivatalban mely részlegek munkáját érinti még az évszázadváltás okozta digitális veszély?

– A már említett adó csoporton kívül, a szociális osztályt és a népességnyilvántartót. – Ön minden bizonnyal azon fáradozik, hogy mire elérkezik a kétezredik év, ne legyen fennakadás a számítógépek miatt.

– Sajnos, megtorpedózták azt a tervemet, hogy három új géppel védjük meg azt a három legfontosabbnak ítélt területet, amely a hivatal zavartalan működéséhez szükséges. Minden gépet lecserélni nagyon költséges, nincs rá pénz. Ezért külső segítséget hívunk. Egy nemzetközileg is elismert számítástechnikai cég - a Coca Cola és a Sony is őket kérte fel - , nemzetközileg elismert programot készített ennek a problémának a felderítésére. A szakembereik a ház számítógép parkját felülvizsgálják és a vizsgálat eredményéről jegyzőkönyvet készítenek. Árajánlatot adnak a fejlesztésre, a 2000-es bumm kiküszöbölésére. Az eredeti program, mely szerint 2000-re minden dolgozónak (de legalább az összes szakági területnek) lesz a hivatalban computere, anyagiak miatt úgy tűnik már nem megvalósítható. Pedig 5-6 új gép vásárlása esetén el lehetne mondani, hogy Göd Nagyközség Polgármesteri Hivatalának számítógép ellátottsága a többi hasonló településéhez képest, átlagon felüli. (R.K.)

„Három szombat” Országos Közterület-szépítési Verseny

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Első versenynap: 1999. április 24. szombat, 8-tól 12 óráig Mint már hírül adtuk, Göd csatlakozott a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége kezdeményezéséhez, a „Három szombat” országos közterület-szépítési versenyhez. Az első versenynapot 1999. április 24-én szombaton kívánjuk megrendezni. E nap mottója: „Zöldellő falunkért”, célunk a közintézményeink és környékének rendbetétele. Tehát április 24-én 8 órától 12 óráig várjuk mindazokat, akik szeretnék, hogy településünk sikeresen vegyen részt a versenyen és egyben környezetünk is szebb, tisztább és rendezettebb legyen. (Folytatás az 1. oldalról) Helyszínek Felsőgödi területen: az 1. sz. Óvoda Lenkey úti udvara környékének rendbetétele, virágosítása. A Németh László Általános Iskola udvara és környéke rendbetétele és virágosítása. Alsógödi területen: Kiserdő területén – faültetés. Kossuth tér rendbetétele, játszótéri játékok helyrehozatala. Alsógödi Duna-part tereprendezése, bozótirtás, virágosítás. Kérjük szerszámokat (ásó, kapa, gereblye) hozzanak magukkal! E napon a kontrolltelepülésünk, akik ellenőrzik, hogy a tervezett programokat mennyire sikerült megvalósítani és hányan vesznek részt a munkákban – Békésszentandrás. E település képviseletében két fő vesz részt az ellenőrző munkában itt Gödön és Gödről is két fő látogat el Békésszentandrásra, ahol szintén elvégzik az értékelést. Bár tudjuk, nem az a lényeg, hogy csak ezen a három szombaton végezzük e munkákat, de kérjük, ha tehetik, részvételükkel segítsenek abban, hogy Göd sikeresen vehessen részt e versenyen.

Megjött a kedv?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk -> Az egykori Iparoskör épülete

Az 1994-es Almanachunk szerkesztésekor hangzott el először a jajkiáltás: mentsük meg a „Kincsem” istállóját. Azóta sokan és sokszor foglakoztak a kérdéssel, mígnem a közelmúltban úgy alakította a polgármester úr és az önkormányzat a Kincsem térség sorsát, hogy felcsillant a remény, nem fogják a hidegvérűek ezt is elpusztítani.
De van más is, óvni való! Április tizedikén a lokálpatrióták egyesülete, feleségek, gyerekek, férjek tavaszi nagytakarítást végeztek az alsógödi strandon. Ott hozta úgy a véletlen, hogy kézbe került egy addig nem ismert, 1930 körül készült térkép Alsógödről. Minden akkor már állott épület szerepelt rajta és sok akkor még lakott ház eltűnt azóta. A térkép segítségével találtunk még egy-két védelemre joggal igényt tartó épületet, fát, fasort.

Példának okául a Szakács kert, az Arany udvarház, a báró Delvitz villa, a pusztai Mayerffy (Nemeskéri) kúria, talán a Regálé kocsmaépülete kerülhet előtérbe, vagy talán az Iparoskör, a Hajcsy kastély?

De figyelhetnénk az egykor itt élt nagy művészek, tudósok és más kiemelkedő egyéniségek lakóházait, emléktábláit. Vajon áll e még Kisfaludy Strobl Zsigmond által készített Krisztust ábrázoló síremlék? Nem kellene-e helyreállítani, gondozni, vagy a kilencvenes évek elején rajtuk esett sérelmeket eltüntetni köztéri szobrainkról, Petőfiről, Kossuthról? Ajánlom ezeket a témákat azoknak a hozzám hasonlóknak, akik szeretnek itt élni és látják, hogy van mit pótolni. Nekem néhány példából úgy tűnik, megjött a kedv. Bátorfi József

Interpelláció

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az önkormányzati testület rendkívüli ülésén Mikesy György képviselő interpellációt nyújtott be. Ennek rövidített változatát adjuk közre:

Az utóbbi időben számos lakossági panasz, észrevétel és bejelentés érkezett hozzám a Pesti út 38. alatt működő „Exkluzív Night Club” kapcsán. Nem szeretném szaporítani a szót, hogy milyen megjegyzések fogalmazódtak meg ezzel kapcsolatban. Kezdve a vörös lámpás háztól a bordélyházon keresztül a kuplerájig. Ezek voltak a legenyhébbek. Aztán dr. Faragó László képviselővel találkoztam, aki szintén a fentiekről beszélt. Akkor gondoltuk, hogy egy közös interpelláció segítségével meg kell adni a választ a gödi önkormányzat felelős vezetőinek az alábbi kérdésekre:

Reméljük, hogy tájékozottabbak leszünk az „Exkluzív Night Club”-bal kapcsolatban a Gödi Körkép következő száma révén.
Mikesy György önkormányzati képviselő

