Gödi Körkép 1999. április 7.

Tartalomjegyzék


„Három szombat”
Országos Közterület-szépítési Verseny

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Településünk csatlakozott a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége kezdeményezéséhez, a „Három szombat” országos közterület-szépítési versenyhez. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulója alkalmából, az Európai Uniós csatlakozásra való felkészülés keretében és a Magyar Állam létrejöttének 1000. évfordulójára készülve, valamint a tervezett „MAGYARORSZÁG 2000–2005” című Nemzeti Fejlesztési – Esemény – Kampány és emlékprogramhoz kapcsolódva hívják az ország településeit, e nemes versenyre, mely a települések közterületeinek szépítésére, természeti és mesterséges környezetének ápolására vonatkozik.

Az 1999. év során összesen három szombaton 8–12 óráig kell teljesíteni a versenyfeladatokat, amelyek közül az egyik a múlt értékeinek ápolását, a másik a jelen környezeti- és életkörülményeinek jobbá tételét, a harmadik pedig a jövőért való munkálkodást jelképezi. Göd az alábbi napokra tervezi a programot: 1999. április 24. szombat 8–12 óráig a Föld Napjához kapcsolódóan „Zöldellő falunkért, városunkért” 1999. június 5. szombat 8–12 óráig a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan „Tisztelt az elődöket! – Emlékül a jövőnek” 1999. szeptember 25. szombat 8–12 óráig a Takarítási Világnap jegyében „Tisztább környezetet” E napokon az újságban és plakátokon, szórólapokon meghirdetett helyeken szakemberek irányítása mellett várjuk mindazokat, gödieket és nem gödieket, akik szeretnék, ha tisztább. szebb, virágosabb környezetben élnénk. E napokról jelenteni kell, hogy hány ember vett részt a munkákban és ez alapján díjakat osztanak ki a résztvevő települések között. De ha csak azt érjük el, hogy szűkebb és tágabb környezetünk kultúráltabb lett, akkor is nyertünk. Kérjük, amennyiben a programokkal kapcsolatban javaslatuk van, jelezzék a Polgármesteri Hivatalban Kopász Sándor környezetvédelmi ügyekkel, és Hamarné Kismartoni Adrienn közművelődési ügyekkel foglalkozó kollégánál. A tavaszi programokkal kapcsolatban 1999. április 8-án csütörtökön a József Attila Művelődési Házban tartunk megbeszélést, ahol a „Madarak és fák napja” és a „Kihívás napja” programtervezete is összeállításra kerül.

Az 1999. április 24-i versenynap részletes programját és helyszíneit a Gödi Körkép következő számából tudhatják meg.

Üdvözöljük városunkban!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Autózik a gödi polgár szerte az országban, de ne menjünk messzire: utazik a megyében, vagy csak a 2-es főúton teszi meg szokásos kirándulóútját, lényeg, hogy közlekedik. És az efféle táblák, melyek korábban valahogy nem díszelegtek egyik-másik település földrajzi végpontjain, váratlanul szökkennek a szemünkbe. Ugyanígy meglepődtem, mikor először ütköztem Rétság városi kinyilatkoztatásába, hiszen esztendők óta ismerem és átmegyek rajta, olykor meg is állok, vagy épp olvasom, hogy Nagymaros is csatlakozott az immár kétszáz feletti taglétszámot számláló magyar városklubba. Tavaly, ugyebár, nem írt ki pályázatot a belügyminiszter, két éve Göd elbukott a megmérettetésen, idén újfent aktualitássá vált a pályázat, az üdülővárosi rang és az ezekhez kapcsolódó fogalomcsokor.

Mit vár a gödi polgár, és úgy általában, mit vár az a községlakó, aki tudja: költözés nélkül, rövidesen városi lesz?
S főleg: mint mond az, aki az utóbbi egy-két évben lett városlakó? Nagymaros 1996 júliusa óta város. Pontosabban: csupán annyi történt, hogy hivatalosan ismét megkapta rangját, amelyet egyébként soha semmilyen hatalom el nem vett tőle. Zoltai Mihály polgármester szerint azonban tévedés azt hinni, hogy 3 éve bármilyen komoly minőségi ugrás következett volna be életükben: – Anyagi oldalról minimális az a többlet, amihez hozzájutunk, mint város: négymillió forint. Erkölcsi oldalról pedig pillanatnyilag a cím hátrányait tapasztaljuk. Ha van egy lyuk az országúton, az első kérdés, ami szembejön: ez város? Attól, hogy az vagyunk, még nem fog itt járni a 6-as villamos, és nem lesz itt metró sem. Róbert Károly, pontosabban 1324 óta Nagymaros város. Kilenc király erősítette ezt meg később, majd a XVIII. században egy pestisjárvány miatt csökkent a lakosság száz főre. De hivatalosan soha nem vették vissza ezt a címet, csak a lélekszám visszaesése miatt kezelték faluként. Azonkívül, hogy anyagilag nem járunk igazán jobban, hozzánk került tizenhét település gyámügye és építési hatósága.
Szerintem Gödnek az a problémája, hogy nincs igazán központja, nem lehet egyértelműen meghatározni a centrumot. Ez pedig, ahogy tapasztaltam, a városi rang elbírálásánál alapvető kérdés.
A kérdésre, miszerint mi változott 1997, státuszuk megváltozása óta, Márkus János, Pécel polgármestere egyszerűen reagál: – Ha igazán őszintén akarok válaszolni: gyakorlatilag semmi. Minimálisan kapunk valami többletet, de térségi feladatokat kell ellátni, gyámügy, építési hatóság. Szerintem egy településnek elsősorban magát kell várossá minősíteni. Mert a poros utca ugyanúgy poros marad, a lakosság pedig azt várná el, ha már egyszer városban él, mindenhol aszfaltos utak legyenek. Pécel dimbes-dombos, nem olyan sík, mint Göd, nagyobb a felszíni vízelvezetés problémája. De a kék busz eddig is kijárt Pécelig, most is, a település pedig ugyanúgy a XVII. kerület szomszédságában van, mint eddig.
Botzheim István, Pilisvörösvár polgármestere belecsöppent a városi címbe. 1990 és 1994 között már állt a község élén, az előző ciklusban ellenzékben volt, ekkor – pontosan 1997-ben – kapta a település a városi címet, s már így vette vissza a stafétabotot 1998-ban. – Előrebocsátom: az én véleményem elfogult. Ezt a helyzetet nem akartam, mikor város lettünk, ellenzékben voltam. Látva az előttünk álló feladatokat, ez az állapot nekünk kifejezetten ráfizetéses. Eddig csak Vörösvár dolgait kellett intéznünk, de most hozzánk kerültek Tinnye, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Csobánka gyám- és építéshatósági ügyei is. Szerintem ez egy politikai fogás volt. Amikor megkaptuk a városi címet, infrastrukturálisan nem voltunk érettek erre. Ötven százalékos volt a csatornázottság, s még ma is nyolcvan százalékos a földutak aránya. Ez a városi cím Pilisvörösváron egyenesen gúnyolódás. Csökött demokrata vagyok, azt mondom: mikor a lakosság is úgy érzi, eljött az ideje, naponta kopogtat az ajtónkon: olyan jó lenne már városban élni, vagy egy népszavazás így dönt, akkor lehet városról beszélni. A költségvetési törvény sem tesz különbséget város és község között, és ez így alkotmányos.
Szürkül az összkép? Senki sem hozsannázik, de mégis, sokan akarják, nem csupán Gödön. Pomáz is ebben sántikál, s nem kell messzire mennünk.: Veresegyház itt a szomszédban, szintén nagyon agilis. Akarják a városi címet, mégpedig idén. S tegyük hozzá: nem is esélytelenek. Azért az anyagiak tekintetében hozzá kell tennünk: természetes, hogy például Nagymaros esetében csupán néhány milliónyi többletről van szó, hiszen a város lélekszáma valamivel 4300 felett van. Pécel, Veresegyház, vagy a szintén két éve város Pilisvörösvár esetében Gödnél határozottan kisebb lélekszámú településekről van szó. Ez egy státusz. Leginkább csupán az. De mégis, érdemes belegondolni, ahogy majd a budapesti polgár kiruccan a kismarosi telkére szombat délelőtt, és a dunakeszi benzinkutakat elhagyva nem egy, hanem két tábla köszönti: Göd. Üdvözüljük városunkban! Forgács Péter

Randevú a polgármesterrel

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk -> A Kincsem Közösségi Ház tervrészlete