„Lenni vagy nem lenni”
Töprengés a várossá válásról

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Megnyugvással tapasztalom, hogy községünk (pardon: nagyközségünk) sorsát és jövőjét szívükön viselőket egyre jobban foglalkoztatja a várossá válás lehetősége körül zajló vita. Bizonyára igen hasznos lenne a kérdésben bizonytalankodók népes tábora számára, ha lapjukban két mérvadó személy ellentétes véleményét közzétennék.
Az egyik személy (mondjuk a Polgármester) a várossá válás előnyeit, egy másik prominens személy (?) a nagyközségi státusz megmaradásának áldásait taglalná. Különben egy átlag olvasó (és gödi lakos) nem tud kiigazodni, hogy lényegében mi is lennie jobb a község számára. Mert ha várossá válunk, akkor valóban nagyobb pénzekhez jutunk, ami a város rang velejárójaként – többek között – az infrastruktúra fejlesztésének (főleg a gyatra út- és hiányos csatornahálózat bővítésének) nagy lökést adna. De városként Göd esetleg elveszítené azt a varázsát, amiért a nyaralók ezrével keresik fel és a városi (főleg budapesti) élet elől ide, a „vidékre” kiköltözők kedvelik. Ugyanakkor az is motoszkál a fejemben, ha várossá válunk és a térképen (és állami nyilvántartásokban) már városként szereplünk majd, attól még megmaradhat a község arculata, s a Gödön átsuhanó autókból kitekintve senki nem fogja észrevenni, hogy többé nem egy községen, hanem immár egy városon ment keresztül, attól Göd ugyanúgy Göd marad. S ha várossá „lépünk elő”, hovatovább a következő lépés Sződliget ilyen jellegű erőlködése lesz, s akkor majd Budapesttől Vácig végig „városokon” mehetünk, utazhatunk keresztül. De hol lesz akkor a „vidék”, ha végig városok sorolnak majd a Duna mentén?
Amíg ez nem dől el, addig is bőven van mit tenni a község javára. Az út- és csatornahálózat fejlesztése kimozdulhatna a holtpontról. Az más kérdés: miből? Talán lakossági kezdeményezésekkel és nagyobb áldozatokkal azért a jelenleginél többet lehetne tenni, s nem hepehupás, esős időben sártengerré duzzadt utakon kellene araszolnunk – a fővárostól félórányira, a várossá válás küszöbén...
De nem minden pénz kérdése! Ha már annyira ácsingózunk a városi rang után, minimum a portánk táján nagyobb rendet kellene tartani, s a tavasz beköszöntével házunk előtt „nagytakarítást” végezni. Sok helyen lehetne a dimbes-dombos utakat legalább a házunk előtti szakaszokon ásóval-kapával elegyengetni (nem pedig a kertből összegyűjtött hulladékkal a gödröket betömni...) A kaotikus eligazodás felszámolására végre a házunkra vagy a kapukra szinte fillérekbe kerülő házszám-táblákat illene feltenni. Egymás megbecsülésére (és közvetlen környezetünk védelmére) a füstöléseket kizárólag az előirt pénteki napokra kellene időzíteni, s hangos rádiózástól kímélni illene a szomszédok nyugalmát. Számos ilyen feladat van, ami nem pénz, hanem jobbára figyelem, törődés és jó ízlés kérdése. Félő, ha várossá válunk, azzal még nem változunk meg előnyösen, a mostani hibáink, nemtörődömségünk ugyanúgy megmarad, legfeljebb a városlakók büszkeségével (?) tekintünk majd „rangossá” (?) vált lakóhelyünkre, a mi Gödünkre.
Mely – függetlenül netán városi vagy „csak” nagyközségi státuszától – a mi szeretett Gödünk marad. Dr. Kölcsei Tamás

Amikor az álmok valóra válnak

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk -> A „huzellás“ Gézengúzok a világot jelentõ deszkákon

Tizenévesen a gimnáziumban a színjátszó kör lelkes tagja voltam. Nagyon sok sikert megéltem a csoporttal, de még ennél is fontosabb volt a közösség. Akkor határoztam el, hogy ha pedagógus leszek, nekem is lesz csoportom, és megtanítom velük mindazt, amit én kaptam, tanultam azalatt a néhány év alatt. Sok éve vezetek már színjátszó kört, szép élményekben volt részünk, jó kis közösségek alakultak, nagy barátságok és szerelmek szövődtek: néhány fesztiválon részt vettünk, kisebb-nagyobb elismerést kaptunk már. A kirobbanó sikerről egyenlőre csak álmodoztunk, az váratott magára.
Januárban a Gézengúzok részére meghívás érkezett Pápáról a Zenés Ifjúsági Színpadok Országos Találkozójára, ami nagy kihívás volt a 8-9-10 éves gyerekeknek. Sokat gondolkodtunk, el merjünk-e menni a profik közé. (Már egyszer részt vettünk, tehát ismertük a színvonalat). Végül is úgy döntöttünk, bátraké a szerencse, mi sem vagyunk rosszabbak a többinél. Ebben a szellemben folytatódtak a próbák. A sok-sok játék helyébe száraz gyakorlás került, ami néhány kis színészpalántát ugyancsak megviselt. Március 30-án indultunk el a fesztiválra. A hoszszú és kimerítő út után jólesett belépni a színházba, és megnézni a „Valahol Európában” című musical-t. Turcsán Ádám, mikor meglátta a színpadot, ösztönösen felkiáltott: – Úristen, mi ezen a színpadon fogunk szerepelni? Ezen el fogunk veszni! – Igen, ettől tartottunk mi is Ágival (Arany Tóth Ágnes). Aggodalmunkat az is növelte, hogy a szoros műsorterv miatt, csak másnap tudtuk a színpadot bejárni, néhány jelenetet elpróbálni. Ekkor azonban mi, felnőttek, éreztük, hogy nem lesz ez rossz, hiszen a gyerekeknek olyan színpadérzékenységük van, amit mások is megirigyelhetnének.
Délben kezdődött az előadás. Turcsánné Marjai Éva nénit beültettük a technikusok mellé, hogy a zene a megfelelő időben szólaljon meg. Az első jelenet után (amit ott találtunk ki és késő este próbáltuk be) már tudtam hogy sikerült a közönséget megnyerni. Nyílt színi tapsot kaptak a „huzellás” Gézengúzok többször is, ami úgy feldobta őket, hogy még improvizálni is mertek. Nem túlzás, ha azt mondom, visított a közönség, és vastapssal jutalmazta a gyerekeket. Úgy mentünk le a színpadról mint a nagyok, hiszen az öltözőben már várt bennünket a Tv, és jó néhány, számunkra ismeretlen ember, akik egyszerűen csak gratulálni akartak.
A szervezők pedig arra kértek bennünket, hogy a gálán az egész darabot adjuk elő, ne csak egy részletet, mert mindenkinek látnia kell, így is lehet játszani és rendezni. Már csak egyetlen nagy izgalom volt hátra, a zsűri (Novák Péter – énekes koreográfus, Tóth Zsuzsanna a Magyar Amatőr Színjátszómozgalom elnöke és a veszprémi színház igazgatója) értékelése. Nagyon sok jót mondtak rólunk.
Különösen az volt számukra a csodálatos, hogy ezek az apróságok milyen önfeledten tudnak játszani, és mennyire érzik a színpadi légkört. T
óth Zsuzsanna megjegyezte, hogy a rendezők biztosan drámapedagógusok, mert kifejezetten érzékelhető a drámajáték hatása. Büszkén és boldogan jöttünk ki a teremből.

Az eredményhirdetésen mégis sikerült bennünket meglepni, mert a két nagydíj közül mi kaptuk meg a „Legjobb műsor előadói díját”.

Úgy éreztük, a közönség is egyetértett ezzel, mert óriási ovációval köszöntöttek bennünket. A felejthetetlen hanulatú gálán együtt énekeltek a nyolcévesek a huszonévesekkel. Természetesen mi, „túlkorosak” sem hagytuk ki a közös éneklés élményét. Remélem, a színjátszóinknak is felejthetetlen élményt jelentett ez a két nap, és ez is erősíti a csoport összetartó erejét. Lesz-e az álmoknak és a megvalósulásnak folytatása? Az álmoknak biztosan, de mi hiszünk abban, hogy az álmok egyszer valóra válnak.

Köszönjük

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Akik olvasták Christian Jacq: Ramszesz című – öt kötetből álló – regényfolyamát, azok bizonyára örömmel üdvözlik a szerzőnek az Európa Kiadónál néhány nappal ezelőtt megjelent újabb regényét.
Christian Jacq: A Tutanhamon-ügy című könyvének főszereplője Howard Carter, aki egy véletlennek köszönhetően tizenkét évesen évtizedekre beleszeret az ősi, fáraók uralta egyiptomi civilizációba. Kutató lesz, s arra teszi fel életét, hogy megtalálja a majd tíz évig uralkodó „kis fáraó” Tuthanhamon sírját. S Lord Carnarvon, egy nagystílű angol főnemes, kalandor segítségével nem csak a sírt találta meg, hanem az érintetlenül maradt kamrák kincsei között magának Tuthanhamonnak a múmiáját is, amikor kinyitotta az aranykoporsót. Carter, akit életében többnyire csak gáncs ért, a modern régészet páratlan alakja, magányos hős. S mint a különc, meg nem értett tudósok oly gyakran, ő is egyedül, elfeledetten halt meg, hatvankét éves korában.
A kitűnő egyiptológus, és sikeres író, Christian Jacq ezúttal is lebilincselő és tanulságos kalandregénnyel ajándékozza meg olvasóit. Németh Nelli

Madarak és Fák Napja ’99

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Ez évben, immár hagyományosan ismét megrendezi Önkormányzatunk az intézmények segítségével 1999. május 8-án szombaton a Madarak és Fák Napi megemlékezést a Kiserdő területén, a Sportpálya melletti színpadon és környékén.
A tervek szerint 10 órakor az ünnepélyes megnyitót követően a helyi csoportok műsorát láthatják. A műsort követően pedig az óvodásoknak játékos sportversenyeket állítanak össze a két óvoda pedagógusai. Az általános iskolásoknak akadályversenyt szervez Ballagó József tanár ú. A lebonyolításban mindkét iskola pedagógusaira számítunk.
A Művelődési Ház dolgozói ügyességi kerékpárversenyt hirdetnek, majd a Huzellás testnevelő tanárok szervezte futóversenyen mérhetik össze erejüket kicsik és nagyok egyaránt. A játékok alatt a könyvtár és a Művelődési Ház szervezésében kézműves foglalkozásokon ügyeskedhetnek az érdeklődők. A könyvtár ez évben is meghirdeti rajzpályázatát, a beérkező alkotásokat megtekinthetik a helyszínen és a nap folyamán sor kerül a díjak kiosztására is. Ők szervezik a természettel, állatokkal, növényekkel foglalkozó könyvek és kiadványok bemutatását és használt könyvek árusítását is. Az alsógödi Kertbarát Klub tagjai vállalták, hogy a játékokon, versenyeken résztvevőket ellátják üdítővel és zsíros kenyérrel.
A Cserkészcsapat néhány tagja vállalta, hogy tábort ver e hétvégére a Kiserdőben és este tábortűzzel várnak mindenkit.

Reméljük, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jó időben tudjuk fogadni mindazokat, akik a Madarak és Fák napjára emlékezve szívesen töltenek egy napot a természetben.