Jóllehet a Gödi Körkép rendszeresen beszámol az Önkormányzati ülésekről, mégis úgy gondoltuk élőbbé tehetők a közügyek, ha a mindannyiunkat foglalkoztató közös dolgainkról a nagyközség vezetője számol be. Ezért a jövőben havonta egy alkalommal megkérdezzük a polgármestert, mi történt a hivatal háza táján. Szegedi Sándor ezúttal a márciusi eseményekről tájékoztatja olvasóinkat.
- Az egyik legfontosabb döntésünk, hogy a Nagyközség Önkormányzata jelezte vételi szándékát az értékesítésre kerülő Belügyminisztérium felsőgödi üdülőjére. A Duna-parton lévő 2,2 hektáros területen lévő objektumot legutóbb 141 millió forintra értékelték. Minimális ráfordítás mellett, úgyszólván azonnal alkalmas vendégfogadásra és számos más szerepe lehetne a község életében. A központi épületben - a művelődési ház igen szűk nagytermét helyettesítve -, rendezvények tarthatók akár nagy létszámú közönséggel is. Az egyik szolgálati lakást, korábbi igényeket kielégítve, szervezetek házává lehetne kialakítani. A József Attila Művelődési Ház megmaradhatna az Ady Klubhoz hasonlóan szakkörök és klubrendezvények számára. A BM üdülő, faházainak köszönhetően át tudná vállalni a jelenlegi - 150 milliós értékű, semmi hasznot nem hozó - ifjúsági tábor szerepét, ahol viszont sátortábor létesíthető. Számos lehetőség van a gazdaságos hasznosításra, érdemes tehát pénzeinket "összetolni" az értékes ingatlan megvásárlására.
- Márciusban elő tudtuk készíteni az egyes körzet - Kőrös, Szamos, Rába, azaz a folyó nevű utcák - csatornaépítését. Közbeszerzési eljárással, július–augusztus hónapban indulhat a munka. - Dunakeszi, Fót és Göd kistérségi társulására elkészült a Pest megyei területfejlesztési stratégia végső koncepciója, melynek értelmében igényeinknek megfelelően a Göd távlati fejlesztésére szánt energia 60 százaléka idegenforgalomra, 40 százaléka pedig körenyezetkímélő iparra fordítható.
- A Feneketlen-tó száz százalékban állami támogatással történő felújítására március utolsó napjaiban írtam alá a szerződést a Környezetvédelmi Alappal. Nyár derekán kezdődhet a több ütemben zajló, 35-40 millió forintot igénylő munka, melynek nagyon szépek a tervei.
- Végre önkormányzati tulajdonba került az egykori MSZMP székház. Több lehetőség kínálkozik a hasznosítására. Elképzelhető, hogy az egész épületet felajánljuk a - jelenleg is ott működő - Takarékszövetkezetnek, és a szintén itt üzemelő TESZ elköltözik Felsőgödre, a Duna utcába.
A helyi rendőrőrs is pályázik az épületre. Ha ők kapnák meg, akkor a Takarékszövetkezet a Kossuth téren építhetne új székházat.
- A célkitűzéseinknek megfelelő vagyongazdálkodásnak és - ne szépítsük - ügyes húzásainknak köszönhetően, a Kincsem istálló is a községé lett. Célunk, hogy újjáépítés után, kiállító teremnek, könyvtárnak, sörözőnek és négy apartmanos vendégháznak adjon otthont.
- Megbízást adtunk a Környezettervező Betéti társaságnak, végezzen részletes hatástanulmányt a kis Duna-ág kotrására.
- Tarthatatlan állapotot szeretnénk megszüntetni, amikor megbízást adunk a Bodreflex Kft-nek azzal a céllal, hogy az összes önkormányzati intézményt bejárva, komoly riasztórendszert dolgozzon ki, elejét véve a tetemes anyagi veszteséget okozó iskolai, óvodai stb. betöréseknek.
- Az idelátogatók könnyebb tájékozódása érdekében útbaigazító táblákat helyeztünk el a 2-es út mellett ebben a hónapban.
- Fél millió forintot kapott a József Attila Művelődési Ház belső felújításra. A munkálatok hamarosan befejeződnek. Kisebb átalakításra vár a Polgármesteri Hivatal - házasságkötésekre is szolgáló - nagyterme is. Hamarosan rendbe tesszük a Hivatal udvarát is.
- Arab és kanadai befektetők jártak a Polgármesteri Hivatalban az elmúlt hónapban. Négymilliárd forintos ipari beruházásról tárgyaltunk velük, míg japán és dél-afrikai üzletemberek az idegenforgalom lehetőségeiről, amerikai tőkések pedig közös vállalkozási esélyekről tájékozódtak nálunk.
- Hajdúhadházáról közel 3000 facsemete érkezett a községbe. Köszönet érte a kiserdőt rendben tartó Nagy Gábornak. A gödi sportpályáról minden pénteken délután térítés nélkül vihetők többek között kocsányos tölgy, mezei juhar és más csemeték közterületeink, utcáink szépítésére.
- Egy kicsit előretekintve a következő hónapra: nagy esélyünk van rá, hogy megkapjuk a miniszteri felmentést a leendő golf pálya építési tilalma alól és még ebben a félévben elkezdődhetnek a munkálatok. A beruházó 2000. decemberére tervezi a golf-pálya mellett épülő szálloda megnyitóját.
- Április végén kerül átadásra a Penny Market, május elején pedig a Huzella iskola melletti tornacsarnok.
- Végül, de nem utolsósorban egy a község jövőjét meghatározó eseményről: márciusban adtuk be Szinay József jegyző úrral a Belügyminisztériumba a várossá válást megcélzó pályázatot, kiegészítve az 1997-es anyagot. Az Önkormányzati Törvény első pontja kimondja, hogy az önkormányzat kötelessége a település fejlesztése.

Törekvésünk a városi rang elérésére nem irreális. Az országban 125 Gödénél kisebb lélekszámú település rendelkezik a városi címmel. Nem extra terveket kívánunk megvalósítani. Elsősorban tisztaságot, rendet és ésszerű sorrendben végrehajtott reális elképzeléseket óhajtunk megvalósítani. De a mércét mindig magasabbra kell tenni. (Nem ragadhatunk le - mint egyesek - a sáros utak szintjén: "csináljunk valamit, hátha egyszer város leszünk" alapon.)
Hiába várjuk, az állam nem fog rajtunk segíteni, nekünk magunknak kell kitalálni, milyen módon tegyük szebbé, TISZTÁBBÁ, kellemesebbé és lakhatóbbá környezetünket. (lejegyezte: Ráksi Katalin)

Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Magyar Újságírók Szövetségének székházában a Helyi Lapok Szakosztálya Helyi sajtó, helyi nyilvánosság címmel egész napos programot rendezett márciusban. Az eseménynek otthont adó Mikszáth terem megtelt a Gödi Körképhez hasonló sajtótermékek szerkesztőivel, újságíróival, hiszen Balástyától Ajkáig közösek a gondok.
A helyi sajtó szerepe és lehetőségei címmel tartott előadásában Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke szólt a helyi sajtó növekvő lehetőségeiről, amelynek legékesebb bizonyítéka, mint mondta, hogy – a fejlettebb demokráciákban nincsenek országos napilapok, csak helyi sajtó létezik.
A nálunk is egyre inkább tért hódító irányzat első jeleként a megyei lapok városi mellékleteinek megjelenését említette, és hangsúlyozta, hogy ahol a helyi sajtó még nincs jelen, ott is meg fog jelenni. Ez vonatkozik az elektronikus médiákra – helyi rádiókra, tévékre – is. Az Országgyűlés alelnöke bízik benne, hogy sikeres lesz a működésük és megtalálják a helyes arányt a hiteles tájékoztatás valamint a helyi politikai- és érdekcsoportok megszólalásának biztosítása terén. Egymásra találtak Kara Pál a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a Helyi sajtó a közigazgatásban címen előadott referátumában többek között megállapította, hogy a helyi sajtó és az önkormányzati rendszer egymásra talált az utóbbi években.

A rendszerváltás óta eltelt tíz évben ennek három területen látja eredményes megnyilvánulását:

  1. Számos önkormányzat – melyet korábban szerep nélküli településnek nyilvánítottak –, részben állami támogatásból, részben önerőből hatalmas fejlődésen ment át. Eredményeik és a beruházások sokkal inkább rivaldafénybe kerülnek a helyi sajtó jóvoltából, mint korábban.
  2. A magyar önkormányzati rendszer nemzetközi kapcsolatainak gyökeres változását jelenti, hogy míg 1990. előtt csak megye vagy város – az is csak külön engedéllyel – létesíthetett nemzetközi kapcsolatot, ma mintegy 1100-1200 testvérvárosi kapcsolat feltételezhető az országban. A tapasztalatcseréken, a kölcsönös látogatásokon túl, a fejekben történt változásoknak komoly jelentősége van e téren. Ma már a külföldi beruházók nemegyszer azért fektetnek be nálunk, mert jó a testvérvárosi kapcsolat sajtó előkészítése és visszhangja.
  3. Napjainkban már nem csak beszédek szólnak a helyi demokráciáról. A magyar parlament körülbástyázta a nyilvános képviselőtestületi üléseket, melyeken minden érdeklődő részt vehet. Hogy a lehetőséggel nem élnek mindenütt, ebbe nem szabad belenyugodni.

Az ország 3134 településén napjainkban mintegy 800-900 helyi lap lát napvilágot. Ahol még nincs, ott is igénylik és csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg. Nem véletlenül. Hiszen a lakosság reális, korrekt tájékoztatásán túl, nemes célokra is felhasználható az orgánum. A helyi lap vezérfonalul szolgálhat az adott település életében. Minden eszközzel biztosítani kell, hogy a felelős szerkesztő szellemi függetlenséget élvezzen, (még akkor is, ha vegytiszta politikamentesség nem létezik). A községi lap nemcsak saját berkekben fontos eszköz, hanem a külső kapcsolatok, több település összefogása szempontjából is. A helyi sajtón keresztül a legkisebb település is meg tudja mutatni magát. – Nagy jelentőségű kérdésről van szó, ez a munka komoly felelősséggel jár – zárta szavait Kara Pál. Kifőzdék

Zöldi László újságíró, Helyi lapok a rendszerváltás után címmel tartott előadásának bevezetőjében a német Frankfurter Allgemeine Zeitungra hivatkozott, mely mint mondta, a maga 300 ezer példányával Európa legnagyobb helyi lapja. Ma már a külföldi tulajdonban lévő megyei lapok készítői is felismerték a – Dunántúlon megjelenő Pannon Lapok tulajdonosának, – a Westdeutche Allgemeine Zeitung-nak a szlogenjét: Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan! A hazánkban megjelenő három nagy sajtóorgánum csoportot – országos napilapok, külföldi tulajdonban lévő megyei lapok és helyi lapok – találóan, különböző színvonalú éttermekhez hasonlította Zöldi László.

Míg az országos lapokat előkelő restaurantoknak, a megyei sajtót tiszta, jól felszerelt McDonald’s-oknak, a helyi lapokat pedig házias ételeket főző, kifőzdéknek nevezte. Véleménye szerint, ez utóbbiaknak helyben, kicsiben, olcsót, jót, s jól kell a vendégnek vagyis az olvasónak „tálalnia”. Felvetette a kérdést, kinek az érdekeit szolgálja a helyi lap? A helyi lakosokét, vagy a mindenkori polgármesterét. Az utóbbi esetben, mint mondta, nem hagyható figyelmen kívül a cenzúra kérdése sem. (Mint a találkozón kiderült, sok önkormányzati lap nyomdába kerülés előtt a polgármester asztalán landol.)

Sok helyen dívik az a nem igazán szerencsés megoldás, hogy azonos az önkormányzati lap szerkesztője a polgármesteri hivatal sajtóreferensével. Zöldi László szólt a múltról is. A helyi kezdeményezéseknek köszönhetően 85-ben létrejött első önkormányzati vagy magánkézben lévő lapokról. A 86-87-88-ban indult helyi lapok közül számos megszűnt, de sok életben tudott maradni. A legtöbb idén ünnepli 10 éves születésnapját. Hiszen a rendszerváltás teremtett igazi piaci viszonyt a sajtó terén. Annak idején a helyi újság létrejöttéhez kellett egy megszállott, egy Commodor 60-as számítógép, egy ehhez értő műszaki szakember, egy titkárnő és egy lóti futi újságíró. Tehát minimális létszámmal működött és a legtöbb ma is így működik.
Mit hoz a jövő? Zöldi László jóslata szerint az ezredforduló táján átrendeződhet a helyi lapok palettája is. Elképzelhető, hogy a jelenleg magánkézben lévő helyi lapok önkormányzati tulajdonba kerülnek, megtörténhet ez fordítva is, sőt az sem kizárt, hogy a külföldi tulajdonban lévő lapok holdudvarába kerülnek. Egy biztos, mondta: Ha nincs lap, legyen, ha van, élni kell a helyi sajtó nyújtotta lehetőséggel.
Ma Magyarországon 19 felsőfokú oktatási intézményben tanítanak újságírást, 5-6000 diáknak. Ez döbbenetes szám. Tanulmányait befejezve többségük nem központi, hanem helyi szerkesztőségekben végzi majd a munkát. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének arra kell felkészíteni a helyi lapok munkatársait, hogy ne vesztesek legyenek. Azonos gondok A MÚOSZ-on belül 1993-ban jött létre a helyi lapok szakosztálya. A találkozót szervező dr. Müllner Jenő, a szakosztály vezetője és alapítója elmondta: az indulásnál a főváros kerületi lapjainak azonos gondjaiból (cenzúra, jogi-, etikai kérdések, a sajtó és a helyi hatalom küzdelme, kapcsolattartás a civil szervezetekkel stb.) indultak ki. Idővel kikristályosodott a helyi lapok feladata. A lap legyen mindenek előtt objektív, és független.
A folyamatosság alapköve: jó kapcsolat a polgármesterrel és az önkormányzattal. Fontos, hogy a hatalmi harcokat az egyenlő esélyegyenlőség érvényesítésével hidalja át. Négyévenként kell annyi pénznek lennie, hogy a választópolgárok megtudják kikre szavaznak és a jelöltek – egyenlő felületet kapva – megmutathassák magukat a helyi újság hasábjain.
Pénzért vagy ingyen? A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy akkor tölti be igazi feladatát a helyi sajtó, ha egy-egy település minden házának postaládájába ingyen bekerül.
Az önkormányzatok költségvetésébe bele kell férnie a lap előállításához szükséges összegnek.
Speciális szerep A helyi lap elengedhetetlen tartóoszlopa a lokálpatriotizmus. Szoros kapcsolatot kell fenntartania az olvasóval. Párbeszédre, közös gondolkodásra, véleménycserére ösztönözzön, de ne silányuljon üzenő füzetté. Nem kell a településen kívüli élet, a politika friss híreivel szolgálnia és a bulvársajtó szerepét sem tisztje magára vállalni. Legfontosabb feladata a hiteles tájékoztatás a helyi eseményekről és a lakosság életét érintő döntésekről. Ha képes betölteni ezt a küldetést, minden bizonnyal nő a példányszáma, él a lakosság is a helyi lap nyújtotta lehetőséggel és az adott település polgárai előbb utóbb magukénak tekintik majd az újságot. R. K.

Tájékoztató

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról, valamint a természetben nyújtott szociális ellátásokról Az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja a szociális rászorultságtól függő pénzbeli-, valamint a természetben nyújtott szociális ellátások fedezetét. A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások alapvetően két részre oszthatók. Az ellátások egyik része alanyi jogon jár (kötelező) a rászorultaknak, míg másik része adható. A kettő között a különbség: az alanyi jogon járó juttatások esetén, ha a kérelmező megfelel a törvény által előírt feltételeknek abban az esetben jogosult az adott ellátásra. Az önkormányzatnak nincs mérlegelési lehetősége.

Az alanyi jogon járó juttatások:

Az önkormányzat által adható juttatások:

Az adható juttatások esetén törvény alapján az önkormányzat helyi rendeletében határozza meg a jogosultság feltételeit. Ezek a feltételek általában igazodnak a törvényi előírásokhoz, de előfordulhat, hogy az önkormányzat kedvezőbb feltételeket állapít meg, mint a törvényi előírás. Ezen juttatások esetén az önkormányzat által döntési jogkörrel felruházott Népjóléti és Lakásügyi Bizottság (NLB), valamint a jegyző dönt arról, hogy ki részesülhet a helyi rendeletben megállapított összegű juttatásban. A helyi rendelet meghatározza a jogosultság feltételeit és a méltányosság lehetőségeit. Az NLB és a jegyző adott esetben méltányosságot gyakorolhat a kérelmező által előterjesztett indokok alapján. A természetben nyújtott szociális ellátások közül közgyógyellátási igazolvány állítható ki a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapotának megőrzéséhez szükséges kiadásainak csökkentésére. A köztemetés: a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzatnak kell gondoskodnia annak a vagyontalan személynek közköltségen történő eltemettetéséről, akinek nincs vagy nem lelhető fel tartásra köteles és képes hozzátartozója.
Az 1997. évi XXXI. tv. (Gyermekvédelmi törvény) a korábbi rendszeres gyermeknevelési támogatás helyett kötelezővé tette a rendszeres gyermekvédelmi támogatás folyósítását a törvényben, és annak végrehajtási rendeletében megállapított feltételeknek megfelelő családok részére.
A szociálisan rászorult gyermekek kedvezményes étkezési támogatásban részesíthetők, ha megfelelnek az önkormányzati rendeletben megfogalmazott követelményeknek. Cseri Tibor aljegyző

Tisztelt Olvasó!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Második alkalommal veheti kézbe a megújult külsővel és bővült oldalszámmal megjelenő Gödi Körképet. Az infláció és a költségek emelkedése miatt emelnünk kellett a lap, így az előfizetési díj és a hirdetési tarifák árát is.
A kiadó és a szerény létszámú szerkesztőgárda is bízik benne, hogy mindez nem szegi Olvasóink kedvét. Ellenkezőleg: közlésre szánt soraikkal aktívan hozzájárulnak az újság tartalmi megújulásához is. Hiszen - mint azt az előző oldalon megjelent, a helyi lapok jelentőségéről szóló beszámoló is tanúsítja -, napjainkban soha nem látott jelentőséggel bír a regionális sajtó. Az elektronikus médiáknak köszönhetően ugyanis, előbb tudjuk mi történt az óceán túloldalán vagy Koszovóban, mint településünkön, a szomszéd utcában.
Az önkormányzat jelenleg 1100 példányban megjelenő lapjának elsődleges feladata a tájékoztatás.
Igyekszünk a jövőben hitelesen és tárgyilagosan informálni Önöket a nagyközségben történtekről, a képviselő testület terveiről, a várható eseményeiről és közös dolgainkról. Ahhoz viszont, hogy Göd közéletének hiteles fórumává váljon az immár tíz esztendeje megjelenő Körkép, szükség van a Tisztelt Olvasó, és túlzás nélkül állíthatom, minden a nagyközség sorsával kicsit is foglalkozó gödi polgár segítségére is.