150 éve történt, áprilisban

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A császárhű főnemesség vékony rétegének kivételével egységessé vált magyar nép utolsó nagy fellobbanása, szupernova robbanása volt 1849 áprilisa. A félév alatt létrejött, kiképzett sereg jó ruhában, jó fegyverzettel győzelemről győzelemre haladt előre. Az osztrák elnyomók seregei, vezetői sorra csődöt mondtak.
A honvédsereg tavaszi hadjáratának tervét az ifjú Klapka György dolgozta ki. Görgey ekkor már helyettes főparancsnok volt.
Íme a győztes csaták sorozata: Április másodikán Gáspár ezredes hadosztálya rohammal elfoglalta Hatvant. Schlick osztrák parancsnok Bag felé menekült.
Április 4-én Jellasicsot üldözve Görgey Tápióbicskére érkezett. A harc felvétele után nyilvánvalóvá lesz az osztrák túlerő, de Damjanich híres 3. és 9. vörössipkás zászlóalja szuronyrohammal eldönti a küzdelmet. Ez a csata volt a bevezetője a két hadsereg közötti döntő mérkőzésnek. Anélkül, hogy eddigi vívmányait ne kockáztassa, egyik sereg sem hátrálhatott meg a másik elől. Görgey bízott csapatainak növekvő lelkesedésében, Windischgrätz pedig kitűnő hadállásaiban. Isaszegen rendezkedett be védelemre az osztrák sereg, ide menekült a két elpáholt alvezér, Jellasics és Schlick is hadtesteikkel.
Április 6-án, Nagypénteken déli fél egykor kezdődött az ütközet. Ismét Gáspár az első, majd Klapka és Damjanich következik, végül Aulich hadteste dönti el a csata sorsát, amely éjjel tizenegy óráig tartott. Több, mint ezer osztrák katona esett el, de ennek sokszorosa volt a sebesült és a fogoly. Az osztrák főparancsnok meghátrált. Nagyszombaton feladta Gödöllőt, és Pest irányába menekült. Egy szemtanú feljegyzéséből tudjuk, milyen szörnyű látványt nyújtott a gödöllői királyi kastély és a park az osztrákok elmenekülése után. Még égtek a park gyönyörű tölgyfa kerítéséből rakott tüzek a bográcsok alatt, amelyekben a park őzei és szarvasai sültek, főttek. Soha nem tapasztalt kellemes illat terjengett a levegőben, az óriási üvegházból kivágott és feltüzelt vén narancsfák füstje.
A Húsvét a magyar nemzet feltámadásának ígéretes ünnepe lett. A továbbiakra nézve Görgey döntött: nem szabad Pestet utcai harcokkal tönkretenni, hadd bújjon el ott Windischgrätz, majd előjön magától, ha már látja a bajt, de addig is nyugtalanítani kell.
A honvédsereg egy része a Rákos mezőn mozgott északon és keleten, a fő erő pedig Fóton, Dunakeszin, Veresegyházán és Sződön át Vác felé indult, ahol ha leverik a Ramberg hadosztályt, szabad lesz az út Komárom felé. Majd fog ész nélkül szaladni a Dunántúlra Windischgrätz, ahonnan négy hónappal ezelőtt még olyan magabiztosan érkezett.
Más volt már ez a magyar hadsereg, mint amely január első napjaiban elhaladt itt, a gödi csárdánál és kastélynál a Felvidék felé mentében.
A Kincsem környékének más szerepe is volt akkoriban.

A napokban felkeresett Hevesi Ferenc, aki 1956-tól Angliában élt. Erőnek erejével felvett kocsijába, s elvitt a sokat emlegetett Duna-parti szeszgyár helyéhez. Megmutatta, hol volt több száz katonasír 1849-ből, hiszen a szeszgyár hadikórház volt a csárdával együtt, ahogyan ő azt dédnagyapjától hallotta. Megmutatta a lengyel tiszt sírjának helyét is.
A magyar fősereg április 10-én hajnalban érkezett Vác alá. Egész éjjel esett a tavaszi eső. Miska bácsi, a váci disznópásztor korán reggel szokás szerint kihajtotta a disznókat a Hétkápolnán túli legelőre, de hamarosan terelte is vissza a csürhét. Mi történt? – kérdezték a polgárok. – Esik az eső. – és hunyorított egyet. Ő már látta a magyar sereget, de ezt egy szóval sem árulta volna el. A váci csata a délelőtti órákban kezdődött. Az osztrákok harcolva vonultak vissza a Gombás patak mögé. A küzdelem itt dőlt el. Földváry Károly alezredes a 3. vörössipkás zászlóalj élén rohamozta meg a hidat. A viaskodásban két lovat is kilőttek alóla, végül baljába ragadva a zászlót, jobbjában a kardjával rohant előre: „Utánam fiúk!”. És győzött. Az utcai harcokban megnőtt Klapka szerepe, aki Verőce felől hátba kapta az osztrákokat.
A Ramberg hadosztályt vezénylő tábornok, Götz elesett. Később katonai tiszteletadás mellett temettette el Görgey. Délután négykor Damjanich már a püspöki palotában fogadta a váciak szerencsekívánságait. Nem tudom megállni, hogy el ne mondjam, a nyár végére a vörössipkás harmadik zászlóalj 1200 fős állományából Földváryval együtt 190 fő maradt életben.
Az egész sereg április 11-én továbbindult Rétságon, Ipolyságon, Léván át Komárom felé. A császár Olmützből még ezen a napon leváltotta Windischgrätzet, és Weldent nevezte ki főparancsnokká. A fő bajkeverő mama, Zsófia főhercegasszony bezárkózott, és napokig siratta a vereségeket. A Délvidéken Perczel Mór tönkreverte a rettegett, a lakosság soraiban szörnyű mészárlásokat végzett rácokat, és megerősítette Pétervárad erődítményét, amelynek hídját nemrégiben bombázta le a NATO. Perczel kifüstölte Szenttamás erődjét is. Eljött a függetlenség kinyilvánításának ideje. Szemere Bertalan vezetésével új magyar kormány alakult, ezzel megszűnt a honvédelmi bizottmány.
Mészáros Lázár hadügyminiszter visszavonult. Debrecenben a népgyűléssé bővült országgyűlés a kollégiumból átvonult a Nagytemplomba, ahol kimondták Magyarország függetlenségét és a Habsburg-Lotharingiai ház trónfosztását.
Kossuth Lajost kormányzó elnökké választották. 19-én a Garam folyó menti Nagysallónál Görgey csúnyán megveri Wohlgemuth seregét. Az osztrák áldozatok száma meghaladja a kétezret a 25 ezerből.
Április 21-én éjféltájt Görgey a bevehetetlen komáromi erődhöz érkezett.
22-én hajnalban áttörte az osztrák ostromgyűrűt, és ezzel felmentette az erődöt. Heinrich Heine írta: „Ha e szót hallom: Magyarország, szűknek érzem magamon német kabátomat.” Bátorfi József

AZ 1999 ÉVI UTCANÉV VÁLTOZÁSOKRÓL

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az Önkormányzat március 16-i ülésén döntött új utcanevekről a korábban felkért ad hoc bizottság előterjesztése alapján. Az előterjesztésben a beérkezett javaslatok, kérések szem előtt tartásával az alábbi indokokat vettük figyelembe.