Szólaljanak meg a Gödi Körkép hasábjain! Várjuk írásaikat, leveleiket, észrevételeiket és nem utolsósorban előfizetési megbízásaikat.
Legyen minden gödi házban Gödi Körkép! Ráksi Katalin felelős szerkesztő

MÁV tájékoztató

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mint a Gödi Körkép előző számában olvashatták, folytatódik az elmúlt évben megkezdett vasútfelújítási munka.
Április 6-án Göd állomás Vác felőli végén lévő kitérőjének, illetve az átmenő két fő vágánynak az átépítése megkezdődött.
Április 9-én 19 órától 12-én reggel 5 óráig, majd két héttel később,
április 23-án 19 órától április 26-án reggel 5 óráig felváltva a jobb, illetőleg a bal vágány lesz lezárva Vác irányába.

Pár perccel eltérhet ebben az időszakban az egyébként hétvégére meghirdetett vonatok közlekedési ideje. A MÁV kéri az utazó közönséget, az állomásokon érdeklődjön a vonatok indulása és érkezése felől.

Az új menetrendet a Gödi Körkép következő számában tesszük közzé.

MÚLTIDÉZŐ
Miről írt a Gödi Körkép 1989 áprilisi száma?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Mire tellett a 122 millióból? Ma a tanácsok zöme azonos gonddal küszködik: nőnek a működtetési kiadások és ezzel kevesebb jut a fejlesztésre. Növekvő költségek mellett kell biztosítani a lakosság számára az egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális és kommunális ellátást, s így a bevételekből egyre kisebb összeg marad nemcsak a beruházásokra, hanem a felújításokra is.
A nagyközönség a gondok ellenére is „szerencsésnek” mondható: a tényleges bevétel több volt a tervezettnél, a módosított bevételi előirányzatnál 2,6 százalékkal nagyobb összegre tett szert. A lakossági adókból és a magánszemélyek jövedelemadójából mintegy két és fél millió forint többletbevétel származott, s így a tanács az elmúlt évben 122,5 millió forinttal gazdálkodhatott.
Mr. Celladam Gödön! 1989. április 12-én zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme, amikor Kovács Ádám feltaláló, a „nehéz ember”, akiről újságcikkek sokasága és több könyv jelent meg, a Celladam nevű rákellenes anyag, a jelenleg „gyógyhatású szer”-nek minősített folyadék megalkotója, a közönség elé lépett.
Hírkörkép 1989. április 19-én a tanács épületében a nagyközség állami- és pártvezetői megbeszélést folytattak a helyi független mozgalmaknak, az MDF és az SZDSZ vezetőivel. A megbeszélés, amelyet az alternatívok kezdeményeztek, egy községpolitikai fórum előkészítését volt hivatva szolgálni, ahol a tanácsi és pártvezetés, a község gazdasági egységeinek képviselői, valamint az alternatív szervezetek ülnek asztalhoz.
1989. április 18-án ülésezett a végrehajtó bizottság. Foglalkoztak a Kilián György Általános Iskola iskolatanácsának a működtetésével, az 1988. évi pénzügyi terv végrehajtásával, a tanácstagi beszámolók ütemtervével, a gázprogram végrehajtásával. Ezen kívül elfogadtak egy rendelet-tervezetet a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról, valamint egy rendeletmódosítást a tanácsi rendelkezésű lakások elosztásával kapcsolatban.

HITÉLET

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Jézus pere a jogász szemével” Dr. Lábodi Tamás alkotmánybíró előadása az alsógödi templomban 1999 március 21-én. (kivonatos ismertetés)

A zsidó főtanács, szanhedrin igen jó működött , ítélkezett, bírói hatalmat gyakorolt.
A kérdés Jézus ügyében az, hogy főbenjáró bűn elkövetése tárgyában ítélkezhetett-e?
Rablók, tolvajok ügyében ítélkezett, ez egészen biztos. Bűnelkövetőkkel szemben eljárhatott és ítéletet hozhatott, de éjszaka nem.
Az elfogott Jézust először Annáshoz vitték. Ennek a főpapnak volt a legnagyobb hatalma és tekintélye. Tanítása és tanítványai felől kérdezte, hogy megalapozza a vádat. Ezután kerül a főtanács elé.
A szanhedrin 70 tagból állt, plusz a főtanács vezetője, aki Kaifás volt.

A vád: hamis próféta! Ehhez keresnek tanúkat. Jézusnak abba a kijelentésébe kötnek bele, hogy „... bontsátok le ezt a templomot és három nap alatt felépítem azt!”
Nem találtak két tanút, aki ugyanazt vallotta volna. Ekkor teszi fel Kaifás a következő kérdést Jézusnak: „Te vagy-e a Messiás, az Áldott fia”? Nem mondja ki Isten nevét, mintegy félve attól, hogy ő maga ezzel istenkáromlást követ el. Jézus válasza: „Én vagyok!”
Erre mondja Kaifás, hogy „káromkodott”. Ez volt az a „bűn”, amiért halálra ítélték. Istenkáromló!

Eredetileg nem ezzel vádolták, hanem hamis prófétasággal. Ez azért fontos, mert mióta a jog jog, és van bírói eljárás, aki egy perben tanú, az nem lehet bíró. És miután Jézus a bíróság előtt követi el magát a bűnt, az ott jelenlévő bírák tanúkká lettek. Következésképpen nem hozhatnak törvényesen ítéletet. Ezért ez az ítélet sántít, nemcsak tartalmilag igazságtalan, hanem mert az eljárás alapvető szabályát megsértették.

Tulajdonképpen a tanúk ítélkeztek Jézus ügyében. „Méltónak ítélték a halálra”. (Mk. 14,64) Ezután elvitték a római helytartóhoz, ahol a főpapok ezzel vádolták. Poncius Pilátus helytartó és a római jog szerint az, hogy Jézus Isten Fia, nem volt bűn, hiszen minden rómainak több istenapja is volt. Kuriózum volt a számukra, de valamiként tisztelték a zsidók egy Isten hitét. Nagyon sok érdekes dolgot hallottunk még a professzor úrtól.
Sajnálhatják akik nem voltak jelen. Ország Tibor plébános

OLVASÓSAROK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

„Mit nem fogok? Dohányozni, pénzt pazarolni, férfiakon kiakadni, férfiakba belehabarodni, kibukni anyura, többet költeni, mint amit keresek, ...

Mit fogok? Abbahagyni a dohányzást, takarékoskodni a nyugdíjra, időt jobban kihasználni, hetente háromszor edzőterembe menni, ébredés után azonnal felkelni..”.
– Ismerős? Ha nem, ha Ön még soha nem tett hasonló fogadalmat, akkor Ön egy szent, – vagy férfi. Ha viszont érezte már úgy, hogy gyökeresen változtatnia kellene az életén, akkor számos közös vonása lehet Bridget Jonesszal, Helen Fielding: Bridget Jones naplója című könyvének hősnőjével. Bridget túl van a harmincon, még nincs férjnél, egy könyvkiadóban végzi hétköznapi munkáját, s csak az tartja benne a lelket, hogy asztalától állandóan szemmel tarthatja az imádott férfit. Bridget naplójából egy év történetét ismerhetjük meg, az új év első napjától, a „borzalmak napjától” a következő szilveszterig. Mire eljön az év vége, a mű szereplőinek életében sok minden gyökeresen megváltozik...
A könyv hihetetlen sikert aratott Angliában és Amerikában, amit nem utolsó sorban fergeteges humorának köszönhet. Bridget naplóján minden nő kacaghat – ki azért, mert ő nem ebben a cipőben jár, ki azért, mert nem csak ő jár ebben a cipőben.
A férfiak is pompásan szórakozhatnak rajta, s talán még tanulnak is belőle.
Helen Fielding: Bridget Jones naplója (Európa Kiadó 1300 Ft) Németh Nelli

Büszkék vagyunk versenyző diákjainkra

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Az előző évek hagyománya alapján iskolánk négy tanulója (4. évf.) vett részt a komplex (magyar, matematika, környezetismeret) tanulmányi versenyen Dunakeszin. A versenyre a helyi fordulókon kimagasló eredményt elért tanulók jutottak tovább. Felkészülésüket nehezítette, hogy a 3. 4. osztályos tananyag mellett Móra Ferenc életével is meg kellett ismerkedniük jelentősebb ifjúsági műveiben is el kellett mélyedniük, hiszen ez alkotta a verseny vázát. Júliusban ünnepeljük Móra Ferenc születésének 120. évfordulóját. Tanulóink alapos felkészülés után dicsőséget szereztek iskolánknak, örömet családjuknak és önmaguknak is.

Fót, Dunakeszi és Göd 17 versenyző diákja közül tanulóink az alábbi eredményeket érték el. Az I. és II. helyezést elért tanulók április 23-án Vecsésen mérik össze tudásukat a megyei verseny többi résztvevőivel. A tanulókat Halászné Petrusz Erzsébet tanítónő készítette fel a versenyre. A felső tagozatos diákjaink a körzeti tanulmányi versenyen az alábbi eredményeket érték el:

Az I. II. helyezett tanulók április 17-én Budaörsön a megye legjobbjaival mérik össze tudásukat.

Az első Zrínyi Ilona Matematika versenyt 1990-ben rendezték Kecskeméten a város tanulói számára. A következő esztendőben Bács-Kiskun megye, majd 1992-től az egész ország 3-8. osztályos tanulói ismerték és szerették meg ezt a versenyzési formát. A Zrínyi Ilona Matematika verseny lényegesen eltér a hagyományos versenyektől, hiszen nagyon rövid idő alatt (egy feladatra átlagosan 3 perc jut) kell kiválasztani öt válasz közül az egyetlen helyeset. Ez egyszerűnek tűnik, de találgatással nem lehet célt érni. A feladatsorok megoldása során az első problémát a szöveg pontos olvasása és megértése jelenti. A legkisebb felületesség, türelmetlenség hibát eredményezhet. A sok feladat és a kevés idő a megoldótól elmélyült figyelmet, kitartó koncentrációt igényel.
A verseny igazi tömegversennyé vált. Pest megyében évfolyamonként átlagosan 700 tanuló indul. Egy-egy évfolyam 3 legjobban szereplő tanulójának pontszámait összesítve csapatversenyt is hirdetnek.
Ebben az évben március 26-án Dunakeszin a Bárdos Lajos Általános Iskolában 26 tanulónk vett részt a versenyen.
A művészetoktatás keretén belül Pál Bernadett és Pál Csaba testvérpáros a Budapest Táncbajnokságon standard tánc kategóriában I. helyezést ért el korcsoportjában. Ez azt jelenti, hogy Pest megyében ők a legjobbak. Bardócz Veronika III. helyezés, felkészítő tanár: Kozma Gábor.

A versenyző diákoknak gratulálunk, további munkájukhoz sok sikert kívánunk. A Németh László Általános Iskola tantestülete és diákjai nevében: Lukács Istvánné igazgató

Ahogyan ők látják

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A nagyközség képviselő testülete február 23-i ülésén névszerinti szavazással – 14 igen, egy tartózkodás (Hantos László) és egy nem (Kovacsik Tamás) szavazattal – határozott a városi rang megpályázásáról. (Bátorfi József nem vett részt a szavazáson, az ő véleményét következő számunkban közöljük.)
Emlékeztetőül közreadjuk a testület 14 tagjának a Gödi Körkép körkérdéseire adott válaszok közül, a Hisz-e a várossá válásban és ha igen, mikorra várja? – kérdésre adott válaszokat.

Barkóczi Gábor Nem hit kérdése. Igennel szavaztam, mégpedig azért, mert Göd fejlődését a városi rang megcélzása semmiben nem akadályozza. Alapja lehet egy akár hivatalos, akár öntevékeny mozgalomnak, amely a nagyközség előrelépését segíti. Az ellenzők azt mondják, hogy Göd várossá válását számos tényező - elsősorban az infrastruktúra hiányossága - akadályozza. A várossá válás kritériumai nem egyértelműen specifikáltak. Egyetlen egy körülírt elvárás van, amely azt mondja ki, hogy a városi rangot megcélzó településnek egyfajta vonzáskörzetté kell válnia. Göd nem célozhatja meg a hagyományos értelemben vett városok feladatait, mivel két olyan adottságokkal rendelkező város - Vác, Dunakeszi - között helyezkedik el, amelyik ellátja többek között például az egészségügyi és a középfokú oktatási funkciókat. Ugyanakkor viszont megcélozhatna egy idegenforgalmi vonzáskörzetet, amelyre a dunai- és a lovasturizmus fejlesztésével, a melegvizű strand célszerű hasznosításával és a golf pálya létrehozásával alkalmassá válhat.

Csernus Károly: Ahhoz, hogy Göd várossá válhasson, előbb tökéletesíteni kell a nagyközségi lehetőségeket. El kell érni a várossá válás megkívánt feltételeit, az infrastruktúrákban való előrelépést.

Dr. Faragó László: Göd aspiráns a várossá válásra. De addig minden Gödöt tisztelő, szerető lakosnak sokat kell ezért önzetlenül tenni. Kis községeket eláraszt a virágillat. Miért ne lehetne Göd is a virágok városa? Középiskola kell. Ne utazzanak gyermekeink Dunakeszire, Vácra, Budapestre iskolába. Környezetkímélő ipart kell telepíteni. Szomorú valóság, hogy évekkel ezelőtt Gödön akart megtelepedni az az ipari egység, ami ma Göd közömbössége miatt Veresegyházának hozza a súlyos tízmilliókat.

Fülöp József A várossá válás alapvetően gazdasági és közösségi kérdés. Ha nincs ipar, csak alvóközség maradunk, és a község sarcolásával kilátástalan várost építeni. Közösségi részről; a nagy széthúzás elfojt minden kezdeményezést. Hantos László A városi rang szép dolog, de ma már nem feltétele egy település felvirágoztatásának. A gödiek életének minőségi javulásához gazdagodó polgárságra van szükség, mely képes a közterhek viselésére, és szívesen járul hozzá Göd gazdasági és szellemi gyarapításához. Kovacsik Tamás Nem, de nem is tartom fontosnak. Az, hogy egy település jól működjön és jól érezze benne magát az ott lakó polgár, sosem az határozza meg, hogy város, vagy község az a település. Én inkább ragaszkodnék a jelenlegi helyzethez és többet fordítanék az üdülő jelleg megtartására.

Lenkei György „A városi levegő szabaddá tesz” hangzik magyarul a középkori latin mondás, a mai városi levegő nem szabaddá, hanem beteggé tesz. Várossá válásról beszélünk, de nincs egy településközpontunk, gimnáziumunk, öregotthonunk, mozink, színházunk. Nincs egy mentőautónk és az orvosi ellátás az alapokra szorítkozik. Nincs egy múzeumunk, ugyan lehetne, hisz itt van az országos hírű Kincsem istálló, de ennek a története egy külön fejezet lehetne. Egy városnak regionális központnak kell lennie, nehezen képzelhető el ez esetünkben Vác és Dunakeszi között. Ne akarjunk mások lenni, mint amik vagyunk! Dús vegetációval megáldott Dunamenti település, ahol virágozhatna a turizmus, hisz ez lenne a Budapesthez legközelebb fekvő „falu”, ahol a békés nyugalmat és a mozgalmas víziéletet is megtalálhatnák az idelátogatók. Így megmenekülhetnénk a mai városi élet súlyos szociális gondjaitól is.

Markó József Településünk lélekszáma az elmúlt években dinamikusan növekedett. A 16 ezer ember szolgáltatások iránti igénye automatikusan ide vonzza azt a vállalkozói kört, amely képes létrehozni azt a szolgáltatási infrastruktúrát, mely ennek kielégítésére szükséges. Gondoljunk csak az utolsó néhány évben megnyílt üzletekre, ipari üzemekre, vendéglátó helyekre. Ez a folyamat, akár akarjuk, akár nem átalakítja a település arculatát, városias jelleget adva a településnek. Ezt sem sürgetni, sem fékezni nem kell, szabályozni viszont igen. A cím elnyerésének időpontja kevésbé lényeges.

Mikesy György Szerintem az infrastruktúra szisztematikus kiépítésére kell fordítani a figyelmünket és – ha – ezek révén kiérdemeljük a városi címet, akkor ennek előnyeit élvezni fogjuk. De szigorúan meg kell maradni kert- (kis- vagy üdülő-) városnak. Ez nem hit, hanem akarat kérdése.

Mucsi László Igen. Természetesen biztosra nem lehet menni, de a programunk (és ezt a választások eredménye igazolta ) elnyerte a többség bizalmát. Számomra ez nem hit kérdése. Igazán fontosnak azt tartom, hogy Gödön a képviselőtestület a polgárokkal együtt olyan komfortos település létrehozásán, fejlesztésén dolgozzon, ahol mindenki megtalálja saját boldogulását. Mint ahogy a programomban is hirdettem, közösen elmondhassuk, jó itt élni. A várossá válás pusztán anyagi, költségvetési megfontolásokból járhat előnyökkel, de sok kötelezettséggel is. Célszerűnek tartanám erről a kérdésről a lakosság szélesebb rétegeit is megkérdezni.