Az első magyar mozdonyvezető neve PESTI FERENC egészen véletlenül került napvilágra. Az első vasútvonal megnyitásának idején 1846. július 15-én, délután 4 órakor indulva Pestről Vácra két mozdony húzta az ünnepi különvonatot, a „Buda” és a „Pest”. A „Buda” gőzöst Pesti Ferenc vezette, akinek kiképzője az angol Thomas Young volt. A sok „nagyember” mellett – véleményünk szerint kijár a posztumusz tisztelet az első magyar „masinisztának” is. A magyar vasúthálózat megtervezőjének, az amerikai " Zimpel Károlynak már van utcája – lehet, hogy az egyetlen az országban – itt Gödön. Pesti Ferenc nevét tábla fogja megörökíteni Göd állomás falán, a kis téren.

A hétköznapok hősei közé tartozik PAKSI JÁNOS, az egyetlen ember, akinek mint egyszerű iparosnak a neve előbukkant a középkorból. A török megszállás idején az 1554. július 16-án kelt összeírás adatai szerint Göd a váci nahijéhez (járáshoz) tartozott, és jövedelme 1836 akcse (kb. 28 arany) volt. Az 1559. évi defter (adókimutatás) megjegyzi, hogy Gödön Paksi János molnár, akinek kétkerekű malma van, fellázadt az ötven akcse (egy arany) adó miatt, és az ellenség földjére menekült. Paksi János nevét őrzi a Millecentenáriumi emlékmű területe.

Nyga László

Az alsógödi római katolikus templomot övező szabad területet ez évtől – Dr. Faragó László főorvos, képviselő úr javaslatát egységesen támogatva, a testület, NAGY LÁSZLÓ plébános úrról, a nagyközség díszpolgáráról nevezte el. Aki ismerte a plébános urat és tevékenységét, csak helyeselni tudja a döntést.

Göd újtelep egyik utcája néhány éve kapta MAYERFFY JÓZSEF nevét. Az Almanach idei kötete lélekemelő cikkben számol be erről a nagyszerű reformkori családról. Most az ott lakók indítványára az utcából jobbra nyíló kis köz a MAYERFFY köz nevet kapja, a balra nyíló pedig az Öregkastélyról nyert elnevezést.

Végül, helyt adva az általános véleménynek, az új köztemető előtt haladó fontos – és szintén rendkívül régi – út teljes hosszában NEMESKÉRI KISS MIKLÓS ezredes nevét viseli, tehát nem Hernád utca!

Vannak útjaink, amelyek évszázadokkal ezelőtt alakultak ki. Ilyen volt a Pulykaházi út és a Kincsem utca, amelyeket egymástól a vasútvonal vágott ketté, és amelyeket 1967-ig a gödi állomásnál sorompó kötött össze. A II. világháború után egységesen, teljes hosszában Köztársaság út lett a vasúttól keletre akkoriban még nem is lakott útvonal neve.

Az 1960-as évek kutatásai – egy mélyszántás nyomán – feltárták egy óriási római-kori légiós tábor alapjait az új köztemetőnkkel szemben. A kőfallal körülvett tábor egyik kijáratának közeléből indult a fent említett nyomvonal. A Kr. utáni első évszázadokban ezen az úton közlekedtek a római katonák a tábor és a dunaparti őrtorony között. Az út mentén római bronzpénzek is előkerültek. Az út keleti szakasza RÓMAIAK útja. Bátorfi József

Kiigazítás

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

MARCIBÓL MANCI Mindig örömmel tölt el, ha Gödön valami szép kezdeményezés történik. Az utóbbi években a legnagyobb jelentőségűnek tartom a katolikus és a református templom felépülését. Lokálpatrióta büszkeségemet csak fokozhatná, hogy ezekre az eredményekre hazánk egyik legnagyobb példányszámú sajtóorgánuma is felfigyelt, és a református templom felépüléséről ez év április 3-iki számában a Népszabadság Pest Megyei Krónikája is megemlékezett. Az örömbe azonban üröm is vegyült, mivel a régi, 1928-ban felállított harang nevét (és nemét) alaposan megváltoztatták. A B. J. G. szignó alatt megjelenő cikk alcímében és később a cikkben is Manci harangot említenek. Mivel a húszas évek végén szerveződő református gyülekezet első, egyházközség alapító gondnoka Debreczeni Márton volt, aki nagy hittel és odaadással végezte szerteágazó gondnoki munkáját, a nagytiszteletű Sáfár Béla lelkész ragaszkodott ahhoz, hogy a harangra a lelkész neve mellé a gondnok neve is felkerüljön. Ezért nevezték el kezdetben a reformátusok, majd az egész falu Márton harangnak a község legnagyobb harangját, amely ha megszólalt, kedves közvetlenséggel mondták az alsógödiek: Szól a Marci! (és nem a Manci! – a szerk.) Dr. Széll Andrásné

Kihívás napja ’99

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Településünk 1999-ben immár ötödik alkalommal csatlakozott e nemzetközi és országos sportjátékhoz. A játék lényege, hogy május 26-án 0 órától 21 óráig Göd területén minél többen sportoljanak 15 percet. Egy ember többször is teljesítheti ezt, értékes pontokat szerezve ezzel Gödnek. A verseny nemcsak a települések között folyik, hanem az egyéni sorsolási lapok kitöltésével az országos és helyi sorsolásokon is részt vehetnek a játék résztvevői. A hagyományoknak megfelelően kívánjuk megrendezni a napot (a részletes programokat a későbbi lapszámban közöljük). Kérjük amennyiben ötletük, javaslatuk van e nappal kapcsolatban, keressék meg Hamarné Kismartoni Adriennt a Polgármesteri Hivatalban, illetve a József Attila Művelődési Ház dolgozóit. Elsősorban olyan programokra gondoltunk, amelyeknek kivitelezésében is részt vállalnak. Reméljük, hogy az eddigi évekhez hasonlóan sikerül idén is egy jó hangulatú sportnapot szervezni.