Salamon Tamás A várossá válás kritériumok kérdése. Ha egy döntőbizottság végighalad a nagyközségen, az utcák rendezettségét, a kulturált környezetet fogja figyelni. A tisztaság, a rendezettség például alapvető a várossá válás folyamatában. Többek között figyelembe veszik az utcák állapotát, a csatornázottság fokát. Az önkormányzatnak a várossá válás szükségességéről hatékonyabban kellett volna tájékoztatni a lakosságot. Ma kevesen tudják, miért is fontos a várossá válás. Számunkra egyfajta szabadságot jelent a városi rang. Olyan pénzeszközhöz jut hozzá az önkormányzat, melyre ma égetően szüksége van. A városi rang más belső hozzáállást is feltételez a nagyközség lakóitól. Óvnunk és védenünk kell közös értékeinket, jobban meg kell becsülnünk környezetünket. Ha már elértük ezt a rangot, méltóvá is kell rá válni. A várossá válás nem jár semmiféle kötelezettséggel. Egyedül a behívóparancsot kell néhány órán belül eljuttatni az érintettekhez háború esetén. A fentebb röviden vázolt tények alapján én is úgy gondolom, hogy Gödnek nem származik abból hátránya, ha kiérdemli ezt a rangot. Azonban nem csak ettől függ, hogy otthonunkban jobban fogjuk-e érezni magunkat. Nem minden múlik csak a pénzen . Ha mindannyian rendeznénk, szépítenénk környezetünket, akkor már Göd sokkalta csinosabb község vagy város lenne, és remélem lesz is.

Szabó Zoltán Hiszek Göd várossá válásában, de úgy érzem, hogy ennél a jelen pillanatban sokkal fontosabb problémákat kell megoldani a hivatalnak és a testületnek.

Traupert Imréné Én úgy látom a városba vezető út alapja le van rakva. Nehéz évek komoly munkájával.

Zahorán Sándor Igen, hiszek Göd várossá válásában, hiszen infrastruktúránk alapján már tavaly meg kellett volna kapni a címet, de mi tudjuk, hogy a Köztársasági Elnök Úr miért lett tiszteletbeli mozdonyvezető és miért szállt le a felsőgödi megállóban, amikor a gödi állomáson nagyon szép fogadtatást készítettünk elő. Természetesen ennek érdekében még sok embernek sokat kell tenni például a valódi lokálpatriotizmus kialakításában, hogy ne csak megkapjuk a címet, de méltók is legyünk rá. Azt hiszem még ebben a választási ciklusban: én örülnék a 2000-nek.

A KÁBÍTÓSZER ÉS AMIT TUDNI KELL RÓLA!

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A „Gödi Körkép” előző számában tett ígéretemhez híven az elkövetkezendő időkben szeretnék bővebben foglalkozni egy kiemelten aktuális problémával: a kábítószerrel, s annak hatásaival. Elképzelésem szerint nem csupán száraz, tárgyilagos ismertetéseket nyújtanék, hiszen az ilyen információkat bárki könnyedén beszerezheti különböző , a témával foglalkozó szakanyagokból, valamint tájékoztatókból.

7Az a tervem, hogy rávilágítsak a kábítószerek egyéni és társas problematikájára, és az általam közölt információk alapján segítséget nyújtsak az ilyen jellegű szenvedélybetegségben szenvedők felismerésére, valamint a velük való kapcsolattartás módjára, a lehetséges kiutak megkeresésére. A fenti probléma megértéséhez, a megfelelő véleményalkotáshoz szükségesnek tartom, hogy bevezetőként a kábítószerről, mint jelenségről rövid történelmi áttekintést nyújtsak.
Az ember ősidők óta kereste azokat a szereket, anyagokat a kulturális fejlődés minden szintjén, amelyekkel befolyásolni tudja saját és mások közérzetét lelkiállapotát. Eleinte ezeket a szereket nagyrészt közérzetjavításra, valamint főleg vallási célokra használták. Gondoljunk csak a sámánokra, törzsi varázslókra, akik bódulatkeltő, tudatállapotot megváltoztató szereket azért alkalmazták tudatosan magukon, hogy közelebb kerülhessenek egy másik létformához, pontosabban az elképzelésük szerinti „másvilághoz”. Ebben az állapotban szerzett vízióikat valóságként élték meg, s ezeket a látomásokat tolmácsolták a közösségnek. Az ilyen szerek másik alkalmazási területén a kijelölt, áldozatnak szánt személyekkel szedették be, akik ezek után „boldog mosollyal az arcukon” képesek voltak meghalni, illetve feláldozni magukat a szer hatása alatt. (maja, azték emberáldozatok). Ezek a szerek melyekről szó van, az emberi fejlődés során nagyrészt növényi alapanyagúak voltak, melyeket éghajlatnak, kulturális szintnek megfelelően rágták, porították, gőzölték, vagy egyéb módon tették emberi fogyasztásra alkalmassá.
A vegyipar megjelenését csak körülbelül kétszáz évre visszamenően tárgyalhatjuk. Sajnos ez is olyan terület ahol az emberi találékonyság rövid idő alatt hatalmas fejlődést eredményezett. (Szintetikus kábítószerek megjelenése, gyártása, finomítása.)
A kábítószer(ek) élettani, és egyéb hatásáról következő írásomban szeretnék bővebben szót ejteni. Thuróczy András rendőrszázados

Búcsúzó fák és oszlopok

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Szerkesztőségünk fogadóóráin megszaporodtak vendégeink. Legtöbb kérdés úgy hangzott el:
– miért nem írnak a fák megcsonkításáról és miért nem tudunk arról, hogy mikor és miért vannak villanyoszlop cserék?
Mindenki egyetért azzal, hogy az elektromos hálózatot, s így a villany ellátást veszélyeztető faágakat el kell távolítani. Ez okos és indokolt intézkedés. Ám – mint mondják és látjuk a fák kártékonysága címén nagyobb beavatkozás éri a fát. Azt a fát, amelyik árnyékot ad, oxigént lehel, fészket ad a kismadaraknak és fogadja virágjain a sok méhecskét. Nos kedves fűrésszel és ollóval dolgozó honpolgárok, kicsit szakszerűbben kezeljék szerszámaikat. A tavaszi nagytakarítás során mosdatják a pesti hidakat és cserélik a gödi villanyoszlopokat. Bizonyára azért váltanak oszlopokat, mert lejárt a szavatossági idejük és sok éven át – nemzeti ünnepeken – kifáradtak a trikolor sok háztulajdonos helyetti lobogtatásában. Tudomásul veszi mindenki a cserét, de talán nem ártana szegély fogyasztókat arról értesíteni, hogy mikor nem világít otthon az égőjük és mikor nem nézhetik televíziójukat. (B...r)

Idősgondozás
'99 Három nap Nürnbergben

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A demográfiai fejlődéssel, az életkor kitolódásával szaporodik az idős emberek száma és a jelenséggel együtt jár a társadalombiztosítás költségeinek emelkedése is. Mindez egész Európában új, és minőségileg a korábbitól eltérő gondolkozást igényel az időskorúakkal szemben.
Nem véletlenül vártak a szervezők 30 ezer látogatót az 1999. március 23-25. között Nürnbergben megrendezett 10. Nemzetközi Altenpflege '99 Kongresszus és Vásárra, mely idén is az idősek gondozásával kapcsolatos áruk és szolgáltatások nagy seregszemléje volt. Összejöttek itt mindazok, akik hivatásszerűen felelősséget vállalnak az időskorúak hátralévő napjainak megkönnyítésére.
Nekem is lehetőségem nyílt ezen részt venni, Szegvári Andreával, az Öregek Napközi Otthonának vezetőjével és munkatársával, Mudriné Molnár Etelkával.

A nürnbergi vásárközpontban 50 ezer négyzetméteren 600 gondozó- és rehabilitációs szervezet mutatta be háztartási-, valamint lakberendezési termékeit és szolgáltatásait: a gondozást segítő szerektől és készülékektől a gondozási tervet készítő számítógép-programokon és dokumentációkon át, a kompletten berendezett nagykonyháig. Egyszerűen lenyűgöző volt látni a számtalan testet öltött ötletet, amellyel megkönnyítik az idős és beteg emberek életvitelét. Kiállítottak ebben a témában minden szóba jöhető eszközt, a kórházi ágytól, az otthoni élet javítását szolgáló bútorig, tolókocsiig. A háztartás úgy az osztályos, mint az ambuláns időskorú segítésben kimagasló és az életminőséget javító szerepet játszik. Ennek köszönhető, hogy az Altenpflege '99 ebben az évben először vendégül látta a Háztartási Világnapot. Érdekes és hasznos volt számomra és azt hiszem, mindhármunk számára ez az út. Ugyanakkor látva a segíteni tudás és akarás eme gazdag eszköztárát lehangoló érzés tudni, hogy itthon mennyire nem vagyunk felkészülve az idősek, betegek és a mozgásukban korlátozottak életének megkönnyítésére. Elég csak a tolókocsival való házon kívüli közlekedés tortúrájára gondolni. Ezen a téren még sok pótolnivalónk van. Nürnbergi tartózkodásunk során látogatást tettünk állami-, egyházi- és magánkézben lévő idősek otthonaiban is.
Nem lenne szerencsés a hasonló rendeltetésű hazai intézményekkel történő összehasonlítás, hiszen Németországban nemcsak az egészségügyi finanszírozási rendszer, de a segítségre szorulók elfogadásával kapcsolatos gondolkodásmód is más, mint nálunk. Ilyés Gizella alporgármester

Mi újság a horgászvizeken?

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

A Gödön élők, az itt nyaralók és a csupán ide kirándulók is, nap, mint nap meggyőződhetnek a községet hosszan határoló Duna áldásos szomszédságáról. A természet adta szépségen túl, a vízi sportok számos felhőtlen órát szereznek a Duna-part látogatóinak. Nagyszerű kikapcsolódást nyújt a horgászat is. Erről a szenvedélyes pecások sokat tudnának mesélni.
Helyi szervezetük, a Gödi Horgász Egyesület 1952-ben alakult. Vastag Ferencet kerestük meg, hogy feltárja mindazokat a gondokat, amelyek ma az egyesület életében jelentkeznek.

- Hány tagja van jelenleg az egyesületnek? - kérdezem.
- A felnőtt tagok száma: 346, ifi horgásztag 60 és 14 gyermekhorgászunk van - mondja az egyesület titkára, majd hozzáteszi: - Gyerekpecás rajokban jelentkezne, és okos dolog lenne számukra, ha a jó levegőn, a Dunánál töltenék szabadidejüket, játékos szórakozással, a halfogással. Ennek azonban komoly akadálya a tagsággal járó megemelt költség, amit a szülők egyre nehezebben tudnak előteremteni.
- Milyen halakat foghatnak nálunk a horgászok?
- A Dunán paduc, keszeg fajták, harcsa, márna, csuka, süllő és egyre ritkábban ponty fogható. Sajnos a bősi munkálatok óta 15-20 százalékkal csökkent a folyó halállománya.
- Mekkora területen horgászhatnak a gödi egyesület tagjai?
- Saját horgászvízzel sajnos nem rendelkezünk. Szobtól az Újpesti hídig van lehetőség a horgászatra, a 3000 forintért váltott, egy évre szóló engedély birtokában. A terület gazdája jelenleg az Óbuda Termelőszövetkezet Halászati Ágazata. Tőlük azt várjuk, hogy a halállomány szaporítása érdekében a mi Duna szakaszunkon jelentős utánpótlásként megfelelő mennyiségű ivadékot telepítsenek. Az utóbbi két esztendőben sikerült elérnünk, hogy a minimális pontyutánpótlás megtörténjen. Egy, két évvel ezelőtt megjelent Mezőgazdasági minisztériumi rendelet értelmében, 2000-től lehetőség nyílik arra, hogy a folyó menti települések közigazgatási határaiktól kérjék a vízhasználati jog gyakorlását. Nagyszerű lenne, ha Alsógödtől Felsőgödig horgászhatnánk.
- Említette a megemelt költségeket. Esetleg összefüggésbe hozható az orvhorgászok megjelenésével?
- Igen. Sokan horgásznak engedély nélkül, de mi nem rendelkezünk halőrökkel, így az ellenőrzéseink pusztán eseti jellegűek. A halőröknek tetemes költséggel járó vizsgát kell tenniük. Az Óbuda Tsz. feladata lenne saját vízterületének védelme.
- Gödön az élő Dunán kívül más vizeink is horgászterületül szolgálhatnak.
- Évek óta nem került elintézésre a Holtág és a Feneketlen-tó rendezése. Egyesületünk nagyon bízik benne, hogy a kezdeményezésünkre elindított akció során (holt vizek élővé tétele) megszavazott jelentős összeggel - melyet a Környezetvédelmi Minisztérium által kiírt pályázatnak köszönhetünk - , önkormányzatunk élni fog és megindíthatók lesznek a munkák a mintegy 3 kilométernyi Kis-Dunán, ahol e fontos kérdés rendezése után például a helyi kajakosok is kitűnő edzőpályát találhatnának. (Balassa)

HORGÁSZENGEDÉLYEK

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

Horgász engedélyek kiadása: a
GÖDI HORGÁSZ EGYESÜLET gazdasági vezetőjénél
Bor Tamásnénál a Pesti út 54-ben: Kedd – csütörtök: 16 h – 18 h-ig Szombat: 8 h –12 h-ig
Gyermekengedély: 1.015 Ft
Horgászigazolvány tok: 30 Ft

1999. év Felnőtt Ijúsági horgászjegy Felnőtt Állami jegy (érvényesítés 60 év felett Állami jegy (érvényesítés) 70 év felett Állami jegy (érvényesítés)
Új belépés 2500Ft        
Érvényesités   500Ft 500Ft 500Ft 0Ft
Állami jegy 500Ft        
Szövetségi betétlap 800Ft 400Ft 800Ft 800Ft 800Ft
Horgász igazolvány 50Ft        
Karton 15Ft        
Fogási napló 15Ft 15Ft 15Ft 15Ft 15Ft
Tagdíj 700Ft 350Ft 700Ft 700Ft 700Ft
Dunai területi engedély 3000Ft 1400Ft 3000Ft 2500Ft 2500Ft
Összesen 7570Ft 2665Ft 5015Ft 4515Ft 4015Ft
Napijegy 300Ft 100Ft      

SPORT

<-Előző cikk/Tartalomjegyzék/Következő cikk ->

LABDARÚGÁS

Perbál – Gödi SE: 3–1 (0–0) 300 néző
Gödi SE: Gergely – Bálint, Járdi, Orbán, Tuza, Varga (Sallai), Fenyő, Horváth G., (Együd), Bagócsi, (Laczik), Krasnyánszky, Piros.
Gól: Tuza Gyenge színvonalú játékvezetést produkált a bíró.

A GÖDI SE szabályos gólját visszavonta, két játékosunkat kiállított (Gergely, Horváth G.). Sajnos Varga Zoltán is sérülés miatt kiállt a játékból. Összességében a rossz játékvezetés és a megfogyatkozott gödi csapat kellett a hazai győzelemhez.
Jók: Járdi, Tuza.

Perbál ifi – Gödi SE ifi: 2–5 (1–2)
Gödi SE ifi: Gál – Végh, Mórócz, Pálinger (Dugó), Lénárt Cs., Kuska (Orlik), Marton, Makka, Körös, Bartus, Lénárt A.
Gól: Bartus 2, Makka, Körös, Mórócz.

Nagy lelkesedés és időnként igen tetszetős, jó játék eredményezte a győzelmet. Nagyon jó csapatot győztünk le hazai pályán.
Jók: Mórócz, Dugó, Bartus.

Gödi SE – Dunakeszi SE: 0–0 (0–0) 100 néző.
Gergely – Bálint, Járdi, Tuza – Horváth G., Orbán, Fenyő – Bagócsi, Varga, Krasnyánszky. Csere: Együd, Jusztin.

A második félidő alapján a GÖDI SE kicsit közelebb állt a győzelemhez.
Jók: Járdi, Orbán, Bagócsi.

Gödi SE ifi – Dunakeszi SE ifi: 1–0 (0–0)
Gál – Végh, Mórocz, Martin – Lénárt A., Lénárt Cs., Kuska, Orlik – Makk, Bartus.

Az első félidőben egy tizenegyest kihagytak Makka révén. A második félidőben szintén kihagytak egy tizenegyest Lénárt Cs. révén. Sok helyzet kimaradt. Valójában a győztes gól egy szögletrúgást követően született.
Jók: Kuska, Bartus, Mórocz.

Antal György Bálint

KÉZILABDA

Első forduló: győzelem Eger ellen Tavaly ősszel furcsa eredmény született Egerben. Göd a félidőben hét gólos előnnyel vonult pihenőre. Az egri szurkolók lemondóan integettek, s már elégedettek lettek volna tíz gólos vereséggel is. Nem így történt.
Érthetetlen módon Göd a második félidőben olyan bakisorozatot mutatott be, ami lehetővé tette előbb a kiegyenlítést, majd a négy gólos győzelmet. Ilyen előzmények után fogadta az 5. helyen álló Egert hazai pályán a 7. helyen álló Göd, a tavaszi első fordulóban. A visszavágás sikerült. Sikerült, mert a csapat minden játékosa győzni akart. És ha voltak is hibák – mert voltak – a következő percben már javítottak a hazaiak.
Izgalmas, érdekes mérkőzés volt, ahol az első percben megszerzett vezetést Göd végig megtartotta és a játék végén az eredményjelző azt mutatta, hogy Göd – Eger: 30–24 (13–10) Nagy kár, hogy ezt a szép győzelmet kevesen látták.