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

LABDARÚGÁS

Leányfalu – GÖDI SE 2–3 (1–1) 300 néző
Gergely – Bálint, Sallai, Tuza – Mudri, Kispál, Orbán, Fenyő, Járdi – Krasnyánszky, Piros. Csereként játszott: Horváth G., Bagócsi, Együd,

Megérdemelt vendég győzelem született, kiemelkedő játékvezetés mellett – női játékvezető dirigálta a mérkőzést NB-s szinten. A 30. perc táján Mudri 20 méteres bomba góljával vezetést szerzett a Gödi SE. Egy perc múlva született a hazaiak gólja, jogos 11-es után. A félidő végén 1:1-gyel vonultak a csapatok az öltözőbe. A második félidőben is a Gödi SE irányította a játékot, és egy szép baloldali támadás után Fenyő bomba kapás lövésével vezetést szereztünk. A mérkőzés vége felé Piros szép egyéni alakítás után talált a hálóba. 3:1 után az ellenfél nem adta fel, nagy nyomás nehezedett a gödi kapura, és megszületett a szépítő góljuk. Ezután Leányfalu nyomása még fokozódott – rúgtak két kapufát –, de már gól nem született. az igen rossz pályaminőség mindkét csapat játékát nagyban befolyásolta. A Gödi SE megszerezte első győzelmét, és ez annál is inkább jelentős, mivel idegenben történt. Gól: Mudri, Fenyő, Piros. Jók: Járdi, Orbán, Tuza

LEÁNYFALU IFI – GÖDI SE IFI 1–5 (1–2)
Gól: Bartus 2, Makka 2, Dugó Gál – Végh, Mórocz, Marton – Nagy (Makka), Rosenczweig (Dugó), Lénárt Cs., Orlik, Kőrös – Lénárt A., Bartus. Csere: Benkó

Mivel Leányfalu az utolsó és a Gödi SE az első helyen áll a bajnokságban, ezért Murányi János edző játéklehetőséget biztosított Nagynak és Rosenczweignek, de a hazai vezetés után az eredményes győzelem veszélybe került, ezért kettős cserére szánta el magát, s a csapat már a félidőre megfordította az eredményt. A Leányfalu nagyon fegyelmezetlen volt, játékosai nagy darab 170 cm magas, erős gyerekek voltak. Provokálták a mi gyerekeinket. A második félidőben szinte csak egy csapat, a Gödi SE volt a pályán , rengeteg helyzetet kihagyva megérdemelt győzelmet aratott vendégcsapatunk. Jók: Mórocz, Végh, Lénárt Cs., Bartus. A mérkőzés végén verekedés tört ki a játéktér közelében a két csapat között, mely nem tesz jót a GÖDI SE hírnevének sem.

GÖDI SE – VISEGRÁD 3–4 (2–2)
Gál – Bálint, Járdi, Tuza – Jusztin (Kispál), Fenyő, Mudri (Együd), Bagócsi – Krasnyánszky, Piros.

Két gólos vezetés után a félidőre 2:2-vel fordultak a csapatok. A második félidőben a GÖDI SE irányította a játékot, így aztán újra vezetést szerzett a csapatunk, de egy perc múlva szögletből egyenlített a Visegrád. A 90. percben egy rossz kapuskirúgás után pedig a győztes gólt is megszerezte.
Gól: Piros 2, Krasnyánszky. Jók: Járdi, Tuza.

GÖDI SE IFI – VISEGRÁD IFI 7–0 (4–0)
Gál–Végh, Mórocz, Marton – Rosenczweig, Orlik, Lénárt Cs., Körös – Makka, Bartus, Lénárt A.

Fegyelmezett, gólratörő játékkal rukkolt ki az ifi csapat, de a játékvezetés is kitűnő volt. Dicséretet érdemel az egész csapat.
Gól: Bartus 2, Körös 2, Makka, Lénárt Cs., Mórocz. Jó: az egész csapat. Antal György Bálint

KÉZILABDA

Harmadik mérkőzés – harmadik győzelem
Április 3-án játszotta – hazai pályán – a tavaszi idény harmadik mérkőzését Göd női kézilabda csapata. Az ellenfél Veresegyháza ifi és felnőtt együttese volt. Az ifi végig vezetve 18 góllal verte meg a veresegyházi ifiket. A tizennyolc gólos győzelemből az egész csapat derekasan kivette a részét, megtartva első helyét a csoportban.

Göd ifi – Veresegyháza ifi: 26–8 (14–5) Bár az egész csapat jól játszott, mégis ki kell emelni Garaba Andrea kapus Tímár Enikő, Lovászi Brigitta és Kishonti Kati játékát. A felnőtt csapatból ugyan hiányzott Debreceni Éva, Szénási Orsolya, s a műtéten átesett Dobrotka Kati, de játékukkal őket is pótolta a pályára lépő, harcos felfogásban küzdő csapat.

Göd – Veresegyháza: 27–18 (13–9) Fáradhatatlan rohamozás, minden apró hiba gyors kijavítása jellemezte a csapat játékát. Különösen a II. játékrészben sziporkázott a csapat, s amikor Balázsovits Mónika megsérült, fokozta rohamait a gödi gárda. Ezzel a küzdőszellemmel változatlanul az élmezőnyben menetelnek a gödi lányok. Különösen tetszett Juhász Zsuzsa játéka a kapuban, s a mezőny csillagai voltak ezúttal Ráczné Horváth Edina és Madár Nóra.

Göd Polymix – Budakalász: 29–13 (15–5) Az őszi forduló negyedik bajnoki mérkőzését játszotta a gödi csapat Budakalászon. Első ízben szerepelt az új szponzor, a Polymix Rt. neve a jegyzőkönyvben. Ugyanis a szakosztály felvette főszponzorának nevét a Gödi Sportegyesület mellé. A mérkőzést mindvégig Göd irányította és fölényes győzelmet aratott. Egy jól felkészített csapat kitűnően teljesítette a forgatókönyvet. Mégis ki kell emelni Juhász Zsuzsa és Trammer Éva kapusok és Némethné Zsuzsa, Ráczné Horváth Edina, Dankó Andrea, Farkas Zsuzsa és Mohácsi Edina mezőnyjátékosok kiemelkedő teljesítményét.

Göd Polymix ifi – Budakalász ifi: 27–8 (13–6) Az ifjúsági csapat sima győzelmet aratott és biztosan tartja első helyét a csoportban. Nem ismertek elveszett labdát, s igazi csapatmunkát mutattak be. A legjobbak: Garaba Andrea kapus, Szatmári Tímea és Pajor Cecília voltak. (–bor)

Megvan a terv, jöhet a dobogó

Az első három meccsen három rivális ellen játszunk: Esterházy Tanárképző, Gyöngyös, Veresegyház. Ha ezeket sikerül hozni, a dobogón végezhetünk – így jósolt a szezon előtt Bagócsi Sándor, kézilabdásaink vezetője.

Egy kis visszapillantó az őszre: a csapat a 6. helyen zárt a női NB II-es bajnokság Északi csoportjában.
A télen történt néhány változás. Dinka Kornélia már tagja az együttesnek, mivel befejezte az aktív játékot. Dobrotka Katalin egyelőre nem vesz részt az edzéseken, ennek megfelelően számításba sem jöhet, mivel a téli, a Göd számára amúgy sikeres, dobogós eredményt hozó teremtornán megsérült, és az edző szerint felépüléséig a tavaszi szezon második feléig várni kell. A mérleg pozitív oldala a gyöngyösi Trammer Éva kapus, valamint a volt NB I-es Ráczné Horváth Edina érkezése. Aki máris bejátszotta magát az alapemberek közé.
Az első két mérkőzésen a gödiek legeredményesebb játékosa volt, de a mester óva int attól, hogy erre felhívjuk a figyelmet:
– Rácznét nem szabad publikusan dicsérni a sajtóban, mert akkor az ellenfelek felkészülnek belőle!
– Édes gond egy edző számára, ugyebár, Hogy ennek jelentősége lett, igazolja az első két mérkőzés:
– Az Esterházy Tanárképző elleni győzelem azért is volt fontos, mert ősszel Egerben hétgólos vezetés után kaptunk ki.
Gyöngyösön, a második fordulóban pedig lejtett a hazai pálya. Négygólos vezetésünknél zsinórban fújták ellenünk a hétmétereseket, döntetlenre akarták kihozni a meccset. Szerencsére a végén az ifista Farkas Zsuzsa találatával győzni tudtunk. Az elején megfogalmazott tervhez már csak a Veresegyház skalpja kellett. Meglett, kilencgólos siker keretében. Bagócsi Sándor optimizmusa most már magasabbra szökik:
– Most már bárkit meg tudunk verni, minket viszont aligha fognak.
– A Synergonnal viszont mindenképp számolni kell…
Igen, kétségkívül az lesz majd a legnehezebb mecscsünk, és ráadásul idegenben játszunk. A hazai pályán az egyik előny épp a borítás. Műfüvön játszunk, ilyen a világon sehol sincs. Ez nem kézilabdára való, viszont mi ezt már megszoktuk, míg az ellenfeleink szenvednek rajta.
– Van még egy sarkalatos probléma: a hazai nézőszám. Hogyan lehet ezen segíteni?
– Folyamatosan teszünk ki plakátokat, a sorsolást pedig megjelentettük a lapban.
Emlékeztetőül: az említett váci, Synergon II elleni összecsapás május 8-án, szombat délelőtt 10,30 órakor lesz a váci sportcsarnokban. Ha valahol elkélne, hogy idegenben is jelen legyen a bíztatás, itt mindenképpen. Forgács Péter

FÉRFI KOSÁRLABDA

NB .II Erőnléti összeomlás Budafoki KK-Gödi SE 82–62 (21–35)
Bp., Promontor u., 50 néző.
Jv.: Benczúr, Kiss B. Göd: Pólik 13, Kabács Z. 12/6, Fülpesi 2, Bársony 20, Farkas 15I3. Csere: Hanti, Herédi 4. Edző: Faragó László.
Jó: Bársony, Pólik. Kipontozódott: Pólik.

Az elmúlt hetek legjobb játékát nyújtva kezdett a Göd, ami meglepő volt az utóbbi mérkőzések sikertelensége után, valamint a talán legponterősebb gödi kosaras, Gulyás Ferenc hiányzása miatt. Az első pillanattól kezdve a vendégcsapat irányított, utoljára 4–4-es állásnál volt partiban a Budafok a gödiekkel, akik 12 pontot vertek a hazaiakra. Csaknem minden betörési kísérletük elakadt Pólik Györgyön, s a játék ezen szakaszában Farkas volt különösen eredményes, szinte száz százalékosan dobott kosárra. A különbség stabilan nőtt, a csúcspontját 8-29-es állásnál érte el. A későn ébredt Budafok valamelyest csökkentette a különbséget a játékrész végére, de az első húsz perc vitán felül a Gödé volt. A csapat ezzel el is lőtte puskaporát, mert a folytatás pontosan ez első félidő ellentéte volt, csak súlyozottabb különbséggel. Pólik már a félidő elején kipontozódott, ezzel a Göd védekezése lényegében megsemmisült, míg nemcsak a dobóteljesítmény esett vissza radikálisan. hanem a mezőnymunka is. Sokszor még dobási kísérletig sem tudott eljutni a gödi ötösfogat, a cserék pedig nem tudtak érdemben hozzászólni az eredmény alakulásához. Bársony Balázs lett a legeredményesebb játékos, tulajdonképpen a második húsz percben talán csak ő nyújtott maradandót, de sok rontott büntetőt dobott, ami kulcsfontosságúnak bizonyult. A büntetőknél maradva meg kell jegyezni, hogy az alaposan bedurvult budafokiak jóval többet dobhattak. Annak ellenére, hogy játékuk már-már a tisztátalanságig agresszív lett. Mindez nem menti fel az erőnlétileg leszerepelt gödieket, hiszen húszpontos előnyből ugyanilyen hátránnyal kikapni fegyelmezetlenség.
Faragó László: – Nem vagyunk még hozzászokva az ilyen erőszakos védekezéshez. Ész nélkül rohantunk bele a letámadásokba, sokszor még a labdát sem tudtuk áthozni a térfelükre. Forgács Péter

ASZTALITENISZ

Göd – Százhalombatta 15:3
A 6. fordulóban biztos győzelemmel gyarapította pontjainak számát a gödi csapat. Helmes Zoltán 4, ifj. Gulyás Miklós 4, Kajári Balázs 3, Fojt Attila 3 mérkőzést nyert meg. A páros játszma Helmes–Gulyás javára dőlt el.
A tavaszi fordulók eddigi mérlege: 6 győzelem 12 pont – 93:17 játszma arány. (g.)