Ugyan milyen sporteseményt kellene Gödön bemutatni, ha egy NB II-es, ráadásul győztes játékra ne csak 20 sportbarát legyen kíváncsi? A lányok tudása, a szakemberek lelkes irányítása, fáradozása mindössze ennyit ér? A mérkőzésen – mint írtuk – minden játékos dicséretet érdemel, de mégis ki kell emelni Némethné Zsuzsa fáradtságot nem ismerő küzdeniakarását, Balázsovits Móni élményt jelentő okos büntetőit, s a mezőnyben biztos kézzel gólokat szerző Horváth Edinát. És mindenkit megelőzve Virágh Mayát, aki ezen a mérkőzésen élete egyik nem csak legjobb, de legeredményesebb játékát is nyújtotta. Hiszünk a jó folytatásban, s május végére – csillogó éremben!

Gyöngyös – Göd: 20–21 (8–7) Március 28-án délelőtt játszotta le Göd a tavaszi második forduló mérkőzését Gyöngyösön, a helyi főiskolás csapata ellen. Az első perctől az utolsóig adok-kapok alapon ment a játék. Félidőben 8:7-re vezetett a hazai csapat. A második félidőben Göd már 4 gólos vezetéshez jutott, amit Gyöngyös ismét kiegyenlített, sőt egy gólos vezetést is szerzett. Egy perccel a befejezés előtt Göd egyenlített, s tíz másodperccel a befejezés előtt Farkas Zsuzsi góljával megnyerte a mérkőzést. Az egész csapatot dicséret illeti idegenben mutatott jó játékáért, de mégis ki kell emelni Juhász Zsuzsa kapust, s a mezőnyben Némethné Zsuzsa, Balázsovits Móni, Horváth Edina és a szélvészkisasszony, Farkas Zsuzsi játékát, aki az első és az utolsó gól szerzője is volt.
Göd ezzel a győzelemmel a tabella 4. helyén áll.

Aranyérem a Budapesti Teremtornán

Heteken keresztül adtunk tudósítást Göd női kézilabda csapatának Budapesten, a Kőér utcai csarnokban folytatott mérkőzéseiről.
Egyszer-egyszer optimistán megírtuk, hogy a csapatnak éremesélye van. A nyolc mérkőzésből hatszor győzött, egy döntetlenje egy – váratlan – veresége volt.

Most tették közzé a hivatalos végeredményt. Első lett a tornán Göd 13 ponttal. Övé az aranyérem.

Megérdemelten lett győztes a felnőtt csapat, mert több esetben az influenza járvány miatt erősen tartalékosan állt ki. De akarása, küzdenitudása átsegítette a nehéz perceken. A csapat minden mérkőzésén szereplő Balázsovits Móni csapatkapitányon és Németh Zsuzsán kívül az aranyérem megszerzésében közreműködtek: Juhász Zsuzsa, Droppán Györgyi. Virágh Maya, Debreceni Éva, Dankó Andi, Dankó Bea a súlyosan sérült és műtétre került Dobrotka Kati, Horváth Edina, Szénási Orsolya s a legfiatalabbak közül: Mohácsi Edina, Farkas Zsuzsa és Tímár Enikő.

Gratulálunk az aranyérmes csapatnak. Ők Bagócsi Sándor vezetőedzőjük irányításával ismét bizonyították a nagyközség sportéletében elért kitűnő helyet. (b.)

FÉRFI KOSÁRLABDA

NB II Budai Hízók – Gödi SE: 86–84 (47–38) Menyecske u., 50 néző.
Göd: Pólik 17, Gulyás 28, Kabács 18, Farkas 9, Bársony 8. Csere: Winkler 2, Nagy R. 2, Fülpesi. Edző: Faragó László.

A házigazda Budai Hízók csapata korábban a MAFC kistestvére volt, de az együttes elhíresült tisztátalan játékmodoráról, s az anyaklub levette kezét a Hízókról. Pontosabban: a névhasználat megvonásával jött létre a Budai Hízók, mely viszonylag kiöregedett kosarasokból áll, és hadban áll a bírói kettőssel és az ellenféllel úgy a parketten, mint perlekedés szintjén. A stílusuk a gödiek idegeire volt rosszabb hatással, és sok pontatlan megmozdulás csúszott játékukba. A játékvezetői kettős pedig a budaiak mellé állt. Faragó László: – A Budai Hízók nem volt különösebben jó csapat, tíz-tizenöt ponttal kellett volna vernünk őket. Sajnos sok technikai hiba csúszott a játékunkba.

Meggyőző teljesítmény Gödi SE – Computerbontó KK: 86–74 (36–42) Dunakeszi, 50 néző. Játékvezető: Nagy L., Szilas. Göd: Pólik 13/3, Gulyás 29/9, Fülpesi 8, Farkas 6. Bársony 8. Csere: Nagy R. 10, Kabács 12. Edző: Faragó László. Jó: Gulyás, Pólik, Nagy R.

Határozottan, ötpontos előnnyel kezdett a Göd, a hazai csapat technikásabb játékát azonban ellensúlyozta egy-egy pontatlan dobás, néhány eladott labda a folytatásban. A Computerbontó pedig lassacskán kibontakoztatta egyik fő fegyverét: a szabálytalanságokkal is bátran tarkított, harcos kosárlabdát. Bár indulásnál úgy tűnt: a budapesti csapat nyugodtan verhető lesz, a kemény játékot is engedő játékvezetésnek, és a Göd árnyalatnyi visszaesésének köszönhetően vendégelőnnyel zárták az első húsz percet. Erősen kezdtek mindketten fordulás után, a Göd hátránya apró lépésekben csökkent, majd a Computerbontó önmagát kezdte megverni azzal, hogy harcos játéka, szabálytalan betörései egyúttal a dobószázalékot rontották. Gulyás gyors kilenc pontjával ismét Gödön volt az előny. Ekkor volt egy olyan szakasza a mérkőzésnek, mely két ellentétes csapatot mutatott be: a sárga-fekete hazaiaknak minden bejött, Gulyás nem tudott hibázni az ellenfél, Pólik pedig a hazai palánk alatt, míg a vendégek ideges játéka csak ahhoz volt elég, hogy a Göd az addigi legnagyobb előnye birtokában fejezhesse be a találkozót.

Hullámzó játék LRI Malév – Gödi SE: 99–62 (42–34) Nagyszalonta u., 100 néző. Játékvezető: Tuka, Farkas. Göd: Nagy R. 3, Gulyás 25, Fülpesi 13, Bársony 11, Farkas. Csere: Kabács 10. Edző: Faragó László.

Göd meglehetősen rapszodikus teljesítményt nyújt a tavaszi fordulókban. Legyőzték a feljutásra esélyes Közgáz csapatát, ezzel besegítve az első helyen álló Óbudai Kaszásoknak, melyben Faragó László gödi edző az egyik alapjátékos. Egy hét múlva pedig a verhető HBO-Kábelkom otthonában egymást múlták alul a gödiek, s szenvedtek sima vereséget. A Computerbontó elleni meccs ismét optimizmusra adott okot, mely a Malévesek otthonában gyorsan szerte is foszlott. Faragó László edző véleménye a találkozóról: – Az első félidőben nagyon színvonalas mérkőzés alakult ki, de sajnos a másodikban nem bírtuk végig. Keveset is tudtam cserélni. Sajnos kevés az edzés, ezért hullámzó a teljesítmény. Van játékos, akit nem is tudok elérni, így pontosan nem tudom, mikor számíthatok rá és mikor nem. Forgács Péter

ASZATLITENISZ

Göd – Tápiószele: 36–0 Nem nyomdahiba!
Az őszi fordulóban minden előzetes bejelentés nélkül Tápiószele a gödi lejátszásra kiírt mérkőzésen nem jelent meg. Később sem indokolta távolmaradását és a Szövetség a szabályoknak megfelelően a 9 játékon elérhető 36 pontot Gödnek ítélte meg – s kötelezte Tápiószelét, hogy büntetésből a tavaszra Tápiószelére kiírt mérkőzést Gödön tartozik lejátszani. Göd ezúttal is szíves barátsággal várta a tápiószeleieket, de azok ismét távolmaradtak. Indoklás nélkül. A döntés nem lehetett más: a két pont és a 18 gól Gödöt illeti. Marad a jegyzőkönyvi tényállás:
Göd – Tápiószele: 36–0. (b)

SAKK

A GÖDI SE Sakk Szakosztályának csapata a Pest megyei I. osztály 11. fordulójában március 21-én Tökölön 9:1 arányú vereséget szenvedett.
Döntetlen: Dudás János, Cseleszki Gábor.
A mi csapatunk értékszám átlaga 1751,3 míg a Tökölé 2143,6.

A bajnokság állása a 11. forduló után:

A 12. fordulóban március 28-án szabadnaposak leszünk. Utolsó 13. forduló április 18-án, Gödön lesz Érd ellen. Antal György Bálint

 


 <-Előző cikk/Tartalomjegyzék/