SAKK

Kicsiknek és nagyoknak
A GÖDI SE Sakk Szakosztálya márciustól megkezdte a sakkoktatást a Huzella Tivadar Általános Iskolában csütörtökönként 14–16 óra között, sakk szakkör formájában. A foglalkozásokat e sorok írója vezeti. A szakköri tagoknak – akik a sakk szakosztály új tagjai –, havi 100 Ft tagdíjakat kell fizetniük. Május 1-én részt vesznek az I. DUNAKANYAR RAPID nyílt sakkversenyen Vácon. Pünkösd vasárnapján pedig a Fóti Pünkösdi Gyermeksakk-versenyen. Június 4-6. Között a XI. CSERNYI MIKLÓS Emlékversenyen ülnek asztalhoz a Huzella Tivadar Általános Iskolában a minősítő értékszámok megszerzéséért.
Nyáron sem lesz megállás, mert július 11-17-ig részt vesznek a 10 és 12 éven aluliak Korcsoportos Bajnokságát Előkészítő Sakktáboron, Budapesten, majd augusztus 6-10-ig a Korcsoportos Bajnokság Elődöntőjén, szintén Budapesten. A táborozást és a Bajnokságot a szakosztály bejárással oldja meg. Szeptembertől az új tanévben a Pest megyei Korcsoportos bajnokságon való szereplést a szakosztály finanszírozza.
A GÖDI SE a serdülők oktatása érdekében mintegy 30.000 Ft értékben tananyagot bocsát a sakkozni vágyó tanulók rendelkezésére, amelyet használhatnak, de az egyesület tulajdonában marad. A gyermekek tankönyvekből és munkafüzetek segítségével történő oktatása a szakkörön és az edzéseken valósul meg. A teljesítményt osztályozzuk. A versenyeken való szereplést is nyilvántartjuk. A fakultatív oktatást teljesítők 2000. augusztus 31-én az egyesülettől oklevelet kapnak. A versenyeken helyezéseket elérők, igazgatói dicséretben részesülhetnek.
Hogy otthon, a szabadidőben se maradjanak sakktanulás lehetősége nélkül, szorgalmazzuk a sakkszakosztály minden tagjának a kéthavonta megjelenő Magyar Sakkélet folyóirat előfizetését. Egy évre 1776 Ft plusz postaköltség. Március végén a Hétszínvirág Óvodában, április közepétől pedig a Kastély Óvodában is beindul a sakkoktatás. A két helyszínen összesen 13 közép, illetve nagycsoportos óvodás tanul sakkozni, és egyúttal gyarapítja a sakk szakosztály utánpótlás létszámát. Nekik is mint a serdülőknek mindössze havi 100 Ft tagdíj kötelezettséget jelent, de azokkal, akik kiemelkedő tehetséget mutatnak, az oktató külön is foglalkozik. Április végére a sakk szakosztály létszáma eléri a 40 főt, ebből 13 serdülő gyermek a Huzella Tivadar Általános Iskola tanulója. Szakosztályunk csapata a 12. Fordulóban március 28-án szabadnapos volt.
A Pest megyei I. osztályú bajnokság állása a 12. Forduló után:

A Sakk Szakosztály edzéseit áprilistól az iskolai idő alatt a Huzella Tivadar Általános Iskola ebédlőjében tartjuk csütörtökönként 16–20 óra között, a sakk szakkör után, így aztán a serdülők szülői engedéllyel 18 óráig maradhatnak edzésen is. Antal György Bálint

Vízreszálltak a kajakosok
Hírek a Duna-partról

Végre eljött a mi időnk, újra megmozdult az élet a vízen. Egyre többet láthatjuk fiatal sportolóinkat a Duna közepén szelni a habokat.
A téli alapozásunk jól sikerült; bár jelentős átalakulás történt csapatunk összetételében.
Sajnos az idősebb versenyzőink iskolai elfoglaltságaik miatt jóval kevesebbet tudnak részt venni az edzéseken, ezért az idei szezonban az eredményeik valószínűleg szerényebbek lesznek a tavalyinál. Ez alól kivételt csak Kolozsvári Tamás és Szaszák Dénes jelent. Ők igen kemény munkát végeztek télen is.
Márciusban horvátországi edzőtáborban töltöttek 10 napot, majd a tavaszi szünetben Tamás a válogatott kerettel edzőtáborozott Dunavarsányban. Szerencsére nagyon sok tehetséges fiatal került hozzánk az utóbbi időkben, mely azzal a reménnyel kecsegtet, hogy talán már az idén is, de egy-két év múlva minden bizonnyal komolyabb erőt fog képviselni csapatunk az országos mezőnyben.
Azok a fiatalok, akikre már az idei évben is számíthatunk a versenyeken, a tavaszi szünetben öt napot edzőtáborban készültek a szezonra. Ezt a néhány napot a Duna-parti Sportházban töltötték. A jó időnek is köszönhették, hogy minden nap kétszer is vízre tudtak szállni. A tábor ötletgazdája és megszervezője Sinkó László – Simi – volt, aki egész héten fáradhatatlanul irányította a 16 sportpalánta napi programját.
Az első megmérettetésre április 25-én Tolnára utazik a kis csapat, van olyan kajakos, akinek élete első komolyabb versenye lesz ez. Az itt elért eredményekről is hírt kívánunk adni. Közben folyik a csónakház és környékének további rendezése, sokat betonoznak, bozótot irtanak, rendezik a terepet. A szakosztály vezetősége ezúton is köszöni mindazon szülők és gyerekek munkáját, akik rendszeresen részt vesznek ebben.
Reméljük a versenyszezonban idén ismét sikerül jó hírekről beszámolni a kajakosok háza tájáról. Kajak-kenu Szakosztály

KÖZGYŰLÉSI HIRDETMÉNY

A Gödi Sportegyesület elnöksége értesíti a GSE tagjait, hogy az Egyesület évi rendes küldöttközgyűlését 1999. április 30-án, pénteken 18 órakor tartja!

Helye: a Németh László Általános Iskola ebédlő terme.

Napirend:

Tájékoztatásul alábbiakban közzétesszük a GSE 1998. évi gazdálkodásának főbb pénzügyi adatait:

Nyitó egyenleg 5.023.000;
Év közbeni bevételek és támogatások 16.341.000;
FORRÁS ÖSSZESEN: 21.364.000 Ft
KÖLTSÉGEK:

 

ZÁRÓ EGYENLEG 6.860.000 Ft (Gödi Sportegyesület elnöksége)

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/